Postanske markice, istorijske licnosti i kulturna dobra

Ninoslav Randjelovic RSS / 13.05.2009. u 11:54

ПРИШТИНА – Под називом Дечански манастир пошта Косова пустила је у промет 10.000 поштанских маркица у вредности од један и два евра, представљајући на тај начин српску средњовековну светињу као албанску баштину.

Заменик директора ПТК Менду Абази у изјави за КИМ радио је рекао да они нису сматрали да је потребно да од неког траже дозволу за то.

„Нисмо контактирали никог из цркве приликом издавања ових маркица, јер сматрамо да то није било потребно. У прошлости смо издавали маркице са ликовима Адема Јашарија и Скендербега. Све су то значајне историјске личности и културно добро народа Косова, тако да смо мишљења да нам ничија дозвола није била потребна”.

У СПЦ кажу да о маркицама не знају ништа и да их поводом тога нико није контактирао, док шеф Еулекса Ив Де Кермабон тврди да то није у њиховој надлежности.

„Пошто не водим агенцију за заштиту културних споменика не могу да се бавим овим питањем. Оно што можемо да урадимо јесте да испитамо случајеве везане за имовину. Ако имате неке податке, информације везане за нека имовинска питања спремни смо да их погледамо и да предамо тај случај нашем судији,” рекао Кермабон.

Иако у канцеларији међународног цивилног представника тврде да раде на очувању културне баштине на Косову, портпарол ове мисије Енди Мек Гафи сматра да је за овај проблем надлежна пошта Косова.

„За нас у ИЦО нема дилеме.Ми радимо веома блиско са Министарством културе Косова како не би дошло до преправљања историје. Свима мора да буде јасно да су српски религиозни објекти српски, а да су муслимански објекти муслимански и ми напорно радимо са Владом да осигурамо да то остане тако”.

Маркице на којима се налази манастир Високи Дечани у поштанском саобраћају су већ две недеље.



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana