Nauka| Zabava

Bliski susret nulte vrste

Vojislav Stojković RSS / 17.05.2009. u 19:23

Astronom dr. J. Allen Hynek je autor poznate klasifikacije bliskih susreta sa vanzemaljcima. Njegova klasifikacija  predviđa pet vrsta susreta:

Bliski susret prve vrste:  viđenje letilice ili nepoznate pojave na udaljenosti većoj od 150 metara.
Bliski susreti druge vrste:  viđenje letilice ili nepoznate pojave na udaljenosti manjoj od 150 metara,  kao i  viđenje fizičkih tragova na tlu koje je ostavila letilica.
Bliski susret treće vrsteviđenje  čudnih bića, ufonauta, u blizini letilice.
Bliski susret četvrte vrste:  fizički kontakti sa vanzemaljcima.
Bliski susret pete vrste:  direktna komunikaciju sa vanzemaljcima i interaktivni kontakt.

Bliski sureti  nulte vrste ne nalaze se u opšteprihvaćenoj  klasifikaciji učenog astronoma.

 

Znam da mi nećete verovati, ali ja sam imao upravo takav susret.  Nazvao sam ga susretom nulte vrste, te se prema uobičajenim pravilima, ova vrsta susreta ima nazvati mojim imenom.

Krenem ja tako Knez Mihajlovom, a uputio sam se na Kalemegdan, na ušće Save u Dunav. Ne ide mi ništa od ruke ovih dana. Čega god da se dohvatim, to mi ispadne iz ruke i slomi se, a ako je neki preduzetnički potez, on propadne i pre no što sam ga započeo, kome god da se obratim taj ili me opsuje, ili u najbolju ruku ništa ne odgovori. Pisanje neću ni da spominjem, u totalnoj sam, a ne samo u kreativnoj, blokadi – ne umem više da napišem ni svoje ime. Upravo zato, krenem da se malo osamim, da razmislim, da sagledam, da analiziram, da nađem uzroke takvog mi stanja. Računam, sve što ima posledicu ima i uzrok, a posledice su više nego evidentne.

Dakle, idem ja tako duboko zamišljen, kad  negde u visini SANU primetim da  svi prolaznici začuđeno gledaju u mene. Mahinalno se uhvatim za šlic, to je u sličnim situacijama refleksni pokret džentlmena u (najboljim) godinama, i, na svoje zadovoljstvo zaključim da je zakopčan. Pogledam u cipele - vidim, ne samo da su iste boje, već su i isti model, a i sa čarapama je sve kako treba.. Ogledam se u jednom od izloga i zaključim da je samnom, bar što se tiče pojavne strane bića, sve u najboljem redu. Vratim se ponovo ka tamnim ponorima samog sebe, uputim se u skrivene nivoe svesti, (podsvest sam ostavio za kasnije, kad stignem bliže reci), i nastavim put.

Kod gradske biblioteke opet isto – prolaznici koji mi dolaze u susret blenu u mene, a kad prođu zastaju i okreću se. Pomislim, da sam prošao kao onaj Kafkin Gregor Samsa i pretvorio se u ogromnu bubu, a moj perceptivni apart opaža odraz moje bivše fizionomije. Svi drugi vide bubu, a ja vidim sebe. Živ sam se ukočio od straha. Međutim, taj timor mortis, koliko god da je strašan, pomogao mi je da nađem odgovor: Nisam se ja pretvorio u bubu, ja to prilično glasno razgovaram sa samim sobom. 

Shvatim, da sam ja to sreo sebe, ili sam bar bio na dobrom putu da sam sebe sretnem i ostvarim vekovni san mnogih mislilaca, bramana, lama i inih, a sitnu spisateljsku boraniju neću ni da pominjem. U trenucima retke iluminacije, ovu vrstu sureta nazvah: bliskim susretima nulte vrste.

Profesore nsarski i ostali naučnici sa bloga, vi ste na potezu, pa ako me se setite u vašim naučnim radovima setite se  – ako se ne setite nikom ništa.

...............................

Beleške na margini (ovu je praksu na blog b92 , kao što znamo, uveo Budimac):

Priča može da počne bilo gde, kao što kaže Predrag Brajović, a stavri nisu uvek onakve kako na prvi pogled izgledaju, kao što kaže gordanac, ili je to rekao Bulgakov, ne mogu da se setim.

Verovanja u postojanje dvojnika, ne u smislu rascepljene ličnosti kakva je ona u kojoj je i dr Džekil i mr Hajd, već istovetnog a drugog ja, kao i mogućnost sureta sa svojim dvojnikom, odnosno samim sobom, vuku korene iz drevnog Egipta.

Stari Egipćani su smatrali da čovekova duša ima više elemenata. Tako je Ba deo duše neposredno posle smrti, Akh je duša istog čoveka, koja nastaje posle suđenja, a Ka je duša živog čoveka, njegova životna sila. Ka ima dvostruku ulogu, ona je dvojnik, jer povezuje život i smrt i zato joj potrebno piće i hrana i u zagrobnom životu. Ka stvara bog Hnum na grnčarskom kolu i stavlja ih u utrobe njihovih majki.

Kod starih Jevreja postoji verovanje da čovek koji sretne samog sebe, svog Doppelgangera, videće Boga. Jer, Bog je čoveka stvorio po svom liku i obliku.

Stari Škoti čoveka koji sretne i vidi samog sebe nazivaju fetch. Kad susretnete sebe, stvarnog sebe, to drugo ja dolazi da vas odnese, smatraju praznoverni Škoti.

Realno sagledati sebe u okruženju drugih, svoja dela i ponašanje, jedno je od najvećih umeća, koje retko ko od nas postigne. Najčešće vidimo svoj željeni, a ne stvarni lik.

I na kraju, ako je svemir beskonačan, kao što kažu najnovije naučne hipoteze, i ako ima beskonačno svemira, onda u njemu postoje pararelni svetovi, ne dva paralelna sveta, već beskonačno paralelnih svetova. U tim, našem svetu paralelnim svetovima postoje naši dvojnici. Beskonačno dvojnika.Kad, i ako sretnemo nekog od njih, biće to bliski sureti nulte vrste.

..........................

..........................

U književnosti je nenadmašni Borhes majstorski eksploatisao temu susreta sa samim sobom. U dve pesme: Borhes i ja i Stražar i u  priči 25. August 1983.

Stražar

Ulazi svetlost, i ja se budim. Eno ga.

Progovara veleći mi svoje ime, koje je (već biava jasno) moje.

Vraćam se robijanju što traje više od sedam puta deset godina.

Nameće mi svoje sećanje.

Nameće mi svagdašnje jade, ljudsko stanje.

Diktira mi ovu pesmu, koja mi se ne sviđa.

U mojim je stopama, u mojem glasu.

Predobro se znamo, nerazdvojni brate.

Piješ vode iz moje čaše i jedeš moj hleb.

Vrata samoubistva, otvorena su, ali bogoslovi tvrde da ću stajati

U dalekoj seni drugog kraljevstva.

Čekajući sam sebe.

U priči 25.august 1983. Borhes se vraća iz duge šetnje u hotel, a recepcionar mu kaže da je mislio da je u svojoj sobi, jer pre par minuta je uzeo ključ. Borhes žuri u sobu i u svojoj sobi vidi  sebe, nešto starijeg, kako leži u krevetu. Razgovor između Borhesa i Borhesa... bio je pravi borhesovski.

Bergmanov kultni film Divlje jagode, počinje snom glavnog lika Isaka Borga. U tom snu Borg, tokom jutarnje šetnje u svom rodnom gradu zaluta. U suret mu dolazi pogrebna kočija, konji se poplaše, sanduk ispada i poklopac se otvara. Borg prilazi, iz sanduka se pomalja mrtvačka ruka, hvata Borgovu ruku i vuče ga unutra, poklopac sanduka pada, a u sanduku Isak Borg mrtav.

Ima i jedno mesto u drami Doktor Šuster u kome, na sebi svojstven način, Dušan Kovačević koristi motv susreta sa samim sobom.

Divna, doktorova setra, priča kako je ispred Narodnog pozorišta srela svog pokojnog  muža operskog pevača i pita brata doktora da li je moguće da je ona videla nekog koga nema ili je poludela. Na to joj njen brat doktor odgovara

Nije to ništa, šta se meni desilo pre dva dana. Ja sam, veruj mi, sreo sam sebe.

Divna (Seka Sablić): Koga si sreo?

Doktor (Petar Kralj): Sebe... Mene..

Divna: Sreo si samog sebe?

Doktor: Da.. kad sam bio mlad. Na stepenicama Meidcinskog fakulteta. Išao sam da vidim jednog mog starog profesora... da ga pitam da li je  normalno to što svake noći sanjam kako nisam diplomirao...kad, u jednom trenutku, vidim sebe kako izlazim iz fakultetta, kad sam bio student treće godine. Isti ja, ista kosa, lice, oči odelo, bez tašne, samo sveska u džepu.

Divna: Neverovatno... da te ne poznajem, svašta bih pomislila.

Doktor: A ono što je najzanimljivije, ja sam sa njim...sa sobom... razgovarao.

Od tog susreta i tog razgovora drama dobija novi ritam, a gledaocima ostaje samo da se smeju i uživaju.

 

 

AtačmentiKomentari (129)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 19:31 17.05.2009

pa sad ne znam,

kako da ti se obratim?
hajkula1 hajkula1 20:06 17.05.2009

Re: pa sad ne znam,

angie01
kako da ti se obratim?I meni palo na pamet da mu, tj im se obracam na vi
ivana23 ivana23 19:36 17.05.2009

To znaci...

Da Vojislav razgovara sa Jeremijom?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:52 17.05.2009

Re: To znaci...

angie01
kako da ti se obratim?

ivana23
Da Vojislav razgovara sa Jeremijom?

Ja, napisao ozbiljan post, da ne kažem naučno fundiran, a vi se šalite.
Niko me ne shvata kao pisca ozbiljno, a izgleda da će tako biti i sa mojom naučnom karijerom na ovom blogu.
angie01 angie01 19:56 17.05.2009

Re: To znaci...

Ja, napisao ozbiljan post, da ne kažem naučno fundiran, a vi se šalite


ko se bre shali??


Kod starih Jevreja postoji verovanje da čovek koji sretne samog sebe, svog Doppelgangera, videće Boga. Jer, Bog je čoveka stvorio po svom liku i obliku.

jbte- pa ovo mu dodje ko novi Mesija!

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:05 17.05.2009

Re: To znaci...

angie01
Ja, napisao ozbiljan post, da ne kažem naučno fundiran, a vi se šalite


ko se bre shali??


Kod starih Jevreja postoji verovanje da čovek koji sretne samog sebe, svog Doppelgangera, videće Boga. Jer, Bog je čoveka stvorio po svom liku i obliku.

jbte- pa ovo mu dodje ko novi Mesija!


Dobar zaključak angie, vrlo dobar.
Evo zašto:

Čovek odavno ne veruje svojim političarima i njihovim ideologijama, ni sveštenicima i njihovim propovedima, ne veruje ni staroj Bibliji, sve manje veruje i u mogućnost dobre zarade, nekadašnji američki san je postao surova stvarnost, a čovek mora u nešto da veruje.

Ja nudim izlaz, u svojoj knjizi Dokaz, citat je iz te knjige, koju, moram to reći iako je zabranjeno reklamiranje na ovom blogu, možete kupiti u knjižari b92 shop u Makedonskoj.
Požurite, ima još samo nekoliko primeraka.


angie01 angie01 20:08 17.05.2009

Re: To znaci...

Požurite, ima još samo nekoliko primeraka.


:)))))))))))))))))))))))))))))

ps- a na poklon, s posvetom?
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:12 17.05.2009

Re: To znaci...

Požurite, ima još samo nekoliko primeraka

Čuvaj bar jednu, ja stižem tek od nedelje
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:12 17.05.2009

Re: To znaci...


angie01
Požurite, ima još samo nekoliko primeraka.


:)))))))))))))))))))))))))))))

ps- a na poklon, s posvetom?


Posveta na poklon, a knjigu kupi.
Ne zbog zarade, nego zbog top liste.
Rešio sam da postanem najčitaniji.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:16 17.05.2009

Re: To znaci...

Milutin Milošević
Požurite, ima još samo nekoliko primeraka

Čuvaj bar jednu, ja stižem tek od nedelje

nemo, da me neko slaže, znam koliko ima primeraka u knjižari, do u komad.
A znam i koliko je do sada prodato, da vam ne pričam.
Zato sam i krenuo Knez Mihajlovom, na onaj susret nulte vrste.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:21 17.05.2009

Re: To znaci...

nemo, da me neko slaže

Taman posla, do sada sam kupio sve tri blogerske izdate
djole63 djole63 21:26 17.05.2009

Re: To znaci...

Herr Liebbumser,

kako sad 3? Strongman, Jelica ... ko je 3.?
ivana23 ivana23 21:30 17.05.2009

Re: To znaci...

Znam za 5... (ako je Strongmanu izdata knjiga).
djole63 djole63 21:32 17.05.2009

Re: To znaci...

... molicu lepo onda ...
Unapred zahvalan
Djole
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:36 17.05.2009

Re: To znaci...

ivana23 ivana23 21:40 17.05.2009

Re: To znaci...

Milutin Milošević
ko je 3.?
Vesna Knežević Ćosić

Ispustih je iz vida, gresna mi dusa, korigujem na 6 (ako je Strongmanu izdata knjiga).
djole63 djole63 21:40 17.05.2009

Re: To znaci...

Vesna Knežević Ćosić


Zahvaljuem
djole63 djole63 21:57 17.05.2009

Re: To znaci...

korigujem na 6

?
ivana23 ivana23 22:03 17.05.2009

Re: To znaci...

djole63
korigujem na 6
?

Uz navedene, znamo i za dve naseg domacina + Brajovic (znam za jednu njegovu, mozda je objavio i vise).
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:09 17.05.2009

Re: To znaci...

Brajović je objavio:
Демо(сте)нологије (збирка поезије, награда "Милош Црњански", Матица српска, Нови Сад, 1995), Под сенком крила (роман, Нолит, Београд, 1998), 4000 знакова (есеји, Народна књига, Београд, 2007).
djole63 djole63 22:11 17.05.2009

Re: To znaci...

Zahvaljujem - nisam znao za Brajovica
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:13 17.05.2009

Re: To znaci...

G. Čer je do sada objavio:
“Među rasponima ptičijeg leta”, pesme, 1972. Stražilovo-N.Sad; “Soko u oku”, pesme za decu, 1974, Stražilovo-N.Sad; “Prvi Srpsko-Malteški rečnik”, 2005, ANG, Gzira, Malta; “Pečalbade”, pripovetke, 2006, Budućnost-N.Sad; “Muk opsijadana”, pesme, 2006, Budućnost-N.Sad.

nakupovaće te se vi.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:17 17.05.2009

Re: To znaci...

A, mac malo, račuNJam samo one izdate od kada traje blogerski staž
libkonz libkonz 22:29 17.05.2009

Re: To znaci...

Kod starih Jevreja postoji verovanje da čovek koji sretne samog sebe, svog Doppelgangera, videće Boga. Jer, Bog je čoveka stvorio po svom liku i obliku.

Vojislave, redovno čitajući tvoje tekstove, stekao sam utisak da si mnogo bliži Bogu od nas koji se izjašnjavamo kao vernici. Tako da je sve moguće.
Tvoja knjiga je nešto što svakako moram pročitati.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:22 17.05.2009

Re: To znaci...

Vojislav Stojković
nakupovaće te se vi.

Истина...

Осим што ћу ја, за којих месец дана, објавити још једну књигу (без бриге, неће морати да се купује па чак и ако је некоме до ње стало, уосталом реч је о поезији, а поезија се поклања, дакле биће је и на free download-у), професор нсарски управо своју пише, а заборављени су многи блогери-књигописци: од Филипа Младеновића и Александра Радосављевића до, рецимо, Биљане Србљаневић. Такође сумњам да се под неким никовима налази још аутора, а мислим да међу њима има и писаца факултетских уџбеника.

Од преводилаца али истовремено и аутора ту су Мирела Радосављевић, Jelena Gall, Дејан Станковић, Душан Маљковић...

Једном речју, уопште није препоручљиво правити кућни библиотеку аутора са Блога Б92 (мрзи ме да претурам по листи чланова кога све још ту има), могла би захтевати знатнија материјална средства, како се оно, понекад, пристојно алудира на новац.

Број факултетских професора и сарадника (такође аутора) који на блогу учествују нећу ни да спомињем (од Милана М. Ћирковића до Марка де Манчинија).

Дакле, како би то Енглези рекли, овај блог је можда мало overeducated.

П.С.
Злобници би узвратили да се то не примећује ;-)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:40 17.05.2009

Re: To znaci...

Predrag Brajovic

Број факултетских професора и сарадника (такође аутора) који на блогу учествују нећу ни да спомињем (од Милана М. Ћирковић до Марка де Манчинија).

A ko zna šta se sve krije ispod neprozirne nick- koprene mnogih komentatora.
Meni su pojedini, vrlo sumnjivi.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:09 18.05.2009

Re: To znaci...

Vojislav Stojković

angie01
Požurite, ima još samo nekoliko primeraka.


:)))))))))))))))))))))))))))))

ps- a na poklon, s posvetom?


Posveta na poklon, a knjigu kupi.
Ne zbog zarade, nego zbog top liste.
Rešio sam da postanem najčitaniji.

To mu dođe kao ono "Fotografisanje besplatno, plaćate samo fotografije"
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:10 18.05.2009

Re: To znaci...

Milutin Milošević
A, mac malo, račuNJam samo one izdate od kada traje blogerski staž

Mislim da je taj kriterijum ispravan. zamisli koliko bi te koštalo da Zoran Živković postane bloger.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:12 18.05.2009

Re: To znaci...

Milan Karagaća

To mu dođe kao ono "Fotografisanje besplatno, plaćate samo fotografije"

Ili, što ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji.
sentinel26 sentinel26 19:43 17.05.2009

Vojislave

Jeremija nas nije prepadao. Nećeš valjda sad ti. :))

Naježim se uvijek kada mi neko ponudi uživanje, a za smeh, to mogu i sam sa sobom ali nije dovoljno za drugo ja.

A možda se tako počinje ?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:38 17.05.2009

Re: Vojislave

sentinel26


A možda se tako počinje ?


Da, prvo se smeješ sam sebi nagalas, ili se rastužiš zbog ničega, a oko ti zasuzi, to su predkoraci ka nultom susretu prve vrste.
Zatim sledi prvi korak ka susretu: glasan razgovor sa samim sobom u prometnoj ulici u po bela dana.

Ostale korake još istražujem.
natasavb natasavb 23:11 17.05.2009

Re: Vojislave

Da, prvo se smeješ sam sebi nagalas, ili se rastužiš zbog ničega, a oko ti zasuzi, to su predkoraci ka nultom susretu prve vrste.

au, sad cu da se zabrinem, ja vec predkoracam.ili mozda ne treba da brinem. mozda bih saznala u tom razgovoru neke stvari koje sad necu da znam, a trebalo bi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:17 17.05.2009

Re: Vojislave

Mislim da ti ne trebe da brineš.
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:49 17.05.2009

Susret

Ja još nisam sreo još jednog ovakvog kao što sam ja
sentinel26 sentinel26 20:02 17.05.2009

Re: Susret

Milutin Milošević
Ja još nisam sreo još jednog ovakvog kao što sam ja
Upravo to je ono što mene plaši.
Ne mogu da predvidim kako bih se ja tada osjećao. Ustvari ja sam više zabrinut za njega.

A Vojo kaže da se mi šalimo. :))
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:11 17.05.2009

Re: Susret

Ne mogu da predvidim kako bih se ja tada osjećao

Verujem da bi se lepo ispričali. Još ako bih ga ubedio da krene sa mnom, pa da radimo zajedno - kolika bi mi to pomoć bila...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:28 17.05.2009

Re: Susret

Milutin Milošević
Ne mogu da predvidim kako bih se ja tada osjećao

Verujem da bi se lepo ispričali. Još ako bih ga ubedio da krene sa mnom, pa da radimo zajedno - kolika bi mi to pomoć bila...

Narcisoidni se u svog dvojnika odmah zaljube i zaprose ga.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:41 17.05.2009

Re: Susret

Milutin Milošević
Ja još nisam sreo još jednog ovakvog kao što sam ja

Prema mojoj teoriji bliskih susreta nulte vrste, ne postoje unikati.
Sve u svoje vreme, Milutine.
sentinel26 sentinel26 21:06 17.05.2009

Re: Susret

Vojislav Stojković
Milutin Milošević
Verujem da bi se lepo ispričali. Još ako bih ga ubedio da krene sa mnom, pa da radimo zajedno - kolika bi mi to pomoć bila...
Narcisoidni se u svog dvojnika odmah zaljube i zaprose ga.
Meni se (za sada ) više svidja Milutinov predlog, korisniji je.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:09 17.05.2009

Re: Susret

Apsolutno, zaljubljivanje retko donosi korist.
leopold_lady leopold_lady 21:31 17.05.2009

Re: Susret

Ja još nisam sreo još jednog ovakvog kao što sam ja


I nećeš - jer i da neko liči na tebe - ne može nikada biti apsolutno isti kao ti ....
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:37 17.05.2009

Re: Susret

I nećeš - jer i da neko liči na tebe - ne može nikada biti apsolutno isti kao ti ....

Jel to ono: ne možeš se dva puta okupati u istoj reci
Hansel Hansel 10:47 18.05.2009

Re: Susret

Nije, nemogućnost kupanja u istoj reci je "Panta rei"!

OVO bi možda bilo ONO (tj. najbliže TOME) da se ne može postojati na dva mesta u isto vreme, kako bi to verovatno formulisala gordanac (u svetlu njutnovske fizike ... šalim se na račun tog nesporazuma), ili da čak ni jednojajčani blizanci nisu fenotipski (a čak ni potpuno genotipski) identični, kako bi (valjda) rekao nsarski...

A susresti se sa Sobom može se i preko Drugih... Što sličnijima i što različitijima, to bolje... ako se sluša, ako se gleda...
nsarski nsarski 11:27 18.05.2009

Re: Susret

čak ni jednojajčani blizanci nisu fenotipski (a čak ni potpuno genotipski) identičn

Genotipski su identicni, fenotipski nisu. Cak ni klonirani organizmi nisu (ne moraju biti) fenotipski identicni.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:27 18.05.2009

Re: Susret

Παντα ρει και ουδεν μενει.
(Ηρακλειτος)
Ili
Stalna na tom svijetu samo mijena jest.
(Ivan Gundulić)
Hansel Hansel 14:26 18.05.2009

Re: Susret

nsarski
Genotipski su identicni, fenotipski nisu. Cak ni klonirani organizmi nisu (ne moraju biti) fenotipski identicni.
A ona priča o malim mutacijama koje se dešavaju tokom fetalnog razvoja? Ili se nisam dobro izrazio, pošto je, koliko se sećam, "genotip skup naslednih osobina"? Trebalo reći da genski nisu potpuno identični? Ili je i to greška?

Sećam se priče iz jednog naučnog programa o dve identične bliznakinje (mislim iz Britanije) od kojih je jedna obolela a druga nije od mišićne distrofije. Govorilo se da je to za naučnike dragocen slučaj koji će pomoći da se ustanovi etiologija bolesti za koju se smatralo da je isključivo genetski uslovljena... emisija od pre 15-20 godina...
nsarski nsarski 16:47 18.05.2009

Re: Susret

A ona priča o malim mutacijama koje se dešavaju tokom fetalnog razvoja?

Metilacija. To je uzrokovano okolinom, ne genetikom. Ona moze da smanji ili poveca aktivnost gena, ali genotip je isti. Identicni blizanci imaju identicne verzije (alele) gena svih gena.
Hansel Hansel 20:05 18.05.2009

Re: Susret

Hvala na razjašnjenju! Ipak, ja donekle ostajem uporan da objasnim na šta sam mislio - mojoj generaciji nekad pričali u školi, a negde sam valjda i čitao, da se pri milijardama deoba ćelija (od stvaranja zigota do kraja života) dešavaju i neke spontane mutacije (koje u nekim slučajevima mogu biti i kancerogene), pa na kraju ispadne da jednojajčani blizanci nisu 100% genetski isti, iako im je nasledna osnova identična... Pa da se to navodno očituje i u različitosti otisaka prstiju koji su, navodno, genetski određeni!?
Kazezoze Kazezoze 19:49 17.05.2009

ovde, na b92

dvojnika kol'ko 'ocesh.
neki se hvale, neki sami sebi lupaju preporuke, neki komplimente, a ima i dvojnika koji se posvadjaju medjusobno, uglavnom zbog politichkih principa. ipak najdrazhi dvojnici su mi oni koji se javljaju kao dvospolci. njih je i najtezhe otkriti :)))
koji bi to bliski susret mogao da bude ?
edit:
setio sam se : bliski susret b92 vrste !
angie01 angie01 19:54 17.05.2009

Re: ovde, na b92

dvojnika kol'ko 'ocesh.


shta dvojnika, trojnika, vishestrukih lichnosti,..dr dzekila & mr hajdova, na sve strane!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:44 17.05.2009

Re: ovde, na b92

Kazezoze
dvojnika kol'ko 'ocesh.
neki se hvale, neki sami sebi lupaju preporuke, neki komplimente, a ima i dvojnika koji se posvadjaju medjusobno, uglavnom zbog politichkih principa. ipak najdrazhi dvojnici su mi oni koji se javljaju kao dvospolci. njih je i najtezhe otkriti :)))
koji bi to bliski susret mogao da bude ?
edit:
setio sam se : bliski susret b92 vrste !


Nisam razmatrao takve slučajeve, jer je reč o dvojnicima lažnjacima.
Lažnjaci i lažni susreti ne spadaju u okvir mog naućnog interesovanja.
Kazezoze Kazezoze 23:23 17.05.2009

Re: ovde, na b92

Vojislav Stojković
Kazezoze
dvojnika kol'ko 'ocesh.
neki se hvale, neki sami sebi lupaju preporuke, neki komplimente, a ima i dvojnika koji se posvadjaju medjusobno, uglavnom zbog politichkih principa. ipak najdrazhi dvojnici su mi oni koji se javljaju kao dvospolci. njih je i najtezhe otkriti :)))
koji bi to bliski susret mogao da bude ?
edit:
setio sam se : bliski susret b92 vrste !


Nisam razmatrao takve slučajeve, jer je reč o dvojnicima lažnjacima.
Lažnjaci i lažni susreti ne spadaju u okvir mog naućnog interesovanja.

a ne, nikako nisu lazhni. posebno hemafroditi (dvospolci).
hermafroditizam upucuje na hermetichki put - na alhemijsko ujedinjenje (kad su srbi u pitanju to je najcheshce ujedinjenje chetnika i partizanke).
bindu bindu 03:21 18.05.2009

Re: ovde, na b92

hermafroditizam upucuje na hermetichki put - na alhemijsko ujedinjenje
sale_of_serbia sale_of_serbia 20:16 17.05.2009

bliski susret nulte vrste

je upravo opisao Dali

nego ovo mora da stoji malo drugačije
Bliski susret prve vrste: viđenje letilice ili nepoznate pojave na udaljenosti većoj od 150 metara.

valjda manjoj

a ovdi, valjda većoj

Bliski susreti druge vrste: viđenje letilice ili nepoznate pojave na udaljenosti manjoj od 150 metara, kao i viđenje fizičkih tragova na tlu koje je ostavila letilica.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:18 17.05.2009

Re: bliski susret nulte vrste

Ne znam.
Ja sam expert za susrete nulte vrste.
Hansel Hansel 10:52 18.05.2009

Re: bliski susret nulte vrste

Pa, nije, Sale, skala je rastuća po bliskosti susreta - što je "redni broj vrste" veći, bliskost susreta je veća...

No, odgovor VS-a je odličan!
Черевићан Черевићан 20:55 17.05.2009

госин Војо

пардонирам, а јесте пробали сновим диоптријама да ние ту фалинка јер ако је неуфокусирано оће да се сличи . . . упс
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:06 17.05.2009

Re: госин Војо

G. Čer ja samog sebe nisam video.
Moj bliski susret nulte vrste završio se interaktivnom komunikacijom.

Inače, kad ste se već javili da vas, a i ostale obavestim i o sledećem:

Verujem da vam je poznato da, lekari već godinama pokušavaju da odgonetnu misteriju indijskog sela Kodini u kojem na 2.000 porodica ima 250 parova blizanaca.

Selo Kodini, u indijskoj državi Kerala, u kome živi svega 2.000 porodica, ima čak 250 parova identičnih blizanaca.

Kodini, po mišljenju genetičara, ima najveću populaciju blizanaca u Indiji, a možda čak i u svetu.

U poslednjih 5 godina 60 parova blizanaca je rođeno u selu, a samo tokom 2008, od 300 beba rođenih u selu bilo je 15 parova blizanaca. Ove godine se očekuje da njihov broj bude još veći, piše londonski "Telegraf".

"Ovo je pravo genetsko čudo", izjavio je lokalni lekar i "entuzijasta za blizance" Krišnan Sribidžu (40) koji već dve godine proučava "slučaj Kodini". (Šire)
Od jednog lokalnog, da ne kažem seoskog lekara, ( da mi oprosti Dr M, na njega se to ne odnosi), ništa pametnije se i ne može čuti.

Iako me indijska vlada nije pozvala, ja sam rešio tu enigmu.
Očevi blizanaca su imali susret nulte vrste, a zatim su zajednički prionuli na baračne obaveze. Supruge nisu primetile da je reč o dvojici, a i kako bi, i rezultat je u svim slučajevima bio - blizanci, jednojajčani.
ivana23 ivana23 21:21 17.05.2009

***

Vojislav Stojković

Imamo i ovaj slucaj...

Nacistički doktor Jozef Mengele stvorio "grad blizanaca" u Brazilu?
Autor: Blic online | Foto:Telegraf | 22.01.2009. - 17:28

Nacistički doktor Jozef Mengele, poznat i kao "anđeo smrti", odgovoran je za neverovatan broj rođenih blizanaca u malom brazilskom gradu, tvrdi istoričar iz Argentine, preneo je "Telegraf".Mengele, čija je misija bila da stvori superiornu rasu koja bi činila Treći rajh, bio je lekar u Aušvicu od maja 1943. do januara 1945, dok nije pobegao pred napredovanjem Crvene armije.
Njegov zadatak bio je da vrši eksperimente i otkrije kako genetskim putem nastaju blizanci. Sledeći korak bio bi da veštačkim putem poveća stopu rođenja pripadnika arijevske rase, po naređenju svog gospodara Adolfa Hitlera.
Mengeleovi eksperimenti su uspeli, tvrdi argentinski istoričar Horhe Kamarasa, stručnjak za bekstva nacista posle Drugog svetskog rata u Južnu Ameriku, u svojoj najnovijoj knjizi "Mengele: Anđeo smrti u Južnoj Americi".

Izvor - ceo tekst

* Da nije M. bio i u Indiji?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:36 17.05.2009

Re: ***

Slučaj mi je, naravno poznat, a znao sam da ćeš ga se ti prva setiti.

Doktora Mengela, nisam upoznao lično, a o nekim njegovim radovima upoznat sam iz prve ruke ( videti str. 159-172, u mojoj novoj knizi Dokaz).


Na osnovu meni poznatog dr Mengele je koristio nešto drugačije i nešto grublje metode experimenata in vivo, a ne hemijske supstance.
Rekao bih, iako nemam dovoljno informacija, da su i u Brazilu rađanju tolikog broja blizanaca, prethodili bliski susreti nulte vrste njihovih očeva. Takve slučajeve, ukoliko je moja hipoteza tačna, mogli bi smo sad već nazvati fenomenom duplih očeva koji u bračnoj postelji nastupaju istovremeno.
sentinel26 sentinel26 21:59 17.05.2009

Re: ***

ivana23
Vojislav StojkovićImamo i ovaj slucaj...Nacistički doktor Jozef Mengele stvorio "grad blizanaca" u Brazilu?Autor: Blic online | Foto:Telegraf | 22.01.2009. - 17:28 Nacistički doktor Jozef Mengele, poznat i kao "anđeo smrti", odgovoran je za neverovatan broj rođenih blizanaca u malom brazilskom gradu, tvrdi istoričar iz Argentine, preneo je "Telegraf". Mengele, čija je misija bila da stvori superiornu rasu koja bi činila Treći rajh, bio je lekar u Aušvicu od maja 1943. do januara 1945, dok nije pobegao pred napredovanjem Crvene armije. Njegov zadatak bio je da vrši eksperimente i otkrije kako genetskim putem nastaju blizanci. Sledeći korak bio bi da veštačkim putem poveća stopu rođenja pripadnika arijevske rase, po naređenju svog gospodara Adolfa Hitlera. Mengeleovi eksperimenti su uspeli, tvrdi argentinski istoričar Horhe Kamarasa, stručnjak za bekstva nacista posle Drugog svetskog rata u Južnu Ameriku, u svojoj najnovijoj knjizi "Mengele: Anđeo smrti u Južnoj Americi". Izvor - ceo tekst* Da nije M. bio i u Indiji?

Zar nije pravljen i film na ovu temu ?

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:41 18.05.2009

Re: ***

Zar nije pravljen i film na ovu temu ?

Dečaci iz Brazila?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:52 18.05.2009

Re: ***

Verujem da je sentinel mislio baš na taj film. Izuzetna memorija, BoL., ja nisam mogao da se setim naslova, samo sadržaja.
Priča prati jevrejskog lovca na naciste u ranim sedamdesetim godinama prošlog veka; a put ga odvodi čak u Brazil. Tamo nalazi jezovito otkriće, dečaka plavih očiju i kose sa zaliskom kao u Hitlera. Kao? Šok postaje još veći kada shvati da je "identičnih" dečaka više od jednog i da su raseljeni diljem planete u kojem odrastaju svoje detinjstvo istovetno firerovom.
Dr M Dr M 09:24 18.05.2009

Re: госин Војо

Od jednog lokalnog, da ne kažem seoskog lekara, ( da mi oprosti Dr M, na njega se to ne odnosi), ništa pametnije se i ne može čuti.


Oprosteno, iako nema zasto..

Verovatnoca da se, u danasnje doba, u nekom selu nadje neki novi Edward Jenner je bliska verovatnoci da se covek sudari sa sobom samim..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:17 18.05.2009

Re: госин Војо

Dobar ritern, doktore.
Hansel Hansel 11:10 18.05.2009

Naši slučajevi

Ulice blizanaca:

- u Nišu - koliko se vidi - dominiraju jednojajčani

- u Kraljevu - nejasno "od koje su vrste"
sentinel26 sentinel26 11:30 18.05.2009

Re: ***

Vojislav Stojković
Verujem da je sentinel mislio baš na taj film. Izuzetna memorija, BoL., ja nisam mogao da se setim naslova, samo sadržaja. Priča prati jevrejskog lovca na naciste u ranim sedamdesetim godinama prošlog veka; a put ga odvodi čak u Brazil. Tamo nalazi jezovito otkriće, dečaka plavih očiju i kose sa zaliskom kao u Hitlera. Kao? Šok postaje još veći kada shvati da je "identičnih" dečaka više od jednog i da su raseljeni diljem planete u kojem odrastaju svoje detinjstvo istovetno firerovom.
Tako je.
Ja sam se sjetio da je u nazivu filma Brazil i da se radnja filma (najveći dio ) odvija u Brazilu, Njemačkoj, Austriji, Izraelu i Norveškoj.

Zapamtio sam ga dobro jer sam poslije prvog gledanja (na TV-u ) bio jako nervozan, a kada se kasnije još jednom pojavio na repertoaru ugasio sam TV.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:38 18.05.2009

Re: Naši slučajevi

Na stranu šala, stvarno je čudno što se na pojedinim mestima rađa znatno veći broj blizanaca od uobičajenog.
jednatanja jednatanja 13:30 18.05.2009

Re: Naši slučajevi

Takve slučajeve, ukoliko je moja hipoteza tačna, mogli bi smo sad već nazvati fenomenom duplih očeva koji u bračnoj postelji nastupaju istovremeno.


Evo, nije tvoja hipoteza toliko daleko od istine: današnji članak u Blic-u.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:15 18.05.2009

Re: Naši slučajevi

jednatanja


Evo, nije tvoja hipoteza toliko daleko od istine: današnji članak u Blic-u.Sve je više dokaza.
Черевићан Черевићан 21:25 17.05.2009

близанци

Rodila plavuša blizance i pitaju je jesu li jednojajčani ili dvojajčani, a ona kaže:
-Jedan je dvojajčan ,a drugi curica
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:53 18.05.2009

Re: близанци

leopold_lady leopold_lady 21:29 17.05.2009

I bre....

pa ja ne verujem u te teorije zavere,o tome da su Vanzemaljci među nama,duuhovima,letećim cipelama (ne aludiram na naše predstavnike u Rusiji) ,kao ni na krugove u žitu ili šta ti ja znam šta.....

Većinu stvari ljudi su sami izmislili - da bi bili IN .... I sve te "dokazane" stvari - mogu da budu nameštaljka.... Pogotovo danas kad se preko kompjutera i mobilnih telefona - može sve snimiti..... Bez čvrstih materijalnih dokaza iliti očinjeg svoga vida - ne verujem im baš ni IČ...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:47 17.05.2009

Re: I bre....

leopold_lady
pa ja ne verujem u te teorije zavere,o tome da su Vanzemaljci među nama,duuhovima,letećim cipelama (ne aludiram na naše predstavnike u Rusiji) ,kao ni na krugove u žitu ili šta ti ja znam šta.....

Većinu stvari ljudi su sami izmislili - da bi bili IN ....


poštovana lady, ne misliš valjda da sam i ja izmislio bliski susret sa samim sobom?

Da sam opisao bliski susret sa , pa da mi ne poveruješ, to bi razumeo.

leopold_lady leopold_lady 22:09 17.05.2009

Re: I bre....

Vojislave - nije mi koncentracija na nivo-u ... Izvini .... Nisam onda dobro pročitala....
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:55 18.05.2009

Re: I bre....

Dobro ti čitaš, nego izgleda da ja ne pišem najjasnije.
djole63 djole63 21:31 17.05.2009

Gosn' Jeremija ...

Preporucujem Zorana Zivkovica, tacnije njegovu knjigu "Nemoguce price". Ima i toga ... Sjajna je.

Sto se "Dokaza" tice - hoce li biti drugog izdanja, za nas sa "jeftinijim kartama"? Ja u BG ne mogu pre avgusta, a ovih par komada, verujem da ce da ode sutra ujutru
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:43 17.05.2009

Re: Gosn' Jeremija ...

Verovatno si mislio na "Nemoguće susrete".
Živković jeste opisao jedan susret na Kopaoniku, koji u nekim segmentima liči na bliski susuret nulte vrste.
Meni se dodouše dopao onaj u kome je devojka na ulici susrela svog budućeg i svakako nerođenog sina.
Živković je, bez sumnje, protomajstor za različite susrete.

djole63 djole63 21:56 17.05.2009

Re: Gosn' Jeremija ...

Da da ... to je to
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:58 17.05.2009

Re: Gosn' Jeremija ...

A doabar je i onaj susret kad je bankarski službenik u vozu sreo gospoda Boga.
djole63 djole63 22:00 17.05.2009

Re: Gosn' Jeremija ...

Da i "Vagon" mu je odlican.

Mada, meni je mozda najbolja "Biblioteka" i to ona prica "virtuelna biblioteka" - kad procita i datum svoje smrti - brrrrrrr !!
dali76 dali76 22:16 17.05.2009

mi ko po dogovoru

Nedelje je ocigledno dobar dan za postove o vanzemaljcima kako ovim vanjskim tako I unutrasnjim.
Na mojoj planeti ocigledno nije bilo sportskih kladionica.
Kladio se na Houston rockets a oni gube!!!!
Lokal patriotizam ima cijenu!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:59 17.05.2009

Re: mi ko po dogovoru

Vesti pa i priče o lettećim tanjirima, vanzemaljcima, i slične teme, pune novine i blogove kada se ništa naročito značajno ne dešava.
Da je Nole juče pobedio Rafu, ne bih ja danas pisao o bliskim susretima.
libkonz libkonz 23:04 17.05.2009

Re: mi ko po dogovoru

Da je Nole juče pobedio Rafu, ne bih ja danas pisao o bliskim susretima.

a u tom zecu leži grm.
nsarski nsarski 22:30 17.05.2009

Heh, sta je masta!

Ali. da odgovorim kad sam vec prozvan:
Profesore nsarski i ostali naučnici sa bloga, vi ste na potezu, pa ako me se setite u vašim naučnim radovima setite se – ako se ne setite nikom ništa..

Prvo, 13. maj, dan bezbednosti, je prosao - setili te se nisu....
Drugo, postoji sjajna pripovetka Slavomira Mrozeka naslovljena "U mlinu, u mlinu moj gospodine". Ne znam je napamet, ali mogu da parafraziram, potpuno ukratko.
Ziveo je, dakle, neki momak kod mlinara i mlinarice, sa kojom je opstio posve intimno, te mu je posao bio da odrzava mlin. Enivej, u jednom trenutku je reka pocela da donosi razne stvari. Malo kasnije, pocese da pristizu u lesevi nizvodno, a kasnije i lesevi ljudi koje je momak poznavao. Najzad, reka donese i les momka o kome je rec. Vide momak da je tu vrag odneo salu i odluci da se o svom lesu brine posebno. Da otkaz mlinaru i mlinarici i krene niz vodu navigavajuci svoj les.
Prolazio je pored ostrva, uvala, ada i vrbaka, sve cuvajuci svoj les u vrbacima i ckaljama, da ga ko ne bi video. U sela i gradove je zalazio uvece, kad bi ukotvio svoj les negde u bezbednom vrbaku, tek da nesto pojede i da se odmori.
Prica, naravno, nema kraj. Ides i teras svoj les Pa, dokle stignes u tom susretu nulte vrste...
Pozdrav,
ns.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:07 17.05.2009

Re: Heh, sta je masta!

Kad je tako, ćeraćemo ga, gledajući da stignemo što dalje.

PS: Na tim mlinovima i vodenicama svašta se dešava.

JJ Beba JJ Beba 22:41 17.05.2009

put kroz vreme?

Krenem ja tako Knez Mihajlovom.....Shvatim, da sam ja to sreo sebe,

jedino ako putuješ kroz vreme bilo bi moguće da sretneš samog sebe. Možda je Knez tog dana kada ti ništa nije išlo za rukom bio tvoj put kroz vreme?
nsarski nsarski 22:49 17.05.2009

Re: put kroz vreme?

jedino ako putuješ kroz vreme bilo bi moguće da sretneš samog sebe.

Джеј. джеј, у питању је друго време - Прустовско... Кроз њега се може путовати у жељеном правцу, без ограничења.
JJ Beba JJ Beba 23:07 17.05.2009

Re: put kroz vreme?

nsarski
jedino ako putuješ kroz vreme bilo bi moguće da sretneš samog sebe.

Джеј. джеј, у питању је друго време - Прустовско... Кроз њега се може путовати у жељеном правцу, без ограничења.

jel?
pa nemora...meni sve natuknice tipa bliski susreti prve, druge...nulte vrste; pa Zoran Živković & Nemogući sureti nagoveštavaju jedan dobar, blizak sf susret.
Knez Mihajlova ka Kališu kao put kroz vreme. Tog dana kada mu sve ispada iz ruku krene Jeremija Knez Mihajlovom i na Kališu baš kod Dizdareve kule ili Damad Ali -pašinog turbeta sretne samog sebe
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:09 17.05.2009

Re: put kroz vreme?

Ima tu nešto, JJ.
nsarski nsarski 23:36 17.05.2009

Re: put kroz vreme?

Damad Ali -pašinog turbeta sretne samog sebe

Има Андрић о томе причу... (извини за словне грешке, аклиматизујем се)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:43 17.05.2009

Re: put kroz vreme?

Eto, i Andrić je shvatio. Ne samo ja.
dragan7557 dragan7557 09:30 18.05.2009

Re: put kroz vreme?

jedino ako putuješ kroz vreme bilo bi moguće da sretneš samog sebe.

Hoćete reći da ogledalo više ne postoji ???????????

dragan7557
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:15 18.05.2009

Re: put kroz vreme?

dragan7557

Hoćete reći da ogledalo više ne postoji ???????????
dragan7557


mirelarado mirelarado 23:27 17.05.2009

Сусрет

Срео си себе баш у Кнез Михаиловој. Добро је да си се препознао у том људском мравињаку.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:45 17.05.2009

Re: Сусрет

I ja se čudim.:)
mirelarado mirelarado 23:55 17.05.2009

Re: Сусрет

Vojislav Stojković
I ja se čudim.:)

Кад бих се баш усредсредила, могла бих у Кнез Михаиловој да спазим себе у разним животним добима. Табанам том улицом откад памтим. Само ову данашњу никако да сустигнем. Увек некуда жури и претвара се да ме не познаје. :))
JJ Beba JJ Beba 00:20 18.05.2009

Re: Сусрет

mirelarado
Vojislav Stojković
I ja se čudim.:)

Кад бих се баш усредсредила, могла бих у Кнез Михаиловој да спазим себе у разним животним добима. Табанам том улицом откад памтим. Само ову данашњу никако да сустигнем. Увек некуда жури и претвара се да ме не познаје. :))

ptokaem,potez Knez - Kališ sa okolinom je viđen za bliske surtete .
geografija puta pruža sijaset mogućnosti.
Toponimi surteta: zindan i leopoldova kapija sa kulama, kad je već Andruć zapljuno Ali - pašino turbe; despotova kula; rimski bunar; o kosančića vencu , savamali, pristaništu da ne govorim
i ja sebe često tuda sebe srećem u raznim uzrastima
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:01 18.05.2009

Re: Сусрет

JJ Beba

i ja sebe često tuda sebe srećem u raznim uzrastima


Pretpostavljam, u nešto mlađim uzrastima, nego što si sada?
Ako je tako, moram da te razočaram, nije reč o bliskom susretu nulte vrste,
već o sećanjima na svoje mlađe dane.
To se mnogima dešava.

JJ Beba JJ Beba 08:18 18.05.2009

Re: Сусрет

Vojislav Stojković
JJ Beba

i ja sebe često tuda sebe srećem u raznim uzrastima


Pretpostavljam, u nešto mlađim uzrastima, nego što si sada?
Ako je tako, moram da te razočaram, nije reč o bliskom susretu nulte vrste,
već o sećanjima na svoje mlađe dane.
To se mnogima dešava.


srećem ja sebe i u totalno dalekoj budućnosti, al ako nije nulti onda ništa.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana