Vristim u sebi

lula953 RSS / 01.06.2009. u 15:20

 

                       Visegodisnji sam autor Zavoda za udzbenike i nastavna sredstva. Udzbenik ili strucni prirucnik za jednu od najatraktivnijih strucnih skola (prema zanimanjima), u proseku pisem dve, dve i po godine. Sama radim tabele, crtam, smisljam zabavne ukrstenice, osmosmerke, glavolomke, ukrstenice tipa "skok sahovskog konja", igre memorije... Trudim se da na 180 strana sa 200 vezbanja ponudim materijal svakom tipu ucenika. Od najnezainteresovanijeg do veoma zainteresovanog. Veoma tezak i iscrpljujuci rad, ali veoma kreativan. Sada ulazi u stampu moj deveti udzbenik-prirucnik po kome, se kao i po prethodnima, radi u celoj Srbiji i CG. 

                      Za sav ovaj trud Zavod mi je platio 93.000 dinara. Da ne zaboravim. Porez na autorski honorar je 24 ili 26%!!! Vodila sam evidenciju koliko sam aktivno radila za kompjuterom. Kada sam podelila autorski honorar sa vremenom provedenim za kompjuterom dobila sam iznos da sam na sat "zaradila" 32, 00 dinara! Stid me je da napisem koju asocijaciju imam.

                      Zavod je znaci dobio gotovu knjigu samo da je stampa. Ali... Trebalo bi da knjiga ima i fotografije koje su neizbezan prateci sadrzaj jednog udzbenika. Godinama licno slikam sve ono sto mi se ucini zanimljivo za buduce udzbenike. Takoreci, ne odvajam se od fotoaparata. Postavila sam pitanje naplate autorskih fotografija. Nista od tog posla. Razmisljam da povucem ovaj rukopis i sacekam "neko drugo vreme". Ne znam da li ce to "neko drugo" biti i bolje vreme.

                     Zaboravih da kazem. Dobijam 3 dinara po prodatom primerku. Te  3000 su mi vec uracunate u honorar! Bravo za Zavod!!! 

        PS. Moradoh nekom da se pozalim. Sutra se mi biti bolje.



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 19:44 01.06.2009

Jebiga

Da, ovde se takvi poslovi apsolutno ne isplate. Teško je reći da li će i kada doći bolja vremena...
dunja73 dunja73 19:58 01.06.2009

Re: Jebiga

Ja kad se bunih protiv "besplatnih udzbenika" svi nesto na mene ..
sve to povlaci jedno drugo , ali sam sistem... no koment
Sramota!!
shumska shumska 04:10 02.06.2009

Re: Jebiga

smradovi.
lula953 lula953 14:34 03.06.2009

Re: Jebiga


Od koga li to zavisi? Gde smo pogresili? Izmedju dva rata moj deda je stampao jedan vid knjige-brosure za trgovce i ugostitelje. Za ondasnji honorar je kupio piljarnicu!!! I preostalo mu bas toliko da sahrani oca (joj!), a da se ne obruka (jer je vec imao poveliku porodicu). A ja, njegova unuka, pisem samo zato da se u toku jednog dana ne umazem sest puta kredom pisuci jedno te isto na tabli. Ako i ja budem zivela izmedju dva rata (daleko bilo), mozda cu od zavodovog honorara kupiti bar piljarnicu.
lula953 lula953 15:38 03.06.2009

Re: Jebiga



Nisu problem "besplatni udzbenici". To nas ova garnitura u Ministarstvu farba. Vide i oni na kojoj truloj piramidi sede. Lakse je reci da su sve ucinili da nam skolstvo bude savrseno, eto, napr. besplatni udzbenici, nego da se nadje nacin da se deci vrati ljubav prema knjizi. Sta kupujemo svojoj i tudjoj deci za rodjendan? Knjigu smo obescenili toliko da nam je sada bukvalno poklanjaju. Sta dalje sledi? Da nam placaju da bi smo uzeli knjige? Zasto se vecina dece ne obraduje knjizi kao poklonu? E, tu je problem. Kada drzava bude adekvatno placala sve one koji imaju sta da kazu, kada cena knjige bude razumna, onda nece biti potrebe da nasoj deci ta ista drzava poklanja udzbenik. Koliki ce mi tek onda honorar biti?
bocvena bocvena 09:50 02.06.2009

može im se!

Monopol koji Zavod ima, zarada koju ostvaruje i uslovi za autore su sasvim neki drugi padež.
Treba da pronađemo neki sistem za pritisak, da se ne bi samo autorima dizao isti.
Kad smislim, dižemo revoluciju.
lula953 lula953 14:16 03.06.2009

Re: može im se!

Koliko ce vode proteci Savom i Dunavom dok se "srbi sloze" oko bilo cega, a kamo li oko revolucije? Pre ce se dici "kuka i motika", nego "knjiski moljci". Istrosila nam snagu i petlju knjiga. Omedjila nas kulturnim ponasanjem, strpljenjem i velikom inertnoscu - "A sto bas ja? Gde nadje mene da se bunim?". Cekam bocvena u redu za revoluciju, kao i stotine hiljada drugih, a ti smisli!
ps. Pozuri. Ne znam koliko jos imam vremena.
miloradkakmar miloradkakmar 14:40 02.06.2009

Uslovi


Ti si u poziciji da diktiraš uslove , kao kompletan autor. Možeš da biraš izdavača .Plaćanje je uvek probelmatično. Jednostavno im kažeš, moj rad vredi toliko i toliko, prvo " lova na sunce " , odnosno tekući račun, onda ja vama udžbenik kojeg željno očekuju učenici.
lula953 lula953 13:57 03.06.2009

Re: Uslovi



Za skolske udzbenike to ne vazi. U srednjjm skolama se u nastavi radi po udzbenicima odobrenim ISKLJUCIVO od strane Ministarstva. Ni jedan udzbenik van kataloga Zavoda za udzbenike ne sme uci u nastavu. Ako ucenici nemaju iz cega da uce (jednostavno nece ljudi da pisu), onda je potrebno posebno odobrenje da se radi po "tudjim" knjigama. Ja mogu da diktiram uslove da predajem na fakultetu, pa prirucnike stampam gde hocu i proizvoljno odredjujem cenu. Tu profesori fakulteta dobro zarade. Ovde jos uvek Zavod drzi monopol, tj. on je gonic robova. Pogledajte tehnicko za OS. Upliv hrvatskih udzbenika!!! Narocito mi se svidja slika policajca sa sahovnicom na rukavu. Sta se desava sa nasim Ministarstvom za obrazovanje? Bas bih volela da pogledam svedocanstva svih zaposlenih u toj ustanovi.
NNN NNN 19:22 03.06.2009

Šteta

Posao izgleda jako interesantno, nažalost nije adekvatno plaćen.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana