Društvo| Život

Život i priključenija

alexlambros RSS / 18.05.2009. u 14:44

AleXandar Lambros

 

fotka za CV
fotka za CV
Ako postoji nešto na čemu zavidim svojim roditeljima onda je to činjenica da nikad u životu nisu sastavili CV.
Eh, kakva su to vremena bila. "Daj vidi, ubaci mi malog/malu", "To je dete našeg kolege", "Ovi 'odozgo' rekli da se primi" ... posao se tako dobijao. Ili ste im jednostavno bili potrebni.
Stvari danas funkcionišu na sličan način - bez intervencije 'odozgo', debele veze ili još debljeg novčanika (što je potpuni apsurd jer faktički plaćate za radno mesto koje ćete posle u, najboljem slučaju, otplaćivati barem dve godine za koje vreme može doći do smene vlasti ili pretumbavanja u okviru koalicije pa da nekome zafali vaše mesto za njegove ljude, u kom slučaju ćete izvisiti i za posao i za pare), teško da ćete negde da "upadnete" (ili se "uglavite"). Onda je postojala jedna instanca "odozdo", sad ih je 50, a kako je u međuvremenu sve otišlo dođavola i manevarsko polje za nalaženje i potezanje veza se drastično smanjilo. Manjina privilegovanih "upada" i "uglavljuje se", ostalo mnoštvo osuđeno je na pisanje CV-eva i motivacionih pisama.

Pisanje CV-a je danas toliko ozbiljna i temeljna veština koja zahteva tako duboku posvećenost i ozbiljnost kakvu i proučavanje zen budizma. Ako mislite da je dovoljno to što posedujete neki talenat, veštinu ili znanje, to samo dokazuje koliko ste van tokova svog vremena i koliko nemate blagog pojma o tome kako stvari danas funkcionišu. Bez odgovarajućeg self marketinga, džaba vam sva ta znanja i talenti.

posvećen ciljevima, važi
posvećen ciljevima, važi

Novine i razne web lokacije prepune su saveta o tome kako sastaviti dobar CV - od toga koji font i veličinu slova koristiti, kojim redosledom ići, na čemu i kako insistirati, šta izostaviti, šta obući za razgovor, kako treba da vam izgleda osmeh na fotografiji koju ćete priložiti, kako da kontrolišete i upravljate govorom tela za vreme razgovora, šta smete a šta ne da pitate, koliko jak treba da vam bude stisak ruke prilikom rukovanja i tako do u beskraj.

Kad god je trebalo da svoj život i priključenija sumiram na dve A4 strane "arialom" ili "times new roman-om", u veličini 10 ili 12, kako osnovna pravila sivilogije nalažu, našao sam se na gadnim mukama. Onaj deo s opštim podacima, to nekako i popunim, ali čim stignem do dela sa "ličnim osobinama" dođe mi da lupam glavom o zid. Tu se, naime, očekuje da biranim frazama, naglasite spremnost na to da vas budući poslodavac poseduje ako ne baš u formalno pravnim okvirima karakterističnim za društveno uređenje drevnog Egipta i Mesopotamije, onda makar u skladu s privrednim pravom Vizantije ili Francuske neposredno pre izbijanja revolucije.

office manager
office manager
Napisaćete, rukom drhtavom od entuzijazma, kako ste pouzdani i lojalni, sposobni na rad pod pritiskom, čak i u dužim vremenskim rokovima, da savršeno komunicirate sa ljudima najrazličitijih etničkih, socijalnih i obrazovnih pozadina (kaže se "background"), i to tečno na barem četiri svetska i jednom egzotičnom jeziku. Dalje, pomenućete da su karijera i napredovanje na poslu za vas jedini smisao bivstvovanja te da ne vidite u čemu je smisao posvećenosti porodici, prijateljima, uživanju u prirodi ili bilo kakvoj drugoj životnoj aktivnosti koja može rezultirati ličnim zadovoljstvom a koji nije u vezi s uzvišenim korporativnim ciljevima. Sportom se bavite, istina, ali samo da bi bili u top formi za prekovremeni rad. Imate i hobi, ali je i on takve prirode da samo može doprineti razvoju kompanije - naime, u noćima nesanice zbog hiperaktivnosti mozga jer jedva čekate novi dan u ofisu, bavite se upoređivanjem berzanskih izveštaja, Tokija, Londona i Njujorka.

Motivaciona pisma su posebna priča. Očekuje se da u njima, u formatu do pola A4 strane, svog budućeg poslodavca ubedite da je sve o čemu ste ikada u životu maštali to da kucate na kasi (kompjuteru ili čemu god već), te da ćete znati da ste se imali jašta i rađati jednom kad za istim i izdahnete.

Da li ljudi, pitao sam se nebrojeno puta, stvarno veruju u ova proseravanja? Zamišljam sebe u ulozi poslodavca. Dolaze mi ljudi na razgovor i ja gledam u njihov CV u kome mi preporučuju svoju revnost i vernost. Sve mi se čini da bi prva stvar koju bih potražio bila smisao za humor koji je za mene dokaz inteligencije. A sve mislim da bi dobro prošli i oni koji ispoljavaju osobine karakteristične za ljudsku vrstu, kao što je trema recimo. Ako postoji nešto što ne mogu da podnesem to je onda super cool, cocky, over self confident fasada koju vam često savetuju da namaknete.

neće da može
neće da može

Kako sve vrvi od saveta vezanih za sivilogiju a nigde ne možete naći nešto o cakama i lukavštinama potencijalnih poslodavaca, dozvolite mi da podelim neka svoja iskustvena zapažanja.

Najpre, ne primajte se na zvučnost svoje moguće buduće pozicije. Iza zvonkih fraza tipa office ili PR menadžer najčešće se kriju banalnosti o kakvim i ne sanjate. Office menadžer je moderan naziv za sekretaricu od koje se očekuje da na raspolaganju bude 24/7 (pa nije za džabe menadžer, zar ne?), da vodi svu administraciju (takozvani 3 u 1 princip, ko šampon, regenerator i gel za tuširanje u jednom), a najčešća kombinacija je sekretarica, računovođa i čistačica.

Public relations ovde je još uvek na nivou "ajd objavi mi ovo kumim te, imaš gajbu piva od mene", a i marketing funkcioniše na sličnim načelima.
Sales menadžer je trgovac, agent prodaje na terenu - trgovački putnik, HR menadžer (nekadašnji referent za kadrovska pitanja) a danas gazdin buldog i bič božiji, menadžer tehničkog održavanja - haus majstor koji se kuži u kompjutere, promoter - hodajući bilbord, personalni asistent ovog ili onog (sa zgodnom skraćenicom personal ass (ass - engl. guzica), koja govori sve, implementator - super secko, itd ... sve do onih zanimanja neprevodivih sa engleskog na srpski i za koja sami bog zna šta predstavljaju.

Mogućnost napredovanja u službi treba tumačiti kao "i vi ćete ovo da radite samo malosutra". Profesionalno usavršavanje treba čitati kao "budemo li provalili kako dodatno da vas eksploatišemo za iste pare, svakako ćemo to i učiniti". Mogućnost dobijanja bonusa je "poslujemo s gubicima već pet godina za redom", mlada kompanija s perspektivom razvoja - "ima da se razbiješ od posla a kad se razvijemo naćićemo prave profesionalce", kompanija s reputacijom i tradicijom - "radićeš za slavu i preporuku za sledeći posao", probni rad - "zaboravi na penziono i socijalno", mogućnost čestih putovanja - "letenjе od banke do klijenta, od klijenta do dužnika i tako u krug", pozitivna radna atmosfera je eufemizam za "homo homini lupus".

prijatna radna atmosfera
prijatna radna atmosfera
Često ćete naići i na savet da se na prvom razgovoru ne raspitujete otvoreno za svoja buduća primanja. To će o vama ostaviti lošu sliku osobe nezainteresovane za profesionalo usavršavanje, karijeru i ciljeve kompanije. No bullshit?! Mene ako ćete da slušate vaše prvo pitanje treba da bude visina plate i, kad je ova zemlja u pitanju, učestalost njene isplate. Mnoge ovdašnje firme smatraju da je sasvim dovoljno da vas plaćaju dva do tri puta godišnje.
Takođe, na lična pitanja tipa jeste li udati/oženjeni, imate li decu, planirate li decu, ko vas trenutno izdržava, jednostavno ih odjebite s osmehom - "mind your own business".
Baj d vej, čuo sam ne jednom, od devojaka i žena da ih na intervjuima za posao otvoreno pitaju da potvrde da neće rađati decu ako ih prime. Za mene je to zločin u kategoriji trgovine belim robljem i kažnjavao bih ga doživotnom robijom.

Kako bi, dakle, izgledao jedan stvarno iskren CV ? Evo, moj na primer ... (preskočiću onaj opšti deo):

zahvaljujem
zahvaljujem
Potpuno nespreman za rad pod pritiskom kao i prekovremeni rad, osim ako nije debelo plaćen. Iskreno me zabole za ciljeve vaše kompanije ako platom ne mogu da pokrijem sve tekuće troškove plus da mi ostane za malo garderobe, knjiga, putovanja, izlaske, sport i zezanje. Funkcionišem po principu kolko para tolko muzike. Takođe me savršeno ne zanima što ste u buli i očekujem da sve vaše zakonom predviđene obaveze izvršite na vreme kao i da poštujete sve praznike i godišnji odmor. Sva je prilika da ću vas napustiti čim nađem nešto malo bolje. Nadam se da ofis ne počinje s radom pre devet, jer se teško budim. Radni dan započinjem velikom šoljom dobre crne kafe pa očekujem da stoji na raspolaganju, kao i zalihe nesa i mleka koji će mi zatrebati negde oko podneva. Najdalje oko jedan ima najstrašnije da se smorim pa bi mi prijao jedan muzički intermeco, po mogućstvu Madonna ili disko haus da ujedno i odtancujem malo i razdrmam ukočene mišiće. Komunikativan sa prijatnim i ljubaznim svetom, za drkadžije imam kratak fitilj. Psujem na nekoliko svetskih jezika, al ozbiljnu prepisku i razgovor vodim samo na srpskom i engleskom i ne proseravajte se s multinacionalnim korporativnim tripom jer vam je i to previše. To što s vremena na vreme sklopite neki dil s Bosnom i Crnom Gorom ne čini vas ozbiljnom kompanijom.
radni sto implementatora
radni sto implementatora
Studirao sam 100 godina ali smatram da je uspeh što sam uopšte završio bilo šta u ovoj zemlji ovakvoj kakva je. Usavršavam se stalno i bez vas jer sam radoznao i mislim da život ima smisla i bez umiranja na poslu. Često mi se dešava da u radno vreme zapadnem u takozvani daydreaming pa vas molim da me ne prekidate naglo, možda budem usred neke genijalne zamisli. Reagujem samo na pozitivnu stimulaciju. Ne gušite s testiranjima i tim HR budalaštinama. Ako se već proseravate s tim zapadnjačkim forama onda ponudite i zapadnjačku platu i uslove rada. To što ste pohađali dva, tri seminara, ne čini vas obrazovanom osobom. Šta ne znam, naučiću, nisam debil. I, da, postoje stvari koje bih u životu radio iz čistog entuzijazma, ali žalim što moram da vas obavestim da to nije posao koji nudite.

Iskreno vaš

aleX Lambros, artist formely known as Radosavljević

 




 

Atačmenti



Komentari (84)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

die hard die hard 15:08 18.05.2009

dobra tema ...


... sjajan CV.Vecina bi nas tako zelela da ga napise.Pozz
mrdax mrdax 15:08 18.05.2009

1. PRVI-not

Pisanje CV-a je danas toliko ozbiljna i temeljna veština koja zahteva tako duboku posvećenost i ozbiljnost kakvu i proučavanje zen budizma.

Ziva istina!
marina.m marina.m 15:22 18.05.2009

Dje me nadje

Da pocnem sa preporukom za tekst, U potpunosti se slazem sa svim navedenim.
Upravo ostajem bez posla i treba da trazim novi. Imam skoro 20 god radnog staza. Sa kvlalitetnim obrazovanjem sam radila relativno dobre poslove bila relativno dobro placena ali je to uvek pokrivalo samo hranu i racune. Prioritet su mi bila deca pa nisam jurila poslovne ciljeve iako sam do nekih stigla sasvim slucajno.
Sada imam puno iskustva, poslovnog i zivotnog i mnogo mi je tesko da udjem u ovu laznu predstavu zivota. Sta raditi?
mrdax mrdax 15:32 18.05.2009

Re: Dje me nadje

Napisite dobar CV. I onako ce vas zaposliti iz ko zna kojeg razloga. Xe xe xe
dragan17 dragan17 15:52 18.05.2009

opusteni CV

"Potpuno nespreman za rad pod pritiskom kao i prekovremeni rad, osim ako nije debelo plaćen. Iskreno me zabole za ciljeve vaše kompanije ako platom ne mogu da pokrijem sve tekuće troškove plus da mi ostane za malo garderobe, knjiga, putovanja, izlaske, sport i zezanje. Funkcionišem po principu kolko para tolko muzike. Takođe me savršeno ne zanima što ste u buli i očekujem da sve vaše zakonom predviđene obaveze izvršite na vreme kao i da poštujete sve praznike i godišnji odmor. Sva je prilika da ću vas napustiti čim nađem nešto malo bolje. Nadam se da ofis ne počinje s radom pre devet, jer se teško budim. Radni dan započinjem velikom šoljom dobre crne kafe pa očekujem da stoji na raspolaganju..."

Ovakve CVjeve su imali i oni koji su kasnije pootvarali firme koje ste opisali u prvoj polovini posta

Posto cesto imam priliku da budem sa druge strane poslovne biografije, tj da je analiziram evo par prakticnih saveta:

1. Ne verujem vasim motivacionim pismima, ja znam da ste se prijavili samo zbog para. Stoga skratite to malo i ne preterujte sa uvazeni i uvazena kompanija. Ja radim u njoj i znam kakva je iznutra.

2. Ne interesuje me vas prosek ocena u osnovnoj a ni srednjoj skoli. Generalno, ne interesuje me ni vas prosek ocene na fakultetu, ali ne smeta da ga stavite u CV. Ja sam studirao i znam (i iz licnog iskustva) da to ponekad nista ne znaci.

3. Ne interesuje me vasa spremnost za zrtvovanje, ne treba mi bombas samoubica vec sposbna osoba.

4. Ne zanima me da li uzgajate pcele, vrcate med, skupljate znacke ili sklapate makete aviona. Vas hobi je meni potpuno nebitan. Necemo se druziti van posla i najcesce necemo imati vremena za zajednicke teme koje nisu vezane za posao. Ako negde i zaglavimo na aerodromu satima onda cemo se ispricati koji med je najbolji. Sto se mene tice, meni je bitno da je u tegli.

5. Potrudite se da imate sto vise iskustva koji je vezan za posao za koji konkurisete. Opravdanja "ovo mi je prvi posao" ne smatram zadovoljavajucim. Uvek mozete negde da volontirate (svaki srpski "gazda" voli volontere). E sad ako je vama lepse da sedite kuci i da cekate da dobijete posao a sa njim i iskustvo... razumeli smo se.

6. Ne pisite pripovetke. Sve moze da se objasni u dve recenice. Evo primera:
II svetski rat je zapoceo 1 septembra 1939. invazijom Nemacke na Poljsku.
15. avgusta 1945, kapitulacijom Japana, II sv. rat je zavrsen.

Ako budete pozvani na razgovor i ako nekoga bude interesovalo nesto detaljnije od ove dve recenice imacete priliku da se pokazete u pravom svetlu.

7. Posaljite NORMALNU sliku ako zelite normalan posao. Pod normalnom slikom mislim iskljucivo na sliku za dokumenta, pasos ili licnu kartu. Lepo ste se sredili za onu svadbu, uniforma ti stoji kao salivena, bikini je bio hit tog leta, ali... slika za dokumenta ide u CV Ako vam je tesko da se slikate za CV koliko ce vam biti "lako" da uradite ono sto se od vas trazi na poslu.

8. otvorite normalan mail za konkurse ime.prezime@gmail/yahoo/stagod.com Nikako da vam kontakt bude BlueMoon@g.com, acaisashka@....com

E sad sto se tice trudnoce i posla... Firma nista materijalno ne gubi ako radnica ode na trudnicko/porodiljsko. U normalnim firmama pravimo zabavu za koleginice koje odlaze sa tako lepim razlogom na odsustvo. Medjutim, ako ja danas nekoga primim, primam ga da bi nesto napravio, uradio, pokazao se u poslu, bar na godinu ili dve. Ako neko misli da je fer da danas dobije posao a da za mesec ili dva zatrudni i zapali na godinu dana, onda ta osoba ima problema sa percepcijom pojma fer. Ukazano ti je poverenje, ti vracas tako sto posle par meseci, ja moram da trosim dane na primanje tvoje zamene. Kako bih onda imao vremena da provodim na blogu B92?!! (na odmoru sam )

bandina bandina 15:59 18.05.2009

Re: opusteni CV

2. Ne interesuje me vas prosek ocena u osnovnoj a ni srednjoj skoli. Generalno, ne interesuje me ni vas prosek ocene na fakultetu, ali ne smeta da ga stavite u CV. Ja sam studirao i znam (i iz licnog iskustva) da to ponekad nista ne znaci.





Treba da napisem CV za Lufhanzu, imas neki savet?
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 16:02 18.05.2009

Re: opusteni CV

7. Posaljite NORMALNU sliku ako zelite normalan posao. Pod normalnom slikom mislim iskljucivo na sliku za dokumenta, pasos ili licnu kartu. Lepo ste se sredili za onu svadbu, uniforma ti stoji kao salivena, bikini je bio hit tog leta, ali... slika za dokumenta ide u CV Ako vam je tesko da se slikate za CV koliko ce vam biti "lako" da uradite ono sto se od vas trazi na poslu.

a Vi zaposljavate manekenke? glumce? potencijalne ljubavnice? ili zasto Vam treba slika? po slici ocenjujete koliko kandidat zna? ili da li je podoban?

(ako smo vec preuzeli sa zapada CV-je, onda bi mogli da preuzmemo osnovna pravila poslovnog ponasanja i ne trazimo da nam kandidati salju slike)
dragan17 dragan17 16:10 18.05.2009

Re: opusteni CV

bandina
2. Ne interesuje me vas prosek ocena u osnovnoj a ni srednjoj skoli. Generalno, ne interesuje me ni vas prosek ocene na fakultetu, ali ne smeta da ga stavite u CV. Ja sam studirao i znam (i iz licnog iskustva) da to ponekad nista ne znaci.





Treba da napisem CV za Lufhanzu, imas neki savet?


Napisi da znas da letis

Samo budi sto iskrenija (naravno i istina moze da se napise na hiljadu nacina)
bandina bandina 16:13 18.05.2009

Re: opusteni CV

Napisi da znas da letis



...ili mogu da kazem da volim avione?? Da me apslolutno fasciniraju?
dragan17 dragan17 16:14 18.05.2009

Re: opusteni CV

anonymous_alcoholic
7. Posaljite NORMALNU sliku ako zelite normalan posao. Pod normalnom slikom mislim iskljucivo na sliku za dokumenta, pasos ili licnu kartu. Lepo ste se sredili za onu svadbu, uniforma ti stoji kao salivena, bikini je bio hit tog leta, ali... slika za dokumenta ide u CV Ako vam je tesko da se slikate za CV koliko ce vam biti "lako" da uradite ono sto se od vas trazi na poslu.

a Vi zaposljavate manekenke? glumce? potencijalne ljubavnice? ili zasto Vam treba slika? po slici ocenjujete koliko kandidat zna? ili da li je podoban?

(ako smo vec preuzeli sa zapada CV-je, onda bi mogli da preuzmemo osnovna pravila poslovnog ponasanja i ne trazimo da nam kandidati salju slike)


Pa vi slobodno preuzmite sve sto vam se pruzima.

Zar mislite da se samo "lepi" ljudi fotografisu?
dragan17 dragan17 16:15 18.05.2009

Re: opusteni CV

bandina
Napisi da znas da letis



...ili mogu da kazem da volim avione?? Da me apslolutno fasciniraju?


Pomislice da imas neki fetis

Mozes da kazes sve sto mislis da treba da kazes, samo nadji pravo mesto za to.
djoka_l djoka_l 16:19 18.05.2009

Re: opusteni CV

^^^ Otprilike ono što bih i ja napisao, samo mnogo bolje...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:21 18.05.2009

Re: opusteni CV

anonymous_alcoholic
7. Posaljite NORMALNU sliku ako zelite normalan posao. Pod normalnom slikom mislim iskljucivo na sliku za dokumenta, pasos ili licnu kartu. Lepo ste se sredili za onu svadbu, uniforma ti stoji kao salivena, bikini je bio hit tog leta, ali... slika za dokumenta ide u CV Ako vam je tesko da se slikate za CV koliko ce vam biti "lako" da uradite ono sto se od vas trazi na poslu.

a Vi zaposljavate manekenke? glumce? ili zasto Vam treba slika? po slici ocenjujete koliko kandidat zna? ili da li je podoban?

(ako smo vec preuzeli sa zapada CV-je, onda bi mogli da preuzmemo osnovna pravila poslovnog ponasanja i ne trazimo da nam kandidati salju slike)

Има она изрека: слика говори више него хиљаду речи.

Ја сам имао слична искуства као Драган17, са друге стране СиВи-ја нагледао сам се свадбарских фотографија, деколтеа и бикинија (изгледа да су неке кандидаткиње побркале и мислиле да моја фирма тражи плесачице уз шипку за ноћни клуб), док је најлепша била слика неког језера са мајком у даљини која држи два детета за руку. (Позвали смо на разговор најимпресивнијег кандидата са те слике, то јест језеро, али се никад није појавило...)

Ипак је за слику било најважније да буде нормална, а утисци са слике и уживо често су се супротстављено укрштали...

Тек они кандидати који немају властиту интернет адресу јесу права дангуба (јесте, стално ће да пишем твојој сестри или жени кад ми нешто требаш), потом непристојно неписмени текстови, улизивачки коментари како баш код нас желе да раде јер су бог зна откад чули за нашу фирму (а фирма постојала ни два месеца и бави се сасвим претходно непознатим робним маркама и услугама), те желе да буду део успешног тима...

Једном речју: полако, сестре Српкиње и браћо Срби...
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 16:24 18.05.2009

Re: opusteni CV

Pa vi slobodno preuzmite sve sto vam se pruzima.

ovo ne razumem

Zar mislite da se samo "lepi" ljudi fotografisu?

ni ovo pitanje ne razumem bas, ali radila sam u raznim zemljama, od onih na koje se ugledamo i u svakoj od njih bi bilo skandalozno traziti od kandidata fotografiju (osim ako nije glumac, manken i sl), a u americi je bogami i zakonom zabranjeno.

ja licno mislim da je potpuno nepotrebno i ponizavajuce za kandidate, bez obzira da li su lepi ili ne. ja se sasvim sigurno ne bih javila na takav oglas (a na svu srecu imam izbor za razliku od prosecne osobe u srbiji).

ali ajde, kao poslodavac koji trazi fotografije, recite mi da bolje razumem - kako vam fotografija pomaze da odlucite ko je dobar kandidat kojeg treba pozvati na razgovor? da li obijate da pogledate CV ako nema fotografije? da li vi okacite vasu sliku na oglasu za posao? da li na osnnovu slike odlucite koje kandidate da eliminisete? stvarno ne razumem cemu fotografija i kako takav zahtev moze pozitivno da utice na kandidate.
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 16:27 18.05.2009

Re: opusteni CV

Ипак је за слику било најважније да буде нормална, а утисци са слике и уживо често су се супротстављено укрштали...

jel ne mislite da tako dovodite sebe u opasnost da nekog eliminisete zbog "utiska sa slike", a ko je inace dobar kandidat.

a ako ne eliminisete zbog "utiska sa slike", onda sta ce uopste slika? zaista pokusavam da razumem.
buba_truba buba_truba 16:37 18.05.2009

Re: opusteni CV

Napisi da znas da letis


bandina
...ili mogu da kazem da volim avione?? Da me apslolutno fasciniraju?

Kaži im da tvojim venama teče kerozin.
jednatanja jednatanja 16:50 18.05.2009

Re: opusteni CV

ni ovo pitanje ne razumem bas, ali radila sam u raznim zemljama, od onih na koje se ugledamo i u svakoj od njih bi bilo skandalozno traziti od kandidata fotografiju (osim ako nije glumac, manken i sl), a u americi je bogami i zakonom zabranjeno.



Da, u Americi se ne traži slika na CV-ju jer se smatra nekom vrstom diskriminacije, u Nemačkoj vam CV bez slike neće primiti. Kako gde...
bandina bandina 16:52 18.05.2009

Re: opusteni CV

Kaži im da tvojim venama teče kerozin.


E za to ne znam, obzirom da ce moj CV citati tri Nemice, tako sam cula...Ne dele oni nas smisao za humor.
Covek u belom Covek u belom 16:55 18.05.2009

Re: opusteni CV

dragan17
Ovakve CVjeve su imali i oni koji su kasnije pootvarali firme koje ste opisali u prvoj polovini posta

Posto cesto imam priliku da budem sa druge strane poslovne biografije, tj da je analiziram evo par prakticnih saveta:

1. Ne verujem vasim motivacionim pismima, ja znam da ste se prijavili samo zbog para. Stoga skratite to malo i ne preterujte sa uvazeni i uvazena kompanija. Ja radim u njoj i znam kakva je iznutra.

2. Ne interesuje me vas prosek ocena u osnovnoj a ni srednjoj skoli. Generalno, ne interesuje me ni vas prosek ocene na fakultetu, ali ne smeta da ga stavite u CV. Ja sam studirao i znam (i iz licnog iskustva) da to ponekad nista ne znaci.

3. Ne interesuje me vasa spremnost za zrtvovanje, ne treba mi bombas samoubica vec sposbna osoba.

4. Ne zanima me da li uzgajate pcele, vrcate med, skupljate znacke ili sklapate makete aviona. Vas hobi je meni potpuno nebitan. Necemo se druziti van posla i najcesce necemo imati vremena za zajednicke teme koje nisu vezane za posao. Ako negde i zaglavimo na aerodromu satima onda cemo se ispricati koji med je najbolji. Sto se mene tice, meni je bitno da je u tegli.

5. Potrudite se da imate sto vise iskustva koji je vezan za posao za koji konkurisete. Opravdanja "ovo mi je prvi posao" ne smatram zadovoljavajucim. Uvek mozete negde da volontirate (svaki srpski "gazda" voli volontere). E sad ako je vama lepse da sedite kuci i da cekate da dobijete posao a sa njim i iskustvo... razumeli smo se.

6. Ne pisite pripovetke. Sve moze da se objasni u dve recenice. Evo primera:
II svetski rat je zapoceo 1 septembra 1939. invazijom Nemacke na Poljsku.
15. avgusta 1945, kapitulacijom Japana, II sv. rat je zavrsen.

Ako budete pozvani na razgovor i ako nekoga bude interesovalo nesto detaljnije od ove dve recenice imacete priliku da se pokazete u pravom svetlu.

7. Posaljite NORMALNU sliku ako zelite normalan posao. Pod normalnom slikom mislim iskljucivo na sliku za dokumenta, pasos ili licnu kartu. Lepo ste se sredili za onu svadbu, uniforma ti stoji kao salivena, bikini je bio hit tog leta, ali... slika za dokumenta ide u CV Ako vam je tesko da se slikate za CV koliko ce vam biti "lako" da uradite ono sto se od vas trazi na poslu.

8. otvorite normalan mail za konkurse ime.prezime@gmail/yahoo/stagod.com Nikako da vam kontakt bude BlueMoon@g.com, acaisashka@....com
Ovo je tipican primer (vazi i za Srbiju i za svet) zasto su HR menadžeri ("nekadašnji referent za kadrovska pitanja a danas gazdin buldog i bič božiji" ) generalno propast za firme. Tacnije ok su sto se tice primanja ljudi opstih profila pobrojanih gore (sekretarica, menadzer, kafe kuvarica, cistacica, vozac), ali su smrt za visokokvalifikovane pozicije.

1. U motivacionim pismima se obicno podrobnije obrazlazu prakticna iskustva na projektima, uskostrucna znanja, etc. za koja nije bilo mesta u CV-u. Problem je sto je prosecanom HR menadzeru svejedno sta tu pise posto se on u to razume kao Jelena Karleusa u unifikacionu teoriju.

2. "Sta mi se bre tu razmece nekim Dr/Mr titulama kad sam i ja studirao 6 godina na visoj poslovnoj..."

3. "Sposobna osoba"=zna da se snadje kada treba, citaj zna da podmaze koga i kada treba.

4. "Vas hobi je meni potpuno nebitan. Necemo se druziti van posla i najcesce necemo imati vremena za zajednicke teme koje nisu vezane za posao. " - Firma koja ima ovakvu politiku prema zaposlenima nigde nece dogurati. Opis koji Alex daje u tekstu "da vas budući poslodavac poseduje ako ne baš u pravno formalnim okvirima karakterističnim za društveno uređenje drevnog Egipta i Mesopotamije, onda makar u skladu s privrednim pravom Vizantije ili Francuske neposredno pre izbijanja revolucije" je sasvim odgovarajuci.

5. U sred problema. A problem je koliko je neko ko je cita neciji CV u HR-u u stanju da proceni tudje iskustvo u slucajevima koji se ticu visokokvalifikovanih poslova.
Evo podrobnije da objasnim kako radi prosecni HR menadzer. U levoj ruci drzi spisak zahteva (koje mu je dao doticni lik iz odeljenja koje trazi zaposlenog) koje treba da ispuni potencijalni kandidat, a u desnoj CV i pokusava da nadje sto vise 1-1 preslikavanja. E sad problem je u tome sto sadrzaj u levoj ruci tesko da razume, a u desnoj mu se cini da cita kineski pa se ocena preslikavanja vrsi po principu pattern recongitiona i to na nivou kljucnih reci.
Ocena prethodnih iskustava se svodi na to dal je cuo ili nije za firme u kojima je potencijalni kandidat prethodno radio. Tek ako je cuo, eventualno ce pogledati i sta je nesrecnik radio u prethodnoj firmi. Oni bas super savesni HR menadzeri ce prethodne firme (ako za njih nisu culi) potraziti na internetu i na osnovu izgleda homepage-a zakljuciti da li da CV kandidata smesti u korpu ili da izgubi jos 30 sec citajuci Skills sekciju, gde ce procenat kljucnih reci koje doticni HR menadzer prepoznaje drastino pasti (citaj ako prepozna jednu rec na konju si).

6. "Ne pisite pripovetke. Sve moze da se objasni u dve recenice." = ceniti vreme HR menadzera od najvece je vaznosti, ne daj boze da izgubi 1 min duze po CV-ju dnevno, pa znas li ti koliko on CV-ja mora da procita. Zamisli da ima da procita 20 CV-ja tog dana i da na svaki mora da izgubi 1 min vise, pa to je 20 izgubljenih minuta, znas li ti koliko se cigareta i pauza za kafu moze napraviti za to vreme?

7. Da ponovim vec postavljeno pitanje, cemu uopste slika ako nije PR pozicija?

8. Konacno jedan razlozan savet.


dunjica dunjica 17:11 18.05.2009

Re: opusteni CV

u Nemačkoj vam CV bez slike neće primiti. Kako gde...


I Nijemci su se prizvali pameti. Nakon donošenja Zakona o diskriminaciji, firmama je zabranjeno da eksplicitno traže sliku kandidata. Što ne znači da oni koji je žele staviti u CV to ne smiju i uraditi. Može se desiti da takvi onda imaju prednost prilikom zapošljavanja.

Inače, ja sam se oduvijek protivila obavezi postavljanja slike u CV. Sa slikom se teže oduprijeti diskriminaciji kandidata zbog boje kože, invaliditeta, izgleda općenito. Ipak smo ljudi, a poznato je da naša vrsta mišljenje značajno zasniva i na izgledu osobe, što nikako nije kriterij za dobivanje najvećeg broja poslova.
alexlambros alexlambros 17:13 18.05.2009

Re: opusteni CV

Posto cesto imam priliku da budem sa druge strane poslovne biografije


do not hesitate to contact me for further details

sinergija92 sinergija92 17:18 18.05.2009

Re: opusteni CV

jednatanja
ni ovo pitanje ne razumem bas, ali radila sam u raznim zemljama, od onih na koje se ugledamo i u svakoj od njih bi bilo skandalozno traziti od kandidata fotografiju (osim ako nije glumac, manken i sl), a u americi je bogami i zakonom zabranjeno.


Da, u Americi se ne traži slika na CV-ju jer se smatra nekom vrstom diskriminacije, u Nemačkoj vam CV bez slike neće primiti. Kako gde...


U Nemackoj je potrebno da fotografu, kada odete da napravite fotku, kazete da je za CV, onda on, dalje, zna sta mu valja ciniti, te neki poseban osvetljaj, te ugao, te (polu)smesak...


VIC:


Dosao Mujo u firmu na razgovor za posao...
- Prvo, u našem preduzecu se vodi velika briga o cistoci. Jeste li obrisali noge o otirac kada ste ušli?
- Jesam, bolan, kako ne bih!
- Drugo, od svakog radnika zahtevamo da govori istinu. Pred ulazom nema otiraca.
dunjica dunjica 18:00 18.05.2009

Re: opusteni CV

U Nemackoj je potrebno da fotografu, kada odete da napravite fotku, kazete da je za CV, onda on, dalje, zna sta mu valja ciniti, te neki poseban osvetljaj, te ugao, te (polu)smesak...


Dobar fotograf je još i pitao za koju vrstu posla, jer nije isto hoćeš li da te prime zato što zračiš iskustvom ili ljubaznošću... Najveći broj tih fotki je ionako bio bedast.
Dr M Dr M 19:05 18.05.2009

Re: opusteni CV

Napisi da znas da letis


Ne, napisi da si savladala Strah od letenja

Efikasnije i izaziva radoznalost..
dragan17 dragan17 19:48 18.05.2009

Re: opusteni CV

anonymous_alcoholic
Pa vi slobodno preuzmite sve sto vam se pruzima.

ovo ne razumem

Da razlozim, kad Vi budete odlucivali o tome kakav CV da Vam kandidati posalju, Vi preuzmite poslednja dostignuca.

anonymous_alcoholic

Zar mislite da se samo "lepi" ljudi fotografisu?

ni ovo pitanje ne razumem bas, ali radila sam u raznim zemljama, od onih na koje se ugledamo i u svakoj od njih bi bilo skandalozno traziti od kandidata fotografiju (osim ako nije glumac, manken i sl), a u americi je bogami i zakonom zabranjeno.

ja licno mislim da je potpuno nepotrebno i ponizavajuce za kandidate, bez obzira da li su lepi ili ne. ja se sasvim sigurno ne bih javila na takav oglas (a na svu srecu imam izbor za razliku od prosecne osobe u srbiji).

ali ajde, kao poslodavac koji trazi fotografije, recite mi da bolje razumem - kako vam fotografija pomaze da odlucite ko je dobar kandidat kojeg treba pozvati na razgovor? da li obijate da pogledate CV ako nema fotografije? da li vi okacite vasu sliku na oglasu za posao? da li na osnnovu slike odlucite koje kandidate da eliminisete? stvarno ne razumem cemu fotografija i kako takav zahtev moze pozitivno da utice na kandidate.


- Kao prvo, neko ko ne posalje sliku nije ni procitao oglas vec je samo video poziciju.
- Kao drugo, neko ko svesno posalje kompromitujucu fotografiju (pod kompromitujucim smatram sve sto nije ozbiljna fotografija za zvanicni dokument ili uradjena bas za CV) nije ozbiljan kandidat.
- Kao trece, gledanje na fotografije u smislu "ovaj kandidat je lep a ovaj nije" je poprilicno prizemno, i iskreno cudi me da Vam je bas to palo na pamet.
- I kao cetvrto, dobijanje fotografije omogucava blagi uvod u licni susret i analizu, npr kao sto je ova

Odabir kandidata koji dolaze na razgovor se vrsi na osnovu kvaliteta poslate biografije (zato uvek i trazim biografije pripremljene bez fotografije, da podsvesno ne bih nekoga ostetio), a tek onda odabranima za razgovor prikljucujem fotografije.

Nadam se da ste me sada razumeli

dragan17 dragan17 19:57 18.05.2009

Re: opusteni CV

Covek u belom
dragan17
Ovakve CVjeve su imali i oni koji su kasnije pootvarali firme koje ste opisali u prvoj polovini posta

Posto cesto imam priliku da budem sa druge strane poslovne biografije, tj da je analiziram evo par prakticnih saveta:

1. Ne verujem vasim motivacionim pismima, ja znam da ste se prijavili samo zbog para. Stoga skratite to malo i ne preterujte sa uvazeni i uvazena kompanija. Ja radim u njoj i znam kakva je iznutra.

2. Ne interesuje me vas prosek ocena u osnovnoj a ni srednjoj skoli. Generalno, ne interesuje me ni vas prosek ocene na fakultetu, ali ne smeta da ga stavite u CV. Ja sam studirao i znam (i iz licnog iskustva) da to ponekad nista ne znaci.

3. Ne interesuje me vasa spremnost za zrtvovanje, ne treba mi bombas samoubica vec sposbna osoba.

4. Ne zanima me da li uzgajate pcele, vrcate med, skupljate znacke ili sklapate makete aviona. Vas hobi je meni potpuno nebitan. Necemo se druziti van posla i najcesce necemo imati vremena za zajednicke teme koje nisu vezane za posao. Ako negde i zaglavimo na aerodromu satima onda cemo se ispricati koji med je najbolji. Sto se mene tice, meni je bitno da je u tegli.

5. Potrudite se da imate sto vise iskustva koji je vezan za posao za koji konkurisete. Opravdanja "ovo mi je prvi posao" ne smatram zadovoljavajucim. Uvek mozete negde da volontirate (svaki srpski "gazda" voli volontere). E sad ako je vama lepse da sedite kuci i da cekate da dobijete posao a sa njim i iskustvo... razumeli smo se.

6. Ne pisite pripovetke. Sve moze da se objasni u dve recenice. Evo primera:
II svetski rat je zapoceo 1 septembra 1939. invazijom Nemacke na Poljsku.
15. avgusta 1945, kapitulacijom Japana, II sv. rat je zavrsen.

Ako budete pozvani na razgovor i ako nekoga bude interesovalo nesto detaljnije od ove dve recenice imacete priliku da se pokazete u pravom svetlu.

7. Posaljite NORMALNU sliku ako zelite normalan posao. Pod normalnom slikom mislim iskljucivo na sliku za dokumenta, pasos ili licnu kartu. Lepo ste se sredili za onu svadbu, uniforma ti stoji kao salivena, bikini je bio hit tog leta, ali... slika za dokumenta ide u CV Ako vam je tesko da se slikate za CV koliko ce vam biti "lako" da uradite ono sto se od vas trazi na poslu.

8. otvorite normalan mail za konkurse ime.prezime@gmail/yahoo/stagod.com Nikako da vam kontakt bude BlueMoon@g.com, acaisashka@....com
Ovo je tipican primer (vazi i za Srbiju i za svet) zasto su HR menadžeri ("nekadašnji referent za kadrovska pitanja a danas gazdin buldog i bič božiji" ) generalno propast za firme. Tacnije ok su sto se tice primanja ljudi opstih profila pobrojanih gore (sekretarica, menadzer, kafe kuvarica, cistacica, vozac), ali su smrt za visokokvalifikovane pozicije.

1. U motivacionim pismima se obicno podrobnije obrazlazu prakticna iskustva na projektima, uskostrucna znanja, etc. za koja nije bilo mesta u CV-u. Problem je sto je prosecanom HR menadzeru svejedno sta tu pise posto se on u to razume kao Jelena Karleusa u unifikacionu teoriju.

2. "Sta mi se bre tu razmece nekim Dr/Mr titulama kad sam i ja studirao 6 godina na visoj poslovnoj..."

3. "Sposobna osoba"=zna da se snadje kada treba, citaj zna da podmaze koga i kada treba.

4. "Vas hobi je meni potpuno nebitan. Necemo se druziti van posla i najcesce necemo imati vremena za zajednicke teme koje nisu vezane za posao. " - Firma koja ima ovakvu politiku prema zaposlenima nigde nece dogurati. Opis koji Alex daje u tekstu "da vas budući poslodavac poseduje ako ne baš u pravno formalnim okvirima karakterističnim za društveno uređenje drevnog Egipta i Mesopotamije, onda makar u skladu s privrednim pravom Vizantije ili Francuske neposredno pre izbijanja revolucije" je sasvim odgovarajuci.

5. U sred problema. A problem je koliko je neko ko je cita neciji CV u HR-u u stanju da proceni tudje iskustvo u slucajevima koji se ticu visokokvalifikovanih poslova.
Evo podrobnije da objasnim kako radi prosecni HR menadzer. U levoj ruci drzi spisak zahteva (koje mu je dao doticni lik iz odeljenja koje trazi zaposlenog) koje treba da ispuni potencijalni kandidat, a u desnoj CV i pokusava da nadje sto vise 1-1 preslikavanja. E sad problem je u tome sto sadrzaj u levoj ruci tesko da razume, a u desnoj mu se cini da cita kineski pa se ocena preslikavanja vrsi po principu pattern recongitiona i to na nivou kljucnih reci.
Ocena prethodnih iskustava se svodi na to dal je cuo ili nije za firme u kojima je potencijalni kandidat prethodno radio. Tek ako je cuo, eventualno ce pogledati i sta je nesrecnik radio u prethodnoj firmi. Oni bas super savesni HR menadzeri ce prethodne firme (ako za njih nisu culi) potraziti na internetu i na osnovu izgleda homepage-a zakljuciti da li da CV kandidata smesti u korpu ili da izgubi jos 30 sec citajuci Skills sekciju, gde ce procenat kljucnih reci koje doticni HR menadzer prepoznaje drastino pasti (citaj ako prepozna jednu rec na konju si).

6. "Ne pisite pripovetke. Sve moze da se objasni u dve recenice." = ceniti vreme HR menadzera od najvece je vaznosti, ne daj boze da izgubi 1 min duze po CV-ju dnevno, pa znas li ti koliko on CV-ja mora da procita. Zamisli da ima da procita 20 CV-ja tog dana i da na svaki mora da izgubi 1 min vise, pa to je 20 izgubljenih minuta, znas li ti koliko se cigareta i pauza za kafu moze napraviti za to vreme?

7. Da ponovim vec postavljeno pitanje, cemu uopste slika ako nije PR pozicija?

8. Konacno jedan razlozan savet.





Dakle, definitivno bi prosli HR. Sto se mene licno tice prvi krug bi jako kratko trajao.
Ubedjivanje (a svaki dijalog pa i ovaj na blogu je ubedjivanje) je pronalazenje zajednickog resenja, a ne trazenje razlika, Ubedjivanje je jedna vrsta udvaranja, a ne vredjanja.
E sad ja ne kazem da Vi niste apsolutno u pravu. Samo kazem da, ili ne znate da to predstavite na pravi nacin, ili ne zelite. Ja bih rekao ovo drugo. Da zakljucim, ako cete takvi da budete i sa klijentima onda Vas ja od srca zelim kod konkurencije, i to na sto visem polozaju.
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 20:14 18.05.2009

Re: opusteni CV

Nadam se da ste me sada razumeli

pa, ako vam se javljaju kandidati koji drze do sebe, odlicno za vas! ako je srbija zemlja u kojoj ljudima ne smeta da salju fotografije i misle da je to u redu, opet super, svaki narod zasluzuje drzavu i drustvo po svojoj meri. u svakom slucaju, hvala na pojasnjenju, uvek je zanimljivo cuti kako razmisljaju srpske gazde
dragan17 dragan17 20:20 18.05.2009

Re: opusteni CV

anonymous_alcoholic
uvek je zanimljivo cuti kako razmisljaju srpske gazde


Greska, strani placenik.
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:03 18.05.2009

Re: opusteni CV

E za to ne znam, obzirom da ce moj CV citati tri Nemice, tako sam cula...Ne dele oni nas smisao za humor

kaži im iskreno da su im avioni neviđeno tesni i da imaš neke preporuke, recimo, da se izbaci svaki drugi red da i ovi preko metar i po mogu da sede.
a biće im i puniji avioni.
die hard die hard 22:09 18.05.2009

Re: opusteni CV

Inače, ja sam se oduvijek protivila obavezi postavljanja slike u CV. Sa slikom se teže oduprijeti diskriminaciji kandidata zbog boje kože, invaliditeta, izgleda općenito. Ipak smo ljudi, a poznato je da naša vrsta mišljenje značajno zasniva i na izgledu osobe, što nikako nije kriterij za dobivanje najvećeg broja poslova.
*novo


Oduvek sam nekako voleo komentare blogera Dunjica, a sad jos i vise.
laluza laluza 22:37 18.05.2009

Re: opusteni CV

Posto sam ja slucaj "trazim posao", nadam se da se nikad necemo sresti. (inace nema problema)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:07 19.05.2009

Re: opusteni CV

anonymous_alcoholic
Ипак је за слику било најважније да буде нормална, а утисци са слике и уживо често су се супротстављено укрштали...

jel ne mislite da tako dovodite sebe u opasnost da nekog eliminisete zbog "utiska sa slike", a ko je inace dobar kandidat.

a ako ne eliminisete zbog "utiska sa slike", onda sta ce uopste slika? zaista pokusavam da razumem.

Ево, покушаћу да помогнем у разумевање: то је прелиминарни тест који потврђује да: а) кандидат зна да некако прикачи слику у електронску пријаву; б) кандидат зна да разликује слику језера од властите слике или да свадбе нису једина места на која иде да се фотографише.

Много њих не прође ни овај тест.

Ово је живот, остало је теорија.
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 08:52 19.05.2009

Re: opusteni CV

Много њих не прође ни овај тест.
Ово је живот, остало је теорија..

pa, posto u srbiji ocito ljudima ne smeta da im traze slike, onda zasto ne, kao sto rekoh. ne znam samo zasto se onda kandidati cude kada ih na razgovoru ili na poslu tretiraju kao stoku, kada su sami veselo pristali da ih tako "testiraju".
dragan17 dragan17 09:39 19.05.2009

Re: opusteni CV

anonymous_alcoholic

pa, posto u srbiji ocito ljudima ne smeta da im traze slike, onda zasto ne, kao sto rekoh. ne znam samo zasto se onda kandidati cude kada ih na razgovoru ili na poslu tretiraju kao stoku, kada su sami veselo pristali da ih tako "testiraju".


Mislim da malo preterujete sa zakljuccima. Tamo gde ljude tretiraju kao stoku obicno ne traze ne fotografiju, vec ni CV. "Dodjem ti dodjes mi" pozicije.

Dovoljno je da malo proceprkate po komentarima pa da vidite generalni stav ljudi u Srbiji. "E bas necu da volontiram, ja da radim a oni da zaradjuju, ko si ti da meni trazis biografiju..." samo jos fali ono Ja sam dete palog borca.

U Srbiji ima mnogo ljudi koji i pored zelje da rade nemaju posao, bar ne u svojoj struci. Sa druge strane su oni koji misle da su bogomdani za bas onu poziciju koja im se svidela. Nespremni za bilo kakvo dokazivanje, za bilo kakav trud koji zahteva odstupanje od marsute zamisljene pre dolaska na posao. Pa onda filozofi koji sve znaju i sve ce da ti objasne (prepoznacete ih po tome sto zapocinju recenicu sa "Ne, ne nije tako, pazi..."...

Poslodavci su druga prica, retke su domace firme u kojima cete dobiti ono sto je na pocetku dogovoreno. Ako nista drugo, krace vas na promeni kursa.
Jos kad se ovakav poslodavac i onakav zaposleni sretnu i zapocnu saradnju... Pa tu mora doci do emotivnih raskida.

Volontirao sam, jos dok sam studirao, radio sve ono na sta sam mogao da spustim ruke a za sta sam mislio da ce mi biti od koristi. I bilo mi je od koristi. Ako nista drugo svoj prvi CV nisam morao da popunjavam, izvinite ali, glupostima kao sto su prosek ocene u osnovnoj i srednjoj skoli i medjuopstinska takmicenja (da ne bude zabune, prosek je sve vreme bio 5,00 a za ta takmicenja bi mi trebao jedan list A4)

Upadao sam u razne firme ukljucujuci i ove, "u kojima se ljudi tretiraju kao stoka" I sta sam radio? Napustao ih. Vrhunac moje karijere u tim kvazi preduzecima jeste dan kada im dajem otkaz a "gazda" mi nudi mnogo bolje uslove da ostanem. Treba li da vam kazem da nikad nisam napustao posao dok ne nadjem sledeci...

Uglavnom, ljudi koji imaju izbora u nalazenju posla su u Srbiji razmazeni. Cini se da je u glavama jos uvek neko socijalisticko/utopijsko pravo po rodjenu na stabilnu sluzbu u kojoj se od prvog dana ponasas kao direktor. Toga vise nema, ko hoce dobar posao, mora jako da se potrudi i sigurno ga nece dobiti iz prve, niti ce mozda bas prvi posao biti onaj koji mu se svidja.

Pre 7 godina je jedan moj kolega, koji ne zna ni jedan strani jezik, izjavio da nece da uci engleski jer on konkurise za posao u Srbiji.
Sta ces za komunikaciju unutar kompanije (koja je internacionalna i svakodnevno treba poslati mail van Srbije).
Ako dobijem posao onda cu upisati neki krus.

Danas radi u nekom bosanskom poluselu. Jezik zna, ba.


anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 09:59 19.05.2009

Re: opusteni CV

Mislim da malo preterujete sa zakljuccima.

pa, buduci da se od svih iz srbije koji su procitali ovaj blog, niko nije javio da ima problem sa slikama, onda ocigledno preterujem. za mene, sva sreca da ne zivim u srbiji, a kao sto po treci put primecujem, za stanovnike srbije nema problema, tako da je dalja rasprava o slikama bespotrebna.

sto se tice ljudi koji imaju osecaj da im neko duguje posao, i to ne bilo kakav, iako se nikad nisu potrudili da ga zasluze, to je po meni, sasvim druga prica. i znam da je poslodavcima u srbiji vrlo tesko da nadju kvalitetnu radnu snagu, tako da, i ovo je moje misljenje, ako hoces najbolje, najbolji ce imati velik izbor gde mogu da rade -a ako je tako - onda je bolje da im pokazes postovanje, i ne trazis od coveka koji ima, recimo, 20 godina inzinjerskog iskustva u najvecim svetskim kompanijama, i zovu ga rekruteri svakodnevno, da ti salje sliku i radi 3-satni "test inteligencije"

a jos su posebnija prica oni koji "cekaju" posao vec X godina, i mnogo se ljute na drzavu sto mu ga nije "obezbedila"
mariopan mariopan 14:03 19.05.2009

Re: opusteni CV

bandina
2. Ne interesuje me vas prosek ocena u osnovnoj a ni srednjoj skoli. Generalno, ne interesuje me ni vas prosek ocene na fakultetu, ali ne smeta da ga stavite u CV. Ja sam studirao i znam (i iz licnog iskustva) da to ponekad nista ne znaci.





Treba da napisem CV za Lufhanzu, imas neki savet?

Evo, moja snajka upravo danas ide da potpise ugovor sa drugom aviokompanijom, a stara je zove i nudi mnogo vecu platu pa je na mukama.

Mislim da je gore navedeni tekst dobar (dragan17), neki iskren tekst bi ti svakako pomogao + iskustvo. Inace, ko zna sta ce da prevagne u nekoj odluci o zaposljavanju.

Zelim ti mnogo srece
mrdax mrdax 16:01 19.05.2009

Re: opusteni CV

Vauuuuu... O kome li se radi ovde? Mora da je neko iz Pierce & Pierce. Ovoliko arogancije odavno nisam video.
Sa jedne strane se potpuno slazem da su kod nas ljudi (vecinom sa fakultetom) osrednje spremni da se menjaju i da ne shvataju da se karijera gradi a ne dobija. Volontiranje se kod nas uglavnom svede na iskoriscavanje a ne sticanje iskustva, jer radis poslove koji niko normalan nece ni za koje pare i koji ce te zakociti ali je i to jedna stepenica. Jos je naivnije ocekivati da neko studira recimo medicinu u roku sa visokim prosekom i da upise specijalizaciju recimo za hiruga i da u 32-33 tek krene na ima platu kao sto je nekome prva i da se kezi raznim HR managerima.
Ja sam od onih sto je imao prosek preko 9.5 i to mi je pomoglo na intervjuu za prvi i sadasnji posao . Naravno da je i engleski pomogao. U USA je cumulative grade point average (CGPA) bog i batina i govori mnogo dok je u Srbiji to povod za ismevanje onima koji su se dokopali 'moci' bez nekih posebnih licnih sposobnosti . I tako osrednji biraju, osrednji rade. Sposobni se teraju u inostranstvo a najnesposobniji muzu dok sve ne pukne opet po ko zna koji put.
dunjica dunjica 16:06 19.05.2009

Re: opusteni CV

Oduvek sam nekako voleo komentare blogera Dunjica, a sad jos i vise.


Život je težak, šta ćeš. Trudiš se skrenuti pažnju postavljajući hrpice neugodna mirisa po Blogu.
alexlambros alexlambros 16:31 19.05.2009

Re: opusteni CV

I tako osrednji biraju, osrednji rade. Sposobni se teraju u inostranstvo a najnesposobniji muzu dok sve ne pukne opet po ko zna koji put.


ziva istina
dunjica dunjica 16:53 19.05.2009

Re: opusteni CV

I tako osrednji biraju, osrednji rade. Sposobni se teraju u inostranstvo a najnesposobniji muzu dok sve ne pukne opet po ko zna koji put.


U jednoj od zemalja regiona vršili istraživanje što se događa sa studentima po završetku fakulteta. Rezultati sažeti u jednoj rečenici:

Najbolji napuštaju zemlju, osrednji se zapošljavaju u struci, najlošiji odlaze u politiku.
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 17:05 19.05.2009

Re: opusteni CV

Najbolji napuštaju zemlju, osrednji se zapošljavaju u struci, najlošiji odlaze u politiku.

najlosiji u kom smislu? posto je na balkanu politika privlacan / isplativ posao, za pretpostaviti je da ima puno kandidata (kao i za sve drugoo sto je pozeljno). to bi impliciralo da onaj mali broj (od mnogih) koji uspeju nije toliko los, kada je uspeo da se probije iz guzve mnogih. na primer, sasvim je sigurno da moraju da budu jako dobri u networkingu, pregovaranju i da imaju razvijen instinkt / emotivnu inteligenciju da bi se odrzali u tom dog-eat-dog svetu.

sumanjam da je tako lako, kako se prikazuje.
dunjica dunjica 17:09 19.05.2009

Re: opusteni CV

najlosiji u kom smislu?


kao studenti, kažu. Ne bih se složila s dijelom konstatacije za najbolje i osrednje, priznajem. Složila bih se sa zadnjim dijelom, empirijski.
dragan17 dragan17 17:44 19.05.2009

Re: opusteni CV

mrdax
Vauuuuu... O kome li se radi ovde? Mora da je neko iz Pierce & Pierce. Ovoliko arogancije odavno nisam video.
Sa jedne strane se potpuno slazem da su kod nas ljudi (vecinom sa fakultetom) osrednje spremni da se menjaju i da ne shvataju da se karijera gradi a ne dobija. Volontiranje se kod nas uglavnom svede na iskoriscavanje a ne sticanje iskustva, jer radis poslove koji niko normalan nece ni za koje pare i koji ce te zakociti ali je i to jedna stepenica. Jos je naivnije ocekivati da neko studira recimo medicinu u roku sa visokim prosekom i da upise specijalizaciju recimo za hiruga i da u 32-33 tek krene na ima platu kao sto je nekome prva i da se kezi raznim HR managerima.
Ja sam od onih sto je imao prosek preko 9.5 i to mi je pomoglo na intervjuu za prvi i sadasnji posao . Naravno da je i engleski pomogao. U USA je cumulative grade point average (CGPA) bog i batina i govori mnogo dok je u Srbiji to povod za ismevanje onima koji su se dokopali 'moci' bez nekih posebnih licnih sposobnosti . I tako osrednji biraju, osrednji rade. Sposobni se teraju u inostranstvo a najnesposobniji muzu dok sve ne pukne opet po ko zna koji put.


Sto se tice komentara koji je bio povod za ovaj Vas zakljucak o mojoj aroganciji, tu sam samo bio iskren. Zao mi je sto nekim ljudima trebaju smernice za razumevanje obicne preporuke za pisanje prvog CVa. Moja namera je bila da nekome ko zaista pise prvi CV dam najosnovnije informacije sta je ono sto se zaista ceni u biografiji, jer sam i sam u pocetku bio zbunjen i slusao savete onih koji nikada nista nisu usplei ali o svemu su najbolje obavesteni.
Kad neko nikad u svojoj karijeri nije imao prilike da donosi odluku vec samo da sprovodi tudje odluke, posle izvesnog vremena postaje pomalo ozlojedjen, razocaran i u svemu trazi tudju gresku, aroganciju, sve mu je neiskreno, sve je laz...

Kada sam rekao da prosek ocena na fakultetu nije bitan i da to znam iz licnog iskustva, nisam mislio na sopstveni prosek. On nije bio nizak. Iz licnog iskustva je znacilo da sam studirao u vreme mladih SPSa i JULa i da sem gledao ljude koji sa nikakvim trudom postizu ono sto smo kolege i ja postizali danonocnim radom, kad nismo na demonstracijama. Zato ne uzimam prosek kao bitan faktor u odlucivanju.

"Osrednji biraju, osrednji rade, sposobni se teraju u inostranstvo..."
a poceli ste komentar sa zakljuckom o tudjoj aroganciji

alexlambros alexlambros 19:45 19.05.2009

Re: opusteni CV

Najbolji napuštaju zemlju, osrednji se zapošljavaju u struci, najlošiji odlaze u politiku.


to sve objasnjava
dragan17 dragan17 00:07 20.05.2009

Re: opusteni CV

alexlambros
Najbolji napuštaju zemlju, osrednji se zapošljavaju u struci, najlošiji odlaze u politiku.


to sve objasnjava


Da, da, drugim recima, previse sam sposoban da bih ostao u Srbiji koju su unistili losi politicari, previse sam dobar da bih postao politicar koji ce nesto promeniti, ali sam dovoljno daleko da mogu da kritikujem sve koji nisu otisli.
“There is no problem so big it cannot be run away from.”


Postoji prica po kojoj je prva kuca sa spratom napravljena da bi jedan koji je mislio slicno mogao da gleda sa visine na ostale smrtnike. Sa prvom kisom kuca od blata se rastopila i mali samozvani "Bog" se vratio tamo gde mu je i mesto.



ludilomashina ludilomashina 11:43 20.05.2009

Re: opusteni CV

brate...sto ne bih volela da radim za tebe!
dragan17 dragan17 12:11 20.05.2009

Re: opusteni CV

ludilomashina
brate...sto ne bih volela da radim za tebe!


Ne bi ni radila za mene, vec bi radili zajedno, za kompaniju
sladjamk sladjamk 15:52 18.05.2009

CV - i ti je sjajan

ali s njim te ni rodjeni brat nece zaposliti
Nazalost pises i sam, vremena su se promenila. Poslodavcima vise nisu potrebni ljudi, od krvi i mesa vec roboyi kojima jedini prioritet u zivotu predstavlja samo kancelarija. Tako me zao svih posebno generacija koje tek treba dodju. Ko zna sta ce od njih traziti???

Preporuka za terkst!
srki92 srki92 16:04 18.05.2009

fenomenalno

A taman sam poceo da pevusim ono standardno, dok se spremam za posao:

"what's the worst day of the week that gets us all depressed..."

al' me nacisto oraspolozi.


Nego sta si ti drugo ocekivao, pa nakotilo se tih beskorisnih zanimanja, evo i ovde kod mene u USA se bre firme sastoje od dva inzenjera koja jedu malu decu, jedne babe sa fabricke trake koju su ova dvojica na svoju inicijativu utrenirala da lemaci malecne komponente, a ostalo su svi ti pobrojani PR i ostali jednako beskorisni menadzeri, HR-ovi, nekakvi tipovi koji putuju od jedne do druge poslovne jedinice i drze nekakva "predavanja" (prodaju maglu i promaju ali u okviru kuce), pa, sekretarice/cistacice u formi accountant ili office menadzera i citavog copora sejlsmena koji ovoj dvojici na dnu lanca ishrane 24-7 laju za vrat: "ka'ce bude gotovo!? Pa prodali smo vec milion komada a jos nije gotovo!". A meni dodje da im kazem, ma mrs bre i pi**ku materinu, napravi ga sam za tri nedelj, mamu ti j****em!!!
Ali posto je to u svakoj firmi vecina, onda je sve podeseno tako da oni imaju vrednost u sopstvenim i CEO-vim ocima, umesto da sede kuci ili nadju neki posten pos'o.

I ne moram da ti kazem, jasno je ko prvi leti sa posla kad brojevi ne izgledaju dobro (ne inzenjeri, oni idu drugi, nego baba koja se grbaci za radnim stolom sa lemilicom u ruci umesto da sedi kuci i cuva unuke). Zato ta dva inzenjera kad im sve dopizdi, otvore svoju firmu. Tako da i oni mogu da bud menadzeri. I pozovu i babu, tek da imaju za pocetak koga da tlace.

Smrt menadzerima!

Ajde zdravo.

shumska shumska 16:38 18.05.2009

Re: fenomenalno

Ako postoji nešto na čemu zavidim svojim roditeljima onda je to činjenica da nikad u životu nisu sastavili CV.

i ne samo svojim roditeljima, već svima koji već imaju bogato radno iskustvo, a nisu se patili sa ovim formama!! preporuka od mene, a nešto mislim da će ih biti puuunoo jer text pogadja srž mnogih problema pri zapošljavanju-danas...
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:06 18.05.2009

Re: fenomenalno

shumska
Ako postoji nešto na čemu zavidim svojim roditeljima onda je to činjenica da nikad u životu nisu sastavili CV.

i ne samo svojim roditeljima, već svima koji već imaju bogato radno iskustvo, a nisu se patili sa ovim formama!! preporuka od mene, a nešto mislim da će ih biti puuunoo jer text pogadja srž mnogih problema pri zapošljavanju-danas...

e, al su morali da budu podobni.
to je više od svakog cv-a.
marija_sale marija_sale 16:49 18.05.2009

tekst,

je fantastičan. I u potpunosti se slažem sa svim navedenim u istom. Ne podnosim HR meneadžere i sl. gospodu, koja se smatraju kompetentnim da odlučuju o pitanju moje sudbine. i ne samo moje, svačije. Lešinari koji misle da sve znaju, a ustvari su teški gov*ari. I baš me briga što će se sad zbog te izjave možda neko slučajno uvrediti. Ne zanima me. To mislim. U svakom slučaju, neću da radim bre od jutra do sutra, a da me neko tamo zaje*ava i plaća me nešto simbolično. Em imam ponos, em imam dostojanstvo. Neko gore pomenu, da nije bitan prosek? Da, da, važi. Nije baš 10, ali mu je blizak, i uvek će se naći izgovor, koji se zasniva na činjenici ,, Vaš prosek nije dovoljno visok. Kako ste uopšte mogli da aplicirate na ovu poziciju?''-kaže barbika, pola godina starija od mene, sa IQ ispod 70. Na šta sam ja počela da pravim haos u dotičnoj kancelariji, rekavši joj da je ćorava, glupa, guska, ljubomorna, isfrustrirana kučka i sl. (naravno sve to na fin način, i sa snisohodljivim ironičnim tonom, koji ,,pametnica'' nije mogla da protumači, nego je samo treptala)!! I posle da mi kaže neko da neću da radim. Hm? Hoću, ali poštujem sebe!!! Kako da imamo radno iskustvo od x godina, kad niko neće da nas zaposli? Da volontiram?? Da, da, i to je pokušaTo sa moje strane, ali to se pretvori u kuvanje kafe i kupovanje bureka. Naravno da ništa od navedenog nisam uradila, jer ni sebi ne kuvam kafu, a ni ne kupujem burek!! Tako mi je i praksa i izgledala, strašno!!! Kaže jedan ,,aj skuvaj kafu svima'', ja reko važi. Samo sam se upisala da sam došla, uzela torbu i otišla.

Blogopisaču, preporuka.

Pozdrav.

M.
Niikola Niikola 17:34 19.05.2009

Re: tekst,

Ne podnosim HR meneadžere i sl. gospodu, koja se smatraju kompetentnim da odlučuju o pitanju moje sudbine. i ne samo moje, svačije.


Ne volim ih ni ja, ali... HR-ovi u principu pokupe gomilu CV-ja (pojamnemamodakleikako osim ako je baš raspisan konkurs za neko mesto pa se ljudi javljaju, što se u principu jako-jako retko dešava - ne pričam o Srbiji). Sada, zavisno od broja raspoloživih CV-ja, naprave neki preliminarni odabir ako je potrebno, recimo svedu na nekih 20-ak best-match kandidata, ili jednostavno pošalju sve ako ih nema previše - nekome ko je direktno nadležan za posao koji je u pitanju. A taj je obično neko ko zna (jede malu decu u struci koja se traži) i koji odbaci one koji ne zadovoljavaju osnovne kriterijume. Ostatak se poziva na intervju gde onaj sto jede malu decu pozove jos dvojicu da lakse okrecu rostilj. Najbolji koji prodju tu fazu zovu se na jos jedno rešetanje, samo sad još detaljnije što se tiče struke. Ako se ne nadje kandidat koji odgovara, ne uzima se najbolje rangirani - obično se postupak ponavlja. Možda HR-ovi biraju sekretarice, ali ne verujem da postoji ozbiljna firma gde oni biraju stručnjake (doktore, inžinjere, itd.) .

CV je bitan da bi prošli prve filtere - posle toga ne vredi apsolutno ništa.
dj dj 17:37 18.05.2009

sjajno...

.... hvala :)))
eizo eizo 17:41 18.05.2009

...

Jel mogu ja ovaj CV da pozajmim ?
alexlambros alexlambros 17:46 18.05.2009

Re: ...

Jel mogu ja ovaj CV da pozajmim ?


be my guest
ines08 ines08 19:30 18.05.2009

Super napisano,

potpisujem svaku reč

Više puta sam prošla te situacije - pisanje adekvatnog cv-a, intervjui kod raznoraznih kursadžija i eksperata, dok nisam našla normalnog poslodavca i posao koji mi odgovara.

A ako ne daj bože, budem morala da pišem ponovo cv i konkurišem za posao, prepisaću ovaj tvoj (nadam se da nemaš ništa protiv)
hexenschuss hexenschuss 19:33 18.05.2009

ljudi su

najblizi savrsenstvu u svojim CVjevima...
sinergija92 sinergija92 20:42 18.05.2009

Re: ljudi su

hexenschuss
najblizi savrsenstvu u svojim CVjevima...


da...i svi se lice jedni na druge ... ....Odlicno receno....

A i ovi sto pisu oglase za zaposlenje nisu nista bolji .....
Oglas za menadzera u zdravstvu:
".....rad u dinamicnom okruzenju, mogucnost napredovanja u karijeri...bla, bla, bla..."
A isti tekst i za magacionera u nekom skladistu ....
hajkula1 hajkula1 20:35 18.05.2009

Skoro sve si obuhvatio


Preporuka

maqdalena maqdalena 00:46 19.05.2009

ajoj kako me je pogodila tema ko pesma :)

Za koji meses raskrsticu sa formalnom edukacijom na vjeki vjekov amen. A jos od decembra gledam i cackam gde bih mogla da tutnem cv i cover letter.

Iako je tekst za 10ipo kolega:) meni se cini da je trenutno mnogo veca umetnost, od sastavljanja sivija, pronaci konkurs koji ce koliko toliko da pase. Onog trenutka kad sam shvatila da je situacija krajnje zahebana i da konkursa na internetu ima al u tragovima, pocela sam da treniram i upraznjavam sport "kuc-kuc, znam da ne cekate nikog, necu ja da vam smetam, samo sam htela da se javim i da vam ostavim rezime" :)

SEKa nam dodatno otezava ovu pricu sa apliciranjem :/

super je sto su se javile i osobe sa druge strane ekrana na kom svetluca nas cv :]
toni.bilincic toni.bilincic 01:20 19.05.2009

hm

Ako postoji nešto na čemu zavidim svojim roditeljima onda je to činjenica da nikad u životu nisu sastavili CV.

Koliko ti imaš godina, bogte?!
....
Tekst je
debora debora 07:24 19.05.2009

nisu ni moji

zaposlili se odmah posle fakulteta krajem sezdesetih (mama, matematicarka), pocetkom sedamdesetih (tata, inzenjer). Bile im dovoljne ocene sa fakulteta.
alexlambros alexlambros 16:28 19.05.2009

Re: hm

Koliko ti imaš godina, bogte?!
leopold_lady leopold_lady 08:28 19.05.2009

Slažem se Aleksa sa tobom....

u većini stvari.... Ali,ali.... Na žalost - taj koji bi čitao tvoj CV bi ti odgovorio ovako - Nećete da radite - ne morate,ima ko hoće....Nećete da vas jašemo mi - jahaće vas drugi.... Hoćete posebne uslove - teško ćete ih igde dobiti.... I ? Reci mi da li ćeš raditi ili ćeš čekati da nađeš to što tražiš.... Od čega ćeš živeti dok to ne pronađeš ???

BTW.,meni je lako - jer nemam nekih obaveza - muža,decu,nemam ni stalnog dečka da mi se šlepa,za sada mogu da živim od roditeljskih donacija meni.... Da li ću moći uvek? Ne i znam to.... I možda se vratim na posao u trafiku,možda se ne zaposlim u toj,nego u nekoj drugoj firmi - jer neće moći moji da me izdržavaju 100 godina.... Bez obzira što sam im dete i što me vole.... I misliš da je meni sada bez posla lako.... Treba da tražim svaki dinar i da opravdavam za šta će mi.... I dešava mi se da popizdim i na kraju ne kupim ni ono što mi treba - jer mi to stalno visi nad glavom.... Pročitaj moj današnji unos u blog - da sada ne bi kpirala kao odgovor tebi.... Da vidiš kakve stvari se dešavaju u Srbiji....

Svi bi mi želeli nezavisnost,dobar posao,solidan život,osrednji auto i šta ti ja znam .... Danas je suludo vreme....
malena_nis malena_nis 10:16 19.05.2009

tema!

ubo si temu!
ja sam u ovom vec neko vreme. i kada kazem prijateljima kako opet pisem, popravljam i menjam cv, oni mi ne veruju. uopste ne kapiraju sta sve i koliko paznje treba da se posveti jednom cv-ju, i kako je umetnost napisati ga na nacin i formatu koji zadovoljava profesionalne standarde. ja sam uglavnom slala van Srbije, po EU, pa sam zato i toliko lickala i pazila da li mi je british english ili us english...pa da li sam dobro obuhvatila dosadasnje radno iskustvo ili ne....itd.
u svakom slucaju to jeste postala nauka maltene. predstaviti sebe na jednoj stranici, obuhvatiti sve sto si radio/la, da je pregledno i da je kao tvoja licna karta reprezentativno. a meni dodje sto puta da ubacim i ponesto duhovito, i meni je to prednost.
ipak kazem sebi da ili se prilagodjavam poslovnom svetu ili ne....pa da dodjem do intervjua samo, posle cu se predstavljati kako hocu...
ja sam na prvom intervjuu za inostrastvo bila duhovita i smejala se sama svojim salama, mislila sam da me nece nikada vise pozvati, ali eto ipak im se to dopalo i izdvojilo me od ostalih.
tako da se nikad ne zna, ja ipak mislim da svako treba da ubaci delic sebe u poslovni razgovor (kada dodje do njega a da bi doslo glumi, sta ces, lupaj glavu sta ces pisati u mot pismu)
inace sta ce ti posao i sta ce ti sve ako ti sebe pogubis usput ne bi li zaradio koru hleba.
a verujem da jos ima firmi koje su zasnovane na zdravom razumu koje vode ljudi koji su ziva bica i koji nece zaposaljvati one plasticne face koji izgledaju original po uputima sa infostuda. meni je to isto dokaz inteligencije, ostati svoj a opet se uklopiti u zahteve...


preporuka za text! jedva cekam sledeci!
blue rider blue rider 11:38 19.05.2009

Karikiranje

Post je simpatican, jasna je poruka i ne pretenduje da da odgovore vec da prosto ukaze na to da CV nekada nije bilo potrebno pisati, a da sada dolazimo u situaciju da se tamo pisu manje vise neistine ili prikrivene istine kako bi se doslo do posla. I to je skroz ok, text kao sto rekoh vrlo simpa. Naravno da nece ni pisac niti bilo ko drugi poslati takav CV - necu da radim, etc. Da ulazim u to da li Alex ima super sljaku i lovu necu ali verujem da nije u drami za posao pa moze tako da se zeza. Ili samo pise za blo. U suprotnom, pisao bi sta misli da bi ga kvalifikovalo za posao i to je to.

A sad, ekipa HR-ova u Srbiji je ta koja je pisanje CV dovela do neceg sto ljudi dozivljavaju kao stresno prvenstveno iz neznanja i naravno zbog toga sto moraju da opravdaju svoje zanimanje, primanja, seminare, etc. Ne slazem se sa Draganom i smatram da je vrlo arogantan u nacinu na koji pise. Posebno ako se bavi HRom, problem je veci.

Sustina je jednostavna, CV i motivaciono pismo su par i predstavljaju kandidata. Da li ispunjava osnovne uslove, da li je i koliko pismen (to se lepo vidi), kako je organizovan, etc. Motivaciono pismo ce pokazati da nije bio lenj, da je otisao na net, saznao vazne stvari o firmi za koju aplicira, pronaci tamo sta je vazno i svoje jake strane ukopiti u kompaniju. i tako to. Ako je nekom hobi da radi free climbing a drugom sah, jasno je da postoji razlika u karakteru a vecini firmi je bitan i karakter svojih zaposlenih. Da ne nabrajam dalje sta fali u opisu dragana.

Dragane, nadam se da u stvarnosti drugacije promisljas i radis (da si karikirao, jel), u suprotnom ce tvoji poslodavci imati manje uspeha od konkurencije, to je sigurno.
malena_nis malena_nis 17:08 19.05.2009

Re: Karikiranje

Ne slazem se sa Draganom i smatram da je vrlo arogantan u nacinu na koji pise. Posebno ako se bavi HRom, problem je veci.



to sam i ja htela da kazem. ali sto je najgore tako zaista razmislja vecina zaposlenih u HR-u ili kom god peronalnom odeljenju u Srbiji.
Pitam se kako bi Dragan razmisljao kada bi njegova zena, sin, cerka itd. bili u poziciji onog ko trazi posao. po nacinu na koji pise sumnjam da bi bio jednak prema svima, nije to pravda i zdrav razum vec gordost i arogancija. ne valja to, a tako ih je puno, cak je Dragan i vrlo blaga verzija.
Slazem se da treba malo pogurati mlade kod nas da rade a ne da cekaju poslove, i sve na gotovo kao sto vecina i radi, ali ne zaboravimo i to da kada studiras u Srbiji, nije lako raditi, ja sam sve vreme faxa radila, i dozivljavala haos od pojedinih profesora upravo zbog toga sto sam radila. da ne pricam koliko sam zdravlje ugrozavala takvim naporima da maltene u roku zavrsim fakultet i da radim puno radno vreme. volontiranje...hmmmm,postoji ta opcija, ali ajd ko ce ti dati novac za dorucak, za obucu koju ces pocepati, pa ako ti i roditelji ne rade (znam puno takvih slucajeva) sta onda......
ovo je Srbija a ne zapad, mnogo stvari treba uzeti u obzir.....
ines08 ines08 12:10 19.05.2009

Hm...

Ne bih puno kritikovala Dragana, jer kod nas se jako teško prihvata nov način razmišljanja i odnosa prema poslu.
Ona narodna "hleba bez motike" još uvek prolazi, na žalost, i ako se svi mi, na svoj način i u okviru svojih mogućnosti, ne potrudimo da se to promeni, nemamo ni pravo da se žalimo i kukamo nad svojom sudbinom.

Volontiranje, kao jedan od načina da se posle završene škole (a i u toku školovanja) stekne neko radno iskustvo i nauči nešto iz prakse, je sigurno mnogo bolja alternativa nego "čekanje" posla, da ne pominjem da je i praksa u svim razvijenim zemljama. Poslodavaca ima i ovakvih i onakvih, ali treba probati, pa ako ti se ne svidja - ideš dalje, s tim što si nešto naučio i iskusio - i negativno iskustvo ima svoje pozitivne strane.

I još nešto - moje poštovanje svim "stranim plaćenicima", jer kod domaćih gazdi nikada ne bi naučili ono što nauče radeći sa strancima.

Uvek možemo da kritikujemo, ali treba biti realan i izvući ono što je dobro, pa to ugrađivati i praviti sistem vrednosti, polazeći najpre od sebe.
mariopan mariopan 14:05 19.05.2009

Re: Hm...

Dobar ti je CV ,nasmejala sam se od srca
hannah.greener hannah.greener 15:48 19.05.2009

CV (iliti sivi)

Meni je ostala neizživljenja želja da glumim poslodavca na nekom razgovoru za posao.

Imam gomilu drugara koji su relativno uspeli u životu, u velikim, srednjim, malim i krajnje bednim firmama. Izaberu neku gomilu luzera koji su ionako otpali na blow-job interview-jevima, pozovu mene, ja se lepo sredim, tašnamašna i to sve, i onda se lepo iživljavamo nad idiotima.

Koliko bi ste se žrtvovali za firmu? Ima li vaš život ikakvog smisla ako ne dobijete posao kod nas? Šta je za vas prekovremeno radno vreme? Znate li da pevate?

Imali su Pajtonovci skeč na tu temu, sve sa zvoncem i čekanjem reakcije na to i slična kliberenja... Onda na kraju kažu da je mesto i tako popunjeno. Kandidat pita - pa čemu sve ovo onda? - Zato što je tako zabavno!!!

Super su CV-ji, napisao sam se ih toliko, i na kraju ništa nije upalilo. Morao sam da emigriram.
alexlambros alexlambros 16:26 19.05.2009

Re: CV (iliti sivi)

Morao sam da emigriram.


bogme, ozbiljno razmatram
hannah.greener hannah.greener 19:07 19.05.2009

Re: CV (iliti sivi)

Isplati se.

Kad vidiš sa kim sve NEMAŠ više posla... sve se isplati.
marina.m marina.m 17:03 19.05.2009

If you want it you already got it...

Da rezimiramo. Sve je vazno i nista nije vazno. Najbolji metod za izbor adekvatnog radnika bio bi npr resavanje projektnog zadatka umesto bilo kakvog CV-a. Zamislite kakav lik bi trebao da bude HR u tom slucaju (da do srzi poznaje materiju i bude odličan psiholog kako bi na osnovu rešenja provalio osobu=mission impossible). Pošto je sve šminka onda uzmeš proceduru i našminkaš šta tamo piše da treba i već si uradio pola posla. Potom lepo sednes i osmisliš kakav posao ti stvarno treba i desi se posao koji te u nekom smislu nadogradjuje na tvom životnom putu. Ipak je suština u onome što hoćeš da postigneš u svom životu kao inividua te se u posao uvek nekako uklopi u to. Znači ipak je Alex-ov CV jedna iskrena i dobra opcija za ličnu upotrebu jer od sebe ne treba nikad odstupati.
bocvena bocvena 18:13 19.05.2009

domaće iskustvo

Devedesetih je moj muž radio u firmi "Po.Bo.+". Prvo smo mislili da je to plus, a onda shvatismo da je krst, jer se firma zvala Pomozi bože!
Zahtevan je CV i na srpskom i na engleskom, a na razgovoru (neki treći krug - kao trka) pojavio se i tajanstveni čikica sa viskom. Onda je on bajao iznad ličnih karata, valjda hvatao loše vibracije i time pravio poslednji - odlučujući odabir. Zona sumraka u koju je moj muž tada upao, zahteva zaseban blog - toliko o sivijevima u Srbiji.

Iskreno se nadam da se sve promenilo na bolje, inače mi ne gine Milan Tarot kao poslednja odbrana od crne magije.
mirk_popitzki mirk_popitzki 21:05 19.05.2009

Zivot i prikljucenija

Idealan naziv za moj CV bi bio Zivot i ispusenija.
Nije problem u tome sto poslodavac zeli da vas muze, da ne kazem nesto drugo. Takva su pravila igre. Njegovo je da vas t... a vase je da se namestite da to bude sto bezbolnije. Ono sto meni smeta je sto trazi od vas da uzivate dok vas .... Ne trazite zaboga od ljudi entuzijazam

Sto se tice fotke, mozda je to bas za nekoga sansa, da izgledom zaseni poslodavca. Tako mi je svejedno da li me je isti ispalio zbog izgleda, godina ili neceg treceg
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 03:18 20.05.2009

vremena se menjaju

alexlambros alexlambros 11:12 20.05.2009

Re: vremena se menjaju

vremena se menjaju


funny
marina.m marina.m 11:57 20.05.2009

Re: vremena se menjaju

Fenomenalno.
ptiki ptiki 18:25 20.05.2009

A intervjui?

Znam da je prevashodna tema CV, i oko toga imam samo jednu nedoumicu.
Neki HR-ovi savetuju da se napiše hobi ili sport, kako bi mogli da sagledaju čoveka, a neki, kao na ovom blogu kažu da je to nebitno. Šta sad? Treba da potrefim na kakvog će HR-a moj CV naleteti?

Mene interesuju pomenuti intervjui.
Iz ličnog iskustva mogu da citiram pitanja koja sam dobio:


P: "Ja baš nešto nisam detaljno čitala Vašu biografiju... evo, ne piše da li ste oženjeni?"
O: "Tačno! Ne piše."
O2: "Tačno! Ne piše, jer Vas se to apsolutno ne tiče!"


P: "A kako ja da znam da nećete preći u drugu firmu ako vam se ponude bolji uslovi."
O: "Posao se zaslužuje, i ne dolazi se lako do posla. Verovatnoća da će mi neko ponuditi posao tek-tako je veoma mala."
P: "Jeste mala, ali ipak postoji!"
(O2: "Svako normalan bi prešao da radi u boljim uslovima, uključujući i Vas."


P: "Vi morate mene sada da ubedite da ćete slediti moju viziju, da od ove kuće napravimo nešto fantastično."
O: "Ako je vizija takve prirode da privlači i motiviše, siguram sam da ču je slediti, i da ću po ostvarenju takve vizije osetiti ponos što sam bio deo tima koji ju je ostvario." (pri tome niko nikad nije pomenuo viziju, niti je bilo šta u tom smislu bilo napisano na hodnicima, oglasnoj tabli, oglasu za posao ili web strani poslodavca, pa sam morao da improvizujem)
O2: "A koja je vaša vizija?"


P: "A jel' Vi imate rešeno stambeno pitanje?"
O: "Ako želite, evo odmah, potpisaću da se odričem učestvovanja na bilo kakavom konkursu za dodelu stana."
P: "Ne, ne, ne pitam to zbog toga, nego... ako morate da iznajmljuujete smeštaj, možda Vam plata to neće pokriti."
O: "Imam rešeno stambeno pitanje. Hvala Vam na brizi."
O2: "Ne tiče Vas se ni gde i kako živim, ni šta ću da radim sa zarađenim novcem!"


P: "Dobro, koliku platu očekujete?"
O: "Ne smatram sebe prosekom, ali očekujem beogradski prosek za početak."
P: "Pa, dobro, koliki je taj beogradski po Vama?"
O: "Po statistici koja se redovno objavljuje u Službenom Listu, prosečna plata u Beogradu je malo preko 400 evra."
P: "Jel' to u evrima ili u dinarima?"


Evo, neka mi neko odgovori, gde grešim? Mislim, očigledno je da grešim jer nisam zaposlen. Samo ne znam gde...
Ja sam govorio ovo što je pod O. Pod O2 je naveden alternativni odgovor, koji bi bio u duhu gore napisanog CV-a, i koji bih voleo da sam u prilici da izgovorim.



elastigirl elastigirl 15:07 21.05.2009

Da dodam - godisnji "aprajzali"

Svaka cast za tekst, potpuno saosecam. Doduse, meni je jos gore od pisanja CV-ja kad moram da sastavljam svoj godisnji 'aprajzal' u firmi, gde kao ja treba sama da se hvalim sta sam sve postigla u proteklih godinu dana. Tako da pod stare dane moram da menjam to sto sam vaspitana da budem skromna jer to na zapadu nikako ne prolazi, svi moraju vezbaju samoreklamu

Inace cela ova prica primanja preko veze me podsetila na to kako se mama moje kume zaposlila pre tridesetak godina iako nije imala nikoga da urgira za nju: aplicirala za neki administrativni posao, baji koji je bio glavni za zaposljavanje su se smucile intervencije za razne kandidate, i onako iznerviran upitao jel' ima neki kandidat da niko ne intervenise za njega. Kad je dobio odgovor da ima jedna kandidatkinja - on je nju i zaposlio

Inace cini mi se da se neko pitao ima li da je kome pomogao zavod za zaposljavanje - da se prijavim sa pozitivnim iskustvom. Zapravo tek sam bila zavrsila fakultet i otisla do zavoda da se prijavim. Primetim oglas na tabli, rok za predaju aplikacije je bio sutradan. Dodjem kuci, na brzinu rukom napisem na listu papira moje kvalifikacije i sutradan odnesem licno aplikaciju u firmu jer postom ne bi stiglo. Uskoro su me pozvali na intervju, dobila sam posao. Sad mi je zao sto nemam sacuvan taj svoj prvi "civi".

Kad malo bolje razmislim imala sam puno srece do sada u trazenju posla, 3 intervjua za posao (dva u Srbiji, treci u Kanadi) i u sva tri slucaja sam dobila posao. Doduse uz jednu malu 'sitnicu' da sam u Srbiji samo na dva posla i aplicirala, a na prvi intervju u Kanadi sam cekala skoro 8 meseci, a poslala ni sama ne znam koliko rezimea na raznorazna mesta
alexlambros alexlambros 16:00 21.05.2009

Re: Da dodam - godisnji "aprajzali"

Inace cini mi se da se neko pitao ima li da je kome pomogao zavod za zaposljavanje - da se prijavim sa pozitivnim iskustvom.


mene pozvali satro na razgovor u taj zavod ... i kaze zena "valjda vam je jasno kako se ovde dolazi do posla?" ... ja joj kazem - "jasno mi je, niste me valjda zvali da mi to kazete?" (a dobio sam zvanican poziv na razgovor, u koverti) ... zena je kao neki savetnik za pitanja zaposljavanja, bla, bla, bla ... pa me posle posavetovala da vodim dnevnik nekakav, kao sta ocu, sta sam uradio, gde sam aplicirao ... da ne verujes ... ali, eto, to se vodi kao da ti sluzba pomogla pri trazenju posla ...
a da, dala mi i nekakav upitnik da popunim, secam se da je jedno od pitanja bilo koja bi mi pozicija odgovarala idealno ... ja napisao "the president of Serbia"
aleksandra1966 aleksandra1966 20:12 22.05.2009

Preporuka za tekst

Odlican blog.Problem prisutan svugde u svetu. Moja iskustva sa intervjuima su da ce te primiti ako hoce, a ako nece, nema sanse da im dokazes da si ti jedini i pravi kandidat.Ljudska psiha radi tako, na utisak, vibraciju, badava kvalifikacije, pamet, iskustvo ako se onome koji te intervjuise ne dopadas.Iz bilo kog razloga, jednostavno niste na istoj talasnoj duzini. A ako mu se svidis, eto tebe u sledecem krugu razgovora i mozda si vec i primljen.
Jos uvek mi je tesko da poverujem da poslodavci u Srbiji traze od kandidata bracno stanje, godine, broj dece i takve licne stvari.Pa jos i sliku!
Na zalost, kod nas je sve tako naopako postavljeno i kod onih koji nude posao, kao i kod onih koji ga traze .Ja sam uvek na strani slabijeg, u ovom slucaju osobe koja trazi posao.
I jos jedno moje iskustvo-ako ste opusteni, otvoreni i prirodni, skoro pa da vas nije briga za rezultat razgovora, imate mnogo vece sanse da vas prime. Za vas onda nema zime (cak i ovde, u Kanadi!)
alexlambros alexlambros 08:15 23.05.2009

Re: Preporuka za tekst

I jos jedno moje iskustvo-ako ste opusteni, otvoreni i prirodni, skoro pa da vas nije briga za rezultat razgovora, imate mnogo vece sanse da vas prime


to je tacno

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana