Desetogodišnjica, once again

Jelena Gall RSS / 02.06.2009. u 00:04

image_fmbg_0_33-1105451955.jpgOvih dana sam prevodila dva teksta za Peščanik. Oba su iz nemačkih novina Süddeutsche Zeitung (SZ), oba su posvećena desetogodišnjici okončanja rata na Kosovu. Prvi tekst je napisala renomirana nemačka novinarka Franciska Augštajn, a drugi pisac Beća Cufaj, kosovski Albanac koji živi u Nemačkoj i na Kosovu. 

Franciska Augštajn me je vratila u godine 1998/99. koje sam provela u Nemačkoj, doslovce je u meni evocirala sećanja na taj period. Ne pamtim kada sam pročitala tekst koji po meni vernije prenosi to burno vreme odlučivanja da se počne s bombardovanjem, negodovanje nemačke javnosti, previranja na nemačkoj političkoj sceni. Nemačka je bombardovala, ali Nemci su bili protiv bombardovanja. NATO nije imao mandat UN, baš kao što ni nemački političari nisu imali mandat većine svojih građana. Taj tekst sam prevela za par sati, očas posla.

Tekst Beće Cufaja je bio dvojako naporan za čitanje i prevođenje. S jedne strane, pisao ga je književnik, a to se na mnogo mesta oseća, a s druge strane, pisan je iz perspektive žrtve. Dva dana sam prevodila po rečenicu-dve, pa pravila pauze po sat-dva-tri.

Šta je prvi tekst učinilo tako lakim, a ovaj drugi tako teškim? Prvi tekst, ma koliko Nemačka bila učesnica u bombardovanjima, iz naše perspektive zadržava distancu. Sem toga, podsećanje na činjenicu da je toliko sveta bilo protiv bombardovanja, sveta koji nije pristajao na crno-bela objašnjenja i rešenja, ostavlja mogućnost diferenciranijeg sagledavanja (u ovo ne brojim spinovanja i nedokazive konspirativne teorije). Na neki način, taj tekst dopušta da bude tačno da nisu svi Srbi... (itd, ovu rečenicu ne moram da završim)

Drugi tekst je težak kao malj. On ne dozvoljava distancu, nego stvari stavlja pod lupu koju drži ruka žrtve. Vidi šta si mi uradio, ovo što ti pričam je bilans. Priznaću, drugi tekst je ponovo ispričao sve ono sa čime nemam veze, nikada nisam imala, nikada neću da imam. Izgurala sam i taj prevod, ali ne znam kako bih da nije bilo prvog teksta. 

Uostalom, da ne dubim, evo vam oba teksta, još neobjavljena i neredigovana.

_______________


Kad su ljudska prava naučila da pucaju


Rat na Kosovu pre deset godina bio je predmet žučnih diskusija. Podsećamo na najvažnije argumente / piše Franciska Augštajn (FRANZISKA AUGSTEIN)

Od rata na Kosovu prošlo je deset godina, tek deset godina. Novi ratovi su potisnuli sećanje na njega; rat u Avganistanu, u Iraku. Rat na Kosovu se povukao u neki zabačeni ćošak javne svesti. Nemačkoj politici, koja je učestvovala u njemu, upravo to i odgovara.

Zašto je rat na Kosovu 1999. bio neophodan? Da li je jedan od razloga bio taj što sećanja tadašnje ministarke spoljnih poslova USA Medlin Olbrajt na detinjstvo u Pragu i Beogradu u vreme staljinizma nisu lepa, pa se zato ostrvila na nominalno socijalističkog predsednika Slobodana Miloševića i rešila da ga sruši? Da li je razlog bio strah NATO da bi mogao da ispadne smešan nakon što je Miloševiću postavio jedanaest ultimatuma, čemu nisu usledile nikakve sankcije? Da li je ovaj rat trebalo da spase reputaciju NATO? Da li se možda čak ukazala prilika da se isprobaju najnoviji oružani sistemi?

Zagovarači tog rata navode i danas, kao što su to činili onomad, dva razloga iz kojih je 1999. bilo primereno napadom iz vazduha razbiti u paramparčad infrastrukturu i javne ustanove na Kosovu, istim zamahom ubiti između 1000 i 1500 civila i prihvatiti posledicu da je Kosovo do danas zavisno od tuđe pomoći. Prvi razlog se u Evropi čuo glasnije nego u Sjedinjenim Državama: ovaj rat u stvari nije bio rat, nego „humanitarna intervencija", čiji cilj je bio da se spreči genocid nad kosovskim Albancima. Drugi razlog ne svedoči o prijateljskim osećanjima, pa se retko pominje u javnosti: rat je bio neophodan da bi se sprečilo da stotine hiljada albanskih izbeglica preplave zapadnu Evropu.

Za razliku od Amerikanaca, Evropljani se dobro sećaju šta znači biti u ratu. Zbog toga je bilo neophodno da se u Evropi moralno opravda rat na Kosovu. Engleski premijer Toni Bler i predstavnici nemačke vlasti posebno su se isticali svojim čudnovatim izjavama, kojih se sada nerado sećaju. Nemački ministar spoljnih poslova Joška Fišer pričao je o „novom Aušvicu" na Kosovu. Ministar odbrane Rudolf Šarping je govorio o koncentracionim logorima i kolportirao horor-priče o zločinima koje Srbi čine nad Albancima: „Nakon što ubiju trudnicu, oni joj raspore stomak i onda peku fetuse na roštilju." Slična argumentacija praktikovana je i u antičko doba i u srednjem veku. U saglasju sa starim pravilima govora, Ministarstvo odbrane je u proleće 1999. retorički preokrenulo stvari i u opticaj pustilo objašnjenje o kojem danas niko više ne govori: bombardovanje Kosova nije rat, jer NATO, naime, nije objavio rat.

Ne sme se, međutim, zaboraviti da je taj rat vođen protivno međunarodnom pravu, jer ga je NATO vodio bez mandata UN. U Listu za nemačku i internacionalnu politiku (Blätter für deutsche und internationale Politik) marta ove godine Ludger Folmer, političar zelenih i svojevremeno državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova, piše o „tragediji istorije" jer je „doslovnost" međunarodnog prava morala biti povređena. Diplomirani sociolog očito veruje da međunarodno pravo u suštini nije povređeno, nego samo njegovo pakovanje, doslovnost. Tu se nameće pitanje šta od pravnih rečenica preostaje ako ih ne shvatimo doslovno. Sem toga, postavlja se pitanje da li je ipak bilo moguće izbeći „tragediju istorije".


Nakon raspada Istočnog Bloka, Slobodan Milošević je 1990. Kosovu oduzeo autonomiju da bi učvrstio svoju vlast. Poklič iz Beograda pokrenuo je mučenje i sistematsku diskriminaciju kosovskih Albanaca. Albanci su nekoliko godina pokušavali da se brane mirnim putem. A onda se, 1996, proneo glas o jednoj albanskoj terorističkoj organizaciji koja je izvodila oružane napade na srpske bezbednosne snage i institucije vođene Srbima, a u ime nezavisnog, albanskog Kosova: to je bila Oslobodilačka vojska Kosova, UÇK.

Neprijatelji naših neprijatelja

Milicioneri UÇK koristili su brutalne metode: ako je neko selo nastanjeno Albancima odbilo da pomaže njihove nasilne akcije, ubijani su rođaci najstarijeg seljana. Tako je UÇK do 1998. pod svoju kontrolu stavila otprilike trećinu Kosova. Vlast u Beogradu to nije htela da trpi. Za nju su sad svi kosovski Albanci bili potencijalni neprijatelji. Srbi i Albanci su naviknutu miroljubivo-neprijateljsku koegzistenciju pretvorili u građanski rat.

1999. je uticajni američki komentator i politički strateg Edvard Lutvak napisao da je međunarodna zajednica trebalo jednostavno da pusti da borbe „pregore". Zapad je međutim, s USA na čelu, krenuo drugim putem: pošto su Srbi bili bolje naoružani nego Albanci, u USA se smatralo pravilnim da se podrži UÇK. Isto tako su USA rezonovale, recimo, u Avganistanu, gde su oružjem i novcem podržani islamski mudžahedini u borbi protiv vlasti koju je protežirala Moskva. Američka spoljna politika je, ne obazirući se na posledice, sledila moto: neprijatelji naših neprijatelja su naši prijatelji.

Odgovorni su međutim tada napravili račun bez krčmara: slizali su se sa UÇK. Bilo je jasno da UÇK ne bi mogla da napreduje bez pomoći iz inostranstva. Njihove vođe brzo su otkrile kako da pridobiju inostranstvo za sebe: morali su da provociraju Srbe da ubiju ili proteraju što više Albanaca. Osim toga, navodna neljudskost Srba je morala biti dokumentovana. U te svrhe je štošta fabrikovano i odigrano. Tu se ubraja „Plan potkovica", navodni osnov genocidnih predstava državnog rukovodstva u Beogradu. Plan potkovica je poturen Zapadu, naseo je nemački ministar odbrane. Jedne lokalne novine, hamburški Abendblatt, razotkrile su tada da je taj plan običan falsifikat.

Drugi propagandni trik od strane UÇK bio je takozvani masakr u Račku, koji važi za poslednji korak koji je bio neophodan za pokretanje NATO da u martu 1999. započne sa napadima. 15. januara te godine je jedan oružani sukob ostavio 45 mrtvih za sobom. Radilo se navodno o albanskim civilima koji su pogubljeni iz neposredne blizine. Sudski patolog Helena Ranta to, međutim, nije mogla da potvrdi. Nakon prvog preliminarnog kratkog izveštaja, koji je njen tim sastavio između ostalog uz pomoć nemačkog Ministarstva spoljnih poslova i koji je bio u skladu sa željama Ministarstva, Helena Ranta je kasnije u svom završnom izveštaju dobila sasvim drugačije rezultate. O tome javnost nije bila informisana. Gospođi Ranti je neko vreme bilo naređeno da ćuti kao zalivena. Ali, ta faza je izgleda prošla - prošle godine je Helena Ranta objavila jednu knjigu u kojoj objašnjava zašto njena istraživanja nisu mogla da potvrde da je u Račku bilo „masakra".


Još mnogo pre Račka, naime u oktobru 1998, nemački Bundestag je na savet stare vlasti pod Helmutom Kolom, kao i novoizabrane pod Gerhardom Šrederom, odlučio da Nemačka učestvuje u bombardovanju Kosova. Ludger Folmer je pisao u Listu da je nova vlada ipak postigla makar to da se sazove konferencija u Rambujeu. Ova konferencija održana u februaru i martu 1999. bila je poslednja kockica koju je NATO morao da dobije da bi imao sve neophodne elemente za legitimisanje odavno planiranog vojnog napada.


Miloševićeva cinična računica

Milošević, koji je znao da se snađe kad ga pritisnu, pristao je na sve zahteve: prekid oružanih akcija, okončanje napada na kosovske Albance, miroljubiva koegzistencija. Samo na jedan uslov nije mogao da pristane: Aneks B u ugovoru davao je NATO pravo „slobodnog i neograničenog kretanja i neometanog prilaza na celoj teritoriji Savezne Republike Jugoslavije". Ljudi poptu Ludgera Folmera kažu da se time mislilo tek na slanje jedne zaštitne trupe. Drugi - a među njima je bio i Milošević - su u tome videli nameru NATO da postane okupaciona sila. Oba načina čitanja su moguća. Nije neverovatno da je Aneks B svojevremeno koncipiran zato da bi se dirnulo u Miloševićev ponos i on se našao prisiljen da odbije kompletan plan. Nemački pregovarači su to po svemu sudeći makar naslutili - Ministarstvo spoljnih poslova Joške Fišera nije o Aneksu B prozborilo ni reč. Nemci su za to saznali tek čitajući novine Taz (Tagesanzeiger).

Protivnici rata kažu da je progon Albanaca počeo tek posle prvih vazdušnih napada. Činjenica je, međutim, da su se stotine hiljada dale u bekstvo još 1998. No, većina se još iste godine vratila svojim kućama - to je bilo moguće zahvaljujući naporima Zapada, posebno posmatrača OEBS-a. Naredni talas izbeglica podigao se potom zaista posle prvih vazdušnih napada. Milošević, koji u vojnom pogledu nije imao nikakve šanse protiv NATO, igrao je na tu kartu da što više Albanaca natera u bekstvo. Znao je da Zapad nije bio voljan da prihvati te ljude. Ali njegova cinična računica je ipak promašila cilj.

Rat na Kosovu je počeo 24. marta 1999. Završio se 19. juna 1999. Da li je rat bio neophodan? Milošević nije mogao da se meri s NATO. Da je postojala ozbiljna volja, mogao je biti zauzdan, uz jedini uslov da on sâm pri tom ne izgubi obraz. Kakve je rezultate dao rat? Stotine hiljada Albanaca su se vratile. Skoro 200.000 Srba i Roma je otada proterano. Da nema zapadnih institucija, Kosovo bi bilo prostor bez ikakve vladavine prava. Predstavnici EU pregovaraju i sreću se sa mračnim tipovima, kao što je, recimo, premijer Kosova Hašim Tači, koji je 2008. proglasio nezavisnost svoje zemlje i koji je onomad, kad je bio vođa UÇK, dobio nadimak Zmija. Najvažniji izvozni proizvod sa Kosova, čija poljoprivreda je nekad cvetala, sada je stari metal. Skoro svaki drugi Albanac živi u bedi, otprilike svaki sedmi ima manje od jednog evra dnevno. Kosovo nije zemlja, Kosovo je katastrofa.

Als die Meschenrechte schießen lernten, Süddeutsche Zeitung 19.05. 2009.

___________________

Vreme je

Rat na Kosovu je bio pre deset godina. Još nedostaje ozbiljan dijalog Albanaca i Srba / piše Beća Cufaj (BEQË CUFAJ)

Desetog juna je desetogodišnjica završetka rata na Kosovu. Nakon teksta Franciske Augštajn, objavljenog 19. maja u SZ, danas istim povodom piše književnik Beća Cufaj.

 

Ove godine sam 8. maj proveo u Prištini. Misija Evropske komisije pozvala je goste u Vilu 91, restoran u predgrađu glavnog grada Republike Kosova. Našao sam se među ljudima s kravatama i u dobro skrojenim odelima, kao i sa posebno doteranim damama, a oko nas su se vrtele melodije narodnih pesama Balkana i kelneri, koji su gostima, domaćoj i međunarodnoj prominenciji, nutkali voćne sokove i pivo ili vino, kao i toplu zakusku i voće. Tamo stisak ruke, amo naklon glavom, onamo poverljiv razgovor. Zadaci koji su postavljeni pred ove muškarce i žene toliko su raznovrsni i naporni da se teško može premeriti koliko otpora i teškoća će morati da savladaju dok ne srede ovu najmlađu državu u Evropi, čija je nezavisnost proglašena 17. februara 2008. Četiri internacionalne civilne misije - UN, EU, OEBS-a i vojna misija NATO - treba na Kosovu da pomognu i istovremeno da nadgledaju izgradnju vlasti i institucija ove mlade i lomne republike. Problemi su mnogobrojni - od zastrašujućeg siromaštva, preko korupcije, do izuzetno teške obnove komunikacionih mostova između albanske većine i srpske manjine, koja i dalje spas vidi u u srpskom glavnom gradu Beogradu, a pretnju za svoju dalju egzistenciju u kosovskom glavnom gradu Prištini. Za razliku od domaćih političara, koji ovog 8. maja Dan Evrope obeležavaju u Prištini, većina „internacionalnih", koji su sada sa njima u Vili 91, morali su pre deset godina putem televizije ili novinskih izveštaja da prate jedan od najpotresnijih i najprotivrečnijih ratova u novoj Evropi. Reč je o ratu na Kosovu.

No, ovaj rat ima predistoriju koja se i danas posmatra iz najrazličitijih uglova. Neki u tom ratu ne vide ništa više od jednog teškog ogrešenja o međunarodno pravo. Drugi o ovom ratu govore kao o ne samo pravednom, nego čak neophodnom. Treći, opet, desetu godišnjicu povlačenja srpske vojske i milicije Slobodana Miloševića sa Kosova koriste kao povod ne tek da podgreju teorije zavere o uključivanju NATO u rat na Kosovu i stare resantimane, nego povrh toga da kritikuju sve što je postignuto ili čemu se makar teži u ovoj najmlađoj suverenoj državi Evrope.

Greška u mišljenju ovih teoretičara zavera sastoji se u tome što rat na Kosovu ne posmatraju u kontekstu raspada bivše Jugoslavije. Taj raspad je u najvećoj meri bio podstaknut razuzdavanjem srpskog nacionalizma u Beogradu, gde je komunistički aparatčik Slobodan Milošević svojoj partiji prišio etiketu „socijalistička", a u suštini joj dao nacionalistički program. Ideološka osnova ovog nacionalističkog programa bio je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986. o „statusu Srbije i srpske nacije", čije prvo bojno polje je bilo Kosovo, na kojem je Milošević 1989. faktički ukinuo autonomiju.

Onda je 1991. poslao Armiju na nekoliko sati u Sloveniju, koju je potom „pustio da ode". Usledio je krvavi rat u Hrvatskoj, gde su mesta kao Vukovar i Knin u Krajini postali sinonimi za masovna ubistva, sistematske progone i nepregledne kolone izbeglica. Onda je odlučio da nastavi u Bosni i Hercegovini, gde će mlada Evropa od 1992. do 1995. doživeti svoj do sada najužasniji rat od kraja Hladnog rata. Tamo je glavni grad Sarajevo postao sinonim najduže opsade i osvajanja nekog grada u poslednjim decenijama. A grad Srebrenica na istoku nekadašnje jugoslovenske republike postao je sinonim najgoreg masakra u Evropi od kraja Drugog svetskog rata: u roku od samo 48 sati nakon što je pala ondašnja muslimanska enklava u julu 1995. Radovan Karadžić, politički komesar Miloševića, i general Mladić, vojni izvršilac, na naredbu iz Beograda su dali da se masakrira 8000 nevinih muškaraca i mladića. Njihov greh? Nisu bili Srbi.

Pročitajte knjigu Razglednica iz groba mladog bosanskog novinara Emira Suljagića i videćete šta se dešavalo u ljudskom rukom stvorenom paklu usred Evrope devedesetih godina. Pogledajte film Grbavica Jasmile Žbanić i videćete kako je više od 30.000 prevashodno muslimanskih, ali i hrvatskih žena i devojaka bilo silovano od strane srpske soldateske pod Miloševićem, Karadžićem i Mladićem.

I zapamtite da je tokom svih tih krvavih godina, kada je Milošević vodio borbe u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i popustio tek u poslednjem trenutku pod jakim vojnim pritiskom, Kosovo ostalo pod bičem Beograda. Albanski đaci i studenti nisu smeli da pohađaju svoje škole i univerzitete. Albanski službenici izbačeni su na ulicu. Albanski radnici u državnim preduzećima sanjali su o povratku u fabrike, u kojima su umesto njih sada radile srpske izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jer je Beograd srpske progranike prebacio na Kosovo, da bi tako „korigovao" etničku strukuru čijih 90 odsto je činila albanska većina. Svi ovi Albanci gajili su dve nade: hteli su da izbegnu ili u Švajcarsku ili u Nemačku, ili su polagali nadu u to da će Ibrahim Rugova, „balkanski Gandi", svojom strategijom nenasilnog otpora i civilne neposlušnosti uspeti da ubedi političke vođe u Vašingtonu, Londonu, Parizu i Berlinu da se angažuju za Kosovo i prava tamošnjeg albanskog većinskog stanovništva.

Kakva zabluda! Značajniji od svih bio je Milošević, tigar u Beogradu, koji je kako kosovske Albance, tako i Evropsku uniju podsetio da će se vratiti na mesto na kojem je počeo sa svojim zločinima: na Kosovo. Njegov tajming je bio perfektan. Gubici u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, gde se posle Srebrenice ipak umešao NATO sa svojim bombarderima, teško su ranili tigra. Tim pre što je privreda u Srbiji bila toliko pogođena da je Miloševiću bio potreban novi rat. Nade albanske omladine na Kosovu, položene u Rugovu i Zapad, bile su, s druge strane, izneverene.

Situacija na Kosovu početkom 1997. bila je identična sa situacijom u Bosni i Hercegovini početkom 1992, jedino što se Miloševiću u ovom slučaju još više žurilo da završi stvar sve dok UÇK kosovskih Albanaca ne može da parira srpskim vojnicima i paravojnim jedinicama. Rat na Kosovu počeo je još u proleće 1997, eskalirao je 1998. i završio se u noći 10. juna 1999, kada su Srbi posle višemesečnog NATO-bombardovanja potpisali kapitulaciju u Kumanovu u Makedoniji.

Do zločina koji prema Konvenciji UN protiv genocida važe za dela etničkog čišćenja došlo je najkasnije započinjanjem otvorenog rata srpsko-jugoslovenskih vojnih snaga na Kosovu početkom 1998. Početkom marta 1998. počinjeni su masakri u zaseocima Ćirez i Donji Prekaz u regionu Drenice sa 29 i 58 mrtvih, koji čak sa srpske strane nisu ozbiljno negirani. Među mrtvima je bilo i vođa i pripadnika kosovsko-albanske oslobodilačke vojske UÇK, ali većinu ubijenih činili su nenaoružani civili, kao i žene i deca.

Prema saznanjima getingenskog Društva za ugrožene narode (GfbV), samo 1998. ubijeno je skoro 2000 identifikovanih kosovskih Albanaca. Među njima je prema saopštenju jedne kosovsko-albanske organizacije za ljudska prava bilo 229 žena, 213 dece i 395 starih ljudi. Već tokom 1998. godine - dakle, mnogo pre nego što su u martu 1999. pale prve bombe na Beograd - proterano je 500.000 Albanaca s Kosova. Njihove kuće i polja su spaljena, a stoka ubijena. Uništeno je ukupno više od 41.000 kuća i stanova, kao i škola, ambulanti i džamija. 450 sela je delimično ili potpuno razoreno, a pri tom je i skoro 2000 prodavnica, radionica ili drugih poslovnih prostora učinjeno neupotrebljivim. Pored pomenutih mesta Ćireza i Prekaza, masovna ubistva vršena su u selima Likošan, Libenić, Poklek, Rahovec, Golubac, Galica i Obrija. Prema ubeđenju Društva za ugrožene narode i drugih organizacija za ljudska prava, time je već 1998. počinjeno etničko čišćenje po članu II, paragrafi a do c Konvencije UN protiv genocida.

A šta se događalo nakon što su počeli vazdušni napadi NATO 24. marta 1999. na Kosovu? Tokom jedanaest nedelja sistematski je proterano 1.5 miliona kosovskih Albanaca, od kojih se 855.000 sklonilo u Albaniju, Makedoniju i Crnu Goru. Svi oni koji su bili proterani preko granice Kosova morali su srpskoj soldateski da predaju ne samo novac i stvari od vrednosti, nego i svoje (srpske) lične karte i pasoše, koji su cepani istog trenutka, na njihove oči. Prema podacima Harvardskog univerziteta, tokom 1998. i 1999. ubijeno je preko 12.000 Albanaca.

Cinična je tvrdnja da je zadatak UÇK bio da provocira Miloševićeve trupe zato da bi one ubile što više Albanaca, da bi se tako izazvala vojna intervencija međunarodne zajednice. Apsurdno je izvrtati merodavne izjave finskog patologa Helene Rante, koja je bila upućena u istragu masakra u Račku januara 1999. sa 45 mrtvih. Ciriškom listu Weltwoche gospođa Ranta je 2002. godine rekla da su prema njenim saznanjima u Rečku, naravno, ubijeni albanski civili, a ne borci pripadnici UÇK.

Ozbiljna debata o predistoriji i toku rata na Kosovu uglavnom je već odavno ostavila za sobom stadijum teorija zavera. Danas čitamo, recimo, knjigu diplomate i politologa Rafaela Birmana: Godine učenja na Kosovu - neuspeh internacionalne prevencije krize pred izbijanje rata. Koliko je uvredljivo, toliko je i naivno tvrditi da je ceo rat na Kosovu bila jedna nečasna politička igra. Uvredljivo je za žrtve i za preživele svih nacionalnih grupa na Kosovu. A uvredljivo je i za vojnike vojnih misija, koji i danas služe u Bosni i Hercegovini i na Kosovu da bi osiguravali mir i omogućili svim ljudima na Balkanu željenu svakodnevicu opterećenu manjim brigama od one za goli život. Vreme je da na Balkanu, pogotovo među Albancima i Srbima, postane moguć otvoreni govor o tome ko su bile žrtve, a ko počinioci. Tek tada može početi i ozbiljan dijalog koji bi ličio na dijalog Poljske i Nemačke, koji je odveo istorijskom pomirenju susednih naroda.

Beća Cufaj živi u Štutgartu i Prištini. Njegov poslednji roman Sjaj tuđine (Der Glanz der Fremde) izašao je u izdanju Zsolnay-Verlaga.

Es ist an der Zeit, Süddeutsche Zeitung 25. Mai 2009.

 

 

 

 

 



Komentari (125)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

r0811n r0811n 00:30 02.06.2009

xxx

Ne razumem zasto vam je tekst albanskog pisca bio toliko mucan? ,,Nema distancu,,?
Naprotiv, tesko da se ima sta zameriti tom tekstu.
I da li ,,distanca,, nemaca jeste dovoljna za vasu vecu naklonost njima nego albancima ,,zrtvama,,?
Jelena Gall Jelena Gall 00:33 02.06.2009

Re: xxx

ko priča o naklonosti?! bože sačuvaj, potpuno ste me pogrešno razumeli. laka je distanca, teško je suočavanje, a to veze nema s naklonošću.
r0811n r0811n 00:42 02.06.2009

Re: xxx

Jelena Gall
ko priča o naklonosti?! bože sačuvaj, potpuno ste me pogrešno razumeli. laka je distanca, teško je suočavanje, a to veze nema s naklonošću.


Ne znam, moguce je da vas osecaj ,,mucnine,, sa tekstom albanskog pisca nisam ispravno rezumeo.
akasting akasting 02:48 02.06.2009

Re: xxx

Ne znam, moguce je da vas osecaj ,,mucnine,, sa tekstom albanskog pisca nisam ispravno rezumeo.


Dobro si razumeo. Njen osecaj muchnine je neispravan.
akasting akasting 03:09 02.06.2009

Re: xxx

Naprotiv, tesko da se ima sta zameriti tom tekstu.


:)))))))))))))

Ukoliko ignorishemo chinjenicu da je tekst albanskog autora od pochetka do kraja, u celini i detaljima, samo gomila gotovo sub-human lazi i neistina - zaista, malo shta mu se moze zameriti. Mozda upotreba slovnih znakova i znakova interpunkcije - ali albanski autor samo upraznjava svoju slobodu govora.

Chitav tekst skicira specifichan moralni i etichki profil albanskog autora - i necu se iznenaditi da chujem kako je albanski autor uhapshen i deportovan zbog narko trafikinga ili prostitucije.
Jelena Gall Jelena Gall 06:38 02.06.2009

Re: xxx

vas osecaj ,,mucnine,,

pominjem težinu, ne mučninu. moguće je da u toj reči leži nesporazum, pogledajte, nigde nisam napisala da je nešto "mučno" ili da osećam "mučninu".
Jelena Gall Jelena Gall 06:42 02.06.2009

Re: xxx

Chitav tekst skicira specifichan moralni i etichki profil albanskog autora - i necu se iznenaditi da chujem kako je albanski autor uhapshen i deportovan zbog narko trafikinga ili prostitucije.

a ako ne bude uhapšen? hoće li to onda, po tvojoj logici, nešto dokazati?
uostalom, šta uopšte znači "specifičan moralni i etički profil albanskog autora"?
toma miletic toma miletic 01:04 02.06.2009

...naravno...

odlican text.......odlican prevod.....

i sta covek da kaze na celu pricu.....kao i uvek, svako gleda neku svoju stranu, neki svoj interes, i naravno svoj nacionalni identitet.....ne mozemo da ocekujemo od jednog kosovara da sagleda stvari objektivno, i da pridje problemu malo slozenije od pukog: oni su nas dirali, a svet nas je branio.....cak mislim da je beca daleko od objektivnog, iako se radi o kvalitetnom intelektualcu. mozda je njegov problem sto je pisac, a oni su cesto osetljivi.....

novinarka augenstein je po nas vrlo lepo sagledala stvari, ali mislim da treba i njena objektivnost da se uracuna.
nema rata u kojem nisu krivi svi, za tucu je uvek potrebno dvoje, a u nasem slucaju cak 27-orica. svako je tada imao neki svoj ineteres, nemci da napomenu kako i od njih, eto ima gorih, englezi da prate ameriku, francuzi da ne ispadnu kukavice, a ostali kako im se kaze.

no sama tema........da li smo zaista trebali da budemo bombardovani? .....hm....podjimo od toga da jesmo.....mislim da je humantarna misija za alabance vise nama pomogla nego njima.....danas se, na zalost, niko ne vise toga ne seca, ali ako bi se vratili u te tmurne godine, cega bi se setili? batina, bede, bogatih vlastodrzaca, rts-ovog dnevnika, dzipova, vojnih rezervista, seselja....ili mozda pravedne slobine borbe za najsvetiji nam deo drzave....nisam ratovao za kosovo, i ne bih to milom ni ucinio, ali ne zbog srbije, vec zbog nepravednosti te borbe, koja nam je bila nametnuta isto kao i ostatku evrope, koji nije zeleo zariste u dvoristu i to taman kad su ugasili sve vatre. ako podjemo od stanovista da mir nema alternative, bombardovanje ja u startu okoncalo jedan sukob koji je pretio da tinja decenijama. ovako se stvar dosta brzo okoncala, i da se razumemo, tu rata vise biti nece. mozemo samo sami sa sobom.

e sad na pocetku texta sam rekao, mozda smo trebali da budemo bombardovani.....a mozda i nismo! uzmimo kao primer da je taj isti nato pomogao srbiji da ugusi unutrasnju pobunu secesionistickih snaga. sta bi onda bilo.....kosovo bi dobilo najjacu autonomiju u evropi ( za kakvu se i dan danas bori katalonija), ekonomski bi moralo da ojaca zbog srba koji bi dole i dalje ziveli, politicki ne bi ni imalo neke preterane veze sa beogradom, i kosovari bi mnogo kvalitetnije ziveli nego sto je to danas slucaj.

ali sta je za srbiju bolje....da albanci na kosovu budu srecni ili da srbija nema slobu?
thebee269 thebee269 20:50 02.06.2009

Re: ...naravno...

ali sta je za srbiju bolje....da albanci na kosovu budu srecni ili da srbija nema slobu?

za srbiju je najbolje da albanci budu srecni i da nema slobu
doriangrey87 doriangrey87 01:31 02.06.2009

Tragedija ili statistika

Oba teksta nisu objektivna, to se odmah vidi. Ili, prikazuju pricu samo jedne strane. Ipak, moram priznati da je prvi tekst mnogo dosledniji i argumentovaniji, gde se lepo, kao sto je i navedeno u lidu, izlazu cinjenice oko uzroka/posledica svega sto se desavalo. Drugi tekst je, uzimajuci u obzir da ga je pisao pisac a ne novinar, mnogo povrsniji i barata sa previse brojeva i podataka koji su samo nabacani i cesto kontradiktorni.

Beca kaze "Tokom jedanaest nedelja sistematski je proterano 1.5 miliona kosovskih Albanaca, od kojih se 855.000 sklonilo u Albaniju, Makedoniju i Crnu Goru." Posto se Kosovo granici samo sa ove tri zemlje, Srbija je "vrsila genocid", a da kazemo da civilnih letova u tom obimu nije bilo, neka neko objasni gde je nestalo ovih ostalih, cirka 650.000 Albanaca sa Kosova?

toma miletic toma miletic 01:35 02.06.2009

Re: Tragedija ili statistika

...pa valjda su ostali na teritoriji kosova...ali su napustili svoje domove.....
doriangrey87 doriangrey87 17:17 02.06.2009

Re: Tragedija ili statistika

Prema podacima UN na Kosovu je 2002. godine, dakle posle dolaska medjunarodnih snaga, bilo app. 1.600.000 Albanaca. To je dakle prirastaj za dve godine, plus doseljavanje novih i sl. I da li zvuci realno da je '99. milion i po (!!!) ljudi, dakle skoro svaki Albanac, napustio svoju kuci i prebegao ili se interneo raselio?? Pa da je to trajalo nedelju dana samo, a ne citavih 70+, gde su bili ti ljudi? To je ljudi koliko ima citav jedan Beograd! A sad voda, hrana, lekovi, transport... kolone... zaista je vise nego nerealno navoditi ovakve podatke.
sinergija92 sinergija92 01:52 02.06.2009

Pamflet...

Kao prvo, uopste ne vidim zasto su ova dva teksta ovde publikovana zajedno, osim cinjenice da ste ih Vi u isto vreme prevodili....moglo je da se zadesi i da drugi tekst govori o magli..isti ucinak bi bio...


Onda je 1991. poslao Armiju na nekoliko sati u Sloveniju, koju je potom „pustio da ode". Usledio je krvavi rat u Hrvatskoj, gde su mesta kao Vukovar i Knin u Krajini postali sinonimi za masovna ubistva, sistematske progone i nepregledne kolone izbeglica. Onda je odlučio da nastavi u Bosni i Hercegovini, gde će mlada Evropa od 1992. do 1995. doživeti svoj do sada najužasniji rat od kraja Hladnog rata. Tamo je glavni grad Sarajevo postao sinonim najduže opsade i osvajanja nekog grada u poslednjim decenijama


Dok se u prvom tekstu moze nazreti analitican pristup i kriticki osvrt na protekle dogadjaje, drugi tekst je neuspesni imitatorski pokusaj....prvo "autor" malo kiti pisaniju nekim kvazi lezhernim detaljima, tipa sta se jelo u restoranu "Vila 91", pa onda malo pokusao da bude "hronicar" dogadjanja, pa politicki i vojni "analiticar", i konacno, napravio papazjaniju od svega....

Ovo me podseca na pisani sastav ucenika drugog razreda osnovne skole.... "raspust sam proveo kod bake i deke, onda je dosla jesen u moj grad, lisce je zuto i ja sam srecan" ....
Ako je ovo pisao knjizevnik, onda je samog sebe potpuno diskvalifikovao, nije mu potreban nijedan nedobronamerni kriticar....

Uostalom, ovo uopste nije vredno cak ni napora koji sam imao dok sam kuckao ovaj komentar, javio sam se samo zbog ove Vase tvrdnje:
...a s druge strane, pisan je iz perspektive žrtve...
nije doticni pisao iz perspektive zrtve, nego ordinarnog manipulatora, ko je zainteresovan, moze pronaci udzbenike (skolovanje placala Srbija!) iz kojih su ucili bedne falsifikate poput onog da su Albanci sagradili manastir Gracanica i slicno.... i tako decenijama
Albanski đaci i studenti nisu smeli da pohađaju svoje škole i univerzitete
laz, laz i samo laz...
Nije vredno polemike, zaista ...postenim i dobronamernim ljudima je sve vec odavno jasno, sve price su ispricane...
baroniknez baroniknez 04:08 02.06.2009

Re: Pamflet...

laz, laz i samo laz...
Nije vredno polemike, zaista ...postenim i dobronamernim ljudima je sve vec odavno jasno, sve price su ispricane...


dzabe, ide sa onom ako laz ponovis sto puta postaje istina - i sto je jos gore ima ovde kod nas ovih koji veruju
Jelena Gall Jelena Gall 06:46 02.06.2009

Re: Pamflet...

Kao prvo, uopste ne vidim zasto su ova dva teksta ovde publikovana zajedno, osim cinjenice da ste ih Vi u isto vreme prevodili

zato što je redakcija SZ publikovala cufaja kao svojevrsni odgovor na prvi tekst. "Nakon teksta Franciske Augštajn, objavljenog 19. maja u SZ, danas istim povodom piše književnik Beća Cufaj."
radojicic92 radojicic92 08:08 02.06.2009

...

Cinična je tvrdnja da je zadatak UÇK bio da provocira Miloševićeve trupe zato da bi one ubile što više Albanaca, da bi se tako izazvala vojna intervencija međunarodne zajednice

pa nek se obrati citiranima

DUGI GORANI
KOSOVO ALBANIAN NEGOTIATOR
Every single Albanian realised that the more civilians die, intervention comes nearer..
VETON SURROI
KOSOVO ALBANIAN POLITICAL LEADER
There is a message that is being sent to the Kosovars - if you want to draw international attention you have to fight for it. That is exactly it. You need to use violence to achieve your goals.
LITTLE
From the remote wooded hillsides of rural Kosovo, they embarked on a strategy to draw the world's most powerful military alliance into their struggle. They began in the villages from which they sprang, a shadowy civilian militia force emerging from - and melting back into - the civilian population that sustained them. They aimed to make the roads that held Kosovo together too dangerous for the Serb forces to control them.
LITTLE
They began to ambush Serb patrols, killing policemen, then disappearing as rapidly as they had struck, an invisible Commando force. Serb casualties mounted. Would the West see them as victims of terrorism, or of legitimate peoples' uprising?
JAMIE RUBIN
US ASST SECRETARY OF STATE
Killing postmen or killing Serb civilians in cold blood - those are terrorist acts that we do believe were wrong and unfortunately that was what the KLA was pursuing at the time.
HASIM THACI
KLA LEADER
Any armed action we undertook would bring retaliation against civilians. We knew we were endangering a great number of civilian lives.
DUGI GORANI
KOSOVO ALBANIAN NEGOTIATOR
The more civilians were killed, the chances of international intervention became bigger, and the KLA of course realised that. There was this foreign diplomat who once told me 'Look unless you pass the quota of five thousand deaths you'll never have anybody permanently present in Kosovo from the foreign diplomacy.


i jos jedan citat Cufaja

Beqë Cufaj: Haradinaj and The Hague! (Koha)
Beqë Cufaj writes in his opinion piece that he is deeply convinced that the invitation
by the Tribunal in The Hague for Haradinaj or a potential indictment against him
would be one of the most serious attacks on KLA and on efforts of the Kosovo people
for freedom.

‘While I’m writing this piece and while I know what the people in Dukagjin feel for
Haradinaj, it is easy to imagine what their reaction on the news from The Hague will
be,’ added Cufaj.



sinergija92 sinergija92 17:13 02.06.2009

Re: Pamflet...

baroniknez
laz, laz i samo laz...
Nije vredno polemike, zaista ...postenim i dobronamernim ljudima je sve vec odavno jasno, sve price su ispricane...


dzabe, ide sa onom ako laz ponovis sto puta postaje istina - i sto je jos gore ima ovde kod nas ovih koji veruju


Naravno, sluze se tom metodom godinama, i moze se reci da su vrlo uspesni...a ovi ovde koji veruju, pa ima raznih razloga, od naivnih, preko neinformisanih, nemarnih, pa sve do placenih...ja sam se ogradio, spomenuo sam postene i dobronamerne. Nema ovde materijala za plodnu diskusiju, u kojoj se moze nesto i nauciti...gola propaganda...
sinergija92 sinergija92 17:31 02.06.2009

Re: Pamflet...

Jelena Gall
Kao prvo, uopste ne vidim zasto su ova dva teksta ovde publikovana zajedno, osim cinjenice da ste ih Vi u isto vreme prevodili

zato što je redakcija SZ publikovala cufaja kao svojevrsni odgovor na prvi tekst. "Nakon teksta Franciske Augštajn, objavljenog 19. maja u SZ, danas istim povodom piše književnik Beća Cufaj."


Svakako da mi je to odmah bilo jasno, govoreci s tehnicke strane, ali sa logicke i sadrzajne, nema elemenata odgovora u drugom tekstu...nego pricanje svoje price...koje god da je pitanje postavljeno, slede isti odgovori...

Ne nameravam da Vam sugerisem o cemu da pisete, ali mi se cini da ste sebi (ne)svesno odredili ulogu poput rasturaca droge...neko je napravio otrovni produkt, a Vi ga distribuisete kroz krvotok jednog srpskog medija, medj' blogopopulaciju... Krajnje nepotrebno!

Kolika je verovatnoca da bi se slicni stavovi, ali iz srpskog ugla, mogli procitati na nekom albanskom blogu??? Nikakva, naravno....


Jelena Gall Jelena Gall 18:10 02.06.2009

Re: Pamflet...

Svakako da mi je to odmah bilo jasno, govoreci s tehnicke strane, ali sa logicke i sadrzajne, nema elemenata odgovora u drugom tekstu...nego pricanje svoje price...koje god da je pitanje postavljeno, slede isti odgovori...

da ne ponavljam, to sam i sama napisala sad već na više mesta ovde.
Ne nameravam da Vam sugerisem o cemu da pisete, ali mi se cini da ste sebi (ne)svesno odredili ulogu poput rasturaca droge...neko je napravio otrovni produkt, a Vi ga distribuisete kroz krvotok jednog srpskog medija, medj' blogopopulaciju... Krajnje nepotrebno!

ne slažem se. informisanost je majka trežnjenja. ko hoće da zna, evo ima priliku da zna i ovo. a pametan hoće da zna i mnogo više. što se mene tiče, imam primedbi i kritika na taj tekst, napisala sam to i gore u postu i u onom podužem komentaru lutherblissetu dole. uzgred, izuzetno se klonim otrovno-krvne metaforike kad su ovakve teme na tapetu. a ako se neko otrovao zato što je pročitao cufajev tekst - pa biće da je proradio mehanizam ključ-u-bravu.
Kolika je verovatnoca da bi se slicni stavovi, ali iz srpskog ugla, mogli procitati na nekom albanskom blogu??? Nikakva, naravno....

pa nemam pojma, iskreno rečeno, što NE znači automatski da si ti u pravu.

P.S: sad vidim, ti na "vi", ja na "ti" - meni je svejedno, al da ne idem sada da ispravljam citav komentar.
radojicic92 radojicic92 19:10 02.06.2009

Re: Pamflet...

Svakako da mi je to odmah bilo jasno, govoreci s tehnicke strane, ali sa logicke i sadrzajne, nema elemenata odgovora u drugom tekstu...nego pricanje svoje price...koje god da je pitanje postavljeno, slede isti odgovori...

Cini se da jeste odgovor i to u najbitnijem delu za Cufaja, odnosno Albance, a to je ovaj

Milicioneri UÇK koristili su brutalne metode: ako je neko selo nastanjeno Albancima odbilo da pomaže njihove nasilne akcije, ubijani su rođaci najstarijeg seljana. Tako je UÇK do 1998. pod svoju kontrolu stavila otprilike trećinu Kosova. Vlast u Beogradu to nije htela da trpi. Za nju su sad svi kosovski Albanci bili potencijalni neprijatelji. Srbi i Albanci su naviknutu miroljubivo-neprijateljsku koegzistenciju pretvorili u građanski rat.

Cufaj odgovor

Cinična je tvrdnja da je zadatak UÇK bio da provocira Miloševićeve trupe zato da bi one ubile što više Albanaca, da bi se tako izazvala vojna intervencija međunarodne zajednice

i zatim Racak koji je bio direktan povod, Ranta itd
a pre toga stavlja sve u siri kontekst i poredi Kosovo sa Bosnom, tako da je citaocima odmah jasno ko je zlocinac, a ko zrtva
i naravno u svemu tome, ne pominjuci ih, oslobadja krivice Haradinaja, Tacija i Cekua kojima ne samo da se ne sudi vec su bili ili jesu premijeri, predsednici sta li vec, nesto otprilike kao kad bi u Srbiji Legija ili Arkan bili premijer

Cufaj ne samo da nije naivan vec je potpuno na liniji koju su Albancima zacrtale PR agencije, a to je “Equate the Serbs with the Nazis” i to u onom maestralnom zavrsetku

Vreme je da na Balkanu, pogotovo među Albancima i Srbima, postane moguć otvoreni govor o tome ko su bile žrtve, a ko počinioci. Tek tada može početi i ozbiljan dijalog koji bi ličio na dijalog Poljske i Nemačke, koji je odveo istorijskom pomirenju susednih naroda.

nema tu nikakvog mira dok se ne kazne zlocini sa obe strane, a to se sudeci po Cufajevom tekstu nece jos dugo desiti


Jelena Gall Jelena Gall 21:35 02.06.2009

Re: Pamflet...

ne shvatam šta ste se uhvatili toliko obojica pitanja da li cufajev tekst jeste ili nije odgovor na tekst augštajn? kakve veze ima, kad je sam povod dovoljna veza? pazi molim te, i on pisao o UCK, ranti, račku - pa šta ste očekivali, da će pisati o pečenju palačinki?
hogubadagri hogubadagri 03:20 02.06.2009

realno

Svako vuce neki svoj interes i Nemica, a posebno Albanac. Uzas za ljude i jedne i druge strane. Da su makar zbog neceg ginuli nego za kretene i narko dilere.
baroniknez baroniknez 04:10 02.06.2009

Bajden

Taj raspad je u najvećoj meri bio podstaknut razuzdavanjem srpskog nacionalizma u Beogradu, gde je komunistički aparatčik Slobodan Milošević svojoj partiji prišio etiketu „socijalistička", a u suštini joj dao nacionalistički program. Ideološka osnova ovog nacionalističkog programa bio je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986. o „statusu Srbije i srpske nacije", čije prvo bojno polje je bilo Kosovo, na kojem je Milošević 1989. faktički ukinuo autonomiju.




na zapadu nista novo

Pogledajte film Grbavica Jasmile Žbanić i videćete kako je više od 30.000 prevashodno muslimanskih, ali i hrvatskih žena i devojaka bilo silovano od strane srpske soldateske pod Miloševićem, Karadžićem i Mladićem.


pih 30 000, sto lepo ne zaokruzi na 100 000

Beća Cufaj živi u Štutgartu i Prištini


a u Pristini Haradinaj, pa ajde ti sada ako smes napisi da je UCK ubijala civile

Vreme je da na Balkanu, pogotovo među Albancima i Srbima, postane moguć otvoreni govor o tome ko su bile žrtve, a ko počinioci.


Haradinaj je bio zrtva, eno covek sedeo u Hagu u pritvoru a bio nevin. i gde je tu pravda? ko ce njemu da vrati ono sto je izgubio sedeci u hagu!?

Cinična je tvrdnja da je zadatak UÇK bio da provocira Miloševićeve trupe zato da bi one ubile što više Albanaca, da bi se tako izazvala vojna intervencija međunarodne zajednice.


UCK je bila zaduzena za odrzavanje mira
niki m niki m 06:28 02.06.2009

Svat dolina

Zapad je pokrenuo bombardovanje Srbije jer je, navodno, Milosevic poceo sa masovnim ubistvima i proterivanjem albanskog stanovnistva na Kosovu. Tako je valjda, koliko me secanje drzi, izgledala zvanicna prica. Pre mesec, mesec i po, Barak Obama je poslao Hilari Klinton u Pakistan da natera tamosnju vladu da preduzme nesto protiv pobunjenih Talibana u dolini Svat. Rezultat je masovna vojna akcija protiv pobunjenika i dva i po miliona raseljenih ljudi koji su pobegili ispred borbi i ratnog haosa u dolini koja se opisuje kao jedno od najlepsih mesta na svetu. Mediji u svetu ne bombarduju svoje gledaoce sa zastrasujucim prizorima uzasa kroz koje prolazi ova ogromna masa naroda ostavljena bez icega i bez ikakve znacajnije pomoci. Nema poziva za obusatavljanja ratnih dejstava, o zaustavljanju pakistanske vojske da ne govorimo.
lutherblisset lutherblisset 07:42 02.06.2009

Re: Svat dolina

Mediji u svetu ne bombarduju svoje gledaoce sa zastrasujucim prizorima uzasa kroz koje prolazi ova ogromna masa naroda ostavljena bez icega i bez ikakve znacajnije pomoci. Nema poziva za obusatavljanja ratnih dejstava, o zaustavljanju pakistanske vojske da ne govorimo.


Pa naravno da ne treba paničiti oko toga. Zašto bi antitotalitarni, prosvećeni svet upozoravao na takve banalnosti, tamo se ipak uvozi demokratija i mir (copyright termina izvoziti mir by Kameron Manter).
cult cult 08:08 02.06.2009

Drugi tekst

je klasičan propagandni tekst.
Rts-ovsko -- htv-ovskog tipa ranih devedesetih.
Jedva sam ga pročitao.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:56 02.06.2009

Re: Drugi tekst

cult
je klasičan propagandni tekst.
Rts-ovsko -- htv-ovskog tipa ranih devedesetih.
Jedva sam ga pročitao.

a prvi ko da je pisala milijana baletić ili ljiljana smajlović.
bolje ljiljana, ona je malo pismenija.
baroniknez baroniknez 00:33 03.06.2009

Re: Drugi tekst

Exitus Letalis
cult
je klasičan propagandni tekst.
Rts-ovsko -- htv-ovskog tipa ranih devedesetih.
Jedva sam ga pročitao.

a prvi ko da je pisala milijana baletić ili ljiljana smajlović.
bolje ljiljana, ona je malo pismenija.


ne, drugi kao da je pisala jedna od te dve!
uostalom valjda je po vasim merilima dovoljno reci da je tekst napisan kao da je to uradila lj smajlovic i mi svi moramo da poverujemo

odvratno
lutherblisset lutherblisset 00:35 03.06.2009

Re: Drugi tekst

Exitus Letalis

a prvi ko da je pisala milijana baletić ili ljiljana smajlović.bolje ljiljana, ona je malo pismenija.


Kuku lele. Pa šta da se radi? Situacija je zaista alarmantna, destruktivni elementi zločinačkih devedesetih su i na nemačkom tlu. Ne valja se šaliti sa takvim problemima...
lutherblisset lutherblisset 08:27 02.06.2009

...

Ne znam na koji način je gospodin Cufaj pobio tvrdnje iz prvog teksta, pošto u njegovom tekstu svega ima osim argumenata.

Prvom tekstu bi se teško šta moglo dodati. Na veoma lep način opisuje savremenu ideološku bajku ljudskih prava, taj uspavani svet mekog (naravno, kada se ne odluči na tomahavk rakete i uvoz demokratije) demokratskog totalitarizma. Nemačka je, što se toga tiče, posebno simptomatičan slučaj. Nekadašnji ljuti anarho borci protiv trulog kapitalizma postepeno postadoše glavni promoteri imperijalističkih ofanziva humanitarnih jastrebova.

Tekst gospodina Cufaja se, osim po nepodnošljivoj dozi patetike, odlikuje i sasvim uobičajenim sindromom na ovim prostorima, normalizacijom i naturalizacijom tranzicijske stvarnosti. Gospodin Cufaj nas u priču uvodi patetičnim opisom neke birokratske proslave, da bi nas već u sledećem trenutku ošamario podacima koje smo znali i bez njegove intervencije. Naravno da niko normalan ne poriče da su se zločini nad albanskim stanovništvom dešavali, ali ovakvo pojednostavljivanje situacije (liberalima, kao istinskim dijalektičkim materijalistima, uvek drago) i glorifikovanje nove oligarhijsko-birokratsko-poslovne kosovske elite je više nego neukusno. Osim toga, ono što meni užasno smeta je nacionalistička perspektiva. Gospodin Cufaj se poziva na klasične desničarske argumente (srpske izbeglice kradu albanskom narodu posao, itd.). Verujem da je danas kudikamo zadovoljniji, ipak albanske i belosvetske gazde eksploatišu albansku sirotinju. U slučaju nezadovoljstva gladne albanske sirotinje, gospodin Cufaj je verovatno spreman da potegne meta-narativ o demokratiji, ljudskim pravima, i naravno, blaženstvu državog uređenja. Molim lepo, nisam celog života bio protiv srpskih desničara da bih se danas divio albanskim. Tu šolju čaja ću prepustiti Drugoj Srbiji, s obzirom da mnogi imaju iskustva na desnom spektru.

U svakom slučaju, hvala vam zbog prevoda ovih tekstova.
Jelena Gall Jelena Gall 10:01 02.06.2009

Re: ...

lutherblisset,

ja bih, ako je moguće, izbacila iz ove priče digresije o drugoj srbiji i liberalima - ova dva teksta su objavljena u nemačkim novinama, pa ako pričamo o tome koji tekst kome treba, onda eventualno ima smisla razmisliti o tome zašto se SZ odlučio da objavi oba. mislim da nije na odmet krenuti tim tragom, naravno ne zato da bismo kao prozreli nekakve namere odnosno motive SZ-a, nego da bismo bolje razumeli šta nam to govore sami tekstovi.

tekst gospođe augštajn ne štedi nikoga. u meri u kojoj je taj tekst priča o srbiji i kosovu, miloševiću i UCK, on je maksimalno racionalan i potencijalno veoma polemičan (vidi deo o heleni ranti). ipak, ne treba izgubiti iz vida da je rat na kosovu tu deo šireg konteksta koji na jednom mestu prestaje da ima ikakve veze s nama, tamo gde eksplicitna kritika nemačke politike prelazi u implicitnu kritiku politike USA.

ako cufajev tekst vidimo kao neku vrstu odgovora na njen tekst (možda je u pitanju samo redakcijska sugestija), onda je njegova svrha vraćanje temi, ratu na kosovu, i ostajanje pri toj temi. da, slažem se, njegov tekst je patetičan, a svest o patetičnosti je posebno jaka nakon čitanja prvog teksta. sem toga, taj tekst nam ponovo skrozira onaj deo priče koji MI napamet znamo (no, ne zaboraviti, tekst nije pisan za NAS, nego za nemačke čitaoce) - sve ono o raspadu jugoslavije i miloševićevoj ulozi u tome - i završava taj deo uzvikom "kakva zabluda!" i nazivanjem miloševića "tigrom" itd. s druge strane imamo opis stanja na kosovu od 1998. do danas i vidimo da se taj opis u ponečemu razlikuje od onoga što nam je ponudila gospođa augštajn (vidi npr. opet deo o heleni ranti). koliko je verodostojnosti u tome? evo su gore komentatori već ispikali ponešto što jeste ili može da bude predmet debate.

upitala sam se ipak u jednom trenutku kakav govor očekujemo od žrtvi. nepatetičan? evo, izbrisaću kompletan kontekst i podsetiti na bombardovanje iz naše perspektive, znači perspektive žrtve (ne ubrajam se u one koji su se tome radovali). hajde da vidim taj naš nepatetičan govor o tome. kad tako postavim stvari, cufajeva perspektiva mi postaje bliža.

"Molim lepo, nisam celog života bio protiv srpskih desničara da bih se danas divio albanskim." - da, ovo je veliki problem. opet sa distance govoreći: kosovska država je tek godinu dana stara, dobrim delom i nepriznata, zar već sada očekivati od kosovskih albanaca da lustriraju? ili da u nekim zapadnim novinama pišu istinski kritične tekstove o kosovskoj vlasti? nikakve paralele tu više ne piju vodu, za to je jednostavno suviše rano.

a koliko je rano shvatila sam po poslednjoj rečenici njegovog teksta. dobrosusedski dijalog poljske i nemačke? ne, nego koegzistencija u okviru EU i ogromno breme istorije, nesaglediv resantiman. u trenutku kada je odnos te dve države uzeo za uzor, cufaj je odjednom i sam postigao distancu čiji neminovni sastojak je, po svemu sudeći, upravo naivnost (koju u jednom trenutku spočitava neupućenima u razvoj događaja kod nas) i manje ili veće nepoznavanje stanja na terenu. i tu svako vuče na svoju stranu onoliko koliko to situacija dopušta, iako je od drugog svetskog rata prošlo pola veka.

naravno, cufajevom tekstu nedostaje makar mrva samokritičnosti (najmanja mrva kritike UCK, recimo). to bi olakšalo dijalog koji i sam autor želi. ali, žrtve i pobednike ne odlikuje ta osobina sve dok se rane ne zaleče ili pobeda ne osigura u potpunosti. zato je iz njegovog teksta teško zaista iščitati dobru volju za istinskim dijalogom sa srbima. uopšte nije isključeno da ona postoji. samo ne dopire, jer su rane sveže.
Goran Vučković Goran Vučković 10:57 02.06.2009

Re: ...

a koliko je rano shvatila sam po poslednjoj rečenici njegovog teksta. dobrosusedski dijalog poljske i nemačke? ne, nego koegzistencija u okviru EU i ogromno breme istorije, nesaglediv resantiman. u trenutku kada je odnos te dve države uzeo za uzor, cufaj je odjednom i sam postigao distancu čiji neminovni sastojak je, po svemu sudeći, upravo naivnost (koju u jednom trenutku spočitava neupućenima u razvoj događaja kod nas) i manje ili veće nepoznavanje stanja na terenu. i tu svako vuče na svoju stranu onoliko koliko to situacija dopušta, iako je od drugog svetskog rata prošlo pola veka.

Ok, to se može shvatiti i kao naivnost. Meni se, opet, čini da je taj deo njegovog teksta bio najmanje naivan, kad se radi o odnosu Cufaja prema nemačkoj čitalačkoj publici. To je ono što sam nazvao "hrabrost" ispod.
lutherblisset lutherblisset 20:05 02.06.2009

Re: ...


ako cufajev tekst vidimo kao neku vrstu odgovora na njen tekst (možda je u pitanju samo redakcijska sugestija), onda je njegova svrha vraćanje temi, ratu na kosovu, i ostajanje pri toj temi


Naravno da tema treba ostati kosovska tragedija, ali upravo je to razlog za širi pogled. Kosovsku, a uostalom i celu jugoslovensku, tragediju ne možemo posmatrati samo kao lokalni incident ili erupciju balkanskog primitivizma. Kultur-rasisti prihvataju ovakvu vizuru, ali ona nije dostojna jednog intelektualca. Isti taj progresivni zapadni svet je deset godina itekako bio upoznat sa stvarima na terenu, rovario zajedno sa nacionalističkim liderima svih naroda i narodnosti, neke proglašavao za garante mira i stabilnosti, da bi odjedanput postao svestan diktature i totalitarizma pojedinih. Previše naivno, čak i za malu decu. U tome je i vrednost teksta gospođe Augštajn, ona prosto predočava da nije moguće eskalacije nasilja u svetu posmatrati kao kulturnu zaostalost sa kojom Zapad nikakve veze nema (zato je i izvanredna ona paralelala sa američkim pomaganjem islamističkim pokretima od kojih danas strahuju). Gospodin Cufaj partikularizuje priču, svodi je na birokratske proslave i statistiku, pritom se ne trudeći da pronikne u političku bit sukoba (čak navodi da mu to i nije namera, a da su svi ostali koji potenciraju da su događanja 99. bila nečasna politička igra obični cinici). Zaglibljen u svom malom svetu izgradnje kosovskih demokratskih institucija, istovremeno nesvestan današnje getoizacije kosovskih Srba i siromaštva albanskog stanovništava, on smatra da je Kosovo na pravom putu ka liberal-demokratskom raju. Ne ulazeći u motive ovakvog optimizma, mora se priznati da je takav optimizam preteran. Ukoliko je današnja kosovska vrhuška garant demokratije i prosperiteta, onda je ne znam šta nije demokratija i prosperitet. Cufaj je itekako svestan prigovora ovakvom statusu quo, pa zato svaku potencijalnu širu kritiku proglašava prevaziđenom teorijom zavere. On jednostavno kosovsku prošlost proglašava paklom, a sadašnjost kucanjem na vrata raja. Ovo je intelektualno beščašće prvog stepena.

da, ovo je veliki problem. opet sa distance govoreći: kosovska država je tek godinu dana stara, dobrim delom i nepriznata, zar već sada očekivati od kosovskih albanaca da lustriraju? ili da u nekim zapadnim novinama pišu istinski kritične tekstove o kosovskoj vlasti? nikakve paralele tu više ne piju vodu, za to je jednostavno suviše rano.


A zašto da ne pišu? Upravo je to način da se predoči da stvari nisu baš crno-bele (nego sive). Pa nisu valjda intelektualci u službi real-politike, pa da kalkulišu tim stvarima. Meni ne smeta ni kada se sadašnje stanje glorifikuje, ali onda to nije nikakva kritika, već himna. Pa valjda je to jedna od osnovnih tekovina slobodnog sveta i demokratije, da se ne ćuti pred nepravdom. Da parafraziram Borisa Budena: onaj ko misli nema milosti.
dragan17 dragan17 09:29 02.06.2009

5+

za post.

Zanimljivo je videti oba teksta jedan pored (ili ispod) drugog. Naravno, srcu mi je drazi prvi :) ali ni albanskog autora ne treba osudjivati. Da je srpski pisac u prilici da pise o patnji srpskog naroda verovatno bi tekst izgledao slicno ili mozda jos gore.

Mada postoji jedna bitna razlika, prvi tekst vise govori o ucescu stranih trupa, o pripremi za bombardovanje, pravim i onim prezentovanim uzrocima, o opravdanosti ili ne, pricama kojima su se sluzili njihovi politicari da bi opravdali sve sto ce se desiti, nekako posmatra Kosovo iz Nemacke, dok drugi tekst u Nemacku salje sa Kosova opravdanje bombardovanja, koliko je bilo zrtava terora, koliko zena silovanih, deca nisu mogla u skolu, 1.5 mill raseljenih... I koliko god je sve to preuvelicano, dovoljno mi je da pomislim da su svoje radno vreme pre i za vreme bombardovanja dole provodili ulemek i njegovi saborci pa da razumem ozlojedjenost pa i mrznju Albanaca. Ne tako davno i sam sam bio ozlojedjen, pa nekad i mrzeo ovu zemlju zbog istih. Bas zato i ne osecam tekst albanskog autora kao kritiku protiv mog naroda.


Jelena Gall Jelena Gall 10:17 02.06.2009

Re: 5+

I koliko god je sve to preuvelicano, dovoljno mi je da pomislim da su svoje radno vreme pre i za vreme bombardovanja dole provodili ulemek i njegovi saborci pa da razumem ozlojedjenost pa i mrznju Albanaca.

DA.
dunja73 dunja73 11:12 02.06.2009

Re: 5+

Zanimljivo je videti oba teksta jedan pored (ili ispod) drugog. Naravno, srcu mi je drazi prvi :) ali ni albanskog autora ne treba osudjivati

kako ne treba , jel on "pero pise srcem" ili je novinar koji treba
da je van "izvan" i da gleda bez emocija i da pise objektivno ?
Meni smeta sto na spomen "ovoga svega" nije
ubacen i treci tekst nekog srpskog novinara
tek onda da ( kad primera radi neko iz Australije cita) da moze da iskonstruise
i predstavi sebi "sliku"
ovakvih tekstova i jednih i drugih sam se i naslusala i nacitala ,nemci su poceli
"opustili" malo u poslednje vreme
secam se ja sve sta i kako se pisalo pre dvehiljadite
I kad Miladin udari tamo dje udari , promeni se automatski i misljenje
javnog mnjenja ..al ko h...javno mnjenje...
dragan17 dragan17 11:55 02.06.2009

Re: 5+

dunja73

kako ne treba , jel on "pero pise srcem" ili je novinar koji treba
da je van "izvan" i da gleda bez emocija i da pise objektivno ?

Ako sam ja dobro razumeo autor drugog teksta i nije novinar vec pisac (oprostite na nepoznavanju novih/starih balkanskih pisaca/spisatelja). A i da je novinar, to nikako ne garantuje objektivnost, bar mi u Srbiji to znamo.

dunja73

Meni smeta sto na spomen "ovoga svega" nije
ubacen i treci tekst nekog srpskog novinara
tek onda da ( kad primera radi neko iz Australije cita) da moze da iskonstruise
i predstavi sebi "sliku"
ovakvih tekstova i jednih i drugih sam se i naslusala i nacitala ,nemci su poceli
"opustili" malo u poslednje vreme
secam se ja sve sta i kako se pisalo pre dvehiljadite
I kad Miladin udari tamo dje udari , promeni se automatski i misljenje
javnog mnjenja ..al ko h...javno mnjenje...

Mislim da je prvi tekst sasvim dovoljan za predstavljanje slike koja odgovara Srbinu iz Australije (Pozdrav "FK Beli Orlovi" Kanbera)
ali i poenta, bar kako sam je ja shvatio jeste razlika u stavovima iznesenim u tekstovima, pri cemu nijedan nije iz Srbije. Ja sam licno jako zadovoljan sa razlikom koja se primecuje. Tekst iz Srbije koji bih ja voleo da vidim jeste (a da ne bude iz NVO, posto te tekstove ne citam) tekst koji bi pisao o zlocinima JSO na Kosovu ili o zlocinima Skorpiona, a da to ne bude u sklopu izvestaja sa sudjenja.
Jasna distanca od te bagre, to meni treba, i zbog sebe (ja ni u kafanu ne ulazim gde znam da takvi idu), a i zbog ovakvih tekstova iz pozicije zrtve. Sve dok se ne distanciramo od zlocinaca, zrtve ce upirati prstom u sve nas. A to niti je dobro niti je istinito.
dunja73 dunja73 14:13 02.06.2009

Re: 5+

koja odgovara Srbinu iz Australije (Pozdrav "FK Beli Orlovi" Kanbera)

Ko je spomenuo Srbe iz Australije?

Prvi tekst je "rupa na saksiji" a i logicno je jer idu Evro izbori .

Jelena Gall Jelena Gall 17:09 02.06.2009

Re: 5+

dunja73
kako ne treba , jel on "pero pise srcem" ili je novinar koji treba
da je van "izvan" i da gleda bez emocija i da pise objektivno ?
Meni smeta sto na spomen "ovoga svega" nije
ubacen i treci tekst nekog srpskog novinara
tek onda da ( kad primera radi neko iz Australije cita) da moze da iskonstruise
i predstavi sebi "sliku"

nije novinar, nego je albanski pisac sa kosova koji živi u nemačkoj. ovo je autorski tekst (ono što se obično označava kao komentar) a ne novinarski izveštaj, cufaj povremeno piše za nemačku štampu o kosovu ili povodom kosova, a inače je romanopisac.
što se tiče željenog trećeg teksta koji bi napisao neki srpski autor - to je u ovom konkretnom slucaju stvar odluke SZ. ako ga bude, prevešću, naravno.

dragan17
Jasna distanca od te bagre, to meni treba, i zbog sebe (ja ni u kafanu ne ulazim gde znam da takvi idu), a i zbog ovakvih tekstova iz pozicije zrtve. Sve dok se ne distanciramo od zlocinaca, zrtve ce upirati prstom u sve nas. A to niti je dobro niti je istinito.

i opet samo: DA.

dunja73
Ko je spomenuo Srbe iz Australije?

pa dragan. ti si pomenula australiju, a on nadovezao primerom srbina iz australije.
dragan17 dragan17 07:33 03.06.2009

Re: 5+

dunja73
koja odgovara Srbinu iz Australije (Pozdrav "FK Beli Orlovi" Kanbera)

Ko je spomenuo Srbe iz Australije?


sta imas protiv Srba iz Australije?
Racunao sam da ako tekst odgovara nasem coveku u Australiji bice dobro da ga tako shvati i prosecan Australijanac koji je za Srbiju cuo.... nikad. Jos sam i pozdravio rodbinu a ti tako, da ih ne spominjem. :)

dunja73

Prvi tekst je "rupa na saksiji" a i logicno je jer idu Evro izbori .


E pa sad je sve jasno, sto odmah ne objasni tako. Ako ovaj tekst ne napravi rsum na Evro izborima, nijedan nece. Za koga li radi ova Jelena Gall kad nam potura ovu Evro izbornu propagandu?! (PA ZA PESCANIK!!! )
Goran Vučković Goran Vučković 09:43 02.06.2009

Hrabrost je...

... kad se nekome p*s*r*š ispred vrata, pa zvoniš i tražiš toalet papir.

Franciska Augštajn je napisala tekst u kome posmatra koliko su Nemački političari morali da iskrivljuju istinu da bi pripremili javno mnenje za vojnu intervenciju, prikazujući kompleksnost situacije i žalosno tekuće stanje Kosova, izazvano, između ostalog i rušenjem koje je "humanitarna intervencija" izazvala. A javlja se Beća Cufaj da njoj i čitaocima kaže "veruj meni, a ne svojim lažljivim očima".

Pa još na kraju kaže:
Tek tada može početi i ozbiljan dijalog koji bi ličio na dijalog Poljske i Nemačke, koji je odveo istorijskom pomirenju susednih naroda.

Fin neki gost. Ali nesumnjivo dobro integrisan
mariopan mariopan 11:26 02.06.2009

Re: Hrabrost je...

Dok se u prvom tekstu, kao uzgred, ipak kaze da su se debelo sluzili lazima u drugom tekstu se te lazi i dalje koriste kao gola cinjenica.
Recimo da deca Albanaca nisu smela da pohadjaju skole...smesno, da li pri tome misli na ono jednonacionalno trovenje dece kada su samo albanska deca dozivela "trovanje" dok drugoj deci nije bilo nista? Ne pominje da su svoju decu silom izvukli iz skola ( koje su mogli na maternjem jeziku da pohadjaju sve do fakulteta) da bi ih zloupotrebili u buducem ratu i da bi ovako nesto danas mogli da napisu kao "istinu"?
Moja dokumenta su pisana prvo na Albanskom pa tek onda na Srpskom jeziku i sva ostala obavestenja, sudske presude, pozivi na glasanje i slicno, kao da zivimo u Albaniji......... .toliko o njihovim ugrozenim pravima. Toga se uvazeni pisac ne seca?
Zasto u tekstu UCK ne pominju kao terorirsticku? Samo upotreba reci "oslobodilacjka" amnestira teroriste od zlocina. I toga u svim ovim tekstovima ima toliko da se neka "objektivnost" jos ne nazire.
Goran Vučković Goran Vučković 11:44 02.06.2009

Re: Hrabrost je...

Moj komentar se odnosi na hrabrost Cufaja da protivureči stvarima koje su, pretpostavljam (Lektorka verovatno bolje zna to od mene) postale opšte mesto (poput Šarpingovog laganja) i da onda na kraju svoj poziv za "dijalog u kome se obeležavaju krivci i žrtve" začini nemačkom neuralgičnom tačkom - odnosom prema Poljskoj.

Treba biti ekstremno bezobrazan (domaćica bi rekla: naivan) da se ovakva stvar upakuje u tekst koji je odgovor na onaj prethodni. Da sam Nemac, mislim da bi mi Cufajev tekst bio poprilično uvredljiv - pokušaj podlaca da me (opet) uvuče u njihove prljave balkanske ratove, preko mojih trauma iz detinjstva.
Covek u belom Covek u belom 14:58 02.06.2009

Re: Hrabrost je...

Goran Vučković
... kad se nekome p*s*r*š ispred vrata, pa zvoniš i tražiš toalet papir.

Fin neki gost. Ali nesumnjivo dobro integrisan
Ko sto je bio integrisan u SFRJ. Rekao bih da je to poprilicno sistemska odlika, bez obzira sto ce sad da skoce na mene ovi iz bolje i lepse Srbije. A eto bas se tu kod Lektorke u komsiluku moze videti ta odlika fantasticne integracije...
Jelena Gall Jelena Gall 17:34 02.06.2009

Re: Hrabrost je...

Treba biti ekstremno bezobrazan (domaćica bi rekla: naivan) da se ovakva stvar upakuje u tekst koji je odgovor na onaj prethodni. Da sam Nemac, mislim da bi mi Cufajev tekst bio poprilično uvredljiv - pokušaj podlaca da me (opet) uvuče u njihove prljave balkanske ratove, preko mojih trauma iz detinjstva.

prvo, kažem da ne znam da li je to zaista odgovor, u samom tekstu ja ne nalazim trag bilo kakvog repliciranja prethodnom tekstu, biće da su oboje samo pisali na istu temu.

drugo, ne znam ni da li jeste ili nije naivan, ni koliko je upućen u nemačko-poljske odnose, ni da li možda prati samo nemačku štampu, pa ne bih tako olako uzimala u usta reč "bezobrazan". razumeš, prosto ne znam.

treće, da sam nemica... itd. al pošto nisam, moram da primetim dve stvari koje smatram daleko zanimljivijim od stavljanja cufaja na stub srama: zamisli samo koliko smo mi i kosovski albanci daleko od takvog jednog odnosa kakav imaju nemci i poljaci (dakle, komplikovanog, ali ipak sigurno boljeg od ovog našeg). i s druge strane, upravo u poređenju poražava svest o ogromnom vremenu neophodnom da makar upristoji bivše zaraćene strane.

mislim da ćemo se ti i ja složiti oko osnovnog (a to je ono što gore govori dragan17) - pravi put bi bio obostrano priznanje počinjenih zločina. i to ne u smislu "pokloni se i izdeklamuj", nego vrlo konkretno, od napada do napada, od žrtve do žrtve... a koliko je to verovatno i moguće - pa, proceni sam.
maksa83 maksa83 21:25 02.06.2009

Re: Hrabrost je...

pravi put bi bio obostrano priznanje počinjenih zločina. i to ne u smislu "pokloni se i izdeklamuj", nego vrlo konkretno, od napada do napada, od žrtve do žrtve... a koliko je to verovatno i moguće - pa, proceni sam.

Ako, kako kaže Nataša Kandić - "Haški sud nije dorastao slučaju Haradinaj", kako tek onda mi ovako pristrasni i subjektivni to da izvedemo?
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:05 02.06.2009

Re: Hrabrost je...

Beća Cufaj da njoj i čitaocima kaže "veruj meni, a ne svojim lažljivim očima".

dadadada,
veruj miri marković a ne masovnim grobnicama po srbiji.
ono tamo u batajnici na policijskom terenu oko hiljdu ljudi.
mira kaže to iz ww2.
i onaj fetus i ww2.
da ne bi ww2 bila bi to neka fina odrasla osoba od svojih 60 i kusur godina.
u penziji.
Goran Vučković Goran Vučković 23:28 02.06.2009

Re: Hrabrost je...

dadadada,
veruj miri marković a ne masovnim grobnicama po srbiji.
ono tamo u batajnici na policijskom terenu oko hiljdu ljudi.
mira kaže to iz ww2.
i onaj fetus i ww2.
da ne bi ww2 bila bi to neka fina odrasla osoba od svojih 60 i kusur godina.
u penziji.

Jasna, moram da priznam da ne razumem šta ste hteli da kažete. Ako je poenta bila da podržite Cufaja - moram da priznam da sam ja mislio da vi takve ljude prezirete, nezavisno od nacionalnosti.

Uzgred, fetuse je pominjao Šarping (ne vidim da ih igde pominje Cufaj), konkretno:
Nemački ministar spoljnih poslova Joška Fišer pričao je o „novom Aušvicu" na Kosovu. Ministar odbrane Rudolf Šarping je govorio o koncentracionim logorima i kolportirao horor-priče o zločinima koje Srbi čine nad Albancima: „Nakon što ubiju trudnicu, oni joj raspore stomak i onda peku fetuse na roštilju.

Pošto znam da ste dobro informisani o ovoj temi - da li hoćete da kažete da je neko stvarno vadio fetuse iz trudnica i pekao na roštilju? Bio bih vam zahvalan za detalje ili link (ako su transkripti iz haškog tribunala ili nešto slično).
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:52 02.06.2009

Re: Hrabrost je...

Pošto znam da ste dobro informisani o ovoj temi - da li hoćete da kažete da je neko stvarno vadio fetuse iz trudnica i pekao na roštilju?

ne, to nisam rekla.
ali da, u masovnoj grobnici u batajnici gde su pronađeni leševi oko hiljadu albanaca, bio je i fetus.
ali tada je mira marković rekla da su to leševi iz ww2 rata.

inče, znam jednog drugog albanskog pisca, ne bih mu bez dozvole pominjala ime
koji je preživeo srpsku policiju tako što je bio 7 dana u septičkoj jami, bez hrane i vode, naravno,
i punih pluća otrovnih gasova.
to je bilo malo bolje od smrti.
ne znam iz kog ugla treba da piše taj književnik.

ovo sam pročitala o šarpingovoj izjavi i smatram je skandaloznom. ali se nisam ni na koji način na nju
nadovezala.

međutim, nije da nije bilo grozota. nadam se da znaš.
nije na odmet da se citira perica vučinić, koji je slobodnoj evropi u noćnim razgovorima kod branke
mihajlović govorio o grozotama u logorima omarska i manjača, rekaviši da mu slušaoci ne bi poverovali kada bi ispričao šta je video. na insistiranje novinarke ipak je rekao: "pa, mislim na spaljene leševe, mislim na pojedine delove tela, koji vise u pušnici za sušenje mesa i slično. zaista mislim da je ovo dovoljno gadno da ne bismo išli dalje."
vučko, ovo je citat.
ima na radiju da se čuje a ima i transkript da se pročita.
kakav gebels, perica vučinić, naš novinar.
nažalost, umro je 2005.

p.s. ne podržavam ni qufaja ni ovu drugu što je velikoj većini milo da čuje.
ne podržavam ni ovakvu vrstu konfronta.
ona vs. on.
rekacije poznate unapred.
zato se isključujem sa ove teme.
baroniknez baroniknez 00:37 03.06.2009

Re: Hrabrost je...

ne podržavam ni qufaja ni ovu drugu što je velikoj većini milo da čuje.


a ja bih bas voleo da cujem sta vam to smeta kod qufaja?
Goran Vučković Goran Vučković 01:04 03.06.2009

Re: Hrabrost je...

ali da, u masovnoj grobnici u batajnici gde su pronađeni leševi oko hiljadu albanaca, bio je i fetus.
ali tada je mira marković rekla da su to leševi iz ww2 rata.

Ok sad već zvuči logičnije, izvinite - pošto se ne sećam te izjave Mire Marković - pa sam se izgubio potpuno šta hoćete da kažete sa ovim.
inče, znam jednog drugog albanskog pisca, ne bih mu bez dozvole pominjala ime
koji je preživeo srpsku policiju tako što je bio 7 dana u septičkoj jami, bez hrane i vode, naravno,
i punih pluća otrovnih gasova.
to je bilo malo bolje od smrti.
ne znam iz kog ugla treba da piše taj književnik.

Čini mi se da je Mirjana Marković bolje poređenje za ovoga što živi u Štutgartu, nego taj vaš poznanik. Ovaj izgleda kao tipičan "nacionalni radnik", sudeći bar po epskom stilu pisanja i spinu (da ne pominjemo hvalisanje prisustvom na diplomatskim prijemima). Ako mislite da takvi mogu ovakvim svojim akcijama da rešavaju naše probleme, onda smo u popriličnom nesporazumu. Meni se čini da su takvi debelo potpomogli da do problema koje imamo i dođe. Strana na kojoj se nalaze je irelevantna.
loader loader 11:38 02.06.2009

Malicioznost u ruhu ljudskosti

Prošlo je dovoljno vremena da može da se načini izvesna distanca u odnosu na navedene događaje.

U prvom tekstu ima solidnih pokušaja da se sa pozicije distance i objektivnosti kaže poneka reč. Poneko će zameriti da nije baš idealno izbalansiran, ali i najsitničaviji će morati da priznaju da je svakako nenavijački.

Ovaj drugi tekst je već nešto drugo. Beca, albanski intelektualac, kako ga neki ovde nazivaju, nije rekao ništa - ni novo, ni intelektualno. Ništa novo, jer je samo ponovio delove iz ondašnje (a delom i današnje) propagande Miloševićevih partnera u igri uništavanja normalnog života na ovim prostorima. I ništa intelektualno, jer intelektualac bi morao da pomene ljudske žrtve, sa obe strane, a ne samo žrtve jedne nacije, jedne strane, njegove strane (i to još preuveličano). Neko gore reče zastrašujuću neistinu da su pisci valjda osetljiviji od drugih ljudi, pa...! Em se osetljivost ljudi ne može deliti na takav način, em se ovde ne radi o osetljivosti, već o sračunatoj marketinškoj pomoći "najmlađoj republici u Evropi", to jest, svojoj bratiji. Intelektualac ni reči nije rekao o ljudskim pravima! Hajde da ga ne zovemo intelektualac, već "ovaj Albanac-nacionalista". Kad postane intelektualac, zvaćemo ga intelektualcem. Jel može tako?

Ovakav pristup "istini" samo raspaljuje pojavu novih-starih nacionalističkih i demagoških struktura u samoj Srbiji. Za njih su ovako "izbalansirana" pisanja odličan povod da stupe u odbranu onog drugog, neizrečenog dela istine, i rado će nastaviti da budu advokati svega što je "pravo srpsko", a posebno srpskog stanovništva na Kosovu koje se nalazi u zastrašujućoj poziciji. Naravno, svaka reč takvih struktura sa srpske strane odlično je opravdanje za slične strukture sa albanske strane, koja će svoje poteze pravdati potrebom da se zaštiti od i dalje postojećih antialbanskih struktura u Beogradu.

Opet moram da ponovim ono s početka - prošlo je deset godina! Dovoljno da se više ne govori psihologijom "vatre iz rovova", već psihologijom racionalnosti i kakvog-takvog pomirenja. Sa tog aspekta se može tvrditi da su ovi tekstovi, posebno ovaj drugi, "intelektualčev", totalno anahroni i pesimistični.

I albanska, i srpska strana su doživeli dovoljno nedaća. Ovdašnjim ljudima - i sa jedne, i sa druge strane - treba dati nadu u perspektivu.

mariopan mariopan 11:58 02.06.2009

Re: Malicioznost u ruhu ljudskosti

Moram da kazem da me i danas, kao i onda kada se desilo, ova slika Joske Fisera odusevljava, ruka se pozlatila onom strelcu
Jelena Gall Jelena Gall 17:50 02.06.2009

Re: Malicioznost u ruhu ljudskosti

Ovakav pristup "istini" samo raspaljuje pojavu novih-starih nacionalističkih i demagoških struktura u samoj Srbiji. Za njih su ovako "izbalansirana" pisanja odličan povod da stupe u odbranu onog drugog, neizrečenog dela istine, i rado će nastaviti da budu advokati svega što je "pravo srpsko", a posebno srpskog stanovništva na Kosovu koje se nalazi u zastrašujućoj poziciji. Naravno, svaka reč takvih struktura sa srpske strane odlično je opravdanje za slične strukture sa albanske strane, koja će svoje poteze pravdati potrebom da se zaštiti od i dalje postojećih antialbanskih struktura u Beogradu.

tačno, žalosna istina. vidi se i na ovom blogu koliko je ovakvo pisanje kontraproduktivno, pogotovo ako se ozbiljno shvati piščeva želja da albanci i srbi otpočnu normalan dijalog. no, dokle god postoje "samo naše žrtve" i "samo vaši krivci", dokle god se sopstveni udeo marginalizuje ili čak negira, ništa od dijaloga.

međutim, postoji svetla tačka u tom naoko-lavirintu: to su oni (malobrojniji i obično malo tiši) koji već uveliko razgovaraju, ili su čak uvek i umeli da razgovaraju uprkos paklu rata i slepilu nacionalizma. nažalost, to su uglavnom ljudi bez bitnijeg političkog uticaja.
Ovdašnjim ljudima - i sa jedne, i sa druge strane - treba dati nadu u perspektivu.

da, a za to treba imati i političare sposobne za konstruktivni dijalog. a već kad za to nisu sposobni, bilo bi tako lepo da se malo više potrude oko te evrope, onda bi drugi (iako metodom pritiska, odnosno po principu nužnosti) odradili taj svim "nacionalno osvešćenima" tako mrzak deo posla umesto njih.
cult cult 21:21 02.06.2009

Re: Malicioznost u ruhu ljudskosti

Veruj mi da mi ne pada na pamet da negiram "naše" zločine.
Užasno me je sramota što je kamion pun mrtvih tela nevinih ljudi vadjen iz naših reka, što su u dvorištu naše policije iskopavane tajne grobnice i što su takve stvari postale deo naše istorije.
Onako, ljudski, užasno me je sramota. I žao mi je.

Ipak, sa ovim "piscem" ne bih bio spreman da vodim dijalog.
I uopšte ne mogu da verujem da misliš da "pisac" iskreno jeste za dijalog.
To je samo crtica u tekstu dodata, onako, u cilju propagande.
Eto, mi žrtve, a pružamo vam ruku.

I jezivo me iritira to pominjanje nas u Nemačka-Poljska kontekstu.
Mislim, neću da budem Švabo.
baroniknez baroniknez 21:25 02.06.2009

Re: Malicioznost u ruhu ljudskosti

I jezivo me iritira to pominjanje nas u Nemačka-Poljska kontekstu.
Mislim, neću da budem Švabo.


u nedostatku argumenata poziva se na istorijske uloge.

neces biti Nemac ako ne zelis da budes Nemac. ziveti normalno i ignorisati takve zahteve i the ende!
loader loader 23:45 02.06.2009

Re: Malicioznost u ruhu ljudskosti

Treba odvojiti zla dela, čija god da su, i koliko god da ih je bilo, što istovremeno isključuje i ono stalno traženje "reciprociteta" krivice. To je najlakši način da se prepucavanje zameni razgovorom. Mi se odričemo zla koje je činjeno "u ime svih nas" i "za naše dobro". Kad bi to obe strane rekle, mnogo lakše bi se selo za sto. Treba da se prestane sa govorenjem o smrti. Treba govoriti o životu.
lutherblisset lutherblisset 01:20 03.06.2009

Re: Malicioznost u ruhu ljudskosti

Treba odvojiti zla dela, čija god da su, i koliko god da ih je bilo, što istovremeno isključuje i ono stalno traženje "reciprociteta" krivice. To je najlakši način da se prepucavanje zameni razgovorom. Mi se odričemo zla koje je činjeno "u ime svih nas" i "za naše dobro". Kad bi to obe strane rekle, mnogo lakše bi se selo za sto. Treba da se prestane sa govorenjem o smrti. Treba govoriti o životu.


Upravo tako.
loader loader 01:45 03.06.2009

Re: Malicioznost u ruhu ljudskosti

E, ovo se zove sportska sreća - da se na moj prethodni komentar nadoveže neko ko shvata potrebu "afirmativnog principa", a da se ne ustremi Mariopan, koja je tu negde, kruži, osmatra ... :)
filantrop filantrop 16:08 03.06.2009

Re: Malicioznost u ruhu ljudskosti

mariopan
Moram da kazem da me i danas, kao i onda kada se desilo, ova slika Joske Fisera odusevljava, ruka se pozlatila onom strelcu


Iskreno tebi i ovima koji su te preporucili zelim da i vas neko na ulici zalepi necim crvenim ili zelenim, pa cete onda valjda da shvatite koliko je glupo ovo sto si rekla a drugi preporucili.

U KG su na mitingu Zorana Djindjica gadjali i pogodili jajetom po sred glave
A SAD GA OD BLATA PRAVE.
lutherblisset lutherblisset 20:02 03.06.2009

Re: Malicioznost u ruhu ljudskosti

Iskreno tebi i ovima koji su te preporucili zelim da i vas neko na ulici zalepi necim crvenim ili zelenim, pa cete onda valjda da shvatite koliko je glupo ovo sto si rekla a drugi preporucili.



Haha, kako ste me nasmejali. Nisam za nasilne metode, ali to Joški dođe kao neka kosmička pravda, barem nije bolelo kao kada je on atakovao. Znate li vi uopšte za njegovu avanturu sa milicajcem? Ne brinite se vi za velikog anarhistu Jošku, izdržaće on, jak je.

Uostalom, ne čini li vam se da ste preosetljivi? To je bila obična boja, jeste ponižavajuće, ali ne boli. Po nekim ljudima su padale bombe i Joška ništa protiv toga nije imao, čak je zdušno podržavao.
dunjica dunjica 12:46 02.06.2009

Važno!

Nemačka je bombardovala, ali Nemci su bili protiv bombardovanja. NATO nije imao mandat UN, baš kao što ni nemački političari nisu imali mandat većine svojih građana.


Dugoročno gledano, ništa nije toliko ugrozilo vjerodostojnost politike Zelenih kao Josefovo (Fischer) zalaganje za bombardovanje i priča o potrebi "spriječavanja novog Auschwitza".
baroniknez baroniknez 13:15 02.06.2009

Re: Važno!

dunjica
Nemačka je bombardovala, ali Nemci su bili protiv bombardovanja. NATO nije imao mandat UN, baš kao što ni nemački političari nisu imali mandat većine svojih građana.


Dugoročno gledano, ništa nije toliko ugrozilo vjerodostojnost politike Zelenih kao Josefovo (Fischer) zalaganje za bombardovanje i priča o potrebi "spriječavanja novog Auschwitza".


mozda ce zvucati malo cinicno kada ovo napisem, ali: bar da su se zalozili da se ne bacaju ozracena sranja ovde, bar to
dunjica dunjica 13:42 02.06.2009

Re: Važno!

mozda ce zvucati malo cinicno


Cinično je, ne malo. Zeleni su nastali, između ostalog, iz njemačkog mirovnog pokreta 70tih i 80tih, koji je imao naglašenu komponentu zalaganja za nenasilno (ne-oružano) rješavanje sukoba.

Kao što je poznato, Josef nije nikada zagovarao tu opciju, ni u vrijeme svojih studentskih (zapravo: taxi-driver) frankfurtskih dana. A taj isti je bio veliki zeleni Guru u vrijeme njemačke crveno-zelene (Schröder-Fischer) koalicije.

U tom smislu me cinizam zelenog hohštaplera ne čudi. Ali čudi zeleni oportunizam i nedostatak pameti iz tog vremena.
Jelena Gall Jelena Gall 17:56 02.06.2009

Re: Važno!

U tom smislu me cinizam zelenog hohštaplera ne čudi. Ali čudi zeleni oportunizam i nedostatak pameti iz tog vremena.

da, to su bili trenuci rušenja svih iluzija i istovremeno (za mene) početak svesti da zapadni državnici kada im je to u interesu ipak prestaju da budu ono o čemu toliko pričamo kad pričamo o slabostima srpske vlasti: servis građana. ništa odvratnije nije moglo da se dogodi od tog ogoljavanja oportunizma i nemoći u trenutku kad treba negde u svetu pobacati bombe. zato bih da mogu dala pet preporuka peđinom blogu "šminkanje".
nemanja_99 nemanja_99 14:48 03.06.2009

Re: Važno!

dunjica
mozda ce zvucati malo cinicno


Cinično je, ne malo. Zeleni su nastali, između ostalog, iz njemačkog mirovnog pokreta 70tih i 80tih, koji je imao naglašenu komponentu zalaganja za nenasilno (ne-oružano) rješavanje sukoba.

Kao što je poznato, Josef nije nikada zagovarao tu opciju, ni u vrijeme svojih studentskih (zapravo: taxi-driver) frankfurtskih dana. A taj isti je bio veliki zeleni Guru u vrijeme njemačke crveno-zelene (Schröder-Fischer) koalicije.

U tom smislu me cinizam zelenog hohštaplera ne čudi. Ali čudi zeleni oportunizam i nedostatak pameti iz tog vremena.


Cuj hohstapler, nedostatak pameti. Nije vam dosta da lako presudjujete nekome ko se nasao u teskoj i nezavidnoj situaciji, nego potezete i za teskim rijecima.

Da li je vama jasno da je ucesce u vlasti prije svega kompromis? Zeleni su 1998. po prvi put usli u vlast, ne samo u Njemackoj nego bilo gdje u svjetu - a sigurno nikad nije do tada bilo zelenog politicara na toliko odgovornom i utjecajnom polozaju na kakvom se nasao Fischer. A da ne govorimo u kojoj je mjeri kompromis jedini nacin funkcionisanja za manjinskog partnera u koaliciji. Sta su Zeleni trebali uraditi, napustiti vlast, kad je nisu cestito ni preuzeli? Pa samo bi ih zamijenio FDP, koji je ionako podrzavao intervenciju u Kosovu. Stvari se dakle ne bi promjenile, jedino bi Zeleni izgubili ucesce u vlasti. Bas pametan potez.

Njemacka je, mozda ste nekada procitali, u NATO savezu. Taj im je isti NATO punih 40 godina garantovao sigurnost i stitio ih od Sovjetskog Saveza i Varsavskog Pakta. Da li je normalno ocekivati da Njemacka moze iz tog pakta da dobija samo korist, bez ikakvih izdataka? Kakav je smisao takve alijanse ako nije u stanju da zajednicki odgovori na prijetnje i probleme, na stranu to da li vi sada mislite da li su ti problemi bili stvarni ili imaginarni. I sta je trebao Fischer uraditi, narusavati dugotrajne njemacke alijanse i strateske interese, zarad naivnih pacifistickih ideala, ubudjalih jos od '68?

Ono sto vi zovete cinizam je odgovorno rukovanje vlasti. Umjesto da se rukovode nebuloznim idealizmom, Zeleni su donijeli odgovornu odluku. A to sto vas vase pausalno razumijevanje situacije navodi na drukciji zakljucak, to je druga stvar.
baroniknez baroniknez 14:57 03.06.2009

Re: Važno!

Da li je vama jasno da je ucesce u vlasti prije svega kompromis?


au bas smo se potresli zbog onog sto ste napisali.

zeleni da su zaista zeleni ne bi ucestvovali u akciji u kojoj se na brutalan nacin bombardovalo sa ozracenim bombama. ja kazem ajde mozda nisu mogli da sprece bombardovanje, ali makar, bar da sprece zagadjenje koje nije bilo nicim opravdano

od kada su to propustili da urade njihovu zelenu ideju su izdali na najbrutalniji nacin, ogolili su svoju politiku koja je postala prazno lupetanje, pokazali su da se ne drze ikakvih principa. zbrinjavacemo kucice i macice, ali necemo da kazemo ni rec kada se bombarduje sa ozracenim bombama

sramota licemeri!

sta mi mozemo?

da ih stalno podsecamo na to - svako od nas ima obavezu da zelenima to ne zaboravi, a drugima je jasno koliko su oni zeleni
dunjica dunjica 15:28 03.06.2009

Re: Važno!

Nemanja,
Njemačka u NATO, ma šta kažete!

Uskogrudno gledanje na smisao političkog djelovanja svodite na učešće u vlasti po svaku cijenu i to se ne može uzeti kao ozbiljan argument u ovoj diskusiji, nego prije kao populističko drveno odvjetništvo u korist kontroverznog političara.

To što JF nazivam hohštaplerom ima svoje razloge koji sežu u vrijeme prije no što je postao prvim zelenim ministrom vanjskih poslova. Način na koji je gradio svoju političku karijeru nije u Njemačkoj - a ni izvan, za one koji žele znati - nikakva tajna. Joschkini najbliži suradnici i kolege su jednoglasni oko toga da je njegov glavni fokus bio vlast sama po sebi, ono što bi ovdje rekli machtgeil. Ideali su tu ostali od sekundarnog značaja.

U vrijeme Fischera je Njemačka prekršila ono u što se od završetka WWII klela - da njeni vojnici i naoružanje neće ratovati na stranom tlu. Zarad "strateških interesa" i "očuvanja dugotrajnih alijansi". Da je bilo od neke konzervativne stranke, bilo bi mnogo, a ne od stranke u kojoj su mnogi vidjeli avangardu i savjest njemačke stranačke scene.

Umjesto da se rukovode nebuloznim idealizmom, Zeleni su donijeli odgovornu odluku.

Preostaje mi jedino da vas citiram:
A to sto vas vase pausalno razumijevanje situacije navodi na drukciji zakljucak, to je druga stvar.


U čemu je tu odgovorna odluka? Odricanje od ideala, od onoga što im je donijelo glasove birača i time dovelo na vlast? Vlast po svaku cijenu? Poslije ere takvog političkog pragmatizma, Zelenima je dugo trebalo da (nanovo) pronađu svoj identitet kao stranka.



nemanja_99 nemanja_99 16:57 03.06.2009

Re: Važno!

Znaci, bolje principijelna i bespomocna opozicija nego ucesce u vlasti? Kako bi mogli Zeleni uopste utjecati na njemacku spoljnu politiku da su ostali izvan vlade? Znam, divno je biti u opoziciji. Liseni svake odgovornosti, mozete govoriti sto god hocete, jer ne postoji ni najmanja opasnost da ce vase ideje biti sprovedene u stvarnost. Nekad ipak treba gledati dalje od sopstvenog nosa.

I ne bih sad ulazio u privatne motivacije Joschke Fischera. Takve stvari cete naci kod svih politicara, bez obzira na politicku orijentaciju ili ideologiju. Nazivati neistomisljenike hohstaplerima je prilicno nisko.

Biraci su Zelene na narednim izborima nagradili sa vise glasova i vise mandata u Bundestagu. Treba se zapitati, ako su oni (tj biraci) bili toliko razocarani postupcima Fischera, zasto nisu svoje nezadovoljstvo izrazili na jedan konkretniji nacin. Ili ste im to vi "procitali" raspolozenje? Ja bih zapravo rekao da projicirate svoje emocije na biracko tijelo Zelenih. Sta ima odgovornije od jednog sefa stranke nego da poveca njeno biracko tijelo, i njen udio u donosenju odluka za citavo drustvo.

I naravno da je njemacko drustvo zaziralo od angazmana njihovih oruzanih snaga. I kao sto je jedino Nixon mogao otici u Kinu, tako je jedino SDP-Zelena koalicija mogla da posalje Bundeswehr u inostranstvo. Tu treba Fischeru odati priznanje, jer je bio voljan da se suprotstavi okorjeloj dogmi sopstvene partije.
dunjica dunjica 17:40 03.06.2009

Re: Važno!

Znaci, bolje principijelna i bespomocna opozicija nego ucesce u vlasti? Kako bi mogli Zeleni uopste utjecati na njemacku spoljnu politiku da su ostali izvan vlade?


Bespomoćna? Zašto mislite da je "bespomoćnost" sinonim za opoziciju?

Znam ja, divno je biti u opoziciji. Liseni svake odgovornosti, mozete govoriti sto god hocete, jer ne postoji ni najmanja opasnost da ce vase ideje biti sprovedene u stvarnost.


Ovdje je riječ o višestranačkoj demokraciji, a ne jednopartijskom sistemu. "Vrijeme poslije izbora je vrijeme prije izbora", za opoziciju možda još i više nego za izborne dobitnike.

Porast broja glasova od 1,5% za Zelene na izborima 2002. u odnosu na 4 godine ranije bih radije pripisala uspjesima (reformama) u području energetske politike, zaštite potrošača, građanskih prava, pa čak i politike prema migrantima. Učešće u NATO bombardovanju i pojačana militarizacija vanjske politike su upravo bili najveće kamenje spoticanja koje je u jednom navratu izgledalo kao da bi stranku moglo dovesti na klizav teren. Bilo je to vrijeme velikog nezadovoljstva i distanciranja od učešća u radu partije od strane "lijevih" članova.

Nikako se ne slažem s izjavom o "okorjeloj dogmi partije". Ne vidim svrhu da njemački Zeleni postanu neka ekološka varijanta liberala (FDP), kako mi se čini ono što zagovarate.

Sta ima odgovornije od jednog sefa stranke nego da poveca njeno biracko tijelo, i njen udio u donosenju odluka za citavo drustvo.

Da, vidjeli smo na primjeru Jürgena Möllemana na pokrajinskim izborima NRW 2000 god.
nemanja_99 nemanja_99 19:44 03.06.2009

Re: Važno!

Aha, znaci, po vama, spoljna politika ima jak odraz na pokrajinske izbore, a ne na savezne? Slazem se, rezultati na izborima po pravilu nemaju 1-na-1 korelaciju sa samo jednim faktorom. Medjutim, vi ste gore naveli da su zeleni biraci bili toliko em razocarani em razjareni Fischerovim postupcima oko Kosova, da su stranci maltene okrenuli ledja. A izborni rezultati ipak potvrdjuju da to nisu. Dodao bih takodje da reforme koje pominjete u poljima ekologije npr ne bi bile moguce da su Zeleni naprasno istupili iz koalicije vec 1999 i ostali u opoziciji. Pitate da li je opozicija sinonim za bezmoc? Ako nije bas to, onda sigurno nije bas ni da se iz opozicije moze upravljati politikom drzave. I molim te ostavite se toga "visepartijska demokratija" - koliko utjecaja na Njemacku politiku danas imaju, npr, Lijevi, iako imaju veliki broj zastupnika? Skoro isto pa i kao neka vanparlamentarna stranka.

I molim vas, nisu Zeleni dobili "1.5% vise", nego su dobili 1.9% vise *u citavom birackom tijelu*, odnosno povecali su broj glasova za skoro 25%, sa 3.3 miliona na 4.1. Ako su nekoga i izgubili, izgleda da su to obilato nadoknadili drugdje.

Na kraju, Fischer od 1998-2005 nije bio samo funkcioner Zelenih, nego i predstavnik Njemacke drzave, i sef njene diplomatije. Kao takav, morao je ispunjavati njemacke obaveze diktirane medjunarodnim ugovorima i nije mogao biti vodjen iskljucivo osobnim politickim pogledima, partijskim programom, a bogami ni naivnim i nostalgicnim idejama iz svoje buntovnicke 68aske mladosti. I ponavljam, laki ste na obaracu da to pripisujete "nedostatku pameti", umjesto da pokusate da razumijete stvari iz neke druge perspektive osim vase sopstvene.
dunjica dunjica 20:15 03.06.2009

Re: Važno!

naivnim i nostalgicnim idejama iz svoje buntovnicke 68aske mladosti


Hahahaha!



Vaša identifikacija s "patnjama" ministra Fischera bila bi mi daleko simpatičnija kada ne biste toliko ustrajavali u svojim pokušajima da me omalovažite kao sugovornika, samo zato što nam se pogledi na politiku Vašeg omiljenog političara ne slažu.

P.S. Ako pročitate još jednom moj prvi komentar u ovom nizu, imati ćete šansu da shvatite da se "nedostatak pameti" nije odnosio na Josefa Fischera.


Aha, znaci, po vama, spoljna politika ima jak odraz na pokrajinske izbore, a ne na savezne?

I ovdje bi pažljivijim čitanjem bilo izbjegnuto donošenje pogrešnih zaključaka.

Ali, bolje da ne nabrajam dalje...
Jelena Gall Jelena Gall 20:41 03.06.2009

Re: Važno!

u ovom kontekstu odbrana joske fisera na osnovu logike politicke strategije, procenata birackog tela, pa jos na samom pocetku i poredjenja sa djindjicem (?!), moze da ima samo jedan cilj, iako se o njemu ne govori otvoreno: opravdanje bombardovanja. nemanja, pa niste u stvari pali s marsa, cemu cela ova logistika? da biste nervirali dunjicu, mozda? :)

bio uzgred onomad u novom sadu onaj jedan politicar na kojeg je bacen jogurt, pa je cela stvar po tom cinu dobila naziv jogurt-revolucija. i tako, moglo bi se naci primera za sve, naravno.
d_sandic d_sandic 12:58 02.06.2009

Nevini UCK

Cinična je tvrdnja da je zadatak UÇK bio da provocira Miloševićeve trupe zato da bi one ubile što više Albanaca, da bi se tako izazvala vojna intervencija međunarodne zajednice.


Koliko je Albanaca, lojalnih državi Srbiji, ubijeno od strane pripadnika UCK 97.,98 i 99.? O tome gospodin književnik ne govori.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:40 02.06.2009

I Gebels bi mu pozavideo

Ministar odbrane Rudolf Šarping je govorio o koncentracionim logorima i kolportirao horor-priče o zločinima koje Srbi čine nad Albancima: „Nakon što ubiju trudnicu, oni joj raspore stomak i onda peku fetuse na roštilju."

Da li je novi herr Goebbels obavestio svoje sunarodnike i kako srpski kanibali reš pečene fetuse, sve zalivajući ih ljutom šljivovicom, i pojedu?
Jelena Gall Jelena Gall 13:57 02.06.2009

Re: I Gebels bi mu pozavideo

doticni je pre nego sto je postao ministar odbrane bio kandidat za kancelara, a sada je predsednik nemackog saveza biciklista, mada kazu da mu ni to mesto vise nije sigurno :)


dunjica dunjica 14:46 02.06.2009

Re: I Gebels bi mu pozavideo

herr Goebbels


Nekako se olako koristi ovo ime na Blogu (neki čak idu dotle da nacističkog ministra propagande smatraju "malom bebom" u odnosu na neke današnje političare). Preporučujem promišljenije korišćenje istoga, jer smatram da je po svojim zločinačkim idejama i rabotama do dana današnjeg ipak ostao neusporediv i nenadmašen. Na sreću.
Jelena Gall Jelena Gall 17:58 02.06.2009

Re: I Gebels bi mu pozavideo

dunjica u pravu, pominjanje gebelsa sam potpuno previdela.
Preporučujem promišljenije korišćenje istoga, jer smatram da je po svojim zločinačkim idejama i rabotama do dana današnjeg ipak ostao neusporediv i nenadmašen. Na sreću.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:12 02.06.2009

Re: I Gebels bi mu pozavideo

Slažem se.
Gebels je mnogima ostao nedostižan uzor, ali eto mnogi se trude, kao ovaj biciklista, recimo.
Inner Party Inner Party 14:50 02.06.2009

Der Glanz der Fremde

Beća Cufaj živi u Štutgartu i Prištini. Njegov poslednji roman Sjaj tuđine (Der Glanz der Fremde) izašao je u izdanju Zsolnay-Verlaga.


Zanimljivo kako albanski pisci ne pate od preterane zabrinutosti za "drugu stranu rata", za srpske zrtve, za "ciscenje sopstvenog dvorista", za zlocince u njihovim redovima, ...

vracarac92 vracarac92 07:18 03.06.2009

Re: Der Glanz der Fremde

Zanimljivo kako albanski pisci ne pate od preterane zabrinutosti za "drugu stranu rata", za srpske zrtve, za "ciscenje sopstvenog dvorista", za zlocince u njihovim redovima, ...


Kao da su izucili skolu nasih NVO!
Ribozom Ribozom 17:34 02.06.2009

Digresija

Albanski pisac je svakako ovu propagandu napisao odlicno.

Vezba 1.
Daj jednom Nemcu (ne preterano upoznatim sa situacijom na Balkanu) tekst Albanskog pisca da procita.
Posle dva dana pitaj ga o brojkama: Koliko je albanki silovano na Kosovu, koliko je Albanaca pobijeno (btw. zna li to neko?). Citalac ce ti reci podatke iz ratova iz drugih ex-yu krajeva.
Dakle, pesnik je uspeo da podmetne propagandu.

Vezba 2.
Koliko je Srba zivelo na Kosovu? Izbeglice u centralnoj Srbiji+Crnoj Gori+Ostalih na Kosovu = neki broj.
Ako je taj broj 10%, kako pisac kaze koji je broj Albanaca.
Hocu reci da je laz o 90% Albanaca na Kosovu, vec postala istina u Srbiji.

Vezba 3.
U medijima na Kosovu (i sire) je pominjana brojka od 140.000 spaljenih kuca na Kosovu (e, sad neznam koliko srpskih, a koliko albanskih).
Pisac spominje 41.000.
Zasto?

sinergija92 sinergija92 17:53 02.06.2009

Re: Digresija

Ribozom
Albanski pisac je svakako ovu propagandu napisao odlicno
.
.
Dakle, pesnik je uspeo da podmetne propagandu.
.




Hvala Bogu da je neko primetio ove jeftine (a uspesne) psiholoske trikove, PODMETANJE je manir i u ovom slucaju:

Tek tada može početi i ozbiljan dijalog koji bi ličio na dijalog Poljske i Nemačke, koji je odveo istorijskom pomirenju susednih naroda.


Vise puta se spominju te Poljska i Nemacka, te Nemacka i Francuska...kao primeri pomirenja susednih naroda ....bla, bla, bla.... a podmetanje je u tome da su tu u pitanju zaista dve susedne drzave, a kod nas nije Srbija okupirala Albaniju pa da sada s njima pregovara o "dobrosusedskim" odnosima....mi smo imali borbu protiv POBUNJENIKA I TERORISTA u sopstvenoj drzavi, nismo mi nikakvi "susedni narodi" (mislim unutar Srbije).


mariopan mariopan 20:33 02.06.2009

Re: Digresija

Izvini Jelena gde ti vidis da pisac zeli dijalog i pomirenje "dve strane" ? I zameras nam sto ne prihvatamo njegovu "istinu" ili sta?
Zalis se da se i na blogu vidi kako ove teme raspiruju strasti ....u pravu si.
Kada se kucama vrate svi proterani nealbanci, kada se uhvate i osude krivci za kidnapovanja, ubistva, trgovinu organima, kada se zatvore za sva vremena zlocinci koji se danas setaju Kosovom, kada se isprica istina a ne gomila lazi kojima nas i danas( i ovde i sada zasipaju) , onda ce mozda da se krene u neko pomirenje i resavanje tog problema.
Ne vidim da to pisac zeli da kaze.
Zato ne vidim gde ti to vidis poziv na pomirenje? Nema ga nigde.
Zato nemoj da se nepravedno zalis na blogere sto ovako reaguju, nema tu zelje za pomirenjem samo se gura svoja "istina" a sve ostalo se gura pod tepih.

Jelena Gall Jelena Gall 21:27 02.06.2009

Re: Digresija

mariopan, ti odgovaraš na ovo:

loader:
Ovakav pristup "istini" samo raspaljuje pojavu novih-starih nacionalističkih i demagoških struktura u samoj Srbiji. Za njih su ovako "izbalansirana" pisanja odličan povod da stupe u odbranu onog drugog, neizrečenog dela istine, i rado će nastaviti da budu advokati svega što je "pravo srpsko", a posebno srpskog stanovništva na Kosovu koje se nalazi u zastrašujućoj poziciji. Naravno, svaka reč takvih struktura sa srpske strane odlično je opravdanje za slične strukture sa albanske strane, koja će svoje poteze pravdati potrebom da se zaštiti od i dalje postojećih antialbanskih struktura u Beogradu.

ja
tačno, žalosna istina. vidi se i na ovom blogu koliko je ovakvo pisanje kontraproduktivno, pogotovo ako se ozbiljno shvati piščeva želja da albanci i srbi otpočnu normalan dijalog. no, dokle god postoje "samo naše žrtve" i "samo vaši krivci", dokle god se sopstveni udeo marginalizuje ili čak negira, ništa od dijaloga.

i onda ti kažeš:
I zameras nam sto ne prihvatamo njegovu "istinu" ili sta? Zalis se da se i na blogu vidi kako ove teme raspiruju strasti

Zato nemoj da se nepravedno zalis na blogere sto ovako reaguju


ponoviću, rekla sam: vidi se i na ovom blogu koliko je ovakvo pisanje kontraproduktivno

ako treba da objasnim: cufaj je napisao tekst koji ne ispunjava onaj cilj koji je on naglasio na kraju teksta, a to je dijalog srba i kosovskih albanaca. dakle, a i to sam napisala, AKO taj njegov cilj treba ozbiljno da shvatimo, onda je tekst kontraproduktivan. i to se vidi iz gotovo svih komentara ovde.

a ako ti misliš da sam svojim rečima htela da potkačim one koji su ovde napisali samo zajedljive, cinične, otvoreno neprijateljske komentare-opaske o cufaju odnosno albancima, onda prosto grešiš - nisu mi bili ni na kraj pameti, takvi komentari su neinspirativni.

što se tebe tiče, već kad se guraš u nekakvu grupu pogođenih mojom replikom loaderu, videla sam tvoj komentar o joškinoj slici i krenula po netu da tražim još neke, ali mi se ništa nije dovoljno dopalo, pa sam odustala.
Zato ne vidim gde ti to vidis poziv na pomirenje? Nema ga nigde.

vidim ga tamo gde je napisan u tekstu, crno na belo. i ni manje ni više.

samo se gura svoja "istina" a sve ostalo se gura pod tepih

za ovo - vidi kod loadera. može i u ovom delu koji sam ovde ponovo citirala, dovoljno je. sumnjam da vidiš da si ovim "guranjem samo svoje istine i guranjem svega ostalog pod tepih" i sebe opisala, pa zato takođe sumnjam da ima smisla dalje da pričamo. možda kod loadera imaš bolje karte, ne znam. generalno nisam prijemčiva na histerije, niti na razgovore u kojima jedna strana pokazuje da nije čak u stanju da čuje, razume i ponovi prostoproširene rečenice druge strane.
mariopan mariopan 22:26 02.06.2009

Re: Digresija

Mislila sam da je ovo normalan blog gde se moze diskutovati iz svih uglova ali izgleda da nije. Zao mi je ako sam te iznervirala ali nisu samo kosovski Albanci nesto pretrpeli u tom ratu i ovaj blog kao glediste iz jednog ugla (njihovog) nije mogao ni da prodje bolje, ne zato sto smo mi blogeri ostrasceni vec zato sto potpuno i nekriticki gura jednu "istinu" dok se drugoj koju zastupaju neki blogeri pripisuje ostrascenost cak i histerija? Vidim da ti smeta sto smo se javili.ok. necu vise. samo jedno:

Ako je kontraproduktivno cemu onda sluzi?

Pomirenje "crno na belo" vidis u jednoj recenici napisanoj na kraju citavog niza lazi i podmetanja? Ta recenica sluzi kao toalet papir za sve receno pre te recenice. Iskreno to vidis?

Pa zar ceo ovaj blog nije zapravo guranje samo jedne istine?

Da li si, ravnoteze radi, pokusala da prevedes jedan tekst nekog Srbina koji zivi u "najslobodnijoj i namladjoj zemlji na svetu" pa da vidimo sta kaze i on? Ili nekog proteranog, ili nekog kome su kidnapovali dete i tranzirali ga na kilo? Ili majke onih decaka u Gorazdevcu? Ili to uopste nije vazno? Pomirenje ima da tece i bez njih, ( kaze pisac ) ko njih tu ima sta da pita?

Kada smo kod istine tu se ona najbolje vidi, kome verujes i cije ti je misljenje zaista vazno.

Nista licno, samo mi se nametnulo kao pitanje.

Gde su u celoj prici kosovski Srbi?

Zar se ova tema njih ne tice? Ili tebi nisu toliko vazni?

Vidim da me upucujes na druge blogere, ne volis sto su kriticki govorili o "piscu"?Sta bi se tek desilo da si se setila kosovskih Srba pa da ti se neko od njih javi na temu? Bolje da ne pitam, jelda?

Ne uzbudjuj se previse, to su sve normalna pitanja, ako ne znas odgovor onda nista. I ako ti je dovoljno sto to kaze pisac onda nista.
Pozdravljam te.
Necu se vise javljati, izvini sto sam uopste i dosla da pitam tako svasta i da te nerviram.


Jelena Gall Jelena Gall 22:51 02.06.2009

Re: Digresija

nisi me iznevirala, tvoj repertoar je poznat i očekivan. ne palim se na to.
bye.
ipsi ipsi 00:22 03.06.2009

Re: Digresija











Porediti Rudolfa Sarpinga sa Gebelsom je sasvim ispravno.
vracarac92 vracarac92 07:20 03.06.2009

Re: Digresija

nisi me iznevirala, tvoj repertoar je poznat i očekivan. ne palim se na to.
bye.


Popustili nervi?
Netrpeljvost prema drugacijem misljenju?

Cccc...pocela si da se sluzis banovabnjem. Ruzno.
Ali dobro, kako ti zelis.
Jelena Gall Jelena Gall 08:11 03.06.2009

Re: Digresija

vracarac92
nisi me iznevirala, tvoj repertoar je poznat i očekivan. ne palim se na to.
bye.


Popustili nervi?
Netrpeljvost prema drugacijem misljenju?

Cccc...pocela si da se luzis banovabnjem. Ruzno.
Ali dobro, kako ti zelis.

:)
javljeno ti, a?

s mojim nervima sve savrseno u redu. a banovanje ume da posluzi u preventivne svrhe.

to sto ti nazivas drugacijim misljenjem je samo bucan i neargumentovan napad nekoga ko ili nije procitao ili nije shvatio nijednu recenicu koju sam napisala da li gore u postu ili u komentarima. ne vidim nikakav smisao da na tako nesto odgovoram, kao sto ne vidim smisao ni da se takvi komentari mnoze na blogu.

ako umes bolje, ako imas sta da kazes o dva teksta a da ne proglasis mene propagatorom, ako ne promasis temu prebacivanjima tipa "zasto nisi prevela nekog srbina", ili plitkim, dosadnim, besmislenim nivelacijama tipa "cufaj = neka srpska NVO", onda izvoli.
vracarac92 vracarac92 08:27 03.06.2009

Re: Digresija

s mojim nervima sve savrseno u redu

Vidi se...
to sto ti nazivas drugacijim misljenjem je samo bucan i neargumentovan napad nekoga ko ili nije procitao ili nije shvatio nijednu recenicu koju sam napisala da li gore u postu ili u komentarima. ne vidim nikakav smisao da na tako nesto odgovoram, kao sto ne vidim smisao ni da se takvi komentari mnoze na blogu.

Zar?
Nije izgledalo bas tako, pre je licilo na tvoj problem sa ljudima koji ne misle na isti nacin kao ti.
No dobro, to je vec tvoja stvar.
ako ne promasis temu prebacivanjima tipa "zasto nisi prevela nekog srbina"

Ne mogu da se setim da sam se ikada bavio takvim stvarima (opaskama takve vrste).
Molim te podseti me ukoliko gresim. U suprotnom ispada da me kleveces bez ikakvih osnova.


Jelena Gall Jelena Gall 09:23 03.06.2009

Re: Digresija

Ne mogu da se setim da sam se ikada bavio takvim stvarima (opaskama takve vrste).
Molim te podseti me ukoliko gresim. U suprotnom ispada da me kleveces bez ikakvih osnova.

to je samo upućeno tebi, ali se odnosilo na ono što je mariopan napisala.

ova "priča" je potpuno besmislena, neću je nastavljati. ko ima volje, skroluje malo na gore, pogleda šta je napisano i shvati šta je napisano - toliko teško to ipak nije.

a ti ako nisi do sada razumeo, razumi molim te sada: ne zanima me da se ovde bavimo blogerima, bilo čijim nervima, imputiranjima i sličnim glupostima. ne zanima me da se težište priče prebaci na tu neplodnu ravan, doslovce me mrzi, ne vodi ničemu.

ako nemaš ništa zanimljivije da ponudiš, makar i neko svoje "drugačije mišljenje" o temi ili mom pristupu temi, onda ćao.
vracarac92 vracarac92 11:03 03.06.2009

Re: Digresija

a ti ako nisi do sada razumeo, razumi molim te sada: ne zanima me da se ovde bavimo blogerima, bilo čijim nervima, imputiranjima i sličnim glupostima. ne zanima me da se težište priče prebaci na tu neplodnu ravan, doslovce me mrzi, ne vodi ničemu.


Za nekoga ko ne zeli da se bavi blogerima, imputiranjima i slicnim glupostima, mnogo vremana trosis upravo na te stvari...a i cenzura ti nije strana.
to je samo upućeno tebi,

dakle, gde sam se ja to bavio opaskama takve vrste???
izgleda nigde...a dao sam ti vise od dva sata fore da proceprkas po internetu.
Od pristojne osobe ocekivao bih makar izvinjenje zbog sirenja neistina i izmisljotina na moj racun...
Jelena Gall Jelena Gall 11:14 03.06.2009

Re: Digresija

dakle, gde sam se ja to bavio opaskama takve vrste???

rekla sam da se to odnosi na ono što je napisala mariopan, a ne ti.
finta o mom trošenju vremena na ovo ti je do smeha providna, ako nastaviš bićeš i brisan i banovan, naravno. cenzura do koske. to si hteo da čuješ? eto, čuo si, zbogom.
vracarac92 vracarac92 16:27 03.06.2009

Re: Digresija

Vidim da si vec brisala...
sokoli_09 sokoli_09 09:53 03.06.2009

Augstein- Cufaj


Dobar Dan!
ovo je prvi put sto se javljam kod vaseg bloga... Pokusao sam sve ovde procitati i kao albanac sa Kosova (zivim u Prishtini) moram reci da sam prilicno shokiran nacinom na koji se ovde disutuje... Maltene absolutna vecina diskusija ovde se naletila na Cufaja.Jelena Grill pokusava da "sacuva" ravnotezu jer zna koje razmere posebno ovakve diskusije u Nemackoj i nemackom prostoru imaju... Posto pratim ovaj diskurs vec godinama moram vam par reci (koje mozda Jelena nije mogla dati)...
Prvo. Franziska Augstein je jedna od najpoznatijih novinarki u nemackoj. Kcerka je legendarnog izdavaca "Der Spiegel"-a Rudolfa Augsteina. Franciska je radila ranije za Frankfurter Allgemeine Zeitung (za vreme rata na Kosovu ona je bila jedina koja je u redakciji FAZ-a bila "protiv" rata)... Ali najbitnije je da oko 40 odsto akcija "Der Spiegela" pripadaju njoj i njezinom bratu Jakobu... Ona polarizira uvek pa tako se moze videti i razumeti i ova prica. Inace Cufaj i Augstein su vec i za vreme rata debatirali ali onomad kod Frankfurter Allgemeine Zeitunga...
Drugo. Cufaj. On je albanac sa Kosova i pise kolumne za najvece kosovske novine KOHA Ditore u Pristini.. Cufaj je jedan od retkih albanaca sa Kosova koji vec vise od deset godina objavljuje svoje knjige i eseje u Evropi i maltene najprevedeni kosovski pisac i intelektualac danas... Na Kosovu kad objavljuje na albasnkom svoje kolumne vazi kao "provokant" jer mu se svi- maltene "plase", od Thacija pa do Haradinaja... Covek se jos nije prodao- kao vecina kosovskih autora, novinara i intelektualaca danas... Ja ga ne znam licno ali najverovatnije ima prednost sto moze ziveti i ovde u Prishtini ali i u Evropi...

Inace ovu debatu sam procitao i na albanskom kod KOHA Ditore..

Sto se samih tekstova tice: morate videti da su razmereve ove diskusije puno dublje i moj je utisak da je ovde tema jasna: trebalo je ili nije trebalo intervenisati onomad. Augstein kaze ne. Cufaj kaze da. Jelena kao prevodioc daje tezu tj. misljenje da su "vecina" nemaca bili protiv. Ja nemam taj utisak. Kad bi to tako bilo onda bi Fiser i Sroeder vec isli posle rata. Naprotiv oni su vodili zemljom jos pet godina...

Mislim da je bitno sto se ovde cita i nemica koja ocito predstavlja misljenje vecine ovde ali i kosovski albanac koji prica ne "svoju" i ne od ugla "zrtve" nego prica od ugla koji ceo svet i absolutna vecina svetske javnosti i vidi razmere i proces raspada Jugoslavije koji je poceo na Kosovu 89 i zavrsio se bas na Kosovu 99...

Sory for my bad serbian!
Pozdrav iz Prishtine
Sokoli
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:10 03.06.2009

Re: Augstein- Cufaj

Mislim da je bitno sto se ovde cita i nemica koja ocito predstavlja misljenje vecine ovde ali i kosovski albanac koji prica ne "svoju" i ne od ugla "zrtve" nego prica od ugla koji ceo svet i absolutna vecina svetske javnosti i vidi razmere i proces raspada Jugoslavije koji je poceo na Kosovu 89 i zavrsio se bas na Kosovu 99...

A, ugao price ljudi koji nisu Kosovski Albanci, a zive na Kosovu ?
Zamislite da i taj ugao vide Srbi, Albanci... ceo svet ? Bilo bi dobro, zar ne ?
dragan17 dragan17 10:16 03.06.2009

Re: Augstein- Cufaj

sokoli_09

Sory for my bad serbian!
Pozdrav iz Prishtine
Sokoli


Mislite:

"Sorry for ME - bad serbian"

Salim se Sokoli_09, dobrodosli na B92

sokoli_09
koji prica ne "svoju" i ne od ugla "zrtve" nego prica od ugla koji ceo svet i absolutna vecina svetske javnosti i vidi razmere i proces raspada Jugoslavije koji je poceo na Kosovu 89 i zavrsio se bas na Kosovu 99...

Upravo u tome i jeste problem, ugao koji je formiran za ceo svet i vecinu svetske javnosti je malo iskocio iz ravni jos pocetkom devedesetih. Ali "krivi smo mi koji smo cutali..."

Exitus Letalis Exitus Letalis 10:28 03.06.2009

Re: Augstein- Cufaj

A, ugao price ljudi koji nisu Kosovski Albanci, a zive na Kosovu ?

ugao kad?
do koje godine il od koje godine?
il oba perioda.
bilo bi zanimljivo, zar ne?
međutim, za nealbance postoji samo taj ugao, taj od 99.
nažalost.
dunjica dunjica 10:33 03.06.2009

Re: Augstein- Cufaj

Jelena kao prevodioc daje tezu tj. misljenje da su "vecina" nemaca bili protiv. Ja nemam taj utisak. Kad bi to tako bilo onda bi Fiser i Sroeder vec isli posle rata. Naprotiv oni su vodili zemljom jos pet godina...


Moj utisak je također da je velika većina Nijemaca bila protiv rata, međutim ova tema nije imala naročitog značaja u izbornoj kampanji za drugi period vladavine SPD i Zelenih. Ne bih se zadržavala na razlozima zašto su Schröder i Fischer dobili i 2. mandat, jer nije tema ovoga posta, osim što želim reći da u njemačkim izbornim utrkama vanjsko-političke teme nemaju naročiti značaj.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana