Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Očevi, majke i njihova deca

Pred odlučujuću utakmicu u sklopu Vojvođanske košarkaške lige za decu do 10 godina, u jednom lokalnom klubu nastala je prava panika. Kako kupiti patike? Kako oprati dečije dresove? Kako ih pripremiti za veliki okršaj u Novom Sadu? Zahvaljujući dobroj organizaciji i volji roditelja, problemi su lako rešeni i klincima je preostalo samo da odigraju najbolje što umeju...

Kad su stigli u Novi Sad, nije ih uplašilo to što su članovi protivničkog tima, umesto autobusom, došli maminim i tatinim BMW-ovima i Mercedesima. Onako mali, nisu ni pomislili da njihove patike nisu baš iste kao patike njihovih suparnika. Nije im zasmetalo čak ni kad su u publici protivničkog tima opazili jednu poznatu TV estradnu facu koja je došla da navija za svog sina. Došli su da igraju i da se pošteno bore za svoj tim.  

U prvoj četvrtini klinci iz lokalnog kluba ubedljivo su pobedili.

U drugoj su bili još ubedljiviji.

U trećoj četvrtini postalo je jasno da će upravo oni biti i konačni pobednici.

Pred četrvtu četvrtinu, nekoliko mama i tata članova protivničkog tima, oni gorepomenuti, koji su svoju dečicu dovezli u limuzinama, odlučili su da učine nešto. Prišli su sudiji, prijateljski porazgovarali s njim, nasmejali se i vratili se na tribine.

Tokom četvrte četvrtine, zahvaljujući skandaloznim sudijskim odlukama, klinci iz lokalnog tima izgubili su od novosadskih dečaka. Onih, dakle, koji su stigli u limuzinama i čije su mame i tate popričale s čika sudijom.

Navikla sam već na priče o maminim sinovima i tatinim ćerkama (ili obrnuto, nije bitno) koji su upravo zahvaljujući dobro kotiranim mamama i tatama završili škole, dobili preplaćena radna mesta, obezbedili mesto na VIP žurkama, stekli status nedodirljivih. Oguglala sam već na priče o ćerkama kojima je jedina kvalifikacija u životu to što im je tata nekakvo Ime, kao i na storije o sinovima koji u životu ne bi uradili ništa da ih nije rodila neka poznata mama. Sve je to već opšte mesto, stvar o kojoj je suvišno i razgovarati – čovek se godinama valjda nekako navikne na sve i zaboravi da se osvrće, okreće, kuka nad zlehudom sudbinom i socijalnim nepravdama. Ipak, ovo s košarkaškom utakmicom zaista ne mogu da prihvatim, pre svega zato što su u pitanju klinci, desetogodišnja deca.

Ne mogu da shvatim da su raznorazne guzonje i guzonjke spremne da svojoj desetogodišnjoj deci u praksi pokažu šta znači Moć.

Ne mogu da prihvatim da desetogodišnja deca guzonja i guzonjki moraju da pobede u svemu – čak i na utakmici mini košarkaške lige, čak i kad su vidno lošiji od protivnika.  

Ne mogu da se pomirim s činjenicom da statusni simbol više nisu samo časovi francuskog i baleta, skupe krpice, privatne škole – sada je to POBEDA. 

Besna sam zbog toga što vidim da su putnici BMW-ova i Mercedesa svoja pravila počeli da primenjuju i na terenu koji je obično bio rezervisan za «lokalce», za one koji dobijaju najjeftinije patike, za one čije mame čekaju jeftinu struju da bi im oprale dresove...  

Roditelji lokalnih klinaca hteli su da biju sudiju, ali su u toj nameri sprečeni. Mislim da im je jedina greška to što su krenuli baš na njega. Da sam bila na njihovom mestu, najpre bih krenula na tribine i niko ne bi mogao da me spreči... Dosta je bilo, gospodo!    


tamara

ovo treba ekranizovati. ovo je strašno i biće strašno sve dok budemo čutali. koliko je takvih utakmica trenutno u poniženoj i uvredjenoj srbiji?


Milion

Nisi već na terenu da spremaš materijal?


Srbijica u svim porama

So, da zakljuchimo gospodjo Skrozza, mi bi i da se kurtalishemo priche o Dve Srbije, ali ova Druga nikako nece da pusti nas.

Inache, mislim da bi valjalo napraviti skandal od ovoga. Pre svega zbog dece.
Zbog nashe, da nauche da ne treba cutati pred bahatoshcu i neposhtenjem;
zbog njihove, da mozda ne zaliche na svoje roditelje.


I ja sam hteo da pomenem dve

I ja sam hteo da pomenem dve Srbije, ali nisam želeo da nerviram Tamaru jer vidim da je već dovoljno iznervirana.


Iznervirana ja...

:))) Jesam bila iznervirana, sad sam se malo smirila. Mislim da ovo uopste nije prica o Dve ili N Srbija. Nisam bila na licu mesta, ali po opisu situacije mogla bih da garantujem da je u ekipi s BMW-ovima bilo i Nase Srbije...Hteli mi to da prihvatimo ili ne, i u toj Nasoj ima puno takvih. Videla ih. Upoznala ih.
Ovde je stvar o bahatosti koja je zajednicka svima koji IMAJU i MOGU.


upravo tako Tamara...

granica izmedju te dve Srbije nije odredjena preferencama u muzici, odevanju i kuhinji, vec time sta je covek spreman da uradi ili ne uradi da bi ostvario svoj naum i kakvim motivima se uopste vodi u zivotu.

Na zalost, previse nasih politicara, 'bizmismena' i VIPova pripada onoj drugoj Srbiji, bez obzira na politicki i ideoloski predznak. A njihovi fingirani sukobi prvenstveno sluze da se takvo stanje odrzi.

Nadam se da ce se bar na ovom VIPu postenje, postovanje i fer plej iskristalisati kao definisuce osobine 'nase Srbije'. Na ovakvim mestima pocinju promene. Uostalom, tako je bilo i pre 10 godina. A ljudi kojima to ne prija su vec sami poceli da odlaze...


Porcelanoza, tajkuni i njihova deca...

Koliko se secam, bilo je valjda leto 97. Igrao se nekakav basket turnir za klince (tri na tri, u organizaciji Koka-Kole), a glavna nagrada, pored nesto kesha, bio je i plasman na zavrsnicu te svetske basket lige za klince do 16 godina, koja je trebala da se odrzi u Milanu.
U finalu su igrali ta bogataska Porcelanoza iz Novog sada i neki klinci iz kraja(ne secam se vise koji deo BG). Od pocetka krene kradja i navlacenje za bogatase(ciji je istaknuti vlasnik bio neki advokat iz NS Slobodan Beljanski, ujedno i vlasnik te Porcelanoze).
Ali, nista nije vredelo, razbise ih klinci iz kraja.
Pobedise deca, osvojise kesh, dvonedeljni boravak u Milanu i druzenje sa najboljim svetskim kosarkasima.
Ali, ne lezi vraze. Posle par dana nekakva komisija donese odluku da u Milano ne putuje sampion iz SRJ, vec
drugoplasirana Porcelanoza. Dosli roditelji od te dece kod nas u redakciju da se zale. Pozovem tog majstora Beljanskog on se pravi blesav. Prvo nece da prizna da je ekipa od njegovog sina izgubila, a kada sam mu rekao da to nije istina i da sam pricao sa roditeljima i decom koja jesu pobedila u tom finalu, poceo je da se ponasa bezobrazno. I da izmislja kojekakve razloge zasto je tako "moralo" da bude. Da ne duzim dalje, pare i dvonedeljni izlet u Milano uzela je porazena ekipa Porcelanoze...
Sve u svemu, ko prati nas sport i ponasanje nasih klubova imao je prilike da se nagleda slicnih svinjarija na pretek. Mladje kategorije nasih najvecih klubova u svim "in" sportovima vrve od tajkunske dece, koja su povlascena do maksimuma, a na ustrb talentovane dece.


O's jos goru stvar

U ekipi maminih in tatinih sinova uglavnom nema mesta za ostalu decu. Valjda ne treba da se mesaju.
Svako treba da zna gde mu je mesto, medj POBEDNICIMA il' PORAZENIMA

Leda


U normalnim okolnostima

U normalnim okolnostima (zemljama) sport je fantastičan način da deca od malena nauče da su i pobede i porazi deo života (a ne da budu kao S.M.). Ako u ovoj priči ima nečeg "dobrog" onda je to da se deca makar od malana uče da život u okolnostima (zemlji) u kojoj žive podrazumeva uspehe gorih, a ne boljih, da nema pravde, da ima nedodirljivih...


jako je teško srdjane

da deca iz takve utakmice izadju s takvom poukom. i to ne treba da tražimo od njih kad igraju košarkašku, fudbalsku ili bilo koju utakmicu
tako mala i tako divna deca nemaju pojma sta je korupcija, klasne i tajkunske razlike, deca su prosto fantastično naivna imaju osobine svega onoga što smo mi zauvek izgubili i zato nam svojim vrednosnim kriterijuma imponuju.
zato bi voleli da ličimo na njih. a to je nemoguće
deca ne znaju da igraju takve utakmice
zbog toga je bitno da vrištimo svi kao roditelji kada im neko tako malenima i neiskvarenima nameće takve standarde.


Janko, upravo to. Ti kao

Janko,

upravo to. Ti kao reditelj to kazuješ na drugačiji način nego što ja uspevam, ali to je to.

Evo zašto pišem: jedan događaj od subote uveče je tema. Mislio sam to da stavim tamo na temu Vukovara, ali možda još bolje leži ovde: Pisao sam na svom prvom blogu o tome kako deca postavljaju pitanja koja potpuno ogole sve moguće dodatne "velike" teme jer im glavice nisu (još) zagađene i kako tek kada njima odgovaramo dolazimo do gole istine, do same suštine. Evo šta se dogodilo u subotu uveče.

Sin (6 i po god) video na televiziji komemoraciju u Vukovaru. Video hrvatske zastave, ali razrušene kuće pa pita majku:
- Zašto su tu hrvatske zastave?
Za njega je Hrvatska=more gde odlazi kod babe, dakle ruševine ne može da spoji sa nečim za njega pozitivnim a to je more za njega verovatno neka vrsta sinonima Hrvatske. U Vukovaru i Slavoniji nikada nije bio. Onda dobije odgovor da je tu bio rat.
- A jel I ili II svetski, pita dalje (pod utiskom škole i priča i mesta koja je posetio).
Onda majka objašnjava da nije ni jedan od ta dva, da je reč o ratu koji je bio skoro itd.
- A ko je ratovao?
Onda dobije pažljivo smišljen odgovor da su ratovale Srbija i Hrvatska (majka dobro vodila računa da ne kaže Srbi i Hrvati)....
I onda suština:
- A zašto? Zašto su ratovali?
E tu je majka malo duže objašnjavala.

Vraćam se na ovaj slučaj: Šta da jedno dete pita roditelja nakon ove "utakmice" - ZAŠTO su izgubili kada su bili bolji? Zašto su ti roditelji snobovskog tima urgirali kod sudije?
Mislim da odgovore na ta pitanja ne bi bilo moguće dati, a ne ući u samu srž onoga što jeste najveći problem i o čemu evo mesecima razglabamo na ovim blogovima.


zakasneli

Najkorisnije sto klinci mogu da pokupe iz ovog iskustva, je jos jedno neophodno gadjenje, koje treba da bude aktivirano i da ima prakticne posledice, kad za to dodje vreme u zivotu.
Mislim da prica nije izlizana, dok god tako mnogo utice na nasu svakodnevnicu. Tako sto prestanu da se pominju, stvari postaju normalne.
Pa nasa generacija nije nista bolja od generacije nasih roditelja, po tom pitanju


ma jako je vazno da deca na

ma jako je vazno da deca na vreme nauce kako funkcionise sistem. i nista se ne brinite, sutra ce i ta deca da reprodukuju sistem... i tako, nista nam ne preostaje neg da gledamo kako da se ubudzimo medj svinje...


Kako pevaci vrbuju politicare ili humanitarni paket-aranzman

"ma jako je vazno da deca na vreme nauce kako funkcionise sistem. i nista se ne brinite, sutra ce i ta deca da reprodukuju sistem... i tako, nista nam ne preostaje neg da gledamo kako da se ubudzimo medj svinje..."

Tekst je duzi, ali obavezno stignite do kraja ili - ako vam je lakse, pocnite od kraja.

GLAS JAVNOSTI 23.11.2006

"Novosađani organizuju dobrotvorni fudbalski meč za decu
Političari driblaju pevače (BICE DA JE OBRNUTO!)

NOVI SAD - Agencija "Medija NS" i škola fudbala "Petar Puača" iz Novog Sada u ponedeljak, 27. novembra, od 19 časova organizuju humanitarni fudbalski događaj koji će se održati u balonu "Het trik" na Bulevaru cara Lazara, iza hotela "Aleksandar", i na kome će svoje umeće u pikanju lopte prikazati političari i estradne zvezde. Na programu će biti tri utakmice u kojima će, osim pripadnika jačeg pola, nastupiti i dame.

- U meču muških ekipa snage će odmeriti ekipe "Vladari" i "Bombarderi", a u timu "Vladara" nastupiće Predrag Bubalo, Aleksandar Vučić, Mlađan Dinkić, Bojan Kostreš, Vladan Batić, Vladimir Božović, Dušan Bajatović i drugi, dok će dres "Bombardera", između ostalih, nositi Ivan Gavrilović, Dragan Kojić Keba, Đorđe Balašević, Igor Lazić Monteniger, Milan Đurđević, frontmen grupe "Neverne bebe", i Žika Nikolić, voditelj emisije "Šarenica". U ženskim ekipama "Lavice", odnosno "Mačkice" nastupiće Goca Tržan, Merima NJegomir, Jellena, Viktorija, Isidora Bjelica, Goca Božinovska, Vesna Jugović, Jelena BačićAlimpić i druge - kaže jedan od organizatora bivši fudbaler Crvene zvezde Petar Puača. Utakmicu ženskih ekipa sudiće lider LSV-a Nenad Čanak, dok će u duelu muških ekipa pravdu deliti pokrajinski sekretar za rad Snežana Lakičević-Stojačić. Posebno interesantna biće finalna utakmica u kojoj će se međusobno sastati pobednici utakmica muških i ženskih ekipa.

Prikupljeni novac sa ove sportsko-zabavne priredbe iskoristiće se za kupovinu aparata "vroflov" za Nefrološko odeljenje Instituta za zaštitu dece i omladine Vojvodine. Cena ulaznica je 300 dinara, donatorska ulaznica košta 1.000 dinara, a svi oni koji žele da pomognu ovu akciju novac mogu uplatiti i na žiro-račun koji je otvoren kod AIK banke Niš. Broj žiro-računa je 105-39022-42."

A ovo dobijem pocetkom ovog meseca e-mailom od uzasnutog prijatelja, kako se I u sta trose pare pod firmom “marketinga”. Svaka slicnost sa stvarnim likovima iz gornje vesti nije slucajna.

"Osnivačkoj skupštini prisustvuju sledeći članovi – osnivači Ažkmf:”LAVICE”:Jelena Ristić Štefanac, Margit Savović, Tanja Petrović, Goca Tržan i Fišer Miodrag.
... osnivač, upoznaje prisutne o potrebnosti da se osnuje kao udruženje građana Amaterski a sačinjen od poznatih ličnosti ženski klub malog fudbala, koji će biti jedinstven u ovom podneblju, pošto još ne postoji ni jedan takav ženski klub koji igra mali fudbal. Takođe pored igranja i propagiranja ženskog malog fudbala, ovo udruženje građana će se baviti i humanitarnom delatnmošću
1.Osnivači:Jelena Ristić Štefanac iz Beograda, Margit Savović iz Beograda, Tanja Petrović iz Beograda, Goca Tržan iz Beograda Miodrag Fišer iz Beograda OSNIVAJU Amaterski ženski klub malog fudbala «LAVICE«
2.Sedište Kluba je u Beogradu, ul. Deligradska br.27/III soba 310 (JELLENIN ili ti Jelene Ristic Stefanac - TATA BIO DEKAN DIF-a, i danas tamo profesor,i ima svoju skolu tenisa, ona pevajuci - magistrirala na DIF-u. studenti je ne poznaju, a profesori kako koji)
4.Osnivački ulog utvrđen je u visini od 1.000,00 dinara(?!?), koji će biti uplaćen na tekući račun Kluba čim isti bude bio otvoren
5.Stručni rad će biti obezbeđen putem Ugovora o delu.
6.Osnov korišćenja prostorija Kluba kao i sportskih terena je putem ugovora o zakupu...
10.Statut Kluba je usvojen na Osnivačkoj skupštini održanoj dana 30.10.2006.godine.
.
PROGRAM :
1.Novi Sad, krajem septembra, na terenu Petra Puace, protiv poznatih licnosti iz Novog Sada I okoline,
2.Beogradski Univerzitet, oktobar, potrebno je pronaci teren I vreme kada svima odgovara, igralo bi se protiv univerzitetske reprenzetacije, ponuditi karte dekanima, kako bi otkupili odredjeni broj,
3.Nis,
4.Biznis liga,
5.u planu su jos i odigravanja sa fudbalskom ekipom pevaca narodne i zabavne muzike.

Cilj je takodje, naci sto vise poznatih licnosti iz sveta show biznisa, glumice, pevacice, sportistkinje…i privuci ih da se odazovu. Povecanjem broja poznatih, povecao bi se i broj gledalaca, ali i sponzora. Ekipa je iz meseca u mesec, sve brojnija.

....Konferencija za stampu i novinari su bitan faktor koji povecava interesovanje same akcije, pozvati sve novinare koji bi pisali o samoj akciji, sport, zurnal, sos, politika, novosti, glas, press, blic, pink, kurir, vesti, skandal, svet, tanjug. Naravno novinari bi isli sa ekipom na put u odredjeni grad, kako bi se akcija sto bolje ispratila. Na konferenciji bi bili prisutni pored igracica i sponzor utakmice i direktor ustanove za koju se igra.
.....Razgovarati sa Ljubisom Samardzicem oko dovodjenja glumica u ekipu i ukljucivanja i njih samih u program. Samim tim, povecava se brojnost igracica, ali i popularnost same manifestacije.”

MOTIV:

Poštovani,
BgdE d.o.o., firma koja se bavi konsaltingom, trgovinom i uslugama, ima cast da Vam ponudi poslovnu saradnju na najvisem mogućem profesionalnom nivou. Naše usluge obuhvataju više delatnosti: organizovanje banketa, sajmova, prijema, koktela, promocija, predstavljanja firmi, kao i opremanje štandova, postavljanje metalnih konstrukcija postavljanje ozvucenja, video-bimova, plaketa i opremanje enterijera za tu priliku.

Mi smo sposobni da ispunimo sve Vaše zahteve, pa i da uz već ponudjene usluge obezbedimo i ucešće ljudi iz sfere javnog života, koji bi umnogome mogli da aktuelizuju dogadjaje koje mi organizujemo za Vas. Pored javnih ličnosti obezbedjujemo i medijsko pokrivanje televizijskih i radijskih stanica, kao i štampanih medija.

U slucaju postizanja dogovora o dugoročnoj poslovnoj saradnji BgdE d.o.o. Vam nudi niz povoljnosti u cenama usluga. Stojimo Vam na raspolaganju za sve dalje informacije i unapred se zahvaljujemo na saradnji.

Srdačan pozdrav, Gen. dir. BgdE d.o.o.
Jelena Ristić Štefanac

PONUDA ZA SPONZORSTVO
Poštovani,

pevačica Jellena ima čast da Vas obavesti da je počela pripreme za snimanje svog trećeg, samostalnog albuma. S obzirom na zainteresovanost medija za novi album, ali i veliku zastupljenost u medijima koja će proisteći iz istog, verujemo da bi mogli da ostvarimo saradnju koja bi bila na obostrano zadovoljstvo. Imajući u vidu brojne mogućnosti, nudimo vam učešće u vidu sponzorstva.

•Naime, ukoliko se odlučite da pokrijete troškove izrade albuma koji iznose 30.000 evra, a koji uključuju izradu muzike, teksta, aranžmana, troškove studija i pripreme omota (fotografije, styling, frizura, šminka), na albumu, koncertima i na svim propagandnim materijalima bi se našao logo vaše firme. Takodje, vaša firma bi u narednih godinu dana bila pomenuta i u svim njenim medijskim pojavljivanjima. Jellena bi za vaše potrebe održala i šest nastupa i bila prisutna tokom svih vaših marketinških kampanja.

•Ukoliko bi za vas bilo interesantnije delimično sponzorstvo u iznosu od 20.000 evra, dobili biste 4 nastupa za firmu, logo na cd-u, predstavljanje u medijima.

•Za osnovno sponzorstvo od 10.000 evra bili obezbedjeni logo na cd-u i dva nastupa.

Nudimo Vam dugoročnu poslovnu saradnju na visokom profesionalnom nivou i pozivamo Vas da nam, u slučaju zainteresovanosti, dostavite i drugačije predloge.
U prilogu Vam dostavljamo Jelleninu biografiju.
Stojimo Vam stoji na raspolaganju za sve dalje informacije i unapred se zahvaljujemo na saradnji.”

komentar:
Simbolicne cifre. Bas humanitarno!
Ovo je citav paket - aranzman. Vidite koji su likovi vec za ponedeljak upecani!?!
A novinari? Oni su, veli ona, najjeftinija roba.

Tako Sallle funkcionise sistem.


Dajte imena, barem sudija,

Dajte imena, barem sudija, pa da chitamo i gledamo malo o ovome i u josh nekim medijima. Siguran sam da ima dosta onih koje interesuju ovakve teme.

Belgrade 2.0


Anonimnost

Nece ljudi da pricaju. Nece da "idu u javnost". Desava se to cesto u zemlji Srbiji - zahvaljujuci cemu mnoge velike i male afere ostaju zauvek zakopane...


pa kad nece da pricaju...

... nek im i dalje deca trpe posledice njihovog odbijanja da bilo sta preduzmu. jer upravo je to ono sto su roditelji dece skupih patika ucinili za svoju decu: sve sto su znali i umeli da svojoj deci omoguce pobedu u okviru prihvacenih pravila igre. pravila igre prihvatili su roditelji dece jeftinih patika svojim necinjenjem ama bas nicega da svoju decu zastite od nepravde. kad rese da se pred javnoscu od koje ocekuju razumevanje pojave imenima i prezimenima, imenom korumpiraog sudije, imace i moju podrsku. sada samo sazaljenje za decu koju je zapalo da ih rode takvi roditelji u takvoj srbiji.

primeri grubih krsenja pravila igre u drustvu u srbiji desavaju se svakodnevno, a reakcije su prakticno zanemarljive. mnogo je razloga da roditelji u srbiji prestanu sa beskorisnim kukanjem.


Zamislite!!!

Stvarno ne mogu da verujem koliko odgovora za manje od dva sata. Moguce da ja kao rookie na blogu ne mogu da shvatim popularnost ovog nacina komunikacije. Nego, u vezi sa ovom temom: neko se zacudio da takvih stvari ima u nasem sportu??? Svasta. Pa onda sledece pitanje: ko je merodavan da kaze da su sudije pokrale jednu ekipu posle ociglednog urgiranja bogatih roditelja? Samo neutralni posmatrac, a takvih je na utakmicama decaka od 10 godina malo. Nadam se da ce nam g-dj(ic)a Skrozza reci u kom svojstvu se nasla na takvom jednom dogadjaju. Pa ce nam onda mozda biti jasnije kolika je njena objektivnost. Ne insinuiram. Kada je ovakva prica u pitanju, ja licno volim da pogledam snimak utakmice, pa da sam donesem zakljucak , a ne da a priori verujem. Ponavljam, bez insinuacija.
BTW Imao sam priliku da gledam ekipu klinaca ciji roditelji voze bolja kola od pomenutih, a koji su sjajno talentovani. Ima i toga.


Ne sumnjam

...da su i ovi klinci bili sjajno talentovani, ali su na utakmici bili losiji.
Nazalost, nisam bila na licu mesta. Sto me, ipak, ne lisava prava da o tome nesto kazem. Tim pre sto sam informaciju dobila od dva nezavisna (a tamo prisutna)izvora, potpuno nezainteresovana za rezultat.


O da ...

... zaboravio sam da kažem kako ne postoji nesto sto se zove Vojvodjanska košarkaška liga za decu do 10 godina. Kao što ne postoji ni Srpska liga za isti uzrast. Pa u cilju verodostojnosti informacije, molim za pojašnjenje.


Liga

Zbilja ne znam kako se ta stvar zove. Ne razumem se, ne pratim. U svakom slucaju, takmicenje postoji i na njemu ucestvuju deca do 10 godina.


Na Zapadu ništa novo

Vaše dete se bavi sportom, i to kolektivnim, vi bi trebalo da budete srećni. To što se desilo je tako životna stvar, normalna u sportu. Ne zavaravajte se, i pre dvadeset godina je bilo tako. Dešavalo se ne mali broj puta da mi izađemo iz GSP-a, a da nas dočekaju klinci koji su izašli iz Mercedesa, Omega, Arđenti... sa četiri cifre i naše je uverenje bilo da smo bili pokradeni. Istine radi, dešavalo se i da za neku nedelju naši protivnici iz Vrčina, Barajeva imaju isti osećaj protiv nas jer su stigli Lastom. I dok Vam ovo kucam zavidim Vašem detetu jer znam kako je to živeti za trening i utakmicu, kako je to kada boli nepravda, koliko je slatko pobediti košem u poslednjoj sekundi i pre svega koje je bogatstvo družiti se sa loptom. Samo napred.


Ipak...

Nije u pitanju moje dete. Nemam decu. Stvar se dogodila klincima koji mi nisu ni rod, ni porod, ali sam razumem sta ste zeleli da kazete. Ipak, ne mogu da to da prihvatim tek tako - lako je meni sa 30-i-nesto da shvatim da to tako mora, lako bi mozda bilo i s 15, ali nekako mi ne ide u glavu da neko moze tako da prihvati stvari sa 10.


NIJE TO NORMALNA STVAR

Percepcija život kroz okrutno parče izobličenog stakla.
Da, mi uvek možemo pronaći i dobro u lošem - bolje da igraju loptu, nego da se drogiraju.
Ovde je stvar jako maliciozne prirode!
Ustroji ga od samog početka - objasni mu tu volšebnu boju novca, osakati ga da te ne bi napustio kad odraste, i u startu mu objasni da pravila igre ne postoje. Menjaš ih u hodu - po potrebi.
Dobar pogled ispod površine!
Dobra rezonanca u objašnjavanju besmisla kroz obest.

Zadovoljstvo igre utanja pod naletima tapšanja po ramenu i ne daj Bože da se pomučiš za pobedu - onda prestaje čar moći!
Percepcija izobličene stvarnosti kroz čistu zloupotrebu dece - ima li psihijatara u ovoj zemlji?
O ovome tek treba da se priča.


Nisam bio pažljiv

Šteta, mislio sam da je dete Vaše, kao i iskustvo. Onda bi Vaša "istinita priča" mogla imati neku težinu. Ovako, sve je tako neoriginalno i već viđeno. Samo napred.


Samo napred i samo nazad

Prica nije "istinita", vec istinita. Koliko god bila neoriginalna, potresla me je. I to nema nikakve veze s podatkom o tome cija su deca. Da su u pitanju bila moja deca, mislim da bih tu stvar resavala na licu mesta. Ovako, preostalo mi je samo da napisem ono sto sam napisala.
Mnogo je prica u istoriji (knjizevnosti, novinarstva, zivota kao takvog) koje nisu bile plod licnog iskustva, pa su opet ostale price. Bas Vam je besmislena primedba...


Hipersmislenost

Nečija deca su igrala neku ligu, protiv nekog protivnika i pokradena su, nisam bila ali su mi rekli. Ne zamerite, ali ovo je tabloidni kliše, a ne ozbiljnog novinara.
Mnogo je prica u istoriji (knjizevnosti, novinarstva, sporta, zivota kao takvog) koje nisu bile plod licnog iskustva već su predtstavljale i predstavljaju najobičnije manipulacije i dezinformacije.


Tamara,

Tamara,

ne uzbuđuj se na ove reči, na poređenje tvog pisanja sa onim u tabloidima itd. Relativno si nova pa možda još nisi primetila da su uvrede i diskfalifikacije ad personam ono što se ovde nažalost ponekad praktikuje. (i primetićeš, ili si možda već primetila, uglavnom to praktikuju jedni-te isti).

Čisto da anuliram: i što se teme ovog bloga a i naravno što se tvog pisanja inače tiče čista desetka i to je ponekad malo. Eto, to stiže od kolege, a to je, mi znamo, za nas najmeritorniji sud.


2 T.Skrozza & S.Kusovac

Poshto je pojava na koju g. Kusovac upozorava g.Skrozzu sve ceshca, a i sve nepodnoshljivija sa stanovishta diskusija, mozda je vreme da se vi, kao VIP Blogeri, zauzmete kod borda da se potpuno onemoguci bilo kakvo vredjanje.

U interakciji potpisnika pod imenom i prezimenom i onih koji se javljaju pod nickom, vrlo je teshko obavljati bilo kakvu komunikaciju ukoliko ovi potonji nemaju odgovarajucu meru samokontrole, odgovornosti za javno iznetu rech, stav.


Srdjane,

slagala bih ukoliko bih rekla da se ne nerviram/uzbudjujem zbog raznoraznih stvari koje se ovde pojavljuju, ali moram da priznam da vremenom postajem sve hladnija...
Za koji mesec, uspecu cak i da se nasmejem na izvrtanje reci/namera, bas kao i na lepo upakovane uvrede :))) U svakom slucaju, hvala ti na podrsci!


Drveni advokat, careva devojka

Niti sam uvredio, niti diskvalifikovao Tamaru, nego kometarisao njen članak, a cenim da je ona dovoljno sposobna da polemiše sa mnom. E sada to što mislite da su svi nasađeni kao Vi, pripisujem Vašoj neskromnosti. I mnogo čemu još, ali to nije tema ovog bloga.


vidite šta Rainbow radi bojani Maljević

na njenom blogu, to se zove krljanje. Ovo ovde je sasvim pristojno, zaista.


Tih godina je

http://zivim.mojblog.co.yu/

bio moj brat kada je na takmichenju iz matematike video da jedne uciteljice kci vadi resene zadatke. Vise nikada nije hteo da ide na takmicenja. I nas otac je tada radio u skoli. Sto se kosarke tice, toga ima svuda, nije ta utakmica usamljen slucaj. Nekada sam je obozavala, kada sam videla stvari iznutra, ne hvala, ne snalazim se u tome.


pogrešne premise, baš pogrešne

ja vozim mercedes.
moja žena vozi mercedes.
neko sa strane mogao bi da pomisli da smo (kako ste rekli gore?)...guzonje?

imamo tri deteta.

najstariji sin ima 13 godina i igra košarku za klub Zvezdara.

srednji sin ima 11 godina i igra košarku za klub Crvena zvezda.

Njih dvojica imaju po 5 treninga nedeljno, ukupno 10 kom i svaki vikend po jednu ili dve utakmice. Ogroman trud je potreban da stignu na svaki trening, na svaku utakmicu, vikende za sebe praktično više ni nemam jer sam stalno po raznim školama.

I znate šta? Svaki put imam utisak da sudije sude u korist protivnika! Neverovatno! Ali, pošto ne verujem u Velike Zavere, stavio sam prst na čelo, razmislio i shvatio: to je kao kada čekaš trolu. Ako čekaš 29ku, proći će svi drugi, 19, 21, 22, 22l, samo neće 29. A ako čekaš 19, proći će 3 29ke...

Ne znam da li me je neko ukapirao, ali poenta je da takve stvari uvek izgledaju drugačije iz druge perspektive.

Evo ja na primer, kada vidim roditelje koji su došli GSP-om, a njihova deca nose patike sa buvljaka, ja automatski zaključim da su oni ostrašćeni da im deca pobede jer im je to jedini način da vide neke pare u životu, dok eto mene uopšte ne interesuje da prodam dete u NBA jer kapiram da ću za života moći da zaradim dovoljno novca da mi deca budu doktori ili umetnici, a ne da provedu život jurcajući za loptom i ubacujući je u metalni obruč (ah, kakva nesmislena rabota!).

Pa bih molio autora bloga i sve koji se slažu, pre nego što optuže roditelje koji decu dovoze u mercedesima, da malo razmisle o različitim aspektima iste pojave.

PS Janko, evo uvodne scene za film:
U subotu je naš tim igrao utakmicu u Tekstilnoj školi. Protivnički trener je imao majicu (izvinite ko ponovo čita, pisao sam ovo na Duletovom blogu) na kojoj krvavi prsti drže košarkašku loptu, i veliki slogan NO BLOOD, NO FOUL. Njegovi puleni su polomili naše klince, izgubili smo sa 10 razlike, a naš trener je posle utakmice vrteo glavom "kakvo, suđenje, ja ovo u životu nisam video..."

PS Tamara, moram da primetim, neverovatno ostrašćen tekst o nečemu čemu nisi ni prisustvovala. Jaka imaginacija, pretpostavljam.


Sad će da Vas optuže da ste zbog tolikih Mercedesa

taksista=radikal. No, blago Vama. Najiskrenije, ljudski i muški.


ljudski i muski

Quote:
Evo ja na primer, kada vidim roditelje koji su došli GSP-om, a njihova deca nose patike sa buvljaka, ja automatski zaključim da su oni ostrašćeni da im deca pobede jer im je to jedini način da vide neke pare u životu, dok eto mene uopšte ne interesuje da prodam dete u NBA jer kapiram da ću za života moći da zaradim dovoljno novca da mi deca budu doktori ili umetnici, a ne da provedu život jurcajući za loptom i ubacujući je u metalni obruč

hocete da kazete da Vas ne interesuje prodaja dece zato sto imate to sto imate ili zato sto mislite da cete zaraditi? Ako ne zaradite, ili izgubite i Vi cete decu u GSP i pravo na pijacu? Eh "da' bog da imao pa nemao..."

Evo Vam Zenski: Mi decu ne prodajemo, nikad!


odgovorio sam na to

niže, dole, kod gospođe koju je taj pasus takođe iznervirao.

mea culpa - ubuduće ću na blogu svaku ironiju posebno obeležavati za sve koji kopčaju na prvu loptu.


ah ta ironija

PS Ivane Milosevic, moram da primetim, neverovatno ostrašćen komentar o nečemu sto ocigledno niste razumeli. Jaka imaginacija, pretpostavljam.
obelezavajte od pocetka do kraja


zaista pogrešne premise

Ove dolazimo na onaj teren gde se ne zna koji su NAŠI a koji NJIHOVI, i gde se veoma često i oni NAŠI pobrkaju sa onim NJIHOVIMA...
A tek ako voziš mercedes, još dva...o, pa bato, ti uopšte ne pripadaš našem klanu.
Ono što odzvanja, prilično tupo, rekla bih, je, tipičan epilog...
A poenta je u tome da treba prepoznati priču, bio u njoj mercedes, ili GSP, i da se ne prepoznajemo u početku, već na kraju svega.
A, tužno je, i na kraju krajeva surovo istinito da ovi iz GSP-a nikada neće biti guzonje, ali će ove druge po default-u indetifikovati sa istim, čak i kad to nisu.


Našinci

A zašto decu deliti na našu i njihovu, i zašto u svemu biti negativan? To je, čini mi se najpogrešnije.


Mercedesi, fice, nasi, njihovi, sport i deca

Sta ima veze ko je u cemu dovezao decu? Jeste, postoje ljudi koji bi da njihova deca pobede i postoje sudije sklone korumpiranosti. Ali dajte, kakva NASA i NJIHOVA Srbija? Kakva Srbija uopste? Postoje losi ljudi i dobri ljudi. Tacka. Nama nikakve druge podele. Moguce je da je neko intervenisao kod sudije. Moguce je i da su im ukrali pobedu. Strasno je to. Ali najstrasnije je uciti decu da postoji neka NJIHOVA Srbija i neka NASA Srbija. Da su ljudi losi ako nose skupe patike i da nisu u NASOJ Srbiji jer ne nose jefine patike. Da neko ne moze da im bude drug jer ga tata dovozi Mercedesom (Bentlikem, Krajslerom, Opelom, Renaultom, Fordom) u skolu. Objasnite ima da samo postoje losi i dobri ljudi. A onda im objasnite da ih nikako nece prepozanti po tooma sta nose ili kakko se oblace. A onda objasnite to i sebi. A onom sudiji, ako je tako postupio na utakmici neka niko nista ne objasnjava. Za njega onda ionako vise nema nade...


upravo to - MI i ONI, ili ONI i MI, ili MI

Upravo tako, prijatelju.
Sad nam preostaje samo da pokušamo da se prepoznamo u fićama u mercedesima i nadidjemo sopstvene strahove, ubedjenja, predubedjenja, predrasude...
Zašto bi se u priči o GUZONJAMA koje utiču na sudije prepoznao mercedista kao uzurpator vlasti, ili FIĆISTA kao javni tužilac?
Ja se ne prepoznajem ni u jednima ni u drugima - možda sam JA - MI?


2 mečke

Quote:
ja vozim mercedes.
moja žena vozi mercedes.
neko sa strane mogao bi da pomisli da smo (kako ste rekli gore?)...guzonje?

Ivane,

jes' malo privatno, ali vezano je za priču: šta će i tebi i supruzi po mercedes osim kao statusni simboli?

Čak i da je drugi mercedes onaj mali gradski - A klase opet je, i u tom slučaju, reč o statusnom simbolu. Zapravo u tom slučaju je pogotovo reč o statusnom simbolu pošto za novac koji daš za Mercedes A klase možeš kupiti bolji mali gradski auto. A nekako bih rekao da ni jedan nije taj nego pre neki M tipa.

Dakle, kako ja vidim tvoj post:
1. imamo 2 mečke kao statusne simbole
2. imamo 2 sina koji igraju košarku - u miljeu onih za koje se vezuje posedovanje mečki - takođe statusni simboli da deca igraju tenis ili košarku.

I onda imamo:
1. priču sirotinje da je pokradena na utakmici.
2. priču da i timovi u kojima su deca boljestojećih bivaju pokradena na utakmicama.

Verovatno su obe tačne, samo što je prva logičnija i verovatno je oštećeni doživljavaju teže nego u drugom slučaju. Logičnija je jer je logičnije da su roditelji boljestojeće dece, u takvim pozicijama (pogotovo u očima sirotinje) da mogu da ostvare razne uticaje među ostalim i na sportskog sudiju. Sirotinja to najčešće nije. Bogataška deca mogu da budu pokradena iz kaprica sudije da doaka bogatašima. Ali to baš nije logično ako taj sudija hoće da nastavi da sudi i nakon te utakmice.

2. Poraz sirotinji daleko teže pada. Kažeš da tebi ne treba da ti deca budu šampioni kao što to treba sirotinji kojima je kažeš to jedini način da "vide neke pare". Ja mislim da ni ti ljudi najčešće nisu nerealni. Znaju i oni a zna i svako ko se ikada bavio sportom koliko je težak put do vrha i koliko mali procenat stigne tamo. Ali se nadaju da će stići do vrha, priželjkuju uspeh, sanjaju ga. Kada na tom putu gube shvataju to (shvata svako u sportu) kao deo sporta. Za pobedu treba i sreće, i spleta okolnosti itd. Ali kada ih na tom putu zaustavi nepravda, i to počinjena od onih istih (onih u u mercedesima kao stereotipu) od kojih su im počinjene i društvene nepravde frustracija se pojačava.

Bogataška deca to u najgorem slučaju dožive kao deo cene što su im roditelji to što jesu. Sirotinji ostaje samo priča o tome okolo (pa to završi i na ovom blogu). Ili da glasa za Srpsku radikalnu stranku.


poenta je u perspektivi

Srđane,

teško je, da ne kažem nemoguće, sa tobom polemisati. Možda tet-a-tet i nekako, ali vako javno i pisanom rečju, ne bih ni da pokušavam.

Stvar je u tački gledišta. Naravno da ovde nije reč o automobilima nego o tome kako ko gleda na prepreke i savladavanje istih u životu.

Pa onda to preslikano na košarkaški teren uzrasta osnovne škole. Pa onda brendirano u BMW i Mercedes.

Ti si lepo krenuo u razgradnju te strukture. Ali nisi došao do kraja u analizi, ne ideš dovoljno duboko. Ne vidiš šta je u osnovi.

Zaboravljaš da je ovo post-komunistička zemlja. SVI koji učestvuju na ovom blogu rođeni su u vreme Tita, odrastali u vreme Slobe. Klica socijalizma je posađena u svakog od nas. Proklijala je kod nekoga više, kod nekoga manje. I u skladu sa tim, tako se razvijao i sistem vrednosti kod svakog od nas. Svi smo gledali partizanske filmove, gde su nekog streljali zbog jabuke (ili beše zbog šala). Hteli to da priznamo ili ne, u misaonom kodu naših mozgova to je pohranjeno.

Sile entropije su, sasvim prirodno, u vreme 90ih izazvale kontra efekat. Pa je kompletna nacija, uključujući elitu, izuzimajući retke poput tebe, otišla u hiper-kapitalistički sistem vrednovanja. Tako se dogodilo da je Dafina bila glavna faca u kraju.

Posle 2000. počelo je da se vraća na normalu. Ali su neki ostali izvan tokova, na obe strane. Pa tako i dalje Jelena Karleuša misli da je pozvana da pametuje i ne kapira da je vreme da se estrada skloni iz mejnstrima.

A mnogi, naročito gubitnici tranzicije, su se našli u socijalističkom mernom sistemu, jer im je tako lakše da racionalizuju gubitak posla i osiromašenje. Njima je svako ko ima novac lopov, oni glasaju za takve stranke i pale se na izjave tipa "neka Đilas objasni kako je za 10 godiina zaradio tolike milione".(PS Kako se Tamara ovim tekstom našla u tom sistemu vrednosti , pojma nemam i iznenađuje me).

Ne bih dalje da elaboriram, verujem da si pohvatao kuda ide misao.

Što se košarkaških utakmica tiče: to je neverovatno šta se radi, roditelji psuju, sudije su stvarno u nezavidnoj situaciji, niko nije zadovoljan, katastrofa. Muka mi je što sve to gledam, ali mi je milo zbog dece, i baš su talentovani. I ne, ne mislim da su košarka i tenis snobovski, a npr. fudbal sirotinjski sport. Pa ne igraju golf ili skvoš, nego basket.

O uspehu dece siromašnih i bogatih: naravno da je ironija pasus u kojem govorim o prodaji dece u NBA, da neko ne pomisli da sam loš čovek.

O Mercedesu (ne verujem o čemu pričamo): jeste, drugi je A klasa i nije statusni simbol nego sam procenio da je to najbezbedniji od svih "malih-gradskih-ženskih" automobila. To mi je bilo presudno jer u njemu moja žena vozi klince. Taj je auto viši od drugih i tako napravljen da glavna sila sudara ide ispod nogu, čak i motor spada sa nosača i prolazi ispod. A ovaj prvi jeste statusni simbol, šta ćeš, privatnik čovek.

Vrhunska greška, citiram: Poraz sirotinji daleko teže pada.

Au Srđane, pa ovo kao da je pisao Edvard Kardelj. Aman.


mečke, Kardelj,

E je*i ga. Sve OK, i za mečku čak da pristanem¹ ali de nađe na kraju ovo za Kardelja. Mislim stvaaaarno.

Nećemo polemisati ne jer si me lepo nahvalio kao ja sam tu ne znam kakav nego zato što se slažem sa svim što si napisao i sa time da je kretenski sistem vrednosti zaostao iz komunizma i sa svim ostalim. Ali pročitaj još jednom šta sam napisao za sirotinju. Pa njima je taj uspeh dedeta sve. U to su se potpuno isprojektovali. Ali OK, možemo reći - njihov problem. E pa dodatni problem je što oni ovakve nepravde doživljavaju samo kao još jednu kap u vodi. I onda u jedinoj prilici u kojoj to mogu da promene - na izborima - padnu na jeftinu retoriku tj na prevare o kojima i ti i ja pišemo i u kojima se slažemo.

Dakle ništa protiv da ti imaš tri mečke. Štaviše, mašala, daj bože da imaš pet ako te to čini srećnim. Ali to nije poenta nego je poenta da kada do ovakvih pojava dolazi u društvu poput Srbije (ili u bilo kojoj zemlji u tzv tranziciji) onda pojava dobija ozbiljnije razmere.

---------
¹ Dakle za sve mogu da se složim osim za Kardelja i da je Mercedes A klase "najsigurniji". Pa čoveče on se prevrtao još dok je bio prototip, nije mogao da prođe one obične testove slaloma među čunjevima (test izbegavanja, tzv Moose test) pa su ga menjali. Sigurno si čuo za to.
Sad, jeste da važi kao jedan od sigurnijih što se tiče putnika. Ali izgleda moraš da voziš ravno. Ako si na Novom Beogradu onda je verovatno dobar izbor. :)

A što se tiče sigurnosti putnika na crash testovima mečku A klase su od automobila te klase ušili (zavisno od testa do testa) Toyota Yaris i VW Fox koji su jeftiniji. Al mečka je mečka. :)


Srdjane, ali i u voznji mercedesom moze da se uziva:


Naravno, zaboga to niko ne

Naravno, zaboga to niko ne spori.

Nedavno mi priča jedan prijatelj da je rešio da kupi novi auto taj i taj. Ja kažem je l' te zanima da čuješ kako je prošao na testovima ili ti se jednostavno taj sviđa? Kaže: Sviđa mi se baš. OK, rekoh, onda ništa.

Ali čovek ovde rekao da je mečka A najsigurnija. Da je rekao sviđa mu se - ne bi bilo priče. To je sasvim legitiman motiv o kojem nema nikakve diskusije.


drago mi je što se slažemo

oko svega osim:

1. A klasa: nemoj molim te da mi rušiš iluzije, uostalom, u Srbiji nema losova, osim mene, a ja znam kuda mi žena vozi pa gledam da joj se ne nađem na putu.

2. Kardelj: izvini, bilo je namerno, znao sam da ćeš da se žacneš.

3. Sirotinja: nemam pojma, stvarno mislim da je materijalno stanje sekundarna stvar, bitno je da li su ljudi srećni, da li su našli pravu osobu da sa njom provedu život i kakve stavove prenose deci.

A slažemo se: mečka je mečka :-)))


Pre pola sata jos sam htela

Pre pola sata jos sam htela da Vam odgovorim veoma ostrim "tonom", ali se predomislih. Sada mislim da Vi jedva cekate da nama, koji mislimo da je u Srbijici veoma tesko imati mercedes (a o dva i da ne govorim) a da to nije povezano sa VIP statusom, ukazete na to da samo zato sto smo to sto jesmo nikada necemo imati MRCDBNC, BMW...o lecenju kompleksa iz detinjstva da i ne govorim... Da li ste pre nego sto ste poslali komentar procitali isti? Da li vi znate da ste napisali da ljudi koji se voze GSP-om, ni manje ni vise, vide u svojoj deci sredstvo za zaradjivanje novaca(zasto bi ih inace slali da treniraju kosarku, a ne daj boze da dodju da gledaju njihove utakmice) !!! Opet sam se iznervirala, bolje da ovde stanem.


Ne ubijajte glasnika

Draga gospođo,

nemojte molim vas zbog mene da se nervirate. Pored svih čudesa oko Mladića, Kosova, Srpske, izbora i svakodnevnih stvari kao što su poskupljenje struje, benzina i neispravnih liftova, ne želim i ja da vam budem razlog za nervozu. Stvarno.

Ali roditelji u celom svetu "prodaju" svoju decu. Da bi se osećali bolje, oni kažu da "investiraju" u njih. Nije to srpski specijalitet, mada ima ovde dobrih primera (npr. očeva teniserki, zvuči poznato?).

Ja obožavam film u kojem Denzel Vašington glumi oca-robijaša super talentovanog košarkaša koji se zove Džizus Šatlsvort (Jesus Shuttlesworth). Ne znam kako se film zove, suština je da Denzel pravi dogovor sa guvernerom da mu smanje kaznu ako ubedi sina da potpiše za taj i taj klub.

Zašto, uostalom, mislite da je novi gradski sekretar za sport Beograda prošle nedelje pokrenuo inicijativu sa Min. zdravlja da se sva deca-sportisti obavezno imaju pregledati dva puta godišnje, da bi se (citiram sekretara): "deca zaštitila od ambicioznih RODITELJA i trenera"?!?!

Prst na čelo gospođo, nisam vam ja tema za nerviranje.

PS A isto decu prodaju i ovi iz GSP-a i ovi iz limuzina! Srećom, nisam od tih.


MC2, Moje citanje komentara

MC2,
Moje citanje komentara na Tamarin blog nije bio tako "kratak pojam". Imam malu bebu, pa izmedju obaveza oko bebe (ima ih na pretek) se bavim drugim stvarim, recimo, citam B92. Prvo sam procitala Vas prvi komentar i cvrsto resila da Vam "ocitam lekciju", pa dosle obaveze oko bebe (3-4 sata), pa sam postala novi clan koji moze samo da komentarise, pa onda beba(3-4 sata), pa moj komentar...nekako sam oko ponoci procitala ponovo komentare i shvatila da sam poslala dva puta isto, da sam odgovorila na pogresan komentar, da sam propustila Vase, nadasve, dobro objasnjenje ternutne situacije u ovdasnjem drustvu... Nadam se da cete ovo shvatiti kao moje izvinjeje!


Mercedes, pare, trip

Javljam se samo da bih podrzao pojavu da NEKO u ovoj zemlji nije tupadzija, mlohavac, onaj koji se izvestio u tome da kuka i na najfiniji moguci nacin prebacuje problem na drugog, vec da ima dve mecke i da je srecno ozenjen/udata.

Mislim, dokle cemo da se gadimo na mercedese i sl.
Iskulirajte gnev.

'Ladno je moguce...


Pre pola sata jos sam htela

Pre pola sata jos sam htela da Vam odgovorim veoma ostrim "tonom", ali se predomislih. Sada mislim da Vi jedva cekate da nama, koji mislimo da je u Srbijici veoma tesko imati mercedes (a o dva i da ne govorim) a da to nije povezano sa VIP statusom, ukazete na to da samo zato sto smo to sto jesmo nikada necemo imati MRCDBNC, BMW...o lecenju kompleksa iz detinjstva da i ne govorim... Da li ste pre nego sto ste poslali komentar procitali isti? Da li vi znate da ste napisali da ljudi koji se voze GSP-om, ni manje ni vise, vide u svojoj deci sredstvo za zaradjivanje novaca(zasto bi ih inace slali da treniraju kosarku, a ne daj boze da dodju da gledaju njihove utakmice) !!! Opet sam se iznervirala, bolje da ovde stanem.


A mi, kao ne znamo, kako i

A mi, kao ne znamo, kako i na koji nacin klinci ulaze u mladje kategorije KK Petokraka...
Mislim, da li je omladinska skola Zvezde izbacila pet kvalitetnih igraca u poslednjih deset godina?
Pa, nije. A zasto???


kakve bre dve srbije??????????

E zaista mi je muka.
Koje bre dve Srbije?
Mislite ona Cedina u tri dzipa i Cecina u tri dzipa?
Pa nama van dzipova je to sve ista baraba i fukara koja se preko noci namlatila para na narodnoj grbaci.
Da ne bude zabune u istim dzipovima su i Vucic i Dacic i Tadic i Dinkic.
O Dani Draskovic da ne govorimo.


....

Мислим да су коментари отишли у погрешном правцу, односно да поента текста није била да се каже да клинци не могу бити талентовани уколико су богати, односно, да су у том случају све њихове победе резултат татиног/маминог утицаја.
Жалосно је што неки родитељ користи свој утицај да би дете незаслужено победило у утакмици десетогодишњака. При томе, није битно какав је тај утицај, да ли је то неки богаташ, естрадна личност, судијин кум или локални хулиган. На утакмицама фудбалске мини-макси лиге у којој учествују деца чак и млађа од 10 година, било је чак и потезања пиштоља од стране родитеља или ''родитеља''. о псовкама упућеним деци из противничке екипе да ни не говорим. Замислите сцену у којој родитељ неког клинца који је био фаулиран испсује на пасја кола дете које је направило фаул. Мислим.....колико озбиљан може да буде фаул детета од 9 година, и да ли је то дете заслужило да му буде споменута цела ближа и даља фамилија.
Суштина је у употреби моћи. На жалост, велики број људи који поседује неку моћ (политичку, финансијску, физичку) неће се либити да је употреби чак ни у овако баналним ситуацијама. Шта тек очекивати од те особе у важнијим животним питањима. Тога на жалост има у свим класама, у граду и на селу, у свим партијама, ма у свим деловима друштва. И то је оно што треба мењати, а често ни они који највише заговарају другачије вредности нису имуни на овакве ситуације. Дуг је пут пред тобом, Србијо.....


Barley, hvala!

Hvala na ovom objasnjenju. Ustedeli ste mi vreme. Mada, u startu sam mogla da pretpostavim da ce se mnogi zakaciti za tip automobila i pratece, za sustinu price potpuno nevazne elemente.


some girls are bigger then others

Barkley,potpuno ste u pravu kada kazete - da je sustina u nacinu upotrebe moci - koju pojedinac poseduje.
Radi toga ja molim sve "drugosrbijance" da prestanu sa potcenjivackim i omalovazavajucim odnosom prema "prvosrbijancima".Jer u oba slucaja rec je o sledecem - o narodu koji podrzava ovu ili onu varijantu i elitama koje savrseno funkcionisu na ekonomskom nivou medjusobne razmene i , kako rece V.Pesic, preraspodele vlasti i moci.
Dakle, recept je jednostavan.Klubova u kojima dominiraju "mecerdasi" ne moze biti stotinu, jer "mecerdasa" nema toliko.Moze biti jedan.Da je malo mozga svi ostali bi trebalo da bojkotuju utakmice sa tim klubom sve dok se odnosi ne promene.Bas kao sto mislim da bi najbolje bilo da na predstojece izbore niko ne izadje vec da ih ostavimo da sami za sebe glasaju.Dakle, da im na svakom mestu kazemo - ok, najjaci ste, evo vam pa se igrajte onda sami sa svojom moci u svom staklenom zamku.Mi cemo se igrati na drugom mestu u svojim iscepanim patikama i poderanim dresovima.Da vidis kako bi za tri meseca dosli na kolenima puzeci i moleci da ih primimo nazad.
I jos jedna stvar.Niko nije pomenuo da deci iz "MRCDBNC" lobija nije palo na pamet da napuste laziranu utakmicu.Ajde, malo budimo realni.
Some girls are bigger then others.


tražim drvo a zaglavih se u šumi

ili ti priča o traženju naočara, dok su ove već na glavi.
E sad - šta uraditi da bi ovi što dolaze posle nas dobili neke druge sadržaje, da ti "neki novi klinci" uživaju u pravoj pobedi, kada su osetili da timska igra, prepoznavanje poteza kroz asistencije i dobar DEFENSE dovodi do skora, željenog skora?
Da li nas treba uplašiti razračunavanje roditelja?
Strah da se nećemo razumeti?
Nemognućnost primanja i poimanja informacije zbog semantičkog šuma?
Da li da unapred odustanemo i upotrebi/zloupotrebi-MO već dobro uspostavljene i u mozgu na nekom neuništivom hardu pohranjen informacije, kojima ćemo se dobacivati umesto lopte?
Zar smo toliko uplašeni razotkrivanja, pa se krijemo iza ljutnje i pogodjeni smo direktno?
Ili da možda dobro osmotrimo tu šumu u kojoj se krije i to željeno drvo - a naočare će već fokusirati, pošto su na nosu.


Ma da Tamara, ali nije tebe

Ma da Tamara, ali nije tebe zabrinulo sto su deca izgubila, nego sto su mame i tate demonstrirale moc. A sve vreme u tekstu se pominju u kontekstu bogatasa i mocnika protiv siromasnih ali taletnovanih... Te sam ja tako i shvatio tekst: ti se bunis protiv onih sto demonstriraju moc i po tvom misljenu spadaju u grupu "Guzonja i Guzonjki". I da te pitam, zasto bi demonstriranje moci nad 10-godisnjim decom bilo strasnije od demonstracije moci nad odraslim ljudima? Veruj mi da je mnogo lakse objasniti detetu zasto se to desilo i kako da se nosi sa tim nego odraslom coveku... A deca koja su izgubila ce nastaviti da treniraju uz pravu podrsku okoline. Ako jesu stvarno talentovani. I napravice nesto u sportu ako im je to cilj. Dok deca kojima su mame i tade svojim uticajem donosile pobede nece nigde stici tako. Ako nisu stvarno talentovana. Uostalom nije ni vazno, kupice mama i tata ostale prestize, VIP mesta na zurkama i preplacena radna mesta, ali kad malo bolje razmislis zar to nije dovoljna kazna sama po sebi? Da moras da kupis nesto sto ne zasluzujes? Da moras da se preko moci, para, mame ili tate ili kako god uguravas negde gde ne pripadas niti ti je mesto? Ne treba takve ljude mrzeti nego zaliti. Za decu se ne brini. Kao sto si rekla na pocetku teksta, nije njih uplasilo sto su protivnici dosli u mercedesima, ili bilo sta drugo. Dosli su da se casno bore za svoj tim. To je najveca pobeda koju su mogli da naprave. Ne budi mocnik kome je vazan rezultat. Nije to poenta sporta. Nije to ono cemu treba uciti decu. Pobeda ima mnogo i sve su razlicite.


Da,

ali nebitni automobili iz price su i dalje stvarni, a Vasa prica je i dalje, u najboljem slucaju, iz druge ruke. Niste bili, niste videli, ne znate puno o kosarkaskim ligama, a mi ovde citamo i verujemo jer ste Vi "VIP" bloger i kolega Vam, takodje, veruje.

O demagogiji dostojnoj Sovjetskog Saveza iz ranih dana, necu ni da govorim...samo mi je onako, pomalo, odvratno sto se uvek gleda sta taj neko drugi ima i unapred se veruje da je svacije licno bogatstvo necisto, pokvareno, nezaradjeno...prljavo. Sve to "na rec", kao sto i Vi verujete tim izvorima sa utakmice...a mi verujemo Vama.

Kad ce vec jednom doci vreme da se shvati da je nepristojno komentarisati imovinsko stanje drugih ljudi? Ili sam ja pogresno vaspitan pa ne zagledam u tudji novcanik, ili nesto veoma, veoma nije u redu.


Svaka cast na komentaru

Svaka cast na komentaru Barkley. Strasno je meni to sto se desilo, ako se desilo. Uvek ce ljudi potezati moc da nesto urade u svoju korist. Zato je moc bilo koje vrste i toliko privlacna stvar. Poenta je samo koliko je ona kontrolisana u drustvu. Kod nas nisu jos formirane osnovne stvari u drustvu a o ovako finim detaljima da ne pricamo.
Tacno, proci ce dosta vremena dok se sve dovede u normalu i ispadi slicne vrste postanu retkost. Ili ako ne retkost onda bar smanjenog intenziteta i uticaja.


E moja Tašo,

Kao prvo da te izgrdim što si uspela da me od dugogodišnjeg posmatrača prekomanduješ u komentatora. Jedva sam se registrovao kolika je bre pomama za blogom od kada si ti tu.
Na ovo baš i nemam šta mnogo da dodam, sem da takvih primera ima koliko hoćeš. Znaš i da sam do skora radio u firmi, tj klubu u kome su takvi dogadjaji bili svakodnevica. Gledao sam klince koji su talentom i upornošcu morali da se bore za mesta koja su drugima obezbedjivala prezimena. To i nije bilo toliko strasno jer sport na kraju ipak ne istrpi nepotizam (pod uslovom da imas zivaca da gledas kako ti se dete muči). Ono što je bilo mnogo gore je gledati povremena ismevanja patika, trenerki i ostalih sportskih rekvizita.
Mada ne vidim zašto te čudi kako pokazuju moć i na ovakav način. Šta će im moć ako ne mogu da je pokažu u svakom trenutku i na svakom mestu.
DuChe


Detalji za lakše razumevanje

vvv

Iz Tamarinog teksta pretpostavljam da je u pitanju internacionalna košarkaška liga VIBA(Vojvodina in basketball action)u kojoj,osim srpskih, učestvuju i klubovi iz Hrvatske i Mađarske.
Kao jedan od učesnika ove lige koja pored košarkaškog edukovanja dece, ima zadatak da edukuje i sve ostale učesnike (trenere, sudije, roditelje), moram priznati da po pitanju roditelja zadatak nije ispunjen. Njihovo ponašanje na utakmicama prelazi zaista sve granice lepog ponašanja i kulturnog navijanja. Ovde moram da ispravim Tamaru i da kažem da ponašanje uopšte nema veze sa vrstom i cenom automobila koji voze, već je u pitanju nedostatak elementarnog vaspitaja koji oni, na žalost, prenose i na svoju decu. Za vreme utakmice oni toliko skaču, psuju, deru se na svoju i tuđu(!) decu, sudije, trenere, da su službena lica često prinuđena da ih izbace iz sale. Pri tome, oni nijednog trenutka ne žele ni da pomisle koliko je puta njihovo dete pogrešilo, promašilo, napravilo faul a da mu nije sviran itd. Najveću torturu svakako trpe sudije, uglavnom momci od 20-30 godina, neiskusni u svom poslu, koji greše nekad više, nekad manje, ali uglavnom nikad zlonamerno.
Za realno sagledavanje ovog događaja svakako je potreban neutralni očevidac, međutim, problem po meni nije da li su ta deca oštećena ili ne, već kako sprečiti te izlive nevaspitanja, kompleksa i neispunjenih snova iz mladosti.


Živa istina

Samo što problem nije samo u nižerazrednim ligama i utakmicama mladjih kategorija. Bojim se da ni ti klinci, a ni njihovi roditelji nemaju baš mnogo toga da nauče na utakmicama prve lige. Pogledajte samo derbije na šta nam liče. Niko više ne ume da prizna poraz, a pravila koja je Kuberten postavio odavno ne važe.
Danas su na žalost tako postavljene stvari ili si uspešan , što se uglavnom meri materijalnim stvarima (čije poreklo i način sticanja nisu mnogo bitni)ili si luzer, potpuni gubitnik. Za nas koji bi da živimo u blagodetima zlatne sredine odavno nema mesta. Ako ne grabiš budala si. E pa tako je i u sportu, važna je pobeda, a način na koji si došao do nje brzo se zaboravlja...

DuChe


Palmer Nažalost, zadesilo

Palmer
Nažalost, zadesilo nas je vreme u kom je potpuno deplasirano učestvovati ako iz igre ne izađeš kao pobednik. Baš nekako tu igra i prestaje da bude igra, na teren ulaze moćnici. "Ako kaniš pobediti,ne smiješ izgubiti" (a da ne bi izgubio moraš imati moćnog ćaleta). Uspeh po svaku cenu. Što reče Čeda "nije bitno da li je mačka crna ili bela, bitno je da lovi miša". Nekako se to seme duboko primilo u ljude pa danas svaka "značajna faca" bez blama izgovara da ako neko "kani biti njen/njegov dečko/devojka mora biti uspešan/a" i mora imati ovo i ono... Mi koji na tu igru bez igre ne pristajemo osuđeni smo na prezrive poglede "elite", na izbegavanje, proterani na marginu.


pogresan podatak

nema veze s temom, (ne)moralom bogatasa i bolesnim ambicijama nekih roditelja...
Ali, pustili ste pogresan podatak: jedini sin advokata slobodana beljanskog - slucajno znam - te 1997. koju pominjete, imao je 28 godina i svakako nije mogao da igra u timu do 16. A mislim ni da beljanski nemaju nikakve veze s porcelanosom.
Cisto da znate, pozdrav iz ns-a


Klinac se prezivao

Klinac se prezivao Beljanski, vlasnik ekipe bio je takodje advokat Beljanski. E sad, ne znam. Mozda tih Beljanskih ima tisuce u Novom Sadu, ne znam...


Roditelji

Dugo sam u svetu kosarke, sto kao igrac, sto kao sudija. I mislim da sam prilicno kompetentan da iznesem svoje mishljenje. U celoj toj prici, ma kako paradoksalno zvucalo, posle dece, sudije su nijiskrenije i najpostenije. Ko radi taj i gresi, promasi bacanje igrac od 50 miliona$, a kamoli sudija sa malo iskustva(uglavnom takvi sude mladje kategorije).

Na mladjim kategorijama, moguce je da publika izvrsi pritisak na sudije, krimi vlasnik kluba da preplasi tu decu sto sude i da navlace za domacine, ali te sudije, fiks 1, ne mogu da sude znacajnije utakmice, a kamoli da napreduju na listi. A budite sigurni, ja za 10 godina koliko sam u kosarkaskom savezu, nisam video niti mi je iko ponudio mito, niti sam cuo za tako nesto. Ali sam se nagledao utakmica 3 za 3, ili gde veliki klub gubi od manjeg, iako imaju poslovnu saradnju tipa vi nama perspektivnu decu, mi vama igrace koji jos nisu za prvu ligu ali ce Vama pomoci u nizem rangu, sta znaju deca kako se igra dogovorena utakmice, pa onda trener mora da uvede 5 centara na teren i da napravi sprdnju od utakmice, ne bi li ispunio dogovor. Takve stvari su ceste, ali njih roditelji ili ne zele ili ne umeju da vide.

Druga stvar su ambiciozni roditelji tipa moje dete je najbolje ali ga___________ ne voli(staviti po volji trener, sudija drugi igraci). Ti roditelji su naucili kosarkaska pravila u kraju na basketu i od sarenca sa RTS i misle da se razumeju u pravila i duh kosarke.I sto je jos gore misle da se razumeju bolje i od trenera koji njihovoj deci daje malu minutazu, takvi roditelji u kombinaciji sa roditeljima koji finansijski pomazu klub, a zauzvrat im deca iako nisu talentovana igraju u prvoj petorci, a talentovana deca sede na klupi,samo cine medvedju uslugu svojoj deci.

Pustite svakog da radi svoj posao najbolje sto moze, budite sigurni, da ako je neko i pogresio, greska nije namerna, pogotovo ne kao plod mita i korupcije, straha mozda DA, ali to se brzo sazna u savezu, i nema napretka za takve sudije. Od nase kosarke, trenutno najkvalitetniji deo je sudijska organizacija, nase sudije za razliku od timova i kosarkasa svake godine ucestvuju na fajnal foru, finalima i polufinalima svetskih i evropskih prvenstava i olimpijada.

A roditelja tipa moje dete je najpametnije, najlepse, najbrze, najbolje na terenu ali su drugi protiv njega,sam se nagledao, i verujte mi samo su cinili medvedju uslugu svojoj deci.Najlakse je napraviti izgovor, to moze svako, ali napraviti rezultat, e to je vec nesto. Ali kako napraviti rezultat kad Vas sudije kradu. Znam to ste hteli da kazete


Jedna prava prica

Za danasnji sivi dan-prava prica.Hvala Tamari i molim je da se ne osvrce na sve zlonamerno sto je procitala do sada.Meni je ovo bila topla prica i legla mi je u pravom smislu, bila je malo samoprepoznavanje.Sta mislite: iz koje smo mi ekipe od ove dve kao porodica?Verovatno nije tako tesko pogoditi da svet ne gledamo iza zatamnjenih stakala nekog besnog auto imena.Mi smo oni sto peru patike i dresove pred utakmicu.Poverujte da i u tome ima neke drazi,kao i u razgovoru sa nasim malim kosarkasem kojem smo objasnjavali zasto neki pobede ,a neki izgube.Pozitivni zivotni stav od nas je napravio ljude koji vole svoju porodicu,decu.Mislite da nismo ljuti kada vidimo da nasa deca gube jer su oni drugi sapnuli nesto sudiji.Pa, krivo nam je,nismo glupi.I verujte, ne cutimo kada to vidimo.Ne znam koliko pametno cu uopstiti ovu pricu, ali ona jeste jedna od onih zivotnih stepenica koje otvoreno pokazujemo deci da ne idu slepi kroz ono sto ih ocekuje svakog dana:kroz zivot.


Stav roditelja i vaspitanje

Jos uvek nemam decu, ali se nadam da cu ih jednog dana imati. I sigurno ih necu vaspitavati da su drugi krivi za njihove neuspehe, pun je moj kraj takvih likova, uvece uz pivo i vutru u parkicu imaju hiljadu i jedno objasnjenje zasto su tu gde jesu, brateeeee slobaaaaaa, rat inflacijaaaa, hteo sam ali nisam bio clan JULa, brate znassssss necu da dirincim za 200 juraaaaaaa, a onaj dsmra sto mu je cale glavonja radi za somica a gluplji je od mene.
NE. To je gubitnicki mentalitet.
Ako si izgubio, radi jos jace i jos vise, da sledeci put budes bolji od protivnika za 30 razlike, pa da dobijes i sudiju i protivnika, sa pola kosa ako treba.Rad i rezultate rada detetu niko ne moze da uzme, jedno je sigurno, kvalitet kad tad ispliva, dobar rad donosi i ono malo srece neophodno za uspeh, samo je jedini problem sto vreme uspeha nije istovremeno kad i vreme najjaceg rada, vec dolazi dosta kasnije. Ko to shvati na dobrom je putu.Drazhen je imao trening od 1000 ubacaja svako jutro pre skole, koje deta danas ima trening i od 200 ubacaja. Samo rad i jos veci rad.


Danilovic...

Da, Shkomi u pravu si. Pored Drazena zaboravio si i ludog Bosanca, verovatno naseg najvrednijeg igraca svih vremena. Secam se, kada su onomad igrali Partizan-Kinder u Evropskoj Ligi. Na dan tekme, dosao Danilovic da ubaci svojih 300 lopti. Naravno, bio je sam kao duh.
Tadasnjim partizanovim igracima, tako nesto nije padalo na pamet. Ovoga je to zestoko iznerviralo. Zato i jeste bio jedan od najboljih evropskih igraca svih vremena. A njegovi roditelji bili su uslovno slabije stojeci u Sarajevu.


Da, Danilovic...

Sestra pomenutog Danilovica bila mi je koleginica na fakultetu. Uz gomile snobova koji su se tamo skupljali, uz gomile prica "moj tata je ovo, a moja mama ono", devojka valjda nije ni stigla da kaze sta je i ko je njen brat. Mogla je sve da nas kupi, zajedno s cipelama, a ponasala se normalno - citavih godinu dana to nije ni pomenula. Kad smo slucajno videli Danilovicevu sliku u njenom novcaniku, pomislili smo da je neka njegova obozavateljka :))) U svakom slucaju, retko normalno stvorenje.


a tvoj deo krivice je ...

Quote:
Oguglala sam već na priče o ćerkama kojima je jedina kvalifikacija u životu to što im je tata nekakvo Ime, kao i na storije o sinovima koji u životu ne bi uradili ništa da ih nije rodila neka poznata mama.

Upravo sa jednom takvom deliš mesto u gornjem levom uglu ove stranice.
Ja sam skoro prestao da pišem komentare zbog pojave takvih na ovom blogu. Možda bi i ti mogla nešto tako da učiniš ?


Bas me zanima da li je

Bas me zanima da li je Tamara zadovoljna odzivom na ovu temu, time sto su ljudi presli na teren politike i, naravno, polemisali preko nekih granica finog ponasanja. Onima koji su, bilo na koji nacin, upoznati sa ovom problematikom, jasno je zasto sam blago kritikovao autorku, a posle mi se prikljucilo jos nekoliko posetilaca.
Da se razumemo, mnooooooogo dobro znam koliko takvih stvari ima, verujte da ima i gorih stvari, ali nacin na koji je ova prica predstavljena je vise dramaturski i to iz pera nekog ostrascenog partijasa (koji verovatno leci komplekse jer vozi besna kola). Malo se salim, naravno da ovde ne aludiram na Tamaru, ali mislim da je tema promasena, bar iz ugla onih koji znaju o cemu se radi. Onih koji se na ove price primaju je daleko vise i to odmah prenose na teren politike i to je lose. Da je to i bio cilj, autorka je pokazala komentarom gde pominje jednu od stranaka - inace meni izuzetno omrazenu (da neko ne bi pogresno razumeo). Ali posto ovde ima dosta protivnika te i slicnih stranaka, predlozio bih im da malo zavire u vozni park lidera 'svojih' stranaka. Mada sumnjam da ce misljenje promeniti.
Ja sam, svakako, u najboljoj poziciji, jer ne navijam ni za 'jedne' ni za 'druge', evidentno je da postoje te dve Srbije, ali ja ih ni ne stvaram, ni ne podrzavam, samo moze da mi bude zao.


Uf ...

... al' sam ja prs'o :)
Autorka nigde nije pomenula nijednu stranku i stvarno se izvinjavam. Što ne menja mnogo na stvari, jer je poenta moje priče, nadam se, jasna.


cudo jedno, kako neki likovi

cudo jedno, kako neki likovi na blogu relativizuju stvari!
crna srbijo, placas dugo, a tek ces placati posledice negativne selekcije.
ovaj primer je grozomoran. slicno narkomaniji, uzrast je sve mladji. izgleda da cemo doci do porodilista, kako smo zabasali.
setila sam se tragikomicne price s tuznim krajem, o dedi i unuku u bespucu mocvare.
eto nas bas u toj prici, a onoliko smo se smejali poslaniku spsa.


joj kako je ovo grozno

a kako je lepo i plemenito zapoceo ovaj blog


Da, zaista je grozno...

Kad sam tokom popodneva videla u sta se ovo pretvorilo, pomislila sam da bi bolje bilo da sam, kao sto vec danima planiram, pisala o jednoj divnoj izlozbi koju sam nedavno videla i koja mi je napunila baterije za bar mesec dana...
A onda, opet, shvatila sam da bi se i to, vec posle nekoliko postova, pretvorilo u pricu o avionima, kamionima i slicnim zanimacijama.
Sve cesce pomisljam da je uzaludno. Ne samo ovaj blog, ne samo ove price, ne samo ovi komentari. Naprosto, uzaludno je. Pa neka tumaci ko kako hoce.


ne i ja vrlo cesto pomisllim

koliko su se sve reči totalno potrošile.

i napisaću jedan blog o tome.
verovatno će biti oproštajni jer vidim da nisam usamljen u osećanju uzaludnosti ove komunikacije čak i kad su teme potpuno benigne, vezane za decu, socijalne i klasne razloge i probleme.

tvoj blog i tvoje namere o karakteru jedne kosarkaske utakmice neko je odmah doveo u sumnju. "nema decje kosarkaske lige u vojvodini, nemash decu, odakle ti pravo da prepricavash tudje dogadjaje sa nepostojecih sportskih takmicenja?" kakva koncentracija zla za samo jedno popodne

poenta je potpuno drugacija.
sto se mene tice mogla si sve da izmastash i izmislish i ne bih ti manje verovao, niti se manje uznemirio jer je zlo o kome pricash sveprisutno oko nas i mnogo se takvih utakmica svakog dana igra.


Svet oko nas

Janko, Vi kazete:

Quote:

...vidim da nisam usamljen u osećanju uzaludnosti ove komunikacije ...

Ja ne mislim da je bilo sta uzaludno. Ulaskom u blog ste jednostavno odmotali jos jedan sloj realnosti oko vas.
Pre ili kasnije cete i u ovome naci neku inspiraciju.


Nemoj odustati, molim te.

Nemoj odustati, molim te. Ima onih kojima se to što napišeš sviđa, koji to rado čitaju, a ne osećaju se baš uvek pozvanima ili raspoloženima da komentarišu.

Baš zato što neki sve dovode u sumnju i zbog svega što si napisao po meni bi trebalo da nastaviš da pišeš.

Ne obaziri se na one kojima su reakcije na ove blogove jedini "izlazak u javnost" slično onima koji se javljaju u radio ili televizijske emisije šta god da je tema da makar, nemali šta pametno da kažu, "pozdrave sve u studiju".


Dokle to malodušno intelektualno vajkanje na HAMLETA

KNOWLEDGE KILLS ACTION...zar ne?!
Oni što imaju šta da kažu - čitaj: urade, povlače se pred hordama istino-poslušnika, pravedno-nasadjenih, orača pameti, jer ..."naprosto, uzaludno je.."
I intelekt se povlači u svoju hibernaciju, kao priča o dva jarca, samo što onaj što se sklonio (jer je pametniji) shvati u medjuvremenu da nema ni potrebe da predje na drugu stranu, čak i zaboravivši gde je krenuo.
Da, pisanje o lepim stvarima koje te ispune čistom engergijom, moglo bi zaintrigirati poklonike samo jedne strane, ali, ne zaboravi da bi i u tom slučaju reči mogle volšebno da se izvrnu u već samo nekom znane promoterske svrhe.
Možda baš ovakve teme pokazuju da treba izaći iz ugodne anonimnosti ugladjenih i krajnje neškodljivih tema po nečiju psihu - ma, važno je da je nama lepo.
Možda je krajnje poželjno za sve nas okupati se zaboravom i ne sučeljavati mišljenja, te ćemo tako ostati ugodno zavaljeni u potencijal nedorečenog. Ima se vremena na pretek!
Naprotiv,
mislim da ovakve teme ne treba ostaviti po strani, čak i po cenu malodušnosti, uzaludnosti, rezigniranosti nakon neprepoznavanja suštine.
Naprotiv,
mislim da izložbe neće imati ne ko da gleda, već ko da pravi, pošto će i umetnost (onaj večiti kamen spoticanja zdravog razuma) usahnuti pred naletom svakodnevne potrebe za senzacijom dok puštaš vodu u WC-u.
I u takvoj postavci stvari, jedina reč, koja bi eventualno imala smisla je ODGOVORNOST.
Odgovornost da teraš napred DESPITE THE ODDS, jer, vidi, onaj jarac što ostade na istoj strani - čak se i on promenio. ( u njegovom slučaju, izgubio se)


Ne odustajem

Nije ovo ona prica "ja kao hocu da odem, a vi me nagovarajte da ostanem". Samo sam ponekad jako umorna od svega...Pre svega od onoga sto Janko pametno naziva "potrosenoscu reci".


reči i potres

naravno znam za neodustajanje,
nema tu nagovora - nikakvog, naravno.
Potresnost reči za mene je upravo razlog za dalje.
poz


janko, nadam se da neces

janko, nadam se da neces odustati od bloga.
volela bih da napises jedan blog o tome kako su se reci potrosile. ta tema me dugo muci.
u srpskom jeziku je devedesetih nastala pojmovna zbrka, koja je poslednjih godina nastavila da se razvija.
upravo je u jeziku, esenciji svesti, sve relativizovano. kako nam je jezik sredstvo za razmisljanje i razgovor, izgleda mi da je u glavama mnogih ''instaliran mracan softver'', koji odlicno radi uvek i svuda.
ako je jezik razgradjen, da li je ostalo jos nesto? mislim da nije.
bez jezika nema ideje, zato ovi gore nisu ni shvatili tamarin blog.


Potrosene reci...

"kakva koncentracija zla za samo jedno popodne "
Janko, toliko ti je svaka na mestu da delujes kao surovi dijagnosticar. I to je dobro, to i jeste smisao otvaranja blogova, susret sa ogoljenom stvarnoscu, preispitivanje sopstvenih stavova pred strucnijim, obavestenijim, obrazovanijim, dobronamernijim, talentovanijim, mudrijim sagovornicima koje inace poznajes samo preko njihovih dela. I zato je tvoje prisustvo na blogu sustinska potreba i paralelno delovanje ako hoces - koliko kroz tvoje dokumentarce cini mi se isto toliko i kroz ovde objavljeno misljenje. Ne odustaj, reci nisu potrosna roba, mogu biti ubojito sredstvo sto rece Miljkovic (naravno ne Natasa), ali nisu potrosna roba...Smeste se one u neke skrivene cipove hiljada mozgova i prorade kad-tad kao misao koju ponekad i prisvojimo kao svoju ne secajuci se tacno odkuda je znamo. Ne odustaj, vec ih je dosta otislo, blog ce izgubiti smisao.




Semantički šum za utihnulog

Nije stvar u povlačenju, ukoliko se tvoje mišljenje razlikuje.
Stvar je u reakciji zbog različitosti mišljenja, koja je, nadam se, složićeš se - neophodna.
Način saopštavanja je jako bitan.
NPR, ja se sa tobom u nečemu slažem a u nečemu ne slažem. Da li to onda znači da se s'jedne strane "ližem" sa tobom, a da s'druge "ništa ne razumem"?
Ako je priča o B92 i angažmanu u fokusu, ja kao predstavnik nepostojanja vezica u ovom sistemu, a verovatno i u bilo kom, mogu o tome komentarisati samo iz uloge potencijalno veštog ili neveštog posmatrača.
Ono što upada u oči, možda i zbog profesionalne deformacije, je činjenica da ljudi koje imaš prilike da čuješ i vidiš na B92 u mnogo čemu bolje poznaju maternji jezik, počev od izražavanja pa do izgovora, a s'druge strane, od mnogih od njih imaš šta pametno da čuješ, plus, mnogi su, makar na prvi pogled netipični predstavnici medijskog prostora.
O njihovoj podobnosti nekome ili nečemu, ne mogu da pričam, jer nemam proverene informacije na osnovu kojih bi mogla bilo šta da tvrdim, a samim tim ni da stajem u nečiju odbranu.
I naravno ne zaboravi, da sloboda misli ne podrazumeva u svojoj srži i mogućnost oduzimanja prava različitosti, tj. ako neko svoju slobodu mišljenja koristi da bi nametnuo, uvredio, pljuvao, ili šta već ne, onda je ta ista famozna sloboda ostala negde u zatiljku čeonog režnja i kao takva - neafirmisana, jalova i nadasve zloupotrebljena.
pozdrav


Od kada sam rodjen, a bice

Od kada sam rodjen, a bice tome nekih 38 godina, gotovo po svim svojim bitnijim karakteristikama spadam u grupu - razlicitih.Neke razlicitosti sam sticao tokom zivota.Neke su mi rodjenjem date.
Ne postoji razlicitost koju ne prihvatam ( ne volim izraz -toleristi-jer me on vise asocira na trpljenje necega , to nuzno ne znaci da je nesto i prihvaceno ).Ono sto jedino ne mogu da prihvatim jeste da se bilo sta namece silom.Na zalost , kod nas se o jednoj vrsti nasilja ,koja je i najrasprostranjenija, retko govori.Rec je o verbalnom nasilju.Ili, ako stvar sagledamo iz drugog ugla, govorimo o nasilju cutanja.


Za sve nase potrosene reci

Ja cu zadrzati pravo da verujem kako smo ih potrosili na opstu korist.Zao mi je sto ima ljudi koji nisu shvatili poentu tople price Tamare Skroza.Ovog puta zaista nije bilo vazno:imati-nemati decu,pa shvatiti zasto se Tamara osvrnula na jedan(mnogima) "nebitan" dogadjaj iz lokalne decije lige koja zaista postoji.I nije uopste vazno kako se zove ta liga,ali ona postoji.Postoji i sve sto je Tamara Skrozza opisala.Kao sto postojimo i mi sa nasim obicnim zivotima.Pocecu da verujem kako ne postoje oni kojima se ovako nesto nije dogodilo.
Veoma mi je simpatican i Janko Baljak sa svojim komentarima jer sam gledala sve njegove dosadasnje filmove i razumem njegovo osecanje za mogucnost dramatizacije jednog naizgled bezazlenog dogadjaja.
Takvi bezazleni nekome od nas su odredili zivot i misli.


Interesantno

da ljudi koji imaju veze sa ovom tematikom uglavnom osporavaju pravo autorki da relevantno piše o nečemu sto joj nije blisko. Što ne znači da se sa njom ne slažemo, da se takve stvari ne dešavaju, da smo mi neki koji voze besna kola i imamo razmaženu decu koja su navikla da bez rada dođu do rezultata. Upravo naprotiv. (Mada vidim da neki imaju dobra kola.) Samo zaista smatram da nisam kompetentan da pričam o tome kako je potrebno da podmitim nekog manjeg ili većeg, gradskog ili republičkog činovnika da bih dobio dozvolu za kiosk. Jednostavno, nemam takvo iskustvo. Teško da bih se uključio u raspravu po nekom takvom pitanju, osim da dam neku uopštenu opservaciju. Ali, jasno je meni koja publika većinski posećuje ove strane, pa me zaista čudi da se nije našao neko ko će da optuži Dragoljuba Milanovića i Aleksandra Tijanića da su upravo oni namestili utakmicu. (Nameštali su oni mnogo veće i bitnije stvari.) Pa da se nije našao neko ko je rekao da smo mi krivi što nam se sve ovo dešava i da od sada i ovih izbora "sve od nas zavisi". Itd., itd. A ne da bacaju ljagu na ljude koji potvrđuju da svega toga ima, ali da ima još ponečeg.


Tamara nije kriva!

Posto sam se , rekao bih, nasao u situaciji da izgleda kako branim nesto sto, inace, ne mislim , moracu biti precizniji.
Apsolutno podrzavam i apsolutno se slazem sa vaznoscu ovoga sto nam je Tamara napisala.Ono sto sve vreme zelim da kazem je da se prica ne bi trebala zaustaviti samo tu jer takvi sabloni su opste pravilo pa i na B92.Mogao bih poimenicno navesti primere , ali ovo nije ni vreme ni mesto.Uopste ne mislim da Tamara ima nesto s tim niti da je ona pozvana da mi na te tvrdnje odgovara.Sve sto sam rekao bilo je moje zapazanje u smislu plasiranja raznovrsnih gledista i iskustava.
Reagovao sam onda kada je neko celu pricu sagledao u kontekstu prve i druge Srbije.Od toga mi se okrecu creva u stomaku , jer je , blago receno, ne fer proglasiti prvu srbiju leglom protekcije i korupcije ( sto ona svakako jeste), a drugu za skup zanasenjaka pravdoljubivih i , malte ne , hipika (sto ona nikako nije).Upravo takva , konstantna zatvaranja ociju pred istinom, a ta je da su elite i prve i druge i stotrece Srbije poprilicno ogrezle u kojecemu i ne samo to vec da su u dilovima najrazlicitijih vrsta, stvara pogodno tle za bujanje korova u svim segmentima drustva, pa i u takvoj "benignosti" kakva je decja kosarkaska utakmica.
To je ono sto nazivam nasiljem govora ili jos bolje nasiljem cutanja.To znaci da smo itekako spremni da prozivamo suprotnu stranu i za najsitnije greske, ali o nasoj cemo cutati cak i kada su ogromne svinjarije u pitanju.Znaci s jedne strane smo izlozeni teroru govora , a sa druge teroru cutanja.
Prkticno , to izgleda ovako.Ja, licno, cu verovatno glasati za LDP.Ne zato sto su oni cvece ovog sveta ili najposteniji ili ne znam sta trece.Glasacu za njih jer su najmanje losi.Ali to ne znaci da su dobri! To ne znaci da smatram normalnim da me Ceda sa tri dzipa, bez da se odrekao bar jednog, poziva na stezanje kaisa zarad buducih narastaja.To je licemerje i to najnize vrste , cak opasno.Ali, sa svescu o toj cinjenici glasacu za njih jer smatram da je glas za njih stepenik vise na putu ka brusenju demokratskog potencijala drustva.Pri tome ne mislim da je DSS manje licemeran od njih.
Dakle, za mene su oni sredstvo, a ne cilj.
Na zalost, mnogima , vidim , da su oni cilj.Kao sto je mnogima blog cilj, a ne sredstvo.To sam mislio kada sam govorio o tome da pojedini autori bloga to dozivljavaju kao statusni simbol i pravo da "pljuju" po onima koji se sa njima ne slazu, te da stvaraju koalicije sa drugim blog autorima pa se onda javno vajkaju kako nema smisla, nade, sanse itd, tj, kako je narod glup.Da ne bih bio pogresno shvacen, opet se moram ograditi i reci da to nema veze sa Tamarom.Tema koju je zapocela , po meni je, od sustinskog znacaja, ali samo onda ako postoji spremnost da se o tome govori na svim nivoima.A ne samo u komsijskom "dvoristu".I ovo opet, trebam li reci, nema veze sa Tamarom.
Ima veze sa nama!
Ali, ocigledno neki to ne zele da vide, jer se , po sili, samo njima znane definicije, osecaju pripadnicima svetog drustva kojim neprikosnoveno predsedavaju ljudi koji su dobre pare i dobre karijere "namlatili" na nesreci ovog naroda.Nista manje nego slicni pripadnici prve Srbije.I opet moram naglasiti, nisam simpatizer trece, Politikine Srbije. Samo mislim svojom glavom.Ko hoce da pocne s tim neka , za pocetak, procita knjigu Svi Sahovi ljudi.
Ono sto ne zelim to je da se svrstavam idolopoklonicki uz misljenje nekoga samo zato sto je on to imenom i prezimenom.Ko ne veruje neka prekontrolise blogove i pogleda kakve sve umne vratolomije su u stanju ljudi ciniti samo da bi se dodvorili autorima.To smatram jadnim , bednim i otuznim i nikako ne vidim kakvu to svrhu postojanja bloga ostvaruje.Ni ovo opet nema nikakve veze sa Tamarom.
Ponovo podvlacim.Ukljucio sam se u raspravu zato sto smatram da je otvorila izuzetno bitno pitanje.Ukljucio sam se zato jer sam primetio tendencioje da se taj slucaj izoluje i prikaze kao gaf jednog dela drustva, a to smatram licemernim.
I stoti put ponavljam, TAMARA SA TIM NEMA NIKAKVE VEZE!
Blog je vid komunikacije.Koga interesuju sustinske odrednice teorije o komunikaciji neka pogleda rad , na tu temu, od Edmunda Lica.E sa tim Tamara vec ima veze i na tome sam joj zahvalan.

p.s. sinoc sam bas gledao stoti put leoneov Once upon time..., i ponovo shvatio koliko je genijalan film.O celoj ovoj prici tamo je sve ispricano.Dog sam ga gledao razmisaljo sam o pokojnom Altmanu i o ovoj diskusiji koju ovde, mi "smrtnici" vodimo.


коима . . . . дајму

Кадар 14 . Тема : Деца без родитељског старања .
Новинарка пита малишана из етиопије штићеника Каритаса : Божић је време када сви имају неку xељу. шта би ти пожелео ?Дете је гледа и ћути неколико секунди, а затим каже: Ништа.
. . . . .
Ташбиш је ексклузивно полуострвце , прекопута Валете, где су,уз пар амбасада, нашли боравиште и малтешки успешнији грађани.Пријатно ушушкана, у повећем парку егзотичног биља , уз саму обалу Медитерана, вила је доктора Псаиле. По препоруци ,добих прилику, да недељно једном одржавам хигијену дворишта , уз
базен (са морском водом ,грејаном ) ,те испомажем старом баштовану око упристојења баштенске флоре.
Тренутно , посла подоста, посебно у парку, стичем утисак да је дрвеће решило баш све лишће да промени ,те га је препун травњак.
Послуга у вили веома срдачна , шалимо се, смеју се на мој труд да замишљено искажем на овдашњем ,те ме, препирући се, исправљају .у свему предњачи куварица Мариела ,добро држећа, година средњих, попуњена.Стално насмејана . уз узречицу: problema mandiš ( нема проблема ), ведри и облачи кућом. Ко се њојзи ( од послуге ) замери ,гарант попије улазни басамак виле.
Прича ономад.
Газде су у огромној дилеми где ће да дочекају нову годину .Госпођа је за Ст.Мориц, те дружење са сестрином богатом породицом у вили на обали женевског језера . Преферира скијање, јер тога овде нема. Пјер ,осамнаестогодишњак, млађи син, инсистира
да остану овде, обзиром да му је отац за рођендан, крајем октобра поклонио јахтицу, па жели са својим друштвом да новогодишњу ноћ дочека негде на пучини Медитерана. Можда уз обале Пантелерие.
Катја, дванаестогодишња лепотица, очева миљеница , инсистира на кружењу Карибима ,Аруба је посебно привлачи, јер тамо јој је другарица чији отац ,амбасадор, поседује пристојан смештај
те има скромних могућности да их угости колико то xеле.
Старији син Николас , студент на Оксфорду ,медицинар, материн миљеник ,је бубаџија, само уз књиге ,њему је посве свеедно , али обожава породицу и биће са њима, свакако. А и пресретан је новогодишњим презентом , фераријем, који се, ено већ црвени у гаражи.
Господин Доктор се, засад не изјашњава, једино захтева да буду сви на окупу, те веyери ,јер 31 дец. му је и 50.рођендан .он то, наиме , све плаћа, вели Мариела , у поверењу.
Миљенице породице , пудлице , бити ће уз своје газде оф корс.
. . . . .
(Псалм вели: Боже Драги и Милостиви, у Праведности својој , дали видиш баш СВЕ ?)

цеце


Konacno

da neko obradi i ovu temu.Bas se "bavim" decom tog uzrasta(7-11god.),posto sam sportski trener.Ista prica,samo je ovde u pitanju fudbal.Neverovatno koliko negativnosti ima oko te male dece,koliko vike,nerealnih zelja i bolesnih ambicija!Da samo vidite na sta lice te utakmice,roditelji koji urlaju,psuju sudiju najstrasnijim psovkama,hoce da ga biju,pa sam cak par puta sa kolegom sprecio fizicki obracun izmedju samih roditelja!Verujte,cak me par puta bilo sramota kako se neki roditelji ponasaju,jedva sam to uspeo da objasnim deci.A,vecina roditelja ne shvata poentu-ne mora malisa da bude Ronaldinjo,vazno je da se bavi sportom(da nauci da dobija i gubi,socijalizacija u zdravoj sredini,druzenja i putovanja...itd...itd....).Jedino sto pokusavam je da zastitim klince od svih tih negativnosti,a koliko sam uspeo pokazace vreme.Kada covek sagleda sve to,shvati zasto nam je zemlja ovakva.Ne mogu se deca vaspitavati u takvoj bolesnoj atmosferi,pa onda ocekivati da budu normalna!Ali,sport je samo ogledalo drustva,i nista vise...


Prica o Porcelanozi

Jedna stvar mi malo skripi u ovoj prici. Kazes da je sin pomenutog gospodina poznatog NS advokata igrao u tom timu za decu do 16 godina? Sticajem okolnost znam koja je generacija taj decko, te da je davne 97-e imao 24-25 godina. Kako je onda mogao ucestvovati u turniru za decu do 16 godina? Malo je previse cak i za tajkune da nameste...