putujte srpski

pausania RSS / 20.05.2009. u 16:38

ovih dana, kao doduse i svakog proleca, srpska civilna avijacija pokusava da ubedi pola sveta da je crno belo, odnosno da po nekom, samo njima znanom pravilu, srpski turisti mogu da putuju na more samo YAT-om. Kad se kaze civilna avijacija, misli se naravno na drzavu, YAT, i politicare koji od tog monopola imaju veliki finansijski, ali i politicki ineteres.

sta se ustvari desava? ode vlasnik agencije u tursku i ugovori carter let do antalije po ceni od recimo 20000 eur po rotaciji. u jatu je pre toga dobio ponudu od 25000 eur (da ne spominjemo ko ima bolje, novije i sigurnije avione i ko pruza bolju uslugu u samoj letelici). jasno je koga odabrati za partnera. medjutim, kada se turska kompanija obrati nasoj civilnoj avijaciji za dozvole, po pravilu dobija negativan odgovor. onda se ta kompanija obrati svojoj vladi koja onda odbija da izda dozvole YAT-u. i tako se svake godine pred pocetak sezone nase agencije nadju u neobranom grozdju jer  ne znaju da li ce leteti, a prodali su dobar deo aranzmana.

e sad se tu pojavljuje i yuta (citaj velike agencije) koja se obraca javnosti sa tom cudnom izjavom da nasi putnici mogu da lete samo YAT-om. zapravo, kroz YUTA-u se cuje glas velikih agencija kojima odgovara da se za cartere koristi samo YAT, jer od toga imaju vise koristi. Najbitnija korist je to sto, dokle god YAT ima monopol one su vrlo sigurne da im konkurencija nece praviti probleme, iz prostog razloga sto YAT nema kapacitete da svim agencijama izadje u susret, pa tako dobar deo agencija ne moze ni da dobije carter preko leta. I tako se, iz jednog monopola radja drugi.

skandalnozno....apsolutno skandalozno...

kao prvo, ko je i sta je yuta da odlucuje s kim ce srbi leteti...ko je yuti dao mandat da stiti putnika??? yuta je udruzenje turistickih agencija, a ne udruzenje putnika, sto se vidi po tome sto stiti monopol na trzistu, i to jos pod okriljem navodne zastite potrosaca...oni da stite putnika, trazili bi da YAT spusti cene na realni nivo, a ne da svaki nas turista mora za letovanje izdvojiti 100 eur vise, jer nasa gramziva drzava koristi nasu potrebu za odmorom da bi popunila budzet (i popunila po koji dzep).

kao drugo, kakvo je to pravilo da mi moramo samo da putujemo sa YAT-om? ko je ikada zacrtao kao pravilo? toga ni u komunizmu nije bilo. ako se neko uopste seca stranih turista koji su dolazili na nekada nase more, setice se i da je vecina nemaca, francuza, engleza doletala nasim kompanijama (adria, jat, etc..) i ne secam se da se tada neko bunio.

mi imamo pravo da imamo pravo da biramo!!!!



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana