Kako prepoznati da li je kriza doletela pre Vas

wagamama RSS / 05.05.2009. u 19:26

SLUČAJ 1.

Prvi susret sa ekonomskom krizom u Srbiji bio je ni manje ni više nego u avionu JAT-a na liniji London-Beograd. Umesto dotadašnjih sendviča sa šunkom i kačkavaljem služili su sendvič bez šunke. Samo parče kačkavalja koga je bilo u toliko maloj količini da uz sav napor pljuvačnih žlezda jedva da možete progutati zalogaj bajatog tost hleba. Nije ni čudo što su svi putnici u mom vidokrugu pojeli samo sredinu sendviča a korice naravno ljubazno vratili u u pakovanje. Nisam od onih putnika koji očekuju luksuz u ekonomskoj klasi naročito kada je reč o JAT-u za koji uzgred rečeno ne mislim kao većina (ne)putnika da je jedna od najlošijih avio-kompanija.

Kada smo stigli u Beograd imala sam šta da čujem već u prvim vestima... Gospodja Ekonomska Kriza je stigla i u Srbiju.

 

SLUČAJ 2.

Spremam se za put u Italiju. Tražim kartu na Internetu i neprijatno se iznenadih kada videh da je Alitalia smanjila broj letova ka Srbiji. Tačnije ukinula je sve letove na relaciji Beograd-Milano, a bilo ih je 3 dnevno! Sada je ostao samo jedan let Beograd-Rim a odatle se snalazite kako umete. Ne samo da su redukovali internacionalne letove (ostavivši one koje dele sa drugim avio-kompanijama) nego su redukovali i u nacionalnom saobraćaju! Ali snadjoh se nekako da stignem na krajnju destinaciju sa samo 2 sata pauze na aerodromu u Rimu, a kako ću se vratiti još ne znam. Ne usudjujem se još ni da tražim. 

Naravno kriza je već zahvatila Italiju iako su u avionu služili pristojne sendviče. 

 

SLUČAJ 3.

Cyprus Airways koristi Airbus avione. Ja spadam u I-Like-Boeing putnike. Bez nekog posebnog razloga. Zapravo ovo je jedini slučaj gde preferiram Ameriku a ne Evropu. Iako već u startu nisam puno očekivala od usluge, naročito kada u avionu nije bilo ni jedne stjuardese već 3 stjuarda, moram priznati da sam se prijatno iznenadila. Koristila sam usluge 5 evropskih avio-kompanija (2 ex-YU i 3 EU) ali Cyprus Airways je ubedljivo najbolji što se usluge tiče. Doživljaj počinje slušalicama koje vam daju na početku leta tako da možete ceo let uživati u muzici. Tradicionalnoj grčkoj, klasičnoj, modernoj itd. ili gledati film iz Walt Disney produkcije. A dok čekate main meal i slušate muziku po vašem izboru  poslužiće vas prvom turom pića (alkoholno služe i u ekonomskoj klasi) uz kikiriki. Zatim sledi druga tura pića i main meal koji je po obimu jednak onom koji Alitalia služi u business klasi. I tu nije kraj. Čeka vas još i kafa ili čaj.

U jednom trenutku sam se pitala šta služe u business klasi, a onda sam videla da tamo nikoga nije bilo. E da, cena karte je ista kao JAT-ova Beograd-Larnaka!

Kada smo stigli Gospodju Krizu nisam primetila. Da li se skrivala u stupcima dnevnih novina na grčkom jeziku ili u vestima na lokalnoj TV nisam sigurna jer zbog jezičke barijere i prečih posla nisam imala vremena da je tražim. Na mestima koja su mi bila dostupna poput razgovora sa taksistima, koji su inače najbolji izvor informacija, nisam imala prilike da je upoznam.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana