Brazil u Beogradu

Marko Jevtic RSS / 18.05.2009. u 10:08

U pozorištu Boško Buha, 23. maja, gostovaće CAPOEIRA LUTA DE LIBERTAÇÃO, u režiji Tonija Vargasa. Ovaj performans izvođen je u zemljama širom Evrope, a kod nas se sad izvodi prvi put. CAPOEIRA LUTA DE LIBERTAÇÃO, ili Kapuera borba za slobodu, predstavlja brazilsku kulturu, tradiciju i običaje, a sve to kroz različite forme plesa, pokreta i borbe. Režiju je radio brazilski majstor kapuere, izvođači su gosti iz Danske i Brazila.

Kapuera (Capoeira) je borilačka veština, ples, akrobacija, muzika. Nastala je mešanjem različitih kultura u kolonijalnom Brazilu, u vreme kada su se robovi spremali da se pobune protiv svog tadašnjeg položaja, a morali su to da rade krijući se od robovlasnika. Jedini način je bio da svoje namere zavaraju „plesom" koji su izodili, a zapravo su vežbali za pobunu. I tako je ostalo i danas-borilačka veština u formi plesa. Podrazumeva dva igrača koji se nadmudruju i pokušavaju jedan drugom da nametnu svoj stil igre - borbe, a da pritom izgledaju što elegantnije.

Predstava neće biti samo o kapueri, već će prikazati celu kulturu, njihove ribarske običaje - puxada de rede, borbu mačetama - maculele, brazilski tradicionalni ples - samba, ples posvecen bogovima - danca do orixa. Ceo performans biće praćen muzikom. Izvođači će naizmenično svirati na drevnim instrumentima i pevati stare brazilske pesme.

Ja idem, a vi dođite.. :)

Više informacija na www.senzala.rs

Atačmenti



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

leopold_lady leopold_lady 08:37 19.05.2009

Moj kum trenira....

Kapoeru .... Već neko vreme i dobar je u tome.... Uživaćeš .... 100 %
wukadin wukadin 14:22 19.05.2009

Šteta!

Nisam tu tog dana

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana