Samit nesvrstanih na Mokroj Gori ?

sentinel26 RSS / 07.05.2009. u 22:19

 

Na poslednjoj Konferenciji nesvrstanih u Havani, ministar inostranih poslova Srbije, g-din Vuk Jeremić, predložio je da se 2011.godine, a u povodu 50-e godišnjice Pokreta nesvrstanih, naredna konferencija održi u Beogradu a sve o trošku poreskih obveznika Srbije. Ima se, može se.

Održavanjem Samita na Mokroj Gori, gradjani - poreski obveznici Srbije bili bi poštedjeni nemilosrdnog trošenja njihovog, s mukom zaradjeniog, novca od strane g-dina V.Jeremića i kompanije.

Ako se ta Konferencija nesvrstanih održi u državi  „Mokra Gora doo", maloj državi u velikoj državi Srbiji, spasili bi novce gradjana Srbije i obje države bi zaradile a ne trošile velike novce.

Država „Mokra Gora doo" bi postala punopravni član nesvrstanih,  gostovali bi Kastro, Gadafi, Čavez i mnogi drugi, a mala državica „Žirafalend" može biti primljena u stalne posmatrače.

Puno takse od Gadafija za njegove kamile, koliko bi kamarada platilo da dodje i upozna se sa Čavesom,da poljubi Kastru ruku.

Ako neko sumnja da li privatno preduzeće „Mokra Gora doo" ima elemente (neke atribute ) države, može se lako razuvjeriti.

Da proverimo :

Ako ste na TV B92 gledali emisiju „Insajder" - o zloupotrebi službenog položaja u vezi Mokre Gore možda ste čuli sljedeću rečenicu:

G-din Kusturica: „Ja sam dio kiseonika koji vi udišete"

http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=906&nav_id=358133

Ne znam da li neko zaista „udiše" Kusturicu, ali se bojim da će mu biti jako zagušljivo i da će mu trebati pomoć lekara.

Istorijat nastanka države „Mokra Gora doo":

1) 21.06.2005. Vlada V.Koštunice jedonijela i objavila Uredbu o „Turističkom udruženju" „Šargan - Mokra Gora" ("Sl.glasnik RS" 52/05 ).

2) 28.11.2005. ista Vlada novom uredbom je to „Turističko udruženje" proglasila „Društvom s ograničenom odgovornošću" - dakle pretvorila ga u privatno preduzeće.
("Sl.glasnik RS" br. 105/05 ).

Predeo (teritorija ) sastavljen od površine 3.678,23 ha, od čega je:

- 2.156,38 ha u državnoj, a 1.521,86 ha u privatnoj i drugim oblicima svojine.

3) Vlada g-dina Mirka Cvetkovića, ("Sl.glasnik RS" br. 81/08 , od 05.09.2008.) donela je novu uredbu kojom teritoriju "Šargan Mokre Gore" proširuje na 10.813,73 ha,

od čega :

- 4.433,33 ha u državnoj svojini, a 6.380,40 ha u privatnoj i drugim oblicima svojine.

(Detaljno sam o tom bezakonju pisao na blogu kod Strongmena:

http://blog.b92.net/text/4527/Kusturica%20VS%20Ekspertska%20grupa/ )

Elementi državnosti:

•1)   - Donošenje pravila i upravljanje novom državom:

Privatno preduzeće "Mokra Gora doo" ima svoj organe upravljanja na čiji sastav ni Vlada nema nikakvog uticaja. Taj organ upravljanja donosi pravilnike  (akte ) koji važe na čitavoj teritoriji (državna + privatna svojina ).

•2)   Oružana sila nove države:

Pomenuto Preduzeće ima svoju "vojsku" koju nazivaju "rendžerima". Rendžeri su naoružani i nose oružje, nemaju dozvole za nošenje tog oružja i nijesu njegovi vlasnici (kao i vojnici ). Rendžeri se slobodno sa tim oružjem kreću na cijeloj teritoriji (državna + privatna imovina ).

Rendžeri mogu svako lice kojega zateknu na teritoriji na kojoj vrše "vlast" (državna + privatna imovina ) udaljiti, oduzeti mu oružje ili orudje (puške, lopate i sl. alat ), prema izjavi g-dina Kusturice - "kad zateknu lice u izvršenju krivičnog dela imaju pravo da mu oduzmu sredstvo izvršenja dela".

Ako bismo prihvatili njegovo tumačenje krivičnog zakona, onda bi lako mogli doći u situaciju da gradjanin - vlasnik parcele (pod starateljstvom ) dodje u obilazak svoje "imovine" i da u nuždi mora izvršiti malu (ili veliku ) "nuždu", usled čega bi neminovno došlo do zagadjenja životne sredine, tj. "izvršenja krivičnog dela", pa bi rendžeri mogli da mu oduzmu "sredstvo izvršenja".

Vlasnici privatne imovine, čije su parcele obuhvaćene ovim strarateljstvom ili hajdučkom nacionalizacijom, kada zateknu neko lice na svojoj parceli nemaju pravo da mu oduzmu ni lopatu ni sekiru niti bilo šta drugo. Za sve moraju da se obrate državnim organima (policiji ) ako ovi budu želeli sa njima da razgovaraju.

  • 3) Porezi i finansije nove države:

Privatno preduzeće "Mokra Gora doo" (dalje: MG ) ima pravo da uvodi razne takse i ono je već uvelo tzv. "ekološku taksu". Ta taksa ne ulazi u budžetska sredstva Srbije.

"Ekološka taksa" ulazi u finansijski plan Privatnog preduzeća MG čija sadržina nije i ne mora da bude dostupna javnosti. Od Vlade je dobilo još 25 miliona dinara.

Eto zašto nije formirano javno nego privatno preduzeće.

  • 4) Administracija nove države:

- Gradjani Srbije (izuzev Mokre Gore ) koji posjeduju šumske parcele moraju da traže dozvole od državnih organa da posjeku odredjenu količinu ogrevnog drveta za sopstvene potrebe i drugu količinu za prodaju, kao i posebnu dozvolu za seču drveta koje predstavlja gradju.

- Dozvolu izdaje nadležni državni organ (uz naplatu takse ) i ovlašćeno lice toga organa izlazi na teren i obeležava stabla za sve tri pomenute namene.

- Da li Privatno preduzeće MG mora da radi to isto za svoje potrebe ? Ne mora. Ono može samostalno da seče delove šume i da na tom prostoru gradi šta mu je volja. Skijalište na primer.

- Gradjani, vlasnici parcela (pod starateljstvom ) ne mogu na svojim parcelama da grade ništa, ni skijališta, a za dozvole ne mogu da se obraćaju državi Srbiji nego Privatnom preduzeću MG.

Predlog gospodarima Srbije:

1) Promeniti Ustav i ukinuti garanciju zaštite privatne svojine.

2) Promeniti Ustav i uvesti dve kategorije privatne svojine: sa starateljstvom i bez njega.

3) Donijeti zakon o eksproprijaciji i(li ) nacionalizaciji i aktima nadležnog organa i formalno oduzeti tu imovinu od gradjana Kremne i okoline. Naknada i nije baš obavezna.

4) Izvršiti povraćaj u prethodno stanje svih privatnih parcela i onemogućiti smetanje poseda i započeti sa poštovanjem važećih zakonskih propisa, počev od Ustava.

Predlog gradjanima Kremne i okoline, vlasnicima parcela nad kojima je uspostavljeno starateljstvo:

1) Osnovati Turističko udruženje za zaštitu privatne svojine i Mokre Gore i izabrati svoje organe sa istim pravilima koja stoje u njihovom pravilniku i prepisati sve elemente i ciljeve iz Uredbe.

2) Podneti tužbu sudu zbog smetanja poseda.

3) Od Ustavnog suda se ne nadati hitnom rešavanju zahteva.

..........................................................................

„Anticivilizacija pobedjena od civilizacije" reče gospodin Kusturica ?  Da li je moguće ?



Komentari (151)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelena Gall Jelena Gall 22:33 07.05.2009

joj!

pa ja bi' tako rado ostavila komentar, al' ne smem, jerbo sam moralno nepodobna :)
a i ako vidis preporuku - nemoj da mislis slucajno da je od mene
sentinel26 sentinel26 22:38 07.05.2009

Re: joj!

Jelena Gall
pa ja bi' tako rado ostavila komentar, al' ne smem, jerbo sam moralno nepodobna :)a i ako vidis preporuku - nemoj da mislis slucajno da je od mene
A ko je to rekao ?
Jelena Gall Jelena Gall 22:44 07.05.2009

Re: joj!

ma, javice se sam, necu jos i da cinkarim.
a ako se ne javi - onda je to novi mit. blogomit
odlican ti je blog, per-fek-tan. slusala sam insajder.
sentinel26 sentinel26 22:54 07.05.2009

Re: joj!

Jelena Gall
ma, javice se sam, necu jos i da cinkarim.a ako se ne javi - onda je to novi mit. blogomit odlican ti je blog, per-fek-tan. slusala sam insajder.
Hvala, i ja sam slušao. Samo mi žao što nijesam imao prilike da je naučim o čemu i kako da mu postavlja pitanja.

dragan7557 dragan7557 22:58 07.05.2009

Re: joj!

pa ja bi' tako rado ostavila komentar, al' ne smem, jerbo sam moralno nepodobna :)

Vama nije dobro ???!!!
Ili je u pitanju pad sa duda (može i neko drugo drvo)
A možda spadate u ono što g. drugi član kod Jakše nazva Moral disorder, boljkica koja više nigde ne zaslužuje pažnju.
Ova boljka je postala uobičajena kao i buve i vaške u srednjem veku.
Otarasite se toga i mislite da ste moralno potreba ili još bolje moralno neophodna.
dragan7557
sale_of_serbia sale_of_serbia 23:43 07.05.2009

tužno brate, tužno

sentinel26 sentinel26 23:58 07.05.2009

Re: tužno brate, tužno

Kakva ožalošćena porodica.
Kakve maramice (svilenice ).

Kad bi Nušić ustao, sigurno bi svoju dopunio ovim materijalom.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:34 08.05.2009

Re: joj!

Jelena Gall
pa ja bi' tako rado ostavila komentar, al' ne smem, jerbo sam moralno nepodobna


E ja ne mogu da ne ostavim komentar ... i da izrazim svoje odusevljenje ovom sjajnom ruganju gospodina Sentinela ruznoj pojavi poznatoj i pod imenom balkanizacija - teznji da svaka shusha na Balkanu ima svoju privatnu, licnu (kvazi)drzavu. Ko ne bi u ovoj hipotetickoj drzvai "Mokra Gora doo" prepoznao elemente jedne druge stvarne kvazi-drzave cije se ime takodje sadrzi rec "Gora" i u kojoj jedan covek u svojoj saci drzi sve: i apsolutnu politicku vlast i bankarski sistem ... i privredu ... i mafiju ... i to sve dozivotno? Ili pak jednu drugu kvazi-drzavu - "teroristicko-narko-dilersku"? Ili teznje nekih drugih za slicnom kvazi-drzavnoscu (oni samo jos moraju da cekaju da im najblizi prijatelji narko-dileri izadju iz zatvora da bi nastavili borbu za svoju nezavisnu kvazi-drzavu)? Ma ...es zivot bez drzave ... svoje licne i personalne ...
adam weisphaut adam weisphaut 08:32 08.05.2009

Samo za našeg druga, Vasu II

jedne druge stvarne kvazi-drzave cije se ime takodje sadrzi rec "Gora"


Znam da voliš istorijske činjenice
sentinel26 sentinel26 09:10 08.05.2009

Re: joj!

Virtuelni Vasilije
Jelena Gallpa ja bi' tako rado ostavila komentar, al' ne smem, jerbo sam moralno nepodobna E ja ne mogu da ne ostavim komentar ... i da izrazim svoje odusevljenje ovom sjajnom ruganju gospodina Sentinela ruznoj pojavi poznatoj i pod imenom balkanizacija - teznji da svaka shusha na Balkanu ima svoju privatnu, licnu (kvazi)drzavu. Ko ne bi u ovoj hipotetickoj drzvai "Mokra Gora doo" prepoznao elemente jedne druge stvarne kvazi-drzave cije se ime takodje sadrzi rec "Gora" i u kojoj jedan covek u svojoj saci drzi sve: i apsolutnu politicku vlast i bankarski sistem ... i privredu ... i mafiju ... i to sve dozivotno? Ili pak jednu drugu kvazi-drzavu - "teroristicko-narko-dilersku"? Ili teznje nekih drugih za slicnom kvazi-drzavnoscu (oni samo jos moraju da cekaju da im najblizi prijatelji narko-dileri izadju iz zatvora da bi nastavili borbu za svoju nezavisnu kvazi-drzavu)? Ma ...es zivot bez drzave ... svoje licne i personalne ...
Virtuelni, ko to tebi brani da napišeš to što misliš o toj državi koju tako nazivaš ? Ja znam da je ona za tebe daleka i nedostižna ali ti nijesam ja kriv.

Pošto si više puta priznao da nijesi pravnik i da se u pravne propise ne razumiješ, u daljem komentarisanju bih te zamolio da se uzdržiš od vrijedjanja bilo koga pa i Kusturice.

Znam da ti to možeš.
wukadin wukadin 11:32 08.05.2009

Re: tužno brate, tužno

Šta je smeta vam što vam je sa'ranio superheroja "demokratije"?!?
E baš vam hvala, nisam toliki ljubitelj Kuste kao vi, pa nisam znao za ovaj klip. Sad mi je drago.
Kao što bez Pere Lukovića ne bi znao šta je tačno onaj navijač pevao "Posle godina robije / zbog islamske džamije..." Znate već

p.s. Je l' mu to kopao onaj bagerista što ima cca 100ha šume? A dobra je i ova muzika za svadbe i sahrane.
sale_of_serbia sale_of_serbia 13:34 08.05.2009

Re: tužno brate, tužno

Povampirio se ovaj DH5 (obrati pažnju na traku - Nikad neprežaljenom Dajv Hardu),
ali i njega je Kusta sustigao...


sentinel26 sentinel26 13:46 08.05.2009

Re: tužno brate, tužno

sale_of_serbia
Povampirio se ovaj DH5 (obrati pažnju na traku - Nikad neprežaljenom Dajv Hardu),ali i njega je Kusta stigao...
Ove dvije bi mogle da postanu uspječne profesionalne narikače, no taj biznis više ne cveta ni tamo dje mu je postojbina, sumnjam da bi zaradile za kiselu vodu. Možda ako im on pomogne nekim piknikom.

Ja sam malo stariji pa ne poznajem dovoljno ove novokomponirane vjerske (novo-paganske ) običaje.
Kakvo je značenje one šargarepe na grobu pokojnika ?

wukadin wukadin 13:48 08.05.2009

Re: tužno brate, tužno

Ko prodaje Serbiju i kome?
Dobra ova upotreba ćirilice... Suze (rodosnice) u očima djece

E stvarno bez vas ne bih znao. Dobar ovaj blog!
sale_of_serbia sale_of_serbia 20:29 08.05.2009

Re: tužno brate, tužno

ispred nosa prozor u svet, a on drema


drug.clan drug.clan 22:36 07.05.2009

'leba i igara

Na poslednjoj Konferenciji nesvrstanih u Havani, ministar inostranih poslova Srbije, g-din Vuk Jeremić, predložio je da se 2011.godine, a u povodu 50-e godišnjice Pokreta nesvrstanih, naredna konferencija održi u Beogradu a sve o trošku poreskih obveznika Srbije. Ima se, može se.

Održavanjem Samita na Mokroj Gori, gradjani - poreski obveznici Srbije bili bi poštedjeni nemilosrdnog trošenja njihovog, s mukom zaradjeniog, novca od strane g-dina V.Jeremića i kompanije.


Iako bi od takve konferencija Srbija imala vece dugorocne koristi od recimo univerzijade ili Serbia Open-a niko u Srbiji ne zali kada se pare obveznika daju na zabavu!

'leba (polubelog) i igara!

ovaj biznis oko drzave Mokre Gore i njenog samoizabranog vladara je previse cak i za Srbiju!
angie01 angie01 22:37 07.05.2009

hej sent,

jesi se potrudio, al ja bash ponosna-ima se moze se,..a i deluju te hedonistichke bahanalije na tim skupovima, gde se kao neshto, a u stvari nishta-bash kao da je sve u redu, a ja zastupam pozitiv tinking.
sentinel26 sentinel26 22:43 07.05.2009

Re: hej sent,

angie01
.. bash kao da je sve u redu, a ja zastupam pozitiv tinking.
Ja računam da se ti šališ, tj. da ne misliš ozbiljno ovo o bahanalijama, ne bi oni to ?
To su jako "ozbiljni i odgovorni" ljudi. :))
angie01 angie01 22:44 07.05.2009

Re: hej sent,

"ozbiljni i odgovorni"


chuvari kiseonika!
Dr M Dr M 22:43 07.05.2009

Pokrajina MG

MG je Srbija!

Moze da dobije vise od autonomije, manje od nezavisnosti.

Mada, vise od autonomije vec ima.
Nezavisnost ce i sama da odbije, da ne pokida pipe-line do Budzeta.
sentinel26 sentinel26 22:48 07.05.2009

Re: Pokrajina MG

Dr M
MG je Srbija!Moze da dobije vise od autonomije, manje od nezavisnosti.Mada, vise od autonomije vec ima.Nezavisnost ce i sama da odbije, da ne pokida pipe-line do Budzeta.

Ovoga se nijesam sjetio. Možda mu je Vlada VK i nudila tu varijantu pa čova glatko odbio ?

Dr M Dr M 22:53 07.05.2009

Re: Pokrajina MG

Ovoga se nijesam sjetio


Naravno da nisi, lopine su uvek za korak ispred.

Jedini nacin da im se korak skrati je da im prebijes noge.
sentinel26 sentinel26 22:55 07.05.2009

Re: Pokrajina MG

Dr M
Jedini nacin da im se korak skrati je da im prebijes noge.
Zanimljiv predlog.
dragan7557 dragan7557 23:01 07.05.2009

Re: Pokrajina MG

sentinel26
Dr M
Jedini nacin da im se korak skrati je da im prebijes noge.
Zanimljiv predlog.


Ama baš kao Turci Starom Vujadinu.

dragan7557
sentinel26 sentinel26 23:16 07.05.2009

Re: Pokrajina MG

dragan7557
sentinel26Dr MJedini nacin da im se korak skrati je da im prebijes noge.Zanimljiv predlog.Ama baš kao Turci Starom Vujadinu.dragan7557

Oni su prebijali i noge i ruke (kaže pjesma ) a doktor je predložio samo noge ?

dragan7557 dragan7557 01:43 08.05.2009

Re: Pokrajina MG

sentinel26
dragan7557
sentinel26Dr MJedini nacin da im se korak skrati je da im prebijes noge.Zanimljiv predlog.Ama baš kao Turci Starom Vujadinu.dragan7557

Oni su prebijali i noge i ruke (kaže pjesma ) a doktor je predložio samo noge ?


Vidim ja da je greška. Sa prebijenim nogama neće daleko stići. Valja platiti i podvoz.
dragan7557 dragan7557 22:43 07.05.2009

Kisik

"Ja sam deo kisika koji vi udišete"
Daklem zvuči kao Isus Nazarećanin čini mi se: jer to je krv moja itd.
Sad je i jasno zašto građani njuše "nešto"
Anticivilizacija itd treba da glasi:
Civilizacijske tekovine su podlegle naletu drskog divljaštva.

Uzgred u vestima (rubrika pored) stoji da Kolumbijanci proteraše nekog Balkanca.
To bi i u Srbiji trebalo da bude praksa za "goste" koji se nedolično ponašaju.Komšije italijani to odavno rade.
Preporuka.
dragan7557
sentinel26 sentinel26 22:51 07.05.2009

Re: Kisik

dragan7557
Uzgred u vestima (rubrika pored) stoji da Kolumbijanci proteraše nekog Balkanca.To bi i u Srbiji trebalo da bude praksa za "goste" koji se nedolično ponašaju.Komšije italijani to odavno rade.Preporuka.dragan7557
Bogme bilo je i ovdje kod nas protjerivanja, g-din V.jeremić lično izvršio egzekuciju.

adam weisphaut adam weisphaut 23:07 07.05.2009

Tako je to

2) 28.11.2005. ista Vlada novom uredbom je to „Turističko udruženje" proglasila „Društvom s ograničenom odgovornošću" - dakle pretvorila ga u privatno preduzeće.
("Sl.glasnik RS" br. 105/05 ).

kad je vlada ograničena & neodgovorna.
sentinel26 sentinel26 23:14 07.05.2009

Re: Tako je to

adam weisphaut
.kad je vlada ograničena & neodgovorna.
Moguće je.
Ipak mnogo je preciznije reći da oni ne znaju ni za kakva ograničenja.
Ako jednoga dana i Dunav stave na raspolaganje nekom privatnom preduzeću, gdje će onda neki da idu na pecanje ?

adam weisphaut adam weisphaut 23:16 07.05.2009

Re: Tako je to

Ali to je "uvođenje reda", reče lepo ministar u Insajderu, ja mu verujem, a ti?
sentinel26 sentinel26 23:19 07.05.2009

Re: Tako je to

adam weisphaut
Ali to je "uvođenje reda", reče lepo ministar u Insajderu, ja mu verujem, a ti?

Izjave toga ministra u pomenutoj emisiji su uvreda za ljudski razum pa sam namjerno izostavio citiranje istih.
sinergija92 sinergija92 00:14 08.05.2009

Faktografija...

sentinel26
adam weisphaut
.kad je vlada ograničena & neodgovorna.
Moguće je.
Ipak mnogo je preciznije reći da oni ne znaju ni za kakva ograničenja.
Ako jednoga dana i Dunav stave na raspolaganje nekom privatnom preduzeću, gdje će onda neki da idu na pecanje ?



"Park prirode Mokra Gora" d.o.o. nije privatno, vec drzavno preduzece
sentinel26 sentinel26 00:30 08.05.2009

Re: Faktografija...

sinergija92
sentinel26
adam weisphaut.kad je vlada ograničena & neodgovorna.Moguće je.Ipak mnogo je preciznije reći da oni ne znaju ni za kakva ograničenja. Ako jednoga dana i Dunav stave na raspolaganje nekom privatnom preduzeću, gdje će onda neki da idu na pecanje ?"Park prirode Mokra Gora" d.o.o. nije privatno, vec drzavno preduzece
U državnom preduzeću, država postavlja organe upravljanja.

Sve i da jeste državno preduzeće, Vlada nije ovlašćena da mu povjerava privatnu imovinu na upravljanje, niti može preduzeću da povjerava nadležnosti pojedinih državnih organa.

sinergija92 sinergija92 00:46 08.05.2009

Re: Faktografija...

sentinel26
sinergija92
sentinel26
adam weisphaut.kad je vlada ograničena & neodgovorna.Moguće je.Ipak mnogo je preciznije reći da oni ne znaju ni za kakva ograničenja. Ako jednoga dana i Dunav stave na raspolaganje nekom privatnom preduzeću, gdje će onda neki da idu na pecanje ?"Park prirode Mokra Gora" d.o.o. nije privatno, vec drzavno preduzece
U državnom preduzeću, država postavlja organe upravljanja.

Sve i da jeste državno preduzeće, Vlada nije ovlašćena da mu povjerava privatnu imovinu na upravljanje, niti može preduzeću da povjerava nadležnosti pojedinih državnih organa.


Govorim o faktografiji... vlasnistvo spomenutog preduzeca se moze proveriti ovde
I ne vidim sta je sporno u organima upravljanja, naravno da je drzava imenovala Kusturicu za direktora, ko drugi? Sporno je sve ostalo ...Kusturica poseduje i privatno preduzece koje je, valjda, bilo ukljuceno u izvodjenje nekih radova ...da ne ponavljamo pricu iz stampe i emisije "Insajder", npr. konflikt interesa, jer u ime drzave "upravlja" i delom svog privatnog imanja itd. itd. A sto se tice toga da mu se ne moze poveriti nadleznost pojedinih drzavnih organa npr. lovne i gradjevinske inspekcije, i o tzv. ekoloskoj taksi kao obliku "legalizovanog reketa" sam vec pisao pre par dana na blogu o Vesni Pesic. Sve ovo je vesto izrezirano i zahteva hitnu intervenciju tuzilastva ali i pravobranilastva.
dragan7557 dragan7557 01:07 08.05.2009

Re: Faktografija...

Govorim o faktografiji... vlasnistvo spomenutog preduzeca se moze proveriti ovde

Elem problem je malo veći nego što vi sagledaste.
Na linku ovde/ođe/ovdje stoji da je rečena Vlada čitaj država osnovala ovo "društvo" sa kapitalom od € 500
što bi bilo nezakonito jerbo u državi Srbiji koliko ja znam osnivački kapital mora da bude naveden u nacionalnoj valuti (ako se varam ispravite me).

Drugo može li se sa ovim iznosom osnovati d.o.o (nisu mi poznati sadašnji propisi)

Deoničarska društva u EU podležu obavezi javnog publikovanja bilansa i pratećih dokumenata.

Ima li država pravo da osniva d.o.o. preduzeća a da ista nisu javna???

I na kraju uloženi kapital je u neverovatnom sukobu sa imovinom koja je navedena na blogu (nekretnine) dok su plate za rangere (naoružane- ko je platio oružje?) u svađi sa € 500 i nisu dovoljne ni za dva meseca za dva čuvara ove "narodne imovine", o pištoljagama,obući i puščetinama da i ne govorimo.

Svakako ima još primedbi ali vreme je za spavanje pravedničkim snom.
dragan7557
dragan7557 dragan7557 01:28 08.05.2009

Re: Faktografija...

Govorim o faktografiji... vlasnistvo spomenutog preduzeca se moze proveriti ovde

Faktografija nas uči sledećem:
M.G. d.o.o
ukupna aktiva dinara 57.232
poslovni prihod dinara 31.349
poslovni rashod dinara 31.769

predpostavljam da su iznosi u dinarima odnosno u nacionalnoj valuti.

zaposlenih 20 i slovima dva'es


direktor Emir Kusturica
ograničenja u spoljnom prometu NEMA
ograničenja u unutrašnjem prometu NEMA

Zamenik generalnog Vladimir Cukovac takođe nema ograničenja u spoljnom i unutrašnjem prometu
ove dobro stojeće i još bolje poslovajućeg društva sa ograničenom odgovornošću.


Prema ovome ispada da su g.Kusturica i ostali zaposlene indirektno zaposleni službenici koje plaća narod a pare u njegovo ime daje država iliti narodna = demokracka vlastela.
Sve ovo ste mogli da pročitate na ovde linku koji ste postavili.Eto primera sinergije na srpski način.
Laku noć
dragan7557

Ps. čak i da su navedeni novčani iznosi u Evrima ovaj "Privredni Gigant" nije u stanju da organizuje Samit čak ni pručenih vračara i gatara na lokalnom nivou.
sentinel26 sentinel26 01:37 08.05.2009

Re: Faktografija... I deo

Pa ako misliš da ja nijesam pročitao zvanične podatke na sajtu APR, varaš se.

1) Park prirode Mokra Gora doo,

- Osnivač : - Vlada republike Srbije,
- Upisani i unet kapital : =500,00 Eur-a
- Datum unosa : - 10.02.2006.
- Datum registracije : - 21.02.2006.
- Pravna forma : - društvo sa ograničenom odgovornošću,
- Članovi društva : - Vlada Republike Srbije, Nemanjina 11 (100% ).
- Direktor : - Emir Kusturica.

- Finansijski izveštaji za 2006, 2007. i 2008. godinu - prikazan gubitak u sve tri godine.

2008. godina :

- Poslovni prihod : 31.349 ( u hiljadama dinara )
- Poslovni rashod: 31.769 "
------------------------------------------
- Gubitak : ................ 420 (u hiljadama dinara ).

- Ovlašćeni računovodja: Zoran Pavlović.
sentinel26 sentinel26 01:58 08.05.2009

Re: Faktografija... II deo

Privatno preduzeće "LOTIKA" :

- Osnivač : - Emir Kusturica,
- Upisani i unet kapital:
- ........................................ novčani : 500,00 Eur,
- ........................................ nenovčani : 31.997,80 Eur-a u vozilima,
- ........................................ nenovčani: 154.913,88 Eur-a u nepokretnostima.

- Datum uplate novčanog : - 27.09.2006
- Datum unosa nenovčanog: 27.10.2007.
- Datum registracije : 03.10.2006.
- Pravna forma : društvo s ograničenom odgovornošću,
- Članovi društva : - Emir Kusturica (100% ),
- Direktor : - Emir Kusturica.

Finansijski izveštaj za 2008.godinu:

- Poslovni prihod : ............ =87.560 (u hiljadama dinara ),
- Poslovni rashod: ............ =81.936
- Finansijski rashodi (?)...... = 2.899
--------------------------------------------------
- Dobitak ........................... = 2.725 (u hiljadama dinara )

- tojest = 2,7 miliona dinara je bio dobitak preduzeća LOTIKA u 2008.godini.

- Ovlašćeni računovodja : Zoran Pavlović ! ( Zar opet ? - Ha-ha-ha ! )

Čija li su ta dva preduzeća ? Hoćete da me zasmijavate.

sinergija92 sinergija92 02:03 08.05.2009

Re: Faktografija...

dragan7557
Govorim o faktografiji... vlasnistvo spomenutog preduzeca se moze proveriti ovde

Elem problem je malo veći nego što vi sagledaste.
Na linku ovde/ođe/ovdje stoji da je rečena Vlada čitaj država osnovala ovo "društvo" sa kapitalom od € 500
što bi bilo nezakonito jerbo u državi Srbiji koliko ja znam osnivački kapital mora da bude naveden u nacionalnoj valuti (ako se varam ispravite me).

Drugo može li se sa ovim iznosom osnovati d.o.o (nisu mi poznati sadašnji propisi)

Deoničarska društva u EU podležu obavezi javnog publikovanja bilansa i pratećih dokumenata.

Ima li država pravo da osniva d.o.o. preduzeća a da ista nisu javna???

I na kraju uloženi kapital je u neverovatnom sukobu sa imovinom koja je navedena na blogu (nekretnine) dok su plate za rangere (naoružane- ko je platio oružje?) u svađi sa € 500 i nisu dovoljne ni za dva meseca za dva čuvara ove "narodne imovine", o pištoljagama,obući i puščetinama da i ne govorimo.

Svakako ima još primedbi ali vreme je za spavanje pravedničkim snom.
dragan7557


Problem je svakako veci, ali ne u onom delu koji vi spominjete.
Hajdemo redom....Ovo oko 500evra je sasvim banalna stvar, ne vredi je ni komentarisati, ali hajd' mozda nekome i bude korisno...drustva sa ogranicenom odgovornoscu se osnivaju sa minimalnim osnivackim kapitalom od 500evra u dinarskoj protivvrednosti, (mada firma moze imati i devizni racun) i to odmah se mora uplatiti minimum 250evra, a nakon 2 godine ostatak. Sto se tice termina "deonicarska" drustva, on se koristio po starom zakonu, analogija u novom je akcionarska drustva, a d.o.o je drustvo sa ogranicenom odgovornoscu sto znaci da za poslovne obaveze odgovara samo kapitalom preduzeca a ne i celokupnom imovinom osnivaca. Ne samo u EU, nego i kod nas je obavezno publikovanje finansijskih izvestaja i to kako za preduzeca (ad, doo, kd...) tako i preduzetnike (radnje). Na pomenutom linku mozete pogledati i finansijske izvestaje predmetnog preduzeca, sve tri godine je iskazan mali gubitak od nekoliko stotina hiljada dinara (da li je ovo slucajno?)
Naravno da drzava ima pravo da osniva preduzeca, i to ne samo javna, primer: u poslednje vreme puno spominjani Centralni registar hartija od vrednosti je npr. akcionarsko drustvo, (ne znam samo zasto to nije institucija) ili zajednicko preduzece Fiata i drzave Srbije...itd.
Sto se tice ulozenog kapitala i imovine....Osnivacki kapital je jedna stvar, a prihodi i rashodi u poslovanju su druga stvar. Napominjem da navedene nekretnine nisu u vlasnistvu tog preduzeca, ono "samo" upravlja imovinom a ne poseduje je. Iako je rec o drzavnom preduzecu, drzavna imovina se ne knjizi na njegovo ime, mora postojati osnov za to, a oruzje, terenska vozila, uniforme, oprema itd. je kupljeno od onih spomenutih 25miliona dinara koje je uplatila Vlada, ali za to se pravi ugovor i to spada u prihodnu stranu, i to, samo po sebi, nije nezakonito. Nezakonito je npr. da "bivse lovokradice" nisu kompetentne da procene koja je aktivnost "izgradnja", zato je potrebno da se zavrsi gradjevinski ili arhitektonski fakultet i postane gradjevinski inspektor, osim ako kompetencija nije oruzje koje ti nadzornici poseduju. JP "Srbijasume" gazduje sumama u celoj Republici pa ne znam zasto je neophodno formirati posebno preduzece za nesto sto je u okviru delatnosti ovog javnog preduzeca, osim ako nisu u pitanju neke zakulisne radnje...Svetski poznati reziser dosao da bude obican drzavni cinovnik, sa, manje vise, dosadnim poslovima nekog ciscenja, odrzavanja, cuvanja??? S druge strane, ko zna koliko ima slicnih slucajeva kod nas, ali zato sto nisu u pitanju poznate licnosti, javnost nista ne zna o tome?
dragan7557 dragan7557 11:03 08.05.2009

Re: Faktografija...

Ovo oko 500evra je sasvim banalna stvar, ne vredi je ni komentarisati, ali hajd' mozda nekome i bude korisno...drustva sa ogranicenom odgovornoscu se osnivaju sa minimalnim osnivackim kapitalom od 500evra u dinarskoj protivvrednosti, (mada firma moze imati i devizni racun) i to odmah se mora uplatiti minimum 250evra, a nakon 2 godine ostatak.

Nije banalna stvar već banana res publicum.
Treba biti potpuno retardiran (nije vama upućeno) da bi se trvdilo da sa navedenim ciframa može da se "osnije" d.d. Ovi marifetluci iz 70ih godina su u najvećem broju država EU zakonski zabranjeni jer je zloupotreba države i naroda prešla svaku meru.
Zbog ovoga su postavljene minimalne granice kaputalnog učešća =deoničarskog kapitala.
Osnivanje "firmi" sa sumom za koju nije moguće kupiti ni čestitog ovna ukazuje na malafidnost onih koji to rade.
d.o.o je drustvo sa ogranicenom odgovornoscu sto znaci da za poslovne obaveze odgovara samo kapitalom preduzeca a ne i celokupnom imovinom osnivaca.

A koje to silne obaveze mogu da se "POKRIJU" iz zakonom propisane sume od € 500??????
Ovim je kreiran raj za protuve, obmanjivače i probisvete.
Na pomenutom linku mozete pogledati i finansijske izvestaje predmetnog preduzeca, sve tri godine je iskazan mali gubitak od nekoliko stotina hiljada dinara (da li je ovo slucajno?)

"Iskzivanje" gubitka vodi ka nesolventnosti, bio on mali ili veliki.U finansiskoj analizi mora da stoji ko i kako se pokriva gubitak.
osim ako kompetencija nije oruzje koje ti nadzornici poseduju.

Posedovati znači da je u pitanju oružje u privatnoj svojini???????????
osim ako nisu u pitanju neke zakulisne radnje...Svetski poznati reziser dosao da bude obican drzavni cinovnik, sa, manje vise, dosadnim poslovima nekog ciscenja, odrzavanja, cuvanja???

Državni činovnici moraju da poseduju(?) kvalifikacije za posao koji obavljaju oaim ako nisu tetke,svastike itd. političara.
dragan7557
sinergija92 sinergija92 14:23 08.05.2009

Re: Faktografija...

dragan7557
Ovo oko 500evra je sasvim banalna stvar, ne vredi je ni komentarisati, ali hajd' mozda nekome i bude korisno...drustva sa ogranicenom odgovornoscu se osnivaju sa minimalnim osnivackim kapitalom od 500evra u dinarskoj protivvrednosti, (mada firma moze imati i devizni racun) i to odmah se mora uplatiti minimum 250evra, a nakon 2 godine ostatak.

Nije banalna stvar već banana res publicum.
Treba biti potpuno retardiran (nije vama upućeno) da bi se trvdilo da sa navedenim ciframa može da se "osnije" d.d. Ovi marifetluci iz 70ih godina su u najvećem broju država EU zakonski zabranjeni jer je zloupotreba države i naroda prešla svaku meru.
Zbog ovoga su postavljene minimalne granice kaputalnog učešća =deoničarskog kapitala.
Osnivanje "firmi" sa sumom za koju nije moguće kupiti ni čestitog ovna ukazuje na malafidnost onih koji to rade.
d.o.o je drustvo sa ogranicenom odgovornoscu sto znaci da za poslovne obaveze odgovara samo kapitalom preduzeca a ne i celokupnom imovinom osnivaca.

A koje to silne obaveze mogu da se "POKRIJU" iz zakonom propisane sume od € 500??????
Ovim je kreiran raj za protuve, obmanjivače i probisvete.
Na pomenutom linku mozete pogledati i finansijske izvestaje predmetnog preduzeca, sve tri godine je iskazan mali gubitak od nekoliko stotina hiljada dinara (da li je ovo slucajno?)

"Iskzivanje" gubitka vodi ka nesolventnosti, bio on mali ili veliki.U finansiskoj analizi mora da stoji ko i kako se pokriva gubitak.
osim ako kompetencija nije oruzje koje ti nadzornici poseduju.

Posedovati znači da je u pitanju oružje u privatnoj svojini???????????
osim ako nisu u pitanju neke zakulisne radnje...Svetski poznati reziser dosao da bude obican drzavni cinovnik, sa, manje vise, dosadnim poslovima nekog ciscenja, odrzavanja, cuvanja???

Državni činovnici moraju da poseduju(?) kvalifikacije za posao koji obavljaju oaim ako nisu tetke,svastike itd. političara.
dragan7557


Prvo, moram da kazem da se, obicno, precizno izrazavam, barem za ono sto tvrdim, za ono u sta nisam siguran, to napomenem. Sve u vezi ove materije mozete pogledati u Zakonu o registrovanju privrednih subjekata i Zakonu o privrednim drustvima. Moram da Vam skrenem paznju da ponovo pravite previd i izjednacavate deonicarsko drustvo sa doo. Nekadasnje d.d.=a.d. (deonica=akcija). Ranije je za osnivanje doo bilo potrebno 5000dolara, pa je taj iznos, upravo po ugledu na inostranu praksu, smanjen. Ponovo izjednacavate osnivacki kapital sa ukupnom imovinom preduzeca u poslovanju. Dacu Vam primer. Osnujem firmu koja se bavi pruzanjem usluga, kao osnivacki kapital unesem kompjuter, sto i stolicu. Uz zanemarljive materijalne troskove (rashod), napravim kompjuterski program i prodam ga za 100.000evra (prihod). Kod sledeceg ugovora napravim stetu naruciocu i on me tuzi i dobije presudu u svoju korist u vrednosti od 150.000evra. Ukoliko bih registrovao doo (drustvo sa ogranicenom odgovornoscu) narucioc bi mogao da naplati svoju stetu u iznosu od svega oko 100.000 kolika je imovina firme. Ukoliko bih registrovao firmu kao preduzetnik, i pri tome imam svoj privatni stan, narucioc bi mogao da naplati resto stete prodajom mog stana (znaci imam potpunu odgovornost kao vlasnik, svom svojom imovinom). A za osnivanje akcionarskih drustava naravno da su minimalni iznosi osnivackog uloga veci, 10.000evra. Ono sto bi trebalo da znate je da se kod obligacija vecih vrednosti neminovno trazi i bankarska garancija, tesko da ce neko novosnovanoj firmi sa pocetnim kapitalom od 500evra poveriti posao od milion evra, a ni banka sigurno nece davati garanciju tako lako. Zato su i sumnjive firme ili biznismeni koji se obogate "preko noci". Dug je put do velike firme.
Sto se tice oruzja koje nadzornici "poseduju" naravno da je rec o sluzbenom oruzju, to nije sporno. I privatne firme imaju oruzje, i za to postoji zakon. Mnoge firme iz oblasti poljoprivrede, gradjevinarstva, obezbedjenja ljudi i objekata imaju oruzje, legalno.

Moguce je bilo i da drzava napravi ugovor sa privatnom firmom da vrsi ove poslove cuvanja i odrzavanja nacionalnog parka, (iako i dalje tvrdim da bi to bolje bilo da radi JP "Srbijasume", ako oni to ne rade kako treba, jasno je, treba zameniti menadzment) Utvrdila bi se cena za te poslove, na tenderu, kao za komunalne poslove u gradovima. Ali, u tom slucaju, oruzje, dzipove i opremu bi morala da poseduje ta privatna kompanija. Mozda bi bilo "cistije".
dragan7557 dragan7557 16:16 08.05.2009

Re: Faktografija...

Ranije je za osnivanje doo bilo potrebno 5000dolara, pa je taj iznos, upravo po ugledu na inostranu praksu, smanjen

U Nl je to € 18.000 a i drugde su minimalni kapitalni iznosi za osnivanje slični u EU osim u V.Britaniji čije doo se u EU ne priznaju ako nije ispunjen uslov min. kapitala.
Ako mislite da je primenjena praksa Delaware konstrukcije (ima i drugih ZAMEŠATELJSTAVA , Kusturin naziv za NIP Srbije) onda to navedeite
Ponovo izjednacavate osnivacki kapital sa ukupnom imovinom preduzeca u poslovanju.

Jedno je sigurno da ove dve stvari nikada nisam izjednačavao.
Ukoliko bih registrovao doo (drustvo sa ogranicenom odgovornoscu) narucioc bi mogao da naplati svoju stetu u iznosu od svega oko 100.000 kolika je imovina firme.

Ova zakonska brana izbačena je u mnogim zakonodavstvima EU te se namerno izazvana šteta može naplatiti iz privatne imovine većinskog deoničara (vlasnika) upravo zbog zloupotrebe na ovom planu
Sto se tice oruzja koje nadzornici "poseduju" naravno da je rec o sluzbenom oruzju, to nije sporno

Pogledajte Insajder još jednom deo o dozvolama i ko ih je izdao.
I privatne firme imaju oruzje, i za to postoji zakon. Mnoge firme iz oblasti poljoprivrede, gradjevinarstva, obezbedjenja ljudi i objekata imaju oruzje, legalno.

Žalosno da je legalno ali istinito.
dragan7557
vanja.t vanja.t 23:31 07.05.2009

he,he

dve ekološke države na tako malom prostoru, pa makar ova druga bila i izparanoisana,
stvarno ne ide
sentinel26 sentinel26 23:39 07.05.2009

Re: he,he

vanja.t
dve ekološke države na tako malom prostoru, pa makar ova druga bila i izparanoisana,stvarno ne ide
"Misliš li na ribe ili na birače?"

Pardon. Misliš li na dvije države ili na mnogo "ekologije" ?
vanja.t vanja.t 10:44 08.05.2009

Re: he,he

Misliš li na dvije države ili na mnogo "ekologije" ?

da mislim na dve ''ekološke države'' u neposrednom susedstvu, a izgleda obe ogrezle u kriminalu.
doduše, gazda ove prve se ovih dana nagodio sa žabarima, pa sad možemo da mu pljunemo pod prozor,

al zato ćemo da pretresemo ovu drugu, papiri kažu 2.7 mil. zarade u prvoj godini; imajući u vidu da je u ovom poduhvatu udružen i sa ovom i sa prošlom vladom, to znači da će morati da deli plen sa 5 stranaka u ovoj vladi i bar 2 iz one prethodne. ako dele na ravne časti ostaje im po 340.000 svakom

jbg, neće moći da upišu ni novog punta u zastavi za te pare

mora će oni da uče od starijeg ekologa, kako se to radi
sentinel26 sentinel26 11:27 08.05.2009

Re: he,he

vanja.t
, al zato ćemo da pretresemo ovu drugu, papiri kažu 2.7 mil. zarade u prvoj godini; imajući u vidu da je u ovom poduhvatu udružen i sa ovom i sa prošlom vladom, to znači da će morati da deli plen sa 5 stranaka u ovoj vladi i bar 2 iz one prethodne. ako dele na ravne časti ostaje im po 340.000 svakomjbg, neće moći da upišu ni novog punta u zastavi za te paremora će oni da uče od starijeg ekologa, kako se to radi
E nepažljiv si mi ti (izvinjavam se ali moram ) analitičar finansija.

Šta misliš za ona 2,9 miliona finansijskih rashoda, (radi smanjenja dobiti i plaćanja mnogo manjeg poreza na dobit državi ), gdje su i kako potrošeni ?
A u poreskom bilansu kako su prikazani ?
loader loader 23:38 07.05.2009

Mudrosti Vlka Jeremijića

Pa... nema ih :)
jednatanja jednatanja 23:58 07.05.2009

U Americi

je privatni posed vsje i vsja...dok se ne umeša država, no tamo seljake/farmere država obično (pot)kupi.

Za otkupljivanje Srb. očigledno nema para, a verovatno se ni profit od preduzeća MG ne deli -da se deli, možda ne bi bilo ovakvog negodovanja.

Pozdrav!
sentinel26 sentinel26 00:06 08.05.2009

Re: U Americi

jednatanja
je privatni posed vsje i vsja...dok se ne umeša država, no tamo seljake/farmere država obično (pot)kupi.Za otkupljivanje Srb. očigledno nema para, a verovatno se ni profit od preduzeća MG ne deli -da se deli, možda ne bi bilo ovakvog negodovanja.Pozdrav!
Pozdrav tebi i Americi.
Kakva crna deoba profita sa seljanima Kremne i okoline. To u njegovoj državi nema.

Znaš li šta je rekao na primjedbu da je za čuvare odabrao sve bivše lovokradice. "Pa oni najbolje znaju kako da je čuvaju!"
Zamisli sada da neko angažuje pljačkaše banaka da mu čuvaju banku.
U Srbiji se to kaže prostije - dovedeš kozu da ti čuva kupus.

Domazet Domazet 01:20 08.05.2009

Opasan folirant ovaj Kusta...

sentinel26
jednatanja
je privatni posed vsje i vsja...dok se ne umeša država, no tamo seljake/farmere država obično (pot)kupi.Za otkupljivanje Srb. očigledno nema para, a verovatno se ni profit od preduzeća MG ne deli -da se deli, možda ne bi bilo ovakvog negodovanja.Pozdrav!
Pozdrav tebi i Americi.
Kakva crna deoba profita sa seljanima Kremne i okoline. To u njegovoj državi nema.

Znaš li šta je rekao na primjedbu da je za čuvare odabrao sve bivše lovokradice. "Pa oni najbolje znaju kako da je čuvaju!"
Zamisli sada da neko angažuje pljačkaše banaka da mu čuvaju banku.
U Srbiji se to kaže prostije - dovedeš kozu da ti čuva kupus.

...kao neki antiglobalista a ovamo zna dobro da sve velike svetske kompanije angazhuju hakere da im cuvaju kompjuterske sisteme od drugih hakera. Nego shta da se radi, neki svetski a neki sa kozama. Svakom svoje...
sentinel26 sentinel26 02:10 08.05.2009

Re: Opasan folirant ovaj Kusta...

Domazet

sentinel26

jednatanjaje privatni posed vsje i vsja...dok se ne umeša država, no tamo seljake/farmere država obično (pot)kupi.Za otkupljivanje Srb. očigledno nema para, a verovatno se ni profit od preduzeća MG ne deli -da se deli, možda ne bi bilo ovakvog negodovanja.Pozdrav!Pozdrav tebi i Americi.Kakva crna deoba profita sa seljanima Kremne i okoline. To u njegovoj državi nema.Znaš li šta je rekao na primjedbu da je za čuvare odabrao sve bivše lovokradice. "Pa oni najbolje znaju kako da je čuvaju!"Zamisli sada da neko angažuje pljačkaše banaka da mu čuvaju banku. U Srbiji se to kaže prostije - dovedeš kozu da ti čuva kupus....kao neki antiglobalista a ovamo zna dobro da sve velike svetske kompanije angazhuju hakere da im cuvaju kompjuterske sisteme od drugih hakera. Nego shta da se radi, neki svetski a neki sa kozama. Svakom svoje...
Mnogi hakeri kupus ne jedu ali ima i onih koji pljačkaju banke, čak i svoje.

Je li se to ti zalažeš da se kozama povjeri čuvanje banaka a pljačkašima kupus ?

No, gradjani Kremne ne gaje kupus na Mokroj Gori, mnogi ga kupuju u Užicu na pijaci (ako ne lažu ).

gorran2 gorran2 06:43 08.05.2009

Park Prirode Ravna Gora

Ja predlažem da Samit bude na Ravnoj Gori - i taj "park prirode" finansiraju građani kroz budžet.

sentinel26 sentinel26 10:22 08.05.2009

Re: Park Prirode Ravna Gora

gorran2
Ja predlažem da Samit bude na Ravnoj Gori - i taj "park prirode" finansiraju građani kroz budžet.
Što da ne. Nijesu ni tako daleko. Mogu i zajedno da ga organizuju.

Naprimjer: - na Ravnoj Gori "trt-mrt-cvrc" referati, a na Mokroj Gori drugi dio "mljac-mljac" rezolucije i deklaracije ili obrnuto.

Tu varijantu bi rado prihvatile države južnog dijela Afrike, gdje je bivši ministar inostranih djela išao da diže ustanak protiv mrskog imperijalizma.

niki m niki m 07:49 08.05.2009

U cemu je problem?

Bilo bi lepo da pisac bloga ili bar neko od cenjenih blogera navede u cemu je problem sa Kusturicom i Mokrom Gorom? Sta se to konkretno zamera, osim sto se iz pozadine nazire pizma prema Kusturici zbog njegovih politickih stavova. Ceo projekat sa Mokrom Gorom je, do sada, izuzetno uspesan. Ceo jedan kraj koji je bio zabit, vracen je na kartu Srbije, a i sire, sto bi se reklo. Ako model upravljanja zasticenim predelom Mokra Gora nije po volji autora bloga, bilo bi lepo da nam navede neki bolji i uspesniji.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:28 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

niki m
Sta se to konkretno zamera, osim sto se iz pozadine nazire pizma prema Kusturici zbog njegovih politickih stavova.


Pa svrha celog teksta i uopste cele hajke na Kusturicu, bez obzira da li se time bave kojekavi pravnici, lektori i ostali "insajderi" i jeste PIZMA. Kod nas je to direktno povezano i sa politickom aktivnoscu jedne netolerantne politicke opcije. I sa ljubomorom mediokriteta u odnosu na uspeh neuporedivo sposobnijih i talentovanijih. I povezano sa devizom odredjenih grupacija: "sto (je Srbiji) gore, to (nama) bolje" ...

Inace nisam imao priliku da cujem ni jednu primedbu koja zbilja "drzi vodu". U cemu bi bio problem sto oni koji se bave nekim obezbedjenjem naoruzani? Ili sto je drzava postavila za upravnika jednog takvog prirodnog dobra uglednu, nepartijsku licnost? I to licnost koja je PRESUDNO doprinela da to prirodno dobro postane to sto jeste: ponos svih dobronamernih gradjana Srbije. Licnost za koju svi mozemo biti sigurni i ubedjeni da tu svoju poziciju nece iskoristiti za licno bogacenje - nego je svoje pare zaradjene u inostrastvu ulozio u nesto u cemu mozemo svi da uzivamo ... u razvoj umetnosti i kulture u Srbiji... Sta bi inace bilo alternativa? Valjda da se za upravnika postavi neki sitni partijski birokrata skoncentrisan pre svega na to da se sto pre "obezbedi" do kraja zivota ...

I ta "briga" za vlasnike privatnih parcela na tom zasticenom podrucju je LAZNA i samo izgovor za hajku na Kusturicu. Pa zar nije uobicajeno svuda u svetu da se ne dozvoljava gradnja u nacionalnim parkovima i slicnim podrucjima? Zar to nije slucaj i sa drugim takvim predelima i u samoj Srbiji? Vlasnici su ISKLJUCIVO zainteresovani da sto vise zarade. Bas njih briga za divlju gradnju i unistavanje prirode. Nikla bi tamo divlja vikendaska naselja jos odavno - jedino pre dolaska Kusturice i njegovog Drvengrada to nije bilo nikom interesantno ... Na kraju se tu ne obogate najvise ni ti vlasnici parcela nego razni tajkuni koji masovno otkupljuju takvo zemljiste pa ga posle preprodaju po neuporedivo visoj ceni... Ne bih ja iskljucio ni da iza ove hajke na Kusturicu i "brige" za lokalne gradjane ne stoji neki od srpskih tajkuna ... recimo neki od onih ko vec sad imaju u vlasnistvu neke od najvecih turistickih kompleksa u Srbiji. Ili neki od onih koji su pokupovali komplekse zemljista tamo gde ce proci najvaznije saobracajnice. Pa bi zeleli i da Mokru Goru prevedu u privatno vlasnistvo ...

niki m niki m 09:04 08.05.2009

Re: U cemu je problem?


Pa svrha celog teksta i uopste cele hajke na Kusturicu,


To je i moj utisak ali bih, ipak, voleo da se oglasi autor bloga i jasno kaze u cemu on vidi problem. Ne iskljucujem da on bolje poznaje ovu materiju od mene i zato bih voleo da dobijem objasnjenje.

Ono sto me jos vise cudi jeste motivacija ekipe Insajdera za epizodu o Mokroj Gori. Posle dve odlicno uradjene i dokumentovane epizode o, ubedjen sam, samom centru najveceg i najopasnijeg kriiminala u Srbiji, naprave ovakav promasaj o Mokroj Gori. Posebno me cudi jer,kako sam cuo, tokom snimanja su dobiji sva moguca razjasnjenja i znali su da pucaju iz prazne puske.
adam weisphaut adam weisphaut 09:10 08.05.2009

U Mokroj Gori

tokom snimanja su dobiji sva moguca razjasnjenja

cveta život, empirijski dokazano.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:23 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

niki m
Ono sto me jos vise cudi jeste motivacija ekipe Insajdera za epizodu o Mokroj Gori. Posle dve odlicno uradjene i dokumentovane epizode o, ubedjen sam, samom centru najveceg i najopasnijeg kriiminala u Srbiji, naprave ovakav promasaj o Mokroj Gori. Posebno me cudi jer,kako sam cuo, tokom snimanja su dobiji sva moguca razjasnjenja i znali su da pucaju iz prazne puske.


I opet se slazemo u potpunosti. Ja nisam gledao ni jednu od pomenutih emisija, ali sam procitao pregled u stampi pa imam predstavu o cemu se radi. Kad sam video najavu za emisiju o Kusturici ostao sam ZAPANJEN.

I ne mogu uopste da ukapiram kako je neko mogao toliko biti zaslepljen da u seriju o kriminalu i korupciji, koji jeste jedan od najvecih problema u Srbiji ubaci ovako nesto sto nema blage veze ni sa jednim ni sa drugim??? Zar ne kapiraju koliku stetu to nanosi i samoj seriji (Insajder), konkretnim novinarima ... ali i celoj kuci (B92)? Ne znam ali cini mi se da sam imao prilike da cujem da je Kusturica rekao nesto vrlo lose i kriticki o B92 ... pa bi onda ovo valjda trebalo da bude (in)direktan odgovor? Ako je to onda je totalno promaseno ... jednoj ozbiljnoj inoformativnoj kuci ne prilici da se spusti na nivo licnog prepucavanja sa pojedincem ma ko to bio ... i posebno ne na ovaj nacin. Naravno mozda to nema veze sa tim, mozda je sve samo odraz politicke ostrascenosti konkretnog novinara/ke ... ali i to opet baca vrlo ruznu senku na sve ...

ps. Naravno da se i Kusturica u nekim stvarima moze kritikovati ... ali to uopste ne spada u ovakav format serije/emisije ...
vanja.t vanja.t 09:24 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

mali topli zec za kustu od b92insajderldpnikadjačanvo... i co. ekipe
čime je zaslužio takvu čast?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:30 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

niki m
voleo da se oglasi autor bloga i jasno kaze u cemu on vidi problem. Ne iskljucujem da on bolje poznaje ovu materiju od mene


Ma kakav autor - od njega nisam nikad procitao ista iole arumentovano i informativno ... samo obicna politicka propaganda i ostrascenost najgore vrste ...
sentinel26 sentinel26 09:44 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

niki m
Bilo bi lepo da pisac bloga ili bar neko od cenjenih blogera navede u cemu je problem sa Kusturicom i Mokrom Gorom? Sta se to konkretno zamera, osim sto se iz pozadine nazire pizma prema Kusturici zbog njegovih politickih stavova. Ceo projekat sa Mokrom Gorom je, do sada, izuzetno uspesan. Ceo jedan kraj koji je bio zabit, vracen je na kartu Srbije, a i sire, sto bi se reklo. Ako model upravljanja zasticenim predelom Mokra Gora nije po volji autora bloga, bilo bi lepo da nam navede neki bolji i uspesniji.

Ti očigledno nijesi pročitao cijeli post niti onaj dio o finansijskim izveštajima dva preduzeća na Mokroj Gori ili glumiš neobaviještenog političara.

Ipak da te podsjetim da Vlada Srbije nema ovlašćenja da ničiju privatnu imovinu stavlja uredbama pod starateljstvo niti da ograničava prava vlasnicima privatne imovine.
Takvo nešto je moguće uraditi isključivo zakonom u skladu sa Ustavom.

"Park prirode Mokra Gora doo" nije uspešno preduzeće jer je u sve tri godine postojanja (2006 - 2008 ) imalo gubitak !

"Park prirode Mokra Gora doo" koje sam ja namjerno nazvao "Privatno preduzeće Mokra Gora doo" dobija od Vlade Srbije iz budžeta dotacije.

Za to vrijeme drugo preduzeće čiji je osnivač E.Kusturica i kojim takodje on upravlja je ostvarilo veliku dobit.

Jedan isti čovjek je direktor oba preduzeća !

Jedan drugi čovjek je ovlašćeni računovodja i sastavio finansijske izveštaje oba preduzeća ! Mašala !

Privatno preduzeće MG je primjer hajdučije i bezakonja, to je preduzeće za koje ne važe zakoni Srbije koji važe za ostala preduzeća (pa i državna ) i gradjane.

Iako si se pohvalio da poznaješ "ovu materiju" najmanje koliko i autor posta, nijesi naveo niti jedan demanti kršenja pozitivnih zakonskih propisa Srbije.

Što se tiče "pizme" tiče koju si zajedno sa V V "pronašao", zadrži je za sebe.
Ja uopšte ne znam kakvi su politički stavovi g-dina Kusturice niti me interesuju bilo čiji i svaki komentar o tim stavovima ću obrisati.

Ako imate predloge kako da se situacija uvede u zakonske okvire napišite ili pošaljite ministru za ekologiju.

Uporedjivanjem finansijskih izveštaja dva preduzeća za 2008.godinu jasno je da je preduzeće koje je osnovala Vlada samo pokrivač i zaštitni ogrtač onom drugom privatnom preduzeću u bezakonju i pljačkanju narodne i privatne imovine.

sentinel26 sentinel26 09:55 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Virtuelni Vasilije
Vlasnici su ISKLJUCIVO zainteresovani da sto vise zarade. ...
I ti poslije ove rečenice sebe smatraš ozbiljnim komentatorom ?
Ma kakav autor - od njega nisam nikad procitao ista iole arumentovano i informativno ... samo obicna politicka propaganda i ostrascenost najgore vrste ...
Vasilije budi ljubazan pa navedi dio posta ( ili komentar ) gdje si ovo pronašao.
libkonz libkonz 09:59 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Vasilije budi ljubazan pa navedi dio posta ( ili komentar ) gdje si ovo pronašao.

Dobar deo komentara na drugim blogovima, većina tvojih blogova.
A za ovaj tekst ću zadržati komentar za sebe.
sentinel26 sentinel26 10:04 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

libkonz
Vasilije budi ljubazan pa navedi dio posta ( ili komentar ) gdje si ovo pronašao.Dobar deo komentara na drugim blogovima, većina tvojih blogova.A za ovaj tekst ću zadržati komentar za sebe.
Jadan ti je ovaj komentar - dokaz i odbrana tvojeg kolege.

Tamo gdje si to vidio tamo si trebao to i napisati, no pošto nijesi sposoban argumentovano da repliciraš ti dodješ pa komentare usmeravaš na ličnost blogera.
dragan7557 dragan7557 10:07 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Ceo projekat sa Mokrom Gorom je, do sada, izuzetno uspesan

Neverovatno USPEŠAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
POSLOVANJE
sentinel26
Pa ako misliš da ja nijesam pročitao zvanične podatke na sajtu APR, varaš se.

1) Park prirode Mokra Gora doo,

- Osnivač : - Vlada republike Srbije,
- Upisani i unet kapital : =500,00 Eur-a
- Datum unosa : - 10.02.2006.
- Datum registracije : - 21.02.2006.
- Pravna forma : - društvo sa ograničenom odgovornošću,
- Članovi društva : - Vlada Republike Srbije, Nemanjina 11 (100% ).
- Direktor : - Emir Kusturica.

- Finansijski izveštaji za 2006, 2007. i 2008. godinu - prikazan gubitak u sve tri godine.

2008. godina :

- Poslovni prihod : 31.349 ( u hiljadama dinara )
- Poslovni rashod: 31.769 "
------------------------------------------
- Gubitak : ................ 420 (u hiljadama dinara ).

- Ovlašćeni računovodja: Zoran Pavlović.


GDE DŽAVA NEZNA ŠTA ĆE SA SILNIM PARAMA gazda i direktor Kusturica
koji samo što ne lipše od gladi sa svojom Firmom:
sentinel26
Privatno preduzeće "LOTIKA" :

- Osnivač : - Emir Kusturica,
- Upisani i unet kapital:
- ........................................ novčani : 500,00 Eur,
- ........................................ nenovčani : 31.997,80 Eur-a u vozilima,
- ........................................ nenovčani: 154.913,88 Eur-a u nepokretnostima.

- Datum uplate novčanog : - 27.09.2006
- Datum unosa nenovčanog: 27.10.2007.
- Datum registracije : 03.10.2006.
- Pravna forma : društvo s ograničenom odgovornošću,
- Članovi društva : - Emir Kusturica (100% ),
- Direktor : - Emir Kusturica.

Finansijski izveštaj za 2008.godinu:

- Poslovni prihod : ............ =87.560 (u hiljadama dinara ),
- Poslovni rashod: ............ =81.936
- Finansijski rashodi (?)...... = 2.899
--------------------------------------------------
- Dobitak ........................... = 2.725 (u hiljadama dinara )

- tojest = 2,7 miliona dinara je bio dobitak preduzeća LOTIKA u 2008.godini.

- Ovlašćeni računovodja : Zoran Pavlović ! ( Zar opet ? - Ha-ha-ha ! )

Čija li su ta dva preduzeća ? Hoćete da me zasmijavate.



Ni Carska ni Davidova već Spa'ijska Ljivada.


dragan7557
niki m niki m 10:12 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Ipak da te podsjetim da Vlada Srbije nema ovlašćenja da ničiju privatnu imovinu stavlja uredbama pod starateljstvo niti da ograničava prava vlasnicima privatne imovine.
Takvo nešto je moguće uraditi isključivo zakonom u skladu sa Ustavom.



Ovo, jednostavno, nije istina. U Srbiji postoji veliki broj zasticenih prirodnih dobara i sva su uspostavljena uredbama Vlade. U okviru tih zasticenih dobara uvek se nalaze i privatni posedi i odredbe uredbe se odnose i na njih (npr. videti pod Stara Planina). U slucaju Mokre Gore imamo slucaj da je staraoc zasticenog dobra d.o.o. Mokra Gora koji je osnovala Vlada, tj. Vlada ima ucesce u tom preduzecu. Mislim da je to solidnija drzavna kontrola nad zasticenom prirodnim dobrom nego kod Zasavice gde je staraoc Savez gorana Sremske Mitrovice. Staraoc Stare Planine je JP Srbijasume i to tako dobar staraoc da je kadar zabrinute Ivane Dulic, koji je bio generalni direktor Srbijasuma, pre par dobio krivicnu prijavu od inspekcije za zastitu zivotne sredine zbog nemilosrdne sece sume u okviru zasticenog podrucja. Svi izvestaji o Mokroj Gori pokazuju da se se staraoc d.o.o. Mokra Gora striktno drzi uredbe Vlade o zastiti kao i svih uslova koje dobija od Zavoda za zastitu prirode. Na ovaj nacin je spreceno da se novi turisticki centar, a Mokra Gora to jeste, pretvori u Budvu ili Kaludjericu. Jedini razlog zasto se vlasnici zemlje bune jeste sto im je zabranjeno da se krene u besomucnu izgradnju vikendica. Pustite te price o nekakvom apsolutnom pravu raspolaganja privatnom imovinom jer to ne postoji ni u jednoj iole civilizovanoj drzavi. I moja terasa je privatna ali nemam prava da je zastaklim jer to ne dozvoljava grad ili opstina, svejedno.

Sto se primedbi oko poslovanja tice to neka proverava onaj kome je to posao, za stanovista zastitarstva Kuturica je napravio ogledno dobro za primer.
libkonz libkonz 10:13 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

no pošto nijesi sposoban argumentovano da repliciraš ti dodješ pa komentare usmeravaš na ličnost blogera.

Retko odlazim, a gotovo nikako i ne komentarišem blogove kod neistomišljenika. Juče sam prvi put otišao kod Milićke, a kod tebe sam posle dužeg vremena došao da vidim šta pišeš. Na ovu Vasilijevu konstataciju sam jednostavno morao reagovati, slaže se sa mojim mišljenjem.
dragan7557 dragan7557 10:17 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Virtuelni Vasilije
niki m
voleo da se oglasi autor bloga i jasno kaze u cemu on vidi problem. Ne iskljucujem da on bolje poznaje ovu materiju od mene


Ma kakav autor - od njega nisam nikad procitao ista iole arumentovano i informativno
... samo obicna politicka propaganda i ostrascenost najgore vrste ...

Pa što ga onda čitaš???????????????????????
dragan7557
adam weisphaut adam weisphaut 10:22 08.05.2009

Ne bi on nego

Pa što ga onda čitaš???????????????????????

mu u opisu radnog mesta.
sentinel26 sentinel26 10:27 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

libkonz
no pošto nijesi sposoban argumentovano da repliciraš ti dodješ pa komentare usmeravaš na ličnost blogera.Retko odlazim, a gotovo nikako i ne komentarišem blogove kod neistomišljenika. Juče sam prvi put otišao kod Milićke, a kod tebe sam posle dužeg vremena došao da vidim šta pišeš. Na ovu Vasilijevu konstataciju sam jednostavno morao reagovati, slaže se sa mojim mišljenjem.
Pa svratite opet i ti i Vasilije kad vam vrijeme (ili što drugo ) to dozvoli. Naročito svratite kad vidite neku "ostrašćenost".
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:31 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

dragan7557
Pa što ga onda čitaš?


A ti ne uspe cak da procitas ni tu moju jednu recenicu do kraja - nego samo onaj deo koji si boldovao. Da jesi video bi da sam ga citao i nasao samo "obicnu politicku propagandu i ostrascenost najgore vrste". Tako da ga sve manje citam ... uizivaj ti u njegovim besmislicama i politickim pamfletima
vanja.t vanja.t 10:32 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

jedino u čemu ih kusturica ometa je devastiranje sredine, sad kad je svojim kapitalom i ugledom unapredio ceo kraj, dolazi predsednik opštine da kaže: a gde sam tu ja!, ili meštani koji bi sad kraj puteva da dižu šatore, kafane i da se bave ugostiteljstvom i turizmom kakav već imamo duž ibarske magisrtale ili neko novo ruglo od vikend naselja poput onog u kanjonu uvca


dragan7557 dragan7557 10:35 08.05.2009

Re: U cemu je problem?


Inace nisam imao priliku da cujem ni jednu primedbu koja zbilja "drzi vodu". U cemu bi bio problem sto oni koji se bave nekim obezbedjenjem naoruzani?

Pa nije EU USA da privatna "obezbeđenja budu naoružana, ovo je čak i u najvećem delu EU država striktno ZABRANJENO.

A pošto ti izgleda ne navraćaš na našu stranu evo da ti kažem:
Uslučaju kad bi građanin u nekoj banci u recimo Nemačkoj ili Holandiji bio sukobljen sa pojavom naoružanih
čuvara u recimo bankama dan kasnije bi pala vlada.
Ko želi naoružane polupismene ludake oko sebe????????????
Policija jedina ima pravo da bude naoružana dok je vojsci zabranjeno da plaši narod noseći po ulicama oružje i uniformu.
Nošenje uniforme i oružja je takođe zabranjeno na javnim mestima osim ako je službenik policije na dužnosti.
SVIM OSTALIM OSOBITO firmama koje se bave "OBEZBEĐENJEM" objekata i osoba je JAVNO NOŠENJE ORUŽJA ZABRANJENO.Svakako da i u EU ima država koje dozvoljavaju ovu potpuno suludu pojavu.

dragan7557
dragan7557 dragan7557 10:37 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Virtuelni Vasilije
dragan7557
Pa što ga onda čitaš?


A ti ne uspe cak da procitas ni tu moju jednu recenicu do kraja - nego samo onaj deo koji si boldovao. Da jesi video bi da sam ga citao i nasao samo "obicnu politicku propagandu i ostrascenost najgore vrste". Tako da ga sve manje citam ... uizivaj ti u njegovim besmislicama i politickim pamfletima

Na reč propaganda i ostrašćenost ne reagujem jer ako bih to radio, za drugo ne bih imao vremena.
dragan7557
niki m niki m 10:50 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Pa nije EU USA da privatna "obezbeđenja budu naoružana, ovo je čak i u najvećem delu EU država striktno ZABRANJENO.



Opet napamet izrecene tvdnje. Naourazani cuvari zasticenog prirodnog dobra nisu u suprotnosti sa zakonom. Kako je to reseno u manjem ili vecem delu EU nije uopste bitno za ovu pricu. U Srbiji je to dozvoljeno. Uostalom, ne znam sta bi nenaoruzani cuvar i mogao da uradi usred sume kada zatekne one koji nelegalno seku sumu. Osim da dobije batine, nista drugo. Takodje, gotovo svi korisnici ribarskih podrucja u Srbiji su privatne firme i svi imaju naoruzane i uniformisane cuvare.
Za ljutu ranu, ljuta trava.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:51 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

sentinel26
Vasilije budi ljubazan pa navedi dio posta ( ili komentar ) gdje si ovo pronašao.


Pa mrzi me sad da trazim, ali najgoru ostrascenost pa i mrznju sam kod tebe video jos onda kad si tvrdio da su Srbi cinili zlocine po Crnoj Gori ... i kad si pokusao da onu recenicu iz zakonika kneza Danila o tome da u Crnoj Gori "нема никакве друге народности до једине србске и никакве друге вјере до једине православне источне" pokusao da izokrenes i protumacis da se ono "православне источне" ne odnosi na SPC. Aj' sad razmisli: koji bi normalan covek hladne glave to mogao da uradi? Da tvrdi da oni koji za sebe tvrde da su srpske narodnosti ne pripadaju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi nego nekoj imaginarnoj "pravoslavno istocnoj" (a koja po tebi nije srpska). I iako su im vladari istovremeno vladike SPC???

Eto, to sam ja protumacio kao ruznu politicku ostrascenost kakvih je malo na ovom blogu ... A ti nam kazi da li ti imas neku bolju dijagnozu za to ...
sentinel26 sentinel26 10:53 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

niki m
U Srbiji postoji veliki broj zasticenih prirodnih dobara i sva su uspostavljena uredbama Vlade. U okviru tih zasticenih dobara uvek se nalaze i privatni posedi i odredbe uredbe se odnose i na njih (npr. videti pod Stara Planina). U slucaju Mokre Gore imamo slucaj da je staraoc zasticenog dobra d.o.o. Mokra Gora koji je osnovala Vlada, tj. Vlada ima ucesce u tom preduzecu..
To što možda još negdje postoji bezakonje za tebe predstavlja dokaz da je sve u redu ?
Je li to neka nova pravna disciplina ?

Pokušaj da zapamtiš, da se privatna svojina ne može ograničavati niti stavljati pod starateljstvo uredbama već isključivo zakonom, to ne dozvoljava Ustav !

Proglašavanje nečega zaštićenim dobrom je nešto drugo.

Učešće Vlade, upisani (i uneti ) kapital od 500 Eura je svedeno na nulu. Preduzeće ima negativni kapital zbog velikog gubitka (10 puta veći ).
Preduzećem upravlja čovjek koji je sa drugim svojim preduzećem na tom mjestu ostvario veliku dobit za jedno malo preduzeće.
Državni kapital u tom preduzeću trenutno ne postoji (=0 ), virtuelan je.
Svi izvestaji o Mokroj Gori pokazuju da se se staraoc d.o.o. Mokra Gora striktno drzi uredbe Vlade o zastiti kao i svih uslova koje dobija od Zavoda za zastitu prirode..
Pa napiši ti post o tim izveštajima i u njemu pokaži kako se to poštuju zakoni Srbije (ne samo sramna uredba ). Vidim da priznaješ da postoji "starateljstvo".
niki m niki m 10:59 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

To što možda još negdje postoji bezakonje za tebe predstavlja dokaz da je sve u redu ?
Je li to neka nova pravna disciplina ?

Pokušaj da zapamtiš, da se privatna svojina ne može ograničavati niti stavljati pod starateljstvo uredbama već isključivo zakonom, to ne dozvoljava Ustav !


Sve uredbe kojima se proglasavaju zasticena prirodna dobra se oslanjaju pre svega na zakon o zastiti zivotne sredine koji predvidja ova ogranicenja.

Na kraju, od kada smo mi to na ti? Mozda se poznajemo?
sentinel26 sentinel26 11:04 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Virtuelni Vasilije
sentinel26Vasilije budi ljubazan pa navedi dio posta ( ili komentar ) gdje si ovo pronašao.Pa mrzi me sad da trazim, ali najgoru ostrascenost pa i mrznju sam kod tebe video jos onda kad si tvrdio da su Srbi cinili zlocine po Crnoj Gori ... i kad si pokusao da onu recenicu iz zakonika kneza Danila o tome da u Crnoj Gori "нема никакве друге народности до једине србске и никакве друге вјере до једине православне источне" pokusao da izokrenes i protumacis da se ono "православне источне" ne odnosi na SPC. Aj' sad razmisli: koji bi normalan covek hladne glave to mogao da uradi? Da tvrdi da oni koji za sebe tvrde da su srpske narodnosti ne pripadaju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi nego nekoj imaginarnoj "pravoslavno istocnoj" (a koja po tebi nije srpska). I iako su im vladari istovremeno vladike SPC???Eto, to sam ja protumacio kao ruznu politicku ostrascenost kakvih je malo na ovom blogu ... A ti nam kazi da li ti imas neku bolju dijagnozu za to ...

Imam Vasilije za tebe, uz žaljenje što ne znadeš da ja nijesam falsifikovao ničiji zakonik, kako se ja osjećam i kojoj vjeri pripadam isključivo je moja lična stvar i to se tebe ne tiče. Zločini koje su neki srpski oficiri i žandarmi počinili prema nekim mojim rodjacima (ubistva i paljenje imovine ) bili su, jesu i ostaće zločini za vjek i vjekova.
Ko to tebi brani da te zločine smatraš za blagodetna djela?

Pošto priznaješ da na ovom postu nijesi mogao da nadješ tu "ostrašćenost", budi ljubazan pa potraži neko drugo društvo. Prošetaj, ima još blogova i postova. Nije moj post jedina bandera.
sentinel26 sentinel26 11:13 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

niki m
. Na kraju, od kada smo mi to na ti? Mozda se poznajemo?
Zakon koji pominješ nema nijednu odredbu kojom se titularima privatne svojine mogu ograničiti njihova vlasnička prava, niti se tim zakonom to može uraditi, čak i da piše takvo nešto, ta odredba bi bila ništavna.

Zar se nijesmo "upoznali" tvojim dolaskom i prvim komentarom ?

Šteta, pa navrati opet ako ti "poznanstvo" prija.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:16 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Sentinel
Pošto priznaješ da na ovom postu nijesi mogao da nadješ tu "ostrašćenost", budi ljubazan pa potraži neko drugo društvo. Prošetaj, ima još blogova i postova.


Pih al' si ti negostoljubiv domacin ... jesi to video od tvoje skojevske drugarice koja je trenutno na istom "radnom zadatku": blacenju Emira Kusturice? Ja nisam ni rekao da si na ovom postu bio ostracen ... ovaj samo sadrzi besmislice i lici na politicki pamflet u okviru hajke na jednog coveka .... I sta imas ti ovde nekome da odredjujes ko ce sta da komentarise? Ja, za razliku od vas skojevaca, klomentarisem/diskutujem one postove koje pisu moji neistomisljenici ...

A tebi ako smeta dozvoli samo mogucnost komentarisanja tvojim istomisljenicima pa se onda uzajamno hvalite i "rekomendujte" ...
sentinel26 sentinel26 11:43 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

vanja.t
jedino u čemu ih kusturica ometa je devastiranje sredine, sad kad je svojim kapitalom i ugledom unapredio ceo kraj, dolazi predsednik opštine da kaže: a gde sam tu ja!, ili meštani koji bi sad kraj puteva da dižu šatore, kafane i da se bave ugostiteljstvom i turizmom kakav već imamo duž ibarske magisrtale ili neko novo ruglo od vikend naselja poput onog u kanjonu uvca
Vanja, ovo što si napisala je klasična zamjena teza.
Za sve devastacije i kriminalna djela nadležna je država i njeni organi i to se nikako ne smije prenositi ni na koga drugog. To Ustav Srbije i ne dozvoljava.

Što ne podržiš ( i moj ) predlog da se Zakonom o eksproprijaciji ili nacionalizaciji meštanima oduzme ta imovina uz naknadu, da se stvari uvedu u legalne zakonite tokove, pa neka tu imovinu poslije povjeravaju kome hoće.

Možda biste vi rado vašu imovinu povjerili na upravljanje Kusturici ili kome drugome ali to je vaša stvar, to što se vama ili kome drugom svidja kako on upravlja imovinom ne znači da i ja trebam da prihvatim njegovo starateljstvo nad mojom imovinom.

Država se ne bori zakonitim sredstvima protiv divljih vikend naselja. Zašto ? Zato što su političkim strankama na vlasti potrebni upravo ti glasači.

Pominješ kafane i ugostiteljstvo, a šta misliš zašto je 90% ugostiteljstva u Srbijiu van PDV sistema. Nijesu oni sami sebe isključili iz toga već je to uradila vlast.
Odgovor na to pitanje nadji sama. Nije teško.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:03 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Problem je u tome cemu stvarati nove administrativne oblasti pored vec postojecih? Zar Srbija Sume, kako je lepo Milosevic krstio, nema nadzor nad svim sumama, rekama, planinama etc u zemlji Srbiji? Zar oni nemaju za to zaposlene ljude, vodenicare, poljare, sumare, etc? Sad, ako Srbija Sume ne radi svoj posao onda je treba ukinuti i napraviti jedan sasvim novi sistem brige o prirodi a ne ovako stvarati neke izuzetke samo jer jedan covek ima dobre odnose sa politickom elitom. I ako je vec stvorena ta nova oblast zasto nisu i drugi vlasnici iz te oblasti imali priliku da konkurisu za mesto upravnika, po cemu je Kusturica kompetentniji od njih? Neko pomenu zasto su problem rendzeri? Pa iz jednostavnog razloga jer briga o okolini treba da se sprovodi sa lokala a ne naturanjem necega odozgo i to silom i oruzjem. U nekim drzavama ukidaju policajce a angazuju gradjane da se brinu o bezbednosti svoje okoline a u Srbiji se neke sumljive grupe naoruzanih tipova setaju po tudjim imanjima. Znaci tu je trebalo napraviti plan gde ce se kod lokalnog stanovnistva razvijati svest o brizi o prirodi. Uostalom nije ni najveci problem unistene prirode lokalno stanovnistvo vec korumpirano sudstvo koje dozvoljava da se siri divlja gradnja i fabrike koje ludacki zagadjuju okolinu. Niko ne bi pravio nista ako bi znao da ne sme. I konacno kontrola ne treba da oduzima ljudima alat ili rusi te zgrade vec da nosi foto-aparat i zabelezi kao dokaz i pocinioca i krivicno delo. Tako to rade recimo poljari u Backoj.
sentinel26 sentinel26 12:13 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Virtuelni Vasilije
Sentinel: Pošto priznaješ da na ovom postu nijesi mogao da nadješ tu "ostrašćenost", budi ljubazan pa potraži neko drugo društvo. Prošetaj, ima još blogova i postova.
Pih al' si ti negostoljubiv domacin ... jesi to video od tvoje skojevske drugarice koja je trenutno na istom "radnom zadatku": blacenju Emira Kusturice? Ja nisam ni rekao da si na ovom postu bio ostracen ... ovaj samo sadrzi besmislice i lici na politicki pamflet u okviru hajke na jednog coveka .... I sta imas ti ovde nekome da odredjujes ko ce sta da komentarise? Ja, za razliku od vas skojevaca, klomentarisem/diskutujem one postove koje pisu moji neistomisljenici ...A tebi ako smeta dozvoli samo mogucnost komentarisanja tvojim istomisljenicima pa se onda uzajamno hvalite i "rekomendujte" ...
Puh ! Al si nam antiskojevski skresao sve u brk. Pozdravi sve u NSPM i u udruženju za zaštitu lika i djela EM i popij jednu kavu na moj račun.

dragan7557 dragan7557 12:25 08.05.2009

Re: U cemu je problem?


Opet napamet izrecene tvdnje.

Ovo nisu tvrdnje nego praksa iz mog svakodnevnog života.
Naourazani cuvari zasticenog prirodnog dobra nisu u suprotnosti sa zakonom.

U pojedinim delovima EU (čiji Srbija hoće da bude član) čuvari u raznim parkovima nose oružje ako postoji potreba da se odbrane od divljih životinja a ne od civilizovanih građana.
Kako je to reseno u manjem ili vecem delu EU nije uopste bitno za ovu pricu. U Srbiji je to dozvoljeno

Najveći deo "dozvoljenog" u Srbiji će prilikom ulaska u EU biti jednostavno izbačen iz zakonodavstva, a na prvom mestu oružje koje je u posedu takozvanih privatnih obezbeđenja.
Za bezbednost građana služi policija a svakako ne privatne "armije" plaćenih čuvara koje po nalogu gazde mogu da prete i mlate po golorukom narodu.
Uostalom, ne znam sta bi nenaoruzani cuvar i mogao da uradi usred sume kada zatekne one koji nelegalno seku sumu.

U civilizovanim društvima takav čuvar pozove zakonski organ =policiju.
Iz vašeg piasnja proizilazi da rečeni "čuvar" nosi oružje da bi zaštitio sebe a ne dobro koje čuva. Po toj logici bi i svaki građanin trebao da nosi (najmanje pištoljčinu) kako bi sebe zaštitio od nasrtljivog čuvara što živo podseća na Džon Vejn filmove i Divlji Zapad.
Za ljutu ranu, ljuta trava.

Bolje reći na divljaštvo se odgovara divljaštvom a na bezakonje nasiljem.A civilizacija u čabar.
dragan7557
dragan7557 dragan7557 12:47 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Ko to tebi brani da te zločine smatraš za blagodetna djela?

U civilizovanom društvu MORAL, TRADICIJA I ZAKON.

dragan7557
dragan7557 dragan7557 13:12 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

jedino u čemu ih kusturica ometa je devastiranje sredine,

Naravno ovi "divljaci" su hiljadama godina pre dolaska Kusturice devastirali svoje ognjište i imovinu, pa je "Spasitelj" nateran teškom mukom i devastacijom došao da zavede red.

Plemenito, nema šta, osobito što za uzvrat "Spasitelj" skromno ne zahteva ništa????????????????????

Pre dolaska spasitelja je bila propast koja će biti još gora ako se isti naljuti i ode.
Ovo ni Čeda ne bi bolje sročio.

dragan7557
vracarac92 vracarac92 14:52 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

zbog njegovih politickih stavova.

Eto odgovora.
U Srbiji postoji veliki broj zasticenih prirodnih dobara i sva su uspostavljena uredbama Vlade.
476 ili 467, nisam zapamtio.
nego bas me zanimo koliko je ljudi uopste culo i za Mokru Goru i za Sargan i za Sargansku osmicu dok Kusturica nije poceo time da se bavi?
A ko je bio tamo mogao je da vidi koliko je lepo i sredjeno.
Kamo srece da u Srbiji ima vise takvih prirodnih zasticenih dobara.
Naravno, nista ne sme da se radi na stetu lokalnog stanovnistva.
dragan7557 dragan7557 16:38 08.05.2009

Re: U cemu je problem?


"Park prirode Mokra Gora doo" nije uspešno preduzeće jer je u sve tri godine postojanja (2006 - 2008 ) imalo gubitak !

Ili :
Velimir Ilić podario 2006 : 144.200.000 dinara ; održavanje puteva MG
Min. Poljoprivrede 2008 : 127.500.000 dinara ; otpadne vode
Eksel. Dinkić 2008 : 83.200.000 dinara ; bioskop (1.300 m/2) 10-15 (?) soba, recepcija i restoran


Ukupno: 353.900,000 tuđih para slovima tri stotine pedeset tri miliona i devet stotina hiljada dinara

dragan7557
sinergija92 sinergija92 16:56 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Virtuelni Vasilije
niki m
Sta se to konkretno zamera, osim sto se iz pozadine nazire pizma prema Kusturici zbog njegovih politickih stavova.



Inace nisam imao priliku da cujem ni jednu primedbu koja zbilja "drzi vodu". U cemu bi bio problem sto oni koji se bave nekim obezbedjenjem naoruzani? Ili sto je drzava postavila za upravnika jednog takvog prirodnog dobra uglednu, nepartijsku licnost? I to licnost koja je PRESUDNO doprinela da to prirodno dobro postane to sto jeste: ponos svih dobronamernih gradjana Srbije. Licnost za koju svi mozemo biti sigurni i ubedjeni da tu svoju poziciju nece iskoristiti za licno bogacenje - nego je svoje pare zaradjene u inostrastvu ulozio u nesto u cemu mozemo svi da uzivamo ... u razvoj umetnosti i kulture u Srbiji... Sta bi inace bilo alternativa? Valjda da se za upravnika postavi neki sitni partijski birokrata skoncentrisan pre svega na to da se sto pre "obezbedi" do kraja zivota ...

I ta "briga" za vlasnike privatnih parcela na tom zasticenom podrucju je LAZNA i samo izgovor za hajku na Kusturicu. Pa zar nije uobicajeno svuda u svetu da se ne dozvoljava gradnja u nacionalnim parkovima i slicnim podrucjima? Zar to nije slucaj i sa drugim takvim predelima i u samoj Srbiji? Vlasnici su ISKLJUCIVO zainteresovani da sto vise zarade. Bas njih briga za divlju gradnju i unistavanje prirode. Nikla bi tamo divlja vikendaska naselja jos odavno - jedino pre dolaska Kusturice i njegovog Drvengrada to nije bilo nikom interesantno ... Na kraju se tu ne obogate najvise ni ti vlasnici parcela nego razni tajkuni koji masovno otkupljuju takvo zemljiste pa ga posle preprodaju po neuporedivo visoj ceni... Ne bih ja iskljucio ni da iza ove hajke na Kusturicu i "brige" za lokalne gradjane ne stoji neki od srpskih tajkuna ... recimo neki od onih ko vec sad imaju u vlasnistvu neke od najvecih turistickih kompleksa u Srbiji. Ili neki od onih koji su pokupovali komplekse zemljista tamo gde ce proci najvaznije saobracajnice. Pa bi zeleli i da Mokru Goru prevedu u privatno vlasnistvo ...



Pre svega, da Vam kazem da obicno sa zadovoljstvom citam Vase komentare, ovom prilikom hocu i da prodiskutujem nesto. U komentarisanje sam se ukljucio zato sto mi je zasmetalo to sto u blogu nema jasne distinkcije izmedju cinjenica i pretpostavki, glasina. Nemam nameru da se opredeljujem "Pro et contra" ni kada je u pitanju Kusturica ni bilo ko drugi, to me ne interesuje. Mislim da je problem sto je poslednja epizoda "Insajdera" podbacila u kvalitetu, pa vecina ljudi koja ne poznaje materiju donosi svoj sud prema svojim, vec formiranim, stavovima, ali po nekim drugim kriterijumima.
Da pocnem s nekim primedbama koje bi, po mom misljenju, trebalo da "drze vodu".
-Zamislite situaciju u kojoj, npr. direktor Direkcije za izgradnju Grada Beograda (znaci drzavno preduzece koje gazduje gradjevinskim zemljistem-lokacijama za buducu izgradnju) ima svoju privatnu firmu koja se bavi investicijama u tom istom gradu. U obe firme je odgovorno lice, t.j. direktor! Ne treba puno rechi trositi na objasnjavanje da bi to bio ocigledan sukob interesa. Ne moze se biti direktor u drzavnoj i privatnoj firmi koje posluju u istoj interesnoj sferi. To je nedopusteno (a mogli su to elegantnije da rese imenovanjem necije svastike koja bi samo klimala glavom, pa bi sve bilo manje upadljivo). Slucaj u Mokroj Gori je istovetan. Kusturicino preduzece "Lotika" se bavi investicijama u sportske terene, stadione. Da li je tesko shvatiti da se ovde radi o strateskom pozicioniranju? Ma kakva zastita od divlje gradnje vikendica, to je sitno...verovatno je rec o "stavljanju shape" na celu teritoriju, politickim vezama napravljen deal da se on postavi za direktora drzavnog preduzeca, koje ce spreciti da neki gradjani nekontrolisano prodaju svoja imanja, ali ne (samo) da bi se zastitila priroda, nego da bi se izvrsila priprema za investicije u prvo, skijaliste, pa potom hotele, stadione itd., ali po licnom nahodjenju. Ja prvo zabranim svima (u ime drzave) da tu mogu da grade, seku, hodaju, a onda cu da odaberem za sebe (kao biznismena) sta mi treba, politickim vezama i korupcijom obezbedim dozvole i ucesce narodnih para u sufinansiranju privatnih poslova. U tu svrhu, politicari animiraju "svoje" direktore u "Zeleznicama Srbije" da investiraju (naravno, drzavni novac, iako postoji na stotine neobezbedjenih pruznih prelaza) u zeleznicku infrastrukturu, drugi opet u puteve, vodovod i kanalizaciju, treci ce imati zadatak da nabacuju turiste u vidu kongresnog turizma, skolskih ekskurzija itd....I to je u redu, da se razumemo, ali to je sve u svrhu nabacivanja klijenata privatnom biznisu. Gde je spoj privatnog biznisa i predstavnika drzave, tu je pogodno tle za korupciju, ili mozda da im verujemo na slepo? Turizam je lep, i koristan za sve, ali investiranje mora biti posteno. Kupite svoj plac, izgradite objekte, ako zaposlite ljude drzava napravi infrastrukturu, opstina dobije novac od taksi..itd. Ali ovde je kao zabranjena gradnja, a Kusturica je zapoceo gradnju skijalista tamo gde se njemu dopalo, po nekom diskrecionom pravu odabrao, narucio od nadleznih drzavnih organa dozvole da bas na tom delu moze da se gradi, pa, posto nije zatvorena finansijska konstrukcija za taj projekat, odustao (za sada)...I kada ga je novinarka upitala sta je sa vec isecenom sumom na mestu potencijalne staze, rekao je da ta suma tu i nije bila tako vredna...bila je IV kategorije....a vracanje u prethodno stanje? Investicije imaju svoju proceduru, planska dokumenta usvojena na organima lokalne samouprave, pa dozvole, pa tehnicka (projektna) dokumentacija, pa bankarske garancije, pa ugovor sa izvodjacem koji je orocen, pa tek onda ide prvi kramp na terenu. Ovde je onaj koji stiti prirodu, posekao sumu i onda kaze da i nije bila bas tako kvalitetna, puj pike ne vazi, svi koji su gledali emisiju su culi Kusturicino obrazlozenje.
-Ovde naoruzani rendzeri imaju pravo, po Uredbi, da pod prisilom oduzimaju sredstva onima koji pokusaju nelegalnu gradnju???S kojim kompetencijama cuvari znaju da tumace sta je "gradnja" u zakonskom smislu? Da li mogu da razlikuju geodetski premer za potrebe katastra od pravljenja podloga za izradu tehnicke dokumentacije? Zaplenice teodolite??? Po aktuelnom zakonu nadleznost za ove poslove je poverena gradjevinskoj inspekciji. Sve sto bi oni smeli da rade to je da prijave sumnju nadleznoj gradjevinskoj inspekciji u Uzicu. Ukoliko opstina nema dovoljno inspektora treba zaposliti nove, spreciti korupciju, i, pre svega, opremiti ih digitalnim kamerama, terenskim vozlilima, iznajmiti servise satelitskog snimanja i sl. sto je u danasnje vreme jako efikasno i ne tako skupo. Ukoliko u radu gradjevinske inspekcije dolazi do narusavanja javnog reda i mira, sto nije redak slucaj, trazi se asistencija policije i to je to.
-Naplata ekoloske takse koja ne ide na racun republike ili opstine, vec na racun "Parka prirode Mokra Gora" doo , i to u iznosu od vise hiljada evra koju bi zemljoposednik trebalo da plati zato sto kanalizaciona cev prolazi kroz privatni posed??? To me podseca na one pokusaje da se Vojska Jugoslavije bavi biznisom, neko se dosetio da bi mogao u ime vojske da prodaje objekte na atraktivnim lokacijama, onako po sistemu burazerske ekonomije, da na konto toga izgradi nedostajuce stanove za oficire i podoficire, a da pri tome malo umoci prste u med, naravno...Vojska treba da trebuje svoje potrebe, drzava, kroz Direkciju za imovinu treba da upravlja njome, kupuje, prodaje. Vojska nije preduzece.

Nekako mi ne idu zajedno altruizam i biznis. Odavno sam naucio da na ovim prostorima nijedna afera nije izbila u javnost zato sto posteni jure one koji to nisu, vec se obicno tajkuni bore za prevlast, i jedni i drugi su neposteni, sigurno je jedino da to sve ide preko grbace narodne.

Charsijska prica je i da je na tako velikom podrucju ograniceno i kontrolisano kretanje ljudi, upravo zato sto se kompjuterski precizno odrzava puno manjih lokacija na kojima se gaji neka droga....Svasta ljudi pricaju, ja npr. u to ne verujem....

Eto, malo diskutujemo samo ....pozz
dragan7557 dragan7557 16:58 08.05.2009

Re: U Mokroj Gori

adam weisphaut
tokom snimanja su dobiji sva moguca razjasnjenja

cveta život, empirijski dokazano.

Kako da ne, a bogami i Direktor na ruci nosi BOKSER (hladno oružje) u jednom momentu razgovora.

dragan7557
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:03 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

26
Pozdravi sve u NSPM i u udruženju za zaštitu lika i djela EM i popij jednu kavu na moj račun.


Hm, a jel bih mogao ja nesto da popijem na tvoj racun ako se slucajno zadesim u "svijetloj, lijepoj nasoj majskoj"? Racunam da si ti tamo drzavni heroj i da mogu na tvoj racun da dobijem sta god mi dusa pozeli ...
adam weisphaut adam weisphaut 17:04 08.05.2009

Pa eto,


Kako da ne, a bogami i Direktor na ruci nosi BOKSER (hladno oružje) u jednom momentu razgovora.

dragan7557

to je tako životno, to mora da je naučio od renđera-bivših lovokradica
dragan7557 dragan7557 17:16 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

To je nedopusteno (a mogli su to elegantnije da rese imenovanjem necije svastike koja bi samo klimala glavom, pa bi sve bilo manje upadljivo).

Kao recimo tetka g-đe Borke Vučić (senilna) vlasnica firme čini mi se u Londonu.
Slucaj u Mokroj Gori je istovetan. Kusturicino preduzece "Lotika"

Za koju Ekselencija ministar Dulic kaze da nikada za nju nije čuo
-Ovde naoruzani rendzeri imaju pravo

na kome nji'ove kolege u Texasu mogu da sanjaju i da im zavide uz primetno glođanje određenih ekstremiteta.
iznajmiti servise satelitskog snimanja

K'o ekselencija Davinić.
-Naplata ekoloske takse koja ne ide na racun republike

Država koristi nepresušan izvor MMF pa joj ove sitne pare nisu potrebne.
To me podseca na one pokusaje da se Vojska Jugoslavije bavi biznisom,

A mene na naredbu o obaveznom kupanju Nj.Ekselencije B.Tadića ministra Vojske.

dragan7557
adam weisphaut adam weisphaut 17:20 08.05.2009

Ma Kusta se u

Hm, a jel bih mogao ja nesto da popijem na tvoj racun ako se slucajno zadesim u "svijetloj, lijepoj nasoj majskoj"? Racunam da si ti tamo drzavni heroj i da mogu na tvoj racun da dobijem sta god mi dusa pozeli ...

CG odlično kotira, ima čak i Filmski centar (dal' još?) tako za leto ti i Brajo u HN a da kod Kuste zalijete Milovu pobedu
dragan7557 dragan7557 17:30 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Vlada samo pokrivač i zaštitni ogrtač

Dakle, nije lepo umanjivati tuđe vrednosti, u pitanju su Potemkinova sela.
Više od ogrtača a manje od gradova.

dragan7557
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:46 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

sinergija92
U komentarisanje sam se ukljucio zato sto mi je zasmetalo to sto u blogu nema jasne distinkcije izmedju cinjenica i pretpostavki, glasina...
Da li je tesko shvatiti da se ovde radi o strateskom pozicioniranju? Ma kakva zastita od divlje gradnje vikendica, to je sitno...verovatno je rec o "stavljanju shape" na celu teritoriju


Sta da vam kazem, postoje razne mogucnosti i mozemo spekulisati neograniceno o svemu ovome. Ja nisam gledao ni insajder niti imam nekih posebnih informacija/saznanja o svemu. Cinjenica je da Kusturica ima toliko neprijatelja i mrzitelja medju "drugosrbijancima" i cela stvar je toliko pod lupom javnosti tako da sam ubedjen da tu ozbiljnijih zakonskih prekrsaja nema ... niti da ima namere da se ovde stvori jos jedan srpski tajkun pred ocima cele javnosti. I ubedjen sam da ta zelja ne postoji ni sa Emirove strane. Ma hajte molim vas ko bi onda pravio bioskop, odrzavao neke male filmske festivale, dovodio studente filmske umetnosti iz celog sveta ako mu je cilj da se obogati? I ko se jos u svetu od toga obogatio?

Da ste stavi "sapa" je jasno da se htelo ... ali da nije toga svi mi znamo da bi tu vec sada imali grozdove divlje izgradjenih vikendica ... Drugim recima ja ne delim vase sumnje ... Razloga za uzbunu bi bilo samo ako bi to drzavno zemljiste iznedada postalo privatno ... e onda bih se i ja prvi pobunio ...

E sad, jasno da je Emir dobio dozvolu za sve kao zasluzni i istakunti umetnik ... To je ipak uradjeno javno i pred ocima cele javnosti. Slazem se da se i u takvim slucajevima moraju postovati zakoni ali bih se slozio i ako se drugim najzasluznijim sportistima, umetnicima i slicnim daju slicna prava i mogucnosti da uloze svoje POSTENO zaradjene pare. Pa eto verujem i da je i Djokovic pod posebnim uslovima dobio mogucnosti da pravi sporski centar u Kragujevcu. I verujem da cemo svi mi podrazti da se slicno omoguci i Ani, Jeleni, Divcu i svakom ko hoce tako nesto da radi. Pa valjda je svima nama bolje ako oni taj svoj novac uloze ovde kod nas a ne negde u inostranstvu? A brda, planina, reka i drugih prirodnih lepota u Srbiji ima vise nego dosta ... Iskreno receno takve investicije su vrlo tesko isplative koliko ja cenim ... a Srbija vrlo daleko od toga da postane druga Svajcarska ili Austrija ...

pozz
niki m niki m 19:09 08.05.2009

Re: U cemu je problem?

Da pocnem s nekim primedbama koje bi, po mom misljenju, trebalo da "drze vodu".
-Zamislite situaciju u kojoj, npr. direktor Direkcije za izgradnju Grada Beograda (znaci drzavno preduzece koje gazduje gradjevinskim zemljistem-lokacijama za buducu izgradnju) ima svoju privatnu firmu koja se bavi investicijama u tom istom gradu.


Zapravo, ovo i nije toliko dramaticna pretpostavka. Postoje ozbiljne sumnje da je bivsi vec legendarni direktor Direkcije za izgradnju Grada Beograda, pravi vlasnik ili bar suvlasnik gradjevinske firme koja vec dugo dobija najbolje lokacije za gradnju u Beogradu. Tako su bar, pre par godina, pisale novine, a i kancelarija mu se "slucajno" nalazi u istoj zgradi gde i ta poznata gradjevinska firma. Kako god, nadamo se da ce Insajder obratiti ovu pikanteriju jer od "insajderskih" izvora znam da im je ova prica poznata.
Elem, ne znam u kakvim su odnosima Lotika i d.o.o. Mokra Gora, valjda ima ko to moze da ispita. Sto se mene tice nemam nista protiv.
Moja pozicija se odnosi na tvrdnje da je drzava nekome nesto oduzela i to dala Kusturici. Ovo jednostavno nije istina. D.o.o. je odlukom vlade postala staralac ovog zasticenog podrucja i to je sve. Vec sam istakao da ne postoji unformni model za staraoce ovakvih podrucja. Negde je to JP Srbijasume, negde gorani ili planinari, a ovde je d.o.o. Takodje, mislim da Kusturicin ulog uopste nije mali. O Mokroj Gori su pisale mnogi svetski listovi pa i New York Times i uvek je to bilo vezivano za njegovo ime. Ako sve ovo posmatramo kao cist posao, drzava je napravila dobar posao. U roku od par godina Srbija je dobila ekskluzivnu turisticku destinaciju.

-Ovde naoruzani rendzeri imaju pravo, po Uredbi, da pod prisilom oduzimaju sredstva onima koji pokusaju nelegalnu gradnju???S kojim kompetencijama cuvari znaju da tumace sta je "gradnja" u zakonskom smislu? Da li mogu da razlikuju geodetski premer za potrebe katastra od pravljenja podloga za izradu tehnicke dokumentacije? Zaplenice teodolite??? Po aktuelnom zakonu nadleznost za ove poslove je poverena gradjevinskoj inspekciji.


Nema potrebe da cuvari tumace bilo sta, dovoljno je da zatraze dozvolu za gradnju, a na to imaju pravo. Inace, zaboravi na gradjevisnku inspekciju. Divlja gradnja cveta po nasim nacionalnim parkovima ali gradjevinska inspekcija ne preduzima nista. Ovde imamo slucaj da se problem resava u zacetku. Sto se oruzja tice ne znam koji je modalitet iskoristio Kusturica ali znam kako su to resili korisnici ribarskih podrucja koji nisu ni d.o.o. vec privatne firme. naime, jednostavno se registruju i za poslove obezbedjenja i na taj nacin steknu pravo da cuvari nose oruzje. Iz iskustva znam da im je ovo oruzje neophodno za licnu zastitu. U suprotnom bi ribocuvari bili najredovniji klijenti srpskog zdravstvenog sistema, konkretno, listom bi zavrsavali na traumatologiji.
Tine i Radojka Tine i Radojka 07:53 08.05.2009

vazdva

goran i salmonel
o tišli za beo grad i nikad više u dju rove krlje

ašta fali samit ucrnu goru
ito su finansirali građani kroz budžet

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana