Društvo| Gradjanske inicijative| Hronika| Ljudska prava| Politika

Zakonom protivu fašista i neonacista

Srecko Sekeljic RSS / 11.05.2009. u 14:36

Kako je najavljeno, na dnevnom redu zasedanja Narodne skupštine naći će se Predlog zakona o zabrani neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašistički simbola i obeležja, koji su podneli poslanici LSV po hitnom postupku (u atačmentu).

Vladajuća koalicija i deo opozicije su se, priča čaršija, preliminarno usaglasili oko usvajanja ovog zakona. Ipak i dalje ima protivnika zabranjivanju fašističkih/nacističkih manifestasija i obeležja. Jasno je da ima glasova i za i protiv ovog zakonskog rešenja, međutim indikativno je što jedne od ovih glasova često prate povici, a za povicima zatim polete kamenice, palice, sevnu baklje i molotovljevi kokteli. Bije ih glas, da njihov glas bije.

paljenje-ambasade-2008-2.jpgTakav „glas upozorenja“ već godinama odzvanja ulicama gradova Srbije i zuri u građane sa tzv. Proglasa neprijateljima:

Ima još mnogo onih koji moraju da čuju glas srbstva. To je pre svega glas upozorenja. Otačastveni pokret Obraz možda ne može fizički da uništi sve zlo koje kidiše na srbski narod, ali će, dokle god postoji, neprestano i neućutno na njega ukazivati i protiv njega se beskompromisno boriti.

Još jednom upozoravamo sve srbske neprijatelje i pozivamo ih: pokajte se za svoja zlodela, inače za vas neće biti ni Božje ni ljudske milosti“ (www.obraz.rs)

 

 

 

Ima institucija, medija, intelektualaca i drugih javnih radnika koji sa nipodaštavanjem gledaju na pojave fašističkih i neonacističkih grupa i na njihovo delovanje u Srbiji. Ovakav olak pristup je posebno opasan imajući u vidu da su nacistički/fašistički pokreti po pravilu narastali od grudve do lavine – od marginalnih grupa do masovne histerije.

Možda je suvišno podsećati da ove grupe haraju ili tavore u mnogim zemljama sveta, umrežavaju se i pokušavaju da se organizuju za jači impact, političku podršku i sprovođenje svojih programa u delo. Od neformalnih undrground grupa do etabliranih razgranatih udruženja, oni u osnovi prate istu matricu ponašanja, koja se zasniva na tezi o supremaciji jedne društvene populacije nad ostalima, na osnovu porekla ili ličnih opredeljenja njenih pripadnika. Ove organizacije svojim delovanjem sasvim neskriveno šire rasnu, versku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost i postupaju tako da ugrožavaju građane samo na osnovu njihovog porekla ili ličnih opredeljenja.

nacionalni-stroj3.jpg 

Postojanje ovih organizacija i u našoj zemlji je, nažalost, evidentno: paljenja ambasada i verskih objekata, demoliranje gradskih trgova, prebijanje građana, pozivi na linč („ubi’ zakolji da ____ ne postoji“, „ubi’ ubi’ ____“, „nož, žica, Srebrenica“), otvorene pretnje nasiljem, stvaranje atmosfere straha i mržnje... Sve to su prateći elementi većine javnih okupljanja pristalica nasilnih grupa koje s pravom možemo nazvati neonacističkim i fašističkim. Fizičkim nasrtajima i govorom mržnje protiv ljudi različitog porekla ili opredeljenja, oni direktno ugrožavaju život i bezbednost građana Srbije. Pripadnici Nacionalnog stroja, koji ističu svoje kukaste krstove i spremni su da biju i pred kamerama, i pripadnici Obraza, koji otvoreno prete nasiljem svima koji nisu heteroseksualni pravoslavni Srbi i desničari, između sebe grade snažnu solidarnost. Generalni sekretar Obraza, Mladen Obradović, je čak izjavio da ne primećuje da u Srbiji postoje nacističke organizacije i da mu je Nacionalni stroj „sto puta draži od pedera, lezbejki i šiptarskih terorista“. Ova izjava je samo jedan od mostova koji ozloglašenim skinhedsima omogućava da pređu u tabor koji ima političku podršku ultranacionalističkih parlamentarnih stranaka, dela sveštenstva, pa čak i univerzitetskih profesora. Međutim, podrška javnih ličnosti ne daje legitimitet ovim i sličnim organizacijama već, naprotiv, ukazuje da šteta koju mogu da prouzrokuju daleko prevazilazi našu predstavu o sporadičnim razbijanjima izloga i prebijanjima pripadnika manjina. Ove organizacije su klica političkog projekta koji podriva temelje demokratije i obesno ugrožava osnovna ljudska prava i slobode građana. Ta klica je već odavno proklijala i proteklih dvadesetak godina je duboko puštala svoje korenje.
nacionalni-stroj2.jpg
Zabranu rada neonacističkih i fašističkih grupa i udruženja dugo su tražile brojne organizacije civilnog društva. Međutim, tek nakon incidenta na tribini novosadskog Filozofskog fakulteta 2005. godine, od kako je i Skupština Vojvodine zvanično uputila zahtev za zabranu njihovog rada, ova inicijativa je počela da progresivno zadobija pristalice u republičkim institucijama. Tada je MUP napravio istraživanje i Odboru za bezbednost Skupštine Vojvodine dostavio spisak neonacističkih organizacija, među kojima se izričito navode: „Nacionalni stroj”, skinhedi, „Krvi i čast” i „Rasni nacionalisti – rasonalisti”. Politički pokret „Obraz” svrstan je u klerofašističke organizacije, a pomenuti su „Pokret 64 županije” i honvedi.  

ns-antifa-2008.jpg

U institucijama je stvar sazrevala prilično sporo, ali druga strana nije gubila vreme na reakciju. Pripadnici neonacistističkih i fašističkih organizacija najavili su marš 2007. godine u Novom Sadu. Iako je policija ovaj događaj dočekala prilično nespremno, fašisti su naišli su na otpor slobodoumnih građana i omladinskih grupa koje su se samostalno organizovale i izrazile svoje negodovanje zbog ovog anticivilizacijskog marša. Skup je protekao u znaku nasilja i bilo je građana koji su sa antifašističkog okupljanja otišli razbijenih glava.

  Obraz-antifa-bg2008.gif

Oktobra 2008. godine, neonacisti su ponovo zakazali marš, ali ovoga puta u Beogradu. Krenuvši od jedne obične Facebook grupe, koja je za par dana dostigla više od 10.000 članova, omladinske organizacije su i ovog puta pokrenule Antifa kampanju, pod nazivom „No pasaran - Neće proći“. Budući da vlasti nisu bile spremne da se samoinicijativno suprotstave nacistima/fašistima, Antifa kampanja je zakazala svoj skup u isto vreme kada i nacistički marš, zagovarajući za zabranu održavanja marša. Pokret Obraz je tada najavio akciju „S verom u Hrista protiv komunista!“ navodeći da će „pripadnici Obraza patrolirati centralnim beogradskim ulicama kako bi sprečili paradiranje bezbožnika kojima je jedini cilj borba protiv svega što je Sveto i Čestito“. Nakon dosta ubeđivanja, inicijativa je na kraju protekla u atmosferi jasnog opredeljenja republičkih organa: nacistički marš je zabranjen, a antifašistički skup je bezbedno održan zahvaljujući savesnom radu policije i podršci zaštitnika građana i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.  

anti-marko-karadzic.jpgUsledila je inicijativa Republičkog javnog tužioca, Slobodana Radovanovića, za pokretanje postupaka pred Ustavnim sudom Srbije za zabranu delovanja organizacije „Nacionalni stroj“. Sud je ove godine prihvatio predmet i pokrenuo postupak. Vođa organizacije, Goran Davidović Firer, izbegao je u Italiju, ali je uhapšen nakon što je za njim bila raspisana Interpolova poternica i sada se čeka njegovo izručenje. U februaru ove godine, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava predalo je inicijativu tužilaštvu za zabranu rada udruženja „Obraz“.

 plakat-protiv-roma.jpg

U međuvremenu, državni sekretar ministarstva za ljudska i manjinska prava, Marko Karadžić, postao je meta pretnji koje mu ove organizacije upućuju čak i lepljenjem plakata sa njegovim likom. U istom periodu, Obraz je u Kraljevu pokrenuo akciju poziva na linč, pod nazivom „Srbija Srbima - napolje sa Romima“, jer je jedan pripadnik ove organizacije tragično nastradao u tuči sa dvojicom madića romske nacionalnosti. Sprovođenje kampanja zastrašivanja, pretnje nasiljem u javnom prostoru i praktikovanje nasilja na ulici, ostale su praksa koju ove organizacije sasvim legalno sprovode pod svojim imenom i znamenjima.

U oktobru prošle godine poslanici LSV podneli su predlog Zakona kojim bi se i formalno zabranile manifestacije i upotreba simbola neonacističkih i fašističkih organizacija. A sada je taj zakon konačno došao i na dnevni red Narodne skupštine...

O PREDLOGU ZAKONA

Predloženo je da se ovim zakonom zabrane manifestacije, isticanje simbola ili znakova ili bilo koje drugo delovanje neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja, kao i sankcije za povredu tog zakona.

Delovanjem pripadnika ili pristalica neonacističkih i fašističkih organizacija i udruženja, kako je predloženo, smatra se svaki organizovani ili sponatani javni nastup na kojem se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost prema pripadnicima bilo kojeg naroda ili nacionalne manjine ili prema osobama drugačijeg političkog i ličnog opredeljenja.

Predviđeno je da se zakonom zabrani proizvodnja, umnožavanje, skladištenje, prezentacija, veličanje ili na bilo koji drugi način širenje propagandnog materijala, simbola ili obeležja kojima se može izazvati, podsticati ili širiti mržnja i netrpeljivost, rasna, nacionalna ili verska mržnja ili netrpeljivost, propagiranje ili opravdavanje nacionalističke i fašisticke ideje i organizacije.

Takođe, predložena je i zabrana proizvodnje, skladištenja, prezentacija, širenje ili na bilo koji drugi način upotreba simbola kojima se propagiraju ili opravdavaju ideje, radnje i postupci optuženih i osuđenih u Haškom tribunalu ili osuđenih i optuženih pred domaćim sudovima za ratne zločine.

Pod materijalima, simbolima i obeležjima podrazumevaju se značke, zastave, oznake, crteži, grafiti, amblemi, fonografski zapisi, muzički sastavi, fotografije, parole, uniforme ili delovi uniforma.

Predloženo je brisanje iz registra udruženja ili organizacija koje u toku svog delovanja pokažu sklonost ka neonacističkoj ili fašističkoj organizaciji ili udruženju, kao i novčana kazna od 5.000 do 50.000 dinara za fizička lica koja prekše zabranu, a za registrovanu organizaciju ili udruženje od 100.000 do milion dinara.

 

NA POSLETKU

Sam zakon će pokazati jasno opredeljenje države da neće tolerisati ugožavanje prava, sloboda i bezbednosti svojih građana. Odredbe zakona kojima se predviđa novčana kazna će ujedno biti i vaspitna mera protiv svih onih koji se služe metodama zastrašivanja i raspirivanja mržnje i netrpeljivosti prema građanima na osnovu njihovog porekla ili ličnih opredeljenja. Kada izgrednik dobije mandatnu kaznu od par desetina hiljada dinara, dobro će razmisliti pre nego što se ponovo istakne ili pusti u promet kompromitujući sadržaj u smislu ovog zakona.

Ipak, zakon samo uklanja posledice, dok je za otklanjanje uzroka ovih malignih društvenih pojava neophodno uključivanje građana. Potrebno je na svakom koraku, u razgovorima, u komentarima, umetničkim i drugim kreativnim izražavanjem, ukazivati na neprikosnovenost poštovanja slobode izbora drugih ljudi oko nas - dokle god se sloboda ne zloupotrebljava za ugrožavanje drugih. Sloboda uvek sa sobom nosi i odgovornost.

Za kraj ću parafrazirati izjavu jednog od predlagača zakona: pustiti fašiste na ulicu u ime ljudskih prava, isto je što i pustiti pacove u dečiju sobu u ime ekologije.

Atačmenti



Komentari (149)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 14:54 11.05.2009

zabrana ili ...

Problem u srbiji nije to sto takve organizacije postoje i sto nisu zabranjene vec je glavni problem sto ih mnoge politicke, drustvene i privredne organizacije i uticajni pojedinci podrzavaju.


Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 14:57 11.05.2009

Re: zabrana ili ...

U potpunosti se slažem! Da nemaju podršku dela političke, intelektualne, kulturne elite i klera, oni bi zaista bili tek zanemarljiva šaka raštrkanih subkuturnih i antikulturnih grupica. Ovako, oni su potencijal za ozbiljnu pretnju, ili već pretnja.
vracarac92 vracarac92 15:39 11.05.2009

Re: zabrana ili ...

problem ja na osnovu cega definisati neku organizaciju kao neonacisticku ili fasisticku.
Pod takvu kvalifikaciju jedino moze da podpadne nacionalni stroj ili neka slicna kretenasta organizacija.
Obraz, 1389, nasi itd se ne mogu podvesti pod te pojmove. Oni se nigde ne pozivaju na fasizam i nacizam vec na nacionalizam i klerikalizam sto definitvno nije ista stvar. Naravno, uvek se moze povuci neka paralela ali plasim se da cela ova inicijativa ne postane najobicnija farsa i obracun sa desnim neistomisljenicima. Zaista ne vidim nikoga ko bi moga da presudi koja je organizacija Fasisticka a koja nacionalisticka (naravno stroj , stormfront itd su van konkurencije)
Ukoliko merilo za zabranu bilo koje organizacije bude nasilnost, vredjanje i mrznja prema odredjenim kategorijama , onda ce biti potrebno zabraniti gotovo sve organizacije, stranke i pokrete. Jer kao sto je nacionalni stroj upadao na tribine, tako su i mladi LDP u istom tom Novom Sadu upadali na skup DS i vredjali.
kao sto su se radikali tukli sa "demokratskom" policijom i lupali grad i otimali patike, tako smo se i mi mlatili i prevrtali kole i pljackali 9. marta i 5. oktobra, kao sto su oni blesavi Obrazovci samarli homoseksulace, tako je N. Kandic samarale izbeglice sa Kosova....I da lisu svi gorepomenuti fasisti i nacisti?
Nisu, ali svi su u nekom trenutku bili agresivni i razulareni.
Da skratim, moje pitanje je KAKO odrediti koja je organizacija nacisticka i fasisticka a koja nije kada se samo nacionalni stroj izjasnio da podrzava nacizam a svi ostali se izjasnjavaju kao antifasisti, svako na svoj nacin?
deset_slukom deset_slukom 17:49 11.05.2009

Re: zabrana ili ...

tako je N. Kandic samarale izbeglice sa Kosova...

Nekako svima odgovara ova jednostavna istina. I na YouTube-u ima samo snimak vesti sa Pinka, gde ona iz čista mira šamara čoveka...
Sećam se detaljnijeg izveštaja (razmenu reči koja je prethodila događaju) iz onih dana, moj utisak je bio da su šamari bili opravdani.
vracarac92 vracarac92 19:30 11.05.2009

Re: zabrana ili ...

moj utisak je bio da su šamari bili opravdani.

Nasilje nikada nije opravdano. To je cist primitivizam.
adam weisphaut adam weisphaut 19:36 11.05.2009

Vračarac,


Nasilje nikada nije opravdano. To je cist primitivizam.

šta je sud rekao?
antonacci antonacci 20:21 11.05.2009

Re: zabrana ili ...

Obrazovci samarli homoseksulace



Ako ovako zamisljas samaranje, onda svakako - samarali su ih.

Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 21:16 11.05.2009

Re: zabrana ili ...

Obrazovci samarli homoseksulace




Ako ovako zamisljas samaranje, onda svakako - samarali su ih.


Ma da, to je onako po koji "očinski šamar", što bi rekao Tijanić...
deset_slukom deset_slukom 21:18 11.05.2009

Re: zabrana ili ...

Ako ovako zamisljas samaranje, onda svakako - samarali su ih.


Vračarcu je to isto... Ja mislim da je Kandićkino "nasilje" bilo opravdano.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:35 11.05.2009

Re: zabrana ili ...

Nasilje nikada nije opravdano. To je cist primitivizam.

kaze fudbalski navijac (ajde da radi blogopoznanstva ne kazem tezu kvalifikaciju za tvoj hobi)
vracarac92 vracarac92 11:50 12.05.2009

Re: zabrana ili ...

kaze fudbalski navijac

Ali kaze i lekar.
P.S. Da li bi to fudbalski navijac trebalo da bude uvreda?

I smatram da je casnije biti navijac nego stranacki kerber koji je sklonio svoju zadnjicu i sada sa daljine od 2.000km popuje i prodaje "testise" za bubrege.
šta je sud rekao?

Dakle mozemo da zakljucimo da je sudstvo u Srbiji na visokom nivou. Da zabelezimo tu cinjenicu.
Ako ovako zamisljas samaranje, onda svakako - samarali su ih.

Mislim da sam to objasnio, svakoga ko poseze za nasiljem treba zatvoriti i ukoliko postoji mogucnost - zabraniti.


Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:05 12.05.2009

Re: zabrana ili ...

Ali kaze i lekar.

Vracarac,
kada nas budes obradovao nekim teksom iz medicinw tetiracu te i tako, ovako brate red kosova, red zvezde, red kosova, red zvezde...
vracarac92 vracarac92 16:43 12.05.2009

Re: zabrana ili ...

Vracarac,
kada nas budes obradovao nekim teksom iz medicinw tetiracu te i tako, ovako brate red kosova, red zvezde, red kosova, red zvezde...

A ako ubacim nesto afirmativno o NVO ili LDP?


P.S. Svojevremeno sam imao jedan tekst o metodama relaksacije i oslobadjanu od stresa, ali ko ce to da cita, lakse je izmisljati i vredjati.
wukadin wukadin 13:36 13.05.2009

Re: Vračarac,

šta je sud rekao?


U vezi Radeta Bulatovića, Ace Tomića, Tome Nikolića...
Tibor Jóna Tibor Jóna 15:02 11.05.2009

kukast srp i cekic

ja sam recimo da se primena ovog zakona prosiri na sva znamenja koja su se tokom istorije nase zemlje ikada vijorila iznad koncentracionih logora... znate - kukasti krst, zvezda petokraka, srp i cekic....
drug.clan drug.clan 15:04 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

Tibor Jóna
ja sam recimo da se primena ovog zakona prosiri na sva znamenja koja su se vijorila iznad koncentracionih logora... znate - kukasti krst, zvezda petokraka, srp i cekic....


A da li se racunaju i kolonijalni logori, guantanama, inkvizicije isl?

Tesko da bi ostao neki simbol osim zastave BiH
gorran2 gorran2 15:10 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

I mađarska zastava. Neki moji su stradali u konc-logoru Nežider u Mađarskoj.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 15:13 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

a sam recimo da se primena ovog zakona prosiri na sva znamenja koja su se vijorila iznad koncentracionih logora... znate - kukasti krst, zvezda petokraka, srp i cekic....

Da li petokraka i sl. mogu tako olako da budu izjednačeni sa kukastim krstom? Ideologije nacizma i fašizma u svojoj srži zastupaju supremaciju jednih nad drugim društvenim grupama. Njihovi konc logori, pogromi i akcije počivaju na jasnoj platformi uništavanja, ugrožavanja i ograničavanja drugoga, samo zato što su različitog porekla ili ličnog opredeljenja - takvo delovanje prosto sledi iz njihovih ideoloških i praktičnih postavki. S druge strane, ne možemo reći da levičarska ideologija ima za cilj porobljavanje, istrebljivanje drugoga - komunistički logori i represija totalitarnih režima je svakako za osudu, kao očigledna zloupotreba levičarskih ideja.

Dakle, nije u pitanju zabrana ekstremnih političkih diskursa levice i desnice, već diskursa koji planski i svesno ugrožava drugoga.
drug.clan drug.clan 15:29 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

Srecko Sekeljic
a sam recimo da se primena ovog zakona prosiri na sva znamenja koja su se vijorila iznad koncentracionih logora... znate - kukasti krst, zvezda petokraka, srp i cekic....

Da li petokraka i sl. mogu tako olako da budu izjednačeni sa kukastim krstom? Ideologije nacizma i fašizma u svojoj srži zastupaju supremaciju jednih nad drugim društvenim grupama. Njihovi konc logori, pogromi i akcije počivaju na jasnoj platformi uništavanja, ugrožavanja i ograničavanja drugoga, samo zato što su različitog porekla ili ličnog opredeljenja - takvo delovanje prosto sledi iz njihovih ideoloških i praktičnih postavki. S druge strane, ne možemo reći da levičarska ideologija ima za cilj porobljavanje, istrebljivanje drugoga - komunistički logori i represija totalitarnih režima je svakako za osudu, kao očigledna zloupotreba levičarskih ideja.

Dakle, nije u pitanju zabrana ekstremnih političkih diskursa levice i desnice, već diskursa koji planski i svesno ugrožava drugoga.


Naravno postoji bitna razlika a ogleda se u tome sto fasizam, rasizam, seksizam vrse represiju na osnovu urodjenih osobina (za koje individua nije nikako odgovorna i ne moze da ih promeni) dok ekstremne politicke i verske opcije to rade na osnovu stecenih osobina (politickih stavova, veroispovesti, drustvenog polozaja isl. koje mogu da se menjaju kako bi se izbegle posledice). Ne pokusavam da opravdam ni jednu nasilnu opciju vec samo primecujem fundamentalnu razliku.
lutherblisset lutherblisset 15:35 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

Tibor Jóna
ja sam recimo da se primena ovog zakona prosiri na sva znamenja koja su se tokom istorije nase zemlje ikada vijorila iznad koncentracionih logora... znate - kukasti krst, zvezda petokraka, srp i cekic....


Koji koncetracioni logor je na ovim prostorima bio komunistički?
inagadadavida inagadadavida 15:56 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

Tibor Jóna
ja sam recimo da se primena ovog zakona prosiri na sva znamenja koja su se tokom istorije nase zemlje ikada vijorila iznad koncentracionih logora... znate - kukasti krst, zvezda petokraka, srp i cekic....



Dokle , bre isti fazoni??

Kako mogu kukasti krst i petokraka da se stave u istu ravan??

Po kojoj to, logici , izjednacavate nacizam i komunizam??......i kakve su to , plitke fore i fazoni??

Nisam nikakav fan petokrake, kao ni srpa i cekica...ali to , imbecilno izjednacavanje cetnika i partizana, komunista i antikomunista, nacista i komunista, narodnjaka i starogradskih......je vec postalo smarajuce, do bola...

Kada kazes "nacizam", moras po nekoj , novokomponovanoj formuli da odmah dodas u istom kontekstu i "komunizam"
Isti cirkus kao ono debilno dobacivanje, kada neko kaze "kosovo' ...odmah cujes u horu .." i metohija, i metohija"
vracarac92 vracarac92 16:16 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

kukasti krst, zvezda petokraka, srp i cekic....

Slazem se.
Pod tim simbolima su ubijeni miloni ljudi a do 22.06.1941. su bili veoma bliski prijatelji i saveznici.
technofetishist technofetishist 16:33 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

aman ljudi, komunizam ne propagira rasnu mrznju, etnicka ciscenja i sta ti ne. sa njim nemaju nikakve veze razulareni diktatori druge polovine dvadesetog veka. oni su, zapravo, pre bili fasisti nego komunisti. a zabraniti rad komunistickih organizacija (koje, inace, sve skupa imaju 100 clanova) znaci iskljuciti jednu sasvim validnu politicku opciju, da ne kazem obesmisliti citavu jednu drustvenu teoriju. zbog cega? zbog tita i pola pota?

pa cak je i zabraniti kukasti krst malo besmisleno, osim ako se ne definise kontekst, jerbo on nije ogranicen samo na nacisticke pokrete.
inagadadavida inagadadavida 17:08 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

vracarac92
kukasti krst, zvezda petokraka, srp i cekic....

Slazem se.
Pod tim simbolima su ubijeni miloni ljudi a do 22.06.1941. su bili veoma bliski prijatelji i saveznici.


Jesus fckn Christ.....
drug.clan drug.clan 17:11 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

inagadadavida
vracarac92
kukasti krst, zvezda petokraka, srp i cekic....

Slazem se.
Pod tim simbolima su ubijeni miloni ljudi a do 22.06.1941. su bili veoma bliski prijatelji i saveznici.


Jesus fckn Christ.....



e da ovo me podseti na broj onih koji su ubijeni pod krstom i sa njim.
vracarac92 vracarac92 17:23 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

e da ovo me podseti na broj onih koji su ubijeni pod krstom i sa njim.

To je vec nesto drugacija prica jer su ubice koje su ubijale za krst uglavnom bili zaludjeni vernici sa izuzetkom spanske inkvizicije u juznoj americi.
Crkva (bar ova nasa) za razliko od komunizma i fasiszma nikada nije pretendovala da ima svoju drzavu u kojoj bi cinila vrhovnu vlast (sa sve stratistima, logorima, jamama)...tako da je tvoj predlog pomalo neozbiljan ali se u svakom slucaju slazem da bi svako svesteno lice koje je okrvavilo ruke (ili podstrekivalo) moralo da odgovara i bude drakonski kaznjeno.
inagadadavida inagadadavida 17:29 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

vracarac92
e da ovo me podseti na broj onih koji su ubijeni pod krstom i sa njim.

To je vec nesto drugacija prica jer su ubice koje su ubijale za krst uglavnom bili zaludjeni vernici sa izuzetkom spanske inkvizicije u juznoj americi.


.......spanska inkvizicija u juznoj americi???......ne mogu da verujem........

a sta je radila spanska inkvizicija u spaniji??......ili su imali razmenu inkvizitora, pa su spanski isli da jure vestice po kolumbiji i paragvaju, a ovi su dolazili u spaniju na specijalizaciju???
dragoljub92 dragoljub92 17:33 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

.tako da je tvoj predlog pomalo neozbiljan ali se u svakom slucaju slazem da bi svako svesteno lice koje je okrvavilo ruke (ili podstrekivalo) moralo da odgovara i bude drakonski kaznjeno.

racimo kao pop maca koji je avanzovao do sveca u našoj crkvi preko onolkih zaklanih ljudi a osalim dupeglavcima tipa ljotić,nedić mihailović da ne pričam ,sve jebeni svetac do sveca...
vracarac92 vracarac92 17:40 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

dragoljub92
.tako da je tvoj predlog pomalo neozbiljan ali se u svakom slucaju slazem da bi svako svesteno lice koje je okrvavilo ruke (ili podstrekivalo) moralo da odgovara i bude drakonski kaznjeno.
racimo kao pop maca koji je avanzovao do sveca u našoj crkvi preko onolkih zaklanih ljudi a osalim dupeglavcima tipa ljotić,nedić mihailović da ne pričam ,sve jebeni svetac do sveca...

treba utvrditi istinu a ne rukovoditi se mitovima.


Pa Drazu su odlikovali Ajzenhauer (posthumno) za doprinos borbi protiv fasizma i De Gol (1943) ratnim krstom.
Za Ljotica se slazem a o Nedicu mislim da istorija nije rekla svoju poslednju rec. Jeste pravio razne marifetluke i ucestvovao u zlocinima ali je isto tako i spasao stotine hiljada civila.
vracarac92 vracarac92 17:40 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

sve jebeni svetac do sveca

I ako moze bez vulgarnosti...nije ovo stanicna krcma.

P.S. Izgleda da je "neko" izbrisao pretnje koje si mi javno uputio ali ja i dalje strahujem za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice.
kamichak92 kamichak92 17:42 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

vracarac92
sve jebeni svetac do sveca

I ako moze bez vulgarnosti...nije ovo stanicna krcma.


pa ne vidi on to kao vulgarnost.
da vidi, predlozio bi da se zabrani ...
dragoljub92 dragoljub92 17:45 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

treba utvrditi istinu a ne rukovoditi se mitovima.

kad god vas istina upropasti vi se pozivate na na to da se treba utvrditi istina,utvrđena je ona vračarac postoje dokumenti ali ti i tvoja banda neće da ide u istorijske arhiva i pročita originalnu dokumentaciju nego ova ko lupa potpuno neobaveštena po blogovima i forumima ,sve činjenice koje vam ne idu na ruku odma zamutite,tako ...ma kome ja pričam.navijaču?? svašta i od mene.
shumska shumska 17:49 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

.....spanska inkvizicija u juznoj americi???......ne mogu da verujem........

a sta je radila spanska inkvizicija u spaniji??......ili su imali razmenu inkvizitora, pa su spanski isli da jure vestice po kolumbiji i paragvaju, a ovi su dolazili u spaniju na specijalizaciju???
*novo

još ću svašta intresantnog saznati, sjajno, a oprosti inagadadavida, jel pravoslavlje kroz svoju istoriju imalo bilo kakvu vrstu inkvizicije?
(još ću ispasti drveni klero-advokat, jbt)
inagadadavida inagadadavida 17:56 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

shumska
.....spanska inkvizicija u juznoj americi???......ne mogu da verujem........

a sta je radila spanska inkvizicija u spaniji??......ili su imali razmenu inkvizitora, pa su spanski isli da jure vestice po kolumbiji i paragvaju, a ovi su dolazili u spaniju na specijalizaciju???
*novo

još ću svašta intresantnog saznati, sjajno, a oprosti inagadadavida, jel pravoslavlje kroz svoju istoriju imalo bilo kakvu vrstu inkvizicije?
(još ću ispasti drveni klero-advokat, jbt)


Kako da ne............evo, onomad........ne tako davno.........



vracarac92 vracarac92 17:57 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

kad god vas istina upropasti vi se pozivate na na to da se treba utvrditi istina,utvrđena je ona vračarac postoje dokumenti ali ti i tvoja banda neće da ide u istorijske arhiva i pročita originalnu dokumentaciju nego ova ko lupa potpuno neobaveštena po blogovima i forumima ,sve činjenice koje vam ne idu na ruku odma zamutite,tako ...ma kome ja pričam.navijaču?? svašta i od mene.

Pricas lekaru.
I ko to MI?
Prvo mi javno pretis (zaista strahujem za svoju bezbednost kao i bezbednost svoje porodice), vredjas, omalovazavas, nazivas banditom. zaista si pravi komunisticki bahati rudiment koji prihvata iskljucivo sud svoje partije, ali dobro...vidim da SKOJevsko-OZNAski duh jos zivi kao kod one fine nepismene sumske gospode koja su ubila mog dedu na pravdi boga. Posto si ti slicnu sudbinu namenio meni mogu samo da konstatujem da iver ne pada daleko od klade...
drug.clan drug.clan 18:06 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

shumska
.....spanska inkvizicija u juznoj americi???......ne mogu da verujem........

a sta je radila spanska inkvizicija u spaniji??......ili su imali razmenu inkvizitora, pa su spanski isli da jure vestice po kolumbiji i paragvaju, a ovi su dolazili u spaniju na specijalizaciju???
*novo

još ću svašta intresantnog saznati, sjajno, a oprosti inagadadavida, jel pravoslavlje kroz svoju istoriju imalo bilo kakvu vrstu inkvizicije?

potpuno istrebljivanje bogumila je bilo kao inkvizicija a i u isto vreme!
shumska shumska 18:16 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

potpuno istrebljivanje bogumila je bilo kao inkvizicija a i u isto vreme!

hvala drug član na korisnoj interpelaciji, svakako; medjutim u ovom slučaju me posebno zanimalo mišljenje inagadadavida. (inače bih ja to sve nas-(auditorijum) zapitala, bez brige, pozdrav)
vracarac92 vracarac92 18:20 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

potpuno istrebljivanje bogumila je bilo kao inkvizicija a i u isto vreme!

Da nisi malo preterao...shvatanja ljudi u XII (inkvizicija je bila par stotina godina kasnije) i XX veku nikako ne mogu biti ista bas ako sto ne mogu biti ista ni merila vrednosti i pojedina moralna nacela.

P.S. Bogumili nisu masovno istrebljeni vec su masovno proterani u Bosnu. Naravno, bilo je i ubijenih bogumila.
antonacci antonacci 20:22 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

Tibor Jóna
ja sam recimo da se primena ovog zakona prosiri na sva znamenja koja su se tokom istorije nase zemlje ikada vijorila iznad koncentracionih logora... znate - kukasti krst, zvezda petokraka, srp i cekic....


Tibore za ime sveta.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:38 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

još ću svašta intresantnog saznati, sjajno, a oprosti inagadadavida, jel pravoslavlje kroz svoju istoriju imalo bilo kakvu vrstu inkvizicije?

upravo je u toku pravoslavna inkvizicija... pitaj amilohija, artemija, jevtica, irineja...potpomognuta sadomazo inkvizitorskim krilom na celu s Pahomijem... on je zaduzen za kaznjavanje podmlatka
dragan17 dragan17 23:27 11.05.2009

Re: kukast srp i cekic

Tibor Jóna
ja sam recimo da se primena ovog zakona prosiri na sva znamenja koja su se tokom istorije nase zemlje ikada vijorila iznad koncentracionih logora... znate - kukasti krst, zvezda petokraka, srp i cekic....


Tibore Obilicu

E ovo se zove bacanje koske medju kere (ili srpa i cekica)

Svaka cast za predlog ali nema od toga nista, jos ce mnogo vode da protece dok se na petokraku i srpicekic bude gledalo kao na simbol jos jednog u nizu umobolnih sistema.
No da pocnemo sa kukastim krstom i ovim budalama sto slave hitlerov rodjendan. Meni su ovi sto slave titin rodjos bas simpaticni (kako da ne budu kad vidis matorog coveka u spilhoznama i sa crvenom maramom oko vrata, skoro pa kao Tasko Nacic u davitelju)

vracarac92 vracarac92 12:01 12.05.2009

Re: kukast srp i cekic

upravo je u toku pravoslavna inkvizicija... pitaj amilohija, artemija, jevtica, irineja...potpomognuta sadomazo inkvizitorskim krilom na celu s Pahomijem... on je zaduzen za kaznjavanje podmlatka

Jel?
Sto se tice Pahomija, zar samo par postova iznad nismo utvrdili da nam je pravosudje odlicno? (Adam)
A ovo ostalo sto si napisao su tolike besmislice da je bespredmetno uopste odgovarati pogotovo sto pitanje postavlja osoba koja je utekla u veoma klerikalnu Irsku i ni najmanje joj ne smeta sto zivi u jednom prilicno ekstremnom katolickom okruzenju (valjda strah da ti Irci ne otkazu gostoprimstvo) ali zato ne propusta da krirtikuje crkvu u Srbiji (koja cesto zasluzuje kritike) sa 2.000km!
P.S. a kritikuje i osobu koja je preko veze krstila njegovog idola, njegovu visost - stranackog lidera!
mrvicak mrvicak 12:54 12.05.2009

Re: kukast srp i cekic

Nije reč o zabrani radikalne političke orijentacije... već samo onih koje počivaju na uverenju o prirođenoj neravnopravnosti tj. supermaciji-subordiniranosti...

A fašizamu i nacizmu imanentan je rasizam. (ne zabranjuje se svaki vid kapitalističke organizacije privrede, samo zato što je na tlu iste izrastao jedan ovakav pokret i sistem, te ne vidim zašto bi zvezda petokraka bila simbol samo gulaga?)

Uz potpunu svest o opasnostima svakovrsne vlasti koja teži apsolutnoj kontroli (ono što je jako popularno nazvati relativizujućim terminom totalitarizma), mislim da je relativizacija tipa komunizam, fašizam i ostali izmi prosto besmislena i nezasnovana (gledajući i teorijsku osnovu i praktične izvedbe)
mrvicak mrvicak 13:03 12.05.2009

Re: kukast srp i cekic

vracarac92
broj onih koji su ubijeni pod krstom i sa njim.To je vec nesto drugacija prica ...
u svakom slucaju slazem da bi svako svesteno lice koje je okrvavilo ruke (ili podstrekivalo) moralo da odgovara i bude drakonski kaznjeno.


Bogme bilo bi procesa i presuda tušta i tma... kak za crkvene veličine iz prošlosti, danas posvećene, tako i za današnje...
Ali to ne znači da bih tražila zabranu krsta ili liturgija da se šeću naokolo.

Krst je simbol vere/teorije koja podrazumeva najrazličitije ideje... iako u praktičnjoj izvedbi i beše i propagira se grdno nasilje - ali samo između ostalog ... kao i petokraka i srp i čekić - što sa fašizmom i nacizmom nije slučaj: u pitanju je rasistička teorija koja ne mož a da ne ishodi u istoj takvoj praksi!
wukadin wukadin 13:39 13.05.2009

Re: kukast srp i cekic

Preporučio sam i Jonu (kojeg "znam" od ranije) i druga člana.
Dole sa svim izmima.
Za ove blogove su zanimljivi komunistički stav o srpskom nacionalizmu i SPC i, si claro, neoliberalizam, kolonijalizam i ostali gresi Vaskolikog Zapada
vitriolage vitriolage 15:32 11.05.2009

apsolutno se ne slažem

sa takvim zakonom. Sloboda govora mora biti zagarantovana za sve Čak i za nepopularne opcije.

Naravno kad god te opcije počine krivična dela treba ih kazniti, ali jednostavno zabraniti neku grupu nije rešenje. To stvara opsan presedan gde država može da odlučuje šta je podobno a šta ne. I tako sutra možda zabrane gej ili liberalna udruženja.

Sloboda govora se ne sme kompromitovati ni na koji nači.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 20:37 11.05.2009

Re: apsolutno se ne slažem

Sloboda govora se ne sme kompromitovati ni na koji nači.


Upravo zato se ne sme ni dopustiti zloupotreba slobode govora, koja bi vodila ugrožavanju prava, sloboda i bezbednosti drugih ljudi.

Koncept o kojem govoriš postoji u SAD, ali i tamo postoje ozbiljni pokreti koji snažno zagovaraju da ne treba dopustiti npr. marširanje pripadnika Cu Clux Clana u crnačkim četvrtima sa sve belim kapuljačama i zapaljenim krstovima i sl.
antonacci antonacci 20:41 11.05.2009

Re: apsolutno se ne slažem


Sloboda govora se ne sme kompromitovati ni na koji nači.


A zasto ne?

Mene uvek iznenadi kako se ljudi frljaju parolama, a da ni za jedan sekund ne razmisle o njima.

U principu se slazem - sloboda govora je dragocena. Ali kako demokratija nije anarhija, ni jedna sloboda, pa ni sloboda govora, nije bez ogranicenja i nije apsolutna. Niko nema prava da siri govor mrznje. To nije sloboda govora, to je zloupotreba slobode.

I to mora biti sankcionisano.
mrvicak mrvicak 13:23 12.05.2009

Re: apsolutno se ne slažem

Hajte sad:

Ubij, zakolji, da... ne postoji! Nož, žica....

Srbija Srbima! ... napolje..

NIJE sloboda govora, JESTE pretnja ili popularnije rečeno govor mržnje.
A to predstavlja zloupotrebu slobode govora.

Zalaganje za istrebljenje, proterivanje itd. ne treba da prolazi pod firmom slobode govora.

Ajd da ponovim i ja citat jednog od predlagača zakona- poenta: pustiti fašiste na ulicu u ime ljudskih prava, isto je što i pustiti pacove u dečiju sobu u ime ekologije.
wukadin wukadin 13:43 13.05.2009

Re: apsolutno se ne slažem

Ako neko nije postavio pitanje, ja ću:
Da li se u Americi tako nešto zabranjuje?

Pitanje se posebno odnosi na one koji žele da vide što više američkih vrednosti u Srbiji.
sybil sybil 15:33 11.05.2009

zanima

me ko finansira tog davidovica i slicne?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 20:25 11.05.2009

Re: zanima

E to i mene zanima...
antifashista_bgd antifashista_bgd 16:29 11.05.2009

Potpuna podrska

zabrani fasisticke bagre!SMRT FASIZMU, SLOBODA NARODU!
vracarac92 vracarac92 16:32 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

antifashista_bgd
zabrani fasisticke bagre!SMRT FASIZMU, SLOBODA NARODU!
Naravno!!!
Samo smatram da bi trebalo zabraniti i komuniste. Dve strane jedne iste medalje...a i "drugari" sve do 22.06.1941.

Naneli su mnogo zla, smrti i nesrece nevinim ljudima.
technofetishist technofetishist 16:34 11.05.2009

Re: Potpuna podrska


e, evo ti ponovo:

aman ljudi, komunizam ne propagira rasnu mrznju, etnicka ciscenja i sta ti ne. sa njim nemaju nikakve veze razulareni diktatori druge polovine dvadesetog veka. oni su, zapravo, pre bili fasisti nego komunisti. a zabraniti rad komunistickih organizacija (koje, inace, sve skupa imaju 100 clanova) znaci iskljuciti jednu sasvim validnu politicku opciju, da ne kazem obesmisliti citavu jednu drustvenu teoriju. zbog cega? zbog tita i pola pota?

pa cak je i zabraniti kukasti krst malo besmisleno, osim ako se ne definise kontekst, jerbo on nije ogranicen samo na nacisticke pokrete.
vracarac92 vracarac92 16:39 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

komunizam ne propagira rasnu mrznju,

tacno, ali propagira jednoumlje i svi koji se sa komunizmom nisu slagali su zavrsili po gulazima, golim otocima, katinskim sumama, pasjim grobljima...preko 20.000.000 mahom nevinih ljudi je stradalo samo zato sto su ih komunisti proglasili za klasne neprijatelje.
a zabraniti rad komunistickih organizacija (koje, inace, sve skupa imaju 100 clanova) znaci iskljuciti jednu sasvim validnu politicku opciju, da ne kazem obesmisliti citavu jednu drustvenu teoriju. zbog cega?
Isto to tvrde i nacisti i oni koje iz licnih pobuda proglasavaju za naciste. A i clanstvo im podjednako veliko.
zbog tita i pola pota?

Zbog miliona nevinih zrtava.
pa cak je i zabraniti kukasti krst malo besmisleno, osim ako se ne definise kontekst, jerbo on nije ogranicen samo na nacisticke pokrete.

ipak zabraniti.
technofetishist technofetishist 16:46 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

...komunizam ne propagira jednoumlje, pobogu. a to ko je zavrsavao gde je posledica divljanja samovoljnih diktatora i takvo ponasanje (uklanjanje neistomisljenika) je jedan od glavnih elemenata fasizma.

fasista i neonacista u srbiji ima mnogo, i vise puta su pokazivali svoj "drustveni znacaj". obraz, dveri, snp i slicni im su klerofasisti koje treba zabraniti.
vracarac92 vracarac92 16:52 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

komunizam ne propagira jednoumlje

To je netacno.
Sloboda govora, sloboda misljneja su bile ukinute u svim komunistickim zemljama.
Postojala je samo jedna partija koja je odlucivala o svemu i svako ko se sa tim nije slagao zavrsio je ili u nekom logoru ili dva metra pod zemljom.
fasista i neonacista u srbiji ima mnogo
Mislim da ih nema mnogo...bas kao i komunista
Filip2412 Filip2412 16:56 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

Mislim da ih nema mnogo...bas kao i komunista

Ne mnogo ali dovoljno. Ti sto nose kukasti krst su samo vrh ledenog brega, njihova baza su dobri & posteni obicni gradjani, upravo kao ovi sto su fizicki i verbalno nasrnuli na udovicu Sabana Bajramovica.
drug.clan drug.clan 16:57 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

vracarac92
komunizam ne propagira rasnu mrznju,

tacno, ali propagira jednoumlje i svi koji se sa komunizmom nisu slagali su zavrsili po gulazima, golim otocima, katinskim sumama, pasjim grobljima...preko 20.000.000 mahom nevinih ljudi je stradalo samo zato sto su ih komunisti proglasili za klasne neprijatelje.


I sam kazes da su tako zavrsavali oni koji se nisu slagali, znaci imali su izbor sto iako ne opravdava postupke komunista pravi ogromnu razliku u odnosu na ono sto su nacisti radili ne na osnovu slaganja ili neslaganja vec na osnovu rodjenja.

Inace kada je vec stvar jednoumlja u pitanju zar i "demokratska" kraljevina jugoslavija nije isto radila i komunistima pre WWII a i "demokratska" USA posle WWII?
Jel treba da zabranimo demokratiju zato sto je zloupotrebljena?
Filip2412 Filip2412 17:01 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

iskreni sam antikomunista ali mislim da nam stvarno od komunizma ne preti opasnost ovih dana tako da mi je razglabanje na tu temu bezveze
antifashista_bgd antifashista_bgd 17:02 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

technofetishist
e, evo ti ponovo:aman ljudi, komunizam ne propagira rasnu mrznju, etnicka ciscenja i sta ti ne. sa njim nemaju nikakve veze razulareni diktatori druge polovine dvadesetog veka. oni su, zapravo, pre bili fasisti nego komunisti. a zabraniti rad komunistickih organizacija (koje, inace, sve skupa imaju 100 clanova) znaci iskljuciti jednu sasvim validnu politicku opciju, da ne kazem obesmisliti citavu jednu drustvenu teoriju. zbog cega? zbog tita i pola pota?pa cak je i zabraniti kukasti krst malo besmisleno, osim ako se ne definise kontekst, jerbo on nije ogranicen samo na nacisticke pokrete.

Potpis.
Fasizam i komunizam se jednostavno ne smeju poistovetiti.
Btw, zabraniti kukasti krst kao takav, bez oznacavanja da je ono sto se zabranjuje nacisticka svastika, je potpuni idiotizam, jer time Vlasima, npr, krsis ljudsko pravo na veroispovest,jer oni, kao i Rumuni, koriste svastiku jos od prehriscanskih vremena kao zastitu od uroka...
Filip2412 Filip2412 17:12 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

I sam kazes da su tako zavrsavali oni koji se nisu slagali, znaci imali su izbor sto iako ne opravdava postupke komunista pravi ogromnu razliku u odnosu na ono sto su nacisti radili ne na osnovu slaganja ili neslaganja vec na osnovu rodjenja.
Naravno, ideolosko jednoumnlje je daleko bolje od diskriminisanja po osnovu boje koze ili etnicke grupe. Fasizam je mnogo primitivniji oblik ljudskog ludila i zla.

Komunizam je promovisao jednoumlje a fasizam bezumlje.
dragoljub92 dragoljub92 17:15 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

To je netacno.
Sloboda govora, sloboda misljneja su bile ukinute u svim komunistickim zemljama.
Postojala je samo jedna partija koja je odlucivala o svemu i svako ko se sa tim nije slagao zavrsio je ili u nekom logoru ili dva metra pod zemljom.

nije tačno uopšte eno ti ga koštunjavi,dobrica,đilas i cela galerija likova koji su sasvim lepo živeli kao državni disidenti.
vracarac92 vracarac92 17:30 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

I sam kazes da su tako zavrsavali oni koji se nisu slagali, znaci imali su izbor sto iako ne opravdava postupke komunista pravi ogromnu razliku u odnosu na ono sto su nacisti radili ne na osnovu slaganja ili neslaganja vec na osnovu rodjenja.

Da li treba da te podsetim na sudbinu koji su doziveli Krimski tatari, Ingusi i Ceceni posle drugog svetskog rata od strane komunista u SSSR?
Inace kada je vec stvar jednoumlja u pitanju zar i "demokratska" kraljevina jugoslavija nije isto radila i komunistima pre WWII a i "demokratska" USA posle WWII?

pa komunisti su za vreme Kraljevine posezali i za teroristickim akcijama (Ubistvo ministra policije u Delnicama) i zbog tog su zabranjeni ali ipak i robija na koju su osudjivani kako stvari stoje nije bila bas tako tragican, zar zatvori nisu bili "komunisticki univerziteti"?
I ne znam zasto mi navodis primer kraljevine Jugoslavije koja definitivno nije bila drzava razvijene demokratije mada je u odnosu na ono sto su komunisti doneli 1945. bila prava banja.
znaci imali su izbor

Ili cuti trpi i aminuj ili robija ili cak smrt.
Smeo si da mislis samo ono sto je paartija propisala.
adam weisphaut adam weisphaut 17:32 11.05.2009

Troll on

nije tačno uopšte eno ti ga koštunjavi,dobrica,đilas i cela galerija likova koji su sasvim lepo živeli kao državni disidenti.

TODOROVIĆ: Ćosić je težak lažov. Pa, videli ste Goli otok! Što se tiče "antititovske opozicije", niko kao Ćosić nije glorifikovao Tita! Pogledajte predgovor koji je napisao za Titovu knjigu o 1941. Teško da je iko ikada napisao takav panegirik! Do pada Rankovića, Ćosić je bio veliki titoista. A kada kažete "antititoistička opozicija"... Pogledajte pismo Živoradu Stojkoviću u kome Ćosić kaže da je "od udbaša saznao kako me ogovaraju ovi iz Simine 9A".

DANI: Šta to znači, kakva je to poruka?

TODOROVIĆ: To znači da je, kao "antititoistička opozicija" i "disident", imao stalne kontakte sa UDBA-om. Za njega je ona ideal, pojam idealne vlasti. A Ćosić je opsednut vlašću. Nakon govora 1968., nastojao je da uspostavi nekakav paralelan sistem vlasti, stvarao organizacije...

DANI: Kakve organizacije?

TODOROVIĆ: Kružook iz Simine 9A, Srpska književna zadruga, Srpska akademija nauka i umetnosti, Odbor za odbranu misli i slobode izražavanja, časopis Javnost... Organizovao rušenje Njegoševog mauzoleja na Lovćenu... Sve su to bili centri paralelne vlasti.

DANI: Na koji način je Ćosić vladao pametnim i obrazovanim ljudima u svim tim institucijama, kako se nametnuo?

TODOROVIĆ: Pomoću UDBA-e. Upamtite: od 1945. godine do danas, izuzev u periodu Marka Nikezića, tajna policija je u Srbiji bila glavna vlast. Bili su jači od partije, od države... Ćosić je to koristio.

DANI: Zašto je UDBA imala takvu moć?

TODOROVIĆ: Postoji pesma Jove Jovanovića Zmaja, koji je živeo u Novom Sadu: Iz Srbije pitaju nas/ Šta rade Mađari./ U miru su, a kod vas/ Šta rade žandari? To je taj žandarski, udbaški mentalitet. Srbi vole priče o tajnoj policiji, službama, zaverama, prisluškivanjima... Ćosić je tipičan primer. A kada me pitate kako se nametnuo, morate da znate da je većina tih "disidenata", "antititovaca" bila jako potkupljiva. Mića Popović je još kao student imao izložbu sa 150 radova u Cvijeti Zuzorić; to nisu imali Lubarda, Aralica, Gvozdenović, Sokić, Tabaković... "Siminovci" su bili državni disidenti.

DANI: Šta to znači?

TODOROVIĆ: Golicali su po tabanima. Bili su sekta koja je mogla da napada sve osim najveću vlast. Uživali su u privilegijama koje su imali. Borislav Mihajlović Mihiz je postavljen za upravnika biblioteke Matice srpske u Novom Sadu, bio umetnički direktor Avala filma i Ateljea 212... Koji su oni disidenti?! Svi su kasnije dobijali komunističke Sedmojulske nagrade. Ili kasnije Memorandum... Prostom analizom teksta se može dokazati da je u pisanju tog dokumenta učestvovao Dobrica Ćosić.

troll off
vracarac92 vracarac92 17:35 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

nije tačno uopšte eno ti ga koštunjavi,dobrica,đilas i cela galerija likova koji su sasvim lepo živeli kao državni disidenti.

Kakvi crni disidenti, to su najobicniji poltroni a to se vec desavalo u poznijem stadijumu komunisticke vladavine.
Sta je sa drugacije mislecim intelektualcima koji su ostali u svojim kucama posle rata? Sta je sa onima koji su se usprotivili partiji do 1968.?
nema ih. pobijeni a imovina razgrabljena.
Koliko ljudi je samo lezalo zbog pricanja viceva o komunistickim glavosecama?
mislis li da je film Otac na sluzbenom putu obicna izmisljotina? da nema veze sa istinom?
dragoljub92 dragoljub92 17:52 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

mislis li da je film Otac na sluzbenom putu obicna izmisljotina? da nema veze sa istinom?

nema šta da mislim eno ga mićunović živi primer bio čovek na ostrvo pa postao profesor,mnogo ti voliš da slušaš demagoge tipa drašković i ini,a pogledaj kako su ti isti koji ti pričaju svašta o tom komunizmu,pogledaj kako su oni tad lepo živeli pa kao zadnje džukele,čim jke komunizam pokazao slabost odma ga ujele,što kaže naš narod -rani kuče da te izede
technofetishist technofetishist 17:58 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

aman naravno da je sfrj bila opasna po disidente. svaka diktatorska drzava jeste. ali to sto je bila diktatorska nema veze sa tim sto je bila "komunisticka". nije da je bila zapravo komunisticka.

je l' treba i demokratiju zabraniti, jerbo eno ameri u ime iste ubijaju civile svuda po svetu?
ne smemo dozvoliti da nam termine, reci, preuzimaju i menjaju oni protiv kojih se politicki borimo. komunizam je legitimna politicka opcija, kao i mnoge druge. zasnovan je na validnim i postovanim drustvenim teorijama. fasizam nije. fasizam se praktikovao upravo onako kako je bio i zagovaran, dok je komunizam bio zloupotrebljivan.

marksova teorija se danas uci u okviru ekonomije, politickih nauka, sociologije, antropologije, filozofije. fasizam stoji samo u istorijskim udzbenicima.

i, sto je najbitnije, "obraz" jesu fasisti. oni upravo propagiraju jednoumlje protiv kog se vracarac bori. jedan cist narod, jedna vera, jedna jaka drzava. najvise lici na ideologiju ndh.
vracarac92 vracarac92 18:02 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

nema šta da mislim eno ga mićunović živi primer bio čovek na ostrvo pa postao profesor,

Revidirao stavove, clan partije, verni komunista itd...




Zasto mi fizicki pretis?
Ti si klasican primer OZNAsko SKOJevskog mentaliteta koji ubio mog dedu na pravdi boga.

drug.clan drug.clan 18:09 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

vracarac92
I sam kazes da su tako zavrsavali oni koji se nisu slagali, znaci imali su izbor sto iako ne opravdava postupke komunista pravi ogromnu razliku u odnosu na ono sto su nacisti radili ne na osnovu slaganja ili neslaganja vec na osnovu rodjenja.

Da li treba da te potsetim na sudbino koji su doziveli Krimski tatari, Ingusi i Ceceni posle drugog svetskog rata od strane komunista u SSSR?



Njih je ubila diktatorska ruka a to sto je bila komunisticka nema bitne veze i kapitalisticke diktatorske ruke su ubijale na jos strasnije nacine!
kamichak92 kamichak92 18:11 11.05.2009

...

vracarac92
nema šta da mislim eno ga mićunović živi primer bio čovek na ostrvo pa postao profesor,

Revidirao stavove, clan partije, verni komunista itd...
Zasto mi fizicki pretis?
Ti si klasican primer OZNAsko SKOJevskog mentaliteta koji ubio mog dedu na pravdi boga.


covece, vi ste jos u II svetskom ratu, obojica.
sto je ok, idite na poljance pa se definitivno poubijajte kao ona dvojica iz monti pajtona,
i pozovite canka i kostresha i onu zenu jerkov, kako li se zvase.

samo prestanite da zagadjujete javni diskurs konstantnim pozivima da se nesto zabrani, ukine, onemoguci ...
pa je l' vidite bre da bi po tom predlogu trebalo da odgovara i internet provajder?!? heeej?

u ovoj zemlji postoji problem prenormiranosti, ogroman broj propisa, zakoni su devalvirali, ne primenjuju se, stavise - neprimenjivi su (mnogi). vec postoji dovoljno propisa da se svaki goran davidovic onemoguci u pravljenju stete i generisanju mrznje i posledica mrznje.
nego nema ko da primeni te propise - ili se drpa lova, ili se biju bitke pradjedovske. a vreme prolazi ...


vracarac92 vracarac92 19:34 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

Njih je ubila diktatorska ruka a to sto je bila komunisticka nema bitne veze i kapitalisticke diktatorske ruke su ubijale na jos strasnije nacine!

da skratimo pricu i da je sasvim banalizujemo,
Koliko desetina miliona je ljudi izgubilo zivote za vreme komunizma?
Dakle, milioni pobijenih (da ne pricamo o opljackanima i izopstenima) -zlocin - Zabrana Komunizma!!!
Kraj.
vracarac92 vracarac92 19:35 11.05.2009

Re: Potpuna podrska

Njih je ubila diktatorska ruka a to sto je bila komunisticka nema bitne veze i kapitalisticke diktatorske ruke su ubijale na jos strasnije nacine!


P.S. Oni nisu ubijeni, oni su raseljeni u Sibir zato sto nisu bili na stani komunisticke SSSR za vreme rata!
vracarac92 vracarac92 19:37 11.05.2009

Re: ...

u ovoj zemlji postoji problem prenormiranosti, ogroman broj propisa, zakoni su devalvirali, ne primenjuju se, stavise - neprimenjivi su (mnogi). vec postoji dovoljno propisa da se svaki goran davidovic onemoguci u pravljenju stete i generisanju mrznje i posledica mrznje.
nego nema ko da primeni te propise - ili se drpa lova, ili se biju bitke pradjedovske. a vreme prolazi .

Moram priznati da si u pravu.
technofetishist technofetishist 00:34 12.05.2009

Re: ...

vracarac, preterujete.
milioni zrtava nisu ubijeni u ime komunizma, osim ako niste skloni da verujete, otkud znam, staljinu ili polu potu. milioni su ubijeni jer su oni tako hteli. komunizam nema nikakve veze sa tim. oni su se ponasali autokrativno, diktatorski, fasisticki. nisu se vodili komunistickim idealima.

sta bi znacila uopste "zabrana komunizma" - hapsicete nekoga ko skandira "dole imperijalizam"? "prava radnicima"? "za besklasno drustvo"? "proleteri svih zemalja ujedinite se"? na osnovu cega?
drug.clan drug.clan 01:32 12.05.2009

Re: Potpuna podrska

vracarac92
Njih je ubila diktatorska ruka a to sto je bila komunisticka nema bitne veze i kapitalisticke diktatorske ruke su ubijale na jos strasnije nacine!

da skratimo pricu i da je sasvim banalizujemo,
Koliko desetina miliona je ljudi izgubilo zivote za vreme komunizma?
Dakle, milioni pobijenih (da ne pricamo o opljackanima i izopstenima) -zlocin - Zabrana Komunizma!!!
Kraj.

Ajd da brojimo koliko je ubila kapitalisticka ruka

Koliko miliona ljudi je ubijeno americkom kapitalistickom rukom u samoj americi (indijanci), pa sirom sveta, samo u vijetnamu i kambodzi pre samo nekoliko decenija, koliko stotina miliona britanskom kapitalistickom kolonizatorskom rukom, koliko desetina miliona nemackom, belgijskom, holandskom, portugalskom, italijanskom kapitalistickim rukom (ovde nemojte brojati one ubijene feudalnom rukom gore pomenutih zemalja ispanije vec samo kapitalistickom rukom u 19 i 20 veku!)
Znaci zabrana kapitalizma!

Da ne brojim one ubijene krstom!
mrvicak mrvicak 13:35 12.05.2009

Re: Potpuna podrska

Naravno!!!
Samo smatram da bi trebalo zabraniti i komuniste. Dve strane jedne iste medalje...a i "drugari" sve do 22.06.1941.

Naneli su mnogo zla, smrti i nesrece nevinim ljudima.


Ajmo ponovo, nisi pratio na času:

Nije reč o zabrani radikalne političke orijentacije... već samo onih koje počivaju na uverenju o prirođenoj neravnopravnosti tj. supermaciji-subordiniranosti...

A fašizamu i nacizmu imanentan je rasizam.

I hrišćanstvo vrvi od primera nasilja prema drugima i drugačijima, tj. nanelo je mnogo zla nevinim ljudima, ali to ne znači da bih tražila zabranu krsta ili šetanja liturgija po ulicama.

Krst je simbol vere/teorije koja podrazumeva najrazličitije ideje... iako u praktičnjoj izvedbi i beše i propagira se grdno nasilje - ali samo između ostalog ... kao i petokraka i srp i čekić (staljinizam i gulag nisu jedina ishodišta, a same teorije komunističke i socijalističke su vrlo različite, ali ni jedna ne počiva na ideji o urođenoj tj. nepopravljivoj nejednakosti - što sa fašizmom i nacizmom nije slučaj: u pitanju je rasistička teorija koja ne mož a da ne ishodi u istoj takvoj praksi!

Tj. razlike prosto izbodoše oči, stvarno mi se čini da ko ih ne vidi prosto namerno žmuri.
vracarac92 vracarac92 14:23 12.05.2009

Re: Potpuna podrska

Evo sta je jedan od retkih pametnih ljudi "mislio" o komunizmu.
Slika govori vise od hiljadu reci:
vracarac92 vracarac92 14:32 12.05.2009

Re: Potpuna podrska

već samo onih koje počivaju na uverenju o prirođenoj neravnopravnosti tj. supermaciji-subordiniranosti...

A fašizamu i nacizmu imanentan je rasizam.

Nesporno.
Ali praksa je pokazala da je komunizmu svojstven "odstrel" svih onih koji se ne slazu sa stavovima partije ili koji pokusavaju da misle svojom glavom na nacin drugaciji od onog zacrtanog. Desetine miliona ljudi su izgubile glavu zbog komunistickog jednoumlja. U ostalom postoji li makar jedna (bivsa) komunisticka zemlja u kojoj se ovo nije desavalo? (setite se samo Honekera, Causeskua, Broza, Cedunga, tenkova u Pragu...)takodje ni najveca i najjaca komunisticka zemlja, SSSR nije bas bila imuna na rasne teorije. Koliko je samo Jevreja stradalo ili bilo proterano izmedju 1930. i 1980. godine? Procentualno mnooogo vise nego bilo koji drugi narod u SSSR, a i celo odugovlacenje ulaska crvene armije u Varsavu dok su Nemci u krvi gusili varasavski geto.
Takodje cele nacionalne zajednice su bile prisilno raseljavane (Krimski tatari, Ceceni, Ingusi) u Sibir samo zato sto su proglasene 'kolaboracionistima" Celi narodi...
gorran2 gorran2 15:12 12.05.2009

Re: Potpuna podrska

Slika govori vise od hiljadu reci:

mrvicak mrvicak 13:30 13.05.2009

Re: Potpuna podrska

vracarac92

vec samo onih koje počivaju na uverenju o prirođenoj neravnopravnosti tj. supermaciji-subordiniranosti...

A fašizamu i nacizmu imanentan je rasizam.

Nesporno.
Ali praksa je pokazala da je komunizmu svojstven "odstrel" svih onih koji se ne slazu sa stavovima partije ili koji pokusavaju da misle svojom glavom na nacin drugaciji od onog zacrtanog..


Razlika: prirođena superiornost/subordiniranost = nepopravljivo.
razlike u uverenjima = popravljivo
To ne znači da odobravam istrebljenje nosioca različitih uverenja, već samo ukazujem na RAZLIKE KOJE NISU SAMO NIJANSE.

Dalje, što se tiče BORBE PROTIV RAZLIČITO MISLEĆIH, itekako je u soc-real zemljama je bilo, kao i gulaga i odstrela... Ali NIJE EKSKLUZIVNA KARAKTERISTIKA KOMUNIZMA - šta je sa progonom crvenih veštica u SAD-u u Huverovo zlatno doba, da i ne pominjem inkvizicijske progone veštica itd. itd - pa rasističke pogrome indijanaca, ropstvo..
Pa da zabranimo onda i kapitalizam? Naravno ne.

Tu se radi o demokratiji, regulisanju vidova političke borbe, ljudskim pravima...a zabrana cele jedne teorijske i političke struje poistovećivanjem rasizma i političke isključivosti (koju vezujemo samo uz nju a uopšte nije osobena samo za dotičnu) je čista relativizacija i mešanje baba i žaba.




wukadin wukadin 13:48 13.05.2009

Re: Potpuna podrska

znaci iskljuciti jednu sasvim validnu politicku opciju, da ne kazem obesmisliti citavu jednu drustvenu teoriju. zbog cega?


Ma OK su komunisti i ostali levičari.
Čavez, Kastro, Morales...
Samo ne volim ove što im je odnos prema nacionalnom i verskom pitanju ostao na nivou Kominterne, mada oni više nisu zvanično komunisti nego liberalisti.
E njih valja peckati relativizacijama tipa komunizam = fašizam
Filip2412 Filip2412 16:46 11.05.2009

komentar suvisan

Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 20:46 11.05.2009

Re: komentar suvisan

Realno ilustruje stanje u društvu!
kamichak92 kamichak92 17:21 11.05.2009

...

je l' iko ovde citao taj predlog zakona?

na stranu bezobalnost, nepismenost ("Ukoliko registrovano udruženje ili organizacija u toku svog delovanja pokažu sklonost ka neonacističkoj ili fašističkoj organizaciji ili udruženju, brišu se iz registra po sili zakona." ) , fluidnost, itd ...

sta cemo s ovim:

"Zabranjuje se proizvodnja, umnožavanje, skladištenje, prezentacija, širenje ili na bilo koji drugi način upotreba simbola kojima se vrši propagiranje ili opravdanje ideja, radnji i postupaka lica optuženih ili osuđenih pred Međunarodnim krivičnim Tribunalom, ili lica osuđenih ili optuženih pred domaćim sudovima za krivična dela ratnih zločina."

ne razumem, ko ce i kako da brani ove optuzene pred sudom, ako je zabranjeno "opravdavanje" njihovih postupaka?

a pazite ovo:
"Manifestacijom, okupljenjem ili na bilo koji drugi način delovanjem pripadnika ili pristalica neonacističkih i fašističkih organizacija i udruženja smatra se svaki organizovani ili spontani javni nastup na kojem se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost prema pripadnicima bilo kojeg naroda ili nacionalne manjine ili prema licima drugačijeg političkog i ličnog opredeljenja."

sta znaci licno opredeljenje?
da li je spontana kobasicijada okupljanje kojim se siri netrpeljivosti prema vegetarijancima?

a ovo bi mogla da bude odgovornost internet provajdera, ili nekih koji nude uslugu hostinga (izvinjavam se ako gresim u terminologiji), izgleda:

"Prezentacijom i na bilo koji drugi način širenjem iz člana 2. i 3. ovog Zakona smatra se i u bazama podataka činjenje dostupnim širokom krugu korisnika simbola i obeležja i propagandnog materijala iz člana 2. ovog Zakona."

e sad, buduci da se nigde u zakonu ne pominje kao relevantna namera onoga ko nesto cini kao ni kontekst odnosno drustvena situacija u kojoj se nesto cini, moze biti da sankciji podlezu i oni koji su krenuli na maskenbal:

"Propagandnim materijalom, simbolima i obeležjima iz prethodnog stava smatraju se naročito: zastave, značke, oznake, crteži, grafiti, amblemi, fonografski zapisi, muzički sastavi, fotografije, parole, uniforme, ili delovi uniformi."

na kraju, ne sankcionise se namera, a ne sankcionise se ni posledica - drugim recima, odredjeni postupci se kaznjavaju i ako je izostala bilo kakva njihova posledica, i, cak, ako onaj ko ih je preduzeo nije imao nameru da izazove bilo kakvu posledicu.
evo, to su priznali razni kostreshi i canci i u obrazlozenju zakona:
"Propisanim prekršajima sankcioniše se svako činjenje i ponašanje koje samim činjenjem i ponašanjem može uticati na stvaranje osećaja lične i pravne nesigurnosti građana, obzirom na njihovu rasnu, nacionalnu ili drugu slobodnu opredeljenost, bez obzira što se time ne mora i neposredno izazvati rasna, nacionalna ili verska netrpeljivost. U tome je osnovna distinkcija prekršaja propisanih ovim zakonom u odnosu na krivično delo iz člana 317. Krivičnog zakonika Republike Srbije."

e pa ja sam onako iskreno, najiskrenije protiv ovoga.
ima drugih nacina da se izadje na kraj s mogucnoscu osecaja licne nesigurnosti u vezi s vlastitim politickim i licnim (!!!) opredeljenjima.
strahotno je to kako su se oni koji bi nominalno trebalo da sede na najliberalnijem kraju politickog spektra, pretvorili u najokorelije tamnicare svekolike ljudske slobode. tacnije, tamnicare u pokusaju. jos uvek. nadam se da ce u pokusaju i ostati ...



drug.clan drug.clan 17:26 11.05.2009

Re: ...

"Manifestacijom, okupljenjem ili na bilo koji drugi način delovanjem pripadnika ili pristalica neonacističkih i fašističkih organizacija i udruženja smatra se svaki organizovani ili spontani javni nastup na kojem se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost prema pripadnicima bilo kojeg naroda ili nacionalne manjine ili prema licima drugačijeg političkog i ličnog opredeljenja."


Znaci da su zabranjene predizborne kampanje i partijski mitinzi jer se tamo uvek siri netrpeljivost prema drugim partijama!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:06 11.05.2009

Re: ...

Kamichak

u ovoj zemlji postoji problem prenormiranosti, ogroman broj propisa, zakoni su devalvirali, ne primenjuju se, stavise - neprimenjivi su (mnogi). vec postoji dovoljno propisa da se svaki goran davidovic onemoguci u pravljenju stete i generisanju mrznje i posledica mrznje.
nego nema ko da primeni te propise - ili se drpa lova, ili se biju bitke pradjedovske. a vreme prolazi ...
..............
e pa ja sam onako iskreno, najiskrenije protiv ovoga.
ima drugih nacina da se izadje na kraj s mogucnoscu osecaja licne nesigurnosti u vezi s vlastitim politickim i licnim (!!!) opredeljenjima.
strahotno je to kako su se oni koji bi nominalno trebalo da sede na najliberalnijem kraju politickog spektra, pretvorili u najokorelije tamnicare svekolike ljudske slobode. tacnije, tamnicare u pokusaju. jos uvek. nadam se da ce u pokusaju i ostati ...


Bravo Kamichak! I hvala bogu da se na ovom blogu javi i neko ko se zbilja razume u pravo ... a ne kojekakvi skojevski nadri-pravnici ...
technofetishist technofetishist 00:55 12.05.2009

Re: ...

druze kamicak,

ne mislim da se iko ko se "zbilja razume u pravo" bavi opravdavanjem zlocina na sudu. dokazivanjem nevinosti, mozda, ali ne verujem da olaksavajuce okolnosti funkcionisu kod optuzenih za ratne zlocine. nisu u pitanju zlocini strasti, niti iz afekta, niti posledica pijanog ili kakvog vec stanja. ako gresim, ispravite me.

a licno opredeljenje, u pitanju je upravo onakvo kakvo je zagarantovano slobodom govora. naravno. mozete slobodno jesti kobasice, dokle god ne terate vegetarijance (niti, uostalom, bilo koga drugog) da to rade.

sto se tice provajdera, vredi proveriti, ali cini mi se da onaj ko vrsi hosting cesto nema uvid u postavljen sadrzaj.

i, za kraj, naravno da je u pitanju "moguc uticaj". na zrtvi je prvo da oceni da li se oseca ugrozeno ili ne, mnogo kasnije dolazi sudija. uostalom, kao i kod mnogih drugih propisa, kontekst se uzima u obzir. kako ste vi to protumacili - da zakon nalaze da se i iz udzbenika izbace hitlerove slike, ili...?

a nikoga necete magijom pretvoriti u skojevca, koliko god se trudili. takvu moc reci prosto nemaju.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 02:00 12.05.2009

Re: ...

kamichak92
sta znaci licno opredeljenje?
da li je spontana kobasicijada okupljanje kojim se siri netrpeljivosti prema vegetarijancima?

Pa nije, ali kada bi kobasičari "objašnjavali" javnosti da su vegeterijanci zapravo bolesnici koji treba da budu proterani iz Srbije ako se ne pokaju i ne počnu da jedu svinjetinu, to bi bilo širenje netrpeljivosti.
na kraju, ne sankcionise se namera, a ne sankcionise se ni posledica - drugim recima, odredjeni postupci se kaznjavaju i ako je izostala bilo kakva njihova posledica, i, cak, ako onaj ko ih je preduzeo nije imao nameru da izazove bilo kakvu posledicu.

Dakle, ako neko skandira "ubi', zakolji, da ______ ne postoji", u toj situaciji može doista da izostane stvarno klanje, i, čak onaj koji skandira možda nema nameru da izazove konkretno ubistvo - ali ipak, on generiše atmosferu linča i stvara osećaj lične i pravne nesigurnosti građana. To znači da posledica postoji, ali ako ona nema elemente krivičnog dela, onda će na osnovu ovog zakona biti dosuđena eventualna prekršajna kazna.
kamichak92 kamichak92 06:29 12.05.2009

Re: ...

Srecko Sekeljic

Dakle, ako neko skandira "ubi', zakolji, da ______ ne postoji", u toj situaciji može doista da izostane stvarno klanje, i, čak onaj koji skandira možda nema nameru da izazove konkretno ubistvo - ali ipak, on generiše atmosferu linča i stvara osećaj lične i pravne nesigurnosti građana. To znači da posledica postoji, ali ako ona nema elemente krivičnog dela, onda će na osnovu ovog zakona biti dosuđena eventualna prekršajna kazna.


nije tako srecko. ono sto ti smatras generisanjem atmosfere linca (ubi, zakolji i slicno) je vec sankcionisano u ovoj drzavi. prosto, ne postoji volja, oni koji donose ovaj zakon nemaju volju da izdejstvuju primenu vec postojecih.
iz toga proizilazi da je ovaj predlog nesto o cemu ce se dugo zvakati, a ako se desi da bude usvojen - nece se primenjivati, a onda ce za 10 godina neka komisija za prenormiranost da ga obelezi kao nepotreban (bas kao onaj o lustraciji) ...
sto se finesa tice - sam predlagac kaze, a iz teksta norme proizilazi, da NIJE neophodna nikakva posledica nego samo mogucnost posledice - mogucnost da dodje do osecaja licne i pravne nesigurnosti kod gradjana (pri cemu im je ova pravna nesigurnost totalno pogresno upotrebljen termin).
kamichak92 kamichak92 06:30 12.05.2009

Re: ...

technofetishist
druze kamicak,

ne mislim da se iko ko se "zbilja razume u pravo" bavi opravdavanjem zlocina na sudu. dokazivanjem nevinosti, mozda, ali ne verujem da olaksavajuce okolnosti funkcionisu kod optuzenih za ratne zlocine. nisu u pitanju zlocini strasti, niti iz afekta, niti posledica pijanog ili kakvog vec stanja. ako gresim, ispravite me.


nemam ja sta tebe da ispravljam, meni je prosto drago sto je tebi sve jasno.
da se ja pitam, dobio bi ti pocasni doktorat na drzavnom pravnom.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:06 12.05.2009

Re: ...

kamichak92
nije tako srecko. ono sto ti smatras generisanjem atmosfere linca (ubi, zakolji i slicno) je vec sankcionisano u ovoj drzavi. prosto, ne postoji volja, oni koji donose ovaj zakon nemaju volju da izdejstvuju primenu vec postojecih.


'Hm, mozda gresim, ali ja sam ubedjen da, pored propisa, za ovo postoji i volja i da se oni primene od strane nadleznih organa. Evo posto Srecko misli da cak ne postoje odgovarajuci propisi a ti da se ne postoji volja da se postojeci primene, mozete lako to i da nam prakticno dokazete: napisite jedan transparent "ubi', zakolji, da ______ ne postoji" pa izdjite an Terazije sa njim. Kao sto rekoh ja sam ubedjen u suprotno pa mi ne bi palo na pamet da ucestvujem u takvom eksperimetnu ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:23 12.05.2009

Re: ...

"Zabranjuje se proizvodnja, umnožavanje, skladištenje, prezentacija, širenje ili na bilo koji drugi način upotreba simbola kojima se vrši propagiranje ili opravdanje ideja, radnji i postupaka lica optuženih ili osuđenih pred Međunarodnim krivičnim Tribunalom, ili lica osuđenih ili optuženih pred domaćim sudovima za krivična dela ratnih zločina.


Ovo je zbilja odvratan pokusaj predlagaca zakona da provuce nesto sto nema blage veze sa borbom protiv "neonacista i fasista". Nego je direktan atak na osnovna ljudska prava. Pa valjda je normalno da OPTUZENI imaju pravo da se brane? A i da osudjeni i svi drugi koji misle da je presuda NEPRAVEDNA i POGRESNA imaju pravo da se bore da se ta NEPRAVDA ispravi!!!??? I to posebno kad je u pitanju Tribunal u Hagu koji je u zadnje vreme donosio skandalozne odluke i oslobadjao takve zlocince kao sto su Haradinja i Oric ... i protiv cijih odluka je protestovala celokupna javnost Srbije ... pa cak i Natasa Kandic.

Ma oduvek sam ja mislio da je LSV najstetocinskija stranka na srpskoj javnoj sceni ... gora jos i od radikala ...
gorran2 gorran2 08:51 12.05.2009

Re: ...

Zamunski đaci idu na miting savršeno organizovani, uz asistenciju policije, skandirajući
"ubi', zakolji, da ______ ne postoji"





Zemun, Karađorđev trg, 18. 3. 2004.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:16 12.05.2009

Re: ...

technofetishist
ne mislim da se iko ko se "zbilja razume u pravo" bavi opravdavanjem zlocina na sudu. dokazivanjem nevinosti, mozda, ali ne verujem da olaksavajuce okolnosti funkcionisu kod optuzenih za ratne zlocine. nisu u pitanju zlocini strasti, niti iz afekta, niti posledica pijanog ili kakvog vec stanja. ako gresim, ispravite me.


Evo ja cu te ispraviti - ako sam laik za pravo racunam da nisam laik za sdravorazumsku logiku. Onaj gore citat kaze "propagiranje ili opravdanje ideja, radnji i postupaka lica optuženih ili osuđenih pred Međunarodnim krivičnim Tribunalom, ili lica osuđenih ili optuženih pred domaćim sudovima za krivična dela ratnih zločina". Evo uzmimo kao primer Karadzica i Mladica kao optuzene i buduce osudjene.

Kao prvo gore se ne precizira na koje se ideje, radnje i postupke misli. Da li je problematicna Karadziceva ideja da se BiH podeli na kantone koja zamalo nije usvojena u Lisabonu u kom slucaju bi cak i sukob bio izbegnut? Sto se mene tice ne samo da nije problematicna nego je i vredna svake hvale ... Ili recimo njihova ideja da Republika Srpska ostane u Juogsalviji ... ili eventualno da bude samostalna? Gde je tu problem i zasto bi recimo ideja, postupci i radnje (ne mislim tu i na zulocine) u vezi nezavisnosti RS bile zabranjene/neprihvatljive a iste/slicne takve kad je u pitanju Hrvatska ili Kosovo bile ok?

Ili drugi primer: ja sam ubedjen da je Ratko Mladic kriv/odgovoran za zlocin streljanja zarobljenika i civila u Srebrenici (jasno je da on nije streljao ali je, verujem, naredio ili bar znao). Ali to je moje UBEDJENJE ... zasto bih bio protiv toga da nam sam Mladic ili recimo ti dokazete da je to streljanje uradjeno mimo njegovog znanja ili cak i protiv njegove volje? Valjda je jasno da bi u tom HIPOTETICKOM slucaju Maldic bio manje kriv ili cak i nevin? I zasto bi meni i ili tebi stalo da se to ne dokaze i/ili nepravda ucinjena u tom smislu ne ispravi?

E odbrana/zastupanje zlocina kao sto su ubijanje ili proterivanje nevinih ljudi jeste i trebalo bi da bude kaznjiva. Ali ako ja i sada zastupam takve ideje onda valjda potpadam pod udar postojecih zakona o sirenju mrznje, pozivu na krvoprolice ili kako se to vec u propisima formulise ...

pozz
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:33 12.05.2009

Re: ...

gorran2

Zamunski đaci idu na miting savršeno organizovani, uz asistenciju policije, skandirajući
"ubi', zakolji, da ______ ne postoji"


Zemun, Karađorđev trg, 18. 3. 2004.


Izvini Gorane ali prilicno mi neuverljiva ova tvoja informacija. Ako ti imas neke cvrsce dokaze sa snimcima (i zvucnim naravno - ova slika ne moze biti zvucni dokaz) i svedocima ... onda bi trebalo da ih izneses i ovde a i predas u policiju. Ja cu ti se sigurno pridruziti u zahtevima da se svi odgovorni za tolerisanje takvog nedopustivog i ODVRATNIG ponasanja kazne...

Ali dobro je da si se javio: ti mi izgledas jos mnogo pogodniji za onaj eksperiment od "druga Kamichka" - posto se, koliko znam, antifasizmom bavis profesionalno. Eto izadji ti sa sa par tvojih kolega sa onim transparentom na Terazije. Obezbedite i kamere i svedoke i dokaze da vas policija tolerise. Ja ce vam se onda pridruziti u NAJOSTIRJOJ kritici vlasti i svih nadleznih organa. A bicu spreman i da se javno izvinim nekima od vas sto vam nisam verovao ...

pozz

ps. ja se naravno, kao optimista, nadam da eksperiment ne bi uspeo ... i nadam se, cak, da bi vi mozda dobili batine od nezadovoljnih gradjana. Ali boze moj, priznaces, to nije velika zrtva u borbi protiv fasizma ... a na neki nacin bi bila i zasluzena kazna za neopravdano sumnjicenje gradjana. Ja bih cak u tom slucaju i policiji "progledao korz prste" ako bi vas "castila" nekom manjom "cuskom" ...
gorran2 gorran2 10:10 12.05.2009

Re: ...

Izvini Gorane ali prilicno mi neuverljiva ova tvoja informacija.
Ja sam prisustvovao događaju i snimio slike.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:24 12.05.2009

Re: ...

gorran2
Ja sam prisustvovao događaju i snimio slike.


I tu je bilo i policajca koji su videli i culi to skandiranje ... i nisu reagovali? I ti si spreman to da posvedocis?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana