Čitulje

MilutinM RSS / 03.10.2007. u 10:54

 

 

Poslednje dve nedelje, u "Hronikama" na stranicama štampe čitali smo o dva slučaja sa beogradskog asfalta. Jedna klasična sačekuša priredjena je zbog raspodele terena medju dilerima droge. Jedno manje uobičajeno ubisto desilo se kada je izmuženom vlasniku gradjevinske firme prekipelo i rešio je da hicima reguliše odnos sa zelenašima koji su mu bili za vratom i učinili život noćnom morom.

 

Ono što me u ovakvim situacijama posebno zaintrigira su čitulje u novinama. Nije da ih čitam kao penzioneri sa Kalemegdana koji svakog dana najpre provere da li su u njima, a zatim i ko se sve iz generacije preselio u Večna Lovišta, ali sa godinama sve češće pogledujem koga sve tamo nadjem.

 

Prvo veliko iznenadjenje bila mi je mala čitulja posvećena Pablu Eskobaru, nadaleko poznatom šefu kolumbijskog kokainskog kartela, koju sam zapazio pre ima već 16 godina (kako vreme leti). Kasnije je svima postalo jasno ko je sve išao u Kolumbiju i organizovao dopremanje belog praha do Balkana, a zatim dalje ka Evropi. Ali, da budem možda sumnjičav, još uvek ne znamo ko je sve od javnih i manje javnih ličnosti oplakovao Pedra a nije se usudio da mu objavi dostojnu umrlicu.

 

Čitulje za lica iz "Hronike" se u najvećoj meri ne razlikuju mnogo od onih drugih. Pogotovo one iskrene, od dece i roditelja. Ipak, ne znam kako na njih reaguju deca onih koje su unesrećili zelenaši ili roditelji onih koje su drogom snabdevali dileri. Njihova muka i sva nesreća života sadržana je u zaostavštini počivših koji su se zasigurno trudili da obezbede svoje porodice i potomstvo koje im je zbog toga više nego zahvalno.

 

Ono što mene iritira su izjave tipa: "tvoji neizmerni kvaliteti dostojni velikih ljudi", "iskren prijatelj, dobar čovek", "jedinstven deo čovečanstva, zapanjujućim požrtvovanjem ljudskog uma i energije". Uz svo poštovanje ličnih emocija, ne mogu se oteti utisku da su svi ti tetke, teče, tastovi, tašte, kumovi, kume, drugovi i drugarice znali kakvom "mukom" ti ljudi obezbedjuju zavidna sredstva za život svoj i svojih porodica.

 

Jedino se sećam jedne očigledno neutešne bake koja je svom nesretnom unuku posvetila čitulju: "Sine R****, lepo ti je baka govorila..."

 

Konačno, čitulje koje gledamo u novinama posle ovakvih slučajeva su svojevrsna javna, otvorena Bela Knjiga našeg kriminala. Ako izuzmemo jedan broj drugova iz detinjstva i škole, sve oni koji čitulju počinju sa "Dragom bratu" a završavaju sa nizom nadimaka tipa "Budala" treba odmah uvesti u registar interesenata Policije. Valjda to neko radi.



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 11:15 03.10.2007

Valjda to neko radi....

ne radi
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 12:20 03.10.2007

Čitulje sa lisicama


Veoma zanimljiva tema. Na žalost, čitulje su najmanje štetan pojavni oblik tog (podzemnog) sveta. Kriminal je u poslednjih 15-tak godina toliko nabujao da je prožeo sve. Od ekonomije i politike, preko šou-biznisa... Navedene čitulje su samo malo podsećanje na taj fakat. Opako je što imidž loših momaka u dobroj meri biva nešto što je javno usvojen kriterijum. Gomila klinaca to svesno ili nesvesno prihvata kao nešto što im društvo u kome žive preporučuje. Onda se čudimo zbog porasta nasilja među maloletnicima! Utisnulo se to skoro svuda.

Evo, pogledajmo neke domaće spotove koji su čudovišna mešavina turbo-islamo-folka i tehno-asfalt-popa (kao ono: ni petao, ni kokoška, nego nakaza koja nosi samo mućkove). U tim spotovima je, otprilike, važno biti rugobatan, obrijane lobanje, pevati o sexu kao o strvinarenju i negde u pozadini proturati nasilništvo. Da poruka bude kompletnija, pojavi se tu i tamo poneki borbeni pas.

Te tupoglave i ružne spot-forme (u kojima muzike praktično više i nema) jasno govore do koje mere se rasprostranio stil mafije.

Nikad ne zaboravimo da su oni zlatni lanci (debeli kao lanac motora) oko vratova probisveta koje možemo da vidimo na ulici, veoma često zarađeni na nesreći nečijeg deteta koje je stradalo od droge, ili nekim drugim vidom kriminala. A kad se "izvesna lica" nađu na čituljama, to je samo još jedan pokušaj da nam se nature kao sasvim normalan, čak i uspešan deo društva.



Laudanum Laudanum 12:21 03.10.2007

Ne bojte se...

Valjda to neko radi.


Radi! Procitaju ove komentare, pa nas sve lepo upisu.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 16:57 03.10.2007

Re: Ne bojte se...

Radi! Procitaju ove komentare, pa nas sve lepo upisu

Ma ne sekiraj se, ti pises pod nikom - ne znaju ko si:)
ivana23 ivana23 21:45 03.10.2007

Re: Ne bojte se...

Bojan Zdravic
Ma ne sekiraj se, ti pises pod nikom - ne znaju ko si:)

MM - sve one koji čitulju počinju sa "Dragom bratu" a završavaju sa nizom nadimaka tipa "Budala" treba odmah uvesti u registar interesenata Policije. Valjda to neko radi.

I oni i mi pod nikom.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 22:58 03.10.2007

Re: Ne bojte se...

ivana23
I oni i mi pod nikom.

Izvini sto pitam, ne kapiram bas najbolje - ko su oni, a ko ste vi
Mandusa Mandusa 20:00 04.10.2007

citulje

Postoje i oni koji su interesantni policiji a nemaju nikakvih dodira sa kriminalom, postoje i oni koji nose lanac a nisu dileri i postoje oni koje zovu gangsterom No. 1 a nema dodira sa tim(postoji i ona knjiga)....Kad pogledam koliko je potrebno administracije za pretvaranje dela stambenog u poslovni prostor ne cudi me sto ima toliko nelegalnih...Bilo me u cituljama...jer jedno je prijateljstvo a drugo posao ...razdvoji
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:50 06.10.2007

...

ali sa godinama sve češće pogledujem koga sve tamo nadjem

ja ih preskačem
a, glede registra...hm

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana