Život

sasvim obična priča

snezana mihajlovic RSS / 29.09.2007. u 08:38

Sve je spremno.

Sinoć sam još jednom gvirnula.

Zeleno-narandžasta soba. Mesec, na kome se odmarao dečak je šarao po zidovima slike - a jesi vid'la ovo najmanje pilence što kasni?

U ćošku, brižno ušuškan medj dva unutrašnja zida, krevetac i pleteno ćebence. Beba krokodil će dobiti upotrebnu vrednost kad mališa podje u prvi razred, sem ukoliko ne reše da ga koriste kao alternativni vid spavanja.

On pažljivo ispravlja ovčicu - nešto mu se odlepljuje. Smešim se.

Ormar krcat. A u njemu sve malecno. Naslagane čarapice, pa benkice, pa peškirići, pelenice, štramplice, ma...uživancija.

Ona ispravlja nabore na posteljini - da 'l će da miriše...znaš ono kako sve bebeće sobe mirišu? Njuškam ćebence, mekani mi prsti... meni već miriše.

Pogledam još jednom u plafon, tamo odakle nam se pre par nedelja smešio Krater Od Dimnjaka (ko nam je kriv kad smo krečili!!!)...ne vidi se ništa. Novine/izolaciju iz '73. smo arhivirali. Vrata okrenuli, sad može da se udje, još samo gumu da stavimo da sve dihtuje, baldahin nije dovoljan.

Moja debeljka je vedra. Sklopila je pakt sa svim pačićima da će se snaći. Sa kučencetom što čuva kolačiće je potpisala sporazum o trajnom nenerviranju. Sa mama kokom se, u potaji urotila da će gubitak posla staviti na dnevni red, ali kasnije. Jaga joj je došapnula da onaj njen planira u novine, pa su sa magom otišli da ga priapse. Trenutno se bavi eksplicitnim stavovima starijih babica i dežurstvima lekara, šta god to značilo.

Ja imam posao, ali nemam sobu. Dok nisam imala posao, možda sam mogla dobiti sobu, ne znam. Videvši analize prepisane od jednog lekara, drugi me je, uljudno se smešeći, pitao da li se radi o primarnom ili sekundarnom sterilitetu, a ja nisam umela da odgovorim na pitanje, jer me niko nije obavestio da sam uopšte u nekoj od gore navedenih kategorija (a možda se po default-u, kad napuniš 32 to podrazumeva). Ne znam za koji od ova dva se odlučila, tek jedan je unela u karton. (valjda nije htela da sačeka rezultate analiza - presuda: zdrava i prava žena)

Jednom su mi na razgovoru za neki posao, izmedju ostalog, postavili i pitanje o bračno-detinjem statusu, a pošto su gospodje sedele preko puta mene, nisam mogla, a da ne primetim unos dva smela plusića - pa se nešto razmišljam, da stavim ovaj karton u CV, da ljudima uštedim vreme. 



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan Novković Milan Novković 11:13 29.09.2007

Ne mogu ti ništa

...pa se nešto razmišljam, da stavim ovaj karton u CV, da ljudima uštedim vreme

Snežana, nemoj tim ljudima da štediš vreme - ako hoće najbolje ljude u firmi neka se potrude malo, morally speaking. Eto ti još jedne koristi od bloga, ti bar nećeš imati problema sa sledećim poslom.

Čekaj dijagnozu i ne veruj u nju ako ti se ne sviđa, čak i ako te na trenutke sateraju u ćošak. Moj tast napravio uspešnu karijeru od neverice u baš te dijagnoze.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 11:23 29.09.2007

Re: Ne mogu ti ništa

uh...zaboravih da napišem da su analize OK (zdrava sam i prava žena)
nego meni bilo zanimljivo pitanje...onako pre bilo kakvog nalaza, naznake, bolesti i sl.

Jelena Krajšić Jelena Krajšić 11:38 29.09.2007

Re: Ne mogu ti ništa

uh...zaboravih da napišem da su analize OK (zdrava sam i prava žena)
nego meni bilo zanimljivo pitanje...onako pre bilo kakvog nalaza, naznake, bolesti i sl.

Jaoj Snežana, zaboravila si?! A ja sedim kao pokisla ispred ovog monitora, šta mi to radiš? Posebno što smo sapatnice u tom smislu. A ušla sam i u 32. godinu. Snežana, sad mi treba nešto ljuto, odmah.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 11:52 29.09.2007

Re: Ne mogu ti ništa

Kriva sam...nije mi ta informacija bila od neke važnosti - u stvari nisam ja ni bitna u priči - kad bolje razmislim, debeljka je svemu kriva i ona farma što je izlepiše po celoj sobi.
Da ti kažem, meni mi nešto zastade knedla u grlu kad čuh šta me pita - kako? zašto? , pa ja samo došla na regularan pregled; nisam ni čula da ima primaran i sekundaran...a tek nisam čula da ja to imam, u stvari nemam, al' ona mi verovatno napisa da nešto imam...i tako
vidim ja, niko me ne napada, kad ono ljudima žao :)))))
Vlasta Vlasta 12:38 29.09.2007

Re: Ne mogu ti ništa

Ma šta je ovo sada? Jel imaš ili nemaš? I šta nemaš? Sve je u redu?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:02 29.09.2007

Re: Ne mogu ti ništa

pa ona je onako od oka prosudila da imam (primarni ili sekundarni), a analize kažu da nemam, (otud ovo "imam a u stvari nemam), a verujem da se ona ipak odlučila za neku od ponudjenih varijanti - za svaki slučaj i pre rezultata (pa otud "ona mi verovatno nešto napisa"
uh, al napravih čvor...nisam ni bila svesna da sam u njemu
vucko vucko 12:58 29.09.2007

Daj malo organizacije

Dajte ljudi da se malo organizujemo. O čemu se ovo radi. Snežana - tebe su nešto prestravili lekari, ali greškom? Neko dobija bebu ("debeljka"?

Ybm ako išta razumem.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:06 29.09.2007

Re: Daj malo organizacije

sad ću da ispravim tekst...
jeste, debeljka...

a zapetljavanje nastade kao posledica pokušaja (i ostade na tome) da objasnim osećanje prilikom postavljanja pitanja o problemu za koji ti niko nije sugerisao da imaš, tek ti ga tako nalepi, pa ti posle vidi kako ćeš da se raspetljaš...a pošto mi u kartonu nalepnica, otud i asocijacija na cv...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:41 29.09.2007

Nisam odmah..

Nisam odmah sve skapirao, ali je lepo i mekano kao dečija duša...na kraju ono što je lepo ne mora do kraja ni biti jasno..o))
A bogami otvara i brojna pitanja...kad bolje razmisliš.
Preporuka...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 14:04 29.09.2007

Re: Nisam odmah..

A bogami otvara i brojna pitanja...kad bolje razmisliš.

to mi je i bila namera Drago
nego sam ga "malo" zakukukljilazamumuljila : )
dunjica dunjica 18:21 29.09.2007

Skandalozno

Jednom su mi na razgovoru za neki posao, izmedju ostalog, postavili i pitanje o bračno-detinjem statusu,


Zar to pitanje na razgovoru za posao nije zabranjeno zakonom? Sigurna sam da čak i u Srbiji Zakon dozvoljava ženi da na to pitanje ne odgovori ili slaže.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:37 30.09.2007

Re: Skandalozno

zabranjeno jeste
a mene pitali jesu, i bogme i čekirali
a čekiraju i ako si se, eto, rešio da postaneš roditelj, što se iz priloženog da videti...
dunjica dunjica 17:04 30.09.2007

Re: Skandalozno

Sramota!
gordanac gordanac 00:03 01.10.2007

"Danas" -

...u sutrašnjem broju:
(ne radi mi link za tu stranu, zato copy/paste celo)
Danas. 01.10.2007. rubtika "dijalog"
Kazna za majčinstvo
Grupa odbornika u Skupštini opštine Knić pokrenula je inicijativu za smenu predsednice Snežane Banković-Đokić. Za razliku od nekih drugih inicijativa za smenu predstavnika lokalnih vlasti, ova nema partijsku pozadinu već odbornici svoju inicijativu pravdaju nemogućnošću Snežane Banković-Đokić da obavlja svoju funkciju. Predsednica SO Knić se, naime, porodila. Kada je otišla na porodiljsko bolovanje, njen posao preuzeo je zamenik. U međuvremenu, zamenik je podneo ostavku, pa se lokalni parlament nalazi u svojevrsnoj blokadi. Deo odbornika smatra da je smena Banković Đokić najbolji način za deblokadu, mada su, smatra predsednica SO, mogli da izaberu novog potpredsednika koji bi je menjao dok je na bolovanju.
U izjavi medijima Banković-Đokić je govorila da joj je beba trenutno najbitnija, ali da je očigledno sve više žena u Srbiji, trudnica i porodilja suočeno sa sličnim problemima. Redakciji Danasa pismeno se obratilo više žena, trudnica i porodilja, koje su zbog trudnoće dobile otkaz ili su njihova prava na neki drugi način prekršena. U većini slučajeva u pitanju su privatni poslodavci, ali slučaj predsednice SO pokazuje da ni državni organi nisu previše predusretljivi. U zemlji koja se žali na mali natalitet, čija vlada najavljuje strategiju za povećanje nataliteta, otkazi zbog trudnoće, predstavljaju apsurdne akte.
Na slučaj predsednice SO Knić reagovao je i zaštitnik prava građana Saša Janković. On je odbornicima Knića poručio da odustanu od inicijative za smenu predsednice skupštine jer takva odluka, kako kaže, ne može da bude legitimna u demokratskom društvu. "Ustav garantuje posebnu zaštitu porodiljama i deci. I vreme je da sa deklarativnog stanovišta pređemo na praktično. Iako ne može niko uskratiti pravo odbornicima da izaberu pa i da smene svog predsednika, ali ovaj razlog nije prihvatljiv i mislim da će oni to i sami shvatiti", kaže Janković. Posle reakcije javnosti teško je očekivati da Banković-Đokić bude smenjena sa funkcije, ali je pitanje kako prolaze bezimene i manje poznate "obične" žene, službenice, konobarice, radnice...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 02:45 01.10.2007

Re: "Danas" -

da, to je izmedju ostalog, još jedan razlog što sam ovo napisala (no, nisam stavila link da me se ne bi optužilo za...štagod)
Posle reakcije javnosti teško je očekivati da Banković-Đokić bude smenjena sa funkcije, ali je pitanje kako prolaze bezimene i manje poznate "obične" žene, službenice, konobarice, radnice...

zbog manje poznatih i više običnih
Ustav garantuje posebnu zaštitu porodiljama i deci. I vreme je da sa deklarativnog stanovišta pređemo na praktično

gordanac gordanac 21:18 02.10.2007

odbor...

...za ravnopravnost polova Narodne skupštine zakazao sednicu sa tačkom dnevnog reda na kojoj je "opisani slučaj".
Mogu postaviti informacije, a ako ne stignem, moraće se pojaviti na skupštinskom sajtu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana