Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

10 pitanja za umerenog kandidata za premijera Srbije Božidara Đelića

četvrtak 25. januar Tajm magazin.

Beskompromisna nacionalistička radikalna stranka osvojila je najviše glasova na izborima u Srbiji održanim 21. januara, ali umereni se nadaju da će ih sprečiti da dođu na vlast formiranjem koalicije. Demokratska stranka, najjača umerena grupa, imenovala je Božidara Đelića kao svog kandidata za mesto premijera. To bi bio Đelićev drugi ulazak u politiku, budući da je bio ministar finansija u Vladi reformskog premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen 2003. godine. Đelić je razgovarao sa novinarom Tajma u Beogradu, Dejanom Anastasijevićem..

Tražite najvišu poziciju u Vladi Srbije? Da li biste se zadovoljili nečim manjim?

Imajući u vidu da su glasači prodemokratskog bloka dali veliku prednost mojoj stranci, i budući da je stranka odabrala mene kao svog kandidata za premijera, odgovor na Vaše pitanje može jedino da bude Ne.

Osim tri godine provedene na mestu ministra finansija, Vi ste po zanimanju bankar. Kako ćete nadoknaditi nedostatak političkog iskustva?

U Vladi Zorana Đinđića učio sam brzo. Od Slobodana Miloševića nasledili smo osiromašenu, razorenu, izolovanu zemlju. Poslali smo Miloševića u Hag, pregovorima smirili na desetine štrajkova, iskorenili korupciju i šverc, i uspostavili ekonomsku stabilnost, kada je ubijen Đinđić. Mene borba čini jačim.

Članstvo Srbije u Evropskoj uniji blokirano je njenim neuspehom da uhapsi optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića. Gde se on nalazi i šta nameravate da učinite povodom toga?

Ja sam u ovom trenutku bankar i ja ne znam gde se on nalazi. Ali njegovo nalaženje je na vrhu liste naših zadataka. Ako želimo da ostvarimo naše ambiciozne evropske ciljeve, moramo biti kredibilan partner. Taj kredibilitet možemo ostvariti jedino ukoliko učinimo sve što je u našoj moći da uhapsimo Mladića.

Kosovo, trenutno deo Srbije, možda će uskoro biti priznato od UN kao nezavisna država. Kako bi Srbija na to reagovala?

Srbija nudi najširu moguću autonomiju Kosovu u okviru Srbije. Međunarodni zakon je vrlo jasno na našoj strani i ubeđeni smo da bi nezavisnost Kosova uvećala nestabilnost u regionu. Krajnje je vreme da napustimo balkansko shvatanje fragmentacije i uputimo se ka evropskoj logici integracije.

Ukoliko bi Kosovo bilo priznato kao nezavisna država, kako bi to uticalo na Vladu u Beogradu?

Veoma je važno da međunarodna zajednica ne napravi nijedan unilateralan potez pre nego što demokratska vlada bude formirana u Beogradu. Unilateralni potezi koji ne bi bili razmatrani sa novom vladom mogu samo da ojačaju ultranacionalistički blok i da dovedu do novih izbora na kojim bi demokratske snage dobile manje glasova, a ektremisti mnogo više.

Rusija je jedina zemlja koja podržava stav Srbije o Kosovu.

Rusija nije jedina zemlja koja želi pregovarano, uravnoteženo rešenje. Španija, Slovačka, Rumunija i druge zemlje zvanično podržavaju takav pristup, a i ostale države sve više prihvataju da čuju razumne stavove Beograda.

Ukoliko bi Srbi u Bosni odlučili da traže nezavisnost, kao što neki njihovi lideri predlažu, da li biste ih Vi u tome podržali?

Srbija priznaje Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu državu i u potpunosti poštuje Dejtonski sporazum. Vlada koju bih ja predvodio svakako bi radila na očuvanju stabilnosti na Balkanu.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je 30%. Kako biste rešili taj problem?

Prema međunarodnim izvorima, procenat je niži, ipak i dalje visok, negde oko 21%. Mi predlažemo program koji otvaranje novih radnih mesta stavlja na prvo mesto ekonomskih zadataka. Tokom protekle četiri godine, Srbija je privukla najmanje milijardu dolara „greenfield“ investicija godišnje. Naš cilj je da tu cifru udvostručimo.

Pre osam godina NATO je bombardovao Beograd. Sada generalni sekretar NATO-a kaže da bi želeo da Srbija uđe u NATO. Da li je to dobra ideja?

Da, kad za to dođe vreme, kada budemo i finansijski i politički spremni za to.

Skoro sedam godina nakon pada Miloševića, ultranacionalistička Srpska radikalna stranka osvojila je najveći broj glasova na izborima. Kako to objašnjavate?

Taj glas protesta polako jenjava, ali je i dalje veoma jak. Ali sveukupan rezultat izbora održanih 21. januara je jasan: dve trećine naših građana podržava evropske integracije i ekonomske reforme. Radikali nikad neće doći na vlast, barem dok u potpunosti ne promene svoju platformu.


POGLEDATI

Ako kojim slučajem slika ne govori puno, može se dosta toga saznati na mom blogu: www.kriminal.mojblog.co.yu
E sad Vi vidite sa kim ćete da delite vlast !!!


a ekologija ?

Intervju je ok, ovaj novinar je postavio krucijalna pitanja i vidi se da poznaje nashu situaciju, a i odgovori su diplomatsko odmereni.
(narocito za Kosovo: "Krajnje je vreme da napustimo balkansko shvatanje fragmentacije i uputimo se ka evropskoj logici integracije." ) pa da ...

Nego...Imali li tu neshto mesta i za ekolosku analizu, koja je Katastrofalna u gradovima Srbije.
Samo se setite onih trovaca u petro hemijskim kompleksima u Pancevu.
Cuo sam da se prica nesto o taksama/porezu na emisiju CO2 ?
Od automobila, pa do fabrika i gigantskih zagadjivaca.
To ce postati standard u EU, a to znaci i kod nas za dogledno vreme.
A tako bismo i stvorili extra fondove za borbu protiv daljeg globalnog zagrevanja.

šef Međuvladine komisije o klimatskim promenama Rajendra Pačauri,izjavljuje:

"Izveštaj o klimi će šokirati svet"

Izveštaj UN o klimatskim promenama pružiće do sada najpouzdanije dokaze o vezi ljudskih aktivnosti i globalnog zagrevanja.(B92)

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=01&dd=27&nav_id=229437


Hajde da se volimo!

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Nisam ni malo protiv prava

Nisam ni malo protiv prava homoseksulaca. Niti sam glasao za DS ili DSS (ili SRS ili SPS) da bude stvar jasna.
Ali ova slika nizak i ruzan politicki pamflet, po meni.


Ma to je sve ...

... uračunato u kohabitaciju.


hmmmm

Quote:
Nisam ni malo protiv prava homoseksulaca. Niti sam glasao za DS ili DSS (ili SRS ili SPS) da bude stvar jasna

ni ja - ali sam se bas slatko nasmejala na "neiskreno em strasno" ! Tacno tako ;o)
ps. Uvek se iznova odusevim kad vidim kako su ukusi su razliciti


a sto?

Quote:
Nisam ni malo protiv prava homoseksulaca. Niti sam glasao za DS ili DSS (ili SRS ili SPS) da bude stvar jasna.

sto ovde ljudi moraju prvo da se ograde od politicke nekorektnosti i onda da 'opletu'?! nije frka, budi politicki nekorektan/na...
meni ovaj pamflet uopste nije gay related. cak naprotiv.
mozda je tacno ono: sve je u ocima posmatraca


Queeria

Hajde nosite se na svoj blog i volite se tamo.

_____________
Nije zanimljivo... Volimo da zagađujemo i tuđe blogove :)


ju,

kakav recnik!
ps. Boki i Voki jos nemaju blog, ali podrzavam Vas predlog!


Uff ...

... pa to bi baš bilo super da imaju svoj blog :o)


uff...da

i to bez moderacije:)


...

u stvari uslov br. 1: moderatora nema, komentarisanje slobodno za sve :o)


Ovo skoro k'o

Milici.


Bloger-spamer :)

Gospodine Đeliću,

Gledam ovu listu tema sa desne strane, a na njoj čak tri Vaša posta... radite li sve ovo sami, ili je timski rad? :)

Izgleda da će Vaše preuzimanje dužnosti premijera (kome se, verujem, ogromna većina nas ovde nada i raduje) biti priličan šok za Srbiju, naviknutu na stil Vašeg prethodnika.

Nadam se da ćete, kad se vratite sa zimovanja, ponekad imati vremena i za komentarisanje tuđih tema i trolovanje :)

Pozdrav,

Vučko


Praktican predlog:

Zbog vremena koje blog i komentarisanje oduzima predlazem jednog ghost writer-a!


Karić & Mladić

Đelić je šarmantan lik, zna šta stranci žele da čuju, govori gomilu jezika, ima gomilu privatnih kontakata po svetu... Iz PR ugla fantastičan izbor za premijera.
Ali na domaćem terenu ga Drča-Ugrin i ostale muvare iz bivšeg rukovodstva Poreske uprave na brzinu preveslaju da potpiše vraćanje para Kariću. I njih niko ne pominje, a Đelić postade karićev čovek. Kako će tek onda da ga zavlači DB-ovska bratija sa Mladićem. (Već vidim kako ga ponovo traže po kokošinjcima oko Valjeva.) Sa tom bagrom treba da se nosi neko sa čvršćim mudima, a Đelića treba staviti za ministra vanjskih poslova. A za premijera sledeći put. Kad se stvari na domaćem terenu još malo raščiste.


Pogresno

Ne treba premijer da cisti deponiju. Ni gospodin Djelic, ni neki drugi. Premijer ima mnogo vaznija posla. Resenje za tajne sluzbe u Srbiji je veoma jednostavno - rasformirati ih listom sve. Ukinemo im moc i sredstva i ciao. Nece drzava propasti ako neko vreme bude bez tajnih sluzbi, a pogotovu ne ovakvih kakve su nase. Druga kljucna stvar je bezbednost premijera. Sto ce reci, Ministartstvo unutrasnjih poslova mora da vodi covek kalibra, kako se to populano kaze, Eliota Nesa. I onda smo ok.


To bi sve bilo u redu da je

To bi sve bilo u redu da je moć u službama. Problem je u tome što oni znaju kako se ratuje na svim frontovima, ali je još gore što to ima ko da plati. Izbaci ih iz službe bez ideje šta dalje i dobićeš Rusiju. Mora se udariti na one koji ih plaćaju i onda ih možeš ostaviti u službi, biće umiljati like teddy bear.


A KO TO MOŽE U SRBIJI DA URADI ???

Sve je to u redu ali ko bi taj posao uradio? Glavešine drže vlast iz ''centra moći'' čitaj POLITIKE, a mafija UBIVA (po naredjenju) !!! Glavni kriminalci su infiltrirani u politici i to je bar jasno. SAMO treba upreti prst u njih i dokazati to. A kako da se dokaže kada oni imaju poluge vlasti i koče sve što im ide u susret? Ko ovde ima SNAGE, ZNANJA i HRABROSTI da im se suprotstavi a da još povrh svega dobije glasove naroda? Kada se to bude rešilo moći ćemo dalje. Dotle će biti ovako kako je: STRAVA I UŽAS ! Što je najgore nema nama dalje dok sa samima sobom ne rešimo.


Propustili smo priliku da to

Propustili smo priliku da to uradimo jednog 5. jesenjeg meseca kada ništa nismo morali da dokazujemo. Sada stvarno mora da dođe neko ko ima znanje (tu ne mislim na akademsko, već na nekoga ko je u životu prošao sito i rešeto i pri tome uspeo, a ne propao). Takvog lika ne bi uspeli da dočekaju nespremnog, pogotovo ne ovi diletanti.


Quote:Nece drzava propasti

Quote:
Nece drzava propasti ako neko vreme bude bez tajnih sluzbi, a pogotovu ne ovakvih kakve su nase.

Ja sam ubedjen da cye da prosperira, ako ukinu te i takve tajne sluzhbe.
Tamo je samo govno do govneta.


iq

U Crnoj Gori kazu -govno od govana...Ti znas nesto o sluzbama?Ocito ti je iq manji od broja cipela koje nosis....


Djelic vs. Velja Selja

Quote:
Ali na domaćem terenu

Stvarno ne mogu da zamislim tog obrazovanog i kulturnog covekak kako se na sednici Vlade nosi sa gegulama


mora sve da bude jasno

Nisam od onih koji bi da po ovm blogu zabijaju klin u tockove onima koji srodno misle. Duboko u dusi sam Djiki boy iako smatram da je imao katastrofalan kabinet.
Od Djelica mi nemamo boljeg kandidata, bar mi ni jedan ne pada na pamet, ali buduci prvi ministar mora da odgovori zasto je Bogoljubu vratio kintu. Naravno bez onih demagoskih bezobrazluka tipa - tako je nalozio sud i sl. Meni je sad sve jedno ko ce da bude premijer jer sam otisao odatle i mislim da vise treba da se pitaju ljudi koji su tu odlucili da ostanu, ali jedno znam - onaj ko odluci da krimosima stane na rep imace priliku da doveka obnavlja mandate. Cak je i ovaj usporeni Kostunica zavredeo kod glasaca mnoge kredite jer je smotao Legiju i Bogoljuba.

Jedan dobronameran savet - sa ovim slikanjima sa poznatim likovima malo podsecate na Milomira Marica, a to je priznacete, najgora asocijacija koja je mogla da Vam se desi. Bilo bi super da dovedete P.Gebriela u BG.

Ne znam koliku cete imati slobodu u formiranju novog kabineta, ali pazite, molim Vas, da prodje bez gresaka tipa Gaso Knezevic, Vladan Batic, Dusko Mihajlovic, Perisic, Obradovic, Veselinov, satro experti Pitic - Vlahovic,... Naravno, ni likovi tipa Jocic, Stojkovic, Velja,... ne bi trebalo ni da privire novom kabinetu. Naravno ni A. Drecun, to je onda suvise providno.

Ja radim kao IT Manager u jednoj engleskoj naftnoj kompaniji i vidim da su Srbi i generalno ex-Yu narodi ono sto se kaze the best cost efective ljudi. Sve nas treba neko samo dobro da kondicionira i u stanju smo da postignemo rezultate na svetskom nivou. Dobro je sto znate jake likove iz Davosa, valjda ce biti od pomoci Srbiji, a meni i dalje dugujete odgovor za Bogoljuba i kintu. Licno bih najvise voleo da cujem odgovor koji Bata sugerise Bori u "Balkanskom spijunu" - bio sam mlad,...


Brat mi je oženjen

Brat mi je oženjen finkinjom i kada su rekli da žele da dođu ovde da žive, ja sam bio strašno protiv iako nisam sreo bolju, pozitivniju i kulturniju osobu od moje snajke samo zbog toga što mislim da se ona ovde ne bi uklopila ili ako bi se i uklopila sama bi se promenila na gore. Tako je i sa g. Đelićem - nisam protiv toga da on bude premijer zato što smatram da nema kvalitete za takvo mesto u nekom normalnom društvu, već zato što mislim da će morati da se promeni na lošije da bi opstao na tom mestu, a mogao bi da bude korisniji možda kasnije.


Marić & Karić

Ta usporedba sa Milomirom Marićem nije daleko od istine. Đelić ima tu potrebu da pokaže kako je cool, frajer... Što je u neku ruku simpatično, ali se vrlo brzo pretvori u ljigu. Pravi štreber koga su mangupi u školi zezali i on sad napokon dobio priliku da se pokaže kao "baja".
Ne verujem da ćemo od njega ikad čuti istinu zašto je vratio pare Kariću. Tad bi morao da prizna da su ga je izložila ekipa koju je on sam postavio u Poresku upravu. A oni su znali da im je pored Dinkić-a karijera završena, pa su lepo uzeli pare od Karića da mu završe posao. Zato će Đelić i dalje da nastavi sa najcrnjom demagogijom kako je samo sledio zakon, morao da sluša savete podređenih... (A ne pominje da je par meseci posle država te iste pare ponovo oduzela Kariću po tom istom zakonu.)
Lepo je što se slika po Davosu sa celebrity-ima, lobira za Srbiju... Sve je to fino i korisno, ali dok ne čujem od njega da će se zalagati da se ukinu subvencije onim nesposobnim, nezajažljivim parazitima iz "Zastave", dok ne čujem da će boriti za ukidanje monopola Telekoma na fiksnu telefoniju i pristup Internetu, dok ne čujem da će se potruditi da država proda ili zatvori JAT... Dok to ne čujem i dalje mislim da još nije njegovo vreme za taj posao. Neka se za sad drži diplomatije. Tamo su fini ljudi.


Po mom misljenju te pare su

Po mom misljenju te pare su i trebali da vrate Karicu i Mitrovicu. Ako se knjiga svela samo na dva slova onda bolje da ni ne primenjuju taj zakon jer onda proglasavaju za nevine sve one ostale koji su uzeli pare. Ovako sve moze ponovo da se pokrene.


A ti si ponavljac iz DSS-a?

A ti si ponavljac iz DSS-a? Mozda mangup iz G17?
Drugo, nije postovao samo zakon, vec i presudu vrhovnog suda


Niksone..

Pa čovek je iz DSS-a..Kako ne prepoznaješ...
Eto sa kim treba u koaliciju...


vrhovni sud

Presuda Vrhovnog suda nije nalagala vraćanje para već samo ponovno razmatranje slučaja. I 2-3 meseca kasnije pare su vraćene državi.
No kako god, čemu ta paranoja? Sad ja treba da pretpostavim da ste vi neki Slobini i Mirini učenici kad svako ko ne misli kao vi je izdajnik (nacije, domovine, reformi, borbe za ljudska i manjinska prava...)


Bogami...

...i legalisti navalili na blog.
Evo, u zadnja 24 časa učlanjivanje masovno.
Ako, ako...


Koliko njih se uclanilo? Gde

Koliko njih se uclanilo? Gde moze da se pogleda statistika uclanjenja?


Presudom je ponisteno

Presudom je ponisteno resenje o prinudnoj naplati.
Nisam ja napisao da ste izdajnik, nego ti fazoni eto Djelic se nije iziveo, pa sada ne znam sta glumi, su isti kao i fazoni eto ja se sada izivljavam da bih posle bio opet ne znam sta. Kao da se zivi do tridesete godine


E to je cool. Udrite po

E to je cool. Udrite po onome što sam napisao a vama se ne sviđa, il' mislite da je glupo, ili...
Nema potrebe da istražujete jesam li legalista, čedoljubac, crnac, bugarin, agent opus dei-a...


pojma nemas

on ti je iskreni i istinski mangup, faca od malih nogu do poznih dana, jednom recju kolovodja

http://www.youtube.com/watch?v=1RLHL1c6cVc


Podrska

Dragi Bozidare Dj.,
prvo da vam kazem da sam radosna sto ste prihvatili poziv DSa da ucestvujete u njihovoj kampanji, a zatim i da prihvatite kandidaturu za predsednika Vlade Srbije. Svima nama koji smo odrasli u drzavi u kojoj su neznalice, kompleksasi raznih vrsta, banalne nacionaliste, lazni socijalisti, karijeriste i slicni oblikovali politicki zivot u nasoj zemlji (jos od SFRJ naovamo; naravno, cast izuzecima), vrlo je vazno da imamo coveka koji ne lici na navedeno. To nije samo stvar kako ce nas drugi gledati i da li cemo uspeti da izadjemo iz problema u kojima se nalazimo, vec i pitanje mentalne atmosfere za nas koji ovde zivimo, tj. omogucavanja opstajanja neke normalnosti, narocito u politickoj sferi. Naime, moj utisak je da najveci broj nasih politicara nisu normalne, uravnotezene osobe, od LDPa, DSa, preko DSSa pa sve do radikala. Naravno, utisci drugih ljudi se verovatno ne bi slozili sa mojim.
Jos jednom, mnogo znaci da u politici budu ljudi koji su se ostvarili u drugim oblastima, a sto manje oni koji svoje komplekse neuspesnosti prebacuju na svoj politicki angazman.

Sto se tice deset pitanja i odgovora, svidja mi se kako ste odgovorili oko Kosova. Ja sam i dalje zacudjena zasto vecina u medjunarodnoj zajednici tako olako pristupa tom pitanju, bilo je opravdanja kada je tu bio Milosevic, ali sada... ne razumem. Stvari koje su se komplikovale stotinama godina oni hoce da rese za koji mesec. To ne prilici intelektualcima. Da li su naklonjeni albanskoj vecini na Kosovu kao inercija iz devedesetih, ili imaju dublje razloge za to (a ne vidim da imaju simpatije za druge secesioniste u drugim evropskim drzavama, kao sto nisu imali za Srbe u Hrvatskoj i Bosni). Zanima me i vase misljenje kako jedna mala zemlja kao sto je nasa treba da se postavi prema pitanjima koja nisu mainstream na Zapadu, npr. oko pada popularnosti NATOa u Evropi i slicno. Da li je uopste dozvoljeno politicarima koji pretenduju da vode bilo koju zemlju da prihvataju neki stav nasuprot globalizaciji? To je radio Milosevic, sad radikali, premda mnoge nevladine organizacije u svetu mogu imati slicna misljenja (to ima veze i sa protestima u Davosu). Ja sam misljenja da sadasnji sukob DSa i LDPa ima neke veze sa tim pitanjem, tj. da se LDP vise ponasa kao nevladina organizacija nego stranka koja pretenduje da bude drzavnicka, tj. da vodi zemlju; jer drzavnicke stranke moraju ulaziti u kompromise, posebno sa drugim strankama koje su dobile glas veceg dela stanovnistva neke drzave. To je demokratija - narod bira. Naravno, jos je Platon tome video manu, ali takva su savremena drustva.

Puno mi znaci vasa volja i zelja da stvari promenite. Bozidare, svako dobro i sve najbolje! I ostanite normalni (uprkos svemu)!


Podrska

koliko sam ja obavesten, LDP-GSS-SDU-LSV će gospodinu Đeliću pružiti punu podršku.

Koštunica ne sme da bude premijer! Nikada više ... budućnost od nas zavisi (a ne od njega).

Ostali ne valjaju ali neki DSS kadar se može svariti ako se baš mora. Odbijanje posete Ahtisarija je znak da je čovek načisto pukao :)

Ostaće upamćen kao neobavešteni državotvorni falsifikator propalog Srpskog Ustava. A što se više bude otimao za fotelju, sve će mu manja šansa za oporavak biti. Tako i treba.

Gospodine Đeliću, svako dobro želim vama, a ako vama bude dobro biće nam svima dobro!


ILI?

Quote:
Ostaće upamćen kao neobavešteni državotvorni falsifikator propalog Srpskog Ustava

Ili će ostati upamćen kao državotvorni predsednik (manjinske) Vlade Srbije, koji je Srbiji dao prvi demokratski Ustav posle 90 godina?

Stvarno ne mogu da verujem koliko poštovalaca teorija zavere ima u Srbiji ... Na jednoj strani Toma, na drugoj strani Čeda i Čanak. Ovi likovi baš trebaju jedan drugog ...


A mozda

... ce ostati upamcen kao covek koje je na izborima pobedio Slobu i tako napravio prvi korak ka demokratizaciji Srbije (jedan korak nepred, dva koraka nazad, ali ipak se krecemo)


Ne, ostaće upamćen...

....kao nastavljač slobizma bez Slobe.


Ma da,

ne veruj Danajcima ni darove kad nose ;)

V.


... Ostace

... upamcen kao covek koji 5. oktobra nije hteo da prizna svoju pobedu. Kao covek koji je 5. oktobra hteo da ima 49.4% a ne 50.4%. Kao covek koji je 5. oktobra vise voleo svoju stolicu u stanu nego binu na ulici.

Kao covek koji je 6. oktobra najvise voleo da razgovara sa Milosevicem.

.
.
.

Mozda da su 6. oktobara trebali da mu nadju Miru...


Od...

... vas zavisi ;)

Quote:

koliko sam ja obavesten, LDP-GSS-SDU-LSV će gospodinu Đeliću pružiti punu podršku.


A POČELO JE JEDNOG FEBRUARA 2005.

----
moderator - ostavili ste gore i link na vas blog. smatramo da je to dovoljno, ostavite prostor i drugima.
hvala


evo šta kaže BBC

Europe diary: Serbian Radicals
25 January 2007

BBC Europe editor Mark Mardell assesses the tactics of Serbia's hardline nationalists, and falls for the charms of the capital, Belgrade.

Greater Serbia
After the polls close, supporters celebrate at Radical Party HQ. They wave beer bottles, surrounded by a band blowing French horns with a passion. The party, already Serbia's largest, has increased its vote, and taken Belgrade off the Democrats, although it is unlikely to form the government.

Military headgear goes down well
at Radical Party rallies

Newspapers in Kosovo report the election, with the headline: "Serbia votes for the past". Why? Well, the Radicals' leader, Vojislav Seselj, is in The Hague, awaiting trial for war crimes, inciting mass murder and torture. Mr Seselj has the unusual distinction of being accused of unacceptable brutality by one Slobodan Milosevic, who said he was "the personification of violence and primitivism". Not nice to have on your CV. But the Radicals were once in government with Milosevic and sell his picture at their rallies.

The Radicals believe in a Greater Serbia, although they don't say how they would keep Kosovo, let alone get Croatia back. Their rallies abound with men with shaven heads, sporting a variety of military headgear and belting out nationalist songs with great gusto.

Waiting For the Betrayal

But Mr Nikolic, who is effectively in charge of the party (as the leader is likely to stay behind bars in the Netherlands for a while yet) has been trying to soften the Radicals' image. Most of his speeches at the rallies have been about the economy and the need to fight against corruption. Talk about Kosovo is shrouded in subclauses about the need for social dialogue and is anything but rabble-rousing. But is the party really changing?
The excellent Balkans Investigative Reporting Network has published an article suggesting that those with their hands currently on the tiller are rather embarrassed by their captive captain.

At any rate, it seems to me to be a sensible strategy to keep quiet about the bits of their programme that everyone in Serbia knows about, while trying to garner protest votes. It makes sense for them to stay in opposition, untouched by the grubbiness of real power, waiting for betrayal. But parties can come to believe their own propaganda, and changes adopted for electoral reasons can become real. (Who now thinks Labour too soft on defence, or too pacifist?)

Old World Charm
The years of embargo and visa restrictions have taken their toll but for the visitor this means a certain old-world charm has been retained. The hotel we are staying in has proper heavy keys with a solid metal medallion at the end, rather than those plastic cards you get everywhere. It's true, the lift smells suspiciously of petrol and the hallways are filled with unidentified pieces of furniture draped with white tablecloths, as though on display before burial. But the sofas of plush red velvet and long windows, which the curtains don't quite cover, make up for that.

For some reason, it reminds me of places I used to stay in France with my parents in the 60s, but others think it is straight out of 70s Moscow. I must say, I think all the European capitals I have visited have something going for them, bar one, which I am not going to name. But you can. Which European capital do you really dislike?


Malo nerealno ...

For some reason, it reminds me of places I used to stay in France with my parents in the 60s, but others think it is straight out of 70s Moscow. I must say, I think all the European capitals I have visited have something going for them, bar one, which I am not going to name. But you can. Which European capital do you really dislike?

----

Ne razumem našta se cilja ? Da ne vole Beograd zbog starih hotela ? (BTW. da se ne lažemo kartice za otvaranje soba se nalaze samo u nešto luksuznijim hotelima (ili bar skoro renoviranim), daleko od toga da je neobično imati običan ključ u Evropi).

Radikali su odvratni ali treba biti realan, imam utisak da ovaj novinar nije imao baš ideju o čemu da piše pa je onda tresnuo prvi stereotip koji mu je pao na pamet.


Da ne zaboravim...NAROD NAJBOLJE ZNA (?)

ŽIVELA SRBIJA !!!


Bozidar Djelic

Cheers

Slika sve govori o jedinoj "mogućoj" koaliciji...zanimljivo je biti u Srbiji ovih dana i čekati Godoa


Pojednostavljenje i

Pojednostavljenje i modernizacija nase birokratije bi trebao da bude prvi cilj u poboljsavanju zaposljavanja. Postoji prica da covek onog trenutka kada napravi firmu ima napravljenih bar desetak prekrsaja. I trebalo bi da postoji neki geopoliticki institut koji bi bio u stanju da napravi istrazivanje koliko posledice bi imali od uplitanja u razne institucije tipa Nato... jer politicari su tu da izdejstvuju korist iz tog pristupanja.


Povodom teksta iz BBCa nakacenog na Djelicev blog

Newspapers in Kosovo report the election, with the headline: "Serbia votes for the past". Why?
Neverovatno mi je da oni citiraju kao nesto vazno sta se na Kosovu misli o tome, kao da je Kosovo demokraticno, pa je vredno da bude referentna tacka gledanja.
Tu se podmece i jedna stvar ispod zita, a to je Srbija je za proslost ako hoce da Kosovo ostane deo nje. Prema cemu? Da li je Spanija ili Engleska za proslost sto ne da da se otcepe neki delovi? Jeste, imamo mi svoje zlocince, ali na Kosovu ih isto imaju za izvoz! Prema svim zlocincima se odnositi podjednako!

The Radicals believe in a Greater Serbia, although they don't say how they would keep Kosovo, let alone get Croatia back.
Pa cak ni radikali nece nazad Hrvatsku! Tu se opet vidi kako je ovaj novinar BBCa u potpunosti neupucen u pitanja nase Zemlje. Sa jedne strane, oni su jedva cekali da se rasformira “komunisticka Jugoslavija”, a sa druge oni sa zarom postuju ustavne granice te iste Zemlje (FNRJ,SFRJ). Ne pitaju se nisu li one pod komunistima napravljene pogresno i da zbog toga nije sad sve u redu, nije li jedino Srbija unela svoju drzavnost pri stvaranju prve Jugoslavije (i zrtve); zasto je jedino Srbija morala da ima pokrajine i to sa ovlascenjima iz 74, premda i u Hrvatskoj ima Dalmacije, koja u nekim delovima kao sto je Dubrovnik nikada nije bila deo Hrvatske, ili Zadar ili Istra... Ja se naravno ne zalazem za revidiranje granica. Misljenja sam i da su one nevazne! Ali se cudim nad gluposcu i neinteligentnoscu onih koji nepodrzavajuci jedne za teritoriju podrzavaju druge. Dakle, albanci hoce teritoriju i to nije nedemokraticno. Hoce je Srbi, to je nedemokraticno. Pa onda pricaju o nekakvim "kosovarima". Ovaj novinar pise u duhu izlizanih fraza, isto tako pogresnih kao sto su fraze radikala i slicnih. Malo je ljudi dobronamernih i ozbiljnih. Na ovom svetu ima previse onih koji pricaju o stvarima o kojima se ne razumeju.
Naravno, podrzavam u nasoj zemlji sve one politicare koji kao Djelic umeju da razgovaraju sa svima, da daju argumente, da popuste ako treba, da se postave kao pravi partneri, i da ne kukaju ako krene lose oko Kosova (kao sto ce kukati DSSovci, socijalisti, radikali itd.).
Podrzavam i stranke u nasoj zemlji kao sto je DS, koja premda ima utvrdjene vrednosti i standarde, ne vredja druge i spremna je da zarad nekih opstih kretanja na bolje ucini i poneki kompromis. Ona slika Kostunice i Tadica u zagrljaju je morbidna. I odvratna. Da li to treba stavljati na Djelicev blog? To samo pokazuje koliko ima ljudi kod nas u zemlji koji ne znaju sta znaci baviti se politikom, koji su politicki nepismeni i radikalni, slicno radikalima, samo sa druge strane. Borili smo se protiv Milosevica sto nije umeo da ceni svoje neistomisljenike, a sada to neki isto rade! Demokratija je jedno, elitizam je drugo. Postovanje drugih je osnova normalnog pristupa neistomisljenicima, a ne prezrenje. Svako bi mogao drugoga da prezire, jer koliko vi prezirete njega, on prezire vas, i nema izlaska iz zacaranog kruga. Ali to obicno rade ljudi koji nemaju konstruktivan pristup zivotu i ljudima uopste.
Jos jednom, Djelicu svaka podrska!!!


Spanija i Engleska

Quote:
Da li je Spanija ili Engleska za proslost sto ne da da se otcepe neki delovi? Jeste, imamo mi svoje zlocince, ali na Kosovu ih isto imaju za izvoz! Prema svim zlocincima se odnositi podjednako!

...samo sto mi nismo Spanija a jos manje Engleska. Da ne procitah nastavak Vase price pomislila bih da ste mlada radikalka. Ovako, vidim da ste spremni da ucinite i poneki kompromis. To je uvek za pohvalu, u zavisnosti od smera, naravno.


Serb Determination

Dobacishe mi neki blogeri link iz The Wall Street Journala kao:
"Updates from the World Economic Forum in Davos, Switzerland."

http://blogs.wsj.com/davos/2007/01/24/serb-determination/

da dodam "u arhivu", k'o velim :)


svako ima svog' nemca

da ... i ovaj blogcic je znacajan , slazem se..

Primetio sam da je ministar trgovine Rusije Herman Gref...vrlo 'rusko" ime :)) Al' sta cesh...nemci najvishe i ulazu u istocni blok, valjda zbog vracanja bivshe Istocne Nemacke.

"global economy needs global democracy! " :)


Domaći softver

Poštovani gospodine,

Ukoliko me sećanje ne vara, u Vašem prošlom mandatu ste govorili da je domaća softverska industrija naša velika šansa. Da li planirate da učinite nešto na unapređenju domaćeg razvoja softvera? Trenutno stanje u toj oblasti je jako loše i to nažalost uglavnom zahvaljujući lošem ili nikakvom tretmanu kod državnih organa. Paradoksalno je da se više pažnje (bar u zvaničnim izjavama) posvećuje taksi udruženjima nego softverskim firmama. Kako na uvoz stranog softvera ne postoji bukvalno nikakvo ograničenje, domaće softverske firme moraju da se bore u potpuno neravnopravnim uslovima. Da problem bude još veći, ima primera da Privredna komora (koju naravno svi plaćamo) pomaže distribuciju stranih proizvođača. Umesto bilo kakve pomoći, uvedena je izuzetno nepromišljena, stroga i skupa sertifikacija softvera za upravljanje fiskalnim uređajima, koja se nigde u svetu ne praktikuje. Posebna priča su neprestane izmene propisa koje zahtevaju složene izmene programa, a donose se u nerealno kratkim rokovima i prilagođene ručnoj, a ne mašinskoj obradi. Problema ima i previše, a ne čini se baš ništa na njihovom rešavanju. Da naglasim, većina ovih problema ne zahteva nikakve specijalne resurse (odnosno pare), nego samo malo dobre volje i rada.

Pozdrav, NB


Gospodine Djeliću...

Reko ste da stižu neki odgovori na postavljena pitanja. Gde su ??? Ja ih ne vidim. JBG. čovek se drži za reč...


1 pitanje za budućeg premijera

Poštovanje za gospodina Đelića i podrška za entuzijazam i energiju.

Pitanje:
Da li planirate i u kom roku da ukinete monopol zakonom zaštićenih srpskih belih medveda ЈАТ-а, Telekoma, Zastave i ostalih državnih monopolista višestruko štetnim za sve(visokim cenama, kočenjem razvoja i slobodne konkurencije, finansiranjem iz budžeta, korupcijom, partijsko-komesarskom upravom ....)?

Pozdrav i dobre želje da uspešno izađete na kraj sa usporenim narodnjacima/demagozima/'legalistima' svih boja i oblika.


monopol

Svaka čast na pitanjima. I mene zanimaju isti odgovori.
Mada mislim da nažalost možemo samo očekivati priču kako je npr. "Zastava" stožer metalsko-prerađivačke industrije i njen oporavak će pokrenuti ceo taj privredni kompleks...
A za Telekom će da kaže... hmmm, baš me zanima koji su argumenti za obranu Telekom-ovog monopola. (Čak ako bih probao da se uživim u ulogu Velje Ilića, ne mogu da se setim niti jednog argumenta, a koji može javno da se kaže.)


Ajmo, ajde...

Postovani g. Djelicu,

Molim da date odgovor na sledeca pitanja:

1. Sta mislite da uradite tokom svog mandata i u kojim rokovima?
2. I sta ako to ne uspete?

Imate li vi neko pitanje?

S postovanjem,

Aleksandar M. Djelic


Jedno pitanje u vezi nase politicke realnosti

Ako DS popusti u svojim principima na racun DSSa i dozvoli Kostunici ostanak na mestu premijera, to ce u mnogome ugroziti popularnost DSa na sledecim izborima na racun LDPa. To bi po mom misljenju vec na sledecim izborima moglo rezultovati voljom biraca po kojoj bi SRS i LDP imali vise od 50% u parlamentu. E bas me zanima ko bi tada pravio vladu, a bojim se da SRS ima vece sanse od LDPa da bude u toj vladi.
Zakljucak je da Djelic i DS ne smeju da odustaju od mesta premijera jer kao sto neko rece skoro "Sta se mislili vi gospodo iz DSa da smo vam dali glas zato sto zelimo da Kostunica ostane premijer?" Odgovor naslutite sami.
Sa druge strane, u bliskoj politickoj proslosti imamo iskustvo na sta je spreman Kostunica kada mu pripadne mesto "manje" vaznosti na politickoj sceni - obaranje vlade. Da to je jedan od rizika sa kojim ce DS morati da se suoci, jer docice isporuka Mladica, pitanje kosova ili bilo koja slicna "patriotska" tema na koju ce gdin Kostunica pred kamerama da izjavi "Pa cekaj, nismo se ovako dogovorili", sto ce mu dati legitimitet za prestanak podrske vladi.

Pitanje za buduceg premijera glasi:

"Kako bi ste se ukratko, odredili prema riziku da Kostunica obori vladu ne bude li bio zadovoljan pozicijom koja mu u ovom trenutku realno pripada?(a pod izgovorom patriotskih pitanja koja ce nastupiti u bliskoj buducnosti)"


Pravda

Postovani g-dine Djelicu,

Uvazavao sam gotovo u potpunosti vase politicko delovanje sve do trenutka kada ste vratili pare Karicu i to poceli da objasnjavate postovanjem zakona. A u ime kog zakona je doticnom g-dinu Bogoljubu omoguceno decenijsko potkradanje gradjana Srbije? Ono sto nije realizovano posle 5.oktobra a DOS je upravo to obecavao svima nama je PRAVDA...

Nadam se da cete, ukoliklo budete izabrani za premijera RS nastojati da obezbedite ono sto je najpotrebnije svim gradjanima Srbije a to je PRAVDA.


hehehe

jedini odgovor na 'Zidarove blogove je: ... i onda je mrmot zavio cokoladu...Bas mi je drago sto se i sreo sa svojim mentorom u najvecoj pljacki u istoriji covecanstva- privatizaciji i tranziciji u Rusiji, kako rece Zidar radili smo zajedno na reformama u Rusiji. kukuj nama ni pet Putina nam nece pomoci ako se on zacari sa svojim uciteljima.


schumare

a sta reci za Gdina guvernera centralne banke Izraela," dr Stenlijom Fišerom, verovatno najuglednijim makroekonomistom sa praktičnim iskustvom na svetu. On je bio glavni ekonomista Svetske banke, pa dugo broj dva MMF-a, te među prvih pet ljudi najveće banke na svetu, Sitibanke. On mi je predavao makroekonomiju na MIT i radili smo zajedno na reformama u Rusiji." Kakav je tek taj Rus, mora da je pravi naslednik onih iz 1917. kad je tih bilo oko 98% na svim kljucnim mestima


Božo gde si?

Nema Vas g-dine Božidare. Prestala su Vaša pisanija iz tudjine. Možda ne bi bilo loše da nam pošaljete neke odgovore odavle? Nemam ništa protiv Vas - dapače, ali me iritira ono dodvoravanje tipa: i ovo ću i ono ću samo da se popnem. Svaka čast na dobrim namerama, svaka čast na obrazovanju i poslovnom priznanju u svetu (pa i kod nas) ali daj te malo pažnje pitanjima iz običnog naroda. Verovali ili ne tu se nalaze suštine, biseri i realnosti. Tu pada veo tajne. Jer istina se voli samo kada je gola. Zar ne?


Ministarstvo voda i zastite zivotne sredine

Postovani gospodine Djelic,

Znam da Srbija ima vecih briga od vodoprivrede i zastite zivotne sredine. Medjutim, tragicno zaostajanje za EU u ovim oblastima me je motivisalo da Vam napisem ovaj komentar. U novoj vladi neophodno je formirati posebno ministarstvo koje bi se bavilo problemima voda i zastite zivotne sredine (takvo ministarstvo imaju Madjarska, Rumunija i Bugarska).

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0140&g=

http://www.meh.hu/english/government/members

http://www.guv.ro/engleza/guvernul/afis-ministere.php

Treba prekinuti sa dosadasnjom praksom da vodoprivreda bude “slepo crevo” Ministarstva poljoprivrede, a da zastita zivotne sredine, po ko zna kom kriterijumu, bude deo Ministarstva nauke.

Vec sest godina nema cak ni validnog predloga Zakona o vodama iako imamo direktive EU prema kojima treba da se upravljamo (Najznacajnija je direktiva 2000/60/EC (WFD - Okvirna direktiva o vodama)). Usvajanje Okvirne direktive o vodama predstavlja prekretnicu u razvoju evropske vodoprivrede. Po prvi put u istoriji Evrope izgradjena je jedinstvena strategija za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama. U rumunskom Ministarstvu zastite zivotne sredine i vodoprivrede cetrdesetak ljudi radi na primeni WFD, a u nasem ministarstvu samo nekoliko.

Ne znam za druge oblasti, ali sam siguran da nas u oblasti zastite zivotne sredine i vodoprivrede ceka ogroman posao ako zelimo sto pre u EU. Potrebno je sto bolje organizovati nase i onako slabe ljudske resurse i prionuti na posao.


razvojni put b. djelica...

izvinjavam se ako sam previse direktan, ali i mene intrigira lik i delo b. djelica, pa bih to pokusao da svoja razmisljanja rezimiram na sledeci nacin:

1. faza - prve dve godine mandata u djindjicevoj vladi
dok je radio svoj posao, nije se obazarao na politiku, branio se od umesnih i neumesnih napada - bio mi je simpatican u to doba.

2. faza - db masina
db ga je ubacio u masinu - namestili su mu ljudi neke ribice, rasturili brak... ocigledno je da su ga drzali u saci i da je radio ono sto su trazili od njega, zato je i vratio pare karicu.

3. faza - ulazak u politiku
od trenutka kada je resio da bude politicar, radi to sa puno strasti i pocinje da isplivava njegov pravi karakter - slozio bih sa g-dinom beckerom ('Pravi štreber koga su mangupi u školi zezali i on sad napokon dobio priliku da se pokaže kao "baja".')

u svakom slucaju, mislim da je kada se sagledavaju neciji postupci treba pratiti konkretne poteze i gledati put novca, jer sve se vrti oko novca, sve ostalo je zapravo dimna zavesa koja prikriva sustinu.


VOLEO BIH DA GREŠIM, ALI...

Ako ne formirate VLADU, pa makar i sa DSS-om, eto Vama i nama RADIKALA kao većine u PARLAMENTU. Zašto? Zato što ako dodje (kojim slučajem) do ponovnih izbora (zbog Vaše nesposobnosti da se dogovorite) SVI koji su glasali ZA vas, onda će glasati NAMERNO (iz očaja i protesta) PROTIV svih vas!!! To Vam JA G A R A N T U J E M !!!! Za razliku od Vas ja sam na zemlji i čujem i vidim (a i osećam) šta narod misli. VAŽNA NAPOMENA: Molim Vas kada se budete dogovarali obratite pažnju na NOVU SRBIJU. Vreme će pokazati da li sam u pravu. Da ih ne bi ovde ja naruživao, ako bilo koga interesuje šta imam da kažem o njima može videti na mom blogu: www.kriminal.mojblog.co.yu
A LDP-a se ne treba plašiti, po mom mišljenju. Ali da ja ne branim sada nekoga pa da me on sutra razočara - kao što je bilo prilike. NE PRIČAJTE VIŠE NEGO POČNITE DA RADITE NEŠTO - Dogovorite se već jednom aman-zaman!!!!


JA VI SE BOŽO !!!

Da li je tačno da je ovaj ''gospodin'' dole, koji još uvek radi kao generalni dir.J.P.''Putevi Srbije'' i svojevremeno odbijao da dostavi Povereniku za info.od javnog značaja podatke koji ukazuju na ORGANIZOVANI KRIMINAL, sada NARODNI POSLANIK U PARLAMENTU SRBIJE postavljen od strane NOVE SRBIJE ???!!!

Ako je to tačno onda SVAKA VAM ČAST !!! Ima li očiglednijeg ulaska kriminala u parlamentu od ovog?


Pismo predsedniku vlade Republike Srbije

Poštovani gospodine Đeliću,
svojim prihvatanjem kandidature za predsednika vlade ste me prelomili da verujem da bavljenje politikom nije jedna vrsta biznisa, već da postoji istinska želja da se napravi socjalno odgovorno i napredno društvo. Iskreno Vas duboko poštujem. Vaš patritski čin da zamenite svoju, blago rečeno, potpuno nezavisnu finansijsku poziciju sa predsedavanjem vlade u zbunjenoj Srbiji je za svako poštovanje.Drago mi je da ste Vi amanet srpskog heroja Zorana apsolutno pravilno shvatili.
Krenite odmah u akciju . Predložite gospodinu Koštunici da on postane ministar inostranih poslova, koji će pravnički i principijalno braniti interese Srbije i da od maja do novembra predstavi svoj koncept razvoja Evrope u evropskom parlamentu.Poslušajte njegov predlog nestranačke ličnosti za ministra pravde.
Predložite gospodinu Iliću da bude Vaš ministar unutrašnjih poslova .Uveren sam da će on svojim osećajem za pravednost i dobrim poznavanjem unutrašnjih prilika maksimalno kvalitetno odraditi posao.Gospodin Vlahović je idealan kandidat za ministra sporta .Njegov integritet će omogućiti pravednu privatizaciju sportskih društava.Gospodin Đilas bi Vam bio idealni kandidat za minstra lokalne samouprave.Gospodin Dinkić bi proces privatizacije javnih preduzeća odradio vrlo odgovorno i pošteno.Za ministra finansuja apsolutno sam siguran da će Vaš izbor biti najpavilniji. G-đe Dukić-Marković i Đinđić bi Vam bile izuzetni potpredsednici.
Glasači srpske radikalne stranke su najuplašeniji deo našeg društva , koji teško prihvata promene , potrebno je vreme da bi se oni uverili u potrebu za promenama.

Iskreno se nadam da će te uspeti da oformite vladu Srbije i želim Vam puno uspeha u radu.

S poštovanjem
Žarko Majstorović


Evo ti DOBRIH kadrova


Ako ti trebaju ljudi od ugleda i širokih shvatanja (mogućnosti) ti samo odaberi. Sa njima na čelu daleko ćemo dogurati - mnogo dalje nego što iko ovde može da zamisli.
A i da te podsetim: JAVI SE BOŽOOOOOOOO !!!! Ova ekipa radi na veliko a tebe te nema !!!!!!! Nisi se još ni javio a kamoli došao, a kada ćeš ne znamo! Možda i ne želiš ? www.kriminal.mojblog.co.yu


Postovani,

Malo kasnim sa komentarima,ali za moje pitanje nikad nije kasno.
Ukidanje poreza na kupovinu prvog stana.Bliza stvarnost ili?


umerenost!!!

Srbiji treba sve osim umerenosti u situaciji u kojoj smo!


G.Đeliću...

....hoćete li ostati u DS-u ako vaša stranka ipak za premijera izglasa Vojislava Koštunicu?


O veliki Godo! Hoces li se

O veliki Godo! Hoces li se ikada javiti ... ... ... ... ...


Demonstracije prerasle u

Demonstracije prerasle u nasilje
Anamari REPIĆ, Radio Slobodna Evropa

Sedamdeset osoba povređeno, a 13 uhapšeno - bilans je protesta koji je u Prištini organizovao pokret “Samoopredeljenje”, protiv plana za status Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija. Kada je više hiljada demonstranata krenulo ka Vladi i Skupštini, policija je upotrebila suzavac.

Više od sedamdeset lica je povređeno kada su pripadnici Kosovske policije upotrebili suzavac na demonstracijama koje je organizovao pokret “Samoopredeljenje” protiv plana izaslanika UN Martija Ahtisarija za rešenje statusa Kosova. Policija je intervenisala kako bi rasterala demonstrante pošto su neki od njih pokušali da probiju kordon policije i dođu do sedišta Vlade i Skupštine Kosova. Prilikom te intervencije 13 demonstranata je uhapšeno.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Elsani je potvrdio ove informacije i dodao da se za sada ne zna koliko je policajaca povređeno. “Protest se pretvorio u nasilje i policija je morala da reaguje pošto su demonstranti, iako prethodno upozoreni, počeli da uklanjaju barikade i kamenicama gađaju policajce. Policija je upotrebila suzavac i tada je došlo do sukoba”, izjavio je Eljsani, dodajući da je policija reagovala kako bi sprečila da se demonstranti približe Vladi i Skupštini Kosova.

Portparol Vlade Kosova Uljpijana Ljama izjavila je da je policija reagovala u skladu sa situacijom. “Policija je bila profesionalna i odgovorila proporcionalno samo u trenutku kada je nekoliko demonstranata pokušalo da sruši barikade oko zgrade vlade”, kazala je Ljama i dodala da je proces rešavanja statusa na pravom putu te da nema razloga za protest.

Više hiljada građana protestovalo je na centralnom gradskom trgu Skenderbeg, upozorivši da je Ahtisarijev plan u saglasnosti sa planovima Beograda i da ne vodi nezavisnosti Kosova. Demonstranti, koje su predvodili lider Samopredeljenja Aljbin Kurti i aktivista Adem Demaći, uzvikivali su parole protiv Ahtisarijevog plana i Pregovaračkog tima Kosova, te tražili odlazak misije UNMIK-a.

Aljbin Kurti je izjavio da Ahtisarijev plan ide u prilog Srbiji, a posebno delovi koji se odnose na decentralizaciju i zaštitu pravoslavnog kulturnog nasleđa. “Ahtisari je doneo paket ali u njemu nema nezavisnosti. Ovaj predlog daje autonomiju Srbima unutar Kosova, a Kosovu autonomiju unutar Srbije”, rekao je Kurti, koji je članove kosovskog Pregovaračkog tima nazvao obmanjivačima, koji ne žele nezavisnost već samo da se održe na vlasti.

Protest je počeo u 14.00 a demonstranti su se razišli u kasnim popodnevnim satima. Tokom protesta na glavnim ulicama Prištine, ispred institucija Kosova i sedišta misije UN bile su raspoređene dodatne policijske snage. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je prethodno izjavio da “građani imaju pravo da protestuju, ali nemaju pravo da destabilizuju Kosovo”.


Igra u rukavicama..

Lepo je štititi ruke od prljanja i, na neki nacin, biti zaštićen od onoga što činimo, ali, da bi se nešto napravilo stvarno dobro, rukavice se moraju skinuti..


.

.


Gardijan

U pravu je novinar Gardijana kad za radikale kaže da su beskompromisna nacionalistička stranka i kad konstatuje da oni imaju najveće šanse da konstutuišu Vladu. Strani novinari su uvek tako dobro obavešteni, a ne kao naši koji se ne usuđuju da stvari nazovu pravim imenom i daju preciznu analizu situacije u zemlji. Ovo je uzor objektivnog novinarstva i primer kako treba postavljati pitanja jednom političaru. Sve pohvale novinaru. Nikada nećemo ući u Evropu dok ne budemo imali ovako kvalitetan novinarski kadar.


Gde si se denuo B O Ž O O O O O ?!!!!!!

Čoveče šta radiš ? Jel si dobro? Pretpostavljam da nisi baš onako kako smo mi ( RAJA... Paja i Vlaja)? Krenuo si u BLOGERAJ MARATON a pade posle prve najezde pitanja. Ako si se popišmanio, pa kaži nam da znamo. Da bar ono što jedino imamo (vreme) ne trošimo uzalud. Mada kako god da okreneš uzalud nam je u ovakvoj državi prošlo vreme. Jedino vlast zna za šta živi.


Pozdrav svima:) Postovanje g.Djelicu

Postujuci zelju moje drage Ivane (ipak zene vladaju tj. ljubav prema njima) evo jedan mali komentar na komentar tj.intervju.Ceo ovaj razgovor je deo politickog delovanja svih stranaka i partija koje jedino za cilj imaju porast politickog uticaja sopstvene stranke/partije zarad finansijskih interesa vodecih ljudi i finansijera u svakoj stranci ponaosob. I dalje fabrikovanje lidera,koje je u toku, bice nam takodje bezuspesno kao i sve ostalo cega se, sudjeni nam baksuzi, prihvate. Kako sam imao priliku da upoznam nacin rada skoro svih partija i stranaka na vlasti, osim radikalne (koja nikad dosad nije bila na efektivnoj vlasti), mogu sa sigurnoscu da zakljucim da su sve vlade i stranke, od 1990 god. do danas zastupale interese ratnih profitera, siptarskih, crnogorskih i vojvodjanskih separatista i kriminalaca (sada samoprozvanih tajkuna) i to tako sto su donosile nakazne i nesprovodive zakone i sto nisu donosile zakone koji su trebali da uvedu evropske i americke standarde u vezi provere porekla imovine, naplate poreza i sankcionaisanja neplacanja, da zastite ekonomiju nase zemlje, da zastite zdravlje nasih gradjana (pa jedemo smrznutu i otrovima zagadjenu hranu koja je zabranjena u razvijenim zemljama evrope)a ne da omoguce kriminalcima, koji uvoze takvu hranu, a cak izvoze nasu zdravu, da pritom, na stetu svih gradjana ostvaruju ogromne profite, sto sve naravno ne interesuje medije. Da ne zaboravimo laznu brigu za gradjane Panceva tajkuna koji se bogate od nafte i otrova same te rafinerije.Takodje ne da nisu zastitile (vlade) medjuljudske odnose nego su cak, pogotovo LDP, DS i manjinske stranke precutno ili javno podrzavale fasisticke pokrete kao sto je madjarska fasistcka partija "pokret 64 zupanije" i sl. i tiranije opstinskih vladara po Vojvodjanskim opstinama (koji samovoljno i protivustavno donose npr. odluke o tome da se iz plata nesrecnih gradjana izdvaja novac za projekte od kojih ce se u krajnjoj liniji oni sami obogatiti ). Naravno ceo ovaj proces je pracen proterivanjem i uklanjanjem svih inteligentnih, slobodoumnih i produktivnih ljudi kojima deviza nije "Sto gore to bolje". Vidimo da su u sudstvu, tuzilastvima i policiji demokratski kadrovi "iz Kragujevaca" pa ovo stanje ne treba da cudi.
U spoljnoj politici su nam lepo, stapom i sargarepom kolonijalne supersile objasnile da zele da vide protivzakonito raskomadanu drzavu Srbiju- "kao nagradu albanskim teroristima koji su srusili Milosevica". Uplasio sam se jednom prilikom da ce demokratske kolonijalne sile ( SAD, Velika Britanija, Holandija, Nemacka, Francuska ili Austro-Ugarska) reci kakva to njima roba treba, da bi je kupovali od Srbije ili ostalih zemalja na planeti. Strah je bio neopravdan. Njima je potreban samo haos, prodaja oruzja, separatisticki i teroristicki pokreti sirom sveta i samo iz razloga da dodatno eksploatisu sirovine, radnu snagu i ostala prirodna bogatstva svih drugih zemalja.
Ne ocekujem da ce se na ovaj moj komentar odgovoriti kontraargumentima. Pre ce biti "demokratski" obrisan, sto se desava i sa zaista demokratskim ljudima u Srbiji. Neka nam je Bog na pomoci, iako sumnjam. Proterali smo skoro sve njegove ljude (natprosecno inteligentne).


10 pitanja za Djelica

The only comment and request is :
I beg u Mr. Djelic do not ever never let that zomby of Kostunica be Prime Minster ever again. He's done enough evil ,being an evil himself, to this unhappy country of Serbia proper. U can make other compromises with DSS, but about this position there should be no compromise , no , no ,no. And no more elections Democrats have to make government and rule , that's it.
As for Kosovo, we had enough of that , we young ones just do not care about it, we care about education, jobs, wok and travel like any other European member. We care about Europe , about becoming a member sooner then sooner, like yesterday .
Hope u got it!


Kad ja tamo a ono medjutim

Gospodine Djelicu da li vistvarno mislite da cu ja nastaviti da stedim u "Meridian banci" ukoliko vi prepustite mesto premijera Kostunici..... mislim stvarno
Najbolje zelje


Moderatoru

Izbaci bre ovog Đelića sa bloga,taj ionako ne piše ništa osim promvisanja samog sebe.
Isti tip kao i Gazda Jezda sa belom lulom u kandidaturi za predsednika....

Osim svojih ružnih slika sa ČETVRT NOBELOVCIMA i SAMOHVALISANJA
ovaj "VIP" nema ništa pametno da kaže osim kako će dovesti u Srbiju ovog ili onog.

Ako je i od Seljačkog (agrarnog) bankara MNOGO JE.


Dobro sam odlucio

Dvoumio sam se na prethodnim izborima za koga da glasam. Dilema je bila DS ili LDP.

Najjaci argument DS-a bila je kandidatura Bozidara Djelica za mesto premijera. Ipak odlucio sam se za LDP. Pokazalo se kao dobro jer sam tim potezom postigao dve stvari. Nisam glasao za Kostunicu kao premijera a glasao sam za Djelica kao premijera.

Evo sada posle toliko vremena DS je izigrao Djelica sto me ne cudi jer sam u toj stranci bio i znam na sta lici iznutra.

Sada vise nisam ni u jednoj.

Iako Djelic nije bio kandidat LDP-a, jedino LDP i dalje stoji cvrsto iza njega kao kandidata za premijera.

Nadam se da cete gospodine Djelicu i vi odluciti na pravi nacin i napustiti stranku koja vas je izdala a koja se i inace i u unutarstranackim i u medjustranackim pitanjima vodi iskljucivo sebicnim interesima.

Ako zelite da nastavite putem pokojnog premijera Zorana Djindjica onda osnujte svoju stranku ili se makar uclanite u LDP.

DS sada i DS onda imaju malo toga zajednickog. To je svima jasno, siguran sam i vama.

Zao mi je tamo jos sjajnog i divnog coveka gospodina Vlahovica. Ostali su manje ili vise slicni onima protiv kojih su se toliko dugo borili.


KAD SE MAJMUNI ŠIŠAJU

Ako niste, g-dine Božo, do sada čuli za onu staru, srpku, narodnu, epsko-junačku, modifikovano-dečiju, elem- umotvorinu, koja u raznim modifikacijama glasi: KAD NA VRBI ZASRBI, LIMBURGA MESECA KAD SE MAJMUNI ŠIŠAJU, KAD PRDNE KVOČKA... itd, etc... rado ću vas obavestiti o sledećem:
1. Vi će te gos'n Božo biti premijer, to jest prajministr ove naše napaćene Srbije, otprilike baš u to vreme-KAD NA VRBI ZASRBI, LIMBURGA MESECA KAD SE MAJMUNI ŠIŠAJU, KAD PRDNE KVOČKA
2. Šanse da Vi, veseli Božidare, budete gorepomenuto, a za šta ste se očigledno silno napržili, su indentične šansi da Srbija bude prvak Sveta i ostatka Vasione u, recimo, hokeju na travi, iliti pljuvanju u dalj. Ovo poslednje (pljuvanje) bi možda još i prošlo, ali Vi kao premijer, bože, Božo, sačuvaj.
3. I da ne pomislite da mi ta ideja nije simpatična, daleko bilo, čega se sve nismo nagledali u životu, ovo bi još bilo simpatično, što reče neko, pravi crtani film... ali čovek u životu treba bar sa obe noge da stoji na majčici zemlji, ako mu je već glavudža u oblacima.
4. I što je najgore, prosto da čovek umre od smeha, da nije tužno, i da se ne razbija po našim glavama: apsolutno sam ubeđen da su od samog početka svi, ali baš svi, koji su Vas predlagali, znali da od svega toga nema ništa, do jedino Vi.
5. Mogli su bar ovi koji su predlagali, da za razliku od 44. po redu kandidata (Vas nejaki Božojica), predlože bar 31.-Vlahovića, ili 23.-Pitića, ili bar 13.-Janjuševića (ups!)... ili neko žensko da bude pandam sadašnjem premiijeru...ali NE!, znao je Tadići šta radi, znao je da nemože da dobije ministarstva sile ako izbaci najboljeg kandidata, i zato je poturio Vas. Ali o tome toliko, to su vaši unutrašnji problemi... a svaki unutrašnji problemi se na kraju završe, ili sa dijarejo, ili sa gasovima, ili u najboljem slučaju sa žgaravicom i podrigivanjem. U svakom slučaju SMRAD!
6. I na samom kraju...nemojte mi se mnogo sikirati i sekirati,... imaćete Vi mili moj Božice, šansu za neku drugojačiju drpačinu, pa makar kao ministar ekonomije i ekonomija, tu ste se već razradili (biće još Karića i karića... a možda i po neki p...čić)
7. Neznam kako će samo reagovati m'sje D'Inkić de Ciprus.. ali to je neka druga priča, i neki drugi put.
8. I baš na kraju, kako reče dobri Dositej:
Pamet u glavu, i dupe uza zid, (ex)poštovani gospodine Djeliću... ili se bar prijavite na ubrzani kurs koji, čujem, specijalno za vas organizuju Vuk Bojović i Pajković akademija, KAKO I KAD SE MAJMUNI ŠIŠAJU


GOLE ČINJENICE !!!

Šta ovde nije jasno ??!!


www.kriminal.mojblog.co.yu


Bozo...?

..PA GDE SI TI ...NEMA TE DA SE JAVISH, DA POPRAVISH SLABU IZ....vladanja ?


Nekoliko pitanja

Gospodine Djelicu,
veceras (nocac ili kako god zelite) 16.05. u 00:58 minuta za Vas imam nekoliko pitanja.

Kako se osecate kada iza svog imena procitate vicepremijer?

Ovo pitanje Vam postavljam jer ne znam kako ja da se osecam posto sam za Vas glasala da budete prvi a ne drugi!

Kakav je osecaj rukovati se sa ljudima koji su Vas "u zaru politicke borbe" etiketirali na najprimitivniji nacin?

Da li i na Vas ministarska a moze i vicepremijerska fotelja ima magnetnu privlacnost? Ili postoji neko realno i racionalno objasnjenje za ovakvu Vasu odluku. (fraze tipa: da zelite da pomognete Srbiji ili svojoj zemlji ili ... - nisu odgovor koji u ovoj situaciji ocekujem od Vas, niti su Vasi "saigraci" ljudi od kojih se to ocekuje)

Gospodine Djelicu da li Vi sebe zaista vidite u ovom ministarskom timu? Da li Vi verujete u svoje saigrace? Da li su to ljudi koji su na Vasem nivou? Da li mislite da ce razumeti Vasu "asistenciju" (ovo je kosarkaska metafora i nadam se da cete je razumeti). Da li mislite da ce Vam pojedini clanovi novoizabrane vlade dodati neku loptu da Vi poentirate?

Mislim da je ovo dovoljno pitanja za jednu noc. Nadam se da cete naci vremena da mi odgovorite ili da barem pronadjete dovoljno vremena da o nekom razmislite kada se sledeci put budete pogledali u ogledalo (jedan na jedan). Samo nemojte da to bude pred sledece izbore.


Djeliću...

Niste mi nešto za politiku.
Mnogo ste emotivni, i ne znam, nekako...
Čula sam Vaš komentar da bi trebalo da se radujemo što ste zaradili novce...
Ja se radujem.
Ali ne može se to pričati u zemlji gde vlada veliko siromaštvo!
Kompas!


Informator

Sudjenje DRUMSKOJ MAFIJI počinje 28.maja 2007.
Ako uzmemo u obzir sve poruke političara upućene na račun borbe protiv korupcije i kriminala, pogledajte moju temu KRIMINAL U DRŽAVNIM ORGANIMA na forumu PARLAMENTA Srbije i datum njenog objavljivanja: www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/forumi/forums.asp?Page=3&ForumId=8
E sada ja Vas pitam: Zbog koga (čega) ste dozvolili odliv ogromne sume novca iz državne kase, kada ste sve to mogli da sprečite još početkom 2005.godine???!!! Samo da podsetim ja zbog sveobuhvatnog angažovanja na toj temi NE RADIM u J.P.''Putevi Srbije'' već godinu ipo !!! A Velja preti (po novinama) da će obarati VLADU R.Srbije ako mu neko dirne dir.J.P.''Putevi Srbije'' Branka Jocića www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/maj/18/V-01-18052007.shtml
Šta sada ???!!!


Fency

Fino je biti fancy.. totalno ste nerealni... vadikali su uzas.. a i Vi ste tu negde.
Posle kukate sto ljudi glasaju za radikale..ccc
U tripu ste da su svi u Srbiji japij-i, e pa nisu!!!

Ima posla u Srbiji, za mlade ambiciozne.. pitam se sta je sa ostalima??? (Starijim koji su ostale bez posla, itd)

Dodjite u Kikindu, da vidite kako ljudi propadaju.. neki su na ivici siromastva.

Sramota!


Kako dobar opis.. :)

Izbaci bre ovog Đelića sa bloga,taj ionako ne piše ništa osim promvisanja samog sebe.
Isti tip kao i Gazda Jezda sa belom lulom u kandidaturi za predsednika....

E stvarno si car!!!!!!!!