Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

SRP I ČEKIĆ

 U ex- Jugi pri RTV centrima, delovalo je šest klasičnih Big bendova u sastavu: četri /ređe/ pet truba, četiri trombona, pet saksofona, klavir, bas, gitara i bubnjevi. Bendove su imali: Beograd, Zagreb, Ljubljana, Sarajevo, Skoplje i Novi Sad.Jedno vreme je postojao i Plesni orkestar RTV Priština, ali nije bio kompletan. U punom sastavu  pojavili su se kod nas u drugoj polovini četrdesetih. U početku, pored snimanja u studiju, pojavljivali su se u javnosti na koncertima, javnim snimanjima sa publikom, a kasnije najčešće kao deo festivalskih orkestara, kada su im pridodavani gudači. Nijedan festival zabavne muzike nije se mogao zamisliti bez tih orkestara.

U prvoj fazi, glavnu bitku za prihvatanje džez muzike, koju su ovi bendovi u početku gotovo isključivo izvodili, vodio je slovenački kompozitor i dirigent Bojan Adamič. Za tu bitku imao je najbolji mogući pedigre. Iz rata je izašao kao partizanski major – mitraljezac. Na niz foruma i “Cekaja” objašnjavao je ideološkim zatucanicima kakva je to muzika, zašto je prihvatljiva za veliki broj ljudi, kako je nastala itd. Sav taj ogroman angažman i objašnjenja teško da bi bila prihvaćena, da jednog dana to nije razrešio jedan tada visoki partijski funkcioner. Sa Bojanom sam početkom osamdesetih snimio 45-minutni TV intervju o tim događanjima. Na direktno pitanje: - Ko je bio taj rukovodilac,  odgovorio je: - Bio je to Milovan Đilas.-Kada je ta emisija emitovana, moje pitanje i njegov odgovor bili su izbačeni!

No to je tema za neku drugu priču.

Krajem 70-ih u mnoštvu festivala tog vremena, po prvi put je održana „GLASBENA PARADA“ u Radencima, u Sloveniji. Sve se odigravalo u hotelu „Radin“, gde se nalazi i izvor mineralne vode  „Tri srca“, koji su delom i finansirali manifestaciju.

srp i cekic: Mnogi učesnici ovaj hotelski bazen nisu ni videlisrp i cekic: Mnogi učesnici ovaj hotelski bazen nisu ni videliSpecifičnost je bila u tome, da na festivalu učestvuju Big bendovi iz cele zemlje. Tokom tri dana koliko je festival trajao,  izvodio se originalan program orkestarske muzike specijalno pisan za tu priliku.

Bila su to divna druženja. Pokušajte da zamislite na istom mestu 120 istomišljenika, koji se sreću svakog februara i druže puna tri dana. Verujem da i uz razvijenu maštu teško da možete sebi dočarati šta se tu sve događalo. Opisaću vam nekoliko događaja u nadi, da će vas ako ništa drugo barem zabaviti.

S obzirom da su Radenci banja i lečilište, ishrana je bila dijetalnog tipa. Mnogima je to bilo malo, pa su se snalazili. Lako je bilo šetnjom oko hotela i pogledom na terase soba ustanoviti, ko je u kojoj sobi. Šunke, švargle, kobasice i slanina  krasile su terase drugara iz Novosadskog benda. Kada bi se kasno noću ogladnelo, mnogi bi im se obraćali za pomoć.

Svake noći je jedna prostorija na prvom spratu, bila otvorena do ranih jutarnjih sati. Pilo se vino „Janževec“ koje potiče iz tog kraja. Moram reći da se sa pićem nije preterivalo, sem u retkim slučajevima. Vino je služilo samo kao katalizator za dobro raspoloženje.

Jedne noći nekome je palo na pamet da  organizuje takmičenje bas trombonista. Inače smo bas trombon iz milošte zvali tras bombon.Pravila su bila vrlo jednostavna. Nakon zauzete pozicije za šankom, počinje se sa jednim tonom. Svi treba da odsviraju taj ton, u trajanju od dve cele note pod ligaturom. Onda se piju špriceri koji su uredno poređani iza leđa takmičara, pa se prelazi  na ton  pola tona niži od prethodnog. Pa špricer. I tako u krug. Kako je takmičenje odmicalo, špriceri su činili svoje, pa su tonovi bivali sve nesigurniji. Završilo se tako, da su od petorice trombonista ostala samo dvojica, od kojih je jedan  uopšte nije mogao da proizvede bilo kakav ton, a drugi pokušavao bezuspešno da odsvira sub kontra Be. S obzirom da je ostao na nogama, proglasili smo ga za pobednika.

Jedna od dogodovština ostala je posebno upamćena. Na svakom stolu za ručak i večeru uvek se nalazila flaša mineralne vode „Tri srca“.Sasvim normalno s obzirom na činjenicu, da se ta voda upravo tu i proizvodi. Jednom prilikom za vreme ručka, među konobarima je nastala opšta pometnja, tako da je stvar  došla do šefa sale, pa i do direktora hotela. Sa dva ili tri stola za kojima su sedeli momci iz Beogradskog benda, tražena je još po jedna flaša mineralne. Ne bi u tome bilo ništa neobično, da nije traženo da se donese ista ona koja se,  kao, do tada pila. Na flašama je bila etiketa mineralne vode „Knjaz Miloš“! Iz Beograda su donete originalne etikete Knjaza,  i neprimetno zamenjene tokom ručka!

Prvi gradić u Austriji koji je u neposrednoj blizini je Radkesburg. Kako se slobodno putovalo, mnogi od muzičara su odmah prvog dana odlazili tamo u razne kupovine. Najčešće je to jedno vreme bila kafa, pošto je kod nas bila era raznih nestašica.  Neki, koje kafa niti bilo šta drugo od nabavke nije interesovalo, odlazili bi u kupovinu raznih zezalica. Pored najbolje volje zaista ne znam bolju reč za to, Kupovali bi na pr.sredstvo od koga se  kija, ili mastilo, koje kao slučajno izleti iz nalivpera na belo odelo nekoga od kolega baš pred nastup. Mastilo naravno posle par minuta nestane bez  traga, ali kijanje potraje mnogo duže kod onoga, kome je neprimetno štrcnuto u prolazu. Čuo sam jednom prilikom mladog momka koji je radio u šanku, kako se žali koleginici rekavši, da mu nije jasno zašto dobije kijavicu jedino kada se održava Glasbena parada.

Kafa je bila posebna priča. Kupovalo se i po dvadesetak kilograma. Da se ne bi plaćala carina, po nju se odlazilo više puta. Onda se to pakovalo i donosilo na poštu u Radencima, Tamo su  hvatali za glavu od silnih paketa, koji su odlazili u sve krajeve bivše nam domovine.Jednog dana iz kupovine se vraćaju momci iz sarajevskog benda. Punih ruku svega i svačega, a kafe ponajviše. Kako uđoše u hotel pravo  na šank, koji je odmah pored ulaza. Počinju na glas da se žale na državu, na vlast, koja nas tera da se ponižavamo, uz  pitanje, zašto tih stvari nema eto ni u Sarajevu.Kolega Željko, trubač  zagrebačkog benda, koji dežura na šanku pijući kaficu, na njihovo pitanje odgovara: - JE DEČKI, ZAKAJ STE UBILI FERDINANDA ?- 

Ono što je karakterisalo ta druženja bilo je odsustvo bilo kakve nacionalne netrpeljivosti. O tome možda najbolje svedoči sledeći događaj.Bilo je to vreme prvog višestranačja, a u Sloveniji su bili na pragu prvi izbori.Osetivši kuda bi nas sve zajedno neki vihori mogli odneti, jedne noći mi muzičari usvojili smo sledeću deklaraciju.

Mi, džez muzičari iz  YU  Big bendova jednoglasno usvajamo Osnivački akt nove političke partije.

1. Osniva se NEOFLAŠISTIČKA PARTIJA

2. Partijski pozdrav je HAJL LITAR

3. Simboli partije su SRK I ČEPIĆ.

Raspadom zemlje ukinuta je i Glasbena parada.


Radenska

Veoma interesantna prica

Ne znam da li svi pamte, ali kuriozitet je u tome da diljem Hrvatske, sve dok se nije raspala SFRJ, Radenska je bila sinonim za mineralnu (kiselu) vodu, kao sto se, npr. u nasim krajevima kaze "Frizider", kao sinonim za hladnjak. Tada niko nije pojma imao, niti razmisljao o tome, da je to, zapravo, slovenacki proizvod.

PS: Mico, pre par dana, u Jelicinoj "Kujni", ispricao si anegdotu o Stjepanu Dzimiju Stanicu. Svojevremeno su se pricale razne interesantne price (pamtim samo fragmente) o ovom, po mnogima, izuzetnom pevacu, muzicaru i soumenu. Da li imas jos neku?


Veoma

U Jelicinoj "Kujni" sam ispričao ono čto je Džimi ispričao u jednoj TV emisiji o kulinarstvu, gde je pripremao jedan svoj specijalitet.
O Džimiju znam nekoliko priča, ali s obzirom da on u našem muzičarskom druženju ima veoma specifičan i originalan smisao za humor, mislim da te priče nisu za blog.
Sorry.


OK, evo jedna o Stanicu, koja moze da se isprica na blogu:

Za Stanica je vazilo da je bio duhovit covek, ali da je dozlaboga polako, i nekako nezgrapno pricao viceve. Pa, upravo to je njegove viceve cinilo da budu ludacki smesni. Dakle, ovakav vic prica Stjepan Dzimi Stanic, svojim unjkavim i uspavljujucim glasom (izvinjavam se unapred za losu ijekavstinu):
Ulazi jedan gospon u mesnicu i pita mesnicara da kupi kokos. Mesnicar mu pokaze na jednu koja visi, pa kaze: 'Uzmite gospon ovu kokos ona je svjeze odstrijeljena, krasna juhica ce ispasti'. Kupac se predomislja pa ce: 'Ali, ako je odstrijeljena ona je sigurno puna sacme. Ta necu sacmu kuhati u juhici!'. Na to ce mesnicar: 'U tom slucaju, gospon, evo ova kokos do nje, ta ce vam se svavako dopasti. Ona je, naime, sama sebi jutros prerezala zile!'


Fala, Sarski

svaka cast, pridruzujem se brojnim zahtevima da dobijes, zasluzeni, autorski blog. "Cudotvorni" 25. april je blizu :-)

PS: da kokos/pile ne bese - "picek", ako me secanje dobro sluzi.


OK

Sjajno da si pomenuo njegov unjkav i uspavljujci glas.
Onome ko ga nije čuo, mnogi njegovi vicevi mogu da izgledaju skoro besmisleni.
Vic o kokoški ne spada u takve.
Ipak za neke dogodovštine za koje znam, mislim i dalje da im
nije mesto na blogu.


Shvatio poentu

Setio sam se, kao kroz gustu maglu, otprilike, o cemu se radi (vrsta humora). Slazem se da nije za ovaj Blog.


Kokos

jooj, nsarski, ja mislila na početku da pričaš o kokosu - kokosovom orahu. A ono: picek!

Poz.


Haahaa,

pa ja ne znam sta se u Zagrebu drzi u mesnicama, ali ne verujem da se cesto moze naci kokosov orah - onaj koji je sam sebi prerezao zile:))


a jel si

siguran, dal je bila mesnica ili mjesnica?

ja jednom usao u mjesnicu, samo neki papiri, salteri...


komshija pnbb,

poshto ne mogu da otvorim biljanin blog-ne znam zashto,
da ti odgovorim ovde-izvinjavam se domacinu,
ja verujem u prepoznavanje jablanova & trave,
a nisam josh prihajala-tuchem se ovde sa shalterushama u
raznim drzavnim objektima, ali valjda cu nekako da zavrshim sve dok krene sezona za roshtiljanje,
pozdrav svima iz kraja i nemojte bez mene da palite gorepomenuti.


kako izgleda,

nece se ni paliti ove godine...

jebiga uvek imas 'nase' i 'njihove' jablane i ostale...
s tim sto su nasi uvek ponosni i prkosni kano klisurine, a njihovi zadrti, retrogradni, epiteti se dele i kapom i sakom s obe strane, i ako u tudj grom opali , ovi drugi vicu pazi budalu kako se kurci, navuci ce nam bedu na vrat, dok kad nas trpi elementarne nepogode, onda zapravo najjaci samo ostaju, i bore se za opste dobro...


Hehe,

ja sam vec napravio izvinjenje za moje (ne)znanje ijekavskog:) Stjepan Dzimi Stanic je govorio o mesari u kojoj se prodaju kokoske.


Kokos u zagrebackim mesnicama


to mi lici

na ono kad je moja drugarica dobila email u kojem pise:
sisanje i pranje (1000din)
sisanje i pranje (sa feniranjem) 1300din
:-)))

misli se na shishanje i pranje, haha!


ili

Malo drugačija verzija:
SMS poruka: dragi, idem popodne kod kokana na sisanje i satiranje (šišanje i šatiranje :)
PS. Izvinjavam se na upadu i trolu ...


e pa to je bilo!!!!

nije feniranje vec satiranje/shatiranje :-))))
hvala za remind!


...

Nema na cemu ... :)
PS. A ja se izvinjavam zbog trola, a ne na njemu ...


čisti marketing

Quote:
JE DEČKI, ZAKAJ STE UBILI FERDINANDA

Sve je to bio samo reklamni trik onog benda


čisti

Ne razumem.


klinci iz

skotske, pravi uzitak

ff


Steta za Glasbenu paradu,

Steta za Glasbenu paradu, ima li nade da se obnovi ?


Steta

Mislim da na žalost nema nikakvih šansi.
Jednom bilo...


...pa se pominjalo. Na kraju

...pa se pominjalo.

Na kraju dodje nam samo da budemo zadovoljni sto je ipak bilo.


Mico,

Svaka cast na tekstu, veoma interesantno i opustajuce.... Samo nastavite tako.


Anahid

Hvala. Nadam se da vas ni u budućim postovima neću razočarati.


Не тако давно

Не тако давно сам читао делове аутобиографије Бубише Симића у фељтону ''Политике'' и без имало куртоазије бих рекао да су ми Ваши постови далеко занимљивији и ближи, вероватно и услед тога што сам више волео оно што сте радили у секстету у односу на Биг Бенд РТВ, који јесте био моћна машина на фестивалима, добро припремљеним концертима на Коларцу или серији свирки у хотелу ''Москва'' средином 70-тих.
Али им тешко могу опростити наврат-нанос склепан концерт у ДОБ-у 1974 у поводу смрти Дјук Елингтона - био је то сат свирке за неопрост и неиздрж. Казна за уши свих нас који смо 1970 уживали уживо у Дому Синдиката у концерту поводом 70-тог Војводиног рођендана (тада је, ако добро памтим, а био сам гимназијалац, и почео Newport Jazz Festival у Бгд и тако се звао наредних неколико година). Свиран је потпуно истоветан репертоар као и на дуплом албуму који је издат одмах по окончању светске турнеје, свих тих година Београд је био свет.
Поздрав


Не тако

Нисам читао делове аутобиографије коју помињете, тако да о томе не могу да се изјасним. Бубиша има огромне заслуге за све што је учинио за џез код нас.
Биг бенд јесте моћна машина како сте то добро приметили. Додао бих и да је у нашим условима, и не само нашим, био својеврсна и једина, али и најбоља школа за многе музичаре. Врло често је Биг бенд прави расадник талената.
О томе, да су вам моји постови занимљивији и ближи од неких других верујем, да разлог није моја свирка и деловање у секстету. Мислим да се ради о нечему другом.
О концерту поводом смрти Дјука из 1974 не могу ништа да кажем, јер тада нисам био члан бенда, нити сам на концерту био.
Лош дан - рекао бих.
А да је Београд био свет - био је!


Mico, imam za tebe jedno pitanje,

nadam se da ces ga razumeti na onaj nacin na koji je namenjeno:
Naime, dok ste svi vi isli naokolo, sa srpom i cekicem ako se mora, svirali, muzicirali, pokusavali ljudima da priblizite muziku koju volite, i koju cenite, posecivali Causeskua i sta sve jos ne (jedva cekam da citam o drugim zgodama!), dakle sve to i vise; whew, da pocnem konkretno.
Pitanje: da li ste uopste bili svesni da pravite istoriju u kulturi ove zemlje, ili je to bio ringispil na koji su vas popeli, pa sta se desi?
To me je uvek zanimalo kad su u pitanju ljudi koji su ostavili pecat u kulturoloskom smislu. Ukratko: koliko je to bilo "osmisljeno", a koliko "ko me gurnu?"


nsarski

Postavio si odlično pitanje.
Da li češ biti zadovoljan odgovorom - ne znam. Na tebi je da to kažeš.
Nismo bili svesni da pravimo istoriju u kulturi ove zemlje,
ali istovremeno to nije bio ringišpil na koji su nas popeli.
Nikada,u to sam uveren, ni jedan džez muzičar ti neće reći da je bio gurnut da se tom muzikom bavi, niti mu je neko to "osmišljavao". Najbolji dokaz za to ti je bitka koju sam opisao u postu, a koju je vodio Bojan Adamič.
Džez je tako jak magnet, koji te privuče kao ogromna pijavica, ili bolje rečeno džinovska hobotnica, od čijih pipaka ti nema spasa. Prema tome, kada jednom isključivo svojom voljom uđeš u to, svim silama se trudiš da tu i ostaneš. Iza toga sledi i pitanje ZAŠTO?
Zato što je džez SLOBODA. Ona jeste donekle ograničena,
/harmonska struktura, poštovanje forme itd/, ali to daje dovoljno slobode da se izraziš kao jedinka.
Mogao bih još o tome, ali za sada je možda dovoljno.
Ako imaš dodatnih pitanja, sa zadovoljstvom ću na njih odgovoriti.


Da, ja znam da si ti

i zaljubljenici u dzez svirali dzez zato sto je to ono sto te privlaci, vuce, i ima jedinog jebenog smisla u ovom kosmosu, makar za tebe. Radis ono sto volis i ne razmiljas. I tako je, siguran sam, najbolje.

Nego, u ono vreme, bace te negde kao mecku u cirkus da performiras. (To naravno nije uvek - ima priredbi na koje bi i na kolenima isao)). E, sad, tom cirkusu mozes da pridjes zajebantski - OK, ako ce da me hrane, poje i setaju, idem da paradiram. (Ej, i jos neka kinta padne, malo li je?) A da li si svestan da tako pravis istoriju, makar iz nehata?


nsarski

To nema jedinog jebenog smisla u kosmosu samo za mene.
Taj jebeni smisao postoji za sve nas, koji se ovom muzikom bavimo.
A o onome, da te hrane, poje i šetaju, pa i neka kinta da padne - ne bih.
Mislim da si, možda u dobroj nameri, ipak promašio suštinu.


Totalno se slazem,

dzez jeste jedini jebeni smisao za sve koji se bave tom vrstom muzike. Samo sam se ogradio iz taktickih razloga (ima ih koji ginu z' umetnos' - u vidu druge vrste muzikanata, znas i sam sta se danas desava, pa da se ne uvrede).
A ovo "hrane, poje...", mislio sam na tvoju avanturu sa Nikolaem i slicno. Nisi valjda isao da Druga Rumuna poucis smislu dzeza?
Ako me nisi razumeo, onda sam se pogresno izrazio. Mislio sam sve najbolje, veruj mi.
Ukratko, pitao sam prostu stvar: radis i stvaras i verujes i nalazis smisao. Koliko si svestan da pravis istoriju?


Totalno se

Kao prvo, dozvoli da te podučim jednoj stvari.
Kada muzičar za nekoga kaže da je muzikant - to je kompliment.
Kada to kaže neko ko nije muzičar, to je sve samo ne kompliment.
Žao mi je, ali mi se čini da si priču o "Drugu Rumunu"
shvatio na pogrešan način.
Želim da verujem, da si mislio sve najbolje.
O tome da li stvaram istoriju?
Ja nisam taj, koji o tome treba da da svoje mišljenje.
Imajući u vidu da me već pitaš, evo i mog iskrenog odgovora.
Mislim da sam ja lično kolakteralni doprinos.
Odoh na spavanje.
Čao.


OK, Mico,

za mene si stvarao istoriju i smisao kad sam te slusao u onom sivilu. Kolateralno, kako se tebi cini, ili ne - ja nisam ni znao tada sta "kolateralno" znaci. Za ovo drugo, Rumuni i to, se jednostavno nismo razumeli. Ali, OK, bice prilike. Izvini sto te drzim toliko dogo budnim:)
Laku noc, majstore.


OK

Nje mi jasno kako mi je slovo K upalo u reč kolateralno.
Onda sam pogledao vreme kada sam komentar pisao, pa mi postalo jasnije.
Sorry.


ja imam pitanje...

Quote:
...Zato što je džez SLOBODA. Ona jeste donekle ograničena,
/harmonska struktura, poštovanje forme itd/, ali to daje dovoljno slobode da se izraziš kao jedinka...

Može li ceo jedan post o ovom citatu? Bilo kada.


ja imam

Verovali ili ne, o tome sam ovih dana razmišljao.
Ne znam koliko bih bio u stanju da pišući o tome, ne pređem granicu između razumljivosti i stručnosti.
Jer, jedno je pisati na pr., o Lidijskom konceptu tonalne organizacije, što bi mogli da razumeju samo pojedinci,a sa druge strane istovremeno izbeći taj aspekt, ali i mnoge druge stvari.
Razmisliću o vašem predlogu.
Hvala.


Srp, cekic i saksofon

Hej, Mico, dobar vam je ovaj tekst. Savrseno mogu da vas zamislim kako uzivate, vas 120 jazzera, u Radencima!

Podsetili ste me na pricu iz filma Sretno dijete. Ucesnici Ex-Yu novog talasa, izmedju ostalog, govore tamo kako je drzava zdusno pomagala razvoj rock scene (po melody makeru, najjace rock scene istocno od Londona). Koncerti i festivali su subvencionisani, svirani po raznim domovima kulture, soc.omladina je izdvajala sredstva od kojih su stampane prve LP ploce. Mnogi su dobijali i drzavne nagrade za svoj rad. Medju njima i bendovi poput Pankrta koji svakako nisu bili 'racunajte na nas' ekipa.

Darko Rundek je pre neku godinu pricao kako skidanje pesme 'Radnicka klasa odlazi u raj' sa njegovog prvog albuma (jedan od retkih primera cenzure, pojavila se 2 godine kasnije) nije bilo nimalo tako drasticno i represivno kao sto su tada voleli da predstavljaju.

Umetnici sirom SFRJ bili su takodje pomagani. Ne partizanske drvodelje Titovog lika iz komada camovine, vec ozbiljni savremeni umetnici, od Toma Gotovca, do Vladana Radovanovica, i mnogih, mnogih drugih...

Zato me uzasno ljuti kad ljudi danas pocnu da govore o crnom vremenu komunizma u kulturi. Jeste, bilo je losih stvari, ali daleko od toga da je bilo sve bas tako mracno i crno kao sto se danas predstavlja. U svakom slucaju, kulturna politika je bila neuporedivo zdravija od ovoga sto imamo u poslednjih 15ak godina i danas. Nekada je drzava finansirala paradu big bendova, a danas... ko ne razume i ne voli Gucu, ne razume i ne voli Srbiju.


Mico, tvoji postovi mu dodju kao Jazz u pisanoj formi

Pa bi ja da narucim koju numeru, ako moze :)
Elem ako moze neka prica iz kluba Reka na Zemunskoj rivijeri tokom 90ih, pre nego sto su ga renovirali i pretvorili u jos jedan fensi klub...
Secam se sjajnih svirki, pilecih kroketa, razuzdane atmosfere i ribarskih mreza na plafonu.


uzivancija citanja

Sjajna pricha...

.. mislim da nsarski nije svatio osnovu tvoje priche, kao ni osnovu dzeza kao sastavni deo ove priche.
Naime dzez sviraju ljudi sa jakim individualnim umetnichkim kvalitetima, a da bi jedan orkestar funkcionisao svi ti individuelni kvaliteti treba da se stave u funkciju zajednichke individualnosti kako bi se stvorila neophodna harmonija, a da se pri tome ne smanje kvaliteti individualaca, nego naprotiv, da individualnost dobije pravu umetnichku dimenziju.
Da bi se to ostvarilo potrebno je druzhenje, jer samo druzhenjem i zajednichkim dogodovshtinama, ljudi se bolje upoznaju, otkrivaju svoje slabosti i pokushavaju da ih shto lakshe otklone.
Da skratim, harmonija je ta koja ljudske (umetnichke) kvalitete stavlja na tron. Ona je veoma vazhan faktor kako u umetnosti, tako i u zhivotu, a za to je potrebno da budesh just friend.:-)


Kaz,

toliko malo ipak znam o dzezu:)
Nego, postavio sam glupo pitanje, to mi je sada jasno. Naime, u ono vreme sivila, koracnica i partizanskih pesama, pojava dzeza kod nas je bila revolucija, pa sam pitao da li su ljudi koji su tada svirali dzez bili svesni toga da prave revoluciju.
Pitanje je glupo jer onaj ko se necim ozbiljno i predano bavi nema vremena da razmislja o istorijskom kontekstu svoje delatnosi.
Primer: ovaj blog. Kad u nekoj buducnosti (ako takva dodje) bude normalno da pola Srbije komunicira preko bloga, neki istoricar ce mozda pomenuti i ove nase nesigurne pocetke, kad je server stalno padao, kad je na njemu pisao i Mica i Biljana i ostali, i kad je na njemu bilo svega stotinak ucesnika. Ovim sto pisemo se mozda pravi nekakva istorija, ali niko o tome ne razmislja.


slazhem se,

ovo nashe druzhenje ima istu funkciju.
Dodushe, pochetak je dosta konfuzan, zbog toga shto je ovaj blog skupina velikog broja razlichitih individualnih karaktera, koji u pochetku pokushavaju da naglase svoju individualnost, zanemarujuci harmoniju.
Ja mislim da je isto tako i u dzezu, te da je potrebno odredjeno vreme da se ljudi medjusobno upoznaju, pochnu da cene kvalitete drugih i samim tim pochnu da otklanjaju svoje slabosti.
Ne sumnjam da cemo i mi na blogu uspeti, nakon pochetne disharmonije, da nadjemo svoju harmoniju kao shto su to nashli Miles i John:):):)


Pojedinci ... Quote:...koji

Pojedinci ...

Quote:
...koji u pochetku pokushavaju da naglase svoju individualnost...

Quote:
...zanemarujuci harmoniju...

Harmonija na blogu će, verovatno, ići malo teže. Blog je, kao telo, jednostvano pregrejan.

Nije harmonija uvek preduslov za kreativnost - ja mislim da treba da budemo zadovoljni i sa nešto harmoničnijim, a malo više kreativnijem blogom.


Svaki blog

je kompozicija za sebe. Sastavljena je od zadate teme i komentatora koji svojim individualnim kreacijama pokushavaju da otsviraju najlepshu notu na zadanu temu. Harmonija koju pri tome stvaraju, ne odrichuci se svojih individualnih kvaliteta, odredjuje koliko ce pri tome zadana tema dobiti na kreativnosti.
Tvoj blog Milane, kao i blog tvog imenjaka Cirica je upravo najlepshi primer kako se individualni kvaliteti komentara uklapaju u harmoniju stvarajuci najlepshe melodije. Korist je vishestrana; blogeri se bolje upoznaju, vishe respektuju, a svima je zajednichko da neshto novo nauche , kako oni koji komentarishu, tako i oni koji samo chitaju.
Sad sam upravo chitao blog Olge Medenice, koji, zahvaljujuci sjajnim komentarima, upravo harmonichki boji zadatu temu...:-)


mislim da ovaj blog ima onih

mislim da ovaj blog ima onih tonova koje je Schumann cuo u svojoj glavi te su ga odveli u sanatorijum...mnooooogo takvih tonova ima ovde. zato je harmonija pogresna. u stvari i nema je. blog bi mogao da se okarakterise kao - kakofonija.


Šuman i džez?

Mislim da na ovom blogu ima previše onih kojima je uživanje da se plićnu na sve ono što je drugima zanimljivo, ne bi li ostali mnoooogo glavni do(kr)jaja, bez obzira na kakofonicnost njihovih komentara. Da li ste sertifikovani ekspert za umetnost džeza?
Molim ne pljuckajte baš po svemu i ne trolujte baš svuda. Hvala


troollez za milana n.

samo da pitam, da li ste se vec upisali na neki kurs baleta ili ne?
:-)))
ps. mnogo su lepe slike i onde druge sto ih stalno kacite ;-)


Nisam još! Čim završim sa

Nisam još!

Čim završim sa Pavaroti-ciklusom, bodily speaking, okrećem dvogled ka Broadwayu :)


Pa, Milane,

my baby u slobodnom vremenu sije sjajne kostime za Njujorske predstave - kad ti zatreba javi se, imas popust:))


Sjajna pricha

Zanimljiv je ovaj snimak just friend. Nisam ga ranije imao prilike čuti. Ima nekoliko čudnih stvari.
Na početku se pojavljuje ime tromboniste B.Watrous. Sugeriše se, bar kako sam ja shvatio, da je on autor kompozicije just friends. To je greška, jer autori su Kenner - Lewis.
Čudan je i momeneat kod Stenovog sola. Nije uobičajeno i to se retko dešava, da jedan od muzičara, u ovom slučaju Beker, svira istovremeno drugi solo ispod Stena. U jednom trenutku Sten je kroz svirku i pokazao da mu to smeta, odsviravši za njega nekoliko netipičnih brzih i nervoznih pasaža.Kao da je hteo da kaže: Hej Čet, ohladi malo.


Koliko se sećam

negde sam davno citao o tome kako je Getz na kraju "raskinuo" sa Chetom koji je postao nepodnošljiv i, zbog doupa, potpuno nepouzdan. Slična priča kao sa Dizzyjem i Birdom (evo, poslušao sam vaše uputstvo i pri pomenu Birdovog imena sam ustao od stola i poklonio se - najozbiljnije! Sva sreća da na zidu imam uramljenu Parkerovu sliku, pa tako nisam ispao smešan sam sebi!).

Nego, spominjete džez orkestar i Bubišu. Meni je on ostao u sjajnoj uspomeni. Ne znam zašto, ali valjda ljudski mozak tako funkcioniše, pa uvek kada naidjem na njegovo ime, ja se setim onog njegovog simpatično-turpijastog glasa i reči "kruška"! Od njega sam prvi put čuo za taj izraz u muzičkoj notaciji. Vi naravno znate o čemu pričam/pišem.

Na kraju, da li ste imali priliku da pročitate "Visions of Jazz"? Autor je Gary Giddins, po mom skromnom mišljenju, najelegantnije jazz pero u USA danas. Knjiga je osvojila silne neke nagrade, ali je ne preporučujem zbog toga već zato što je to stvarno nešto najbolje, najtoplije, najlepše i najkvalifikovanije što sam ikada pročitao na temu džeza. Ima 650 strana (!), a svaka je prepuna vrednih podataka, stručnih analiza, nevidjenih anegdota i duboko ličnih opservacija. Ako već niste, check it out!


Trica

Prvo nešto o Birdu.
Zanimljivo, a istovremeno neobjašnjivo je, kada se pogleda razvojna linija alt saxa. Nijedan saksofonista pre Birda nije ni u naznakama najavio dolazak bi-bapa.
Bird se pojavio niotkuda, kao vanzemaljac, kreirajući novi stil.
Dizi je te naznake mogao čuti kod Roy Eldriga i Charlie Shaversa.

Mislim da je Bubiša autor za upotrebu reči kruška umesto muzički pravilnog i uobičajenog - koda /coda/.
Za knjigu koju pominjete sam čuo, ali je još nemam. Gledaću svakako da je nabavim. Hvala što ste me podsetili.


Trica

Zaboravio sam u prošlom odgovoru da dodam, da ono što Bubiša zove "kruška", M.Prohaska dirigent Zagrebačkog benda zove "žohar". /buba švaba?/.


Chet i Sten

su ovaj koncert svirali u Shtokholmu 1984, a ja sam ovu verziju 'just friend' vidio prvi put pre nekoliko godina na Holandskoj televiziji u emisiji koja je bila posvecena godishnjici smrti Cheta Bakera.
A taj fini upad Chetove trube u Stenov solo je meni ustvari najlepshi dio u celoj pesmi.. taj fini osecaj...:):):)


Chet

Vama i verovatno i drugima to može biti najlepši deo u celoj pesmi. Nemam ništa protiv toga.
Ali to može jako da dekoncentriše solistu, koji gradeći melodijski i ritmički svoju improvizaciju biva ometen.
Mislim da je na tom snimku to dosta jasno vidljivo kroz
Stenovu reakciju.


Sećate se šta sam vas pitao na prethodnom blogu?

... nešto u stilu, da li smatrate da je potrebno nekakvo predznanje da bi se mogao pratiti džez! E, pa ova kratka korespondencija u vezi ponudjenog Getz-Baker snimka je upravo dokaz da - jeste. Zna se (tj. ko zna - zna) šta je solo. Ej, ljudi, SOLO (think about it!). A Chet je na ovom snimku stvarno NEPODNOŠLJIV u trenutku kad Getz svira svoj improv. Posebno sam se naježio od onih nekoliko mesta gde je on pokušao da prati Getza harmonijski, tako da su par puta završavali fraze sa velikom tercom, ko najgori pop! Bilo, ne ponovilo se!


jazz citanka

covece...ovo se pretvara u jazz citanku. divno, divno.
Predlazem, Mico, da nam uploadujes neke isecke (svoje, tudje), slika, audio i video zapisa, kada god je moguce da podurpu neku od prica. Pomocicemo vam sa tehnicke strane price...


jazz citanka

Hvala na ponudi. Imam dosta slika, audio i video zapisa, ali nemam blagu predstavu kako se na pr. video ili audio snimak postavlja na YouTube. Osim toga, video zapise imam na VHS, a audio na klasičnom LP. Ne znam da li je to uopšte moguće sa VHS, ili bih morao prethodno sve da prebacim na CD i DVD.


Поздрав и хвала за џез блог...

Покушај да се направи блог посвећен сећањима на домаћу џез сцену је изузетан.

Нешто попут блога, тачније огромне теме која се тицала историје радија, као и прапочетака домаће музике уопште (било је ту и џеза, али и других жанрова) постојало је на форуму B92 под одељком музика, али је сада недоступно.

Помињали смо пионире џеза код нас, између осталог и бубњара Спасу Милутиновића и качили неке материјале са прастарих плоча на 78 обртаја које сам дигитализовао. Његов снимак стандарда "Tоgether" вероватно садржи један од најузбудљивијих момената домаћег џеза са почетка педесетих - тренутак када од оригиналне теме у 3/4 бенд намах застане, уследи Спасина карактеристична кратка фигура и онда "лудаци" почну да "праше" прави, чистокрвни џез, са финим солима и промишљено аранжираним партијама иза...

Штета је што се до дана данашњег не зна ко тачно свира на поменутој плочи - претпоставља се да су ту Едика Сађил, Миле Павловић, Војкан Ђоновић и Коста Тапавица. Виолинисту и басисту не знамо и даље (неко ми рече да је Нафта на почетку свирао виолину - имао је апсолутни слух - па ју је потом "баталио", зато што је то(ово су Нафтине речи) "педерски инструмент" :))) - не знам, можда би стварно овде могао бити он).

Ако буде интереса, поставићу негде наведени снимак да може да се скине.

Милан

P.S. Качење видеа на youtube или аудио материјала који је на аналогним носачима увек подразумева његову претходну дигитализацију. То је истовремено једноставан, али и захтеван задатак (ако се поштују неки минимални технички узуси) јер тражи преданост послу и обученост, па и специјализован (неретко скупоцен) софтвер.

Како год било, собзиром да то дуже времена радим (барем када је о аудио материјалу реч) пријављујем се овом приликом за помоћ.


Поздрав и...

Милане, хвала вам што сте се огласили са врло интересантним моментима из раног периода домаћег џеза. Мислим да ћу успети да истражим и сазнам ко свира на поменутом снимку. Имена која сте поменули су врло вероватна.
Захваљујем се на понуђеној помоћи. Чим будем сазнао детаље који вас интересују, огласићу се на блогу.
Мислим да би за многе било интересантно да снимак који помињете окачите негде.
Мића


Spasa

Milane, evo rezultata istraživanja.
U standardnom sastavu S.Milutinovića pored Spase na bubnjevima svirali su:klavir-Kosta Tapavica,sax Edika Sađil,
truba Mile Pavlović, gitara Vojkan Đonović i kontrabas
Branko Pejaković.
To mi je povtrdio V.Đonović koji kaže, da taj ansambl nije nikada snimio ništa sa violinom.
Sa violinom koju je svirao Miško Lazarević rađena je jedna druga produkcija posvećena Đangu Rajnhardu, ali je to bila
produkcija samo sa dve gitare i violinom.
Ako imate neki snimak Spasinog ansambla sa violinom, to bi bio svojevrstan kuriozitet.


Keep on, please!

Поштовани Мићо,
желим само да подржим претходне коментаре, а то је да неизоставно наставите са својим веома занимљивим прилозима. Веома пријатно сам изненађен бројем љубитеља џеза (у које и себе сврставам) а посебно познавалаца - стварно нисам имао појма колико их је у нас (некако сам на бројним концертима, ваљда због аплаудирања у погрешним моментима и извештаченим смехом на било какву реч мајстора између песама, већину публике сврставао у trendy/fancy). Драго ми је да сам у криву.
Претходни коментар у вези снимака на 78 обртаја ме је подстакао да покушам да са онима које то интересује поделим сајт/блог са драгоценим и ретким снимцима раног џеза из периода прве половине прошлог века (већину сам скинуо и квалитет је углавном ОК) који додуше преферира беле оркестре:
http://mikesnoise.typepad.com/noisepage/2007/04/virtual_victrol.html
Срдачан поздрав


Ispravka

Можда ћу сада успети, лаку ноћ:
http://mikesnoise.typepad.com/noisepage/


Ispravka

Hvala. Ima vrlo zanimljivih snimaka.


Da, u orkestru Bena Polaka

Da, u orkestru Bena Polaka je svojevremeno svirao Beni Gudmen!!! Ne mogu se zakleti ali mi dva sola na klarinetu u pesmi "Buy, buy for baby" liče upravo na Gudmenova.

Hvala na linku!


Da

Da, Gudmen je došao u orkestar B.Polacka 1928, tako da ako je snimak iz tog perioda ro je Gudmen.


Evo famoznog

Evo famoznog "Together":

http://rapidshare.com/files/26034805/Zajedno_-_Spasa_Milutinovic.mp3.html

Sjajni su. Posebno je Edika (ako je Edika) mnogo slušao Lester Janga, njegovo cool sviranje ovde se razlikuje od svega ostalog što je kasnije gajio (posebno naklonjen Benu Vebsteru i Džoniju Hodžisu).

A i Spasa je odličan, njegove dopune fraza iza solista stvarno su melodične iako je koristio jako smešnu opremu/set bubnjeva. Čak ni hi-hat nije imao, ali je bio majstor!

Ima još snimaka Spasinog benda, lepih detalja gde se i violinista ističe kao solista. Može još da se kači, zašto da ne? Možda bi neko sa dobrim poznanstvima u Croatia Records-u mogao da pojuri metalne matrice za neke od ovih ploča, ako to još postoji. Šteta da ovaj segment nacionalne kulture propadne. Materijala ima, opreme ima i za najegzotičnije formate, entuzijazma ima...

Muzikološki gledano greota je što je ovako dobra svirka tokom vremena ustupala mesto nešto komercijalnijim šlagerima. Ipak, pevač Vojin Popović o kome je na thread-u (privremeno su svi thread-ovi posvećeni muzici, nažalost, ukinuti, a ja nisam sačuvao stranice...) već govoreno, dovoljno je bio kvalitetan da pokrije "šećerleme".

Ima u Narodnoj biblioteci takođe jedna ploča 78 o/min iz istog perioda na kojoj je takođe peva Vojin Popović, a pratnja je Spasin bend. Neki laganiji uptempo sa fantastičnim uklapanjem sola koje svira trubač i banalnog teksta jednostavne zabavne pesme onog doba. Swing, najbolje vrste.

Mnogi od remastera koje ovde kačim rađeni su specijalno za emisiju o Milutinoviću koju smo na Radiju Beograd 202 radili svojevremeno kolega Milan Pešaković i moja malenkost i koja se bavila domaćim džezom. Nažalost, (ili kako to kod nas obično biva) ovaj dragoceni dvočasovni termin ustupljen je nečemu drugom...


Pokušao

Pokušao sam da skinem snimak ali bez uspeha.
Može li neko uputstvo.
Radio sam prema uputstvu sa sajta, ali stvar ne funkcioniše.
Mića




Sistem je ovaj...

Sistem je ovaj:

Klikne se na link. Tada će se otvoriti prozor rapidshare-a sa dve kolone ispod kojih pišu PREMIUM i Free. Klikne se na free.

Posle toga otvoriće se drugi prozor sa izveštajem odakle sa koje mreže (popis servera) može da se skine fajl. To ne mora preterano da Vas opterećuje, odabere se bilo šta.

Ispod tog popisa servera pojaviće se alfanumerički kod ispisan nekim karakterističnim i neuobičajenim slovima. Taj kod se unese/ukuca u belu kućicu pored i pritisne download.

Sa rapidshareom ne mogu se koristiti uobičajeni download manager-i, pa ih isključite ako ih imate.

To je otprilike to.

Za svaki slučaj postavio sam isti fajl i ovde:

http://www.sendspace.com/file/tw7tvd

Tu je još prostije, samo se klikne na link koji se nalazi dole (piše Download link), skoro u dnu stranice i na koji ukazuje jedna strelica koja blinkuje.


Uspelo

Vrlo zanimljiv snimak. Nisam na snimku čuo gitaru, pa zaključujem da je nastao u periodu kada V.Đonović nije učestvovao.
Ne verujem da violinu svira Nafta,iako nije isključeno.
Sa druge strane teško bih prepoznao Ediku Sađila, a ni Mileta Pavlovića.
Moguće da je snimak nastao u kasnijem periodu, pred odlazak
benda u Nemačku. Tada je trubu svirao Franja Jenč, a sax
Mika Stanojević.


Prema nekim matričnim

Prema nekim matričnim brojevima (o ovome se može samo ovirno govoriti, pošto nekog celovitijeg istraživanja na ovu temu nema) ploča je najverovatnije nastala oko 1955. godine za Jugoton.

Ni meni ne deluje kao Edika, Edika je svirao drugačije. Neko mi je natuknuo opciju Karlo Takač, mada je ona meni još manje verovatna.

Evo još jednog finog snimka istog benda - kompozicija "Proljetna idila":

http://www.sendspace.com/file/hoe5io

Klavir je svirao neko ko je pomno proučavao Erola Garnera.


Prema

Ovde se gitara dobro čuje, čak i pokušaj nekog malog sola.
Nemam predstavu ko bi to mogao da bude. Skoro sam siguran da to nije Vojkan.
Mislim da to nije Karlo Takač, je on koliko je meni pozanto nikada nije svirao sola, a ne znam ni da je svirao tenor. Uostalom kontaktiraću ga, jer sam se baš za sve zainteresovao.
I još nešto o prethodnom snimku. Meni sax solo liči na Mišu Obrenovića, jer me tonski a i po svirci na njega podseća.


I za kraj ove večeri...

I za kraj ove večeri - spektakl!

http://www.sendspace.com/file/5sq5gc

Jedini (zasad poznati) snimak kako je zvučao naš big bend 1952. godine. Vodio ga je Mladen Guteša tada...

Ovde je čika Vojkan na gitari gotovo zasigurno (ne može da mi umakne taj ton), a alt je izgleda aranžirana deonica (Dajzinger, Plotnjikov???).

A bariton je možda Mihajlo Žuti Živanović. Potpisan je kao autor ispod kompozicije koja se zove "Zimska noć"...

I naravno, Spasa u pozadini.

Kakav bend...

Ploča je preživela sve ovo vreme, sva krhka, lomljiva, šuškava... i sve u troipominutnom ograničenju tehnologije beleženja.

Nadam se da sav trud oko ovih transfera vredi (na mnogima se provede i čitav dan) i da se može da dočara vreme u kome su nastali ovi neprocenjivi dokumenti za kulturu jednog naroda.


Vredi trud, Milovane!

Super zvuči! I još jednom, neizmerno vam hvala! o))


Sjajno

Sjajan snimak!!! Hvala.
Vojkan na gitari - van sumnje. /Zoran Jovanović je u bend došao kasnije./
U sax sekciji su altovi definitivno bili Picek i Plotnjikov.
Na baritonu sigurno Mika Žuti, jer je i Karlo Takač u bend došao kasnije.
Jako sam zainteresovan da istražim stvar do kraja. Šimpa je
verovatno već bio u bendu. Sutra ga zovem da proverim, pa ću vas o svemu obavestiti.


Ima toga još...

Ima toga još... ovo je samo mala količina onoga što sam mogao da okačim "na prvu loptu". A ima toliko toga i nepoznatog, a za šta se zna da je postojalo/snimano.

Malo znamo sami o sebi.

Najzad, neke stvari bi vredelo ponovo objaviti.


Evo još malo iz iste serije snimaka

Evo još malo iz iste serije snimaka (koji vremenski, doduše, mogu biti udaljeni i po nekoliko godina).

http://www.sendspace.com/file/6iljle

"Kuća tek je pravi dom"

Pevaju Vojin Popović i Mara Janković. O Vojinu Popoviću videću da prekopiram sa muzičkog foruma B92 ako se bude rekonstruisao, a o Mari Janković ne treba mnogo pričati: počela je još za vreme rata da peva i bila je članica Kvarteta Predraga Ivanovića.

Muzika je na samoj granici džeza i zabavne muzike, ipak, smatram ga zanimljivim. Tenorista je imao lep (za današnje vreme to je čak malo arhaičan) ton, što isto važi i za trubača.


Sax

Sax Edika, truba Mile - bez dileme.


...

...


Milovane, hvala vam...

... što postavljate ove divne fajlove! Baš uživam. Dajte ih više, ako imate prilike.


Drago

Krasići,
zaista mi je drago da pratite događanja na ovom postu.
Kako je krenulo sa komentarima, meni se učinilo da sam možda promašio temu bloga pišući o big bendovima.
Sada znam da nisam.
Hvala.
Mića


Big bendovi

Наравно да нисте могли промашити, поштовани пријатељу.
Протеклог викенда није се могло лако приступити блогу, а камоли послати нешто. Данас сам схватио да је узрок томе поновна крађа каблова - а на Broadband Conference у СЦ малопре сам слушао Јапанца који објашњава перспективе преласка са електричних каблова на оптичке и развоја нове генерације бежичног интернета.
Пошто сада журим некакву едукацију о рачуноводству која мени матором прија таман колико и Цецини хитови, покушаћу само да скренем пажњу заинтересованима на један други сајт/блог/дневник, који захтева доста стрпљења, a са кога се уласком у архиве аутора може скинути доста снимака у CD квалитету (128 kbps min!) и то бааш добрих: ко издржи, наснимиће Кит Џерета (Autumn Leaves) који се баш наљутио и решио да изађе из медитативно-контемплативне фазе (коју иначе волим) и покаже да итекако уме да се размахне. Има ту и доста тога другог, доброг:
http://www.desordre.net/musique/hawkins_monk.mp3
Срдачан поздрав свима, и успут обратите пажњу и на необично сетне фотографије аутора - неке од њих ме по томе подсећају на ECM covers.


Ponovo ispravka

Надам се да ћу овога пута успети да поставим бољи линк:
http://www.desordre.net/blog/blog.php3


Mislim da je Zoran

Mislim da je Zoran Jovanović tada i te kako svirao sa Spasom, dok nije došao u big bend, kada je čika Vojkan otišao.


Sećanje

Evo kako je to bilo po sećanju Predraga Ivanovića.
On, P.Ivanović došao je u kako se tada zvao Zabavni orkestar Radio Beograda
zajedno sa Mihjalom Živanovićem tokom 1949., a primljeni su u stalni radni odnos
1.1.1950.
Bend je tada ovako izgledao.
Trube: Mile Pavlović, Laza Kalmić, Dezider Repović i Bora Roković. Bio je kratko vreme
pre toga i neki Krković, koji je brzo napustio bend. Vrlo brzo je bend napustio i Laza Kalmić
i na njegovo mesto došao Duško Gojković. P. Ivanović je došao na mesto Bore Rokovića, koji
je sa trube prešao na klavir.
Saxi su bili: Nikola Dajzinger-Picek, Vlada Plotinjikov, Eduard Sađil-Edika, Milan Stojanović-
Mačor i bariton M.Živanović-Mika Žuti.
Ritam sekcija: Bora Roković-Rokac klavir, Mile Đorđević-Mile Grk kontrabas, Vojkan Đonović gitara i Spasa Milutinović bubnjevi.
Bubiša je preuzeo bend 1953. nakon odlaska M.Guteše u Nemačku. Bendom je povremeno dirigovao i Ilija Genić- Baćko, koji je kasnije preuzeo gudače.

Kod Spase u bendu trubu je svirao Duško Gojković, a Mile Pavlović povremeno.
Onaj jedan tenorski solo za koji smo se složili da ne liči na Ediku, po Šimpinom sećanju
odsvirao je momak po nadimku Tranja, koji je pobegao iz zemlje sa nekim vaterpolistma. Predrag se ne seća pravog imena.
Violine kod Spase su svirali M.Lazarević i Beloti.
Z.Jovanović je došao u bend 1958/59 nakon svirke kod Spase, koji je sa bendom otišao za
Nemačku.
To bi bilo sve po sećanju P.Ivanovića.


Mnogo hvala Mićo...

Mnogo hvala Mićo na malom istraživanju o ljudima koji su stvarali muziku o kojoj danas malo znamo, ali koja je na sreću ipak došla do nas i našeg doba.

Ovde je dosta opcija, pa čak je, eto, moguća i opcija da je na snimcima koje posedujemo zabeležena rana svirka Duška Gojkovića.

Osim Vojina i Mare koje sam danas postavio, evo još jednog snimka

http://www.sendspace.com/file/prnmdl
"Jednom još"

sa violinistom kao glavnim solistom, koji negde pri kraju jednog od svojih sola svira kratku frazicu koja nagoveštava da se itekako snalazio u improvizaciji, samo su limiti tehnologije ili zahtevi kompanije koja je ploču snimila učinila da ceo snimak deluje malko kruće (barem kada je o džezu reč). Nemam predstavu da li bi klarinet i bariton mogao opet da potiče od Živanovića, mogu samo da pretpostavim da je svirao zamene.


Mislim

Mislim da ovaj snimak potiče iz vremena kada je Z.Jovanović svirao gitaru, posebno imajući u vidu Vojkanovu izjavu, da dok je on svirao gitaru kod Spase, nisu snimali ništa sa violinom.
Osim toga, dobro poznajem način kako Zoran prati solistu,
odnosno njegov specifičan drajv.
Violinu verovatno svira M. Lazarević.
Slažem se da klarinet i bariton svira gotovo sigurno Mika Žuti. Na to mi ukazuje gotovo istovetan vinrato na oba instrumenta.
Inače sam snimak pre spada u zabavnu muziku nego u džez.
U svakom slučaju vrlo zanimljivo.


Svakako...

Nažalost, snimci Spase Milutinovića ponekad pate od te i takve boljke neodređenosti, ili pripadnosti i jednom i drugom svetu istovremeno. Mislim da sam to napomenuo u jednom od komentara, pa ih treba slušati sa dozom rezerve.

Sa druge strane, na prste jedne ruke se mogu izbrojati zabeleške domaćeg džeza iz tih godina koji bi bili stiliski bliži, utemeljeniji u čistom džezu. Svet je tu mnogo dalje otišao.

Ukratko, imamo toga jako malo... nepodnošljivo malo.

Za ilustraciju suprotnog stanja u nekim evropskim zemljama navešću samo jedan primer: pre par godina boravio sam na odmoru u Budimpešti i tamo sa zaprepašćenjem veoma lako pronašao antologiju predratnog mađarskog džeza "najčistije vrste". Mađari su veoma pažljivo slušali što Elingtona ili Lansforda, što Džanga i evropsku scenu. Aranžmani su svirani kako su čuti ili skinuti sa ploča uz dobra sola, bez sumnje.

Šteta što u trenutku kada sam nabavio disk sa ranim mađarskim džezom u prodaji nije bilo i CD-a sa mađarskim be-bop-om od 1946. naovamo (mada je takav disk izdat kod njih).


Sax

Komentar sax Edika, truba Mile - bez dileme, odnosi se na snimak sa Marom i Vojinom.
Mića


Šimpa

Svaka ti/vam se dala za ove snimke!!! Imaš/te li digitalizovane snimke Šimpinog vocal band-a? PLEASSSSEEEE!


mmilovane, hvala Vam

Данас скинуо и преслушао снимке које сте нам поклонили - драгоцено и лепо.
Рефрен у ''Једном још'' ме неодољиво посећа на рефрен ''All of me''.


To je izašlo na CD-u

Ima i CD, ima i ploča.

U odnosu na ploču koju je izdao PGP, na CD-u postoje još dve-tri numere kojih na ploči nema.

Ali ploča bolje zvuči... :)


Hvala svima koji ovo prate...

Hvala svima koji ovo prate, i hvala našem domaćinu na komentarima. Ima još materijala, ponešto (upravo jedna Spasina ploča snimljena za Jugoton) se nalazi i u Narodnoj biblioteci. Nadam se da ću u danima koji slede uspeti da postavim još stvari i podelim ih sa svima vama.

P.S. Ako neko ima po tavanima i ormanima sličnih stvari neka mi se obrati, biće mi zadovoljstvo da digitalizujem i podelim sa svima.

I dalje tragam sa najmanje dve ratne ploče srpsko/nemačkog džeza snimljene u Budimpešti oko 1943. - najboljim dokazima da se u Beogradu u najgora vremena stvarala vanredno stilski čista džez muzika u duhu evropskih strujanja.

Ili za acetatnim folijama iz ratnog i ranog poratnog vremena na kojima je zabeleženo slično doba i slična muzika Borivoja Simića, Mladena Guteše i mnogih drugih. O njima kao najstarijem sloju sprske džez arheologije je pisao Svetolik Jakovljević ali same ploče i folije su se nekako izgubile.


Pulitzer u o pravim rukama... i pifli!

Htedoh samo da dojavim (iako pretpostavljam da je većina vas uveliko obaveštena) da je dobitnik ovogodišnje Pulitzerove nagrade za muziku ORNETTE COLEMAN, za album Sound Grammar!
Sve na kraju dodje na svoje mesto.
On nije Bird, ali ko jeste? S druge strane, ja ne znam nikoga nakon Tranea (hehe, nadimak... wink...wink)ko je toliko pomerio, tj. proširio granice saxa i džeza uopšte kao što je to učinio Coleman... dobro, možda još i Kirk?

Comment, please?

Evo ga, majstor, sa Methenyjem:
http://www.youtube.com/watch?v=6WEYW87j58w&mode=related&search=

Leleee!


2 nsarski

Blog je u Srbiji mnogo vise od ovog foruma ovde. Postoji cela zajednica, koja ce, ako ima Bloga, biti zabelezena u istoriji.

Postovi poput Micinih, a siguran sam uskoro i Vasih, i jos nekolicine ljudi ipak opravdavaju da se ovo i dalje zove blogom koji tek treba da se izbori za poziciju.

Izvinjavam se zbog trolla.


Evo još jedne...

Evo još jedne iz Spasinog opusa, čuveni standard "Continental":

http://www.sendspace.com/file/91ceny

Tenor saksofonista (mogao bi biti Edika) ima lep, topao ton, a gitarista svira kratak jazz solo pri kraju snimka.

Šteta što uobičajeni limit od 3 i po minuta nije dao muzičarima da se više "razmahnu".


Edika

Edika je na tenoru. Što se tiče gitarskog sola, mislim da je to Sveta Jakovljević,jer mi solo ne liči na Zorana Jovanovića. Razgovaraću sa Svetarom da to razjasnimo.
Ima jedna zanimljivost u vezi ovog snimka. Svira se iz tri tonaliteta. Počinje se sa F durom,zatim prelazak u Be, a violinski deo je iz Es. To je urađeno da bi se izbegla monotonija, jer se uglavnom svira samo melodija.


E, da, Svetolik Jakovljević...

E, da, upravo Svetolik Jakovljević spominjaše u svojoj knjizi najstarije slojeve našeg džeza iz ratnog vremena koje sam pominjao u komentaru iznad. Ako, pak, budete sa njim razgovarali, upitajte ga da li možda izvori za to još postoje, čini mi se da se od toga mogu napraviti koliko-toliko slušljivi snimci, posebno jer raspolažem tehnikom za te egzotične formate.

Svetara pominje da jednu ploču ratnog džeza ima gitarista čije ime sam trenutno zaboravio, ali koji živi u Nemačkoj i bio je prisutan na sešnu u Budimpešti.

U trenutku mi kao ideja ko bi mogao ovde da solira on nije pao napamet, ali je sasvim moguće jer mislim da sam negde video njegove fotografije sa Spasom iz onog doba.

Očigledno su Spasine grupe sastavljane za snimanje ad hoc, pa odatle ovoliko opcija i nedoumica ko su stvarno ljudi koji su stvarali ovu i ovakvu "džeziranu muziku".


Evo

Evo detalja iz razgovora sa Svetarom. Gitaru na snimku svira V.Đonović! Svetara je preslušao snimak i u to je apsolutno siguran.
To ne korespondira sa Vojkanovom tvrdnjom, da dok je on svirao sa Spasom nije učestvovao ni jedan violinista. Možda su u pitanju godine /Vojkan sada ima 85/, pa je to razlog da se ne seća nekih stvari.
U Budimpešti je na sešnu svirao gitarista Dragi Petković.

Svetara ima oko 15 ploča sa snimcima Spasinog sexteta i vrlo je rad da se to digitalizuje i sačuva od zaborava.


U vezi ploča Spase Milutinovića

Poštovani Mićo,

sa gospodinom Svetom se znam iz jednog intervjua i par susreta po Domu Omladine, sa Vama iz opet jednog kratkog usputnog viđenja u istom Domu.

Veoma rado ću pomoći oko digitalizacije takvog materijala ukoliko je gospodin Sveta voljan. Rezultate mojih zvučnih restauracija možete čuti sa fajlova koje sam slao na blog.

Po izvršenoj digitalizaciji sve bi moglo da se ovde okači, što mislim da bi bilo izvanredno.

Evo još jedne poslastice za večeras - "Big John Special" - čuveni aranžman Flečer Hendersona, "oca" bigbend aranžerstva.

http://www.sendspace.com/file/f93gzz

Pošto drugih podataka na etiketi nema (u pitanju je ploča za "privatnu upotrebu") možemo da pomislimo kako bi ovo mogla biti još jedna od ranih inkarnacija beogradskog big benda.


Kući idu džezeri...

...пратимо, даунлоудујемо, захвални - just folow the yeloow brick road.Мислим да сам некада имао ЛП Спасиног оркестра која је споменута, тада смо их интензивно мењали, а тужних година 1993-95 распродао сам колекцију тако да их је преостало мање од стотињак - хвала нету, вратио сам пуно тога назад за џ а раде и даље торенти... Само реците где и како, напржиће се један гига лако.
Везано за таване и остало, мислим да је тешко овде наћи тонски материјал - интересантније су занимљивости које домаћин пружа. Наставићу се, поздрав


Tavani i ormani

Jeste. Što je najzanimljivije, ista ploča je izlazila i to dva puta pod različitim imenom. Prvi put negde sredinom sedamdesetih (kada je i snimljena) i tada je neko upropastio - premodulisao mastering tako da zvuči jezivo. U toku nesrećnih devedesetih opet je izašao isti materijal na LP-ju znatno boljeg zvuka. Jedna od tih ploča zvala se "Evo nas opet", drugoj sam zaboravio naziv, mada su u pitanju potpuno identične ploče.

Nažalost, iako su tu uz Spasu sve vrhunska imena životima vezana za džez (Branko Pejaković, Vojkan Đonović, Edika, Mile Pavlović, Kosta Tapavica, a i Tripo Simonuti kao i Petar Sam) krajnji rezultat opet je balansirao na uzanoj, opasnoj ivici između džeza i zabavnjaka.

Stvar "Cherokee" sa te ploče recimo kazuje da su umeli da svinguju kao ludi, ali, nažalost sve je ostalo na poprilično straight svirci, što je velika šteta.

I dalje "apelujem na tavane, ormane, krevete i škrinje"...

Zašto?

Zato što je jedan od najznačajnijih momenata u istoriji džeza, koncert Čarlija Parkera i Dizi Gilespija iz 1945. za koji se mislilo da uopšte NE POSTOJI pronađen pre dve godine na buvljaku, a drugi opet - koncert Telonijusa Monka i Džona Koltrejna u podrumu Kongresne Biblioteke pod nevažnim imenom.

Pre pola godine našli su na dosad neobjavljene acetate sa Lester Jangom iz 1940., opet ključnim za razumevanje tranzicije "form swing to bop"...


Tavani

Ne znam na šta mislite kada kažete da je ista ploča izlazila dva puta?
Ako mislite na "Evo nas opet" podsećam da mi je Vojkan rekao da su oni to snimili sa dve gitare i violinom, kao tribute do Django.


Ne... Vojkan je ovog puta

Ne... Vojkan je ovog puta pogrešio definitivno. "Evo nas opet" izašla je u doba u koje sam pominjao sa muzičarima koje sam navodio, samo je drugi put izašla pod nazivom "Ja volim muziku za igru starije generacije" (sada sam proverio naslov).

Ovog, drugog puta reizdali su materijal iz sredine sedamdesetih, gde su, kako rekoh, Spasa, Edika, Mile Pavlović, Vojkan, Kosta Tapavica itd.

Ovo što je Vojkan pominjao, to sam video na televiziji jednom. Mislim da je Svetara svirao Džangova gitarska sola a violinu možda M. Lazarević koga ste pominjali.

Ko je svirao drugu gitaru i da li ju je bilo, toga se ne sećam.

To je "Tribute to Django" za koji znam.

Šta je ovo što pominje čika Vojkan - o tome nemam pojma...


Ne...

Ne mogu ništa da dodam ni oduzmem onome što mi je Vojkan rekao. Možda je nešto i snimano o čemu on govori. Godine čine svoje....
Mislim da će nam u celoj stvari pomoći Svetara, koji se još dobro seća tih stvari.


Tavani

I još nešto u vezi koncerta Parkera i Dizija pronađenog na buvljaku.
U Njujorku u Grinidž Vilidžu ima jedna radnja koja prodaje samo takve stvari. Bio sam tamo sredinom 70-ih.
Tamo kažete na pr. da vas interesuje Parkerova svirka u nekoj garaži godine te i te. Po pravilu imaju uvek sve na raspolaganju.


Bird i Dizi

A... Parker i Gilespi... ovo je ludilo, unikatan primerak tj. set od 6-7 16 inčnih 78ica (nisu štancovane, nego rezane ploče) koji su pronašli na buvljaku ploča (da budem jasniji) - negde u nekoj nedođiji američkoj

Slično otprilike što se kod nas odigrava ispred SKC-a...


mmilovane, u pravu ste!

Лонгплејка коју сам имао је имала наслов ''Ево нас опет'', сећам се и Симонутија (озбиљније сам заволео џез управо због Грапели/Рајнхарт ''Minor Swing''-а) у другој половони 60-тих, а 70-тих и даље интензивно куповао плоче и ишао на концерте.
Е сад, како се све ово не би (бар са моје стране) претворило у некакво троловање на Мићином дивном блогу, хтео бих да предложим шта конкретно могу урадити по питању ''тавана итд'':
- видим да примате мејлове, па ћу се потрудити да што пре направим и пошаљем Вам списак преосталих ми винила (скоро у потпуности страних музичара) за евентуално дигитализовање са Ваше стране. Подразумева се да бих Вам оне за које сте заинтересовани доставио лично са циљем да се поделе преко блога, онако како сте и Ви до сада радили, без икакве накнаде (живим у Бгд);
- не могу, нажалост, при томе скоро никако допринети Вашој племенитој намери везано за снимке домаћих бендова, пошто је најстарија ЛП плоча коју сам сачувао ''Опатија 1961'', када сам имао 6 година, а и све остале сингл су жанра забавне музике (вокални квартет П.Ивановића је пратио и Л.Новаковић, и Н.Кнежевић и Цунета на ''Продавачици љубичица'';
- гледе онога што сам скинуо са нета, као што рекох, нема никаквих проблема нити трошкова, као што их ни ја нисам имао: gens una sumus...
Pozdrav


Sve tako kao što ste

Sve tako kao što ste rekli...


I'll revert asap

Требаће ми, као што рекох, нешто времена (због обавеза на послу) али се надам да бих Вам се могао јавити са ониме што сам предложио до предстојећих празника, па онда шта урадимо-да се не хвалимо унапред.
Поздрав


Pa jeste. Prebacivanje u

Pa jeste. Prebacivanje u digitalni format je uvek 1:1 ali to je uvek samo inicijalna stvar.

Na taj koeficijent jedan doda se proporcija od najmanje sat-dva vremena obrade najraznovrsnijim filterima provedenih za LP ploče ili recimo pola dana provedenih za jednu ploču na 78 o/min - koje su izuzetno pipav posao.


mmilovane

Остајем при ономе што сам обећао да ћу урадити: још колико вечерас почињем са евидентирањем постојећих label-а, да не кажем оно рогобатно-носача звука. Надам се да ћу Вам списак послати до краја недеље, како бисте одабрали шта је интересантно.
Заиста нисам имао представу колико је напора потребно уложити за пребацивање - студиозног и студијског. Верујем да је са 45 о/мин слично као 78, а имам и пар комада 33 од 10'', прилично дерутне - а тек им је пола века???
Сада ми је тек јасно колико сам наиван био када сам летос преснимио сингл плоче на МЦ и дао у оближњој радњици да пребаце - скупо сам платио за два потпуно неупотребљива ЦД-а, али није важно.
Јавићу Вам се на мејл следећи пут, овде се шуњамо по старом блогу а већ је и домаћин отворио нови, по обичају интересантан.


Kada je obrada zvuka u

Kada je obrada zvuka u pitanju kod nas neretko se nema strpljenja za stvari koje za istim obilato vapiju :)

Nadam se samo da će nam se naš domaćin javiti kada sazna šta se zbilo sa gospodinom Svetolikom Jakovljevićem i udovicom Miće Kotlića i materijalima odatle. Jedva čekam, ako bude nečeg zanimljivog, a verujem da hoće! Moj blog account je podešen za mogućnost komunikacije.


Kada je obrada

Molim za malo strpljena.
Hvala.
Micha


Popis

Напредујем споро, али достижно: преко дана у фирми руководим ванредним пописом основних средстава велике вредности, а увече пребирам по остацима свога некадашњег блага и пописујем како оно преостало, тако и сећања.
Скоро сам сигуран да ће, ако ништа друго, at the end of the day бити лепо направити паралелу Рахсанове ''Theme for the Eulipians'' са хармонијом изгубљене ми 'Под сјајем звезда ове ноћи'.
A за познаваоце (горе сам јасно себе нагласио само као љубитеља) би, сигуран сам, могао бити интересантан топли и надасве devoted sax соло у ''Ко зна'' на синглу Л.Новаковић.


.

.


U vezi

Mislim da ovo nije beogradski big bend. Na to ukazuje niz detalja, da ne razglabam previše.


Nalepljen papirić sadrži

Nalepljen papirić sadrži čarobnu reč "Kotlić", što može da označava, doduše, bilo šta... Mada, da budem iskren, pitao sam se koji je američki ili evropski bend mogao da svira "Big John Special"... Na poslednji delićima snimka pre blende čuje se pijanista i nekakav žagor...


Nalepljen

Reč Kotlić kao što kažete može se odnositi na bilo šta.
A bio je samo jedan Kotlić, Mića Kotlić, koji je vodio big bend krsmanca, sa kojim sam svirao u indexu 57/58.


Da. Upravo to. Mada je u

Da. Upravo to. Mada je u pitanju aluminijumski acetat, što će reći narezivana ploča. Prema firmi koja je radila acetate blank bi mogao da potiče iz sredine pedesetih.

Evo i druge strane iste ploče:
http://www.sendspace.com/file/gqkhht

To što se čuje nije kojim slučajem Kotlićev bend KUD-a Krsmanac, verovatno ne???


???

Mogao bi biti. Snimak je lošeg kvaliteta, a ima i dva sitna kiksa u svirci.Očito je rađeno po Bili Mej recepturi.
Gospođa Kaća, supruga Miće Kotlića koju dobro poznajem, mogla bi imati nešto od snimaka sačuvano. Kontaktiraću je narednih dana.


Šta da kažem nego -

Šta da kažem nego - divno...


.

.