Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Alo,Crkva...

...alo......alo......SPC...

+++++++

ta 3 čarobna slova,iza kojih se kriju potencijali neslućenih razmera.uvek je lepo početi dan nečim što može da vas razgali, razveseli, razonodi...ovoga puta SPC space ship osuo je paljbu po...elektronskim ličnim kartama.fantastično,zar ne?graniči se sa svevaseljenskom dijagnozom romana kao što je npr "ZARNIA-DIMENZIJA LUDILO". preuzeto iz današnjeg broja Danas-a...definitvno za rubriku "nasmejte se i vi".tekst pisao Žarko Korać

alo,da li se čujemo?alo,da li se čujemo?KIOSK - NEZAVISNE NOVINE - BANJALUKA
 
Pravoslavlje i čipovi

Skupština Srbije donela je zakon kojim je predviđeno da građani Srbije ubuduće dobiju nove lične karte, koje će biti kompjuterski čitljive i na kojima će na čipu biti zapisani osnovni podaci o nosiocu. Ova modernizacija lične karte izazvala je hitru reakciju grupe akademika, javnih radnika i profesora, koji su na "Žičkom simposionu", održanom u Kraljevu s blagoslovom episkopa žičkog Hrisostoma, potpisali apel u kojem se oštro odbacuje uvođenje kompjuterskog čipa. Vredi navesti neke od argumenata kojima su se poslužili.
"Sabor Svetog sinoda u stalnom sazivu Pravoslavne crkve u Grčkoj, Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, Sveti sinod Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije), Protat Svete gore atoske i Episkopija žička SPC, upozoravaju da se iza celog projekta novih identifikacionih dokumenata krije najteži totalitarizam, potpuno suprotan hrišćanskom razumevanju sveta i života, i poguban za ljudsko dostojanstvo i slobodu kao najdragoceniji dar Boga ljudima. Upravo zato, zbog svetlosti slobode nikakvog Božjeg blagoslova nema na ovom projektu i pravoslavni ga ne mogu podržati". Da ne bi bilo zabune šta su politički motivi za ovaj apel, autori su dodali i sledeće: "Američka firma koja je MUP-u Srbije prodala sistem za biometrijsku identifikaciju građana ima posebne ugovore s američkom vojskom i CIA, te niko ne može garantovati da ne postoji mogućnost odliva podataka stranim službama. Takođe je osnovano pretpostaviti da pomenute službe veoma lako mogu kreirati lažne lične karte za svoje potrebe, koje će od strane našeg računarskog sistema biti prepoznate kao potpuno validne."
Već i ovi navodi nesumnjivo pokazuju da je ovaj po duhu srednjovekovni apel potpuno u skladu s crnom komedijom Dušana Kovačevića "Balkanski špijun". Simposion u Kraljevu se očigledno najviše pozabavio onim što se nekada zvalo ODSZO ili osnovama društvene samozaštite, pa je sasvim u skladu s poseban položaj prstiju u "blagoslovu"poseban položaj prstiju u "blagoslovu"totalitarnom tradicijom na koju se poziva, rešio da zaštiti građane Srbije od CIA i američke vojske. Druge obaveštajne službe nisu pominjane, jer nam prema apelu od njih izgleda ne preti velika opasnost. Ali je zato CIA dobila centralno mesto, sa zastrašujućom vizijom da njihovi agenti vršljaju po pravoslavnim zemljama sa originalnim ličnim kartama!
Lako bi bilo ironisati s ovim apelom, da on ne izražava sve očigledniju tendenciju da se, bez ikakvog zazora, Crkva meša u sve aspekte života građana Srbije. Kada su političari počeli da pozivaju Crkvu na sve javne manifestacije, od otvaranja novih bolnica do političkih skupova, oni su širom otvorili vrata klerikalizaciji društva. Političari su to naravno činili iz sebičnih razloga, pokušavajući da povećaju svoj slab javni ugled, ali su time doveli Crkvu u poziciju da bude arbitar svih društvenih zbivanja. I Crkva to sada koristi. Žički apel je prava slika karikaturalnih posledica mešanja Crkve u ono što nije njen posao. Verovatno je sa istom argumentacijom pre pet stoleća spaljen Đordano Bruno, što se usudio da kao naučnik tvrdi da Zemlja nije ravna ploča. Šta sadrži čip na novoj ličnoj karti u Srbiji, svakako treba da bude predmet javne rasprave. Ali, kakve to veze ima s Bogom i pravoslavljem? I CIA?
Ili neko možda misli da je došlo vreme da se Srbija uredi kao teokratska država? Ako je tako, to onda treba javno reći. U suprotnom, ostaje mučan utisak da je žički apel protivljenje svakom obliku izgradnje Srbije kao moderne države. Žarko Korać