Mesto i uloga hrišćanskih demokrata u srpskoj politici

Nikola Knežević RSS / 19.05.2009. u 20:08
На самом почетку потребно је појаснити шта би требало да се подразумева под профилом једне демохришћанске политичке опције у нашој земљи. Као што сам то више више пута поменуо , демохришћанске странке се у политичком спектру најчешће везују уз центар, или припадају странкама десног центра, као што је то у случају Западне Европе. Већина хришћанско-демократских партија припадају тзв. народњачким странкама. Основне идеје хришћаско - социјалне мисли и политике и оно што ову идеју разикује од других система јесте, хришћански поглед на човеково биће и његову личност који почива на светописамској парадигми образа Божијег и неотуђивом достојанству људског бића, снажан нагласак ка једнакости, солидарности, супсидијарности, персонализма насупрот индивидуализма, лојалност заједници, породици и нацији, посебан приступ питањима етике и биоетике, као и залагању за концепт социјалне тржишне привреде - социјалног капитализма.

Иако ово начелно представљају основне смернице хришћаско демократске идеје поставља се питање какве импликације оне могу имати у нашем друшвено политичком контексту и како би у практичном смислу изгледала њихова примена? Другим речима, како би у основним цртама требало да изгледа социјално - политички програм једне хришћанско демократске опције у нашој земљи?

Могућност појављивања овакве опције за собом нужно поставља неколико других подпитања на које је неопходно дати адекватне одговоре како би се утврдила нужност и оправдана потреба за актуализацијом политичке опције демохришћанског типа. Пре свега, потребно је утврдити да ли на политичкој сцени постоји странка или странке које у мањој или већој мери осликавају хришћанско - демократске вредности. Затим, потребно је јасно дефинисати шта би конкретно ове вредности представљале у нашем друштвеном контексту, које су њене предности и мане у односу на постојеће политичке програме, да ли би политички програм евентуалне демохришћанске опције требало да осликава програме сродних странака у Европи или би таква опција у нашем контексту у одређеној мери морала бити контестуализована у оквирима нашег културно историјског наслеђа и геополитичке позиције које наша земља има.

Добро је познато да у Србији постоји више страначких опција које себе сврставају у партије десне оријентације. Иако је неоспорно да готово све ове опције у својим политичким програмима дају нагласак на социјалним и економским реформама друштва и инсистирању на традиционалним вредностима које се могу наћи у програмима демохришћанских партија, примећује се јака тенденција ка трасирању геополитичке позиције земље ка Русији, приметна националистичка реторика као и изразит антагонизам према евроинтеграцијама и Западном свету уопште. Неке од њих, попут Радикалне странке никада нису одступиле од програма и начела које су заступале за време грађанског рата у СФРЈ и режима Слободана Милошевића чије су деструктивне последице свима добро познате и које осећамо и до данашњих дана.

Са друге стране, на нашој политичкој сцени постоје опције које се декларишу као демохришћанске и чији програми у већој мери одговарају начелима и идејама хришћанске демократије, међутим проблем је у томе што до сада ове партије нису оправдале свој епитет. Шта више, оне готово да више немају никакав политички значај а њихово чланство доведено је до на ниво статистичке грешке. Једна од таквих партија управо је Демохришћанска странка Србије која се у своме политичком програму истакла у борби против корупције али је након распада коалиције ДОС-а њен политички утицај нагло опао. Кључна грешка је њен улазак у коалицију неолибералног блока формираним око Либерално демократске партије што представља својеврсно оповргавање вредности које традиционално стоје иза идеје хришћанске демократије. На тај начин су се основне вредности програма ДХСС-а изгубиле у либералном концепту којег је заступала Либерално демократска партија. Нажалост, мора се констатовати да ова странка никада није спровођење програма и демохришћанских начела ставила изнад декларативног нивоа.

Јасно је да у друштвено - политичком животу наше земље идеје хришћанске демократије нису у довољној мери актуализоване, шта више, не постоји политичка опција која би на адекватан и веродостојан начин промовисала и спроводила вредности које осликавају идеју и концепт хришћаско демократске и хришћанско социјалне политике.

Пре него што објасним какав би треало да изгледа програмска политика нове демохришћанске опције сматрам веома важним да се критички осврнем на рад демохришћанских партија у Западној Европи.

Једна од највећих хришћанско-демократских партија у Западној Европи је свакако немачка ЦДУ (Christlish Demokratische Union) којом председава немачка канцеларка Ангела Меркел. Без сумње, програмски гледано, ова странка и даље представља стожер хришћанско - демократске идеје у Европској Унији. Ипак, да су програми једно а њихова примена друго показује чињеница да су још 1979. године били јаки заговорници стационирања нуклеарног наоружања. Двадесет година касније као најача опозициона партија током 1999. године дала је подршку већинској „црвено - зеленој" коалицији, партији Зелених и СДП за ангажовање њихових војних снага у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију. То је била историјска одлука, будући да је то било прво ангажовање немачке војске од другог светског рата али и прва војна акција НАТО снага на једну суверену земљу. Своју подршку војним акцијама дали су и Бушовој администрацији током сукоба у Ираку 2003. године. Њихови природни партнери ЦСУ - Хришћанска Социјална Унија Баварске, иако реторички много уздржанији, такође су дали подршку војном ангажману Америчке војске у Ираку.

Важно је напоменути да странке хришћанске оријентације никако не смеју давати подршку војним интервенцијама офанзивног карактера. Оне морају бити строго пацифистички оријентисане, а расположива правна и политичка средства морају остати крајње средство дипломатије.

Демохришћанска странка која је у Италији до 1994. године владала деценијама распала се после гласина које су је повезивале са организованим криминалом и других афера које су биле углавном финансијске природе. Данашњи премијер Италије, Силвио Берлускони, председник хришћанско демократске партије Forza Italia, којој се првобитно придружила и неофашистичка Alleanza Nazionale, превише је контраверзна личност и морално крајње упитна, а оштра имиграциона политика која његова влада води нарочито против припадника ромске популације не помаже демантовању гласина да је и сам близак неофашистичким круговима и идејама.

Народна партија која је донедавно била на власти у Шпанији у својим програмима садржи јак нагласак католичког социјалног наука, ипак, свој одлазак са власти у многоме могу захвалити њиховој подршки рату у Ираку. Социјалистичка влада која је недавно освојила власт, за кратко је време максимално поједноставила развод брака, озаконила хомосексуалне бракове, уводи либералну политику побачаја.

Ово нас доводи до потребе да се у нашој земљи оформи снажан демохришћански блок који би обједино све странке демохришћанске оријентације као и грађане који деле заједничке моралне и традиционалне вредности без обзира на њихову вероисповест по сличном моделу по којем је су састављене друге хришћанско - демократске организације и партије у Европи.
Како би требао да изгледа програм једне такве партије имајући у виду друштвене, економске, културне и геополитичке прилике Србије?

Пре свега, програмска начела такве странке или коалиције би требало да се темеље на следећим вредностима: Евроцентрична полика - успостављање јаких економских, дипломатских веза са партнерима из Европске Уније и земљама у региону уз неговање пријатељских и економских веза са Руском федерацијом. Питање војне неутралности не може бити дугогодишња војна стратегија. Прагматизам је у овом случају неопходан. Србија је окружена земљама које припадају НАТО пакту. Уз постепоно дизање нивоа војно - техничке сарадње са чланицама Северноатланске Алијансе, крајњи циљ треба да буде пуноправно чланство у НАТО савезу.

Оно што би програм хришћанских демократа истицало у односу на остале партије, јесу између осталог следеће вредности:

Економска политика социјалне тржиште привреде и социјалног капитализма по Нордијском моделу. Потребно је да се принцип слободе у светлу поверења у тржишта споји са политиком социјаног изједначавања, широким системом социјалне заштите.

Jака иницијатива на очувању породице као темеља здравог друштва. Сходно томе инсистирало би се на неопходним реформама у државним институцијама како би се смањио број развода, малолетничке деликвенције, болести зависности, насиља у породици, број високообразованих људи удвостручио.

Потребно је такође и поспешити програме који би омогућавали одраслима бесплатно образовање у сврху стручне преквалификације и тако поспешити могућност њиховог запошљавања.
Инсистирање на бесплатном образовању свих грађана. Новчана средства која се добијају од пореских обвезника морају се употребити у сврхе који би служили јавним интересима. Србија мора постати друштво знања. Високошколско образовање мора бити доступно свима који испуњавају интелектуалне услове. Улагање у бесплатно образовање као темељно право свих грађана представља улагање у капитал будућности Србије.

Снажна Pro-life иницијатива на поспешивању наталитета. Достојанство човека и људског живота, укључујући и оно нерођеног детета, представља неизоставну, незаобилазну ставку. Свако људско биће треба сматрати као јединствену и самосталну индивидуу током свих фаза живота. Достојанство сваке особе има једнаку вредност без обзира на пол, расу, националност, доб, хендикеп, верска или политичка убеђења, здравље и могућности, успех или мањак успешности и суд других.
Солидарност представља бригу појединца за својег ближњег, емпатију, изражај човекове социјалне природе. Као етичка димензија она произилази из достојанства човекове личности. Солидарност подразумева примање а и давање. Свако ко очекује помоћ треба бити бити спреман и да помогне.

Солидарност није само императив појединца већ и колектива, као и саме државе. Суштина хришћанско - социјалног учења јесте појам супсидијарности. Остварење слободе захтева одговорно уређење живота по принципима супсидијаности. Из овога проистиче да држава треба да се одрекне преузимања задатака које могу да обаве појединац или мањи део друштвене заједнице. Треба препустити појединцу одговорност да за оне ствари које може постићи сам, у породици или у добровољном заједништву са другима. Идеја супсидијарности важи и у односима између мањих и већих заједница, као и слободних удружења и државних установа.

Хришћанска демократија је једина политичка доктрина која је способна да обједини најбоље идеје политичке деснице и левице, да начини простор новим стварима и да очува најбоље и најкорсније елементе прошлости. Снага компромиса, и јединство између различитих друштевних група које хришћанска демократија нуди се не заснивају на некаквом комерцијалном уговору између понуде и тражње, различитих друштвених група и класа, већ на заједничким вредностима Хришћанства за све групе и нивое становништва. Хришћанске демократе признају демократски позив као једини који може да створи услове за одржање достојанства личности и њених фундаменталних права.

Примарни задатак демохришћанских партија не сме да буде борба за политичку превласт и политичка трговина које компромитује њихове политичке програме, већ повратак на суштинске вредности хришћанско - социјалне идеје у коме се најбоље очитава став да је „поштење најбоља политика". Данас је више него икада потребно да се младе интелектуалне снаге окупе око заједничких идеја и вредности и дају свој допринос друштвено политичким променама у нашој земљи. Ово представља начин да моралне вредности поново нађу своје место у политичкој сцени наше земље, достојанство у нашим политичким структурама и код грађана врати изгубљено поверење у државне институције.Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 21:40 19.05.2009

Нереално

Странке су легло корупције. Мишковић тренутно финансира све релевантне странке у Србији (осим једне, али нећу да је рекламирам). Главни циљ српских странака је ухлебљење што већег броја својих чланова и богаћење функционера и финансијера истих.
Богољубу Карићу није фалила ни длака са главе док није решио да оснује странку. Онда су га тако очерупали да никоме више не падне на памет да то уради.
Очекивати да у Србији може да опстане странка која ће искрено следити принципе Хришћанске демократије је чиста утопија. Странке на власти би се окомиле на такву странку не бирајући средства, ако би осетили да им она представља претњу.
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:44 19.05.2009

Re: Нереално

И небеско царство представља за многе представља утопију зар не? А ипак ми верни верујемо у есхатолошку наду истог и антиципирамо га.
libkonz libkonz 21:47 19.05.2009

Re: Нереално

Nikola Knežević
И небеско царство представља за многе представља утопију зар не? А ипак ми верни верујемо у есхатолошку наду истог и антиципирамо га.

baroniknez baroniknez 21:50 19.05.2009

Re: Нереално

Странке су легло корупције. Мишковић тренутно финансира све релевантне странке у Србији (осим једне, али нећу да је рекламирам).


zbog cega ne bi spomenuli da miskovic ne finansira laburisticku stranku milanovica? a mislim da cak ne finansira ni narodnu seljacku stranku risticevica...
libkonz libkonz 22:02 19.05.2009

Re: Нереално

zbog cega ne bi spomenuli da miskovic ne finansira laburisticku stranku milanovica? a mislim da cak ne finansira ni narodnu seljacku stranku risticevica...

Od parlamentarnih stranaka koje imaju 5 i više poslanika ne finansira samo LDP. Mada, snašli su se oni, da neko ne brine.
baroniknez baroniknez 22:04 19.05.2009

Re: Нереално

libkonz
zbog cega ne bi spomenuli da miskovic ne finansira laburisticku stranku milanovica? a mislim da cak ne finansira ni narodnu seljacku stranku risticevica...

Od parlamentarnih stranaka koje imaju 5 i više poslanika ne finansira samo LDP. Mada, snašli su se oni, da neko ne brine.


LDP se finansira od clanarina, budzeta, nekih biznismena (popovic, markovic se pominju) i od americke vlade a mozda i nekih drugih

uostalom kao i svi ostali
sepeo sepeo 22:06 19.05.2009

Re: Нереално

Od parlamentarnih stranaka koje imaju 5 i više poslanika


ograda vredna majstora zanata, kalibra gosn. libkonza
zajecz zajecz 23:12 19.05.2009

Re: Нереално

Kao i svi ostali, moguce da se i LDP finansira od Miskovica. Prestali su da ga optuzuju, setimo se samo kampanja da je Knez Mihailova Deltina...

Clanarine, prvi put cujem. Od mene nikada niko nije trazio, kao ni od mojih drugara.
baroniknez baroniknez 23:15 19.05.2009

Re: Нереално

Clanarine, prvi put cujem. Od mene nikada niko nije trazio, kao ni od mojih drugara.


pa pod clanarima podrazemvam donacije samih clanova, u nekim strankama su one propisane u nekim strankama nisu. obicno su simbolicne sume u pitanju i cilj je da se sa jedne strane stranka osamostali ekonomski, a sa druge strane da se ima neki osecaj obaveze prema stranci - sto je sve OK
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:01 20.05.2009

Re: Нереално

Nikola Knežević
И небеско царство представља за многе представља утопију зар не? А ипак ми верни верујемо у есхатолошку наду истог и антиципирамо га.

ko veruje?
koji mi?
usput, zar već nisi pisao o ovom.
detaljno.
alexlambros alexlambros 00:11 20.05.2009

Re: Нереално

А ипак ми верни верујемо у есхатолошку наду истог и антиципирамо га.


Ја само да се распитам, кад очекујете да се то деси? Хвала
lutherblisset lutherblisset 00:43 20.05.2009

Re: Нереално

Exitus Letalis

ko veruje?koji mi?


Pa rekao je čovek:


А ипак ми верни верујемо

gocana7 gocana7 13:52 20.05.2009

Re: Нереално

Pa to dobrovoljno davanje su donacije. Dakle, nikako nije OK da se prica o clanarinama, kada ih nema.
sepeo sepeo 21:41 19.05.2009

hmmmm

Пре свега, програмска начела такве странке или коалиције би требало да се темеље на следећим вредностима: Евроцентрична полика - успостављање јаких економских, дипломатских веза са партнерима из Европске Уније и земљама у региону уз неговање пријатељских и економских веза са Руском федерацијом. Питање војне неутралности не може бити дугогодишња војна стратегија. Прагматизам је у овом случају неопходан. Србија је окружена земљама које припадају НАТО пакту. Уз постепоно дизање нивоа војно - техничке сарадње са чланицама Северноатланске Алијансе, крајњи циљ треба да буде пуноправно чланство у НАТО савезу.


nikola, u ovom pasusu si elaborirao koncepciju spoljne politike koju (jedini na desnoj strani srpskog politickog spektra?) zagovara SPO
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:49 19.05.2009

Re: hmmmm

Добро сте то приметили, иако ја нисам члан СПО. Ја лично нисам неки нарочити љубитељ НАТО -а али у питању је чист прагратизам. Будимо реални. Налазимо се у НАТО прстену. Окружени земљама чланицама НАТО алијансе. Поставља се питање каквој војној неутралности можемо говорити на дуже стазе?
drug.clan drug.clan 21:59 19.05.2009

Re: hmmmm

Nikola Knežević
Добро сте то приметили, иако ја нисам члан СПО. Ја лично нисам неки нарочити љубитељ НАТО -а али у питању је чист прагратизам. Будимо реални. Налазимо се у НАТО прстену. Окружени земљама чланицама НАТО алијансе. Поставља се питање каквој војној неутралности можемо говорити на дуже стазе?


O neutralnosti ne mozemo govoriti ali od te nepripadnosti i opkoljenosti mozemo da profitiramo vise nego sto mozete zamisliti.

sepeo sepeo 22:03 19.05.2009

Re: hmmmm

Налазимо се у НАТО прстену. Окружени земљама чланицама НАТО алијансе. Поставља се питање каквој војној неутралности можемо говорити на дуже стазе?


u potpunosti se slazem.

no, ima tu jos jedna stvar o kojoj se malo govori - niko ne kaze koliko zaista neutralnost kosta jednu malu evropsku zemlju poput srbije.

naime, neutralna zemlja ne samo sto ne moze da izvozi proizvode vojne industrije u "blokovske" zemlje, vec i nasuprot nesumnjivo efikasnijem i isplativijem sistemu kolektivne bezbednost, za svoju bezbednost se brine potpuno sama.

to u praksi znaci da, ukoliko ostanemo privrzeni konceptu neutralnost, ne da ne mozemo govoriti o smanjenju broja pripadnika vojske i ukidanju sluzenja vojnog roka, vec upravo suprotno, sledi nam povecavanje brojnog stanja armije kroz produzavanje duzine obaveznog vojnog roka.

o visini budzetskih izdataka je tesko govoriti sa dovoljnom preciznoscu, ali je potpuno jasno da velika, u sistem kolektivne bezbednost NATO neintegrisana armija kosta poreske obveznike daleko vise nego sto bi kostala brojcano mala, a tehnicki moderno opremljena vojska srbije, koja bi bila deo sistema NATO.
sepeo sepeo 22:04 19.05.2009

Re: hmmmm

O neutralnosti ne mozemo govoriti ali od te nepripadnosti i opkoljenosti mozemo da profitiramo vise nego sto mozete zamisliti.


zaista bih voleo da cujem na kakvu vrstu "profita" mislis i na koji nacin bismo do tog profita mogli doci?
Nikola Knežević Nikola Knežević 22:18 19.05.2009

Re: hmmmm

sepeo
Налазимо се у НАТО прстену. Окружени земљама чланицама НАТО алијансе. Поставља се питање каквој војној неутралности можемо говорити на дуже стазе?


u potpunosti se slazem.

no, ima tu jos jedna stvar o kojoj se malo govori - niko ne kaze koliko zaista neutralnost kosta jednu malu evropsku zemlju poput srbije.

naime, neutralna zemlja ne samo sto ne moze da izvozi proizvode vojne industrije u "blokovske" zemlje, vec i nasuprot nesumnjivo efikasnijem i isplativijem sistemu kolektivne bezbednost, za svoju bezbednost se brine potpuno sama.

to u praksi znaci da, ukoliko ostanemo privrzeni konceptu neutralnost, ne da ne mozemo govoriti o smanjenju broja pripadnika vojske i ukidanju sluzenja vojnog roka, vec upravo suprotno, sledi nam povecavanje brojnog stanja armije kroz produzavanje duzine obaveznog vojnog roka.

o visini budzetskih izdataka je tesko govoriti sa dovoljnom preciznoscu, ali je potpuno jasno da velika, u sistem kolektivne bezbednost NATO neintegrisana armija kosta poreske obveznike daleko vise nego sto bi kostala brojcano mala, a tehnicki moderno opremljena vojska srbije, koja bi bila deo sistema NATO.


Upravo tako. Ne možemo igrati više na kartu vojne neutralnusti kao u vreme SFRJ. Bar ne jos dugo. Onda smo imali cetvtu po snazi vojnu silu u Evropi, na istoku zemlje i severu zemlje Varsavskog pakta a na zapadu NATO snage. Mogli smo da na taj nacin igramo svoju geopoliticku ulogu. Sada smo svedeni zemlju sa manje od 12 mil stanovnika, okruzeni zemljama NATO-a. Svakako da treba osavremeniti vojsku ali na duze staze tesko da mozemo ostati neutralni....
drug.clan drug.clan 22:22 19.05.2009

Re: hmmmm

sepeo
O neutralnosti ne mozemo govoriti ali od te nepripadnosti i opkoljenosti mozemo da profitiramo vise nego sto mozete zamisliti.


zaista bih voleo da cujem na kakvu vrstu "profita" mislis i na koji nacin bismo do tog profita mogli doci?


Profit u vidu novca - gotovog:

Ameri ne mogu da zamisle Kinu u Evropi, Evropa ne moze da zamisli strano telo u sopstvenom stomaku, Kina ne zeli da izgubi poslednje upraznjeno mesto u Evropi, Rusi bi da se kurce...

Prosle je vreme jedne sile koja hara svetom pa se iz toga da profitirati (geopoliticka pozicija srbije za 5-10 godina ce biti bolja od one koju je broz imao 1948)
uniceps uniceps 22:30 19.05.2009

Re: hmmmm

drug.clan
sepeo
O neutralnosti ne mozemo govoriti ali od te nepripadnosti i opkoljenosti mozemo da profitiramo vise nego sto mozete zamisliti.


zaista bih voleo da cujem na kakvu vrstu "profita" mislis i na koji nacin bismo do tog profita mogli doci?


Profit u vidu novca - gotovog:

Ameri ne mogu da zamisle Kinu u Evropi, Evropa ne moze da zamisli strano telo u sopstvenom stomaku, Kina ne zeli da izgubi poslednje upraznjeno mesto u Evropi, Rusi bi da se kurce...

Prosle je vreme jedne sile koja hara svetom pa se iz toga da profitirati (geopoliticka pozicija srbije za 5-10 godina ce biti bolja od one koju je broz imao 1948)Hmmm. Po kojoj ceni?

Moze da se desi ta prica oko strateske pozicije, pod jednim uslovom - da do tada ne udjemo u EU.
sepeo sepeo 22:33 19.05.2009

Re: hmmmm

Ameri ne mogu da zamisle Kinu u Evropi, Evropa ne moze da zamisli strano telo u sopstvenom stomaku, Kina ne zeli da izgubi poslednje upraznjeno mesto u Evropi, Rusi bi da se kurce...


zanimljivo, ali ja bih ipak uvek nekakvom lakom resenju, koje sa sobom nosi ogromne nepoznanice i strasne rizike, pretpostavio miran i stabilan put razvitka sa minimalnim rizicima, a taj put je za srbiju clanstvo u EU, kao i saradnja na svim poljima sa nacijama sa kojima cinimo istu zajednicu vrednosti.
uniceps uniceps 22:38 19.05.2009

Re: hmmmm

sepeo
Ameri ne mogu da zamisle Kinu u Evropi, Evropa ne moze da zamisli strano telo u sopstvenom stomaku, Kina ne zeli da izgubi poslednje upraznjeno mesto u Evropi, Rusi bi da se kurce...


zanimljivo, ali ja bih ipak uvek nekakvom lakom resenju, koje sa sobom nosi ogromne nepoznanice i strasne rizike, pretpostavio miran i stabilan put razvitka sa minimalnim rizicima, a taj put je za srbiju clanstvo u EU, kao i saradnja na svim poljima sa nacijama sa kojima cinimo istu zajednicu vrednosti.


A ta zajednica vrednosti bi bila..? Taxativno, molim.
drug.clan drug.clan 22:44 19.05.2009

Re: hmmmm

uniceps
drug.clan


Profit u vidu novca - gotovog:

Ameri ne mogu da zamisle Kinu u Evropi, Evropa ne moze da zamisli strano telo u sopstvenom stomaku, Kina ne zeli da izgubi poslednje upraznjeno mesto u Evropi, Rusi bi da se kurce...

Prosle je vreme jedne sile koja hara svetom pa se iz toga da profitirati (geopoliticka pozicija srbije za 5-10 godina ce biti bolja od one koju je broz imao 1948)Hmmm. Po kojoj ceni?

Moze da se desi ta prica oko strateske pozicije, pod jednim uslovom - da do tada ne udjemo u EU.


Naravno da necemo jer nas EU ne zeli misleci da cemo mi uvek biti tu pod njihovom sapom za crkavicu koju daju kroz NGO. Zivimo u periodu kada se desavaju velike geostrateske promene te ih valja iskoristiti.


zanimljivo, ali ja bih ipak uvek nekakvom lakom resenju, koje sa sobom nosi ogromne nepoznanice i strasne rizike, pretpostavio miran i stabilan put razvitka sa minimalnim rizicima, a taj put je za srbiju clanstvo u EU, kao i saradnja na svim poljima sa nacijama sa kojima cinimo istu zajednicu vrednosti.


Mislim da "stabilan put razvitka" ne da nije zagarntovan EU vec verovatnoca polako prelazi na stranu stabilnog propadanja. Treba gledati u buducnost a trenutno evropa nije u tom pravcu
sepeo sepeo 22:47 19.05.2009

Re: hmmmm

A ta zajednica vrednosti bi bila..? Taxativno, molim.


ako pitas za vrednosti kao takve, dovoljno je o tome pisao sam nikoa, pa ne bih ponavljao.

ako pak zelis da ti nabrojim nacije za koje smatram da cine zajednicu vrednosti kojoj pripada i srbija, tu mislim na one nacije koje bastine vrednosti hriscanske civilizacije, svojstvene evropi.

dakle, to su pored evropskih zemalja svakako i drzave americkog kontinenta, australija...
baroniknez baroniknez 22:47 19.05.2009

Re: hmmmm

Naravno da necemo jer nas EU ne zeli misleci da cemo mi uvek biti tu pod njihovom sapom za crkavicu koju daju kroz NGO. Zivimo u periodu kada se desavaju velike geostrateske promene te ih valja iskoristiti.


iskoristiti ih tako sto cemo liberalizovati zemlju i kod nas postaviti temelje novih odnosa i centara moci
uniceps uniceps 23:03 19.05.2009

Re: hmmmm

sepeo
A ta zajednica vrednosti bi bila..? Taxativno, molim.


ako pitas za vrednosti kao takve, dovoljno je o tome pisao sam nikoa, pa ne bih ponavljao.

ako pak zelis da ti nabrojim nacije za koje smatram da cine zajednicu vrednosti kojoj pripada i srbija, tu mislim na one nacije koje bastine vrednosti hriscanske civilizacije, svojstvene evropi.

dakle, to su pored evropskih zemalja svakako i drzave americkog kontinenta, australija...


A sta cemo sa muslimanima? Takodje, ne zaboravi da se pravoslavlje u katolickim krugovima smatra shizmom, i da je s toga, antagonizam koji se gaji prema nama daleko veci nego li politicki korektan odnos prema muslimanskim zajednicama. I jos jedna stvar, baziras svoj stav na naciji (i religiji) a to je zapravo u konacnici suprotno ideji unitarnog kontinenta...sta god oni o tome formalno pricali.
sepeo sepeo 23:14 19.05.2009

Re: hmmmm

Takodje, ne zaboravi da se pravoslavlje u katolickim krugovima smatra shizmom, i da je s toga, antagonizam koji se gaji prema nama daleko veci nego li politicki korektan odnos prema muslimanskim zajednicama.


zaista ne verujem u ovo sto si napisao. kao ubedjeni ekumenista, u pravom smislu tog pojma, verujem da su hriscanske crkve po ucenju daleko blize nego sto to nama, zatrovanim gorkim istorijskim iskustvima, danas izgleda.
o posebno velikom antagonizmu prema srbima ili pravoslavcima medju katolickim klirom (osim u hrvatskoj), mislim da nema govora, ja sam upoznat sa brojnim primerima koji govore upravo suprotno.

I jos jedna stvar, baziras svoj stav na naciji (i religiji) a to je zapravo u konacnici suprotno ideji unitarnog kontinenta...sta god oni o tome formalno pricali.


ne, ja govorim o onim vrednostima koje definisu evropsku civilizaciju, a koje u svojim korenima imaju osnovno hriscansko ucenje. ne vidim zasto je problem to kazati, pa i tvorci (nazalost nikada usvojenog) evropskog ustava su pre nekoliko godina to prilicno eksplicitno rekli..
uniceps uniceps 23:37 19.05.2009

Re: hmmmm

sepeo
Takodje, ne zaboravi da se pravoslavlje u katolickim krugovima smatra shizmom, i da je s toga, antagonizam koji se gaji prema nama daleko veci nego li politicki korektan odnos prema muslimanskim zajednicama.


zaista ne verujem u ovo sto si napisao. kao ubedjeni ekumenista, u pravom smislu tog pojma, verujem da su hriscanske crkve po ucenju daleko blize nego sto to nama, zatrovanim gorkim istorijskim iskustvima, danas izgleda.
o posebno velikom antagonizmu prema srbima ili pravoslavcima medju katolickim klirom (osim u hrvatskoj), mislim da nema govora, ja sam upoznat sa brojnim primerima koji govore upravo suprotno.

I jos jedna stvar, baziras svoj stav na naciji (i religiji) a to je zapravo u konacnici suprotno ideji unitarnog kontinenta...sta god oni o tome formalno pricali.


ne, ja govorim o onim vrednostima koje definisu evropsku civilizaciju, a koje u svojim korenima imaju osnovno hriscansko ucenje. ne vidim zasto je problem to kazati, pa i tvorci (nazalost nikada usvojenog) evropskog ustava su pre nekoliko godina to prilicno eksplicitno rekli..


Neces valjda sad da se pozoves na neku cuvenu avet komunizma?
Pa nije bas da smo zatrovani. Bice pre da smo satrti. Ne zaboravi Jasenovac, ali ni Jastrebarsko, cuveno po tome sto je bio jedini logor za decu u svetu...a decom su se u njemu "bavile' casne sestre, btw.

Nismo mi bas toliko bliski, ali jesmo slicni, a te male delikatne razlike cesto uzrokuju kolaterale bartolomejskih proporcija.

I jos jedna stvar: pusti sad evropejstvo i ustave. Ne zaboravi da su nas neke od tih evropskih nacija nacisto osakatile kao narod u toku XX veka. Da li treba da nabrajam? Austrijanci (Austro-Ugari), Nemci, Englezi (27.mart+bombardovanja beograda u 2. sv ratu), nasi susedi, pa dalje do pre 10 godina, kad su tu praksu ponovili bez obzira koji je bio motiv njihovog napada. Ne moze jedna zemlja da odgovara zbog jednog coveka, ni tada (SM), ni sada (RM), a kako vidim EU ce ostati dosledna principu stopostotnog konsenzusa po mnogim pitanjima.

Sto se evropske civilizacije tice, bojim se da je u pitanju jos jedna zabluda jer je i kroz istoriju ista ta Evropa prozdrala na milione. Takodje, pitaj jednog vatikanca sta iskreno misli o luterancu, pa ce ti biti jasno da tek o nama nema sta pohvalno da se izrazi.
astrid92 astrid92 03:11 20.05.2009

Re: hmmmm

Nikola Knežević
Важно је напоменути да странке хришћанске оријентације никако не смеју давати подршку војним интервенцијама офанзивног карактера. Оне морају бити строго пацифистички оријентисане, а расположива правна и политичка средства морају остати крајње средство дипломатије.
...........
Mogli smo da na taj nacin igramo svoju geopoliticku ulogu. Sada smo svedeni zemlju sa manje od 12 mil stanovnika, okruzeni zemljama NATO-a. Svakako da treba osavremeniti vojsku ali na duze staze tesko da mozemo ostati neutralni....

E, pravi si shepherd.
dragan7557 dragan7557 05:02 20.05.2009

Re: hmmmm

Sada smo svedeni zemlju sa manje od 12 mil stanovnika, okruzeni zemljama NATO-a. Svakako da treba osavremeniti vojsku ali na duze staze tesko da mozemo ostati neutralni....

Nije mi jasno gde ste u državi Srbiji pronašli toliko stanovništvo????????????

dragan7557
Nikola Knežević Nikola Knežević 08:35 20.05.2009

Re: hmmmm

Dobro, ima ih oko nesto manje od 7.5 miliona,ali sustina moje konstatacije ostaje ista.
alexlambros alexlambros 23:48 19.05.2009

?

hriscansko i demokratsko ... nespojivo

mene zanima dal je moguca neka islamsko-demokratska politicka opcija? sta fali tome?
Nikola Knežević Nikola Knežević 08:38 20.05.2009

Re: ?

alexlambros
hriscansko i demokratsko ... nespojivo

mene zanima dal je moguca neka islamsko-demokratska politicka opcija? sta fali tome?


Da li je nespojivo ili ne pogledajte na primeru zapadne evrope. To sto je vasa percepcija hriscanstva iskljucivo negativna, pa smatrate da je nespojiva sa demokratijom, to je vec stvar subjektivnog misljenja.
alexlambros alexlambros 11:05 20.05.2009

Re: ?

To sto je vasa percepcija hriscanstva iskljucivo negativna, pa smatrate da je nespojiva sa demokratijom, to je vec stvar subjektivnog misljenja.


pa vi pogledajte malo istoriju hriscanstva pa mi dajte neki primer kad je ono bilo demokratsko
noboole noboole 08:52 20.05.2009

xy

Dobro, sta to zaista znaci 'pro-life' u kontekstu te hipoteticke demhri partije u Srbiji. Zabrana abortusa? (Pretpostavljam ne i zabrana prezervativa )
Ili, finansijska podrska za nezeljenu decu? Ili sta?


astrid92 astrid92 11:05 20.05.2009

Re: xy

noboole
Dobro, sta to zaista znaci 'pro-life'...

"Pro-life" je mantra rigidnih mrzitelja svega sto je zaista zivotno.
baroniknez baroniknez 11:07 20.05.2009

Re: xy

astrid92
noboole
Dobro, sta to zaista znaci 'pro-life'...

"Pro-life" je mantra rigidnih mrzitelja svega sto je zaista zivotno.


mrzitelja?
astrid92 astrid92 11:15 20.05.2009

Re: xy

baroniknez
mrzitelja?

Da, kriju se iza reci "pro".

P.S. Kada si vec ovde, ocekujem da postavis linkove na one "citate" koje si naveo kod Vasovica na blogu.

baroniknez baroniknez 12:38 20.05.2009

Re: xy

prolife da bude mrzitelj!?!?!? pa jbg zanima me kako to moze, eto

a sto bih ovde preneo te citate?
drug.clan drug.clan 12:48 20.05.2009

Re: xy

baroniknez
prolife da bude mrzitelj!?!?!? pa jbg zanima me kako to moze, eto

a sto bih ovde preneo te citate?


Prolife su isti oni koji pobili sve muslimane i kineze i sve one koji nisu beli anglosaksonci. A ta polemika oko abortusa koju je normalan svet (ukljucujuci i vecujuce zemlje tipa Italija i Spanija) odavno zavrsio sluzi da bi se americkom nameru odvukla paznja i potrosila energija na gluposti dok se ozbiljne teme i ne raspravljaju!
astrid92 astrid92 12:53 20.05.2009

Re: xy

baroniknez
prolife da bude mrzitelj!?!?!? pa jbg zanima me kako to moze, eto

Pitaj njih, možda uspeju da ti objasne, a da ne upadnu u kontradikciju u prve dve rečenice.

a sto bih ovde preneo te citate?

Ne pravi se naivan. Postavi linkove na citate na Vasovićevom blogu.
baroniknez baroniknez 13:03 20.05.2009

Re: xy

Pitaj njih, možda uspeju da ti objasne, a da ne upadnu u kontradikciju u prve dve rečenice.


ne razumem kako neko ko se zalaze za zivot moze da se zalaze protiv zivota. ako zapada u kontradikciju onda se neiskreno zalaze, ali to nije sporno za mene.

ako je neko protiv abortusa to je ok i ako je to dosledno onda je svakako prolife

A ta polemika oko abortusa koju je normalan svet (ukljucujuci i vecujuce zemlje tipa Italija i Spanija) odavno zavrsio sluzi da bi se americkom nameru odvukla paznja i potrosila energija na gluposti dok se ozbiljne teme i ne raspravljaju!


ta polemika jos uvek traje pa pogledajte novine u italiji!?!?!?!

u normalnom svetu se iznalaze nacini da se abortus svede na najmanju mogucu meru, iz naravno, humanih razloga.

Ne pravi se naivan. Postavi linkove na citate na Vasovićevom blogu.


ne moze tako, mora postojati neka pristojnost u komunikaciji, a i ne vidim jebeni razlog da postavljam link za to kada nije vezano za Knezevicev Blog. uostalom izjave su od raznih svetskih zvanicnika i te izjave su blago receno sporne, a realno nege se mogu okarakterisati i kao fasisticke
astrid92 astrid92 13:18 20.05.2009

Re: xy

baroniknez
ne moze tako, mora postojati neka pristojnost u komunikaciji, a i ne vidim jebeni razlog da postavljam link za to...

Predlažem da odeš na sajt sa koga si kopirao te citate, pa tamo "pristojno komuniciraj". Kladim se da ti je Zoran Petrović Piroćanac uzor.
Ćao.
baroniknez baroniknez 13:20 20.05.2009

Re: xy

nemoj da se kladis kada nista ne mozes da dobijes od opklade

bog ti pomogo junace!
drug.clan drug.clan 13:45 20.05.2009

Re: xy

baroniknez

ako je neko protiv abortusa to je ok i ako je to dosledno onda je svakako prolife

A ta polemika oko abortusa koju je normalan svet (ukljucujuci i vecujuce zemlje tipa Italija i Spanija) odavno zavrsio sluzi da bi se americkom nameru odvukla paznja i potrosila energija na gluposti dok se ozbiljne teme i ne raspravljaju!


ta polemika jos uvek traje pa pogledajte novine u italiji!?!?!?!

u normalnom svetu se iznalaze nacini da se abortus svede na najmanju mogucu meru, iz naravno, humanih razloga.


Ova tema u USA je vazna koliko i ekonomija ili spoljna politika, odredjuje pobednike izbora i predstavlja pored istopolnih brakova jednu od 4 najvaznije teme u izbornim kampanjama.

Umesto da raspravljaju o zdravstvenoj zastiti koja ne funkcionise oni zamlacuju narod sa glupostima. A od humanih razloga mi se k.... svaki put kada cujem taj argument. Greh je ubiti nerodjeni fetus ali zato nije greh sipati tepihe bombi po deci ili izgladnjivati decu i izrabljivati ih kao robove. Ili ne pruziti im zdravstvenu zastitu kao sto je to slucaj u USA

I kako neko moze da se naziva "prolife" ako istovremeno osporava abortus a podrzava rat u iraku ili afganistanu ili bilo gde ?
baroniknez baroniknez 13:47 20.05.2009

Re: xy

Greh je ubiti nerodjeni fetus ali zato nije greh sipati tepihe bombi po deci ili izgladnjivati decu i izrabljivati ih kao robove. Ili ne pruziti im zdravstvenu zastitu kao sto je to slucaj u USA


ako hocete tako, pa onda treba primetiti da je boravak u porodilistu briga o detetu i sve ostalo skuplje nego abortus... dalje se sve samo kaze
drug.clan drug.clan 13:57 20.05.2009

Re: xy

baroniknez
Greh je ubiti nerodjeni fetus ali zato nije greh sipati tepihe bombi po deci ili izgladnjivati decu i izrabljivati ih kao robove. Ili ne pruziti im zdravstvenu zastitu kao sto je to slucaj u USA


ako hocete tako, pa onda treba primetiti da je boravak u porodilistu briga o detetu i sve ostalo skuplje nego abortus... dalje se sve samo kazeJa sam govorio o humanizmu i licemerju a ne o ceni.

Ako cete tako onda je metak najjeftiniji.
baroniknez baroniknez 15:46 20.05.2009

Re: xy

o licemrju i ja govorim
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:00 20.05.2009

Re: xy

drug.clan
baroniknez
prolife da bude mrzitelj!?!?!? pa jbg zanima me kako to moze, eto

a sto bih ovde preneo te citate?


Prolife su isti oni koji pobili sve muslimane i kineze i sve one koji nisu beli anglosaksonci. A ta polemika oko abortusa koju je normalan svet (ukljucujuci i vecujuce zemlje tipa Italija i Spanija) odavno zavrsio sluzi da bi se americkom nameru odvukla paznja i potrosila energija na gluposti dok se ozbiljne teme i ne raspravljaju!


Pre svega, pro-life podrazumeva podizanje svesti o stetnosti abortusa (u fizickom i psihickom smislu). To apriori ne podrazumeva zabranu abortusa, niti bilo sta slicno. Jasno je da zabranama ne mozemo resavati probleme nataliteta. To mozemo sistemskom edukacijom o kontroli radjanja, socijalnim programima za brigu buducih samohranih majki, vecoj drzavnoj skrbi za porodicu....

Nikola Knežević Nikola Knežević 19:04 20.05.2009

Re: xy

drugi.clan
Greh je ubiti nerodjeni fetus ali zato nije greh sipati tepihe bombi po deci ili izgladnjivati decu i izrabljivati ih kao robove. Ili ne pruziti im zdravstvenu zastitu kao sto je to slucaj u USA


Kakve veze SAD imaju sa ovim mojim tekstom? Zasto ovaj tekst morate provlaciti kroz prizmu antagonizma kojeg gajite prema SAD. Nemam veoma pozitivno misljenje o spoljnoj politici SAD-a ali to ovde nije tema. (Bajdenov dolazaj pozdravljam u svetlu nade u bolje odnose sa SAD) Ja se ovde bavim Srbijom i tome kako joj pomoci...
libkonz libkonz 20:10 20.05.2009

Re: xy

Pre svega, pro-life podrazumeva podizanje svesti o stetnosti abortusa (u fizickom i psihickom smislu). To apriori ne podrazumeva zabranu abortusa, niti bilo sta slicno. Jasno je da zabranama ne mozemo resavati probleme nataliteta. To mozemo sistemskom edukacijom o kontroli radjanja, socijalnim programima za brigu buducih samohranih majki, vecoj drzavnoj skrbi za porodicu....

Nikola, svaka čast za ovaj komentar!
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:53 20.05.2009

Re: xy

Хвала најлепше Либконз Ипак, некако осећам да особа којој је остављен коментар неће бити задовољна истим.
astrid92 astrid92 14:13 21.05.2009

Re: xy

Nikola Knežević
Pre svega, pro-life podrazumeva podizanje svesti o stetnosti abortusa (u fizickom i psihickom smislu). To apriori ne podrazumeva zabranu abortusa, niti bilo sta slicno. Jasno je da zabranama ne mozemo resavati probleme nataliteta. To mozemo sistemskom edukacijom o kontroli radjanja, socijalnim programima za brigu buducih samohranih majki, vecoj drzavnoj skrbi za porodicu....

Pretpostavljam da je ovo namenjeno komentatoru drugi.clan, ali bih dodala par stvari.

Navedena "definicija" je puna fraza, kontradikcija i loše prikrivenih stvarnih namera pomenutog "pro-life" pokreta. Iskreno se nadam da i sam to vidiš.

Inače, kako mi je poznato da na ljude koji veruju u Dogmu ne deluju nikakvi racionalni argumenti, pozdravljam te i šaljem link na zločinačku akciju pro-life "aktiviste":

"Pope claims condoms could make African Aids crisis worse"
drug.clan drug.clan 14:45 21.05.2009

Re: xy

Nikola Knežević
drug.clan
baroniknez
prolife da bude mrzitelj!?!?!? pa jbg zanima me kako to moze, eto

a sto bih ovde preneo te citate?


Prolife su isti oni koji pobili sve muslimane i kineze i sve one koji nisu beli anglosaksonci. A ta polemika oko abortusa koju je normalan svet (ukljucujuci i vecujuce zemlje tipa Italija i Spanija) odavno zavrsio sluzi da bi se americkom nameru odvukla paznja i potrosila energija na gluposti dok se ozbiljne teme i ne raspravljaju!


Pre svega, pro-life podrazumeva podizanje svesti o stetnosti abortusa (u fizickom i psihickom smislu). To apriori ne podrazumeva zabranu abortusa, niti bilo sta slicno. Jasno je da zabranama ne mozemo resavati probleme nataliteta. To mozemo sistemskom edukacijom o kontroli radjanja, socijalnim programima za brigu buducih samohranih majki, vecoj drzavnoj skrbi za porodicu....Ovo kao da je napisao neki ideolog neoliberalnog konzervatizma.

Ma da pro-life zagovornici su cuveni po svojoj brizi za zdravlje ljudi pa tako oni ( u US) istovremeno pljuju po zdravstvenoj zastiti za decu (i glasaju u kongresu protiv zakona koji bi obezbedio deci zastitu), ne dozvoljavaju uvodjenje porodiljskog za majke (u americi gde je najaci prolife pokret nema porodiljskog), zalazu se protiv svakog socijalnog programa ad ne pominjemo podrsku ratovima u inostranstvu, ubijanju po svetu zbog visih ciljeva, sirenje side i testiranje lekova po africi...

Ma sta vi pricali, ja sam se za mog zivota uverio da su ateisti/agnostici ljudi koji brinu za ljude a ne za tumacenje polunejasnih recenica iz svetih knjiga i ne brinu sta o tome ima da kaze neki "autoritet" koji nikada nije imao dete niti seks.
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:01 21.05.2009

Re: xy

Ma da pro-life zagovornici su cuveni po svojoj brizi za zdravlje ljudi pa tako oni ( u US) istovremeno pljuju po zdravstvenoj zastiti za decu (i glasaju u kongresu protiv zakona koji bi obezbedio deci zastitu), ne dozvoljavaju uvodjenje porodiljskog za majke (u americi gde je najaci prolife pokret nema porodiljskog), zalazu se protiv svakog socijalnog programa ad ne pominjemo podrsku ratovima u inostranstvu, ubijanju po svetu zbog visih ciljeva, sirenje side i testiranje lekova po africi...

Ma sta vi pricali, ja sam se za mog zivota uverio da su ateisti/agnostici ljudi koji brinu za ljude a ne za tumacenje polunejasnih recenica iz svetih knjiga i ne brinu sta o tome ima da kaze neki "autoritet" koji nikada nije imao dete niti seks.


Ocigledno nisi imao mnogo kontakata sa vernicima vec dajes pausalne ocene na osnovu kojekakvih verskih fanatika.
libkonz libkonz 22:24 21.05.2009

Re: xy

Ocigledno nisi imao mnogo kontakata sa vernicima vec dajes pausalne ocene na osnovu kojekakvih verskih fanatika.

a to je ovde toliko česta pojava. Neviđene predrasude. Mada je, što se kulture dijaloga tiče, ipak sve mnogo bolje od kad su neki provokatori banovani sa bloga. Sećam se tvojih ranijih postova, ono je bio užas, što se nekih komentara tiče.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana