Model EKSTREMNE DEMOKRATIJE na nivou lokalne SAMOupravu

voja_ds RSS / 13.05.2009. u 21:45

Neka informaticki visoko razvijena drstva, kao sto su odredjene severno i zapado Eropske drzave, ali danas jos ucek ne i Srbija, mogu lako primeniti sledeci sistem lokalne SAMOuprave koji podrazumeva demokratiju koju sam ja nazvao ekstremnom. Osim informaticke razvijenosti, ovaj model podrazumeva i visoku participaciju gradjana.

Kako funkcijonise?

Lokalne samouprave nemaju parlamente i druga predstavnicka tela. Proces donoselja odluka je takav da u njemu najneposrednije ucestvuju svi zainteresovani gradjani preko elektronskog sistema.  Lokalna vlast ima samo izvrsnu funkciju, ali donosenje vecine odluka vrse gradjani. Posedovanjem biometrijskih licnih isprava, uvodjenjem elektronskog potpisa i drugim resenjima, gradjani bi imali mogucnost da preko internet aplikacija glasaju za i protiv predloga neke odluke, predlazu resenja, ucestvuju u virtualnoj raspravi… Osim pristupa putem internet od kuce, loklane samourave bi postavile dovoljan broj terminal na pogodnim mestima putem kojih bi 24 sata dnevno mogao da svaki gradjanin koji se elektronski indetifikuje, ucestvuje u donosenju odluka.

 

Pretnje?

Mala zainteresovanost gradjana moze biti pretnja funkcionisanju loklane samouprave, al i povoljna okolnost za lakes lobiranje gradjana. Drzava bo morala da ima jasno definisanu strateginu za povecavanje gradjanske participacije.

 

Proces uvodjenja exktremne demokratije?

Prvi korak bi bilo uvodjenje paralelnog sistema, koji bi morao da da misljenje o svakoj  odluci pre donosenja odluke u predtavnickim telima. Misljenje nebi bilo obavezujuce. Kasnije, misljenje bi bilo obavezuuce i vrlo brzo bi se stvorili uslovi za ukidanje parlamenta. Vremenom, ukinuli bi se izbori, a gradjani bi na isti nacin i birali ljude u izvrsin organima lokalne samourave (vece i predsednika). Uspesnom primenom sistema ekstremne demokratije, nakon predioda duzeg od jedne decenije, ovakav model mogao bi da pocne da se primenjuje na celu drzavu, postepeno!

Molim Vas da ostavite svoje komentare o ovome…

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana