Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Gazija Naser Orić na slobodi - "Povratak otpisanog"

gazija Naser Orić na slobodigazija Naser Orić na slobodimislilo se da ce gazija Naser Orić biti ugradjen medju klozetske pločice sheveningenske jedinice, i tamo čučati  još bar 150 godina.izgleda da se to nije dogodilo.izgleda da je pravda vrlo rastegljiv pojam.kako kome. izgleda da sve zavisi od "tačke gledišta".evo nekih od recentnijih osvrta iz "inostrane štampe"

gazija IIgazija II30. juni 2006.
Sudsko Vijeće Haškog tribunala je naložilo da Orić odmah bude pušten na slobodu

GAZIJA NASER ORIĆ NA SLOBODI

Naser Orić, bivši komandant Armije RBiH u Srebrenici, osuđen je danas na dvije godine zatvora zato što, navodno, nije spriječio ubistva i zlostavaljanje srpskih zarobljenika u srebreničkoj policijskoj stanici između septembra 1992. i marta 1993. godine. Orić je oslobođen odgovornosti za navode iz optužnice koji su ga teretili za "bezobzirno razaranje srpskih sela u okolici Srebrenice". Sudsko Vijeće Haškog tribunala je naložilo da Orić odmah bude pušten na slobodu s obzirom na to da se u pritvoru Haškog tribunala nalazi više od tri godine, odnosno od aprila 2003. godine, javlja D-Welle.
U presudi se napominje da nema dokaza da je Orić podsticao mučenje i ubijanje, ali da je odgovoran zato što to nije onemogućio.
Navedeni su i detalji mučenja, kao što je premlaćivanje kundacima i bejzbol palicama, te nanošenje povreda nožem.
Ratni komandant bosanskih snaga u Srebrenici oslobođen je odgovornosti za bezobzirno razaranje, odnosno paljenje brojnih okolnih srpskih sela.
Sudsko vijeće nije našlo dovoljno dokaza da je Naser Orić imao kontrolu nad onima koji su takve napade vršili jer su u paljenju srpskih sela učestvovali i civili i naoružane grupe koje nisu u potpunosti bile pod njegovom komandom.
Sudije u presudi priznaju da je za krivična djela za koja je Orić proglašen krivim kazna od dvije godine blaga.
Oni međutim navode da su u obzir uzeli i niz olakšavajućih okolnosti - jedna od njih je da je u Srebrenici, okruženoj srpskim snagama, u to vrijeme vladao haos, druga je da je Naser Orić imao samo 25 godina kada se našao na čelu gradića u takvom stanju, izvještava BBC news.
Mišljenje političara iz fašističkog entiteta... ma kome je više važno šta misle srpsko-crnogorski fašisti, važno je da je gazija na slobodi. Sretno, Nasere!!! (Pripremio: EK)

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

 Advokat Vasvija Vidović za "Dnevni avaz"

Ubijeđena sam da Naser nije kriv

Ovaj proces bio mi je najteži predmet u životu * Slijedi žalba na presudu

Držao se dostojanstveno

- Naser je sve ovo mirno podnio. Bio je ubijeđen da smo učinili sve što smo mogli i opušteno je čekao odluku Pretresnog vijeća. Zaista se držao dostojanstveno - navodi Vidović.

Nadam se da neće biti nikakve euforije

- Vjerujem da ćemo u Sarajevu biti u subotu.Nisam od onih osoba koje su podložne euforiji i željela bih da Orićev izlazak na slobodu i dolazak u domovinu protekne na dostojanstven način - poručila je Vidović.
Vasvija Vidović, advokat iz Sarajeva, jučer je neposredno nakon saopćavanja odluke o kazni njenom branjeniku Naseru Oriću potpuno mirno prokomentirala da je sud jedino mjesto gdje se dokazuje pravda te da će stoga nastojati u žalbenom postupku dokazati da Orićnije kriv ni za djela za koja je dobio kaznu zatvora od dvije godine.
- Haški proces Oriću bio mi je najteži predmet u životu. Naravno, kazna zatvora od dvije godine izgleda mala, ali sam ubijeđena da Naser nije kriv ni po kom osnovu.
Ja sam profesionalac i neću sada govoriti o sudskoj odluci, ali ističem da ćemo uložiti žalbu u zakonskom roku i sve što imam reći, reći ću u toj žalbi - kazala nam je neposredno nakon izlaska iz sudnice Vasvija Vidović, koja, ipak, nije mogla sakriti radost što njen branjenik napušta ćelije zatvora u Sheveningenu.
Inače, izricanje presude Oriću, uz Vidović i britanskog advokata Džona Džonsa (John Jones), u Hagu je pratio kompletan tim njegove odbrane koji je pune tri godine pomagao u prikupljanju dokaza u ovom predmetu.
- Ovdje su Džef Roberts, Adisa Mehić, Jasmina Ćosić, kao i Džemal Bećirović, istražitelj-advokat. Nažalost, nije mogla doći Edina Bećirević zbog svojih profesionalnih obaveza u Sarajevu. Svima njima sam izuzetno zahvalna na poštenom i predanom radu tokom ovog procesa - ističe Vidović. (A. H.)

AVAZ: Haški tribunal Izrečena presuda ratnom komandantu Srebrenice

Naseru Oriću dvije godine

Budući da je u zatvoru proveo tri godine i 21 dan, sudija Ađius naredio da što prije bude oslobođen * Žrtve iz Srebrenice presudu doživjele kao uvredu

Supruga i djeca izricanje presude pratili u Sarajevu

Izricanje presude Oriću njegovasupruga Zahida i djeca Šeherzada i Amar pratili su u Sarajevu.
Nakon što je sudija Ađius objavio presudu, bili su u suzama. U telefonskom razgovoru Zahida je, plačnim glasom, uspjela izgovoriti nekoliko riječi:
- Nepravda je bila što je otišao. Patnje moje djece niko nikada neće moći ispraviti.
Saznali smo da se Orići već nekoliko dana nalaze u Sarajevu kod Zahidine sestre, jer za sedam dana moraju iseliti iz svog stana u Tuzli.
Pretresno vijeće Haškog tribunala kojim je predsjedavao malteški sudija Karmel Ađius (Carmel Agius) osudilo je jučer bivšeg komandanta bošnjačkih snaga iz Srebrenice Nasera Orića na dvije godine zatvora za ratne zločine protiv Srba u periodu od 1992. do 1993. godine.
Budući da je Orić odležao tri godine i 21 dan zatvora, bit će oslobođen što je moguće prije, naredio je sudija Ađius.

Izdržao golgotu

- Pretresno vijeće konstatira da ste krivi za tačku 1 -propust da ispunite dužnost kao nadređenii preduzmete nužne i razumne mjere i spriječite da dođe do ubistva u periodu od 27. decembra 1992. do 20. marta 1993. godine, po tački 2 - propust da ispunite svoju dužnost kao nadređeni i preduzmete nužne i razumne mjere da ne dođe do okrutnog postupanja u istom periodu - obrazložio je odluku o presudi sudija Ađius, čije je izricanje na galeriji sudnice Haškog tribunala pratio veliki broj Orićevih rođaka i prijatelja, te brojni Bosanci koji su ovom prilikom došli u Hag.
Kaznu od dvije godine, bez obzira na to što će Orić odmah biti pušten na slobodu, porodice ubijenih Srebreničana doživjele su kao uvredu, jednoglasno smatrajući da se on i nije trebao naći u Hagu.
- Nepravda je da je Naser uopće otišao u Hag. Ubice moje djece hodaju po Srebrenici, bave se biznisom, gaje svoje sinove i školuju ih, a Naser, koji je zajedno s nama izdržao golgotu Srebrenice, već tri godine leži u zatvoru. Znamo mi da su kojekakvi haški trgovci željeli Nasera vidjeti u doživotnom zatvoru kako bi se našlo opravdanje za ono što su Srbi učiniliu Srebrenici 1995. godine, ali eto, koliko-toliko, pravda je pobijedila. Svaki dan zatvora za Nasera uvreda je za naše žrtve - izjavila je kroz suze, neposredno nakon objelodanjivanja presude, Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke".

Previše i sat kazne

I Hajra Ćatić, koju smo jučer kontaktirali telefonom, izrazila je radost što će Orić napokon biti na slobodi, ali nije krila uvrijeđenost da ga je Sud mogao proglasiti krivim "i jednim satom zatvora".
- Odluka sudija u Hagu jeste pobjeda pravedne borbe srebreničkih Bošnjaka za spas golog života. Ovo je i način da svijet vidi da mi, i pored toga što smo živjeli gore i od kakve životinje, nismo činili zločine, nismo činili genocid. No, ipak, mrlju na sve ovo stavlja tih dvije godine zatvora koje će stajati u Naserovoj biografiji, što meni, kao žrtvi najcrnjeg zločina, nikada neće biti jasno - kazala je Ćatić. (A. HADŽIĆ)
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

gazija IIIgazija III02. juli 2006.
Komandant Srebrenice stigao kući

HILJADE LJUDI NA DOČEKU NASERA ORIĆA U SARAJEVU

"Povratak otpisanog", "Heroj", "Sloboda Naseru", dio je poruka kojima je dočekan komandant odbrane Srebrenice

Nasera su dočekale i suze radosnice najuže rodbine, prijatelje, saboraca...

Photo: Sarajevo-x.com
Ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić jučer u poslijepodnevnim satima stigao je u BiH.
Na Sarajevskom aerodromu dočekalo ga je, prema procjeni reportera "Avaza", nekoliko hiljada ljudi. Mahom Srebreničana, ali je bilo i žitelja Bratunca, Konjević-Polja, Zvornika, Tuzle, Sarajeva...

Šarenilo zastava

"Povratak otpisanog", "Heroj", "Pravda je pobijedila", "Sloboda Naseru"... tek je dio poruka na majicama i transparentima kojima je dočekan Orić.
Dočekale su ga i suze radosnice najuže rodbine. Majka Hata, supruga Zahida, sin Amar, kćerka Šeherzada i brat Nedžad nisu mogli čekati čak ni u holu aerodroma, već su tražili i omogućeno im ja da Nasera dočekaju tik do pulta za pasošku kontrolu.
Opći metež nastao je kada se Orić s familijom pojavio u aerodromskom holu. Vriska, skandiranje njegovog imena, silna želja okupljenih da ga dotaknu i nešto mu kažu.
Međutim, njemu se prići nije moglo od policije koja ga je osiguravala te nekoliko "žestokih momaka" u majicama s natpisom "Povratak otpisanog".
Skoro je deset minuta trebalo Oriću da prijeđe dvadesetak metara od hola do specijalne limuzine koja je "maksuz za njega" dopremljena iz Tuzle.
Nakon što je ipak uspio doći do automobila, građani ispred aerodromske zgrade organizirali su kolonu i uputili se prema Tuzli.
Vihorile su se u automobilskoj koloni razne zastave: državna, SDA, ratna sa šest ljiljana na bijelome platnu...

Sretni načelnik

- Sretan sam. Presuda Oriću pokazala je da u Srebrenici nije bilo organiziranih i sistemski planiranih zločina Bošnjaka, za razliku od onih koji su činjeni nad nama - izjavio je novinarima aktuelni načelnik općine Srebrenica Abdurahman Malkić.

"Ne vidjeh dijete moje drago"

Munira Subašić bila je jako žalosna što nije uspjela vidjeti Orića. A bila mu je i cvijeće ponijela.
- Aman ja Rabbi, pa ja ne vidjeh dijete moje drago. Jesi li ga ti vidjela? Evo, i ovo mi cvijeće ostade u ruci. Sad ću ga ja dati Vasvi - uplakana je, više za sebe nego da je neko čuje, govorila Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".
Cvijeće je, na koncu, poklonila Vasviji Vidović, koja je pred Haškim tribunalom branila Orića.

Najbrojniji bili Orićevi saborci

Pored aktuelnog načelnika općine Srebrenica Abdurahmana Malkića, Orića su jučer došli dočekati i potpredsjednik Narodne skupštine RS Šefket Hafizović, poslanik u toj skupštini Sadik Ahmetović, generalni sekretar SDA Amir Zukić, čelnik BPS-a general Sefer Halilović, Ismet Bajramović Ćelo, Salko Beba u svojstvu izaslanika premijera Federacije BiH Ahmeta Hadžipašića.
Naravno, najbrojniji su bili Orićevi saborci i građani Srebrenice. (Avaz - H. ORAHOVAC)

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Dnevnik Tribunala  
 
Naser Oric – “heroj” ili “zlocinac”?

   
Branioci bivseg zapovjednika obrane Srebrenice u uvodnoj su rijeci osporili navode tuzilastva o tome da je Oric bio gospodar rata i pljackas

Pise: Lauren Etter iz Haga (TU Br 376, 08-okt-04)

Slusajuci ovog tjedna uvodna obracanja optuzbe i obrane na sudjenju Naseru Oricu, suci Haskog tribunala mozda su bili u iskusenju da na trenutak pomisle kako se pred njima, na optuzenickoj klupi, zapravo nalaze dva covjeka: Oric-zlocinac i Oric-spasitelj – gospodar rata i zastitnik Srebrenice.

Kao bivsi zapovjednik oruzanih formacija u muslimanskoj enklavi, ovaj je tridesetsedmogodisnjak optuzen za pljacku, mucenje i ubijanje lokalnih Srba tokom prve godine bosanskog rata. Optuznica koja je protiv njega podignuta pokriva dogadjaje iz razdoblja prije no sto je Srebrenica postala “zasticena zona” Ujedinjenih naroda i prije no sto ce je zauzeti srpske trupe, koje su nakon toga pobile oko 7.000 muslimanskih muskaraca i djecaka.

“Ovo je sudjenje mladom zapovjedniku koji je postao ratni vodja”, rekao je u svom uvodnom obracanju tuzilac Jan Vuben (Jan Wubben), dodajuci kako je optuzenik bio “opijen vlascu” koju je imao nad opkoljenim gradom.

U proljece 1992., snage bosanskih Srba, u sklopu sire operacije uspostavljanja kontrole nad istocnom Bosnom, etnicki su ocistile muslimanska sela na sirem podrucju Srebrenice. Tom prilikom se vecina muslimanskog stanovnistva naprosto slila u grad, u kojem je snabdijevanje hranom i lijekovima ubrzo postalo otezano. Upravo je tada Oric osnovao vlastitu oruzanu formaciju: uspjevsi odbiti sve srpske nasrtaje na Srebrenicu, on je ubrzo preuzeo i upravljanje obranom grada.

Tuzioci tvrde da je Oric sacinio i vojni plan po kojem je sa sireg podrucja Srebrenice trebalo da budu protjerani svi srpski vojnici i civili. A to je moglo biti ostvareno samo napadima, pljackom i spaljivanjem sela.

Mnogi tadasnji ratni izvjestaji potvrdjuju da su ljudi, koji su inace bili pod Oricevim zapovjednistvom, pokusavajuci zaustaviti prodor srpskih snaga, zaista napadali okolna sela. Upadi su se cesto pretvarali u pljackaske pohode, posto su stanovnici Srebrenice nastojali obnoviti sve oskudnije zalihe hrane. Mnogi od zlocina za koje je Oric optuzen desili su se bas tokom takvih pohoda njegovih formacija, pri cemu je veliki broj sela bio spaljen do temelja.

Tuzilac je takodjer obecao da ce iznijeti dokaze koji ce potvrditi da su Srbe zarobljenene u tim akcijama u srebrenickom zatvoru kasnije mucile i ubijale osobe koje su takodjer bile pod Oricevim zapovjednistvom.

Tuzioci su 6. listopada/oktobra pokusali opovrgnuti tvrdnju da su sve te akcije bile izvedene iz cisto vojnih razloga. Umjesto toga, konstatirali su kako se radilo o strateskim razlozima. Ali: “Nepostivanjem ratnih pravila Oric se ogrijesio o principe vojnog djelovanja”, rekao je tuzilac.

Sasvim drugaciji lik Nasera Orica ponudila je u svom uvodnom obracanju njegova obrana. Ona je govorila o ocajnom, ali hrabrom oficiru, zastitniku izgladnjelih i preplasenih srebrenickih Muslimana, satjeranih u “koncentracioni logor na otvorenom”, u sto je grad pretvoren vec tokom ljeta 1992.

Cini se da je osnovna namjera obrane bila podsjetiti sud na atmosferu koja je vladala u vrijeme kada su Oricevi navodni zlocini pocinjeni.

“U to vrijeme, Srebrenica je bila pravi pakao. Ljudi su nicice postajali zrtvama cetvorice jahaca apokalipse – bolesti, gladi, opsade i genocida”, rekao je Oricev advokat Dzon Dzouns (John Jones).

Spominjanje genocida je ocito trebalo podsjetiti sud na masakr koji je 1995. pocinjen nad ljudima u enklavi, a sve u nadi da ce suci taj dogadjaj imati na umu i sve vrijeme rasprave.

Branilac je podsjetio sud i na razloge zbog kojih je uopce bila formirana srebrenicka enklava.

“Enklava je nastala iz jednostavnog, ali stravicnog razloga, buduci da su Srbi, pocevsi od travnja/aprila 1992. pa nadalje, iz okolnih oblasti protjerivali bosanske Muslimane”, rekao je Dzons. “Javnost je s tim svakako vec upoznata.”

Tuzioci su pak ostali pri tezi da je Oric od jednog trenutka poceo pribjegavati istim metodama kao i njegovi protivnici. “Zivoti su pali, obitelji osiromasile, etnicko ciscenje nije nikoga zaobislo”, rekao je Vuben, aludirajuci na razdoblje tokom kojeg su navodni zlocini pocinjeni.

Oricev se advokat, medjutim, ostro usprotivio tuziocu, kritizirajuci ga zbog pokusaja izjednacavanja krivice dvaju strana. Dzouns, naime, tvrdi da je slucaj njegovog klijenta upotrijebljen za svrhe uspostavljanja “moralne jednakosti” izmedju veoma razlicitih zlocina koje su Srbi i Muslimani pocinili na doticnom podrucju.

“Svrha ovog sudjenja ne smije biti ozivljavanje i opravdavanje mrtve mirotvoracke dogme po kojoj su ´svi podjednako krivi´”, upozorio je Dzouns.

Medjutim, prvog se dana na sudjenju Oricu nisu culi iskljucivo dramaticni tonovi. Suprotstavljene strane pozvale su se na fotografije i video-zapise u nastojanju da sudskom vijecu docaraju stanje koje je vladalo 1992. i 1993., odnosno u razdoblju obuhvacenom optuznicom.

Optuzba je pokazala jedan broj fotografija na kojima su se mogle vidjeti osobe koje su nesporno bile pod Oricevom komandom kako tuku i zlostavljaju zatvorenike, ali i fotografiju samog Orica, na kojoj se on pojavljuje u maskirnoj uniformi, s mitraljezom i dva ukrstena redenika na grudima.

Obrana se, nasuprot tome, opredijelila za to da od sat i pol vremena (koliko joj je sud dodijelio) 20 minuta potrosi na emitiranje video-materijala koji se odnosi na Srebrenicu i razdoblje koji se spominje u optuznici..

Na toj snimci su se mogli vidjeti i prizori djece koja su stradala u srpskom granatiranju, kao i citava rijeka izbjeglica – bosanskih Muslimana.

Odjeven u uredno ispeglano odijelo, s kravatom i zalizanom crnom kosom, Oric nije govorio, uskrativsi sebi time priliku da se vec na samom pocetku sudjenja obrati sudskom vijecu.

Lauren Etter je pripravnik-suradnik IWPR-a u Hagu.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Carevo Novo Odelo

Ukoliko želite da putem elektronske pošte dobijate clanke sa Crevog Novog Odela posetite adresu:
 http://emperor.vwh.net/MailList/subsrp.php 

Pošaljite ovaj clanak prijateljima
http://emperors-clothes.com/s-c/s-sreb2.htm

http://emperors-clothes.com/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

======================================================

 www.tenc.net      

Dokaz da je takozvani video o Srebrenickim streljanjima laz

Drugi deo: Haska video "streljanja" - nemoguci poduhvati

Autor: Dzared Izrael (Jared Israel)
Preveo: Petar Makara
Carevo Novo Odelo

[2. juli, 2005. godine]

emperors1000@aol.com

Prvi deo: Sta cu da dokazem i kako cu to da dokazem
http://emperors-clothes.com/s-c/s-sreb1.htm

=====================================================

Prvoga juna ove godine, u procesu protiv g. Milosevica, haski tuzilac Dzefri Najs (“najs” na engleskom znaci “fini”)  je iskoristio priliku da prikaze sada vec cuvenu video traku sa navodnim streljanjima. Zapanjuje da je ovome tuziocu bilo dopusteno da tako olako iznese ovaj materijal i to usred saslusavanja svedoka odbrane. Pokazacemo kasnije da je sa stanovista postovanja obicne sudske procedure takvo ponasanje bilo nedopustivo. Za sada pogledajmo detaljnije sta ta traka, a po tvrdjenju haskog tuzioca - ali takodje i zapadnih medija - navodno "dokazuje."

Ako je verovati tuziocu Najsu, ovaj video su snimile srpske paravojne jedinice u vreme dok su streljali sest muslimana. Hag i Zapadne medije vec godinama tvrde da je Armija Republike Srpske masakrirala hiljade muslimana u toku zauzimanja Srebrenice jula 1995. Video je, kazu oni, dugo trazeni dokaz koji nedvosmisleno pokazuje da je prica o masakru zaista istinita, jer eto ilustruje nacin kako je masakr izvrsen.

Ako je ova traka verodostojna, a narocito ako je verovati dvema scenama u kojima je prikazano tobozno streljanje, onda ovaj video moze da predstavlja bitan dokaz o Srebrenickom zlocinu. Kazao sam “moze” da bude dokaz, jer da bi tvrdjenje zaista bilo u potpunosti dokazano Hag i Zapadne medije bi nakon ovog videa tek imali obiman zadatak da dokazu da je zaista mnogo, mnogo puta, na istom mestu i na isti taj nacin streljano mnogo muslimana.

A sta ako je video laz? Haski Tribunal, sve NATO Vlade (ukljucujuci tu sada i Vladu Srbije) kao i njihove medije, su predstavile video kao istinitu stvar. Ako dokazemo da su, sto se tice ovog videa, lagali – tacnije: brutalno lagali – zar nismo onda na isti nacin dokazali da su i ostale tvrdnje koje dolaze iz istih usta – takodje laz? Zar ne bismo dakle, time dokazali da je njihovo tvrdjenje da su Srbi nacinili masakr u Srebrenici gnusna laz?

Ovaj video je samo poslednji u nizu pokusaja da se obicnim lazima baci blato na srpski narod kao i da se Srbi optuze za masovan zlocin.

Neko moze da se zapita zasto bi se tako mocne institucije koristile takvim sredstvima. Odgovor: Zato sto prica o Srebrenici ima neobicno vazan uticaj na svetsku politicku scenu. U toj prici, muslimani Srebrenice su zrtve toboze rasisticki nastrojenih Pravoslavnih Hriscana. Kada nakon toga muslimani po svetu cine zlocine to se onda vidi kao jednostavna, razumljiva posledica stradanja - odnosno kao osveta. Na ovaj nacin prica o Srebrenici znatno slabi poziciju svih onih koji se, sirom sveta, suprotstavljaju politici Islama. Ta politika Islama koja je do nedavno bila vidjena kao najnetolerantnija i kao najgori tlacitelj na svetu, odjednom - kao magicnim stapicem - dobija vid razumljivog otpora netoleranciji i tlacenju.

Ovaj - nazovimo to “Srebrenica Efekat” – je verujem vazna komponenta strategije Vlada Zapada u nameri da kontrolisu politiku sveta nakon zavrsetka hladnog rata.

Razvicu ovu tezu kasnije u nizu ovih clanaka. Za sada hajde da se skoncentrisemo na jedno pitanje: Da li je video cinjenica ili laz?

Koristeci direktne dokaze, ukljucujuci tu i izjave tuzioca Najsa u toku prikazivanja ovog videa, kao i napise masovnih medija, i (naravno!) sadrzaj samog videa, dokazacu moju optuzbu da je Srebrenicki video obicna (i to vrlo trapavo skrojena) prevara.

=====================================================

Hag prodaje laz

=====================================================

Najavljujuci video koji bi po pravilima svakog pravednog suda trebalo najaviti daleko ranije, tuzilac Najs nonsalantno kaze:

 “Sad cu da vam pokazem isecke iz videa. Sam video material traje oko dva sata ali mi cemo ovde da prikazemo samo nekoliko minuta koji sadrze sustinu. Videcete nekoliko sekvenci.” [U plavom je moje podvlacenje.] [1]

Utisak koji su medije htele da ostvare je da je tuzilac Najs prikazao sirovi video koji je (predpostavljamo) snimio neki ocevidac zlocina. Ovo nije tacno. Tacno je da je tuzilac prikazao nekoliko isecaka, odnosno sekvenci koje su snimljene u razlicita vremena i na razlicitim mestima. Sam Najs priznaje da je izbor isecaka napravljen od materijala koji je sniman nedeljama i da cela traka traje dva sata. On dakle priznaje da je izvorni material manipulisan – odnosno editovan.

Kao sto cete i sami videti, kada budete gledali ovu traku iz Haga, iz ovih isecaka je apsolutno nemoguce znati gde su snimljeni niti je moguce saznati identitet osoba koje su na snimku. Umesto toga tuzitelj Najs nam je prodao pricu rekavsi nam sta bi trebalo da vidimo. Rekao nam je da upravo gledamo kretanje neke paravojne jedinice koju je on nazvao Skorpion. Rekao nam je da gledamo dogadjaje koji su poredjani hronoloski. Rekao nam je da gledamo dogadjaje par nedelja pred pad Srebrenice i par dana nakon pada. Na taj nacin on nam navlaci na oci filter kroz koji bi trebalo da gledamo to sto nam prikazuje.

Mi naravno nemamo nikakvog nacina da saznamo da li je bilo sta od onoga sto on govori istina niti znamo da li je sam snimak autentican.

Ono sto zasigurno znamo to je da tuzilac Najs licno nije bio svedok dogadjaja o kojima govori. Cak i da ne laze namerno, kako onda moze cistog obraza da tvrdi da je film autentican? Kako? Naravno da ne moze. Nastranu sada pitanje da li su dogadjaji na filmu iscenirani i da li su samo iluzija postignuta kao rezultat editovanja obicnim makazama ili pomocu digitalne tehnike.

Najvaznije sekvence toboznjeg streljanja su dve zavrsne scene. Evo sta je Najs rekao pred prikazivanje tih scena. Moji komentari su u uglastim zagradama.

[ Izvod iz zapisnika sa sudjenja Milosevicu, Hag, 1 jun 2005 ]

Tuzilac Najs: Ovo je kod.. To je Trnovo, komandni centar Skorpiona.

   [ Ovde sad pocinje video ]

G. Najs:  Ovo je sa fronta na Treskavici.

   [ Video je vrlo loseg kvaliteta ovde ali nas g. Najs ubedjuje da mi tu vidimo neke ljude na dnu nekog kamiona. ]

G. Najs: Ovo sad je… Zaustavite ovde.

   [ Video je zaustavljen. ]

G. Najs: Ovaj video koji je verovatno suvise potresan za gledanje i ciji cu samo mali deo pokazati prikazuje, gospodine Stevanovicu, ako se ovo kao dokaz prihvati - i zato mi je potrebna Vasa pomoc - prikazuje ljude iz Srebrenice koje su vojnici Skorpiona dovozili u grupama da bi bili streljani. Ovde vidite kamion napunjen sestoricom mladih ljudi. [Nastavlja se sa prikazivanjem videa.] Ovo je isti kamion sa ljudima pozadi.

[Kraj izvoda iz zapisnika sa sudjenja Milosevicu.]  [2]

Ovde je vazno da primetite da Najs tvrdi da snimak “prikazuje ljude iz Srebrenice koje su vojnici Skorpiona dovozili [tu - na planinu Treskavicu kod Trnova] u grupama da bi bili streljani.”

Medije su bespogovorno podrzale tvrdjenje tuzioca Najsa. Bez trunke kriticke analize - sve su to jednostavno stampali. Po njima, Srbi su sasvim sigurno maskrirali hiljade ljudi i ovaj video sasvim sigurno pokazuje kako je to radjeno.

Evo sta kaze Njujork Tajms:

“Skoro deset godina nakon sto su Srpske Snage masakrirale vise nego 7.000 muslimanskih ljudi i decaka, odnekuda se pojavio video koji dokazuje grozne detalje njihove sudbine.”

I dodaje

“[Ovaj video] koji su snimili pocinitelji, prikazuje sest neuhranjenih ljudi koji su ciradom prekrivenim vojnim kamionom dovezeni iz Srerenice na Treskavicu; planinu na srpskoj teritoriji, juzno od Sarajeva.” [3]

Nastranu cinjenica da na snimku ljudi uopste ne izgledaju neuhranjeno, vazno je da uocite da Tajms govori o “masakru” - ne kao o pretpostavci - vec kao o dobro znanoj cinjenici. Sam video dokazuje – umesto da samo  prikazuje dogadjaje. Video se odjednom pojavio, dakle hoce da kazu da je autentican a ne kakva namestaljka.

Ali, otkud sad Tajms zna ko je snimao video? Otkud znaju da su ljudi u obicnom, civilnom odelu – muslimani? Tajms sve to “zna” samo zato sto je to tako rekao tuzilac iz Haga. Tvrdjenje tuzilacke strane na sudu, a koje je nepodrzano bilo kakvim cinjenicama tako automatski postaje – istina.

Eto tako Tajms zasigurno “zna” da je kamion dovezen bas iz Srebrenice i bas na Treskavicu.

Ne cudi vise ovaj frapantno jednostrani prikaz dogadjaja. To je vec tako tipicno za medije. Ono sto zapanjuje je da cak ni alternativni izvori informacija od kojih su neki bili otvoreno izrazili sumnju u verodostojnost videa nisu nasli za shodno da kazu da je nacin na koji je izvrsen zlocin, a koji je opisao Najs, i koji navodno pokazuje kako su Srbi pobili hiljade muslimana – cista glupost!

Zar bas niko nema srama?

=====================================================

Lokacija, lokacija, lokacija!

=====================================================

Nije bas mali posao pobiti sedam ili osam hiljada ratnih zarobljenika. Znatno je teze  zlocin tih razmera sakriti. Buduci da znamo da Bosanski Srbi uporno tvrde da ga nisu pocinili, to znaci da ako i pretpostavimo da su krivi, oni, sasvim sigurno, ni u takvom slucaju – ne bi  zeleli da se za to sazna.

Sta bismo mogli da savetujemo potencijalnim zlocincima koji zele da pobiju hiljade ratnih zatvorenika i onda da to u potpunosti sakriju?

Prvo bismo ih posavetovali da cim pre pobiju zatvorenike. Sto duze oklevaju to je rizik da budu otkriveni sve veci.

Drugo, posavetovali bismo ih da pobiju zatvorenike sto blize mestu gde su ih pohvatali. Sto dalje prevoze zrtve to ce im vise vremena trebati. Takodje to ce izazvati vece logisticke probleme. Na kraju, sve to znaci da je veca verovatnoca da ce se nesto nepredvidjeno dogoditi i da ce sve biti otkriveno.

Trece, moraju da pobiju zrtve na teritoriji koju imaju cvrsto pod svojom kontrolom. U suprotnom neprijatelj bi mogao da ih uoci ili cak i da se umesa da bi sprecio streljanja.

Sasvim je poznato da je Srebrenica bila “enklava” odnosno teritorija pod kontrolom muslimanskih ekstremista ali koja je locirana sasvim duboko unutar Istocne Bosne koja je tu bila pod srpskom kontrolom. Ako bacite pogled na dole prilozenu mapu videcete da je Srebrenica oko 80 kilometara severoistocno od Sarajeva. Na zalost ova mapa ne prikazuje planinu Treskavicu koja je 20 do 40km juzno od Sarajevo. (Daljina zavisi od toga na koji deo planine idete).

Oni koji zele da vide detaljniju mapu - na kojoj  je Republika Srpska predstavljena zutom bojom a muslimansko-hrvatska Federacija zeleno – a koja jasno pokazuje da je Srebrenica duboko u teritoriji koju kontrolisu Srbi neka pogledaju ovaj link: http://tinyurl.com/ca9rq

Dakle, u pravoj, vazdusnoj liniji, Treskavica je na oko 100 do 120 kilometara udaljena od Srebrenice. Toga leta ovi teretni kamioni bi morali da putuju dugim, vrludavim, slabo odrzavanim planinskim putevima dodatno ostecenim ratom. Jedan dopisnik iz Jugoslavije mi je rekao:

“Jedini relativno prohodni put od Srebrenice do Treskavice bi isao dosta zaobilaznim drumom dugim oko 160km. I taj put je medjutim dosta opasan za voznju. Kamioni bi morali da voze polako, jedva oko 40km na sat.”

Dakle put u jednom pravcu bi trajao bar cetiri sata.

Tuzilac Najs nam je rekao da je u to vreme planina Treskavica bila na liniji fronta. E, tu je bio sasvim u pravu.

Dakle, ako nam je volja da poverujemo haskom tribunalu, Bosanski Srbi su na sebe uzeli vec obiman posao da pobiju hiljade ljudi i onda da ih sve sakriju, a onda, da bi sve to sebi pretvorili u nepodnosljivu glavobolju resili su da zrtve prevezu kamionima, u malim grupama, po za voznju teskim drumovima. Jos gore, resili su da zrtve prevezu sa teritorije koja je cvrsto u srpskim rukama na teritoriju blizu fronta – gde se upravo vodi borba za kontrolu tog terena.

=====================================================

Obavljanje posla

=====================================================

Ubistvo je prakticna stvar. Hajde onda da budemo prakticni. Moramo da pobijemo 8.000 ljudi. Doneli smo cudnu odluku da transportujemo zrtve daleko preko bosanskog ratista putem koji ce nam uzeti preko 8 sati u jednoj turi. Ovom vremenu treba dodati vreme da se “tovar” ubaci, izruci i “obradi”, zatim vreme da se natoci benzin, da se mozda pregleda masina i slicno. Dodajmo za ove pomocne poslove jos oko dva sata. Dakle, oko deset sati je potrebno za jedan krug.

Hajde da za ovaj posao odredimo 25 kamiona. Tesko da bi Srbi koji su rastrzani preko 2000km dugog fronta mogli da priuste 25 kamiona – ali neka bude.

Hajde da sad strpamo po deset zrtava u jedan kamion umesto sest kako je to predlozeno u Hagu.

Prostim racunom vidimo da je potrebno da nasih 25 kamiona napravi 32 ture da bismo prevezli 8.000 ljudi. Pomnozeno sa deset sati po turi – svaki kamion ce morati da bude 320 sati u voznji. Ako sve ide glatko, to jest.

Ali, hoce li sve ici glatko? Srpska vojska je uzela Srebrenicu jedanestog jula. Kakvu situaciju ce nas konvoj kamiona zateci na svome putu od Srebrenice do Treskavice?

Sudeci po izvestaju Radio Bosne i Hercegovine evo kako je situacija izgledala samo dan ranije - desetog jula:

“Informativni centar Cetvrtog Korpusa Bosne i Hercegovine (cija je baza u Mostaru) izvestava da teska artiljerija neprijatelja zestoko tuce novo postignute linije fronta koje je Cetvrti Korpus zauzeo na planini Treskavici. Oni [odnosno Bosanski Srbi] su takodje pokusali nekoliko pesadijskih napada nebi li povratili izgubljenu teritoriju.” [4]

Trinaestog, istog meseca, isti muslimanski radio izvestava:

“Agresor napada nase linije odbrane na Treskavici i kod Trnova iz artiljerije i iz svih vidova pesadijskog naoruzanja. Na istim linijama fronta artiljerija Vojske Bosne i Hercegovine (uspesno) neutralize linije neprijatelja.” [5]

Cetrnaestog jula srpska strana izvestava:

[Izvod iz napisa Jugoslovenske Telegrafske Agencije pocinje ovde:]

“Izvestaji Armije RS nas obavestavaju da su muslimanske snage ponovo u petak napale pozicije srpske vojske duz cele linije fronta na planini Treskavici, juzno od Sarajeva…

Muslimanske jedinice nastavljaju sa minobacackom vatrom sa svih visova u oblasti planine Treskavice, na mestima gde su izgubili polozaje za vreme zestokih okrsaja u proteklih nekoliko dana. Sada pokusavaju pesadijskim napadima da probiju kroz nase linije, tvrdi lokalna komanda Armije RS. [6]

[Kraj izvoda.]

Na datum 15 i 16 juli srpski izvestaji ponovo govore o nastavljanju borbi na Treskavici, a 21. jula Vasington Post kaze:

“Pocevsi jos od maja meseca, snage [muslimanske] vlade su pocele sa zauzimanjem teritorija koje su drzali Srbi na planini Treskavici, juzno od Olova, kao i teritorija severoistocno i jugoistocno od Tuzle. Preuzeto je od 150 do 200 kvadratnih kilometara teritorije.” [7]

Dakle, sudeci po Vasington Postu, pocevsi od maja (u stvari od aprila) Srbi se zestoko bore protiv svojih neprijatelja za svaku stopu planine Treskavice. Borba se nastavlja i nakon 11. jula (kada je pala Srebrenica). Tako, na primer, Ratko Mladic, glavnokomandujuci Vojske RS, pohvaljuje jedinicu svoje vojske, par nedelja kasnije, 5. avgusta:

Ova brigade je prvog avgusta, snaznim prodorom razbila liniju muslimanskog fronta na Treskavici i oslobodila strateske visove Hum, Cardak i Kragujevac i tako stvorila uslove za dalje napredovanje srpske vojske.” [8]

A par dana kasnije novinar britanskog Gardijana, Ed Viljami [Ed Vulliamy] izvestava da se u oblasti Treskavice “linije fronta pomeraju napred – nazad.” [9]

Koliko puta dakle bi morali nasi vozaci da voze skroz do Treskavice samo da bi otkrili da zbog zestokih borbi moraju da se vrate neobavljena posla? Koliko nasih kamiona bi bilo unisteno u borbama? Koliko vozaca i strazara bi palo kao zrtve snajperista? Koliko puta bi morali da menjamo mesta streljanja jer su predjasnja pala neprijatelju? Koliko puta zato sto je neprijatelj zauzeo okolni planinski vrh, ili zapretio da ga zauzme, ili zapoceo sa artiljerijskom vatrom? Dakle za koliko vremena i u koliko tura bismo uspeli da prevezemo 8.000 zrtava uz stalne zastoje i neizbezne gubitke? Da li samo u planiranih 32? Ili 60? Ili 90? Koliko kamiona bismo izgubili? 5? 25? 100? Da li sada govorimo o 32 ture sa 25 kamiona ili 50 tura sa 100 kamiona, ili stotinu tura po kamionu jer kamioni stalno moraju da se vracaju da bi izbegli da budu unisteni? Koliko vojnika nam je potrebno da bismo zastitili konvoj i da bismo obezbedili prostor za egzekuciju?

Izgleda da ce ovaj zadatak, koji nam je tuzilac Najs nalozio, postati jedino cime se  Vojska RS bavi.

Ne zaboravite: Niko ne sme da sazna cime se u stvari bavimo. Ali kako da tajnu ocuvamo? Zar nije sasvim sigurno da ce nasi kamioni koji kruze uvek istim, lako predvidivim putem po terenu koji stalno prelazi iz ruke u ruku lako biti otkriveni i  zarobljeni? I eto ti i nasih vozaca i nasih zarobljenika na prvim vestima TV dnevnika!

Americki vojni eksperti nas vecito upozoravaju da njihovi spijunski sateliti neumorno fotografisu svaku kvadratnu stopu planete Zemlja. Pored satelita, te 1995. godine, NATO u Bosni koristi i U2 avione kao i UAV – bezpilotne letilice sa daljinskom kontrolom. Sva ta najmodernija tehnologija koju je Zapad umeo da izmisli kruzi nad nasim glavama i snima svaki pokret Vojske RS. Uprkos svemu tome, zivim cudom, nikakva tehnologija i niko zivi nece biti u stanju da uoci nase kamione! Proci ce punih deset godina nakon pada Srebrenice sve dok nas ne obasja istinom o svemu tome tuzilac Najs. Zar su svi ti sateliti, svi UAV i svi U2 zatajili i nisu bili u stanju da uoce poprilicno dug konvoj kamiona koji se vrti - stalno po istoj trasi – i stalno polazeci iz Srebrenice, a u koju je sva ta skalamerija uprla svoje objective?

Pokusavajuci da ubijemo 8.000 ljudi koji ce tome ocigledno da se odupru, pokusavajuci da ih vozamo 160km pravo u ralje bitke, nas kriminalni poduhvat ce kasniti i otegnuti se do jeseni. Na zalost, ne cekajuci da zavrsimo nas obiman projekat, NATO pocinje da bombarduje Republiku Srpsku krajem avgusta. Oni bombarduju sve sto se mrda ukljucujuci tu i pilice iz peradarnika. Opet nekim cudom NATO bombarderi ce propustiti da primete nas konvoj od 25 kamiona koji se krece uvek istom – krajnje predvidivom – rutom. Ni kisa, ni klizavica, ni tepih bombardovanje nas nece zaustaviti! Ovi muslimani moraju da umru bas na planini Treskavici!

Izvinite sto to moram da primetim – ovaj scenario je obican kretenizam.

Ah, nisam ni spomenuo leseve. Kao sto cemo videti iz video snimka prikazanog u Hagu, tih sest pretpostavljenih muslimana je naterano na vrh brda (ili to tako izgleda) i tu su, u toj predstavi, navodno streljani. Do toga trenutka su zapadne medije i njihov haski tribunal tvrdili da su navodne zrtve masakra pokopane u istocnoj Bosni, a ne na planini Treskavici, koja je (ponavljamo) 100 do 120 kilometara juznije. Predjasnja verzija o masakru je prodavana jos od avgusta 1995. kada je americka Vlada obavestila UN da ima satelitske fotografije sveze iskopane zemlje, a sto je (po njima) predstavljalo siguran dokaz postojanja ogromnih masovnih grobnica sest milja (deset kilometara) severno od Srebrenice. (Naravno Amerika nikada nije obelodanila te takozvane fotografije…) [10]

Problem sa mrtvacima je da nakon sto su ubijeni – ne mogu okolo da setaju. Hoce li sada haski tuzilac da nam kaze da su Skorpioni, usput izbegavajuci granate artiljerije, vukli muslimanske leseve nazad niz planinu, ponovo na drum, ponovo u kamione i onda ih vozili nazad preko stotinu kilometara da bi sada bili pokopani severno od Srebrenice? Da li je sve ovo je uradjeno samo zato da bi se zadovoljila zelja NATO da fotografise masovne grobnice - ali nikako ne i kamione ili sam cin streljanja?

Da li sada u Hagu (odnosno u NATO koji ga kontrolise i placa [11]) zele da izmisle novu laz i tako izbrisu predjasnju propagandnu pricu? Zasto sada zele da tiho prevezu muslimane juzno do planine Treskavice i tamo ih pobiju?

Mislim da znam zasto je tuziocu Najsu nalozeno da proba da proturi ovu novu nebuloznu pricu strave i uzasa, ovu bajku o prevozenju muslimana na Treskavicu. Studirao sam pazljivo izvestaje sa ratista. Izvestaji od aprila do jula 1995. jasno pokazuju da je hiljade boraca – a narocito muslimana – zaginulo u ili oko Treskavice. Sasvim je uobicajena praksa da se pokopaju mrtvi sa bojista, cesto u masovne grobnice, da bi se teren ocistio. Nema sumnje da ima grobnica – manjih i vecih – sirom Treskavice.

Za punih deset godina kopanja NATO i Hag nisu bili u stanju da pronadju, a jos manje identifikuju osam hiljada muslimanskih leseva koliko im je bilo potrebno. One leseve koje jesu pronasli lako je objasniti:

A)  Naser Oric, komandant srebrenickih muslimana se i sam hvalio da je pobio sve Srbe civile iz okoline ovog mesta. Pobio je sve koji su mu pali saka.

B) Par hiljada muslimana je poginulo pokusavajuci da se sa oruzjem probije kroz srpske redove a preko srpskih sela koja su prethodno pomorili i opustosili. [12]

NATO i njegova haska senka su sada primorani da premeste streljanja skroz na jug - do Treskavice. Tu ce ih sada, oh kakve li srece(!) naci bas na vreme i bas pred predvidjeno hapsenje komandanta Bosanskih Srba, generala Ratka Mladica. Tako ce, bas na desetu godisnjicu pada Srebrenice, biti u stanju da “otkriju” sve te masovne grobnice o kojima su toliko dugo bulaznili ali koje nikad nisu bili u stanju da nadju.

Vraticu se na to kasnije. Hajde sada da se skoncentrisemo na sami sadrzaj videa koji prikazuje takozvano streljanje. Da li je vise apsurdno sta Najs kaze dok prikazuje ovaj video ili je sam sadrzaj videa apsurdniji? Ovo zaista ne znam. Ostavicu vama da budete sudija. Meni je to toliko slicna stvar da ne mogu da odlucim.

- Nastavlja se u delu 3. -

Dzared Izrael (Jared Israel)
Editor, Carevo Novo Odelo

[Napomene i dodatni tekstovi nakon ove poruke]

==================================================

Carevom odelu je potrebna vasa pomoc!

==================================================

Nas rad zavisi iskljucivo od novcanih priloga koje nam salju nasi citaoci. Ako smatrate da je on koristan, molimo vas da nam pomognete vasim prilozima. Nijedan prilog nije isuvise mali, niti moze biti preveliki.( Ukoliko niste u mogucnosti da nam pomognete svojim novcanim prilozima, u svakom slucaju vam hvala sto bar citate nase izvestaje.) Vasa pomoc ce takodje biti dragocena ako saljete ove nase clanke citaocima na Internetu.

Nasi najbolji clanci uskoro izlaze!

Novcane priloge nam mozete uputiti na sledece
nacine:

-Koristeci kreditne karte preko bezbednog posluzioca:
https://emperor.securesites.com/transactions/index.php

-Koristeci Paypal  (Visa i Mastercard)
http://tinyurl.com/e3gro

-Slanje ceka postom na adresu:
P.O. Box 610-321
Newton, MA 02461-0321
USA

- Koristeci kreditne karte preko tel.1(617) 916-1705.

Hvala vam!

Molim vas, posaljite ovaj tekst, ili njegov "spoj-link"
vasim prijateljima:
http://emperors-clothes.com/s-c/s-sreb2.htm

Pretplatite se na vesti-pismo Carevog odela.
Potrazite tekstove koji su izlozeni na Carevom odelu:
http://emperor.vwh.net/MailList/subsrp.php

======================================================

Napomene i dodatni tekstovi

[1] Ovi izvodi su iz zapisnika sa sudjenja Milosevicu, Hag, 1 jun 2005. Ostatak teksta se moze naci na adresi: http://emperors-clothes.com/sreb/transj1.htm#clips

[2] Izvodi iz zapisnika sa sudjenja Milosevicu, Hag, 1 jun 2005. Ostatak na adresi:
http://emperors-clothes.com/sreb/transj1.htm#treskavica

[3] “Video koji pokazuje srpske masakre u Srebrenici dovodi do hapsenja” Njujork Tajms, petak, 3 jun  2005. strana 3, prvi stubac, autor Nikolas Vud [Nicholas Wood], saradnik iz Beograda Ivana Sekularac.

[4] Bosanski Radio i Hrvatski izvestaji; Bosanski Srbi koriste “hemijsko oruzje” na Treskavickom frontu, prenosi BBC izvod sa svetskih radija [BBC Summary of World Broadcasts], 12 jula 1995. Sreda, drugi deo, Centralna Evropa i Balkan, Bivsa Jugoslavija i Bosna i Hercegovina; [sifra izvestaja] EE/2353/C. Izvor: Radio Bosna-Hercegovina, Sarajevo, na Srpsko-hrvatskom 1700gmt od 10 jula 1995.

[5] Sarajevo radio izvestaji; Bosanska artiljerija neutralize srpske polozaje blizu Sarajeva, prenosi BBC izvod sa svetskih radija, 15 juli 1995. Subota, drugi deo, Centralna Evropa i Balkan, Bivsa Jugoslavija i Bosna i Hercegovina; EE/2356/C. Izvor: Radio Bosna-Hercegovina, Sarajevo, na Srpsko-hrvatskom [in Serbo-Croat] 1300gmt od 13 jula 1995.

[6] Srpski izvestaji; Bosanski muslimani ponavljaju napad na Treskavicu,  BBC izvod sa svetskih radija, 17 juli 1995, ponedeljak, drugi deo. Centralna Evropa i Balkan, Bivsa Jugoslavija i Bosna i Hercegovina; EE/2357/C. Izvor: Jugoslovenska Telegrafska Sluzba, Beograd, na engleskom 19:33gmt od 14 jula 1995.

[7] Za 15 (juli 1995) Srpski Izvestaji; Srpski civili ubijeni muslimanskim snajperistima u Sarajevu. BBC izvod sa svetskih radija, 17 juli 1995, ponedeljak, drugi deo. Centralna Evropa i Balkan, Bivsa Jugoslavija i Bosna i Hercegovina; EE/2357/C. Izvor: Jugoslovenska Telegrafska Sluzba, Beograd, na engleskom 16:40gmt od 15 jula 1995.

Za 16 juli: Druge bitke; Srbi izvestavaju o napadu iz Gorazdanske “bezbedonosne zone” . BBC izvod sa svetskih radija, 18 juli 1995, utorak, drugi deo. Centralna Evropa i Balkan, Bivsa Jugoslavija i Bosna i Hercegovina; EE/2358/C. Izvor: Jugoslovenska Telegrafska Sluzba, Beograd, na engleskom 15:26gmt od 16 jula 1995.

Vasington Post: Bosanske snage otimaju teritoriju od Srba, kazu izvestaji. Vasington Post, 21 juli 1995, petak, zavrsno izdanje, strana A26, autor R. Jeffrey Smith, novinar Vasington Posta.

[8] Srpski izvestaji; Mladic pohvaljuje jedinicu za uspesnu borbu na Treskavici,  BBC izvod sa svetskih radija, 7 avgust 1995, ponedeljak, drugi deo. Centralna Evropa i Balkan, Bivsa Jugoslavija i Bosna i Hercegovina; EE/2375/C. Izvor: SRNA, novinska agencija bosnskih Srba, 09:12gmt od 5 avgust 1995.

[9] “Divlje zivotinje planinskog rata” Ed Viljami [Ed Vulliamy] srece coveka koji se bori ka svojoj kuci usred sume i planinskih vrhova u sredisnjoj Bosni. Londonski Gardijan, 14 avgust 1995, strana 9. Autor Ed Viljami.

[10] Srbi pokopavaju 2.000 u masovne grobnice. Predstavnici Amerike u UN, pokazuju satelitske snimke. Toronto Star, 11 avgust 1995, petak. Metro edicija, strana A1, autor Stephen Handelman

[11]  Na NATO konferenciji za stampu bivsi predstavnik Bele Kuce, Dzejmi Sej [Jamie Shea] je objasnio reporterima da NATO kontrolise Haski Tribunal. Na drugoj konferenciji za stampu glavni tuzilac tribunala Luiz Arbor [Louise Arbour]  opisuje NATO zemlje kao “saradnike” haskog tribunala i kao izvoriste informacija. Za izvode sa obe konferencije za stampu pogledajte pune tekstove predstavljene na adresi: http://emperors-clothes.com/docs/tribdocs.htm

[12]  Komandant srebrenickih muslimana, Naser Oric se hvali svojim ratnim zlocinima u intrvjuima sa zapadnim novinarima. Pogledajte na primer izvestaj iz Toronto Stara "Hrabri muslimanski komandant uspeva da zavarava srpske snage," a koji se nalazi u nasoj arhivi na adresi:
http://emperors-clothes.com/analysis/oric.htm

Za vise clanaka o Jugoslaviji pogledajte: http://www.tenc.net/yugo.htm 

Ukoliko želite da putem elektronske pošte dobijate clanke sa Crevog Novog Odela posetite adresu:
 http://emperor.vwh.net/MailList/subsrp.php 

Pošaljite ovaj clanak prijateljima
http://emperors-clothes.com/s-c/s-sreb2.htm

Hvala Vam sto citate Carevo Novo Odelo.

http://emperors-clothes.com/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

gazija Naser Orić na slobodi:

http://www.bosnjaci.net/aktuelno.php?id=4328

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Naser Orić, bivši komandant Armije RBiH u Srebrenici, osuđen je danas na dvije godine zatvora zato što, navodno, nije spriječio ubistva i zlostavaljanje srpskih zarobljenika u srebreničkoj policijskoj stanici između septembra 1992. i marta 1993. godine. Orić je oslobođen odgovornosti za navode iz optužnice koji su ga teretili za "bezobzirno razaranje srpskih sela u okolici Srebrenice". Sudsko Vijeće Haškog tribunala je naložilo da Orić odmah bude pušten na slobodu s obzirom na to da se u pritvoru Haškog tribunala nalazi više od tri godine, odnosno od aprila 2003. godine, javlja D-Welle.
U presudi se napominje da nema dokaza da je Orić podsticao mučenje i ubijanje, ali da je odgovoran zato što to nije onemogućio.
Navedeni su i detalji mučenja, kao što je premlaćivanje kundacima i bejzbol palicama, te nanošenje povreda nožem.
Ratni komandant bosanskih snaga u Srebrenici oslobođen je odgovornosti za bezobzirno razaranje, odnosno paljenje brojnih okolnih srpskih sela.
Sudsko vijeće nije našlo dovoljno dokaza da je Naser Orić imao kontrolu nad onima koji su takve napade vršili jer su u paljenju srpskih sela učestvovali i civili i naoružane grupe koje nisu u potpunosti bile pod njegovom komandom.
Sudije u presudi priznaju da je za krivična djela za koja je Orić proglašen krivim kazna od dvije godine blaga.
Oni međutim navode da su u obzir uzeli i niz olakšavajućih okolnosti - jedna od njih je da je u Srebrenici, okruženoj srpskim snagama, u to vrijeme vladao haos, druga je da je Naser Orić imao samo 25 godina kada se našao na čelu gradića u takvom stanju, izvještava BBC news.
Mišljenje političara iz fašističkog entiteta... ma kome je više važno šta misle srpsko-crnogorski fašisti, važno je da je gazija na slobodi. Sretno, Nasere!!! (Pripremio: EK)

Advokat Vasvija Vidović za "Dnevni avaz"