Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

dupli standard

zasto muskarci po pravilu prose zene a ne zene muskarce? u najvecem broju slucajeva zato sto se podrazumeva da zene zele da se udaju. kada bismo kojim slucajem mogli da se dokopamo statistike o broju zena koje su odbile da se udaju sa brojem koji je uzalud prizeljkivao da bude zaprosen, ovaj drugi bi bez sumnje bio daleko veci. drugim recima, kad bi zene prosile muskarce, eksplicitno odbijanje bi bilo daleko cesce nego sto je sad.

premisa da zena u vezi zeli da se uda vise od muskarca bazira se na cinjenici da je, samim ulaskom u vezu, muskarac zapravo vec dobio ono sto ga najvise zanima: seks. dodatno vezivanje, u vidu braka, iz te perspektive deluje kao u sustini nepotreban rizik. naravno, i mnogi veliki “brakofobicar” bi ovog trenutka pristao da prizeni prelepu i bogatu filmsku zvezdu – ali to je zato sto sa takvom zenom on ne moze da udje ili odrzi vezu, pa mora nesto dodatno da ponudi u razmenu. ne radi se dakle o tome da svaka zena zeli da se uda za bilo kog muskarca – samo o tome da je na trzistu braka veca ponuda zena nego muskaraca, i da stoga spremnost da se zeni muskarcu dize cenu u ocima zene, dok obrnuto ne vazi.

muskarci i zene su drugaciji, posebno u svom odnosu prema ljubavi. razlikuju se po tome sta vide kao idealan broj partnera, sta im je kod partnera najvaznije, i u fokusu svoje ljubomore. u jednom od najcuvenijih eksperimenata u psihologiji, mladi muskarci i zene su pristupali osobama suprotnog pola recima “vidjam te na univerzitetu i svidjas mi se” koje je pratilo jedno od sledeca tri pitanja: 1) da li hoces da izadjemo na veceru veceras 2) da li hoces da veceras dodjes kod mene u stan 3) hoces da imamo seks veceras?. dok je prvu ponudu prihvatilo 50% muskaraca i zena, poslednju je prihvatilo… 0% zena. i 75% muskaraca.

muskarci konzumiraju pornografiju vise od zena, a zene pogotovo konzumiraju ljubavne romane vise od muskaraca. iz svega ovog sledi da je proces, nazovimo ga, seksualne revolucije, zenama doneo vise stete nego koristi. “oslobadjanje” zenske seksulanosti od “patrijarhalnih” stega je zapravo u interesu muskaraca a ne zena. razlog za to je vrlo jednostavan: u drustvu u kojem nema seksa pre braka, ponuda seksa je relativno mala i gotovo sve zene su udate. u drustvu u kojem postoji ogromna ponuda seksa, ponuda braka opada, a raste ponuda bridgit jones-i.

steta od seksualne revolucije naravno nije nikakva steta u apsolutnom smislu te reci. ona je to samo ako se njene posledice, a to je otezana udaja, kao takve percipiraju od strane zena, sto, po svemu sto znamo, jeste slucaj. to ne znaci da su zene svesne zavisnosti izmedju novostecenih “prava” da se ponasaju kao muskarci, i nuzne posledice otezane udaje. na bezbroj mesta mogu da se cuju i zene i muskarci koji protestuju nad “dvostrukim standardima”, nad “nepravednim” ocekivanjem da zene budu lepe i mlade, i osudom koji prati promiskuitetne zene u mnogo vecoj meri nego takve muskarce. neke stvari je, medjutim, nemoguce iz korena promeniti. svrsishodnije je koristiti inherentne zivotne “nepravde” u svoju korist nego jurisati na vetrenjace.