Kuda ide Mladić Ratko...

"Vanraspravno veće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je molbu Ministarstva pravosuđa Hrvatske za izručenje Branimira Glavaša.

Glavaš je pobegao iz Hrvatske u BiH, nakon što mu je izrečena kazna zatvora od 10 godina zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku nad srpskim civilima. Sud je zaključio da Zakon o krivičnom postupku BiH isključuje mogućnost izručenja bosanskohercegovačkih državljana i da takva obaveza za BiH nije predviđena bilo kojim međunarodnim pravnim aktima.

Sud se poziva na međunarodno običajno

 

Interpol Srbije je raspisao međunarodne poternice za više lica osumnjičenih za ratne zločine u slučaja Dobrovoljačka ulica.
Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji su pokrenuli istragu protiv 19 državljana BiH, među kojima je i tadašnji član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, u vezi sa ratnim zločinom u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.
Osumnjičeni se terete za ratne zločine počinjene 2. i 3. maja 1992. godine u napadu na vojnu bolnicu, Dom JNA, kasarnu JNA i napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Tada

 

jovan_misic

jovan_misic
Datum rоđenja:  - Pol:  - Član od:  23.05.2009 VIP izbora:  0 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Korisnikova VIP lista

-

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana