Gradjanske inicijative| Zdravlje

Dom zdravlja "Novi Beograd", blok 44 - dve priče

Krugolina Borup RSS / 30.05.2009. u 14:27

8821355354a1ff5c795b21576094406_extreme.jpgBeše to 20. aprila 2004. godine.

Polu-luda od brige, od straha, plačući, ridajući i jecajući, s krastama po licu i telu od ovčijih boginja koje su polako prolazile, pojavila sam se u Domu zdravlja "Novi Beograd" u bloku 44 s Tata-Kengurom, podjednako isprepadanim i paralizovanim od straha, noseći naše 25 dana stare Oči Plave, našeg sina kome je upravo izašao prvi plik. Više nije bilo sumnje. Prenela sam mu ovčije boginje.

Tokom dve nedelje koje su tome prethodile, od trenutka u kome sam ja dobila ovčije boginje, nasrfovala sam se i naguglovala inostranih sajtova s informacijama o ovčijim boginjama u beba, i načitala se silnih mogućih komplikacija koje iz njih mogu proisteći, pri čemu je za određene od njih prognoza smrtnosti bila 100%.

Upali smo, sasvim slučajno, u smenu dr Ljiljane Krstić Stepanović. Tako polu-ludu i "načitanu", smirila me je svojim blagim, mirnim, ljubaznim, strpljivim, saosećajnim, ali istovremeno autoritativnim i profesionalnim stavom. Smirila me. Mene, polu-ludu i načitanu. Svaka joj čast. Jednako ljubazno i strpljivo odgovorila je na sva moja pitanja koja - priznajem, grešna - donekle jesu bila upućena samo da bih proverila zna li dovoljno o svemu koliko i ja "načitana". Jednu samo stvar nije znala: da se ovčije boginje mogu dobiti više nego jednom u životu. Međutim, za razliku od ostalih Belih Mantila s kojima sam pre toga imala razgovor na istu temu, ona se nije uprla da mi objasni da ja grešim, da nisam dobro informisana, da nemam potrebno medicinsko obrazovanje da tako nešto tvrdim, nije me ubeđivala da me sećanje na moje detinjstvo i ovičje boginje vara. Ne. Na moje ogromno, ogromno zaprepašćenje, pitala je: "Gde ste to pročitali?" Uputila sam je na knjige "Šta da očekujete dok čekate bebu" i "Šta da očekujete u prvoj godini". Kada sam sledeći put došla kod nje na kontrolni pregled, rekla je: "Bili ste u pravu za ovčije boginje, proverila sam."

Kupila me za sva vremena tim svojim stavom i otvorenošću koji su potpuno operisani od bilo kakvog Olimpa. Dan danas Bogu zahvaljujem što smo imali ludu sreću da upadnemo baš u njenu smenu. Danas je ona izabrani lekar moga sina. I na svim kontrolnim sistematskim pregledima i svaki put kad bismo s bolesnim detetom kod nje došli, uvek - apsolutno uvek - bila je maksimalno ljubazna, smirena, strpljiva, zainteresovana i predana. A nije uvek bilo lako biti takav. Štaviše, često nije bilo lako biti takav. Čekalo se tu na pregled i po nekoliko sati, pritisak u vidu 10 do 20 roditelja koji u svakom trenutku džedže na vratima veliki su izazov za "ubrzavanje" i "smandrlajvanje" pregleda - cenim. Ona je tim izazovima uvek odolevala, ma svaka joj čast! Dubok naklon, duboko poštovanje!

Hvala joj na posvećenosti svom poslu i primeru kako on treba da se obavlja.

***

Ali, nije to jedina priča iz Doma zdravlja "Novi Beograd" u bloku 44 koju ovom prilikom želim da ispričam. Postoji i druga priča - ružna priča. Priča sa redovnog ultrazvučnog pregleda kukova mog sina.

Došli smo u zakazano vreme i lekarka je obavila pregled. Bez reči, bez pogleda na nas roditelje, samo upisavši nešto u papir koji mi je potom tutnula u ruke i brže-bolje ustala sa stolice krenuvši ka vratima da izađe iz ordinacije, dobacujući: "Kontrola za 4 meseca".

Luda, kakvu me majka rodila, usudila sam se da upitam: "Da li je sve u redu?"

Kao odgovor sam dobila jedno jedva proceđeno "Da" u trenutku u kome je lekarka već dohvatila kvaku da otvori vrata ordinacije iz koje je nameravala da izađe.

Luda, kakvu me majka rodila, usudila sam se i na potpitanje: "Pa, čemu onda kontrolni pregled za četiri meseca?"

U tom trenutku, lekarka se pretvorila u Aždaju Koja Bljuje Vatru.

"Pa, ne morate da dolazite majka! Ako ćete da postavljate takva pitanja i da imate takav stav, ne morate da dolazite više! U stvari, bolje uopšte više da ne dolazite!"

I nestade u vidu lastinog repa.

Sreća njena što je brza, i sreća njena što me Tata-Kengur držao da ne potrčim za njom da joj se ne nahebem mile majke njene, i da je ne nokautiram na sred hodnika! (Beše to dosta meseci posle porođaja, te mi se ratnički instinkt već bio vratio. A bogami i snaga.)

Danas, pet godina kasnije, prateći vesti iz istog Doma zdravlja, meni đavo nije dao mira, te sam izvadila medicinsku dokumentaciju moga sina iz fascikle u kojoj je držim, i potražila ime i prezime lekarke koja je pomenuti ultrazvučni pregled obavila, a čija su mi arogancija, bahatost, nezainteresovanost i aždajstvo ostali u sećanju.

I - gle čuda.

Reč je o dr Zagorki Radović Krstić, koja se pominje i u vestima o slučaju male N.T.

Da li je u slučaju male N.T. ona napravila propust i lekarsku grešku ili ne, nije na meni da utvrđujem. To ostavljam inspekciji ministarstva zdravlja, to im je posao.

Ali, ako treba svedok za neprimereno, neprofesionalno, bahato, arogantno i nezainteresovano ponašanje dr Zagorke Radović Krstić - tu sam.

***

S nama na blogu je i ujak male N.T (pod nikom Apache92). koji nas redovno izveštava kakvo je njeno stanje, i ja ga pozivam da to nastavi da radi. Istovremeno, sve blogere pozivam da njemu i njegovoj porodici, u ovim teškim danima, pruže podršku.

 



Komentari (246)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:53 30.05.2009

Prva!

Bem ti priliku, bolje da me nema...
Molimo se za malenu...
Djina
PS ležala ovčije tri puta, u 8, 16 i 20 godina. Valjda je dosta od mene...
Čudili se lekari...
markonio92 markonio92 15:08 30.05.2009

Re: Prva!

baka Evdokija i unuka Djina

PS ležala ovčije tri puta, u 8, 16 i 20 godina. Valjda je dosta od mene...
Čudili se lekari...

Blago tebi, ja imam 28 godina i NIŠTA nisam preležao, lekari se takođe čudili. Sada se raspitujem da li negde u Srbiji postoji mogućnost da pričuvam "genetski materijal" jer sam čuo da su jedne od boginja zajebane za reproduktivnu moć muškaraca...
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:14 30.05.2009

Re: Prva!

Ma, ne, nisu boginje nego zauške opasne, ali ako se na vreme otkriju, nisu ni one... Pije se neki... mnm... globu..nešto i sve ok.
Opusti se i begaj od male dece
maricacarica maricacarica 15:27 30.05.2009

Re: Prva!

markonio92

baka Evdokija i unuka DjinaPS ležala ovčije tri puta, u 8, 16 i 20 godina. Valjda je dosta od mene...Čudili se lekari...Blago tebi, ja imam 28 godina i NIŠTA nisam preležao, lekari se takođe čudili. Sada se raspitujem da li negde u Srbiji postoji mogućnost da pričuvam "genetski materijal" jer sam čuo da su jedne od boginja zajebane za reproduktivnu moć muškaraca...

Ja sam čula da su opasne, ja ih ležala u 30-oj, zajedno sa sinom od godinu dana koji ih je "pokupio" u ČEKAONICI ZA ZDRAVU DECU"
frana frana 17:13 30.05.2009

Re: Prva!

Ni ja nisam preležala ovčije boginje, pa kada su deca dobila, odvedem ih na pregled i pitam, šta ako ja dobijem sa 32.?
Doktorka: Kako mislite, niste preležali? MORA da ste preležali, to su Svi preležali. Možda se roditelji ne sećaju? Tako valjda mnogi lekari misle o roditeljima. Nesposobni i neodgovorni. Ne sećaju se da su im deca imala boginje.

Decu sam lečila u DZ Novi BG u Goce Delčeva i mislim da su bili sasvim korektni. Pamtim kao veoma neprijatno čekanje sestre koja daje inekcije- nekih 35min. Kada smo na šalteru pitali dokle da čekamo, dotična gđa je uz širok osmeh rekla: pa, sad sam došla sa injekcija . Zamislite lica desetak roditelja sa bolesnom, kenjkavom decom? Ne znam šta je bilo dalje, ali jedan tata je bio veoma istrajan i znam da smo svi potpisali žalbu, mada ne znam kako se sve to završilo. Dotičnu nisam neko vreme viđala na pedijatriji. Bilo je to pre nekih 10-ak godina..
lucidalina lucidalina 14:55 30.05.2009

meningitis?

je li to taj slučaj?

joj ujače, samo polako i nemojte ništa naglo, znam da biste ubili nekog! želimo vama i mami i tati male bebe puno snage i nadamo se da će ipak, nekako, da se desi nešto i da se bebica izvuče. ne znamo se, ali saosećam, ja imam bebu od 4 meseca, pa me ovakve stvari jako uplaše. ma i da nemam sad bebu, svejedno bih vam želela sve najbolje, jer tako nešto da se desi, to ne zaslužuje baš niko. ni dobar ni loš.



Krugolina Borup Krugolina Borup 15:01 30.05.2009

Re: meningitis?

je li to taj slučaj?


Upravo taj slučaj.
lucidalina lucidalina 18:00 30.05.2009

Re: meningitis?

joj. srecica malena, samo da se izvuce.

nama se desilo da sam u nedelji dana tri puta isla kod 2 pedijatra i jos jednom kod ORL specijaliste zbog bolnog uva moje cerke. lepo dete vec umelo da kaze "tu me boli" i da pokaze na uvo a mene su ubedjivali da se nista ne vidi. zavrsila je sa temperaturom 40 kod 4. lekara i sa injekcijama u guzi....

volela bih da je i ta bebica tako prosla.
maricacarica maricacarica 18:12 30.05.2009

Re: meningitis?

Ja bih stvarno, 5 litara svoje krvi dala, samo da se taj bebac izvuče!
ElectricDreams ElectricDreams 20:17 30.05.2009

Re: meningitis?

lucidalina
joj. srecica malena, samo da se izvuce.


Čekajte, jel' pričamo o istom slučaju? Bebica je, na žalost, doživela moždanu smrt, kako su javile vesti, još juče.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:10 30.05.2009

Vidi ovo

Primer kako funkcioniše lekarska OMERTA

http://forum.b92.net/index.php?showtopic=52121&hl=

EDIT: nešto neće da ubaci link, ne znam jel do mene ili se nešto pokvarilo, snaćićete se.
4krofnica 4krofnica 15:35 30.05.2009

"

dr Branislav Nestorović

bar je u dobrim rukama,provereno
da kazem da su mala deca cudo, a nada jos postoji
maricacarica maricacarica 15:45 30.05.2009

Re: "

4krofnica
dr Branislav Nestorovićbar je u dobrim rukama,proverenoda kazem da su mala deca cudo, a nada jos postoji

Jeste, ali decu ovde odmah bombarduju kortizmima, a postoje mnog bolje stvari i terapije
4krofnica 4krofnica 16:03 30.05.2009

Re: "

bila sam i ja kod neke kojoj sam nasiroko pricala sta sam sve nakupila o ekcemu, samo je govorila a, jel'te? aha, ona nije imala nikakav lek nizasta, evo pre neki dan je klincu od prijatelja na visoku temperaturu rekla nije nista, zapisala da je dala neki antibiotik i taj isti im uopste nije ni dala,nego ispunjava neku kvotu i sl...
ekcem sam zalecila kod cuvene Maje, ko zna,zna, ....
u d.z. imaju uglavnom slicne slucajeve, pa se tom rutinom i vode, e ajd ovaj za usi, daj ovaj ant. za grlo, bronhije...
a ako je tacno, sto je mama ove male lepotice rekla da su oni napisali drugaciju dijagnozu-nakon sto je malecka vec odvedena u tirsovu, pa to je krivicno??
maricacarica maricacarica 15:44 30.05.2009

Iz istog doma zdravlja

Bili smo pre nekih 8 godina kod nekog, ako se ne varam Dr. Šišovića, ili tako nekako, u 44, koji je uporno gurao penicilin mom detetu, koji je ovaj uporno povraćao i bivalo mu sve lošije. tud sam utekla u Siminu. Ni tu nije bilo baš mnogo bolje. Ja govorila oboma lekara da mi je dete ili alergično ili rezistentno na penicilin - očigledno. Ja - luda majka. Igrom slučaja, odemo da živimo u inostranstvo. Uradimo alergo-testove, i gle čuda, moje dete ima alergiju na penicilin. Inače, u proseku je pregled tamo (običan) oko 45 minuta. Vratili se u zemlju S(v)rbiju i opet otvorim karton u 44. Prilikom otvaranja, pita me sestra na šalteru kd koga bih (šta mi vredi kad nikog ne znam)... Zamolila sam je da budemo kod nekog ko valja, bukvalno tim rečima. Zasad bili jednom, ne mogu još da sudim, jer tom prilikom se radilo o standardnoj pojavi, kod koje ja znam šta treba preduzeti i to i uradila. Čak sam je i zbunila nekim preparatima, što je ok, jer nisu naši.
Došlo vreme da se meni izvade konci iz nekog šava, 3 dana dolazim u DZ 44, koji ima hirurga iz KBC Bež. Kosa, koji 3 dana ne dolazi na posao i smatra da o tome ne treba nikog da obavesti. Pop...ela, otišla u Zemunsku bolnicu, gde mi konce povadiše za 15 min, te ja presrećna utekoh kući. Na (ne)sreću, imam nekih iskustava i homeoatskih preparata kojih ovde nichts, ali i to je sad opasno pri kraju...
scabies scabies 16:06 30.05.2009

Re: Iz istog doma zdravlja

Bili smo pre nekih 8 godina kod nekog, ako se ne varam Dr. Šišovića, ili tako nekako
Smatram da nije lepo navoditi imena ljudi ako ne kazete svoje ime i prezime. Bez obzira u kom kontextu navodite doticne.
4krofnica 4krofnica 16:12 30.05.2009

Re: Iz istog doma zdravlja

naravno
.bila sam i ja kod neke kojoj sam nasiroko pricala sta sam sve nakupila o ekcemu

dr. Lazovic


maricacarica maricacarica 16:31 30.05.2009

Re: Iz istog doma zdravlja

scabies
Bili smo pre nekih 8 godina kod nekog, ako se ne varam Dr. Šišovića, ili tako nekakoSmatram da nije lepo navoditi imena ljudi ako ne kazete svoje ime i prezime. Bez obzira u kom kontextu navodite doticne.

Smatram da je ovo blog
scabies scabies 16:44 30.05.2009

Re: Iz istog doma zdravlja

Smatram da je ovo blog
Jeste blog
Nisam htela tebe licno da prozivam, vec da skrenem paznju da se ovo ne pretvori u reklamu i antireklamu pojedinih lekara. Mislim da tome nije mesto ovde. Ali ako Domacici ne smeta...
ElectricDreams ElectricDreams 20:20 30.05.2009

Re: Iz istog doma zdravlja

scabies
Smatram da je ovo blog
Jeste blog
Nisam htela tebe licno da prozivam, vec da skrenem paznju da se ovo ne pretvori u reklamu i antireklamu pojedinih lekara. Mislim da tome nije mesto ovde. Ali ako Domacici ne smeta...


Zašto da ne? Pa ovo je blog, da ne kažem tračaonica... to i jeste poenta svega ovoga... da ljudi razmene mišljenja slobodno i po svojoj savesti...
Da je nešto zvanično, pa ajde...
zilikaka zilikaka 22:46 30.05.2009

Re: Iz istog doma zdravlja

Drugi grad, drugi dom zdravlja...

Moj sin, tada od pet godina dobio temperaturu. Odveli ga na pregled, dobili uput za krv i urin, i nakon preuzetih rezultata odlazimo isto popodne kod Načelnice, žene verovatno pred penzijom, (jer je detetova doktorka završila smenu).
Detetu porasla temperatura, malaksao i DOOBRO MU OTEKLE ŽLEZDE ISPOD BRADE. Da nisam znala za primljenu vakcinu , ja kao totalni laik (tehnička struka), bih se zaklela da su zauške.
Doktorka gleda njega, gleda papire, i kaže kako dete ima urinarnu infekciju, sumnja na bubrege, te da u ponedeljak (bio petak), predamo za urinokulturu, a do tad da pije bactrim. Ja prvo odreagujem pitanjem "pa hoće li biti realni rezultati ako pije lekove"
Kaže ona da to nije baš dobro, ali šta ćemo kad je petak...
Onda ja naravno kažem da ću otići u privatnu laboratoriju, kako ne bi gubili vreme, ali da pogleda zašto je on otečen ako kaže da su bubrezi.
I onda sledi antologijski odgovor: "Pa to mu je od krajnika! e zini mali... Ali krajnici su mirni!!!" I isprati ona nas sa sve uputom za urinokulturu čiji se rezultati čekaju danima.
Naravno da mi je bilo jasno da nešto ne sluti na dobro, predam ja i uzorak u laboratoriju i pozovem telefonom prijateljicu, internistu za savet.
Već nakon moje druge rečenice i pročitanih par rezultata krvi, ona mi kaže da se pakujemo za bolnicu, jer je to najverovatnije mononukleoza, školski primer, ali da neko ozbiljan mora da pogleda dete.
Naravno, bila je u pravu! Dete je narednih dana prošlo niz pregleda, poseban režim ponašanja i ishrane itd, i na sreću, bolest nije ostavila posledice.
Toliko o stručnosti pojedinaca! Inače, odavno sam čula za izreku: "Kad vidim kakvi su nam inženjeri, strah me da odem kod lekara"
hajkula1 hajkula1 19:21 31.05.2009

Re: Iz istog doma zdravlja

zilikaka
Drugi grad, drugi dom zdravlja...
.........
Detetu porasla temperatura, malaksao i DOOBRO MU OTEKLE ŽLEZDE ISPOD BRADE. Da nisam znala za primljenu vakcinu , ja kao totalni laik (tehnička struka), bih se zaklela da su zauške.
.........


Nemam, Bogu hvala, bliza iskustva sa mononukleozom ali iz ono malo informacija koje imam, na osnovu opisanih simptoma, odmah sam posumnjala na nju. A doktorka, pred penzijom koja bi trebala da ima iskustva... Pa ovo nije neka egzoticna boljka, dosta cesto se srece ta infekcija, cesce kod dece u kolektivima.

Ne znam zasto sam vodila dete u DZ Boris Kidric (preko puta Ocne, KBC), ljudi kad ne padoh u nesvest. Pa tamo deci (pedijatri) mere pritisak. Ne videh vise ni gde niti kada. Mislim, pozitivno se prenerazih.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:26 31.05.2009

Re: Iz istog doma zdravlja

Pa tamo deci (pedijatri) mere pritisak.


E, to se meni nedavno desilo u ordinaciji "Dr Ristić"
Bio neki vikend, a dete dobilo turu, pa ga odvela kod njihovog pedijatra.
E, pola sata je pregledala dete lekarka!
Tad sam prvi put videla da se detetu od 5 godina meri pritisak.
Zapanjila sam se, pitala šta to radi?!
Ona mi reče da je to sve normalni deo protokola.

Ja mislila da to radi samo da bi bilo "za sve pare".
Bili Piton Bili Piton 16:15 30.05.2009

Meni...



taj dom zdravlja i danas uteruje strah u kosti kad tuda prodjem (u komsiluku mi zive starci) - jer se secam kako su me kao malog tamo vukli kod zubara dok sam se celim putem otimao i vristao. Jos je stomatologija u prizemlju pa se leti spolja kroz otvorene prozore cuje kao zuje burgijice....strasno. Ali teta-zubarki kojoj sam bio pao saka imam da zahvalim sto se posle zubara vise nisam plasio.

Preporuka za sve dobre teta doktorke

NNN NNN 16:24 30.05.2009

Pa zašto?

Pitam se samo zašto neko specijalizira pedijatriju ako nema strpljenja, volje i ljubavi za rad sa decom. Mala deca su sigurno najteži pacijenti jer ne umeju da objasne šta im fali, šta ih boli, kako se osećaju. Znači da je ispravna i pravovremena dijagnoza ključna. Ne smem ni da mislim kako je roditeljima, kako je devojčici koja pati, rasplačem se čim pogledam sliku u Blicu, a tekst ne mogu ni da čitam. Ali jedno je očigledno, ako se neko bahato i nezaintersovano ponaša moramo kao roditelji odmah da reagujemo. Da za nečije dete ne bude kasno. I da ne ispadne da je kod Krugoline večna hajka na lekare svih vrsta, mi imamo divno iskustvo sa dr. Đuraškovićem iz Instituta za majku i dete. Imamo i neka više neprijatna, nego loša, iskustva na nekim drugim mestima.
Jukie Jukie 17:25 30.05.2009

Dva puta

Prvi put u drugom razredu osnovne, počevši od prvog u mesecu, jer znam da sam ostao kod kuće ceo mesec (posle sam dobio i grip neki, valjda u čekaonicama) pa mi se važilo što smo za prošli mesec uplatili užinu. Tada sam pročitao Vinetua.

Drugi put u drugom razredu srednje, ili na raspustu između prvog i drugog razreda, znam da me je doktorka pitala da li imam visoku temperaturu, a temperatura vazduha je bila bar 36 pošto je bilo leto, pa bi bilo cudo da nemam. A rekla je "ma ti to nisi preležao ovčije boginje". "Ali jesam, u drugom razredu". "Ma ne, nisi"
meliboea meliboea 17:55 30.05.2009

podrska

Nisam mama (jos uvek) i, srecom, sam uspela da pobegnem na vreme od zdravstva u Srbiji. Registrovala sam se da bih, makar na ovaj nacin, podrzala sve akcije GI MH a posebno da bih izrazila najdublje saosecanje i zelje za oporavak cele porodice Tesic.

O lekarima - ne bih previse... imala sam i dobra i losa iskustva... nikada necu zaboraviti "rutinski pregled" kod ginekologa u Studentskoj poliklinici, koji je bio - ne samo bolan, vec okoncan uzgrednom opaskom : "ImaS neku ranicu na grlicu - moguce da je neka infekcijica ali meni se cini da je kancer - pa zakazi detaljni pregled.... mislim da ima slobodnih termina za desetak dana"

Da mi ne bi roditelja koji su se u roku od odmah stvorili ispred klinike i obnevidelu strpali u kola pa u prvu privatnu kliniku "od poverenja" - cvrsto verujem da bih zakazani pregled sacekala sa teskim ostecenjem nervnog sistema.

U svakom slucaju, celim bicem zelim oporavak devojcici, a njenoj porodici, Krugolini i svim posetiocima ovog bloga - snagu da istraju!
pix3lchick pix3lchick 18:46 30.05.2009

Re: podrska

meliboea
O lekarima - ne bih previse... imala sam i dobra i losa iskustva... nikada necu zaboraviti "rutinski pregled" kod ginekologa u Studentskoj poliklinici, koji je bio - ne samo bolan, vec okoncan uzgrednom opaskom : "ImaS neku ranicu na grlicu - moguce da je neka infekcijica ali meni se cini da je kancer - pa zakazi detaljni pregled.... mislim da ima slobodnih termina za desetak dana"

Studentska poliklinika, doktorica kojoj se nažalost ne sećam imena koja izgovara glasom kao da mi gleda u šoljicu od kafe, pa videla da ću izgubiti povlasticu za autobus:
"Au, pa ti imaš policistične jajnike... ccc, nećeš moći da zatrudniš, šteta..."

Naravno, ni traga od policističnih jajnika, već jedna vodena cista na površini jednog jajnika. Doktor kod koga sam otišla sva izbezumljena se krstio levom i desnom na to frljanje dijagnozama. Pokazao mi je i slike kako izgleda policističan jajnik, i sliku ultrazvuka mog jajnika. Babe i žabe, to je i meni neukoj bilo jasno.

I sada gospoda medicinari mogu da se vređaju koliko god žele, i da se dure na "laike" (a i taj termin koji tako prezrivo koriste - još malo pa će nas zvati "civili", ali kakve reči opravdanja imaju za ovako olako donošenje ozbiljnih dijagnoza, za ovakav nedostatak elementarnog obzira i "bedside manner-a".

Kada prestanu ponižavanja pacijenata i nezainteresovanost, onda će prestati i te tzv. "hajke". A "hajke" nisu "hajke", nego očajnički pokušaji da se pacijenti priznaju za ljudska bića sa svim pripadajućim pravima, a ne da budu hodajuće novčanice od 100 eura i/ili smetnja koja služi kao izgovor da bi se uhlebili doktori po raznim ustanovama.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 22:42 01.06.2009

Re: podrska

Kada prestanu ponižavanja pacijenata i nezainteresovanost, onda će prestati i te tzv. "hajke". A "hajke" nisu "hajke", nego očajnički pokušaji da se pacijenti priznaju za ljudska bića sa svim pripadajućim pravima, a ne da budu hodajuće novčanice od 100 eura i/ili smetnja koja služi kao izgovor da bi se uhlebili doktori po raznim ustanovama.


Odlicno receno!
Innana Innana 20:12 30.05.2009

Pedijatrija

Kru,
Vec vise od 25 godina sam u tom domu zdravlja, samim tim sam prosla sve od pedijatrije, preko skolskog i za odrasle.

Ima tu raznih prica, raznih lekara. I raznih problema koje bi trebalo sto pre resavati.

Doktorka mog mladjeg sina je Tatjana Ilic, jedna apsolutno posvecena, strpljiva i informisana mlada doktorka. Mislim da je bas ona i poslala ovu bebicu u Tirsovu. Ima tamo dobrih lekara, a za azdaju znaju svi kakva je...I nikom nista.

Duboko saosecam sa roditeljima i molim se da se malecka izvuce bez vecih posledica.

Jedna informacija za sve mlade i neiskusne roditelje. Protiv ovakvih bolesti tj uzrocnika postoje 2 vakcine koje se u svetu daju duze vreme. Kod nas na zalost se daju "ispod zita" kod privatnika i nisu nimalo jeftine. Radi se o 2 vakcine, Prevnar i Pneumo23. Prevnar se daje u uzrastu od 6 meseci u cetiri doze ako se dobro secam. Nakon navrsene 2. godine daje se umesto Prevnara Pneumo 23 (sem kod dece koja su bolesna npr od dijabetesa, bubreznih oboljenja itd). U principu lekari kazu da posle 5. godine zivota nema potrebe za imunizacijom ovog tipa, sem kod rizicnih grupa.
Pneumo 23 se nabavlja u bolje snabdevenim apotekama u Bg, a za Prevnar ne znam kakvo je stanje sada, do skora su nabavljale privatne ordinacije. Ovo pisem zlu ne trebalo, bolje spreciti nego leciti.
Innana Innana 20:48 30.05.2009

Re: Pedijatrija

I da se nadovezem, trebalo bi pitati Ministarstvo zdravlja zbog cega ove dve vakcine koje provereno spasavaju zivote malih beba (jer pneumokok u tom uzrastu je veoma opasan) nisu odobrene za upotrebu u Srbiji, nego roditelji moraju da se snalaze?
Niko ne trazi da moraju da budu na pozitivnoj listi, ali stvarno smatram da je bruka i sramota da se o tome prica po nekim forumima, umesto da kad roditelji odu na prvu kontrolu kod pedijatra dobiju opsezne informacije o imunizaciji ukljucujuci i ove dve pomenute vakcine.
sladjamk sladjamk 21:55 30.05.2009

Preporuka za tekst

Zato sto si ukazala na problem, koji je ocito prisutan svugde u svetu.
Tacno je postaje odlicni lekari koji su predani svom poslu i rade ga i profesionalno i potpuno ljudski,ali postoje i oni drugi.
Ja mislim da mi pacijenti ne trebamo sedeti skrstenih ruku, vec da trebamo da ukazujemo na sve propuste i nepravde, koje nam se dese i to na pismeno.
Jedno vreme secam se,bilo je kutija, gde si mogao da ostavljas u pismenoj formi poplake , zelbe i pohvale, ali ih vise ne vidjam. Mislim da to moze da se napravi i ako napisemo pismo direktoru medicinke institucije ili cak i ministarstvu. Kada bi svi koji su imali problema ovo cinili, mislim da bi se preuzelo nesto i ljudi koji ne zasluzuju mesto lekara bi bili sankcionisani.

Evo upravo sada i na ovakav nacin koristim priliku da apelujem :
LJUDI NEMOJTE DA STE PASIVNI,REAGUJTE NA SVAKO NE FER I NE KOREKTNO PONASANJE I USMENO ALI I OBAVEZNO NAPISMENO ISKAZITE I POSALJITE DO NADLEZNIH !

Porodici male cevojcice saljem svoje iskreno saosecanje i zelje da izdrze, a malenoj devojcici, zelju da lek napravi cudo i pomogne joj da se izvuce i prezivi.
Moja molitva za sve njih!
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 22:46 01.06.2009

Re: Preporuka za tekst

Ja mislim da mi pacijenti ne trebamo sedeti skrstenih ruku, vec da trebamo da ukazujemo na sve propuste i nepravde, koje nam se dese i to na pismeno.

Mislim da to moze da se napravi i ako napisemo pismo direktoru medicinke institucije ili cak i ministarstvu. Kada bi svi koji su imali problema ovo cinili, mislim da bi se preuzelo nesto i ljudi koji ne zasluzuju mesto lekara bi bili sankcionisani.

Evo upravo sada i na ovakav nacin koristim priliku da apelujem :
LJUDI NEMOJTE DA STE PASIVNI,REAGUJTE NA SVAKO NE FER I NE KOREKTNO PONASANJE I USMENO ALI I OBAVEZNO NAPISMENO ISKAZITE I POSALJITE DO NADLEZNIH !

kudsvituimalimujo kudsvituimalimujo 22:00 30.05.2009

vakcina

Na prvom kontrolnom pregledu nase bebe medicinska sestra nam je dala listu vakcina koje dete treba da primi do svoje 14 god.koje su obavezne u zemlji gde zivimo.Takodje nam je dala brosuru i objasnila nam sve u vezi vakcine PREVENAR i uz izvinjenje nam je rekla da ta vakcina ne spada pod obaveznu i da mi treba da je platimo,uz napomenu da je skupa pa da odlucimo.DAju se 4 doze a jedna kosta 75 eura,mislim da kod nas treba da uvedu ovu vakcinu pa nek roditelji odluce da li je hoce ili ne.Mi smo nasem malom dali 2 doze i kad je trebao da primi 3 dozu zatekli smo se u Srbiji u kojoj niko nije hteo nasem detetu da da vakcinu,pa smo morali da se spakujemo i putujemo malo u Evropu da dete dobilo i tu 3 dozu.Pre par meseci je dobio i poslednju 4 dozu,................
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 22:13 30.05.2009

LIČNO ISKUSTVO.

Ova druga priča autorke ovovg teksta me je setila na jedan lično, ali neprijatno iskustvo iz Zemunske bolnice. Pre tri godine sam imao problema sa kamenom u bubregu. I baš zbog tih bolova i povraćanja na "prazno" želudac mi se nadražio i ja sam počeo da povraćam krv zbog čega sam bio smešten u zemunsku bolnicu. Kao prvo, tada kada sam primljen, umesto da, po proceduri, dežurni lekar-anesteziolog na odeljenju intezivne nege na odeljenju anestezije(gde je uzgred moja keva radila 25 godina) izvrši prijem pacijenta, to je uradio neki drugi lekar-anesteziolog sa drugog odeljenja. Zatim, kad sam primljen, većina lekara su me smatrali ludakom, kao da sam umislio da imam kamen u bubregu i da sam umislio da sam povraćao krv i da sam razmaženi skot koji je,eto, došao da se izležava u bolnici, iakosu svi nalazi, ultrazvuk bubrega(za kamen) i gastroskopski pregled(za erozivni gastritis usled povraćanja "na prazno) potvrdili da meni zaista nije bilo dobro, iako su pred sobom imali pred sobom totalno malaksalu osobu. Jedini koji su bili OK je bila samo jedna doktorka anesteziolog i medicinske sestre u šok sobi, koje su se prema meni ponašale kao i prema svakom drugom pacijentu bez obzira na to što je moja keva radila u toj bolnici. A mnoge njene kolege su prolazile pored kreveta u kom sam ležao, kao pored turskog groblja, niti da upitaju kako sam, kao što bi svakog pacijenta pitali, niti da pogledaju koja mi je terapija data niti da odrede da li treba nastaviti sa istom ili odrediti novu. Čak se sećam da je jedan od tih "pakosnika" rekao:" PUSTI GA NEKA CRKNE!", a čak sam lično doživeo od zamenika direktora bolnice i načelnika anestezije u to vreme, da je hteo da mi razlepi, kako se izrazio: "NEKOLIKO RODITELJSKIH ŠAMARA". A u otpusnoj listi je pisalo da sam imao navodno kamen u bubregu i navodno erozivni gastritis.
E sad, zašto vam ovo sve govorim? Prosto hoću da vam skrenem pažnju da postoje slučajevi, kao moj, kad ne pomaže čak i da vam neko jako blizak radi u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Ja lično [b]ne tražim ni od koga[/b] da čim mene ugleda da odmah rasprostre crveni tepih i da pospe laticama ruže iz Milana, nego prosto da i ja imam isti normalan tretman kao i svaki drugi građanin ove države. Ali budući da je ovo država u kojoj mahom vladaju pacovi, a ne ljudi, onda ni za koga normalnog nema normalnog tretmana. Samo osobe sa političkim imunitetom imaju pravo na normalan tretman. Nažalost!
miloradkakmar miloradkakmar 01:28 31.05.2009

Beli mantili


Kada sam pročitao prvu, rekoh druga mi priča ne treba.
Međutim, itekako je potrebna da se sagledaju dve krajnost jedne profesije Belih mantila.
sensus sensus 13:07 31.05.2009

Zasto!

Duh iz boce je izasao i nece se vratiti. Izgleda da je to najbitnije Ministru i doktorki koja nije nista ucinila da do ovoga ne dodje. Njima je najbitnije sto je sve objavljeno u medijima. A ja ih pitam ko je od vas obisao bebicu u Tirsovoj? Da li je neko od Vas zaplakao zajedno sa porodicom? Da li se neko zapitao zasto se sve ovo desilo? Ili vas samo sekira to sto se vasa imena pojavljuju u medijima?
Znam cekamo izvestaj koji ce biti objavljen u ponedeljak. Iskrena da budem i ne zanima me sta ce pisati u njemu. Zato sto je moglo da se odreaguje drugacije. Cinjenice su da vi ne slusate roditelje kada vam dovode decu na preglede(cast izuzecima) i smatrate nas nizim bicima u odnosu na vas lekare.
Meni je svekrva pedijatar i znam da me savetuje da uvek idem u dezurnu deciju kliniku kad god je nesto alarmantno u vezi sa decom. Zasto i vi niste tako postupili?(pitanje za doktorke koje su prve pregledale bebu)

Svaki dan se molim za bebicu i nadam se da cu sutra u vestima cuti kako joj se stanje poboljsalo i da se malena opet smeje novom danu.
Moje misli su uz bebicu i njenu porodicu. Nadam se ..... nadam se boljem sutra.
cult cult 14:04 31.05.2009

ti si čitala

nešto o nekoj bolesti na internetu (oh kakav pouzdan izvor)
a onda si tako opasno dobro potkovana
proveravala doktorovo medicnsko znanje?

Pa, zaista me ne čudi što ti ljudi posle x godina rada
zaista nemaju živaca ni za koga.
meliboea meliboea 14:25 31.05.2009

Re: ti si čitala

Meni se cini da nema potrebe za tolikom zucnoscu ni ironijom. "Citati o nekoj bolesti na internetu" moze biti itekakav izvor imajuci u vidu da su preko interneta dostupni strucni casopisi do kojih bi drugacije u Srbiji bilo tesko doci, kao i rezultati najnovijih istrazivanja.

Kako mislite da su se lekari obrazovali u Srbiji ako ne citajuci - pa o tome se poprilicno prica (manjak prakse u odnosu na teoriju)? I zasto mislite da bi jedan "obrazovani laik" koji je mnogo vremena i energije utrosio citajuci o jednoj konkretnoj bolesti bio neravnopravan sagovornik bilo kom lekaru u domenu bas te bolesti (svakako da se to ne odnosi na sveukupno medicinsko obrazovanje)?

Mislim da svaki covek ima puno pravo da se obavesti o svom stanju/stanju njemu bliske osobe i postavlja pitanja - uostalom zar nije tako veca sansa da se dodje do resenja - postavljanjem pravih pitanja? Obavestenost o temi samo moze da unapredi konverzaciju izmedju lekara i, u ovom slucaju, roditelja (koji, opet, ima svako pravo da u slucaju sumnje proveri, u granicama svojih mogucnosti, strucnost lekara) - drugacije je samo kod onih lekara koji misle da su diplomom dobili apsolutno pravo na sveznanje u medicini. Takve pitanja "obavestenih i neobavestenih laika" mogu da "zivciraju". Oni drugi ce razumeti brigu i ceniti potrebu da se pojava/bolest razume, shvati i da se do resenja dodje.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:29 31.05.2009

Re: ti si čitala

ti si čitala nešto o nekoj bolesti na internetu (oh kakav pouzdan izvor)
a onda si tako opasno dobro potkovana
proveravala doktorovo medicnsko znanje?


Da.
Ne bez razloga.
Tek nakon što sam shvatila da dobar broj njih pojma nema.
A to sam shvatila kada se desilo da, na dan kada mi je izašao prvi plik ovčijih boginja, i kada sam razgovarala sa pet medicinskih radnika (Halo beba; pedijatar; ginekolog; infektolog; lekar opšte prakse) - niko od njih pet, tako pametnih i obrazovanih s velikim medicinskim znanjem - nije našao za shodno da mi kaže da moga sina u roku od 72 sata odvedem na infektivnu kliniku da mu daju kratkotrajnu zaštitu od ovčijih boginja.
NIKO!
Tu sam informaciju našla sama, na internetu, ali prekasno, četvrti dan.
Taj četvrti dan javila mi se i načelnica neonatologije sa Zvezdare, Nada Todorović, da mi to isto kaže, jer je u bolnici (kojoj sam ja javila da imam boginje, ne bi li sprečili širenje zaraze), čula za moj slučaj.
Avaj, kasno.

Odgovorno tvrdim da je najbolja lična filozofija u Srbiji, kada je medicinska nega u pitanju - u se i u svoje kljuse, pa proveravaj sve što ti kažu.

Nisam ja na internetu čitala forume.
Čitala sam pouzdane sajtove pouzdanih inostranih medicinskih institutcija i naučna istraživanja.

Pa, zaista me ne čudi što ti ljudi posle x godina rada
zaista nemaju živaca ni za koga.


A mene čudi kako su ih, sa takvim stavom i takvim kratkim živcima, ljudi trpeli sve ove godine i decenije?

A ti - ti si tonom svog komentara pokazao/la da si zlonameran ili zlonamerna.
Ne valja ti posao.

Innana Innana 15:06 31.05.2009

Re: ti si čitala

cult
nešto o nekoj bolesti na internetu (oh kakav pouzdan izvor)
a onda si tako opasno dobro potkovana
proveravala doktorovo medicnsko znanje?

Pa, zaista me ne čudi što ti ljudi posle x godina rada
zaista nemaju živaca ni za koga.


I ja sam od te obrazovane sorte sto cita. Jel to znaci da ne valja biti informisan i obrazovan? Lekar nije BOG a njihove dijagnoze nisu Sveto pismo. Ja cu radije da citam nego da mi uvaljuju koske i prodaju maglu.

Javna je tajna da ima lekara ginekologa koji mladim i neinformisanim devojakama skidaju kondilome koji NIKADA nisu ni postojali. Ili kao sto se meni desilo u renomiranoj privatnoj poliklinici daju lazni nalaz kolposkopije i teraju na biopsiju (nimalo jeftin zahvat u privatnoj reziji) a ja ziva i zdrava, papa II, sto su naknadne analize potvrdile...Dokle god budu tretirali pacijente kao ovce za shishanje ili automat za dopunu dzepova, ja cu biram da budem informisana.

Imam jos jedno pitanje za tebe, posto si toliko cinicna. Zasto roditelji sirom Srbije NISU informisani o imunizaciji protiv ove bolesti i zasto im se ne objsanjava koliko je vazno zastiti malu bebu vakcinama tipa Prevnar ili Pneumo 23? Ovako takvu informaciju ces dobiti od retkih lekara ili naci na nekom forumu posvecenom deci i roditeljima. Znaci opet internet.
scabies scabies 16:36 31.05.2009

Re: ti si čitala

I zasto mislite da bi jedan "obrazovani laik" koji je mnogo vremena i energije utrosio citajuci o jednoj konkretnoj bolesti bio neravnopravan sagovornik bilo kom lekaru u domenu bas te bolesti (svakako da se to ne odnosi na sveukupno medicinsko obrazovanje)?
A zasto se "obrazovani laik" ne leci sam? Stvarno ne zelim da zvucim zlonamerno, ali me zanima zasto odes kod lekara kad mislis da znas sve sto i on?
I kad vidim koliko laici mogu biti samouvereni (da ne kazem prepotentni) nakon citanja par izvora i potrosenih par sati na datu materiju, potpuno mi je jasno zasto i kako su lekari toliko prepotentni...
meliboea meliboea 16:46 31.05.2009

Re: ti si čitala

Scabies,
cini mi se da "biti ravnopravan sagovornik" nije isto sto i biti "ravnopravan strucnjak". Nije mi namera bila da kazem da se posvecenim citanjem mogu nadomestiti godine studiranja - sto mislim da sam jasno i istakla u komentaru naglasavajuci da se ne moze govoriti o sveukupnoj medicinskoj upucenosti vec informisanosti o jednoj konkretnoj bolesti/pojavi - vec da skrenem paznju da se pojedinac itekako kvalitetno moze informisati o konkretnom problemu u meri da lekaru predstavlja ravnopravnog sagovornika, sposobnog da postavlja pitanja i razume odgovore koji prevazilaze bazicne i, neretko, povrsne informacije. Verujem da cemo se sloziti da je u takvoj situaciji sansa da se zajednicki dodje do resenja veca.
Sem toga, ravnopravnost o kojoj govorim moze da proistekne i iz situacije u kojoj je lekar specijalista za celu oblast, ali ne i za samu bolest - dok je pacijent/osoba koja postavlja pitanja procitala i propratila vise o konkretnoj pojavi. Da li mislite da je ta situacija nemoguca? Iako zalazimo o domen spekulacije...

Volela bih da ne "ucitavate" u moj komentar ono sto u njemu nije napisano - smatram da se dovoljno precizno izrazavam da to osobi koja pazljivo procita ne ostavlja previse prostora za "pogresno razumevanje".
scabies scabies 16:57 31.05.2009

Re: ti si čitala

Prvo, nema potrebe da se persiramo
Nije mi namera bila da kazem da se posvecenim citanjem mogu nadomestiti godine studiranja - sto mislim da sam jasno i istakla u komentaru naglasavajuci da se ne moze govoriti o sveukupnoj medicinskoj upucenosti vec informisanosti o jednoj konkretnoj bolesti/pojavi
Ne znam sta mislim o tome, zaista. Probaj da uzmes papiric iz qtije bilo kog leka-zanima me koliko ces razumeti ono sto je napisano? Tako mislim da je i kad je literatura u pitanju-namerno napisu tako () da se pored onoga sto je tema za koju se interesujemo, pominje jos toliko toga potpuno nepoznatog, pa onda procitaj za sve sto pomenu, pa u okviru svega sto pominju nove nepoznate stvari koje su pomenute... Ne znam, tako mi se cini...
A moje pitanje nije trebalo da bude zlonamerno. Stvarno me zanima zasto neko kad misli da se jako dobro informisao o necemu ne sme da se upusti u lecenje po instrukcijama iz literature?
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:08 31.05.2009

Re: ti si čitala

A zasto se "obrazovani laik" ne leci sam?


Iz istog razloga iz koga lekar ne leči vazduh, već mu treba pacijent koga bi lečio!
Pobogu, Scabies, o mom telu i mom životu se radi.
Imam svako pravo da budem upoznata s materijom u onoj meri u kojoj sam sposobna i u kojoj to želim da budem.
Prošlo je vreme pasivnog rada lekara nad pacijentima.
Proces lečenja jeste partnerstvo lekara i pacijenta.
Posao lekara nije samo da leči, već da leči zajedno sa mnom.

meliboea meliboea 17:13 31.05.2009

Re: ti si čitala

Mislim da je tesko odgovoriti na tako postavljeno pitanje uopsteno i da zavisi od slucaja do slucaja, da ne kazem, tezine same bolesti. Konkretno, u porodici sam imala slucaj jako teske i retke bolesti (mislim da je zabelezeno svega nekoliko slucajeva u svetu) i uverila sam se da je posle izvesnog vremena "studiranja" sve dostupne i nedostupne literature o tome, clan porodice koji je preuzeo odgovornost komunikacije sa lekarima (jer se radilo o detetu) bio veoma izverziran i upoznat sa detaljima za razliku od brojnih lekara sa kojima se susretao (cast pojedincima koji su se izmedju ostalog specijalizovali za ovu bolest). Dakako, ovo ne moze biti primenjeno kao pravilo jer je retkost same bolesti uslovila i odnos lekar-pacijent.
S druge strane, ako mi je zaista od zivotne vaznosti da se upoznam sa nekom bolescu - citacu koliko god je potrebno, unakrsno, uz recnik, kako bilo... da bih pomogla samoj sebi i/ili osobi o kojoj se radi razumevanjem njenog stanja i rizika koji su uz bolest vezani.

Brojni su razlozi zasto se ne bih lecila sama... pocev od onih banalnih - ne mogu sama sebi prepisati recept, preko "drugog misljenja", cinjenice da nisam citala da bih bila "bolja" od lekara i da moja obavestenost nije usmerena da potkopa ili ugrozi njegovu strucnost kao ni moje poverenje u njegovo obrazovanje do toga da, posebno u fazi postavljanja dijagnoze, ne bih ni pomislila da preuzmem odgovornost kakvu su oni skolovani da preuzmu.

Citanje je, dakle, usmereno iskljucivo na to da osobi koja se obavestava poveca stepen razumevanja problema sa kojim se suocava i omoguci joj da postavi prava pitanja...

S druge strane... usudicu se da kazem da mi najveci broj lekara u Srbiji ne uliva preveliko poverenje i da se drzim "proverenih" ocajnicki - moj otac je 4 dana svojevremeno proveo na Klinici za Infektivne bolesti lecen redom od: malarije, arapske groznice i ne znam cega jos, da bi ga cetvrti dan otvorili "eksplorativno" i shvatili da je covek na njihove oci umirao od perforacije slepog creva i da je samo izuzetno snaznom organizmu imao da zahvali sto je poziveo do te operacije.

Nema vise persiranja :), nova sam ovde, pa nisam u startu shvatila "pravila igre" :)
yanjing yanjing 17:15 31.05.2009

Re: ti si čitala

A zasto se "obrazovani laik" ne leci sam? Stvarno ne zelim da zvucim zlonamerno, ali me zanima zasto odes kod lekara kad mislis da znas sve sto i on?


Pa zato sto si svestan da mozda nisi u pravu i sa informacijama koje imas ides da ih onaj koji bi trebao znati vise od tebe ili potvrdi i dopuni ili demantuje i objasni.
Nije to nista strasno zove se komunikacija.

Krugolina Borup Krugolina Borup 17:18 31.05.2009

Re: ti si čitala

Nije to nista strasno zove se komunikacija.


Pravo u sridu!
scabies scabies 17:19 31.05.2009

Re: ti si čitala

Pobogu, Scabies, o mom telu i mom životu se radi.
Imam svako pravo da budem upoznata s materijom u onoj meri u kojoj sam sposobna u kojoj to želim da budem.
A, bre, Krugolina, pogresno si me razumela. Naravno da je normalno informisati se o stvarima koje nam se desavaju, ne samo kad je zdravlje u pitanju (a narocito kad je zdravlje u pitanju). Valjda znas da se ja i zalazem za to da ljudi donose odluke vezane za svoje zdravlje (telo, zivot)?
Proces lečenja jeste partnerstvo lekara i pacijenta.
Posao lekara nije samo da leči, već da leči zajedno sa mnom.
Naravno!
A pitanje postavljam, jer mi idalje nije jasno sta je ono sto neki ljudi oceqju od lekara?
cult cult 17:25 31.05.2009

Re: ti si čitala

ti si shvatila da "dobar broj doktora nema pojma".

izvini, zaista ne zelim da zvucim zlonamerno, ali siguran sam da ti nemas pojma
kako zaista zvuci ova izjava.

Moracu da bacim pogled na tvoj profil.
Sigurno tamo lezi neki odgovor.
Referenca neka mocna
koja ti daje za pravo
da tako sigurno
i tako javno
procenjujes strucnost "dobrog broja doktora".
cult cult 17:28 31.05.2009

Re: ti si čitala

student astrologije.
hm. da.
sad mi je jasnije.

izvinite.
meliboea meliboea 17:32 31.05.2009

Re: ti si čitala

Ukoliko se ovo odnosi na mene, a rekla bih da je tako... moj profil nece otkriti apsolutno nista, pa mozete sebi ustedeti taj trud.

Tvrdnja da nemam poverenja u najveci broj lekara u Srbiji (sto NIJE isto kao reci da nemaju pojma, ali verujem da to dobro znate bez obzira na zlonamernost) proistice iz velikog broja pogresnih dijagnoza postavljenih, ponovo, velikom broju meni najblizih ljudi - pa i meni samoj... sve do onog JEDNOG susreta (hvala Bogu na pravu na drugo misljenje) koji je u nekoliko slucajeva spasao zivot. Cinjenica da je nekolicina slucajeva okoncana srecno (neki pak nisu) ce me ciniti zahvalnom ljudima koji su pravi strucnjaci u svojoj profesiji i takvima cu UVEK odati priznanje. Oni drugi - za mene su tek osrednje zanatlije kojima se u diplomi pise da su zavrsili medicinski fakultet, a takvima ih smatram pre svega zbog njihovog odnosa prema pacijentu kao masini koju treba popraviti a ne ljudskom bicu. Nadam se da je sada jasnije.

Uz to... ne mogu da se otmem utisku da zapravo ceznete sa nama da podelite "mocnu referencu" za Vas nadobudan i krajnje arogantan stav - pa to molim Vas i ucinite.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:33 31.05.2009

Re: ti si čitala

ti si shvatila da "dobar broj doktora nema pojma".


Jesam.
Ponovo - ne napamet.
Od 30tak lekara s kojima sam vodila raspravu o ovčijim boginjama, samo troje je znalo da se iste mogu dobiti dva puta. Što se ostalih tiče, jedan se dao naučiti (vidi prvu priču na ovom blogu), a ostali su imali isti stav ko i ti - nadobudan i arogantan, sve me ubeđujući da to nije tačno.

Ako to ne znaju, pitam ja tebe - a šta onda znaju?
Pa nije reč o eboli, pobogu, već o najobičnim ovčijim boginjama!

Što zabrinjava još više - ako odbijaju da nauče, pa šta onda mi pacijenti da radimo?
scabies scabies 17:35 31.05.2009

Re: ti si čitala

Pa zato sto si svestan da mozda nisi u pravu i sa informacijama koje imas ides da ih onaj koji bi trebao znati vise od tebe ili potvrdi i dopuni ili demantuje i objasni.
Izvini, nisam tako shvatila... Meni se ucinilo da se bas krece sa pretpostavkom da su info koje imas tacne i da to sluzi za proveru lekara.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:40 31.05.2009

Re: ti si čitala

student astrologije.
hm. da.
sad mi je jasnije.


Ništa tebi nije ni jasno ni jasnije.
Ti ne znaš ni da čitaš.

A to što je podtekst tvog komentara u stilu: astrolozi ne zaslužuju da lekari s njima razgovaraju o bilo čemu - ima za cilj da jednu grupu ljudi izdvoji kao društveno neprihvatljive, pa i nepodobne za bilo kakav intelektualan razgovor, to dragi moj ili draga moja jeste diskriminacija. I predstavlja krivično delo.
maca22 maca22 17:46 31.05.2009

Re: ti si čitala

scabies
Pa zato sto si svestan da mozda nisi u pravu i sa informacijama koje imas ides da ih onaj koji bi trebao znati vise od tebe ili potvrdi i dopuni ili demantuje i objasni.
Izvini, nisam tako shvatila... Meni se ucinilo da se bas krece sa pretpostavkom da su info koje imas tacne i da to sluzi za proveru lekara.

O kako da ne. Ali NISI razumela KAKVU proveru lekara.

Nije poenta proveravat da li ima faktualne informacije. Trazi se nesto mnogo vaznije. Da li je ta osoba koja zeli da uci i pomogne pacijentu ....... ili je to sujetnu debil, i ko zna sta sve jos.
Najvise cenim osobe koje kazu "pogledacu" i potom kazu da su proverili i ne pada im kruga sa glave ako jesu. Takve lekare i saradnike i biram (ako ih ima).
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:51 31.05.2009

Re: ti si čitala

Ma, da objasni Krugolina šta je "proveravala".
Proveravala sam da li je uopšte "čula" za neke stvari.
Ako je čula, onda sigurno ima više informacija od mene, te može da mi odgovori na pitanja koja s tim u vezi imam.
Kao što u blogu rekoh, žena je za sve "čula", izuzev za to oko dvostrukog dobijanja ovčijih boginja - ali ne mari u njenom slučaju, jer je onda uzela pa proverila i sad je i za to "čula".

Kamo sreće da sam imala informaciju o kratkotrajnoj zaštiti bebe u roku od 72 sata, pa da sam onih pet komada proveravala da li su oni za to čuli! Očigledno - nisu!
maca22 maca22 17:54 31.05.2009

Re: ti si čitala

cult
nešto o nekoj bolesti na internetu (oh kakav pouzdan izvor)
a onda si tako opasno dobro potkovana
proveravala doktorovo medicnsko znanje?

Pa, zaista me ne čudi što ti ljudi posle x godina rada
zaista nemaju živaca ni za koga.

Postoji jedno blago koje se zove "zdav razum" Ono se ničim ne može kupiti, ono je od boga dato, na radost onih koji ih imaju, i zavist onih koji su uskraćeni.
Pazi ovako, redom:
nešto o nekoj bolesti na internetu (oh kakav pouzdan izvor)
Eto vidis, kako ništa ne znaš. Postoje zvanične institucije koje objavljuju znanje (ne kriju ga za kastu privilegovanih, nego ga nude širokoj javnosti). Tako da je odgovor da internet može biti izvor relevantih informacija - ako imaš zdrav razum gde da tražiš. Vidiš kako ništa ne znaš o internetu, jel vidiš?
a onda si tako opasno dobro potkovana
proveravala doktorovo medicnsko znanje?
Jel' vidiš da je Krugolina bila u pravu za boginje i da je doktroka to priznala. Zašto ona tvrdiš da nije imala znanje kad jeste? Jel vidiš kako se svađaš sa stvarnošu? Jel vidiš kako to nije zdravo-razumo?
Pa, zaista me ne čudi što ti ljudi posle x godina rada
zaista nemaju živaca ni za koga.
Pa pošto si sve prethodno logički izmešao, ni zaključak ti ne valja. Hajde probaj ispočetka.
maca22 maca22 17:56 31.05.2009

Re: ti si čitala

Krugolina Borup

Kao što u blogu rekoh, žena je za sve "čula", izuzev za to oko dvostrukog dobijanja ovčijih boginja - ali ne mari u njenom slučaju, jer je onda uzela pa proverila i sad je i za to "čula".
Meni se ovo cini najvažnijim kod odabira osobe.
maca22 maca22 18:02 31.05.2009

Re: ti si čitala

cult
ti si shvatila da "dobar broj doktora nema pojma".
izvini, zaista ne zelim da zvucim zlonamerno, ali siguran sam da ti nemas pojmaš

Ali Krugolina je argumentovala kako se uverila u to.
Nije odraz zdravog razuma da ne vidiš šta postoji jer ti se ne sviđa i izmišljaš šta ti se svidi, zar ne?
cult
Moracu da bacim pogled na tvoj profil.
Sigurno tamo lezi neki odgovor.
Referenca neka mocna
koja ti daje za pravo
da tako sigurno
i tako javno
procenjujes strucnost "dobrog broja doktora".

Ima referenca u celom njenom pisanju, a to je da argumetuje to sto prica.
Imas li ti argumente da to pobiješ (a da ih nisi izmislio ili zaobišao šta ti ne odgovara)?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:05 31.05.2009

Re: ti si čitala

A, bre, Krugolina, pogresno si me razumela. Naravno da je normalno informisati se o stvarima koje nam se desavaju, ne samo kad je zdravlje u pitanju (a narocito kad je zdravlje u pitanju). Valjda znas da se ja i zalazem za to da ljudi donose odluke vezane za svoje zdravlje (telo, zivot)?


Ok, nesporazum onda!
scabies scabies 18:08 31.05.2009

Re: ti si čitala

Ma, da objasni Krugolina šta je "proveravala".
Proveravala sam da li je uopšte "čula" za neke stvari.
Ali meni stvarno nije jasno... Ti si na osnovu toga sto njih 25 nije znalo za to zakljucila da njih 25 nema pojma? Ili opet lose kapiram?
Zasto nisi pomislila da to znaci da u nekim knjigama tako pise i da oni u svojoj visegodisnjoj praxi nisu imali prilike da se sretnu sa tim? Sto ih ne opravdava za to sto ne znaju da se ni za jedno pravilo ne moze tvrditi da ne postoji izuzetak.
lidiaz lidiaz 18:13 31.05.2009

Re: ti si čitala

Nije nista cudno da laici zele da saznaju nesto vise o nekoj bolesti. Moja mama je jos sedamdesetih kupila medicinsku enciklopediju, a deda je redovno pozajmljivao. Dobar lekar ne treba da ima nista protiv da njegov pacijent sazna nesto o mogucim bolestima, a i sam treba da se dodatno obrazuje. Za pacijenta ili njegovu porodicu je takodje bitno da razumeju o cemu se radi.
Los lekar, bilo da je los strucno ili kao covek, ce nastupiti arogantno.
lidiaz lidiaz 18:15 31.05.2009

Re: ti si čitala

scabies
Ma, da objasni Krugolina šta je "proveravala".
Proveravala sam da li je uopšte "čula" za neke stvari.
Ali meni stvarno nije jasno... Ti si na osnovu toga sto njih 25 nije znalo za to zakljucila da njih 25 nema pojma? Ili opet lose kapiram?
Zasto nisi pomislila da to znaci da u nekim knjigama tako pise i da oni u svojoj visegodisnjoj praxi nisu imali prilike da se sretnu sa tim? Sto ih ne opravdava za to sto ne znaju da se ni za jedno pravilo ne moze tvrditi da ne postoji izuzetak.

To moze da bude znak da (deo od) njih 25 ne prati medicinsku literaturu otkad su izasli sa fakulteta.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:24 31.05.2009

Re: ti si čitala

Ali meni stvarno nije jasno... Ti si na osnovu toga sto njih 25 nije znalo za to zakljucila da njih 25 nema pojma? Ili opet lose kapiram?
Zasto nisi pomislila da to znaci da u nekim knjigama tako pise i da oni u svojoj visegodisnjoj praxi nisu imali prilike da se sretnu sa tim?


Pomislila sam, upravo to sam pomislila!
A onda su se oni postarali da potvrde tu moju "pomisao" kao tačnu, jer su mi mnogi od njih otvarali udžbenike iz 1950 i neke godine, i pokazivali da tu to tako piše.
I upravo to mi je učvrstilo u uverenju da oni POJMA NEMAJU.

Da se razumemo nešto, Scabies.
Danas ni stolarsku školu, bre, ne možeš da završiš i da se opustiš, da ne pratiš koji su novi pravci i razvoji u struci.
Šta da pričamo o medicini, ej!!
To MORA DA SE PRATI STALNO. S-T-A-L-N-O. Da se čita, da se obrazuje iz godine u godinu, i nakon što se završe fakulteti i specijalizacije.

Znaš li ti, Scabies, koliko ima lekara u nas koji ne znaju engleski?
Mene ako pitaš - svaki koji ne zna engleski mora da zaostaje u svom znanju u odnosu na kolege koji ga znaju, iz prostog razloga što je stručna literatura i što su najnovija istraživanja uglavnom na engleskom.
Mene neko da pita, prilikom provere znanja lekara, prvo pitanje bi mi bilo da li zna engleski.

Dakle, da zaključim: to što nešto piše u nekim njihovim knjigama s fakulteta, nije pokriće za neznanje o svemu onome što se promenilo od doba u kome su oni studirali.

Mnogo, mnogo je onih koji ništa živo ne prate.
U mojoj knjizi to je isto što i "pojma nemaju", jer pojma nemaju o onome što je u svetu normalno.
Zato i imamo tako žestoku odbranu zastarelih protokola u našim porodilištima, zato i imamo otpor za promenama - jer pojma nemaju šta je novo u svetu!!!!!!!!!!!!!!!
scabies scabies 18:38 31.05.2009

Re: ti si čitala

A onda su se oni postarali da potvrde tu moju "pomisao" kao tačnu, jer su mi mnogi od njih otvarali udžbenike iz 1950 i neke godine, i pokazivali da tu to tako piše.
I upravo to mi je učvrstilo u uverenju da oni POJMA NEMAJU.
A jesi sigurna da tako ne pise u knjigama posle 2000.?
To MORA DA SE PRATI STALNO. S-T-A-L-N-O. Da se čita, da se obrazuje iz godine u godinu, i nakon što se završe fakulteti i specijalizacije.
Ali sve ce to sad da se resi ovim bodovanjem i kontinuiranom edukacijom...
I dalje nisam sigurna da mi je jasno koju upotrebnu vrednost ima podatak da je o.boginje moguce dobiti vise od jednom? Opasnije je kad neko nije u stanju da ih dijagnostiqje, pa bilo da je prvi, drugi ili n-ti put.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:46 31.05.2009

Re: ti si čitala

A jesi sigurna da tako ne pise u knjigama posle 2000.?


U našim knjigama, tj. medicinskim udžbenicima, misliš?
Vrlo moguće da su oni prepisali iz udžbenika iz 1950 i neke.
Lakše tako nego uneti nova svetska saznanja koja su se desila u međuvremenu.

Ali sve ce to sad da se resi ovim bodovanjem i kontinuiranom edukacijom...


Čega do sad još nije bilo, što tek treba da krene... i što samo potvrđuje da sada i ovde imamo taj problem nekontinuirane edukacije, da ne kažem neznanja.

I dalje nisam sigurna da mi je jasno koju upotrebnu vrednost ima podatak da je o.boginje moguce dobiti vise od jednom?


Igrokaz za Scabies:

Trudnica dolazi kod lekara. Hoće da ide na put, u posetu sestri od strica, ali ju je ova telefonom juče obavestila da joj je dete upravo dobilo ovčije boginje. Trudnica pita lekara da li da putuje ili ne.

Lekar: "Da li ste vi preležali ovčije boginje?"
Trudnica: "Jesam, još kao dete."
Lekar: "Onda slobodno idite, ovčije boginje se mogu dobiti samo jednom u životu."

anastasija.p anastasija.p 18:53 31.05.2009

Re: ti si čitala

Kako mogu da prepoznaju, ako misle da ih je nemoguce dobiti ponovo, a u kartonu pise da je neko vec imao boginje?

Znam slicne slucajeve sa mononukleozom... kad ne znaju da se ponovo moze dobiti.
roseblue roseblue 18:55 31.05.2009

Re: ti si čitala

Nego šta nego da ćemo da čitamo !

Mnogi lekari nemaju npr. pojma o novim terapijama koje se daju, novim lekovima, novim saznanjima. Zaustavili su se u onoj godini kada su završili fax. I pacijent treba da bude obrazovan, a ne, ko som da ide i da ne zna ni lekaru da objasni šta mu je.

Najgori su, po meni pedijatri i ginekolozi. Ovi prvi samo daju neke sirupiće i paracetamole, nema veze što temperatura skače. (Zašto se izbegavaju injekcije?!!) Kažu da je valjda tako na zapadu... jača se imunitet kad se ovako na suvo lečiš?! Mi ih primali i svi preživeli !

Ovi drugi hormonske tablete guraju kad god im se ukaže prilika, i tako u nedogled.
scabies scabies 18:56 31.05.2009

Re: ti si čitala

Čega do sad još nije bilo, što tek treba da krene... i što samo potvrđuje da sada i ovde imamo taj problem nekontinuirane edukacije, da ne kažem neznanja.
Ma to je bila ironija...

Igrokaz za Scabies:

Bingo!
Scabies u epizodi Dr House:
nepouzdana je izjava da je neko nesto prelezao, a i doqmentacija je nepouzdana jer moze biti da neko nesto nije dobro dijagnostikovao. U svako slucaju najbolje i najpouzdanije je da trudnica (kad vec zna za rizik) proveri nivo IgG At na VZV, pa ako je zasticena neka ide ako mora (moze da se desi da neko "prelezi" o.boginje a da to i ne zna, kazu).

Imam utisak da te bas nerviram...nije mi bila namera
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:02 31.05.2009

Re: ti si čitala

U svako slucaju najbolje i najpouzdanije je da trudnica (kad vec zna za rizik) proveri nivo IgG At na VZV,


A to će lekar iz državne prakse da joj napiše uput da uradi na teret obaveznog osiguranja, neće morati iz svog džepa privatno da plati?

nepouzdana je izjava da je neko nesto prelezao, a i doqmentacija je nepouzdana jer moze biti da neko nesto nije dobro dijagnostikovao.


Da neko tvrdi da nije preležao nešto što jeste preležao možda možemo i da tutnemo pod nepouzdanost. Ali, uveravati nekog ko se seća da je nešto preležao da to nije preležao - znači praviti ga ludim.

Nepouzdanija je dokumentacija, slažem se. Tu se svašta upisuje, kako kome odgovara, i kad mu odgovara - vidi slučaj male N.T. gde je na kilo prepravljana da bi se lekarke "pokrile", kako lepo vide svojim očima majka male N.T. Ili ćemo možda i nju da pravimo ludom sad?

Imam utisak da te bas nerviram...nije mi bila namera


Ti mene da nerviraš?
Nikad!
roseblue roseblue 19:07 31.05.2009

Re: ti si čitala

Vrlo moguće da su oni prepisali iz udžbenika iz 1950 i neke.


Moj otac, lekar, koji za 3 godine ide u penziu je davao svoje knjige mom drugu koji je završio medicinu pre 3 god. Pa vi vidite... Inače, knjige su hrvatske i češke.
scabies scabies 19:10 31.05.2009

Re: ti si čitala

Da neko tvrdi da nije preležao nešto što jeste preležao možda možemo i da tutnemo pod nepouzdanost. Ali, uveravati nekog ko se seća da je nešto preležao da to nije preležao - znači praviti ga ludim.
Bez namere da ikog pravim ludim: ali koliko pacijent moze biti siguran da su bile bas o.boginje, da nije alergijska veziqlozna ospa ili diseminovani herpes simplex ili ko zna sta trece?
I ne rece mi jesam polozila?

mrvicak mrvicak 19:18 31.05.2009

Re: ti si čitala

o mom telu i mom životu se radi.
Imam svako pravo da budem upoznata s materijom u onoj meri u kojoj sam sposobna i u kojoj to želim da budem.
Prošlo je vreme pasivnog rada lekara nad pacijentima.
Proces lečenja jeste partnerstvo lekara i pacijenta.
Posao lekara nije samo da leči, već da leči zajedno sa mnom.


Pobogu ljudi, onoga dana kada ovo ne budemo morali objašnjavati ni lekarima ni drugima - toga dana ću otići spokojno kod lekara prethodno ne iščitavši sve moguće.

Lekari su ljudi određene profesije, ljudii! Ne bogoljudi - i moraju tako da počnu da se samopercipiraju.

A u zemlji Srbiji neinformisan ići lekaru na ogromnu nam žalost često znači stavljati glavu, telo, dete, najbliže.. u torbu!
Naravno, nije zdravstvo jedino, ovde čovek mora da dobro prouči materiju šta god da smisli da izvede u životu: da se upusti u medecinu ak bi da se leči, izučava sve moguće propise i zakone ako bi da izdejstvuje recimo zdravstvenu knjižicu, osnuje nešto, dobije protetsko pomagalo itd...

A lekari koji gube živce na pitanja pacijenata - ne da ne treba da budu lekari - nego ne treba da rade ništa što podrazumeva kontakt sa ljudima
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:20 31.05.2009

Re: ti si čitala

I ne rece mi jesam polozila?


Na osnovu tvoje diskusije do sada, čini mi se da naginješ dokazivanju teze da ovčije boginje nije moguće preležati dva puta.
Ako je tako - onda si pala.
maca22 maca22 19:23 31.05.2009

Re: ti si čitala

Bez namere da ikog pravim ludim: ali koliko pacijent moze biti siguran da su bile bas o.boginje, da nije alergijska veziqlozna ospa ili diseminovani herpes simplex ili ko zna sta trece?

Pa ako su svi u razredu imali ovcije boginje, a ja to sve ostalo... vau
scabies scabies 19:26 31.05.2009

Re: ti si čitala

Na osnovu tvoje diskusije do sada, čini mi se da naginješ dokazivanju teze da ovčije boginje nije moguće preležati dva puta.
Ko je to rekao? Boze sacuvaj! Samo mislim da je ipak veca verovatnoca da trajno ostane u ganglionima i ostavi dobar imunitet.
Znaci-polozila
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:27 31.05.2009

Re: ti si čitala

ur ayredu


Šta je ovo?
Neuspešan pokušaj da se kaže "ajurveda" ?

EDIT:
Pokušaj br. 2: "u razredu" ?
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:29 31.05.2009

Re: ti si čitala

Znaci-polozila


Znaš na koga me podsećaš?
Na Kristinu Jang!
scabies scabies 19:37 31.05.2009

Re: ti si čitala

Na Kristinu Jang!
Ko je ta?
pix3lchick pix3lchick 19:44 31.05.2009

Re: ti si čitala

mrvicak
A lekari koji gube živce na pitanja pacijenata - ne da ne treba da budu lekari - nego ne treba da rade ništa što podrazumeva kontakt sa ljudima

Što ne volim kada mi promakne dobra diskusija, pa ne mogu da dodam ništa što već nije rečeno

Kao što su i lekari naučili nešto, tako i "civili" mogu to isto da nauče. Mislim, ne rađaju se lekari sa nekim posebnim baznim parom dnk (koji mi laici, inferiorna bića nemamo) pomoću koga savladavaju te mudrosti sa Olimpa. To inferiorno biće, laika, ne čini kompetentnim da leči sebe ili druge, ali ga čini kompetentnim sagovornikom. Recimo, prilikom poslednjeg slučaja kancera u mojoj porodici, svi smo izučili materiju - i zamislite, niko nas nije vređao, govorio nam s visine "Pa što se onda sami ne lečite", strpljivo nam je odgovarao na sva pitanja, ispravljao i pojašnjavao ono što sami nismo dobro razumeli sa interneta... tako je celoj porodici bilo lakše da izlazi na kraj sa tom jezivom bolešću i sa gubitkom člana porodice.

Ah, da... cela stvar nije bila u Srbiji, otud i LJUDSKI odnos lekara prema nama - a ne ovo kao Cult ili Scabies: "Pih... načitana! Pa što se onda sama ne lečiš?"

Čini mi se kao da lekari informisanost pacijenta doživljavaju kao ličnu pretnju, kao atak na sopstvenu personu. Pravi stručnjak je onaj ko je svestan koliko ne zna, to važi za sve profesije. Osim toga, informisani pacijent je osoba spremnija na saradnju od uspaničenog pacijenta koji ne zna šta mu se događa.

I otkuda uopšte ta ideja da pacijent ne sme da zna šta mu se događa?
- Ako ne zna ništa, onda važi izgovor da doktor nema vremena svakom ponaosob da objašnjava detalje - iako je realno potrebno par rečenica da se laiku objasni većina dijagnoza. Potrebna je samo dobra volja.
- Ako se pacijent sam informiše, onda Božanstvo pada u fras, jer se neko ko nije posvećen u Olimpu, usudio da se lati zabranjenog, svetog znanja medicinskog. Valjda se negde izdaju i posebne dozvole za to ko sme da se laća tih strogo čuvanih informacija.

Čemu sve to?
hajkula1 hajkula1 19:45 31.05.2009

Re: ti si čitala

scabies
I zasto mislite da bi jedan "obrazovani laik" koji je mnogo vremena i energije utrosio citajuci o jednoj konkretnoj bolesti bio neravnopravan sagovornik bilo kom lekaru u domenu bas te bolesti (svakako da se to ne odnosi na sveukupno medicinsko obrazovanje)?
A zasto se "obrazovani laik" ne leci sam? Stvarno ne zelim da zvucim zlonamerno, ali me zanima zasto odes kod lekara kad mislis da znas sve sto i on?
I kad vidim koliko laici mogu biti samouvereni (da ne kazem prepotentni) nakon citanja par izvora i potrosenih par sati na datu materiju, potpuno mi je jasno zasto i kako su lekari toliko prepotentni...





Od obrazovanih lekara, u mom slucaju, ni jednom za sve moje godine, ni kada su meni prepisivali da pijem Bactrim ni mom sinu, ponavljam ni jednom mi nisu kazali da mora dosta tecnosti da se uzima. Tek jedna doktorka je kazala da mora puno tecnosti i objasnila zasto, kada je mojoj cerki prepisala.

Pa onda, kod nekih infekcija mleko treba da se izbegava, a ni jednom sem od pomenute doktorke, nisam cula.
Da ne pominjem, cerka je astmaticar, pa neki antipiretik ne bi trebala da koristi zbog spazma a bas taj lek su joj prepisivali i to mi je objasnila ista doktorka. Srecom, ne uzimam prepisani lek (precutim kako skidam temperaturu kada je za skidanje) samo deci dajem mnogo tecnosti-limunadu, neki sok, caj, a ako je bas visoka, malo caja od bosiljka (dok su bili mali pomesanog sa cajem od nane) i obavezno bistru supicu popiju (od ovog caja se mnogo znoji pa da ne dehidriraju) i sok, domaci od paradajza.

I dosta toga jos i o nesavesnim lekarima, o njihovom neznanju i bakinim lekovima.

anastasija.p anastasija.p 20:02 31.05.2009

Re: ti si čitala

Što ne volim kada mi promakne dobra diskusija, pa ne mogu da dodam ništa što već nije rečeno


Mislim da ti odlicno ide :)
Svaka cast.
Pozdrav
A
scabies scabies 20:03 31.05.2009

Re: ti si čitala

a ne ovo kao Cult ili Scabies: "Pih... načitana! Pa što se onda sama ne lečiš?"
Lose si shvatila... Nebitno...
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:03 31.05.2009

Re: ti si čitala

Ko je ta?


Kako ne znaš?
Pa cura Prestona Burka!
scabies scabies 20:07 31.05.2009

Re: ti si čitala

Kako ne znaš?
Pa cura Prestona Burka!
Ne gledam (saznala u medjuvremenu da je to lik iz serije?) pa ne mogu da pretpostavim zasto to kazes...
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:13 31.05.2009

Re: ti si čitala

Ne gledam (saznala u medjuvremenu da je to lik iz serije?) pa ne mogu da pretpostavim zasto to kazes...


Kako ne gledaš!

Pa to je osnovno za medicinsko obrazovanje za razgovor s doktorima, naročito načelnicima porodilišta!
Eno, kad je u pomenutoj seriji dr Bejli otvorila "Free Clinic", što će reći jeftinu kliniku za male pare, lepo se vidi kako ima 10 kreveta jedan do drugog - ma, baš ko u našim porodilištima. I lepo se vidi kako su isti odvojeni zavesama koje mogu da se namaknu i razmaknu, da bi se obezbedila privatnost, kada je ista neophodna.

A Kristina Jang ti je najveći štreber među "interns". Kako se to kod nas zove, stažista?
anastasija.p anastasija.p 20:13 31.05.2009

Re: ti si čitala

Ma nije vise, ima sad drugog decka... Ja sam malo i nagledana

Inace Kristina je cool lik:)
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:18 31.05.2009

Re: ti si čitala

Ma nije vise, ima sad drugog decka... Ja sam malo i nagledana


Ju, pa ti to i petu sezonu već gledaš?
Gde?
Kako???
maca22 maca22 20:21 31.05.2009

Re: ti si čitala

Krugolina Borup
ur ayredu
Šta je ovo?
Neuspešan pokušaj da se kaže "ajurveda" ?

EDIT:
Pokušaj br. 2: "u razredu" ?

scabies scabies 20:32 31.05.2009

Re: ti si čitala

Kako ne gledaš!
Ne gledam...

A Kristina Jang ti je najveći štreber
I streberi su ljudi

Krugolina Borup Krugolina Borup 20:50 31.05.2009

Re: ti si čitala

I streberi su ljudi


Naravno.
Kristina je moj omiljeni lik u seriji.
Pored dr Bejli, ali ona je van svake kategorije, nije za poređenje uopšte.
maricacarica maricacarica 21:00 31.05.2009

Re: ti si čitala

Kad god sam ovde ušla u ordinaciju, koji plakat visi na zidu, taj su lek i prepisivali. Lekarka mg sina u inostranstvu, ima jedno 60 godina, i svaki dan čita na internetu šta ima novo u oblasti njenog delovanja. Kod nje pregled traje između 45-60 minuta. Full. Kad može ona da čita novosti iz oblasti medicine na netu, mogu valjda i ja makar bazične stvari.
deselby deselby 23:21 31.05.2009

Re: ti si čitala

cult
nešto o nekoj bolesti na internetu (oh kakav pouzdan izvor)
a onda si tako opasno dobro potkovana
proveravala doktorovo medicnsko znanje?

Pa, zaista me ne čudi što ti ljudi posle x godina rada
zaista nemaju živaca ni za koga.



BEZOBRAZLUK! NAJGORI!
shumska shumska 23:47 31.05.2009

Re: ti si čitala

iskreno saučešće porodici malog plavookog andjela
p.s. zbunjuju me datumi ovde i vremena postova.....danas sam čula vest o smrti devojčice, a ovde vidim da se prepričava serija "uvod u anatomiju"?! daj bože da možda grešim
deselby deselby 23:50 31.05.2009

Re: ti si čitala

Saučešće porodici.
cult cult 08:38 01.06.2009

Re: ti si čitala

neko pomenu da mu je zao sto je propustio dobru diskusiju.

Pazljivo sam iscitao sve replike na moj prvi komentar ne bih li naleteo na tu zanimljivu diskusiju.
Medjutim, ništa.
Sem mase agresivnih rečenica prepunih polučinjenica, poluistina, logički prilično nategnuto i sumnjivo povezanih, naravno, začinjenim pokojim pokušajem uvrede.
Oh, da, posebno me dirnulo to što jedan od moja dva komentara "predstavlja krivično delo". Izazva mi osmeh u ovo tmurno jutro.

Ne znam, dame, šta da vam kažem. Proveravati doktorovo znanje na osnovu par tekstova sa interneta i iz serija tipa Dr Haus, a onda objavljivati javno da doktor(i) nema(ju) pojma, pri tome navoditi imena i prezimena ljudi, to je u najmanju ruku nepristojno.
Tako da, ako već pominjemo krivična i slična dela, mislim da bi pomenuti lekari, kad nalete na svoje ime u googlu u ovom kontekstu, sigurno mogli da pozovu neke od vas da na sudu dokažu da su nestručno lečili.

Al vi njima neku epizodu Dr Hausa tresnite o sto kao dokaz
i ima da podviju rep.

Scabies mi zvuči kao zrak zdravog razuma.
Pozdrav.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:41 01.06.2009

Re: ti si čitala

Ne znam, dame, šta da vam kažem. Proveravati doktorovo znanje na osnovu par tekstova sa interneta i iz serija tipa Dr Haus, a onda objavljivati javno da doktor(i) nema(ju) pojma, pri tome navoditi imena i prezimena ljudi, to je u najmanju ruku nepristojno.


Čudan si ti lik, Cult.
Pojavio si se ovde iznebuha i odmah krenuo da vređaš inteligenciju svakoga ko se ikada nađe u ulozi pacijenta.
Pa onda kriviš i izvrćeš rečeno u diskusiji, ne bi li nategao nekakve dokaze za tu svoju početnu tezu.
I na kraju s visine presuđuješ o nama glupima i inferiornima.
Ma, ko da si s Olimpa, ili ti je bar neko u familiji od Olimpa.

Bilo kako bilo, dade nam ilustraciju upravo one komunikacije na koju se u lekara žalimo.
Na tome ti hvala.

Ostaj mi zdravo i dobro.
pix3lchick pix3lchick 12:34 01.06.2009

Re: ti si čitala

cult
Sem mase agresivnih rečenica prepunih polučinjenica, poluistina, logički prilično nategnuto i sumnjivo povezanih, naravno, začinjenim pokojim pokušajem uvrede.

Ako ćemo pravo, kompletan tvoj nastup ovde je izuzetno uvredljiv i arogantan. Jedini mogući cilj takvog nastupa je provokacija, jer se dijalog (osim ukoliko se nema u vidu konflikt) ne otvara tako.

Već zamišljam sebe kako izbacujem klijenta iz sale za sastanke, vičući za njim "Jes', ti nešto znaš! Ti si čitao... Načitan si ti, pih! Pročitao jedan tekst na internetu i misli da može ravnopravno da razgovara sa mnom! Ima da bude kako ja kažem, a ti samo da platiš, jel' jasno!"

To je, naime, model ponašanja koji ovde popularišeš.
Osim konflikta, koji je očigledno i jedini cilj tvog učestvovanja u diskusiji.
maca22 maca22 13:31 01.06.2009

Re: ti si čitala

cult
Sem mase agresivnih rečenica prepunih polučinjenica, poluistina, logički prilično nategnuto i sumnjivo povezanih, naravno, začinjenim pokojim pokušajem uvrede.
Imaš li argument za ovo što pričaš? Jer bez argumenata, sviraš bez melodije.
cult
Scabies mi zvuči kao zrak zdravog razuma.
Reci NE šlihtanju!
I kopiranju mojih izraza "zdrav razum".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana