Eksperimenti u blogovanju| Ljubav

Bože, čemu služe ovakvi kreteni?

marco_de.manccini RSS / 14.05.2009. u 03:54

 

Tema ovog bloga je, bar za mene, sadržana u naslovu. Ali ja nikad ne pogodim koja je tema mog bloga. Blog je dugačak pa izaberite. Od privatizacije britanske železnice, preko ukrštenih reči, do ... spremnosti za put. 

 3000_home_page_hall_frm_far_bush.jpg

* * *

Negde oko sedam uveče je stigao njen brat, vidno umoran i izgužvan od puta, ali sabran. Još uvek je imao ranac na leđima i mali kofer u rukama dok je grlio sestru. Ona mu je nešto šaputala, on je klimao glavom, odgovarao nešto tiho. 

Prišao je neko koga ne poznajem i rekao nešto, na šta je brat odgovorio, a kad je nepoznati počeo nešto nadugačko da objašnjava mlatarajući rukama on je otvorio usta da nešto kaže, predomislio se, zakolutao očima i počeo da se pozdravlja sa rodbinom. Onoga više nije pogledao, ni te večeri, ni sutradan za vreme pogreba. 

Događaj me je zainteresovao. Prvi put vidim njenog brata i čuo sam samo dobro o njemu. Doduše, sve što sam čuo je došlo od njegove sestre, ali ipak. Posle nekoliko dana provedenih zajedno upoznali smo se bolje. Pričali smo o svemu i svačemu. Govorio je tiho i pomalo u bradu. Dan pre nego što je polazio nazad za Englesku sam ga upitao o sceni kad je stigao u kuću svoje sestre, ono veče pre pogreba svog oca. Odmah je znao o čemu ga pitam. Znači, nisam pogrešio, dojmilo ga je. Raspričao se. 

* * *

U sredu uveče, tačno pre nedelju dana, sam stigao u Vels na radnu konferenciju. Univerzitet u Velsu ima na raspolaganju dvorac, na desetak kilometara od nevelikog Njutauna, gde se organizuju razne konferencije i programi. I dvorac i okolina izgledaju prijatno. Ogromne sobe sa starim nameštajem, škripavim drvenim podovima i klimavim prozorima. Neka likovna kolonija je stigla pre nas i već zaposela veći deo prostorija. Miris razređivača posvuda, bučni i haotični, a malo i naliveni - bilo ih je lepo videti. 

Pre spavanja mi je uspelo da se javim sestri preko kompjutera. Rekla mi je da je šteta što se nisam malo ranije javio, jer je tata hteo da me čuje. On je provodio zimu kod nje, u gradiću u Šumadiji. Tamo, u onoj kući u okolini Beograda gde je inače živeo sam, je suviše hladno i turobno preko zime. Sestra mi je rekla da je ove zime, začudo, došao kod nje sam, pitao je da li može da dođe i došao. Ranije je morala da ga moli nedeljama i da na kraju sama ode i dovuče ga kod sebe. Zvaću sutra ranije, ne budi ga, rekoh. 

Sutradan sam proveo prepodne na predavanjima. Baš kad sam polazio na ručak našla me je devojka koja radi na recepciji i rekla da me je tražila sestra. Sobe nisu imale telefone, nisu imale ni kupatila, jedini telefon je bio na recepciji. Odmah sam znao zašto me traži. Za bilo šta drugo napisala bi poruku ili bi sačekala da se sam javim. 

- Možeš li da stigneš sutra, pitala je, pa da pogreb bude prekosutra, u subotu? 

- Mogu. 

Prvo odem u trpezariju na par minuta da pojedem nešto. Stići do sutra neće biti lako i ko zna kad ću i gde opet imati šanse da se okrepim. Kažem kolegi o čemu se radi i zamolim ga da uzme većinu mojih stvari i knjiga i odnese ih na Kembridž. Svakako smo obojica planirali da odemo tamo posle Velsa. 

Potražim na internetu karte za Beograd. Nađem brzo nešto pristojno, u šest ujutru iz Londona za Beč, pa odatle za Beograd. Dok uhvatim autobus za sestrin gradić i dok stignem biće skoro sedam uveče. Šta je tu je, nema bolje opcije. A i da ima, nemam vremena da je tražim, ionako je već kasno. 

Prvo mi treba prevoz do železničke stanice dole u Njutaunu. Pozivaju iz sela nekog da dođe i da me pokupi. Dolazi baba u malom kombiju. Veoma je spora ali nemam srca da je požurujem. Očigledno je dobrovoljac koji pomaže oko zamka da bi ispunila svoje vreme. Priča mi o vremenu. Kaže da će velika kiša, da sam trebao da sačekam do sutra da idem na put. Eh, baba, voleo bih da je moglo da nikad na ovaj put i ne krenem. Nisam joj rekao ništa, pričamo kako je Vels lep. Jeste lep. Meni deluje pitom. Zeleno, ovce po poljima, drvene ograde, kamene kuće, šumarci, potoci. Kiša počinje. 

Ostavlja me na železničkoj. Kupujem kartu preko Birmingema gde treba da presednem na voz za London. Kažu da, zbog nevremena, nisu sigurni da će voz uopšte doći. Meni nevreme ne izgleda uopšte strašno. Voz ipak dolazi. Definitivno poslednji, svi ostali su otkazani. Dobro je što nisam tražo bolji let, propustio bih ovaj voz i ne bih mogao da se iskobeljam ni iz sela do sutra.  

Vozimo se neko vreme i voz staje na nekoj maloj stanici. Ne može dalje. Deo pruge je preplavljen. Izlećem napolje i tražim autobusku. Vreme je definitvno postalo gadno. Trčim po kiši, pitam u letu, i sav mokar ulećem u autobus koji ide do susednog mesta, Šrusburi ili tako nešto. Put još uvek nije poplavljen. Tamo izlećem iz autobusa, trk do železničke, ponovo sav mokar. Voz za Birmingem je tek za pola sata i treba da stigne tamo 5 minuta pre mog voza za London. Utešno je što voz stiže u Birmingem na isti peron sa kog voz za London polazi. 

Ulazimo na stanicu sa malim zakašnjenjem, ali se vidi da voz za London još nije pošao. I dok prelazimo peron, tih nekoliko metara od jednog voza do drugog, voz za London zatvara vrata i polazi. Nekoliko njih iz našeg voza je uspelo da uđe, ali većina nije. Stojimo u neverici na peronu. Nekakav otpravnik, ili šta je već, objašnjava da voz za London pripada drugoj firmi i da nije obavezan da čeka na vozove iz Velsa. Zašto bi oni kasnili zbog kašnjenja tamo neke druge firme. Shvatam da je privatizacija britanskih železnica dovela do usitnjavanja mreže i nekih čudnih odnosa prema "tuđim" problemima. Ko god je pomislio da će putnici biti ljuti na firmu koja je zakasnila 5 minuta po onakvom nevremenu, a ne na onu koja je po tom istom nevremenu svojim putnicima zatvorila vrata ispred nosa je veoma, veoma, teška budala. 

Trčim brzo do šaltera za karte jer mi je jasno da bi me učešće u kolektivnom gunđanju i besnom objašnjavanju elementarnih činjenica onom otpravniku samo dovelo na rep ogromnog reda. Kad sam stigao u red bilo je samo par ljudi ispred mene, a kad sam dobio novu kartu već ih je jako mnogo u redu. Sledeći voz je za 45 minuta, a mnogi od njih neće za to vreme ni doći do šaltera. 

U vozu razgledam pažljivo vozne redove za Hitrou koje sam žurno odštampao još u dvorcu i shvatam da, sa ovim zakašnjenjem, neću stići na vreme u London da uhvatim poslednji voz za aerodrom, a i metro će već biti zatvoren. Još popodne, dok sam kupovao kartu za let, sam rezervisao i platio noć u hotelu blizu aerodroma, ne bih li odatle lako stigao na moj ran jutarnji let. Sad ću morati da tražim neki drugi hotel u sred noći u Londonu, po kiši i hladnoći. I ko zna da li ću moći da stignem sutra ujutru dovoljno rano na aerodrom. Ovo drugo me više brine. Sad kada je zakazan, pogreb se neće otkazati, stigao ja ili ne. Zaključim da je bolje odmah uzeti taksi pa otići do hotela na aerodromu koji je ionako već bespovratno plaćen. Taksi će sigurno koštati milion funti, ali nema druge. 

Nešto ispred Londona, voz staje na nekoj stanici. Verovatno poslednja pre londonskih stanica. U trenutku mi sine i samo izletim iz voza. Probaću da nađem prevoz odavde za Hitrou, ionako je aerodrom sa zapadne strane, a i voz prilazi otprilike sa te strane. Odavde sigurno nije dalje do aerodroma nego iz Londona, a u najgorem slučaju platiću taksi, kao što bih svakako platio i da sam produžio vozom do kraja. Bar ću stići u hotel ranije i odspavati malo više 

Odmah na izlazu vidim autobus za Hitrou. Čeka putnike iz birmingemskog voza. Hteo sam da izljubim vozača. Vozimo se sami, ja i on, u autobusu za 50 ljudi. Pričljiv, veseo čovek. Sa Jamajke. Nisi trebao po ovom vremenu da polaziš na put, kaže. Eh, Bob, voleo bih da je moglo da nikad na ovaj put i ne krenem. Kaže, čekaj da pogodim odakle ti je akcenat - Hrvatska. Dobar si, Bob, kažem. Počinje da priča o ratovima na Balkanu. Imam utisak da sve bolje shvata od Blera i kompanije. 

Na aerodromu čekam minibus za hotel sa velikom grupom nemačkih navijača. Dobro su naliveni i ljuti što čekaju dugo. Kad je minubus stigao svi ulaze nasmejani. 

Odspavam malo, pa minubusom nazad do aerodroma, let do Beča, pa do Beograda. Lep, sunchan dan. Tamo me čeka ženin rođak da me poveze do autobuske - ona mu javila i zamolila ga. Hvala i njemu i njoj, bar da mi neki deo puta ide glatko. Kako je bilo po putu, pita, dobro je bilo, kažem, dobro.  

Na autobuskoj u Beogradu se setim da nemam nikakvih para u novčaniku. U onom izolovanom dvorcu mi nisu bile potrebne, a sve karte sam kupovao kreditnom. Nađem nekako automat i obradujem se što mi prihvata karticu. Pre nego što sam ušao u autobus kupim časopis sa ukrštenim rečima. Nisam neki ljubitelj, ne sećam se ni kad sam poslednji put popunjavao, ali tata jeste bio veliki znalac i zaljubljenik, pa eto, njemu za uspomenu, rešavaću pomalo dok se vozim i razmišljam o njegovom i mom životu, opraštajući se tiho, dok smo još uvek sami. 

Od autobuske idem pešice do sestrine kuće, nije mnogo daleko. Eto nje, grli me, ljubi me, šapuće mi, ne može da mi se obraduje dovoljno. Meni se srce raznežilo, opustio sam se, eto stigao sam na vreme, rodbina je već tu, neki će sutra ujutru, eto i neki sestrini prijatelji ... biće sve u redu, ispratićemo tatu lepo. Sestra mi šapuće 

- Znaš li da sam sve tatine dokumente našla tu u njegovim stvarima, poneo je sve do jednog papirića sa ikakvim značajem, sve lepo sređeno i označeno po fasciklama, nikada, nikada pre nije nosio išta kad je dolazio. 

Razumem dobro šta mi govori. Utom prilazi onaj čovek - ne poznajem ga. Pita me kojim sam avionom došao. Kažem, preko Beča, a on poče da mi objašnjava da sam pogrešio, da postoje i direktni letovi iz Londona, da sam trebao da uzmem takav, da sam mogao da stignem bar par sati ranije, da sam trebao da se javim telefonom u agenciju u Beograd, da sam mogao ovo, da sam pogrešio ono, ... bože, čemu služe ovakvi kreteni, pomislio sam dok sam prevrtao očima. 



Komentari (159)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

topcat topcat 04:06 14.05.2009

Možda

bože, čemu služe ovakvi kreteni, pomislio sam dok sam prevrtao očima.

da začine priču.
Nakon svega što si prošao, kad ti netko krene sa spasonosnim savjetima, preostaje ti jedino da se smiješ.
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:29 14.05.2009

Re: Možda

Са неке дистанце, да, делује будаласто и смешно. Не делује тако док се догађа.

Мени само није јасна та потреба за решавањем туђих и већ решених проблема. Тај порив непознатог човека да некоме ко је дошао преко света на погреб оца дели логистичке савете док се овај још није ни поздравио честито са укућанима.
bauer. bauer. 04:45 14.05.2009

Re: Možda

kad ti netko krene sa spasonosnim savjetima

Što bi se reklo na ovim prostorima, unsolicited advice, nešto najgore što postoji.
topcat topcat 04:56 14.05.2009

Re: Možda

marco_de.manccini

Мени само није јасна та потреба за решавањем туђих и већ решених проблема.


Ponekad mislim da zapravo postoji jako malo ljudi koji čovjeka znaju i ostaviti na miru.

Не делује тако док се догађа.

Priča me podsjetila da na ljetošnju situaciju u Londonu - imala sam milje i karta se nudila preko Londona, s tim da sam trebala promijeniti aerodrom. Nije se činilo kompliciranim...i nije bilo sve dok nisam sa Gatwicka došla na Stansted gdje su me obavijestili da taj let više ne ide od tamo nego da moram na Heathrow. Navodno je to pisalo u nekom mailu o kojem ja i dan danas ništa ne znam. Uspjela sam u jednom danu obići sva tri aerodroma, provozati se u metrou, vlaku, busu, bankrotirati, uvjeriti službu na aerodromu da me stave na slijedeći let pošto sam taj neki imaginarni "svoj" propustila i na kraju parade se cjenkati s taksistom jer nisam imala dosta keša da me vozi kući.
Naravano da ovako opisano zvuči bez veze, ali tada je bilo - napeto.

marco_de.manccini marco_de.manccini 05:18 14.05.2009

Re: Možda

Što bi se reklo na ovim prostorima, unsolicited advice, nešto najgore što postoji.

и то још најгора од најгорих подврста after the fact
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:24 14.05.2009

Re: Možda

Uspjela sam u jednom danu obići sva tri aerodroma

Само још Лутон и освојила би Grand Slam.
topcat topcat 05:47 14.05.2009

Re: Možda

marco_de.manccini

Само још Лутон

Mislim, koji maler trebaš biti da te snađe ovakav trip!


Srećom, nije bilo kretena da mi dosoli.
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:51 14.05.2009

Re: Možda

ене, види, за онај LCY нисам ни знао.
stari92 stari92 07:21 14.05.2009

misli : atma (samosvojstvo)

,,Stigao umišljeni, nadmeni ,mimikrijom ,ogrnut' glumac"''
sricahu ti usne misli.

Masa je vaša IO , oko okruglog stola.
Moć magije kruga vredi
,,samo dobro oko kruga cela''
A,Oi gresi vam stečeni - Ništa !
Jer,nagrada sledi - jecaj propišta !
Zabole malo mogući poraz,
promena od zla ka dobru,
promeniti loše u bolje,
zameniti Ne sa Da biće ..
Što oko te oda ?
Jer oholost ne zna da krije
il' ne pozna gospodara vrednost
u vreme kad mu nije ?!
I poraz je dobar jer zbori,
da pobeda,reč,ipak postoji.
Od ništa ništa nešto govori -
Oko te izda !
_____________

Trebala Mi reč ~ nije~ Sad - ako Mi je

..Zovu,plaču,mole,ištu,prose,..
Ruže,viču,grde,otimaju,prete,..
Verujući neverujući - nevernici verni
Da dam im - dao deo sam sebe
Da tugu im saklonim - uvideti neće same sebe
Da Reč javim novu - Mojih biti neće
Ne tužim za otetim - otimaju sebi
Ne dotiču nepoznati glasi - deo mene nisu,da ne bi
Pali od palog palom idu
Ipak,
Zarad odabrano srećnih,sa malo što jesu
Zarad,retkih,čestitosti smerne puni,što ugodni jesu
Samo zbog njih
Samo zarad puta što moraju preći
.. opstaje i ,,ono,, , kratko,što imena nema
oblikom i ne-delom što ne može se izreći.

*(Марцо крив си ! - Ево збрканих мисли Мојих,к'о одговора тексту Ти твом))
** IO - imaginarna jedinica (koren iz 1))
*** : )))
.#.
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:48 14.05.2009

Re: misli : atma (samosvojstvo)

Марцо крив си

црив сам. и драго ми је.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:57 14.05.2009

Re: Možda

за онај LCY нисам ни знао.

Taj je najbolji. Srećom, Swiss sleće na njega što obilato koristim
nsarski nsarski 13:10 14.05.2009

Re: Možda

Trol!!!
Ne znam da li si video, gazda Majlutine, nove skaute u USA. Tzv. explorer scouts - oni se vezbaju za borbu protiv terorizma.



ili



Jel to dozvoljeno (to=naoruzavati decu) po statutu skauta?

Kraj trola. (Pardonirajte). Mada ima veze sa pitanjem "Cemu sluze..."
Bili Piton Bili Piton 13:59 14.05.2009

Re: Možda

marco_de.manccini
ене, види, за онај LCY нисам ни знао.




Najbolji aerodrom na svetu (latest check-in time 30 mns) i jedini koji koristim svaki put kad letim za Beograd (promena u Cirihu). Swiss.

Karte neobjasnjivo za bar trecinu jeftinije od svih drugih prevozilaca ukljucujuci i Jat i BA koji lete direktno (osim katkad Alitalije, koja medjutim leti preko Milana ili Rima, dok je Cirih nekako zgodno taman na pola puta izmedju LON i BG i odlicna je veza, ne ceka se dugo na drugi avion). Svajcarci kao i uvek tacni i ljubazni. U Beograd se slece taman na vreme za rucak.

Highly recommended.

edit - tek sad vidim gore Milutin provalio isto i leti istom rutom, sori na ponavljanju,

marco_de.manccini marco_de.manccini 15:25 14.05.2009

Re: Možda

Ма нема везе, понављајте добре ствари. Али ја обично летим преко окена, а тај LCY можда не лети тамо па зато нисам чуо. А можда и лети. Немам појма.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:50 14.05.2009

Re: Možda

Jel to dozvoljeno (to=naoruzavati decu) po statutu skauta?

Na sreću, mi smo organizacija koja od samog nastanka ima mir kao jedan od osnovnih postulata. E, sada, što neki našu urođenu organizovanost pretvaraju u dril i mačo trening, to je problem sa kojim se odavno borimo. Uglavnom nema velikih problema, sem u Poljskoj gde su svi kao neki padobranci, božemesačuvaj.

Jednom sam već rekao da smo idealna organizacija za kretene, idiote i neiživljene.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:49 14.05.2009

Re: Možda

Jednom sam već rekao da smo idealna organizacija za kretene, idiote i neiživljene.

Ма не вреди, инфилтрирају се свуда. Кад би бар стварно сви били у једној организацији било би много лакше.

Додуше, има онај NRA.
bauer. bauer. 04:33 14.05.2009

Otac.

Meni je otac umro kad sam imao osamnest godina. Doneo je neke strateški ispravne odluke u životu zbog kojih se ostatak familije izčuđavao, a ispalo je da su bile više nego ispravne.

Nije mi toliko žao što nisam stigao na sahranu, koliko mi je žao da on nije dočekao da vidi moje klince. Znam da bi voleo.
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:36 14.05.2009

Re: Otac.

Најисправнија стратешка одлука сваког оца је да постане отац. Остало је тактика.

Ваљда ћемо ми бити боље среће и видети своје унуке. Код мене можда за 15-20 година.
bauer. bauer. 04:44 14.05.2009

Re: Otac.

Код мене можда за 15-20 година.

Ih? Kod mene, nadam se, ne pre nego 5-6 godina.
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:49 14.05.2009

Re: Otac.

Што бре не пре, па ја једва чекам. Још сад сам ћерки рекао ако се не уда до 25 ја ћу јој наћи мужа.
bauer. bauer. 05:05 14.05.2009

Re: Otac.

Што бре не пре, па ја једва чекам

Neka završe fakultete prvo
vishnja92 vishnja92 06:02 14.05.2009

Re: Otac.

za vas dvojicu

ulepsaste mi jutro... :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:11 14.05.2009

Re: Otac.

извињавам се, али он је први почео.
bauer. bauer. 06:31 14.05.2009

Re: Otac.

извињавам се, али он је први почео

nisam ja prvi počeo nego on. a pravi se da ne zna o čemu je tema
gordanac gordanac 06:56 14.05.2009

msleeeeem..

..zna se da je Brajović prvi počeo, oduvek se zna...

A što se ovoga tiče:
...bože, čemu služe ovakvi kreteni....

...postoji nekoliko mogućih odgovora:
a) da bi se jasnije, oštrije i bolje videla razlika u odnosu na one koji to NISU
b) da bi se lakše, brže i bolje uočilo da uvek ima gore od onoga što ti se trenutno dešava
c) da bi mogao/la na pitanje "a što nisi..e, da si..." da s olakšanjem prevrneš očima s mišlju "o, evo ga još jedan neproduktivan oblik života, falimtisebože što me napravi drugačijeg/drugačiju!"

Bila prisutna (u sličnoj situaciji) kad je moj gari (posle prevrtanja očima) hladan kao špricer, rekao:
- Gospodine,imam gen za urođenu sumnju u bilo kakve savete neuspešnih ljudi.
Uvređeno se okrenuo, ćutke i zaprepašten i - otišao, odmah.
bauer. bauer. 07:18 14.05.2009

Re: msleeeeem..

ej, gordanac,

ajde da se kladimo da tema ovog posta nisu bili ni redovi vožnje, ni vozovi, ni autobusi, ni avioni, ni besplatni savetodavci, nego nešto sasvim treće. ajde da se kladimo u fillet mignon (samo bez pečuraka, za mene), pa da vidimo, za dan dva, ko je u pravu :)))
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:22 14.05.2009

Re: msleeeeem..

...postoji nekoliko mogućih odgovora:

на пример

"Господине, кад ми следећи пут умре отац док сам у Велсу потрудићу се да вас не разочарам поново и тиме потпуно изгубим ваше поверење."
gordanac gordanac 07:23 14.05.2009

Re: msleeeeem..

bauer.
ej, gordanac,

ajde da se kladimo da tema ovog posta nisu bili ni redovi vožnje, ni vozovi, ni autobusi, ni avioni, ni besplatni savetodavci, nego nešto sasvim treće. ajde da se kladimo u fillet mignon (samo bez pečuraka, za mene), pa da vidimo, za dan dva, ko je u pravu.

Kako da se kladim kad i ja mislim da je tema nešto sasvim drugo..
Ovo o "besplatnim savetodavcima" je čisto troll-ovanje

Melanholija.
Kontemplacija.
Svi su ljudi ostrva.
Čežnja...
O tome bi se već moglo kladiti
gordanac gordanac 07:26 14.05.2009

Re: msleeeeem..

marco_de.manccini
...postoji nekoliko mogućih odgovora:

на пример

"Господине, кад ми следећи пут умре отац док сам у Велсу потрудићу се да вас не разочарам поново и тиме потпуно изгубим ваше поверење."

Odličan primer.
Jednom, davno, u istoj situaciji, odgovorila sam nešto vrlo slično...(zato mi se joštemviše svidŽa)
bauer. bauer. 07:30 14.05.2009

Re: msleeeeem..

Melanholija.
Kontemplacija.
Svi su ljudi ostrva.
Čežnja...
O tome bi se već moglo kladiti

ja ti kažem, the bet is on, nije ni jedno od ovoga što si navela, mada liči:)
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:57 14.05.2009

Re: msleeeeem..

Бадава се кладите. Ја не могу да одредим тему. Схватио сам да то искључиво раде коментатори.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:00 14.05.2009

Re: msleeeeem..

"Господине, кад ми следећи пут умре отац док сам у Велсу потрудићу се да вас не разочарам поново и тиме потпуно изгубим ваше поверење."

Ne bi razumeo. Efektnije bi bilo: "Jedi, bre, govna i pusti me na miru". To bi sigurno razumeo
Ana M. Ana M. 09:43 14.05.2009

Re: msleeeeem..

marco_de.manccini
...postoji nekoliko mogućih odgovora:на пример"Господине, кад ми следећи пут умре отац док сам у Велсу потрудићу се да вас не разочарам поново и тиме потпуно изгубим ваше поверење."


Genijalno!
vishnja92 vishnja92 10:16 14.05.2009

Re: Otac.

nisam ja prvi počeo nego on. a pravi se da ne zna o čemu je tema <_<

pa... o
spremnosti za put

?

meni treba pola sata :)
elkris elkris 10:19 14.05.2009

Re: msleeeeem..

Genijalan blog i komentar


gordanac

A što se ovoga tiče:
...bože, čemu služe ovakvi kreteni....
...postoji nekoliko mogućih odgovora:
a) da bi se jasnije, oštrije i bolje videla razlika u odnosu na one koji to NISU
b) da bi se lakše, brže i bolje uočilo da uvek ima gore od onoga što ti se trenutno dešava
c) da bi mogao/la na pitanje "a što nisi..e, da si..." da s olakšanjem prevrneš očima s mišlju "o, evo ga još jedan neproduktivan oblik života, falimtisebože što me napravi drugačijeg/drugačiju!"

Bila prisutna (u sličnoj situaciji) kad je moj gari (posle prevrtanja očima) hladan kao špricer, rekao:
- Gospodine,imam gen za urođenu sumnju u bilo kakve savete neuspešnih ljudi.
Uvređeno se okrenuo, ćutke i zaprepašten i - otišao, odmah.


preporuka
vishnja92 vishnja92 10:22 14.05.2009

Re: msleeeeem..

o, evo ga još jedan neproduktivan oblik života

:))))))))))))))))
hit
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:39 14.05.2009

Re: msleeeeem..

gordanac
..zna se da je Brajović prvi počeo, oduvek se zna...

Ево ме, стижем, у пуној раскоши троловања:

MY FATHER

The memory of my father is wrapped up in
white paper, like sandwiches taken for a day at work.

Just as a magician takes towers and rabbits
out of his hat, he drew love from his small body,

and the rivers of his hands
overflowed with good deeds.

Yehuda Amichai

niccolo niccolo 10:43 14.05.2009

Re: msleeeeem..

marco_de.manccini
Бадава се кладите. Ја не могу да одредим тему. Схватио сам да то искључиво раде коментатори.

Možda ni ne postoji tema?

A što se tiče ovog savetnika, takvi kreteni ne služe ničemu, osim možda onome što Gordanac reče, da bi smo ih bolje razlikovali od onih koji to nisu. Ja u "razgovorima" sa tim pametnim likovima napravim facu kako pažnjivo pratim šta mi ovaj priča, zakačim tek neku neku reč pa onda i postavim pitanje ili nešto kažem kako bi izgledalo da učestvujem u razgovoru, a u stvari nemam pojma šta je blebetao lik...
NNN NNN 10:43 14.05.2009

Re: Otac.

vishnja92
za vas dvojicu

ulepsaste mi jutro... :)

I meni. Odmah sam se setila priče svog Žmua kako mu je cilj u životu da postane deda. A Stefan nema još ni godinu dana..
BFN
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:28 14.05.2009

Re: msleeeeem..

Ne bi razumeo. Efektnije bi bilo: "Jedi, bre, govna i pusti me na miru". To bi sigurno razumeo

Види се да је Милутин веома фин човек. Све би урадио за боље разумевање међу људима.
vishnja92 vishnja92 15:44 14.05.2009

Re: Otac.

Odmah sam se setila priče svog Žmua kako mu je cilj u životu da postane deda.

neka, neka, nije to lose :)

ja ponekad pomislim da se moj tata za ulogu dede pripremao celog zivota. maestralan je.
dede su cudo, narocito kad su ti tate.
moj je meni najbolji podsetnik da osim malih i svakodnevnih bozijih milosti koje cine zivot carobnim odistinski postoje i one ogromne i nemerljive.
i onda, kad procitam ovakav tekst, imam utisak da bih ja tog savetodavnog idiota jednostavno... dezintegrisala u svojoj stvarnosti. nemam pojma. ili nesto. bilo sta.

marco_de.manccini marco_de.manccini 20:49 14.05.2009

Re: Otac.

Једне зиме је пробао да дође код нас да буде бар мало деда. Није добио визу.
gordanac gordanac 08:03 15.05.2009

Re: msleeeeem..

Predrag Brajovic
gordanac
..zna se da je Brajović prvi počeo, oduvek se zna...

Ево ме, стижем, у пуној раскоши троловања:

MY FATHER

The memory of my father is wrapped up in
white paper, like sandwiches taken for a day at work.

Just as a magician takes towers and rabbits
out of his hat, he drew love from his small body,

and the rivers of his hands
overflowed with good deeds.

Yehuda Amichai


...i još:

"...Aheronte, Aheronte, sve strane sveta stiču se na tvojim obalama..."


mariopan mariopan 09:26 15.05.2009

Re: Otac.

marco_de.manccini
Једне зиме је пробао да дође код нас да буде бар мало деда. Није добио визу.

Kako je to tuzno, da ne dobije vizu.
Evo ja sada imam vizu na dva meseca, toliko su mi milosti ucinili da posle osam godina dodjem kod dece i malo izigravam baku.

A situaciju sa kretenima sam imala, ne moze sahrana da prodje bez takvih.
I zasto takvi kreteni postoje ne znam, samo sam ih lepo otkacila, pristojno ali mi je zao sto nisam po Gazda Milutinovom receptu. Samo taj jezik bi razumeli.
. Neki od tih kretena se zalome da budu najbliza rodbina pa ih nije lako ucutkati, smatraju da imaju puno pravo da preslisavaju ostale o svemu...........od toga ko koliko place za pokojnikom, ko da je to Boze me oprosti takmicenje u plakanju..........do toga sta je na jelovniku, da li je rucak kod kuce ili u restoranu, ako je tamo zasto nije ovamo i slicno.

Moja deca su jedva stigla na sahranu oca, imali odiseju kao gore u prici osim sto nije bilo aviona kada su oni mogli da krenu pa su vozili na smenu 1500 km.Ja sam samo brinula da mi oni zivi stignu.Ostatak familije i komsiluka je imao odlicne ideje sta su sve trebali da urade i kuda su i kako mogli mnogo brze da stignu.
Takvi kreteni eventualno mogu da posluze da na trenutak zaboravim kako strasna tragedija mi se upravo dogadja, da me izmeste iz tog vremena i bace me u nesto drugo, neshvatljivo, ali za trenutak spasonosno............da upravo pomislim isto to, cemu sluze ti kreteni?
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:33 15.05.2009

Re: Otac.

osim sto nije bilo aviona kada su oni mogli da krenu

Ма мора да је било. Нису они тражили како треба. Требали су да се јави телефоном у агенцију у Београд.

(Нико нигде није стигао по најбољем путу. Путеви су природно такви. Џомбасти, кривудави, са застојима, заобилазни, несавршени, са збуњујућим рачвањима, ... не разумеју то познаваоци најбољих путева.)
vishnja92 vishnja92 17:49 15.05.2009

najbolji put na svetu

(Нико нигде није стигао по најбољем путу. Путеви су природно такви. Џомбасти, кривудави, са застојима, заобилазни, несавршени, са збуњујућим рачвањима, ... не разумеју то познаваоци најбољих путева.)

je onaj kad smo mi u Sokocu, a mama i tata dodju po nas, pa krenemo na more:

i onda idemo preko Ravne Romanije u zoru, i kupujemo sumske jagode
pa prodjemo kroz Sarajevo
pa idemo kroz onu Bosnu, onakvu, najlepsu
pa stignemo do Jablanice i raznjeva na malim vodenicama koje rade na case od jogurta
i odatle gledamo kad ce da se pojave Ploce
a ja pocnem da pevam i poremetim pleterse, tom dzonsa, adamo-a i demisa rusosa i postane toooplo, i razgacimo se
pa se pojavi more kao malo tamniji ton izmaglice na horizontu i onda dodje jos par zaokreta kroz beli kamen
i stignes na magistralu :))))
pored koje ljudi hodaju onako slani i crni, a ti se osecas nesnosno beo, al ti pice bitlsi pa te bas i boli uvo za to.
i gledas more, more, more......... deco, odo ja u hrvatsku ovog leta, kako znam i umem. zbog moje dece.

a i za mamu i tatu.
mariopan mariopan 22:27 15.05.2009

Re: Otac.

marco_de.manccini
osim sto nije bilo aviona kada su oni mogli da krenu

Ма мора да је било. Нису они тражили како треба. Требали су да се јави телефоном у агенцију у Београд.

(Нико нигде није стигао по најбољем путу. Путеви су природно такви. Џомбасти, кривудави, са застојима, заобилазни, несавршени, са збуњујућим рачвањима, ... не разумеју то познаваоци најбољих путева.)

Eh, da je nekome mozak radio u tom trenutku mozda bi se setili da mi snajka radi na aerodromu pa ako ona ne zna kada su letovi onda to ne zna niko............a i ona je dosla sa njima, za cudo dobila slobodna dva dana i vratila se avionom, deca ostala duze.
Za puteve si u pravu, poznavaoci najboljih puteva o tome pojma nemaju
acky acky 04:33 14.05.2009

Eh...

Eh, ...., voleo bih da je moglo da nikad na ovaj put i ne krenem.

eh,,,

Pre nego što sam ušao u autobus kupim časopis sa ukrštenim rečima.Nisam neki ljubitelj, i ne sećam se kad sam poslednji put popunjavao, ali otac jeste bio veliki znalac i zaljubljenik, pa eto, njemu za uspomenu, rešavaću pomalo dok se vozim i razmišljam o njegovom i mom životu, opraštajući se tiho, dok smo još uvek sami.

jedan deo puta ipak prošli ste zajednički


marco_de.manccini marco_de.manccini 04:38 14.05.2009

Re: Eh...

Има мала разлика. Само један је био спреман за пут.
NNN NNN 10:48 14.05.2009

Re: Eh...

dok se vozim i razmišljam o njegovom i mom životu, opraštajući se tiho, dok smo još uvek sami

Ovako sam se ja oprostila od svog dede. Baš sam juče razmišljala kako bi eto to mogla biti jedna priča, da se još malo iskupim... za to što se nismo razumeli, a ja se nisam dovoljno potrudila.. za to što nisam bila tu da se oprostimo kao ljudi. Ni za kim nisam toliko plakala kao za njim, a otišli su neki ljudi koje sam sigurno više volela.
BFN
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:09 14.05.2009

Re: Eh...

И ја имам неко искупљење које дугујем деди. А кад размислиш, њима то не треба.
Unfuckable Unfuckable 06:02 14.05.2009

ja takve osobe

po uvek istim rečima kojima počinju rečenicu zovem
"..a što nisi...?"
i, treba li uopšte spominjati da kada to čujem dobijam - pege ?
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:04 14.05.2009

Re: ja takve osobe

а што ниси смислио неко згодно име за такве особе?
Unfuckable Unfuckable 06:12 14.05.2009

Re: ja takve osobe

а што ниси


to je neverovatno koliko mene može da izbaci iz takta taj mali sklop nekoliko bezveznih reči, a tako - u suštini - podlog i destruktivnog usmerenja
Što je nasmešnije : meni se nije dešavalo ne znam koliko puta da čujem tu nipodaštavajuću frazu pa da time opravdavam tikove koje imam glede toga
Uvek se zapitam koji bi odgovor trebalo da se da - verovatno nešto skrušeno tipa "nisam, nisam....", sa obaveznim ubivenim pogledom ne višim od vrhova cipela, skupljenih ramena, sa suzom u uglu oka
ili besomučno izvoditi teorije i teoreme zašto - jesam (Sizifijada, po meni)

e, zato - Džoni :
" dovoljna je jedna riječ......."
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:20 14.05.2009

Re: ja takve osobe

препоручујем колутање очима. мени помаже дефинитивно.

то ми је и офтамоог потврдио и препоручио да чешће радим. због астигматизма. дакле двострука корист. bring 'em on.
topcat topcat 06:31 14.05.2009

Re: ja takve osobe

Unfuckable

Uvek se zapitam koji bi odgovor trebalo da se da


Ako baš ne poznaš osobu:
- Heh (vidno prevrnuti očima ili bar dignuti jednu obrvu)...sad kad znam da znaš, ubuduće ću te obavezno nazvati i pitati za savjet (dozvolu - u težim slučajevima).

Ako poznaš:
- aj ne seri

edit:
ispada da sam pisala komentar 10 minuta - u međuvremenu je i marco preporučio kolutanje.
shumska shumska 06:32 14.05.2009

Re: ja takve osobe

ja priznajem, od svoje 16 god. - od očeve smrti, iznenadne, sećam se golemog broja trenutaka - kad ljudi krenu da lupetaju nešto - od toga kako je trebalo putovati (svi su komandanti posle bitke, ah) - do neke sestre, prevodioca sa poljskog koja je u tom trenutku našla da mi priča o (kašljuc, kašljuc) o /neće ova italik slova da me valjano služe/ Isidori Bjelici...
Još mi majka podvali pa me zadrži na putu na kom sam bila (medvedja, ne usluga, već postupak )- samim tim na sahranu ne stignem, ali skup kasnije - videh
bolje mi je dalje da ćutim
rešavaću pomalo dok se vozim i razmišljam o njegovom i mom životu, opraštajući se tiho, dok smo još uvek sami.

marco_de.manccini marco_de.manccini 07:01 14.05.2009

Re: ja takve osobe

Сад си ме прешла да гуглам Исидору Бјелицу. Бар ме подсетило на њеног тату, нешто око шаха.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:01 14.05.2009

Re: ja takve osobe

а што ниси смислио неко згодно име за такве особе?

Imaju Englezi izreku:

Waste of human skin
dunja73 dunja73 09:49 14.05.2009

Re: ja takve osobe

Ako poznaš:
- aj ne seri

Pa ne ide ni tako , sa obzirom da autor spominje Sumadiju ,a i ja sam otuda
i kapiram sta ga je izbacilo iz takta...
hm ... takvi su dole ti stariji ljudi , i sta ces im...(klimas glavom i mnogo se ne uzbudjujes)
ne vidim ja tu nikakvu zlu nameru , vec pokusaj da tim bla - bla savetima , priblizi se tebi..naravno ne vodeci racuna da te "kolje"
mene je izbacivalo iz takta , kad je Nato razvaljivao dole,
a par Svaba sa kojima sam radila (ama jednu ne prozborise ) ..tja..sto ljudi ,sto cudi...
ps
deca od moga ujaka kada iz Engleske dodju kod nane u Sumadiju , i ona rasirenih ruku
poleti da ih izljubi , da im "tepa" ,pocne ispitivanje od a do z , ponasaju se kao istraumirana ..nisu navikli..
maksa83 maksa83 09:58 14.05.2009

Re: ja takve osobe

Ako baš ne poznaš osobu:
- Heh (vidno prevrnuti očima ili bar dignuti jednu obrvu)...sad kad znam da znaš, ubuduće ću te obavezno nazvati i pitati za savjet (dozvolu - u težim slučajevima).

Ako poznaš:
- aj ne seri

Gospodine, pomešali ste me sa nekim koga zanima vaše mišljenje.
maksa83 maksa83 10:46 14.05.2009

Re: ja takve osobe

Ako baš ne poznaš osobu:
- Heh (vidno prevrnuti očima ili bar dignuti jednu obrvu)...sad kad znam da znaš, ubuduće ću te obavezno nazvati i pitati za savjet (dozvolu - u težim slučajevima).

Sad se setih, od tih otkovavanja (gl. otkovati) nekog ko lupeta moj omiljeni, iz nekog davnog Dilberta:

"I respectfully decline your invitation to join your hallucination"
topcat topcat 17:21 14.05.2009

Re: ja takve osobe

dunja73

hm ... takvi su dole ti stariji ljudi , i sta ces im...

Ništa, smanjit ćeš ironiju "da, da..." i hitno trebati u wc ili tako nešto.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:25 14.05.2009

Re: ja takve osobe

deca od moga ujaka kada iz Engleske dodju kod nane u Sumadiju , i ona rasirenih ruku
poleti da ih izljubi , da im "tepa" ,pocne ispitivanje od a do z , ponasaju se kao istraumirana ..nisu navikli..

Богами и ја сам бежао од тетки и стрина. И брисао се после кад ме стигну. Опростио сам им тек кад сам порастао.
builderka builderka 19:38 14.05.2009

Re: ja takve osobe

Ako poznaš:
- aj ne seri
Pa ne ide ni tako , sa obzirom da autor spominje Sumadiju ,a i ja sam otuda

A, 'štooo?
U Šumadiji to ne rade?
ElectricDreams ElectricDreams 20:26 14.05.2009

Re: ja takve osobe

maksa83
Ako baš ne poznaš osobu:
- Heh (vidno prevrnuti očima ili bar dignuti jednu obrvu)...sad kad znam da znaš, ubuduće ću te obavezno nazvati i pitati za savjet (dozvolu - u težim slučajevima).

Ako poznaš:
- aj ne seri

Gospodine, pomešali ste me sa nekim koga zanima vaše mišljenje.


Tell it to someone who cares!
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:33 14.05.2009

Re: ja takve osobe

U Šumadiji to ne rade?

Ма раде, него ми се чини да им је друго поента. У Шумадији људи, по традицији, праве компликоване сахране са пуно обавеза за домаћине. Ово је, свесно или несвесно - не знам, урађено са намером да се окупирају нечим уместо да се сломе у боли. У такве компликације спада и обавеза дочека и угошћавања разних људи, с којима треба, опет из традиционалних разлога, бити љубазан.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:35 14.05.2009

Re: ja takve osobe

Tell it to someone who cares!

Клинци сад воле да кажу "Talk to my hand"
sentinel26 sentinel26 09:37 14.05.2009

Poslije prvog

čitanja zaprepastio sam se kako si uspeo ovu priču da ispričaš mirno bez zadrške (zbunila me ukrštenica ).
Morao sam da ponovim čitanje i shvatio.
Sjano.
Da sam mladji možda bih mogao da konkurišem u policiju ... ?

Preporuka i poz.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:37 14.05.2009

Re: Poslije prvog

(Ја мислим да способност за рад у полицији све више долази до изражаја са годинама. Сачекај још мало.)

До уласка у тај последњи аутобус човек путује и нема времена за укрштене речи. Остаје му тај тренутак кад коначно зна да ће стићи, али још није тамо.
margos margos 10:33 14.05.2009

Čudesno je,

kako se u tim, jedinstvenim i neponovljivim situacijama - bilo da su lepe ili bolne kao tvoja - uvek nađe nešto / neko - da izmesti fokus, i da još jedan, prilično blesav pogled na situaciju.

Onda, kad prođe vreme, ja uglavnom budem zahvalna ''kretenima'' zbog tog izmeštanja. U datom trenutku gotovo da ih i ne čujem, negde zabeležim u glavi pa posle obradim informacije, ali reakcija izostane.... Ili je, pak, ona toliko munjevto stvoren ledeni zid, da se kreteni sami odmaknu...

Eto, po meni - služe da daju još jednu dimenziju važnim situacijama... Inače, ja imam trening, moj brat voli da elaborira ŠBB KBB i ŠBB DJB (šta bi bilo kad bi bilo i šta bi bilo da je bilo) te sam verovatno postala imuna na takve.


PS Marko, šta god da je tema, nevažno.... hvala na ispričanom.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:40 14.05.2009

Re: Čudesno je,

šta god da je tema, nevažno.... hvala na ispričanom.

Хвала. Овако изгледа да волим да причам. А не волим. Њања зна. Да. Не. Добро. Сутра. Грмпф.
Dr M Dr M 10:39 14.05.2009

Razlog

Iskreno mi je zao za razlog Tvog neradog puta.

Uteha sto postoje opisani rukomlati je u tome sto nam, ponekad, daju povod da nesto podelimo sa drugima, zadrzavajuci izmaglicu samo u sopstvenim ocima.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:42 14.05.2009

Re: Razlog

Твој пут, па твој. Јесам ли лепо нагласио да је оно брат нечије сестре?

(Хвала.)
Черевићан Черевићан 10:43 14.05.2009

е сад . . . има тога

трећа кућа до оне у којој одрастах живео је Чикара ,пензионисани службеник , велики заљубљеник у лов , власник пар ловачких паса , нежења, и надасве човек који је мамио окружење својим ловачким приповеткама, дружељубив а начитан усто.
мећутим на сахране никоме ишао није
- неће ни они мени доћи, правдао се кратко кад би га упитали за разлог недоласка

за покојнике био је у праву ,но њега богме испрати завидан број како нас знаних тако и оних других.
niccolo niccolo 11:02 14.05.2009

Re: е сад . . . има тога

- неће ни они мени доћи, правдао се кратко кад би га упитали за разлог недоласка

Isto to govorio i babin brat, isto Vojvođanin, iz Loka...
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:46 14.05.2009

Re: е сад . . . има тога

пензионисани службеник

(Е тек сад схватам да је у СФРЈ постојало и боље занимање од службеника.)

Начитане Чика Чикаре и њихове ловачке приче су непроцењиво благо. И за знане и за оне друге.
NNN NNN 10:51 14.05.2009

Kako čemu?

bože, čemu služe ovakvi kreteni, pomislio sam dok sam prevrtao očima.
Da te podsete koliko si srećan što si okružen drugačijima od njih.. I da čovek može da vežba sarkastične opaske i kolutanje očima. Kad bi to inače radio?
BFN
mrdax mrdax 10:59 14.05.2009

Dobra prica

To se i ja pitam.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:51 14.05.2009

Re: Dobra prica

Kad bi to inače radio?

Овај је баш имао префињен осећај за идеалан тренутак за увежбавање туђих очних мишића. Прави мајстори се издвајају од шегрта само по том препознавању момента.
jasnaz jasnaz 11:28 14.05.2009

putovanje ka i putovanje od




-- -- -- --

a: na marginu Priče naslonili se Hakslijevi gnjavatori:
posmatraju okupljene, i čekaju trenutak da uskoče --
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:38 14.05.2009

Re: putovanje ka i putovanje od

Срећом овде нико не наилази па могу тихо да шапнем да нисам читао Хакслија. Јесам ли шта пропустио?
jasnaz jasnaz 20:37 14.05.2009

propušteno:


-- Engleska riječ bore, gnjavator, neutvrđene je etimologije. Neki je jezikoslovci izvode iz istoimenog glagola to bore, što znači „bušiti”, „vrtati”. Gnjavator je čovjek koji vam vrta rupu u duhu, koji nemilosrdno ruje kroz vašu strpljivost, kroz sve oklope kojima ste se uzalud ogradili praveći se gluhi, nepažljivi i grubi – vrta i vrta, dok vas ne izvrta skroz naskroz do same srži. (...) Oni su kao zubarsko svrdlo, ali i kao stari uštipci. --


Aldos Huxley -- Dvije tri gracije
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:00 14.05.2009

Re: propušteno:

дакле, кажеш, мораћу?
jasnaz jasnaz 12:13 15.05.2009

Re: propušteno:

дакле, кажеш, мораћу? :

uživati!

(gosn Haksli ume sa kretenima!)
ecce-florian ecce-florian 11:38 14.05.2009

uopšte ne razumem

da postoje i direktni letovi iz Londona, da sam trebao da uzmem takav, da sam mogao da stignem bar par sati ranije,

Čovek je potpuno upravu
Evo naprimer Lufthansom si mogao da letiš za nekih 200 eura ( sve sa uključenim taksama)iz Birminghama direktno za Beograd.
Uslov je samo da kartu kupiš najkasnije 14 dana pre leta i da ostaneš minimum jedan vikend
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:54 14.05.2009

Re: uopšte ne razumem

iz Birminghama direktno za Beograd.

Аууу, значи онај није имао појма. Да човек њега слуша спао би на директан лет тек из Лондона.
omega68 omega68 11:47 14.05.2009

Prelepo

van-serijski napisano!
Mislim da je svaki drugi komentar suvišan
ines08 ines08 11:58 14.05.2009

Re: Prelepo

omega68
van-serijski napisano!
Mislim da je svaki drugi komentar suvišan

Svi imamo ovakve neke priče, ali umeće je ovako lepo ih ispričati.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:55 14.05.2009

Re: Prelepo

Mislim da je svaki drugi komentar suvišan

Еј бре, шта ми растерујеш коментаторе!

(хвала омега и инес)
ivana23 ivana23 12:26 14.05.2009

***

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:16 14.05.2009

Re: ***

верујем да си запазила избор речи!

communicate, whisper, kiss, say, cry, laugh

glare, shout, roar
nsarski nsarski 13:00 14.05.2009

Takvi kreteni

i oblici zivota sluze samo sebi. Kao, na primer, virus gripa.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:00 14.05.2009

људи, вашке, вируси

Увек интересантан угао, Професоре. Имаш право, нема ту ништа лично, то је само модус.

drug.clan drug.clan 13:03 14.05.2009

privatne zeleznice

Samo da napomenem da je od kako je zeleznica prodata privatnicima drzava u tu sada privatnu zeleznicu ubacila 3 milijarde funti koje je neko smotao za sebe.

To je anglosaksonsko samoregulisece slobodno trziste. Americki amtrak da ne pominjem jer su za njega i srpske zeleznice premija.
nsarski nsarski 13:05 14.05.2009

Re: privatne zeleznice

Americki amtrak da ne pominjem jer su za njega i srpske zeleznice premija.

Amtrack je drzavna kompanije, nije privatna. Za kvalitet usluga si u pravu.
drug.clan drug.clan 13:55 14.05.2009

Re: privatne zeleznice

nsarski
Americki amtrak da ne pominjem jer su za njega i srpske zeleznice premija.

Amtrack je drzavna kompanije, nije privatna. Za kvalitet usluga si u pravu.


Ali ide po privatnim sinama a tim privatnim kompanijama odu skoro sve milijarde koje drzava baci u tu instituciju!
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:07 14.05.2009

Re: privatne zeleznice

Ето, лепо рекох да је блог о железници.

Моја два цента кажу да држава и треба да даје новац за железнице. И за путеве. И за образовање. И за много тога другог.

Ја једва чекам да направе брзу пругу од Хјустона до Даласа, да се осећам да живим у цивилизованој земљи. Годинама политичари обећавају, значи само што није.
drug.clan drug.clan 16:41 14.05.2009

Re: privatne zeleznice

marco_de.manccini
Ето, лепо рекох да је блог о железници.

Моја два цента кажу да држава и треба да даје новац за железнице. И за путеве. И за образовање. И за много тога другог.

Ја једва чекам да направе брзу пругу од Хјустона до Даласа, да се осећам да живим у цивилизованој земљи. Годинама политичари обећавају, значи само што није.


Samo cekaju da zavrse metro u hjustonu pa da naprave konekciju za brzu prugu za dalas.

Texas i javni prevoz to je tako daleko...
vishnja92 vishnja92 14:25 14.05.2009

Lorde moj,

izvini zbog trola, al moram da podelim ovo:
upisala sam dete u skolu danas, i dobila je 5 kod psihologa i sve to :)

postala je djak - ona, Mrvica :))))

edit - izvini, mozda nije trebalo ovde, ali malo sam uzrujana i sve mi se pomesalo, a ovo je najprijateljskije mesto trenutno

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana