Sudbina Simona i štićenika

Goran Miletic RSS / 22.05.2009. u 14:47

počinioci isti?
počinioci isti?
Vest od jutros je da je pretučen Simon Simonović, aktivista pokreta „Evropa nema alternativu“. Još nema nikakvog saopštenja od policije, a s obzirom da su napadači bili maskirani, MUP će početi da prikuplja dokaze i verovatno će se na tome i završiti. Doduše, prikupljanje dokaza će se verovatno svesti na novo maltretiranje Simonovića pitanjima: „Da li možeš da pretpostaviš ko te je napao ?“, „Da se nisi nekom zamerio ?“, „Da li ti je neko pretio ?“, „Da li si se sa nekim svađao oko neke devojke u poslednje vreme ?“ itd. Ukoliko se nekim čudom i desi radnja koja se zove „identifikacija napadača na S.S.“, možemo očekivati da će u nekom sudskom postupku povodom ovog napada, svi (ali baš SVI) mediji najviše prostora davati advokatima optuženih koji će lakonski objašnjavati da njihov klijent nema nikakve veze sa događajem, a kao dokaz će ponuditi činjenicu da su napadači bili maskirani. Pravda, odgovornost i kažnjivost neće biti bitni većini građana Srbije. Upravo ta većina građana ovakve napade i dalje vidi kao „sudar dva ekstrema“ ili kao „zasluženu reakciju jer je provocirao javnost“. Sve skupa, Simonov slučaj će poslužiti da sejavnost još jednom nauči da je sasvim OK koristiti nasilje kao odgovor na nešto što ti se ne sviđa.

Slična priča je i sa Duhovno-rehabilitacionim centrom Crna Reka i njegovim liderom/vlasnikom/voditeljem/bogom & protojerejem Branislavom Peranovićem. Prema snimcima koje je objavilo „Vreme“, oni koji se u ovom centru odvikavaju od droge i kojekakvih drugih poroka, žrtve su teške torture. Prema rečima onih koji su bili u ovom centru, to je nešto što je svakodnevna praksa i svako ko se tamo nađe će učiniti sve samo da odatle ode. Ako ostavimo po strani to što dotični gospodin sve radi bez bilo kakve škole i/ili formalnog obrazovanja, šokantne su dve stvari. Prvo, on je više puta javno govorio o tome da se u tom centru batine koriste kao metod. Naravno, on je govorio (ne u Kuriru, nego na TV Studio B i B92) o tome kako su batine izuzetak, „samo kad se mora“ i uz pristanak „roditelja i štićenika“. Za one kojima neke stvari nisu jasne – „roditeljska saglasnost“ ne igra nikakvu ulogu kada napunite 18 godina, sem ako vam se ne oduzme/ograniči poslovna sposobnost što sigurno nije bio slučaj sa „štićenicima“. Sasvim je normalno da tzv. javnost u Srbiji, nije reagovala povodom ovih izjava jer većina roditelja i dalje batine smatra prihvatljivim metodom vaspitavanja „onda kad se mora“.

Drugi, za mene najšokantniji deo priče je sličan kao u slučaju Simona Simonovića. Naime, juče se priča o batinama u duhovnom centru „vrtela“ po svim televizijama. Međutim, gledaocima je ponuđena informacija da će „INSPEKCIJA SUTRA izvršiti nadzor“. Pobogu ljudi, a šta će biti do sutra ? Još jedna noć torture ? Da li će u toku te noći ti isti nasilnici možda istraživati ko je „odao tajnu“ ili će se „pripremiti za dolazak inspekcije“ isto kao što su to radili u logorima, a danas rade u većini zatvora kada dolazi neka „strana delegacija“. Verovatno će sutra svaki štićenik reći inspekciji kako mu je veoma lepo u centru, kako se ceo dan mole bogu, okopavaju kukuruz i kako ih niko ne dira. Zašto inspekcija nije mogla ODMAH da ode u taj centar ? Zašto samo nadzor ? Zašto POLICIJA nije otišla i u najmanju ruku uhapsila one koji se vide na snimku ? Koji još dokaz treba ? Koja još posledica je potrebna ? Da li bi smrt od povreda nekog „štićenika“ bila opravdana onim famoznim „ma dobro, bio je narkoman, pa nije velika šteta“ ?

Kao šlag na tortu, stigla je informacija da pomenuti centar nema nikakvu dozvolu Ministarstva zdravlja, ali se za sve dalje dalje mere koristi buduće vreme, koje u prevodu znači „nikad“. Ministarstvo zdravlja će „u saradnji sa MUP utvrditi da li postoje elementi koji ukazuju na nadrilekarstvo“. Kada će utvrditi ? Koliko još ljudi treba da bude pretučeno i na ovaj način lečeno da bi se utvrdili „elementi“ ? Ombudsman kaže da će podneti krivičnu prijavu. Svaki pravnik zna da krivična prijava ne znači sama po sebi puno. Nju može podneti bilo ko i bilo kada, a treba vam par sati da je napišete.

Na kraju, Simon Simonović će proći malo bolje jer je „vidljiv“. Pojaviće se par predstavnika vlasti koji će „pružiti podršku“ i zatražiti „da država zaštiti sve koji drugačije misle“ ili nešto tome slično. Međutim, suština u oba slučaja će ostati ista. Nekažnjivost i neodgovornost za krivična dela su ključni problemi Srbije. Nije bitno da li se radi o diskriminaciji, torturi, nasilju, korupciji, ubistvu ili ratnim zločinima.

Atačmenti



Komentari (91)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 15:12 22.05.2009

šta

ima da ispituju,imaju snimak i treba samo da uapse tabadžije i onda sprovedu uobičajenu proceduru.
nema ništa od toga,biće pojela maca.
vracarac92 vracarac92 15:18 22.05.2009

Re: šta

ima da ispituju,imaju snimak i treba samo da uapse tabadžije i onda sprovedu uobičajenu proceduru.

I ja jednom da se slozim sa tobom.

P.S. "Neko" je obrisao moj odgovor upucen tebi na blogu J. Tesanovic.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:23 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

http://www.youtube.com/watch?v=O4yXopGs5Lw

sa naloga autora ovog klipa koji je baroniknez postavio moze da se vidi i ova slicica

pametnom dovoljno... samo jos jedan prilog o tome ko sve jase na ovom blogu...
baroniknez baroniknez 15:33 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

Aleksandar Stosic
http://www.youtube.com/watch?v=O4yXopGs5Lw

sa naloga autora ovog klipa koji je baroniknez postavio moze da se vidi i ova slicica

pametnom dovoljno... samo jos jedan prilog o tome ko sve jase na ovom blogu...


potpuno je nevazno kakve su na necijem nalogu slicice, nego to sto je covek uhapsen na skandalozan nacin, a tebe boli uvo.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 15:50 22.05.2009

OTVORENO PISMO

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću

Predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću

Ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću

Gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu

Obraćamo vam se povodom sinoćnjeg nasilnog incidenta koji predstavlja simptom postojećeg stanja u društvu i na ulicama gradova u Srbiji. Sinoć je u Beogradu, zbog svojih političkih opredeljenja, napadnut i brutalno pretučen aktivista pokreta „Evropa nema alternativu“ Simon Simonović. Simona je napalo nekoliko maskiranih huligana uz psovke i pogrdne povike u vezi sa njegovim političkim opredeljenjem. Takođe, prebijači su zapretili da će nastaviti sa akcijama nasilja protiv svojih neistomišljenika.

Očekujemo od vas, kao predstavnika građana i nosioca izvršne vlasti u Srbiji i Beogradu, da preduzmete sve mere kako biste osigurali bezbednost građana i sprečili političke progone koje sprovode ultra-desničarske organizacije. Pripadnici ovih organizacija godinama sprovode nasilje zasnovano na rasnom, nacionalnom i verskom poreklu ili na slobodnom ličnom opredeljenju građana Srbije. Tražimo od nadležnih organa da hitno i detaljno istraže ovaj skandalozan slučaj i da nasilnike izvedu pred lice pravde. Takođe, od policije, tužilaštva i sudskih organa zahtevamo da ovakve slučajeve nasilja procesuiraju savesno i efikasno.

Od vas očekujemo da zaštite građane Srbije od onih koji nekoliko puta godišnje izlome glavni grad, prebiju na stotine građana i policajaca, iniciraju incidente koji su do sada završavali sa smrtnim ishodima i organizuju manifestacije na kojima se veličaju ratni zločini i poziva na linč neistomišljenika. Mladog aktivistu koji se bori protiv vrednosti izgrađenih u devedesetim godinama, sada su prebili oni koji u tom vremenu još uvek žive i koji Srbiju žele da vrate tamo gde je tada bila.

Ovaj incident nije usamljen i svoje mesto nalazi u seriji pretnji i napada. Na osnovu istupanja ultra-desničarskih grupa u javnosti, jasno je da one organizovano priređuju fizičko razračunavanje sa svojim neistomišljenicima. Ako se nastavi trend zatvaranja očiju pred nasiljem i huliganstvom, Srbiji neće ostati dovoljno snage da postane deo porodice zemalja Evropske unije i da kod sebe zadrži obrazovane, nenasilne i sposobne mlade ljude.


Organizacije potpisnice:


· Pokret Evropa nema alternativu

· ALTERO- Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje

· Anti Trafiking Centar

· Asocijacija za borbu protiv side – JAZAS

· Autonomni ženski centar

· Beogradska kancelarija Evropskog biroa za prigovor savesti

· Centar za integraciju mladih

· Centar za unapređivanje pravnih studija

· Esperanca iz Novog Sada

· Evropski pokret u Srbiji

· Gej strejt alijansa

· Glas razlike

· GLIC - Gej lezbejski info centar

· Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

· Inicijativa mladih za ljudska prava

· Inicijativa za inkluziju VelikiMali

· Kulturban Srbija

· Labris

· NVO ASTRA

· NVO Centar modernih veština

· Omladinska grupa Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

· Rekonstrukcija Ženski fond

· Savez studenata Filozofskog fakulteta

· Sekcija žena Ujedinjenih Granskih Sindikata “Nezavisnost”

· Socijaldemokratska omladina

· Studentska unija Akademije lepih umetnosti

· Švedski Helsinški Odbor za ljudska prava

· Udruženje studenata sa hendikepom

· Ženske studije i istraživanja roda Beograd

. Žene u crnom

. Queeria centar
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:50 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

potpuno je nevazno kakve su na necijem nalogu slicice

izbusena od metaka tabla sa natpisom bloga na kojem imas nalog je potpun nebitna slicica. super!
nego to sto je covek uhapsen na skandalozan nacin, a tebe boli uvo.

pa ja ga ne bi uhapsio da sam vlast, ali nisam. Ne mislim da je uradio nista lose, ima pravo da primenjuje veru gde god hoce, i osudjujem njegovo hapsenje.

Ali, posto volim da gledam siru sliku, otisao na autorov alog i imao sam sta da vidim...
libkonz libkonz 15:57 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

pametnom dovoljno... samo jos jedan prilog o tome ko sve jase na ovom blogu...

Sad si pao najniže, Stošiću. Čoveče, ovaj blog je lepo mesto, puno je ljudi ovde, normalno je da drugačije razmišljamo, ali ipak i mesto gde ekstremisti ne prolaze. Šta pokušavaš da dokažeš? Da smo mi ovde poslati od strane BIA ili šta znam koga da srušimo blog, a ti si njegov spasilac?
Mani se teorija zavere i drugih JUL-ovskih metoda. A komentar ti ne priliči, to je više u stilu Gorana Matića (onog iz JUL-a).
ivana23 ivana23 16:03 22.05.2009

***

Aleksandar Stosic
izbusena od metaka tabla sa natpisom bloga na kojem imas nalog je potpun nebitna slicica. super!
pa ja ga ne bi uhapsio da sam vlast, ali nisam. Ne mislim da je uradio nista lose, ima pravo da primenjuje veru gde god hoce, i osudjujem njegovo hapsenje. Ali, posto volim da gledam siru sliku, otisao na autorov alog i imao sam sta da vidim...



To nije logo bloga, vec celog B92. Na autorovom nalogu stoji da mu je onaj/oni koji ima/ju taj izbuseni logo evidentiran pod friends, i da se nalazi na veb adresi http://www.srbija-net.com/.

Sada samo da utvrdimo kakve veze ima ta srbija-net.com sa ovim blogom, posto kazes:
"samo jos jedan prilog o tome ko sve jase na ovom blogu..."
baroniknez baroniknez 16:08 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

izbusena od metaka tabla sa natpisom bloga na kojem imas nalog je potpun nebitna slicica. super!


stosicu lazovu jedan, a ja sam naivan sto ti verujem. ta slika ne postoji tamo i nije od autorovog naloga nego od nekog ko je komentarisao tamo njegove klipove!

mostarac mostarac 16:15 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

stosicu lazovu jedan, a ja sam naivan sto ti verujem. ta slika ne postoji tamo i nije od autorovog naloga nego od nekog ko je komentarisao tamo njegove klipove!

Nemoj tako, decko je novinar i to vanjskopoliticki.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:16 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

stosicu lazovu jedan, a ja sam naivan sto ti verujem. ta slika ne postoji tamo i nije od autorovog naloga nego od nekog ko je komentarisao tamo njegove klipove!

njegov friend, pod rubrikom friend.... nemojte bre vise da me zezate ljudi...
libkonz libkonz 16:17 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

Barone, sad ga pretera!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:18 22.05.2009

Re: ***

pa sve jedno da li pise b92 ili blogb92. Jedna te ista kuca, jel' da?
Sada samo da utvrdimo kakve veze ima ta srbija-net.com sa ovim blogom, posto kazes:
"samo jos jedan prilog o tome ko sve jase na ovom blogu.

pa po tome sto je BiK dao taj link, pa sledeci analogiju njegovih komentara dolazim do nekog svog zaklucka...

baroniknez baroniknez 16:19 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

njegov friend, pod rubrikom friend.... nemojte bre vise da me zezate ljudi...


pa ti si gotovo optuzio ljude koji dolaze ovde da to postavljaju zlonamerno, a tu sliku od nekog si povezao sa klipom, a autor nije isti
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:21 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

Barone, sad ga pretera!

ama bre prestani da vredjas covece, jel ti jasno. ako imas nesto da kazes kazi, a nemoj da vredjas, dosadan si vise... te lazovu, te baronu... pa pokazem ti sliku i ti emne lazovom. teraj se bre
ivana23 ivana23 16:21 22.05.2009

***

Aleksandar Stosic
njegov friend, pod rubrikom friend.... nemojte bre vise da me zezate ljudi...


Sada samo da utvrdimo kakve veze ima ta srbija-net.com sa ovim blogom, posto kazes:
"samo jos jedan prilog o tome ko sve jase na ovom blogu..."

Nisi odgovorio na ovo pitanje koje nije ni drsko, ni uvredljivo...!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:22 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

baroniknez
njegov friend, pod rubrikom friend.... nemojte bre vise da me zezate ljudi...


pa ti si gotovo optuzio ljude koji dolaze ovde da to postavljaju zlonamerno, a tu sliku od nekog si povezao sa klipom, a autor nije isti

ne nisam nikog optuzio da postavlja zlonamerno tu sliku nego sam samo povezao tebe sa tim ljudima i stavio znak jednakosti. Znam da autor nije isti, ali ljudi koji se s time slazu idu tamo. Zato ja nisam otisao tamo, zasto ja ne znam za te linkove?
To hocu da kazem...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:23 22.05.2009

Re: ***

Nisi odgovorio na ovo pitanje koje nije ni drsko, ni uvredljivo...!

jesam, iznad - prati ivana!
ps. ovo je klasican primer kako se menja tema na blogu.
libkonz libkonz 16:24 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

ama bre prestani da vredjas covece

Rekao sam Baronknezu da te ne naziva lažovom.
baroniknez baroniknez 16:27 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

Aleksandar Stosic
baroniknez
njegov friend, pod rubrikom friend.... nemojte bre vise da me zezate ljudi...


pa ti si gotovo optuzio ljude koji dolaze ovde da to postavljaju zlonamerno, a tu sliku od nekog si povezao sa klipom, a autor nije isti

ne nisam nikog optuzio da postavlja zlonamerno tu sliku nego sam samo povezao tebe sa tim ljudima i stavio znak jednakosti. Znam da autor nije isti, ali ljudi koji se s time slazu idu tamo. Zato ja nisam otisao tamo, zasto ja ne znam za te linkove?
To hocu da kazem...


a zasto mislis da neko ko je malo vise radoznao ne bi znao za taj klip? izvoli upisi u google pretrazivac "hapsenje bajden" i odmah ces videti taj klip, a ja ne znam da neko to ovih dana nije upisao obzirom sta se sve desavalo

i ti stavljas znak jednakosti izmedju mene i nekog tamo desetog lika koji ko zna iz kojih svojih frustracija i razloga ne voli b92 pa stavlja i tu nakaradnu sliku na svoj profil!

ps. ovo je klasican primer kako se menja tema na blogu.


pa ja sam se lepo postavio klip i povukao se, a onda si ti poceo sa tom slikom i evo sta se desilo, skroz se zaista zaboravilo na temu
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:29 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

baroniknez
Aleksandar Stosic
baroniknez
njegov friend, pod rubrikom friend.... nemojte bre vise da me zezate ljudi...


pa ti si gotovo optuzio ljude koji dolaze ovde da to postavljaju zlonamerno, a tu sliku od nekog si povezao sa klipom, a autor nije isti

ne nisam nikog optuzio da postavlja zlonamerno tu sliku nego sam samo povezao tebe sa tim ljudima i stavio znak jednakosti. Znam da autor nije isti, ali ljudi koji se s time slazu idu tamo. Zato ja nisam otisao tamo, zasto ja ne znam za te linkove?
To hocu da kazem...


a zasto mislis da neko ko je malo vise radoznao ne bi znao za taj klip? izvoli upisi u google pretrazivac "hapsenje bajden" i odmah ces videti taj klip, a ja ne znam da neko to ovih dana nije upisao obzirom sta se sve desavalo

i ti stavljas znak jednakosti izmedju mene i nekog tamo desetog lika koji ko zna iz kojih svojih frustracija i razloga ne voli b92 pa stavlja i tu nakaradnu sliku na svoj profil!

ok, ako nisam u pravu, povlacim i izvinjavam ti se. Jel u redu?
Bili Piton Bili Piton 16:30 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

baroniknez

nego to sto je covek uhapsen na skandalozan nacin


Sta je konkretno skandalozno u nacinu na koji je covek uhapsen? Jel ga neko tukao, psovao, maltretirao...?

Nema tu nista skandalozno. Pandur u civilu mu je prisao i pitao ga da li zna da su tog dana zabranjena okupljanja gradjana (cuje se na snimku). Posle kraceg dza i bu (od strane posmatraca) - ovaj krotko polazi sa njima.

E sad, da li su cetir babe koje su tu dosle da se suncaju (po sopstvenim recima) okupljanje gradjana ili ne, o tome moze da se diskutuje, kao i o tome da li je pandurija tog dana imala pametnija posla od toga da privodi bezazlene frikove. Mene bi bio blam da ga diram, ali, mozda im je bas to tog dana bilo u opisu radnog mesta.

Nista skandalozno ovde.

baroniknez baroniknez 16:31 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

ok, ako nisam u pravu, povlacim i izvinjavam ti se. Jel u redu?


ne moras da se izvinjavas, jer mi je jasno da moze covek da pogresi, a pogotovo kada vidi znak b92 na onoj slici, a postoji mogucnost da su bas takvi likovi (mozda i nisu - to ne znamo) napali Simona

Sta je konkretno skandalozno u nacinu na koji je covek uhapsen? Jel ga neko tukao, psovao, maltretirao...?


skandalozno je zbog cega je uhapsen - citao je molitvu

toga da privodi bezazlene frikove. Mene bi bio blam da ga diram, ali, mozda im je bas to tog dana bilo u opisu radnog mesta.


danas se zbog jednog slicnog slucaja ceo pescanik digao na noge i ne vidim da je neko biljanu s nazivao frikom
mostarac mostarac 16:31 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

ok, ako nisam u pravu, povlacim i izvinjavam ti se. Jel u redu?

Ne povlaci se!
Budi musko!
Idi do kraja!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:36 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

Ne povlaci se!
Budi musko!
Idi do kraja!

gasis li se ti nekad...
Bili Piton Bili Piton 16:37 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

baroniknez
skandalozno je zbog cega je uhapsen - citao je molitvu



A da je prisutnima citao Agatu Kristi? Kakve veze ima sta je citao?
baroniknez baroniknez 16:41 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

Bili Piton
baroniknez
skandalozno je zbog cega je uhapsen - citao je molitvu



A da je prisutnima citao Agatu Kristi? Kakve veze ima sta je citao?


da je citao agatu kristi skupilo bi se njih hmmm.... jutros kazu oko 150

on je uhapsen jer je stojao i citao, sta god

p.s.: necu vise replicirati jer nije ni tema, a sto se tice ovog hapsenja (i drugih tu podrazumevam i biljanu samo mi se ne svidja ovaj ceo performans oko nje) kome je stalo do toga - stalo je, kome nije - nije i to je to
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:46 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

potpuno je nevazno kakve su na necijem nalogu slicice, nego to sto je covek uhapsen na skandalozan

jeste, tačno je da je uhapšen na skandalozan nači.
a i tačno je da lik koji se ne vidi govori da je ovo pravoslavna srbija.
nadam se da nije.
nadam se da ostaje sekularna.
ne bih želela da živim u bilo kojoj verskoj državi.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:48 22.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

Budi musko!

hahahahahaha
budi muško!
ma daj mostarac, šta znači - budi muško?
vishnja92 vishnja92 20:34 23.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

Exitus Letalis
potpuno je nevazno kakve su na necijem nalogu slicice, nego to sto je covek uhapsen na skandalozan

jeste, tačno je da je uhapšen na skandalozan nači.
a i tačno je da lik koji se ne vidi govori da je ovo pravoslavna srbija.
nadam se da nije.
nadam se da ostaje sekularna.
ne bih želela da živim u bilo kojoj verskoj državi.

neverovatno :)))))))))))))))))))))
jedan red replike, cetiri reda najgrdjeg zagadivacko-strokavog spina :)))


jebes mi mater ako sutra ne odem tamo da citam svoj srednjoskolski dnevnik, ili treci deo zaduzbinske trilogije, ili stagod...

nemam zivaca da citam dalje komentare
autor ne vrsi moderaciju bloga.

Jai Guru Dev (tzvrtz, gospoja - ja sam sekta, cik sad! :))
vishnja92 vishnja92 20:45 23.05.2009

Re: Marko Kon i Milan Nikolic

ma daj mostarac, šta znači - budi muško?

za mene, to znaci: budi suprotnog pola od EL i njoj slicnih a i generalno.

imas problem?

vidis, ja sam inzenjer, nemam problem. sta si ti?
jebla vas rodnaravnopravnost kako je ti dozivljavas:)))
Tine i Radojka Tine i Radojka 21:07 23.05.2009

a sada malo ona

Exitus Letalis
hahahahahaha

prijo moja vilvi mejkit
prija telju lecgo sejkit

d_sandic d_sandic 08:09 25.05.2009

Re: ***

jesam, iznad - prati ivana!
ps. ovo je klasican primer kako se menja tema na blogu.


Kako, majku mu, u svim tim menjanjima tema baš ti učestvuješ kao jedna od strana?
sybil sybil 15:14 22.05.2009

strasno

nemam reci.

mene zanima ko njih finansira. ko stoji iza siledzija. to je naravno lako otkriti, samo da postoji politicka volja.
vracarac92 vracarac92 15:15 22.05.2009

Simon???

Da li je to onaj decko kojim je bezuspesno pokusavao da kopira Cedu Jovanovica?

Zao mi je ako je pretucen i zaista bi bilo potrebno da saznamo KO je to ucinio a ne odmah politizovati celu pricu.
Mozda ga je neki idiot pretukao zbog devojke, zbog duga...mozda ga niko nije pretukao zbog njegovog politickog delovanja koje i nije od neke iole vece vaznosti. Ipak taj njegov pokret nema nikakvu "tezinu" u Srbiji da bi ga neka "vlast" ili neki "ekstremi" proganjali.
U svakom slucaju nadam se da ce napadaci biti otkriveni i propisno kaznjeni I da ce se Simon brzo i uspesno oporaviti.
sybil sybil 15:18 22.05.2009

Re: Simon???

Ipak taj njegov pokret nema nikakvu "tezinu" u Srbiji da bi ga neka "vlast" ili neki "ekstremi" proganjali.

ha, ha, evropski pokret nema tezinu u srbiji.
cek, dok narodu dodje iz dupeta u glavu, pa ako jos pocne da ispituje sve i svasta....jao si ga vama.
nicija nije do zore.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:19 22.05.2009

Re: Simon???

Sramota.
Da vidimo sad prolazno vreme policije i suda...beše 48 minuta za onog Ratibora...
Goran Miletic Goran Miletic 15:22 22.05.2009

Re: Simon???

Jelica Greganović
Sramota.
Da vidimo sad prolazno vreme policije i suda...beše 48 minuta za onog Ratibora...


Jelice, ako u oba slucaja urade nesto u roku od 48 dana bice dobro.

Sto se tice SS, tu ce da uhapse mozda jednog od pet, ali ce se sve odugovlaciti i "decko" (verovatno maloletni) ce biti kaznjen kao da je pljuvao po ulici a ne napao coveka...
vracarac92 vracarac92 15:23 22.05.2009

Re: Simon???

ha, ha, evropski pokret nema tezinu u srbiji.
cek, dok narodu dodje iz dupeta u glavu, pa ako jos pocne da ispituje sve i svasta....jao si ga vama.
nicija nije do zore.

Simonova organizacija nema nikakvu tezinu.
Meni lice na neuspesnu kopiju Cedomira Jovanovica i njegovih cuvara vatre.
Sramota.
Da vidimo sad prolazno vreme policije i suda...beše 48 minuta za onog Ratibora...

To!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:25 22.05.2009

Re: Simon???

Mozda ga je neki idiot pretukao zbog devojke

a mozda se okliznuo na koru od banane, mozda se sam prebio...ne bi to nacionalisti uradilil, niti huligani sa stadiona...
Goran Miletic Goran Miletic 15:30 22.05.2009

Re: Simon???

Mozda ga je neki idiot pretukao zbog devojke, zbog duga...mozda ga niko nije pretukao zbog njegovog politickog delovanja koje i nije od neke iole vece vaznosti. Ipak taj njegov pokret nema nikakvu "tezinu" u Srbiji da bi ga neka "vlast" ili neki "ekstremi" proganjali.



Vracarac,

Kad te budu pretukli iz bilo kog razloga, a policija dodje i pocne da ti postavlja pitanja kao da si ti POCINILAC a ne ZRTVA onda cu te pitati sta mislis o svemu...

Potpuno je nebitno da li Simon nekog kopira, kakva je "tezina pokreta" itd. Nisam primetio da je neko politizovao celu pricu, a ako neko napada uz "prigodne reci" onda je veoma jasno koji razlog...
sybil sybil 15:31 22.05.2009

Re: Simon???

Simonova organizacija nema nikakvu tezinu.

sto ne znaci da nece imati u buducnosti. otpor, npr. od nista do zvezda. tako isto moze i simonova organizacija.
vracarac92 vracarac92 15:31 22.05.2009

Re: Simon???

a mozda se okliznuo na koru od banane, mozda se sam prebio...ne bi to nacionalisti uradilil, niti huligani sa stadiona...
To je vec tvoj resor. Skolu milosevicevog DB-a si dobrano izucio.
Pokazao si se a i moderacije te je "procitala" pa te razalovala.

Imas li neke podatke?
Mozda bi bilo bolje da opet napises pismo u kome ces plakati i kukati zato sto te neko ljuti i nervira.
vracarac92 vracarac92 15:37 22.05.2009

Re: Simon???

Kad te budu pretukli iz bilo kog razloga, a policija dodje i pocne da ti postavlja pitanja kao da si ti POCINILAC a ne ZRTVA onda cu te pitati sta mislis o svemu...

Policija uvek postavlja takva pitanja. takav im je valjda mentalni sklop.
Kada sam pre godinu dana u stanicu (Bozidarac) odneo mobilni telefon koji sam nasao na ulici ispitivali su me i pravili zapisnik duze od dva sata. I jos su napisali rasenje o ODUZIMANJU telefona iako sam ga ja licno odneo u stanicu i prijavio da sam pronasao izgubljenu stvar.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:52 22.05.2009

Re: Simon???

Pokazao si se a i moderacije te je "procitala" pa te razalovala.

molim moderaciju da mi vrati VIP nalog inace cu da izvrsim samoubistvo, jer ne mogu da podnesem Vracarceve uvrede.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 16:53 22.05.2009

Re: Simon???

vracarac92
Mozda ga je neki idiot pretukao zbog devojke, zbog duga...mozda ga niko nije pretukao zbog njegovog politickog delovanja koje i nije od neke iole vece vaznosti. Ipak taj njegov pokret nema nikakvu "tezinu" u Srbiji da bi ga neka "vlast" ili neki "ekstremi" proganjali.


Napalo ga je nekoliko huligana sa povezima preko lica i psovalimu mater evropsku i sl. Pritom su uputili pretnje njemu i "njemu sličnima" da će da prođu kao on. Dobacili su da će tek da vidi šta su batine kada dođe gej parada.Ni Nacionalni stroj nema "težinu" u Srbiji, pa opet imaju tešku ruku kada prebijaju.

A da nije šala, svedoci su Simonovi podlivi i pocepana usna. Uostalom, pogledajte ovu grupu na Facebook-u, koja pozva na nasilno razbijanje Parade ponosa i koja je za samo desetak dana dostigla oko 25.000 članova:

http://www.facebook.com/group.php?gid=81773042765

Da bih ilustrovao o čemu je ovde reč, evo i par fotografija sa te FB grupe:



I





Mora da je neki ljubmoran momak okupio ovih 25.000 ljudi spremnih na linč, jel' da?
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:50 22.05.2009

Re: Simon???

Da li je to onaj decko kojim je bezuspesno pokusavao da kopira Cedu Jovanovica?

ne, to je onaj dečko što je vođa navijača...
Mozda ga je neki idiot pretukao zbog devojke, zbog duga...

kakva relativizacija uvek i svugde...
U svakom slucaju nadam se da ce napadaci biti otkriveni i propisno kaznjeni

dadada, kao i obično.
vracarac92 vracarac92 16:47 23.05.2009

Re: Simon???

Slobobodno pucajte. Ne branim se.
Komentar sam napisao pre nego sto se pojavila celokupna informacija.
Cim sam procitao sta se u stvari dogodilo uputio sam izvinjenje.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 18:14 23.05.2009

Re: Simon???

Slobobodno pucajte. Ne branim se.
Komentar sam napisao pre nego sto se pojavila celokupna informacija.
Cim sam procitao sta se u stvari dogodilo uputio sam izvinjenje.

Ovde niko neće pucati... OK.
drug.clan drug.clan 15:25 22.05.2009

okolnosti

Da li je decko pretucen u svojstvu aktiviste ili je je pretucen kao slucajni prolaznik u momentu kada nije vrsio nikakvu aktivnost za organizaciju kojoj pripada?

Okolnosti cine ogromnu razliku u protivnom bi se svaki napad na clanove mogao smatrati atakom na organizaciju kojoj pripada sto je veoma pogresno i opasno!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:27 22.05.2009

Re: okolnosti

Da li je decko pretucen u svojstvu aktiviste ili je je pretucen kao slucajni prolaznik u momentu kada nije vrsio nikakvu aktivnost za organizaciju kojoj pripada?

ma kora od banane, nema nikakvih okolnosti, setao se decko s devojkom, nije video da je na asflatu kora od banane, pao, a onda ga ljudi koji se vracali se tekme nisu videli pa su malkice gazuckali...
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:51 22.05.2009

Re: okolnosti

Da li je decko pretucen u svojstvu aktiviste ili je je pretucen kao slucajni prolaznik

pa baš maskirani.
ajde!
ma 100 posto slučajni prolaznik...
il zbog devojke...
ivana23 ivana23 15:40 22.05.2009

***

Napadnut aktivista pokreta "Evropa nema alternativu"

Aktivista pokreta "Evropa nema alternativu" Simon Simonović najavio je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv osoba koja su ga, zbog političke orijentacije, fizički napale sinoć u blizini stadiona FK "Partizan".

Simonović je rekao Tanjugu da je u Urgentnom centru utvrđeno da je u napadu zadobio lake povrede i da je u toj ustanovi evidentiran policijski izveštaj o napadu.
On je objasnio da će krivičnu prijavu podneti posle sedam dana, u skladu s medicinskom procedurom kada će lekari utvrditi da li mu se zdravstveno stanje iskomplikovalo.
Simonovića je napalo nekoliko navijača posle fudbalske utakmice, uz psovke, a pokret "Evropa nema alternativu" zatržio je zbog toga hitnu reakciju nadležnih, kako bi se sprečilo maltretiranje zbog različitog mišljenja.

Blic
lutherblisset lutherblisset 15:41 22.05.2009

Saopštenje

Saopštenje njegove organizacije


Sinoć je u blizini Stadiona Partizana nakon utakmice finala Kupa Srbije napadanut i pretučen aktivista Pokreta Evropa nema alternativu Simon Simonović. Simona je napalo nekoliko maskiranih 'neznanih junaka' koji sebe nazivaju navijačima, uz pogrdne povike 'Sta je p...o, hoćeš u Evropu', 'Je..la te tvoja Evropa'.

Pokret 'Evropa nema alternativu' postavlja pitanja javnosti Srbije. Da li je u ovoj zemlji dozvoljeno prebijati ljude samo zato sto drugacije misle? Da li je ovo zemlja u kojoj se njeni građani osećaju bezbedno i slobodno ili zemlja u kojoj šačica huligana može i sme da pali, razbija, prebija i ubija?

Izražavamo najžešći protest svim odgovornim institucijama u Srbiji i tražimo od nadležnih organa da hitno i detaljno istraže ovaj skandalozan slučaj i odgovorne osobe izvedu pred lice pravde. Napadnut je čovek koji zagovara borbu protiv nasilja i Srbiju u Evropskoj uniji, čovek koji je svojim radom i zalaganjem doprineo razvoju našeg društva i boljem položaju mladih u Srbiji. Čovek koji se bori protiv vrednosti izgrađenih u devedesetim godinama sada je doživeo da ga prebiju oni koji u tom periodu još uvek žive i koji Srbiju žele da vrate tamo gde je tada bila.

Pokret Evropa nema alternativu uputiće javno pismo Predsedniku Srbije Borisu Tadiću, Predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću, Ministru Policije Ivici Dačiću i Gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu i zatražiti od njih da zaštite građane Srbije i Beograda, građane koji misle da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, od onih koji par puta godišnje izlome glavni grad, prebiju na stotine građana i policajaca i ubiju po nekoliko mladih ljudi.

Paradoksalno je što aktivisti pokreta Evropa nema alternativu nisu bili prebijani onda kada su u vlasti učestvovale desničarske 'antievropske' snage, već su meta napada u vreme kada ovom državom upravljaju političari koji su dobili izbore pod krilaticom 'Evropa nema alternativu'. Ovo govori o ofanzivi koju preduzimaju ultradesničarske organizacije, pribegavajući fizičkim razračunavanjem sa neistomišljenicima. Smatramo da, ako se nastavi ovakav trend zatvranja očiju na nasilje i huliganstvo, Srbija neće imati dovoljno vrednosti i snage da bude deo Evropske unije i rasadnik mladih ambicioznih, pametnih, nenasilnih i sposobnih ljudi.

Za kraj najvaljujemo da će se pokret Evropa nema alternativu još snažnije zalagati Srbiju u Evropskoj uniji, Srbiju sa evropskim vrednostima, Srbiju bez nasilja i huligana, Srbiju koja štiti i ulaže u mlade talente i protiv Srbije koja zatvra oči na huliganizam, nasilje i zločine.


Za sve dodatne informacije i kontakte sa Simonom Simonovićem možete kontaktirati Dušana Zlokolicu na tel. +381 64 463 46 56




Žao mi je što je dečko pretučen, iako se politički retko u čemu slažemo. I naravno da organi trebaju ispitati ovaj slučaj, kao što trebaju i da oslobode one nepoćudne koji su uhapšeni za vreme Bajdenove posete.
vracarac92 vracarac92 15:46 22.05.2009

Re: Saopštenje

Žao mi je što je dečko pretučen, iako se politički retko u čemu slažemo.

Ukoliko je sve ovo gorenavedeno tacno, povlacim sve sto sam rekao o eventualnim motivima napada na S.S. i upucujem mu svoje licno izvinjenje.
Goran Miletic Goran Miletic 17:26 22.05.2009

Re: Saopštenje

vracarac92
Žao mi je što je dečko pretučen, iako se politički retko u čemu slažemo.

Ukoliko je sve ovo gorenavedeno tacno, povlacim sve sto sam rekao o eventualnim motivima napada na S.S. i upucujem mu svoje licno izvinjenje.



Pa da, ali ti vec u ovoj izjavi impliciras neku "sumnju" (or sumlju) u to da su motivi onakvi kakvi JESU...

dj dj 17:31 22.05.2009

postovani gospodine mileticu

.. kakve veze imaju gospodin simonovic i sticenici? da li su sticenici proevropski orjentisani ili je simonovic narkoman? ok, toliko glup da ne shavtim da je zajednicko nasilje nisam..ali sve mi se cini da je ovde u pitanju i malo hajke protiv crkve, a gle cuda, i ja i vi imamo osecaj da su ovi pod kapuljacama neki vrlni branitelji sprpstva i pravoslavlja.. ali tu je svaki kraj gospodine mileticu. prica o simonovicu je prica o barabama koji visak testosterona imaju potrebu potrositi, pod plastom crkve, srbije, zvezde ili partizana.. nije bitno..samo nek se lema.. prica o sticenicima u crnoj reci je nesto sasvim drugo. ma koliko bio ogorcen stavom SPC-a u polsednjih 20 godina.. ma koliko bio zgrozen mnogim njihovim stavovima i porukama koje salju svojim vernicima (a ja to nisam), ma koliko bio zaniteresovan da saznam(o) o tokovima novca u okviru SPC-a.. prica o crnoj reci je jedna kompleksana prica o ljudima koji su tesko bolesni, o njihovoj bolesti koja mnogo boli i sve njima bliznje.. citam ovih dana gomilu liberalnih sranja ovde, dokone gospode koja je narkomana videla samo na filmu i koja svoju decu vaspitavaju sa toliko truda i ljubavi da nema sanse da ova ikada skrenu sa pravog puta... ne pozeli nikome zlo, ali, kad bi to bilo moguce..voleo bih da makar sanjete da imate narkomana u poridici..da sanjate jedan dan, jednu nedelju i li mesec zivota pored narkomana.. da prodjete sve ono sto prolaze ljudi koji su, da li svojom zaslugom, nebrigom ili mozda bez svoje krivice, tesko je to nekad ustanoviti, imali tu srecu da zive sa narkomanom... pa da onda kenjate o crnoj reci.. da li je to tamo logor, terapija, zlocin.. sta vec.. ne znam.. znam samo da je to neciji pokusaj da nekome spasi zivot... mislite o tome dok u miru doma svog u krugu svojih bliznjih kucate te isprazne recenice.
Goran Vučković Goran Vučković 19:13 22.05.2009

Vrlo interesantno

Želim prvo da izrazim solidarnost sa Simonom i nadu da će krivci biti uhapšeni, procesuirani i osuđeni po zakonu. Takođe se nadam da će se ova stvar sa fizičkim maltretiranjem kao delom "lečenja" raščistiti do kraja.

A sad malo o Goranovom tekstu.
MUP će početi da prikuplja dokaze i verovatno će se na tome i završiti. Doduše, prikupljanje dokaza će se verovatno svesti na novo maltretiranje Simonovića pitanjima
Ukoliko se nekim čudom i desi radnja koja se zove „identifikacija napadača na S.S.“, možemo očekivati da će u nekom sudskom postupku povodom ovog napada, svi (ali baš SVI) mediji najviše prostora davati advokatima optuženih koji će lakonski objašnjavati da njihov klijent nema nikakve veze sa događajem, a kao dokaz će ponuditi činjenicu da su napadači bili maskirani. Pravda, odgovornost i kažnjivost neće biti bitni većini građana Srbije.
Sve skupa, Simonov slučaj će poslužiti da sejavnost još jednom nauči da je sasvim OK koristiti nasilje kao odgovor na nešto što ti se ne sviđa.

Moram da se delimično složim sa domaćinom. Policija će Simona sigurno pitati neka pitanja i to njemu najverovatnije neće biti prijatno. Takođe, ako počinioci budu identifikovani i dođe do suđenja, advokati će sigurno braniti svoje klijente na sve načine dozvoljene zakonom (svakako nije nemoguće da se optuže i pogrešni ljudi, a i krivci imaju pravo na fer suđenje, čak i ako se osude na kraju).

Da li će se prikupljanje dokaza svesti na pitanja Simonu zaista ne znam, to verovatno zavisi od metodologije rada policije, resursa kojima raspolažu i operativnih pravila njihove raspodele na slučajeve koje obrađuju. Ali moram da priznam da bi mi bilo interesantno ako neko ima podataka koji osvetljavaju rad policije na ovakvim i sličnim slučajevima i realnu sliku resursa, pravila njihove upotrebe i tipičnih aktivnosti koje se primenjuju u ovakvom slučaju (pošto je Simon ipak javno eksponirana ličnost) i u slučajevima kada se radi o "običnim" građanima. Jer sam siguran da su policijski resursi ograničeni a teško je da neka pravila već ne postoje.

Za "Pravda, odgovornost i kažnjivost neće biti bitni većini građana Srbije" ne mogu da tvrdim, pošto je za to potrebno ozbiljnije istraživanje (posebno zato što je ovo izrečeno u formi predviđanja) - ali pretpostavljam da je domaćinova organizacija isto napravila, pa bih bio vrlo zainteresovan da nam on da konkretne statistike, veličinu uzorka i metodologiju istraživanja, pošto je ovo jedna poprilično loša vest, ako je tačna.

Što se tiče "Simonov slučaj će poslužiti da se javnost još jednom nauči da je sasvim OK koristiti nasilje kao odgovor na nešto što ti se ne sviđa.", voleo bih da nam domaćin objasni ko je taj (ili ko su ti) koji hoće da uče javnost da je ok koristiti nasilje - i na bazi koje metodologije je došao do ovog zaključka - pošto je optužba vrlo ozbiljna, da bi je tek tako izrekao jedan ozbiljan predstavnik nevladinog sektora koji se bavi ljudskim pravima, a da je ne potkrepi solidnim istraživanjem na bazi respektabilne metodologije.
Jelena Gall Jelena Gall 19:50 22.05.2009

Re: Vrlo interesantno

Što se tiče "Simonov slučaj će poslužiti da se javnost još jednom nauči da je sasvim OK koristiti nasilje kao odgovor na nešto što ti se ne sviđa.", voleo bih da nam domaćin objasni ko je taj (ili ko su ti) koji hoće da uče javnost da je ok koristiti nasilje - i na bazi koje metodologije je došao do ovog zaključka - pošto je optužba vrlo ozbiljna, da bi je tek tako izrekao jedan ozbiljan predstavnik nevladinog sektora koji se bavi ljudskim pravima, a da je ne potkrepi solidnim istraživanjem na bazi respektabilne metodologije.

ne zelim da prejudiciram goranov odgovor, ali meni ova recenica nije sporna jer maksima da je "sasvim OK koristiti nasilje" proizlazi iz niza primera u kojima su drzavne institucije zakazale u procesuiranju tj. kaznjavanju nasilja. daleko od toga da cemo igde procitati ili cuti izjavu bilo koga od onih u vlasti (mislim i na policiju) u kojoj se eksplicitno kaze da je OK koristiti nasilje. ali neefikasnost u sprecavanju nasilja za mnoge znaci upravo to sto je goran rekao, otvorena vratanca ka slobodi da se isto koristi, jer je moguce da nece biti sankcionisano.
Bili Piton Bili Piton 20:21 22.05.2009

Re: Vrlo interesantno

Jelena Gall
ne zelim da prejudiciram goranov odgovor, ali meni ova recenica nije sporna jer maksima da je "sasvim OK koristiti nasilje" proizlazi iz niza primera u kojima su drzavne institucije zakazale u procesuiranju tj. kaznjavanju nasilja


Iliti, krace - if you do not act, you could be seen to endorse (smthng or smbdy).
Goran Vučković Goran Vučković 21:07 22.05.2009

Re: Vrlo interesantno

ne zelim da prejudiciram goranov odgovor, ali meni ova recenica nije sporna jer maksima da je "sasvim OK koristiti nasilje" proizlazi iz niza primera u kojima su drzavne institucije zakazale u procesuiranju tj. kaznjavanju nasilja. daleko od toga da cemo igde procitati ili cuti izjavu bilo koga od onih u vlasti (mislim i na policiju) u kojoj se eksplicitno kaze da je OK koristiti nasilje. ali neefikasnost u sprecavanju nasilja za mnoge znaci upravo to sto je goran rekao, otvorena vratanca ka slobodi da se isto koristi, jer je moguce da nece biti sankcionisano.

Pa čuj, jedna stvar je zakazati u procesuiranju / kažnjavanju nasilja, što bi bilo nesavršenost sistema inače namenjenog da nasilje kažnjava - pa onda ima smisla pričati o statistikama i trendovima u okolnim zemljama i u visoko uređenim zemljama, na koje želimo da se ugledamo.

Sasvim druga stvar je implicirati strukturom rečenice da neko pokušava da nauči javnost da je OK koristiti nasilje, tj. svesnu aktivnost pojedinaca ili grupa u cilju podrivanja zakonitosti u državi, što mi se čini da je autor uradio. I da procenjuje mišljenje većine građana u vezi želja za zakonitošću.

Pa pošto je Goran pravnik, specijalista za ljudska prava u jednoj respektabilnoj međunarodnoj organizaciji koja se bavi ljudskim pravima, zakonitošću itd - i pošto pretpostavljam da Goran razume rad i resursna ograničenja policije i sudstva mnogo bolje od nas autsajdera za tu oblast - mislim da nije neosnovano da očekujem da ovako teške kvalifikacije potkrepi ozbiljnom analizom i rezultatima istraživanja. Jer ako organizacije kao njegova i njihovi predstavnici, kao što je on, ovakve izjave daju paušalno, tek da talasaju raju i da vreme brže proleti - šta da očekujemo od onih koji se ne bave profesionalno istraživanjem stanja i unapređenjem ljudskih prava i čak žele da stvari naduvaju i iskrive, kao što su razni mediji, koji od "vesti" i "analiza" žive?
Goran Miletic Goran Miletic 22:29 22.05.2009

Re: Vrlo interesantno

Prvo, zaista mi je odavno postalo dosadno da ponovo prepricavam svoj sopstveni blog. Ako neko ne zeli da procita dok kraja/pazljivo ono sto pisem ili ne razume, onda to vec nije nesto na sta mogu da uticem.

Pa ipak, poenta teksta je da se u OBA slucaja neko ko NIJE vlast (kod Simona su to navijaci, a kod sticenika neki navodni iscelitelj) upotrebljava SILU, da bi uticao na nesto sto mu se NE SVIDJA. Koriscenje sile u svakom civilizovanom drustvu je veoma restriktivno i mogu ga koristiti policija/vojska u zakonom odredjenim situacijama...

Takodje, moja poenta je da ce policija i drugi organi da tu nesto "cackaju" i "istrazuju" i na kraju nece biti kazne, a kada se desi da je bude npr. slucaj Urosa Misica, onda bude -ukinuta.

Sto se tice ozbiljnih istrazivanja - u Srbiji, a i u svim tranzicionim zemljama je veoma veoma veoma mnogo izvestaja i lokalnih i medjunarodnih organizacija o krsenjima ljudskih prava (bas ne volite da cujete ovu frazu, zar ne ?). Sto se tice torture postoje i medjunarodni komiteti koji se bave monitoringom, ali to rade i organizacie. Izvestaji postoje, istrazivanja postoje, mediji takodje - pa izvolite i citajte.

Sto se tice tvrdnje da pravda, odgovornost i kaznjivost ne postoje, potrebno je osvrnuti se na sve slucajeve koji su prisutni u javnosti u poslednjih 10 (ili 20 godina). U koliko slucajeva ste primetili da je pocinioca stigla pravda - da je osudjen u brzom postupku, u kom postoje standardi fer i pravicnog sudjenja, da je sve rasvetljeno i da presuda kasnije nije obarana itd. Pa cak i u sudjenju za atentat na Djindjica, neki od ovih elemenata nedostaju...
filantrop filantrop 23:18 22.05.2009

Re: Vrlo interesantno

Jelena Gall
Što se tiče "Simonov slučaj će poslužiti da se javnost još jednom nauči da je sasvim OK koristiti nasilje kao odgovor na nešto što ti se ne sviđa.", voleo bih da nam domaćin objasni ko je taj (ili ko su ti) koji hoće da uče javnost da je ok koristiti nasilje - i na bazi koje metodologije je došao do ovog zaključka - pošto je optužba vrlo ozbiljna, da bi je tek tako izrekao jedan ozbiljan predstavnik nevladinog sektora koji se bavi ljudskim pravima, a da je ne potkrepi solidnim istraživanjem na bazi respektabilne metodologije. ne zelim da prejudiciram goranov odgovor, ali meni ova recenica nije sporna jer maksima da je "sasvim OK koristiti nasilje" proizlazi iz niza primera u kojima su drzavne institucije zakazale u procesuiranju tj. kaznjavanju nasilja. daleko od toga da cemo igde procitati ili cuti izjavu bilo koga od onih u vlasti (mislim i na policiju) u kojoj se eksplicitno kaze da je OK koristiti nasilje. ali neefikasnost u sprecavanju nasilja za mnoge znaci upravo to sto je goran rekao, otvorena vratanca ka slobodi da se isto koristi, jer je moguce da nece biti sankcionisano.


A primer ne moramo daleko da trazimo, imamo ga u samom tekstu autora:
centar za "lecenje" narkomana u Crnoj Reci postoji vise od tri godine, pop je isao po raznim TV i hvalio ga na sav glas, ko god da je nesto znao o centru znao je da se premlacuju teski bolesnici zavisnosti, samo policija nije.
A evo i na blogu Strongmana imamo komentare blogera koji su znali o cemu se radilo sve vreme, hvala im na tome, pa ko zaista hoce da se informise ne mora da ceka nikakvo istrazivanje.

Goran Vučković Goran Vučković 00:23 23.05.2009

Re: Vrlo interesantno

Pa ipak, poenta teksta je da se u OBA slucaja neko ko NIJE vlast (kod Simona su to navijaci, a kod sticenika neki navodni iscelitelj) upotrebljava SILU, da bi uticao na nesto sto mu se NE SVIDJA. Koriscenje sile u svakom civilizovanom drustvu je veoma restriktivno i mogu ga koristiti policija/vojska u zakonom odredjenim situacijama...

Pa dobro, nisam shvatio da je to poenta teksta. Zvuči malo banalno, do duše. A i kao da insinuira da nasilje i kriminal ne postoji u civilizovanom društvu.
Takodje, moja poenta je da ce policija i drugi organi da tu nesto "cackaju" i "istrazuju" i na kraju nece biti kazne, a kada se desi da je bude npr. slucaj Urosa Misica, onda bude -ukinuta.

Ne razumem vezu Uroša Mišića sa Simonom i ovim batinanjem narkomana, a što se tiče ovog ostalog - ne razumem kako se to baš nadovezuje o priču o medijima koji daju publicitet advokatima optuženih i građanima koji nisu zainteresovani za pravdu, odgovornost i kažnjivost.
Sto se tice ozbiljnih istrazivanja - u Srbiji, a i u svim tranzicionim zemljama je veoma veoma veoma mnogo izvestaja i lokalnih i medjunarodnih organizacija o krsenjima ljudskih prava (bas ne volite da cujete ovu frazu, zar ne ?). Sto se tice torture postoje i medjunarodni komiteti koji se bave monitoringom, ali to rade i organizacie. Izvestaji postoje, istrazivanja postoje, mediji takodje - pa izvolite i citajte.

Hvala. Ali ne razumem ni ovo "baš ne volite da čujete ovu frazu, zar ne?" - da li očekujete da volim da čujem frazu "kršenje ljudskih prava"?
Sto se tice tvrdnje da pravda, odgovornost i kaznjivost ne postoje, potrebno je osvrnuti se na sve slucajeve koji su prisutni u javnosti u poslednjih 10 (ili 20 godina). U koliko slucajeva ste primetili da je pocinioca stigla pravda - da je osudjen u brzom postupku, u kom postoje standardi fer i pravicnog sudjenja, da je sve rasvetljeno i da presuda kasnije nije obarana itd. Pa cak i u sudjenju za atentat na Djindjica, neki od ovih elemenata nedostaju...

Pa niste rekli da ne postoje, nego da neće biti bitni većini građana Srbije. Pa me je interesovalo na bazi čega ste došli do te projekcije. Takođe ste rekli da će "Simonov slučaj poslužiti da se javnost još jednom nauči da je sasvim OK koristiti nasilje kao odgovor na nešto što ti se ne sviđa", pa me je zanimalo kome će to poslužiti Simonov slučaj da još jednom nauči javnost. Ali ne vidim da ste mi odgovorili na ta pitanja.

Pitam se prosto da li su ove gore izjave vaše stručno mišljenje, ili vaš nekakav opozicioni politički stav - ili ste možda jednostavno imali loš dan.

Ako je vaše stručno mišljenje, verovatno za njega imate materijalnu podršku u istraživanjima, pa bih voleo da je čujem.

Ako je politički stav, zanima me koliko vaše stručno mišljenje utiče na vaše političke stavove - ili prosto mislite da vaša politička pozicija i izjave ne mogu da utiču na vaš stručni kredibilitet.

Ako je ono treće, izvinjavam se na uznemiravanju.
gorran2 gorran2 00:28 23.05.2009

Re: Vrlo interesantno

Goran Vučković
Pa čuj, jedna stvar je zakazati u procesuiranju / kažnjavanju nasilja, što bi bilo nesavršenost sistema inače namenjenog da nasilje kažnjava ... Sasvim druga stvar je implicirati strukturom rečenice da neko pokušava da nauči javnost da je OK koristiti nasilje
Imenjače, bojim se da je naš treći imenjak ovaj put u pravu.
Naime, ipak ne možeš posmatrati ovu stvar sub speciae aeternitatis, kao da smo mi samo jedna od država uopšte i jedan od naroda uopšte.
Mi ovde imamo dvadesetogodišnju tradiciju onog za fašizam tipičnog malograđanskog licemerja prema zlu koje pogađa druge. Nije nas bolelo kad je rušen Vukovar, nije nas bolelo kad je patilo Sarajevo. Kad je proterano preko pola miliona Albanaca, smatrali smo da su sami inscenirali, ili zaslužili.
Duga je tradicija slepila prema nasilju koje se primenjuje prema različitima - ukoliko je "opravdano" nekim kvazipatriotskim "razlozima".
Na to se nadovezuju nasilje prema gej-populaciji, nož-žica-srebrenica pedagogija, ozvaničena i integrisana u školski sistem.
U toj su tradiciji slavljenja i zvanične rehabilitacije ratnih zločinaca koji su počinili genocid nad susednim narodima.
Naravno, država je reagovala na neke slučajeve. Ali, izručiti Karadžića a slaviti Dražu i njegove direktne izvršioce genocida, to nije reagovanje - to je eksplicitno licemerje.
To je poruka - zlo i nasilje u ime patriotizma je u redu, ako može da prođe. Ako ne, žrtvovaćemo najisturenije i nastaviti dalje.
Država dakle ne reaguje po obrascu "službene dužnosti", nego po obrascu licemerja. Kažnjava one koji - namerno ili nenamerno - privuku preveliku pažnju, a svi oni patriote-nasilnici koji prođu ispod radara javnog mnjenja, koji ne izazovu pažnju moćnih, ne postoje ni za državu.
Time se ne šalje poruka da je nasilje "u ime nacionalne ideje" pogrešno.
Naprotiv - time se šalje poruka da je ono ispravno, ali da moramo raditi "pametno" i diskretno.


Time ne želim da kažem da je naš narod i naša država gora od bilo kog drugog naroda ili države. Ne želim ni da umanjim određene uspehe, npr Spec tužilaštva za ratne zločine i sl. Ali, to je još uvek samo kap u moru. Samo nastavljanje principa: žrtvovaćemo par pojedinaca da bismo mogli nastaviti po starom. Želim da kažem samo to da ta bolest postoji - i da se ni jedan, niko, nula, ljudi od značaja i autoriteta u ovom narodu i u ovoj državi, nije otvoreno, javno i eksplicitno suprotstavio ovoj bolesti.

Isto tako, želim da ovo kažem tebi, a ne nekom drugom, iz razloga što cenim tvoje razmišljanje i tvoj senzibilitet za društvene probleme.
Upravo zato bih te zamolio - ne da se saglasiš, zaobiđeš ili odgovoriš kurtoaznom dvosmislicom. Zamolio bih te da se suočiš sa ovim doživljajem i percepcijom koju sam ti izneo, da je analiziraš, razmisliš, i izneseš svoj sud i svoje gledište.

Ovo što si rekao zvuči kao tako tipično - i ovde tako rašireno - malograđansko zabadanje glave u pesak. Ali samo zvuči, a ne implicira. Potpuno sam uveren da ti ne deliš ovaj malograđanski licemeran stav, pa bih te molio za preciziranje.
Sačekajmo zvanične organe, vrše se intenzivne istražne radnje, ne treba generalizovati, naša država će učiniti sve, bla, bla, truć, i dosta više o tome...
Više je nego poznato da je kod nas nažalost sudstvo još u vrlo velikoj meri samo produžena ruka moćnijih faktora, i daleko od toga da je nezavisno. Javna je tajna da je naša politika samo transmisija tajkunske monopolizacije, travestirana u patriotske i nacionalističke pompezne prnje. Više je nego poznato da su "navijači" i "patriotske omladinske organizacije" sponzorisane i inspirisane iz najviših političkih krugova.
baroniknez baroniknez 00:29 23.05.2009

Re: Vrlo interesantno

građanima koji nisu zainteresovani za pravdu, odgovornost i kažnjivost.


ma da, sada je gradjanima glavno sta se pise na blogu. posebno kada se radi o onom coveku koji je strajkovao gladju za svoju neku pravdu (bez obzira da li je u pravu ili ne), pa onaj sto je odsekao prst i hiljade drugih cija zainteresovanost za pravdu vazi samo ako se svide Mileticu
Goran Vučković Goran Vučković 01:02 23.05.2009

Re: Vrlo interesantno


Upravo zato bih te zamolio - ne da se saglasiš, zaobiđeš ili odgovoriš kurtoaznom dvosmislicom. Zamolio bih te da se suočiš sa ovim doživljajem i percepcijom koju sam ti izneo, da je analiziraš, razmisliš, i izneseš svoj sud i svoje gledište.

He - kako tebe odbiti :)

Znači moj problem sa našim trećim imenjakom je verovatno unekoliko sličan njegovom problemu sa našom državom. On očekuje mnogo više od države, a ja očekujem mnogo više od njega.

Očekujem da mu tekst bude konzistentniji i da se više bazira na analizama svih tih organizacija za koje mi kaže da su u telefonskom imeniku. Da, pošto je u toj struci, pazi kad generalizuje kvalifikacije. Da pokaže određen nivo analitičnosti, da kaže istoriju koja je ružna ali proveriva, umesto da pogađa budućnost. Da kontrira policijske i sudske statistike svojim statistikama, koje su proverljive. Ili da ih gađa svojima tamo gde neće da ih kažu. Da barata trendovima i poređenjima sa okruženjem.

Na primer, da kaže koliko često (tj. retko) je stvar dovedena do kraja na sudu, koliko se procenjuje da nikad nije ni došlo do prijave i suda (i na bazi kakve metodologije), i kako je to u odnosu na zemlje u okruženju - umesto da kaže kako neće biti dovedeno do suda i neće biti osuđenih i ako budu osuđeni onda će biti pušteni (kao ono Lala kad je uhvatio zlatnu ribicu pa tražio tri želje: da ga Sosa ne vara, ako ga vara da on ne sazna, a ako sazna da se ne jedi).

Ako od njega i sličnih ne mogu to da očekujem, nego treba da očekujem da me pita da li baš toliko ne volim da čujem frazu "kršenje ljudskih prava", šta onda treba da očekujem od države sa sve njime, koji pokušava da je popravi svojim profesionalnim angažmanom?

Onda je Ivica Dačić izmislio svet za sve njih, sudeći i po ponašanju a čini mi se i po rezultatima.

S**em vam se na ton film.
gorran2 gorran2 01:30 23.05.2009

Re: Vrlo interesantno

Onda je Ivica Dačić izmislio svet za sve njih, sudeći i po ponašanju a čini mi se i po rezultatima.


Ok, locirali smo uzrok nesporazuma. Ti o Goranu Miletiću i NGO, ja o prebijenom Simonu, i ojađenoj Srbiji.

Pa dobro - to je u redu. Pritisak na NGO je sasvim umesan. Sigurno bi mogli i bolje. Iskreno, ne znam ama baš ništa o njihovom finansiranju, njihovoj motivaciji i ostalim tako popularnim temama na blogu.

A i ne zanima me previše - jer oni su, obrni-okreni, potpuno marginalna pojava u Srbiji danas.
Srbija ih mrzi - ali ih trpi.
Narod ih trpi uglavnom zato što mu je dovoljna zadovoljština opšti odijum koji vlada prema njima. Što ne znači da se neće mašiti priručnih oruđa, kad se skupi dovoljna masa, i kad se steknu uslovi. Fb-grupa koja se militantnim rečnikom suprotstavlja održavanju gay-pridea za par dana prešla je 25.000 članova.
Država ih trpi zato što je pod budnom prismotrom onih EU-moćnika koji mašu šargarepom, za koju bi naši političari učinili mnogo da je se dokopaju.

A mene brine Srbija koja ćutke jede svoju decu koja štrče. Ko se još seća slučaja mog druga Zeke koji je pravosnažno osuđen za navodnu uvredu. Iako je sudiji ponudio svedočanstva i dokaze da je u službenim prostorijama "uvređenog" osnovana legalna forma naci-organizacije (isti ljudi-drugo ime).
Sudiju nisu zanimali dokazi ni argumenti. Lakonski je zaključio da je "opštepoznato" da je "oštećeni" besprekorna ličnost, i tačka.

I Srbija koja tome u moru insceniranih skandala i medijskog spinovanja. Sa očiglednom tendencijom da se pravi, ogromni skandali, teški više desetina miliona evra, potisnu, utope u moru medijskog đubreta i tako prođu nezapaženo.

Upravo zbog toga, ti si u pravu. Iako su NGO u teškom i tužnom položaju, neophodno je od njih zahtevati više. Konkretne i jasne informacije, precizne analize, ozbiljne studije. Pravljenje još jednog sloja neodgovornog medijskog cirkusa i medijske dreke može samo odmoći pravoj stvari.
sladkis sladkis 19:22 22.05.2009

imam dilemu

Zasto se organizacija Simona Simonovica nije zvala ...Srbija nema alternativu?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 20:21 22.05.2009

Re: imam dilemu

Takva jedna vec postoji... Neki DSSovci nesto:

http://srbijanemaalternativu.com/
libkonz libkonz 22:56 22.05.2009

bez posebnog komentara


posebno mi se dopada poslednja rečenica
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:12 22.05.2009

Re: bez posebnog komentara

libkonz

posebno mi se dopada poslednja rečenica

koja razlika, mako mila...
mladen obradović - koji srbin, ratnik, huškač, ovaj će da se bori
al malo sutra...
borbena gotovost na najviši nivo...
ne treba njemu ni dečko ni devojka...
njemu treba psihijatar....
Bili Piton Bili Piton 23:17 22.05.2009

Re: bez posebnog komentara

libkonz
posebno mi se dopada poslednja rečenica


Da. Ne bi me zacudilo uopste da mu je tu poslednju recenicu (ili, narocito nju) neko pamtio i pamtio....do sinoc.

libkonz libkonz 23:19 22.05.2009

Re: bez posebnog komentara

neko pamtio i pamtio....do sinoc.

ja napisah bez komentara...
libkonz libkonz 23:21 22.05.2009

Re: bez posebnog komentara

mladen obradović - koji srbin, ratnik, huškač, ovaj će da se bori

brzo bi taj napunio gaće da se zapuca u njegovoj blizini, vidi se.
ne treba njemu ni dečko ni devojka...
njemu treba psihijatar....

Kakav dan danas, slažem se i sa Sentinelom i sa tobom!
A citiranje Dimitrija Ljotića...
Bili Piton Bili Piton 23:45 22.05.2009

Re: bez posebnog komentara

libkonz
ja napisah bez komentara...


Skrenuo si, ipak, paznju na poslednju recenicu. To sam i prokomentarisao, jer slucajno i sam mislim da je vazna za ovu konkretnu (sinocnju) pricu.

libkonz libkonz 23:48 22.05.2009

Re: bez posebnog komentara

Skrenuo si, ipak, paznju na poslednju recenicu. To sam i prokomentarisao, jer slucajno i sam mislim da je vazna za ovu konkretnu (sinocnju) pricu.

Izvini, nisam to mislio. Hteo sam reći da naslov bez komentara i treba da vodi u pravcu tvog razmišljanja, a ne da ne treba komentarisati snimak. Još jednom, izvini.
Bili Piton Bili Piton 23:55 22.05.2009

Re: bez posebnog komentara


Ma nista.

Nego bilo je, ja mislim, bas o toj poslednjoj recenici posebno govora kada se na blogu citav taj Dvougao sveze i komentarisao.
libkonz libkonz 23:58 22.05.2009

Re: bez posebnog komentara

nisam to čitao, meni ostao upamćen.
Sad ti vidi kako je meni kad mi suparnici na blogu kažu "vi iz Obraza"
mariopan mariopan 03:31 23.05.2009

Re: bez posebnog komentara

Zanima me koliko ce brzo biti pronadjeni i kakvom kaznom ce biti kaznjeni batinasi.

Od toga ce mozda zavisiti da li ce deca da se tuku po skolama ( i decaci i devojcice), da li ce navijaci da se tuku zato sto navijaju za drugi klub, da li ce muzevi da tuku zene i decu pa moramo da gradimo sigurne kuce, da li ce da tuku narkomane na lecenju ( ako sam dobro procitala vest?), da li ce da tuku politicke neistomisljenike ako nemaju argumenata da im protivrece ( onda pesnice?)................od tih kazni za batinase sve ovo zavisi. Ako te kazne ne budu ostre i vaspitne za sve, bojim se da svi moramo poceti nesto da treniramo, samoodbrane radi.

Sramota.
sybil sybil 07:23 23.05.2009

Re: bez posebnog komentara

zgrozena sam, ne zbog toga sto neko izjavljuje da bi postavio mladica za komandanta vojske, nego zbog toga sto takav moze da se pojavi na televiziji i prosipa fasisticke bljuvotine. takav bi trebao da bude uhapsen jer radi protiv interesa drzave i velica fasizam, zatim da se ispita ko finansira taj obraz (trag ide na istok, zna se) i da se zabrani i izopsi iz medija. samo da postoji politicka volja, sve bi se resilo.
Exitus Letalis Exitus Letalis 08:43 23.05.2009

Re: bez posebnog komentara

libkonz
mladen obradović - koji srbin, ratnik, huškač, ovaj će da se bori

brzo bi taj napunio gaće da se zapuca u njegovoj blizini, vidi se.
ne treba njemu ni dečko ni devojka...
njemu treba psihijatar....

Kakav dan danas, slažem se i sa Sentinelom i sa tobom!
A citiranje Dimitrija Ljotića...

eto, desilo se.
daj da ne kvarimo:)))
neb0jsa neb0jsa 11:52 23.05.2009

Re: bez posebnog komentara

Da li je neko obratio pažnju na komentare ispod klipa na Youtube-u?
Tužno, zastrašujuće i za one koji još nisu zabrinuti: zabrinjavajuće
sladkis sladkis 12:57 23.05.2009

Re: bez posebnog komentara

mnogo se i Obraza uzbudjuju zato sto ste vi "zgrozeni" pa sta ima veze sto trag ide na istok svak finansira onu NVO koja njemu ogovara ...
sybil sybil 13:18 23.05.2009

Re: bez posebnog komentara

sladkis
mnogo se i Obraza uzbudjuju zato sto ste vi "zgrozeni" pa sta ima veze sto trag ide na istok svak finansira onu NVO koja njemu ogovara ...

libkonz libkonz 15:23 23.05.2009

Re: bez posebnog komentara

daj da ne kvarimo:)))

nećemo
Jelena Gall Jelena Gall 13:26 23.05.2009

evo i roditelja...

mostarac mostarac 17:59 23.05.2009

Re: evo i roditelja...

Jelena Gall
Roditelji uz centar u Crnoj Recistrasno :(

Sad si ti veci katolik od Pape, i veci prijatelj onim narkomanima od njihovih roditelja!
Strasno!
Unfuckable Unfuckable 04:46 24.05.2009

Re: evo i roditelja...

pa jes'
roditelji žele deci sve najbolje
Goran Vučković Goran Vučković 11:46 27.05.2009

Ipak se kreće?

Artemije razrešio Peranovića

"Ukoliko bi se i u buduće, pored naše opomene, primenjivala sila i fizičko kažnjavanje štićenika, bićemo prinuđeni da zabranimo rad ovoga kampa", istakao je vladika.

"Donoseći ovakvu odluku, rukovodili smo se osećanjima i potrebom mnogih roditelja koji su nam upućivali molbe i pismeno i telefonom da centar ne zatvaramo, jer im je to jedina nada da će njihova deca sa puta propasti biti vraćena na put normalnog života", objasnio je episkop.

U tom cilju, kako je rekao, "obraćamo se i nadležnim državnim organima, kod kojih je centar i registrovan, da nastave istragu povodom nemilih zbivanja u Centru, i da protiv krivaca primene odgovarajuće zakonske mere".

Goran Vučković Goran Vučković 11:11 29.05.2009

Ko je ovde profesionalan

"Nismo u procesu evropskih integracija zbog Evrope nego zbog nas i zbog naših državnih i nacionalnih interesa...Nadam se da će doći vreme kada od toga kako će biti formirana vlast u Srbiji, odnosno od kojih stranaka i koalicija, neće zavisiti suštinsko opredeljenje Srbije za evropske integracije", rekao je Dačić.

On je pohvalio ulogu nevladinih organizacija u procesu evropskih integracija, ističući da su one značajno doprinele stvaranju svojevrsnog pritiska na Vladu Srbije kako bi se pitanje približavanja EU neprestano nalazilo u vrhu političke agende vlasti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana