Вочдог из надгледаваног друштва (Лондон 2009)

Vladimir Maričić RSS / 26.05.2009. u 21:11

2cdk4jl.jpgvladimirmaricic09

Већ дуже времена се носим мишљу да напишем неку врсту црне хронике надгледаног друштва у којем живим, не само зато што ме привлачи тамна страна човека већ и зато да они који живе у мање надгледаним друштвима наслуте своју будућност. Ако би они још успели и да изврше субверзију и да скрену са правца којим се крећу, то би онда био пун згодитак.

 

Пре пар месеци у нашој миникаб бази у Квинстаун улици у Батерсију, у јеку неке шоферске дискусије са Талибом, Афтабом и Махфузом, два клинца из комшилука са моторцикл кацигама су затражила миникаб. Дали су пет фунти и кренули смо ка колима. Нисам ни обратио пажњу на кациге. Та два клица, не старија од 15-16 година, белац и мелез, су села на задње седиште и скинули кациге. Један је одмах потом искочио из кола и дохватио нешто испод суседног аутомобила. Са крајичком ока сам видео кад је бацио гомилу порно ДВД кутија и један чекић на седиште. Одмах сам схватио с ким имам посла и ставио се у приправност за сваку евентуалију. Већ је било касно да одбијем вожњу, направила би се фрка и последице би били непредвидиве. Нисмо ни изашли из улице кад је овај клинац опет отворио врата док су кола била у спором кретању јер је хтео да пређе на предње седиште. Разлог његовог преласка је што на мом старом Фолксваген Пасату задњи прозор није радио. Кад је прешао на предње седиште окренуо се мени и шеретски објавио да хоће да прдне. „Па отвори прозор и прдни,“ рекао сам и наставио да возим не губећи свој кул.

 

Његов колега са задњег седишта је одмах схватио да мора да покаже поштовање према миникаб возачу, јер ми им ипак пружамо услуге не питајући чиме се они баве – да ли продају дрогу или беже од полиције – и одмах је променио тему њиховог разговора.  Вожња се наставила низ северну страну Лавандиног брда, кроз Шафтсбери насеље, типично радничко насеље с краја 19. века. саграђено од црвених цигала. Дечаци који су сада били еуфорични, вероватно због успешне крађе, су почели да бацају празне порнографске ДВД кутије на Сабин улицу. Ћутао сам и мирно возио до њихове куће. Изашли су и захвалили на уобичајан начин: Тхенкс бос!

 

Искористио сам овај лични доживљај да бих се надовезао на причу Ање Хајндмарч – познате дизајнерке женских ташни. Њене радње у Слоан и Њу Бонд улицама су обијане већ шест пута у последњих неколико година. У поређену са Београдом то је као да пљачкају радње на Теразијама или у Кнез Михаиловој, у поређењу са Римом то је Виа Венето, у Њу Јорку то је Пета авенија. Гангстери на моторима, наоружани великим чекићима или маљима, су полупали стакла радње и узели онолико женских ташни колико су могли да понесу. (Мог пријатеља палеолингвисту ће занимати да се ова алатка коју ми зовемо лаички ЧЕКИЋ, у ствари зове на енглеском SLEDGEHAMMER што је бродарска реч за MAUL тј. на српском МАЉ. Он би сад наравно додао „хоћете ли ми рећи да су нам Енглези дали МАЉ, и да ми Словени нисмо имали своје МАЉЕВЕ!?)

 

 На полицијским снимцима горепоменуте крађе светске ташнерке се види да су гангстери били веома млади. Полиција мисли да ови клинци раде за друге криминалце који онда препродају ове ташне. Претпрошле године, шетајући Венецијом, имали смо шансу да купимо одличне Луис Вутон путне ташне које су нудили за мале паре сналажљиви и гипки Африканци са великим белим осмехом,. Не би ме чудило ако се ове године ташне Ање Хајндмарч нађу на млетачким сокацима и мостовима.

 

 

 

 

 2r6l6vt.jpg2q24k21.jpg

sledge-hammer, maul ili маљ    МОЈ ПАСАТ ШАФРАН-МЕТАЛИК БОЈЕ СА СЛОМЉЕНИМ ПРОЗОРОМ, ПРЕШАО 320,000 километара и још фура.

 

 

 

ПОСЛЕДИЦЕ КРИМИНАЛНОГ ДЕЛОВАЊА

 

Полиција се све више ослања на видео и фото снимке да би изнашла криминалце. И зато захтева од власника ноћних клубова, кафана и радњи да снимају своје клијенте, и да притом дају информације о њима. Полицију може интересовати колико пара клијенти троше, шта пију, шта купују и како се понашају. Клоузд сркет телвижн (CCTV) и сканери идентитета су преплавили Британију. Сваки педаљ нашег кретања се снима из више углова. Мобилни телефони шаљу сигнале који се могу пратити на конзолама. Владин „Вочдог за приватност“ покушава да ограничи надгледање друштва и да спречи ширење надгледаности друштва. Док полиција условљава издавање лиценци и тражи од власника да поред личних информација сканирају и отиске прстију својих клијената. 

 

Иронија је што је британско друштво постало надгледаније од бивших комунистичких друштава.

 

Када сам дошао у Британију нијвише ме је одушевила слобода живљења без личних карата, диплома, извода из матичне књиге рођених или књиге држављанства. Исто сам већ искусио у Америци. Нико ти није тражио доказ да си ти стварно носилац свог имена. Важно је било да имаш неки рачун са твојим именом и адресом, и да имаш препоруку некога ко те познаје – ретко кад су контактирали са том особом. Довољан је био рачун за телефон, гас или струју. А рачун се лако добијао. Све што је требало да урадиш је једном када имаш стан или собу, назовеш снабдевача, даш своје име и адресу, и то је било то. Кад тражиш посао, напишеш свој резуме, и нико није тражио да види твоју оригиналну диплому а камоли још неку преведену диплому оверену у неком министарству просвете са печатом судског тумача и амбасаде. Живот је био лак. То априори дато поверење које је постојало у англо-саксонском свету је било оно лице либерализма и ако хоћете, отвореног друштва, које је мене привукло ка англо-саксонском западу. А бирократизованост и априорно неповерење комунистичког или затвореног друштва Југославије је оно што ме је отерало из њега. Касније сам увидео да то није била стриктно комунистичка традиција, већ више централно-европска, аустријска и немачка царска бирократизованост. Осматрање или цензура царске Аустрије и Немачке која се пренела у Русију и остале земље је само амплификована и усавршавана у комунистичким режимима.

 

Деведесетих година у Британији све се полако мењало ка све већем надгледавању и неповерењу. Прво су банке почеле да захтевају пасоше од странаца ради отварања рачуна. То су правдали мерама против лондеринга тј. против прања новца. Данас је све доведено до апсурда, тражи се неких десетак докумената за било шта. За велики број послова се траже разни степени доказа о кривичном негоњењу. Да бих добио лиценцу да возим такси, пре пола година, било ми је потребно да тражим од ФБИ из Америке документ да нисам кривично гоњен у Америци, само зато што сам тамо боравио дуже од три месеца.

 

Бритнски либерализам, у овом смислу, је неповратно нестао. Можда је то био само кратак период у историји Британије. Драго ми што сам га захватио и окусио. Оно што сада долази до пуног изражаја је контролорски аспект британског друштва и то ме забрињава. Британци су веома темељити у свему што раде. Њихова изрека је “Work hard, play hard.” Што значи „Када радиш – ради много, а кад се забављаш – забављај се добро.“ Британци воле да све ради до краја, када пију напију се. Изненадило ме да моји пријатељи Енглези никад нису имали вина или другог алкохола у кући. Све су увек пили до искапа.

 

Због те њихове темељитости се плашим да ће Англо-Саксонци развити најконтролисанију и најрегулисанију цивилизацију која је икад постојала. Њихова колонијална прошлост и присуство по целом свету, па и партнерство са САД, Аустралијом, Канадом, и Новим Зеландом, им омогућава да своје методе и ноухау извозе у цео свет.

 

Изгледа да су Англо-Саксонци од континенталне Европе преузили бирократизам и надгледавање, а да је континентална Европа од Англо-Саксонаца преузела у великој мери финансијски и економски либерализам – који је пак довео до ове светске рецесије у којој данас живимо. Као да сви преузимају оно што је најгоре од других. Сигуран сам да и Срби идем путем некритичке имитације свега западног.

 

Следећи аспект је тај да што је нека земља сиромашнија то полиција и државне установе мање надгледавају друштво и појединце, а што држава се више обогаћује то полиција и државне установе имају веће могућности да надгледавају друштво – потребно је штитити то богатство. Тако долазим до тог парадокса да ако ја желим да српско друштво буде мање надгледавано од овог у Британији, онда истовремено желим да буде и сиромашније. Где је излаз из овог парадокса и да ли уопште треба размишљати о томе?

 

Свестан сам да ме стално надгледавају, ем радим са Пакистанцима и Афганима, Суданцима и Биафрима, ем носим браду, ем свакодневно возим на аеродроме, ем сам Србин, ем се зовем Владимир. За ово надгледавано друштво ја нисам човек – већ сам само хај секјурити риск – тј. потенцијлно велика опасност за сигурност ове земље. Треба да будем срећан што сам још жив!

 

30uv0ab.jpg 

Мајица коју ми је купио мој пријатељ Виктор Прокић у Лос Анђелесу кога нисам видео више од 20 година пре сусрета 2006. године. На мајици пише: "Sigurnost domovine. Borimo se protiv terorizma od 1492. godine".



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

morgenstern morgenstern 23:26 26.05.2009

London

Nekoliko puta sam pokušavao da „živim“ u tom gradu, u UK. I svaki put, od samog sletanja (ili doplovljavanja) kod mene su kretali stravični napadi anksioznosti, unezverenosti i depresije. Infrastruktura, priroda i sami ljudi su delovali nepisivo preteće -- osećao sam se kao ker sateran u ćošak.

I sad, okay, pripisao bih to mom uobičajenom, povremenom, ludilu, da se ista stvar nije ponovila pet puta. Ako bih ostajao svega 2-3 dana ili duže od jednog meseca -- isto (svega nekoliko dana, kad se sabere, je bilo podnošljivo.

Jednom sam bio i dok su se dešavali oni jezivi teroristički napadi. I tu sam se, potpuno iracionalno, više plašio svih onih odvratnih bezbednostnih njuški (sa sci-fi naoružanjem), kontrola, slika vesti i sveprisutnih CCTV kamera nego samih terorista. I onda, kada je upucan onaj dečko iz Brazila. Tu sam shvatio da, ipak, moram poslušati svoj unutrašnji, poludeli, glas -- i napustiti UK podhitno.

Posle toga san bio još jednom, kratka poseta. Prevrtao mi se mozak dok sam slušao onaj akcenat bezbednjaka na aerodromu, dok vozom ulazio u grad braon boje.

I nekako uvek mi neprijatno kad ljudi počnu svoje priče o Londonu, fenomenalnom gradu i provodu. Mislim, stoji sve to, ali za normalne ljude. Meni je UK, izgleda, horor film.

Gledao sam skoro jedan, zanimljiv, film Alfonsa Cuaróna -- „Deca ljudi“ (Children of Men, 2006), i prepoznao u tom distopijskom n. fantastičnom filmu moj osećaj Britanije danas.

Odakle ovakva patologija? Odakle ta osećanja i svo to ludilo kod mene, ne mogu u potpunosti da razumem ni dan danas. A nije da ne volim Anglo kulturu, štaviše. Samo znam da je meni London veliki „no-no“.

Izgleda da je šteta što nisam uspeo da zakačim taj „osećaj slobode i poverenja“ -- kasno sam rođen.
Mislim, pa, živim u Berlinu. Nemačka mi je kao obećana, funkcionalna, hippie-relax zemlja posle UK iskustava.

Funny, innit?
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 19:39 27.05.2009

Re: London

hvala morgenstern na dugom postu!

Nisam cuo za taj film. 2005. godine sam otišao iz Londona u kalifornijske i aljaskanske šume. Mislio sam da sam se oslobodio gradova zauvek. Posle tri godine sam se ipak vratio u isti grad, trebalo mi je bezmalo jedna godina da se adaptiram -- da koristim autobuse ili podzemnu željeznicu, i to samo veoma retko.

Pogledao sam na YOUTUBE dobar insert Žižek on Children of Men i shvatio sam šta si osećao u Londonu.


Žižek naravno gleda sve kroz svoju ideološku prizmu i stavlja u kalup dijagnoze kasnog kapitalizma - društva bez istorije i bez osmišljenog istorijskog iskustva. To eshatološko razmišljanje mi je donekle prihvatljivo i delimično se podudara sa drugim ideološkim sistemima, ali ljudi su oduvek zastranjivalji što znači da kasni kapitalizam nije nikakav izuzetak.

On zaključuje -- uslov obnove je otsecanje korenja. "Solution is the boat" tj. lutanje i plutanje bez korena. (Ne razumem ko nudi ovo rešenje, Žižek ili Cuaron.) Moje iskustvo mi govori sasvim suprotno, spuštanje niz korenje i time, upoznavanje sa njima, je jedini način da stignemo do univerzalne ljudskosti. Mislim da je to je put individualnog uma i razumskog tj. jezičkog. Ne mislim na kolektivne religiozne i nacionalne obnove - koje mogu biti korisne ali ne kao svrhe same za sebe. Judeo-hrišćanstvo, na primer, omogućava vezu sa čovekovim iskustvom starim preko dve hiljade godina i može pomoći na tom putu.

Ono drugo što se nudi kao "exploration of sexuality" je samo biologizam kao što su i "(1) protection and security, (2) comfort, and (3) pleasure" -- koristno ali donekle ograničeno. Britanci veoma aktivno i sistematski rade na sigurnosti, komforu i zadovoljstvu. BBC i druge medijske kuće su monetarno skoncentrisane da proizvode programe o policiji tj. sigurnosti, komforu u kući i bašti i putovanjima, i na zadovoljstvima seksa i hrane (recepti, kuvari i kuvarice). Vole beskonačno da pričaju i igraju mind games. Svega ovoga ima i drugde, ali ovdje je sve to hyped up tj. intenzivirano.

Ovako kako si se ti osećao u Engleskoj, slično sam se osećao osamdesetih godina u Njujorku i Čikagu -- to je valjda osetljivost na taj robusni anglo-saksonski militarizam, pardon kapitalizam. Posle Amerike, London i Engleska su mi izgledali pitomo, valjda zato što imaju tu oblandu zvana tradicija, pompa i svečanosti. Nemam iskustva sa Nemačkom ali pošto mi brat živi u Štutgartu mislim da ću istražiti malo Švarcvald i podunavlje. Ali ipak mislim da su slični Englezima. Sve te megalomanske imperije sa svojim katedralama osmišljenim da opčine posmatrača se bave samo u stvari sa basic instinktom - projekcijom moći.

Jedno je sigurno, jednog dana ću otići negde gde nema policijskih kamera. Ali se neću odreći neke sustainable tj. "održive" mere sigurnosti, komfora i zadovoljstva.




Memorial na Stokvel stanici ubijenom Jean Charles de Menezesu, kojeg je policija zamenila sa nekim muslimanskim teroristom i ubila u voznom vagonu sa sedam metaka u glavu dok je bio prinuđen da leži na podu. Koristili su neke šuplje metke koji su mu razneli glavu tako da posle nije bio prepoznatljiv. Temeljiti Englezi!
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 08:52 31.05.2009

Споменусмо Мирослава у приватној поруци

morgenstern,
Наџох текст који ми је Мирослав Мандић послао. Мислим да смо тог дана или претходног пили врућу ракију на Звездари.
vladimirmaricic08
НА СЛИЦИ: МИРОСЛАВ МАНДИЋ

SVIMA KOJI SU SVOJIM NARUČJEM KOLEVKA BOGIĆEVА
1455. dan 40981 - 41013 25. decembar 2008.
blaženstva


40981
Pada sitan sneg. Malopre sam završio čitanje Biblije.
2
Od danas ću svakoga dana, osim nedelje, pročitati jednu stranicu Biblije u slavu
svih svetih knjiga koje govore isto, verujem. Koje su napisane samo za mene, verujem.
napisao sam u 1185. blaženstvu 17. februara 2005.
3
Sneg pada sve jače.
4
Time što sam odbio da imam moć u ljudskoj zajednici
snaga mi se uvećala – nema nikoga da tu energiju primi.
5
Ljudi ne vole decu – ljudi vole samo svoju decu.
6
Sneg je stao. Sve se beli. Hladno je. Jedna suza mi klizi niz lice.


7
Sklopljenim šakama kojima prosi sa svoje dvoje dece
na ovoj hladnoći ona je za mene najlepša žena na svetu.
8
Divim se i odan sam prosjakinjama i prosjacima.
40989
Vetar i hladnoća – sreća na mostu.
10
Prosjaci su jedina gospoda ovoga grada – svakog Grada.
11
Želim Tii da ne lažeš sebe. Da ne lažeš Drugoga. Da Drugi ne laže Tebe.
12
Ko laže taj i krade. Ko krade taj i bija.
13
Ko laže Sebe i krade Sebe i Sebe ubija.
14
Ko laže Drugog Drugog krade i Drugog ubija.
15
Ko laže Tebe Tebe krade i Tebe ubija.
16
siromaštvo je moj univerzitet
17
pokajanje je moje usmerenje
18
asketizam je moj raskoš
19
podnošenje nevolja je moje džentlmenstvo
20
oslanjanje na Boga je moj seks
21
zadovoljstvo onim što dolazi od Boga je moj orgazam
22
sagledavanje umom je moja stazica
23
bliskost Bogu je moje svratište
24
sjedinjenje je sveto jebanje
25
mistika se ponekad opisuje kao onog čije misli prate ritam njegovih koraka
26
duh mi je u telu ovih reči
27
hodač se vraća svom Stvoritelju
28
moje i tvoje
moje je tvoje i tvoje je moje
ni moga ni tvoga
ni mene ni tebe
29
zazivanjem imena Božijeg dozivam Te devojčurče moj
30
potvrđivanjem Božije jednosti ljubim Te devojčice-rečenice
31
Nema boga osim Boga
32
volim Tvoje reči
33
i
samo ću nastaviti svetinjom slova
i

morgenstern morgenstern 16:17 31.05.2009

Re: Споменусмо Мирослава у приватној поруц

Hvala!

Možda je dobro da ovo ide kao poseban post?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana