Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

prevedi me!

moju novu kolumnu mozete da citate ovde. ove nedelje rec je o knjizi thomasa sowella, "inside american education".


Quote:Na svim nivoima

Quote:
Na svim nivoima obrazovanja, medjutim, postoji trend manjeg rada, srozavanja kriterijuma i zamene tradicionalnog gradiva psihoterapijom a kritičkog mišljenja politički korektnim klišeima. To kao krajnji rezultat proizvodi ljude koji su lenji i nadobudni a ne znaju ništa.

Ne znam dovoljno o americkom sistemu obrazovanja da bih formirala relevantno misljenje, ali moj je utisak bio otprilike to sto pises. Imam utisak, bas kao sto pise i u knjizi i tvojoj recenziji, da nasuprot izvrsnim post-diplomskim programima stoji osnovno obrazovanje koje je u prilicno jadnom stanju. Pitam se da li ce se ova posljednja tendencija prenijeti i na Stari kontinent, gdje su u nekim zemljama zaceci vec vidljivi?

Kao velika pristalica tzv. slobodnih i autonomnih skola, koje - na moju srecu - imaju dugu i raznovrsnu tradiciju u Njemackoj, zaintrigirana sam rijecima: "zamene tradicionalnog gradiva psihoterapijom a kritičkog mišljenja politički korektnim klišeima".

Zanimalo bi me sto autor konkretno podrazumijeva pd PC kriterijima i da li davanje paznje social skills i emocionalnom razvitku (u skolskim programima) drzi za psihoterapiju, ili samo vratolomije poput odlazaka u mrtvacnice i pisanja vlastitih nekrologa?

Pozdrav.


Dunjice, T. Sowell je poznat

Dunjice,

T. Sowell je poznat po svojim ultra konzervativnim kolumnama (npr. veliki je protivnik 'living wage' http://www.capmag.com/article.asp?id=3296 i smatra da je global warming izmisljotina http://www.realclearpolitics.com/articles/2007/02/global_hot_air_part_iii.html). Ovde u USA mnogi smatraju da mu po nastupu mogu konkurisati samo Ann Coulter i Sean Hannity.
Stoga mislim da i njegovo vidjenje skolstva u USA treba uzeti sa zrnom soli. Slazem se da USA skolstvu mnogo toga nije dobro, ali mislim da se ne bih slozila ni sa Sowellovim receptom za popravku.
Moja deca su isla i u osnovnu i srednju skolu u USA ali na srecu nisu imala takva freaky iskustva koje pominje Sowell ili komentatorka ispod.


O liku i delu Sowella

Quote:
poznat po svojim ultra konzervativnim kolumnama

Prvi link koji ste poslali je otvoren za debatu - donosi neke stavove tipicne za laissez-faire kapitalizam: oni se ne mogu brzopotezno proglasiti "ultra-konzervativnima"; u razvijenom delu sveta su deo sasvim legitimnog spektra politicko-ekonomskog misljenja; drugi link zaista ne prikazuje Sowella u dobrom svetlu, predstavlja manje-vise politicko spinovanje u domenu u kom se autor ocito ne snalazi najbolje. Postoje daleko kvalitetniji tekstovi tzv. "enviro-skeptika" (videti npr. Lomborga, http://www.opinionjournal.com/extra/?id=110009182 )

Iz linkova koje ste prilozili se tesko moze razumeti zasto bi ovaj autor pripadao zabavno-ludackoj kategoriji u kojoj je npr. Ann Coulter, koja je na samoj granici boratovske parodije ekstremnih konzervativaca.


DejaneOZ

quote: "oni se ne mogu brzopotezno proglasiti "ultra-konzervativnima"; u razvijenom delu sveta su deo sasvim legitimnog spektra politicko-ekonomskog misljenja"

Sowell zapravo pripada tom ultrakonzervativnom delu SPEKTRA politicko-ekonomskog miljea koji pominjete, ne vidim sta je tu bilo 'brzopotezno'. Svako ima pravo da bude ultrakonzervativan koliko hoce i ne verujem da bi Sowell bio uvredjen ako ga neko tako naziva, naprotiv.


za sleepless

Ne znam da li bi Sowell bio uvredjen ili ne (to zaista i nije bitno), ali mislim da nije adekvatno svrstavati klasicni liberalni kapitalizam pod (drustvenu) konzervativnost, pa jos i "ultra". Johnny011 je to bolje objasnio.


Evo izvinjavam se i vama i

Evo izvinjavam se i vama i Sowellu i Johhnyju011, jer necemo se moci sloziti. U Srbiji je rec 'konzervativan" izgleda kao neka psovka. Ocigledno se ne mozemo razumeti. U svakom slucaju sve vam najbolje zelim i laku noc na ovom blogu.


Za sleepless

Za sleepless

OK, mogu da razumem sta kazete, cak i da se donekle slozim. Verujem da cete se ipak sloziti da je ostatak sveta malo veci, a bice i malo znacajniji od Srbije, mislim ako zelimo da razumemo sta tacno znaci neki pojam (npr. konzervativnost, liberalizam, demokratija, itd). Istina je da su vrlo cesto u Srbiji ovi pojmovi pogresno upotrebljivani (ponekad gotovo i suprotno od njihovog stvarnog znacenja). Postoji takva stvar kao sto je tacno znacenje nekog pojma, kao i potreba da se ispravi njegovo pogresno koriscenje.

Ono sto se cesto danas u Srbiji smatra naprednim stavom u oblasti obrazovanja i pedagogije je u stvari u velikoj meri prevazidjeno, i to ne nuzno sa nekakvih "ultra-konzervativnih", ili cak uopste konzervativnih, pozicija. Pogledajte, na primer, kritiku postmodernistickog pristupa obrazovanju u knjizi "Chomsky on Mis-Education". Vecina boljki od kojih pati danasnji obrazovni sistem na Zapadu (a posebno u delu u kome je on u rukama pedagoga, a ne strucnjaka za specijalisticke oblasti nastave) ima koren u postmodernoj teoriji obrazovanja. Ta teorija je stara 40-tak godina i u velikoj meri je prevazidjena (i s leva i s desna), no stice se utisak da vesti o tome sporo dolaze do Srbije. Utoliko knjiga preporucena u ovom blogu ima vise razloga da se prevede. (A nemam licno nista protiv da se, ravnoteze radi, prevedu na srpski i neke od novijih knjiga o obrazovanju pisane sa levih pozicija - npr. od Chomskog).


U kolumni iz prvog linka

U kolumni iz prvog linka zastupaju se neki vrlo razumni stavovi. Living wage dovodi do veće nezaposlenosti. Što važi i za svaki drugi pokušaj kreiranja "socijalne pravde" korišćenjem državnog aparata.

Problem je samo što je, da se tako izrazim, "globalna levica" toliko falsifikovala terminologiju, da se zalaganje za laissez-faire kapitalizam odmah podvodi pod "desničarenje", pa čak i nekakvu "ultra-konzervativnu" opciju.

Dok se zalaganja za sve veći državni intervencionizam i podrivanje privatnog preduzetništva smatraju - "liberalnim".

Kao što se "liberalnim" smatra uplitanje države u vaspitanje dece, na primer. A to je, u stvari, nasledje autoritarnih režima, samo stavljeno pod kapu nove političke korektnosti.

Mislim da ekipa iz South Parka, u svojim komentarima na "politički korektno" vaspitavanja dece u javnim školama, ipak toliko i ne greši :))


worth checking out

"Od nekih primera kojima to Sowell ilustruje čitaocima će se dići kosa na glavi. U mnogim osnovnim školama, tvrdi Sowell, savladavanje tradicionalnog gradiva je zamenjeno ”višim” ciljem razvijanja cele ličnosti što se, između ostalog, sprovodi putem časova edukacije o smrti koji od dece zahtevaju da u mrtvačnici izaberu svoj kovčeg, pogrebnu muziku, epitaf te napišu svoje oproštajno pismo."

znatna promena, nema sta. pre 20 godina kad sam ja bila u tom uzrastu (u americkoj skoli), secam se da smo proveli dobre 3 nedelje citajuci price cija je glavna tema bila smrt stare, bliske osobe. svrha je navodno bila da nas suoci sa ovom neminovnom pojavom i spremi za smrt nekog u nasoj porodici. thanks, but no thanks, sto se mene ticalo. i thought about it enough on my own. nauseating times, to say the least.


Iskustva drugih

Meni je zaista teško da upoređujem današnji školski sistem u Americi sa onim kakav je bio ranije. Mogu da se oslonim na iskustva neke naše dece koja su nastavila školovanje na ovom kontinentu i na komentare mojih poznanika koji upoređuju ono što uče njihova deca sa sopstvenim iskustvom u istim školama.

Ono što čujem se više - manje slaže sa onim što je napisao Thomas Sowell. U principu su svi nezadovoljni sa javnim osnovnim i srednjim školama (pubic schools) i tvrde da je nazadovao. Po mišljenju nekih mojih konzervativnih prijatelja, javne škole su potpale pod kontrolu levičarski i liberalno orjentisanih učiteljskih sindikata. Ukoliko nastavnik ne izazove neki skandal, njega je praktično nemoguće otpustiti. Pri tome je poprilično slobodan da sam oblikuje program nastave i bira materijale po kojima će se raditi.

Alternativa u vidu privatnih i nezavisnih (independent) škola postoji, kvalitet je šarolik, a dobre škole nisu svima dostupne. Novac poreskih obveznika završava u javnim školama. Još uvek ne postoji mogućnost da privatne i nezavisne škole dobiju iz budžeta kompenzaciju srazmernu broju učenika.

Visoko obrazovanje je potpuna suprotnost, jer postoje mogućnosti izbora. Zato ne čudi podatak da je među 100 najboljih univerziteta na svetu 80 iz SAD.


dopuna

drugi link zaista ne prikazuje Sowella u dobrom svetlu, predstavlja manje-vise politicko spinovanje u domenu u kom se autor ocito ne snalazi najbolje.

desava se. sowellove knjige su dosta bolje od njegovih kolumni (ne racunajuci knjige bazirane na kolumnama), kojih ima veoma dobrih ali mnoge zaista jesu spinovanje. ja sam prvo procitala jedno tri knjige, i prilicno sam se razocarala kad sam pocela da citam kolumne. knjige su mnogo manje navijacke (posebno 'a conflict of visions' i 'black rednecks and white liberals'). 'a conflict of visions' je, po meni, najbolja i najoriginalnija. to je pokusaj da se rekonstruisu u sustini psiholoske premise koje cine da neki ljudi veruju u to da je utopija moguca a drugi ne (iz ovih verovanja posle sledi niz konkretnih stavova).

da li davanje paznje social skills i emocionalnom razvitku (u skolskim programima) drzi za psihoterapiju, ili samo vratolomije poput odlazaka u mrtvacnice i pisanja vlastitih nekrologa?

ukratko - da.


Zeljka,

ako sam dobro shvatila, on SVE navedeno drzi za psihoterapiju (u pejorativnom znacenju)?


sve i svja

u sustini da. sowell svako izgradjivanje licnosti, morala, vrednosti od strane skole smatra nelegitimnim. on smatra da tome sluze pre svega roditelji, a da (drzavne) skole nemaju pravo da djacima (deci nekakvih roditelja) namecu politicke ili vrednosne stavove bilo kog tipa (na vise mesta naglasava da to vazi i za konzervativne stavove, dakle, ne bi bio srecan - bar tako kaze - ni kad bi se njegovi sopstveni stavovi nametali).


Eee, to je jedna kompleksna tema!

I ja, u sustini, smatram da su roditelji tu da djeci prenose vrijednosni sistem, moral. Problem nastaje sto sve manje roditelja prepoznaje to kao vlastiti zadatak, nego ocekuju od obrazovnih ustanova da obave sav posao za njih. To izaziva, dalje, prevelika ocekivanja od ucitelja, nastavnika, obrazovnog osoblja, koja oni vise ne mogu ispuniti. Na stranu sto njihov sistem vrijednosti moze biti bitno drugaciji od sistema vrijednosti koje zastupaju roditelji djeteta.

Sto se tice ucenja i vjezbanja u podrucju social skills (socijalne kompetencije), to svakako smatram, osim roditelja/staratelja, zadatkom I obrazovnih ustanova. Skole nisu samo za kognitivno ucenje, mislim da se malo tko s time nece sloziti. Isto tako i za emotivni razvoj, odgovornost je svih odraslih clanova drustva, a i institucija. Pogotovo zato sto najveci dio funkcionira po principu uzora, a sto malo veze ima s kognitivnim, intelektualnim nacinom ucenja i poimanja svijeta.

Tesko mi je zamisliti da cak i netko izuzetno konzervativan kaze da to treniranje socijalnih kompetenci i emotivni razvoj nisu zadaci I skole.

Poz.


Pozdrav Zeljka,

ovaj izvestaj odlicno pokazuje trenutnu situaciju u australijskom sistemu obrazovanja. slobodno brisite ako smatrate moj komentar bespotrebnim.

AUSTRALIAN ACADEMY OF SCIENCE - MEDIA RELEASE

06/07

28 March 2007

Saving the fundamentals of science

A move towards ‘fundamental’ undergraduate university courses is necessary to meet Australia’s growing need for graduates with science and technology skills, the Chairs of the National Committees concluded last week at a workshop held at the Australian Academy of Science.

The group discussed the value of the ‘Bologna Process’, a series of higher education reforms presently being undertaken in 45 European countries and set to be introduced to a number of Australian universities from 2008.

Academy President Professor Kurt Lambeck, said: “Current Australian vocational courses do not meet all areas of importance for creating competent and flexible employees.”

“School leavers are choosing university courses solely on the basis of the subsequent employment opportunities that it will offer, but are missing out on learning how to think, and on preparation for self-directed lifelong learning.”

“University degrees modelled after the Bologna Process have the potential to educate students in the fundamental skill of transforming information into knowledge.”

The Bologna Process recommends consolidated generic courses, in contrast to ‘boutique courses’ such as forensic science or nutrition, or highly vocational undergraduate courses. Specialisation, including vocational training, would occur at the post-graduate stage through an additional Graduate Diploma or Masters degree. In the Australian context, there must be HECS-funded places.

Graduates today are highly likely to end up in careers far removed from their higher education course of study. This makes the need for young people with solid skills in a range of areas and a high degree of flexibility particularly important for Australia’s future.

The Chairs of the National Committees identified a further problem with Australia’s current education system, beginning much earlier than university. Secondary school students are undertaking far fewer advanced science units today than in the past, without realising that this may penalise them in their future career choices.

Professor Lambeck said: “Primary and secondary level education also needs to teach fundamental areas including science. Science is a disciplined way of thinking that stands all students in good stead, whatever their future careers.”

Media contacts

Professor Sue Serjeantson, (02) 6201 9400,


Pomoć

Kako bi se prevelo:
Course of study