Društvo

DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM - da li ga dostojno obeležavamo

Milan Karagaća RSS / 08.05.2009. u 18:41

Ambasador Rusije u Beogradu, NJ.E. Aleksandar Konuzin napisao je, povodom Dana pobede nad fašizmom, autorski članak u Danas-u, pod naslovom “Podigli su glavu oni koji su pucali u leđa”(koincidencija sa nama je slučajna?).

Toplo preporučujem taj tekst, koji bi mogao biti korisna literatura našoj državi, vojsci, istoričarima, prosveti i svima, kao lekcija o dostojanstvu, nacionalnom ponosu i civilizacijskim vrednostima, bez ideološke ostrašćenosti. Rusija se davno pre Srbije odrekla  komunizma ali ne i nacionalnog dostojanstva i svoje istorije, ona se ponosi antifašističkom borbom i bez ideološke ostrašćenosti odaje dužno poštovanje “Crvenoj armiji».

 

Evo samo nekoliko citata kako ambasador Konuzin civilizacijski, državnički i patriotski govori o pobedi nad fašizmom i svojoj zemlji: «Devetog maja položiću venac na Spomenik sovjetskom vojniku, njegovim drugovima, jugoslovenskim saborcima koji su oslobodili Beograd i za to dali ono najvrednije - sopstveni život.»

Nema sumnje da ambasador dobro zna ko su bili jugoslovenski saborci.

«Za Sovjetski Savez, koji je u ratu sa fašističkom Nemačkom izgubio desetine miliona ljudskih života, ovaj rat postao je Veliki Otadžbinski rat. Datum 9. maj zauvek će ispunjavati naša srca ponosom i bolom.... Za Rusiju veoma je važan ovaj datum koji nas nagoni da iznova razmišljamo o dimenzijama i značaju onoga što se desilo pre više od pola veka, da ocenimo od kakve globalne pretnje po čitavu civilizaciju su narodi sveta uspeli da se spasu.«

Valjda bi i Srbija trebalo ovako da kaže za svoje žrtve i o opasnostima povampirenja fašizma.

«Rat je doneo nebrojene nesreće i lišavanja, i zato me obuzima veće uzbuđenje kada pomislim da je glavna prepreka na putu širenja „smeđe kuge“ bila moja, nekada jedinstvena Otadžbina, Sovjetski Savez.»

Dostojanstveno i poatriotski rečeno. A kako se mi odnosimo prema našima koji su takođe bili jedna od prepreka na putu širenja te kuge, kako prema jedinstvenoj otadžbini.?

«Zahvalni smo za prijateljsku ruku koju su nam saveznici pružili u najtežim godinama rata - 1941-1942. Ne treba misliti da se mi sećamo nečega, a nešto smo zaboravili. Pamtimo heroizam američkih i engleskih mornara koji su dovozili vojni tovar u severne luke SSSR-a, divimo se podvizima britanskih pilota koji su sačuvali nebo nad Murmanskom, poštujemo pilote puka „Normandija - Neman“. Poštujemo uspomenu na heroje - Amerikance, Engleze, Kanađane koji su juna 1944. otvorili Drugi front u Normandiji i doneli slobodu državama Zapadne Evrope. Nismo zaboravili da su zajedno sa sovjetskim

vojnicima na Berlin jurišali i vojnici Poljske armije. Nikada se neće zaboraviti podvig naroda Jugoslavije, države antifašističke koalicije, koja je odigrala značajnu ulogu u oslobađanju Balkana i koja je u ratu dala više od milion života svojih građana. U istoriji naših odnosa rat je zapisao jednu od, verovatno, najvažnijih i najnezaboravnijih stranica sa mnoštvom primera istinskog heroizma i samopožrtvovanja naših naroda u cilju postizanja zajedničke Pobede.”

Zašto se sami isključujemo iz antihitlerovske koalicije? Nema nikakve sumnje da Rusija i njen ambasador dobro znaju ko je bio u antifašističkoj koaliciji i ko su im bili saveznici na Balkanu, a ko se povukao sa Nemcima.

«Međutim, nisu svi bili u stanju da sačuvaju sećanje zahvalnosti na ruske vojnike. Ruše se, premeštaju i skrnave spomenici onih čijom su se krvlju zagrcnuli fašisti. Dovodi se u sumnju istorijska uloga ruskih Ivana koji su došli sa svoje razorene zemlje, sa svojom tragičnom sudbinom da spasavaju Evropu od istrebljenja. Podigli su glavu oni koji su im pucali u leđa.”

Zar se i kod nas slično ne događa. Zašto se i ko  dozvoljava da se brišu  nazivi koji potsećaju na NOB ,pa i rusku Crvenu armiji.? 

Šta reći posle ovaga što je ambasador na najbolji način rekao, osim da se zapitamo šta nam se dešava i zbog čega se kod nas minimizira ono što nam drugi priznaju?

Dan pobede nad fašizmom je simbol konačnog obračuna progresivnog sveta sa najmračnijom idejom i pokretom u ljudskoj istoriji. Snage antihitlerovske koalicije su, suočene sa takvim zlom, ostavile po strani međusobne ideološke razlike. Nisu Čerčil i Staljin imali mnogo zajedničkog, imali su čak i konkurentske aspiracije oko sfera uticaja ali im nije smetalo da budu saveznici. I u vreme hladnog rata i žestokih ideoloških sukoba Dan pobede se obeležavao dostojanstveno u svim zemljama koje su učestvovale u pobedi. Pobeda nad fašizmom bila je ne samo pobeda dobra nad zlom, već i  civilizacijska i moralna  pobeda. Antifašizam je  danas civilizacijsko, kulturno i javno dobro, stvar čovečnosti, pristojnosti i ličnog i državnog dostojanstva. Pitanje fašizma i antifašizma ne može, niti sme, da bude svedeno na ideološku tlapnju, već na vrednosni nivo i činjenice.

Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom je odnos države prema fašizmu, a ne ideološko i nacionalističko nadmudrivanje da li  zbog Tita ,koji je bio Hrvat i komunista, treba sebi u inat da prećutimo doprinos srpskog naroda pobedi nad fašizmom, da ne uvredimo poštovaoce lika i dela Draže, Nedića i ostalih.

Dok se Evropa, Amerika i Rusija ponose pobedom nad fašizmom , dok mnogi, pa čak i sami Nemci, ističu svoj otpor fašizmu, neki umni  Srbi,  zaslepljeni antikomunizmom, gaze po ogromnim žrtvama srpskog naroda palih u borbi protiv fašizma.

I dok po pitanju fašizma i antifašizma za Rusiju, za SAD, za EU i sav normalan svet nema nikakve dileme, nema nikakve dileme ko su pobednici ko pobeđeni, kod nas se stidljivo govori o pobedi nad fašizmom, a hoćemo u EU, dok pitanje utvrđivanje gde je streljan Draža Mihajlović ima karakter državnog projekta ,s konotacijom da se on rehabilituje.

Činjenica  da svi partizani nisu bili komunisti ali da su svi bili antifašisti, da Amerika i Engleska nisu komunističke ali su bile antifašističke, i zato je krajnje neprimerno odnositi se prema antifašizmu kao prema komunizmu.

Poštovaoci onih koje nisu učestvovali u antifašističkoj borbi ili su bili na strani okupatora najradije bi da se o antifašizmu ne govori bilo zato što imaju grižu savesti što nisu bili aktivno na strani antifašista ili zato što su bili aktivni na strani fašista i  nemaju grižu savesti. Za njih je na prvom mestu antikomunizam i  revanšizam zbog poraza koji su  doživeli od narodnooslobodilačkog pokreta, koga oni pogrdo zovu komunizmom.

EU je nastala na tradiciji antifašizma,kao najveći mirovni projekat kao brana da se fašizam i njemu slični nikada ne povampire.

Zar ne treba Srbija da kaže svima u EU da je posle V.Britanije imala najjaču vojnu silu u okviru antihitlerovske koalicije i da je, posle Poljske, dala najveći broj žrtava (Rusija i SAD nisu članice EU ) . Zašto neko uporno gura Srbiju u društvo Bugarske, Rumunije, Mađarske i drugih zemalja koje su bile  na strani sila Osovine.

Pa zar evroskoj Srbiji nije čast i referenca da, sa punim pravom i istorijski čista obraza Srbije, obeležava Dan  pobede kao simbol doprinosa Srbije i srpskog naroda pobedi nad fašizmom. Ovo tim pre što je malo zemalja u EU koje su same oslobađale svoje gradove i zemlju.Nerazumno je i ponašanje Crkve, koja zaboravlja veliki broj sveštenika pa i episkopa koji su bili žrtve fašizma, bilo kao borci ili stradali u logorima i streljani.

Svedoci smo da se u Srbiji sve manje i stidljivo govori o antifašističkoj borbi, da se datumi iz NOB prepuštaju zaboravu, da se period od 1941-45 najradije izbegava u govorima zvaničnika o slavnoj borbi srpskog naroda kroz istoriju

Ne čini se mnogo da se antifašizam kao vrednost vrati u tradiciju vrednosti na kojima će se vaspitavati mlade generacije i vojska.. Kako inače razumeti da se u Vojsci Srbije u prigodnim govorima preskače NOB, da su promenjeni nazivi kasarni i izbačena imena narodnih heroja, Srba. U najnovijem broju časopisa «Odbrana», u rubrici «Dogodilo se» , 9.maj se pominje kao Dan Evrope ali  ne i  Dan pobede nad fašizmom( kao da se radi o časopisu Kancelarije za pridruživanje EU, a ne časopisuVojske Srbije). Nema ni pomena o završnim operacijama za konačno oslobođenje zemlje, već se obrađuje bitka na Belasici koju je vodio neki Samuilo 1014,godine. S druge strane, redovno se daje prikaz verskih praznika, intervuji sa crkvenim velikodostojnicima. Šta reći osim da se preteruje i da se  radi  o dodvoravanje Crkvi istih onih koji su bili žestoki Titovi omladinci i Jugosloveni, zatim Slobisti i Srbi a sada veliki Srbi i pravoslavci.

Dok savremena Nemačka svojoj omladini i vojsci govori o pukovniku Šaufenbergu kao simbolu otpora nacizmu, kod nas u vojci gradimo «duhovnu vertikalu» tako što joj se, umesto ideologije SKJ ranije, sada dosta agresivno servira pravoslavlje i nacionalni romantizam, nažalost uz mnogo vulgarizacije. Ono što su ranije bili Marks, Engels i drug Tito sada su sa istim žarom i zaslepljenošću Car Dušan, Car Lazar, Sveti Sava, Vladika Velimirović,....... Tako vojska postaje najveće uporište naše duhovnosti, vojni časopis “Odbrana” sve više liči na “Pravoslavlje”.

Tradicija svake normalne vojske gradi se na oslobodilačkim tradicijama naroda  , sa čime se svako normalan ponosi.  Neće biti da Srbi ni njihova vojska nisu postojali u periodu od 1918. do pre koju godinu. Pa valjda su i ti partizani, koji nisu svi bili komunisti, branili pre svega srpski narod.

Ko ima pravo da se ne seća s pijatetom tolikog broja Srba , naravno i ostalih, poginulih u borbi protiv fašizma. Kad nekima zatreba odmah posegnu za ogromnim brojem žrtava ali kad ih treba poštovati, onda ne bi da se zameraju onima koji su bili sa onima koji su toliko Srba pobili.

Dakle, pitanje je šta pokazujemo ignorisanjem ili minimiziranjem Dana pobede i našeg doprinosa pobedi nad fašizmom- da li vrednosni stav da fašizam i nije trebalo pobediti ili se radi o dodvoravanju onima koji nisu učestvovali u pobedi ili smo rešeni da novi priučeni i ideološki ostrašćeni istoričari dokažu da  se fašizam samopobedio. Ili je sve to deo jednog projekta rehabilitacije saradnika okupatora zbog zasluga što su bili protiv komunista.

 

Skromno i stidljivo obeležavanje Dana pobede predhodnih godina i odluka da se Dan oslobođenja Beograda ne slavi kao Dan Beograda je totalno nerazumno, a očito je motivisana ideološkim razlozima,.
Ispada da je za našu državu sada važnije da pokaže antikomunizam nego antifašizam.

Takođe ispada da je izjednačavanje četnika i partizana imalo  za cilj rehabilitaciju četnika i marginalizovanje narodno-oslobodilačkog pokreta i antifašizma, gurajući ih  u drugi plan.

Zato neki , s pravom tvrde da je anti-antifašizam u Srbiji izraženiji od antifašizma.

Nije stvar u tome da se nadgornjava čiji su dedovi gde bili i zašto su bili, već jednostavno određenje države prema fašizmu i jasno deklarisanje da prihvata antifažizam kao civilizacijsku vrenost na kojoj počiva savremena Evropa.

Baš mene briga da li je neko za ili protiv komunista ali sve treba da nas zabrine ako se bilo čime opravdava fašizam pre, sada ili u budućnosti.

Ako se govori o nacionalnom pomirenju, a ono treba, pa zar nije antifašizam ta platforma. Možda će sutrašnji 13.maj po novom SPO kalendaru tome doprineti. Legitimno je biti za kralja i otadžbinu ali nije lepo zaboravljati one koji su otadžbinu branili.

Uostalom, Dan pobede nad fašizmom nisu izmislili naši komunisti, to je dan kada je kapitulirala fašistička Nemačka i dan koji obeležavaju svi oni koji smatraju da je fašizam trebalo pobediti i nikada mu ne dati da se povampiri.

Kao što napisa ambasador Konuzin:“Ne sme se dozvoliti iskrivljavanje ljudskog sećanja. I upravo taj čovekov dar, sećanje, daje nam mogućnost da ispravno i pravedno ocenimo mnoge današnje događaje. Sećanje nam ne dozvoljava da zaboravimo, a to jeste garant da se tragedija neće ponoviti. Previše su nesreća i iskušenja doneli rasni eksperimenti, koji su rezultirali genocidom i pokušajem totalnog uništenja čitavih naroda.”

 



Komentari (116)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorran2 gorran2 19:05 08.05.2009

Sutra u CZKD

Od 18:00 dokumentarac NESTANAK HEROJA Ivana Mandića, dobitnik prve nagrade u regionalnoj konkurenciji na nedavnom BELDOCS-u.
U 20 tribina pod naslovom IZ POBEDE U PORAZ - o ratu protiv fašizma, o utemeljenu civilizacije na toj pobedi, o našem dezertiranju na poricije poraženog fašizma pre 20 godina, i o tome gde smo danas.

CZKD, Birčaninova 21, 9.05.
drug.clan drug.clan 19:16 08.05.2009

price

Slusajuci ljude u Srbiji u poslednje vreme ispade da je srbija bila na strani nemaca jer se niciji deda nije borio u partizanima, niko nije bio komunista i svi su bili kulaci pre drugog svetskog rata, svima je sve oduzeto a Srbija je po svemu tome onda bila najbogatija drzava na svetu!
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:37 09.05.2009

Re: price

drug.clan
Slusajuci ljude u Srbiji u poslednje vreme ispade da je srbija bila na strani nemaca jer se niciji deda nije borio u partizanima, niko nije bio komunista i svi su bili kulaci pre drugog svetskog rata, svima je sve oduzeto a Srbija je po svemu tome onda bila najbogatija drzava na svetu!

čista desetka!
inagadadavida inagadadavida 11:05 09.05.2009

Re: price

drug.clan
Slusajuci ljude u Srbiji u poslednje vreme ispade da je srbija bila na strani nemaca jer se niciji deda nije borio u partizanima, niko nije bio komunista i svi su bili kulaci pre drugog svetskog rata, svima je sve oduzeto a Srbija je po svemu tome onda bila najbogatija drzava na svetu!


Skroz tacno...........znam neke, koji su u pomami da posto poto imaju bar jedan primerak cetnika u familiji, kojim bi mogli da se dice, a u nedostatku muskih clanova iste, pokusavali da babe i strine prikazu kao cetnicke bolnicarke, ono ..........partizanka Mara fazon.........

Jedan je cak babi nacrtao brkove i bradu na slici , misleci da je to neizbezno za pravog cetnika / inju.............

Ili , mozda ipak nije bilo docrtano???

dubogdanovic dubogdanovic 14:56 11.05.2009

Re: price

"Nema sumnje da ambasador dobro zna ko su bili jugoslovenski saborci", kaže autor.
Ali, nema sumnje ni da se danas Moskva u Srbiji oslanja (i) na one koji s puno ponosa slave Nedića, Ljotića, Mihajlovića...
Ko tu kome puca u ledja?
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:54 11.05.2009

Re: price

dubogdanovic
"Nema sumnje da ambasador dobro zna ko su bili jugoslovenski saborci", kaže autor.
Ali, nema sumnje ni da se danas Moskva u Srbiji oslanja (i) na one koji s puno ponosa slave Nedića, Ljotića, Mihajlovića...
Ko tu kome puca u ledja?

Oni se ne oslanjaju, oni teraju svoju poliotiku i interese a ovi im podilaze. Ako Rusima bude trebalo reći im to što znaju ko je na kojoj strani bio. A koliko sam čuo jednom su već stavili primedbu .
gorran2 gorran2 19:29 08.05.2009

Drastično i uvredljivo nepoštovanje

14. oktobra 1944. u toku prepodneva pukovnik Keserović, komandant Rasinsko-topličke grupe korpusa izvodio je u Kruševcu svoju parodiju "oslobađanja". Iz svog štaba u centru Kruševca krenuo je sa svojim snagama da preuzme vlast od Nemaca koji su se povlačili. Kad je pristigao ešalon 233 divizije Crvene armije, izveo je potpukovnika, komandanta te grupe, na balkon hotela "Pariz" da izigrava savezništvo.

Istovremeno je njegova 1. i 2. Rasinska brigada pod komandom kapetana Mirka Tomaševića u selu Kapidžiji dočekala u zasedi drugu kolonu 233 divizije, i ubila 3 crvenoarmejca. Ova kolona je, zajedno sa 3. srpskom brigadom, napala četnike i razbila ih.

Tom prilikom poginulo je 18 crvenoarmejaca, i njima je u Kruševcu kasnije podignut spomenik. Ovaj spomenik je uklonjen pre nekih 5 godina, kad je na vlast došao gradonačelnik iz DS-a.

Istovremeno je promenjeno preko 60% od ukupnog broja naziva ulica u gradu. Od svih koje su imale bilo kakve veze sa NOB, ostala je samo ulica Veselina Nikolića, skojevca streljanog avgusta 1941.
“Podigli su glavu oni koji su pucali u leđa”(koincidencija sa nama je slučajna?).
Dakle, nije slučajna.
gorran2 gorran2 20:27 08.05.2009

Re: Drastično i uvredljivo nepoštovanje

Nakon 15 godina nipodaštavanja narodnooslobodilačke borbe, 15 godina sumanute propagande i žute istorije, 15 godina zatiranja uspomena, devastiranja spomenika i preimenovanja ulica, pre par godina situacija je iznenada počela da se menja.

U Rusiji je Putinov velikodržavni sistem obnovio tradiciju oružja "slavne i pobedonosne" Crvene armije radi svojih unutrašnjih interesa. Budući da se Srbija nalazi u posebno poniznom stavu prema Rusiji, domaći političari počeli su da primenjuju Keserovićevu "filozofiju": svim snagama protiv domaćih "crvenih", ali izigravanje savezništva sa Rusima.

Otuda su iznenada počela obeležavanja onih sećanja koja imaju veze sa Rusijom, tj SSSR. Dok sa druge strane cela država grozničavo traži čiča-Dražu da se njime diči i ponosi.

U ovome su izgleda jedinstveni DS i DSS, a ne bih se čudio ni da ostali prihvate ovakav stav.
die hard die hard 22:46 08.05.2009

Re: Drastično i uvredljivo nepoštovanje

. Ovaj spomenik je uklonjen pre nekih 5 godina, kad je na vlast došao gradonačelnik iz DS-a.


Interesuje me gde je taj spomenik zaista bio.Inace vec par godina razmisljam i prikupljam dokumentaciju da restauriram spomenike partizanima koji su zapusteni u Srbiji i u bivsoj Jugslaviji.Imam kontakte sa ljudima iz svih republika bivse YU, i ima mnogo zainteresovanih.Ono sto nemam su naravno sredstva za to, al ideja zivi i dalje.
gorran2 gorran2 23:16 08.05.2009

Re: Drastično i uvredljivo nepoštovanje

Bio sam u Kruševcu, i pokazali su mi mesto, ali nisam zapamtio - pitaću.
Inace vec par godina razmisljam i prikupljam dokumentaciju da restauriram spomenike partizanima koji su zapusteni u Srbiji i u bivsoj Jugslaviji.
U CZKD-u će sutra biti ekipa iz Pančeva koja je obišla spomenike širom Juge. Biće izložene fotografije Marka Šnajdera - evo jedne:

alexlambros alexlambros 18:36 11.05.2009

Re: Drastično i uvredljivo nepoštovanje

ovo je u Kragujevcu, joggiram pored
gorran2 gorran2 19:35 08.05.2009

Da li ga dostojno obeležavamo?

Po svemu sudeći, ne bi ni trebalo da ga obeležavamo.

Doduše, pre 65 godina pobedili smo, i bili smo na strani dobra, hrabri i požrtvovani. Ali smo bili vrlo nesrećni zbog te pobede, pa smo prešli na stranu poraženog fašizma, i uspeli da budemo na strani zla, i poraženi.

Prema tome, nemamo šta da slavimo. Bar ne dok se eksplicitno ne vratimo na stranu antifašizma.
Domazet Domazet 19:50 08.05.2009

Vec rekoh ali da ponovim...

gorran2
Po svemu sudeći, ne bi ni trebalo da ga obeležavamo.

Doduše, pre 65 godina pobedili smo, i bili smo na strani dobra, hrabri i požrtvovani. Ali smo bili vrlo nesrećni zbog te pobede, pa smo prešli na stranu poraženog fašizma, i uspeli da budemo na strani zla, i poraženi.

Prema tome, nemamo šta da slavimo. Bar ne dok se eksplicitno ne vratimo na stranu antifašizma.
...jedna od upechatljivijih ilustracija shizofrene situacije u Srbiji. Kada danas slushate branitelje i kritichare Nedica (narochito one najglasnije) nikako da pogodite koji su koji...
gorran2 gorran2 20:08 08.05.2009

Re: Vec rekoh ali da ponovim...

Kada danas slushate branitelje i kritichare Nedica (narochito one najglasnije) nikako da pogodite koji su koji...
Ko ima problema sa razumevanjem, neka poseti sutra obe strane: ima u Sabornoj crkvi pomen Nediću i Ljotiću, a u CZKD antifašistička tribina.
Kome ni to ne pomogne, za njega prognoza nije najsjajnija...
Filip2412 Filip2412 20:11 08.05.2009

Re: Vec rekoh ali da ponovim...

Ko ima problema sa razumevanjem, neka poseti sutra obe strane: ima u Sabornoj crkvi pomen Nediću i Ljotiću, a u CZKD antifašistička tribina.
Pa ta naša crkva i naši royalisti da su bili bolji ne bi ih komunisti ni srušili...

Možda je dobra strana je što većina klinaca nema pojma o istoriji tako da.... zabole ih i za jedne i za druge.
Domazet Domazet 20:15 08.05.2009

Shta da ti kazhem o prognozi...

gorran2
Kada danas slushate branitelje i kritichare Nedica (narochito one najglasnije) nikako da pogodite koji su koji...
Ko ima problema sa razumevanjem, neka poseti sutra obe strane: ima u Sabornoj crkvi pomen Nediću i Ljotiću, a u CZKD antifašistička tribina.
Kome ni to ne pomogne, za njega prognoza nije najsjajnija...
...sem da ti dam moju. Danashnji zagovornici Nediceve filozofije uglavnom ce se okupiti u CZKDu. Oni koji se danas priotive Nedicevoj filozofiji ce mu otici na pomen. Pa ti sad vidi koliko ce tvoj recept da pomogne...
gorran2 gorran2 20:19 08.05.2009

Re: Shta da ti kazhem o prognozi...

...sem da ti dam moju. Danashnji zagovornici Nediceve filozofije uglavnom ce se okupiti u CZKDu. Oni koji se danas priotive Nedicevoj filozofiji ce otici na pomen. Pa ti sad vidi koliko ce tvoj recept da pomogne...

Moram da ti priznam da si me zaintrigirao. Dakle, u čemu si to otkrio moj afinitet prema Nedićevoj "filozofiji"?
Domazet Domazet 20:43 08.05.2009

E da, ne ogdgovorih ti...

gorran2
...sem da ti dam moju. Danashnji zagovornici Nediceve filozofije uglavnom ce se okupiti u CZKDu. Oni koji se danas priotive Nedicevoj filozofiji ce otici na pomen. Pa ti sad vidi koliko ce tvoj recept da pomogne...

Moram da ti priznam da si me zaintrigirao. Dakle, u čemu si to otkrio moj afinitet prema Nedićevoj "filozofiji"?
...na one navodnike. Nediceva filozofija nije ni mnogo komplikovana ni njegova originalna. Mozhe se svesti na jednu jedinu rechenicu: Pusti druge da plate (i tvoj) rachun. Ali je zato univerzalno ljudska, ne poznaje ideoloshke granice. Dakle, ne stoje ti navodnici...
Da se sada loosely nadovezhem na jedan drugi thread, jedan od razloga zashto je komunizam tako neslavno propao je i to shto je medju komunistima bilo previshe onih koji postojanje takvog rezona nisu mogli da prihvate i dovoljno onih koji su ga savrsheno dobro razumeli i koristeci ga uspeli da se probiju u prve redove...
adam weisphaut adam weisphaut 22:15 08.05.2009

Uf, bre

...mislio sam na, recimo, Adama i ostale spushtache tudjih gaca. Normalno, Adam je samo sitan izvodjach radova ali je zbog svoje osebujne inteligencije, kojom nadomeshta nedostatak drskosti i upornosti, zgodan primer...

a ja mislio da svi koji ti "raskrvave nos" imaju kognitivne teškoće, hvala
Btw. Nedićevu sliku su u Vladi okačili tvoji kosovobraniteljski istomišljenici, zahtev za njegovu rehabilitaciju vode ljudi tvog osećaja za srpstvo, a siguran sam da u tvom neposrednom blogookruženju ("pametniji" mogu da nađem par ljubitelja ovog đenerala, tvoj pokušaj "drž'te lopova" (ja i CZKD, opet hvala ) je smešan, pa svi znamo da je ovo Nemačka i '45 ko bi ponosno rekao "Ich bin ein Werwulf" i po predaji i suprostavio se komadanju Lebenrauma, ti, zato i stalno braniš brundavom hermenautikom (uz qurvanjski otklon "ko jel' ja, gde sam ja to rekao?" one koje je samo vreme omelo da slede mudru politiku Đenerala
Domazet Domazet 22:36 08.05.2009

Opet ti sa svojim idelizovanim vidjenjem..

a ja mislio da svi koji ti "raskrvave nos" imaju kognitivne teškoće...
...bloga, pa da je kriterijum za to da li je neko budala to da li je meni razbio nos (je l' u Belizeu) onda bi se moglo zakljuchiti da na ovom blogu uopshte nema budala. Shto jednostavno nije tachno. Ima ih koliko hoces, mada nikako da se prebroje, zauzeti su brojanjem preporuka suprotne lozhe. A da ti ne govorim o tome kako bi to moralo da se protumachi i kao da ti ne postojish. A svi lepo znamo koliko mnogo postojih. I na radost moju, josh cesh dugo. Ali ne na ovom threadu. Suvishe je ozbiljna tematika da bih nasedao na tvoje samodetoniranje...
Goran Vučković Goran Vučković 22:36 08.05.2009

Lebensraum

pa svi znamo da je ovo Nemačka i '45 ko bi ponosno rekao "Ich bin ein Werwulf" i po predaji i suprostavio se komadanju Lebenrauma,

Kad reče lebensraum - eno jedan čistač lebensrauma pobeže iz Hrvatske u Bosnu po presudi za ratne zločine. Imaš i dirljiv govor kod Aleksandra T. sa sve zastavom i bibliotekom u pozadini, gde kaže na kraju "doviđenja" umesto "zbogom".
adam weisphaut adam weisphaut 22:48 08.05.2009

Ma shvatam da krvav nos boli, pa boli

Ali ne na ovom threadu.

ali da vidimo šta te je po sopstvenoj terminologij autodetoniralo:
ima u Sabornoj crkvi pomen Nediću i Ljotiću

Vidi, sveta krava
Edit: a malo podrobnije o istorijatu ovog fenomena
adam weisphaut adam weisphaut 22:50 08.05.2009

A mogao je da se

eno jedan čistač lebensrauma pobeže iz Hrvatske u Bosnu po presudi za ratne zločine

sakrije u centru Zagreba, nije ništa naučio od Domayetovog zemljaka Dr. Dabe...
Milan Karagaća Milan Karagaća 07:01 09.05.2009

Re: Vec rekoh ali da ponovim...

gorran2
Kada danas slushate branitelje i kritichare Nedica (narochito one najglasnije) nikako da pogodite koji su koji...
Ko ima problema sa razumevanjem, neka poseti sutra obe strane: ima u Sabornoj crkvi pomen Nediću i Ljotiću, a u CZKD antifašistička tribina.
Kome ni to ne pomogne, za njega prognoza nije najsjajnija...

Evo u e-novinama o današnjem pomenu Nediću, Ljotiću ....
[url=http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=25832][/url]
adam weisphaut adam weisphaut 08:30 09.05.2009

Samo da popravim

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:58 09.05.2009

Re: Uf, bre



Ovo piše u E-novinama.

„I ove će godine trajati rat, a ko zna da li će se završiti i iduće. Zato svi Srbi ma gde bili moraju se držati ovih načela:
1. Sačuvati što više srpskih glava; ne liti srpsku dragocenu krv uzalud;
2. Svom Srpstvu matica je Majka Srbija;
3. Najveći neprijatelj srpstva je komunizam - Njega treba trebiti iz srpske narodne njive, bez milosti do kraja.
4. Najveći je dušmanin srpskog naroda onaj koji deli Srbe na ma kakve frakcije, partije ili frontove. Svi Srbi moraju biti u jednoj jedinstvenoj falanzi, okupljeni u svesrpskoj legiji. Svi Srbi složno, bratski na okup, da se spasavamo sami.
5. Za sve Srbe nasušna je potreba da svuda čuvaju red, mir i rad. Svaki dan proveden u miru ojačava srpstvo i čuva ga za budućnost.
6. Ostati miran do kraja rata. Ujedinjen srpski narod ne može ništa iznenaditi ni u građanski rat uvući. Ovo je najbitnije.
7. Svuda organizovati srpske oružane jedinice protivu komunista uz pomoć nemačku i sa njima lojalno sarađivati svuda. Veru srpsku pravoslavnu i pradedovsku čuvati i štititi kao najveću srpsku dragocenost.”

Also sprach predsednik tzv. Vlade narodnog spasa 1941 - 1944, đeneral Milan Nedić, samo šest meseci pre nego što će pobeći iz zemlje pod okrilje Rajha. Omraženi Britanci izručiće ga Jugoslaviji dve godine kasnije, ali nikad neće biti osuđen jer je navodno izvršio samoubistvo. Tako će i Nedić, kao mnogi drugi heroji, ostati neosuđen za progone i ubistva, rasne zakone i saradnju sa okupatorom. Neosuđen, dakle nevin.

Obratiti pažnju na tač.3.,4. i 7. , naročito u tč.7. gde čovek lepo kaže protiv koga se ima boriti a sa kim sarađivati.
Alal vera i njemu i onima koji mu danasdrže pomen.
To je sramota za sve demokratske i progresivne stranke, pre svega DS i nadam seda će se distancirati, jer je to ruženje države dok se u Moskvi održava vojna parada, dok Sarkozi i Braun obeležavaju Dan pobede nad fašizmom.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:06 09.05.2009

Re: Samo da popravim

adam weisphaut
Link

Hvala Adame.
Filip2412 Filip2412 19:46 08.05.2009

...

Ispada da je za našu državu sada važnije da pokaže antikomunizam nego antifašizam.
Trebalo bi da bude podjednako vazno. Ipak verovatno kod nas antikomunizam nije tako agresivan kao kod istocnoevropskih naroda koje su Rusi velikodusno oslobodili. Hteli su i nas da oslobode ali zamalo nisu uspeli. Postoji i istorijska literatura koja ukazuje na to da je Staljin hteo ne samo istocnu nego celu Evropu da osobodi i da je bio jako razocaran nakon rata, smatrajuci da je rat za SSSR izgubljen jer su oslobodili samo pola Evrope.


ICEBREAKER: Who Started the Second World War?
Viktor Suvorov

Jednostavno, antifašizam nije alibi za porobljavanje pola Evrope od strane SSSR-a, niti može biti alibi domaćim komunistima za rušenje poretka, dizanje revolucije u sred rata i ukidanje demokratije.

Nije samo bitno da ste PROTIV fašizma nego i bitno i ZA šta se ste.

A inače, poznato je da su Rusi počeli oslobađati neke svoje zapadne susede i pre nego što su isti bili napadnuti od Nemačke.
gorran2 gorran2 20:15 08.05.2009

Re: ...

To ne umanjuje značaj pobede nad fašizmom.
On je bio zlo tog stepena da su se u koaliciju protiv njega ujedinile šarolike snaga.

Pobedom nad fašizmom odbranjene su osnovne vrednosti naše civilizacije.

Naravno, trebalo se suprotstaviti i Staljinovom imperijalizmu i njegovom perverznom ideološkom sistemu.
Što smo uostalom i učinili, odmah nakon pobede nad fašizmom.

Dakle, nije naš problem ono što se dogodilo 1945, ni 1948 - tu smo bili na pravoj strani.
Nego ono što smo radili od 1990 naovamo...
Domazet Domazet 20:19 08.05.2009

Meni je ta teza malo (mnogo) nategnuta...

Filip2412
Ispada da je za našu državu sada važnije da pokaže antikomunizam nego antifašizam.
Trebalo bi da bude podjednako vazno. Ipak verovatno kod nas antikomunizam nije tako agresivan kao kod istocnoevropskih naroda koje su Rusi velikodusno oslobodili. Hteli su i nas da oslobode ali zamalo nisu uspeli. Postoji i istorijska literatura koja ukazuje na to da je Staljin hteo ne samo istocnu nego celu Evropu da osobodi i da je bio jako razocaran nakon rata, smatrajuci da je rat za SSSR izgubljen jer su oslobodili samo pola Evrope.


ICEBREAKER: Who Started the Second World War?
Viktor Suvorov

Jednostavno, antifašizam nije alibi za porobljavanje pola Evrope od strane SSSR-a, niti može biti alibi domaćim komunistima za rušenje poretka, dizanje revolucije u sred rata i ukidanje demokratije.

Nije samo bitno da ste PROTIV fašizma nego i bitno i ZA šta se ste.

A inače, poznato je da su Rusi počeli oslobađati neke svoje zapadne susede i pre nego što su isti bili napadnuti od Nemačke.
...suvishe je Staljin ispao nespreman zxa tako dijabolichnog stratega (shto ne znachi da nije bio dijabolicha, samo izrazhavam sumnju u njegove strateshke sposobnosti).
Filip2412 Filip2412 20:23 08.05.2009

Re: Meni je ta teza malo (mnogo) nategnuta...

...suvishe je Staljin ispao nespreman zxa tako dijabolichnog stratega (shto ne znachi da nije bio dijabolicha, samo izrazhavam sumnju u njegove strateshke sposobnosti).
Pa sad.... Staljin je imao solidan ulov u mutnom: pola Evrope, malo li je?
Domazet Domazet 20:23 08.05.2009

Re: ...

gorran2
Nego ono što smo radili od 1990 naovamo...
Pa za to bar deo odgovora mozhesh da nadjesh u onoj gore pomenutoj shizofreniji. Kada su sranja pochela da budu bash vidljiva obichan srpski svet se opredelio za onoga koji je bar govorio da je spreman da ih brani. Da li se radilo o neosnovanoj ili osnovanoj paranoji, to je drugo pitanje. Mada za stav o tome postoji relativno jednostavan litmus test. Oni za koje je Spegeljev intervju nameshtaljka reci ce ti da se radilo o potpuno neosnovanoj paranoji. I obrnuto...
Domazet Domazet 20:25 08.05.2009

Filipe...

Filip2412
...suvishe je Staljin ispao nespreman zxa tako dijabolichnog stratega (shto ne znachi da nije bio dijabolicha, samo izrazhavam sumnju u njegove strateshke sposobnosti).
Pa sad.... Staljin je imao solidan ulov u mutnom: pola Evrope, malo li je?
...tacho, ali tri ipo godine pre toga umal nije izgubio sve shto je imao. Lako je biti dobar strateg posle dobijene bitke.
gorran2 gorran2 20:29 08.05.2009

Re: ...

Spegeljev intervju nameshtaljka reci ce ti da se radilo o potpuno neosnovanoj paranoji. I obrnuto...
Špegeljev intervju bio je verodostojan.
Ali paranoja, ne samo da je bila neosnovana, nego je u velikoj meri i kreirana odavde.
Što ne znači da se posle mnogi nevini ljudi nisu našli u poziciji nužne odbrane.
Domazet Domazet 20:33 08.05.2009

Mislim da ne znash ili jednostavno ne...

gorran2
Spegeljev intervju nameshtaljka reci ce ti da se radilo o potpuno neosnovanoj paranoji. I obrnuto...
Špegeljev intervju bio je verodostojan.
Ali paranoja, ne samo da je bila neosnovana, nego je u velikoj meri i kreirana odavde.
...zhelish da znah shta prichash. No ako nastavim dalje doveshcu te u situaciju da ti ideoloshka krutost nadvlada inteligenciju pa necu da rizikujem. Bar ne na ovom threadu. Da se mi batalimo ovog razgovora i proslavimo Dan pobede. Iako ne moramo da ga slavimo zajedno bar cemo istu pobedu da slavimo...
drug.clan drug.clan 21:50 08.05.2009

Re: Meni je ta teza malo (mnogo) nategnuta

Filip2412
...suvishe je Staljin ispao nespreman zxa tako dijabolichnog stratega (shto ne znachi da nije bio dijabolicha, samo izrazhavam sumnju u njegove strateshke sposobnosti).
Pa sad.... Staljin je imao solidan ulov u mutnom: pola Evrope, malo li je?


A USA drugu polovinu.
Svi su hvatali u mutnom!
Filip2412 Filip2412 22:10 08.05.2009

Re: Meni je ta teza malo (mnogo) nategnuta

A USA drugu polovinu.
Svi su hvatali u mutnom!
Naravno, samo Englezi to na finjaka.... treba Rusima jos 2000 godina da izuce tu skolu
die hard die hard 22:56 08.05.2009

Re: ...


Dakle, nije naš problem ono što se dogodili 1945, ni 1948 - tu smo bili na pravoj strani.
Nego ono što smo radili od 1990 naovamo...


Sazeto u dve sjajne recenice, veliki pozz Gorran2.
talicni talicni 20:09 08.05.2009

Da li ga dostojno obelezavamo?

Ne, nazalost. Izgleda da je vaznije da se utvrdi gdje je Draza sahranjen.

Cak i ovdje na blogu b92 jedan vip redovno objavljuje uratke izvjesnog chetnickog istoricara.
dragan17 dragan17 20:32 08.05.2009

Klap Klap Bljak

Govorancija dostojna proslave 9. maja, ali recimo 1963 ili eventualno 69 kada su takvi morali da dokazuju da su jos na pravom putu.

"Znaju Rusi ko im je bio saveznik..."
"Kako proslaviti 9. maj, dan pobede nad fašizmom, a ne uvrediti postovaoce Draže..."
"Izjednačavanje četnika i partizana ima za cilj rehabilitaciju četnika..."

I gomila drugih floskula i floskulica u kojima se ocrtava žal za komunizmom i pokojnim jednopartijskim sistemom koji bi danas na silu da predstavite kao najviši uspeh civilizacije.

Karakteristično je da su Vam puna usta Srba stradalih u borbi protiv antifašizma, siguran sam da Vam je bilo neprijatno dok ste to pisali jer se trebalo prebaciti sa pola veka stradanja Jugoslovena odjednom na stradanje Srba (ali niste prvi, general JNA Ratko Mladic je tek 91 prestao da se izjasnjava kao Jugosloven i komunista).

Kroz ceo tekst se pozivate na odvajanje antifašizma od ideologije, a sve vreme izmedju redova se provlači samo jedna misao Antifašista=Partizan, Ostali=fašista/saradnik okupatora

Da li stvarno mislite da je meni kao ponosnom potomku više od deset članova JVuO (od kojih je većina zbog te pripadnosti stradala u borbi protiv fašista, one preživele su komunisti ubili čekićima posle rata) potrebno da se moji preci rehabilituju? Od čega da se rehabilituju, od komunističkog žiga neprijatelja revolucije? Pa ja sam ponosan što mi preci nisu bili banditi koji su ubijali ljude da bi se uselili u njihove kuće.

Drago mi je da vidim da Vam je ovakvim tekstovima još uvek potrebno opravdanje za sve što ste uradili ovoj zemlji i ovom narodu za pola veka diktature. Vi ne slavite pobedu nad fašizmom, za šta partizanske jedinice imaju velike zasluge, Vi zloupotrebljavate taj dan da bi smirili svoju savest. Niste Vi ni glup ni neobrazovan čovek i jako ste svesni zla koje pokusavate da ulepsate velikim danom pobede nad fašizmom.
talicni talicni 21:06 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

dragan17

Pa ja sam ponosan što mi preci nisu bili banditi koji su ubijali ljude da bi se uselili u njihove kuće.

Ponosan si na pretke koji su saradjivali sa brutalnim okupatorom? Cega se pametan stidi...

Malo podsjecanje:
In the Balkans, things were as usual in a state of flux. When Hitler’s two
south-eastern commanders, Weichs and Löhr, came for a conference on
August 22, Weichs brought news of a remarkable rapprochement between
General Nedic, the puppet prime minister of Serbia, and Draza Mihailovic,
leader of the Cetnik guerrillas, who proposed to unite in the face of the
threat to the Serbs posed by Tito’s Communist partisans; together they had
offered to help Hitler in the Balkans if he would provide the necessary ammunition
– three million rounds – and allow them to raise an army of fifty
thousand men from the Cetniks. Field Marshal Weichs proposed a modified
acceptance of their terms.

Odlomak iz knjige Hitler's War David Irving-a

Da prevedem za one koji se bas ne snalaze najbolje s engleski: Gospoda Nedic i Mihajlovic su ponudili Hitleru preko fildmarshala Weichs-a pomoc u borbi protiv partizana. Znaci niko to od njih nije trazio, sami su se nudili.
Nazis su modificirani prijedlog prihvatili.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:11 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Ja nisam govorio o danu formiranja KPJ već Danu pobede nad fašizmom.
Da li stvarno mislite da je meni kao ponosnom potomku više od deset članova JVuO (od kojih je većina zbog te pripadnosti stradala u borbi protiv fašista,

na njih i treba da budete ponosni.
one preživele su komunisti ubili čekićima posle rata

za ovo treba da se stide i odgovaraju oni koji su to uradili.
Klap Klap Bljak

je li to sami dajete ocenu toga sto pišete.
Neću da Vam brišem tekst, čisto neka se vidi koliko neko moze da sebi dozvoli da bude ispod svakog normalnog nivoa komunikacije.
Uz lep pozdrav, molim da se korektnije odnosite prema onome sto Vi mislite da se ne uklapa u Vašu stereotipiju.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:23 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Niste Vi ni glup ni neobrazovan čovek

Verujem da niste ni Vi pa nemojte se onda prikazivati u lošem svetlu tako što vređate.Otkud Vi znate kakva je moja savest, šta sam ja uradio ovom narodu.
Nema potrebe za ništa lično, ako želite da polemišete sa stavovima onda činjenice i činjenice, a ne ostrašćenost i vređanje.
Uostalom pročitajte još jednom pažljivije tekst, a ja nisam kriv što je JVuO, tj.njen deo nije bio na strani antihitlerovske koalicije, kao što nisam ni zaslužan, jer nisam bio ni rođen, da su partizani bili svi antifašisti.
Ovde se ne radi o četnicima i partizanima već o odnosu prema antifašizmu i fašizmu. Ko se gde svrstao i svrstava, sam se svrstao i svrstava i to nije kriv onaj ko jednostavno konstatuje.
Filip2412 Filip2412 21:28 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Ovde se ne radi o četnicima i partizanima već o odnosu prema antifašizmu i fašizmu. Ko se gde svrstao i svrstava, sam se svrstao i svrstava i to nije kriv onaj ko jednostavno konstatuje.
Pa ako je samo to bitno onda OK, svaka cast Staljinu, bio je antifasista! To sto je ubio desetine miliona ljudi nema veze.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:33 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Filip2412
Ovde se ne radi o četnicima i partizanima već o odnosu prema antifašizmu i fašizmu. Ko se gde svrstao i svrstava, sam se svrstao i svrstava i to nije kriv onaj ko jednostavno konstatuje.
Pa ako je samo to bitno onda OK, svaka cast Staljinu, bio je antifasista! To sto je ubio desetine miliona ljudi nema veze.

Staljin je druga tema, sada je tema fašizam i antifašizam, a Vi napišite post o Staljinovim čistkama.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:35 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

I gomila drugih floskula i floskulica u kojima se ocrtava žal za komunizmom i pokojnim jednopartijskim sistemom koji bi danas na silu da predstavite kao najviši uspeh civilizacije.

Kakva je ovo floskula, bože dragi...I lukavstvo uma usput....Ovo poistovećivanje antifašizma i komunizma...
dragan17 dragan17 21:56 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Milan Karagaća
Ja nisam govorio o danu formiranja KPJ već Danu pobede nad fašizmom.

Kroz ceo tekst Vi govorite o komunizmu kao jedinoj formi antifasizma na prostoru Srbije. To sto bi svi koji procitaju Vas tekst trebalo da se prave mutavi i da poveruju u Vasu "naivnost", to ste verovatno naucili u diplomatiji.

Milan Karagaća
Ja nisam govorio o danu formiranja KPJ već Danu pobede nad fašizmom.
Da li stvarno mislite da je meni kao ponosnom potomku više od deset članova JVuO (od kojih je većina zbog te pripadnosti stradala u borbi protiv fašista,na njih i treba da budete ponosni.
one preživele su komunisti ubili čekićima posle rata za ovo treba da se stide i odgovaraju oni koji su to uradili.

Ko da bude kaznjen, pa Vama ne odgovara ni sto se ulice ne zovu vise po nekim od tih ubica, a treba da Vam verujem da ste iskreni u tome da treba da budu kažnjeni? Ne treba da budu kažnjeni, mnogi su vec pokojni, njihova deca ne treba ni da znaju da su oni to radili. Bolje je da ne znaju.


Milan Karagaća
Neću da Vam brišem tekst, čisto neka se vidi koliko neko moze da sebi dozvoli da bude ispod svakog normalnog nivoa komunikacije.Uz lep pozdrav, molim da se korektnije odnosite prema onome sto Vi mislite da se ne uklapa u Vašu stereotipiju.


Nemojte da me stedite brisanja nikako, brisite slobodno, ja sam srecan sto zivim u drustvu u kom ne mozete da me cinkarite UDBI pa da mi nocas lupaju na vrata i plase mi decu, kao sto su mene plasili kad su po mog oca dolazili zbog verbalnog delikta.
Ili mozete?

drug.clan drug.clan 21:56 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Filip2412
Ovde se ne radi o četnicima i partizanima već o odnosu prema antifašizmu i fašizmu. Ko se gde svrstao i svrstava, sam se svrstao i svrstava i to nije kriv onaj ko jednostavno konstatuje.
Pa ako je samo to bitno onda OK, svaka cast Staljinu, bio je antifasista! To sto je ubio desetine miliona ljudi nema veze.

Staljin je bio i saveznik fasizma i to dve godine!
dragan17 dragan17 22:02 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Milan Karagaća
Verujem da niste ni Vi pa nemojte se onda prikazivati u lošem svetlu tako što vređate.Otkud Vi znate kakva je moja savest, šta sam ja uradio ovom narodu.Nema potrebe za ništa lično, ako želite da polemišete sa stavovima onda činjenice i činjenice, a ne ostrašćenost i vređanje.Uostalom pročitajte još jednom pažljivije tekst, a ja nisam kriv što je JVuO, tj.njen deo nije bio na strani antihitlerovske koalicije, kao što nisam ni zaslužan, jer nisam bio ni rođen, da su partizani bili svi antifašisti.Ovde se ne radi o četnicima i partizanima već o odnosu prema antifašizmu i fašizmu. Ko se gde svrstao i svrstava, sam se svrstao i svrstava i to nije kriv onaj ko jednostavno konstatuje.


Sto se Vase savesti tice, to cete morati sami.
Meni je dovoljno sto ste posle onakvog teksta bar u komentaru napisali ovo sto je u citatu boldovano.

A to da se sami svrstavamo ne bih rekao. Citat iz Vaseg teksta:
Nema nikakve sumnje da Rusija i njen ambasador dobro znaju ko je bio u antifašističkoj koaliciji i ko su im bili saveznici na Balkanu, a ko se povukao sa Nemcima.

Mozda Rusi znaju ali ja bih voleo da mi Vi detaljnije objasnite, ko je bio u af koaliciji, a ko se to povukao sa Nemcima?
drug.clan drug.clan 22:03 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

dragan17
Govorancija dostojna proslave 9. maja, ali recimo 1963 ili eventualno 69 kada su takvi morali da dokazuju da su jos na pravom putu.

"Znaju Rusi ko im je bio saveznik..."
"Kako proslaviti 9. maj, dan pobede nad fašizmom, a ne uvrediti postovaoce Draže..."
"Izjednačavanje četnika i partizana ima za cilj rehabilitaciju četnika..."

I gomila drugih floskula i floskulica u kojima se ocrtava žal za komunizmom i pokojnim jednopartijskim sistemom koji bi danas na silu da predstavite kao najviši uspeh civilizacije.

Karakteristično je da su Vam puna usta Srba stradalih u borbi protiv antifašizma, siguran sam da Vam je bilo neprijatno dok ste to pisali jer se trebalo prebaciti sa pola veka stradanja Jugoslovena odjednom na stradanje Srba (ali niste prvi, general JNA Ratko Mladic je tek 91 prestao da se izjasnjava kao Jugosloven i komunista).

Kroz ceo tekst se pozivate na odvajanje antifašizma od ideologije, a sve vreme izmedju redova se provlači samo jedna misao Antifašista=Partizan, Ostali=fašista/saradnik okupatora

Da li stvarno mislite da je meni kao ponosnom potomku više od deset članova JVuO (od kojih je većina zbog te pripadnosti stradala u borbi protiv fašista, one preživele su komunisti ubili čekićima posle rata) potrebno da se moji preci rehabilituju? Od čega da se rehabilituju, od komunističkog žiga neprijatelja revolucije? Pa ja sam ponosan što mi preci nisu bili banditi koji su ubijali ljude da bi se uselili u njihove kuće.

Drago mi je da vidim da Vam je ovakvim tekstovima još uvek potrebno opravdanje za sve što ste uradili ovoj zemlji i ovom narodu za pola veka diktature. Vi ne slavite pobedu nad fašizmom, za šta partizanske jedinice imaju velike zasluge, Vi zloupotrebljavate taj dan da bi smirili svoju savest. Niste Vi ni glup ni neobrazovan čovek i jako ste svesni zla koje pokusavate da ulepsate velikim danom pobede nad fašizmom.

Opet u krajnost!
Iz ovog posta ispadne da su svi partizani ubijali kapitaliste cekicima a svi VJuO se borili protiv nemaca!

Istina je uvek siva!
Ono sto je vazno je to da su komunisti skinuli nepravedni kapitalisticki sistem posle rata a ubrzo potom postali socijalisti samoupravljaci i da je zbog toga veci deo stanovnistva imao veliku korist od toga.

A ne treba zaboraviti da pre rata jugoslavija nije bila demokratska zemlja i da su u njoj stradali neistomisljenici kao i posle rata.
dragan17 dragan17 22:06 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Drago Kovacevic
I gomila drugih floskula i floskulica u kojima se ocrtava žal za komunizmom i pokojnim jednopartijskim sistemom koji bi danas na silu da predstavite kao najviši uspeh civilizacije.Kakva je ovo floskula, bože dragi...I lukavstvo uma usput....Ovo poistovećivanje antifašizma i komunizma...


Drago...?!
Nesto bi rekli a ne znate ni Vi sta.
dragan17 dragan17 22:15 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

drug.clan

Opet u krajnost!Iz ovog posta ispadne da su svi partizani ubijali kapitaliste cekicima a svi VJuO se borili protiv nemaca!Istina je uvek siva!Ono sto je vazno je to da su komunisti skinuli nepravedni kapitalisticki sistem posle rata a ubrzo potom postali socijalisti samoupravljaci i da je zbog toga veci deo stanovnistva imao veliku korist od toga.A ne treba zaboraviti da pre rata jugoslavija nije bila demokratska zemlja i da su u njoj stradali neistomisljenici kao i posle rata.


Naprotiv, moj komentar je protiv krajnosti ovog posta. Gospoda drugovi koje je sramota da se nazivaju drugovi (za razliku od Vas) bi morala da se pomire sa cinjenicom da je jednoumlje zakonom zabranjeno i da nema te lepe recenice ni zloupotrebe praznika koja moze da prikrije ono sto zele da kazu.

Ako zanemarim neslobodu i stalno dahtanje policije za vratom, vreme SFRJ je najbezbrižniji period koji pamtim.
Demokratske zemlje ovde nije bilo vekovima, osim svetlih par godina po 5. oktobru, tako da nemam nekih skrivenih teznji za povratkom u karadjordjevicev feudalizam
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:47 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Kroz ceo tekst Vi govorite o komunizmu kao jedinoj formi antifasizma na prostoru Srbije.

Ja ne govorim o komunistima već o narodno-oslobodilačkom pokretu u kojem nisu svi bili komunisti, čak su bili manjina. I da je bilo sreće i pameti a ne puke borbe za vlast svi bi zajedno od početka rata bili protiv okupatora. Kao nisu se mogli dogovoriti kako će urediti zemlju kad se završi rat.Tom NOP-u je posle kapitulacije Italije i kasnije pristupio veliki broj pripadnika JVuO i šta je tu sporno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:52 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Mozda Rusi znaju ali ja bih voleo da mi Vi detaljnije objasnite, ko je bio u af koaliciji, a ko se to povukao sa Nemcima?

Siguran sam da dobro znate, a ako slučajno ne znate informišite se.
To što ste boldovali piše i u uvodnom tekstu.
die hard die hard 23:03 08.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Staljin je druga tema, sada je tema fašizam i antifašizam, a Vi napišite post o Staljinovim čistkama.


E to je druga ultra teska tema i zaista zahteva novi tekst ovde na blogu.Ili kako se to vec zove - post, ili vec ...
Filip2412 Filip2412 00:56 09.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Staljin je druga tema, sada je tema fašizam i antifašizam, a Vi napišite post o Staljinovim čistkama.



E to je druga ultra teska tema i zaista zahteva novi tekst ovde na blogu.Ili kako se to vec zove - post, ili vec ...


Pa i Cercil je s naklonoscu gledao na Hitlera kao na branu od komunizma neko vreme. Tamo negde 1939 komunizam je imao mnogo vise zlocina iza sebe nego nacizam a oba rezima su bila totalitarna.
dragan17 dragan17 07:21 09.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Milan Karagaća
Mozda Rusi znaju ali ja bih voleo da mi Vi detaljnije objasnite, ko je bio u af koaliciji, a ko se to povukao sa Nemcima? Siguran sam da dobro znate, a ako slučajno ne znate informišite se.

Naravno da znam, ali se bojim da je moje i Vase znanje dijametralno suprotno. Zeleo sam da Vi objasnite tu jednostavnu tvrdnju koju ste izneli u postu i time me demantujete kada kazem da je ovaj Vas post velicanje komunizma a ne antifasizma. Ali izgleda da ne zelite da demantujete

Milan Karagaća
Ja ne govorim o komunistima već o narodno-oslobodilačkom pokretu u kojem nisu svi bili komunisti, čak su bili manjina. I da je bilo sreće i pameti a ne puke borbe za vlast svi bi zajedno od početka rata bili protiv okupatora. Kao nisu se mogli dogovoriti kako će urediti zemlju kad se završi rat.Tom NOP-u je posle kapitulacije Italije i kasnije pristupio veliki broj pripadnika JVuO i šta je tu sporno.
Nista ne bi bilo sporno u ovome, da se vi prezivate Grimm i da imate brata, ovako je smesno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 07:59 09.05.2009

Re: Klap Klap Bljak


Naravno da znam, ali se bojim da je moje i Vase znanje dijametralno suprotno. Zeleo sam da Vi objasnite tu jednostavnu tvrdnju koju ste izneli u postu i time me demantujete kada kazem da je ovaj Vas post velicanje komunizma a ne antifasizma. Ali izgleda da ne zelite da demantujete

Dobro bre čoveče, nemam ja ništa protiv Vaše ideološke zaslepljenosti i antikomunizmom.To je Vaša stvar i imate svoje razloge, ali nemojte i dalje podmetati i vređati jer to postaje bezobrazno.
Nemojte da precenjujete svoje i potcenjujete tuđe znanje.
Samo onaj ko se pravi blesav ne zna zašto su četnici zajedno sa ustašama, belogardejcima, domobranima zajedno sa Nemcima napuštali zemlju. Pa ako su bili antifašisti i borili se protiv Nemaca kako to da na kraju sa njima beže.
To što je Vama smešno je takođe stvar Vaše percepcije.
sentinel26 sentinel26 09:49 09.05.2009

Klap 17 x 17

dragan17
.Naravno da znam, ali se bojim da je moje i Vase znanje dijametralno suprotno. Zeleo sam da Vi objasnite tu jednostavnu tvrdnju koju ste izneli u postu i time me demantujete kada kazem da je ovaj Vas post velicanje komunizma a ne antifasizma. Ali izgleda da ne zelite da demantujete.
Nista ne bi bilo sporno u ovome, da se vi prezivate Grimm i da imate brata, ovako je smesno.
Ne može tebi niko ništa da objasni jer si ti zašao u ćorsokak iz kojega nema izlaza. Nemoj zato da okrivljuješ braću Grimm.

Dioptrija koju posjeduješ ne može uopšte da vidi antifašizam jer je tvoj antikomunizam prekrio cijelo istorijsko polje.
Obeležavanje jednoga dana nije veličanje ni antifašizma a još manje komunizma.
........................................

1962.godine prisustvovao sam susretu dvojice drugova, bivših pripadnika JVuO pod komandom g.Mihajlovića, od kojih je jedan (sa grupicom ) u oktobru 1941 bacio pušku i rekao "Neću da pucam na partizane", a 1944.godine odbio da stupi u partizane jer mu nijesu htjeli garantovati da neće morati da puca na četnike.

Drugi je do kraja rata ostao u Dražinim "borcima otpora" i predao se tek pošto mu je uhvaćen vodja. Odležao je 5 godina u Sr.Mitrovici (nije bilo dokaza da je počinio neki konkretni zločin ) i do kraja života psovao Engleze što su se 1943. okrenuli partizanima.

Od njihovog rastanka on ni jedan metak nije opalio na okupatora već isključivo na partizane i na civile. To je bilo njegovo neizazvano priznanje, nije se toga stideo,čak ni kajao, niti je to krio od bilo koga.
..........................................

1975. godine imao sam zadovoljstvo da prisustvujem susretu (poslije 33 godine ) dva brata (Hrvati ) od kojih je jedan bio u partizanima a drugi u domobranima (predao se na kraju rata ).
Od svega što sam tu čuo, posebno bih izdvojio jednodušnu ocjenu da nije postojao nijedan ozbiljan razlog da se oni ne pomire još 1945.godine.
..........................................

Nema te istorijske čitanke koja može da prepravi i izbriše ono što sam čuo od svih tih ljudi.

Medju njima nije bilo nikakvoga spora šta je antifašizam, šta "komunizam", ko se stvarno borio protiv fašističkog okupatora a ko je čekao da dodju Englezi, a umjesto njih došli Rusi i pomogli borcima NOV i POJ (partizanima ), ko je bježao sa Njemcima a ko ostao u zemlji.
inagadadavida inagadadavida 11:00 09.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

dragan17


Da li stvarno mislite da je meni kao ponosnom potomku više od deset članova JVuO (od kojih je većina zbog te pripadnosti stradala u borbi protiv fašista, one preživele su komunisti ubili čekićima posle rata) potrebno da se moji preci rehabilituju? Od čega da se rehabilituju, od komunističkog žiga neprijatelja revolucije? Pa ja sam ponosan što mi preci nisu bili banditi koji su ubijali ljude da bi se uselili u njihove kuće.



koliko se palamudi o tim kucama na dedinju , u koje su se useljavali partizani ubijajuci vlasnike, ispade da je dedinje bilo velicine New Delhija..............

Tekst je sasvim odgovarajuci , obzirom na naslov.......

Evo , da se saglasim........ Klap Klap Bljak Klap Klap Bljak Klap Klap Bljak Klap Klap Bljak


dragan17 dragan17 12:30 09.05.2009

Re: Klap Klap Bljak

Milan Karagaća
Naravno da znam, ali se bojim da je moje i Vase znanje dijametralno suprotno. Zeleo sam da Vi objasnite tu jednostavnu tvrdnju koju ste izneli u postu i time me demantujete kada kazem da je ovaj Vas post velicanje komunizma a ne antifasizma. Ali izgleda da ne zelite da demantujeteDobro bre čoveče, nemam ja ništa protiv Vaše ideološke zaslepljenosti i antikomunizmom.To je Vaša stvar i imate svoje razloge, ali nemojte i dalje podmetati i vređati jer to postaje bezobrazno. Nemojte da precenjujete svoje i potcenjujete tuđe znanje.Samo onaj ko se pravi blesav ne zna zašto su četnici zajedno sa ustašama, belogardejcima, domobranima zajedno sa Nemcima napuštali zemlju. Pa ako su bili antifašisti i borili se protiv Nemaca kako to da na kraju sa njima beže.To što je Vama smešno je takođe stvar Vaše percepcije.


Ne razumem, podmecem Vam citate iz Vaseg teksta?

Ocigledno je da Vi i Vasi istomisljenici ne mozete da se pomirite sa cinjenicom da su ljudi sa krunom na kapama bili bilo sta drugo osim saradnika okupatora. To je vase pravo, i Bogu hvala necete zbog svog misljenja biti proganjani. Ni jednog trenutka nisam umanjio bitnost partizana u borbi protiv fasista te ne znam odakle taj zakljucak. Vas tekst, bez obzira koliko puta to negirali, istice samo jednu voljsku kao antifasisticku, svi ostali su saradnici kojima je potrebna rehabilitacija, koji su se povlacili sa Nemcima i ustasama (ni jedan iz mog kraja, a bilo ih je mnogo koji nisu napustili Srbiju), a prica o skrivenim grobnicama ukljucujuci i grobnicu gospodina Mihajlovica, kod Vas je nasla mesto:
"kod nas se stidljivo govori o pobedi nad fašizmom, a hoćemo u EU, dok pitanje utvrđivanje gde je streljan Draža Mihajlović ima karakter državnog projekta ,s konotacijom da se on rehabilituje."
Ne znam od čega da se rehabilituje i kako će otkriće te i drugih grobnica nastalih po oslobođenju minimizirati antifašističku borbu?
U svakom slucaju, nije mi bio cilj da uticem na Vase misljenje, suvise godina i lepog socijalističgog života je iza tog mišljenja. Moja želja je bla da Vam kažem koliko je nekulturno ljude koji su ubijeni od istih tih fašista posmrtno nazivati "saradnicima" pa sve i da Vam je to postao uslovni refleks.

Srecan Vam Dan Pobede.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:38 08.05.2009

Čime se zanima državna vlast..

Dan pobede državna vlast obeležava tražeći gde je sahranjen Draža....Komisije, izjave, briga, feljtoni....
Suluda matrica...
Filip2412 Filip2412 21:29 08.05.2009

Re: Čime se zanima državna vlast..

Dan pobede državna vlast obeležava tražeći gde je sahranjen Draža....Komisije, izjave, briga, feljtoni....
Suluda matrica...
Pa ocemo li Drago u NATO ili necemo. Moramo malo da uskladimo svoje vidjenje WWII sa zapadnim saveznicima. Nije uredu da ljudi dodju da mu odaju postovanje a mi ne znamo gde da ih posaljemo jer smo ga zakopali negde ko psa i zaboravili gde je grob jel tako?
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:36 08.05.2009

Re: Čime se zanima državna vlast..

Filip2412
Dan pobede državna vlast obeležava tražeći gde je sahranjen Draža....Komisije, izjave, briga, feljtoni....
Suluda matrica...
Pa ocemo li Drago u NATO ili necemo. Moramo malo da uskladimo svoje vidjenje WWII sa zapadnim saveznicima. Nije uredu da ljudi dodju da mu odaju postovanje a mi ne znamo gde da ih posaljemo jer smo ga zakopali negde ko psa i zaboravili gde je grob jel tako?

A ko će to doći da mu oda poštovanje, pa jesu li ga se na Teheranskoj konfereciji odrekli, je li ga smenila izbeglička vlada i kralj Petar II ......
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:39 08.05.2009

Re: Čime se zanima državna vlast..

Moramo malo da uskladimo svoje vidjenje WWII sa zapadnim saveznicima.

Najpre, Draža nije bio nikakav saveznik Antifašističkoj koaliciji....tako da tu nema ujednačavanja viđenja. Draža je bio fašistički saveznik.
Ne smeta meni da oni nađu gde je sahranjen i da to obeleže. Meni smeta ova predstava, ovaj igrokaz, ova zamena teze...
Domazet Domazet 21:40 08.05.2009

Filipe...

Filip2412
Dan pobede državna vlast obeležava tražeći gde je sahranjen Draža....Komisije, izjave, briga, feljtoni....
Suluda matrica...
Pa ocemo li Drago u NATO ili necemo. Moramo malo da uskladimo svoje vidjenje WWII sa zapadnim saveznicima. Nije uredu da ljudi dodju da mu odaju postovanje a mi ne znamo gde da ih posaljemo jer smo ga zakopali negde ko psa i zaboravili gde je grob jel tako?
...mislim da nema diskusije koji je od dva saveznika na Balkanu bio (ideoloshki) prihvatljiviji zapadnim saveznicima za vreme drugog svetskog rata. Pa prema tome mora da postoji nekakav pokrupniji razlog zashto su Saveznici okrenuli ledja bash tom savezniku a ne onom drugom.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:47 08.05.2009

Re: Filipe...

Pa prema tome mora da postoji nekakav pokrupniji razlog zashto su Saveznici okrenuli ledja bash tom savezniku a ne onom drugom.

Stvar je prosta Brajo...Bio je samo jedan saveznik...Ovaj što ga ti krstiš ideološki prihvatljivim nije to bio...
Domazet Domazet 22:02 08.05.2009

Stvar uopshte nije bila prosta...

Drago Kovacevic
Pa prema tome mora da postoji nekakav pokrupniji razlog zashto su Saveznici okrenuli ledja bash tom savezniku a ne onom drugom.

Stvar je prosta Brajo...Bio je samo jedan saveznik...Ovaj što ga ti krstiš ideološki prihvatljivim nije to bio...
...pogotovo ne u tvom kraju. Ljudi su, kao i tu skoro, sklanjali zhivu glavu i mnogi od njih (ne kazem svi, daleko od toga) sklanjali se pod zashtitu prvog koji im se ponudio. Niti su svi koji us prishli popu Djujicu bili rojalisti i zakleti antikomunisti niti su svi Partizani bili zakleti komunisti i antirojalisti. Sto ti naravno dobro znash. No kada si se ti pak dao omesti faktima? Tako, ako nemash bash previshe protiv, ja cu se pre prikloniti saveznichkoj proceni oko toga ko im je (i do kada) bio (kakav takav) saveznik.
Filip2412 Filip2412 22:18 08.05.2009

Re: Filipe...

Komunisti su naravno stavljanjem nacije u drugi plan uspeli da stvrore svejugoslovenski pokret sto naravno JuVO nije uspelo zbog netrpeljivosti ostalih naroda prema srpskoj dinasatiji. A ni Karadjordjevici se nisu bas proslavili kao vodje; smatram ih krivim za formiranje Jugoslavije jos 1918 kao i za preveliko stradanje srpskog naroda u WWI.

Eto to je razlog uspeha komunista, fasizam-antifasizam nema bas mnogo veze sa time i to hvatanje za parole nema smisla jer Balkanski narodi su samo cekali da se pokolju a nalet fasisticke Nemacke je bio sjajna prilika. Takodje, mislim da je jasno da su direktno Nemci naneli manju stetu na Balkanu nego Partizani, Ustase, Cetnici i ostali u medjusobnim sukobima.

Kako bre pored tolikog medjusobnog ubijanja neko smatra da je bilo koji pokret u Jugoslaviji imao znacajnu ulogu u borbi protiv Nemaca?
Filip2412 Filip2412 22:22 08.05.2009

Re: Čime se zanima državna vlast..

A ko će to doći da mu oda poštovanje, pa jesu li ga se na Teheranskoj konfereciji odrekli, je li ga smenila izbeglička vlada i kralj Petar II ......
Pa zar nisu pre godinu dve dolazili oni americki kongresmeni da dele odlikovanja-zahvalnice nekim cetnicima i njihovim potomcima? Takodje, amricki kongres je Drazinoj unuci dodelio odlikovanje pre par godina.

To je fakat, sad sto se nekima ne svidja sta ja tu mogu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:38 08.05.2009

Re: Stvar uopshte nije bila prosta...

ja cu se pre prikloniti saveznichkoj proceni oko toga ko im je (i do kada) bio (kakav takav) saveznik.

Pa ko im je bio saveznik...nikako da izgovoriš...Evo, konsultuj Čerčila, za memoare je dobio Nobela, ako se ne varam...
Domazet Domazet 22:47 08.05.2009

Mislim da nisi u pravu...

Filip2412
Komunisti su naravno stavljanjem nacije u drugi plan uspeli da stvrore svejugoslovenski pokret sto naravno JuVO nije uspelo zbog netrpeljivosti ostalih naroda prema srpskoj dinasatiji. A ni Karadjordjevici se nisu bas proslavili kao vodje; smatram ih krivim za formiranje Jugoslavije jos 1918 kao i za preveliko stradanje srpskog naroda u WWI.

Eto to je razlog uspeha komunista, fasizam-antifasizam nema bas mnogo veze sa time i to hvatanje za parole nema smisla jer Balkanski narodi su samo cekali da se pokolju a nalet fasisticke Nemacke je bio sjajna prilika. Takodje, mislim da je jasno da su direktno Nemci naneli manju stetu na Balkanu nego Partizani, Ustase, Cetnici i ostali u medjusobnim sukobima.

Kako bre pored tolikog medjusobnog ubijanja neko smatra da je bilo koji pokret u Jugoslaviji imao znacajnu ulogu u borbi protiv Nemaca?
...posebno ako se na Drugi svetski rat na Balkanu gleda u kontekstu oruzanog otpora nacizmu u porobljenoj Evropi. U poredjenju sa vojnim uchinkom drugih pokreta otpora vojni uchinak JVuO je bio toliki da su je Saveznici, i pored saznanja o shurovanjima sa Nemcima i (narochito) Italijanima, dobar deo rata smatrali saveznichkom. Vojni uchinak NOVJa je bio daleko veci i od vojnog uchinka francuskih i italijanskih i grchkih partizana i oruzanog otpora u Holandiji, Danskoj, Poljskoj, tadashnjoj Chehoslovachkoj...A bio je, po mom dubokom uverenju, daleko veci i od JVuO...
Domazet Domazet 22:56 08.05.2009

Ne budali Drago...

Drago Kovacevic
ja cu se pre prikloniti saveznichkoj proceni oko toga ko im je (i do kada) bio (kakav takav) saveznik.

Pa ko im je bio saveznik...nikako da izgovoriš...Evo, konsultuj Čerčila, za memoare je dobio Nobela, ako se ne varam...
...saveznici su im bili i Partizani i Chetnici. Partizani skoro chitav rat, a Chetnici od pochetka pa negde do polovine (rachunam trajanje na Balkanu). Sem ako ne rachunash da su saveznici saradjivali sa okupatorima shaljuci im oruzhje i poslanstva. Da su im Partizani bili daleko uchinkovitiji(?) saveznici jasno (bar meni) govori chinjenica da su se njima (partizanima) priklonili iako im nisu bili preterano srcu dragi...

Ti si taj koji ima trenutne govorne teshkoce. Shto ne znachi da se necesh naglo izlechiti ako se za to ukazhe potreba. I razviti drugachije govorne mane. Sve izjedna, samo ako bude potrebe, chudo si ti...
Goran Vučković Goran Vučković 23:00 08.05.2009

Otpor u Danskoj

i oruzanog otpora u Holandiji, Danskoj,

Ako/kad budeš svraćao u Kopenhagen, obavezno poseti muzej otpora - malo niz kej od "male sirene" dalje od centra. Must see. Zgrada od crvene cigle sa nekim malim tenkićem za jednu osobu ispred (ili oklopni mitraljez ili šta li je). Stvari poput (parafraziram, po sećanju):
"Pa mora se reći da Danska i nije pružila baš neki otpor"
"Onda su Nemci tražili da ubijamo sabotere, pa je parlament odbio da donese zakon, pa su Nemci morali sami"
"Došli su nam Rusi u posetu i doneli ovu kutiju pomešanog kamena i ljudskih kostiju iz Staljingrada - pa smo je ostavili ovde"
"Znamo mi da je rat bio težak - evo nacionalna statistika je zabeležila sniženje od 10% kalorične vrednosti hrane"
"U ratu je bilo vrlo teško, pa su naši muškarci išli u Nemačku da rade, pošto su Nemci bili na frontu"
die hard die hard 23:10 08.05.2009

Re: Filipe...


Kako bre pored tolikog medjusobnog ubijanja neko smatra da je bilo koji pokret u Jugoslaviji imao znacajnu ulogu u borbi protiv Nemaca?


Odavno nisam procitao zlokobniju i zlonamerniju recenicu od ove.Da, naravno da je partizanski pokret imao kljucnu ulogu u borbi protiv fasista.
Domazet Domazet 23:24 08.05.2009

Shta god da su radili ipak su...

Goran Vučković
i oruzanog otpora u Holandiji, Danskoj,

Ako/kad budeš svraćao u Kopenhagen, obavezno poseti muzej otpora - malo niz kej od "male sirene" dalje od centra. Must see. Zgrada od crvene cigle sa nekim malim tenkićem za jednu osobu ispred (ili oklopni mitraljez ili šta li je). Stvari poput (parafraziram, po sećanju):
"Pa mora se reći da Danska i nije pružila baš neki otpor"
"Onda su Nemci tražili da ubijamo sabotere, pa je parlament odbio da donese zakon, pa su Nemci morali sami"
"Došli su nam Rusi u posetu i doneli ovu kutiju pomešanog kamena i ljudskih kostiju iz Staljingrada - pa smo je ostavili ovde"
"Znamo mi da je rat bio težak - evo nacionalna statistika je zabeležila sniženje od 10% kalorične vrednosti hrane"
"U ratu je bilo vrlo teško, pa su naši muškarci išli u Nemačku da rade, pošto su Nemci bili na frontu"
...neshto radili.

A bio sam (samo jednom) u Kopenhagenu i moram ti reci da me je ovaj tvoj tekst ozbiljno (OZ-BILJ-NO!) zabrinuo za tebe. Pa 'de, crni sine, nadje vremena za Muzej Otpora. Ja ne videh lepshih zhena i metiljavijih mushkaraca od onih u Kopenhagenu (da mi bog PCja oprosti ovaj bogohul od generalizacije i trivijalizacije)! I jedno cu da ti kazem, vratio sam se iz Kopenhagena sa chvrstim uverenjem da su Jevreji izabrani narod i da ih Bog posebno chuva. Ili barem moju zhenu. Zashto i kako mozda jednom, ako budem dobre volje, i napishem. A sad necu da trolujem...
gorran2 gorran2 23:37 08.05.2009

Re: Ne budali Drago...

saveznici su im bili i Partizani i Chetnici. Partizani skoro chitav rat, a Chetnici od pochetka pa negde do polovine (rachunam trajanje na Balkanu). Sem ako ne rachunash da su saveznici saradjivali sa okupatorima shaljuci im oruzhje i poslanstva.
Malo je komplikovanije... Ili jednostavnije, zavisi od ugla posmatranja

Dakle, nesporno od toga što je među mnogim četnicima postojala volja za otporom okupatorima. Međutim, sam Mihailović nikad nije bio pristalica toga i proglašavao je to avanturizmom. Ključno je ipak bilo to što se on nije toliko interesovao za sam rat, koliko za "dan posle", kad bi, koristeći gužvu, počistio sve nepoželjne. Savest je umirivao (netačnim) stavom kako su zbivanja u Jugoslaviji ionako beznačajna za ishod rata. Zato je prilikom nemačke ofanzive u Srbiji lansirao svoj specijalni plan, za koji je smatrao da će odgovarati svima, a naročito njemu. Osim, naravno - "komunistima".

Plan je predložio Nemcima 11. XI u Divcima:
- Ponudio im je da preuzme na sebe održavanje reda i mira
- Tražio je pomoć za to
- Predložio je da se to radi tajno, "jer srpski narod voli slobodu" (ovo bi mu takođe omogućilo da aplicira i za podršku Saveznika)
- Takođe je izjavio da neće prihvatiti borbu protiv Nemaca, čak i ako mu bude nametnuta.

Ovog svog plana se držao praktično doslovce do poslednjeg dana rata.
Nemci su ga u početku odbili. Međutim, kako je rasla opasnost od NOVJ, rastao je i stepen prihvatanja Plana.
Sa Saveznicima je bilo suprotno. Negde na samom početku 1943. oni su postali svesni dve stvari (do tada su imali vrlo malo uticaja i prisustva):

- da Mihailovićevi komandanti široko sarađuju sa Italijanima
- da upotrebljavaju opremu dobijenu od Italijana, i, uostalom, Britanaca (u malom obimu) protiv rastuće anti-osovinske snage.

Tada su Britanci doneli dve odluke:
- 28. III Čerčil je poslao oštro upozoravajuću notu izbegličkoj vladi Slobodana Jovanovića. Nakon toga, oni su dali priliku Mihailoviću da se vrati na pravi put. Kad je to izostalo, decembra 1943. su ga potpuno napustili.
- već u aprilu uspostavili su prve kontakte sa NOVJ, i do kraja godine razvili široku saradnju.


Dakle, Mihailović nikad nije bio saveznik - samo se predstavljao kao saveznik. Tako je svojim spletkarenjem i prljavim igrama odveo svoje ljude u propast.
Goran Vučković Goran Vučković 23:38 08.05.2009

Imalo se, moglo se...


A bio sam (samo jednom) u Kopenhagenu i moram ti reci da me je ovaj tvoj tekst ozbiljno (OZ-BILJ-NO!) zabrinuo za tebe. Pa 'de, crni sine, nadje vremena za Muzej Otpora. Ja ne videh lepshih zhena i metiljavijih mushkaraca od onih u Kopenhagenu (da mi bog PCja oprosti ovaj bogohul od generalizacije i trivijalizacije)! I jedno cu da ti kazem, vratio sam se iz Kopenhagena sa chvrstim uverenjem da su Jevreji izabrani narod i da ih Bog posebno chuva. Ili barem moju zhenu. Zashto i kako mozda jednom, ako budem dobre volje, i napishem. A sad necu da trolujem...

Ja sam živeo 5 godina u Danskoj, pa se u povremenim odlascima u København našlo vremena i za šetanje po Amalienborg, Langelinie itd. Inače ima greška gore - to je pre Male Sirene, sa leve strane kad se ide od centra, u ulici Esplanaden - vrlo blizu obali. Samo čekam da uđemo u beli Šengen (ne lipši magare...), pa se nadam da ćemo češće ponovo tamo - ovako sa vizama je previše komplikovano, a Danci su zaguljeni za vize, bez obzira što sam im ostavio brdo para u nemalom porezu za 5 godina (jedino je u Belgiji porez na lična primanja veći u Evropi).

A rekao bih ti inače da češće pišeš blogove... da sam ja vredniji - neka prvi baci kamen... ono sa flashback u '78. je bilo baš simpatično.
die hard die hard 23:50 08.05.2009

Re: Filipe...

Takodje, mislim da je jasno da su direktno Nemci naneli manju stetu na Balkanu nego Partizani, Ustase, Cetnici i ostali u medjusobnim sukobima.


Filipe, izvini ali zvucis kao vrlo mlad covek -i nadam se da jesi.To sto si rekao jednostavno nije tacno.I pored svih strasnih sukobljavanja Balkanskih naroda nikada nije bilo takvih reprekusija dok nije nacisticka Nemacka dosla ovde.Kao da su pokrenuli sve ono najstrasnije u ovim ljudima ovde.A da su uspeli - jesu.
Domazet Domazet 23:59 08.05.2009

Mnogo si bre digitalan...

gorran2
saveznici su im bili i Partizani i Chetnici. Partizani skoro chitav rat, a Chetnici od pochetka pa negde do polovine (rachunam trajanje na Balkanu). Sem ako ne rachunash da su saveznici saradjivali sa okupatorima shaljuci im oruzhje i poslanstva.
Malo je komplikovanije... Ili jednostavnije, zavisi od ugla posmatranja

Dakle, nesporno od toga što je među mnogim četnicima postojala volja za otporom okupatorima. Međutim, sam Mihailović nikad nije bio pristalica toga i proglašavao je to avanturizmom. Međutim, ključno je bilo to što se on nije interesovao za sam rat, koliko za "dan posle", kad bi, koristeći gužvu, počistio sve nepoželjne. Savest je umirivao (netačnim) stavom kako su zbivanja u Jugoslaviji ionako beznačajna za ishod rata. Zato je prilikom nemačke ofanzive u Srbiji lansirao svoj specijalni plan, za koji je smatrao da će odgovarati svima, a naročito njemu. Osim, naravno - "komunistima".

Plan je predložio Nemcima 11. XI u Divcima:
- Ponudio im je da preuzme na sebe održavanje reda i mira
- Tražio je pomoć za to
- Predložio je da se to radi tajno, "jer srpski narod voli slobodu" (ovo bi mu takođe omogućilo da aplicira i za podršku Saveznika)
- Takođe je izjavio da neće prihvatiti borbu protiv Nemaca, čak i ako mu bude nametnuta.

Ovog svog plana se držao praktično doslovce do poslednjeg dana rata.
Nemci su ga u početku odbili. Međutim, kako je rasla opasnost od NOVJ, rastao je i stepen prihvatanja Plana.
Sa Saveznicima je bilo suprotno. Negde na samom početku 1943. oni su postali svesni dve stvari (do tada su imali vrlo malo uticaja i prisustva):

- da Mihailovićevi komandanti široko sarađuju sa Italijanima
- da upotrebljavaju opremu dobijenu od Italijana, i, uostalom, Britanaca (u malom obimu) protiv rastuće anti-osovinske snage.

Tada su Britanci doneli dve odluke:
- 28. III Čerčil je poslao oštro upozoravajuću notu izbegličkoj vladi Slobodana Jovanovića. Nakon toga, oni su dali priliku Mihailoviću da se vrati na pravi put. Kad je to izostalo, decembra 1943. su ga potpuno napustili.
- već u aprilu uspostavili su prve kontakte sa NOVJ, i do kraja godine razvili široku saradnju.


Dakle, Mihailović nikad nije bio saveznik - samo se predstavljao kao saveznik. Tako je svojim spletkarenjem i prljavim igrama odveo svoje ljude u propast.
...Saveznici su verovatno i pre 1943 znali shta se deshava ali im je tada svaka oruzhana formacija koja nije otvoreno saradjivala sa Osovinom bila itekako dobro doshla. Baci malo pogled na Evropu (i shire) 1942 pa ces dobiti bolju sliku.

A shto se tiche ocene Drazhe, ti bash onako strogo antifashistichki, sa pesnicom na slepoochnici (nemoj ovo da shvatish kao prekor, ja sam ti se samo malo umorio, starost pa nekako tezhe mrdam ruke, mozda je chak i zavist). Ne znam, ja nisam sasvim siguran gde je tu bila granica izmedju cunning plana i opreznosti generalshtabnog oficira koji je pre toga vodio vojsku samo po kartama. A siguran sam da je bilo i jednog i drugog.

Ako ikad dodjesh u Chicago, javi se, poveshcu te u Manastir na groblje. Sve sama JVuO. Tuga i chemer moj Gorane, na nekim od tih kamenova toliko mnogo ljubavi prema zemlji koju vishe nikad nisu videli. Meni je nekako tada pesnica zastala i obazrivije je podizhem...
gorran2 gorran2 00:07 09.05.2009

Re: Mnogo si bre digitalan...

Upoznao sam ja neke ovde - među "mojima" ih je dosta bilo u "hipicima".
Nisu dobacili do Čikaga - neki do Zidanog Mosta, neki se vratili kućama.
Niko od njih nije nikakav monstrum, sve su to sasvim obični ljudi - svaki zanimljiv na svoj način.
Zato sam ja toliko i naoštren na Dražu što ih je naveo na razne loše stvari, davao im oproste od grehova svojom budalastom propagandom, i na kraju ih upropastio.
Filip2412 Filip2412 00:23 09.05.2009

Re: Filipe...


Kako bre pored tolikog medjusobnog ubijanja neko smatra da je bilo koji pokret u Jugoslaviji imao znacajnu ulogu u borbi protiv Nemaca?


Odavno nisam procitao zlokobniju i zlonamerniju recenicu od ove.Da, naravno da je partizanski pokret imao kljucnu ulogu u borbi protiv fasista.

Stavi na jednu stranu postradale u NDH logorima, postradale u medjusobom ubijanju Partizana - Cetnika - Ustasa kao i zrtve komunistickog rezima neposredno posle rata a stavi na drugu stranu one koje su ubili Nemci.

Ja nisam istoricar eto, mozda gresim ali eto bas bih voleo da vidim cifre. Inace nasa Jugoslavija je brojno tako mala i bedna da zaista ne mogu da svarim nikako ideju kako smo mi imali neku znacajniju ulogu u ratu na globalnom nivou.

ja stalno voo govorim i ne vidim sta je tu zlokobno, zlobno, zlonamerno, zlo sta ti ja znam. Mozda gresim, mozda nisam u pravu ali tako mislim i voleo bih da me neko razuveri ako nisam upravu. Puno sam gledao zapadnih dokumentaraca o WWII nigde ne primetih da se specijalno osvrcu na nas kao bitan faktor u WWII.
sybil sybil 12:14 09.05.2009

Re: Filipe...

Eto to je razlog uspeha komunista, fasizam-antifasizam nema bas mnogo veze sa time i to hvatanje za parole nema smisla jer Balkanski narodi su samo cekali da se pokolju a nalet fasisticke Nemacke je bio sjajna prilika. Takodje, mislim da je jasno da su direktno Nemci naneli manju stetu na Balkanu nego Partizani, Ustase, Cetnici i ostali u medjusobnim sukobima.

uspeh komunista je u cinjenici da su se borili, bespostedno i do kraja, protiv nemaca. cetnicki pokret je bio kolaboracionisticki. zato su komunisti dobili podrsku i istoka i zapada.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:19 09.05.2009

Re: Filipe...

Komunisti su naravno stavljanjem nacije u drugi plan uspeli da stvrore svejugoslovenski pokret sto naravno JuVO nije uspelo zbog netrpeljivosti ostalih naroda prema srpskoj dinasatiji.

Pa Filipe to je i suština nacizma- netrpeljivost prema drugim narodima, postoje samo ibermenš Nemci a svi ostali treba da im služe ili budu likvidirani.
Po čemu se onda od toga razlikuju oni koji su smatrali da treba stvoriti čistu Srbiju ili čistu Hrvatsku a sve koji nisu Srbi odnosno Hrvati likvidirati, što su i radili četnici u Istočnoj Bosni, Sandžaku i Crnoj Gori a ustaše u celoj endehaziji.
Tu je osnovna sličnost njih i fašizma i ključna razlika u odnosu na partizanski pokret.

Evo šta je, kako su objavile e-novine, govorio đeneral Nedić.


„I ove će godine trajati rat, a ko zna da li će se završiti i iduće. Zato svi Srbi ma gde bili moraju se držati ovih načela:
1. Sačuvati što više srpskih glava; ne liti srpsku dragocenu krv uzalud;
2. Svom Srpstvu matica je Majka Srbija;
3. Najveći neprijatelj srpstva je komunizam - Njega treba trebiti iz srpske narodne njive, bez milosti do kraja.
4. Najveći je dušmanin srpskog naroda onaj koji deli Srbe na ma kakve frakcije, partije ili frontove. Svi Srbi moraju biti u jednoj jedinstvenoj falanzi, okupljeni u svesrpskoj legiji. Svi Srbi složno, bratski na okup, da se spasavamo sami.
5. Za sve Srbe nasušna je potreba da svuda čuvaju red, mir i rad. Svaki dan proveden u miru ojačava srpstvo i čuva ga za budućnost.
6. Ostati miran do kraja rata. Ujedinjen srpski narod ne može ništa iznenaditi ni u građanski rat uvući. Ovo je najbitnije.
7. Svuda organizovati srpske oružane jedinice protivu komunista uz pomoć nemačku i sa njima lojalno sarađivati svuda. Veru srpsku pravoslavnu i pradedovsku čuvati i štititi kao najveću srpsku dragocenost.”
Also sprach predsednik tzv. Vlade narodnog spasa 1941 - 1944, đeneral Milan Nedić, samo šest meseci pre nego što će pobeći iz zemlje pod okrilje Rajha. Omraženi Britanci izručiće ga Jugoslaviji dve godine kasnije, ali nikad neće biti osuđen jer je navodno izvršio samoubistvo. Tako će i Nedić, kao mnogi drugi heroji, ostati neosuđen za progone i ubistva, rasne zakone i saradnju sa okupatorom. Neosuđen, dakle nevin.

Filip2412 Filip2412 06:58 10.05.2009

Re: Filipe...

Komunisti su naravno stavljanjem nacije u drugi plan uspeli da stvrore svejugoslovenski pokret sto naravno JuVO nije uspelo zbog netrpeljivosti ostalih naroda prema srpskoj dinasatiji.

Pa Filipe to je i suština nacizma- netrpeljivost prema drugim narodima, postoje samo ibermenš Nemci a svi ostali treba da im služe ili budu likvidirani.


Jeste, nego isto ko sto postoji nacionalizam i shovinizam postoji i ideoloska zaslepljenost i razlike nema puno.
Ovo oko Nedica sto si boldovao uglavnom govori protiv komunizma tako da to radi objektivnosti treba odboldirati. Antikomunizam nije fasizam, da je tako USA bi bila najveca fasisticka zemlja svih vremena.

Jedini sporni deo je ovaj o saradnji sa Nemcima. Sa druge strane, zapadna Evropa je dugo sa simpatijama gledala na Hitlera, sam Cercil takodje. Bas me zanima da li to pominje u svojim memoarima. Razlog je sto su se plasili komunizma koji se pokazao kao razorna ideologija odnoseci mnogo ljudskih zivota istorijski pre nacistickih zlocina. U to neko doba nije se moglo znati da ce ih nacizam prevazici po zlu. Jasno je da su osim Srbije skoro sve susedne zemlje u oba rata bile Nemacki saveznici i sve su one izgubile manje ljudi. Takodje u devedesetim i dan danas sve te iste zemlje su i dalje blize Nemackoj nego Srbija. Tesko je oteti se utisku da sve to nema veze sa fasizmom vec da se radi o doslednom srpskom protivljenju onome sto dolazi iz Evrope. U tom smislu razumem one koji su zeleli primirje umesto sulude pogibije.

Naravno, neki ce reci da smo mi pobedili fasizam .... blago reci smesno, Srbiju je cak i Bugarska oslobadjala sa Ruskom vojskom. Ta ista Bugarska koja je provela rat kao saveznik Nemaca.
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:44 10.05.2009

Re: Filipe...

Ovo oko Nedica sto si boldovao uglavnom govori protiv komunizma tako da to radi objektivnosti treba odboldirati.

Filipe čitaj sve a ne na preskok šta ti odgovara.
Govori protiv komunizma i govori da treba Srbi da saradjuju sa Nemcima u borbi protiv komunizma.
Dakle, govori da Srbi ne treba da se bore protiv fašizma.
Partizani su bili ti koje su Nedić, Ljotić i Mihajlović nazivali komunistima, znači glavni cilj im je, kao i Nemcima, bio borba protiv narodno-oslobodilačkog pokreta a kolaboracija sa okupatorom.Pa ovo upravo govori Nedić a ti pokušavaš da ga relativizuješ.
Antikomunizam nije fasizam

Problem je što kod nas, za razliku od Amerike, Francuske i Engleske, antikomunizam nije , osim izuzetaka, antifašizam.
Naša je glupost što se ljudi olako etiketiraju, što nacionalistička i ideološka zaslepljenost sprečava zdravo rasuđivanje.
Dakle, ne može se u ime antikomunizma tolerisati fašizam.Ne može se zbog neslaganja sa komunizmom i zbog nepravdi koje je on nekome naneo negirati narodno-oslobodilačkja borba i brisati sve za nju vezano. Pa zašto srpska vojska u 1.svetskom ratu nije ostala kao vojska u otadžbini i sarađivala sa okupatorom.
Nemoralno je zbog averzije prema komunistima imati averziju prema svim partizanima a pokazivati empatiju prema izginulim ustašama, belogardejcima, domobranima, i onima koji su iz Srbije radije otišli sa Nemcima nego da su se pre toga, kao što neki i jesu, priključili narodno-oslobodilačkoj vojsci.
eizo eizo 20:39 08.05.2009

...

Dosli smo do tuznog trenutka u istoriji kad su oni koji su se borili protiv fasizma sada slusaju pod stare dane kako se oni koji su sluzili fasistima sad velicaju kao neki pokret otpora...
A o nekom spomeniku Ruskim vojnicima ne vredi pricati, boze sacuvaj, ni ove nase ne odrzavamo.
gorran2 gorran2 20:46 08.05.2009

Re: ...

Dosli smo do tuznog trenutka u istoriji kad su oni koji su se borili protiv fasizma sada slusaju pod stare dane kako se oni koji su sluzili fasistima sad velicaju kao neki pokret otpora...
Eh, došli...
Mogli bi sad da slavimo dvadesetogodišnjicu tog tužnog trenutka...
flipper58 flipper58 21:42 08.05.2009

Sta da se radi?

Mozda bi mogli da napravimo radikalan obrt u nasim jednostranim pogledima na situaciju u Srbiji ako shvatimo da je sve bas onako kako treba da bude - tj. nista u zivotu nije belo ili crno, uglavnom je sve sivo.
Srbima, kao visprenim misliocima, nije ni lako da se snadju u "bespucima povjesne zbilje" kako je to lepo na srpskom izrazio Franjo Tudjman - komunisticki general i iskreni nacos; zamjetimo da je on bio pozvan na otvaranje muzeja holokasta u SAD i to ne kao predstavnik jasenovackih zrtava.
Ne mozemo ni poredjivati nemacki fasizam i hrvatsko ustastvo sa nekim "povampirenim" fasizmom u Srbiji; Drazine i Nediceve uloge nisu sasvim crne; Ljoticevo jugoslovenstvo po necijim shvatanjima drzi tezhu njegovom antisemitizmu.

Britanija kao veoma bogata zemlja izdvaja budzete od nekoliko desetina miliona funti za obelezavanje raznih istorijskih dogadjaja. Ove godine budzet za obelezavanje 500 godina od rodjenja Henrija osmog, se priblizava cifri od 100 miliona.

Mozda je problem sto se Srbi glodju medjusobno u svom siromastvu u kojem je najjeftinije promeniti naziv ulica u cilju obelezavanja povjesnih dogadjaja.
Domazet Domazet 22:09 08.05.2009

Hmmm...

flipper58
Mozda je problem sto se Srbi glodju medjusobno u svom siromastvu u kojem je najjeftinije promeniti naziv ulica.
...bojim se da ce ti ovako realan i razuman pogled na zhivot 'zaraditi' vekovnu mrznju medju politicharima i politichkim aficionados kojima je jedini domet u bavljenju politikom koji mogu da dobace - promena naziva ulica. Sa obe strane i u oba pravca.

A shto se tiche ostatka teksta, javna preporuka. Ja ih retko dajem i tajno ako ti to neshto znachi.
flipper58 flipper58 23:47 08.05.2009

Re: Hmmm...

Хвала ти друже на награди. Можда ће једног дана назвати улице по нама, старим борцима против непринципијелних коалиција и остатака изгубљених генерација.

У сваком случају Милан Карагаћа има право што размишља о овој теми, али ми (Срби) смо survivalists док Руси имају псхилошку предност што су БЕЗ СУМЉЕ највећа држава на планети. То им даје сигурност а ми смо осуђени да сумљамо у све и свакога, па и нас саме.

Domazet Domazet 00:04 09.05.2009

Nema na chemu, bilo mi je zadovoljstvo...

flipper58
Хвала ти друже на награди. Можда ће једног дана назвати улице по нама, старим борцима против непринципијелних коалиција и остатака изгубљених генерација.

У сваком случају Милан Карагаћа има право што размишља о овој теми, али ми (Срби) смо survivalists док Руси имају псхилошку предност што су БЕЗ СУМЉЕ највећа држава на планети. То им даје сигурност а ми смо осуђени да сумљамо у све и свакога, па и нас саме.

...a shto se tiche ulica, moci cemo i bez njih...Shto ne znachi da mi se brk ne bi, onako posmrtno, nasmeshio ako bi se neka ulica nazvala po jednom od moja dva deteta. Deluju mi izgledniji kandidati. A i ne bi bilo politichki...
Filip2412 Filip2412 22:41 08.05.2009

...

sto se tice izjednacavanja partizana i cetnika, ljudi BRE shvatite da je to politika. Zasto bi smo mi sad ocrnjivali bilo koji od ta dva pokreta kada imamo sasvim dovoljno pokrica u medjunarodnim istorijskim izvorima da lepo oba pokreta proglasimo antifasistickim?

Ko sto lepo Mesic rece da su oni dva puta u WWII pobedili, sto uz svo zgrazavanje moram priznati da je istina, tako i mi lepo mozemo reci da smo imali 2 antifasisticka pokreta sto je sadasnja vlast i rekla i to je sasvim OK. Europa se nece buniti zapravo i Europa misli isto, zasto bi smo sami sebe ocrnjivali?

A istorijska istina.... ma ko mari za to. Istorijska istina je i da su ameri bacili atomske bombe i sravnili dva grada pa sta sad, vazno da su bili antifasisti...

Moje licno misljenje je da treba izjednaciti partizane i cetnike s tim sto bih ja pripadnicima oba pokreta ukinuo penzije. Muka mi je i od jednih i od drugih. Ima li bre nekih antifasista koji nisu bili ni partizani ni cetnici? Ako ima, svaka cast njima.
die hard die hard 23:39 08.05.2009

Re: ...

Ima li bre nekih antifasista koji nisu bili ni partizani ni cetnici? Ako ima, svaka cast njima.[/qu

Divno bi bilo to tvoje pomirenje samo da je moguce.Mozda neki svetski autoriteti i izjednacavaju ta dva pokreta, ali ja znam da to nije isto.Covece, govorila mi moja baba sta su cetnici radili u Sumadiji, a ona je bila njihov postovalac pre toga, ej.To je bila vojska koja se dopunjavala sa nemackom bagrom koja nas je okupirala.
sentinel26 sentinel26 22:54 08.05.2009

Inat ?

Posebno bih izdvojio
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom je odnos države prema fašizmu, a ne ideološko i nacionalističko nadmudrivanje da li zbog Tita ,koji je bio Hrvat i komunista, treba sebi u inat da prećutimo doprinos srpskog naroda pobedi nad fašizmom, da ne uvredimo poštovaoce lika i dela Draže, Nedića i ostalih.
Gdje je Srbija danas kada se govori o odnosu prema antifašizmu ja sam shvatio slušajući govor Eli Vizela 2005 u Poljskoj u povodu 60-e godišnjice oslobadjanja logora.
Činjenica da svi partizani nisu bili komunisti ali da su svi bili antifašisti, da Amerika i Engleska nisu komunističke ali su bile antifašističke,
Važno i istinito, namjerno se prećutkuje.

i zato je krajnje neprimerno odnositi se prema antifašizmu kao prema komunizmu.
Ovo je postala moda i traje veoma dugo tako da liči na tešku drogu koja proizvodi opasnu zavisnost.


Konuzinov intervju sam pročitao jutros.
Preporuka i pozdrav.
matityahu matityahu 23:39 08.05.2009

Re: Inat ?

matityahu matityahu 23:39 08.05.2009

Re: Inat ?

Milutin Milošević Milutin Milošević 23:22 08.05.2009

Tužna slika

Tužno je videti kako danas svaka šuša sebi uzima za pravo da uklanja spomenike rodoljuba i junaka da bi veličali izdajnike koje su ovi oduvali.

Sramota jedna
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:47 09.05.2009

Re: Tužna slika

Milutin Milošević
Tužno je videti kako danas svaka šuša sebi uzima za pravo da uklanja spomenike rodoljuba i junaka da bi veličali izdajnike koje su ovi oduvali.

Sramota jedna

Hvala Vam na komentaru.
Sramota naravno. Zar nije sramota da se u Republici Srpskoj briše ime dr.Mladena Stojanovića a da je ulica Rade Radića.Pa taj Rade Radić i njegovi četnici su ubili doktora Mladena, legewndu Kozaračke epopeje i simbol odbrane naroda da ga ne ustaše ne kolju ili vode u Jasenovac i Gradišku.
Što ta junačina četnik Rade Radić ne ubi nemačkog komandanta u Banja Luci ili ustaškog komandanta, što on nije branio decu u zbegovima na Kozari.
E zbog takvih je onaj naslov članka ambasadora Konuzina adekvatan.
Inače, mislim da jednom treba staviti tačku na to što je bilo pre 65 godina ali poredhodno reći bobu bob, popu pop. Bez istine nema pomirenja.
Takođe mislim, da kada bi nam političkestranke bile odgovornije i ozbiljnije i ne bi pokušavaleda na tim podelama zarađuju sitne poene, mogli bi konačno da istoriju ostavimo istoriji.
Ako onaj iz SPO izjavi da Draža simbol savremene evropske Srbije, demokratije i višepšartijskog sistema, pa još da ga stavlja u rang sa Ivanom Stambolićem i Zoranom Đinđićem, samo stvarno zaslepljenim nije jasno da se radi o manipulaciji. Još je trebao da doda da se zalagao za multietičnost i versku toleranciju, pa da mislim da je bio preteča Šumana.
pozdrav
sentinel26 sentinel26 14:29 09.05.2009

Re: Tužna slika

Milan Karagaća
Milutin MiloševićTužno je videti kako danas svaka šuša sebi uzima za pravo da uklanja spomenike rodoljuba i junaka da bi veličali izdajnike koje su ovi oduvali.Sramota jednaHvala Vam na komentaru.Sramota naravno. Zar nije sramota da se u Republici Srpskoj briše ime dr.Mladena Stojanovića a da je ulica Rade Radića.Pa taj Rade Radić i njegovi četnici su ubili doktora Mladena, legewndu Kozaračke epopeje i simbol odbrane naroda da ga ne ustaše ne kolju ili vode u Jasenovac i Gradišku.Što ta junačina četnik Rade Radić ne ubi nemačkog komandanta u Banja Luci ili ustaškog komandanta, što on nije branio decu u zbegovima na Kozari.E zbog takvih je onaj naslov članka ambasadora Konuzina adekvatan. Inače, mislim da jednom treba staviti tačku na to što je bilo pre 65 godina ali poredhodno reći bobu bob, popu pop. Bez istine nema pomirenja.Takođe mislim, da kada bi nam političkestranke bile odgovornije i ozbiljnije i ne bi pokušavaleda na tim podelama zarađuju sitne poene, mogli bi konačno da istoriju ostavimo istoriji.Ako onaj iz SPO izjavi da Draža simbol savremene evropske Srbije, demokratije i višepšartijskog sistema, pa još da ga stavlja u rang sa Ivanom Stambolićem i Zoranom Đinđićem, samo stvarno zaslepljenim nije jasno da se radi o manipulaciji. Još je trebao da doda da se zalagao za multietičnost i versku toleranciju, pa da mislim da je bio preteča Šumana.pozdrav
S glave riba smrdi - kaže narodna poslovica.

U Mihajlovićevom pismu P.Djurišiću je ovjekovečeno njegovo "zalaganje" za multietičnost.

Proglašenju ratnog zločinca, četničkog koljača popa Mace za sveca 2005-e u manastiru Žitomislić, (činodejstvovao Risto Radović ) prisustvovali su i predsednik Srbije B.Tadić i tadašnji predsednik R.Srpske.

Sram ih bilo !

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana