Eksperimenti u blogovanju| Kultura| Literatura| Ljubav| Muzika| Nostalgija| Reč i slika| Umetnost| Zabava

"Welcome back my friends, to the show that never ends..."

trener92 RSS / 19.05.2009. u 01:10

 

 

 


"Postoji jezik, mislim da se zove Meskalero, u kojem se glagoli nikad ne menjaju po vremenima.

U tom jeziku ne postoji ni prošlo ni buduće vreme.

Razmišljam... ako bismo naučili taj jezik, mogli

bismo da živimo duže..."


"CA.Blues "
Mika Oklop

Iako ni sada nisam siguran da je ovo konačno ono što sam hteo da opišem,ovaj tekst, prepravljan , skraćivan, uz upotrebu tekstova iz enciklopedija, intervjua, mišljenja muzičkih kritičara, i neki moji utisci o svemu .Prilično skraćena verzija ,jer ima još toga da se napiše , ali...nadam se da će biti raspoloženih  da dodaju ono što sam izostavio.

Prvo sam zamislio da napišem nešto što je trebalo da predstavlja moje viđenje o tome

Zbog čega jedna rok grupa , koja je svojevremeno bila,po mišljenju mnogih, kako kritičara tako i ljubitelja rok muzike,

jedna od najboljih svetskih rok grupa, prihvaćena od strane velikog broja ljubitelja rok muzike,

a što se pokazalo po broju prodatih objavljenih albuma, posećenosti na koncertima širom sveta,
a nije na isti način primljena i na ovim prostorima.

iz razloga što je muzika koju su stvarali, a nazvana progresivni-rok, bila u to vreme daleko , teško dostupna , ovim prostorima,


Možda zbog klime u društvu , , u to vreme, načina razmišljanja
, što bi nazvao strah od " open mind", jer iskače iz šablona po kojima se, živelo, radilo , razmišljalo,slušalo;

što su ljudi na ovim prostorima bili toliko ograničeni, , učaureni, skučeni ili sputani uplašeni u svojim razmišljanjima, gde sve što je novo, nešto što nije i poželjno.

Zar nije isti odnos bio i prema džezu u to vreme, pa i prema klasičnoj muzici?

I zar se na kraju, kada je trebalo da bude nešto drugačije , nije zaigralo kozaračko kolo?

Onda sam shvatio da upadam u zamku , ustvari da bi u tom slučaju uradio ono što pokušavam da

izbegnem ,da pričam o politici, jer toga je sigurno bilo mnogo.., kontrola, cenzura,


Možda sam previše kritičan prema dešavanjima iz tog vremena , jer postoji puno opravdanja...a posle

kada je mnogo toga bilo dostupno,nekako su mnogi preskočili, prevideli

A možda je sve bilo samo pitanje stvar ukusa,

Bilo da se radi o klasičnoj,džez, rok, pop, narodnoj muzici ....., na svakog ostavi različiti utisak, kod nekog izazove eksploziju osećanja, , nekog ostavlja ravnodušnim, uostalom kao i svako delo , umetničko, kojim neko pokušava da izrazi nešto...


A da kritikujem nečiji ukus ili shvatanje muzike, ili osećanja koja neka muzika može da pokrene,bilo bi zaista neprimereno, niti sam neki muzički kritičar , neko ko je toliko muzički obrazovan da ima kredibilitet u tom smislu ili neko ko bi imao pravo na tako nešto.

A možda samo filozofiram bez veze..

...tek da bi nešto napisao (" Mislim da je ovo poslednje presudno -"" ) ...konfuzija..


Epitaph

"The wall on which the prophets wrote
Is cracking at the seams.


Upon the instruments of death
The sunlight brightly gleams.
When every man is torn apart
With nightmares and with dreams,
Will no one lay the laurel wreath
As silence drowns the screams.

Between the iron gates of fate,
The seeds of time were sown,
And watered by the deeds of those
Who know and who are known;
Knowledge is a deadly friend
When no one sets the rules.
The fate of all mankind I see
Is in the hands of fools.

Confusion will be my epitaph.
As I crawl a cracked and broken path
If we make it we can all sit back
And laugh.
But I fear tomorrow Ill be crying,
Yes I fear tomorrow Ill be crying"

King Crimson


Progressive rok( ili prog -rok) (često se se definiše i kao  art rok) i art rok su dva skoro identična, pojma, a uglavnom opisuju pokušaj da rok muziku podigne do novog nivoa umetničkog kredibiliteta. Razlike između prog-rok i art su često male, ali ipak postoje.
Prog-rok, pokušava da bude više tradicionalno melodičan (čak i kada , kompozicija sastavljena iz više delova zamenjuje, pesme jednostavne strukture), sa više književnih (poezija ili naučno fantastičnih romana), i više orijentisan na izveđenje klasično instrumentalnih tehnika.
Art rok je više deo eksperimentalnih ili avangardnih uticaja, isticanjem zvučne teksture romana ispred simfonijskih ambicije prog-roka.

Specifičnost oba stila su album priče, kojima se istražuju, iskorišćavanjem postojećih formata , novi vidovi složenijih instrumentalnih kompozicija.
U stvari, mnogi bendovi su težili da veštinom sjedinjuju više jedinstvenih priča u koncept albuma, obično je u pitanju neka epska priča ili razmišljanje o nekoj od ideja kaja se dalje razrađuje   .

Osim postavljanja tehnički i kompozicijski u granice rok muzike, prog-rok je bio i prvi kod kojih je upotreba sintisajzerskih i elektronskih tekstura postaju neizostavni delovi rok ansambl.

Najraniji počeci progresivnog i art roka mogu biti posmatrani u poeziji i Bob Dylan konceptualnog i jedinstvenog albuma kao što je Frank Zappa  "Mothers of Invention's Freak Out!" i The Beatles "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club" , koji je sugerisao da je rok više od tinejdžerske muzike i da ga treba prihvatiti ozbiljno kao umetnost.


,

 

  Kako opisati muziku koju slušaš? Neku pesmu?

Teško,. Može naime,da se priča kao, dobar ritam ...onaj rif, solo deonica... distorzija, prelaz ,...i mnogo toga,i pokušavaš da dočaraš bar malo osećaj ili utisak koji na tebe ostavi neka pesma,ili neki deo pesme ,ton , glas.
A opisati čaroliju koju ta muzika može da stvori, to je nemoguće jer bilo kakve reči da upotrebiš učini ti se previše slabo, neozbiljno, nekad patetično ,jeftino, da bi opisalo sve ono što možeš da osetiš i gde ta čarolija može da te odnese.
Da li pričam o nekim drugim dimenzijama, nepojmljivim? Verovatno.

Ova muzika nije kao  , pesma da se posluša i kaže : Da, u redu je, ili dobra je dobro zvuči..
Ne, ne može tako.

Ova muzika se voli. I zato što su je stvarali čarobnjaci,opsenari, zato je magična i
Ne može biti drugačije.


Emerson, Lake & Palmer (ELP) britanski rock bend , `70-ih, je bio izuzetno popularan, prodao preko 35 miliona ploča i izveoi veliki broj koncerata širom sveta.

Grupa se sastojala od Keith Emerson (klavijature), Greg Lake (gitara, bas gitara, vokal) i Carl Palmer (bubnjevi, udaraljke).

ELP bio jadna od najranijih rok "supergrupa" i često se vrše poređenja sa američkim "Crosby, Stills & Nash."

Nešto malo o ELP...

1969, nastupaju zajedno , ali u različim bendovima, The Nice (s Keith Emersonom na klavijaturama) i KingCrimson ( Greg Lake na basu i vokal), jazz i blues pop festivalu u Plumpton, i Fairfield dvorani u Croydon, Engleska.

Posle sviranja na nekoliko koncerata, Emerson i Lake ,su otkrili da imaju slične ideje o tome šta bi želeli da predstave kroz muziku. Odlučuju se da naprave bend sastavljen od klavijatura, basa i bubnjeva .

U potrazi za bubnjarom, koji bi imao slične ili prihvatio ideje koje su imali, a da je dovoljno kvalitetan, ( bar približno kao E i L - prim, tre) pregovaraju sa Mitch Mitchell-om, koji je svirao sa The Jimi Hendrix Experience.

Greg Lake:
"Keith i ja smo bili razočarani što ne možemo da pronađemo bubnjara koji bi nam odgovarao .Bili smo spremni da odemo u Ameriku zbog toga. "

Carl Palmer, je u to vreme bio je član benda Atomic Rooster i The Crazy World of Arthur Brown(1968) i ,
" Otišao sam na audiciju i zvučali smo jako dobro, , ali nisam hteo odmah da se pridružim i. rekao sam im da želim da se vratim sutradan , i ako bude.... Tako je i bilo , magija je bila tamo.. "
Greg Lake:
"Kada smo čuli Carl-a i proverili ga, znao sam da smo pronašli pravog. Hemija je bila prisutna i ELP rođen."

Ono što je po meni bilo jedna od najvažnijih stvari za sam početak ...

Mitch Mitchell, bubnjar,sa kojim su pregovarali (The Jimi Hendrix Experience.)
,, je nezainteresovan,ali prenosi utiske koje je Hendrix imao o njihovoj muzici i. ,pošto je već bio pomalo zasićen od svirke sa svojim bendom ,Jimi je razmišljao da bi bila odlična ideja, u želji da pokuša nešto drugačije., pokušati sa njima.
Pošto se bend već oformio do tada ( Emerson Lake Palmer ), počelo je da se spekuliše u britanskim muzičkim časopisima , o super grupi pod nazivom HELP, ili "Hendrix, Emerson, Lake & Palmer." Ili bi Hendrix došao samo na kratko kao pomoć.
Pretpostavka , bez obzira na svu virtuoznost i neosporan kvalitet koji su imali, da je ideja sa

Hendrixom,upotrebljena i za podizanje popularnosti u , , uglavnom ideja kao takva je primljena sa velikim oduševljenjem i velikim očekivanjima,kako ELP-ovih , tako Hendrix-ovih obožavalaca , koji je tada već zauzeo svoje mesto , mesto legende,u istoriji rok muzike.

Takva ideja nije mogla biti odmah realizovana ,ali za početak su planirana tri jam sešna sa Hendrixom posle njihovog drugog koncerta na Isle of Wight Festival- u , sa mogućim učešćem H.endrix-a.
Hendrix nažalost umro je ubrzo posle toga, i ostavio nas , one koju su voleli i vole , ono što je stvarao , samo da zamislimo kakvu bi magiju stvorili, da su kojim slučajem ostvarili ono što je planirano. Neobjašnjiva, magična virtuoznost, kojom je Hendrix govorio na gitari i ostavljao nam svaki put nešto novo , lepše , neponovljivo, u kombinaciji sa, mogu slobodno da kažem, magijom koju su već tada stvarali čarobnjaci , ELP, moglo je da se pretvori u samo nešto još bolje, nešto što bi ostavilo možda još dublji trag u muzici , nego što su to ostavili za sobom, pojedinačno.

Jer ako su mogli da obrade fenomenalno "Pictures at an Exhibition". Musorgskog, a za koga se govorilo da je bio čovek ispred svog vremena koji je dobio zesluženo poštovanje tek posle smrti, može se samo u mašti naslutiti šta bi bilo da su..., se takve magije spojile u jednu.
Greg Lake o pregovorima ELP-a sa Hendrixom:

"Da, da priča je zaista istinita, u određenoj meri ... Mitch Mitchell je rekao da se Jimi zainteresovao za našu muziku i rekao da ozbiljno razmišlja o toj ideji. Mitch , je bez obzira što je bio dugo van cele priče,ohrabrivao da razgovaramo o radu sa Jimijem. Trebali smo da se okupimo i počnemo da radimo sa njim negde oko avgusta ili septembra 1970, ali je umro pre nego što smo se sastavili. "

,Njihova muzika je pod velikim uticajem klasične muzike osim džeza i - bar u svojim ranim godinama - hard roka. Mnoge od njihovih kompozicija su sastavljene od delova ili sadrže fragmente iz kompozicija klasične muzike,
Muzika benda , koliko je bila prepoznatljiva po je virtuoznosti i tonovima dobijenim sa Hammond orgulja i Moog sintisajzera,klavira , klavineta Emersona,
izvanrednim ritmoom, i muzikom koju je stvarao Palmer na bubnjevima, toliko je bila i upečatljiva po fenomenalnonm glasu Greg Lake, i zvucima sa njegove gitare, koji su se stapali u jednu pravu simfoniju.
Scenski nastup benda je bio posebna priča, neobična mešavina virtuoznog muziciranja i pozorišnih komada, ili svojevrsnih performansa, praćeni nezaboravnim scenskim efektima.
.. Ekstravagantni i često agresivni nastupi uživo izloženi su velikim kritikama -iako se ne razlikuju mnogo od kasnijih rok spektakala , gde prednjači Emerson ,kada skače po orguljama,Hammond orgulje baca po pozornici da bi dobio karakterističan zvuk ("Pictures at an Exhibition".), ubadanje nožem po klavijaturama ,Takođe je bilo neobično i to da je Emerson koristio Moog modularni sintesajzer ()za nastupe, što je uvelike otežavalo putovanje po turnejama.
Carl Palmer je bio poznat po svojim solo deonicama , i kada je neke deonice svirao samo nogama, a sve to je bilo propraćeno izvanrednim bas linijama koje je potpisivao Lake.

Za većinu obožavalaca ELP , sam početak je bio njihov nastup na velikom Isle Of Wight Festivalu Prvi nastup je bio, ustvari, šest dana ranije dvorani Plymouth.

Nastup na Isle of Wight na 29 avgusta, 1970 je bio spektakularan. Keith Emerson je svirao Hammond orgulje, klavir, i po običaju Moog sintesajzer. Kako njihov prvi album još nije bio u prodaji, publika nije bila upoznata sa muzikom, ali je primila sa velikim oduševljenjem.
Svirali su "Rondo" i "America", koje je engleska publika čula i prihvatila još iz dana dok je Keith svirao u The Nice. ELP su kasnije te dve kompozicije dodali na albuim "Pictures at an Exhibition".

" Želeli smo da ostavimo utisak ", priča Emerson. "To je bila ideja koju sam imao dugo vremena, izvođenje poznatog dela ozbiljne muzike u kontekstu snažnog rock'n'rolla".

 

Iako su neki kritičari, kao što je Chris Welch u za to vreme respektabilnog Melody Maker'-a bili puni pohvala na račun muzike i njihovog nastupa, neki su govorili drugačije. John Peel, popularni britanski radio DJ je ocenio ELP nastup na Isle of Wight, " tragično gubljenje vremena, talenta i struje."

 

 

Koncert na Isle Of Wight, sa svim svojim zvezdama koje su radile u to vreme uključujući, Jimi Hendrix, The Who, Free, Hide & The Family Stone, bio vrlo značajno iskustvo za novonastali bend, i pokazao da su dorasli za takvu priliku. " samo se sećam da smo protutnjali kao oluja ", kaže Palmer. "Publika je vrištala kao luda kad smo završili."

Bend je završio nastup spektakularnim vatrometom .

>

 

Prvi album Elp


...jednostavno nazvan Emerson, Lake & Palmer, ostaje jedan od njihovih najpopularnijih rock albuma svih vremena.
ELP sviraju po Evropi od početka septembra do kraja godine. Njihov debi bio je na TV "Beat Club" u Bremenu, Nemačka, izvođenjem kompozicije "Knife's Edge"(

osnova je prvi stav Sinfonietta Leo Eugen Janáček) sa instrumentalnim delom koji uključuje produženi citat iz Allemande Johann Sebastian Bach , Suite u d-molu, BWV 812,)

album istog naziva "je objavljen u Engleskoj. A kasnije i u Americi
Decembra 1970 ELP snima svoj performans (u LipceyTheater, Londonu pod nazivom "Pictures at an Exhibition". obradu Musorskog, koji je objavljen tek nešto kasnije.

 

"Pictures at an Exhibition" fragment!!

1... 2.... 3..... 4...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugi album
Početkom 1971, ELP počeo rad na svom sledećem studijskom albumu. Tokom turneje po Evropi, Keith razvio temu za kompoziciju

 

"Tarkus".

Kasnije je rekao da je bio inspirisan radom Alberto Ginastera, kompozitorom čiji je  "Piano Concerto No.1" Emerson kasnije prilagodio za pisanje kompozicije "Toccata". (Emerson kasnije izvodi ""Creole Dance ", ", koja je takođe zasnovana na Ginaster "Suite de Danzes Cirallas").
U intervjuu New Musical Express, o " Tarkus", Lake je rekao: "To je priča o besmislu konflikta i predstavljena je u kontekstu ..odnosu vojnika i rata. Ali, to je šire od toga. Reč je o revoluciji koja je nestala, koja se dogodila. Gde se to dogodilo, ko je dobio? Nigde, niko "

Keith je kasnuije u Contemporary Keyboard magazinu, objašnjavao, "Ja sam shvatao šta su Carl i Greg želeli da naprave kada je bio u pitanju" Tarkus, Carl je želeo da svira napravi spoj udaraca različitih intervala, Greg nije bio previše siguran da će to biti u redu, od samog početka. To je bilo previše uvrnuto. Ipak on je pristao da proba, , a kada je završen jednostavno ga je obožavao. "

Drugi album, nazvan jednostavno "Tarkus", bio je završen u februaru 1971 danas se smatra da je najbolji album .ELP.


LP dospeo na sam vrh albuma u Engleskoj gde je delio mesto sa Led Zeppelin. A US Top došao na 9 mesto.
1971, ELP odlaze na svoju prvi američku turneju, i i odmah primljeni kao veliki hit (zahvaljujući delom puštanju kompozicije 'Lucky Man' na radio stanicama).
.

Bend se odmah počeo da radi na svom nsledećem albumu.

U međuvremenu, želeli su da objave snimke sa svirke uživo "Pictures At An Exhibition".Međutim, američki izdavač Atlantic odbio da objavi pod izgovorom " it was a piece of shit" i da bi uništilo njihovu dalju karijeru", pamti manager, Stewart Young. "Mi smo to osećali na drugačiji način, pa je objavljen je u Evropi, gdje je postao veliki hit.
Posle velikih problema , uz zabranu izdavanja na britansko i američko tržište i mnogo prepiski, na kraju su nastavili posao i album izašao u Americi i Britaniji i na kraju je to bio multi-platinast hit. "

Osim obrade muzike Mussorgskog uključena je "Nutrocker"( odsvirana na clavinetu), kompozicija Kim Fowley.( inače nastala od "March of the Wooden Soldiers" iz baleta The Nutcracker Čajkovskog , čija je prava otkupio 1962) album došao na 3 mesto u Engleskoj, a u SAD-u, na 10 mesto bilbord listama.

Na turneji poEngleskoj u decembru 8-19, izveli su

"Hoedown "(deo iz baleta).,

adaptirano od Aaron Copland "Rodeo" Planirali su da dodaju obradu kompozicije na sledeći album. U toj fazi Keith je na sceni svirao na nekoliko instrumenata, dvae Hammond organe, Moog modularni sint, Bluthner veliki klavir, i clavinet.

Posle turneja po SAD / Kanada turneja od marta 21 do 29 aprila 1972, pa čak i u Puerto Rico na "MarY Sol" Festival, gde jr prisustvovalo preko 30.000 ljudi.


Trilogy


1972, ELP objavljuje treći album, trilogiju, pod nazivom Originally album je kao ideju imao da prikaže rad Salvadora Dalíja, ali njegov zahtjev zaa 50.000 funti uništena je ideja koju je band želeo da predstavi.( lopina!!! - prim prev . tre).

LP je dospeo na 2 u Engleskoj i 5 mesto u Americi..,singlovi "From the Beginning/"Living Sin", a posebno" Hoedown ", primljen odlično na američkim radiostanicama .

 

""Keith na početku "The Endless Enigma". Svira na "zourka" egzotičnom(duvačkom) instrumentu koji je kupio u Tunisu. 'The Endless Enigma' počinje nekim tihim udarcima koje udaraljkama proizvodi Palmer, ,kao otkucaji srca , Emersonovo sondiranje na sintisajzeru na početku podseća na zov noćne ptice. Tada Emerson uvodi klavir, sintisajzer nakratko, a zourka prvo prati, ubrzava i postaje teža.( zourka je tuniski egzotični duvački instrument napraavljen od duple trske, oko 30 cm dugačak, a sa 8 rupa za prste. Lake-ov tenor, čist glas dolazi uz nekoliko jakih bastonova na nekim mestima.)


"From the beginning"

možda najbolja rok balada, , prozaična , jedostavna..
Lake- ova akustična gitara i čist glas napravili su pravu jednostavnu ljubavnu pesmu.

" There might have been things I missed
But dont be unkind

It dont mean Im blind

Perhaps theres a thing or two

I think of lying in bed
I shouldnt have said
But there it is

You see its all clear
You were meant to be here
From the beginning

Maybe I might have changed
And not been so cruel
Not been such a fool
Whatever was done is done
I just cant recall
It doesnt matter at all

You see its all clear
You were meant to be here
From the beginning."

Na kraju Lake uvodi u električnu gitaru, koja zvuči toplo i kao da klizi kao senka , a zatim Emerson sa veličanstveninm, nežnim tonovima sintisajzera pokriveno Lake-ovim prebiranjem po žicama. Jednostavno, divno.

Za LP Trilogy Greg Lake je rakao u jednom intervjuu za Hit Parader 1974: "Bilo je teško napraviti album jer je to bio vrlo precizan, zahtevan album. Puno vremena ode na to - mnogo pažnje , napora, i nege. Gledano iz mnogih uglova i na mnogo načina ,to je jedan od najboljih albuma koje smo napravili. Moram da kažem da gledam na Trilogy sa puno poštovanja. Postoji neki fini rad na tom albumu Pretpostavljam da taj opis vredi i za sve naše albume. "


1972, ELP su napravili oko 180 koncerata, uglavnom u Americi. Te godine Melody Maker, ELP proglasio za najbolju .
Krajem 1972, dolazi Peter Sinfield (iz King Crimson) za pisanje kompozicija zajedno sa Lake-om.
Važna promena da ELP počinje da snima za svoju kompaniju, Manticore Records,


Brain Salad Surgery.


je objavljen u SAD-jedan iz Engleske u februaru 1973. To je bio njihov prvi album objavljen od strane Manticore Records, , posebno umetničko delo HR Giger. (Giger je kasnije radio na dizajnu za stvorenja koja se koriste u filmu "Alien").
U vreme objavljivanja albuma, Carl Palmer je za Melody Maker, rekao: "Sve što znam je da potrošio više vremena i uložio više napora u ovu ploču od bilo koje druge što smo napravili."

Na albumu se nalazi singl, "Jerusalem", ro je bila je adaptacija tradicionalne Engleske pesme. Carl Palmer je kasnije govorio: "Jerusalem" je zabranjen u Engleskoj na radiju..
Iako smo se trudili i pokušavali da postignemo "orkestralan" osećaj () BBC nije želeo da prihvati 'Jerusalem' kao kompoziciju ozbiljne nuzike. Smatrali su da smo je na ovaj način samo ponizili i degradirali. "

"Toccata" je obrađena iz četvrtog pokušaja ,( Alberto Ginester"  Piano Concerto No.1"). Keith je lično otišao u Ženevu da sretne Ginestera i traži njegovo odobrenje za korišćenje dela na LP. Emerson je bio izuzetno nervozan pre susreta sa jednim od njegovih heroja klasične muzike , ali kada je kompozitor izrazio divljennje kad je čuo snimak i izjavio: "To je način na koji bi trebalo da se svira moja muzika."

Ipak rock i pop-orijentisane pesme su uglavnom bile puštane u etar. Među njima: Lake*-ova akustična balada

"Still You Turn Me On", i odličan "Karn Evil 9", sa nezaboravnim, , "Welcome back my friends, to the show that never ends..." 
Brain Salad Surgery je
došao na 2 na mesto u Britaniji i 11 u Americi.
. ELP turneja u Americi od decembra 1973 do februara 1974 je bila promovisanje albuma.
U tom trenutku, bend je imao ogromnu prateću scensku opremu. . putovali su sa 25 vozila i 35 tona opreme, uključujući rotirajući rezervoar, Quadrophonic sound , 32 zvučnika, veliki zastakljen klavir i poseban sistem osvjetljenja.

6.aprila ELP izvodi najveći šou u svojoj karijeri, kada je bend nastupio (sa Deep Purple) na California Jam. Festival je održan uz svirku još nekoliko rok grupa Black Sabath, Black Oak Arkansas, Earth Wind & Fire i The Eagles. Tu je prisustvovalo oko 350.000 ljudi.

> >

California Jam je snimljen i naknadno emitovan. Ovo je bilo prvi put da su u Americi gledaoci videli nastup ELP na televiziji. Danas, ovaj video ostaje jedan od najatraktivnijih za kolekcionare, a posebno je u sećanju, onaj deo kada Keith Emerson ,rotira okreće se u vazduhu zajedno sa klavirom na kom svira .
U avgustu objavljuju trostruki album "Welcome back my friends, to the show that never ends..." (Video google, 53 minuta , )

Kao i kod ostalih ELP snimaka, obožavaoci su ga dočekali sa oduševljenjem.. Uživo album dolazi na 4 mesto na US Top. To ostaje jedan od samo nekoliko trostrukih albuma koji su ikada dospeli na US Top 10.

 

 

 

ELP prave pauzu, počinju da rade solo projekte.

. Među pesmama snimljenim u tom periodu su "C'est LaVie," i "Watching Over You."

Keith je proveo više vremena u planiranju i snimanju svog klavirskog koncerta, i počeo da snima sa simfonijskim orkestrom. Za to iskustvo je kasnije rekao jda e među najtežim u karijerii.
: "Kada sam radio Piano Concerto sa Londonskom filharmonijom, video sam da su tome pristupili neozbiljno... Nije ih bilo briga za ovo novo muzičko delo.. Pošto sam bio bio prilično tvrdoglav zakupio sam studio u Londonu na šest nedelja I rekao: 'Vi me ne shvatate ozbiljno, otkazaću i vratiću se dok ne bude u redu. "

Kasnije u 1976, Keith Emerson počinje da piše muziku za film " Psi rata" Norman Jewison,. (film nije prikazan sve do 1981 -), ali iz te muzike je izdvojena I nastala kompozicija "Pirates" za koju su tekst napisali Greg Lake i Pete Sinfield.

"Greg i Pete su radili kao ludi - najduže nego što ikad radili na jednoj kompoziciji ", kaže Emerson. "Oni su doslovce zadubili u istoriju gusara, i to je razlog da je tekst tako dobar. Ideja gusara bila vrlo dobra za moju muziku jer moja muzika je često vrlo opasna, podseća na avanturu romana I To je zahtevalo da se odslika u tekstu."

To je označilo početak projekta koji konačno postao Works Vol..

 

 

 

I i vol. II.

 

 

 

U jedinstvenom duplom LP konceptu, Works Vol.. I sadrži tri strane solo materijala i jednu stranu ELP snimaka.

" Bend nikada nije učinio ništa slično pre toga", rekao jeLake. "Imali smo mogućnost da radimo sa drugim muzičarima, ubacimo neke solo kompozicije, a sve pod okriljem u ELP."

Koliko je bio ambiciozan album Works Volume I, to je bilo ništa u odnosu na ono što je bend uradio na turneji. . Ispunio se san koji je imao Keith Emerson, ELP počeo US turneju sa celim simfonijskim orkestrom koji se sastojao od 75muzičara. Oni su izabrani na audiciji na kojoj je učestvovalo oko 1500 muzičara .
1977, Emerson, Lake & Palmer odlaze na turneju u pratnj i od preko 130 ljudi, a dnevni troškovi su bili ogromni 20.000 funti po danu (- ogroman novac onda, a I danas bogami-). Još jednu komplikaciju je predstavljao propis kojim se zabranjuje profesionalnim muzičarima da imaju više od tri nastupa nedeljno ili ili da putuju preko 500 km dnevno. Ovi propisi I uz ogromni financijsko opterećenje za bend učinili su da održi manje koncerata nego što je bilo planirano, iako su svi nastupi bili rasprodati.

Pre početka turneje, znali su da će to potrajati vrlo kratko, ali posle tri nedelje , su izgubili više od 3 miliona dolara. . Od nastupa sa orkestrom je moralo da se odustne što je za bend bilo jako bolno i razočaravajuće, ali posle nedelju dana ponovo nastavljaju kao trio.

"Izgubili smo ogromne svote novaca na turneji", rekao je Palmer tekom 1980 intervjuu. "Da, jesmo izgubili puno novaca, ali samo svirali sa njima na turneji tri nedelje, a onda smo se vratili kao trio I svirali šest nedelja, I zaradili veliku količinu novaca I vratili dugove. I snimili smo album sa orkestrom, tako da sve nije izgubljeno. Tom turnejom je Elp otišao pravo u istoriju"


Snimke iz 77 ,turneje iz 78 i neke kompozicije sa Works vol.

I sjedinili su u novi album Works vol .II 

 

" Honky tonk train blues"

 

 

 

 

Krajem `70 objavljuju poslednji studijski album ( iz tog perioda) Love Beach

 Canario

samo da bi ispunili ugovorne obaveze, što je i publika osetila i shvatila da je bend pomalo umoran, a sve popularniji novi stilovi disko, pank rok , rok i novi talas, ELP uviđaju da više ne mogu da izazovu svojom muzikom ono uzbuđenje i da ponađu onaj dobar , pravi kontakt sa publikom.


Posle nekoliko solo projekata, rada sa mnogim poznatim rok grupama i muzičarima odlučuju da se ponovo vrate na stare staze , ali kako je Palmer tada već bio u grupi Asia,

 

 

uz njegov blagoslov za korišćenje imena ELP osnivaju trio Emerson Lake & Powell, sa Odličnim bubnjarom Cozy Powell ( radio sa Jeff Beck-om, Rainbow,..) i objavljuju hit " Touch and go" , ali prekidaju turneju usled velikih nesuglasica , i bend se raspada.
Još jednom su pokušali da povrate staru slavu i rade kao trio ELP,

 

 

 

1992 i objavljuju album Black Moon,

 

 Black Moon

 

 

a 1994 In The Hot Seat, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbog bolesti K.Emerson, album snimaju iz nekoliko delova.

Ali čarobnjaci su bili umorni, i posle razočaravajuće turneje, što zbog nesuglasica i ,ako srce nije u tome ljudi to osete i priča se završava..

Bend se raspada 1998.godine.


Bez obzira na padove , može se reći da je tih desetak godina ( od 1969 - `79) bilo u znaku njihove veličanstvene, magične muzike, kojom su su osvajali sve prostore

Kako je progresiv rok bio sve popularniji, tako je išla i popularnost Emerson, Lake & Palmer. Kada je dostigao vrhunac u ranim'70-im, niko nije bio veći od ELP. Kako je zanimanje za ovaj prog-rok padao u,tako je opadalo i zanimanje za ELP.
Danas,kako neki kritičari ocenjuju muzika benda priziva slike "barokne neprimerenosti", a konačno poniženje opisa njihove muzike , stiglo je od čitalaca Blender ridersa 2003 glasanjem da ih rangiraju na 2.mesto najgorih bendova svih vremena.

. "Njihova muzika je zastrašujuća, opterećena izgovorom sa fenomenalnim potencijalom,i plaši ljude
Na čudan način, to govori o snazi muzike ELP više od bilo čega.
Naravno, ljubitelji takve muzike, poštuju ,spremni na muzičku avanturu , da prodru u najveće tamne dubine, da plešu sa nevidljivim duhovima muzike,..

Ili kao što je rekao jedan od rok kritičara:

"ELP ne mora biti vaš omiljeni bend (ili drugi ili treći), ali su i dalje jedan od glavnih bogova velikog Panteona i napadati na njihove vrline i kvalitet je isto kao da udarate u temelje same zgrade "

 

"Postoji jezik, mislim da se zove Meskalero.... «

... čini mi se da njihova muzika govori baš tim jezikom...

 

"uglazbio, sklepao i priredio - trener . prim prev.)

 

 

Atačmenti



Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 01:32 19.05.2009

Dobri stari sound ..


trener92 trener92 01:52 19.05.2009

Re: Restlovi ..

loader



Ja bi rekao samo pitanje različitog ukusa . Pozdrav.

p.s. ovde može da postavlja od muzike ko šta želi, nije nikakav problem, mislim da sam to već ranije negde napisao. Ali i tebi je to sigurno poznato. A kao što sam i gore u tekstu napisao njihova muzika je teško prihvatljiva za veliki broj ljudi, što mogu da razumem i ne zameram. Jedino mi je interesantan fenomen ELP , koji je kod nas prošao nekako nezapaženo, to je bar moj utisak. Kao da je kod nas preskočen jedan ceo muzički period , i što se tiče i džeza naravno, a nemam baš dobar odgovor zašto.
loader loader 02:05 19.05.2009

Re: Rokeristika ..

Pozdrav, naravno :)
Nego, stvarno lep trud. Tekst, slike, podaci, poetsko razbešnjenje..
Još malo, pa magistarski rad, bre :)
trener92 trener92 02:39 19.05.2009

Re: Rokeristika ..

loader
Pozdrav, naravno :)
Nego, stvarno lep trud. Tekst, slike, podaci, poetsko razbešnjenje..
Još malo, pa magistarski rad, bre :)


Ala si me nahvalio!, od sve ga po malo, a najviše da se sluša, ko voli naravno .
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:54 20.05.2009

Re: Rokeristika ..

Još malo, pa magistarski rad, bre :)

баш тако. велики труд, очигледно. хвала.
trener92 trener92 01:52 21.05.2009

Re: Rokeristika ..

marco_de.manccini
Još malo, pa magistarski rad, bre :)

баш тако. велики труд, очигледно. хвала.


Hvala tebi što si ovde, odaberi nešto za slušanje ako ti se dopada, preporučujem gore onaj "fragment a i video google, interesantan način sviranja na klaviru
myredneckself myredneckself 01:43 19.05.2009

!!!

bravo za ovaj post
ja ih volim. svi su svirali na Hammond orguljama, i Pink Floyd, i Bitlsi...
ali ELP...
trener92 trener92 01:51 19.05.2009

Re: !!!

myredneckself
bravo za ovaj post
ja ih volim. svi su svirali na Hammond orguljama, i Pink Floyd, i Bitlsi...
ali ELP...




Za tebe nešto što nije moglo tamo da se postavi

Hang on to a dream
myredneckself myredneckself 23:13 19.05.2009

Re: !!!

Za tebe nešto što nije moglo tamo da se postavi

Hang on to a dream

hvala, jedna od omiljenih balada ELP
volim lyrics u ovoj pesmi

trener92 trener92 00:32 20.05.2009

Re: !!!

volim lyrics u ovoj pesmi

myredneckself


Sumnjiva si ti meni, kao da te poznajem od nekud
mirelarado mirelarado 01:50 19.05.2009

Volim ELP

Хвала ти што си све ово поставио, Тренеру. Слушаћу сутра.

П. С. Ових дана су баш недостајали твоји блогови.
trener92 trener92 02:00 19.05.2009

Re: Volim ELP

mirelarado
Хвала ти што си све ово поставио, Тренеру. Слушаћу сутра.

П. С. Ових дана су баш недостајали твоји блогови.


Hvala tebi!

Kao što sam i napisao , ne mora se voleti njihova muzika, ali mislim da svako može da pronađe po nešto što će mu se dopasti od onoga što su napravili, a mislim da to nije malo. Nešto ovako za tebe

Watching over you
mirelarado mirelarado 23:45 19.05.2009

Re: Volim ELP

Kao što sam i napisao , ne mora se voleti njihova muzika, ali mislim da svako može da pronađe po nešto što će mu se dopasti od onoga što su napravili, a mislim da to nije malo. Nešto ovako za tebe

Watching over you


Хвала, Тренеру. Уопште не знам зашто, али сетила сам се и њих.
trener92 trener92 00:26 20.05.2009

Re: Volim ELP

mirelarado

Уопште не знам зашто, али сетила сам се и њих.


Kako je MilutinM u jednom svom tekstu o njima napisao
" oprilike "možda najbolji uvod neke rok kompozicije " prvo
David Palmer na klaviru( zvuk klavira sint) ... ,nezaboravno ,fenomenalno, a onda Martin Barre ulazi i razvaljuje gitarom ....i naravno dobiješ





Oni su iz iste priče, Inače je Lake svirao i sa Ian Andersonom

Greg Lake featured on German TV special, Legends Of Rock – 50 Years of Rock Love Songs
Feb. 18, 2005

Three hour German network special, hosted by Thomas Gottschalk, aired live from the Bremen Arena on November 27th, 2004

Greg Lake was among the featured guests on a recent German TV network special, Legends of Rock – 50 Years of Rock Love Songs hosted by Thomas Gottschalk, generally regarded as that country’s biggest TV host. The show, which included a combination of video clips and live artist performances, was a countdown of the 50 best loved rock songs with a love theme.

“Following ELP’s long history in Germany and long standing with Thomas Gottschalk it was a pleasure to perform on the show, when he asked,” says Lake.

Appearing on stage with Lake, who played guitar and sang, were Jethro Tull’s Ian Anderson, Cream bassist Jack Bruce, keyboardist Manfred Mann and vocalist Chris Thompson; Paul Carrack; Foreigner’s Lou Gramm; R&B legend Percy Sledge; 60’s folk icon Scott McKenzie; and Cranberries vocalist Dolores O’Riordan. The musicians performed along with top German session players from Leslie Mandoki’s Soulmates Band. Other artists who appeared live on the show were former Bee Gee Robin Gibb; Joe Cocker; The Cure; The Moody Blues; Chris DeBurgh; as well as others.

“It was certainly an eclectic line up, but a great musical experience nonetheless,” says Lake. “I was particularly excited to play with Ian Anderson, with whom I toured in 1996; Lou Gramm; and Percy Sledge, who did an amazing version of his hit, ‘When A Man Loves A Woman.’”

Lake originally was scheduled to only perform on his ELP classic, “Lucky Man,” but during rehearsals several of the artists decided to perform on each other’s songs.

mirelarado mirelarado 00:36 20.05.2009

Re: Volim ELP

Онда може и ово:
trener92 trener92 01:15 20.05.2009

Re: Volim ELP

mirelarado
Онда може и ово:

Naravno da može
lutherblisset lutherblisset 01:58 19.05.2009

Stvarno odlična tema

Legende su ovi Emersoni. A magična trojka progresiv roka su Emersoni, Krimsoni i




Onda su došli pankeri i popljuvali ceo progresiv rok, mada je i tu dolazilo do zanimljivih spojeva. Meni nije problem da volim i jedne i druge.

A kada je reč o progresiv metalu, otkidam na ove (mada više cenim ovu njihovu raniju fazu, nego trenutnu).

trener92 trener92 02:01 19.05.2009

Re: Stvarno odlična tema

lutherblisset
Legende su ovi Emersoni. A magična trojka progresiv roka su Emersoni, Krimsoni i

Onda su došli pankeri i popljuvali ceo progresiv rok, mada je i tu dolazilo do zanimljivih spojeva. Meni nije problem da volim i jedne i druge.

A kada je reč o progresiv metalu, otkidam na ove (mada više cenim ovu njihovu raniju fazu, nego trenutnu).



Hvala ti na komentaru i muzičkom prilogu
lutherblisset lutherblisset 02:05 19.05.2009

Re: Stvarno odlična tema

Hvala ti na komentaru i muzičkom prilogu



Nema na čemu, hvala tebi na odličnom tekstu
bauer. bauer. 02:11 19.05.2009

hotel california

kada se priča o tim vremenima, meni prvo pada na pamet hotel california. a odrastao sam sa ca blues u zadnjem džepu. hebiga, zadojen od malih nogu.
trener92 trener92 02:36 19.05.2009

Re: hotel california

bauer.
kada se priča o tim vremenima, meni prvo pada na pamet hotel california. a odrastao sam sa ca blues u zadnjem džepu. hebiga, zadojen od malih nogu.


Kad već pominješ Eagles (manjam ono prvo da ne bude... ), Palmer je snimio sa Joe Walsh-om " LA Nights" , interesantno
dunja73 dunja73 02:40 19.05.2009

veliki


i za trud
trener92 trener92 02:41 19.05.2009

Re: veliki

dunja73

i za trud


Tebi takođe (veliki)
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:21 19.05.2009

Po običaju...

... u rancu nosim gomilu materijala da napišem blog o ELP, a nikako nemam vremena. Super je da si to ti uradio, i to ovako opširno. Bilo bi dobro da oni koji ne znaju ELP ovo temeljno pročitaju i preslušaju sve pesme. I da nadju po Netu sve što su snimili.

Evo jedne lake numere koja mi se sviđa



Mislim da si na jednom mestu pogrešio:
nije na isti način primljena i na ovim prostorima

ELP je obeležila moju mladost i mladost moji prijatelja. Svi smo znali za njih, i barem ih poštovali kao vrhunske virtuoze.

I jedna opservacija: u to vreme znala su se imena svih članova svake od većih grupa. Svi su bili sjajni individualisti i muzičari. Danas se zna samo "frontmen", ostali su ikebana na sceni.
trener92 trener92 13:39 19.05.2009

Re: Po običaju...

Milutin Milošević

Sećam se da si obećao odavno da ćeš napisati, postoji čak i obećanje jednog blogera da će postaviti snimke sa koncerta, koje ima na VHS, ali ništa se od toga nije dogodilo, a meni se nekako poklopilo i slušao sam ih dosta ovih dana ,baš su mi legli onako kako treba i vratili me malo u neka vremena kada sam baš slušao , recimo kada ti dan počinje sa slušanjem ploče sa njihovom muzikom ili kasetom.znaš već taj osećaj, pa mislim da ne bi bilo loše nešto da postavim.

A tu sam se malo ogradio.Poznajem dosta ljudi koji su poštovali njihovu muziku,poznajem dosta i onih koji su voleli, ne baš sve , ali većinu njihovih pesama ali generalno mi se čini da je sve to bilo ( makar kod većine) šminka jer je neko doneo neku njihovu ploču i rekao da je to sada popularno preko, pa su onda kao slušali . Možda grešim, ne znam. Ja sam ovde pisao samo u svoje ime i onda sam nekako procenjivao taj odnos prema njima na osnovu toga.

Milutin Milošević Milutin Milošević 13:45 19.05.2009

Re: Po običaju...

Ma, nema brige.

Imam snimak na DVDu njihovog koncerta u Montreu, u kasnoj fazi. Prirodno, imam sve na diskovima i prethodnih dana sam ih slušao kao i ti ali - kao što rekoh - ne stiže se. Nećeš se ljutiti, ali kada se publika malo odmori, postaviću i ja blog. Nije da se takmičimo, nego čisto osećam potrebu da opišem grupu koju sam (a u priličnoj meri i sada) smatrao najvećom.
trener92 trener92 14:23 19.05.2009

Re: Po običaju...

Milutin Milošević


Kako bi mogao da se ljutim , nadam se da ćeš to da uradiš, ko voli njihovu muziku, njemu nikada nije mnogo da sluša, a pogotovo snimke sa koncerta. Ja sam malo više postavljao muziku sa studijskih albuma, iako ima gore i video google sa California Jam, hteo sam da ga postavim kao prozor, ali ne mogu tri fajla da ostanu u tekstu, pa je samo kao link.
Spiridon Spiridon 10:28 19.05.2009

..

ko hoce malo da proputuje kroz ovo vreme i sazna nesto vise o ovome o cemu ti pises, moze takodje da potrazi knjigu Pece Popovica "Rokopisi". Najtoplije preporucujem.



Čitanje i dešifrovanje Rokopisa predstavlja fantastično putovanje koje vraća veru u vrednost i snagu popularne muzike, poezije i mitova kojima smo hranjeni u vreme kada je do naših gramofona, kasetofona i radio aparata dolazilo manje muzike i kojoj je samim tim posvećivana veća pažnja i više ljubavi, vraća u doba kada se muzici putovalo u susret.

Ima još. Ako ste do sada iz bilo kakvih ličnih ili bezličnih razloga izbegavali bilo koga iz panteona muzičara koje je Peca Popović postavio u ovaj, javnosti dostupan, deo galerije - sada ćete ih ako ne zavoleti onda barem poštovati i priznati im vrednost, što nije malo. Među koricama kriju se razni likovi i mitovi - od Boba Dilana, Grema Parkera, Lenona, Gazde ali i Birna i Lene Lovič – sve do Frenka i Arsena. I mnogi drugi čijim radom su mnogi od navedenih zapravo dobili svoje mesto u galeriji.

pisao: Nebojša Krivokuća


trener92 trener92 14:15 19.05.2009

Re: ..

Spiridon


Hvala ti za ovo, potrudiću se da nabavim.
Mada da ti kažem iskreno, hteo sam da kontaktiram neke ljude , da napišu nešto o ovome, između ostalih i čoveka o kome si mi pisao, tu je na FM , ali odustao sam, da ne opterećujem nikog, osim što sam razgovarao sa ljudima koji imaju malo više znanja o muzici od mene i na osnovu nekih mojih zapažanja došao do nekih zaključaka koje sam napisao. Još uvek imam neki dobar osećaj kada slušam njihovu muziku,vrati me u neko vreme kada se muzika slušala i shvatala sasvim drugačije nego danas. možda sam i zbog tako malo kritičan ili "kivan" na ljude što to tako olako shvataju, odnosno , ne prihvataju onako kako mislim da bi trebalo. Verovatno preterujem, ali to je moj osećaj.
I Milutin je dobro napisao ono, da su danas većina njih kao ikebana na sceni, i to možda govori na odličan način o onom što sam hteo da kažem.

Ovo je trebalo da bude za nekog drugog, ali " nije kome je namenjeno , već kome je suđeno". poštovanje koje su ELP imali prema Hendrixu, Allegro Barbaro. Bartók Béla ili u njihovoj obradi

The Barbarian



Unfuckable Unfuckable 18:12 19.05.2009

Re:heh

pa ne moram da budem Slušalac (Štivalac jesam)
edabi' ti mahnuo !

gde si bre Coach, dođeš - pa nestaneš !
trener92 trener92 00:35 20.05.2009

Re: Re:heh

Unfuckable
pa ne moram da budem Slušalac (Štivalac jesam)
edabi' ti mahnuo !

gde si bre Coach, dođeš - pa nestaneš !


E hvala ti ...Ma ja sam ti kao onaj šećer ili kafa , kada je bila nestašica , dođe razgrabi se i nema ...ode...tako ću i ja
još malo
ines08 ines08 22:27 19.05.2009

Hola :)

Treneru, pozdrav
trener92 trener92 00:58 20.05.2009

Re: Hola :)

ines08
Treneru, pozdrav



Hvala ti , pozdrav i tebi
ines08 ines08 09:26 20.05.2009

Re: Hola :)

trener92
Hvala ti , pozdrav i tebi


p.s. ovde može da postavlja od muzike ko šta želi, nije nikakav problem

E, onda mogu da nastavim sa onim što meni trenutno prija...



miloradkakmar miloradkakmar 23:12 19.05.2009

Hvala

treneru što nam donosiš po parče prošlosti . Svako parče se uklapa u sadašnjost, kao da je od juče.
Sećam se da su u prvoj polovini 7o-ih u gradu bile veoma popularne žurke gde su se " puštali " ELP.
Pustih malopre
u "C'est LaVie,"
, sin iskoči iz sobe i pita " koja ti je to stvar" , rekoh mu, a on kaže da je pre koju godinu slušao kod prijatelja nešto od njih. To govori da i današnja mladež pored svih novotarija u muzici prepoznaje pravi zvuk.
trener92 trener92 01:12 20.05.2009

Re: Hvala

To govori da i današnja mladež pored svih novotarija u muzici prepoznaje pravi zvuk.

To je dobro, hvala ti milorade , za tebe nešto ovako

In The Court Of The Crimson King
gordanac gordanac 03:05 20.05.2009

ELP ?

..YEP !
Uvek i oduvek.
I mislim da su oduvek imali popriličnu publiku i kod nas.

Samo što ta muzika zahteva "rituale" koji su unekoliko drugačiji od onih potrebnih za muzike njihovih savremenika...ne znam, nisam sigurna....nekako "puniji zvuk", poetskiji tekst, vokali koje možeš prepoznati šta god da pevaju, nekakva "posvećenost" svirci koja je kod njih imala "malo jači ton".
I pomalo se za njima "vukao" neki "duh intelektualizma, kontemplativnosti" koji se izgleda za druge nije "lepio toliko".
Kristalno čisto, ceo ton im je bio takav. I nekakva dobra ravnoteža, što je malo neobično za trio (ako nije "klasična muzika" )

Meni se najviše razlikovala po tome što sam za njih mogla da kažem "ta muzika ima boju i svetlo, druge ne uvek"
I sve je uvek bilo i jednostavno i taman sa onoliko "punoće" koliko treba da je bude.
VolEm ELP, patotije

Hvala za užitak čitanja.
..dunuo dobar vetar lepih uspomena...

trener92 trener92 19:35 20.05.2009

Re: ELP ?



Samo što ta muzika zahteva "rituale" koji su unekoliko drugačiji od onih potrebnih za muzike njihovih savremenika

Ovo što si napisala je suština , ustvari sve ono što sam ja pokušavao na bezmalo 10 - 15 strana. Kada neko ume onda ..
Šta da kažem, opisala si baš kako treba ,ustvari meni zvuči odlično ,čekao sam tvoj komentar i sada mogu lepo na miru da završim priču... Još samo da ti ostavim nekoliko kompozicija koje sam ti pripremio


Fugue & Abbadon`s Bolero ( upload sam ih kao jedan prilog, mislim da mogu da idu zajedno)

"ta muzika ima boju i svetlo, druge ne uvek"


i "Trilogy" uz Sconfitta (William Blake - trebalo bi da ide uz" Jeruzalem" , )...



Nešto mi konekcija ne radi kako treba, pa ću ti postaviti kasnije, ono što mislim da ćeš poslušati. kada budeš imala vremena.
Hvala gordanac

edit:
Cèst La Vie ( studijska)


Footprints In The Snow


Still... you turn me on (studijska)
dragoljub92 dragoljub92 22:59 20.05.2009

Re: ELP ?

I pomalo se za njima "vukao" neki "duh intelektualizma, kontemplativnosti" koji se izgleda za druge nije "lepio toliko".

сад видех да си и ти то описала пре мене,та интелектуалност и чистоћа звука им се није баш опраштала код већине.
trener92 trener92 00:49 21.05.2009

Re: ELP ?

та интелектуалност и чистоћа звука им се није баш опраштала код већине.


Tako i ja mislim , zbog toga sam i napisao gore da kod nas nije prihvaćena kao i preko.
dragoljub92 dragoljub92 22:54 20.05.2009

замало да закасним

опет
елповци су мало млого интелектуални а ово поднебље.сећам се да су има неки замерали да су сувише хладни тј брез емоција и да их то одбија.у суштини је било немогућност да се интелектуално доживи тај квалитет извођења и цела концепција звука.
сећам се да је један од првих мојих сусрета са њима био концерт који је пуштен на нашој телевизији(пази причам о крају 74 или почетку 75,прокледти комунисти баш су нас ограничавали у свему)
то се у моје и хер мајлутиново време звало симфо роцк нешто не могу да се обсетим тог прогрес роцка али оматорило се па је све могуће.
за мене је то био неки природан наставак класичне музике,ћеме утепа јарил кад ово проћита,једина сенка на њих која прети да им помрачи славу је киг кримсон,али нећемо о томе сад.
дада за њихову музику је било потребно и мало више слуха и интелигенције да би се разумела.нормално и прилично развијен слух.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:08 20.05.2009

Re: замало да закасним

то се у моје и хер мајлутиново време звало симфо роцк нешто не могу да се обсетим тог прогрес роцка али оматорило се па је све могуће.

TI si, morebitno, omatoreo, ali nemo mene da mećeš u isti koš
за њихову музику је било потребно и мало више слуха и интелигенције да би се разумела

Eto rešenjnjnjnjnja!
dragoljub92 dragoljub92 23:20 20.05.2009

Re: замало да закасним

Milutin Milošević
то се у моје и хер мајлутиново време звало симфо роцк нешто не могу да се обсетим тог прогрес роцка али оматорило се па је све могуће.

TI si, morebitno, omatoreo, ali nemo mene da mećeš u isti koš
за њихову музику је било потребно и мало више слуха и интелигенције да би се разумела

Eto rešenjnjnjnjnja!

trener92 trener92 01:46 21.05.2009

Re: замало да закасним

Simfo rok može najbolje da se opiše kao kombinacija rock i klasične muzike
Rok aranžmani nekih tema klasične muzike, uz izvođenje kompozicija u strukturama klasične muzike, znači i složenija od drugih pesama rok i pop muzike
pratnja simfonijskog orkestra ,
korišćenje raznih žičanih instrumenata ( violine, harfe, čembalo), duvačkih instrumenata
Razrada kompozicije u concertnoj formi, svite, simfonije, opere
više tematskih sadržaja nego u uobičajenim rok kompozicijama
Tu je možda , najdalje otišla grupa Yes , koja je klasičnu, psihodeličnu i proresivnu rok muzika spojila u jednu celinu.Njivhov pristup je bio sličan pristupu klasičnoj muzici
Svaki instrument je svirao svoju melodičnu liniju , koje su se složile u jednu muzičku temu a glas je tretiran kao još jedan instrument i sve je to dovelo do toga da je trebalo ići sa dugačkim teškim pasažima( prolazima)istovremeno sa komplikovanim solo deonicama, i za bubnjeve,a sve to održati u jednoj celini, da zvuči melodično , trebalo je sttvarno imati veliko znanje i kako što si rekao imati sluha za tako nešto. A tek imati snage za slušanje ni to nije mala stvar, treba se što kaže posebno pripremiti za takvo slušanje , takve muzike.
Uglavnom neka razlika ako postoji je u tim simfonijskim elementima koji su prisutni u kompozicijama, pa se zbog toga zove simfo rok. Inače Elp su to imali u "Pictures at an Exhibition"
( Sad bi nam Jaril ovde opalio i note i strukture i partiture i po koju macolu )
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:18 21.05.2009

Re: замало да закасним

мацолу сигурно.
topcat topcat 07:16 21.05.2009

Re: замало да закасним

trener92
Inače Elp su to imali u "Pictures at an Exhibition"

Pozdravljam ideju, ali meni su draže one vulgaris.
Zapravo, ove su mi zanimljive za čuti, ali - jednom.
dragoljub92 dragoljub92 08:01 21.05.2009

Re: замало да закасним

topcat
trener92
Inače Elp su to imali u "Pictures at an Exhibition"

Pozdravljam ideju, ali meni su draže one vulgaris.
Zapravo, ove su mi zanimljive za čuti, ali - jednom.

aj objasni malo
trener92 trener92 08:28 21.05.2009

Re: замало да закасним

topcat


Ćao Cat. pozdravljam tvoj izbor ...za tebe

Jerusalem ( nisam gore u tekstu postavio)
topcat topcat 17:25 21.05.2009

Re: замало да закасним

dragoljub92

aj objasni malo


Pa nema šta puno da se objašnjava ili bar ja ne znam objasniti a da sve ne zakompliciram.
Stvar je ličnog ukusa i osjećaja koji kod mene izaziva slušanje određene muzike određeno vrijeme.

Obrade "Slika" su mi zanimljive u smislu "vidi nešto novo", ali me nakon nekog vremena mogu iritirati.
Činjenica da sam se naslušala originala sigurno igra neku ulogu.
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:05 22.05.2009

Re: замало да закасним

najdalje otišla grupa Yes

Da, njih takođe nije bilo jednostavno voleti, ali kad se navučeš... Evo primera iz kasnije perioda. Ja sam ih više voleo iz vremena Tedžerin Drima


trener92 trener92 01:11 22.05.2009

Re: замало да закасним

Tedžerin Drima

Švabe su posebna priča , ljuta elektronika apo meni više psihodelija, za koju treba baš imati snage, a Wakeman( I on je bio čudak. Nekolikoputa je napuštao Yes, nije bio zadovoljan u kom smeru ide to što su radili, ali je bio opasan, radio je sa puno muzičara .Alice Cooper,Elton John, Lou Reed, David Bowie , Cat Stevens Ozzy Osbourne,Black Sabbath Brian May.
Zanimljivo za njega je da je radio na popularizaciji Mellotron-a , ali kada je video da je suviše nepouzdan, komplikovan za svirku, polio ga je benzinom i zapalio.
Radio je takođe sa jednim tipom Daviod Biro i napravili još jedno elektronsko čudo, Birotron, ali ni to nije zaživelo, pa je sve izlomio, Ostalo je par komada.






trener92 trener92 01:18 22.05.2009

Re: замало да закасним

Obrade "Slika" su mi zanimljive u smislu "vidi nešto novo", ali me nakon nekog vremena mogu iritirati.
topcat

....
topcat topcat 05:47 22.05.2009

Re: замало да закасним

trener92
topcat ....



crossover crossover 02:25 22.05.2009

Confusion will be my epitaph

Хвала Тренеру, ретко може да се нађе овако добар и исцрпан текст о ЕЛП.
Поздрав од Кросовера, поносног власника свих официјелних King Crimson издања и понеког бутлега.
trener92 trener92 04:02 22.05.2009

Re: Confusion will be my epitaph

crossover
Хвала Тренеру, ретко може да се нађе овако добар и исцрпан текст о ЕЛП.
Поздрав од Кросовера, поносног власника свих официјелних King Crimson издања и понеког бутлега.

Hvala i tebi,
Prvo sam razmišljao da celu priču počnem od Krimsona,to bi možda bila prava stvar, jer sigurno znaš koliko su nastojali da zadrže Lejka, pogotovo Robert Fripp i kako ga je ubedio da svira bas

"If you don't play bass, it'll never get off the ground,"

p.s. a i prvi naslov teksta, je trebao da bude , naslov tvog komentara, , ali sam posle promenio, ali nisam mogao da odolim da ne postavim "Epitaph", mislim da je nezaobilazno uz celu priču.
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:37 22.05.2009

Re: Confusion will be my epitaph

Е, а да ми решите дилему из ране младости. Да ли је она музика на шпици спортског прегледа била ЕЛП? Не знам како сам овај податак увртео у главу.

(а онај Копланд што си поставио је добар сав)
trener92 trener92 19:17 22.05.2009

Re: Confusion will be my epitaph

marco_de.manccini
Е, а да ми решите дилему из ране младости. Да ли је она музика на шпици спортског прегледа била ЕЛП? Не знам како сам овај податак увртео у главу.

(а онај Копланд што си поставио је добар сав)

Pretpostavljam da misliš na sportski pregled TVZ , ali ne mogu da se setim. Pokušavam na youtube da pronađem ali nema .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana