Politika

Reformatori i ustavobranitelji ?

Milan Karagaća RSS / 30.04.2009. u 19:45

Čim je predsednik Tadić je pomenuo mogućnost i potrebu promene ustava  odmah su se javili ustavobranitelji.

Da je Boris Tadić rekao da nema potrebe za promenama Ustava, verovatno bi Toma Nikolić & Dragan Šormaz&Vojislav  Koštunica odmah insistirali na tome da baš ima potrebe.

Dakle, “Predsednik Srbije ocenio je da bi, u cilju poboljšanja funkcionalnosti države, trebalo u izvesnim tačkama promeniti Ustav i na taj način omogućiti smanjenje broja narodnih poslanika i regionalizaciju i decentralizaciju Srbije.


Tadić je naveo i da je potrebno promeniti i izborne zakone, zakone o registrovanju i finansiranju stranaka.

Prema njegovom mišljenju, važeći izborni zakon omogućava velikom broju stranaka da uđe u parlament i samim tim postavlja svoje uslove za ulazak u vladu.

“Tako se na tri koalicione liste nađe 15 stranaka. I svaka ima svoju obavezu prema biračima. Zato moramo menjati zakone o registrovanju stranaka, njihovom finansiranju, ali i sam Ustav u nekim delovima. Na primer, u delu koji definiše broj poslanika. Lično, ne vidim razlog da Srbija ima 250 poslanika, jer je za zemlju ove veličine dovoljno 150", rekao je Tadić.”

 

Još u decembru prošle godine, u članku objavljenom u «Danas-u», napisao sam sledeće:

«Ima nekoliko karakterističnih primera neracionalnosti i rasipništva.
Pođimo od Skupštine i njenih 250 poslanika. To znači da imamo 1 poslanika na 29.462 stanovnika ili 26.998 birača ( skoro identičan odnos je u Hrvatskoj koja ima 150 poslanika).
Nemačka, naprimer ima 612 poslanika ili 1 na 134.904 stanovnika, što znači da su racionalniji od nas 4,5 puta, ne pametniji jer mi ne priznajemo da je iko pametniji, a i ne treba to svoditi u te kategorije. Ako se uzme da je BNP Nemačke 3.322 hiljade milijardi dolara a Srbije 81,982, da je po broju stanovnika 10,6 puta veća, da je BNP veći 40,5 , da je BNP po glavi stanovnika 40.415 dolara a u Srbiji 7.054, što je 5,7 puta veće, onda se stvarno treba zapitati zašto se malo ne ugledamo na bogatije i organizovane zemlje.
Umesto toga, mi imamo 27 ministarstava a Nemačka 16. Nemačka ima sve tri Crkve a nema ministarstvo vera, ima veliku dijasporu a nema ministarstvo za dijasporu, jer im to radi MSP i kulturni centri, Nemačka nema ni ministarstvo za Bavarsku pošto je Bavarska Nemačka.
Ima i Nemačka raznih prinčeva ali joj ne pada na pamet da ih izdržava iz budžeta.
Pada u oči još jedna nelogičnost i naša specifičnost.
Naime, za Predsednika Republike u budžetu je  predviđeno 151,638.000,a za kabinet predsednika vlade 61,578.000, što je zaista prilično skromno i racionalno.

Ali, kako je objavljeno u štampi,  država je od 2005, u vreme mandata Vojislava Koštunice, počela da za održavanje dvorskog kompleksa na Dedinju godišnje izdvaja u proseku 100 miliona dinara iz budžetskih sredstava Ministarstva kulture.
U 2005. izdvojeno je 120 miliona dinara, u 2006. 135 miliona, a u 2007. 90 miliona dinara - rekli su nam u Ministarstvu finansija uz napomenu da je za 2008. za „specijalizovane usluge“ izdvojeno 20 miliona dinara. Takođe, ovoj sumi od ukupno oko 360 miliona treba dodati i 700.000 dinara koje je 2006. iz svojih fondova izdvojilo Ministarstvo infrastrukture kako bi pomoglo održavanje dvorskog kompleksa Beli dvor na Dedinju.

Postavlja se pitanje,  da li je razumno, racionalno da, pored predsednika Republike, država, koja je Republika,  finansira i monarha ?
Da li je normalno da se za predstolonaslednika izdvaja skoro kao i za predsednika vlade a mi smo Republika.?”

Daleko od toga da mislim i verujem da je taj moj tekst inicirao  pitanje racionalnosti broja ministarstava i broja narodnih poslanika, ali mi je drago da je ipak o tome na zvaničnim mestima razgovara..

 

Inače, izjava prtedsednika Tadića o potrebi promene nekih odredbi Ustava dočekana je “na nož”.

Tomislav Nikolić osim kritike opšte namene ide već korak napred pa se bavi i metodologijom izmene Ustava, i kaže:“Predsednikov markentiški tim opet je smislio kako će predsednika da stavi u žižu javnosti kao čoveka koji brine o državi. Ja mislim da je put za promenu ustava dogovor i sa političkim strankama, ali i sa građanima Srbije u zavisnosti od tog šta se menja i da li tu odredbu možete da promeni Skupština nekom većinom ili mora da se ide na refenrendum",

Predsednik DSS V.Koštunica je rekao da je “poruka predsednika Tadića neozbiljna, zato što je za izmenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, a pitanje je da li ona postoji. Koštunica je podsetio da bi predlog izmene Ustava trebalo da ide na referendum i da je pitanje treba li Srbiji sada i referendum.” Eto samo nedostaje ona rečenica “gde baš sada kada ovi hoće da nam uzmu Kosovo”.

Dragan  Šormaz  našao za shodno da Tadiću pripiše opasne namere i i spočita mu da  su to “ neozbiljne i opasne priče. Ako je istina da želi da pokuša da menja Ustav meni se čini da iza toga stoje opasnije stvari vezane i za državno uređenje, a ako je markentiški trik onda je samo još jedna u nizu obmana od strane Borisa Tadića”.

 

Dakle, ne radi se o polemici sa idejom, o dijalogu, već  kritici onoga ko ideje iznosi.

Razumljivo je da opozicija bude opozicija poziciji ali opozicija sopstvenoj državi to je već opozicija zdravom razumu i  krajnje neshvatljivo i neodgovorno.

Koliko puta je istaknuto da je odmah  nakon 5.oktobra trebalo preko Ustavotvorne skupštine promeniti ustav, koliko ima opravdanih kritika aktuelnog ustava i naročito stanja u društvu koje on proizvodi, ali to svako radi u meri koliko mu odgovara.

Predsednik Republike, sviđao se on nekome ili ne, je jedina institucija koja ima legitimitet na neposrednim izborima i shodno članu 111. sadašnjeg ustava «Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije».

Izgleda da su neki kada su usvajali ovaj član mislili na sebe, a izgleda da ni demokratiju i rezultate neposrednih izbora ne priznaju ako su na njima izgubili.

Dakle, legitimno je pravo, a i dužnost predsednika Republike da iznese stav po svim pitanjima koja se tiču funkcionisanja i jedinstva države, kao što je to legitimno pravo i predsednika svih stranaka, pa i DS.

Legitimno je pravo i opozicionih lidera da iznose svoj stav i neslaganje ali ono što nije  dobro je činjenica da kod nas još uvek uskosrtranački interesi dominiraju nad opštim.

Ono što takođe treba prevazići je olako kvalifikovanje neistomišljenika kao ljudi opasnih namera, izdajnika i kako sve ne.

 

Dakle, jesmo li svi  za to da se

-         smanje troškovi administracije,

-         smanji broj ministarstava i broj poslanika,

-         da se menjaju izborni zakoni i

-         da imamo normalnu vladu a ne nešto nalik na labave srednjovekovne feudalne saveze gde svako svakoga uslovljava

Jesmo li svi za to da imamo funkcionalnu i efikasnu državu- jesmo ili valjda jesmo.

Nije li to upravo to ono što javnost već odavno traži i oko toga se, valjda, svi slažu.

 

Ako je to tako, onda treba pozdraviti svaku inicijativu u tom pravcu, treba otvoriti dijalog po svim tim pitanjima, a ne koristiti to za nove konfrontacije i podele, jer podela oko ključnih pitanja funkcionisanja države ne bi smelo biti, a u krajnjem štete i onima koji misle da kratkoročno na tome profitiraju.

Ako je promena Ustava jedan od koraka i uslova za sveopšte reforme i racionalizaciju onda to zaslužuje podršku.  



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sentinel26 sentinel26 21:07 30.04.2009

Žao mi je

prijatelju što moram da ti kritikujem našeg predsednika.

Jedno su želje naroda da imamo što jefiniju administraciju, a želje naše političke nomenklature izgledaju malo drugačije. Odnosno one imaju čvrstu ambalažu koju treba dobro zagrebati.

Ja imam neke razloge da gospodinu Tadiću ne vjerujem u iskrene namjere oko promjene ustava. Trenutak koji je odabrao nije adekvatan.
On je to uradio u momentu flagrantnog kršenja tog istog ustava.

G-din M.Cvetković hladno saopšti javnosti da su pregovori sa MMF-om od 16. i 26. marta vodjeni na bazi platforme koja je usvojena na sjednici vlade 16.aprila !

Sva sredstva informisanja objaviše da je g-din predsednik Tadić "inicirao" hapšenje jednog čovjeka (koga cijela Evropa smatra krinminalcem ). Još neka hapšenja je navodno on inicirao.

Je li to njegov posao ? Nije.
Je li posao ministara ( Dinkićeva škola iz mandata vlade VK ) da najavljuju hapšenja ? Nije !

Nije Tadićev posao da inicira promjene Ustava a svakodnevno svi vidimo da se krši. Njegov posao je bio da čuva taj Ustav, pa kakav je da je.

Druga činjenica koja me navodi na sumnju u njegove namjere jeste izjava da veliki problem predstavlja i veliki broj stranaka.
Znači li to da se one izdržavaju o trošku države ili je vic u grmu gdje piše ako je manji broj stranaka biće više para od "donatora" za moju stranku.
Koliko ja znam vanparlamentarne stranke se ne finansiraju iz narodne kase ili možda postoji i neka tajna.

Ucjenjivali su ga neki ?
Pa ovi što su u parlamentu će moći da se registruju ponovo i ne vidim šta će tu da se promijeni.

Treće, ako ovim želi da trajno odloži potvrdjivanje ustava Vojvodine, to neće na dobro da izadje. Gospoda ima prvo da usvoje ovaj sadašnji predlog, pa kada promijene Ustav Srbije neka mijenjaju i taj vojvodjanski.
Uostalom i taj ustav Vojvodine je pisala njegova stranka.

Za broj poslanika (250 ) se ne moramo sporiti.
Ako smanjimo taj broj na 150 ali da stranke i dalje ostanu vlasnici mandata onda ništa nijesmo uradili.

Veliki broj gradjana smatra da to rješenje ne valja, Evropa je preko Venecijanske komisije kritikovala to rješenje i tek će da nam pravi probleme zbog toga.
On kome su usta puna Evrope ne namjerava tu ništa da mijenja.

Namjere su ti dobre, seme ispravno no je njiva zaražena nekim balkanskim virusom.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:18 30.04.2009

Re: Žao mi je

Namjere su ti dobre, seme ispravno no je njiva zaražena nekim balkanskim virusom.

e taj virus nas muci i muciće.
Inace, negde u tekstu sam rekao da je ideja da se Ustav menja dobra. A u demokratskom društvu svako je, pa i predsednik, podložan kritici za sve što uradi i ne uradi, a naročito za ono što ne uradi a obećao je.
Tako treba, barem ja mislim, gledati i na ovu izjavu.
Slažem se da predsednik treba da čuva Ustav i da reaguje na svako kršenje ali i da inicira u formi političkog stava promene.
U svakom slučaju, hvala na komentaru i kritičkom osvrtu, to je i smisao interaktivne komunikacije na blogu i sve što je dobronamerno, a jeste, to je dobrodošlo.
dunja73 dunja73 21:28 30.04.2009

Re: Žao mi je

pozdravljam...
jedno pitanje
Ima i Nemačka raznih prinčeva ali joj ne pada na pamet da ih izdržava iz budžeta.

ko njih izdrzava?
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:57 30.04.2009

Re: Žao mi je

dunja73
pozdravljam...
jedno pitanje
Ima i Nemačka raznih prinčeva ali joj ne pada na pamet da ih izdržava iz budžeta.

ko njih izdrzava?

otpozdravljam.
pa izdržavaju se sami, nemaju apanažu od države.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:01 30.04.2009

Re: Žao mi je

nace, negde u tekstu sam rekao da je ideja da se Ustav menja dobra.

Dobra je ideja da se Ustav menja. Naročito ako bi se menjale u njemu one loše stvari....Ali ovde imaš jednu nespornu stvar,a to je broj poslanika koji svakako može i mora biti manji.
No nije njegova ideja da poboljša Ustav nego da preko njega učvrsti partiokratiju i ukine vojvođansku autonomiju.
Ja sam to tako pročitao. Inače, da je njemu tako do Ustava do sada bi se potrudio da ovaj sprovede. Recimo da donese Statut Vojvodine. On sada hoće da menja ono što nije ni sproveo...
Što nije predložio da se ukine ono da stranke raspolažu mandatima...
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:57 30.04.2009

Re: Žao mi je

Dobra je ideja da se Ustav menja. Naročito ako bi se menjale u njemu one loše stvari...

Pa valjda se podrazumeva da će se menjati loše stvari. Neće valjda one koje su dobre.
Ali ovde imaš jednu nespornu stvar,a to je broj poslanika koji svakako može i mora biti manji.

pa on se za to i zalaže i to pozdravljam.
No nije njegova ideja da poboljša Ustav nego da preko njega učvrsti partiokratiju i ukine vojvođansku autonomiju.

Nisam imao prilike da lično razgovaram sa njim koja mu je ideja pa ne bih nagađao. Još uvek sam uveren da DS ni BT nisu za ukidanje autonomije Vojvodine, niti za to imam dokaze, a ako bi imao baš bi se razočarao.
Ja sam to tako pročitao. Inače, da je njemu tako do Ustava do sada bi se potrudio da ovaj sprovede. Recimo da donese Statut Vojvodine. On sada hoće da menja ono što nije ni sproveo...
Što nije predložio da se ukine ono da stranke raspolažu mandatima...

Ja sam pročitao kao što je napisano, a verujući da je napisano kao što je rečeno pozdravio ideju i verujem da su sveukupne reforme neophodne.
Ne odobravam ni ja to što nije sve sprovedeno ali mislim da je naša situacija i politička scena mnogo komplikovanija nego što mislimo, pri čemu ne amnestiram ni jednu stranku od krivice za komplikovanje.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:04 01.05.2009

Re: Žao mi je

Nisam imao prilike da lično razgovaram sa njim koja mu je ideja pa ne bih nagađao. Još uvek sam uveren da DS ni BT nisu za ukidanje autonomije Vojvodine, niti za to imam dokaze, a ako bi imao baš bi se razočarao.

Nema potrebe da razgovaraš..Sam je to kazao...evo citata iz novosti pa ti čitaj kako piše..Ako ovo nije najava ukidanja autonomije ne znam šta je..
* Vojvođanski statut još čeka usvajanje, dok se drugi delovi Srbije bune zašto nemaju ista prava koja oni traže. Je li moguća ravnoteža?
- Moguće su ustavne promene kojima bi se rešilo i pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije. Nije prirodno da samo Vojvodina bude regija sa definisanim pravima u Srbiji kada i druge regije žele ista takva prava. Ako bi Vojvodina bila jedina regija, Srbija bi bila asimetrična država, što bi proizvodilo stalnu nestabilnost. Vrlo brzo će doći vreme da otvorimo i to pitanje, da promenimo i poboljšamo naš Ustav kada je tema regionalizacije u pitanju.
Dr M Dr M 00:17 01.05.2009

Re: Žao mi je

Ja sam pročitao kao što je napisano, a verujući da je napisano kao što je rečeno pozdravio ideju i verujem da su sveukupne reforme neophodne


Obzirom da sam od pocetka bio nezadovoljan postojecim Ustavom, moram da pozdravim svaku inicijativu da se on iz korena promeni.

Mislim da nije receno sve sto se namerava, a to, izgleda misle i TN, VK i ostali.
Meni se cini da bi u novom predlogu Ustava lako moglo da se desi da neprimetno izostane cuvena Preambula.
Mora da se promeni i izborni sistem, vlasnistvo nad mandatima, krupne stvari koje ce nacionalisticka opozicija da brani do kraja.

Ne znam da li ima nekog keca u rukavu ali, kako su sad karte podeljene, bice mu tesko.
Ako ne bude hteo da se bavi samo nekom kozmetikom morace da igra "va bank".

Samo u tom slucaju navijacu za njega.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:38 01.05.2009

Re: Žao mi je

Moguće su ustavne promene kojima bi se rešilo i pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije. Nije prirodno da samo Vojvodina bude regija sa definisanim pravima u Srbiji kada i druge regije žele ista takva prava. Ako bi Vojvodina bila jedina regija, Srbija bi bila asimetrična država, što bi proizvodilo stalnu nestabilnost.

Ne smeta Vojvodini da i drugi regioni budu decentralizovani. Suština je da se Vojvodini ne ukida autonomija koju je do sada imala i da se ništa ne rešava bez njenog pristanka i znanja, a mislim da neće.
Mislim da u Srbiji ima mnogo više onih koji su protiv regionalizacije i decentralizacije nego što to Vojvodini smeta.
Nikome ne bi ništa falilo ako bi imali sistem evropskih regija u Srbiji kao članici EU.
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:11 01.05.2009

Re: Žao mi je

Mora da se promeni i izborni sistem, vlasnistvo nad mandatima, krupne stvari koje ce nacionalisticka opozicija da brani do kraja.

Pa to.
Filip2412 Filip2412 05:01 01.05.2009

Re: Žao mi je

Nije prirodno da samo Vojvodina bude regija sa definisanim pravima u Srbiji kada i druge regije žele ista takva prava. Ako bi Vojvodina bila jedina regija, Srbija bi bila asimetrična država, što bi proizvodilo stalnu nestabilnost. Vrlo brzo će doći vreme da otvorimo i to pitanje, da promenimo i poboljšamo naš Ustav kada je tema regionalizacije u pitanju.
I sta je ovde sporno?

Ima li neko normalan u bilo kojo zemlji na svetu da zeli nejednak polozaj regija u svojoj zemlji i asimetricno uredjenje??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Srbija je jedinstvena u SVETU po izvinite na izrazu kretenskom uredjenju gde se jedan deo zemlje zove Pokrajina a ostatak je mrsolj koji se nikako ne zove. Da ima i malo pameti napravila bi se neka smislena regionalizacija a ne ovako da imate Vojvodinu i ostatak bez imena, znacenja, smisla ....
sentinel26 sentinel26 09:54 01.05.2009

Re: Žao mi je

Drago Kovacevic
. Nije prirodno da samo Vojvodina bude regija sa definisanim pravima u Srbiji kada i druge regije žele ista takva prava. Ako bi Vojvodina bila jedina regija, Srbija bi bila asimetrična država, što bi proizvodilo stalnu nestabilnost. Vrlo brzo će doći vreme da otvorimo i to pitanje, da promenimo i poboljšamo naš Ustav kada je tema regionalizacije u pitanju.
Nije prirodno ni da predsednik daje ovakve izjave.
Ovo je više nego jasna poruka da ustav Vojvodine neće biti usvojen.

Ja sam se u jednom svojem postu na blogu, šalio da je ustav Vojvodine mrtav i da će i sama riječ "Vojvodina" biti zabranjena.
Samo desetak dana poslije toga, g-din S.Samardžić, bivši ministar za kosovarenje, u emisiji UN je izjavio da "Vojvodina" ne postoji.
Nijedna politička stranka u Srbiji nije reagovala.

Neću ovdje da obrazlažem stav da Vojvodina kao pokrajina mora da ima odredjenu autonomiju.
Brisanje te autonomije zbog nekakvog umišljenog straha od separatizma nema realnog pokrića.

B.Tadić ne smije ( ne znam da li i želi ) da se suprotstavi SANU, SPC i DSS-u po bilo kojem pitanju u vezi Vojvodine.
Ali će mu se, po tom pitanju, suprotstaviti EU, koja neće dozvoliti ukidanje vojvodjanske autonomije.

Kada dodje (ako dodje ) vrijeme diskusije o promjenama Ustava Srbije, ja ću se potruditi da bar ovdje prikažem kompletne primjedbe Venecijanske komisije na postojeći Ustav a koje se odnose na autonomiju pokrajine.
Sada nema potrebe ni koristi da to činim.
ervetor ervetor 10:27 01.05.2009

Re: Žao mi je

Pa valjda se podrazumeva da će se menjati loše stvari. Neće valjda one koje su dobre.


Pa podrazumeva se u Kanadi...
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:31 01.05.2009

Re: Žao mi je

Kada dodje (ako dodje ) vrijeme diskusije o promjenama Ustava Srbije, ja ću se potruditi da bar ovdje prikažem kompletne primjedbe Venecijanske komisije na postojeći Ustav a koje se odnose na autonomiju pokrajine.

i to je još jedan dokaz da Ustav treba menjati/popravljati.
Brisanje te autonomije zbog nekakvog umišljenog straha od separatizma nema realnog pokrića.

to bi bio definitivan poraz zdravog razuma pred nacionalističkim snagama.
A kako mogu govoriti o ukidanju autonomije Vojvodini oni koji još uvek nude Kosovi najviši stepen autonomije, samo malkice manje od države. Pa zar ti nacionalisti više vole Šiptare nego "srpsku Atinu", pa ko to može da ukine
"srpsku Atinu"?
Uostalom, Vojvodina je bila autonomija i kad je odlučila da se prisajedini Srbiji. Trebalo bi da ovi iz DS pročitaju šta je o tome govorio Ljuba Davidović.
B.Tadić ne smije ( ne znam da li i želi ) da se suprotstavi SANU, SPC i DSS-u po bilo kojem pitanju u vezi Vojvodine.

Ako je iskreno za EU, a verujem da jeste, onda tu ima malo zajedničkog sa SANU, nekim iz SPC i DSS-om.
sentinel26 sentinel26 10:59 01.05.2009

Re: Žao mi je

Milan Karagaća
Uostalom, Vojvodina je bila autonomija i kad je odlučila da se prisajedini Srbiji. Trebalo bi da ovi iz DS pročitaju šta je o tome govorio Ljuba Davidović.
B.Tadić ne smije ( ne znam da li i želi ) da se suprotstavi SANU, SPC i DSS-u po bilo kojem pitanju u vezi Vojvodine.Ako je iskreno za EU, a verujem da jeste, onda tu ima malo zajedničkog sa SANU, nekim iz SPC i DSS-om.
Slažem se u vezi ovoga, vidjećemo, ja ipak ostajem sumnjičav, ta brakorazvodna parnica će potrajati.

Šta mi vrijedi što još čuvam očevu člansku knjižicu sa potpisom Ljube Davidovića, kad on sada nije u modi a Z.Djindjić još i manje.
Filip2412 Filip2412 14:54 01.05.2009

Re: Žao mi je

Resavati status Vojvodine zasebno, bez resavanja regionalizacije citave Srbije je nelogicno i tehnicki pogresno.

Divim se Vojvodjanima koje bas briga za Srbiju i jeino sto znaju je da kao papagaji ponavljaju "moji novci", "moj Ustav..." zaista im se divim svim tim Dinarcima Kosovarima, Crnogorcima koji su se naselili tamo u najbogatiji deo zemlje i sad ih zabole ona stvar za juznjake i sve ostale. Divim se njima koje bas briga za uredjenje Srbije jedino sto ih interesuje je status Vojvodine. To je pravi moral, to je solidarnost, to je patriotizam. Ponekad stvarno zelim da se otcepe samo da ih ne slusam vise.

Iskreno, mislim da ima mnogo vise logike da se otcepe nego da imaju nekakav zaseban status u Srbiji, drugaciji od Nisa ili Vranja.

rankot rankot 18:08 01.05.2009

Re: Žao mi je

sentinel26

Za broj poslanika (250 ) se ne moramo sporiti.
Ako smanjimo taj broj na 150 ali da stranke i dalje ostanu vlasnici mandata onda ništa nijesmo uradili.
Veliki broj gradjana smatra da to rješenje ne valja, Evropa je preko Venecijanske komisije kritikovala to rješenje i tek će da nam pravi probleme zbog toga.
On kome su usta puna Evrope ne namjerava tu ništa da mijenja.
Namjere su ti dobre, seme ispravno no je njiva zaražena nekim balkanskim virusom.

Treba jasno reći da DS ne želi da reši problem državne administracije i otpusti 20.000 ljudi, nego javnosti zamazuje oči da će se taj problem rešiti tako što će biti 100 poslanika manje. Nije nego. A ako ćemo već da smanjujemo poslanike, predlažem da bude 1 poslanik iz svake opštine Srbije (ili jedan na npr. 50.000 ljudi), a da se bira pomoću mešovitog sistema (nešto kao što je predlagano za lokalne izbore) - glasa se za stranke koje treba da pređu cenzus, a ako ga pređu, za poslanike se biraju kandidati tih stranaka koji su najbolje prošli u svojim izbornim jedinicama.
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:16 02.05.2009

Re: Žao mi je

Ponekad stvarno zelim da se otcepe samo da ih ne slusam vise.

Razmislite da li Vojvođani kad čuju takve stavove stvarno i ne požele da se otcepe.Problem je kod nas što smo svi Srbi a onda neki smatraju za sebe da su stariji brat i da ih ostali moraju bespogovorno slušati.
A koliko ja znam Srbi iz Vojvodine ne želeda se otcepe, ako ih neko svojom arogancijom na to ne primora.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:50 02.05.2009

Re: Žao mi je

" zaista im se divim svim tim Dinarcima Kosovarima, Crnogorcima k

Ma da Filipe...Dinarci su čuveni autonomaši... A Pajtić je iz Bosanskog Grahova...daj, molim te...
sentinel26 sentinel26 21:35 30.04.2009

Evo još dokaza

da nije dobro da stranke budu vlasnici poslaničkih mandata.

Svima je poznato da je Republički odbor za sprečavanje sukoba interesa (kakav strašan naziv - koža se naježi čovjeku ) uputio zahtev Vladi da zbog očiglednog sukoba interesa razreši - smeni dva državna sekretara zbog zastrašujućeg miješanja u rad sudova.

Riječ je o gospodi Nebojši Ćiriću iz Dinkićevog ministarstva (ovo ministarstvo je maksimalno privatizovano pa ne moram ni da navodim njegov zvanični naziv ) i Slobodana Homena iz Ministarstva pravde.

Vlada je odbila predlog Odbora. Taj Odbor više nema nikakvog smisla ni da postoji, treba ga ukinuti.

E sada dolazimo do glavnog. Zašto ih Vlada nije smijenila ?

Zato što ih ona nije ni postavila !
Postavile su ih stranke (odnosno udruženje "G"-plus-minus i DS ) a Vlada je samo parafirala (aminovala ) njihove odluke.

Partije su vjerovatno i naložile slanje onakvog pisma sudovima da bi zaštitile svoje finansijere.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:00 30.04.2009

Re: Evo još dokaza

da imamo normalnu vladu a ne nešto nalik na labave srednjovekovne feudalne saveze gde svako svakoga uslovljava

upravo to sam i napisao u tekstu.
Ako bi predsednik vlade hteo da smeni tamo nekog iz drugog feuda odmah mu zaprete izlaskom iz koalicije.
drug.clan drug.clan 23:24 30.04.2009

tadic krsi ustav

tadic se zakleo da ce braniti ustav a sada prvi hoce da ga menja iako mu to nije posao i mi sada takvom coveku treba da verujemo?
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:02 01.05.2009

Re: tadic krsi ustav

drug.clan
tadic se zakleo da ce braniti ustav a sada prvi hoce da ga menja iako mu to nije posao i mi sada takvom coveku treba da verujemo?

Ja nisam shvatio da on hoće da ga menja, niti on to može. On je samo izneo politički stav i ideju da bi trebalo promeniti neke članove kako bi se omogućilo smanjenje broja poslanika i ostalo što je navedeno.
Uostalom, jedan od načina da se brani ustav je i njegova promena, kako bi bio još bolji.
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:08 01.05.2009

Re: tadic krsi ustav

drug.clan
tadic se zakleo da ce braniti ustav a sada prvi hoce da ga menja iako mu to nije posao i mi sada takvom coveku treba da verujemo?

Evo šta kaže član Ustava
ПРОМЕНА УСТАВА


Предлог за промену Устава и усвајање промене Устава

Члан 203.

Предлог за промену Устава може поднети најмање једна трећина од укупног броја народних посланика, председник Републике, Влада и најмање 150.000 бирача.
О промени Устава одлучује Народна скупштина.
Предлог за промену Устава усваја се двотрећинском већином од укупног броја народних посланика.
Ако не буде постигнута потребна већина, промени Устава по питањима садржаним у поднетом предлогу који није усвојен, не може се приступити у наредних годину дана.
Ако Народна скупштина усвоји предлог за промену Устава, приступа се изради, односно разматрању акта о промени Устава.
Народна скупштина усваја акт о промени Устава двотрећинском већином од укупног броја народних посланика и може одлучити да га и грађани потврде на републичком референдуму.
Народна скупштина је дужна да акт о промени Устава стави на републички референдум ради потврђивања, ако се промена Устава односи на преамбулу Устава, начела Устава, људска и мањинска права и слободе, уређење власти, проглашавање ратног и ванредног стања, одступање од људских и мањинских права у ванредном и ратном стању или поступак за промену Устава.
Када се акт о промени Устава стави на потврђивање, грађани се на референдуму изјашњавају најкасније у року од 60 дана од дана усвајања акта о промени Устава. Промена Устава је усвојена ако је за промену на референдуму гласала већина изашлих бирача.
Акт о промени Устава који је потврђен на републичком референдуму ступа на снагу када га прогласи Народна скупштина.
Ако Народна скупштина не одлучи да акт о промени Устава стави на потврђивање, промена Устава је усвојена изгласавањем у Народној скупштини, а акт о промени Устава ступа на снагу када га прогласи Народна скупштина.

Забрана промене Устава

Члан 204.

Устав не може бити промењен за време ратног или ванредног стања.

Уставни закон

Члан 205.

За спровођење промене Устава доноси се уставни закон.
Уставни закон се доноси двотрећинском већином од укупног броја народних посланика.
mungos92 mungos92 01:57 01.05.2009

Re: tadic krsi ustav

drug.clan
tadic se zakleo da ce braniti ustav a sada prvi hoce da ga menja iako mu to nije posao i mi sada takvom coveku treba da verujemo?


Da li ti to misliš da se Tadić ISKRENO zakleo da će čuvati Ustav?

Mungos, The Nije Siguran
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:33 01.05.2009

Re: tadic krsi ustav

drug.clan
tadic se zakleo da ce braniti ustav a sada prvi hoce da ga menja iako mu to nije posao i mi sada takvom coveku treba da verujemo?

ne krši jer po Ustavu ima pravo na inicijativu za promenu ustava.
sentinel26 sentinel26 11:07 01.05.2009

Re: tadic krsi ustav

mungos92
? Mungos, The Nije Siguran
Mungose pa zar nijesi vidio polaganje zakletve na TV-u ?
Moraš malo i da vjeruješ.

Da se razumijemo ja njegovu inicijativu ne smatram kršenjem ustava, već njegov prethodni odnos prema tom Ustavu i institucijama države.
Tek da se zna.
drug.clan drug.clan 12:49 01.05.2009

Re: tadic krsi ustav

sentinel26
mungos92
? Mungos, The Nije Siguran
Mungose pa zar nijesi vidio polaganje zakletve na TV-u ?
Moraš malo i da vjeruješ.

Da se razumijemo ja njegovu inicijativu ne smatram kršenjem ustava, već njegov prethodni odnos prema tom Ustavu i institucijama države.
Tek da se zna.



Zamislite kako je dobar ovaj nas sadasnji oktroisni ustav, donesen sa jednom trecinom glasova na "cudnom" referendumu na kome je za glasalo 43% od 80% stanovnista posto je vise od milion gradjana tadasnje zemlje bilo izostavljeno iz birackih spiskova, kada je cuvaru istog omogucio da ga razbuca ili bar predlozi.

Kako sada da neko ocekuje da ljdi obican narod postuju ustav kada je njegov cuvar i zastitnik rekao da ne valja.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:19 01.05.2009

Re: tadic krsi ustav

sentinel26
mungos92
? Mungos, The Nije Siguran
Mungose pa zar nijesi vidio polaganje zakletve na TV-u ?
Moraš malo i da vjeruješ.

Da se razumijemo ja njegovu inicijativu ne smatram kršenjem ustava, već njegov prethodni odnos prema tom Ustavu i institucijama države.
Tek da se zna.

Sve sto postoji podlozno je promeni, a ako je na bolje tim bolje.
sentinel26 sentinel26 14:32 01.05.2009

Re: tadic krsi ustav

drug.clan
.Kako sada da neko ocekuje da ljdi obican narod postuju ustav kada je njegov cuvar i zastitnik rekao da ne valja.
Eno na postu kod Saše ja sam napisao šta mislim o tom ustavu.
Moram da kažem da je nepoštovanje postojećeg (važećeg ) ustava mnogo opasno po društvo i zato nikako ne odobravam njegovo kršenje.

Ovi koji sada uz pomoć o-ruk metoda žele da brzometno nametnu temu hitne promjene ustava neće poštovati ni taj koji će sami napisati kao i ovaj što su.
mungos92 mungos92 17:43 01.05.2009

Re: tadic krsi ustav

sentinel26
mungos92
? Mungos, The Nije Siguran
Mungose pa zar nijesi vidio polaganje zakletve na TV-u ?
Moraš malo i da vjeruješ.

Da se razumijemo ja njegovu inicijativu ne smatram kršenjem ustava, već njegov prethodni odnos prema tom Ustavu i institucijama države.
Tek da se zna.


Poštovani g. Sentinel, ni ja ne smatram da je BT prekršio Ustav time što se zalaže za njegovu promenu. Ali je, oswim prethodnih kršenja u kojimma se slažemo, BT prekršio neke norme koje su iznad svih Ustava, ma koje države, Povelje UN, Helsinške Deklaracije etc...
Samo, želim da dodam da u njemu zbog toga ne vidim ni jedinog ni najvećeg krivca. (Njega samo mogu da žalim, onako, iskreno, ljudski.)

Mungos, The Siguran
treger92 treger92 00:14 01.05.2009

Sjajna prilika

Srbija je dobila sjajnu priliku da uštedi dobar deo budžeta.Naime pošto imamo sreću da sada na čelu Srbije je najpošteniji,najbolji, najdržavotvorniji i najdemokratskiji predsednik treba iskoristiti priliku pa ukinuti skupštinu, partije koje nas samo zavađaju i promeniti ustav da predsednik bude doživotni, jer će kriza u Srbiji trajati doživotno. Pri tom treba imati u vidu da predsednik je je čak i svojoj supruzi skresao platu na samo 80% od njegove.Takav lik zaslužuje da bude doživotni predsednik.
mungos92 mungos92 00:30 01.05.2009

Selo gori...

... a baba se češlja!
BT-evo nastojanje se može opisati i onom: Ne laje kera radi sela, nego radi sebe.

I detetu je jasno da je najjjeftinija država - centralizovana država! Dakle, tu nema govora o racionalizaciji preko regionalizacije. Mogu BT & ekipa da prodaju tu priču našim širokim narodnim masama od kojih je još uvek ogroman deo bazično nepismenih.

Tačno je da Srbiji nikako ne treba 250 poslanika niti 25 ministarstava (ni Kina nema toliko!!!), ali i za to - kasno Marko na Kosovo stiže. Broj ministarstava se može smanjiti rekonstrukcijom Vlade, bez promene Ustava. Takodje se može redukovati broj zaposlenih u istim, tako da, npr. nemamo više "budžetskog" programera koji radi za 18.000 RSD mesečno, dok se ostalih 20 iz burazersko-pajtaškog establišmenta šeta hodnicima.

I ja sam za to da se prestane sa plaćanjem reketa šatro-prestolonasledniku AK, ali kakve to veze ima sa Ustavom R. Srbije? Ili sam i ja nepismen, a još i slabovid?

Mislim da je bolje BT, The Šatro-PreCedniku Svih Nas da malo dublje porazmisli o članovima 21, 23 i 25 Ustava koji kažu:

Члан 21.

Пред Уставом и законом сви су једнаки.
Свако има право на једнаку законску заштиту, без дискриминације.
Забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу, a нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета.
Не сматрају се дискриминацијом посебне мере које Република Србија може увести ради постизања пуне равноправности лица или групе лица која су суштински у неједнаком положају са осталим грађанима.


Члан 23.

Људско достојанство је неприкосновено и сви су дужни да га поштују и штите.
Свако има право на слободан развој личности, ако тиме не крши права других зајемчена Уставом.


Члан 25.

Физички и психички интегритет је неповредив.
Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка.


Mungos, The Glupi Raj
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:05 01.05.2009

Re: Selo gori...

I ja sam za to da se prestane sa plaćanjem reketa šatro-prestolonasledniku AK, ali kakve to veze ima sa Ustavom R. Srbije? Ili sam i ja nepismen, a još i slabovid?

Ima jer Ustavom je definisano da je Srbija Republika i da ima predsednika Republike a ne monarha. Shodno tome njegovo izigravanje monarha je protivustavno a troškovi kojedržava plaća za njega i njegovu dvorsku svitu su protivzakoniti i neracionalni. Ima veze i sa Ustavom i racionalizacijom.
I detetu je jasno da je najjjeftinija država - centralizovana država!

ne mora da znači ako ima glomazan centralni aparat. Načelno jeste jeftiniji od troškova federalne države, ali ako pod decentralizacijom ne podrazumevamo da će svaki region biti država, onda ne mora da bude skuplja. Uostalom, treba pre svega racionalitovati i opštinske administracije i aparate.
Može biti jeftinije ako se hoće i tako reguliše.
Mislim da je bolje BT, The Šatro-PreCedniku Svih Nas da malo dublje porazmisli o članovima 21, 23 i 25 Ustava koji kažu:

ne bih koristio ovo "The Šatro" tim pre što je izabran na neposrednim izborima na kojima smo svi učestvovali, a valjda oni čiji kandidat nije pobedio poštuju volju većine. Prema tome, ja poštujem instituciju predsednika tako izabranog bez obzira zvao se BT, TN, VK, ČJ.
E sada, osporava se predsedniku pravo da inicira promenu ustava a istovremeno od njega traži da se direktno meša u sudsku i izvršnu vlast. To ne znači da ne treba da politički reaguje na svako kršenje Ustava i nema opravdanja ako to ne čini i kada su u pitanju navedeni članovi.

mungos92 mungos92 01:24 01.05.2009

Re: Selo gori...

Milan Karagaća
Mungos

Mislim da je bolje BT, The Šatro-PreCedniku Svih Nas da malo dublje porazmisli o članovima 21, 23 i 25 Ustava koji kažu:

ne bih koristio ovo "The Šatro" tim pre što je izabran na neposrednim izborima na kojima smo svi učestvovali, a valjda oni čiji kandidat nije pobedio poštuju volju većine. Prema tome, ja poštujem instituciju predsednika tako izabranog bez obzira zvao se BT, TN, VK, ČJ.
E sada, osporava se predsedniku pravo da inicira promenu ustava a istovremeno od njega traži da se direktno meša u sudsku i izvršnu vlast. To ne znači da ne treba da politički reaguje na svako kršenje Ustava i nema opravdanja ako to ne čini i kada su u pitanju navedeni članovi.


I ja poštujem instituciju predsednika,a još više ličnost-nosioca funkcije, ako to zaista zavredjuje.
Nije u pitanju veličina biračkog tela nego ponašanje ličnosti za koju je glasala izmanipulisana i prevarena većina. Predsednik R. Srbije Boris Tadić, za kojeg sam glasao poslednji put, prekršio je Ustav u noći izmedju 11. i 12. maja 2008, samo nekoliko sati nakon završetka parlamentarnih izbora. Tako da BT & ekipica nikada više neće dobiti moj glas, zasigurno! :)


Mungos, The Pravougli
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:58 01.05.2009

Re: Selo gori...

mungos92
Milan Karagaća
Mungos

Mislim da je bolje BT, The Šatro-PreCedniku Svih Nas da malo dublje porazmisli o članovima 21, 23 i 25 Ustava koji kažu:

ne bih koristio ovo "The Šatro" tim pre što je izabran na neposrednim izborima na kojima smo svi učestvovali, a valjda oni čiji kandidat nije pobedio poštuju volju većine. Prema tome, ja poštujem instituciju predsednika tako izabranog bez obzira zvao se BT, TN, VK, ČJ.
E sada, osporava se predsedniku pravo da inicira promenu ustava a istovremeno od njega traži da se direktno meša u sudsku i izvršnu vlast. To ne znači da ne treba da politički reaguje na svako kršenje Ustava i nema opravdanja ako to ne čini i kada su u pitanju navedeni članovi.


I ja poštujem instituciju predsednika,a još više ličnost-nosioca funkcije, ako to zaista zavredjuje.
Nije u pitanju veličina biračkog tela nego ponašanje ličnosti za koju je glasala izmanipulisana i prevarena većina. Predsednik R. Srbije Boris Tadić, za kojeg sam glasao poslednji put, prekršio je Ustav u noći izmedju 11. i 12. maja 2008, samo nekoliko sati nakon završetka parlamentarnih izbora. Tako da BT & ekipica nikada više neće dobiti moj glas, zasigurno! :)


Mungos, The Pravougli

I za to ima procedura u poarlamentu pa neka se raspravlja, a i izbori su uvek mesto gde građani daju ocene i pojedincima i strankama.
Nije mi bila namera da otvaram raspravu o BT već o inicijativi da se menja ustav, što bi mi bila tema i da je sa takvom inicijativom i zalaganjem izašao lider bilo koje druge stranke.
Činjenica je da nam je politički sistem nesređen a država neefikasna. i da je za to odgovorna i DS.
Eto tako ja The mislim.
mungos92 mungos92 18:02 01.05.2009

Re: Selo gori...

Milan Karagaća
mungos92
I ja poštujem instituciju predsednika,a još više ličnost-nosioca funkcije, ako to zaista zavredjuje.
Nije u pitanju veličina biračkog tela nego ponašanje ličnosti za koju je glasala izmanipulisana i prevarena većina. Predsednik R. Srbije Boris Tadić, za kojeg sam glasao poslednji put, prekršio je Ustav u noći izmedju 11. i 12. maja 2008, samo nekoliko sati nakon završetka parlamentarnih izbora. Tako da BT & ekipica nikada više neće dobiti moj glas, zasigurno! :)
Mungos, The Pravougli

I za to ima procedura u poarlamentu pa neka se raspravlja, a i izbori su uvek mesto gde građani daju ocene i pojedincima i strankama.
Nije mi bila namera da otvaram raspravu o BT već o inicijativi da se menja ustav, što bi mi bila tema i da je sa takvom inicijativom i zalaganjem izašao lider bilo koje druge stranke.
Činjenica je da nam je politički sistem nesređen a država neefikasna. i da je za to odgovorna i DS.
Eto tako ja The mislim.


Poštovani g. Karagaća, najiskrenije smatram da veoma ispravno mislite, samo što, dozvolićete mi, pravite grešku previdjajući ogromnu razliku izmedju teorije i prakse.
I ja sam svakako pre za rešavanje pitanja i sporova u parlamentu, pod uslovom da isti zaista funkcioniše. Verujte mi na reč, dosta mi je "ulice" (zar nismo sporove sa SM rešavali na ulici, skoro punih 10godina, vodjeni istima koji su danas na vlasti?). Ali mi nije dosta borbe za ovu zemlju kao normalnu državu svih njenih gradjana Tako da, ako je ulica onda bila legitimno sredstvo borbe, biće i sada i u buduće, ako onaj cirkus sa 250 vucibatina (čast izuzecima!) zaista ponovo ne postane parlament.

Ako Vam je promaklo, mi smo u procesu teške fašizacije društva, za šta postoji niz dokaza koji se maltene svakodnevno umnožavaju. Ja punom snagom svakodnevno učestvujem u društvenom-ekonomskom procesu zemlje Srbije, tako da imam izuzetno dobru priliku da jasno vidim šta se dešava.

Samo bih da dodam da se BT po sili stvari nameće kao "tema unutar teme", jer, ponoviću, niti ima moralno pravo da inicira izmenu Ustava, niti mu je namera poštena i u interesu države i naroda!

Smrt fašizmu!
Mungos, The Realno Pravougli
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:56 01.05.2009

Re: Selo gori...

pravite grešku previdjajući ogromnu razliku izmedju teorije i prakse.

Ne previđam ja nego oni koji previđaju osnovne postulate političke i pravne teorije političkih sistema, prava i države, kojima je politička podobnost izvor kompetencije.Čak su izmislili novorijek -"preuzimanje odgovornosti", što u prevodu znači doći na funkciju i biti u poziciji da radi kako hoće.U normalnim državama ne može prvo radno mesto da bude ministar, počeo Vučić a ostali nastavili, direktor, pomoćnici ministra, članovi UO. Može biti direktor ali firme koju mu je dao otac, a ne nikako državne. Pa to je Ante Marković rekao jasno kao dan. E to je praksa svih zemalja u tranziciji, nema veze da li si obrazovan iz oblasti gde zasedneš ali je važno da si "msleem, ono kao neko ko je u toj priči".
Nešto slično kao i posle 2.svetskog rata kada su se svi hvalili kako su se borili protiv okupatora, čak i sa 2 svedoka dokazivali /nebitno što mnogi od tih sada pričaju kako su bili četnici/, tako se sada svi busaju kako su se borili protiv diktatorskog komunističkog režima. E pa nije nego, da je bilo toliko pripadnika NOV koliko je bilo boračkih penzija, Nemci bi morali dovesti u Srbiju još 20 divizija, a da ih je bilo toliko protivnika partizana koliko se sada busaju pa Tito ne bi ni pobedio. Isto tako, da je bilo toliko boraca protiv "komunističke diktature" valjda bi je ranije reformisali ili promenili, da je bilo toliko stvarnih protivnika Slobodana Miloševića ni on ne bi toliko ostao na vlasti.
Elem, kao što sam i napisao, sada nam je država mnogo više partijska čak i no što je bila SFRJ, samo što sada
ima više stranaka i što su mnogo alavije. Uporedo sa prvobitnom akumulacijom kapitala u privatnim rukama vrši se i akumulacija moći u strankama, to je problem tranzicije.
Da li je to dobro, tzreba li tako- pa nije i ne treba.

Ali mi nije dosta borbe za ovu zemlju kao normalnu državu svih njenih gradjana

To je patriotski.

mi smo u procesu teške fašizacije društva, za šta postoji niz dokaza koji se maltene svakodnevno umnožavaju.

Ne bih rekao teške ali ima dosta pojava koje, nažalost, tolerišu i oni koji ne bi smeli, ne bi trebali, i od kojih se očekuje jasno i glasno reagovanje.
Činjenica je da je kod nas proces revizije istorije otišao u drugu krajnost.Jedan od primera je medijska kampanja oko , navodno, pronalaženja gde je streljan Drža Mihajlović. Međutim, to je samo deo kampanje rehabilitacije kvislinga. Čak se prave i specijalne emisije na RTS sa Kostom Čavoškim. Njiima ni činjenice ništa ne znače pa ni to da je vlada u Londonu smenila DM i on nije dočekao završetak rata kao komandant JVuO ni kao ministar vojni, a tako ga predstavljaju.
Što se mene tiče, država treba da se jasno odredi da li je antifašizam u njenom sistemu vrednosti, kao što je u EU,ili ne, da liu ova država misli da je Staljinu trebalo DA, i onda je sve jasno.
Činjenica je da je kod nas anti-antifašizam glasniji od antifašizma.
Samo bih da dodam da se BT po sili stvari nameće kao "tema unutar teme", jer, ponoviću, niti ima moralno pravo da inicira izmenu Ustava, niti mu je namera poštena i u interesu države i naroda!

sa ovim ne mogu da se složim.
mungos92 mungos92 00:30 02.05.2009

Re: Selo gori...

Milan Karagaća

sa ovim ne mogu da se složim.


Ali ja se sa Vama slažem, skoro savršeno!

Mungos, The Realno Pravougli
ervetor ervetor 10:23 01.05.2009

Prioriteti

Svi oni koji su pre 2 godine molili da se ustav malo poboljsa bili su proglasavani za saradnike Agima Cekua.
I sad, sta ?
Treba da aplaudiramo Tadicu sto mu je trebalo samo 2 do 3 godine da ukapira da nas je on licno unakazio ?
Sada se on pojavljuje da nam tumaci nedostatke ustava u cijem je donosenju bezrezervno ucestvovao.
A, znam, ucestvovao je tada u toj lakrdiji samo iz razloga da ne proglase i njega izdajnikom u kolektivnoj histeriji koja je vladala. Jel da?
Pa kako znamo koji su mu motivi danas ?
Koga se danas uplasio ?
Do cijeg misljenja mu je danas stalo.
Ja sam bio clan DS/a. Znam o cemu govorim i znam kako je to izgledalo pre nekoliko godina i kakvu su uzasnu zelju, kakvu bolesnu zelju imali samo da se dopadnu Kostunici.
Jedina tema je bila, sta uraditi da se Kostunica odobrovolji.
Bolest mozga.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:49 01.05.2009

Re: Prioriteti

koliko se sećam i tada je BT rekao da je jedino dobro što je novi Ustav zamenio stari i omogućava da se lakše promeni. Tačno je i to da jetada bila euforija koju je stvorio Koštunica i druge nacionalno svesne snage koje su čuvenom Preambulom odbranili Kosovo, sprečili da postane nezavisno i pogotovo da ga neko kao takvog prizna. Po tom Ustavu i preambuli Kosovo je Srbija, srpska država je prisutna na Kosovu i predsednik Srbije može mirno daide kad god hoće na Kosovo i da mu u Prištini referišu rukovodioci autonomije.
Je li tako? Nije.
Nije li i to raylog da se Ustav menja i da bude odray i projekcija realnog stanja a ne fikcije.
A, znam, ucestvovao je tada u toj lakrdiji samo iz razloga da ne proglase i njega izdajnikom u kolektivnoj histeriji koja je vladala. Jel da?

Eto vidite, znate sve. Situacija je bila dovedena do usijanja i pitanje je [ta bi bilo pametnije, usvojiti ustav ili riyikovati opsti haos, sukobe i krizu na sta su neki bili spremni. Ima situacija kada je mudro odabrati manje zlo ali svesno sa namerom da se izbegne veće zlo.
Znam o cemu govorim i znam kako je to izgledalo pre nekoliko godina i kakvu su uzasnu zelju, kakvu bolesnu zelju imali samo da se dopadnu Kostunici.

Ja znam i da sam napisao pre tri godine u Danas-u da "ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se obiju"
ervetor ervetor 14:10 01.05.2009

Re: Prioriteti

Eto vidite, znate sve. Situacija je bila dovedena do usijanja i pitanje je sta bi bilo pametnije, usvojiti ustav ili riyikovati opsti haos, sukobe i krizu na sta su neki bili spremni. Ima situacija kada je mudro odabrati manje zlo ali svesno sa namerom da se izbegne veće zlo.


Sta znam. Ja stvarno ne vidim zasto je morao biti haos na ulicama da tada jednostavno nije donet takav ustav nego malo drugaciji i to bas sa onim izmenama o kojima se i onda govorilo i sad se govori ?
I sada da se donese novi ustav, nema sanse da bi ostao bez famozne preambule.
A onda, pa smesno je menjati ustav svaki cas. Onda to vise i nije ustav. Ustav treba da bude skup polaznih osnova oko kojih se svako normalan mora sloziti ako hoce normalnu drzavu i vise nema sta da se diskutuje u skorijoj buducnosti... ... a nas ustav vise lici na zakon o krivicnom postupku.
Mislim, isuvise dugo mi zapravo ne radimo nista, navodno birajuci manje zlo.
Manje zlo za koga ?
Za onoga ko se nakacio na grbacu privatnog sektora i sise mu krv to je svakako manje zlo.Pa bolje je ne raditi nista i uzimati pare, nego raditi nesto i jos plus uz rizik da ostanes bez para.Manje je zlo za radnika da nema posla a da mu ide staz nego da nema posla i ne ide mu staz.
Individualno svakako jeste manje zlo, ali kolektivno ostacemo bez benzina na pola puta. I onda, sta cemo imati na kraju?
Pa imacemo jos gore i krvavije nemire i sukobe nego sto bi oni bili da smo to resili koju godinu ranije, a pri tom smo svi mi izgubili pride i dosta godina zivota sto niko ne pominje. A vec godinama tvrdim i tvrdim i sad da se u ovoj zemlji na zalost nece desiti stvarna promena bez prethodnih drasticnih drustvenih turbulencija da ne upotrebim neke strasljivije reci. Ovo ne tvrdim zato sto to zelim,prizivam ili slicno nego zato sto je to po mom misljenju izvesno. I zbog toga, ako imas bolestan zub moraces ga vaditi kad tad, pa izvadi ga onda sto pre mozes.
Ali, tako iduci vec godinama linijom manjeg otpora lupili smo konacno o dno. I naravno postoji ta druga mogucnost a to je da se pod parolom promena ali bez stvarnih aktivnosti Srbija nastavi topiti jos desetinama godina dok jednostavno demografski ne iscezne. Pa, i to je neko resenje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:03 01.05.2009

Re: Prioriteti

I zbog toga, ako imas bolestan zub moraces ga vaditi kad tad, pa izvadi ga onda sto pre mozes.

ipak je bolje lečiti i plombirati, staviti krunicu pa most. Ako se izvadi onda može biti samo proteza a to je mnogo lošije rešenje od mosta. Može i implantat ali to mu nekako liči na strano telo kao protektorat.
ervetor ervetor 08:15 02.05.2009

Re: Prioriteti

Može i implantat ali to mu nekako liči na strano telo kao protektorat.


Pa, tacno je to. Medjutim iz nekog razloga veliki broj ljudi ima implantate i takav strani protektorat im je prihvatljiviji nego da im usta lice na septicku jamu....
Inner Party Inner Party 11:26 01.05.2009

Ustav je OK

Cinjenica da se neke odredbe ustava mogu menjati u parlamentu je nesto sto su protivnici ustava do sada ignorisali. Drago mi je sto se takav stav tih ljudi polako menja. Uveren sam da se za smanjenje administracije dvotrecinska vecina sigurno moze naci, problem je u tome sto 1/3 poslanika treba da glasa za to da se samoukine, odrekne posla, plate, privilegija ...
miloradkakmar miloradkakmar 13:38 01.05.2009

Uslovljavanja

da imamo normalnu vladu a ne nešto nalik na labave srednjovekovne feudalne saveze gde svako svakoga uslovljava

U Srbiji je registrovano oko 6oo političkih stranaka koje će prema novom zakonu o poltičkim strankama, ukoliko žele da opstanu , morati u procesu preregistracije da prikupe po 5ooo overenih potpisa. Znači najmanje 6.ooo.ooo birača bi trebalo da daju svoj potpis !? Već, bi se u tom postupku jasno nazrelo koje političke partije bi mogle da formiraju neku buduću vladu, jer se one neće zaustavljati na 5.ooo potpisa / ili 1o hiljada kako neke predlažu /, a većina neće moći ni da se približi pomenutim brojkama.
To bi moglo da pomogne da se izbegne citirano , međutim treba imati na umu da će i dalje, nakon eventualnih izbora , postojati političke stranke sa manjim i većim brojem osvojenih mandata , pa će uslovljavanja , bojim se , biti i u budućnosti.

Milan Karagaća Milan Karagaća 13:41 01.05.2009

Re: Uslovljavanja

slažem se, ali će biti manje nego sada.
elmerdavez elmerdavez 09:44 02.05.2009

Komentar na Reformatori i ustavibranitelji

Mnogo puta se nisam slagao sa nasim predsednikom po raznim pitanjima. Ovog puta ima moju punu podrsku! Dodao bih samo jos jedno na njegov predlog reformi- da se uvede ili vecinski ili bar neka kombinacija vecinskog i sadasnjeg izbornog sistema.

Sadasnji proporcionalni izborni sistem od Srbije stvara svojevrsnu feudalnu drzavu, gde feudalci nisu samo pojedinci vec i politicke partije. Sadasnji izborni sistem daje strankama svu moc i izigrava narodnu volju.

Potreban je izborni sistem cije ce posledice biti takve da narodni poslanici zaista racune polazu svojim biracima, a ne strankama.

Uvodjenje takvog izbornog sistema je sustinsko za reformu nase zemlje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:00 02.05.2009

Re: Komentar na Reformatori i ustavibranitelji

Upravo o tome se radi.
Baš tome je predsednik Tadić nedavno govoriou intervjuu "Vremenu: :
:“Ovo prilika da racionalizujemo državu i u svakom drugom smislu , da uspostavimo odgovornije ponašanje svih državnih službenika, predstavnika građana, koji su više nego nezadovoljni bahatošću i raspojasanošću državnih funkcionera svih predhodnih godina, čak decenija. To je fundamentalna promena u našem društvu koja je više nego neophodna. “
I dalje,“da se nalazimo u situaciji da bukvalno svaku ravan društva moramo da reformišemo. Nažalost , neki ispred nas nisu proizvodili dovoljno brze i dovoljno korenite reforme.Tako da mi sad imamo proces reforme pravosuđa, zdravstva, obrazovanja, državne uprave. Imamo reformu parlamentarizma, reformu čitavog političkog sistema, reformu struktura bezbednosti, reformu sistema odbrane, reformu policijskog sistema.“
Zar nam upravo sve to nije neophodno.Pa ako se o tome radi, zaslužuje punu podršku.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana