Može još jedan espreso?

Strongman RSS / 30.04.2009. u 19:55

el%20tunel%20de%20guajataca.jpgDok utrčavam u zadnjem trenutku u avion za Begrad kapiram da sam novine, koje sam maznu uz put, već čitao na internetu. Nema veze, čitam ponovo i uživam što umesto kompjuterskog miša prevrćem papir. Ni ne primecujem da sa stjuardesom pričam na srpskom. Na aerodromu me čekaju drugari i kumovi sa tri auta i pet različitih ideja za kafanu. Preglasavanjem u trećem krugu se odlučujemo za etno varijantu jer je najbliža. Inspirisanog konobara, koji mi drži predavanje o gibanici na specijalan način, kao da sam deseta generacija emigranata, prekidam sa novčanicom od 1000 dinara, uz obećanje da ću da mu ih uzmem nazad samo ako počne da mi bilo šta objašnjava dok jedem.Da se ne dvoumim, narucio sam SVE.

 

 

Milion puta sam čuo one gastarbajterske žalopojke kako je teško daleko od otadžbine, kako nije baš sve tako kao što se priča, ne cvetaju baš ruže...  Što reče Manda onomad u filmu u Švedsku ladno, ali standard ispade da sam bio veoma dalekovid jer sam svetsku krizu među prvima osetio, još pre par godina. Ovo što se sada valja po medijima o krahu ekonomskog sistema ja sam doktorirao na sopstvenoj koži još pre pet godina pa sam se odselio u inostranstvo.

U Americi usponi i padovi, smenjuju padove i uspone ali se gura. Bez rezervnog položaja svakog dana guram napred. Sa motom moramo uspeti iz dana u dan, ne osetivši, postao sam uhićenik zapadnog sistema u kome moraš da radiš dva posla da bi prehranio porodicu. Olakšavajuća okolnost je što u Majamiju teško da bilo ko može da bude stranac jer su svi od negde došli i još uvek dolaze. Boljom analizom se uviđa da takozvana olakšavajuća okolnost ima i svoju tamnu senku koja i nije baš tako vesela. Brojni gastarbajteri jedni drugima ubijaju cenu rada i preotimaju posao. Ali to je deo onoga što cinici nazivaju američkim snom. Romansirana verzija gastarbajterske muke se često naziva i američkom pitom. Mene ta pita više podseća na koru hleba. U početku se teško zvaće, ali ako si uporan posle malo omekša i počinje da daje sladak ukus. Nažalost, ta korica gastarbajterskog hleba nikada ne može kompletno da te nahrani, pogotovo nas Balkance koji smo navikli da uz 'leba imamo i mesce.

 

Espresso9.jpgPošto imam običaj da gastarbajtersko-sociološke tekstove počinjem kukanjem da se još samo osvrnem i na prirodu mog dnevnog posla koji u suštini hrani moju porodicu. Radim u ambicioznoj, brzo rastućoj internet kompaniji u kojoj se svi, kao Japanci, satiru od posla. Prećutno i skoro sasvim dobrovoljno radimo i vikendom, ostajemo i duboko u noć u našim kompjuterskim mitraljeskim gnezdima skidajući probleme koje nosi ubrzani razvoj internet biznisa. Nekako bilo neumesno da se traži odmor. Ja tako tri godine. Kuća - posao, pidžama - tastatura, ... Kad se malo usporilo osvajanje novog tržišta i kada je naš sajt u svojoj trećoj godini napravio 18 000 000 dolara, došlo je vreme da se počastimo. Došlo je vreme da se razmišlja o poseti u otadžbini. Počeo sam sebi da ličim na komšiju Smeška iz Indije. Smeško je kao i svi Indijci držao dragstor. Moji klinci su mu dali nadimak je svaku mušteriju pozdravljao na njegovom jeziku sa velikim osmehom biserno belih zuba:
Dobadan kakosiii?

Sa obaveznim dugo uzlaznim završetkom. Kao zarobljenik sopstvenog biznisa provodio 18 sati iza kase, spavao u magacinu i nikada nije imao slobodan dan, ... I tako 8 godina bez i jednog slobodnog dana. Kada sam ga pitao kako uspeva da održi optimizam, svečanim glasom je rekao da se raduje što će 2011. da ide na 7 dana u Indiju da poseti svoje.

Dok sam na sajtu za prodaju avionskih karata unosio podatke sa moje kreditne kartice, počela je da me obuzima neka mešavina topline i zebnje. Svašta nešto lepo me je vezivalo za moj Niš, a s druge strane većina mojih prijatelja je kukalo kako je u Srbiji nikad gore. Iz moje perspektive, Indijca u pokušaju, Niš i Srbija mi nikada nisu bili lepši.A nekako mi se od svega što mi nedostaje najviše pio nas espreso. To mi je nekako simbol naše urbane kulture. A ono nikad gore mi se čini kao zajednički imenitelj zadnjih desetak generacija pa me nije mnogo zabrinjavalo. Na protiv, davalo mi je malo optimizma. Ako je toliko loše bilo da se logično očekivao samo boljitak. Ali avaj...

Dok je avion luftvafe, pardon, lufthanse sa ponosito dignutim nosem dodirivao zadnjim točkovima tle, bez problema sam Nemačkoj oprostio što je njihov klub AZ67 eliminisao moj Radnički iz Niša iz kupa UEFA-e još pre 30 godina. Daleka Nemačka mi se učinila domaćom i po prvi put od kad sam porasao, osetio sam se stanovnikom Evrope. Osetio sam da sam došao kući u kolevku civilizacije kakvu poznajem u kojoj se espreso naziva svojim pravim imenom. Vozeći se pokretnom trakom kroz dugačak aerodromski hodnik, pažnju mi je privukao poznati untitled4.sized.jpgcrveni logo Illy kafe. Bilo je ili da se strpim par sati do Beograda ili da preskočim ogradu travelatora rizikujući ukor obezbeđenja aerodroma. Odlučio sam se za drugo Illy. Kao dete u prodavnici igračaka naručio sam kraću kafu s mlekom, makiato i kapućino. Osetio sam božanstveni osećaj koij imaju ljubitelji dobrog espresa. Sve je bilo kao što treba. S druge strane Amerikanci i espreso... Nema blage veze. Oni čak i ne umeju da izgovore kako treba, espresso. Oni taj hepening koji oduševljava nas Evropejce nazivaju expreso, jebalo ih baš to ekspreso.Osim toga, često služe espresso u plastičnoj šoljici eeej! Ma užas jedan. Espreso u plastičnoj časi je kao sise na muškarcu. Kao da postave WC šolju nasred trga. Možeš da kenjaš, ali nije to to. Dobro, evo priznajem da sam malkice fanatik za espresso. Stvarno obožavam tih 5 minuta kada smo samo šoljica i ja važni. Ako kafa treba da bude kao žena, da u isto vreme bude lepa i zgodna, ženstvena i zavodljiva, onda šoljica igra ulogu garderobe za kafu. Ne može dobra riba da bude obučena kao potpuni idiot. Mora da bude fensi, elegantna, poželjna...Šoljica mora da bude od najfinijeg porcelana, dizajnirana od priznatih dizajnera, besprekorno umivena i čista. Ne podnosim kamenac na tacni ili ne daj bože okrnjene obode. Kao i temperatura tela i šoljica ima svoju temperaturu od 50-ak celzijusa da se napravljena kafa ne prehladi i izgubi od čarolije. Modni detalj uz dobru kafu u lepoj šoljici koji upotpunjuje doživljaj je svakako lepa kašičica...

Dok utrčavam u zadnjem trenutku u avion za Begrad kapiram da sam novine, koje sam maznu uz put, već čitao na internetu. Nema veze, čitam ponovo i uživam što umesto kompjuterskog miša prevrćem papir. Ni ne primecujem da sa stjuardesom pričam na srpskom. Na aerodromu me čekaju drugari i kumovi sa tri auta i pet različitih ideja za kafanu. Preglasavanjem u trećem krugu se odlučujemo za etno varijantu jer je najbliža. Inspirisanog konobara, koji mi drži predavanje o gibanici na specijalan način, kao da sam deseta generacija emigranata, prekidam sa novčanicom od 1000 dinara, uz obećanje da ću da mu ih uzmem nazad samo ako počne da mi bilo šta objašnjava dok jedem.Da se ne dvoumim, narucio sam SVE.

Do Niša svi vozimo 200 na sat. Utrnuli prsti i nokti duboko zariveni u sedište auta veoma visoke klase i čudno uzan i neosvetljen autoput Beograd-Niš mi znatno ometju varenje. Kod nas gastarbajtera u Amerikama, ako je propisano 130, svi vozimo 130, dok kod nas u Srbiji može i drugačije. Kako se dogovorimo.

A što misliš da sam ja prdnuo? Samo mi gastarbajteri prdimo?


Reko sam ti da ne preterujes sa gravce na tavce.

Niš noću, nakon tri godine odsustva mi izgleda kao da sam greškom upao u neki mlađi razred umesto u svoj. Vozimo se ulicama koje poznajem dok sa radija ide Balaševićeva pesma Neki novi klinci. Jebote, zar baš nikog da ne poznajem. Ispred zgrade me neka klinka predstavlja drugarici:


Ovo ti je Milan Životinja, Jovanin muž...

Čekaj bre, valjda je Jovana moja žena. Valjda sam ja neki krastavac u ovom Nišu... Evo pitaj ćaleta. On išao samnom u školu... Dve generacije ispred mene. Sutradan, u našem kafiću, već nakon trećeg espresa kao da nikad nisam ni bio nigde. Sve je isto, samo mi neki drugari fotošopovani na starije. Meni malo sumnjivo što mi svi kažu:


Nista se nisi promenio.

Ali eto, stojički prihvatam činjenicu da baš ja nisam ni malo ostario. Šta ću? Takav sam čovek. Spreman da se suočim sa izazovom. Svakog dana, kao novogodišnji program i četiri skakaonice obilazimo niške kafane. U većini mi konobari bez pitanja donose jagnjetinu, jaretinu, dimljenu vešalicu, crevca i ostale dijetetske, niskokalorične proizvode. Oni znaju šta je leba bez mesa. Dvadeset dana traju kao jedan, malo kraći dan. Gde sam bio? Nigde. Šta sam radio? Ništa. Dobro tih par stotina espresa i više desetina novih čarsijskih priča. Bez njih ne bi ni znao da sa Borom i Ćirom ne razgovaramo. I to smo mi ljuti na Boru, a Ćira ljut na nas. Jebem li ga zašto. S Borom bi se možda i pomirio jer on ume da zabrlja, a sa Ćirom nikad. Pa on li će se ljuti na nas. Bilo neko ladno vreme, sneg pa bljuzgavica. Nije mi radilo grejanje u kolima. Internet bio očajan. Frižider i spavaća soba se smanjili. Burek nikad slađi. Dosta novih prijateljica i prijatelja na fejsbuku, rođenih 10 godina nakon časnog poraza Radničkog od 5:0. Zamalo da mi Amerikanci ocarine novih 6 kila uspomena na zavičaj u vidu zaštitnog pokrivača za pločice.

Kad malo bolje razmislim, dolazak u Srbiju me podsetio na vožnju lepog sunčanog dana, kada pri brzini malo većoj od ograničenja, kolima uđeš u tunel. I pored naglog smanjenja brzine, uključivanja farova i skidanja naočara za sunce ,ne uspevaš da izbegneš prvih nekoliko zjapećih udarnih rupa. Posle, kada se oči malo naviknu, uopšte nije toliko loše za vožnju. Daleko od toga. Barem te ne biju kiša i vetar nemilosrdnog kapitalizma, a i uvek imaš izlaz iz tunela.

 

 

Strongman za magazin Story



Komentari (99)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

lucidalina lucidalina 20:07 30.04.2009

konacno

posle par dana pauze, konacno neki normalan blog. ajd sad na citanje, ovo je samo unapred hvala!
Strongman Strongman 20:46 30.04.2009

Re: konacno

Volim kada blog pokulja iz mene i kada ga napisem u jednom dahu. E to mi se desilo sinoc.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:17 30.04.2009

Re: konacno

Volim kada blog pokulja iz mene i kada ga napisem u jednom dahu

I to baš lepo!
Strongman Strongman 23:21 30.04.2009

Re: konacno

I to baš lepo!



Mnogo lakse ide
ananas92 ananas92 00:53 01.05.2009

Re: konacno

Stvarno si lepo napisao. Bas tako.
Strongman Strongman 01:06 01.05.2009

Re: konacno

Nateraces me da pocrvenim...

Evo crvenim
margos margos 20:08 30.04.2009

....

Pročitah u dahu kao što je i tvojih dvadesetak dana u domovini proletelo - al mi i dalje u glavi odzvanja Smeško s početka priče i Dobadan kakosiii. Pozdravi ga :))
Strongman Strongman 20:47 30.04.2009

Re: ....

Klinci se toliko zezaju sa tim "Kakosiii"...

Pozdravicu ga svakako.
margos margos 21:34 30.04.2009

Re: ....

Kako si ga dočarao, ja ga vidim i čujem:)
Strongman Strongman 23:08 30.04.2009

Re: ....

Indijac je priceless
thefreak thefreak 14:01 02.05.2009

Re: ....

dragoljub92 dragoljub92 20:12 30.04.2009

dobra crtica

Strongman Strongman 20:48 30.04.2009

Re: dobra crtica

sta da kazem osim hvala
nsarski nsarski 20:49 30.04.2009

Re: dobra crtica

A zasto vas dvojica pricate na engleskom?

(Kad mozete i na nislijskom, mislim.)
dragoljub92 dragoljub92 20:57 30.04.2009

Re: dobra crtica

nsarski
A zasto vas dvojica pricate na engleskom?

(Kad mozete i na nislijskom, mislim.)

pa danevio razbiruvate,kkobi drugčije
Strongman Strongman 23:03 30.04.2009

Re: dobra crtica

A zasto vas dvojica pricate na engleskom?

(Kad mozete i na nislijskom, mislim.)



Za mene znam da se foliram a za kolegu nisam siguran
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:19 30.04.2009

Re: dobra crtica

kkobi

Drakče, iskida me celog
Strongman Strongman 23:27 30.04.2009

Re: dobra crtica

Drakče, iskida me celog



zipa ladje
lucidalina lucidalina 20:25 30.04.2009

procitala

ma mene ume da rastuzi sto ljudi koji ostanu misle da je tebi nesto mnogo bitno da oni smatraju da si ti fensi sto si izasao. i gledaju te kao da treba da te postuju, a u stvari su pomalo ljubomorni, samo nece to ni sebi da priznaju. a sto? mislim da ljubomora moze i njih da podstakne da nesto promene , i time je jako dobra, pogovoto ako sebi priznaju da zele isto. ne nuzno majami i posao izbacivaca, ali promenu na "napolje", bilo to na bolje ili na gore, ako me razumes.
eksi eksi 20:27 30.04.2009

AZ67

bez problema sam Nemačkoj oprostio što je njihov klub AZ67 eliminisao moj Radnički iz Niša

AZ67 je holandski klub
Strongman Strongman 20:43 30.04.2009

Re: AZ67

AZ67 je holandski klub


promasio si finu metaforu da je sve sa zapada Nemacko
producent123 producent123 20:29 30.04.2009

sitnica

kao da sam popio taj espreso... uz malu napomenu da je Radnički izgubio od holandskog AZ 67, a ne nemačkog. Danas AZ Alkmar. Baš si me zbunio. Bez obzira na sve odličan espreso
Strongman Strongman 20:44 30.04.2009

Re: sitnica

producent123
kao da sam popio taj espreso... uz malu napomenu da je Radnički izgubio od holandskog AZ 67, a ne nemačkog. Danas AZ Alkmar. Baš si me zbunio. Bez obzira na sve odličan espreso


Odgovorio za AZ67 gore
nsarski nsarski 20:37 30.04.2009

Da

a i uvek imaš izlaz iz tunela.


kad si gastajbarter i imas i povratnu kartu u dzepu. Kupi one way ticket to Afghanistan (kako kaze John Mayall), majcin sine!
Imas room to move


Strongman Strongman 23:11 30.04.2009

Re: Da

kad si gastajbarter i imas i povratnu kartu u dzepu. Kupi one way ticket to Afghanistan (kako kaze John Mayall), majcin sine!
Imas room to move



A moze i ovako



rankot rankot 09:28 01.05.2009

Re: Da

nsarski
a i uvek imaš izlaz iz tunela.

kad si gastajbarter i imas i povratnu kartu u dzepu. Kupi one way ticket to Afghanistan (kako kaze John Mayall), majcin sine!

Ма да, него је тунел мало предугачак за један живот...
cassiopeia cassiopeia 20:37 30.04.2009

I za tebe jedan

espresso



ili cappuccino

Strongman Strongman 20:44 30.04.2009

Re: I za tebe jedan

Lele sto dobro
ElectricDreams ElectricDreams 20:43 30.04.2009

Rupe

Kad malo bolje razmislim, dolazak u Srbiju me podsetio na vožnju kolima, kada lepog sunčanog dana, pri brzini malo većoj od ograničenja, kolima uđeš u tunel. I pored naglog smanjenja brzine, uključivanja farova i skidanja naočara za sunce ,ne uspevaš da izbegneš prvih nekoliko zjapećih udarnih rupa. Posle, kada se oči malo naviknu, uopšte nije toliko loše za vožnju. Daleko od toga. Barem te ne biju kiša i vetar nemilosrdnog kapitalizma, a i uvek imaš izlaz iz tunela.


E, mene te rupe tako iznerviraju da mi dođe da više nikad ni ne odem u domovinu.
(a i one stvarne rupe na putu me nerviraju)
Strongman Strongman 20:45 30.04.2009

Re: Rupe

Malo tamo malo ovamo nije los recept... Ako moze.
mighty-padre mighty-padre 20:59 30.04.2009

I

I?
djole63 djole63 21:13 30.04.2009

Ikebana

Malo filozofije, malo slika sadasnjosti, pa malo poredjenja koje koje podsticu na razmisljanje ... Sve sto je potrebno za uzivanje pri citanju je tu. Jos samo da napravim erspresso ...
Pozdrav
Strongman Strongman 23:07 30.04.2009

Re: Ikebana

Jos samo da napravim erspresso ...



Udaras ceznju gastarbajteru u SveCku
djole63 djole63 23:18 30.04.2009

Re: Ikebana

Udaras ceznju gastarbajteru u SveCku

Ima leka !
I u SveCku i u Ameriku: NESPRESSO
A i izbor kafa nije los.
Prijatelj Italijan se kune u LAVAZZA-u
Kad se vratis u Ameriku, potrazi, siguran sam da ima, nije ko "domaci" iz tvog kafica, ali moz da prodje, pa i vise od toga ...
Strongman Strongman 23:24 30.04.2009

Re: Ikebana

Prijatelj Italijan se kune u LAVAZZA-u. Kad se vratis u Ameriku, potrazi, siguran sam da ima, nije ko "domaci" iz tvog kafica, ali moz da prodje, pa i vise od toga ..



Komsija ima osrednji kafemat i lavacu koju placa 8$ po kilu. To nikad ne moze da bude kafa
djole63 djole63 23:30 30.04.2009

Re: Ikebana

'bem li ga, covek mi kaze, a ja pio par puta, nije bas tako lose.
Ovaj moj sto trosim (pijem samo najjaci - sto oni kazu 10, ili eventualno 9), ali od NESPRESSO takodje nije los.
Il' se ja ne napih espressa po kaficima ... Ako si u prilici, proaj RISTRETTO, ali kratak, ja i onu dozu koju pravi aparat skratim (sa 5 cl na 2.5 cl). Ko rakija - ostra. Kod nespresso-a se placa po kapsulama - nekih 0.3Euro
janosh-lofas janosh-lofas 00:39 01.05.2009

Re: Ikebana

ja sam ti jedno vreme u Niš valjo crveni Amigos, eventualno lavazzu , illy sigurno ne (imo sam i njega) .Mada meni je hausbrand tata za sve njih. ako svraćaš u istru ostavi poruku na blogu vodim te na tutta forca jebeno dobar esspreso
Strongman Strongman 00:45 01.05.2009

Re: Ikebana

Sestra mi je udata za Istranina pa ja malo tamo malo u Nisu. Sestricina mi se zove Istra.

Pa naravo da cu da dodjem najmanje na kafu.
die hard die hard 00:20 04.05.2009

Re: Ikebana

Sestricina mi se zove Istra.


E pa odavno ne cuh lepse zensko ime, bas je cool.
palilula92 palilula92 21:16 30.04.2009

uh


rasplaka me....
dunja73 dunja73 21:47 30.04.2009

Re: uh

Utrnuli prsti i nokti duboko zariveni u sedište auta veoma visoke klase i čudno uzan i neosvetljen autoput Beograd-Niš

jesi se ti voziko jos nekud po Evropi il samo po Americi?
Strongman Strongman 23:06 30.04.2009

Re: uh

jesi se ti voziko jos nekud po Evropi il samo po Americi?


Da ali zadnje tri godine nisam.

Po evropi imas ogranicenja i preko 120 na sat pa je prekrsaj manji . Da ne spominjem nemacke autoputeve
AlexDunja AlexDunja 21:57 30.04.2009

skrati

sledeci put.
text.
Strongman Strongman 23:05 30.04.2009

Re: skrati

Zasto?
mighty-padre mighty-padre 22:01 30.04.2009

FREE

To je pisceva sloboda. Mogao je i da napise da tera Yugoa 200 na sat.Jeah.
Strongman Strongman 23:05 30.04.2009

Re: FREE

Zivela sloboda za nas pisci. u skolu sam bio najbolji iz gramatiku.
sladjamk sladjamk 22:53 30.04.2009

Divan tekst,uzivala sam citajuci kao ti

sa svojim espressom koji treba
da bude kao žena, da u isto vreme bude lepa i zgodna, ženstvena i zavodljiva, onda šoljica igra ulogu garderobe za kafu. Ne može dobra riba da bude obučena kao potpuni idiot. Mora da bude fensi, elegantna, poželjna...Šoljica mora da bude od najfinijeg porcelana, dizajnirana od priznatih dizajnera, besprekorno umivena i čista. Ne podnosim kamenac na tacni ili ne daj bože okrnjene obode. Kao i temperatura tela i šoljica ima svoju temperaturu od 50-ak celzijusa da se napravljena kafa ne prehladi i izgubi od čarolije. Modni detalj uz dobru kafu u lepoj šoljici koji upotpunjuje doživljaj je svakako lepa kašičica...


Dopada mi se kada neko zna sta voli i kada drzi do toga. Uzivam u lepim i ukusnim detaljima i u rafiniranosti. Za mene je bolje da je nesto malo a lepo nego veliko a prosecno ili nedaj boze kicersko.

Preporuka za uzivanje a na Vip listi si vec od pre

Jel moze jedna meditacija?

Poseban pozdrav za tvog prijatelja indijca!
Strongman Strongman 23:04 30.04.2009

Re: Divan tekst,uzivala sam citajuci kao ti

Smesko ni kriv ni duzan postade zvezda u Srbiji

blazha2000 blazha2000 23:02 30.04.2009

sjajno...

sjajno si uporedio sise na muskarcu i klonju na trgu sa nacinom posluzivanja espressa...bio ja konobar 5 godina...znam o cemu pricas...nije sustina samo u sadrzaju,vec i u ambalazi da bi se kompletirao ugodjaj
Strongman Strongman 23:03 30.04.2009

Re: sjajno...

Ja svoje rekoh
margos margos 23:34 30.04.2009

Re: sjajno...

Kod mene u komšiluku jedan Smeško konobar - donese ti kapućino, podigneš šoljicu da srkneš i imaš šta da vidiš - on nacrtao smajlija na maloj salveti. I kako da se ne nasmeješ i kako da ti i kapućino ne zaprija još više.:))
blazha2000 blazha2000 08:21 01.05.2009

Re: sjajno...

Strongman
Ja svoje rekoh


margos
Kod mene u komšiluku jedan Smeško konobar - donese ti kapućino, podigneš šoljicu da srkneš i imaš šta da vidiš - on nacrtao smajlija na maloj salveti. I kako da se ne nasmeješ i kako da ti i kapućino ne zaprija još više.:))


svaka cast za inventivnog konobara,a ima sada i takvih majstora koji umeju da skuvaju odlican espresso,sa odlicnom penom,pa crtaju razne oblike na peni sa onim kasicicama....npr.sunce,cvet,smiley - ce,srce....samo za to treba odlican aparat,odlicna kafa,mlevena upravo za taj espresso,naravno topla soljica i dobar kuvar .....u italiji ,na primer,osoblje lokala meri vlaznost vazduha i shodno tome podesava krupnocu mlevene kafe.ne moze biti isto mlevena kafa kad je suncano i kad je kisovito...i ,naravno,za svaki espresso ponaosob se melje doza kafe,a ne kao kod nas sto umeju da samelju pola kile kafe,a polovina onih kontejnera za kafu "ne dihtuje" kako treba,pa kafa izgubi i miris i aromu kad se skuva,a u nekim mestima je malo i memla uhvati.vecina isto tako ne zna da valja ,kad se jednom otvori pakovanje kafe,da se drzi u frizideru kako ne bi izgubila previse arome,jer jednom kad je otvoris ,to je to...ona dobije vazduh i pocinje da se "razilazi".kuvanje espressa je umetnost za sebe,ne ume svako da ga kuva,a ,Boga mi,ne ume ni svako da ga pije.
margos margos 12:18 01.05.2009

Re: sjajno...

blazha2000
kuvanje espressa je umetnost za sebe,ne ume svako da ga kuva,a ,Boga mi,ne ume ni svako da ga pije.

Baš si ovo izmeračio (ili la), odmah krene voda na sta i želja za dooobrom kafom. Hvala :)
sladjamk sladjamk 15:31 03.05.2009

Re: sjajno...

Margi i meni krenula voda, ajde odoh na kafu!

Da si blize pozvala bih te , ma sve bih vas vodila na kafu, majke mi!
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:22 30.04.2009

Poredjenje

Kad malo bolje razmislim, dolazak u Srbiju me podsetio na vožnju kolima, kada lepog sunčanog dana, pri brzini malo većoj od ograničenja, kolima uđeš u tunel. I pored naglog smanjenja brzine, uključivanja farova i skidanja naočara za sunce ,ne uspevaš da izbegneš prvih nekoliko zjapećih udarnih rupa. Posle, kada se oči malo naviknu, uopšte nije toliko loše za vožnju. Daleko od toga. Barem te ne biju kiša i vetar nemilosrdnog kapitalizma, a i uvek imaš izlaz iz tunela.
Mnogo ti ovo lepo.

Ja od onomad već drugi put, pa ti vidi
Strongman Strongman 23:38 30.04.2009

Re: Poredjenje

Mnogo ti ovo lepo.


I ja sam se iznenadio kako je ispalo Nego da se ne hvalim

Ja bio dva puta ove godine i u julu jope. Ne zelim da najavim tacan datum da bih izbegao guzve poklonika moje proze na ajerodromu
die hard die hard 00:34 04.05.2009

Re: Poredjenje

Ne zelim da najavim tacan datum da bih izbegao guzve poklonika moje proze na ajerodromu


Ma sta se brines, ti si onako vrlo neupadljiv.
mighty-padre mighty-padre 00:38 01.05.2009

FREE 2

Strongie,je l slave u Ameriku medjunarodni komunisticki praznik rada?
Strongman Strongman 00:46 01.05.2009

Re: FREE 2

Nijesam primetio.

Ali slave Svetog Nikolu (satra)
hitchcock hitchcock 01:39 01.05.2009

>>>

Auh ovaj posljednji paragraf ti je bas zestok. Moram priznati da sam se najezio. Onda sam ga opet procitao i opet se najezio. Nedavno sam bio u Miamiju, inace sam gore u Tampa Bayu, i prolazim Ocean Drive-om, jel' se tako zove ona ulica gdje je Versachijeva vila, i bas mi ti pade napamet. Reko, mozda te sretnem ba da trazim autogram.
Strongman Strongman 02:23 01.05.2009

Re: >>>

Hebes autogram. Kad sledeci put dolazis javi se da pijemo american cofe
miloradkakmar miloradkakmar 02:01 01.05.2009

Kafana u kući

Svakog dana, kao novogodišnji program i četiri skakaonice obilazimo niške kafane.

Lepo rečeno.
Jedan moj prijatelj je otvorio kafanu u kući da bi stalno bio u njoj. Kako je tek njemu !?
Strongman Strongman 02:22 01.05.2009

Re: Kafana u kući

raj boziji... pardon, mir boziji
ssvetlana92 ssvetlana92 02:48 01.05.2009

E sad jedna kafficaaa! :)

Ma idi bre, čoveče ..tako si lepo sve to dočarao da sam u ovo doba (iju, koliko je sati), poželela jedan mali espreso, sa 'ladnim mlekom. Odavno sam sebi nametnula tu naviku, da svaki dan prošetam do nekog kafića i popijem taj čuveni espreso. Dosetim se jedne godine da instaliram aparaturu u svoju kuću, pokupujem sve najbolje kafe..šoljice..ma sve kako treba ali mu je nešto falilo. Sve sam dumala u čemu je fora, sve je savršeno...ali sam skontala da mu fali jedan mali detalj. Odlazak u kafić! Tako sam sestri uvalila aparaturu, pa neka ona sedi u kući i pije espreso..a ja odoh da prošetam.
Strongman Strongman 04:40 01.05.2009

Re: E sad jedna kafficaaa! :)

Espreso je dnevni ritual kada si samo svoja. Nemoj to da izgubis
margos margos 12:14 01.05.2009

Re: E sad jedna kafficaaa! :)

Sslatka, al si ti uranilaaaa

ssvetlana92 ssvetlana92 12:40 01.05.2009

Re: E sad jedna kafficaaa! :)

Strongman
Espreso je dnevni ritual kada si samo svoja. Nemoj to da izgubis

Nema šanse, samo gripčina me može omesti u malim slatkim navikama! Nadam se da neće biti ova Meksička! :))
ssvetlana92 ssvetlana92 12:42 01.05.2009

Re: E sad jedna kafficaaa! :)

margos
Sslatka, al si ti uranilaaaa


:))) Pa znaš ono, opleviš baštu, nahraniš koke..pa pomuzeš krave! Ima se posla..
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:47 01.05.2009

Re: E sad jedna kafficaaa! :)

Misiiim, lepo vi to: ustanem pa taj, kako kažete, eKspreso, ali u moje vreme nije bilo ništa lepše nego ustaneš, turiš vodu, odeš da se umiješ, zakuvaš kafu, izvadiš flašu iz fLižidera i ratluk iz kredenca, pa sedneš na terasu i sam, a pogovoto u društvu, uživaš u jutru.

A posle taj rad: bašta, koke, muža...
phronesis phronesis 06:31 01.05.2009

Americki espreso


http://s731.photobucket.com/albums/ww311/Phronesis_2009/?action=view&current=IMG_0146.jpg

Pokusavam da postavim fotku americkog espressa::)))... Za nedelju dana sam u Srbiji i ovaj tekst mi je dosao kao melen na ranu u vreme frustracije zbog pakovanja i da li ce mi torbe preci 23 kg-50 pounds tezine:)... I za svih ovih godinu dana van Srbije dok studiram ovde, pokusavam da objasnim koliko mi nedostaje nas espreso, i ta bezbriznost dok ga pijem u basti faxa uz obaveznu kiselu vodu, i sve to za 80 dinara::)), ali dzaba, niko ne razume:)).
Strongman Strongman 06:41 01.05.2009

Re: Americki espreso



Ja sam u tu svrhu kupio vagu. Samo za pakovanje hebenih torbi.

Ja ne pijem odavno espreso na faksu. Iskljucivo u svega 3 - 4 kafica u Nisu.
topcat topcat 16:15 02.05.2009

Re: Americki espreso

Sve je bilo kao što treba. S druge strane Amerikanci i espreso... Nema blage veze. Oni čak i ne umeju da izgovore kako treba, espresso. Oni taj hepening koji oduševljava nas Evropejce nazivaju expreso, jebalo ih baš to ekspreso.Osim toga, često služe espresso u plastičnoj šoljici eeej! Ma užas jedan

Ovo je stvarno istina, mada mislim da ako pitaš možeš dobiti u šalici. Well...i taj u šalici je rjedak i bez veze...a i košta bezobrazno puno za to što dobiješ.
Neću nikad zaboraviti kad sam prvi put, nakon mjesec i nešto u americi, sletila na aerodrom u Milanu. Ne sjećam se da mi je ikada prije ili kasnije espresso tako prijao.
Strongman Strongman 20:43 02.05.2009

Re: Americki espreso

Neću nikad zaboraviti kad sam prvi put, nakon mjesec i nešto u americi, sletila na aerodrom u Milanu. Ne sjećam se da mi je ikada prije ili kasnije espresso tako prijao.



Najezi se pri pomisli
Strongman Strongman 15:23 01.05.2009

Re: A da se vi upisete ovde

Pisem jedan lep clanak o kafi

Uskoro ce biti zakacen.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:44 01.05.2009

Re: A da se vi upisete ovde

Ja napiso jedan skroman, ima tome dosta. "Isprovocirala" me tad Jelica
licumurka licumurka 09:36 01.05.2009

dobro jutro

ja malo uranila kao što datum i nalaže,
ali mi neko ipak maznuo svu štampu pre nosom...
j...š spreso bez novina

Strongman Strongman 15:24 01.05.2009

Re: dobro jutro

Auuu to ume da bude problem :-/
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:48 01.05.2009

Re: dobro jutro

j...š spreso bez novina

Novine idu uz kafu, a eKspreso uz kompjuktor
sybil sybil 11:40 01.05.2009

ono sto u

americi fascinira nije sadasnjost, nego uvek buducnost, napredak, milijardu mogucnosti, hiljade izbora koji daju optimizam. meni su studentkinje 90-ih rekle da u americi ne zive bolje od studenata u srbiji, nema tu spektakularnih pomaka, rad, spavanje, jelo. spektakularno je sta se moze desiti posle.

ja obozavam da dodjem u srbiju ceo godisnji odmor, koliko god mogu. esspreso i ostale kafe su obicna stvar, ali- zito sa slagom, burek, pite, e toga nigde nema kao u srbiji. kada god dodjem u srbiju, pomislim, zasto ovde nije kao tamo pa da niko ne mora da se iseljava.
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 11:58 01.05.2009

Re: ono sto u

kakav sad burek, pite, slag ?! pa jer nisi ti ljuti zagovornik zdrave hrane, nikad belo brasno, nikad secer?
sybil sybil 12:08 01.05.2009

Re: ono sto u

anonymous_alcoholic
kakav sad burek, pite, slag ?! pa jer nisi ti ljuti zagovornik zdrave hrane, nikad belo brasno, nikad secer?

a, pa dopustim sebi luksuz kada dodjem u srbiju jednom godisnje 1 dan.
palilula92 palilula92 12:27 01.05.2009

Re: ono sto u

ja obozavam da dodjem u srbiju ceo godisnji odmor, koliko god mogu. esspreso i ostale kafe su obicna stvar, ali- zito sa slagom, burek, pite, e toga nigde nema kao u srbiji. kada god dodjem u srbiju, pomislim, zasto ovde nije kao tamo pa da niko ne mora da se iseljava


samo da dodam: cevapi, paradajiz i beli sira
sybil sybil 12:54 01.05.2009

Re: ono sto u

palilula92
ja obozavam da dodjem u srbiju ceo godisnji odmor, koliko god mogu. esspreso i ostale kafe su obicna stvar, ali- zito sa slagom, burek, pite, e toga nigde nema kao u srbiji. kada god dodjem u srbiju, pomislim, zasto ovde nije kao tamo pa da niko ne mora da se iseljavasamo da dodam: cevapi, paradajiz i beli sira

tacno. rostilj kakvog nema nigde osim u srbiji.
palilula92 palilula92 12:59 01.05.2009

Re: ono sto u

odma zaboravim na fitday.com
teodorakaze teodorakaze 17:40 01.05.2009

Evo smejem se vec pet minuta

"Valjda sam ja neki krastavac u ovom Nišu"


Strongman Strongman 17:44 01.05.2009

Re: Evo smejem se vec pet minuta

leverkin leverkin 18:58 01.05.2009

pitanje

Bas lepa prica, svidja mi se, ali nekako ne vidim sta je krajnji zakljucak. Jel ti krivo sto si otisao u Ameriku, ili nije? Jel bi i sad da te neko pita, da mozes da biras ispocetka, otisao?
Strongman Strongman 19:10 03.05.2009

Re: pitanje

Pa nema krajnjeg zakljucka. Oba ova sveta i domaci i americki mi dodju komplementarni pa se dopunjiju.
macak92 macak92 23:04 02.05.2009

Solja

Osim toga, često služe espresso u plastičnoj šoljici eeej!


Jaooo, kako te razumem. Ima doduse casnih izuzetaka gde ti serviraju sve sto treba (posle saznas da je to neki nemacki lanac restorana ili nesto sl.
Ja ipak prosirim svoju porudzbinu na: "One espresso, in a ceramic cup, please"
topcat topcat 00:08 03.05.2009

Re: Solja

macak92
"One espresso, in a ceramic cup, please"

Pristojan.
Ja tražim real cup!
macak92 macak92 00:57 03.05.2009

Re: Solja

topcat
macak92
"One espresso, in a ceramic cup, please"

Pristojan.
Ja tražim real cup!



Ha, ha. Tacno tako sam i ja pocela. Izgleda da bolje razumeju ceramic, ili kombinaciju real-ceramic.
Treba da vidis moje prijatelje Italijane kako se sablaznjavaju. Uzas!
Strongman Strongman 08:29 03.05.2009

Re: Solja

Treba da vidis moje prijatelje Italijane kako se sablaznjavaju. Uzas!


Ma treba mene da vidis kako se sablaznjavam.

Kafic se zove Sega Fredo i trenutno je naj IN u Majami Bicu. Ali im je kafa sranje. Za 3 godine nisam popio ni jedan espreso. Pita me menadzer kako to da ja ne pijem espreso. Ja odgovaram da ja pijem espreso ali ne i ovo sranje od kafe
macak92 macak92 17:14 03.05.2009

Re: Solja

Strongman
Treba da vidis moje prijatelje Italijane kako se sablaznjavaju. Uzas!


Ma treba mene da vidis kako se sablaznjavam.

Kafic se zove Sega Fredo i trenutno je naj IN u Majami Bicu. Ali im je kafa sranje. Za 3 godine nisam popio ni jedan espreso. Pita me menadzer kako to da ja ne pijem espreso. Ja odgovaram da ja pijem espreso ali ne i ovo sranje od kafe


Da, i ja sam imala slicno razocranje u jednom Sega Fredo.

Hvala za slicicu sa sve mojom zgradom! Da ne idem za Srbiju uskoro, rasutzilo bi me. Ovako.... jedva cekam!
die hard die hard 00:42 04.05.2009

Re: Solja

Pita me menadzer kako to da ja ne pijem espreso. Ja odgovaram da ja pijem espreso ali ne i ovo sranje od kafe


Tako da odgovoris coveku, a on se jadan trudio.
i-gac i-gac 18:07 03.05.2009

....

Fajnali
Strongman Strongman 19:08 03.05.2009

Re: ....

The hvala
Oracle Oracle 08:07 06.05.2009

I ja obozavam espreso!



Art of coffe:


Primetila sam kada otputujem negde da mi je pojam za nostalgiju zelja da popijem pravi espreso i da pojedem burek.
I tako sam jednom u Londonu sanjala burek danima. Cim sam dosla kuci otisla sam u pekaru na Kalenicevoj pijaci sa najboljim burekom, i ne znam koliko sam pojela!
Strongman Strongman 09:58 06.05.2009

Re: I ja obozavam espreso!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana