Ekologija| Hobi| Nauka| Putovanja| Životinjski svet

Električni soko i druge bajke

albicilla RSS / 23.05.2009. u 10:57

Szabolcs Kokay, www.kokay.hu
Szabolcs Kokay, www.kokay.hu
Maj 2009 

Posmatram dvogledom udaljeni dalekovod, jedva se vidi, ali, po držanju i proporcijama, prepoznajem siluetu globalno ugroženog stepskog sokola.

Mart 2007 

Blago martovsko sunce, grane hrastova su još gole, trava niska, a seoba ptica u punom jeku. Marko i ja milimo duž livade, utabanim tragovima točkova. Tragovi su duboko usečeni u zemlju te, iako je proleće sušno,

 

nailazimo na baru. Dok pokušava da se provuče vozeći grebenima između vodom ispunjenih useka, Marko me uverava da na njegovoj škodi piše '4WD'... i, po najsuvljem mogućem danu, eto nas zaglibljenih u blato! Nagrada za maltretiranje stiže u vidu orla kliktaša koji nedaleko od nas nezainteresovano šestari na uzlaznim vazdušnim strujama, dva jelenka u oštrom duelu na grani lužnjaka, srne koja nam preseče put...

Šta mi tu uopšte tražimo? Predstavljali smo deo tima ornitologa koji je istraživao našu populaciju stepskog sokola, a Srbiju nastanjuje značajnih 13% ukupne evrpske populacije ove 'elektrificirane' vrste.

Dobro, ali sokolovi se ne gnezde po livadama? Marko i ja idemo od sela do sela (i od bare do bare), sve duž trasa dalekovoda, a u potrazi za pticama koje se na njima gnezde. Naš soko ne pravi gnezdo već ga, pretežno, preotima od gavranova. Taj bih sukob voleo videti: gavranovi su krupniji od stepskih sokolova, ali ovima ipak uspeva da im preotmu gnezda! Ta bitka traje po nedelju dana, a soko se nakon nje još mesec dana odmara, pre nego što povrati snagu za gnežđenje.

Svako gnezdo gavranova ucrtavamo na mapu, beležeći da li je ove godine zauzeto, te ukoliko jeste, da li ga ptice tek dograđuju ili već leže na jajima. A pošto je proleće požurilo, ovo drugo je bio čest slučaj.

Jun 2007 

Tri meseca kasnije, prži nas nemilosrdno junsko sunce, trava je već stigla do struka i više, a poljske ševe posvuda oglašavaju gnežđenje pevajući (http://www.scricciolo.com/eurosongs/Alauda.arvensis.wav) u letu. Strmo se uzdižu, potom naprave krug i onda, pevajući, padaju ka zemlji. A kad slete, zaćute.

Marko i ja milimo u visoku travu zaraslim tragovima točkova, između njiva pod već zlatnožutim žitom. Trava se njiše pod kolima, rasejavajući polen, i ja, pobeđen intenzivnom polenskom alergijom, istovremeno plačem, kijam i brišem nos. Prinosim dvogled suznim očima, pokušavam da utvrdim šta je u gnezdu na obližnjem dalekovodu. 

A u gnezdu se ništa ne pomera. Mnoga gnezda su već i prazna: gavranovi su izveli mladunce. Neka su mala i jedva primetna. Druga su daleko i sve što vidim je treperenje vazduha

I tako, u kolima parkiranim na suncu, pritajen čekam da se nešto dogodi. Da odrasla ptica podigne glavu. Ili da mladunci radoznalo izvire. Ili da roditelji poteraju neku vranu koja se drsko približila gnezdu sa mladuncima. Ma šta.

Dok praznim flašu vode u bezuspešnom pokušaju da utolim žeđ... konačno, pokret! Uzdiže se ptić, za njim i majka, a sve zato što je otac konačno izgubio živce, pa uprkos našem prisustvu, doneo lovinu svom već povelikom mladuncu: tek ulovljenog poljskog miša. Ipak smo pomalo razočarani: u ovom gnezdu nisu stepski sokolovi, već su se, nakon gavranova, uselile vetruške, naša najbrojnija vrsta sokolova, praktično i jedina koje nije ugrožena.

Nešto dalje, i sledeće gavranovo gnezdo je zauzeto: soko! Ipak nije stepski, ovog puta je lastavičar, sitna ptica i jedina dovoljno brza da u vazduhu hvata laste, dok ove izvode svoje vratolomije u lovu na insekte. Ali, nisu ni laste bespomoćne: gledao sam nekom prilikom sićušnu ptičicu kako progoni lastavičara koji se drznuo da joj uleti u vazdušni prostor iznad gnezda.

Brišem nos i trljam oči koje kao da su pune prašine, pa upisujem na kartu da je ovo gnezdo zauzeo lastavičar. U rejonu koji pratimo, gavranovi su gotovo svuda već izveli ptiće, a u ponekima od njihovih gnezda se sada gnezde lastavičari i vetruške. Na jednom stubu se gnezde čak i mišari. To je tek drugi put u Srbiji da je mišarevo gnezdo pronađeno na dalekovodu, što inače retka pojava koja nije zabeležena nigde drugde u srednjoj Evropi.

Ali, gnezdu stepskog sokola ni traga! Jedinog stepskog sokola smo videli na stubu bez gnezda.

Maj 2009 

Ponovo prolazim pored istog tog stuba. Uistinu, ptica je bila predaleko da je sa apsolutnom sigurnošću odredim, ali mi je od pomoći bilo što sam pre dve godine baš tu posmatrao. Ipak, kao i ranije, nigde gnezda.

Atačmenti



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 11:11 23.05.2009

Život do života

Divni su ovi vaši postovi, jer promovišu zaboravljeni Život, i uvek pomalo setni, zato što otkrivaju da se taj deo prirode gasi. Ali ne samo taj. Sa njim se svakako u jednoj meri gasimo i mi sami. Bejah nedavno u "akciji", pa sam snimio ovo... Nisu baš sokolovi, ali takođe lete i imaju perje. I, pevaju. Eto, kao mali prilog. Pozdrav
Blade Runner Blade Runner 16:33 23.05.2009

Re: Život do života

Divni su ovi vaši postovi, jer promovišu zaboravljeni Život, i uvek pomalo setni, zato što otkrivaju da se taj deo prirode gasi.

vokivasic vokivasic 12:22 23.05.2009

Život do života

Sjajna priča o traganju za skrivenim blagom i lepoti uzaludnosti.
deset_slukom deset_slukom 23:22 23.05.2009

Evo ga:

mirelarado mirelarado 23:28 23.05.2009

Re: Evo ga:

deset_slukom deset_slukom 23:44 23.05.2009

Re: Evo ga:

mirelarado
...


Gazda traži gnezdo, a ne sokola.
mirelarado mirelarado 02:20 24.05.2009

Re: Evo ga:

deset_slukom


Gazda traži gnezdo, a ne sokola.




(Бојим се да ово није степски, али гнездо јесте.)
albicilla albicilla 10:49 24.05.2009

Re: Evo ga:

lepa marka, nisam je ranije video
deset_slukom deset_slukom 00:35 25.05.2009

Re: Evo ga:

albicilla
lepa marka, nisam je ranije video


Ranije sam se bavio filatelijom, znao sam da Mađari imaju dobre marke sa pticama, pa sam potražio malo po netu...
Našao sam ovaj izuzetan sajt - sve marke (valda) koje su ikada izdate na temu ptica. Pretrage po vrstama, zemljama,...

http://www.birdtheme.org/index.html
albicilla albicilla 07:58 25.05.2009

Re: Evo ga:

probao vise puta, nesto mi ne da da otvorim taj sajt

probaciu kasnije

ima vise slicnih, ali ovaj nisam jos video

evo stepskog na jednoj nasoj marki:



s leva u desno:
bela kanja (izumrla u srb.), stepski soko (dobro se drzi), ridji misar (malobrojan ali se siri i postaje brojniji), belonokta vetruska (izumrla.. najbolje sanse da je vidite imate u janjini, tamo se lako vidja usred grada, na tvrdjavi)
albicilla albicilla 08:41 25.05.2009

Re: Evo ga:

mirelarado


stepski nema te pege odozgo, ovo vise lici na zenku vetruske
miloradkakmar miloradkakmar 00:36 24.05.2009

Sivi soko

albicilla albicilla 10:48 24.05.2009

Re: Sivi soko

kakav nezadovoljan izraz lica... gotovo uvredjen
NNN NNN 13:33 24.05.2009

grabljivičice

Ima kod kuma (živi na NBGD na poslednjem, 13. spratu) neke grabljivice koje se stalno "šibaju" s vranama, ako snimimo okačićemo na YT.
Inače, ova polenska alergija je baš "u zaletu"
albicilla albicilla 21:12 24.05.2009

Re: grabljivičice

NNN
Ima kod kuma (živi na NBGD na poslednjem, 13. spratu) neke grabljivice koje se stalno "šibaju" s vranama, ako snimimo okačićemo na YT.Inače, ova polenska alergija je baš "u zaletu"


ta grabljivica je vetruska. u gradovima je brojnija nego u prirodnim stanistima.



bira litice/visoke zgrade i po nbgd utrinama lovi miseve i gustere. plen hvata samo na zemlji, ali se u gradskim populacijama cesto hrani i vrapcima, koje takodje hvata na tlu - ne manevrise tako dobro kao lastavicar da bi plen hvatala u vazduhu
NNN NNN 22:13 24.05.2009

Re: grabljivičice

ta grabljivica je vetruska
Potpuno odgovara opisu, čak smo i mi laički utvrdili da su vetruške u pitanju, ali bolje pitati stručnjaka. Hvala.
ne manevrise tako dobro kao lastavicar da bi plen hvatala u vazduhu
Lastavičar je (valjda) najbrža ptica?
Ove manevrišu dovoljno dobro da bi u vazduhu napadale (dosta veće) vrane.
"Opstanak" uživo.

sinergija92 sinergija92 01:52 25.05.2009

Re: grabljivičice

NNN
Lastavičar je (valjda) najbrža ptica?



Najbrza ptica, i uopste najbrze stvorenje na planeti Zemlji je sivi soko, Falco peregrinus
albicilla albicilla 07:07 25.05.2009

Re: grabljivičice

NNN
Lastavičar je (valjda) najbrža ptica?Ove manevrišu dovoljno dobro da bi u vazduhu napadale (dosta veće) vrane."Opstanak" uživo.


nije, sivi soko je, u spustu na plen. u stvari, ne znam koja ptica najbrze leti kada aktivno mase krilima

to sto je drcna da napada vrane, to su prazne pretnje, jer su joj ove usle u vazdusni prostor (usle u termin), ne bi ih mogla i pobediti, ali ce pokazati pretnju ne bi li ih oterala od mladunaca
NNN NNN 10:19 25.05.2009

Re: grabljivičice

Hvala!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana