obrenovic92

"Вишњим Богом и светим Јованом". "Teže se ulazi u poeziju nego u istoriju" - Matija Bećković
 
http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Obrenovi%C4%87

Obrenovići ili Karađorđevići?

Crni Djordje kad propade ustanak i Turci nagrnuse i nasrnuse na Srbiju, pobeze sa stokom, blagom, slugama i bliskima u Austriju, ostavivsi narod i Srbiju na tursku nemilost. Ostavio je sve to i živeo veselo u Rusiji primajuci visoku rusku penziju, imajuci sluge i posluge u lepoj kuci.

Karadjordjevići su nas uveli u Prvi svetski rat gde je izginulo 25% stanovnistva Srbije iliti 60% muskaraca. Petar pak ostavi narod na milost i nemilost Austrijcima i on lepo kad zaguste put pod noge pa za Grcku.

Uveli su nas, golom ambicijom kralja Aleksandra, u Jugoslaviju sto je bila najpogubnija stvar po srpski narod posle turske okupacije, a sto nas je kostalo preko milion, a možda i milion i po zrtava.

Petar Drugi 1941 sa sve familijom Karadjordjevica, zbrisa za Englesku kad Nemci navalise na njegovu zemlju i narod. Jedino sto nije zaboravio u toj zurbi je da ponese sa sobom i neku tonu zlata iz NARODNE banke.

A i Princ Prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjević je 1999-te iz Crne Gore navijao kao da je na utakmici a ne kao da bombarduju njegov rođeni narod.


Obrenovići su nas izveli iz turskog ropstva koje je trajalo 350 godina i stvorili su modernu srpsku državu.


Biti Karadjordjevic znaci zeleti nesto po svaku cenu, biti drcan i alav. Beskompromisan, dok ne bude kasno. Primeri su Milosevic, Ceda Jovanovic, razne NVO i Kostunica danas.

Biti Obrenovic znaci zadovoljiti sve strane i uzeti najvecu mogucu korist za sebe i svoj narod, ali ne na stetu drugih. Primeri su Djindjic, Kostunica 2000-te i Tadic danas.

obrenovic92

obrenovic92
Datum rоđenja:  - Pol:  Muški Član od:  02.01.2008 VIP izbora:  0 RSS RSS Feed