Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

tezi put

djindjic je bio i ostao nepopularan politicar. dok je bio ziv bio je nepopularan zbog toga kakav je bio, a posle smrti je postao popularan zbog onog sto nije bio.

da je djindjic danas ziv, bio bi srecan i zadovoljan situacijom u srbiji. stavise, verovatno bi svoja obracanja javnosti trosio na ubedjivanje iste da im je mnogo bolje, ioako se oni osecaju kao da im je mnogo gore. posto to je radio u periodu posle petog oktobra, a sada je sigurno bolje nego tada.

da je djindjic danas ziv, bio bi ponosan na popularnost svoje stranke i na cinjenicu da je predsednik srbije clan njegove stranke. ne racunajuci period neposredno posle njegove smrti, demokratska stranka nikad nije bila popularnija nego sto je danas.

da je djindjic danas ziv, bio bi presrecan zbog presude medjunarodnog suda kojim se srbija oslobodila ogromne novcane kazne i vecite ljage. djindjicu je bila strana perverzna politika iskupljenja putem samokaznjavanja. djindjic se zalagao za saradnju sa haskim tribunalom iz prakticnih razloga, a ne zato sto je verovao u kosmicku pravdu i sposobnost tog suda da je utvrdi i uspostavi.

da je djindjic danas ziv, ne bi zahtevao da se svaki gradjanin srbije pokaje zbog genocida u srebrenici. odnosno, to bi trazio samo ako bi mislio da bi gradjani od toga imali neku konkretnu korist i da bi to dobro izgledalo u ocima medjunarodne javnosti koja bi nam zauzvrat nesto dala ili oprostila.

da je djindjic danas ziv, ne bi kukao nad lustracijom, sestim oktobrom i primitivizmom druge srbije. da je lustracija bila moguca i potrebna, djindjic bi je sproveo u ono vreme. da se djindjic gnusao gradjana srbije, ne bi izabrao da bude politicar. djindjic je bio suvise mudar da bi mislio da svi mogu ili treba da budu kao sto je on.

da je djindjic danas ziv, ne bi se neprekidno vracao u proslost i reanimirao deplasirana neslaganja i tenzije. djindjic nije hteo da se bavi devedesetim ni dvehiljadite, pa se njom sigurno ne bi bavio ni sada.

jednom recju, da je djindjic kojom srecom danas ziv, bio bi jednako neshvacen kao sto je bio i za zivota. to je prosta posledica cinjenice da je njegova inteligencija, znanje i energija cinila nezainteresovanim za modalni diskurs gradjana srbije, a to su kukanje i moralisanje.

nema niceg lakseg od kritizerstva, a malo toga prijatnijeg od moralisanja. time sto se odlucio za optimizam i pragmatizam, djindjic je zatvorio vrata sopstvenoj popularnosti.

zauzvrat, djindjic je dobio sansu koju malo ko ima, a to je da utice na zivote miliona ljudi. tu sansu je koristio punom parom, nesebicno i sa postovanjem. on je najbolje znao koliko ta sansa vredi, a gradjani srbije treba da budu ponosni sto su je dali nekom poput njega.


Da je ZĐ živ...

... ne verujem da bi bio DSS-ovac, tako da se skoro uopšte ne slažem sa vama.


osim ovoga

"da je djindjic danas ziv, bio bi srecan i zadovoljan situacijom u srbiji. stavise, verovatno bi svoja obracanja javnosti trosio na ubedjivanje iste da im je mnogo bolje, ioako se oni osecaju kao da im je mnogo gore. posto to je radio u periodu posle petog oktobra, a sada je sigurno bolje nego tada."

Sigurno ne bi bio srecan i zadovoljan situacijom u Srbiji. Mozda bi konstatovao da su se neke stvari pomerile na bolje (ekonomija ,privatizacija, vece plate) ali zadovljan ne bi bio.

Ne znam odakle vam ideja? Pa niko normalan ne moze biti zadovoljan situacijom u srbiji.


odlican tekst

zeljka


Gospode bože..

...ovo kao da je pisao Andreja Mladenović uz sufliranje Dejana Mihajlova.


???

iz njegovih dela se vidi da mu takvo razmisljanje nije ni blizu bilo.


Stvarno nije?

A stvarno nije Deki Bucko Mihajlov ovo naskrabao?

Boze me sacuvaj ovog teksta.


Sjajan tekst!

Po meni, ovo je najbolji tekst koji ovih dana citam u sjecanje na mrtvog politicara i covjeka ZDj (priznajem, nije ih beskrajno mnogo, manjak vremena). Smatram vaznim to naglasavanje njegove pragmaticnosti, jer mislim da je to jedna od najvaznijih kvaliteta koja ga je cinila velikim politicarom.

Bojim se, Zeljka, da ste dotakli i neke gotovo tabuizirane strane njegovog lika, misli i djela, sto ocekujem da ce izazvati burne reakcije (narocito 2. i 3. pasus; zapravo i dalje).


Teži put

Sigurno je lakši od vašeg, jer je, bez obzira na pragmatične odluke, njegov put odisao idealima.


Quote:djindjic nije hteo da

Quote:
djindjic nije hteo da se bavi devedesetim ni dvehiljadite, pa se njom sigurno ne bi bavio ni sada.

i to ga je, na zalost, kostalo glave.


Da je Zoran Djindjic danas ziv,

gospodjo Buturovic, prvo bi se prezrivo nasmejao na sve ono sto ste napisali.
U danu u kome se obelezava godisnjica atentata na prvog demokratskog premijera Srbije u njenoj novijoj istoriji, Vi mrtvog Djindjica uporedjujete sa politickim inspiratorima njegovog ubistva.
Deveta rupa na svirali, zar ne?


slazem se sa dosta tvrdnji u

slazem se sa dosta tvrdnji u tekstu, posebno sa onom da bi i dalje bio kritikovan i neshvacen.
Ne slazem se da se ne bi zalagao za lustraciju, samo mozda u nekom drugom vidu a ne kroz zakon koji se ne sprovodi i sa tvrdnjom da ne bi insistirao na suocavanju sa zlocinom, jer mi se cini da je to uslov da se ide napred. Posebno se to odnosi na one koji smatraju da npr. u Srebrenici nije bilo nicega, a kamoli nekog zlocina, a verovali ili ne takvih ima


svaka cast! prvi tekst na

svaka cast!
prvi tekst na ovom mestu koji ne izaziva gadjenje zbog pokusaja da se bude veci Djindjic od Djindjica sve kroz kletve, naricanje i optuzbe svakoga i svacega. sve sto je receno je potpuno logicno i najbolje odgovara pravom liku i delu Djindjica.


Zeljka, fenomenalan tekst!

Svaka cast!


Sta reci posle Dr Wua... Kad

Sta reci posle Dr Wua... Kad on nesto pohvali, znaci da to treba zaobilaziti u sirokom luku. Kao sto cu i ja ubuduce zaobilaziti blogove Zeljke Buturovic.


pa, zeljka napisala

afirmativni tekst o djindjicu. ja se slazem s wu-om, fenomenalan.


Vi se sa ovim slazete: "da

Vi se sa ovim slazete: "da je djindjic danas ziv, bio bi srecan i zadovoljan situacijom u srbiji." ?
To je napisala Zeljka Buturovic. O ostalim gadostima u tekstu je tesko i raspravljati.


ne mogu da tvrdim

sta je zeljak mislila, ali ja sam ovako shvatila ono sto sam procitala:

situacija u srbiji je 2002 bila bolja od situacije 2000. djindjic je 2002 tvrdio da je situacija u srbiji 2002 bolja od situacije 2000.

(ekonomska) situacija u srbiji je 2007 bolja od situacije 2002. da je djindjic ziv i da je na vlasti, on bi rekao da je sitacija u srbiji sada bolja od situacije 2002.

s tim se slazem.

pored toga, ne vidim "gadosti" u tekstu. ja tekst razumem kao izuzetno afirmativan.


Ma ne Bruklin...

...ti si potpuno van priče. Sve si pogrešno razumela.


pa, ne znam,

ja bi ipak sacekala zeljku da mi kaze da li sam pogresno razumela.


Ne treba...

...evo, ja ti kažem.


Evo ti nekoliko parametara...

Država glavni investitor. Pare od privatizacije se troše u neki investicioni plan gde su glavne stvari krečenje, pravljenje fasada, mostića preko seoskih potoka i asfaltiranje seoskih puteva. Država se hvali da ima dobar bankarski sistem, a onda ide među seljake i ona daje neke kredite za mala i srednja preduzeća. Dakle, država a ne banke. Sve se to radi zbog izbornih poena. Od tih para ni jedan kapitalni objekat nije izgrađen, a Srbija ima samo jedan most preko koga ide ceo Balkan i dobar deo Azije u Evropu (Gazela). Velika javna preduzeća nisu privatizovana, elektroprivreda, naftna industrija, petrohemija,jer trebaju strankama za izvlačenbje novca pa se to kasnije pokriva iz budžeta.
Korupcija nikada veća. Zemljište još u državnom vlasništvu. Denacionalizacija nije napravljena a ne zna se kad će.Penzioni sistem neuređen, fondovi prazni i dotira ih budžet. Državna uprava nereformisana, država skupa i bez izgleda da ova garnitura ikada to uradi.
Porezi najviši u regionu. Nezaposlenost blizu 30 procenata.Građanima se stalno nešto od države obećava, a niko nema petlju da kaže kako treba trošiti manje a raditi više.
Sve gore od gorega.


i da ne zaboravimo

narod zaduzen do guse, mahom u stranim bankama, uhvacen na reklame o "laki-kesh-kreditima", ili "udjes-izadjes-i-gotovo"... Krediti vezani za evro ili svajcarski franak, nas narod navikao da ne cita ugovore... Pa kad rata postane neizdrziva, opet se zaduzuje za "refinansiranje kredita".
To je, dakle, put u propast, pogotovu sad kad evro pocinje da nezadrzivo ide na gore, nakon sto moraju da ga skinu sa vestackog disanja, na kome su ga drzali pre izbora (i time samo pogorsali situaciju, kako je Djelic lepo objasnio, jer su i ono malo nasih izvoznika upropastili zbog jakog dinara koji, de fakto, NEMA POKRICE u PROIZVODNJI!!)

Dakle, razloga za zadovoljstvo -- PREGRST!!


za Brooklyn,

da je DJindjic ziv :
ne bi bili prekinuti pregovori sa mmf-om, a bili bi prekinuta praksa da su glavni akcionari Nacionalne stedionice ofsor kompanije. Razbucala bi se ta afera.

Ne bi se nacionalni novac cuvao po manjim banakama, i nepostojecim, zarad mogucnosti da se pojedinci "vrteci ga" obogate. Novac iz NB srbije.

Bila bi izvrsena denacionalizacija.

DA bi ostao ziv, MORAO bi pohapsiti celu kliku Z. klana i lustrirati sudstvo, a to bi po sistemu spojenih sudova povuklo za sobom i korupciju, koja ne bi bila iskorenjena, ali ne bi bila tako rasprostranjena kao i danas.
Pocelo bi vise da se proizvodi a manje da se trosi-makroekonomisti bi se culi, a ne priuceni eksperti.

Imali bismo auto put,a ne po koju obilaznicu i kucicu na istoj, te nas ne bi bilo sramota prilikom prelaska na Hrvatski autoput.

Nastavljena bi privatizacija i dokapitalizacija, ali ne od strane domacih tajkuna. Napravite spisak kupljenih preduzeca, sta je stranac kupio radi, a nas covek sta je kupio tavori i ne proizvodi.

Ne bi na Miskovic bio sve i svja.

Ne bi postojala lazna dilema Hag ili ne.

Vojska bi bila pod civilnom kontrolom.

i za kraj, do koga nismo dosli, mali komentar. Nije samo pragmatizam pokretac covekov, a narocito ne coveka takvog kalibra. Nema potrebe da ga Zeljka tako prizemljuje.

Reci da je pokajanje oko Srebrenice samo iz koristi je neumesno za takvog filozofa koji je morao verovati u kosmicku pravdu i da narod ne moze dalje ukoliko ne uvidi svoje greske. Jer sta cemo onda popraviti ako smo toliko idealni.
Djindjic nije silovao vreme i zeleo je svom narodu ( A TO JE NAJVECI PATRIOTIZAM) da vrati prave vrednosti jednog civilizovanog i moralnog drustva.
i zbog svega toga da je DJindjic ziv, mnoge situacije danas nama nametnute ne bi ni postojale, a situacija na Kosovu bi bila mozda i ne malo drugacija. Pitanje je da li bismo mi tada zeleli to isto Kosovo?


Pufnice ...

ovo sto si ti napisala mi se svidja, ali po meni NIJE u suprotnosti (U NAJVECEM DELU) sa onim sto je Zeljka napisala (pa mi se svidja i to sto je ona napisala)

I ja recimo mislim (a nesto verujem da bi se i Zeljka sa tim slozila) da bi u Srbiji bilo JOS MNOGO BOLJE stanje da je Djindjic jos uvek premijer Srbije (sada vec u drugom uzastopnom mandatu). Ali to su, NA ZALOST, samo pusti snovi ...


Ako ne vidite gadosti u tekstu,

onda primite moje izvinjenje. Vasa i moja percepcija se ocigledno razlikuju.
Btw, a ko Vam je rekao da je ekonomska situacija u Srbiji bolja danas nego 2002. godine? Osecate na svojoj kozi?
Ja zaista ne vidim mnogo segmenata gde je situacija bolja, a vidim mnogo segmenata gde je situacija gora. Da li o tome razmisljate, ili ste tek onako ispalili tezu o "fantasticnom tekstu"?


pogledati red 11

Nisam impresioniran.

Napredak je spor, i traljav. To samo kada se govori o ekonomskim parametrima. Drugi parametri (obesmisljavanje parlamentarizma, nezaposlenost, siromastvo, obrazovanje i zdravstvo) nisu ni pomenuti. Uostalom, za 2005 i 2006 godinu je napisano "forecast". Da li su se predvidjanja ostvarila?
A prekid pregovora sa EU, koji je rezultirao u odlaganju uskladjivanja nase i regulative EU u svim segmentima, od zakonskih do ekonomskih? Ili bi i time Zoran Djindjic, da je ziv, bio zadovoljan?


Porušili su sve institucije...

...Ustavni sud ne postoji,vlade nema jer je ova postojeća sebe proglasila "tehničkom", parlament nekonstituisan, sudovi užas, zakoni se ne primenjuju. Postoji samo instuticija predsednika koja je više ukrasna nego što drugo. I naravno tajne službe.


I Crkva. Ali dobro, pomenuo

I Crkva. Ali dobro, pomenuo si tajne službe. :)


Poslednji u Evropi

GDP (PPP) per capita - 101. mesto od 181 članice MMF, poslednji u Evropi. ZĐ bi bio zadovoljan??!!
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita


podaci za

2005. godinu


Sada je sigurno

svima lakse, eeeeej, 2005. bijase daavno.


troll za Zokstera

Sta se dogadja? U zadnje vrijeme citam samo neke ogorcene, svadjalacke komentare od tebe (pretpostavljam da ima i drugacijih, ali na ove, eto, nalijecem). Nedostaju mi oni "kurz und knackig", kako kazu Nijemci, komentari. Ukljucujuci fenomenalan, inteligentan izbor ilustracija.


Kad saljem slike, svi mi

Kad saljem slike, svi mi prebacuju kako treba nesto i da pisem, kad uzmem da pisem, onda mi traze slicice... Tesko je narodu blogerskom ugoditi. Iskreno receno, nisam nesto u fazonu za zafrkanciju, naroicito ne danas, gde vidimo da povodom godisnjice atentata na Djindjica rukovodstvo bloga daje priliku i cak podstice da o Djindjicu pisu i oni iz politickog miljea koji su doveli do Djindjicevog ubistva. Kako je krenulo, ne bi me zacudilo da na blogu osvane i prigodno tumacenje Zvezdana Jovanovica i Ulemeka, ili njihovih advokata, kao omaz novinarskom principu objektivnog izvestavanja i postovanja glasa one 'druge strane'.


Zox pretera sada zaista

ne vidim zasto Zeljku gurati u isto kosh sa Zvezdanom i sl itd. Daj malo tolerancije cak i ako zena ne misli kao ti ili vecina.
Takva poredjenja zaista smatram na ovom mestu najvecom mogucom uvredom. Nema smisla zaista.
Zeljka je na Blogu od samog pocetka i ako je tada bila deo nekog miljea koji ti se ne dopada ne vidim zasto se sada iznenadjujes.

Hajde da ne kvarimo danasnji dan na Blogu, sacekajmo neki drugi za kavge ako ih bas mora biti.


Nista nije nemoguce. Pre

Nista nije nemoguce. Pre neki dan, udjem u knjizaru "Srpske knjizevne zadruge", ne bih li pronasao Zolin roman "Nana", poslednji koji mi je potreban da bih kompletirao Zolina sabrana dela. Na svu srecu (i moje ogromno iznenadjenje), imali su jedan rasparen Zolin komplet, u kome se bas nalazio i roman "Nana". Resih da jos malo procunjam po knjizari, makar da bih video da li imaju i Spinozinu "Etiku". U trenutku, pogled mi pade na "Protokole sionskih mudraca"....
A na ulasku u Kalemegdan, uveliko se nude Ulemekova "socinjenija". Na kraju cemo citati kako je Djindjic ubio sam sebe, srecan sto cemo mi za cetiri godine citati jednu socijalnu patologiju koja nam objasnjava kako bi on, post festum i post mortem, zbog toga bio zer zadovoljan...


Sabor

Svi brojevi.
Ko malo procunja pogled ce mu pasti na "Protokol Sinanov", "Socinjenje Sabanovo", "Djido Ba Nana", itede.
Povoljno.


Zaboravio

si na "vec vidjene etike", al' da je pvoljno jes' brate;)


a otkud

tebi petlja da kazes sta bi on radio. Ajde da je bio neka predvidljiva dileja pa da nekako i poverujem. Ovako proturati svoje kao njegovo bez ikakve ograde je sramno.
I pateticno.


Paste-ujte taj komentar i na

Paste-ujte taj komentar i na sve druge tekstove


da li je ijedan drugi tekst

ovako pretenciozan sa x+ tacaka a sta bi djindjic.

i naravno gomiletina "intelektualaca" kojima je uvek "nije lose" i "da pogledamo i drugu stranu". lepo je to ali srbiji treba gas a ne vase pateticne kocnice.

i slazem se, dok su njegove ubice jos na slobodi, a seselj uziva u hagu mi ne mozemo da budemo zadovoljni.


Quote:da je djindjic danas

Quote:
da je djindjic danas ziv, bio bi ponosan na popularnost svoje stranke i na cinjenicu da je predsednik srbije clan njegove stranke. ne racunajuci period neposredno posle njegove smrti, demokratska stranka nikad nije bila popularnija nego sto je danas

popularna je zato sto od dsa koji je vodio zdj nije ostalo nista.

druga recenica je jezivo mracna.


sto je naravno netacno. DS

sto je naravno netacno. DS nije bio Djindjic, ali je svakako Djindjic iz DS-a najzasluzniji za pokretanje reformi u zemlji


izvinite predsednice, sta je

izvinite predsednice, sta je netacno?


Ta prica DS nije vise kao u

Ta prica DS nije vise kao u vreme Djindjica (sto naravno ne sporim, ali ne u onom smislu koji je vecinski na blog-u), Tadic nema lepu kravatu, igra karte sa popovima, pije ujtru kafu sa Mladicem.
Inace dobro ste primetili da je ona poslednja recenica (koju ste citirali)morbidna, ali ``nazalost`` i tacna


A zasto, Niksone, o sledecem

A zasto, Niksone, o sledecem ne razmislite: Vi dobro znate da Djindjic nikada nije bio popularniji od DS. Sve napade koji su bili usmereni prema stranci, on je dobrovoljno, i vrlo vesto, primao na sebe. Njemu popularnost nije bila vazna. Sve sto mu je bilo vazno, njegov politicki cilj, njegovo vjeruju - je bilo da od Srbije napravi modernu gradjansku drzavu.


U pravu ste, ali pazite

U pravu ste, ali pazite njemu naravno nije bila potrebna popularnost radikalskog tipa, niti je on stremio ka tome, ali mu je svakako bila bitna jedna sira podrska i razumevanje za ono sto radi. Svi smo svesni da je njemu bio potreban jak rezultat na izborima da bi mogle da se nastave reforme i cini mi se da je on toga bio svestan, ako ni zbog cega drugog, a onda zbog iskustva sa drugim tranzicionim zemljama


Niksone,

plasim se da me niste razumeli - Djindjicu naravno nije bila bitna popularnost radikalskog (ili bilo kog drugog) tipa, on je udarce usmerene prema DS - u sa elanom primao na sebe. Bio je svestan sta to znaci, i bio je svestan cinjenice da se DS mora ocuvati kao generator demokratskih promena u zemlji. Od Djindjiceve DS su sada ostale samo froncle - i sto je moglo biti, nije bilo. Boris Tadic je uspeo da od DS napravi sliku u ogledalu DSS. Na nesrecu, ta demokratska opcija kojoj je Zoran stremio, vise nije olicena u stranci koju je osnovao.


Izgleda da nema danas opcije

Izgleda da nema danas opcije koja je u potpunosti ``njegova``. Froncle su i jedni i drugi manje ili vise (nemojmo sada o tome bice lokalnih i predsednickih izbora, pa ce biti prilike da raspravljamo na tu temu naslednika, DS-a koji je postao ili nije postao DSS i slicno)

Djindjic jeste bio odgovoran politicar, ali mi se cini pre svega odgovoran covek i za to ste u pravu


zasto li mi na pamet pada

Amfilohije Radovic, dok citam ovaj tekst??
Tuzno, vrlo tuzno...


Ma tekst je...

...takav kao da ga je usvojio Glavni odbor DSS-a.o)
Najpre, stavlja se akcenat na nekakav progres, a Srbija je poslednja rupa na Balkanu. Drugo, pledira se na nekakav vulgarni pragmatizam, a Đinđić je potpuno drugčije promišljao politiku. Imao je čak devizu da mu nije cilj biti popularan nego završavati poverene poslove.
Treće, njegovi ciljevi su bili modernizacija Srbije i evroatlanske integracije, dakle Srbija na Zapadu, a ovde se priča o nekim nebulozama svojstvenim kohabitiranju kao glavnoj vrednosti. Mislim, ovo je više politički pamflet nego neko promišljanje.


Drago to sam mogao i ja da

Drago to sam mogao i ja da napisem za druge tekstove na ovom blog-u. I ja sam napisao da se ne slazem sa nekim tvrdnjama u tekstu, ali ovo je previse. Nije da Djindjic ne bi bio npr. zadovoljan zbog milionske podrske stranci (nekad se pitam kako jos ranije on nije otkrio Tadica) ili npr. zbog odbacivanja Bosanske tuzbe (naravno u presudi se navodi da je krsena konvencija o genocidu, ali ne bih sada da sirim raspravu u tom pravcu, bilo je prilike)


Zašto nije otkrio Tadića?

E to je pravo pitanje! A mislim da pruža i mnoge odgovore :-)


Sto bi ga otkrivao? Kad vec

Sto bi ga otkrivao? Kad vec svi znaju da Tadic ima ruzne, dlakave noge.


Pa, toliko ga je otkrio..

...da je malo falilo da ga ne izbaci iz stranke.o)


Sto da ga izbaci kada nije

Sto da ga izbaci kada nije krsio statut?

Inace, Djindjic je podrzao za Predsednika i Labusa i Micunovica. Pitam se zasto nije bio Tadic kandidovan, uz naravno saznanje da su tada bile drugacije okolnosti, verovatno je bila procena da neko od ove dvojice moze da napravi dobar rezultat. Ali, pitanje je ovde, u cemu su oni blizi Djindjicu nego Tadic.


Daj, saberi se...

..kakav Mićunović. Mićunović je kandidovan posle Đinđićeve smrti. Kad je Đinđić podržao Labusa, Mićunović je podržavao Koštunicu, a Momčilo Grubač tadašnji Mićunov potpredsednik u DC tvrdio da je neustavno isporučivanje Miloševića. Sada su glavni u DS-u. Tu je još Gavrilović, pa Đilas koji nije ni bio član stranke dok je Zoran bio živ.
Dakle, DS-om upravljaju ljudi čiji je glavni moto da Boris bude predsednik, a glavni politički program gledati šta radi DSS. Sve obrnuto od onoga šta je radio Zoran.


moja greska mislio sam na

moja greska mislio sam na izbore ranije, ali sam pogresno naveo. Svejedno, podrzao je Labusa, ja sam pomislio da je mozda tu mogao da se progura Tadica. Naravno govorim iz danasnje perspektive


Da tu progura Tadića?!

Pa gurao ga je, al ustranu. Koliko je meni poznato za njega je već bilo odvojeno utešno mesto ambasadora u Pekingu, ali samo da više ne bi smetao.

Ograđujem se, možda su me i slagali. Ali samo po pitanju zemlje akreditacije. Za kontekst sam ubeđena.


Ta prica sa ambasadorom je

Ta prica sa ambasadorom je laz u svojoj osnovi


Moguće, ja se uvek ograđujem

kad nešto čujem iz treće ruke. Ovde sigurno postoji neko ko o tome više zna...

U ostalom, možda danas nije ni vreme ni mesto da pričamo o tome, ali bi bilo korisno da, ako neko zna, jednog dana napiše više i detaljnije o tome kakvo je tačno bilo Tadićevo mesto u Zoranovom DSu.


U ostalom, možda danas nije

U ostalom, možda danas nije ni vreme ni mesto da pričamo o tome, ali bi bilo korisno da, ako neko zna, jednog dana napiše više i detaljnije o tome kakvo je tačno bilo Tadićevo mesto u Zoranovom DSu.

Potpisujem i pojacavam


:))) Eto, dogovoreno.

Ali, ako se neko javi i potkrepi moje tvrdnje, onda nema ljutiš.o)))


Veruj da sam nestrpljiv

Veruj da sam nestrpljiv


Pa Niksone...

Zvao ga je Botičeli, što se tumačilo ovako - Lep i beskoristan.


a kako je zvao cedu ili

a kako je zvao cedu ili zivkovica. Jel vam je mozda poznato to?


Valja dodati i da je Čeda

Valja dodati i da je Čeda imao džip, i treba još tu pomenuti zebru. To obično na blogovima pristalice Tadićeve DSS postiraju u nedostatku argumenata.


I još..k tome..

..imao je konja, a živeo u vili u N. Banovcima.o))


A onda na kraju dođe

Kraljica Kleopatra i zaurla: "J*bala te zebra više!" I zamisli, dobri moderatori kao i autor bloga to shvate kao pravedan i opravdan gnev i NE OBRIŠU KOMENTAR, eno ga i dan-danas stoji.

Eh, to su bila vremena. A danas, vidite, autorki bloga kažeš da joj je tema glupo sročena, a ona odmah gumicu i puffff! ode ceo thread. (Nsarski, da li dozvoljavaš da ubuduće kažem tred, mada znam da zvuči imbecilno, ne volim da spelujem?)


Krasići...

..proizvela si Šarsog u jezičkog policajca.o))


Da. A ne znam zasto.

I ja se frljam anglicizmima na sve strane:)) Nije da hocu, nego ne znam drugu rec.


To ja više onako,

poradi konverzacije. O))) Nadam se da niko od nas nije jezički čistunac. Jer ovde mora i brzo da se piše, inače - ode glava! To jest komentar.


Kako da imam argument na to

Kako da imam argument na to da je Tadic prozvan Boticeli. Medjutim mene interesuje jedno ozbiljnije pitanje koje se skoro ovde poteglo, a vezano je za boju njegove kravate


Kako da imam argument na to

Kako da imam argument na to da je Tadic prozvan Boticeli. Medjutim mene interesuje jedno ozbiljnije pitanje koje se skoro ovde poteglo, a vezano je za boju njegove kravate i druzenje sa Ratkom Mladicem


Koliko ja znam

... od ljudi koje znam iz tadasnjeg glavnog odbora DSa, Tadic je postavljen za ministra odbrane da ne bi smetao i kocio u republickoj vladi.


Onda se slazete da Jocic

Onda se slazete da Jocic bude ministar odbrane da ne bi smetao ili mozda Toma Nikolic. Meni se cini da je to mozda i najvaznije ministarstvo (u smislu moci)

a da nisu slucajno ti ljudi u LDPu


Pa sa time...

šta će raditi Jočić, složićete se vi. To je u vašim rukama.


Ne nisu

Vecina tih ljudi je prestala da se bavi politikom. Za vecinu njih politika nije bila karijera, vec nuzda u tom trenutku, pa su posle 5.oktobra polako zapocinjali "normalan" zivot. Cak bih mogao da kazem da od ljudi koji su nekad bili u DSu a danas su u LDPu ne znam nikog. Ali nisam vec neko vreme u "opticaju".

EDIT: I sta si zapeo za taj LDP.


NIKO, ama bas NIKO

ni na jednom blogu, nije 10 puta eksplicitno rekao: "Da je Djindjic ziv on bi se osecao tako i tako, i uradio bi to i to..."

Takve izjave su REZERVISANE iskljucivo za osobe koje su ga ZNALE U DUSU, dakle ili za najblize srodnike, ili sa najblize saradnike.

Sve ostalo je ili glupost, ili bezobrazluk!!


Cemu tekst?

A jos vise cemu ovolika paznja jednom pismenom sastavu sa masom neargumentovanih kontatcija, u tolikoj meri pogresnim da je bez veze i zapocinjati argumentovano pobijanje? Jer argumentom se skoro svaki pasus moze dovesti u pitanje.

Zoran Djindjic pored toga sto je obavio i neke konkretne radove i povukao konkretne poteze kao politicar, ostavio je iza sebe puno autorskih tekstova, ostala su zabelezena njegova predavanja i dati intervjui mnogim domacim i stranim medijima.

Na primer: Z. Djindjic je govorio da je posle 5. oktobra bio za to da se raspuste sve sudije i tuzioci, ali da je ostao u manjini. Znaci da je bio zastupnik zeshce lustracije. Da li bi danas imao uz sebe vecinu i poluge za lustraciju, da li bi je sproveo ili ne, to se ne moze znati, ali je neozbiljno i totalno pogresno tvrditi da ga lustracija ne bi interesovala. Vaninstitucionalno on je lustraciju otpoceo, ali su ti pocetci ponisteni od 2004 na ovamo.


Apsolutno ista...

misao mi pade na pamet! Ne znam samo kako se desilo da smo ga za života podržavali samo mi koji smo za suočavanje, lustraciju, drugačiji sistem vrednosti... A on u stvari DSS-ovac! Eh, zemljo...


"da je djindjic danas ziv,

"da je djindjic danas ziv, ne bi zahtevao da se svaki gradjanin srbije pokaje zbog genocida u srebrenici. odnosno, to bi trazio samo ako bi mislio da bi gradjani od toga imali neku konkretnu korist i da bi to dobro izgledalo u ocima medjunarodne javnosti koja bi nam zauzvrat nesto dala ili oprostila."

...iz vasih usta u Kostunicine usi. a da nekim slucajem medjunarodnoj zajednici ovo prestane da bude vazno onda djindjic na tome ne bi ni insistirao, jer ko uostalom jebe onih osam hiljada nesrecnika.

vas blog je licemeran na isti nacin kao i cin kostunicinog polaganja venca ispred zgrade vlade, kao govor pukovnika a. radovica na premijerovom odru. meni je muka i od jednog i od drugog i od treceg.
niste ni morali da se prihvatite zadatka, kad je on za vas ocigledno nista drugo do gutanje krastave zabe.

naprotiv, da je djindjic danas ziv on bi zahtevao da se svaki gradjanin srbije pokaje zbog genocida u srebrenici jer bi konkretna korist na duge staze za ovu usranu srbiju od toga bila nemerljiva. A djindjic je bio nadasve praktican covek, zar ne?


.

.


Nego, što ga onda ubiše?

Ili i to spada u pitanja kojima se Djindjić, da je kojom srećom danas živ, ne bi bavio?


Zvek, ovo je bilo kratko i

Zvek, ovo je bilo kratko i jebitacno... Da cujemo sta ce Zeljka i Brook na ovo odgovoriti.


taj divni, pravedni gnev

pa verovatno ne bi. kao sto se, dok je bio ziv, nije previse bavio pokusajima atentata i sopstvenom bezbednoscu. djindjic je imao preca posla od izigravanje zrtve, mucenika i moralnog kolosa. to ga je, s jedne strane kostalo popularnosti (a verovatno i zivota). s druge strane, to je ono sto ga je cinilo izuzetnim u moru dosadnih, gnevnih pravednika.


Zeljka,

ti se to iz Amerike oglasavash?


Ne, Zeljka

nego je bio pragmatican na nacin sibicara kako vi ovde ili bezobrazno ili glupavo tvrdite.


Logomede moj, ovo je DNO DNA!

Dok ovo čitam ujedno i gledam na RTSu sramnu emisiju o Đinđiću o kome sve isto kao ovde Željka govore D. Ćosić, Bilbija, Antić i ostali. Vesna se bori koliko može, ali ovo je bruka nad brukama!

Kao, da je Đinđić živ, on ne bi dao Kosovo pa se Čeda ne može nazvati nastavljačem njegove politike.

Eto, za tu priliku je i Kalemar izašao iz samo-izolacije. Bruka!


Ovaj Tijanić...

je neviđeno zlo!!! Ova emisija i ova odvratna voditeljka i ovaj nesrećni kalemar i ovaj "novinar" nesrećnih Novosti... Ovo je stvarno neverovatno i nemam pojma što gledam uopšte. Bruka! Evo ispletoše novu teoriju, ubili ga iz inostranstva zato što je bio "Srbin - demokrata" kako reče ovaj vampir sa višom partijskom i nižom poljoprivrednom školom. Skandal!


Da Kalemar nije napisao one

Da Kalemar nije napisao one bljuvotine koje zovu knjigama, niko ga danas u Srbiji ne bi pominjao.


Da , evo sad ćemo čuti

i kako je ZĐ bio na Gazimestanu... SKANDAL!!!!

Kako ih sve zajedno nije stid?!?!?!?!

Ovaj Tijanić nema ni elementarnu ljudskost. Da li on uopšte voli nekog, svoju decu makar?


Sigurno je da ne bi

Sigurno je da ne bi promisljao problem Kosmeta kao i Jovanovic, to je bar ocigledno, medjutim voditeljka nije mogla da izdrzi da to ne dovede u kontekst strancarenja, a vi se hvatate na te podmetacine.

Inace sta je sporno sa Lutovcem. O.K. je bio u emisiji cak mogu da kazem nekako najtisi


Ama, Lutovac je bio OK

i Vesna i on su se borili koliko su mogli, ali ceo kontekst i koncept je bio skandalozan!!! A tek voditeljka?


Odvratno, zaista...

...Đuro Bilbija insinuira takve stvari da se čovek smrzne. Prilozi sa Kalemorom kompatibilni. Ispade Đinđić teški nacionalista, a DSS nastavljač njegove politike.
Ubistvo zavera stranih sila. Voditeljka kaže, posvađao se sa međunarodnom zajednicom.
Vesna i Lutovac su ipak to nekako neutralisali, malo je ukorila voditeljku koja je imala u ruci neki papir i dokazivala svoje teze nekim citatima. Strašno, da ne poveruje čovek.
Onda voditeljka mudro konstatuje da je današnja politika LDP direktno suprotna Đinđićevoj iz 2002. godine. Bilbija to odmah prihvata. On zna šta je Đinđić onda mislio, ali bogami i šta bi mislio danas da je živ.
Dakle, nešto slično ja u svom životu nisam video. Koliko li su pripremali ovu emisiju Tijanićeva ljubimica i ruski đak Đuro Bilbija.


Drago, dodala bih

Quote:
Dakle, nešto slično ja u svom životu nisam video

... osim na ovom blogu. Sve neke slične teze podmetnula i ova autorka ŽB, a kad joj je JJ Beba napisala odličan odgovor ova ga je skinula. I tako već 6-7 puta! Zamislite sad kad bi Tijanić u ovoj večerašnjoj emisiji pokušao da ućutka Vesnu Pešić, pa da ne čuje narod nijedan glas razuma, e tako se ponaša ova naša perjanica ŽB. Ali to čak ni Tijaniću nije palo na pamet, i on pusti malo i drugu stranu. Sramota!


Ko, Natasa Miljkovic ... ?

Tijaniceva konkubina? Ih.


Buba u uhu

Samo da kazem, ta emisija na RTS, koju vodi ona mlada znojava zena, je poznata po tome shto pitanja zapravo postavlja Tijanic.
A dovesti Ono shto pati od dushevne boli (sudski dokazano) u bilo kakvu konotaciju sa Zoranom Djindjicem je djubre koje moze nositi samo Tijanicev trademark.


Ama, Donalde,

hoće li neko danas i zvanično reagovati na ovaj skandal koji je sinoć pušten na očigled milionske javnosti u Srbiji? Šta mislite?


Zeljka Buturovic: "djindjic

Zeljka Buturovic: "djindjic je imao preca posla od izigravanje zrtve, mucenika i moralnog kolosa."

Zeljka, hocete li nas prosvetliti s one strane okeana i reci nam ko to, po vasem misljenju, "izigrava zrtvu", "mucenika" i "moralnog kolosa" (a da to nije patrijarh Pavle ili Dobrica Cosic)?

Dalje, kazete: "to ga je, s jedne strane kostalo popularnosti (a verovatno i zivota). s druge strane, to je ono sto ga je cinilo izuzetnim u moru dosadnih, gnevnih pravednika."

Hocete li, takodje, biti ljubazni te nam objasniti sta vi uopste imate protiv pravednika, i zasto su vam pravednici dosadni. Pravednici se zalazu i bore za pravdu, je li tako, a vi se tome sprdate sa superiornih atlantskih daljina. Vama je to dosadno, vama to nije sik.

"Taj divni, pravedni gnev", kazete. Ta divna lagodna povrsnost, u vasem slucaju.


Znaci po Zeljki

Da je Djindjic danas ziv on ne bi bio LDP-ovac, nego DSS-ovac.


bio bi ds-ovac. Kakav

bio bi ds-ovac. Kakav dss-ovac ili ldp-ovac nema on veze sa tim


Da je ZĐ živ

LDP ne bi ni postojao. Ne bi bilo potrebe.


Evo, opet sam procitao tekst

Zeljka, al ga sroci svaka ti na mestu! Pusti ove profesionalne kerbere (njima je posao da svima oko sebe ogade zivot). Ovo je postena perspektiva twentysomething koji hoce da zivi a ne gerijatrije koja uziva u samomrznji i samopreziru.


Doctor Wu,

ja sam thirtysomething i zelim da zivim (u Srbiji), ali Zeljkin tekst me je dirnuo do bola. Ko Vam daje moralno pravo da nas koji zelimo da se Srbija konacno iznutra ocisti nazivate gerijatrijom? Vidim da ste nas lepo analizirali - a sve u stilu Frojda, Junga i Sondija. Da Vam ispricam i neki moj san, mozda cete mi reci kakva me buducnost ceka?
A sanjam leseve, veoma cesto. One iz hladnjaca, i iz masovnih grobnica. Mislite da mi nije drag Prado, Versaj ili Gugenhajm? Da ne zelim da krstarim srednjim zapadom? Ako je to Vas smisao zivota. Da, zelim to, ali zelim i da moja zemlja pocne da zivi, a ne da se davi u gomili djubreta.


ok, vec vidjeno

nemoj se jediti. I nemoj traziti stvari kojih nema ni u Zeljkinom ni u mom postu. Malo vedrine nije na odmet, a ako malo bolje procitas Zeljkin tekst videces i da je promena moguca i kako se do nje moze doci. Niko ne voli tunjavu Srbiju (niti Srbiju Tunjavog).


Pa doktore, zaboga...

...ovo je najtunjaviji mogući tekst. Ovo je oda i trijumf tunjavosti.
Ovo je njena apologija, prostrta iz neznanja ili kao podvala.


Pravo na zivot

"Ovo je postena perspektiva twentysomething koji hoce da zivi"

a sta cemo sa onim pripadnicima naseg naroda koji su nekom drugom uskratili pravo na zivot. Postoje mnogi koji nikada nece docekati te "twentysomething" koje ona hoce da zivi.

Rekoh to mnogo puta na blogu al ajde jos jednom za one koji nisu culi. Svi koji vi koji serete o Srebrenici, Sarajevu itd. da ne nabrajam, u put pod noge u Srebrenicu, Sarajevo itd. da popricate sa prezivelima.

Ne zelim da niko zivi tako sto ce hodati po kostima drugih ljudi, a u srbiji je dosta takvi.

Miroslav


Stvarno odlican

tekst!


Doktore,

hajd kod doktora.
Ili za promenu, malo logike:
da je Đinđić živ, bi(l)o bi... = kondicional
Đinđić nije živ = prezent
Ovaj tekst je možda i nenamerna sprdačina, sarkazam do koske.


Lektorka, nemojte se

ljutiti, ali ovo je humor na nivou V razreda OŠ.


Doktore,

ne ljutim se, nemam zašto, jer NIJE humor. Ali, da ne ponavljam ono što je ovde već u mnogim komentarima već rečeno...


O, Lektorko

A ja mislio da se vi samo javljate da napišete da nećete da ponavljate ono što je već u mnogim komentarima rečeno...


da je zoran danas ziv

Da je zoran djindjic ziv, ti, draga, ne bi dobila prostor na VIP blogu b92.


djindjic je bio kontroverzan

djindjic je bio kontroverzan politicar ali ne moze se reci nepopularan
svi su njime bili zaintrigirani
gradio je svoju popularnost vrlo vesto, ne na crno belim varijantama vec upravo na kontroverznostima i na novinama
imao je tim iza sebe
a politicke odluke je krojio hrabro i prgamaticno, tacno
ali ko zna sta bi njegova pragmaticna i hrabra varijanta bila u ovom trenutku recimo u vezi sa Srebrenicom
nisam bas sigurna da je denial pragmaticna varijanta
ali ja se zato i ne bavim politikom profesionalno
ja verujem da zeljkin tekst ima nameru da bude pozitivan ali mislim da ima dosta ucitavanje


" J. Tesanovic: "djindjic je

" J. Tesanovic: "djindjic je bio kontroverzan politicar"

jasmina, sta vam bi?

pa jos i ovo:"ja verujem da zeljkin tekst ima nameru da bude pozitivan ..."

Strasno.


Ma Jasmina je pametna zena :-)

Ma Jasmina je pametna zena :-)


it takes two to

neverovatno je ovo razvlacenje djindjica
natezanje
sad konflikt nije izmedju djindjicevaca i protivnika vec ko je bolji tumac i nekro futurista


Svako (ukljucujuci mene) misli da je originalan

Quote:
neverovatno je ovo razvlacenje djindjica

Da Jasmina, evo na B92 blogu je otvoreno nekih petnaestak tema, ukljucujuci i vasu


Dva puta sam poslala

Dva puta sam poslala komentar koji je brisan. Nije bio uvredljiv. Ni priblizno ovom autorkinom. Zeljka me je uvredila, kao i mnoge na blogu. Ona pise iz Amerike (mislim) a mi iz Srbije ne mozemo da joj odgovorimo. Shteta. Izvinjavam se svima koji su uspeli da prochitaju moj komnetar ako ih je uvredio. I Zeljki.


Ko je doticna autorka?

Ko je doticna autorka? Nikada za nju nisam cula, a njene postove na ovim stranicama nikada pre nisam citala jer nisam tako dugo medju blogerima. Vidim da je studirala u Americi i to na impozantnijim univerzitetima, kao i da zivi u New York-u. Kakva je njena funkcija u Srbiji? Ja se unapred izvinjavam jer uvek moze da se nadje neko ko ce me "isprasiti" zbog neznanja.
Ne verujem da iko moze da zna sta bi Zoran Djindjic uradio da je ziv. Ovo sto je sada svakako nije ono sto je pokusao da postigne. I sto je najtuznije, umesto da imamo jednu demokratsku partiju sa jasnim stavom, mi imamo rascepkane parcice koji kada bi se sastavili jedino Herman Monstera mogu da proizvedu, sada posle Djindjiceve smrti koja im je svima pala kao "kec na jedanaest."


Zoran Djindjic

u odgovoru Džozefu Bajdenu, predsedniku Komiteta za spoljnu politiku Senata SAD, o uslovima za pomoc Srbiji u kojima je trazio da se Koštunica i Ðindic izvine za „genocid“ u Srebrenici

Ðindic: Nemam ništa sa zlocinima

BEOGRAD - Ja ne mislim da imam nešto sa tim ratnim zlocinima. Ni ja, ni moja vlada. Za razliku od hrvatske, bosanske i drugih vlada, koje su vlade kontinuiteta i koje su na jedan miran nacin nastavile posao prethodnih vlada, naša vlada je uz veliki rizik i hrabrost miliona naših gradana napravila diskontinuitet na ovim prostorima i jedina je vlada u kojoj ne sede predstavnici bivšeg režima. Zato mislim da taj zahtev nije umesan - izjavio je juce premijer Srbije Zoran Ðindic odgovarajuci na izlaganje senatora Bajdena.

Ðindic je istakao da Vlada Srbije „cini ono što je realno moguce, svesna toga da to nije maksimum onoga što se može poželeti“.

- Smatram da su naše kolege iz americkog Senata i Kongresa realisticni politicari i da i u njihovoj zemlji postoje stvari koje bi mogle i mnogo bolje i mnogo brže, ali postoje ogranicenja. Siguran sam da cemo u razgovoru sa njima, kao i u svim ranijim slucajevima, doci do neke saglasnosti. Ma kako da je naše javno mnjenje usmereno na ovaj ili onaj nacin, za mene i za Vladu Srbije prijateljstvo i saradnja sa SAD je jedan od strateških prioriteta. I mi cemo uciniti sve što je moguce da prepreke i nesporazume uklonimo. Ali, naravno, u okviru naših mogucnosti - rekao je Ðindic, napominjuci da „napredak koji postoji ne treba ugroziti nekim zahtevima koji, kada ih malo detaljnije razmotrite, kao taj o izvinjenju, ne pocivaju baš na opravdanim razlozima“.

Djindjic je insistirao da se svi koji su odgovorni za ono sto se desilo u Srebrenici sto pre uhapse i izvedu pred sud

Zeljka hvala za tekst


mozda je i nesporazum

u pitanju. Ne moraas ici okolo izvinjavati se. Narocito americi i njihovom kongresu. Ali da je DJindjic ziv, ne bi bila tabu tema Srebenica, niti bi bio problem da Srpski parlament donese deklaraciju koja osudjuje zlocine i to pre desetogodisnjice a kamoli sad. Pustio bi istoricare da rade svoj posao, i ne bi radio po komunistickom sistemu sakri pod tepih. ON nas je malo po malo lecio od te samoopcinjenosti i ubedjenosti da nam svi lose zele i da smo za sve nevini, i sam je rekao 'DA JE TO CENA NASE GLUPOSTI'i da su sve kazne uvek tu da te nauce da u buducnosti to ne radis.
To sve ne znaci da se ne bi zauzeo za nasu buducnost i za nasa prava u istoj. Te bi i druga sudjenja u Hagu izgledala drugacije, te bi i pregovori ( a BOGAMI i ljudi koji tamo sede bili drugi) bili drugaciji.


logičke zavrzlame

Quote:
Ja ne mislim da imam nešto sa tim ratnim zlocinima. Ni ja, ni moja vlada. Za razliku od hrvatske, bosanske i drugih vlada, koje su vlade kontinuiteta i koje su na jedan miran nacin nastavile posao prethodnih vlada, naša vlada je uz veliki rizik i hrabrost miliona naših gradana napravila diskontinuitet na ovim prostorima i jedina je vlada u kojoj ne sede predstavnici bivšeg režima.

Lepo piše, Vlada je napravila diskontinuitet sa prethodnim Vladama.

To je upravo ono što je i Koštuničina Vlada uradila, ali u rikverc.

Ona je napravila diskontinuitet sa Đinđićevom
Vladom, a kontinuitet sa politikom koja je dovela do zločina.

Samim tim ponovo je otvorila potrebu za izvinjenjem.


Sjajan tekst Zeljka, svaka cast :-)

Sjajan tekst Zeljka, svaka cast :-)

Jedino sa cim se ne slazem sa tobom je da bi bio i dalje neshvacen. Ta neshvacenost a samim tim i nepopularnost u velikom delu stanovnistva je, po meni, bila pre svega posledica satanizacije od strane Miloseviceve vlasti koja ga je (s PUNIM PRAVOM) smatrala najopasnijim i najsposobnijim protivnikom. Mislim da bi u medjuvremenu on uspeo da anulira sve to...


Aaaaaaaaaaaa!

vratila se! vratila se!

:) :) :)


Morbidno

kakav sramotan i morbidan text! Gospode Boze, sta ste vi Zeljka ovde napisali?!


Dijaspora :((

I strashno je zanimljivo da vecina blogera koji ne zzive u Srbiji hvale dotichan tekst.


Izvini JJ Bebo,

da li sama skidaš onaj svoj odličan komentar, ili on pada niz neke paklene srpske basamake pa se ponovo vraća?


Ne, brishu me

Ne, brishu me


Uaaaa moderatori,

ili ako niste vi objasnite ko briše Bebin post?

EDIT: Evo, sad je tu, pa vas molimo neka tako i ostane. Niti je uvredljiv niti na bilo koji način neprikladan. Naprotiv.

Hvala.


Opet ste obrisali tekst.

Opet ste obrisali tekst. Zashto?


JJ Beboi

Obrisali su zato smo mi neki pohvalili vasu sjajnu kontratezu cinicnom blogu ZB.


sleeplees

Draga moja, sve shto sam rekla bila je istina. Zar nas istini nije uchila Oliva? :)


Jeste, ne damo se mi Olivini

Jeste, ne damo se mi Olivini tek tako!!!


Vidish, draga, da ono shto

Vidish, draga, da ono shto filosofi nude, ovde ima slabu prodju


Zato psiholozi sve to lepo

Zato psiholozi sve to lepo objasne...


Ne verijem da brišu moderatori,

prvo, jer Bebin tekst nije suprotan bilo kakvom pravilu ponašanja na blogu, a drugo, i da jesu mislim da bi nam se modaratori valjda već dosad obratili. Pre mi liči na to da briše autorka ili neko ko ima kompetenciju administratora.


Autorka je, inace,

poznata po "nepodnosljivoj lakoci brisanja".

P.S. bas me zanima koliko ce ovaj komentar da "prezivi"


Pa ako je JJBeba izbrisala

Pa ako je JJBeba izbrisala ja je molim da vrati tekst (jer nije zaista bio uvredljiv i sl.)


Sleepless

Nisam ja brisala. Neko drugi je. ne znam ko


Nsarski, brisanja cega, ako

Nsarski, brisanja cega, ako nije nepristojno pitati?


Zokster,

nepristojno je pitati, valjda je jasno. Ni jedan dzentlmen ne bi odgovorio na takvo pitanje. Dovoljna je samo informacija...


Koliko sam shvatio,

M-me Buturovic je uvela blogovsku diktaturu: ako joj se komentar ne svidja, ili nije u saglasnosti sa njenim idejama, ona ga eliminise "with extreme prejudice", kako se to zove u CIA. Ubije, naime.
I ne radi se samo o komentarima koji su nepristojni ili uvredljivi. Ne, bilo sta sto, po njenoj proceni skrece s teme, ili zastupa drugaciji stav od njenog podlozan je "tretmanu".


Sa druge strane sto bi

Sa druge strane sto bi trpela baljezganja na svom BLOG-u. Evo ja vidim neku novu poruku, krenem da procitam i onda ukapiram da se to maltene svodi na neke licne odnose sa Zeljkom, da je porede sa Zvezdanom Jovanovicem. Pa da li biste vi trpeli te gluposti?


Pa, prilikom formiranja B92 bloga

birani su VIP blogeri koji su pismeni, informisani o necemu interesantnom, ili se bave necim od sireg interesa, umeju da razgovaraju, umeju da podnesu kritike na svoj racun, itd. Dakle, ljudi koji imaju zanimljive sadrzaje da ponude blogerskoj zajednici.
Razume se, blog nije horsko pevanje i razlicita misljenja su dobrodosla. Zato blog i postoji.
M-me Buturovic daje sebi za pravo da odluci koji su komentari "glupi", "skrenuli s teme", "beskorisni", itd., i brise ih. Ona, naravnmo, to pravo ima i obilato ga koristi. Medjutim, kad bi se tim istim arsinom merili svi prilozi i komentari na blogu B92,, cenim da bi vise od 2/3 tekstova bilo eliminisano.
Mozda je to dobro, mozda ne (najzad pogledajte broj komentara na njenim skorasnjim blogovima). Ja sam samo konstatovao da je autorka ovog bloga "laka na misu".


Sto se pokazalo i u mom

Sto se pokazalo i u mom prethodnom komentaru, gde sam gospodji Buturovic preporucio da obrise sopstveni uvodni post - a koji je obrisan.


sharski

ti zivish u zemlji koja ceni slobodu mishljenja i ustavom je zashtitila. Zna se shta su uvrede, govor mrznje..Ovde kod Zeljke vlada cenzura. I to ona najgora. Bez objashnjenja. :(


Konačno, adekvatna reakcija..

Na skandalozan pokušaj izjednačavanja politike Zorana Đinđića sa idejama Dobrice Ćosića, na tzv. "javnom servisu", na adekvatan način je danas reagovala LDP.
http://www.odnaszavisi.org/index.php?&p=&ni=4621&nd=1


Drago

da li si primetio kako niko iz DSa nije reagovao na te odvratne tvrdnje. Vazno da se ovde, na blogu, njihovi navijachi i chlanovi ubishe od dokazivanja da LDP NIJE nastavljach politike ubijenog Premijera, ali im je neshto ponestalo snage i volje da se suporotstave toj nekrofilnoj tezi da DSS i Koshtunica JESU. Uzasne su i opasne sve te teze koje govore da bi Zoran bio zadovljan stanjem danas u Srbiji, shto bi zapravo trebalo da znachi da mi sad zivimo upravo onako kako bismo ziveli i da Zoran nije ubijen. Da se zapravo nishta nije deseilo, sem shto je on ubijen, da se Srbija nije zaustavila, da reforme teku onako kako bi tekle i da je Zoran ziv, da kukamo iz chistog hira, i da je vlada Vojislava Koshtunice fenomenalno radila svoj posao i da treba opet. Nikad kraja ponovnom ubijanju Zorana Djindjica.


Pa Bebo...

..od februara 2004. godine, meni je jasno da smo dobili novi DSS, jer im se onaj Koštuničin počeo kruniti.
Dakle, ne treba od njih ništa očekivati. One ljude koji za njih još glasaju, a koji osećaju ovo što i mi, sledeće izbore neće glasati za njih. No, njima su važni ovi što ih uzimaju od Koštunice, i neka tako bude. Prosto, Nikson (on mi je dobra ilustracija) i ekipa, nebi nikada glasali za DS, da im se ne čini kako je Tadić bolji Koštunica od Koštunice. Videla si Radovana. On kaže, zastava, šibanje sa hrvatskim navijačima, izađi na crtu...to su te vrednosti na koje ciljaju i gde uzimaju publiku. Ovi pismeniji će kod nas, neko pre neko posle.Onih još 200 hiljada što je tamo ostalo i koje su ovaj put prevarili isturajući Đelića.
A, možda ni to nije loše...


Dragec

Da tu si u pravu. Uumesto da svojim programom "kupe" levo orjentisane ljude (u Srbiji levica ne postoji)i da trazi svoj prostor u levom centru, shto bi bilo normalno poshto su chlanovi socijalistichke internacionale, oni te ljude prepushtaju ili apstinnciji ili radikalima, a kupe ove radikalski opredeljenje koji vole zastavu i koji prvo kad ujutru progledaju pomisle na Kosovo ali im ne imponuje grobar i Pop- Lazicka (jel se tako prezivlje?)


Demokratska stranka se tek

Demokratska stranka se tek profilise kao stranka levog centra. Vi kao da zaboravljate da DS od kada je formiran nije bio centar okupljanja za levo orijentisane, vec prosto za one koji su bili protiv Milosevica i svega ostalog 90-ih godina. To samo po sebi nije nista lose. Ovde se polazi od toga da je Ljuba Tadic Borisu otac i koliko ja mogu da vidim sve dalje kritike imaju koren u tome.


Demokratska stranka, kao

Demokratska stranka, kao chlanica socijalistichke internacionale nema reshenje za liberalnu levicu, a imala je idealnu priliku da bude politichki najjacha stranka koja pokriva levu orjentaciju. Kod nas su stranke levice iskompromitovane i posmoderne liberalne "teorije treceg puta" za sada nemaju prodju. I umesto da jasnom, beskompromisnom, multikulturnom politikomi (dobrim socijalnim programima), lishenom svakog poulizma, privuche i "pokupi" glasache leve orjentacije, oni kohabitiraju sa nacionalistichkom desnicom i jachaju stranku. I shta sad kad su najjachi ever? Nisu dovoljno jaki, ne mogu sami da formiraju vladu i u situaciji su da ih naci desnica ucenjuje. Oni su blizi DSSu i SRSu i ako bi svojim programom trebali da budu levi centar. Njima SRS daje legimitet demokratske opcije jer, proglasivshi ih za svog politichkog neprijatelja, u toj "borbi" trazi priznanje svoje demokraticnosti. Ironija je da nacionalistichka, fashistichka desnica svojim populizmom skuplja zbunjene gubitnike tranzicije - napshtenu i propalu "radnichku klasu", uzima ih u svoje birachko telo obecavajuci im sve, a ne ispunjavajuci nishta, jer zapravo nece vlast, niti ce im "demokrtski blok" dati; oni su tu samo dekor koji treba da overi demokrate.


Bebo, sve se sa tobom slažem.

Osim da jačaju stranku i da su najjači ever. To jest, ako već pričaš o stranci a ne o biračkom telu stranke.

Mislim da, naprotiv, ovom politikom slabe stranku i da su najslabiji ever. Samo, sticajem okolnosti i spregom kohabitacije i nezameranja imaju najveći broj glasača ever. Ali, to nije isto.

DS kao stranka se urušava, pogotovu na lokalu, sve je to obezglavljeno i čeka šta će novo Tadić da izdiluje, kakve će nove-stare odbore i sinekurice da im obezbedi.

Pozz.


e cini mi se da tu gresite.

e cini mi se da tu gresite. upravo ja snagu DS-a vidim na lokalu i cini mi se da je tu stranka najjaca. Medjutim postoji jedna jako losa tendencija a to je da neki mladji clanovi pouceni politickom elitom kakva je danas izgovaraju se za clanstvo u DS-a time da je to profitabilno preduzece! Nadam se da ce procitati ovo neko iz DS-a


Davide

oni su imali svoju shansu i mislim da su je prokockali pregovorima i "kompromisima". Svojom mlitvom, kohabitornom, predvidivom i nadasve politikom lishene svake hrabrosti izgubice mogucnost da budu lideri "demokratskog bloka". Iskreno se nadam da ce se urushiti jer ne mogu vishe da ih gledam ushta se pretvaraju. Sve su deblji i deblji a politika sve mlitavija i mlitavija :)


E moja Bebo,

u njihovom slučaju izgleda ne važi ona stara narodna "I labavi ume da zabavi!" o)))


krasicka

Na zalost ne vazi :( U vezi sa mlitavoshcu politike i njih samih vazi ono "Shto u izlogu to i uradnji". Jedino ne znam da li si svesna, draga moja Krasicka, da ovim narodnim mud(r)olijama hinjimo verovatno brisanje od strane vlasnice. Trolovati, pa joj tako bRezobrazno, ugggghhhh :))


Bebo,

pa ipak nas i mlitavi tu i tamo zabavi, nemoj da si okrutna.;)

Vidi samo koliko DS zabavljača ima na ovom blogu.

A autorica bloga će nas, verujem, kad-tad ubrisati. Trolovanje je tim milije i draže! Ne znam samo što to već nije uradila? Možda se, kao što rekoh juče, u njoj probudila demokratkinja a umrla (zaspala?!) cenzorka. o))


Krasoto

I ti si primetila? Mislim to, da mlitavi toliko omlitave, da se toliko opuste da je jedino shto im preotaje da zabavljaju drushtvo. Ne idu na momenat atraktivan fizicki izgled, nego na mlitavost & zabavu. Kinki :))


hehehe, a ponekad, Bebo

idu i na upornost :)) I tu ima jedna lepa narodna koja bi baš pasovala, ama banovaće me, ne smem. :))


uh, bre

mojne :)


:) neću, ne brini,

to samo istrči ispod mog nicka kad se ova moja druga polovina dočepa tastature :)


O, pa ako je tako,

ja Željku, priznajem, danas srećem prvi put - onda ćemo svi malko da iskopiramo Bebin post, pa kad ga obriše sledeći put, ima svako od nas da ga postavi još po jednom. Pa kome prvom dosadi.

Uostalom, sad ću da pišem moderatorima na email. Jer, ja i inače smatram da je ovaj tekst Željke Buturović UŽASNO UVREDLJIV za ceo Blog B92 i za sećanje na Zorana Đinđića, te mislim da ga u celosti treba obrisati, sa sve našim komentarima. Pa eto, onda ona više neće morati da se muči i da briše Bebin odgovor na svoju svinjariju!!!!

EDIT: Daj Bebo taj post, ponovo o)))


ajde stvarno daj da vidimo o

ajde stvarno daj da vidimo o cemu se radi

moderatori pustite da vidimo


Evo po secanju i uz anex 1.

Evo po secanju i uz anex
1. Da je Zoran danas ziv to bi znachilo da je Zemunski klan & njihovo militantno krilo SRS & njihovo politichko krilo DSS pohapsheno i smeshteno tamo gde treba da bude - u Zabeli.
2. Da je Zoran danas ziv svi ratni zlochinci bi bili isporucheni Hagu.
3. Da je Zoran danas ziv ne bi nam stranci reshavali problem Kosova. Dijalog sa Albancima bi bio uspostavljen i videlo bi se svetlo u tunulelu.
4 Da je Zoran danas ziv mozda se Crna gora ne bi odvojila.
5. Da je Zoran danas ziv u DSu ne bi postojalale frakcije i ne bi mishevi kolo vodili.
6. Da je Zoran danas ziv ne bi bili redovi pred ambasadama
7. Da je Zoran danas ziv DS se ne bi ogradjivao oo njegove politike
8. Da je Zoran danas ziv ne bi bilo kohabitacije sa chovekom koga je nazivao trutom
9.Da je Zoran danas ziv ovakvi blogovi nikada ne bi ugledali svetlost dana


Eto...

Eto, fali ovome odgovoru.
Kao iz jevanđelja..Bebo.


Drago, istina je uvek u

Drago, istina je uvek u dobrim knjigama ;)))


Bebo, hvala ti

što te nije mrzelo da po stoti put kucaš jedan isti tekst. Evo i ja sam ga sačuvala kod sebe, pa ako ga Željka OPET obriše a ti odeš na spavanje (znaš, ja nikad ne spavam) nudim se da ga ovde iskopiram, sa naznakom: Od JJ Bebe.


Drago & Krasicka & nasarski

sve vam je obrisano


Fair enough.

Nek se dopisuje sama sa sobom.
I'm outta here.


Cekaj, polako.

Sada gledam - nista od tvojih postova (moze na ti?) nije obrisano (sto ne znaci da nece...).
Stay around, ovo je interesantna noc.


Vec je obrisan onaj

trol o glagolima. (A meni i nije noc, ovde je tek 19:00). Na ti, naravno, uvek i sa svima.


Oh, oprosti, ti si znaci

Oh, oprosti, ti si znaci prekookeanski tip:)
Nisam primetio trol o kome govoris, ali vidim da dva - tri tvoja posta nisu izbrisana. Ja sam primetio da je jedan moj komentar obrisan, a ti si primetio brisanje tvog komentara.
U svakom slucaju, interesuje me kako ce Zeljka Buturovic, a.k.a The Great Censor, da nastavi borbu sa komentatorima.


Dok ti pises, Zeljka brise.

Evo, nekoliko postova je vec nestalo dole, ukljucujuci i njen u kome je zapisala svoj blogovski credo, kao i moj komentar na to. "Memory hole" je cudo, kako je Orvel vec davno otkrio.


Već V., obrisan je jedan ceo thread

koji je bio na ovom mestu, gde smo mi malo pričali o autorki bloga a malo i o tome kako se na srpskom kaže sejvovati, forvardovati, četovati ili zabagovati. Ali, ne verujem da su jezičke diskusije te zbog kojih smo popili cenzuru.


Krasici,

ne znam, zaista je ogavno. Sam tekst - toliko odvratan da se nema vise sta dodati.


Šta da se radi Bebo...

...neka briše.Svako radi svoj posao.o)


A milsim i da znam zbog kog posta

...je obrisano. Onog gde ja tebi kažem da te je, po mom računu, CENZORKA obrisala već 6 ili 7 puta. Eto, to nije lepo da ostane za anale. Pa će i ovo da ode, videćeš.


prvi stav u redu drugi stav

prvi stav u redu
drugi stav u redu, mada je bilo svega i svacega
treci stav svakako je u redu, o tome se veceras govorilo na RTS-u (mislim i na Vesnu Pesic i Dobricu Cosica, iako je voditeljka vodila kampanju za dss)
cetvrti stav ne mozemo da znamo sta bi bilo sa Crnom Gorom, ali ako treba da gledam crno-belo u redu je
peti stav politicki pamflet na jeftinom papiru
sesti stav ne znamo sta bi bilo sa redovima pred ambasadama a bitno je i kakvi su redovi (turisticki ili oni koji odlaze iz zemlje)
sedmi stav verovatno imate informaciju koju ja nemam a to je da pocinje predizborna kampanja. Inace, ako nije tako, to je glupost koju necu da komentarisem da ne bih bio brisan
osmi stav pitanje je kakav bi bio raspored snaga, mozda bi se nasao u situaciji da kohabitira. Eto Tadicu se to desilo
devet negde sam napisao da ne bi trebalo neke licne odnose (pa i vase sa Zeljkom) uvlaciti u ove rasprave


Ali, čekaj Niksone,

zašto je tebi taj stav 5, to oko formiranja frakcija unutar DSa pamflet i još na jeftinom papiru? Da je Zoran živ, frakcije u DS ne bi morale da postoje ili ako bi i postojale, ne bi zbog njih ljudi bili izbacivani iz stranke.


da li bi ili ne bi postojale

da li bi ili ne bi postojale mi ne znamo, ali o tome odlucuje skupstina ds-a promenom statuta. Ako se ne bi promenio statut, a neko izadje sa frakcijom, onda bi to bilo krsenje statuta i za to slede sankcije. Ne zvuci li ovo logicno i normalno

nisam napisao da je tekst pamflet zbog toga vec zbog onoga ``ne bi misevi u DS-u kolo vodili``


Ništa ti Niksone ne brini..

..ovakav DS je baš po tvojoj meri. Ne moraš se učlanjivati u DSS.o)))


Hehehe, Krasicka,

blog je ostrvo cuda. Lepo rekoh, da ga nema trebalo bi ga izmisliti.

Kako se samo nadjoste svi takvi...


Ekvivalent Marka Tvena

postu Zeljke Buturovic: "Repu nikada ne treba kidati, jer joj to skodi. Najbolje je da se neki decko popne na drvo i da je otrese."


Sto bi Pekic rekao, Krasici

Sto bi Pekic rekao, Krasici - u skrjavanju niz paklene basamake odosmo tamo gde ne treba.
Sad se setih jos jednog detalja iz te fantazmagorije - kada je Mihailo Obrenovic putovao u Rusiju, kazu da je u Smederevu propao kroz nuznik. Na to je Kir Simeon hladno izjavio: "Steta. Postali bi prvi nacion ciiji je vladar zavrsio u g....."
Ovako, postali smo prvi nacion koji je kompletno, u Pekicevom smederevskom nuzniku, zavrsio u istim.


imaju drugaciju

imaju drugaciju perspektivu.
ne razumem ovo ludilo na tvu. svi koji su svedocili na sudjenju , svedoce pred kamerama. obezdedjenje, vozac, sekretarica...
gledajuci i slusajuci to, osecam se odvratno. kao da mi je opasnost na vratima ili iza ledja.
zaista ne razumem.


verovatno si htela da kazes

verovatno si htela da kazes da vecina blogera koji hvale tekst ne zivi u srbiji. obzirom da tih koji ga hvale ima toliko da mozes na prste da ih prebrojis, mozda nije dobra ideja na osnovu toga donositi zakljucke o "dijaspori".

inace, tekst je skoro potpun promasaj. ja bih volela da verujem, kao npr. jasmina t, da je autorka dobronamerna, ali to mi malo teze ide, posto ista na bilo kakvu kritiku odgovara uvredama (cooovece, mozda je anne coulter naucila srpski. doduse, anne ima kakav-takav smisao za humor...).

ono sa cim se donekle slazem je da su ovi naknadni hvalospevi djindjicu (pa makar zasluzeni) nekako neukusni. i da je on bio kompleksna politicka licnost koja zasluzuje pazljivije analize od ovih tipa "bio je najpametniji i najlepsi, tesko nama bez njega".


vagabundo

"verovatno si htela da kazes da vecina blogera koji hvale tekst ne zivi u srbiji" Da to sam htela da kazem i to sam rekla, samo sam post imenovala kao dijaspora. Nishta lichno :))


Jeremijada vs pragmatizam

Quote:
I strashno je zanimljivo da vecina blogera koji ne zzive u Srbiji hvale dotichan tekst.

Pa, evo, da pridodam jos jedan glas tom horu pohvala Zeljkinom tekstu iz dijaspore. Ako uopste i postoji neka razlika u tome zasto je puno nas iz dijaspore impresionirano Zeljkinim tekstom, a mnogi koji zive u Srbiji nisu, onda ce biti u tome da nam se referentni sistemi malcice razlikuju. Sada, vi mozete misliti da upravo to Zeljku i ostale dijasporce nekako diskvalifikuje za davanje politickih komentara o Srbiji, osim ako se slucajno i u potpunosti ne slazu sa vama... ali, pretpostavljamm da to vise govori o vama samima, nego bilo cemu drugom.


Ma nije u pitanju dijaspora ili Srbija ...

Ma nije u pitanju dijaspora ili Srbija ... Stvar je vise u tome da Zeljkin tekst, po meni, izrazava misljenje i stanoviste najpopularnije demokratske opcije u Srbiji - Djindjiceve DS.

A vecina blogera i diskutanata ovde su pristalice LDPetc - koja uglavnom ima drugacija gledista od ovih koje je gore iznela Zeljka. A oni stalno pokusavaju da se predstave kao nastavljaci Djindjiceve politike - iako (pre)cesto zatupaju suprotna gledista od njegovih. Evo recimo i na jednom drugom blogu ovde oni se svi izjasnjavaju protiv veronauke u skoli, iako je to Djidndjicevo delo. Po meni je taj sistem kopija Nemackog sistema koji je i Djinjic najbolje znao. U Nemackoj se samo alternatvni izborni predmet zove "etika" a kod nas "gradjansko" - inace je obaveza izabrati jedan (religiju ili etiku)...


pa naravno. najzesci glasaci

pa naravno. najzesci glasaci LDP-a su krenuli da se suprostavljaju tekstu jer se u njemu govori negativno o drugoj Srbiji sa kojom se poistovecuju. Pogledajte ih samo kako besne na sve i svakog


DS vise nije Djindjiceva. A

DS vise nije Djindjiceva. A nesto nisam ni primetio da DS (Borisa Tadica) tvrdi, kao sto Zeljka Buturovic rece na pocetku svog teksta, da je stanje u Srbiji dobro (to implicira, zar ne, tvrdnja autorke da je Djindjic ziv, "da bi bio srecan i zadovoljan" stanjem u Srbiji).
Nagradno pitanje: da li DS misli da je stanje u Srbiji dobro, i da li je DS srecna i zadovoljna stanjem u Srbiji?
Ako kazete, Virtuelni Vasilije, da je odgovor na ovo pitanje pozitivan, onda post Zeljke Buturovic zaista odrazava stavove DS.


vec vidjeno ...

Moje pozitivno misljenje o Zeljkinom tekstu se odnosi na NAJVECI deo njenog posta i pre svega na neke od glavnih poruka. Sigurno da bih mogao da najedm VISE recenica sa kojima se ne slazem u potpunosti i koje bih izbacio i/ili izmenio ...

Vi vadite iz konteksta CELOG pasusa samo pocetak sa "srecan i zadovoljan" a ignorisete onaj deo gde ona govori o tome da bi ubedjivao ljude da im je bolje iako oni misle da im je gore. I sto se mene tice postoji mnogo dokaza da JESTE bolje nego 5. oktobra ... ali sigurno da nije bas DOBRO. Ili, bolje reci, da je moglo biti bolje.

Inace, sto se mene tice to kako bi mislio i pricao Djindjic ili BILO KOJI DRUGI politicar u razvijenoj zapadnoj demokratiji o nekom periodu razvoja zemlje NAJVISE ZAVISI od toga da li je on bio opozicija u tom periodu ili na vlasti.

Kao opozicionar, NIJEDAN normalan politicar ne bi rekao da je sa tim periodom bio "srecan i zadovoljan" ... posto bi to znacilo da biraci ne treba da biraju njega i njegovu partiju nego da zadrze na vlasti njegove politicke protivnike. Pa bi onda isticao NEDOSTATKE I PROMASAJE kojih uvek ima i njih kritikovao. A da je bio na vlasti onda bi isticao USPEHE kojih takodje uvek ima.

Jasno je da DS nije bila "srecna i zadovoljna" sa periodom vladavine DSS-ove vlade i da je podkusaval da ubedi birace da njoj daju poverenje. Ali nije bila i nije sada ISUVISE kriticna zato sto su znali (kao i svako iole ozbiljan i realan) da ce doci u situaciju da budu partneri u buducoj vladi(posto je takav odnos snaga na politickoj sceni).

Sto znaci da moraju i jedni i drugi budu spremni na kompromise i da svoje konkurentske odnose potisnu u pozadinu i pokusaju da oforme vladu koja moze da funkcionise. I to nije nista specificno za Srbiju ... upravo to se desava u NEmackoj, gde su dva glavna politicka protivnika PRISILJENA VOLJOM BIRACA da budu zajedno u vladi. Pa su "zakopali ratne sekire" i ta njihova vlada funkcionise ...


Eh, Djindjiceva DS?

Ja ne znam odakle ti ideja da je danasnja DS Djindjiceva. Koliko ja znam, a znam dosta, ovo nema mnogo slicnosti sa DSom iz Djindjicevog vremena. Cak mnogo ljudi koji su bili bliski Djindjicevi saradnici iz raznih razloga vise nisu u DSu. LDP je verovatno blizi ondasnjem DSu nego sto je to sadasnji DS, koji se znacajno pomerio udesno u posledjnih par godina.


a odakle ideja da je LDP

a odakle ideja da je LDP Djindjiceva?


Ja sam rekao da je danasnja

Ja sam rekao da je danasnja LDP verovatno bliza ondasnjem DSu nego sto je to danasnji DS, a ne da je LDP Djindjiceva. Vise od toga ne zelim da pojasnjavam posto mislim da nije mesto, a nije ni potrebno.


Ja sam isto napisao da nije

Ja sam isto napisao da nije mesto da raspravljamo o tome (ima u nekom od komentara), ali reci da je LDP bliza ondasnjem DS-u nego sadasnji DS je pomalo proizvoljno i lici mi na nastavak predizborne kampanje. Naravno ne optuzujem vas da promovisete LDP, iznosite svoj utisak, ali ima onih koji iskljucivo zbog promovisanja LDP-a kritikuju Zeljkin tekst


pa nije bas tako

quote:

a odakle ideja da je LDP Djindjiceva?

Ovo je tacan citat i ja na njega odgovaram, u smislu da se implicira da sam rekao nesto sto nisam.


ma bre niksone,

zeljkin tekst vredja pamet, naravno onih koji je imaju.otuda kritika tog teksta.cak bre i kurir vishe ne objavljuje takve stupidarije.taj tekst bi jedino dobro proshao u press-u za koji sada pishe i nebojsha krstic.


DS nekad i sad

Ipak većina Đinđićevih saradnika jeste u DS-u, mada nisu na takvim pozicijama na kakvim su bili nekad jer je Tadić nakon preuzimanja vlasti u stranci mnogo toga promenio. Ipak, većina ljudi je još tu. Nisu bili izbačeni iz stranke kao Čeda i njegova ekipa pa nisu morali da osnivaju nove stranke. Ali, nisu mnogo manje kritični prema politici vrha stranke od LDP-a.

U DS-u zaista postoji sada dominantna (po uticaju, ne po brojnosti) struja čija politika naginje DSS-u. Čak su tu i neki bivši promoteri politike DSS-a, koji nažalost sada kreiraju politiku DS-a. Ipak, DS i LDP su još uvek mnogo, mnogo bliži nego što to ovi koji žive van Srbije i kojima su mesta kao što su Blog i Forum B92 jedini kontakt sa Srbijom i koji na osnovu njih i grade svoje mišljenje, mogu da pretpostave.


liberalni front za slobodnu palestinu :)

Quote:
A vecina blogera i diskutanata ovde su pristalice LDPetc

Pa to je neka prilicno ekstremna politicka opcija, ako izaziva ovakvu lavinu mrznje... ali, dobro, bolje da to imam u vidu.


Quote:Ma nije u pitanju

Quote:
Ma nije u pitanju dijaspora ili Srbija ... Stvar je vise u tome da Zeljkin tekst, po meni, izrazava misljenje i stanoviste najpopularnije demokratske opcije u Srbiji - Djindjiceve DS.

Virtuelni,

je l' tebi to nije dobro?

Nema više nažalost Zorana Đinđića pa nema više ni njegove DS.

Današnja Tadićeva DSS je stranka u čijem vođstvu nema osim Gordane Čomić nikoga ko je bio u vođstvu DS u vreme Zorana Đinđića. O strategiji da ne govorimo. Tadićeva stranka se liže već dve godine sa Koštunicom koga je Đinđić, pomenu to ovde neko, nazivao "trutom", "izdržavanim licem" itd.

Tvoje mišljenje - tvoja stvar i tvoje pravo. Ali ne bi bilo loše nekada baciti na sto i neki argument: Zašto misliš da Tadićeva stranka ima bilo kakve veze sa Đinđićevom.


Srdjane,

a bese i ono :" Mi smo Kostunicu izvukli iz podruma..."
Kam' lepe srece da nikada iz tog podruma taj sismis nije izasao.


Pa Srdjane i tvoje misljenje

Pa Srdjane i tvoje misljenje je tvoja stvar. A da se ti i ja razlikujemo po ovom pitanju isto nije nista novo.

Ja sam gore u mom postu naveo primer jednog KONKRETNOG DJINDJICEVOG DELA (uvodjenja veronauke u skole po "nemackom" sistemu) koji bi recimo LDP aktivisti ovde na blogu hteli da ukinu. Znaci direktno se zalazu PROTIV onoga sto je Djidnjic uradio.

Drugi primer je ODNOS PREMA PROSLOSTI. Ono sto je Zeljka gore iznela je otprilike ono sto je i Djindjic zastupao. LDPetc zastupa DRASTICNO drugaciju politiku zadnjih par godina iako je sve sto se zna o toj proslosti BILO POZNATO I 2003 u Djindjicevo vreme... a DS je ostala na Djindjicevim pozicijama u tom smislu ...


Virtuelni, to što si

Virtuelni, to što si napisao je kritika LDP-a. Ne ulazim sada u to da ne skrećemo sa teme.

A tema je "Đinđićeva DS" kako si ti napisao. Ja sam samo pitao da li ima nekog argumenta da ova današnja stranka koju "vodi" (navodnici jer je nigde ne vodi) Boris Tadić ima ma kakve veze sa strankom koju je vodio pok. Zoran Đinđić. Isto pitanje, da možda bude jasnije, važi i kada bi umesto stranka pisalo politika.


Pa ok mozda sam trebao to da

Pa ok mozda sam trebao to da formulisem ovako: DS je u pomenutim dvema tackama na slicnim pozicijama koje je zastupao Djindjic. Po meni je i ovo sto je Zeljka napisala kao njeno misljenje o tome kako bi se Djidnjic ponasao u mnogim situacijama vrlo slicno onome kako se DS ponasa danas ... Procitaj gore da ne ponavljam (a u odgovoru "bilo nekad" sam obrazlozio ono uvezi zadovoljstva trenutnim stanjem)

A LDP sam naveo zato sto ta paritja cesto pokusava da se predstavi kao nastvljac dela Djindjica - a cesto radi bas suprotno od njegove politike. I da su se zato neki od njihovih aktivista ovde pobunili protiv Zeljkinog posta...


Virtuelni, bezlični glagol

Virtuelni, ja ovako ulećem bezveze, ali da ti skrenem pažnju da je trebati bezličan glagol u srpskom jeziku, tako da nema tih fora trebao, trebala itd. Sve je to trebalo. U hravtskom jeziku se npr. taj glagol menja po licima. Mrzelo me sve da čitam, izvinjavam se ako ponavljam ovu zamerku, mislim ako te je neko ranije već ispravio.


VV

vv wrote:
A LDP sam naveo zato sto ta paritja cesto pokusava da se predstavi kao nastvljac dela Djindjica - a cesto radi bas suprotno od njegove politike. I da su se zato neki od njihovih aktivista ovde pobunili protiv Zeljkinog posta...

ja se nikada ne bih bunio sto se neko (ldp recimo) poziva na zorana djindjica, vec bih se zamislio zasto daleko vise ima onih koji se paze da mu slucajno ne pomenu ime u kontekstu politike koju zastupaju, ili onih koji nad imenom bdiju smatrajuci ga za licnu svojinu.

kao sto ova neverovatna rasprava pokazuje, razni ljudi zorana djindjica veoma razlicito shvataju. ako neko svoju politiku, makar samo verbalno, vezuje za zorana djindjica - ja u tome ne vidim ama bas nista lose.


Slazem se delimicno sa tobom

Slazem se delimicno sa tobom - nije to nista strasno sto LDP vezuje za Zorana Djindjica.

Ovde sam samo izneo moje misljenje i ponudio par dokaza da postoje odredjene kontradikcije izmedju tog "vezivanja" i "delovanja u praksi".

Inace je sam vec negde napisao da mi svaka vrsta prepucavanja na temu ko vise i bolje "produzuje politiku Zorana Djindjica" lici na ideolosku diskusiju tipa "i posle Tita Tito".

U tom smislu meni se vise svidja politika DS a tebi izgleda LDP. Sasvim normalana pojava u demokratiji, priznaces. I nije nikakav razlog za netrpeljivost medju nama ili (ne daj boze) vredjanje ... Naprotiv, meni je (uglavnom) intersantnije da diskutujem sa nekim ko ima drugacije misljenje ...

Pozdrav :-)


Ma vidi se Vasilije..

...šta se tebi sviđa.o)))


vv wrote:Sasvim normalana

vv wrote:
Sasvim normalana pojava u demokratiji, priznaces

jeste sasvim normalna. zato mi i nije jasan tvoj "osvrt". ;)


Virtuelni Vasilije

Posle onoga kako se crkva ponela prema Zoranu Djindjicu , pa tolerancija pedofilije od strane crkve i sve ostale gadosti, da ne nabrajam, ja bih prva ukinula veronauku u skolama . Nasha crkva nema vishe nikakve veze sa svetosavljem i pravoslavljem . Ona je sada mracna politicka organizacija , a ako u njoj ima i onih koji drugacije misle od Amfilohija, Filareta ,Pahomija i td, posto se ne cuju , kao i da ih nema. Uostalom , kao što znamo -ćutanje je znak odobravanja.


Draga Kapi,

ako dozvoljavate, par reci na ovaj Vas komentar. Kao stari glasac GSS (eto, priznajem, pa makar i cuske pale :)), ja imam sasvim formirano misljenje. Dakle, smatram da bi umesto predmeta "Veronauka" u skole trebalo uvesti predmet "Istorija religija", gde bi se izucavala istorija svih religija poznatih covecanstvu, a ne samo hriscanstvo. Trebalo bi se upitati koliko medju nama (dakle, u Srbiji) ima ljudi koji nisu hriscani, i koji se mozda osecaju povredjenim sto se i njihova religija ne izucava u skolama.
Ipak bih se uzdrzao od nezahvalnih generalizacija, u smislu toga da je cela SPC jedna mracna organizacija. Ne pokusavam da branim crkvu (kao socijaldemokrata, to ne bih ni mogao), ali bih obratio paznju na onaj deo Vase recenice u kome kazete da u SPC postoje i oni svestenici koji misle drugacije od Pahomija i Filareta. Ako se ne cuju, to mozda znaci da je njihov glas preslab u ovom trenutku.
Nadam se da cete me ispravno razumeti. Pozdrav. :)


..

...


Dijaspora uzvraća udarac

Ili nisam dijaspora, ili ne hvalim tekst - biraj!!! :)


mila moja lektorko to se na

mila moja lektorko to se na tebe ne odnosi. Samo na one koji hvale tekst :))


eh,

taman htedoh da uredim, izbrišem dvostruki komentar, a ti već odgvorila. odličan ti je kontra-tekst!


Lektorko

Bilo je josh, ali sam ga tri puta pisala i nisam ga bila sejvovla. Nije bilo potrebe ;))Sad cu da pokusham da se ponovo opsetim, poshto ce opet da ga brishe :)) Ej ovo za dijasporu sam samo stavila naslov, a rekla sam da je interesantbo da ga HVALE uglavnom ljudi koji, kao ona, ne zive u Srbiji. Gde bi ja tebe tu svrstala. Ljubim :))


Ovaj tekst Zeljke Buturovic

Ovaj tekst Zeljke Buturovic je udarac za sve one koji 12. mart 2003. godine dozivljavaju kao pucanj u evropsku buducnost Srbije. Samar svima nama. Ni iz centrale SRS nije mogao stici "prikladniji" tekst. Tekst koji pljuje ubijenog premijera, i slika ga sasvim laznim bojama.


uf...

jesi ovo sama pisala il' ti neko pomag'o?

Dzizs... jedan od vecih promashaja koje sam procitao/chuo u poslednje vreme... a upravo sam slushao natashu miljkovic, tako da je konkurencija bila zestoka.

Ne bi bilo toliko loshe da svaka rechenica nije postavljena kao neprikosnovena istina.


...

quote:

da je djindjic danas ziv, bio bi srecan i zadovoljan situacijom u srbiji.

Koliko sam ja znao o Djindjicu (ne mnogo ali u ovom slucaju dovoljno), ovo je jedna stvar koja sigurno ne bi bila tacna. On nikad nije bio srecan i zadovoljan situacijom u Srbiji, zato se i bavio politikom tolikih godina (a da nije morao, mogao je da zivi sasvim normalno bez toga) i zato je bio premijer. Zato je i ubijen, jer nije mogao da bude srecan i zadovoljan situacijom u Srbiji. Govoriti o ostatku teksta je izlisno.


Ja ga ne hvalim,

...stavise, vrlo mi je neukusan. Svakako da se o Djindjicevoj politici moze raspravljati i daleko od toga da je bila idealna, ali Zeljkin tekst je vrlo plitak i pun proizvoljnosti. S druge strane, uz sve mane, Djindjiceva politika je nesto najbolje sto se u Srbiji desilo nekoliko decenija unazad. Bojim se i daleko najbolje sto ce joj se desiti za mnogo narednih decenija.

Zoran je bio dominantna pojava i medju civilizovanim evropskim politicarima. S prijateljem sam nedavno mastao - kakva bi velika Jugoslavija bila predivna zemlja da je dozivela Djindjica za premijera i Drnovseka za predsednika. Medju domacim mlitavim, tunjavim, nepisemenim, lenjim, posvadjanim, korumpiranim politicarima Djindjic je delovao kao bice sa druge planete.


Nikola

Quote:
Zeljkin tekst je vrlo plitak i pun proizvoljnosti

A ne bi bio ljubazan da das malo iscrpniji komentar, ako je vec tako negativan?


DejanOz

Tekst je plitak zbog iskaza poput 'djindjic je bio suvise mudar da bi mislio da svi mogu ili treba da budu kao sto je on.' Najobicnija floskula. Ima toga puno.

Tekst je proizvoljan jer se zasniva na autorkinoj ekstrapolaciji Djindjicevih stavova. Prvo, zato sto je ekstrapolacija u ovom slucaju zasnovana na necemu sto autorka ocigledno ne poznaje (sta se Djidnjicu uopste svidjalo?), i, drugo, zato sto da je Djindjic danas ziv Srbija bi sigurno bila drugacija zemlja, pa je nebulozno projektovati Zoranove stavove na ovako izmenjen screen.

Ne mislim da je tekst zlonameran, ali mislim da je potpuni promasaj.

Nemojte se srditi - nadam se da ste sada razumeli moju kritiku ovog bloga.


Amerika

Ma to je problem sa vecinom Srba koji pristignu u Ameriku. Najedanput shvate da su prosek, i to im tesko padne, pa onda udri po Zapadu. A sada da se vratim na tekst. Kada do ovakvih zakljucaka dodje jedna skolovana i obrazovana osoba poput Zeljke, sta onda ocekivati od polupismenih Srba? Kako je u Srbiji vishe od pola stanovnishtva sto nepismeno sto polupismeno, a ocigledno da ne postoji tendencija da se stanje popravi, pitam se da li nam ima spasa?


Ima spasa, ima ima

Quote:
pitam se da li nam ima spasa?

Ima, on je naravno u suocavanju i katarzi.


vama kojima je ovo odlican teks....

ja ne znam da li vi zivite u istoj Srbiji u koju ja dolazim u posetu i u kojoj moji roditelji zive. Ali ja ako uporedim kako je bilo prosle godine dok sam bila u Bgd i kako je bilo 2001 - pa to se ne moze meriti. Ljudi puni entuzijazma, nade, bolja vremena su dolazila - osecalo se u vazduhu. 2006 - meni je bila kao da je 96 - apatija, beda, siromastvo, mali broj bogatasa, bolesni nacionalisti sve se vratilo na staro a ljudi i ono malo nade sto su imali potpuno su izgubili. Pa ja vas, Zeljka, pitam opet - u kojoj vi to Srbiji zivite u kojoj bi Djindjic bio ponosan na stvari kakve jesu.

Jedini priblem je sto ljudi kao on se ne radjaju svakoga dana....nekako dodje Dostejvski 'Idiot'....


ja zivim u Srbiji, tekst je

ja zivim u Srbiji, tekst je kao i vecina drugih, ima losih i dobrih stvari u njemu, ima cak elementarnih stvari, a nekome se to ne svidja

tekst jeste jednostran (sta bi se Djindjicu svidjalo), ali kada raspravljamo u okviru toga onda ima dosta dobrih stavova


Quote: Ali ja ako uporedim

Quote:
Ali ja ako uporedim kako je bilo prosle godine dok sam bila u Bgd i kako je bilo 2001 - pa to se ne moze meriti. Ljudi puni entuzijazma, nade, bolja vremena su dolazila - osecalo se u vazduhu. 2006 - meni je bila kao da je 96 - apatija, beda, siromastvo, mali broj bogatasa, bolesni nacionalisti sve se vratilo na staro a ljudi i ono malo nade sto su imali potpuno su izgubili.

Pa razlozi za ovo se mozda mogu naci u knjizi koju je Zeljka preporucila na "prevedi me" (Stumbling on happines).
Ljudi se lako navikavaju na stanje, bilo dobro ili lose. Normalno je da je odlaskom Milosevica zavladao optimizam, kao sto je i normalno da se stvari ne mogu popraviti preko noci i da se kao rezultat ta dva pomalo vratila melanholija.
Ipak govoriti da je sada stanje isto kao '96-e je neozbiljno, i ocigledno netacno.


Naravno da nije isto

Ali nije isto ne zato što je Srbija krenula u pravcu u kome se loše stvari ispravljaju a dobre bivaju nagrađene, nego zato što više nema ekonomskih sankcija. Zato što je okruženje postalo sastavni deo EU pa se nešto od toga nekako prelije i u Srbiju. Okruženje je to koje se promenilo, a ne Srbija.

A ne zato što Srbija 2007 vodi bolju politiku od one koju je vodila 1996. Srbija 2007 vodi podjednako idiotsku i bezumnu politiku kao što je vodila i 1996. i nastaviće to da radi koliko bude trajao mandat buduće vlade koju će kao i do sada voditi Vojislav Koštunica, Dragan Jočić i Velimir Ilić.


Quote: Srbija 2007 vodi

Quote:
Srbija 2007 vodi podjednako idiotsku i bezumnu politiku kao što je vodila i 1996.

Najbolje je da prekinemo, ako ovo gore zaista mislite. Pozdrav, zurim da se prijavim u Bele Orlove (idemo na KOCOBO)


Neće niko da ide na Kosovo

Ne zato što je srpska politika nešto pametnija ili bolja nego zato što je na Kosovu NATO koji nas je već pobedio u ratu 1999. pri čemu je taj rat, te zbivanja nakon njega totalno rasturio bilo kakav vojni potencijal zemlje. I to znaju i oni kojima jeste do rata. Ovako, oni sada sanjare o danu kada će USA, NATO i EU biti uvučeni u neki svetski sukob pa će onda silom povrate Kosovo. Ne razmišljaju valjda o tome da prirodni priraštaj itekako ide u prilog Albancima i da bi taj toliko željeni dan svetskog sukoba Kosovski Albanci mogli da dočekaju sa značajnom prednošću.

No to što stanje na terenu ne omogućava novi rat, ne znači da je srpska politika manje idiotska: umesto da se reše ona pitanja koja se mogu rešiti, a to je položaj preostalih Srba na Kosovu, omogućavanje normalnog rada verskih objekata SPC, pa čak i pitanje nasledstva nekih privrednih objekata, srpska politika, kao i u vreme Miloševića pokušava sa nekim sitnim ucenama i ultimatumima.

Pri svemu tome, najmanje ih zanima sudbina tih ljudi koji žive dole, ono što je mnogo verovatnije je da, kao i 1995. spremaju masovni egzodus tih ljudi u Srbiju. Ili bar Severni deo Kosova od kojeg planiraju da naprave ekvivalent Republike Srpske, iako će pre biti ekvivalent Sektora Istok u Hrvatskoj, koji će posle malo godina besmislenog kurčenja (žao mi je što srpski jezik ne poznaje ekvivalentan termin koji ne bi bio prost) biti mirno reintegrisan u uslovno nezavisno Kosovo.

E sad, voleo bih da mi neko objasni kako je to ovakva politika manje idiotska od onoga što je radila srpska politika 1996.


Quote: E sad, voleo bih da

Quote:
E sad, voleo bih da mi neko objasni kako je to ovakva politika manje idiotska od onoga što je radila srpska politika 1996.

Ja sam mislio da je zbog dva razloga:

1. Ciljevi
2. Rezultati

OIzgleda da sam se presao. Hvala i dovidjenja.


Loše si mislio

1. Ciljevi - kao što se gore vidi - isti
2. Rezultati - kao što se gore vidi - isti.

Ili imaš kakav jači argument da je drugačije od ovog "ja sam mislio"?


U tome se i razilazimo.

U tome se i razilazimo. Dovidjenja.


Nikada se nismo ni sreli

da bi mogli da se raziđemo.

Ti si mislio. Stvarnost je drugačija. Na svu sreću, ovaj blog pokazuje da nisi jedini "koji je mislio"....


Ko zna cocoa...

..kuda si ti sve plovio.o)))


Brrrr

Strah me i da pomislim :kako_ide_onaj_nindza_smajli_sa_foruma:


Sta je ovo?

Mrznja? Covece...


Mrznja? Gde?

Gde si ti video mrznju?
"Covece..."


jedan jedini neponovljivi

ali on je bio toliko inteligentan da je savrseno znao da nije omiljen pa se lepo obrati narodu."ja i ne trazim da me neko voli,svidelo se to nekom ili ne mi cemo zavrsiti posao koji smo zapoceli,mere jesu nepopularne,ali mi moramo preseci i krenuti dalje"


Jel ovo tekst o Đinđiću ili o Velji Iliću???

Iz ove perspektive izgleda kao da je Željka koristila Đinđićevo ime da bi opisala Velju Ilića. Kako se beše zove taj metod u literaturi?

Interesantno je koliko je dijagnoza pogrešna - jeste, tačno je da Đinđić ne bi kukao, ali ne bi kukali ni ovi što sad kukaju da je on živ, jer bi da je on živ to značilo da oni koji su ga ubili nisu u tome uspeli i što bi onda ti isti (a to je i dobar deo današnje vlasti, nažalost samim tim i buduće) bili danas u zatvorima.

Glavni razlog kukanja i moralisanja nije što je to modalni diskurs jer mogu da se kladim da autorka nema pojma o modalnom diskursu građana Srbije. Glavni razlog kukanja i moralisanja je u prvoj fotografiji sa bloga Srđana Kusovca. Nekome ko iole poznaje prilike u Srbiji ta fotografija govori dovoljno. Bojim se međutim, da Željka a verovatno i njeni fanovi sa ovog bloga tu fotografiju neće biti u stanju da shvate.

U slavu Đinđićevog pragmatizma, treba primetiti i da je Đinđić bio tako pragmatičan kako mu Željka i fanovi (ali i dokazana prevejana hulja i nikogović - Aleksandar Tijanić) pripisuju, danas bi bio ugledan profesor i imao svoju katedrgu negde u Nemačkoj i uživao u krugu svoje porodice a i ona u njegovom prisustvu.


Cocoa: "Iz ove perspektive

Cocoa: "Iz ove perspektive izgleda kao da je Željka koristila Đinđićevo ime da bi opisala Velju Ilića. Kako se beše zove taj metod u literaturi?"

Svinjogojstvo i junastvo.


ili malo finije

zamena teza (nova stilska figura)


Nije ovo zamena teza

Ovo je pre zamena uloga. Ali kao što rekoh, ne znam kako se ta literarna tehnika stručno naziva. U svakom slučaju, čitajući šta bi bilo da je Đinđić živ, stekao sam utisak da čitam presek političke karijere Velimira Velje Ilića.


ne znam sta bi bilo

da je Zoran ziv,ali znam da bi imali vladu 3 dana posle izbora ili nove izbore a ne ovo tapkanje u mestu.


Malo ko?

"zauzvrat, djindjic je dobio sansu koju malo ko ima, a to je da utice na zivote miliona ljudi. "

kao i Zvezdan Jovanovic


posvadjaj pa vladaj

NIKO ne zna sta bi bilo da je Djindjic danas ziv.

Citajuci post i komentare mogu da zakljucim samo sledece:
Ako na ovom blogu, za koji sam verovala da okuplja najnaprednije (znam, ispala sam naivna - ali mogu sa tim da zivim), postoji ovoliko svadja, prepucavanja, vredjanja i ostalih nekonstruktivnih rasprava - ljudi, pa nama ide super.

Bilo bi uzasno da smo tolerantniji, civilizovaniji, konstruktivniji - a zemlja u ovakvoj situaciji ! Ne bismo znali sta jos mozemo da uradimo da nam bude bolje - bas bi bio bedak.


Zeljka ovako govori : "nema

Zeljka ovako govori :
"nema niceg lakseg od kritizerstva, a malo toga prijatnijeg od moralisanja. time sto se odlucio za optimizam i pragmatizam, djindjic je zatvorio vrata sopstvenoj popularnosti."
Zoranu je lichna popularnost bila "deveta rupa na svirali"
Znao je da vodi politiku koja nije popularna, ali njemu nikda nije bilo stalo da ga birachko telo voli. Govorio je jada ima zenu, decu i porodicu koja ga voli i da je njemu to savim dovoljno ljubavi. Zeleo je da svojom politikom (i pragmatizmom) podigne zemlju iz blata u koji se zaglibila zato sho se nije saginjala. Zeleo je da pokrene ekonomiju, pohapsi krimose, zemlju modernizuje....Sve je zeleo. Jurcao je Srbijom nasmejan i to prilikom MISLIO OZBILJNO. Zato je na njega izvrshen atentat


Bravo!

Jedini komentar vredan pozdrava ovde!Umesto da bar ispostuju mrtvog coveka,bar ovde,ako vec ne mogu u kampanjama,oni se otimaju i svojataju Zorana Djindjica,svako na svoj nacin!Komentari na blogu su se pretvorili u ostavinsku raspravu!Strasno!
Mislim da bi admin trebao da pobrise 70% ovih "komentara".


Da obriše 70 % komentara?

a po kom bi to kriterijumu brisala? Već vidim da bi ti, na primer, sebe ostavio u onih 30 % pa mi je jasno našta bi i onih 29 preostalih postotaka ličilo.

Mi smo, naprotiv, predložili da se obriše CEO BLOG, odnosno TEMA. Jer je ovde pre svega uvredljiv način kako je tema sročena. I to kako za pokojnika tako i za čitaoce. A to se vidi i po veoma ogorčenim komentarima koji su u većini (ti reče 70% a ja bih rekla da ih ima i celih 90%).


uhvatili ste me u pogresnom

trenutku,pisao sam text pre nego sto sam primetio da je autorka bloga pocela da brise komentare koje nisam ni procitao.Ma ja bih i mene da brise ako za to postoje razlozi.I nisam se obracao autorki vec adminu(koji valjda prati ove komentare).
p.s. nemam problem sa drugacijim misljenjem,ali imam problem u vezi nacina na koje se to misljenje iskazuje.

Hajde,recite mi da sve ovo nije ruzno?
I ruzno i jadno,bar meni,ali.. de gustibus non est disputandum,pa sad..kome se svidja nek nastavi,ja necu.


Kada sm rekla da je post glup

... tom konstatacijom ja nisam iznela svoje mishljenje o tebi vec o tvom blogu. Ti si to isto meni rekla, samo drugim rechima. Svojim tekstom uvredila si moju inteligenciju, rekla si mi da sam glupa. Uvredila si me time shto si SVOJE vidjenje nashe stvarnosti stavila Zoranu Djindjicu u glavu. Time si uvredila i njegovu inteligenciju, jer on NIKADA ne bi dozvolio da stvari budu ovakve kakve sada jesu u Srbiji. Da bi bile ovakve kavkve sada jesu Zoran je ubijen. Da bi ti videla Srbiju tako kako si nam opisala u tvom blogu Zoran je morao biti ubijen.
Post je glup


Svaka cast...

.... Bebo!

Dijaspora


...

Izvodi iz predavanja studentima banjolučkog univerziteta na temu NACIONALIZAM I PATRIOTIZAM. Ovo je bilo poslednje predavanje dr Zorana Djindjića.
Predavanje je održano 21 februara 2003 u vjećnici Banskih dvora u Banjaluci za vrijeme posjete RS tragično preminulog premijera Srbije.

...Razlika između etike i morala je vrlo bitna, jer to šta je dobro za jedan narod kroz jednu javnu diskusiju- to je etika. Moral je pitanje namera da ja kažem to je dobro. Ja mislim da je to dobro i ja ću to da radim jer su moji motivi dobri. To što će se to na kraju desiti katastrofalno ja nisam kriv, ja sam to iz dobrih namera uradio. Ja to prezirem. Mislim da je to jedan izgovor slabijih. Mene ne interesuju namere. Mene intersuju posledice. Svako ima dobre namere i mislim da je to stvar pristojnosti. Ja nemam nameru da diskutujem o nečijim namerama. Podrazumevam da svako ima dobre namere. Ali to je toliko trivijalno da me to ne interesuje. Mene interesuje šta sledi iz toga. Ako ne sledi neka posledica koja je korisna mene dobre namere ne interesuju. Ako sledi, to što će neko da kaže to su motivi ovakvi ili onakvi, ni to me isto ne interesuje. U javnom životu mene interesuju posledice koje su dobre za tu zajednici u kojoj se taj javni život sprovodi. Ako imate permanentno loše posledice, po meni je svejedno da li je na Božijoj pravdi, na nekoj drugoj pravdi zasnovano ili na dobrim namerama, jer to na kraju dovodi do propasti te zajednice koja treba na kraju da uspe. Ne može ništa da se sprovede bez tehnologije. I, namere bez instrumenata su lepe želje. I, naravno, instrumenti bez etike mogu da budu užas, jer i Auschwitz je savršentvo tehnologije, ali savršenstva da bi se ostvario zao projekat. Znači, mora da jedna zajednica neprekidno diskutuje o tome šta je dobro za nju i da u politici traži instrument za sprovođenje toga. I utoliko jedna rasprava o vrednostima i ciljevima je za svaku ljudsku zajednicu neizbežna. I nikada politika neće postati tehnologija, jer se uvek postavlja pitanje: a čemu to služi. Ako to ne služi ljudima koji u toj zajednici žive, onda je to jedna otuđena moć koju ljudi treba da sruše. I naravno da će oni da je sruše, jer zašto bi davali svoje živote da bi neko drugi u njihovo ime sprovodio svoje ciljeve. Ja mislim da je u 20. veku došlo do jedne male deformacije, jer je u tom procesu tehnologizovanja svih odnosa pomalo stvoreno jedno uverenje da je ljudska zajednica kao preduzeće ili kao neka ekonomska kategorija, pa se posmatra kroz korist i cenu. U ljudskoj zajednici će uvek ostati komonenta vrednosti, morala. Znači, nečega što je nekome važno. I mislim da će u ljudskoj zajednici uvek ostati komponenta pravde. Znači ljudska zajednica bez komonente pravde ne može da postoji, jer je prirodno za čoveka da želi da se afirmiše, jer je osnovni atribut ljudske ličnosti za razliku od životinja, da čovek želi da doživi satisfakciju, da bude priznat, da dobije šansu da realizuje neke svoje potencijale- i to je pojam pravde. Zajednica koja to ne omogućava ne može da bude uspešna, jer ljudi bojkotuju takvu zajednicu i ne žele da učestvuju u povećanju njene moći i njenog bogatstva. Čim postavite pitanje pravde, pošto razni ljudi misle da zaslužuju razne stvari, već morate da imate pitanje demokratije što znači mogućnost da se o tome diskutuje javno i da se utvrde prioriteti u društvu. Pošto ne mogu svi zahtevi svih pojedinca da budu ispunjeni, onda se postavlja pitanje- a šta je za društvo bolje: da li da se izgradi autoput ili da se da kredit seljacima, da li da se ovo ili ono? Pošto su sredstva ograničena- a svi žele nešto, mora da se napravi jedna demokratska struktura gdje će biti ulagani društveni potencijali i te demokratske strukture treba o tome da odluče. I to je jedan uzbuljivi posao koji je praktično osnovni atribut ljudskih društava, rasprava o tome šta je pravda i pokušaj da svaka generacija definiše svoj način kako da se ostvaruje pravda.


Ovo je najbolji odgovor

Ovaj poslednji Đinđićev govor je možda i najbolji moguć odgovor autorki. Iz njega se jasno vidi koliko su Đinđićevi stavovi praktično potpuno suprotni od onoga kako ga Željka u ovom tekstu interpretira.

Ne bih išao dalje od ove konstatacije, mislim da ceo ovaj slučaj nije vredan toga.


DS

Da se razumememo, sadasnja LDP je mnogo bolja po svom sastavu (clanstvu), nego DS Zorana Djindjica , a o ovoj sadasnjoj DS tek da ne govorim. Da nije tako,ne bi Tadic bio izabran za predsednika stranke, a Ceda izbacen iz nje na zahtev Kostunice i Dinkica. O drugim strankama (sa izuzetkom stranaka koje su usle u koaliciju sa LDP), gadno mi je i da razmisljam , mislim , osetim odmah mucninu jer su bruka i sramota moje zemlje.


Zeljka kaze

"da je djindjic danas ziv, ne bi se neprekidno vracao u proslost i reanimirao deplasirana neslaganja i tenzije."
Tachno. To radi DSS.I kohabitanti

Da li ti znash, Zeljka, da je Zoran Djindjic na jednom predizbornom mitingu Koshtunicu nazvao trutom i isprichao nam skasku o trutu i mravu. Postoje video zapisi.


...

Quote:
Razlika između etike i morala je vrlo bitna, jer to šta je dobro za jedan narod kroz jednu javnu diskusiju- to je etika.

na ovom mestu u govoru koji ste citirali
djindjic referishe na habermasovu etiku diskursa,
kasnije se u govoru prepoznaje prosvetiteljska ideja mogucnosti ljudske emancipacije, univerzalizam (pogledajte onaj deo o pravdi kao kontrolnoj vrednosti), teorija komunikativne akcije, etc. etc.

intelektualno nasledje u koje je djindjic sam sebe smeshtao i koje postaje ocigledno onda kada se nesto njegovo zaista i procita, daleko je od pragmatizma onoliko koliko se od pragmatizma daleko moze otici.

no, to nije problem.
neko bi mogao da kaze da je djindjic stavio svoja pisanija o nemackim idealistima na stranu onog trenutka kada je izasao u javnu sferu.
da mu je idealizam bio za po kuci, a da je javno praktikovao sta?
pragmatizam :)

po meni, to je plitko citanje djindjica.
ovaj zeljkin tekst je zavodljivo citak upravo zato sto povladjuje dobrom ukusu kod onih kojima je muka od beatifikacije svakog 12 marta.
jer, to je neko doba u godini kad se ispostavi da je svaka shusha znala djindjica i pajtala se s njim u dovoljnoj meri da o tome pishe memoare.
ali, to je ujedno i jedina prijemciva stvar u tekstu koji ne nudi nista drugo osim uvid u sad pa autorkin modalni diskurs.
a to je jednako informativno i zanimljivo kao i modalni diskurs kukumavki.
nedostaje data o kojoj bi se raspravljalo.
sve se svodi na nekrofilsku trku za autenticnijom interpretacijom.


Da, tu beatifikaciju..

...smo naročito dobro mogli da vidimo na RTS-u večeras..
No,lepo te ponovo je čitati Kamičak.o)


Kamičak,

od samog postavljanja ovog (glupog) bloga skoro svi ovde pokušavamo da autorki objasnimo upravo ovo što ste vi priznajem mnogo lepšim rečima rekli: nedostaje suština o kojoj bi se raspravljalo. Sve je čista zamena teza.

U ovom tekstu jeste da nema invencije, ali ima intencije. Da se Srbija danas predstavi kao raj na zemlji u kome bi Đinđić pevao od radosti a eto mi nezahvalni i nekrofilni sve sveto-srbsko hoćemo u kaljugu da sobalimo i zagadimo.

Da, tu nema invencije, ali zato ima inercije! To menja pravac samo kada u nešto udari. Ili kad njega nešto udari.


krasicka

Kaze krasicka "U ovom tekstu jeste da nema invencije, ali ima intencije" i ide po inerciji trenutne (zabokrechinachke) politichke situacije


Necemo valjda "o autorki"... ili hocemo?

Quote:
ali, to je ujedno i jedina prijemciva stvar u tekstu koji ne nudi nista drugo osim uvid u sad pa autorkin modalni diskurs.

Vidis, ja mislim da nudi i svojevrstan reality check gde je Srbija bila a gde danas jeste (kako god to nekom izgledalo iz licne perspektive). Za razliku od vecine drugih blogova, koji predstavljaju vec decenijama dobro nam poznatu ruminaciju. A stvarno ne mislim da mi ovde treba da se bavimo autorkom... pretpostavljam da nisi zelela da pozoves komentatore na nastavak ad hominem histerije koju ovde mozemo da gledamo.


Reality check podrazumeva reality

A ovaj autorkin esej uglavnom nema mnogo veze sa stvarnošću. Što je više komentatora ovde vrlo lepo i razložno objasnilo. Uključujući i pomenuti post.


Virtual Reality

Quote:
A ovaj autorkin esej uglavnom nema mnogo veze sa stvarnošću

Hm... bez da zalazim u veliku filozofiju, ali "stvarnost" postoji samo kao percepcija iste. A poznato je da se odredjeni interesi (na primer, politicki interesi), kao i licni animozitet i te kako petljaju sa nasom percepcijom.

A neko je na prethodnoj stranici vec lepo objasnio o kakvim se politickim strastima ovde radi, sto objasnjava i "lepe i razlozne" postove "veceg broja komentatora" o kojima pricate. (Od ovoga izuzimam kamickov post, koji su neki ovde izgleda pogresno protumacili kao aplauz njihovom stranackom, pardon, blogovskom horskom pevanju).


Anti-blogovsko, anti-horsko, anti-pevanje

Kamichkov post je uglavnom dobro shvaćen. Kao (još jedan) dokaz da autorka zapravo ne zna previše o Đinđiću. Prethodni postovi su pokazali kako autorka uglavnom ne zn mnogo o Đinđićevom praktičnom radu, a Kamičkov post je ukazao na činjenicu da autorka ne zna mnogo ni o Đinđićevom filozofskom backgroundu.

Imajući u vidu autorkin background i "minuli rad" može se zaključiti da je ceo post žestoka provokacija. Samo po sebi, to nije loše, samo je sredstvo kojim se poslužilo prilično odvratno. Naročito što neki od čitalaca ove njene provokacije žive u stvarnom svetu.

Prema tome, da je ovo reality check, tvoj je wishfull thinking. U onom smislu u kome se računa, a to su stvaran život u Srbiji 2007.


...

Quote:
svojevrstan reality check gde je Srbija bila a gde danas jeste (kako god to nekom izgledalo iz licne perspektive)

(dopusticete da izbacim ono "vidis" iz citata.
u ovoj iteraciji sam reshila da vas ne poznajem.)

elem, kako god to vama izgledalo iz vaseg modalnog diskursa,
i koliko god da se labavo shvati pitanje "gde srbija jeste" (u analitickom smislu, nadam se da ne mislite na drzavne granice),
vasa ideja o tome kako se obavljaju provere tog tipa je sasvim naivna.

Quote:
A stvarno ne mislim da mi ovde treba da se bavimo autorkom... pretpostavljam da nisi zelela da pozoves komentatore na nastavak ad hominem histerije koju ovde mozemo da gledamo.

dejane, zasto se cesete gde vas ne svrbi?
vi ste jedini komentator koji je, u formi odgovora meni, pomenuo licnost autorke. a vas nisam pozvala ni na sta.
ili hocete da kazete da sam i ja previse ozbiljno shvatila svoju slobodu govora?


Stav koji

ovaj blog ZB zastupa najbolje je opisan u blogu Tanje Jakobi na istu temu. Kratko i jezivo.


Tanja Jakobi & ZB

Trifune ne razumem. Ti hocesh da kazesh da blog Tanje Jakobi povodom godishnjice smrti Zorana Djindjica i Zeljke Buturovic, zastupaju istu vizuru. Istu tezu? Da TJ misli isti shto i ZB, samo krace i jezivije? Obajsni


Tanja Jakobi & ZB

Ne, ne -- izvinjavam se ako se nisam dovoljno jasno izrazio: hteso sam reci da jezivi stav prema Djindjicu i svemu sto je on predstavljao, koji je odlicno opisan u blogu TJ, jeste sazeta slika stava koji je ZB tako detaljno i pretenciozno izlozila.


Željka,

svaka čast na sjajnom i hrabrom tekstu!
Moje poštovanje.


Oh, c'mon Johnny011,

you know better than that. Pogledaj samo prvi paragraf bloga:
"djindjic je bio i ostao nepopularan politicar. dok je bio ziv bio je nepopularan zbog toga kakav je bio, a posle smrti je postao popularan zbog onog sto nije bio."

Logika je, dakle:

Prva recenica: "bio i ostao nepopularan" - bio je nepopularan i to je i ostao. (Tj. nepopularan je i pre i posle smrti.)
Druga recenica: za zivota je bio nepopularan zbog [...nije bitno], a posle smrti je postao popularan zbog [...nije bitno].

Stagod ti mislio o postavljenim tezama, ovo gore napisano jednostavno ne stoji - druga recenica skace prvoj u usta, ili obratno. Krace, ta dva iskaza protivrece jedan drugom.

Osim ako ne mislis da je hrabrost napisati ovakve kontradikcije i javno ih izloziti.


Sad sam procitala sve

Sad sam procitala sve dosadasnje ZB blogove. Ovaj njen danasnji o Z. Djindjicu je prosto isti takav, isto stanje duha da tako kazem. Vrlo sam razocarana.


u nastupu nadahnuca

cak sam pomislio da nas ZB koristi kao zamorce za neko istrazivanje iz psihologije; u smislu ajde da vidim kako 'masa' reaguje na izvesne 'nadrazaje'...

Kasnije sam tu ideju odbacio kao mnogo dobru!!
(mada je cuvam za sebe, da je nekad iskoristim ako budem u sado-fazonu...)


Hrabrost, hrabrost nego kako!

A osim hrabrosti tu je i namera da se nabuca, tom groznom provokacijom, nekih 250 komentara, do sad! Pa vi vidite.

U obe stvari je uspela. Em je pokazala hrabrost u postavljanju glupih i nelogičnih postova EM je postala (konačno) čitan i komentarisan autor. Voila.


Jeste i lepo ce da joj stoji

Jeste i lepo ce da joj stoji u CV za extracurricular activities, community outreach kako je angazovani bloger... Odoh s ovog bloga, u pravu ste.


Iz Željkinog CV-a...

reklo bi se da je izuzetno obrazovana, vredna i sposobna osoba. Sleepless, nije valjda da joj i to uzimate za loše??


Johnny 011,Negde tu sam

Johnny 011,

Negde tu sam dodala da sam vrlo razocarana. Upravo zbog njenog CV-a. koji je svakako impresivniji nego njeni blogovi i reakcije na pojedine komentare.


U redu je, Sleepless, naravno,

samo su me malo iznervirali neki, po meni preterani, napadi na nju. Možemo se ne-slagati (kako li se ovo piše?!), ali znaš... Imao sam osećaj, gledajući neke komentare, da bi je neki najradije, onako, lynch mob... A onda mi proradi instinkt za zaštitu manjine :) Sleepless, tvoj post sam prokomentarisao jer sam znao da možemo normalno komunicirati. Ostale Željkine blogove nisam čitao, smeta mi ono "moju kolumnu pročitajte ovde", pa link. Imam utisak, pre svega, kao što reče J. tešanović, da su mnogi više "učitavali" sebe u ono što je Željka napisala, nego što su zaista pročitali/saslušali... A slušanje nam baš treba.


Ma samo smo branili Zorana

Ma samo smo branili Zorana Djindjica. Pozdravi Johnny.


Pozdrav, Sleepless

Pozdrav, Sleepless


Kakav entry, takvi komentari

Ona je više učitala sebe u ono što je Đinđić radio, nego što je zaista pročitala, pa sada blogeri vraćaju istom merom.

A pošto ona ne kuka, ne znam zašto kukate vi fanovi, pa valjda je vama kukanje strano?


Ne znam ko su to "mi" a ko

Ne znam ko su to "mi" a ko su "vi". Niti vidim sebe kao bilo čijeg fana (osim, možda, Premijer lige). Niti sam primetio da sam negde kukao. A o učitavanjima - to je već stvar ličnog opažanja... Mislim da je ona (stilski, možda, ne najbolje) iznela jednu drugu stranu politike Zorana Djindjića, koju "levi liberali" uporno odbijaju da prihvate. I mislim da je dobro što je to uradila.


Ja sam desni liberal

pa opet odbijam da prihvatim nešto što prosto nije istina.

Žena prosto nije opisala Zorana Đinđića, onaj opis kao što već rekoh više liči na Velimira Ilića.

A što se fanova tiče (al ne fanova Premijer lige). Možda ti nisi kukao, ovi drugi jesu. Ne čusmo doduše od njih neke argumente, ali smo zato dobili tonu kuknjave. Čudo, za nekog ko se toliko žali na kuknjavu.


Dobro je,

Srbiji stvarno manjka desnih liberala, respect :) Ja, lično, zaista sam njen blog drugačije doživeo. Neke argumente sam izneo dole, u razgovoru sa NSarskim, a neko svoje vrlo lično vidjenje napisao sam kod Jelice. Željka je grešila u komunikaciji, to brisanje postova itsl. Opet, kažem ponovo, kapiram da su neki ljudi baš preterali. Nije baš crno-belo. Eto, sorry, rekoh šta mislim :)


A je li?

Quote:
Em je pokazala hrabrost u postavljanju glupih i nelogičnih postova EM je postala (konačno) čitan i komentarisan autor.

Hm. A meni se ucinilo da je samo iskreno napisala sta misli o odnosu danasnje Srbije prema Zoranu Djindjicu. Ko joj je kriv sto je bukvalno shvatila slobodu govora. Vec vidim peticiju za odstranjivanje Zeljke sa VIP bloga. To nije ono sto vecina ovde izgleda zeli da cuje.


Ne zamenjuj teze.

Mi bi samo da čujemo realne argumente za onako žestoke tvrdnje a ne nečije projekcije.


ih, bre dejane što pretera,

kako bukvalno shvatila slobodu govora?

misliš, to je ono kad nadrljaš bilo šta pa ne osećaš nikakvu odgovornost za izgovoreno-napisano? misliš da je kod nje to u pitanju? ja ne mislim da bi joj blogeri to toliko zamerili samo da nije glumila Dragog Bloga i nastupala s visine. samo da je pristala na bilo kakve kritike. pa vidiš da je gomilu kritika obrisala, tako da ni ti ni ja ne možemo sa sigurnošću da znamo šta je tamo sve pisalo. mada, meni i ovo što je ostalo - dovoljno. ali, ako nekom verujem, onda je to nsarski, on je jedan veoma razuman čovek. ako on kaže da je palo debelo ubrisavanje i cenzurisanje, verujem mu.

da li bi trebalo takve rigidne cenzore ostaviti da budu VIP blogeri, to bolje da ostavimo uredništvu bloga na procenu. Ali sam siguran da će blogeri na svoj način znati da nagrade ovakve literarno-gulagovske poduhvate, u vidu frekventnosti posete njenim budućim blogovima.


NSarski,

mislim da je Želja mislila (a šta mi u tumačenju preostaje nego pretpostavka?) da je kod nekih bio i ostao nepopularan, a da je kod nekih postao popularan posle smrti, i to iz pogrešnih razloga. Drago mi je što je Željka iznela jednu drugu stranu, koju tvrdi zagovornici ...ne znam kako bih to nazvao, eto, neka bude levi liberali (ideološki), koju dakle levi liberali u Srbiji uporno ignorišu.

Djindjić nije bio anacionalan, nije bio ljubitelj Haškog tribunala, nije bio za nezavisnost Kosova i suočavanje sa prošlošću nije bilo prioritet njegove politike. Insistirao je na brzim ekonomskim reformama, borbi protiv kriminala i korupcije, za to da kvalitet ima prednost, za otvaranje prema svetu, za brze integracije... On je, po meni, pre svega bio modernizator, reformator. Najveći kojeg je ova zemlja ikada imala.

Mislim da je Željka o ovoj strani njegove politike govorila i mislim da je to uradila hrabro, s obzirom da su se mogle predvideti reakcije na njen blog.

Svoje lično vidjenje Zorana Djindjića napisao sam na postu J. Greganović.


Pa, u tome je poenta johnny011,

zasto bi mi trebali da nagadjamo sta je ona mislila? Ako ne ume jasno da kaze sta misli neka prestane da pise.
Sto se ostalih njenih teza o Zoranu tice, o tome se moze diskutovati i argumentovati u jednom ili drugom pravcu, i tome ovaj blog sluzi. (Ja licno o tome nista nisam ni napisao). Ali, domacica je izabrala da drugacija misljenja brise, navodeci da su ona "promasila temu", "pogresna", ili sta vec. Napisala je ona svoje kriterijume brisanja negde gore, ali je i to nestalo. Njenom intervencijom naravno. Najbolje je da te drzi u neizvesnosti, tada moze da radi sta hoce uvek sa dobrim izgovorom.


Za to nisam znao, NSarski,

tek sam sada obratio pažnju na ovaj blog, a komentare sam čitao, onako, mestimično :) Posebno mi je čudno ako je brisala i tvoje komentare. U svakom slučaju, verovatno su je izbacili iz takta ovi kolektivni napadi, da je ista kao Zvezdan J. i slično. Pazi, nikako ne opravdavam to što je brisala, samo pokušavam da skapiram razloge. U svakom slučaju, to što je radila već nije hrabro :) Tebe zaista cenim i tvoja primedba me je "primorala" da ponovo pročitam i njen i svoj post. Što se, dakle, toga tiče, ostajem pri onome što sam napisao (u pravu si za stilske nejasnoće).


OK, razumemo se.

Ljudi razlicito misle, i to je cela ideja razgovaranja. Slazem se da je uvredljivo da te neko stavlja u isti kos sa Zvezdanom J., ali za pametnog coveka postoji nacin i da se na tako nesto odgovori.
Medjutim, Zeljka ovde, i na drugim svojim blogovima (to znam, citao sam, a i licno sam iskusio), igra ulogu stroge uciteljice koja ima posla sa losim djacima.
U nekoliko poslednjih blogova nije ljude udostojila nijedne recenice teksta. Jednostavno je dala link na neki svoj tekst. Drugim recima: "deco, evo vam domaci zadatak, citajte, pa mi se javite da kazete sta ste procitali. I nemoj neko da kaze 'ne znam' kad budem propitivala". Malo je previse, priznaces.


Zato, NSarski, zbog tih

Zato, NSarski, zbog tih linkova, nisam ni čitao njene prošle blogove. Pre toga je pisala nešto o Bolonjskoj deklaraciji, ni to me nije zanimalo, pa ih nisam ni otvarao. Ovo o čemu govoriš je baš bezveze, taj stav "stroge učiteljice" i slično. Mislim da je tu cenjeno Uredništvo trebalo da reaguje i da jednostavno porazgovaraju, da ne stavlja linkove, da drugačije komunicira sa ljudima itd. Mada ni sad nije kasno. I, pazi, Splićanke znaju biti prgave :)


Da, licno mislim da Zeljka ima neki manjak

sa komunikacijom - to se prosto vidi iz istorije njenog brisanja, svadja i slicno, ovde i na drugim blogovima. S druge strane, siguran sam da ona takodje ima interesantne i vazne teme o kojima pise, i moze da pise. Mozda joj "dnevna politika" ne lezi, i mozda su je "pritisli" iz B92 centrale da za ovu prigodu nesto napise a njoj se nije pisalo. Sve se to da razumeti. Ali, nekako ceo ovaj stil nije primeren nekome kao sto je ona. Inace, Splicanke su mi uvek bile simpaticne.


e, odoh da spavam,

malo sam se zaradio, pa zaglavio... Vazda prijatni razgovori :) Laku noc!


Pozdrav svima,

pa i autorici bloga. o)))


johnny

sve moje postove koji joj se nisu dopali je obrisala. Onaj koji stoji na prvoj strani ovog bloga "Da je Zoran ziv" je objavljen tek posle treceg, cetvrtog puta i to tek poshto sam obrisala naslov "Glup blog :((" . Ni jedan moj komentar nije bio na lichnom planu. Svi su se odnosili na tekst. Obrisala ih je zato shto je 1. prvom bio naslov "Glup blog", to se udostojila da objasni , a onda i da to objashnjenje obrishe da ne bi, valjda ,videli koliko je sujetna. Zamisli reci joj da joj je blog, a ne ona, glup. Sve druge koje je brisala nije objashnjavala. Ochito je da ona sebe dozivljava kao intelektualca. Za mene intelektualac nije onaj ko zvrshi silne shkole, vec onaj ko' misli svojom glavom. Ako pretpostavimo da Zeljka misli svojom glavom i da zato sebe dozivljava intelektualkom, zashto onda ne dozvoljava drugima da slobodno misle kako hoce? 2. Obrisala je postove zato shto joj se moze, zato shto ima tu opciju, zato shto je njen blog njena prcija, zato shto je cenzor, zato shto ne moze da podnese kritiku.
U Beogradu postoji neshto shto neke moje kolege nazivaju "CV mafijom". To su oni ljudi koji sve rade zarad dobrih CVa. Jurcaju sa seminara na seminar, uzimaju pisma preporuke, skuplljaju sve shto su ikada objavili i ako, vrlo chesto, mnogo toga nema nikakvu nauchnu vrednost. Ja ne kazem da je to Zeljkin sluchaj, dapache, ali zashto neko sa tako impresivnim CVom ima potrebu za cenzurom i to onom najgorom - bez objashnjenja. siledzijskom chak? Neko je vec komentariso da ovaj blog Zeljki verovatno puno znachi u njenom CVu. To ne znam, ali znam da se u tom CVu sigurno ne vidi ono shto mnogi akademski krugovi ne vole, a to je cenzor i cenzura.


Opet moram

da se ogradim.
Nisam procitala ni jedan komentar.
Samo tekst.
Kukanje cujem, pateticno je, a moralisanje.....kamo lepe srece.

Olga