Zablude i istine o Vojnoj gimnaziji

mokelazt RSS / 03.05.2009. u 14:28

 

Dosta sam se premisljao koju temu da izaberem za moj prvi blog, te sam posle dugog vremena resio da napisem o Vojnoj gimnaziji i njenim mitovima , zabludama i istina o samoj.

 

Zablude

 

Postoje mnogo zabluda o Vojnoj gimnaziju. Zablude prouzrokovane nedovoljnom informisanoscu roditelja i buducih studenata. Jedna od najvecih zabluda je ta da je posle VOGi ( u daljem tekstu cu umesto Vojne gimnazije pisati skraceno VOGI ) prijem na Vojnoj akademiji je zagarantovan. NE, prijem na Vojnoj akademiji nije zagarantovan zavrsetkom VOGI-a. Naime od 2006 odluceno je da za razliku od prethodnih 30 godina postajanja VOGI bude polagan ispit radi prijema gde je onemoguceno bilo kakvo povlascenje VOGI-jevca u odnosu na civile koje konkurisu. To je objavljeno samo 5 meseci pre zavrsetka 4. godine tadasnje 30. klase. Ali na svu srecu studenata 30. klase VOGI-ja odluceno je da svi budu primljeni bez obzira na rezultate ( ovo se desilo usled neorganizovanosti Vlade kao i Ministarstva Odbrane ). Ali 31. klasa nije imala takvu srecu. Uveden je obavezni ispit iz oblasti matematike. fizicke spremnosti kao i testa opste informisanosti . Vecina usled aktivnog spremanja je uspela da polozi taj ispit i bude primljena da bi godinu dana kasnije od 120 ucenika njih 90 palo matematiku I i matematiku II ali o tome cu u sledecem blogu pisati.

Jedna od vaznijih zabluda je * odlazak na more radi obuke plivanja* . Moram vam reci da je to samo marketinski trik. Jedino more koje ce buduci djaci videti jeste bazen Banjica. 

Obezbedjena hrana je jos jedna manja zabluda. Hrane ima, nikada nismo bili bez obroka ali kvalitet hrane koju su nam davali je taj da ni pas lutalica nije hteo jesti kada su neki VOGI-jevci pokusali da ga nahrane.

 

U VOGI postoji jedna smesna izreka * kupamo se svakog dana, a ponekad nam i puste vodu*. Ovo zakljucite sami.

Jos jedna od zabluda je da VOGI upisuju samo odabrani koji ispunjavaju sve psiho-fizicke norme. Izvinite ali na to se moram nasmejati. VOGI od 100% kandidata , 75% je primljeno *preko veze*, i nemojte misliti da su u tih 75% deca vojnih lica , cak  se Vojna lica trude svim sredstvima da ne dozvole svojoj deci da upisu tu skolu.

Jos jedna zabluda je sledeca. Ukoliko vas sin zavrsi VOGI i nezeli da nastavi skolovanje , vi biste trebali platiti svo to cetvorogodisnje skolovanje. Ali to nije tacno od nedavno su uveli da ukoliko student ne zeli dalje skolovanje roditelji nije obavezan da placa to skolovanje. Poenta je da vam oni to negovore ukoliko sami ne uspete da saznate.

 

Maturska ekskurzija nepostoji, tj. postoji ali nije kao sto mnogi misle. To je obicna poseta vojnih kasarna u Srbiji

 

Istine

 

VOGi je najbolja srednja skola u Srbiji. Po nacinu predavanja, discipline, rada, obaveza kao i generalnog vaspitanja studenata. Ova skola nudi najbolje obrazovanje za vasu decu. Mozete biti sigurni da ce vas sin po zavrsetku biti zrelija osoba nego li njegovi vrsnjaci.  Da ce se lakse snalaziti kroz zivot, Da ce njegove radne navike biti odlicne.

 

VOGI procenat po pocetku i zavrsetku jedne klase se krece od 100% ucenika koji krenu u prvu godinu samo 50% zavrse.

 

Istina je da ukoliko vas sin odustane tokom skolovanja, da ste u obavezi da platite 2500 eura po skolskoj godini.

 

U drugoj godini postoji specijalna obuka skijanja u trajanju od 2 nedelje na Kopaoniku koja je potpuno finansirana od strane Ministarstva Odbrane  ( smestaj, oprema, ski pass ,full obroci koji su veoma bolji nego li u VOGI

 

Treca godina je jedina godina koja ima strucni vojni predmet *Vojna Obuka* koa na kraju skolske godine se zavrsava sa tako sto ucenici nose uniforme mesec dana kao i obuku pucanja iz M-70 standardne jurisne puske.

 

Ova skola ima mnogo mana ali i vrlina. Osobe koje upisu ovu vrstu skolovanja moraju biti spremni na razna odricanja.

 

RAdujem se vasim komentarima i pitanjima.

 

Molim vas imajte u vidu da mi je ovo prvi blog.

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana