Deset najgorih država na svetu za blogere

Miroslav Jankovic RSS / 16.05.2009. u 13:56

 

Njujorška organizacija Odbor za zaštitu novinara nedavno je objavila listu deset najgorih država na svetu za blogere. Oni tvrde da je razvoj interneta i sve veći broj blogera isprovocirao represivan odnos pojedinih država (naročito Azije i Srednjeg istoka) prema korišćenju interneta kao sredstva komunikacije. O tome svedoče i podaci do kojih je ova organizacija došla a prema kojima od ukupnog broja novinara koji se u ovom trenutku nalaze u zatvoru najzastupljenija pojedinačna kategorija (među novinarima uopšte) su blogeri i internet novinari.  Od ukupno 125 novinara koji se nalaze u zatvoru, njih 56 su blogeri i internet novinari. Novinari štampanih medija, urednici i fotoreporteri čine drugu najzastupljeniju kategoriju sa ukupno 52 osobe iza rešetaka. Ostalo su radio novinari i osobe koje prave dokumentarne filmove.

 

No, da se vratimo na dest najgorih država na svetu za blogere. Na prvom mestu nalazi se Burma.

 

1. Burma – Prema podacima ove organizacije, privatna penetracija internetu u Burmi svodi sa na jedan odsto od ukupnog broja stanovništva zbog čega većina građana kao jedini oblik pristupa internetu koristi internet klubove. Međutim, vlada ove zemlje striktno kontroliše rad tih internet klubova propisujući za svaki od njih stroga pravila autocenzure koja se moraju poštovati. Bloger Maung Thura, popularniji pod nik nejmom Zarganar trenutno služi 59-godišnju kaznu zatvora zbog širenja video snimka nakon ciklona Nargis u 2008. godini.

 

     8ec4d958-2ccb-47a3-a942-5adcd1f706bc.jpg - Maung Thura, poznatiji kao Zarganar

 

2. Iran – Vlasti u Iranu redovno hapse blogere koji pišu kritički o religiji ili o pojedinim političkim ličnostima. Svi blogeri u Iranu moraju da registruju svoje veb sajtove kod iranskog Ministarstva kulture i umetnosti. Trenutno je u toku donošenje zakona po kojima će za blogove na kojima se piše o korupciji, prostituciji ili se na njima poziva na izdaju zemlje biti zaprećena smrtna kazna. Bloger Omidreza Mirsayafi koji je pisao kritički o pojedinim verskim vođama u Iranu, nedavno je umro u zatvoru pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

 

     Omidreza-Mirsayafi.jpg - Omidreza Mirsayafi

 

3. Sirija – Sirijske vlasti koriste različite metode filtriranja sadržaja na internetu kojima se blokira pristup politički senzitivnim sajtovima. Ministarstvo telekomunikacija ove zemlje naložilo je svim vlasnicima internet klubova da moraju uzeti identifikaciju od svakog pojedinačnog korisnika i da moraju zapisati njegovo ime kao i vreme kada je koristio internet. Svu dokumentaciju o tome dužni su da dostave ministarstvu.

 

4. Kuba – U ovoj zemlji pristup internetu imaju samo zvaničnici vlade kao i ljudi koji su povezani sa komunističkom partijom. Svi ostali stanovnici ove zemlje idu na internet u nekom od hotela ili u strogo kontrolisanim internet klubovima u kojima se za pristup internetu moraju kupiti veoma skupi vaučeri. Mala grupa nezavisnih blogera poput Yoani Sanchez piše blogove u kojima kritikuje vlasti na sajtovima koji su hostirani u inostranstvu.

 

     tb_cubainternet_450.jpg - Yoani Sanchez

 

5. Saudijska Arabija – Trenutno je u Saudijskoj Arabiji blokirano oko 400.000 veb sajtova na kojima se piše o političkim, socijalnim i religioznim temama. U ovoj zemlji blokira se svaki internet sadržaj koji je suprotan postojećoj državnoj politici, odnosno sistemu. Bloger Fouad Ahmed al-Farhan dobio je kaznu zatvora od nekoliko meseci zbog promovisanja reformi u društvu i zalaganje za oslobođenje političkih zatvorenika. 

 

      Fouad%20Ahmad%20Alfarhan.jpg - Fouad Ahmed al-Farhan

 

6. Vijetnam – Vlada ove države pozvala je IT kompanije širom sveta poput Yahoo, Google and Microsoft da im obezbede informacije o blogerima koji koriste njihove platforme. Prošlog septembra bloger Nguyuen Van Hai poznat i kao Dieu Cay osuđen je na 30 meseci zatvora zbog izbegavnja da plati porez. Postoje indikacije da je reč o presudi koja predstavlja odmazdu za njegovo kritičko pisanje na blogu. Za ovu zemlju je interesantno i da je Ministarstvo za informacije i komunikacije kreiralo posebnu agenciju sa zadatkom da monitirše pisanje na internetu.

 

     images1640647_xu-an.jpg - Nguyen Van Hai, poznatiji kao Dieu Cay

 

7. Tunis – Provajderi internet usluga u ovoj državi dužni sa da redovno dostavljaju Vladi IP adrese i druge podatke na osnovu kojih se mogu lako identifikovati osobe koje koriste internet. Celokupan internet saobraćaj ide preko centralne mreže koji omogućava Vladi da filtrira sadržaj i da kontroliše elektronsku poštu. Internet pisci Slim Boukhdhir i Mohamed Abbou služili su zatvorsku kaznu zbog tekstova na internetu.

 

     080723feature1photo.jpg - Slim Boukhdhir

 

8. Kina – Sa preko 300 miliona korisnika interneta Kina ima veoma razvijenu digitalnu kulturu. Upravo zbog toga kineske vlasti su razvile i najinteligentnije oblike online cenzure. Blogeri koji odu predaleko u promovisanju nepopualrnih gledišta ili izveštavaju o senzitvnim pitanjima lako mogu da se nađu u zatvoru. U ovom trenutku najmanje 24 blogera nalaze se u zatvoru u Kini.

 

9. Turkmenistan – Predsednik Turkmenistana Gurbanguly Berdymukhammedov je obečao da će “otvoriti” svoju zemlju i obezbediti javni pristup internetu. Ali, kada je otvoren prvi internet kafe odmah je postavljena vojna straža ispred njega. Turkmentelecom, državni niternet provajder, vešto blokira pristup disidentskim i opozicionim veb sajtovima i monitoriše email naloge koji su registrovani pri Gmail-u, Yahoo-u i Hotmail-u.

 

     1093327440_0c11bd1a14.jpg?v=1186927562 - Internet klub u Ashgabat-u

 

10. Egipat U Egiptu vlasti blokiraju pristup jako malom broju veb sajtova, ali redovno vrše kontrolu internet aktivnosti građana. Lokalne organizacije za slobodu štampe dokumentovale su pritvaranje više od 100 blogera u 2008-oj godini. Iako su mnogi blogeri oslobođeni nakon vrlo kratkog vremena provedenog u zatvoru zabeleženi su i slučajevi gde su blogeri ostajali zatvoreni i po nekoliko meseci bez sudske presude. Bloger Abdel Karim Suleiman poznatiji kao Karim Amer trenutno služi četvorogodišnju kaznu zbog vređanja Islama i Egipatskog predsednika Hosnija Mubarakaa.

 

     rtrs_amer.jpg - Abdel Karim Suleiman, poznatiji kao Karim Amer

 

Blogovanje je moćno. Represivan odnos prema toj moći je očekivan. Mnoge vlasti pokušavaju da vrate unazad informacionu revoluciju i u tome imaju uspeha. Grupe koje se zalažu za slobodi izražavanja, IT kompanije, online zajednica, ali i drugi počinju da se udružuju u odbrani prava blogera širom sveta...

 

 



Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 14:22 16.05.2009

10

Mislim da odnos totalitarnih rezima prema internetu nije poseban. U tim zemljama postoji verbalni delikt pod koji potpada i internet. Ako u jednoj zemlji ne smes da kazes nista protiv vladajuceg sistema onda naravno to ne smes ni da objavis na internetu. Borba protiv ovakvih pravila ne sme biti borba za blogere ili internet vec borba za pravo za slobodu misljenja i izjasnjavanja.


Kuba


Na kubi nema represije prema blogerima vec samo ekonomski razlozi onemogucavaju ljudima da se masovno bave blogovanjem.

Kina


24 blogera od 300 miliona u zatvoru - i nije neka represija ocekivao sam ja vise od njih


kada sam procitao naslov mislio sam na neke druge kriterijume pa pomislih na neke druge zemlje sa losom klimom ili losim socijalnim sistemom.
edi-va edi-va 14:31 16.05.2009

Re: 10

kada sam procitao naslov mislio sam na neke druge kriterijume pa pomislih na neke druge zemlje sa losom klimom ili losim socijalnim sistemom.


Ja sam prvo skrolovala da proverim da li je Srbija na tom spisku.
Uticaj preteranog chitanja politichkih blogova.
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 14:43 16.05.2009

Re: 10

Borba protiv ovakvih pravila ne sme biti borba za blogere ili internet vec borba za pravo za slobodu misljenja i izjasnjavanja.


potpuno se slažem. ovo je samo priča o internetu kao konkretnom načinu komunikacije i problemima sa kojima se blogeri širom sveta součavaju. Nisam imao ambicije da provociram diskusiju o slobodi izražavanja uopšte. Drugi su, naravno slobodno to da rade :)
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:45 16.05.2009

Re: 10

Na kubi nema represije prema blogerima vec samo ekonomski razlozi onemogucavaju ljudima da se masovno bave blogovanjem.

ma da, raj na zemlji od demokratije.
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 14:46 16.05.2009

Re: 10

Ja sam prvo skrolovala da proverim da li je Srbija na tom spisku.
Uticaj preteranog chitanja politichkih blogova.


Čini mi se da u ovom tekstu postoje vrlo interesantne individualne priče, kao što je to na primer slučaj, po mom mišljenju, sa Yoani Sanchez sa Kube....
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 14:47 16.05.2009

Re: 10

ma da, raj na zemlji od demokratije.


:)
Doctor Wu Doctor Wu 14:47 16.05.2009

Re: 10


24 blogera od 300 miliona u zatvoru - i nije neka represija ocekivao sam ja vise od njih

?????
drug.clan drug.clan 14:55 16.05.2009

Re: 10

Miroslav Jankovic
Borba protiv ovakvih pravila ne sme biti borba za blogere ili internet vec borba za pravo za slobodu misljenja i izjasnjavanja.


potpuno se slažem. ovo je samo priča o internetu kao konkretnom načinu komunikacije i problemima sa kojima se blogeri širom sveta součavaju. Nisam imao ambicije da provociram diskusiju o slobodi izražavanja uopšte. Drugi su, naravno slobodno to da rade :)



Meni je recio jako zanimljivo kako zapad (Amnesty international npr.) uvek na prvo mesto ovakvih listi stavljaju Iran, Kinu i Siriju dok nekako Saudijsku Arabiju, Jemen, Emirate, Tunis (i ostale dobre saveznike) konstantno guraju u drugi plan iako je nivo internet i drugih ljudskih prava u tim dzravama u dosta slucajeva gori nego u Kini i Siriji pa cak i u Iranu.
drug.clan drug.clan 14:57 16.05.2009

Re: 10

Exitus Letalis
Na kubi nema represije prema blogerima vec samo ekonomski razlozi onemogucavaju ljudima da se masovno bave blogovanjem.

ma da, raj na zemlji od demokratije.



Raj na zemlji jeste a ne zavisno od neimanja demokratije represije prema blogerima nema (bar ne u meri pribliznoj kao u ostalim zemljama sa spiska)!
drug.clan drug.clan 14:59 16.05.2009

Re: 10

Doctor Wu

24 blogera od 300 miliona u zatvoru - i nije neka represija ocekivao sam ja vise od njih

?????


Pa kod njih se "poslovi" koji ukljucuju manje od 1000 ljudi i ne rade!
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 15:04 16.05.2009

Re: 10

24 blogera od 300 miliona u zatvoru - i nije neka represija ocekivao sam ja vise od njih


?????



300 miliona ljudi, od kojih verovatno 98 odsto podržava režim. Sa druge strane, mislim da broj ljudi koji su u zatvoru nije dobar kriterijum za procenjivanje represivnosti. Prikladniji mi je razlog zbog koga su tamo...
drug.clan drug.clan 15:11 16.05.2009

Re: 10

Miroslav Jankovic
24 blogera od 300 miliona u zatvoru - i nije neka represija ocekivao sam ja vise od njih


?????



300 miliona ljudi, od kojih verovatno 98 odsto podržava režim. Sa druge strane, mislim da broj ljudi koji su u zatvoru nije dobar kriterijum za procenjivanje represivnosti. Prikladniji mi je razlog zbog koga su tamo...



Znaci kina je najveca demokratija na svetu? Sto joj onda zameraju da sprovodi politicki teror?
Doctor Wu Doctor Wu 15:26 16.05.2009

Re: 10

Miroslav Jankovic
24 blogera od 300 miliona u zatvoru - i nije neka represija ocekivao sam ja vise od njih


?????



300 miliona ljudi, od kojih verovatno 98 odsto podržava režim. Sa druge strane, mislim da broj ljudi koji su u zatvoru nije dobar kriterijum za procenjivanje represivnosti. Prikladniji mi je razlog zbog koga su tamo...

Gotovo četvrtina živuće populacije koja bloguje? Pa to je mnogo bolje od USA gde manje od 10% ljudi bloguje (uključiviši Facebook). To je zaista impresivno. Kad se uzme u obzir gde je Kina bila u doba Tjenanmen skvera 1989. godine, nije ni čudo da danas 98% populacije podržava takav režim.
sybil sybil 15:31 16.05.2009

Re: 10

drug.clan

Miroslav Jankovic
24 blogera od 300 miliona u zatvoru - i nije neka represija ocekivao sam ja vise od njih?????300 miliona ljudi, od kojih verovatno 98 odsto podržava režim. Sa druge strane, mislim da broj ljudi koji su u zatvoru nije dobar kriterijum za procenjivanje represivnosti. Prikladniji mi je razlog zbog koga su tamo...Znaci kina je najveca demokratija na svetu? Sto joj onda zameraju da sprovodi politicki teror?

aha, probaj da budesu hajlong gong, tako nekako se zove organizacija koja se ne slaze sa rezimom, sledi mucenje do smrti.
drug.clan drug.clan 15:40 16.05.2009

Re: 10

sybil
drug.clan

Miroslav Jankovic
24 blogera od 300 miliona u zatvoru - i nije neka represija ocekivao sam ja vise od njih?????300 miliona ljudi, od kojih verovatno 98 odsto podržava režim. Sa druge strane, mislim da broj ljudi koji su u zatvoru nije dobar kriterijum za procenjivanje represivnosti. Prikladniji mi je razlog zbog koga su tamo...Znaci kina je najveca demokratija na svetu? Sto joj onda zameraju da sprovodi politicki teror?

aha, probaj da budesu hajlong gong, tako nekako se zove organizacija koja se ne slaze sa rezimom, sledi mucenje do smrti.


Nisam ja rekao da je 98% za ali ako jeste onda je to demokratija kakve nema!
Kazezoze Kazezoze 15:46 16.05.2009

Re: 10

aha, probaj da budesu hajlong gong, tako nekako se zove organizacija koja se ne slaze sa rezimom, sledi mucenje do smrti.

kako znash za "muchenje do smrti", a ne znash ni kako se zove organizacija.
dunjica dunjica 15:49 16.05.2009

Re: 10

Znaci kina je najveca demokratija na svetu?


Nisam nikada nigdje čula da Kinu nazivaju tako. Tu "titulu" obično pripisuju Indiji, jer su najmnogoljudnija država koja provodi političke izbore po uzoru na zapadne demokracije (nije savršeno, ali najbolje što znamo, kažu).
sybil sybil 15:56 16.05.2009

Re: 10

Kazezoze
aha, probaj da budesu hajlong gong, tako nekako se zove organizacija koja se ne slaze sa rezimom, sledi mucenje do smrti. kako znash za "muchenje do smrti", a ne znash ni kako se zove organizacija.

znam, gledala sam dokumentarni film o tome sa snimcima. mozda nisam, a mozda jesam dobro zapamtila naziv organizacije, sta je tu cudno, svasta.
topcat topcat 16:02 16.05.2009

Re: 10

Kazezoze

kako znash za "muchenje do smrti", a ne znash ni kako se zove organizacija.

Falun Gong.
Dijelili su propagandni materijal, a mi smo brže bolje požurili ocijeniti kako je u Kini "stanje ljudskih prava" stvarno strašno.

Btw, zanimljivo kako se problem sa blogerima odnosno popis zemalja podudara sa neprijateljima Amerike tj. NATO-a. Da nisu malo isfrustrirani što u pojedinim državama ne mogu uspostaviti nikakvu kontrolu?
Kazezoze Kazezoze 16:14 16.05.2009

Re: 10

znam, gledala sam dokumentarni film o tome sa snimcima. mozda nisam, a mozda jesam dobro zapamtila naziv organizacije, sta je tu cudno, svasta.

pa chudno je shto falun gong nije nikakva organizacija, nego vezhba koja ima duhovni karakter i vezhbaju je svi koji zhele i to na otvorenom, u parku i sl. u komunistichkoj kini je falun gong bio zabranjen zbog, kako su obrazlozhili, verskih okupljanja.
to o muchenju do smrti je vec americhka propaganda, kao shto je i ovaj njujorkshki spisak o zhrtvama slobode blogovanja koji se sprovodi samo u nedemokratskoj aziji, a nikako u demokratskoj italiji npr.
sybil sybil 17:10 16.05.2009

Re: 10

nije bitno sta su, bitno je da su miroljubivi, vezbaju svoje tradicionalne vestine, a posto su oznaceni kao neprijatelji sistema, rezim ih proganja i muci zbog razlicitog misljenja. to je poenta.
sybil sybil 17:16 16.05.2009

Re: 10

Btw, zanimljivo kako se problem sa blogerima odnosno popis zemalja podudara sa neprijateljima Amerike tj. NATO-a. Da nisu malo isfrustrirani što u pojedinim državama ne mogu uspostaviti nikakvu kontrolu?

to je sasvim objektivna procena. vec sam pricala o tome kako mi je moja studentkinja iz irana rekla da je muz zatekao zenu sa ljubavnikom i isekao je na komade, i -postao heroj u komsiluku, promet cokolade u njegovoj prodavnici skocio zboh herojskog dela. naime, tako je ok da muz ubije nevernu zenu.
takodje mi je rekla ta studentkinja da se tamo ne tolerise ako nisi revnostan po pitanju religioznih sluzbi-sledi saslusanje, a da ne govorim o tome kako se tretira govor protiv rezima, internet included.
necudavamkazem necudavamkazem 18:38 16.05.2009

Re: 10

Exitus Letalis
Na kubi nema represije prema blogerima vec samo ekonomski razlozi onemogucavaju ljudima da se masovno bave blogovanjem.

ma da, raj na zemlji od demokratije.


A i ta demokratija je vala precenjena...
Kazezoze Kazezoze 21:05 16.05.2009

Re: 10

sybil
nije bitno sta su, bitno je da su miroljubivi, vezbaju svoje tradicionalne vestine, a posto su oznaceni kao neprijatelji sistema, rezim ih proganja i muci zbog razlicitog misljenja. to je poenta.

meni se uchinilo da je poenta da ih muche do smrti, a to je propaganda.
NNN NNN 00:27 17.05.2009

Re: 10

Tunis
Ti stvarno nekad BAŠ LUPAŠ!!!
sybil sybil 05:58 17.05.2009

Re: 10

Kazezoze

sybilnije bitno sta su, bitno je da su miroljubivi, vezbaju svoje tradicionalne vestine, a posto su oznaceni kao neprijatelji sistema, rezim ih proganja i muci zbog razlicitog misljenja. to je poenta. meni se uchinilo da je poenta da ih muche do smrti, a to je propaganda.

tacno. muce ih do smrti, samo sto to nije zvanicna statistika, to se naravno krije. moja komsinica ovde je u tome, pricala mi je i prikazivala film. dakle, nije propaganda, nego istina.
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 11:16 17.05.2009

Re: 10

Nisam ja rekao da je 98% za ali ako jeste onda je to demokratija kakve nema!


Demokratija se ogleda i u odnosu prema neistomišljnicima, ma koliko ih ima
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 11:28 17.05.2009

Re: 10

300 miliona ljudi, od kojih verovatno 98 odsto podržava režim. Sa druge strane, mislim da broj ljudi koji su u zatvoru nije dobar kriterijum za procenjivanje represivnosti. Prikladniji mi je razlog zbog koga su tamo...


Gotovo četvrtina živuće populacije koja bloguje? Pa to je mnogo bolje od USA gde manje od 10% ljudi bloguje (uključiviši Facebook). To je zaista impresivno. Kad se uzme u obzir gde je Kina bila u doba Tjenanmen skvera 1989. godine, nije ni čudo da danas 98% populacije podržava takav režim.


Nije reč o 300 miliona koji bloguju, već o broju stanovnika koji koristi internet, prema podacima ove organizacije
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 11:35 17.05.2009

Re: 10

Btw, zanimljivo kako se problem sa blogerima odnosno popis zemalja podudara sa neprijateljima Amerike tj. NATO-a. Da nisu malo isfrustrirani što u pojedinim državama ne mogu uspostaviti nikakvu kontrolu?


Ovaj tekst je posvećen ljudima koji u svojim zemljama nemaju pravo da slobodno iznose svoje mišljenje ako je kritičko prema vlasti. Bez obzira da li se to mišljenje slaže sa stavovima kako ti kažeš Amerike ili NATO, ono je i dalje mišljenje jednog člana tog društva, pogled na realnost u kojima neki ljudi žive. Ne možeš nekoga da zatvaraš zato što se njegovo mišljenje ne poklapa sa tvojim...
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 11:39 17.05.2009

Re: 10

tacno. muce ih do smrti, samo sto to nije zvanicna statistika, to se naravno krije. moja komsinica ovde je u tome, pricala mi je i prikazivala film. dakle, nije propaganda, nego istina.


Ovo je dokumentovano mnogo puta, nije sporno...
Kazezoze Kazezoze 11:45 17.05.2009

Re: 10

Ovo je dokumentovano mnogo puta, nije sporno...

daj link.
Kazezoze Kazezoze 06:34 18.05.2009

Re: 10

Kazezoze
Miroslav Jankovic
Ovo je dokumentovano mnogo puta, nije sporno...

daj link.

ok, vidim da nemash link, tj nikakav dokaz ovoga shto tvrdish, znachi da ti, kao i sybil, verujesh u "rekla mi komshinica" priche i to ubrajash u dokumentovane dokaze.
lucidalina lucidalina 09:46 18.05.2009

Re: 10

edi-va
kada sam procitao naslov mislio sam na neke druge kriterijume pa pomislih na neke druge zemlje sa losom klimom ili losim socijalnim sistemom.


Ja sam prvo skrolovala da proverim da li je Srbija na tom spisku.
Uticaj preteranog chitanja politichkih blogova.


i ja, ali ne ocekujuci da cu Srbiju naci, nego da u svojoj glavi dokazem nekim kukatorima da srbija NIJE najgore mesto za zivot na planeti i da ne mogu stalno drzavu kriviti za svoje neuspehe. necu im nabijati to na nos, ali mi je lakse kad znam da sam u pravu...
sybil sybil 10:24 18.05.2009

Re: 10

Kazezoze

Kazezoze

Miroslav JankovicOvo je dokumentovano mnogo puta, nije sporno...daj link.ok, vidim da nemash link, tj nikakav dokaz ovoga shto tvrdish, znachi da ti, kao i sybil, verujesh u "rekla mi komshinica" priche i to ubrajash u dokumentovane dokaze.

pobogu, to ne moze da se linkuje, to su tajni podaci koji procure u javnost jedino od onih koji su bili svedoci dogadjaja.
Kazezoze Kazezoze 11:20 18.05.2009

Re: 10

sybil
pobogu, to ne moze da se linkuje, to su tajni podaci koji procure u javnost jedino od onih koji su bili svedoci dogadjaja.

pa pravnik reche:
Miroslav Jankovic
Ovo je dokumentovano mnogo puta, nije sporno...

ako je dokumentovano, onda to nisu tajni podaci i mora da postoji link.
sve ostale tvrdnje su rekla - kazala ili medijska propaganda.
dunja73 dunja73 12:45 18.05.2009

Re: 10

ok, vidim da nemash link, tj nikakav dokaz ovoga shto tvrdish, znachi da ti, kao i sybil, verujesh u "rekla mi komshinica" priche i to ubrajash u dokumentovane dokaze.

Komm , vise verujem raji kad prica dozivljaje nego novinarima,
jedva ga izvukli iz PRC -a iz mardelje za bezveze stvar ..
koliko stvari i ne stigne u javnost uopste...
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 13:25 18.05.2009

Re: 10

ok, vidim da nemash link, tj nikakav dokaz ovoga shto tvrdish, znachi da ti, kao i sybil, verujesh u "rekla mi komshinica" priche i to ubrajash u dokumentovane dokaze.


Kazezoze, izvini sto ti nisam odgovorio ranije, nisam bio pri racunaru i prosto nisam proveravao. Sto se tice linka, slobodno mozes da sae informises o kampu Sujiatun u Kini, primera radi. Evo ti i link: http://falunhr.org/index.php?option=content&task=view&id=1495c
Jako se secam dobro ovog izvestaja jos iz vremena kada sam radio za organizaciju koja se bavila ljudskim pravima i iskreno sam bio sokiran...
drug.clan drug.clan 14:33 18.05.2009

Re: 10

NNN
Tunis
Ti stvarno nekad BAŠ LUPAŠ!!!



pa ako odes na sajt amnesty international-a UK videces da je tunis u istoj nijansi sive kao i Sirija. Ne lupetam ja vec oni tako kazu!
Kazezoze Kazezoze 14:52 18.05.2009

Re: 10

Miroslav Jankovic
ok, vidim da nemash link, tj nikakav dokaz ovoga shto tvrdish, znachi da ti, kao i sybil, verujesh u "rekla mi komshinica" priche i to ubrajash u dokumentovane dokaze.


Kazezoze, izvini sto ti nisam odgovorio ranije, nisam bio pri racunaru i prosto nisam proveravao. Sto se tice linka, slobodno mozes da sae informises o kampu Sujiatun u Kini, primera radi. Evo ti i link: http://falunhr.org/index.php?option=content&task=view&id=1495c
Jako se secam dobro ovog izvestaja jos iz vremena kada sam radio za organizaciju koja se bavila ljudskim pravima i iskreno sam bio sokiran...

ok, hvala na linku.
NNN NNN 18:13 18.05.2009

Re: 10

ako odes na sajt amnesty international-a UK videces da je tunis u istoj nijansi sive kao i Sirija. Ne lupetam ja vec oni tako kazu!
Ok, izvini zbog teških reči, ali zar nisi na početku komentara Amnesty international okarakterisao kao dvoličan (pa je samim tim i nepouzdan), a nije da nisu dvolični.
Inače utisak koji sam stekao o Tunisu je da su "više Evropa od nas" i da se "baš lože" na telekomunikacije.
A liste tipa xx najboljih/najgorih/najseksi/najluđih su obično fenomenologija i služe za "zabavu" masa.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:49 16.05.2009

Mali trol o ugroženim novinarima

i novinarskoj solidarnosti...

Mejnstrim mediji nas proteklih nedelja ubiše vestima o američkoj novinarki iranskog porekla Roksani Saberi, koja je januara ove godine uhapšena u Iranu pod optužbom da je špijun i osuđena na osam godina zatvora , a zatim je prošle nedelje puštena i na putu je za domovinu joj.

Da, optužba i proces su svakako bili veoma sumnjivi, ali, zapravo ovde dođe ALI ona je imala kakav-takav proces, a branša je vrištala na sav glas i ona je eto posle 4 meseca na slobodi. Što me raduje.

Sami el Hadž, kamerman Al Džazire, je uhapšen u Avganistanu i proveo 6 (šest) godina u bazi Gvantanamo. Pušten je 2007. bez podignute optužnice. Da li su zapadni mediji pominjali Samija? Mejnstrim nikada. Ponekad koji člančić u alternativi...

Fotograf Asošijeted presa Bilal Husein (inače laureat Pulicerove nagrade), je bio utamničen od strane američkih okupacionih trupa u Iraku dve godine, nakon čega je pušten bezpodizanja optužnice, ne mnogo frke ni oko njegovog slučaja...

Freelance fotograf, koji je radio za Rojters, Ibrahim Jasam, još uvek čami zatvoren od strane okupacionih američkih trupa u Iraku.

Ova tri su "srećnici" za čija imena znamo, jer su radili za poznate kuće, koliko je iračkih novinara utamničeno se samo može nagađati (sve procene govore o desetinama).

Da li su oni nevažni možda zato što su Arapi?

Ako je odgovor na to pozitivan, onda ajde da vidimo još jedan svež primer, koji nije dobio medijsku pažnju tipa Roxana Saberi.

Pre četiri dana u utorak 12. maja je uhapšena izraelska novinarka Amira Has, prilikom ulaska u Izrael iz Gaze. Optužena je za nelegalan ulazak u Gazu, odnosno kršenje zabrane koju je izraelska vojska proglasila pre dve godine. Posle ispitivanja je puštena uz kauciju, ali će optužnica protiv nje biti podignuta.

Elem, zanimljivo i zabrinjavajuće u toj priči koju ćete moći verovatno ispratiti samo u Haarecu (izraelskom liberalnom dnevniku za koji Amira radi) je sledeće (podvlačenje moje) – Israel Press Council chairwoman Dalia Dorner, a former Supreme Court justice, commented then that even journalists are subject to the law and the council cannot defend a reporter who breaks the law. Instead, she said, local journalists ought to petition the High Court of Justice against the army's order.

Hmmm, vojna odluka se diže na nivo zakona?
Šta ono beše demokratija?
A gde se dede novinarska solidarnost?
Doctor Wu Doctor Wu 17:31 16.05.2009

Re: Mali trol o ugroženim novinarima

Šta ono beše demokratija?
A gde se dede novinarska solidarnost?

Ma, smislili su oni novogovor za to tipa "systematic abuse of human rights and civil liberties", "government control". Zapadni mainstream mediji su još od doba Frojdovog nećaka, Edwarda Bernaysa postali mesta oglašavanja PR agencija koje isključivo rade za račun vlada ili korporacija, ali nikome, a naročito profesionalnim borcima za ljudska prava, ne pada na pamet da question reputaciju zapadnih medija. Doduše, mora se priznati da su duboko antidemokratska oružja koja ovi mediji (odnosno korporacije i vlade za čiji račun rade) koriste mnogo sofisticiranija, pa samim tim i efikasnija.

Ovo sve, naravno, nikako ne znači da stanje ljudskih prava u zemljama kao što su Burma, Severna Koreja, Saudijska Arabija ili Kuba nije užasavajuće.
Ribozom Ribozom 22:33 16.05.2009

Re: Mali trol o ugroženim novinarima

Doctor Wu
Šta ono beše demokratija?
A gde se dede novinarska solidarnost?

Ma, smislili su oni novogovor za to tipa "systematic abuse of human rights and civil liberties", "government control". Zapadni mainstream mediji su još od doba Frojdovog nećaka, Edwarda Bernaysa postali mesta oglašavanja PR agencija koje isključivo rade za račun vlada ili korporacija, ali nikome, a naročito profesionalnim borcima za ljudska prava, ne pada na pamet da question reputaciju zapadnih medija. Doduše, mora se priznati da su duboko antidemokratska oružja koja ovi mediji (odnosno korporacije i vlade za čiji račun rade) koriste mnogo sofisticiranija, pa samim tim i efikasnija.

Ovo sve, naravno, nikako ne znači da stanje ljudskih prava u zemljama kao što su Burma, Severna Koreja, Saudijska Arabija ili Kuba nije užasavajuće.


Savrseno se slazem.
Na zapadnim blogovima ne moze se ziveti od takvih. Najvise me nervira jedna kreacija (nadam se da je jedan) koja za sve medjunarodne probleme kaze: A da im bojkotujemo proizvode?
Da li je davanje privatnih podataka prilikom registracije zapravo neka vrsta zaplasivanja?


Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 11:46 17.05.2009

Re: Mali trol o ugroženim novinarima

Ova tri su "srećnici" za čija imena znamo, jer su radili za poznate kuće, koliko je iračkih novinara utamničeno se samo može nagađati (sve procene govore o desetinama).


Nemam podatak o tome koliko je utamničeno, ali prema izveštajima Međunarodne federacije novinara (IFJ) u Iraku je 2007. godine ubijeno 65 novinara. U 2008. taj broj je drastično smanjen - 16
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 11:48 17.05.2009

Re: Mali trol o ugroženim novinarima

Da li je davanje privatnih podataka prilikom registracije zapravo neka vrsta zaplasivanja?


Sigurno je traženje podataka i u funkciji zaplašivanja, ali i kontrole jer se kasnije može proveriti ko, kada i gde je bio na internetu
vracarac92 vracarac92 16:26 16.05.2009

Vrucina

Burma, Iran, Kuba, Saudijska Arabija, Vijetnam, Turkmenistan....
Ko ce da bloguje na "toliku vrucinu"?
zeks92 zeks92 17:01 16.05.2009

mene zanima...

...deset svetskih, najgorih blog-moderacija...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:42 16.05.2009

Šta je još zajedničko ovim državama...

Sa svima Vuk Jeremić razvija prijateljstvo...
Sa Saudi Arabijom je sada malo zahladio jer je priznala Kosovo..
Doctor Wu Doctor Wu 21:17 16.05.2009

Re: Šta je još zajedničko ovim državama...

Drago Kovacevic
Sa svima Vuk Jeremić razvija prijateljstvo...
Sa Saudi Arabijom je sada malo zahladio jer je priznala Kosovo..

A, bedo, neka si se i ti javio, pa makar lupetao i o nečemu što nema veze sa blogom.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:48 16.05.2009

Re: Šta je još zajedničko ovim državama...

Doctor Wu
Drago Kovacevic
Sa svima Vuk Jeremić razvija prijateljstvo...
Sa Saudi Arabijom je sada malo zahladio jer je priznala Kosovo..

A, bedo, neka si se i ti javio, pa makar lupetao i o nečemu što nema veze sa blogom.

Iako ne prestaješ mukati, noću si ipak gori nego danju...za nekoliko oktava...
Zorom negde, pročitaj "Jablana", može biti od pomoći....
Doctor Wu Doctor Wu 00:01 17.05.2009

Re: Šta je još zajedničko ovim državama...

Dragec
Iako ne prestaješ mukati, noću si ipak gori nego danju...za nekoliko oktava...
Zorom negde, pročitaj "Jablana", može biti od pomoći....

Pa, moramo ti verovati kao ekspertu za mukanje, riganje i rikanje.
A mogao bi malo i da zamašeš repićem, kad ti već toliko omraženi Jeremić dovodi gazdu u sredu.
Goran Vučković Goran Vučković 23:19 16.05.2009

Ovo k'o u Italiji?

3. Sirija – Sirijske vlasti koriste različite metode filtriranja sadržaja na internetu kojima se blokira pristup politički senzitivnim sajtovima. Ministarstvo telekomunikacija ove zemlje naložilo je svim vlasnicima internet klubova da moraju uzeti identifikaciju od svakog pojedinačnog korisnika i da moraju zapisati njegovo ime kao i vreme kada je koristio internet. Svu dokumentaciju o tome dužni su da dostave ministarstvu.
Meni su u Italiji tražili pasoš svaki put kad odem u Internet kafe (i fotokopirali ga!). Morao sam da dam pasoš kad sam kupovao SIM karticu za mobilni telefon. Sve se dešava pre par godina na moru.
Doctor Wu Doctor Wu 23:46 16.05.2009

Re: Ovo k'o u Italiji?

3. Sirija – Sirijske vlasti koriste različite metode filtriranja sadržaja na internetu kojima se blokira pristup politički senzitivnim sajtovima. Ministarstvo telekomunikacija ove zemlje naložilo je svim vlasnicima internet klubova da moraju uzeti identifikaciju od svakog pojedinačnog korisnika i da moraju zapisati njegovo ime kao i vreme kada je koristio internet. Svu dokumentaciju o tome dužni su da dostave ministarstvu.

Da, i ja sam to video. Ali u zemljama u kojima se internet koristi za video emitovanje dekapitacije talaca, možda i nije zgoreg imati evidenciju ko je kada koristio koju IP adresu. Ne bi me iznenadilo da čak i State Dept to traži od Asada.

Možda su, obzirom na snagu mafije i raznoraznih imigrantskih bandi, i u Italiji zbog sličnih razloga uvedena pravila o kojima pišeš. Ali, ta kontrola postoji svugde. Sećaš li se da su onog neuspelog bombera za nesuđeni 22/07 londonski bombing 'ladno uhvatili u bratovom stanu u Rimu i to tri dana posle pokušaja postavljanja bombe?
Goran Vučković Goran Vučković 00:04 17.05.2009

Re: Ovo k'o u Italiji?

Sećaš li se da su onog neuspelog bombera za nesuđeni 22/07 londonski bombing 'ladno uhvatili u bratovom stanu u Rimu i to tri dana posle pokušaja postavljanja bombe?

Pa ok, Službe se probudile i malo prodžarale po podacima do kojih se moglo doći. Dokaz da EU funkcioniše :)

Ali najviše volim kad vidim one likove što nose bedževe protiv ličnih karata - kao da to nešto rešava u zemlji u kojoj jedina stvar koju MORAŠ da uradiš kad se preseliš je da DVLA dostaviš novu adresu - a prosečna porodica ima (ovo mi neko reče, možda nije tačno) 2.5 automobila :)
Doctor Wu Doctor Wu 09:00 17.05.2009

Re: Ovo k'o u Italiji?

Pa ok, Službe se probudile i malo prodžarale po podacima do kojih se moglo doći. Dokaz da EU funkcioniše :)

Da. Posle je ispalo da su ga, zapravo, sve vreme pratili i da su samo hteli videti ko je sve bio ukljucen u pokusaj podmetanja bombi.
Ali najviše volim kad vidim one likove što nose bedževe protiv ličnih karata - kao da to nešto rešava u zemlji u kojoj jedina stvar koju MORAŠ da uradiš kad se preseliš je da DVLA dostaviš novu adresu - a prosečna porodica ima (ovo mi neko reče, možda nije tačno) 2.5 automobila :)

ID karte su samo one off taksiranje.
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 11:52 17.05.2009

Re: Ovo k'o u Italiji?

Ne bi me iznenadilo da čak i State Dept to traži od Asada.


Ne bi ni mene, ovo je sasvim realna ocena
tmrnsk tmrnsk 23:26 16.05.2009

Drzava i blogovi

Internet, posebno blogovi su nezgodan medijum, jer se tesko kontrolisu. Stampane stvari mogu, imaju redakciju i urednika, pa moze da se pripazi na informacije koje "treba" da stignu do drugih ljudi. Internet sa blogovima se pojavio kao prva demokratska mogucnost izrazavanja (osim kafanske price), gde je moguce da neko nesto napise, kaze, slika se, a da je to tesko cenzurisati... Naravno, ako to nesto znaci, imace i publiku, ako je besmisleno, nece... Posteno... Naravno, uvek postoji mogucnost pretnji, pritisaka, pokusaja da se sakrije istina ili spreci prica o njoj... Klingonci ne spavaju...
nsarski nsarski 00:18 17.05.2009

Zanimljiv ovaj spisak, bas.

Neke od ovih drzava su bombardovane i napadan zbog ljudskih prava (ili kako se vec to obrazlozilo), neke ce tek biti bombardovane, neke nece nikad.
Dalje, neke imaju podrsku "sveta" u svojim nastojanjima (i finansijsku pomoc), neke nemaju nikakvu.
Mesano, sareno drustvo koje nas po hiljaditi put uverava da je sloboda i demokratija na srcu svima. Od uvek bila.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana