dinosaurusi part II

World News RSS / 11.05.2009. u 18:52

bez obzira na saucesce ili " in memoriam"  koje je Barak Obama saosecajno uputio predstavnicima medija na godisnjoj veceri sa dopisnicima koji prate Belu Kucu  i

bez obzira na vapaje predstvanika jednog od srpskih novinarskih udruzenja  u liku ljiljane Smailovic( ako smo dobro zapamtili)

i pretnje

Ruperta Mardoka da ce bogami uskoro svi morati da placaju za sadrzaje na Internetu( ne znam samo ko ce i kako da ih natera to jos nisu resili...exactly)

tektonski poremecaj, zemljotres, kataklizma, revolucija  se vec desila sad jos traje samo bura i oluja koja ce dokrajciti ostatke ovog vec polupanog broda..

Mrzimo to da vam kazemo ali: we told you so long time ago.

Vecera s dinosaurusima

World News (17 Januar, 2007 - 00:35)

Pre neko vece odemo kod prijatelja na veceru. Juznjacku...varijantu ..Grits( nesto kao kacamak) sa brodetom od skampi i pecuraka...Not my favorite but...very good..

Na veceri su gorele svece...Izgledalo je skoro simbolicno, kao neki zloslutni predznak sumraka, jer za stolom su sedeli pretezno predstavnici medija...Kolumnisti uglednih novina.,televizijski novinari iz informativnih redakcija i urednici-novinari sa NPR-a, nekomercijalnog public radija. Izumiruca rasa.

Pricalo se o najnovijim medijskim inside dogadjajima ili drugim recima: o otpustanjima..Nova godina je pocela sa treskom:: Boston Globe je otpustio 125 novinara, uglavnom urednika i kolumnista opsteg opredeljenja, svi sa deset godina ili vise provedenih u novinama( najskuplja vrsta). Washington Post je to uradio jos pre godinu i po dana i jos uvek pomalo radi, premestajuci ljude iz uglednog Style sectiona u Helth ili Metro sa lokalnim vestima.

Times INC najavio je drasticna smanjenja troskova u svojim publikacijama ukljucujujici i dojucerarsnju " zlatnu koku" magazine People...Los Angeles Times -u je tiraz opao za 20% u poslednjih nekoliko godina i citavih 8% za samo poslednih sest meseci.Chicago Tribune lagano otusta ljude vec par godina.

New York Timesa najvaio je smanjenje broja strana( i ljudi naravno) negde od sredine sledeceg avgusta.. CBS je optustio svoju uglednu i popularanu voditeljku lokalnih vesti i nekoliko komentatora...Vesti na televiziji su sve krace i niko ih ne gleda.

"Kad mi odemo" kaze prijatelj kolumnista Posta u srednjim cetrdesetim" nikog vise posle

"Kad mi odemo" kaze prijatelj kolumnista Posta u srednjim cetrdesetim" nikog vise posle nas nece zaposliti" " Nase rubrike ce se jednostavno ugasiti" .

Demografija onih koji svakog dana citaju dnevne novine,je porazavajuca. Prosecni citalac je mrtav otprilike vec pet godina...Najmladji konzument dnevnih novina, vesti na televizijskim stanicama i slusalac NPR-a ima izmedju 45 i 50 godina.

Tipicna slika jutarnjih novina koje cekaju ispred vrata sad moze da se vidi samo jos u starim filmovima. " Mi smo jedini koji dobijaju novine u citavom komsiluku" kaze prijatelj iz biroa New York Times-a.."

Novinari postaju kao dinosaurusi, vrsta koja ce izumreti usled naglog i neocekivanog udara meteora, promene klime, neprilagodjenosti...teorije su razlicite.
Nije to prvi put da neka zanimanja nestaju...Ko se danas jos seca krojacica, obucara, sajdzija, mlekara, kocijasa, modistkinja, stolara, putujucih glumaca...

Novine su zastarele, nespretne, skupe, spore, opsirne, ekoloski neprihvatljive...jednom recju nepotrebne i prevazidjene...Na Internetu je sve dostupno, i to za dzabe... New York Times je u takvoj panici da nastavlja da salje novine cak i pretplatnicima koji su odavno prestali da placaju, samo da bi ih zadrzao na listi koju pokazuje oglasivacima..Mrtve duse...nepostojeci citaoci..citaoci kojima samo sto ne placaju da ostanu, citaoci koji nikog ne zanimaju.

Naravno, novinari uvek mogu da pisu za elektronska izdanja..ali oglasivaci  nisu spremni da ulazu podjednaka sredstava u oglasavanje na Netu...Od novinara koji jos nisu otpusteni sve vise se ocekuje: oni moraju da bloguju, cetuju s citaocima, snimaju video postove za YouTube koji ce navodno onda privuci citaoce da procitaju i novine( mada nista ne ukazuje da je pretpostvka na bilo cemu utemeljena)...Nema izlaza ...Propast je neminovna. Ali to nikog ne zabrinjava osim samih novinara.I nikog ne rastuzuje osim nekolicine ostarelih i staromodnih citalaca..I tako sedimo pod svecama, veceramo, caskamo, na izgled opusteni kao da se nista ne desava, kao na onom brodu pre skoro sto godina koji je tonuo uz zvuke valcera...Sedimo i caskamo sa dinosaurusima, sa reliktima 20. veka.Sa novinarima.



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Blade Runner Blade Runner 19:11 11.05.2009

Internet

killed the news star

Sve tece sve se menja...
morgenstern morgenstern 19:54 11.05.2009

Čekajući e-novine

Ja volim novine i okay mi je da nekad držim papir, velikog formata posebno.

Ali, u poslednje vreme, kompjuter, laptop i iPhone su daleko-daleko više korišćeni za informisanje od (zastarelog?) papira, u mom slučaju.

Zapravo, i knjige sam počeo u e-formatu da čitam. Prilično, doduše -- ne sećam se ni jedne da je bila na srpskom. :( Čak sam skoro pročitao i svoju prvu e-knjigu na malenom iPhone ekranu. Sasvim pristojan ugođaj!

Radujem se pojavi uređaja poput Amazon Kindle (e-papir tehnologija) koji će biti većeg ekrana, i na kome ćemo čitati omiljene dnevne listove, vikend i mesečne časopise. I knjige, naravno.

A sad, novinari će i dalje biti potrebni. Kako i koliko -- bumo videli. :)
loader loader 23:37 11.05.2009

Brža Đevojka brže k meni..! :)

Novine su tako romantične i mirišljave ..,
ali internet je tako prisutan i lako dostupan...
da ne stižem da kupim novine
pre nego li sve već pročitam na internetu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana