Završna dekada nasilja

loader RSS / 01.05.2009. u 12:21

 

Kad se dogodi nasilje, to znači da su propala sva druga ljudska umeća rešavanja situacije. Nasilje je, stoga, dokaz neumeća, odnosno nemoći.   

Nasilje kao metod kod nas je prisutnije i dublje nego što možda mislimo da jeste. Hajde da ne idemo predaleko unazad, nego da se osvrnemo samo nekoliko decenija unazad, pa da krenemo od onog mirnodopskog perioda nakon II sv. rata. I u miru je svakodnevno apostrofirano postojanje nekakvog spoljašnjeg neprijatelja (države, uređenja...) koji stalno vreba. Mada je, tada, taj neprijatelj bio više jedna apstraktna kategorija, koja je ovde prevashodno služila da se zbiju redovi iznutra i da se još više opravda uklanjanje političkih neistomišljenika, ona je zapravo i te kako stvarala ono što nas u ovom tekstu najpre zanima - osećaj ugroženosti, iz čega proističe spremnost za odbranu, odnosno spremnost za nasilje, za nasilno obračunavanje.

Taj proces je postao manje apstraktan sredinom 80-tih godina 20. veka, kad se sve javnije govori o ugroženosti srpskog življa na Kosovu od strane albanske populacije. formwithflower.jpgRanije potiskivana, ta tema brzo postaje zamajac naprasnog "buđenja nacije". Stiže i Memorandum SANU, a dojučerašnji bratski narodi pretvaraju se u protivnike. Preovlađujućim stavom da je srpski nacion ugrožen raste kolektivni osećaj solidarnosti pomešan sa iracionalnim, vekovnim naukom da je srpski narod neuništiv, slobodarski i najjači, tj. raste spremnost na mogući nasilni obračun. Akumulacija te vrste spremnosti permanentno se uvećava i na kraju će se iskaliti u otvorenim ratnim sukobima. Ali, tada ne dolazi samo do pražnjenja, ili zasićenja. Paralelno sa zasićenjem ide i process navikavanja na stanje nasilja.

Ovde ne upućujem na ono čime je nasilje izazvano, već želim da se zadržim samo na činjenici da je pojam nasilja dugo postojao kao bitan deo ovdašnje stvarnosti i da je značajno uticao na rasuđivanje i ponašanje ljudi.

U narednoj etapi, početkom 90-tih, otišlo se i dalje: neprijatelji nisu samo neke od bivših republika, već i svi oni koji iza njih sve više stoje, a to je skoro čitav razvijeni svet. Tako glomazan neprijatelj, koji ugrožava, podstiče još veću iracionalnost, odnosno stvara još veću potrebu za odbranom po svaku cenu. Nasilje postaje opšta kategorija. Ko nije na frontu, front dobija sa tv-ekrana. Nasilje godinama ostaje kao prevashodni metod, sve do početka bombardovanja Srbije 1999. kad se nastupilo sa onim više kalkulantskim, nego samouverenim borbenim izjavama - da će biti bačeno nekoliko projektila po njivama i da će "oni" (napadači) ubrzo morati da odustanu od svog nauma (međutim, trajalo je skoro tri meseca i završilo se kapitulacijom u Kumanovu). Kao da je tek tih dana, pred potpisivanje "primirja", strah potisnuo osionost i onu apriori datu pouku da se valja boriti do poslednjeg. Istovremeno sa tim saznanjem o teškom i konačnom porazu, naglo opada i veličanje odbrambeno-nasilnog metoda. Nasilje kao metod se modifikuje, odnosno, prestaje da biva upereno prema spolja.

Danas, ono je usmereno suprotno, ka unutra, ka nama samima. Iako je i tokom trajanja ratova bilo svakojakog "internog" nasilja, od uličnog, do političkih likvidacija, sada je ono dobilo bitno drugačiju dimenziju - jer je postalo jedino. Takođe, stigla je još jedna od nebrojenih posledica 20-godišnje politike - deca, deca koja su vaspitavana u atmosferi rata, rasula, moralnog kolapsa, idola-uličara, nasilništva, stupidnih tehno-folk pesama... Mnoga od te dece su nasilje prepoznala kao jedini, ili makar najpoželjniji metod. Izlišno je ovde nabrajati slučajeve nasilja u školama i na ulici.

Sužavanje tih koncentričnih krugova nasilja kao da se završava na Romima. Jadni ostaci srpske viteške slave i borbe za očuvanje "vere i nacije" sveli su se na pisanje neukusnih i pretećih grafita protiv Roma. Romi tavore na dnu društva i po kvalitetu života su najugroženija grupa. Kao takvi, najslabiji, zgodna su meta za ispoljavanje nasilja. Makar se ono ogledalo i kroz organizovano nehtenje da im se dozvoli da žive u komšiluku.  

Ne umemo da se postavimo prema jačem, ali ne umemo da se vladamo ni prema slabijem! Kroz to se indirektno, ali nepogrešivo vidi kako se postavljamo prema samima sebi.   

rommaliisestramu.jpg

(dok sam ih fotografisao, bilo je 15-tak stepeni i duvao je vetar)

 

Atačmenti



Komentari (71)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

adam weisphaut adam weisphaut 12:42 01.05.2009

Nažalost

Sužavanje tih koncentričnih krugova nasilja kao da se završava na Romima. Jadni ostaci srpske viteške slave i borbe za očuvanje "vere i nacije", sveli su se na pisanje neukusnih i pretećih grafita protiv Roma. Romi tavore na dnu društva i po kvalitetu života su najugroženija grupa. Kao takvi, najslabiji, zgodna su meta za ispoljavanje nasilja. Makar se ono ogledalo i kroz organizovano nehtenje da im se dozvoli da žive u komšiluku.

imali smo toliko puta priliku da vidimo fine građane kako besno protestuju protiv onih koji ih ugrožavaju, da se to uzima zdravo za gotovo. Preporuka.
loader loader 13:34 01.05.2009

Re: Nažalost

Ima raznih vrsta preterivanja kojima smo skloni. Jedna od tih jeste da smo najplemenitiji i da nikad nikoga nismo nipodaštavali. Po svojoj prirodi se ne razlikujemo bitno od većine ostalih. S tim što prilično kasnimo kad je u pitanju usvajanje nekih već rutinskih civilizacijskoh dostignuća.
adam weisphaut adam weisphaut 16:08 01.05.2009

Re: Nažalost

S tim što prilično kasnimo kad je u pitanju usvajanje nekih već rutinskih civilizacijskoh dostignuća.

Nažalost, konstatacija toga nosi rizik da dobijete etiketu "antsrbin" ili "srbomrzac" Mislim da je onaj konflikt o kome gore govorite poremetio našu (koristim uslovno prisvojnu zamenicu) percepciju stvarnosti, nas samih i veze između događaja i naših postupaka ostavivši da bauljamo u nekoj vrsti većinskog magijskog mišljenja...
vvendi vvendi 16:40 02.05.2009

Re: Nažalost

loader
Ima raznih vrsta preterivanja kojima smo skloni. Jedna od tih jeste da smo najplemenitiji i da nikad nikoga nismo nipodaštavali. Po svojoj prirodi se ne razlikujemo bitno od većine ostalih. S tim što prilično kasnimo kad je u pitanju usvajanje nekih već rutinskih civilizacijskoh dostignuća.



pa to bežanje u maštu i mitologiju je kompenyacija, tipično upravo za one koji objektivno nemaju čime da se pohvale. a kad pređe neku granicu postane i zabrinjavajuće.
zeks92 zeks92 12:50 01.05.2009

Romi

U svim zemljama u kojima zive, Romi preuzimaju osobine naroda pored koga zive.
Zapustenost nasih Roma, nasa je slika i prilika
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:23 01.05.2009

Re: Romi

zeks92
U svim zemljama u kojima zive, Romi preuzimaju osobine naroda pored koga zive.
Zapustenost nasih Roma, nasa je slika i prilika

takva slika roma je i u rumuniji, bugarskoj, madjarskoj, italiji, grckoj...mislim da je u pitanju Balkan a ne srpski specifikum.
loader loader 13:24 01.05.2009

Re: Romi

Da.
Ko ne vidi stvari kroz nijanse, može makar da se osloni na ekstremne pojavnosti, pa da kroz njih sagleda mesto gde stoji.
drug.clan drug.clan 13:28 01.05.2009

Re: Romi

BebaOdLonchara
zeks92
U svim zemljama u kojima zive, Romi preuzimaju osobine naroda pored koga zive.
Zapustenost nasih Roma, nasa je slika i prilika

takva slika roma je i u rumuniji, bugarskoj, madjarskoj, italiji, grckoj...mislim da je u pitanju Balkan a ne srpski specifikum.


A sta je sa ukrajinom, spanijom itd. ili sa onim zemljama gde se na slican nacin odnose prema nekim drugim rasama jer nemaju cigane (ja ih zovem ciganima zato sto oni sebe zovu tako)
AlexDunja AlexDunja 12:51 01.05.2009

fear

Mother of Violence

Walking the street with her naked feet
So full of rhythm but I can't find the beat
Snapping her heels clicking her toes
Everybody knows just where she goes

Fear, fear -- she's the mother of violence
making me tense to watch the way she breed
Fear, she's the mother of violence
you know self-defense is all you need
it's getting hard to breathe
It's getting so hard to believe
to believe in anything at all

Mouth all dry eyes blood shot
data stored in microdot
Kicking the cloud with my moccasin shoes
T.V. dinner, T.V. news

Fear, fear -- she's the mother of violence
don't make any sense to watch the way she breed
Fear, she's the mother of violence
making me tense to watch the way she feed
The only way you know she's there
Is the subtle flavour in the air
Getting hard to breathe
hard to believe in anything at all
but fear
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:02 01.05.2009

.

(dok sam ih fotografisao, bilo je 15-tak stepeni i duvao je vetar)

a gde su im mame? mislim, nisu mogle da ih obuku? od toliko stvari koje isprose sigurno mogu da pronadju nesto da obuku decu. ona deca na cukarici o kojima je vec noko pricao, su obucena. o njima njihove majke brinu koliko je to moguce (to koliko je moguce, jeste odgovornost nasa).

neke nece da brinu. a da li znas zasto? jer kad ih vidimo gole na vetru i hladnoci, sazalimo se pa im udelim 'neki dinar'. kakve su to majke koje mogu da ostave trogodisnje dete u knezu na kartonu, u sred decembra? jel i za to treba da sam kriva? sorry ali odbijam. to je necija druga odgovornost. da vidimo cija...?
ovde se radi o dvostranoj odgovornosti. neka im se oduzmu deca koja su zlostavljana (a jesu!). to treba da radi sluzba za socijalni rad (ili vec...?), ali ne radi. zasto? pitati policiju, koja kaze 'ma koce da se bavi romskom mafijom'?!

za bilo kakav sukob su potrebne - dve strane. ako analiziras bez emocija, jasan je lanac odgovornosti.

nazalost, romi su zvanicno najugrozenija manjina u celoj evropi! jos jedan dokaz da su sa sukob, netrpeljivost...potrebne - dve stane.
i za nasilje i maniplacijom nasilja, opet nazalost, to nije nasa specijalnost. dokazano na mnogo strana mnogo pre i sa mnoooogo krvi. hocureci, nismo bas originalni...
loader loader 13:52 01.05.2009

Re: .

Slažem se. Odgovornost je svakako obostrana - i Roma prema sebi samima, i svedruštvena, prema Romima.

"Nismo baš originalni", svakako. Ipak, to što ugroženost Roma nije prisutna samo kod nas (ovde i ne rekosmo da je samo kod nas) ne lišava nas obaveze da to pitanje rešavamo.
NNN NNN 16:53 01.05.2009

Re: .

ona deca na cukarici o kojima je vec noko pricao, su obucena. o njima njihove majke brinu koliko je to moguce

Jeste, mi smo pisali i dopisivali, ali to je zaista izuzetak. Naše komšije pokušavaju da se izdignu iznad situacije u kojoj žive, da im deca budu čista i bez tekuće vode, da idu u školu, da rade. Mislim da ovde nije tema zanemarenost romske dece od strane njihovih roditelja i društva (jednaka je krivica na obe strane, socijalne službe i policija ne rade svoj posao!), već nasilje kojem su ta deca, upravo zbog zanemarenosti i zbog nacionalne pripadnosti izložena. (A i zanemarivanje dece se takođe kvalifikuje kao nasilje.) Poenta je da kao društvo:
Ne umemo da se postavimo prema jačem, ali ne umemo da se vladamo ni prema slabijem!

BFN
mungos92 mungos92 13:17 01.05.2009

Nasilja će, nažalost...

... i dalje biti, bar u istoj meri, prevashodno zbog nedostatka pravne države i dok se ne vrate najviši moralni standardi u sistem.
Pokazalo se da se država, umesto svim društvenim grupama, bavi isključivo onom najgorom - profiterskom, naravno, u svoju korist. Iz tog razloga, nerealno je očeikaviti makar i pokušaj rešavanja pitanja Roma.

Mungos, The Realista
drug.clan drug.clan 13:26 01.05.2009

nasilje

Preporuka za tekst.


Kad se dogodi nasilje, to znači da su propala sva druga ljudska umeća rešavanja situacije. Nasilje je, stoga, dokaz neumeća, odnosno nemoći.   



Sa ovim se ne bi slozio jer mislim, a i kroz istoriju se da potvrditi, da je nasilje vrlo cesto stvarano smisljenim planom da bi se na najefikasniji ostvarili raznorazni i uglavnom prljavi ciljevi. Nikako nije iskljucivi pokazatelj nemoci (mada moze biti i to) jer vrlo cesto da bi ostvarili svoje interese politicari najpre potegnu za nasiljem.
loader loader 13:45 01.05.2009

Re: nasilje

Svakako, ali je to onda parcijalna moć. Ja sam mislio sa aspekta ljudskih mogućnosti, ne samo jedne grupe, ili klase. U našem slučaju, to se odnosi na celovitost društva. Mi kao društvo pre 20-tak godina nismo bili kadri da iznesemo situaciju drugačije, nego nasiljem. To je bila nemoć, nemoć da se upotrebi neki bolji, ili po nas makar manje štetan metod. Pored ostalog, tu je u pitanju bila nemoć pred zadatkom koji je postavilo nadolazeće vreme. Mi smo u to gledali kao u neshvatljiv matematički zadatak. Onda je, umesto rešavanja zadatka, usledilo gužvanje papira na kome je postavljen, tj. upotrebljen je nasilan metod. Tako smo mi danas izgužvani, a zadatak i dalje nije rešen, odnosno, tek počinje da se rešava.
drug.clan drug.clan 13:52 01.05.2009

Re: nasilje

loader
Svakako, ali je to onda parcijalna moć. Ja sam mislio sa aspekta ljudskih mogućnosti, ne samo jedne grupe, ili klase. U našem slučaju, to se odnosi na celovitost društva. Mi kao društvo pre 20-tak godina nismo bili kadri da iznesemo situaciju drugačije, nego nasiljem. To je bila nemoć, nemoć da se upotrebi neki bolji, ili po nas makar manje štetan metod. Pored ostalog, tu je u pitanju bila nemoć pred zadatkom koji je postavilo nadolazeće vreme. Mi smo u to gledali kao u neshvatljiv matematički zadatak. Onda je, umesto rešavanja zadatka, usledilo gužvanje papira na kome je postavljen, tj. nasilan metod. Tako smo mi danas izgužvani, a zadatak i dalje nije rešen, odnosno, tek počinje da se rešava.


Mislim da je ovo sve tacno pod uslovom da iskljucis propagandu iz cele price. Nazalost propaganda je postala glavni element price a odredjena glupa ili klasa jedina koja se pita.

Nije narod ni znao sta je "taj matematicki zadatak" ni da trebaju da ga rese ni koliko je tezak.
loader loader 13:59 01.05.2009

Re: nasilje

Da, isključujem propagandu.
Nije narod ni znao sta je "taj matematicki zadatak" ni da trebaju da ga rese ni koliko je tezak.
Hm... ne bih ja baš tako olako ukinuo odgovornost običnog čoveka-mitingaša. Makar simboličnu. No, tu se i ne radi o političkim odlukama, već o sukobu dve sklonosti - jedne koja daje sve od sebe da nađe najbolja objektivno moguća rešenja, a druge koja se olako prihvata nasilnog metoda.
drug.clan drug.clan 15:03 01.05.2009

Re: nasilje

loader
Da, isključujem propagandu.
Nije narod ni znao sta je "taj matematicki zadatak" ni da trebaju da ga rese ni koliko je tezak.
Hm... ne bih ja baš tako olako ukinuo odgovornost običnog čoveka-mitingaša. Makar simboličnu. No, tu se i ne radi o političkim odlukama, već o sukobu dve sklonosti - jedne koja daje sve od sebe da nađe najbolja objektivno moguća rešenja, a druge koja se olako prihvata nasilnog metoda.


Ovo za narodno neznanje se ne moze odvojiti od onoga vezanog za propagandu. Narod nije znao istinu (i jos je ne zna) ali je znao lazi koje su mu proturane (tada nije bilo nezavisnih medija i interneta)! Ekonomski, drustveni i ostali problemi koji su postojali su zamaskirani i predstavljeni kao nacionalni i drzavnicki koje je "najlakse" resiti ratom jer se onda onaj tajni ekonomski problem resi sam od sebe tako sto dobije opravdanje! Uz sve to neko debelo zaradi na ratu!
jesen92 jesen92 16:03 01.05.2009

Re: nasilje

Hm... ne bih ja baš tako olako ukinuo odgovornost običnog čoveka-mitingaša. Makar simboličnu. No, tu se i ne radi o političkim odlukama, već o sukobu dve sklonosti - jedne koja daje sve od sebe da nađe najbolja objektivno moguća rešenja, a druge koja se olako prihvata nasilnog metoda.
i ja sam dugo tako mislila....vise nisam sigurna u to....Ovi nenasilni su na vlasti, jos malo, kao i SM a nase drustvo tapka u mestu....Mi zivimo u jednoj rupi, iz koje samo malobrojni mogu ponekad da izadju, i kao takvi smo izgubili bilo kakav osecaj za druge a posebno za neke "marginalne" ili manjinske grupe..Realno, kako moze neki obican covek da se bavi Romima kada mu je licna egzistencija ugrozena...Ja poznajem ljude koji su visili po ulicama za bolju buducnost i ostali bez posla sa dolaskom na vlast onih kojima su prakticno pomagali da se vlasti dokopaju...znam ljude koji rade za smesne pare a vec su u "ozbiljnim" godinama i imaju decu koja se jos skoluju....znam porodice u kojima jedan radi a stiglle i snaje i zetovi, svi sa zavrsenim fakultetima, a svi nezaposleni....Ja ponekad cinicno zvucim na blogovima nekih blogera kojima je borba za ljudska prava zanimanje,ne zato sto se sa njima ne slazem vec zato sto smatram da jedno drustvo mora da dostigne odredjeni stepen ekonomske razvijenosti da bi egzistencijalno stabilna vecina mogla iskreno da pomaze bilo kojoj manjini...Nasilje, kao ljudska osobina, jeste posledica nemoci pa se kao takvo javlja i u razvijenim drustvima i tesko se moze kontrolisati(kada su u pitanju pojedinci)...Kod nas na zalost ima mnogo pojedinaca sklonih nasilju sto je , po meni, posledica stagniranja jednog drustva u svakom pogledu....dovoljno je baciti pogled na Pink, sve je isto samo njega nema....
drug.clan drug.clan 16:12 01.05.2009

Re: nasilje

jesen92
Hm... ne bih ja baš tako olako ukinuo odgovornost običnog čoveka-mitingaša. Makar simboličnu. No, tu se i ne radi o političkim odlukama, već o sukobu dve sklonosti - jedne koja daje sve od sebe da nađe najbolja objektivno moguća rešenja, a druge koja se olako prihvata nasilnog metoda.
i ja sam dugo tako mislila....vise nisam sigurna u to....Ovi nenasilni su na vlasti, jos malo, kao i SM a nase drustvo tapka u mestu....Mi zivimo u jednoj rupi, iz koje samo malobrojni mogu ponekad da izadju, i kao takvi smo izgubili bilo kakav osecaj za druge a posebno za neke "marginalne" ili manjinske grupe..Realno, kako moze neki obican covek da se bavi Romima kada mu je licna egzistencija ugrozena...Ja poznajem ljude koji su visili po ulicama za bolju buducnost i ostali bez posla sa dolaskom na vlast onih kojima su prakticno pomagali da se vlasti dokopaju...znam ljude koji rade za smesne pare a vec su u "ozbiljnim" godinama i imaju decu koja se jos skoluju....znam porodice u kojima jedan radi a stiglle i snaje i zetovi, svi sa zavrsenim fakultetima, a svi nezaposleni....Ja ponekad cinicno zvucim na blogovima nekih blogera kojima je borba za ljudska prava zanimanje,ne zato sto se sa njima ne slazem vec zato sto smatram da jedno drustvo mora da dostigne odredjeni stepen ekonomske razvijenosti da bi egzistencijalno stabilna vecina mogla iskreno da pomaze bilo kojoj manjini...Nasilje, kao ljudska osobina, jeste posledica nemoci pa se kao takvo javlja i u razvijenim drustvima i tesko se moze kontrolisati(kada su u pitanju pojedinci)...Kod nas na zalost ima mnogo pojedinaca sklonih nasilju sto je , po meni, posledica stagniranja jednog drustva u svakom pogledu....dovoljno je baciti pogled na Pink, sve je isto samo njega nema....



Tacno,

kod nas je egistencijalno ugrozena vecina (ne samo manjine) ali me zastrasuje cinjenica da se ni vecina ne bori za svoja prava!
jesen92 jesen92 16:34 01.05.2009

Re: nasilje

kod nas je egistencijalno ugrozena vecina (ne samo manjine) ali me zastrasuje cinjenica da se ni vecina ne bori za svoja prava!
..nadali se boljem sve ove godine.......Slucajno sam "uhvatila" par kadrova neke emisije na rts-u...dal kod Ollivere Kovacvic, neki bezvezni gosti i radnici u publici koji su bili prilicno otvoreni pa su se glavni gosti umrsili da nisu znali na nijedno pitanje da odgovore....
NNN NNN 16:43 01.05.2009

In memoriam

Mnoga od te dece su nasilje prepoznala kao jedini, ili makar najpoželjniji metod.
Sužavanje tih koncentričnih krugova nasilja kao da se završava na Romima.
Odzvanja mi u ušima izjava jednog od ubica Dušana Jovanovića (trinaestogodišnjeg romskog dečaka koji je smrt našao pod cokulama skinsa u Beogradskoj ulici kada je pošao u prodavnicu): -Nismo mi hteli da ga ubijemo, mi smo se samo zezali. Mislim da ništa toliko poražavajuće nisam čula u životu.
BFN
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:30 01.05.2009

Re: In memoriam

Nismo mi hteli da ga ubijemo, mi smo se samo zezali.

tako su se zezali i sa glumcem, Draganom Maksimovicem (mislili su da je rom) kad su ga pretukli na smrt, na ocigled prolazinka na Zelenom vencu...
stoka.
loader loader 21:00 01.05.2009

Re: In memoriam

NNN: " ... Dušana Jovanovića (trinaestogodišnjeg romskog dečaka koji je smrt našao pod cokulama skinsa u ..."
To je tada morao da bude znak za uzbunu, znak za pokretanje svih progresivnih snaga ovog društva. A ne da cela stvar bude vredna za dva-tri dana priče po dnevniku i ... onda opet tišina. Prećutnost, u koju tako lako stane ono - "Jeste strašno, ali ... " Pa, otprilike nešto kao slabije ticanje koje se vezuje za one koji nisu od iste sorte.
BebaOdLonchara: " Tako su se zezali i sa glumcem, Draganom Maksimovicem (mislili su da je rom) kad su ga pretukli na smrt, na ocigled prolazinka na Zelenom vencu...
stoka. "
Upravo ga večeras, onako usputno, na tren videh u jednom domaćem filmu na tv i setih se toga. Osim žala, skoro svaki put me obuzme jedna specifična vrsta užasnutosti..!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:17 01.05.2009

Re: In memoriam

i juce cini mi se, na nekom kanalu je bio Petrijin venac...i ja setila i tako me tuga savladala.



a uzas i bes me obuzme kada se setim da je nekoliko bilmeza tek tako, sale radi, ubilo coveka sa ovolikom filmografijom. to je ona vrsta besa kad uzmes pistolj i - resis sve buduce probleme tim bilmezima. akomerazumes.

Drzava mrtvih (2002) .... Luka Mandic
... aka Janez
... aka The State of the Dead (International: English title)

Noz (1999) .... Zulfikar
Rane (1998) .... Pacijent
... aka The Wounds
Strsljen (1998) .... Azem
... aka Le Frelon
... aka The Hornet (USA)
Svirac (1998) (TV) .... Kapetan Vuceta
"Gore dole" .... Otac izbeglicke porodice (3 episodes, 1997)
- Episode #2.12 (1997) TV episode .... Otac izbeglicke porodice
- Episode #2.11 (1997) TV episode .... Otac izbeglicke porodice
- Episode #2.10 (1997) TV episode .... Otac izbeglicke porodice
Psalm (1997)
Müde Weggefährten (1997) .... IV. Lazar
... aka Tired Companions (USA)
Lepa sela lepo gore (1996) .... Petar
... aka Pretty Village, Pretty Flame (USA)
Ivan (1996) (TV)
"Otvorena vrata" .... Mica Todorovic / ... (2 episodes, 1994-1995)
- Slava (1995) TV episode .... Miodrag Mica Todorovic
- Mama ima decka (1994) TV episode .... Mica Todorovic
To vlemma tou Odyssea (1995)
... aka Βλέμμα του Οδυσσέα, Το (Greece)
... aka Der Blick des Odysseus (Germany)
... aka Lo sguardo di Ulisse (Italy)
... aka The Gaze of Odysseus
... aka The Look of Ulysses
... aka Ulysses' Gaze (USA: literal English title)
Zelja zvana tramvaj (1994) (TV) .... Svestenik
Vizantijsko plavo (1993) .... Lovokradica
... aka Byzantine Blue
Elektra (1993) (TV)
Crni bombarder (1992) .... Psiho
... aka The Black Bomber
Mi nismo andjeli (1992) .... Hipik
Mala (1991) .... Kosta
... aka The Little One
Nernisa jaca od smrti (1990) .... Bernisin muz

Poslednji krug u Monci (1989) .... Crni
Svedski aranzman (1989)
Vreme cuda (1989) .... Lazar
"Vreme cuda" (1989) TV mini-series .... Ladjar
... aka "Time of Miracles"
Drugi covek (1988) (as Dragan Maksimovich) .... Petrovich
... aka Art of Terror (International: English title: informal title)
Neka cudna zemlja (1988) .... Slikar
... aka The Bizarre Country (International: English title)
"Cetrdeset osma - Zavera i izdaja" (1988) TV series (unknown episodes)
Mesto susreta Beograd (1987) (TV) .... Bosko Satara - Restaurator
Zivot radnika (1987)
Smeker (1986) .... Beli
... aka Шмекер (Yugoslavia: Serbian title)
"Odlazak ratnika, povratak marsala" (1986) TV series
Debeli i mrsavi (1985) .... Drug Klisura
Sudbina umetnika-Djura Jaksic (1985) (TV) .... Djura Jaksic
Indijsko ogledalo (1985) .... Laza Laser
... aka Neuspela mucka (Yugoslavia: Serbian title)
Rijanon (1984) (TV)
Prokleta avlija (1984) (TV) .... Valija
Ostrica brijaca (1983) (TV)
Hasanaginica (1983/I) (TV) .... Efendija Pintorovic
Malogradjani (1983) (TV)
Twilight Time (1982) .... Tony
... aka Suton
Maslina sam nocas (1982) (TV)
"Price iz radionice" .... Bogoljub (6 episodes, 1982)
- Bogoljub (1982) TV episode .... Bogoljub
- Batine (1982) TV episode .... Bogoljub
- Puvakanje i plakanje (1982) TV episode .... Bogoljub
- Prijateljstvo (1982) TV episode .... Bogoljub
- Umetnost gluparenja (1982) TV episode .... Bogoljub
(1 more)
"Spanac" (1982) TV mini-series
Divlje meso (1982) (TV)
Pad Italije (1981) .... Rafo
... aka The Fall of Italy (Canada: English title)
Sesta brzina (1981) .... Bogoljub
... aka Шеста брзина (Yugoslavia: Serbian title)
Topola sa terase (1981) (TV) .... Milan
Osam kila srece (1980)
... aka Eight Kilos of Happiness (International: English title)
"Duvanski put" (1980) TV mini-series
Nesto iz zivota (1980) (TV)
Petrijin venac (1980) .... Misa
... aka Petria's Wreath

Usijanje (1979) .... Luka
... aka Burning (International: English title)
Meetings with Remarkable Men (1979) .... G.I. Gurdjieff
Prva Srpska zeleznica (1979) (TV) .... Knez Milan Obrenovic
Pod istragom (1977) (TV) .... Sok
Kostana (1976) (TV) .... Asan
"Otpisani" .... Simke (1 episode, 1974)
- Bolnica (1974) TV episode .... Simke
Otpisani (1974) .... Simke dzokej
... aka Written Off
Zasto je pucao Alija Alijagic (1974) (TV) .... Alija Alijagic
Jednog lepog, lepog dana (1974) (TV)
Petao nije zapevao (1974) (TV)
Trag (1974) (TV)
Slobodan prevod Mizantropa (1974) (TV)
"Pozoriste u kuci 2" .... Prodavac cestitki (1 episode, 1973)
- Pet neradnih dana (1973) TV episode .... Prodavac cestitki
Beograd ili tramvaj a na prednja vrata (1973) (TV)
Savonarola i njegovi prijatelji (1972) (TV)
Sarajevski atentat (1972) (TV) .... Nedeljko Cabrinovic
"Hronika palanckog groblja" (2 episodes, 1971)
- Pusta kuca (1971) TV episode
- Udarci sudbine (1971) TV episode
Domovina u pesmama (1971) (TV)
loader loader 23:08 01.05.2009

Re: In memoriam

Bebo, ovakav trud zaista zaslužuje pohvalu.
sentinel26 sentinel26 23:44 01.05.2009

Re: In memoriam

Film "Mala" je bio večeras na TV "Avala", biće i u subotu (tj. danas ) u 12,00 časova.

Od svih njegovih uloga, koje sam ja video, Lazar mi se najviše svideo.
loader loader 01:28 02.05.2009

Re: In memoriam

Kad bolje porazmislim, mogao bih da se pridružim toj oceni. Mada, ja ga nisam video u prosečnom izdanju (a kamo li slabom). Nije sad ono - više ga nema među nama, pa sve najlepše o njemu - ali, čovek je stvarno bio odličan glumac.

A da ne bude da trolujem na sopstvenom blogu, dodajem - ovi koji su ga izbatinali do smrti nisu svoj akt nasilja uperili prema Maksimoviću, glumcu, već prema onome što su mislili da on zapravo jeste - prema Romu ! Stoga, ipak, u kontekstu naše priče, moramo to smatrati napadom (i) na Rome !
sentinel26 sentinel26 09:18 02.05.2009

Re: In memoriam

loader
Kad bolje porazmislim, mogao bih da se pridružim toj oceni. Mada, ja ga nisam video u prosečnom izdanju (a kamo li slabom). Nije sad ono - više ga nema među nama, pa sve najlepše o njemu - ali, čovek je stvarno bio odličan glumac. A da ne bude da trolujem na sopstvenom blogu, dodajem - ovi koji su ga izbatinali do smrti nisu svoj akt nasilja uperili prema Maksimoviću, glumcu, već prema onome što su mislili da on zapravo jeste - prema Romu ! Stoga, ipak, u kontekstu naše priče, moramo to smatrati napadom (i) na Rome !
Apsolutno se slažem.
Ljudska prava i egzistencija Roma u Srbiji su veoma ugroženi.

U onoj euforiji pisanja postova na blogu o (simuliranoj ) borbi za njihova prava i ja sam bio pripremio jedan tekst - komentar jedne odluke Skupštine Kragujevca gdje se otvoreno vrši diskriminacija romske populacije, ali sam odustao vidjevši koliko se odjednom pojavilo boraca na virtuelnom nebu.
Kad prodje taj dan padne prašina i njih nastavljaju da gaze nesmanjenom žestinom.

Ovo što ti radiš je dobro, treba stalno ukazivati na njihov položaj.
Sjećaš se valjda da smo usred Skupštine Srbije imali drsko vrijedjanje Roma koje je prošlo bez posljedica.

loader loader 10:02 02.05.2009

Re: In memoriam

I ne samo Roma. Čovek ovde ne zna na šta pre da reaguje.

Problem je što se svaka borba za ljudska prava shvata - ponekad otvoreno, ponekad prećutno - kao akcija koja ide na korist nekakvim organizacijama, ili pojedincima (neretko se smatra da te organizacije tobože šuruju sa zapadnim službama), a ne vezuje se za neke "obične" ljude čije pravo na ravnopravan život je možda ugroženo i kojima treba omogućiti da ostvare neke osnovne potrebe.

Takvo shvatanje pojma ljudskih prava nam je takođe jedan od crnih poklona vremena "dešavanja naroda" i vremena "patriotizma".

Moglo bi se kazati da je kod nas na delu kombinacija tog "pogrešnog istorijskog vaspitavanja" i nedostatka empatije.
Kazezoze Kazezoze 20:39 02.05.2009

Re: In memoriam

sentinel26
Film "Mala" je bio večeras na TV "Avala", biće i u subotu (tj. danas ) u 12,00 časova.

Od svih njegovih uloga, koje sam ja video, Lazar mi se najviše svideo.

meni, najbolji njegov film je meetings with remarkable man petera brooka, gde maksimovic igra gurdjieffa, velikog jermenskog filozofa, mistika, kompozitora, koreografa i pisca, kojeg sam vec spominjao na svom blogu "tajni plesovi u erasmus parku".
miloradkakmar miloradkakmar 17:41 01.05.2009

Nasiljem protiv nasilja


Preporuka za tekst.

Nasilje godinama ostaje kao prevashodni metod, sve do početka bombardovanja Srbije 1999. kad se nastupilo sa onim više kalkulantskim, nego samouverenim borbenim izjavama - da će biti bačeno nekoliko projektila po njivama i da će "oni" (napadači) ubrzo morati da odustanu od svog nauma (međutim, trajalo je skoro tri meseca i završilo se kapitulacijom u Kumanovu). Kao da je tek tih dana, pred potpisivanje "primirja", strah potisnuo osionost i onu apriori datu pouku da se valja boriti do poslednjeg. Istovremeno sa tim saznanjem o teškom i konačnom porazu, naglo opada i veličanje odbrambeno-nasilnog metoda.


Ipak, ovaj deo , koji bih nazvao " Nasiljem protiv nasilja" mogao se bar nazvati pravim imenom - " Nato bombardovanje ili agresija ". Pomenute izjave se ne sećam i mislim da je ona sporedna u odnosu na zločinački čin, na preko 3ooo ubijenih , stravična razaranja i uništavanje materijalnih dobara.
loader loader 20:45 01.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Mislim da je korisnije da se sad ne sporimo oko toga kad je zapravo počelo, ko je sve i kako doprineo da se situacija baš toliko zapali i tako strašno po nas izodvija onih godina. A što se pomenutih izjava o budućem trajanju rata tiče, ne sumnjajte, ja ih se odlično sećam. No, sada to zaista nije prvovažno. Hteo sam, u kontekstu samog bloga, da napomenem kako je nasilje, bez obzira na to ko ga je sve izazvao, bilo tako upečatljivo i sveprisutno, godinama, te da je ono, u smislu ovdašnjih navika i rasuđivanja, ostavilo i te kakve posledice. Naročito (što je i najbolnije) posledice na deci koja su pristigla i ojačala. Nasilje kao fenomen. Nasilje kao stican model ponašanja. Nasilje koje se i dalje ispoljava. Mislim da o tome treba što otvorenije govoriti, kako bi se štetni efekti smanjili. Na šteti smo pre svega mi sami. Najviše oni koji su najslabija grupa, a to su Romi. Slabost i velika sramota svih "većinskih" je ako ništa ne preduzimaju povodom ugrožavanja onih "manjinskih".
jesen92 jesen92 23:36 01.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Hteo sam, u kontekstu samog bloga, da napomenem kako je nasilje, bez obzira na to ko ga je sve izazvao, bilo tako upečatljivo i sveprisutno, godinama, te da je ono, u smislu ovdašnjih navika i rasuđivanja, ostavilo i te kakve posledice. Naročito (što je i najbolnije) posledice na deci koja su pristigla i ojačala. Nasilje kao fenomen. Nasilje kao stican model ponašanja. Nasilje koje se i dalje ispoljava
....sve je to tacno ali ja mislim da je sve, izmedju ostalog, posledica nemastine sa jedne strane i nezasluzenog bogatstva sa druge strane....ovi prvi su besni sto imaju malo a ovi drugi su bahati zato sto imaju mnogo a nisu se namucili da "to mnogo" steknu...
miloradkakmar miloradkakmar 23:56 01.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Mislim da je korisnije da se sad ne sporimo oko toga kad je zapravo počelo, ko je sve i kako doprineo da se situacija baš toliko zapali i tako strašno po nas izodvija onih godina


Uopšte nisam ni pomislio da se sporimo oko toga , ali ostajem pri svom prethodnom mišljenju.
NATO bombardovanje je uz rat na prostorima bivše SFRJ , sankcije, hiperinflaciju , razvoj devijentnog nacionalizma, nakaradnih politika ... znatno negativno uticalo na tadašnju decu, odnosno proizvodilo nasilje. Zbog toga ga treba nazvati pravim imenom.
Otvoreno govorenje o uzrocima , neće mnogo pomoći, ako se oni ne imenuju i adekvatno i konkretno ne deluje na ublažavanju i iskorenjavanju njihovih posledica.
loader loader 00:56 02.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

miloradkakmar
Mislim da je korisnije da se sad ne sporimo oko toga kad je zapravo počelo, ko je sve i kako doprineo da se situacija baš toliko zapali i tako strašno po nas izodvija onih godinaUopšte nisam ni pomislio da se sporimo oko toga , ali ostajem pri svom prethodnom mišljenju.NATO bombardovanje je uz rat na prostorima bivše SFRJ , sankcije, hiperinflaciju , razvoj devijentnog nacionalizma, nakaradnih politika ... znatno negativno uticalo na tadašnju decu, odnosno proizvodilo nasilje. Zbog toga ga treba nazvati pravim imenom.Otvoreno govorenje o uzrocima , neće mnogo pomoći, ako se oni ne imenuju i adekvatno i konkretno ne deluje na ublažavanju i iskorenjavanju njihovih posledica.
Ok, ja i ne negiram taj uticaj. Samo što u slučaju ove teme ne zadirem u proizvođače nasilja, već ostajem kod fakta da je nasilje uopšte postojalo i da je bilo dominirajuć običaj tog vremena, i da se u modifikovanom obliku zadržava i danas. Sada je, mislim, važnije detektovati to današnje stanje i time načiniti prvi preduslov da se ono "leči". Pozdrav
loader loader 00:58 02.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

....sve je to tacno ali ja mislim da je sve, izmedju ostalog, posledica nemastine sa jedne strane i nezasluzenog bogatstva sa druge strane....ovi prvi su besni sto imaju malo a ovi drugi su bahati zato sto imaju mnogo a nisu se namucili da "to mnogo" steknu...
Jeseni :) , pa .. vi zborite baš u stilu Prvog maja i klasnih smicalica :) Mislim, nema šta - u trendu ste ! :)
jesen92 jesen92 15:39 02.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Jeseni :) , pa .. vi zborite baš u stilu Prvog maja i klasnih smicalica :) Mislim, nema šta - u trendu ste ! :)
...nisam u trendu posto se ovde 1 maj provodi na urancima uz cevape a ja nisam njihova ekipa....Ja samo tvrdim da nase drustvo nije sposobno da brine o pravima raznih manjina zato sto je u tom istom drustvu vecina ugrozena na najrazlicitije nacine...pod jedan, vecini je ugrozeno ljudsko pravo da radi i zaradjuje za zivot...
loader loader 17:43 02.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

...nisam u trendu posto se ovde 1 maj provodi na urancima uz cevape a ja nisam njihova ekipa....
Wauh.. provalili ste karakter ovdašnjeg levičarenja :))
Ja samo tvrdim da nase drustvo nije sposobno da brine o pravima raznih manjina zato sto je u tom istom drustvu vecina ugrozena na najrazlicitije nacine...pod jedan, vecini je ugrozeno ljudsko pravo da radi i zaradjuje za zivot...
I ja mislim da je to jedan od veoma bitnih uzroka nepoštovanja prava manjina, tj. presporom podizanju kvaliteta života najugroženijih. Tačno je da od ljudi koji su i sami ugroženi ne možete baš očekivati da po najvišim standardima shvataju pitanje tuđih problema. No, to ne sme nipošto da se shvati kao opravdanje da se nečija prava ne poštuju. Ne mislim da vi imate taj stav, već to samo napominjem kao nešto što se mora naglasiti kad smo se već dotakli ove teme. Dakle, ne govorimo o opravdanju, već o delimičnom objašnjenju zašto kod nas nedostaje volja za unapređenje života manjinskih grupa.
jesen92 jesen92 23:48 02.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Dakle, ne govorimo o opravdanju, već o delimičnom objašnjenju zašto kod nas nedostaje volja za unapređenje života manjinskih grupa
...pa to ja svo vreme pricam na ovom vasem blogu....ne opravdavam nebrigu za manjinske ugrozene grupe vec pokusavam da objasnim zasto ne postoji vecinska podrska....Pored toga, ja nekako verujem samo u ono sto je opipljivo i vidljivo a ne verujem u podrske, pozdrave i zelje........
loader loader 01:15 03.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Ok, ja sam u prethodnom komentaru već naglasio da ne mislim da vi imate taj stav (da se lošom socijalnom situacijom može opravdati nebriga prema manjinama).

E, sad, oko ovog opipljivog.... Da bi se opipljivi rezultati desili, treba prvo da radimo ove neopipljive stvari - da uveravamo što veći broj ljudi kako je neophodno da i pripadnici manjina imaju ista prava, kao većina, i da treba pomoći ugroženim grupama.

To nije na nivou "da li to možemo da uradimo", već - "da li to treba uraditi". Tek kad ustanovimo da treba, uradićemo koliko se može, bez obzira koliko to iz objektivnih razloga možda, u datom momentu, čak i ne bila baš neka velika pomoć. Važno je da najpre načinimo taj početni korak, da kažemo - Da, i ovi drugi ljudi imaju ista prava na življenje, obrazovanje, na osećaj da su slobodni, u svojoj kući.
AlexDunja AlexDunja 01:27 03.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

- Da, i ovi drugi ljudi imaju ista prava na življenje, obrazovanje, na osećaj da su slobodni, u svojoj kući.

svojoj.
jesen92 jesen92 01:41 03.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

To nije na nivou "da li to možemo da uradimo", već - "da li to treba uraditi". Tek kad ustanovimo da treba, uradićemo koliko se može, bez obzira koliko to iz objektivnih razloga možda, u datom momentu, čak i ne bila baš neka velika pomoć. Važno je da najpre načinimo taj početni korak, da kažemo - Da, i ovi drugi ljudi imaju ista prava na življenje, obrazovanje, na osećaj da su slobodni, u svojoj kući.
....Ja nemam dilemu da li treba i cini mi se da mnogi nemaju tu dilemu(mozda se ja krecem u nekom uskom krugu ljudi pa nemam pravu informaciju) ....Za mene je pitanje "kako?"...Ako govorimo o Romima, ja bih,na primer, predlozila da se osnuje neka Agencija(sada su agencije moderne) koja bi se iskljucivo bavila socijalnim programima za Rome i programima integrisanja u drustvo.....Sad sam se setila, kada je moj sin bio u osnovnoj skoli bila su sa njim dva decaka Roma...Ucitelj je bio divan covek...pouzdano znam da se covek maximalno trudio da ih zadrzi u skoli ali nije vredelo, oni su u trecem razredu nestali...Da bi se neki problem resavao mora prvo da se sagleda sa svih strana...Cinjenica je da je romski narod malo specifican i da i oni moraju da uloze neki napor ako hoce nesto da ostvare...Ne moze se zaobici ni cinjenica da, i u nasoj drzavi ovakva kakva je, ima Roma koji zive kao i svi ostali...na kraju krajeva, neki su bili i narodni poslanici....
loader loader 02:03 03.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

AlexDunja: "svojoj."
Rekavši "slobodni u svojoj kući" mislio sam u celom društvu. A to "svojoj" zato što je ovo društvo svih nas koji ga činimo. Ne smeju da ga osećaju kao nešto gde su kao u gostima, pa ako ne budu dobri, domaćini će ih ..! Ne. Treba svaki pojedinac da se oseća kao neko ko je u svom životnom prostoru, slobodan.
loader loader 02:14 03.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Jesen: "..pouzdano znam da se covek maximalno trudio da ih zadrzi u skoli ali nije vredelo, oni su u trecem razredu nestali...Da bi se neki problem resavao mora prvo da se sagleda sa svih strana...
Izuzetno je teško romskoj deci kad uđu u školu. Na svakom koraku se suočavaju sa tim da su različita od većine, po kvalitetu odeće, po sociološkoj i obrazovnoj (ne)pripremljenosti za školu, po sigurnosti u ponašanju itd. Ceo taj problem je mnogo teži nego što izgleda.
...da i oni moraju da uloze neki napor ako hoce nesto da ostvare...
Dakako. Trud treba da bude obostran. Samo tako će se možda napraviti pomaci.
AlexDunja AlexDunja 08:17 03.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Rekavši "slobodni u svojoj kući" mislio sam u celom društvu. A to "svojoj" zato što je ovo društvo svih nas koji ga činimo. Ne smeju da ga osećaju kao nešto gde su kao u gostima, pa ako ne budu dobri, domaćini će ih ..! Ne. Treba svaki pojedinac da se oseća kao neko ko je u svom životnom prostoru, slobodan.


:)
ja samislila da sam bas to naglasila.
(ponekad nije dobro kad kazem samo jednu rec,
moze razlicito da se razume)
jesen92 jesen92 09:27 03.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Izuzetno je teško romskoj deci kad uđu u školu. Na svakom koraku se suočavaju sa tim da su različita od većine, po kvalitetu odeće, po sociološkoj i obrazovnoj (ne)pripremljenosti za školu, po sigurnosti u ponašanju itd. Ceo taj problem je mnogo teži nego što izgleda.
...bas tako, zato i mislim da treba da postoji neka organizacija, agencija, odeljenje....sta god, u okviru drzavnih institucija koje se bave socijalnim pitanjima a koje ce da se bave samo Romima i njihovom integracijom u drustvo....btw opet jedno moje podsecanje...Moja bliska rodjaka je predavala srpski jezik u jednoj skoli koja se nalazi u blizini romskog naselja(ne radi se o kartonskom naselju vec pravom naselju koje se u mom gradu nalazi na istom mestu "vekovima" ) pa je u toj skoli bilo mnogo romske dece...u to vreme, kao i sada, osnovna skola je bila obavezna i deca iz tog naselja su uglavnom to postovala....jednom su isla dva decaka iza moje rodjake i ona cuje kako jedan kaze: sanjao sam nocas da sam napunio 15 god i da vise ne moram da idem u skolu...Obicno decije razmisljanje.....Ovaj dogadjaj je od pre tridesetak godina i pokazuje da je nekada drustvo vise brinulo i o pojedincima i o grupama i niko nije dizao neku frku oko toga...uh proglasicete me za postenog komunistu, nisam bila na uranku sa cevapima, casna (pionirska) rec...
loader loader 11:19 03.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Ovaj dogadjaj je od pre tridesetak godina i pokazuje da je nekada drustvo vise brinulo i o pojedincima i o grupama i niko nije dizao neku frku oko toga...
Možda je bilo neke brige.. kao ono - jednakost naroda i narodnosti... pa je u okviru toga ostajalo nešto malo društvene pažnje i za Rome. Ali, čini mi se, i tada vrlo malo. Da je taj sistem bio građen na stvarnom, suštinskom međusobnom poštovanju naroda i narodnosti, ne bi onoliko zla izbilo čim su presušili američki dolari. No, to je druga tema. Hoću da kažem, tada su nas više ubeđivali da su svi ravnopravni, nego što zaista jesu bili ravnopravni. Bilo je i nejednakosti, i velikog siromaštva... Danas se velika frka diže jer se pitanje poštovanja ljudskih prava u svim normalnim zemljama u međuvremenu podiglo na neki zavidan nivo, dok je kod nas ostalo u najmanju ruku nerazumljiva tema. Frka je i zbog napada na Rome, što dodatno ukazuje na potrebu učenja o tome da niko nije rasno, verski ili nacionalno niži od tzv. većine, pa da neko ima pravo da ga ugrožava.
uh proglasicete me za postenog komunistu, nisam bila na uranku sa cevapima, casna (pionirska) rec...
:) Nisam bio ni ja :) Mnogo mi je rano to ponavljanje levičarskih mantri u 5 sati ujutro, a pljeskavice i ćevape ne cenim. Više sam za hajdučki ćevap. Skoro sam jedan pravio. Smatram da je to za klasu iznad bilo koje druge varijante mesa na roštilju. Mmm.. stvarno! :)
loader loader 11:26 03.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

AlexDunja:
" :)
ja sam mislila da sam bas to naglasila.
(ponekad nije dobro kad kazem samo jednu rec,
moze razlicito da se razume) "
Ja sam bio skoro siguran da ste baš to naglasili, ali, više zbog drugih posetilaca naših komentara, dodao sam neku vrstu potvrde :)
jesen92 jesen92 21:56 03.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Možda je bilo neke brige.. kao ono - jednakost naroda i narodnosti... pa je u okviru toga ostajalo nešto malo društvene pažnje i za Rome. Ali, čini mi se, i tada vrlo malo.
...znam da se nisu ubili od brige...ipak, moram da kazem da se ja ne secam da je ovoliko Roma bilo na ulici kao sada sto mi govori da je i ta mala briga bila veca od ove danas.....Svet je otisao napred u pogledu ljudskih prava a mi smo pali ispod onoga sto nam je obezbedjivala ravnopravnost naroda i narodnosti ...
Frka je i zbog napada na Rome, što dodatno ukazuje na potrebu učenja o tome da niko nije rasno, verski ili nacionalno niži od tzv. većine, pa da neko ima pravo da ga ugrožava
...U tome i jeste stvar, decu niko nista ne uci na tu temu a generacije su porasle kao u zatvoru pa nije nikakvo cudo sto ne mogu da shvate kako civilizovan svet funkcionise...

btw..hajducki cevap!!! dobar izbor....moze vas recept?
loader loader 23:02 03.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Svet je otisao napred u pogledu ljudskih prava a mi smo pali ispod onoga sto nam je obezbedjivala ravnopravnost naroda i narodnosti ...
Na žalost, baš je tako.
U tome i jeste stvar, decu niko nista ne uci na tu temu a generacije su porasle kao u zatvoru pa nije nikakvo cudo sto ne mogu da shvate kako civilizovan svet funkcionise...
I to, na žalost. Zato pišemo ovakve blogove i komentare.

A hajdučki.. ? .. :)
Pa, klasika. Meso se iseče na manje komade (koji će se posle nabadati na žicu) i smeša se sa belim vinom, vegetom, biberom.., te se ostavi u posudi, na hladnom, 2-3 dana pre upotrebe. U međuvremenu može da se promeša par puta. Kad dođe "dan D", meso se izvadi i ponabada se na roštilj-žice zajedno sa komadima crvene paprike, prazilukom i slaninom, a mogu da se stavljaju i komadi prethodno skuvanih sojinih šnicli (sve se nabada tim redosledom i dobro se "nabije" jedno uz drugo; ako ide soja, obavezno se stavlja uz slaninu). Ukoliko nemate praziluk, možete da koristite i običan luk, isećen na pola, pa izlistan na "polulopte", koje se nabadaju kroz sredinu.

Kad se sva predviđena količina mesa i ostaloga upotrebi na naznačeni način, nosi se ka već potpaljenom roštilju. "Napunjene" žice se stave nad žar, ne na rešetku, već tako da krajevima budu na ivicama zidova roštilja (najbolje da to budu cigle, jer se lako pomeraju i položaj im se koriguje prema dužini žica). Nije neophodno, ali nije ni loše da se poređani "hajdučki ćevapi" tanko naliju uljem. Ako je jača toplota žara, onda treba da budu izdignutije žice. Treba imati bocu sa čistom vodom kako bi se gasili plamičci koji će nastati gorenjem masti koja kaplje iz slanine i mesa. Žice tokom ove faze treba bar 2-3 puta okrenuti, da bi se biološki materijal pekao što ujednačenije (to je fotografija mog nedavnog "hajdučkog", a ne neka skinuta sa neta). Najistureniji delovi (paprika, luk, a i poneki okrajak mesa) svakako će malo zagoreti, ali, neka vas to ne brine, jer se ti vršci lako odstranjuju nakon okončanja termičke obrade.

Gotov hajdučki ćevap možete da poslužite tako, na žicama, jer odliično izgleda, ali je praktičnije skinuti ih u neku posudu, koja je prethodno dobro zagrejana. Takođe, u tu posudu pre stavljanja hajdučkog ćevapa može da se naseče jedna značajnija količina crnog luka, koji treba da bude i jedina salata. Zapravo, salata je suvišna, jer hajdučki ćevap je sam sebi dovoljan. Mmm.. - kakav troll !!
jesen92 jesen92 00:21 04.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Mmm.. - kakav troll !!
...vala jesteda. Hvala, nisam ocekivala ovako iscrpan odgovor...Pitala sam zato sto nikada nisam pravila a jela po raznim kafanama jesam...i uvek me zanimalo kako se ispece sve ono sto je nadzodzeno na zici...i eto, bas je ovaj blog koristan, saznadoh da resetka treba da se izmakne a naucila sam i da meso treba da stoji u marinadi 2-3 dana.....U kafanama nikad nije bilo soje ali bili krompiri i paradaiz...a na ovom vasem, primecujem crveni luk koji ne pise u receptu....ma od ucenja glava ne boli....
loader loader 00:44 04.05.2009

Re: Nasiljem protiv nasilja

Nema na čemu. Pa, tražili ste recept...
Može da se "nadžodži" svašta, no, iako je sve to stvar ličnog afiniteta (ukusa), mislim da je ovo, u "receptu" opisano, neka skoro idealna mera. Sve drugo deluje suvišno. Paradajz ume da bude kiselkast, i nije za pečenje (dobar je samo solo, svež), dok krompir ne popravlja ukus ostalim sastojcima, a sam ga pomalo gubi (najlepši je sam, u obliku pomfrita)... Kafana je kafana, ali definitivno je ritual samostalnog paljenja roštilja nešto nenadmašno. Tu je i meso, usoljeno, koje stoji tri, ili čak i više od tri dana u marinadi... Na kraju skoro da može da se jede i bez da se peče. :) Recimo, probajte da par manjih komada samo po 2-3 minuta držite, solo, na nekom štapiću, tik iznad žara. Onda, pazeći da ne oprljite usta, probajte ... Pravi užitak.
Hm.. Ako budete pravili "hajdučki", obavezno javite kakvi su efekti bili ! :))
jesen92 jesen92 10:57 04.05.2009

Re: hajducki cevap

Ako budete pravili "hajdučki", obavezno javite kakvi su efekti bili ! :))
*novo
..obavezno...al moram da pricekam da prodje Djurdjevdan...prolece je a ja jesen pa moram da vodim racuna koliko jedem.....
Kafana je kafana, ali definitivno je ritual samostalnog paljenja roštilja nešto nenadmašno.
...ima i raznih naziva za istu stvar a i "nadevi" su razliciti...u nekim kafanama je to šašlik(mislim da je to rusko-tursko ime) u nekima "sablja" ....a najbolju sablju sam jela u .....ma nije vazno, nema smisla da na blogu o nasilju i ljudskim pravima ovoliko trolujemo o hrani...Pozzz
loader loader 12:33 04.05.2009

Re: hajducki cevap

Pa, dobro, i nazvali smo to trolom :) Kad se stvari nazovu pravim imenom, manje su opasne :)
jesen92 jesen92 14:05 04.05.2009

Re: hajducki cevap

..kod roma treba negovati muzikalnost...


..malo optimizma ne skodi...
...ovi sigurno nisu iz onih kartonki sto ih Djilas maknuo..
loader loader 15:51 04.05.2009

Re: hajducki cevap

Hvala, Jeseni, na pesmi. Mislim da je ona za Rome naročito važna, jer im je to način da naprave nekakav ventil tokom svog uglavnom teškog života.
jesen92 jesen92 23:13 04.05.2009

Re: hajducki cevap

jer im je to način da načine nekakav ventil tokom uglavnom teškog života.
...da, ali ja mislim da to nije samo ventil....oni su veseli po prirodi, genetika valjda....i ta cinjenica im olaksava zivot...mnogi od nas bi pocrkali kad bi proveli 2 dana u istim uslovima u kojima oni zive svoj zivot...
loader loader 23:19 04.05.2009

Re: hajducki cevap

Slažem se da nije samo ventil. Nije sporna njihova sklonost ka muziciranju. A to, oko loših uslova života... Ma, čovek se na svašta navikne, kad mora. Mnogi "od nas" žive u sličnim, ekstremno nekvalitetnim uslovima i ... tu su gde jesu, opstaju nekako, mrdaju, dišu...
jesen92 jesen92 00:16 05.05.2009

Re: hajducki cevap

Mnogi "od nas" žive u sličnim, ekstremno nekvalitetnim uslovima i ... tu su gde jesu, opstaju nekako, mrdaju, dišu...
....zato ja mislim da ce uskoro motka da radi.....btw..kada sam rekla da mnogi od nas ne bi izdrzali ni 2 dana , to je bilo vise metaforicno a i nisam mislila na neRome koji takodje tesko zive vec na nas blogere...predpostavljam da svako ko bloguje ima krov nad glavom koji ne prokisnjava...
loader loader 01:59 05.05.2009

Re: hajducki cevap

to je bilo vise metaforicno a i nisam mislila na neRome koji takodje tesko zive vec na nas blogere...predpostavljam da svako ko bloguje ima krov nad glavom koji ne prokisnjava...
Svako? Hm...video sam nekolicinu blogera koji su beskućnici i preturaju po kontejnerima, ali - stalno sa sobom nose lap-top i redovno učestvuju na blogu ! :)

jesen92 jesen92 22:09 05.05.2009

Re: hajducki cevap

Hm...video sam nekolicinu blogera koji su beskućnici i preturaju po kontejnerima, ali - stalno sa sobom nose lap-top i redovno učestvuju na blogu ! :)
...da sam na njihovom mestu ja bi prodala laptop i kupila sator a onda napravila hajducki na svezem vazdauhu..
loader loader 22:43 05.05.2009

Re: hajducki cevap

Hajdučki jeste vredniji od laptopa. Ali, kako biste se kasnije dopisivali ovde bez njega? Hm.., nezgodna situacija.
jesen92 jesen92 00:31 06.05.2009

Re: hajducki cevap

Ali, kako biste se kasnije dopisivali ovde bez njega? Hm.., nezgodna situacija.
......jeste situacija nezgodna ali ipak menjam kontejnere i dopisivanje za hajducki...
loader loader 01:59 06.05.2009

Re: hajducki cevap

E, pa, ... vaše osnovno ljudsko pravo na gurmanluk mora se poštovati.
jesen92 jesen92 22:16 07.05.2009

Re: hajducki cevap

E, pa, ... vaše osnovno ljudsko pravo na gurmanluk mora se poštovati
...e pa, sad ste zamenili teze, sto bi rekli politicari...Mi ne pricamo o meni nego o blogerima koji kopaju po kontejnerima sa sve laptopovima u rukama.....mis'im...ja takvima preporucujem da odustanu od blogovanja i kupe sebi hranu...
loader loader 00:21 08.05.2009

Re: hajducki cevap

Oprostite zbog nesporazuma. Slažem se i ja sa tom vašom preporukom. Mada, ima i onih blogera koji bi radije bez hrane, nego bez trla-baba-lan na blogu :)
jesen92 jesen92 00:49 08.05.2009

Re: hajducki cevap

....."trla baba lan"....nadam se da sam samo ja ovo procitala..
loader loader 00:57 08.05.2009

Re: hajducki cevap

Skoro sigurno samo vi, jer je ovaj "kutak sveta" još pre par dana opusteo, kao napuštena bušotina... :) Samo vi i ja polako heklamo male šarene komentare :)
slow slow 20:21 01.05.2009

Na svakom koraku...


Preporuka za tekst!

Vec duze vreme su ti "koncentricni krugovi nasilja" sve vidljiviji na svakom koraku. Vise nisu u pitanju samo "skinhedsi" ili "nacionalni stroj", uzasava me sto me dobrocudna bakica u autobusu popreko gleda sto sam ustala Romkinji sa
detetom, sto moja dobra drugarica iz srednje skole koja je dobra zena, majka, koju sam smatrala plemenitom, kaze "ja bi to sve u logore...", sto mi koleginica kaze po povratku iz bolnice "hvala bogu te mi nije bila u sobi ni jedna ciganka...", sto je jednom recju ta netrpeljivost prema Romima postala opste prihvacena...to mene uzasava.
Da li je vec otislo predaleko?



loader loader 20:51 01.05.2009

Re: Na svakom koraku...

Da li je vec otislo predaleko?
Uvek je otišlo predaleko sa stanovišta prava svih ljudi na dostojanstven i neugrožen život,
i
nipošto nije otišlo predaleko sa stanovišta da je svaki trenutak dobar za početak činjenja dobra, a da je najbolje s tim činjenjem krenuti što pre, praktično odmah.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana