UKLETI ENERGETSKI SEKTOR ILI ZAMAĐIJANI POLITIČARI?

Zorana Z. Mihajlović Milanović RSS / 01.05.2009. u 23:10

Danas, još malo pa deceniju od demokratskih promena, Srbija ne može da se izbori sa samo jednim problemom, koji se zove „nemoralna kadrovska kombinatorika". Iza te tri reči kriju se suštinski problemi stagnacije i nazadovanja zemlje. Kada bi se zbrojilo šta je takva politika uradila, odnosno šta njeni predstavnici nisu uradili a trebalo je, rezultat bi pokazao da je izgubljeno i/ili uludo potrošeno više miliona evra, što zbog neznanja, nestručnosti i/ili korumpiranosti... Ako je suditi po trenutnom stanju, takva politika nastavlja svoj uzlazni trend.
Posle osam godina u Upravnom odboru na primer, sada već privatizovanog akcionarskog društva Gaspromnjeft NIS, sa strane srpske države nalaze se političari u pokušaju, koji nisu bili u stanju ni završni račun da prekontrolišu a kamoli da razumeju dalje planove rada ovog veoma važnog preduzeća. Greške koje su im se potkrale slučajno ili namerno su takvih razmera da bi u ozbiljnim državama svi do jednog bili smenjeni i pozvani na odgovornost.
Sa strane stranog strateškog partnera u Upravnom odboru pomenutog preduzeća, nalaze se vrhunski obrazovani stručnjaci, koji dobro vladaju onim delom vlasništva koje su kupili, što je u skladu i sa Zakonom o privrednim društvima Srbije. U jednom od članova ovog Zakona (313) vrlo jasno je definisan delokrug rada Upravnog odbora AD .. od kontrole tačnosti finansijskih izveštaja i infomacija, do utvrđivanja poslovnog plana, upravljanja razvojem AD i strategijom..., što govori o ozbiljnoj odgovornosti njegovih članova.
Srbija je vlasnik 49% NISa. To znači da oni koji su imenovani u ovakve organe treba savesno, profesionalno i domaćinski da upravljaju tim delom imovine srpske države. Ako se pogleda sastav, jasno da će mnogi pojam „savesno" pomešati sa izrekom „tuđa ruka svrab ne češe", da će pojam „profesionalno" pomešati sa pojmom „ko će kome ako ne svoj svome", a pojam „domaćinski" sa poselom i pečenjem rakije. Iz ugla naših političara čini se da je imovina sopstvene države najjeftinija imovina.
Zbog toga izgleda da se Srbija na ovaj način odriče i tih 49% vlasništva. Možda bi i bilo bolje za sve nas - da je NIS 100% postao vlasnik stranog partnera jer On sigurno zna kako se upravlja sopstvenom imovinom, i kako se od „raščupane" pravi uređena profitabilna kompanija.
Dodatno, značajna dva javna preduzeća su Elektroprivreda Srbije i Elektromreža Srbije. U prevodu, prvo se bavi proizvodnjom i distribucijom električne energije i trgovinom za tarifne potrošače, a drugo upravljanjem, trgovinom i prenosom električne energije. U Srbiji, oni zadovoljavaju tržište od oko 3,5 miliona potrošača.
Verovali ili ne, ali jedan od izvršnih direktora EPSa po profesiji je lekar! Da li je opšte prakse ili ginekolog, manje je bitno. Istina je da se ovo preduzeće godinama „porađa" da investira u nove objekte i postane profitabilno, kao toliko sličnih u drugim zemljama. Ipak, Georgini zvanoj EPS to se još nije desilo. Možda upravo angažovanjem izvršnog menadžera iz oblasti medicine u rukovodne strukture Elektroprivrede Srbije to postane moguće, pa Radovan III dobije svoj nastavak.
Pored toga, pomeniti je toliko dobar lekar, da je u isto vreme i predsednik Upravnog odbora još jednog javnog preduzeća iz oblasti prenosa nafte - Transnafta! To je ono preduzeće koje će biti vlasnik i glavni odgovorni u izgradnji Pan Evropsko naftovoda PEOP, koji će prolaziti kroz Rumuniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.
U Elektromreži Srbije (EMS) pak u Upravnom odboru je svoje mesto našao jedan izuzetan domaćin iz sela Kačareva, po zanimanju penzioner. To da li je Kačarevo poznato po Slaninijadi dobro je za turističke brošure. Međutim da li je dobro i za EMS? Istina, žice su i kod mesa i kod struje, neke se i podmazuju..Ipak, da se nije preteralo?
Sa druge strane u rukovodnoj strukturi istog preduzeća, na mestu zamenika generalnog direktora obreo se mašinski inženjer avio smera, iz Trstenika. Provodnici dalekovoda jesu u vazduhu, ali još uvek ne lete, već provode struju, pa nije jasno da nam zbog toga trebaju avio inženjeri. I, da li neko uopšte razmišlja šta je sve delokrug rada jednog generalnog direktora i njegovog zamenika u javnom preduzeću koje se bavi delatnošću od opšteg interesa u jednoj državi, ima pogone po celoj Srbiji, zaposlenih preko 1000 radnika, i deo je velikog regionalnog sistema..?
To bi bili samo neki od primera..Bilo je toga i ranije, da na primer vlasnik male prodavnice negde iz Srbije koja se bavi prodajom sijalica, i žvaka postane clan UO jednog od JP unutar EPSa. Nisu oni krivi. Imaju samo više hrabrosti nego pameti. Ali kada pameti nema bar dovoljno, onda se i ne može očekivati više. Krivi su oni koji su ih predložili, podržali i imenovali. Manje je važno da li su to predlozi SPS, ili bilo koje druge strane. ..Vladu čine DS, SPS, G17p - svi zajedno.
Možda su ih i ubedili da u stvari 1kg sirove slanine, kada se osuši, je jednako odnosu prozvedene i prenete energije..pa da se negde tu nađu i gubici. E sad, neko malo ukrade slaninice, a neko malo struje..pa to dođe na isto u relativnom odnosu. Mora biti da je bilo neke logike, i matematike, koju mi obični smrtnici teško možemo da shvatimo. Ako se opet desi napon u utičnicama od preko 220 V kako se dešavalo greškom sličnih stručnjaka, tražićemo kompenzaciju u slaninici, ili možda besplatnoj lekarskoj usluzi. Zašto da ne?
Šalu i tugu na stranu, svi oni političari koji su imali smelosti da potpišu ovakve izbore, stranke koje su ih predložile, kolektivno treba da nam se izvinu, kao što im treba zabraniti bilo kakvo javno pojavljivanje i delovanje. Da ne govorimo da oni koji su bili sps-jul kandidati po Beogradu, sede u najvažnijim telima poput Regulatorne agencije za energetiku Srbije. Isti ti, danas putem medija nam šalju poruke, kako u njihovo vreme uopšte nije bilo uticaja politike, u odnosu na današnje .. Pošto je sve bilo politika tada, onda se valjda taj uticaj nije ni video.
Pored čuđenja, ovakvi potezi pokazuju da u ovim preduzećima sasvim sigurno ima viška zaposlenih, da su sistematilzacije radnih mesta traljavo formulisane, što svakako nije bila slučajnost, kao i da se krajnji račun ispostavlja svima nama - građanima ove zemlje.
Još lošije je što se nastavlja sa uništavanjem energetskog sektora Srbije. Energetska uvozna zavisnost raste, proizvodnja se smanjuje, gubici gomilaju, dezinvestiranje nastavlja...Umesto da je Srbija lider kako je bilo sasvim realno da bude, ona je danas gubitnik i u energetskom sektoru. Zvučne najave predsednika države o liderstvu u regionu, počinju da deluju degutantno. Možemo samo da se nadamo da ukoliko Srbija postane svesna sadašnjeg stanja u ovom sektoru, možda uspe da u godinama koje dolaze bar ne bude izopštena iz regiona.
Ostaje takođe ne samo žal, već i ozbiljna potreba za polaganjem računa o tome šta se radilo u prethodnoj deceniji u energetskom sektoru Srbije. Jer da se radilo, danas kada živimo veliku ekonomsku krizu, lakše bi je podneli i preživeli sa razvijenim i efikasnim energetskim sektorom. Upravo je energetika mogla da nas vodi i izvede na put daljeg privrednog rasta.
Na žalost, ovaj sektor će voditi i izvesti sa velikim džakovima para, pojedince i njihove kompanije, a mi ćemo ostati da se sa setom sećamo kako je bila jednom jedna perspektivna zemlja na brdovitom Balkanu...



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zeks92 zeks92 23:19 01.05.2009

orkestar

Novca je tako malo ... a finansijsko-muljatorska elita diriguje :

Muzika je odvratna, krestava ... svi mi patimo - ali njihov je orkestar!
sentinel26 sentinel26 23:58 01.05.2009

Zar ste očekivali

drugačije rješenje, osim da u upravne odbore šalju partijske poslušnike i ljude koji nemaju svoje mišljenje, već kad podju na sastanak oni navrate u stranku, uzmu, posluže se, po povratku properu ga u kiseloj vodi o trošku voljenog naroda i lijepo ga ostave na polici u stranci.

Lakše je uvoziti a ne proizvoditi, jer kod proizvodnje mora da se radi, da se potroše neki novci koji se poslije "refundiraju" od naroda, a kod uvoza ne rade ništa i ne troše ništa a država je ta koja vrši naplatu energije.

Nego, šta ima novo, interesantno za nas, običnu raju, iz te Sofije i koliko je realna opcija da Bugari i Rusi grade atomsku centralu ?
Poz..

Re: Zar ste očekivali

Nego, šta ima novo, interesantno za nas, običnu raju, iz te Sofije i koliko je realna opcija da Bugari i Rusi grade atomsku centralu ?

Sofija predstavlja samo jos jedan korak u stalnim odnosima i ne-odnosima izmedju Eu i Rusije. Jasno je da jendi bez drugih ne mogu, ali..
Jos pri potpisivanju Sporazuma prosle godine izmedju Bugarske i Rusije, Bugarska je isposlovala dobre stvari
1. cvoriste za gasovod Juzni tok, formiranje preduzeva 50% : 50%
2. izgradnju NE, formiranjem zajednickog preduzeca
3. izgradnju naftovoda Burgas - Aleksandropulos
Dakle u regionu Jugoistocne Evrope, Bigarska je sasvim sigurno dobitnik, lider...gas, nafta, i struja.
sentinel26 sentinel26 11:44 02.05.2009

Re: Zar ste očekivali

Zorana Z. Mihajlović Milanović
Nego, šta ima novo, interesantno za nas, običnu raju, iz te Sofije i koliko je realna opcija da Bugari i Rusi grade atomsku centralu ?Sofija predstavlja samo jos jedan korak u stalnim odnosima i ne-odnosima izmedju Eu i Rusije. Jasno je da jendi bez drugih ne mogu, ali.. Jos pri potpisivanju Sporazuma prosle godine izmedju Bugarske i Rusije, Bugarska je isposlovala dobre stvari1. cvoriste za gasovod Juzni tok, formiranje preduzeva 50% : 50%2. izgradnju NE, formiranjem zajednickog preduzeca 3. izgradnju naftovoda Burgas - AleksandropulosDakle u regionu Jugoistocne Evrope, Bigarska je sasvim sigurno dobitnik, lider...gas, nafta, i struja.
Zahvaljujem.
Treba bez ustručavanja istaći ponašanje i rezultate bugarske vlade, da se vidi kako izgleda čuvanje interesa svoje zemlje. Bugarska koja je na crnoj listi korupcije očitala je lekciju nekim susjedima.
Prepoznavanje državnog interesa je ovdje kod nas postalo problem.
miloradkakmar miloradkakmar 00:56 02.05.2009

"Moj je život Švicarska "



Da li će direktori , zamenici direktora, sektorski rukovodioci, članovi Upravnih i nadzornih odbora " Gaspromnjeft NIS ", sedeti u sedištu kompanije ili će na posao putovati avionima , pošto se planira da sedište bude u Švajcarskoj ? Možda će se i ovde zaposliti avio-inžinjeri , piloti, kopiloti , stjuardese... ?

Re: "Moj je život Švicarska "

Da li će direktori , zamenici direktora, sektorski rukovodioci, članovi Upravnih i nadzornih odbora " Gaspromnjeft NIS ", sedeti u sedištu kompanije ili će na posao putovati avionima , pošto se planira da sedište bude u Švajcarskoj ? Možda će se i ovde zaposliti avio-inžinjeri , piloti, kopiloti , stjuardese... ?

i to otvaranje i nacin otvaranja te kompanije je moguci potencijalni problem za Srbiju. Dok su sve zemlje sklapale Sporazume na odnosu 50%:50%..Srbija je prodala NIS, i dala sve u odnosu 51% strateski partner, 49% Srbija, i umesto Ugovora o izgradnji podemnog skldista gasa, potpisala Memorandum.... Nema opravdanja za to... Cinjenica jeste da nam znaci gasovod tj drugi pravac, i cena za sve postoji...ali od toga da li imamo kriterijume, da li znamo sta hocemo...i da li uopste pravimo analizu o visini cene koju placamo...zavisi i odluka. Tako je rebalo biti. Jedna od posledica, jeste na primer i otvaranje kompanije u Svacarskoj...
Velika je steta sto ono sto je najvaznije a to je struka i znanje..bacamo ..Zato je verovatno i ovako.
mungos92 mungos92 01:25 02.05.2009

Mala ispravka naslova:

Ukleta zemlja & zamadjijan narod.
E, sada... šta je tu uzrok, a šta posledica, lako je odgonetnuti kao i onu "kokoška ili jaje".

Mungos, The Urednik
flipper58 flipper58 10:20 02.05.2009

Re: Mala ispravka naslova:

mungos92
Ukleta zemlja & zamadjijan narod.E, sada... Mungos, The Urednik


Samo izgovaranje ovakvih reci je veoma lose. Pre svega otkriva mentalni sklop nekoga koji suvise uopstava a ne vidi specificnosti zemlje.

Pozitivan stav pri analizi nacionalnog problem je vazan jer je on infektivan koliko i negativnost.
mungos92 mungos92 01:48 03.05.2009

Re: Mala ispravka naslova:

flipper58
mungos92
Ukleta zemlja & zamadjijan narod.E, sada... Mungos, The Urednik

Samo izgovaranje ovakvih reci je veoma lose. Pre svega otkriva mentalni sklop nekoga koji suvise uopstava a ne vidi specificnosti zemlje.
Pozitivan stav pri analizi nacionalnog problem je vazan jer je on infektivan koliko i negativnost.


Dobro.

Mungos, The Retard
drug.clan drug.clan 05:36 02.05.2009

kvalifikacije

iako svi znamo da su ti ljudi sto sede u upravnim odborima u srbiji u stvari samo politicki podobni, moram da se osvrnem na vase komentare vezane za strucne kvalifikacije ljudi koji sede u upravnim odborima

Upravni odbor jedne komanije bila ona farmaceutska ili naftna ne odlucuje o pitanjima vezanim za tehnologiju i proces proizvodnje unutar kompanije vec o generalnom poslovnom planu kojim kompanija treba da ide. To sto je neko lekar ili avio inzenjer ne govori bas nista o kvalifikacijama za taj posao. Da li bi elektro inzenjer bio bolje resenje za poziciju clana upravnog odbora EPS-a? Sigurno ne bi bio bolji a ni gori generalno govoreci od lekara recimo.

problem je da li je taj inzenjer ili lekar dobronameran i da li ga uopste zanima buducnost firme.

Re: kvalifikacije

Upravni odbor jedne komanije bila ona farmaceutska ili naftna ne odlucuje o pitanjima vezanim za tehnologiju i proces proizvodnje unutar kompanije vec o generalnom poslovnom planu kojim kompanija treba da ide. To sto je neko lekar ili avio inzenjer ne govori bas nista o kvalifikacijama za taj posao. Da li bi elektro inzenjer bio bolje resenje za poziciju clana upravnog odbora EPS-a? Sigurno ne bi bio bolji a ni gori generalno govoreci od lekara recimo.

Polazimo uvek od toga da smo ljudi i to dobronamerni.. Drugo to sto smo misljenja da je Upravni dobor, Skupstina akcionara..ili poslovodstvo nekog javnog preduzeca....samo pista za raznorazne prijatelje, kumove, ..i sl..je najveca greska koja nam se desava godinama.
Ljudi koji cine Upravni odbor preduzeca ima neverovatno velike obaveze, odgovornosti..Oni ne treba da se uce u UO, oni treba da svojim znanjem, iskustvom, strucnoscu doprinesu da preduzece u cijem su UO posluje sto bolje. I to nije fraza, tako treba da bude.. Na zalost kod nas nema kriterijuma, nema pravila..i zalosno je da lekar bude izvrsni direktor jednog javnog preduzeca koje se bavi energetikom, i recimo zaposljava preko 20 hilj radnika, .. Pored toga sto treba da razume ono sto dobije kao materijal, clan UO treba da zna i sta cita, i sta da pita..clan UO je upravlja imovinom vrednom milione milione evra, ucestvuje u donosenju odluka koje se osecaju u tekucoj, i narednim godinama...
A ako je dobronamernost samo kriterijum, onda cemu skole, fakulteti, znanje, struka..
flipper58 flipper58 11:08 02.05.2009

Re: kvalifikacije

Mislim da drugi.clan nije hteo da govori o dobronamernosti, vec o tvojoj skoncentrisanosti na struku tj. tehnokratizam.

Struka i zanat nisu garancija poslovnosti.
drug.clan drug.clan 14:10 02.05.2009

Re: kvalifikacije

Zorana Z. Mihajlović Milanović
Upravni odbor jedne komanije bila ona farmaceutska ili naftna ne odlucuje o pitanjima vezanim za tehnologiju i proces proizvodnje unutar kompanije vec o generalnom poslovnom planu kojim kompanija treba da ide. To sto je neko lekar ili avio inzenjer ne govori bas nista o kvalifikacijama za taj posao. Da li bi elektro inzenjer bio bolje resenje za poziciju clana upravnog odbora EPS-a? Sigurno ne bi bio bolji a ni gori generalno govoreci od lekara recimo.

Polazimo uvek od toga da smo ljudi i to dobronamerni.. Drugo to sto smo misljenja da je Upravni dobor, Skupstina akcionara..ili poslovodstvo nekog javnog preduzeca....samo pista za raznorazne prijatelje, kumove, ..i sl..je najveca greska koja nam se desava godinama.
Ljudi koji cine Upravni odbor preduzeca ima neverovatno velike obaveze, odgovornosti..Oni ne treba da se uce u UO, oni treba da svojim znanjem, iskustvom, strucnoscu doprinesu da preduzece u cijem su UO posluje sto bolje. I to nije fraza, tako treba da bude.. Na zalost kod nas nema kriterijuma, nema pravila..i zalosno je da lekar bude izvrsni direktor jednog javnog preduzeca koje se bavi energetikom, i recimo zaposljava preko 20 hilj radnika, .. Pored toga sto treba da razume ono sto dobije kao materijal, clan UO treba da zna i sta cita, i sta da pita..clan UO je upravlja imovinom vrednom milione milione evra, ucestvuje u donosenju odluka koje se osecaju u tekucoj, i narednim godinama...
A ako je dobronamernost samo kriterijum, onda cemu skole, fakulteti, znanje, struka..


Clan upravnog odbora i izvrsni direktor (ako se to tako sada zove u srbiji) imaju potpuno razlicite funkcije. Jedan vodi politiku a drugi donosi pravila i kontrolise rad prvog (kao vlada i skupstina). Uparvni odbor nema velike obaveze niti je za taj posao potrebna strucnost (u oblasti u kojoj radi kompanija) cak u mnogo slucajeva covek van struke moze biti prednost

TAko npr. ATT najveci americki telefonski i internet provider u svom bordu nema ni jednog coveka koji se bavi telekomunikacijama ili internet tehnologijom kao strukom (u smislu obrazovanja). Osim direktora po struci, tamo ima bivsih sudija, profesora koji se bave obrazovanjem, humanitarnih radnika, ljudi iz industrije parfema, politicara, bankara, bivsih direktora kulturnih institucija, pivare, poste....
Dubravka Bozinovic Dubravka Bozinovic 16:55 03.05.2009

Re: kvalifikacije

Ne razumem otkud tolika zabrinutost za NIS?
Možda je bilo nekih grešaka, promašaja i lutanja, ali je tome došao kraj: u Upravnom odboru sada sedi Danica Drašković, koja će svima njima da pokaže šta su kvalifikacije, kompetencija, znanje, poštenje i vizija...
aurelije aurelije 08:18 02.05.2009

Inženjeri, pravnici...

Trebalo bi zakonom zabraniti da inženjeri i pravnici budu direktori preduzeća. Izuzetak su inženjeri organizacije rada i neka specijalna preduzeća kojim dobit nije primarni cilj. Čak za direktore bolnica ne treba birati doktore jer nisu kompetentni...
drug.clan drug.clan 14:13 02.05.2009

Re: Inženjeri, pravnici...

aurelije
Trebalo bi zakonom zabraniti da inženjeri i pravnici budu direktori preduzeća. Izuzetak su inženjeri organizacije rada i neka specijalna preduzeća kojim dobit nije primarni cilj. Čak za direktore bolnica ne treba birati doktore jer nisu kompetentni...


Naravno, direktor je poiticko kriminalna pozicija (kada su ovakva preduzeca u pitanju) a inzenjeri nisu obrazovani za takav posao, sa druge strane oni su savrseni za premijere jer tada oni oblikuju sistem i ne morjau da se prilagodjavaju i istovremeno imaju osobinu da optimizuju svo sto vide sto je jako dobro za drzavu.
sinergija92 sinergija92 16:23 02.05.2009

Re: Inženjeri, pravnici...

aurelije
Trebalo bi zakonom zabraniti da inženjeri i pravnici budu direktori preduzeća. Izuzetak su inženjeri organizacije rada i neka specijalna preduzeća kojim dobit nije primarni cilj. Čak za direktore bolnica ne treba birati doktore jer nisu kompetentni...



Nadam se da niste bili ozbiljni kada ste ovo napisali.

Stalno se poteze tema oko kompetentnosti direktora, clanova upravnih odbora i sl., a, skoro redovno, tema ostane nedorecena. Naime, strogo zakonski gledano, za mesta clanova upravnog odbora (javnih preduzeca, za privatna-kako propise vlasnik) nije neophodno da je neko bas iz neke konkretne struke (i ova cinjenica se obilato koristi u ovo vreme dominantne partokratije). Upravni odbor je predstavnik vlasnika preduzeca i to na operativnom nivou, najcesce mesecnom, a skupstina akcionara predstavlja vlasnika, i to, da tako pojednostavljeno kazemo, na (minimum) godisnjem nivou. Da ne ulazimo dublje u prava i obaveze nego samo okvirno da navedemo organe jednog privrednog subjekta. Akcionarska drustva (a.d.) su duzna da imaju i izvrsne odbore i clanovi su, zapravo, izvrsni direktori uz jednog koji je generalni direktor. Drustva sa ogranicenom odgovornoscu (d.o.o.) imaju ili upravni odbor ili direktora (dakle i clanovi upravnog odbora mogu direktno da upravljaju firmom pa je i te kako vazno i sta su po struci). I to je to, naravno, ukratko i pojednostavljeno receno.

E sada...proslo je to vreme kada se za direktora smatralo da on nista posebno i ne zna da radi. Direktor treba da upravlja, menadzerise, i to je njegov prevashodni zadatak. U ranijem periodu kod nas nije bilo skola za menadzere pa su preduzecima, institucijama, upravljali obicno ili pravnici, ekonomisti, kojih ima u gotovo svim firmama, ili se birao neko iz struke koja je predstavljala preteznu delatnost, pa se u npr. proizvodnji auto delova imenovao masinski inzenjer, u pozoristu glumac, a u bolnici lekar. U takvim uslovima, pravnici se nisu snalazili pri planiranju proizvodnje, uvodjenju novih tehnologija, a dobro kod pravljenja ugovora i radnih odnosa, lekari se opet, s druge strane, nisu snalazili pri pravljenju komercijalnih ugovora i planiranju nabavki npr. itd. Posto je upravljanje multidisciplinarna stvar, proslo je vreme kada je inzenjer, u ulozi direktora, morao da zna samo inzenjerske proracune, lekar dijagnosticke procedure...itd. vec se mora, u dovoljnoj meri poznavati i pravna, ekonomska, itd. regulativa...Kada je pojedinac u pitanju (direktor) onda se on, pored fakulteta, dodatno obrazuje, individualno, kroz specijalizaciju, postdiplomske studije itd., a kada su u pitanju upravni odbori, onda je dobro da clanovi budu iz razlicitih struka, ne bi li svom poslu mogli da pristupe upravo multidisciplinarno i sagledaju problematiku iz vise uglova. Ko, u danasnjim vremenima, nije shvatio da je proces edukacije neprekidan proces, vec se ogranicava samo na zavrseni fakultet, taj nije shvatio zahteve vremena u kojima zivimo i radimo.

Upravo zbog svega navedenog, mislim da je autorka bloga htela da skrene paznju na to da je, ipak, mnogo blize logici da clanovi upravnog odbora ispred nase drzave moraju biti (i) iz struke, jer, posto je drzava Srbija manjinski vlasnik, to je vrlo bitno, da se moze kontrolisati vecinski vlasnik u npr. komercijalnim ugovorima (sa povezanim firmama) u okviru delatnosti, koji mogu da "isisavaju" kapital iz zajednickog preduzeca, te kada se fiktivno iskaze gubitak ili "pozitivna nula", onda ucesce Srbije u takvoj firmi u toj fiskalnoj godini predstavlja samo-trosak!.
Nije slucajno da postoje fakulteti za menadzment, ali sa usmerenjima poput menadzment u sportu, u kulturi, gradjevinarstvu itd. Neka se svako zapita, ukoliko bi imao vlasnicki udeo u, recimo, jednoj velikoj televiziji, da li bi kao svog predstavnika imenovao nekog poljoprivrednog inzenjera, pa makar mu on bio i partijski kolega ili brat rodjeni?
Doctor Wu Doctor Wu 17:24 02.05.2009

Uspešnost odnosno efikasnost

neke korporacije se meri procentom uspešnosti ostvarenih ciljeva (u slučaju privatnih kompanija to je, uglavnom, profit, u slučaju državnih korporacija, tu ulaze i drugi parametri). Međutim, to se ne može meriti ukoliko ne postoji funkcija ili funkcije cilja. A to je nemoguće dok god je EPS (i NIS, do skora) svačiji, a zapravo ničiji. Čak i da ostane kao javno preduzeće- niko ne kaže da EPS mora biti privatna korporacija- neophodno bi bilo postaviti neke Key Performance Indicators (KPI) kojima bi se merila uspešnost upravljanja njime. To znači da neko u Srbiji treba da odluči i izjasni se o tome treba li i ima li kapaciteta Srbija da bude neka energana Balkana, ili se treba usmeriti na relativno skromniju proizvodnju uz maksimalno racionalizovanje potrošnje. Potom treba videti kolika je cena jednog, kolika drugog puta, kakvi su i koliki rizici svakog od njih i šta je društvo spremno da plati. Sve treba biti potpuno javno i transparentno.

To što nema koga da ove KPI uspostavi, odnosno da definiše i pomogne formulisanju ciljeva EPS-a vidim kao mnogo veći problem nego da li u njegovom Upravnom odboru sedi Pera, Mika, Laza iz ove ili one partije, nečiji rođak ili nečija ljubavnica.
treger92 treger92 00:36 04.05.2009

Struka

Nama nedostaje ne stručnjaka nego zadatog cilja.Prvo mi neznamo da li hoćemo da idemo ka Briselu ili Moskvi.To je ključna stvar.Ovu zemlju vode ljudi koji vole drugu državu i smatraju je svojom.Davanje NIS ruskoj strani ne može se ničim racionalnim opravdati.Recimo naša poltička "elita" dobija ospice od reči NATO, ali bi htela njihove pare.Od Rusa niko ne traži ni dug da nam vrate a kamoli pozajmicu ili donaciju.Siguran sam da u poslovnim odborima sede sve sami nosioci Nobeleve nagrade mi nebi i dalje ništa uradili.Pa nepismeni Miloš je je iako nije bio školovan ipak znao šta hoće i kako to da ostvari.A onda je sve lakše.Ja sam ceo radni vek proveo na železnici i znam da što smo imali više stručnjaka lošije smo prolazili po svim pitanjima. A evo zašto.Kada u firmu dođe mladi inžinjer umesto da upozna sva radna mesta i da pronađe neke nedostatke njega odmah uvuku svoje okrilje stari kadrovi koji ga polako pretvore u nezainteresovanog za rad, kroz razna bančenja na poslu itd. Takođe on kao inžinjer radi posao jednog ćate ili ako ima sreću nekog tehničara. Onda ga odmahkupe sa kadrovskim stanom i on više nema kičmu ni struku. A u diekciji jedni te isti kolo vode.nameštaju jedan drugome putovanja u inostranstvo sklapaju štetne ugovore itd. Drugim rečima nijedan stručnjak se više ne bavi svojom strukom.Tako su iz preduzeća otpušteni radnici za održavanje lokomotiva, za održavanje pruge za održavanje čistoće u vagonima, manevristi, skretničari itd.Jedino se i dalje primaju stručnjaci iako nema ko da radi.Pogledajte samo koliko se poštuje red vožnje koji je plan poslovanja preduzeća.Železnica je unakažena.A za to niko nije odgovoran.Sedište ŽS je u Nmanjinoj puno a u Makišu soliter od 12 spratova je dopola prazan.Neće gospoda da radi van centra.Ili ih je možda sramota da kroz prozor vide rezultate svog rada.Sve je to zbog toga što u ovoj zemlji nema komandne odgovornosti, pa da se zna ako si se prihvatio nečega za to odgovarašStručnjaci se bave poslovima za koje se nisu spremali, pa tako recimoodličan hirurg postane načelnik i onda vodi računa da li neko krade toalet papir da lisetra Verica kasni na posao da li je Čeda zamenio sijalice, juri dobavljače itd. I sada ja vas pitam jeli zato postao vrhunski hirurg.Svojevremeno smo mi imali jednog sposobnog inžinjera za opravke lokomotiva.Nije bilo načina tada 70 i 80 godina da ga platite koliko vredi nego su ga stavili za šefa da bi dobio veću platu. I tada smo ostali bez stručnjaka a dali mu veću plata pa dvostruka šteta.Itako sve do danas, sve gore od goreg a stručnjaka na papiru sve više. Kada se povede priča o višku radnika odmah se uvate za broj lokomotiva i broj mašinovođa a niko da spomene odnos direktora i lokomotiva nekad i sad. A ni slučajno ne spominju taj odnos koliki je u Evropi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana