Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Privatizacija, kako to gorko zvuči?

Ne znam odakle da krenem, ali ne odustajte.

Evo sve tri mogućnosti. Jedan logičan početak je 2002. godina i pitanje urednice vesti da li bi mogla da se napravi neka priča o privatizaciji Zvezde i Partizana...

Drugi, ništa manje smislen, 2004. godina, priča o mogućnosti da izvesni Rusi uz blagoslov Džajića ulože spektakularne pare u FK CZ i načine evropskog giganta...

Treći bi mogao da bude tekst sa b92.net/sport, objavljen pre nekoliko dana. Ovaj tekst.

Redom, za treći početak objašnjenje nije potrebno, drugi bi se sveo na 'izvor' (NIN, videti pod 'Treći metak'), a prvi na tipičnu ovdašnju priču.

Snimio sam tada izvesnog gospodina Marinkovića, genseka Zvezde, izvesnog gospodina Zečevića, genseka Partizana i profesora Cerovića sa Ekonomskog fakulteta. Prvi bio protiv privatizacije, drugi bio za, treći odmeren, analitičan i neopredeljen.

Prošlo je pet godina. Partizan je u međuvremenu odigrao jednu Ligu šampiona, dve Lige UEFA i sada je na nuli. Novom početku, nigde, u povoju, birajte sami...

Zvezda je imala problema i, već neko vreme, put kojim ide, ne tako loš, rekao bih...

Kada se priča o privatizaciji nekako se svi sete da su to Naše svetinje, Deo istorije, Više od firmi, da bi bilo strašno prodavati ih tek tako. Nije strašno prodati telefoniju, Politiku, bioskope, Sartid, cementare, pivare, Knjaz Miloš, to je deo tranzicije, logičan segment ekonomskog razvoja... nemam ništa protiv.

Ali svetinje? Šta ćemo sa njima. Da neko pita navijače, one koji vole sport (samo slučajno je priča o fudbalu), one kojima je vazduh na stadionu čist, a kotrljanje lopte zabava... mislim da bi procenat glasova 'Za' bio ogroman. Ne mislim, znam.

Nisu se nešto radovali ni po belom svetu kada su gazde ulagale novac u klubove, bilo je raznih protesta, osnivani su novi 'matični' klubovi, svakav je cirkus viđan. I ima i tu logike.

Ali, ti što su se bunili sada sanjaju nove titule prvaka Evrope, gledaju svakog vikenda najbolje fudbalere sveta, nose dresove i šalove, na poslu pričaju o dobrom fudbalu... I sigurno je mali milion razloga protiv potpune komercijalizacije fudbala ali rezultate imaju samo oni u koje se ulaže novac.

Sasvim konkretan novac o kojem razmišljaju sasvim konkretni vlasnici.

Pa sada, za ili protiv, meni se čini da drugog puta nema. A vi vidite šta ćemo...


stvari su

sasvim jasne.Mislim da gospoda iz nasih klubova sa svojom svitom plivaju na ovom statusu.Pa koji bi im bio interes da sada uleti neko sa keshom i pocisti svo djubre koje je ostalo za njima pilicarima,isplivalo bi tu puno papira,isplivali bi neverovatni podaci,npr koliko su igraca partizan i zvezda prodali za 15 godina i koliko je tu parica oprano,isplivali bi ugovori "na rec" sa turcima,irancima,a vidim u poslednje vreme sve popularnije razne kinesko-koreanske kombinacije,bliskoistocne,itd,..pa cekaj Milose,cekaj,malo da ubacimo papire u vesh masinu i da se svi kolektivno operemo,cekaj da nam na izborima ispadne najbolja kobinacija za pranje.."jos par procenata i smiricu se,majke mi"


Neka Lotar Mateus kupi Zanparti!

Ne bi nuzno moralo da zvuchi gorko kada bi se ovde pravili dobri zakoni koji se, gle, istinski sprovode.

Ne znam kako stvari stoje kod onih iz Rupe (neshto cvile u dugovima i "valjaju" sve shto nije totalno kljakavo), ali u uslovima sveopshteg gesedamnaestovskog vacarenja, tandem Zeka und Bjeka se sasvim dobro snalazi.
Pa josh kad uzmemo u obzir i zimski "transfer" - pojachanje iz FK DSS u vidu sportsko-politichkog komesara, jasno je da pomenutom paru podjednako odgovara ovaj "poslovni" ambijent, kao i onaj miloshevicevski, kada su "Partizan" proglasili svojom babovinom.

Naravno da u takvom politichko-ekonomskom meshetarenju nema ni govora o nekakvoj valjanoj privatizaciji, principima slobodnog trzishta i jednakih uslova za sve.

I nema nikakvog razloga da fudbalski biznis, koji je vec godinama u stravichnoj ekspanziji shirom sveta, ne moze da prodje jedino u Srbiji.
Uz izvesno regionalno povezivanje (jer lokalne lige su do bola besmislene), zar ne bi vredelo uloziti 10-15 miliona evra u akcije Partizana, josh toliko u nekakve igrache? To je investicija koja se redovnijim (i osrednjim) ucheshcem u Ligi shampiona da vratiti u roku od godinu do dve dana.


privatizacija?

Da, ali u drzavi u kojoj postoji zakon o poreklu imovine. U ovakvoj kao sto je nasa to je sve jedno.


privatizacija

Te privatizacije ce biti ciste bas kao i privatizacija b92.


I sta je zakljucak po tebi?

I sta je zakljucak po tebi? Treba da se ide u privatizaciju. Ok. Slazem se. Ali zar ne mislis da je problem malo dublji, kao i resenje od same odluke da nesto treba uraditi.

Ajde ovako. Prvo, jednom jasno i glasno treba reci da srpskim fudbalom vlada mafija. Ko je od vas novinarcica sa ugledne nam televizije imao muda da do sada izjavi da je to tako javno u svojim emisijama? Koliko ste redova teksta napisali i objavili recimo samo u toku sablje kad su isplivali ugovori Lazovica i ekipe sa pojedinim 'menadzerima' iz zemunskog klana? Da li je objavljena i jedna analiza u vezi cinjenice da nema prvoligaskog kluba koji na nekom semaforu u Beogradu nije izgubio predsednika ili nekog od clanova uprave? Ali ajde da kazemo da je to sve bezveze i da u tome ima po malo istine, ali ne previse i da stanje ide na bolje, da su tribine sve punije, etc...

Da se ne lazemo...nije problem toliki doneti odluku o privatizaciji, veci je problem resiti se ljudi koji su se ukorenili u klubovima i savezu. Problem je drugim recima mnogo dublji. Niko nije toliko nenormalan da ulozi novac u klubove i da mu jedina nada za bilo kakvu zaradu budu ulaznice. Da bi ulozio kintu kupac mora da ima sredjeno stanje u ligi, da zna da ce utakmice da prati makar 10-ak hiljada ljudi, da zna da niko nece moci da zavrsi sudije iz kola u kolo, da nece biti dogovora izmedju klubova koji ce ih drzati u ligi ma sta da se desava izmedju njih, da zna da u zemlji postoji jos klubova osim dva koji zanimaju nekog osim rodbine igraca. Prilicno je bitno i da taj narod koji bi da dodje da gleda fudbal ima kintu da da makar 10 evra za kartu za prvoligaski mec, da zna da ce svaka budala koja se pobije oko terena, na terenu, utrci na teren, gadja bakljom igrace ili druge gledaoce, da zavrsi u zatvoru na makar par meseci dok se ne otrezni.

I odakle krenuti...mozda od ukidanja fudbalskih takmicenja u Srbiji na izvesno vreme, pa sve iz pocetka. Fudbal je samo posledica opsteg stanja u zemlji, a neko bi trebao da objasni kako to da recimo Bet365 dopusta live kladjenje na utakmice albanske lige, a da nasu ne nudi ni jedna kladionica na planeti, dok istovremeno se 'navijaci vracaju na stadione, a prvenstvo je regularnije nego prosle godine'. Ne bi bilo lose ni da istrazite znacenje pojma regularnije, posto nisam znao da nesto moze da bude regularno, regularnije i najregularnije, vise sam verovao u regularno i neregularno.


Ne znam zbog cega...

... si toliko ljut na nas, novinarcice, i spreman da vredjas.

Vecina klubova Prve lige ima predsednike koji ne ginu na semaforima, a o predsednicima Bezanije i Zvezdare bilo je dosta reci, ako ne gledas 'selektivno' programe ove kuce.

Reci da je neko mafija, a ne biti u prilici da tako nesto dokazes, jeste prilicno problematicno.

Kao dokaz tome da je bitka koju predlazes sumanuta je ono sto (ako te zanima) pratis kroz izvestaje iz Specijalnog suda.

Mnogo toga neregularnog i potpuno loseg ima, bez dileme.

Sigurno bi mogao da navedes brojne primere kada sam (ili neko od mojih ovdasnjih kolega) pisao/pricao o tome da "stanje ide na bolje, da su tribine sve punije, etc..."

Cilj jeste da se pokrene sto vise tema i da se dodje do (barem nekih) resenja. Ne sumnjaj da meni taj zdrav i normalan sport nedostaje najmanje koliko i tebi.

Pozdrav.


Pitanje ?

Dragi kolega Ssaranovichu,

Imam jedno debilno pitanje. Nisam sportski novinar, mada volim sport, i slabo poznajem protoke novca u nassem fudbalu kao i vechina gradjana, ali me zanima koliki su "trosskovi odrzzavanja" kluba tipa Zvezda ili Partizan ? Imass li konkretnu cifru, ili makar nagadjass ?

Odbijam da poverujem da se novac od prodaje igracca trossi iskljuccivo na komunalije, a da se ne kupuju novi, niti se sredjuju stadioni. I kako uopsste likovima iz fudbalskih klubova uspeva da utaje toliko lovu koja, po mom missljenju, sigurno pretekne ? Imaju li oni neki PIB, raccun, izvesstaj....


Nemci

Apropo tvog ranijeg teksta o dresovima fudbalera, Nemci nose bele dresove zbog pruske zastave, koja je bila bela s crnim orlom i dve tanke crne trake na vrhu i dnu.


Bojim se da cemo morati da

Bojim se da cemo morati da pricekamo. Al da se ne radi nista, nije bas tako.
Pocetkom meseca je oglasena prodaja FK Smederevo, a pocetna cena je procenjena na oko 20 mil evra?!??!? Za to kupac dobija stadion i pravo koriscenja 5 hektara terena i akcionarsko društvo za trgovinu i sportsku delatnost FK "Smederevo". Početna cena ne obavezuje kupca, tako da je moguće ponuditi i manji iznos.
Rezultat cemo cekati do 8.marta.
A onda jos malo da se strpimo da Mladica ispratimo za Sheveningen, da stvar s Kosovom "legne", da se NIS privatizuje u medjuvremenu da se donese dugoocekivani zakon o sportu koji bi omogucio koliko toliku transparentnu privatizaciju. A do tad da nam se ne dese neki novi izbori.


Ma nisam ja ljut sto je

Ma nisam ja ljut sto je stanje u fudbalu takvo...ljut sam sto je stanje u drzavi takvo.
Sorry ako te je uvredilo to sto sam vas nazvao 'novinarcici', ali si i samim postom to potvrdio. Jedna od uloga nekog ko sebe zeli da nazove novinarom je da bude izmedju ostalog i istrazivac, da pronalazi anomalije u drustvu, ukazuje na njih i svojim istrazivanjima nudi i dokaze. Siguran sam da imate dovoljno teoretskog znanja da znate kolika su sila novinari u svetu. Ali oni su se sami izborili za to, nista im nije na tacni poklonjeno. A potvrdio si u postu jer kazes da moras da imas dokaze da nekog optuzis da je mafijas. Slazem se. Ali da bi dosao do dokaza sto je izmedju ostalog i tvoja uloga moras da imas ono o cemu sam pisao. Ima li recimo Brankica dokaze? Nije ih nasla okacene na drvetu. Pricali ste o Bezaniji i Zvezdari...ali tek pomalo i tek kad nakon sahrana. I sad ispadose samo oni mafija jer za ostale nemamo dokaze, a pomenucemo da se suskalo kad i oni zavrse u nekom obracunu. Jel treba da podsecam na Jusu Bulica, eto vam jos jednog prvoligasa na kog zaboraviste, Arkana da ne pominjem?
Ali nije poenta u tome. Ne krivim ja vas sto vam je frka, to je potpuno normalno i naravno da treba biti pomalo i lud upustiti se u rat sa takvim ljudima. Krivim vas sto folirate javnost ukazujuci na probleme koji su samo posledica, a ne uzrok stanja. Kakva crna privatizacija...ona ce se desiti kad se uzrok problema otkloni i nikako nije bitna niti je moguce resiti bilo sta sa njom, da ne pricam da je u ovim uslovima totalno nerealna. Znaci manite se ukazivanja na nebitne stvari ako vec nemate hrabrosti da ukazete na ono sto je kljucno.


Prica o klubovima i njihovoj privatizaciji

je jako zamrsena. Sportski klubovi u Srbiji su inace registrovani kao udruzenja gradjana tako da se zapravo radi o nekoj vrsti NGO-ova koje se bave fudbalom, kosarkom ili nekim drugim sportom. U toj situaciji se ne zna ni sta se zapravo prodaje niti ko bi to zapravo trebalo da bude strana koja prodaje jedan klub. Stadioni su tek posebna prica. Naime, da li iko zna kome oni zapravo pripadaju? Da li je Marakana zaista Zvezdin stadion? Da li je stadion u Humskoj zapravo vlasnistvo Partizana? Odgovor je ne. U to su se nedavno uverili Svajcarci koji su imali nameru da sa Partizanom sklope ugovor o izgradnji novog stadiona na temelju starog gde bi njima pripao poslovni prostor koji bi tu bio napravljen. Cela prica je zastala jer je Svajcarcima bilo jako tesko objasniti ciji je stadion i zemljiste na kojem se on nalazi.
Inace, i Crvena Zvezda je ovih dana pregovarala oko sredjivanja Marakane. Koliko sam cuo u igri je bila kupovina novih ulaznih kapija na stadionu (istih onih koje se koriste na stadionima na kojima je igrano SP u Nemackoj) koje bi omogucile bolju kontrolu ulaska na stadion (novi sistem karata koji onemogucava falsifikovanje) kao i bezbedniji izlaz u vanrednim situacijama. Dokle se sa tim stiglo ne znam.


(Ko je smislio ove glupave naslove?)

Da bi neko uopšte poželeo da uloži svoj novac u fudbalski klub u Srbiji potrebno je za početak da postoji volja da se u tom mračnom svetu fudbala sprovede istraga, te da padnu neka hapšenja a po mogućstvu i presude, kao i da se reši pitanje imovine, predloži i izglasa Zakon, koji bi imao za cilj da spreči bilo kakve malverzacije, a koji bi na kraju trebalo za promenu i da se primenjuje.
Obrni okreni, sve se svodi na to da je čistka u fudbalu jednako opasna, i za sad nemoguća, kao i čistka u DBu.

Ovo nije posao za sportske "novinarčiće" (ironija!), no za Brankicu i ekipu Insajdera :)


Na nekoj televiziji sam cuo

Na nekoj televiziji sam cuo da detaljnu istragu o poslovanju klubova u nasem fudbalu i celokupnoj organizaciji ni BIA ne bi smela da sprovede. To samo govori koliko je tu temetiku opasno ozbiljno istrazivati. Opet, vecina sportskih novinara gleda kako da se dodvori nekom klubu ili samom savezu, kako bi na njihov racun putovala, ukoliko ih maticne kuce ne salju na utakmice u inostranstvu. Na kraju, a to je i najvaznije, ko moze da garantuje bilo kom novinaru koji bi zapoceo neko detaljno istrazivanje bezbednost, odnosno da nece da zavrsi izresetan na nekom semaforu. Ako uzmemo u obzir, da ni jedno ubistvo vlasnika fudbalskih klubova nije reseno, da se ubistvo premijera razvlaci po sudu vec skoro cetiri godine, ne verujem da bi se neko mnogo potresao kad bi stradao neki novinar zbog svog istrazivackog rada. Cini mi se da do sada ni jedno ubistvo novinara nije rasvetljeno.
Pivatizacija je neophodna, jer bi ona bila spas za nas fudbal. Medjutim, i tu se mora biti veoma pazljiv. Tu se obavezno mora ispitivati poreklo kapitala, a ja bih se zalozio da nase firme ne mogu da ucestvuju u tim privatizacijama. Mozda je to zakonski neizvodljivo i nekorektno, ali da li Miskovic treba da kupi jedan od dva nasa najbolja fudbalska kluba i da na taj nacin i zvanicno postane apsolutni vlasnik Srbije. Ili imamo slucaj Karica i njihove epizode u Zemunu. Skeptican sam prema dobrim namerama srpskih biznismena. Vise verujem da bi im klubovi dobro dosli kao paravan za pranje para.
Onda, nekako sve to sa privatizacijom zvuci nestvarno, kada se uzme u obzir da Dragan Dzajic figurira kao moguci ministar sporta. Njegovi fudbalski kvaliteti se ne mogu osporiti, cak ni upravljanje Zvezdom do 1992. godine. Ali, od tada on je samo uspeo da Zvezdu dovede do prosjackog stapa, a kao najveci uspeh moze mu se priznati renoviranje svlacionica i WC-a na severnoj tribini. I umesto da taj covek objasni kako je moguce jedan klub dovesti do ivice propadanja, da malo razjasni tokove novca, da kaze koliko je to klub igraca prodao i gde su recimo zavrsile pare od Stankovica ( 22 mil. DEM ), Drulica ( 26 mil. DEM ), Bunjevcevica ( oko 10-11 mil. EUR), on ce mozda da zasedne u ministarsku fotelju i da resava jedno ovako slozeno pitanje.
Iz nekih razgovora sam saznao da otprilike oba nasa najveca kluba trose na godisnjem nivou oko 10 miliona evra. Niko od sagovornika nije umeo da mi objasni na sta se taj novac trosi. Sve se svodilo na jednu uopstenu pricu, ali na moja konkretna pitanja koliko jedan klub na godisnjem nivou placa struju ili vodu, koliko kostaju pripreme od najmladjih kategorija do seniora, oni nisu umeli da mi odgovore.
Do bilo kakvog zakona i njegove primene, rad nasih klubova ostaje potpuna misterija. Ostaje nam jedino da na ovaj nacin, iskazemo nase nezadovoljstvo, dok su mnogi zadovoljni svojim delom kolaca koji im je zapao od najvaznije sporedne stvari na svetu i nemaju nameru da bilo sta promene.


Madrid...

Auu Milose ti si sad u predivnom Madridu mom omiljenom gradu ... kad se vratis ispricaj nam utiske o samom gradu i o utakmici !!!

pozdrav


Браво царе, откинусте сељаке !!!

Зна се где је Мирослав играо...:):):):)


Samo kratko...

hvala ti, hvala ti "crno-bela" ljubavi...

prvo gurbeti u rupi, pa Huventud u Evropskoj Ligi. Lepo.

O Partizane, ti nepobediv si...