Društvo| Zabava| Zdravlje| Život| Životni stil

Biljka koja je iz raja izašla

antonacci RSS / 22.05.2009. u 23:58

love3.jpg

 

           Lophophora williamsi je jedan potpuno pitom kaktus, simpatičan, mali, bez bodlji, lenj -cveta tek kada dostigne veličinu ping-pong loptice, za šta je ponekad potrebno i tridesetak godina. Ako već gajite ovaj kaktus u saksiji, on će rasti znatno brže, počeće da cveta i proizvodi seme za tri do šest godina. Zbog osetljivosti i sporog rasta, sakupljači kaktusa najčešće iznova i iznova kupuju nove biljke, zamenjujući na taj način one koje su stradale, što je dovelo do toga da su predeli severnog Meksika i južnog Teksasa danas jedina mesta gde ovaj kaktus još raste, a i tamo ga takoreći jedva ima.
           Hemijskom analizom ove biljke, utvrđeno je da je bogata alkaloidima, među njima lofoforinom, tiraminom, pelotinom, o-metillanalodininom i izvesnim feniletilaminom koji je poznatiji mnogo kao - meskalin. Meksalin je jedan od mojih omiljenih molekula, ne zato što je nešto osobito elegantan ili lep, već zato što je je izuzetno mnogo uticao na umetnost dvadesetog veka, dok je u isto vreme društveni odnos prema ovom plemenitom alkaloidu ostao veoma neprijateljski.
           Još od dolaska Evropljana u Novi svet, dizala se, da tako kažem, fama oko meksalina, tj. pejotija (ili kako to biolozi kažu na njihovom fensi latinskom - Lophophora williamsi). Španci su ovaj kaktus smatrali đavolskom igračkom i ulagali su ogromne napore da se običaji, u kojima se on upotrebljava, iskorene. Poznato je da su neki sveštenici išli čak toliko daleko da nisu dozvoljavali ni preobraćaj u hrišćanstvo, ako je potencijalni konvertit u životu makar i jednom probao pejoti. Jedan sveštenik je imao dva uslova koja odlično ilustruju koliko je satanizovan pejoti - da potencijalni novi hrišćanin nikada nije jeo ljudsko mesto, i da ne koristi pejoti. Evo kako otac Nidolas de Leon proverava potencijalne nove hrišćane (ovo ostavljam namerno na engleskom, veoma lepo zvuči): Art thou a soothsayer? Dost thou foretell events by reading omens, interpreting dreams or by tracing circles and figures on water? Dost thou garnish with flower garlands the places where idols are kept? Dost thou suck to blood of others? Dost thou wander about at night, calling upon demons to help thee? Hast thou drunk Peyote or given it to others to drink, in order to discover secrets or to discover where stolen or lost articles were?
           Na svu sreću, svi ti pokušaji bili su bez uspeha, jer Indijanci nisu bili radi da se odreknu svog starog i dragog običaja. Meksalin je tako postao prvi halucinogen koji su Evropljani otkrili, ali daleko od toga da je i poslednji. Hemijski je prečišćen i izolovan mnogo vekova nakon što je uveden u upotrebu; učinio je to nemački hemičar Artur Hefter, krajem devetnaestog veka.
           Američki Indijanci su se sa pejotijem igrali mnogo pre nego što su Evropljani došli u Novi svet. Ranije procene su bile da je pejoti bio u upotrebi već dve hiljade godina, u trenutku kada su osvajači pristali na američko tlo. Danski etnolog, Karl Lumholc, veruje da je kult pejotija još stariji. Skorašnja arheološka istraživanja u nekim pećinama po teksaškim zabitima, otkrili su uzorke pejotija sa nečim što nalikuje kakvom ceremonijalnom istrumentariju, a čija se starost procenjuje na preko tri hiljade godina.
           Prvi evropski zapisi o pejotiju datiraju iz XVI veka, od izvesnog Bernardina, Španca koji je gotovo ceo svoj život proveo sa Indijancima. On piše: Postoji na svetu još jedna biljka slična opunciji. Zove se pejotl. Bela je. Nalazi se na severu zemlje. Oni koji je piju ili pojedu dobijaju vizije, bilo strašne ili smešne. On dalje opisuje da vizije ne traju duže od dva ili tri dana, i kaže da se Indijanci veoma često hrane ovim kaktusom, jer im on daje snagu da se bore, a da ne osećaji ni strah, ni glad, ni žeđ. Kako su Indijanci saznali za osobine Pejotija, nije sasvim jasno. S obzirom na to da je kaktus u to vreme bujao u više različitih krajeva kontinenta, kao i to da su različiti kaktusi korišćeni u ishrani, meni se čini da je sasvim razumno prepostaviti da je više plemena nezavisno otkrilo sve božanstvene osobine ove biljčice.
           Prvi detaljan opis kaktusa dolazi pravo sa španskog dvora, iz pera ličnog lekara kralja Filipa II, Franciska Hernandeza. Od njega saznajemo da se kaktus koristi u religijskim ritualima, ali i u medicini; otkriva i poreklo reči „pejotl" - iz astečkog jezika navatl. Pored pejotija, u religioznim ritualima najvažnije uloge imali su ples i muzika. Kombinacija halucinacija, ritmova i pokreta. Potpuna stimulacija čula. Kada neko kaže reč „bahanalija", meni otprilike ovako nešto padne na pamet. Gomila ljudi koja peva, vrišti, ciči, valja se, igra, smeje se, satima i satima i satima. Nakon što bi došlo jutro, oni koji su još imali snage, stajali su, a većina bi ležala po zemlji, oko logorske vatre, oznojani i smrdljivi, iscrpljeni.
           Kako su ti rituali zaista izgledali, sve do šezdesetih godina dvadesetog veka, antropolozi su mogli samo da nagađaju - nikome od njih, naime, nije bilo dozvoljeno da proučavaju ili učestvuju u ritualima. Ono što su znali, bilo je bezmalo na nivou tračeva: prepričavanja, glasina i pretpostavki.
          Danas znamo da to izgleda ortpilike ovako. Prvi deo je potraga za kaktusom. Kao što sam već rekao, ovi su kaktusi veoma mali i ne rastu u velikim skupinama, te je potraga zaista prava avantura. Indijanci bi se opremili hranom, pićem i duvanom - ništa bez duvana - i putovali često i po nekoliko stotina milja, peške. Danas su ova putovanja kratka i lišena svake prave avantura: automobili su upropastili stvar.
           Svako od učesnika javno mora prepičati svaki svoj seksualni susret, bez izuzetaka, ali tako da se ispovest liši svakog skandala i intrige: priča se staloženo, mirno, bez reakcije ostalih učesnika, bez osećanja stida, ljubomore ili agresije. Za svaki prekršaj, šaman uveže po jedan čvor. Na kraju rituala, ovajčvor će biti spaljen, a za njim će izgoreti i svi gresi. Ovaj deo rituala bismo mogli nazvati „pročišćavanjem", jer se njegova suština sastoji u tome da se daljem ritualu pristupi čiste savesti, mirne duše.
           Na obroncima planine Virikuta, učesnici se ritualno peru i mole bogove za kišu i plodnu zemlju. Kapije onostranog se otvaraju dok šaman peva i dok se pejoti lagano konzumira. If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, infinite. For man has closed himself up, till he sees all things through narrow chinks of his cavern. (Blejk)
           Španski dvorski lekar se pozabavio i drugim upotrebama pejotija, pre svega medicinskom. Indijanci su ga koristili za veoma širok spektar bolesti, od zubobolje, pa sve do kožnih, reumatskih i kardiovaskularnih bolesti. Čak i za lečenje neurastenije i astme. Od pejotija je spravljan pejokaktin, kristalna supstanca sa antibiotskim svojstvima. Danas znamo da ovako pripreljen pejoti deluje efikasno protiv raznih bakterija, možda najvažnije, protiv Staphylococcus aureusa-a.
            Pre nego što sam sa oduševljenjem prihvatio ideju konzumiranja ovog kaktusa, a u maniru svakog odgovornog štrebera i pobornika nauke, podrobno sam se informisao o raznim neželjenim efektima kratkotrajne i dugotrajne upotrebe, bez obzira na to što sam bio svestan da verovatno nikada neću imati priliku da probam pejoti (mada, nikad se ne zna!). Meskalin - aktivna supstanca - ne izaziva zavisnost i kratkotrajna upotreba nema nikakvih neželjenih efekata. Tačan mehanizam delovanja meskalina nije poznat, no kako se zna da deluje stimulacijom serotoninskih receptora, to objašnjava zašto je pri dugotrajnoj upotrebi potrebno postepeno povećavati doze - dolazi do zasićenja receptora i smanjenjem njihovog broja na površini ćelija. Pokazano je u jednoj studiji iz 2005. da hronična upotreba meskalina ima i neke povoljne efekte. Poređenjem rezultata RMHI skala (duga je to priča!) kod osoba koje su redovno konzumirale pejoti duže vremena i osoba koje ga nikada nisu konzumirale, utvrđeno je da su psihički zrelije, stabilnije i uravnoteženije one osobe koje redovno konzumiraju ovaj kaktus. Toliko o đavoljim rabotama.
           Za pejoti sam prvi put čuo u srednjoj školi, čitajući poeziju Alena Ginzberga. Neke od svojih najboljih pesama, napisao je pod dejstvom meskalina - a jedna od tih pesama se i zove baš tako, Meskalin.
           Za Ginzberga, pejoti je bio mnogo više od puke droge ili anksiolitika. Bila je to instant psihoterapija, instant dezinhibicija, prečica do one kreativne energije kojoj je mogao da pristupi znatno ređe u „treznom" stanju, koja je bila blokirana osećajem krivice, neurozama, depresijom, raznim drugim problemima. Životom, u krajnjoj liniji. Da je pejoti još kako pomogao da ostvari vezu sa onim što je nazivao drevnom nebeskom vezom, svedoči Ginzbergov opus magnum, poema Urlik. Ginzberg ju je napisao onda kada je i sam postao svestan da se nalazi na prekretnici. S jedne strane je bila „zvanična" poezija, njegovi rani radovi, njegov mentor Vilijam Karlos Vilijams, staza kojom se ide ka književnoj slavi, a sa druge je bilo društvance koje će kasnije nazivati bitnicima, sa te druge strane (osećao je to, ali nije mogao sigurno znati) krilo se i ono što je tražio - svoj autentični glas, svoju ličnu poeziju. Prvi deo Urlika nastao je sasvim spontano, prerađivanjem jedne dnevniče zabeleške, a furiozni drugi deo nastao je pod dejstvom pejotija. Taj drugi deo Urlika nije samo poezija, to je nešto najbliže prečišćenom besu što sam imao prilike da pročitam. Počinje ovako: Koja im je sfinga od cementa i aluminijuma razbila lobanje i pojela mozak i maštu? On viče, optužuje, proklinje, plače. On pljuje u facu svemu onome što smatra društvenom perverzijom. Pejoti je iz Ginzberga oslobodio glas čitave jedne generacije, preporodio je sasvim osrednjem pesnika i pretvorio ga u genija. Pisao je Ginzberg mnogo više bez pejotija, nego sa pejotijem. Ali da nije bilo te inicijalne kapisle, ne bi bilo ni njegovoj pesničkog opusa.
           Ken Kejsi je napisao Let iznad kukavičjeg gnezda dok je kao noćni čuvar radio u jednoj psihijatrijskoj bolnici. Dokon i radoznao, noćne smene je provodio eksperimentišući sa pejotijem. Tako se rodio čuveni lik poglavice Bromdena. Bitnici su voleli pejoti. Vilijam Barouz je napisao svoj autobiografski roman Kvir pod uticajem pejotija. U toj knjizi dvojica mladih muškaraca putuju kroz Amazon u potrazi za jageom, takođe jednom psihodeličnom supstancom. Ekranizovana verzija pripovetke Hanter S. Tomsona je dovoljno poznata, da o njoj ne treba mnogo govoriti. Aldos Haksli je napisao svoje najbolje delo pišući o meskalinu, na meksalinu.
          Tridesetih godina, Antonin Artoa odlazi u Meksiko u potrazi za drogama i Indijancima. Zvanično, to putovanje je bilo istraživačko, jer je Artoa u to vreme planirao pisanje Osvajanja Meksika. U stvarnosti, u Meksiko je bio pobegao od loših kritika i evropske kulture. Zatekao je, međutim, sličnu kulturu i slične kritike i u Novom svetu. Nemogavši da se uklopi u intelektualne krugove oko Fride Kalo i Dijega Rivere, Artoa se povlači u predgrađa Meksiko Sitija, gde eksperimentiše sa drogama. Putuje u poseti plemenima izolovanim u planinama Sijera Madre, gde se susreće sa pejotijem i učestvuje u pejoti-ritualima zajedno sa Indijancima. O ovome je detaljno pisao nešto kasnije.
          Priča o pejotiju završava se pričom o zakonima. Pejoti je, naime, ilegalan, osim ako slučajno niste Indijanac koji ga koristi u religiozne svrhe. Ako čitate ovo, šanse su da niste. Nikada nisam probao ovaj kaktus, i kako me je prolazio pubertet tako me je prolazila i želja da ga probam. Možda je radoznalost zamenio strah: bog sveti zna šta bi iz mene izletelo, ili kroz šta bih ja izleteo. Mada želja da iskusim sinesteziju ne jenjava. A možda je u pitanju kiselo grožđe: pošto već ne mogu da ga probam, ja tražim razloge zašto ne bih želeo da ga probam.
          Dugo godina sam skupljao kaktuse i uzgajao ih. Ljubitelj sukulenata u meni, eto, želi ovaj kaktus. Dopada mi se. Mali je, elegantan i težak za uzgajanje - pravi izazov. Obećavam, ako mi ga nabavite, neću ga pojesti.
          Makar dok ne procveta.

 

 



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 00:12 24.05.2009

Sitnijim slovima


Ovom sjajnom tekstu mogu da dodam samo jos nekoliko reci...sitnijim slovima, kao sto se pise u fusnotama

Meskalin, u pocetku, moze da izazove kratkotrajne vegetativne smetnje kao sto su muka, glavobolja, lupanje srca, vrtoglavica, znojenje...a zatim krece euforija sa optickim halucinacijama u boji ali uz ocuvanu svest. Covek moze da hoda i da izvrsava zadatke.
Nema opasnosti od navikavanja.
Nestaje vremenska orijentacija pa se jedan sat provodi kao dugotrajno vreme u prijatnom i cudnom svetu u kome se ne oseca tezina tela.
Potpuno nestaju inhibicije pa time mogu da se objasne one ispovesti o seksualnim iskustvima. To su, osim samana, koristili i pripadnici tajnih sluzbi pa su svojim "klijentima" davali meskalin i time dobijali odgovore koje nisu mogli da iscede ni fizickom torturom.

Slicno dejstvo ima jos jedan produkt iz nekih gljiva sa tog podrucja, psilocibin, a i lisergid(LSD), alkaloid iz razene glavnice. Alkaloidi su pravo cudo...
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:10 24.05.2009

Re: Sitnijim slovima

Slicno dejstvo ima jos jedan produkt iz nekih gljiva sa tog podrucja, psilocibin, a i lisergid(LSD), alkaloid iz razene glavnice. Alkaloidi su pravo cudo...

Da, slično, ali mene zanimaju razlike. Koliko se razlikuje priroda od sintetike (kaktus i nabrojane glive versus lizergična kiselina)? Nikad nisam probao nijedan prirodni halucinogen, pa eto malo radoznao.
antonacci antonacci 09:19 24.05.2009

Re: Sitnijim slovima

Slicno dejstvo ima jos jedan produkt iz nekih gljiva sa tog podrucja, psilocibin, a i lisergid(LSD), alkaloid iz razene glavnice. Alkaloidi su pravo cudo...


Da, i skoro sve halucinogene droge su koristili americki Indijanci. Gljivice su voleli Asteci. Kakva je to luda (ne)sreca da nista od toga u Evropi nije raslo.

Ovako izgleda Psilocybe mexicana, gljivica iz koje se izdvaja psilocibin:

Dr M Dr M 09:26 24.05.2009

Re: Sitnijim slovima

Nikad nisam probao nijedan prirodni halucinogen, pa eto malo radoznao


Ni ja, evo predpostavki...

Verujem da je razlika u brzini doziranja. L. Williamsi se uzima polako, u malim dozama, dok ne dostigne nivo.
LSD se uzme odjednom...kao simfonija koja pocinje tiho, violinom, pa sve jace, dok ne stigne do krescenda, LSD radi kao kad Trubaci udju u prostoriju pa tresnu odjednom iz petnih zila.

Inace, moja iskustva sa ti wiliamsi su ostali na nivou Viljemovke
antonacci antonacci 09:27 24.05.2009

Re: Sitnijim slovima


Inace, moja iskustva sa ti wiliamsi su ostali na nivou Viljemovke


I moja.

Nazalost.

Mada ni Viljemovka nije bas sasvim za baciti.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:30 24.05.2009

Re: Sitnijim slovima

LSD radi kao kad Trubaci udju u prostoriju pa tresnu odjednom iz petnih zila.

I onda tako vozi 12 sati hteo - ne hteo (dešava se ponekad ona 'dala baba dinar da uđe u kolo...'). Sedne malo na bubrege. Alkohol ne deluje. Motorika OK, mož' voziti kola. Jedino nisi baš sasvim siguran šta se desilo sa tipom koji je sedeo na zadnjem sedištu sa nogama napolje (dakle otvorenim vratima) tokom konzumacije hamburgera na parkingu pre pola sata i.e. da li je izašao i zatvorio vrata ili si ga prosuo negde usput, ali to uostalom i nije tako važno, ionako se ništa niste razumeli, jer on nije bio na istom 'stafu'.
Dr M Dr M 19:54 24.05.2009

Re: Sitnijim slovima

I onda tako vozi 12 sati hteo - ne hteo


Dejstvo moze da se presece nekim medikamentima samo sto je nezgodno sto zbilja pocnes da se pitas sta je sa onim tipom..
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:05 24.05.2009

Re: Sitnijim slovima

Dejstvo moze da se presece nekim medikamentima samo sto je nezgodno sto zbilja pocnes da se pitas sta je sa onim tipom..

Uuuh to onda baš pokvari zabavu . Čuo da apaurin ima tu moć, no nijesam baš toliko eksperimentisao.
Dr M Dr M 20:16 24.05.2009

Re: Sitnijim slovima

no nijesam baš toliko eksperimentisao.


I ne pokusavaj!..
Apaurin nije ono pravo...
Ono pravo moze da bude opasno, bolje ne cackati mecku. Nek` se mecka brine sama o sebi
antonacci antonacci 20:27 24.05.2009

Re: Sitnijim slovima

Dr M
I onda tako vozi 12 sati hteo - ne hteo


Dejstvo moze da se presece nekim medikamentima samo sto je nezgodno sto zbilja pocnes da se pitas sta je sa onim tipom..


A sto bi presecao, za ime sveta?
Dr M Dr M 21:25 24.05.2009

Re: Sitnijim slovima

A sto bi presecao, za ime sveta


Ma, samo da se zna da moze..

Kuriozitet, nista vise.
miloradkakmar miloradkakmar 01:34 24.05.2009

Odličan tekst

Pejoti je, naime, ilegalan, osim ako slučajno niste Indijanac koji ga koristi u religiozne svrhe. Ako čitate ovo, šanse su da niste


Da li si siguran, mene zovu Vinetu.
Dr M Dr M 07:08 24.05.2009

Re: Odličan tekst

miloradkakmar
Pejoti je, naime, ilegalan, osim ako slučajno niste Indijanac koji ga koristi u religiozne svrhe. Ako čitate ovo, šanse su da nisteDa li si siguran, mene zovu Vinetu.


Mozda su Apaci Meskalerosi dobili ime po meskalinu?

Ili obratno?
elkris elkris 08:36 24.05.2009

Re: Odličan tekst

lepo napisan text o pejotlu prikazan kroz botaniku, istoriju, farmakologiju, umetnost, psihijatriju

Za pejoti sam prvi put čuo u srednjoj školi, čitajući poeziju Alena Ginzberga

Ja sam za pejotl čula čitajući dela Carlosa CAstanede u kojima opisuje traganje i uživanje u dejstvu kaktusa.

Za ljubitelje sukulenata Lophophora williamsi-ne preporučujem za jelo

sinestezija? -hm -dobar povod za text
antonacci antonacci 09:29 24.05.2009

Re: Odličan tekst

Mozda su Apaci Meskalerosi dobili ime po meskalinu?


Ko ce ga znati, neka ti odgovori Milorad, on je ipak Indijanac.

Nego sad sam se setio Mike Oklopa:

Postoji jezik, mislim da se zove Meskalero, u kojem se glagoli nikad ne menjaju po vremenima. U tom jeziku ne postoji ni proslo ni buduce vreme. Razmisljam... ako bismo naucili taj jezik, mogli bismo da zivimo duze...


Mislim da ga je skoro neki bloger citirao, ne mogu da se setim gde i ko. :/
antonacci antonacci 09:33 24.05.2009

Re: Odličan tekst

Ja sam za pejotl čula čitajući dela Carlosa CAstanede u kojima opisuje traganje i uživanje u dejstvu kaktusa.


Mislim da sam jednom citao nesto Kastanedino. Orao... Orlovo nesto...

Ne mogu sad da se setim naslova, ali se knjige vrlo dobro secam, zato sto je bila skroz uvrnuta. I da, bila je prepuna halucinacija.
elkris elkris 09:39 24.05.2009

Re: Odličan tekst

antonacci


Mislim da sam jednom citao nesto Kastanedino. Orao... Orlovo nesto...

Ne mogu sad da se setim naslova, ali se knjige vrlo dobro secam, zato sto je bila skroz uvrnuta. I da, bila je prepuna halucinacija.


e, baš ta Orlov dar ... a uvrnuta do bola , mislim da je i pisana pod dejstvom opijata.
Čini mi se da ništa uvrnutije nisam pročitala u životu.
Dr M Dr M 09:39 24.05.2009

Re: Odličan tekst

Postoji jezik, mislim da se zove Meskalero, u kojem se glagoli nikad ne menjaju po vremenima. U tom jeziku ne postoji ni proslo ni buduce vreme


Ovo se sjajno uklapa u pricu o gubitku vremenske orijentacije kod konzumenata meskalina.
Unfuckable Unfuckable 11:54 24.05.2009

Re: Odličan tekst

Mislim da ga je skoro neki bloger citirao, ne mogu da se setim gde i ko. :/

trener92
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:21 24.05.2009

Re: Odličan tekst

e, baš ta Orlov dar ... a uvrnuta do bola , mislim da je i pisana pod dejstvom opijata.
Čini mi se da ništa uvrnutije nisam pročitala u životu.

Orlov dar je šesta Kastanedina knjiga i nema je smisla čitati ako se ne pročitaju prethodne. Hoću reći sasvim je normalno da su bile uvrnute, odnosno mnogo uvrnutije nego kad se pročitaju knjige koje joj prethode.
1. Učenje don Huana
2. Odvojena stvarnost (ako me sećanje ne vara -- naslov originala je Separate reality)
3. Put u Ihtlan
4. Priče o moći
5. Drugi krug moći
6. Orlov dar
ima ih još, ali za ove sam siguran da su prevedene i izdate na srpskom (za prve četiri znam da je izdavač bila prosveta -- druga polovina 70-tih)
Kazezoze Kazezoze 20:58 24.05.2009

Re: Odličan tekst

Bojan Budimac
e, baš ta Orlov dar ... a uvrnuta do bola , mislim da je i pisana pod dejstvom opijata.
Čini mi se da ništa uvrnutije nisam pročitala u životu.

Orlov dar je šesta Kastanedina knjiga i nema je smisla čitati ako se ne pročitaju prethodne. Hoću reći sasvim je normalno da su bile uvrnute, odnosno mnogo uvrnutije nego kad se pročitaju knjige koje joj prethode.
1. Učenje don Huana
2. Odvojena stvarnost (ako me sećanje ne vara -- naslov originala je Separate reality)
3. Put u Ihtlan
4. Priče o moći
5. Drugi krug moći
6. Orlov dar
ima ih još, ali za ove sam siguran da su prevedene i izdate na srpskom (za prve četiri znam da je izdavač bila prosveta -- druga polovina 70-tih)

ja sam josh chitao i:
- aktivna strana vechnosti
- moc tishine
- umjece sanjanja i
- unutrashnji oganj

meskalin se spominje samo u uchenju don huana, kasnije, u narednim knjigama, se kroz uchenje i rad na sebi uticaj meskalina zamenjuje svesnim sanjanjem.

ovde kod mene, u komshiluku, se organizuju yage rituali.
cena je, kako sam nachuo, oko 100 eura za veche.
vode ih neki, navodno, shamani iz brazila.
nisam prisustvovao, ali sam chuo da je ispijanje yagea propraceno velikim povracanjima, shto je dobro za chishcenje organizma. kazhu, kao shto si i ti vec napomenuo, da se, izmedju ostalog, u halucinacijama totalno gubi pojam o vremenu.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 10:19 24.05.2009

Ajahuaska

Bitnici su voleli pejoti. Vilijam Barouz je napisao svoj autobiografski roman Kvir pod uticajem pejotija. U toj knjizi dvojica mladih muškaraca putuju kroz Amazon u potrazi za jageom, takođe jednom psihodeličnom supstancom.


Da, pominje i ih Sting na samom početku knjige "Raštimovana muzika"
kada opisuje svoja iskustva prilikom konzumiranja ajahuaske (vegetal ili yaje)
u jednoj crkvi u džungli u blizini Rio de Žaneira.

bocvena bocvena 10:31 24.05.2009

Da vidimo ko je sve bio...

Dr M, Budimac, Milorad, Elkris, Bojan...nisu probali, ali su izučavali literaturu (striktno naučno!), a mlađahni antonnaci samo zapisuje i gajio bi na terasi zbog lepote cveta...
Jeste, druže inspektore, na blogu b92...

Odličan tekst!

P.S. Jedva vezano za temu - kažu za one koji gaje samo kaktuse - zauvek usedelice! U mom slučaju potpuno neistinito.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 10:43 24.05.2009

Re: Da vidimo ko je sve bio...



Jeste, druže inspektore, da, jeste na blogu b92...
Sve sam ih popisao, druže inspektore, da, da, razumem...


Buahahaha, Bo, stvarno si carica.

Uhvatio sam sebe kako prepisujem Stinga da zalepim na blog

"Oduvek sam se tek usput i površno zanimao za rekreativne droge,
ali su mi uzimanje ajahuaske opisali kao krajnje ozbiljno i životno opredeljujuće iskustvo,
i verovao sam da sam sada spreman da ga doživim. Ako se prilikom toga nađem
u opasnosti, psihološkoj ili kakvoj drugoj, moraću da zaključim kako sam
dovoljno zreo da prihvatim takav rizik, na isti način kao i kada bih odlučio
da se popnem na planinu, ili sednem na motocikl. Iz razgovora sa iskusnim
ajahnesceros stekao sam utisak da se ajahuaska ne
smatra drogom, već lekovitim sredstvom.

„Droga", rekao mi je jedan od njih, „pruža trenutno zadovoljenje,
bilo da je reč o cigaretama, alkoholu, kokainu ili dopu, ali to
posle plaćate glavoboljom, mamurlukom, ili još gore - zavisnošću.
Popušite li dovoljan broj cigareta, umrećete. Lekovi obično ne
nagrađuju odmah. Zadovoljenje dolazi na kraju, ali pre toga
morate da platite. Ajahuaska je takav lek."

antonacci antonacci 13:07 24.05.2009

Re: Da vidimo ko je sve bio...

P.S. Jedva vezano za temu - kažu za one koji gaje samo kaktuse - zauvek usedelice! U mom slučaju potpuno neistinito.


Nema veze, brak mi ionako nije u planu.
antonacci antonacci 13:27 24.05.2009

Re: Da vidimo ko je sve bio...

Oduvek sam se tek usput i površno zanimao za rekreativne droge,
ali su mi uzimanje ajahuaske opisali kao krajnje ozbiljno i životno opredeljujuće iskustvo,
i verovao sam da sam sada spreman da ga doživim. Ako se prilikom toga nađem
u opasnosti, psihološkoj ili kakvoj drugoj, moraću da zaključim kako sam
dovoljno zreo da prihvatim takav rizik, na isti način kao i kada bih odlučio
da se popnem na planinu, ili sednem na motocikl. Iz razgovora sa iskusnim
ajahnesceros stekao sam utisak da se ajahuaska ne
smatra drogom, već lekovitim sredstvom.




Uz halucinogene bih sasvim sigurno bolje razumeo Stingovu muziku. Na slican nacin Doorse nisam voleo dok nisam zavoleo i pivo.
miloradkakmar miloradkakmar 14:55 24.05.2009

Struktura meskalina



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana