2014-02-17 13:53:29
Na današnji dan

Praznični dan

Aja Jung RSS / 17.02.2014. u 14:53

 

 

Neradni-dan.jpg

 

Srbija je jedina zemlja u kojoj niko ne veruje u državu, ali svi slave državne praznike. Ako danas, u ponedeljak 17. februara, pokušate da obavite neki posao, odmah odustanite od takve namere. Danas je praznik, i svi su kod kuće. Praznuju. Nismo baš sigurni kojeg sveca slavimo i koja je država kojoj se klanjamo, ali je važno da se ne radi. Državna služba, i ostaci vremena prohujalog. Mnogi

 
2013-02-02 09:20:31
Kultura| Obrazovanje| Umetnost

O (ne)Kulturi...

Aja Jung RSS / 02.02.2013. u 10:20
Nekulturan smo narod. Stoji. Od komunističkog diktata do danas, nismo remontovali sistem, niti imali dovoljno želje i kapaciteta da napravimo plan u kulturi, bar zarad nekog nacionalnog identiteta... Prepušteni svom ukusu ili neukusu, svom daru ili nemaru... Entuzijazmu pojedinaca, i parazitskom, neodgovornom ponašanju grupe. Činovnika u kulturi biranih po politikanstkoj podobrnosti imamo onoliko koliko nam ne treba. Umetnika koji posluju do bolovanja i penzije, takođe ne nedostaje.

Ima li povratka? Ne baš. Ovde se deca ne vode u teatar, ne slušaju ništa osim najgore muzike, i ne gledaju ništa osim najgoreg tv treša, dok stariji nalaze zadovoljstvo u sveopštim prepucavanjima, jeftinim turskim serijama, ljudskoj zlobi koja nas je ugušila...

 

 

silvie+1.pngDanas mi je stigao mejl iz gradske televizije. Studio B. Marketing na vezi. Kažu, ako Beogradski festival igre želi da na svoj tv spot u trajanju od samo 14 sekundi, stavi logotipe sponzora koji ukupno traju dve sekunde, onda spot ne može da se tretira povlašćenim, već mora da se plati po punoj ceni... Avaj, fantastično... Hvala im.

Poslali ljudi i cenovnik, onaj isti po kome se tarifira politički marketing. Kažem im ja da mi ne prodajemo ništa, nemamo tezgu, partiju, odnosno da balet nije komercijalna vrsta, da je to gradska stvar, vrhunska kultura, da je u pitanju Beograd, publika... Ma, ne znaju. Nisu čuli. .... Hvala im.

Beogradski festival igre vec 10 godina donosi pred beogradsku publiku - najbolje svetske baletske i plesne produkcije. Ne znam ko prati balet, igru, kulturu, umetnost, ali oni koji prate znaju o čemu govorim. I za one koji nisu poznavaoci baletskih prilika, kvalitetno trajanje jednog brenda, u bilo kom segmentu delovanja (ne daj Bože u kulturi), zahtevna je i odgovorna rabota, baš kao i njegova aktuelnost na domaćem i svetskom tržištu.

 
2013-02-15 10:26:28
Kultura| Život

Na obali mora Jonskog...

Aja Jung RSS / 15.02.2013. u 11:26

kerkyra-pic8x.jpg 

Živela sam na Krfu, negde do 2000. godine. Jedno od najlepših ostrva Mediterana, složiće se mnogi. Mesto gde su snimljeni najpoznatiji filmovi grčke kinematografije, ali i mnogi britanski i američki naslovi... Nekada prestižna destinacija grčkog i svetskog džet seta, a u poslednje vreme još jedan od sinonima jeftinog turizma... Prelepa scenografija istorije, te par vrhunskih hotela, podsećaju na slavnu prošlost. Nekada su na ostvrvo dolazili Marija Kalas, Aristotel Onazis, Elizabet Tejlor, Melina Merkuri, Đina Lolobriđida, Rudolf Nurejev, Albano i Romina, ali i Lord Bajron, Lorens Darel... Svoje kuće su na ostrvu imali Anjelijevi, Sofija Loren, Fredi Merkjuri... Na Krfu se venčavala Džoan Kolins, i mnogi drugi...

 
2013-02-28 17:20:34
Društvo| Kultura

Ekser

Aja Jung RSS / 28.02.2013. u 18:20

 restauracija-fasada-zgrada-modernizam-stari-beograd-dorcol-1336738192-160564.jpg

Kada šetate Beogradom, primetićete neka fantastična zdanja sa potpisom. Građevine kojima se ponosimo pred strancima, koje slikamo za vodiče i razglednice, koje podsećajući stare i nove beograđane na neka slavnija, prohujala vremena.   Arhitektura starog Beograda, odnosno arhitektura Beograda pre Drugog svetskog rata, odgovarale su tokovima i trendovima onoga sto je u arhitekturi bilo prisutno u velikim evropskim prestonicama.

 
2014-04-16 10:10:22
Kultura| Umetnost

Odlazi igra iz našeg malog grada....

Aja Jung RSS / 16.04.2014. u 11:10

 

 Tan2014-4-11_21392333_1.jpg

 

11. Beogradski festival igre doneo je vrhunsku igranku. Doneo je duh i vrednosti velikih svetskih prestonica u Srbiju, istovremeno dobacujući daleko, sve do onih sredina gde se kultura i umetnost visoko cene. Ponosna, jesam. Umorna, još više. I nekako tužna, jer odlazi igra iz našeg malog grada...

Preko 17.500 hiljada posetilaca uzivalo je u predstavama.. Preko 17.500 hiljada

 
2013-02-03 16:50:58
Kultura| Umetnost

Bonne chance, Monsieur Millepied!

Aja Jung RSS / 03.02.2013. u 17:50

BenjaminMillepied-HommeLibr-175518_V96.jpgIako mnogi bogati i slavni napuštaju Francusku, oskarovka Natali Portman postaće uskoro Parižanka. Naime, njen zgodni muž Benžamin Milepje (Benjamin Millepied), koreograf, bivši prvak New York City Ballet-a, postaje novi direktor Baleta pariske Opere, od 2014. godine.

Vest je stigla prošle nedelje, i to direktno iz Palate Garnije. Vladavina Brižit Lefevr, čelične direktorke ovog baletskog Diznilenda, počela još 1995. godine, sada je definitivno pri kraju.

Imenovanje koreografa filma Crni labud na ovu funkciju, podelilo je kulturnu javnost Pariza i Francuske. Verovalo se da će tradicija biranja uprave iz sopstvenog jata biti nastavljena.

 
2013-02-06 16:41:57
Kultura| Umetnost

Vesna i Wiener StaatsBallett

Aja Jung RSS / 06.02.2013. u 17:41

 staatsoper.jpg

Treći put po redu, u okviru Beogradskog festivala igre, dodeljuje se nagrada Vip poziva. Neki su čuli za nju...mnogi ne...ali ta nagrada u svetu umetničke igre polako postaje poznata. O čemu se zapravo radi? U zemlji u kojoj sponzori nemaju ama baš nikakav benefit od ulaganja u kulturu, do samog zadovoljenja životnih i estetskih vrednosti i odgovornosti, razmišljali smo kako da dobru saradnju sa kompanijom Vip mobile učinimo zanimljivijom i jačom. To je kompanija koja je već niz godina uz Festival, i trebalo je uraditi nešto novo, drugačije....

 
2013-01-30 12:43:07
Kultura| Literatura

Decenija vrhunske igre

Aja Jung RSS / 30.01.2013. u 13:43

Stigla je prava knjiga, teška i u tvrdom povezu. Decadance. 10. godina Beogradskog festivala igre. Nisam verovala da ću je ugledati, kao što nisam verovala da ću izgurati sve ove festivalske godine. U Srbiji!? Teško! Ko ovde može da se nada trajanju, i šta ovde traje? Razmišljala sam dugo o toj deceniji borbe, nespavanja, rizika, uvek prisutnog stresa i stalnog trčanja. U toj knjizi su moje ćerke, koje rastu pored mene, a uvek mi nedostaju. Prijatelji za koje nemam vremena, osim ako su u pitanju saborci sa iste linije fronta. Odmor, na koji ne smem ni da pomislim. Grip koji nikada nisam preležala. Ukapirala sam odavno koliko je hrabrosti i ludila potrebno. A sa druge strane, shvatila da je neizmerna sreća spakovana u tome da neku neverovatno komplikovanu, skroz nemoguću zamisao ili projekat, ogromnu predstavu iz daleka, donesete pred domaću publiku. I onda, kada izbrojite oko 120 produkcija, nekako je tužno da te silne baletske i plesne kompanije, koreografi i njihovi najbolji naslovi, velike zvezde baletskog univerzuma, odu u zaborav. Jer igrali su, tu pred nama. Posao grada ili države, silnih muzeja i činovnika iz oblasti kulture, bila bi da arhivira velike iskorake na domaćoj sceni, dok Festival ide napred i dalje promoviše nove i interesantne programe. Ali u Srbiji nije tako. Zašto bi se neko bavio onim što je bilo ili jeste dobro, profesionalno odrađeno i nadaleko važno, kada ima toliko beskrajno glupih i beskorisnih stvari koje bi propale ako ih lepo ne zalivamo.

 
2013-04-10 12:16:55
Umetnost

Sjajni Peeping Tom

Aja Jung RSS / 10.04.2013. u 13:16

 Peeping_Tom_A_Louer_6.jpg

Ovih hladnih apriliskih večeri u Beogradu, pozorišne sale su male za sve one koji žele da pogledaju predstave Beogradskog festivala igre... Redovi ispred ulaza Centra Sava, Opere Madlenianum, Pozorišta na Terazijama, Beogradskog i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, potvrđuju da ima publike za kvalitetnu umetnost, bez obzira na sve ono jeftino i banalno što velikodušno servira današnji trenutak.

 

Aja Jung

Aja Jung
Datum rоđenja:  - Pol:  Ženski Član od:  29.01.2013 VIP izbora:  16 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana