Regionalizacija po DS/u ?

Branislav Kovačević Cole RSS / 02.06.2009. u 12:12

           

     

Koliko je jak stisak?
Koliko je jak stisak?
Regionalizacija i decentralizacija Srbije jesu moje omiljene, ne samo političe, teme, o kojima sam pisao, na ovom Blogu, ali i kao, svojevremeno, član Ustavne komisije 2003.godine. Tada sam bio u prilici da se suočim i sa mnogim stavovima i idejama koji su bile više plod očuvanja svoje (partijske i lične) pozicije, nego zaista i suštinsko rešavanje ove problematike. Mnoga predubedjenja, kao i mnoge zloupotrebe, bile su prečesto glavna tema. Patriotizam, ljubav prema Srbiji i njenim gradjanima koji je provejavao iz svakojakih nastupa bili su zamena i protivteža, svakom konstruktivnom predlogu! Takozvani separatizam je bio omiljeni odgovor kvazipatriota, koji tako skoro ceo radni vek provedoše, na plaćenim funkcijama, zaklinjući se u svoju ljubav prema državi, kojoj su svojim angažovanjem neprekidno nanosili samo štetu, a sebi pribavljali sasvim lepu korist. Ideja regionalizacije nije nikakva novotarija, vec je u Evropi prisutna pola veka, sa iskustvima , koja mogu biti zanimljiva, pragmatična i korisna. O tome je nedavno govorio predsednik Srbije Boris Tadic, ali u svojstvu predsednika DS-a, pa  da ponešto prokomentarišem. Ne sumnjam da je predsednik Srbije, i po Ustavu, najodgovrnija osoba u državi, ali to mu ne daje za pravo da je i najzabrinutiji, da je najveći patriota! Ne znam kako se to i čime meri? Nedavno je održan sastanak Glavnog odbora DS-a, sa koga je “Politika” prenela:

“ Govoreći o regionalizaciji Srbije, pitanju koje je nedavno sam pokrenuo, a što je izazvalo nedoumice u javnosti da li je ona moguća bez promene Ustava i šta bi konkretno značila, predsednik DS-a je pojasnio da ideja koju zastupa nije ideja stvaranja regija koje bi ličile na Vojvodinu i Kosovo. „Ovo nije 1974. godina i vreme Ustava koji je ugrozio stabilnost Srbije”.

Čini mi se da se nepravedno spominje 1974. godina, odmah kao ogradjivanje predsednika DS-a, od procesa regionalizacije, a da se u tom kontekstu ne spominje, bar na isti način i sve ono što smo doživeli, nakon toga, a posebno kada je “Srbija postala cela, od Horgoša-do Dragaša”, kada nam je i napravljena najveća šteta! Neću da komentarišem, ustav iz 1974, ali koliko se rezultati mogu sagledati, centralizam nam je doneo najveće moguće zlo, no  o tome ni reči! Ako je nešto ugrozilo Srbiju, to je bilo u vreme SPS-a i Miloševića, sa nezapamćenom tragedijom, a tome nije kriv ustav iz 1974.godine, već jedan drugi ustav- recimo Žabljački!

“Ideja regionalizacije, kako je objasnio (B.Tadic), nije ideja podele Srbije, već upravo ideja jačanja njenog integriteta. Vec u prvoj rečenici, predsednika DS-a Borisa Tadića, koristi se jedan od klasičnih stereotipa po kome se regionalizacija svodi na PODELU, a ne na TERITORIJALNU ORGANIZACIJU, čime se, automatski, stavlja znak jednakosti  izmedju regionalizacije i separatizma!!! Regionalizacija i teritorijalna organizacija su ustavne kategorije, a ne nešto protiv - ustavno!!!Ako zemlja nema ravnomeran regionalan razvoj dovodi u pitanje vlastiti integritet. Zemlja-država Srbija poodavno nema ravnomerni regionalni razvoj, pa je sopstveni integritet dovela u pitanje pre regionalizacije,a regionalizacija može da bude jedini spas! Svi gradjani Srbije izvan Beograda, to vide i o tome govore, tako da se zagovornici regionalizacije za to i ne mogu optuživati, već oni koji su se zalagali za drugačiji koncept. Kod nas se regionalizaciji obično pristupa na osnovu istorijskog principa što je potpuno pogrešan pristup. On je disfunkcionalan i ponekad ugrožava i samu ideju decentralizacije.”

Istorijski princip jeste jedan od važnih faktora definisanja regija. U svim evropskim dokumentima i deklaracijama, poziva se upravo na istorijsko definisanje, kao deo tradicije, geografskog, kulturnog, sociološkog modela  i miljea. Istorija se ne može zaobići, ili koristiti “na kašičicu” prema potrebi? Otuda se čuje da će se, po ovom novom predlogu, eventualne regije nazivati sasvim drugačije, osim Beograda i Vojvodine (???), tako da će npr. Šumadija biti Centralna Srbija, a Šumadinci neće biti Šumadinci, nego centralisti. Pa ako to ime nekome odgovara, onda bi Beograd-Beogradjani, morali biti centralisti, a Šumadija južna Srbija, jer je i danas ostala floskula” što južnije to tužnije !”  Ako je već tako, zašto predlagač nema hrabrosti i do kraja sve izmeni, pa tako ugasi Vojvodinu i proglasi je za Severnu Srbiju!!? Srbija ima sasvim lepa imena svojih regija: Vojvodina, Šumadija, Braničevo, Timočka krajina, Raška oblast, Sandžak, Župa, Pčinjska oblast, Ponišavlje, Pomoravlje…i Beograd kao glavni grad i metropolu! Gradjani Srbije  na taj način znaju i prepoznaju svoje regije, svoj identitet. Zar nije lakše već postojeće regije samo definisati prema statusu i nadležnostia, nego prepakivati teritorije prema, recimo, prostornom planu? Ili je kvaka u tome, da se Šumadija ugasi-transformiše u Centralnu Srbiju, da bi se Beograd dalje širio, sve do Velike Plane ili Lazarevca (na primer!) kako bi svi mi, ipak, jednoga dana bili Beogradjani. Pamti li neko  koliko puta i kada je gradonačelnik grada Beograda g-din Dragan Djilas, obišao opštine koje je Beograd anektirao od Šumadije, poput Lazarevca ili Mladenovca? Na kraju krajeva to dugoročno šteti i samom Beogradu, jer gradjani optina Beograda na po 50-60 km udaljenosti od njega, kada mu već pripadaju, hrle ka centru, tj, samom užem gradskom jezgru, pa je tako glavni grad postao prenaseljen, zagušen i prenatrpan, umesto ravnomernog regionalnog razvoja! Ne može se samo centralizovati kasa, a njeni gradjani regionalizovati, tako da sve ima svoju cenu.

 

Euro regije
Euro regije

Ideja je, kako je rekao, da se regionalizacija i decentralizacija budu usmerene ka građanima, odnosno da se njima obezbedi bolji život, a ne ka lokalnim političkim elitama pa da se formiraju feudi što bi dovelo u pitanje integritet zemlje. Koliko je meni poznato najveći broj funkcija na državnom i lokalnom nivou, zauzimaju upravo pripadnici DS-a ili šire koalicije na vlasti okupljeni oko DS-a i SPS-a pa ne znam odakle sumnja u sopstvene kadrove, da će baš oni svoje regije proglasiti za feude? Feudi su klasične floskule - stereotipi, poput separatizma kod regionalista! Do sada se ovom problemu pristupalo tako da su ingerencije države prenošene na neke manje celine koje su postajale državice ili paradržavice. Princip regionalizacije i JESTE princip SUPSIDIJARNOSTI po kome se odredjene nadležnosti prenose na niže nivoe, regije ili lokalne samouprave, kako bi se država rasteretila bezbroj poslova (i birokratije!) koje mogu za njene potrebe da završavaju odredjeni niži nivoi, koji su daleko bliži samim gradjanima. Ako bi se regionalizacija definisala samo novim (ili starim) imenima, a ne suštinskim promenama, nadležnostima, izvornim prihodima, imovinom… ali i odgovornošću, onda bi sve  bilo isto, samo drugačie pakovanje! Do kraja mandata ove vlade pristupiće se nekim političkim reformama, jer „Ustav nije sveto pismo koje je neizmenjivo, on je pravni okvir koji uvek može da se dograđuje i razrađuje.” Eto bar da se negde slažemo! On se pozvao na evropska iskustva u regionalizaciji naglasivši da naši regioni treba da se povezuju sa regionima u okolnim zemljama. Složićemo se lako i oko ovog pitanja, ako mi se objasni kako to misli da se sprovede, po nalogu centra i vrha vlasti ili će se samim regijama preneti deo nadležnosti kako bi pokazali sopstvenu inicijativu, kreativnost, preduzetništvo…Dok se tako nešto ne desi, nezadovoljni radnici će dolaziti, s pravom, u Beograd, ispred Vlade, da traže svoje pravo, ali i da povremeno blokiraju Beograd. Ako druge regije i lokalne samouprave, nemaju nadležnosti, pa ni odgovornost za punjenje i trošenje budžeta, onda nemaju ni odgovornost.

Tadić se osvrnuo i na pitanje zakona o nadležnosti Vojvodine i Statuta ove pokrajine rekavši da ima onih koji bi da to stave u drugi plan, ali da on smatra da to pitanje ne treba da čeka i da treba da bude rešeno, „ali da treba da bude smešteno u ideju regionalizacije Srbije, a ne izvan nje kao da Vojvodina i njena decentralizacija i regionalizacija nemaju nikakve veze sa regionalizacijom ostatka Srbije. On je najavio da će pitanje regionalizacije predložiti kao centralno pitanje za sledeću Skupštinu

Potpuno se slažem da je pitanje Statuta Vojvodine, stavljeno u drugi plan, skoro već i zaboravaljeno, ali podsećam da su Statut Vojvodine, većinom i najvećim brojem izglasali pokrajinski poslanici DS.a! Pa zar pokrajinski poslanici DS-a nisu u koordinaciji sa celokupnim DS-om, zar prethodno nisu bili politički i drugi dogovori, na osnovu koga je Statut dogovoren? Zar su pokrajinski poslanici, pa i DS-a, poslanici drugog reda, u odnosu na republičke poslanike?

Previše problematičnih i nedefinisanih stavova predsednika DS-a po pitanju regionalizma, osim ako se predsednik DS-a, o tome, već nije usaglasio sa predsednikom Srbije?

 Sa - čekaćemo !


 

Atačmenti



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 12:21 02.06.2009

Baza svih rešenja

Uspešnost eventualne regionalizacije ili bilo kakve druge slične teritorijalne organizacije direktno zavisi od stepena razvijenosti svesti ljudi o sopstvenim pravima, a prvenstveno o pravu na poštovanje sopstvenih specifičnosti. Podrazumeva se da je to baza za konstruktivan razvoj, kako sopstvenih, regionalnih potreba, tako i ugradnje istih u opšti razvoj. U godinama koje su iza nas uglavnom su nas upozoravali da je svako naglašavanje ove vrste specifičnosti pothranjeno lošom namerom, koja će, u krajnjem ishodu, da se završi daljom fragmentacijom države, tj. njenim raspadom. Vreme je da se više ne ide tom logikom, već logikom konstruktivnog poštovanja određenih regionalnih specifičnosti. Samo tako regionalizacija će doneti korist, i regionima, i široj celini čiji su oni deo.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:26 02.06.2009

Re: Baza svih rešenja

loader
Uspešnost eventualne regionalizacije ili bilo kakve druge slične teritorijalne organizacije direktno zavisi od stepena razvijenosti svesti ljudi o sopstvenim pravima, a prvenstveno o pravu na poštovanje sopstvenih specifičnosti.


I pevazilazenju stereotipa....svest o sebi i potrebama, kao i odgovornosti, a ne stalna sumnja da se u svima nama krije separatista!!! PA ako ima zaista toliko separatista, i medju DS/om, onda nam spasa nema.
poz
bkc
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 18:26 04.06.2009

Re: Baza svih rešenja

loader
Uspešnost eventualne regionalizacije ili bilo kakve druge slične teritorijalne organizacije direktno zavisi od stepena razvijenosti svesti ljudi o sopstvenim pravima, a prvenstveno o pravu na poštovanje sopstvenih specifičnosti. /-/ Samo tako regionalizacija će doneti korist, i regionima, i široj celini čiji su oni deo.


Dodao bih da znanje zahteva i odgovornost.

Gde postoji samosvest o vrednosti i ko poštuje samoga sebe, nije mu problem da poštuje druge koji su različiti. Samo znanje nosi odgovornost. Zanemarivanje toga je "zloupotreba".

U vezi regiona...bez delegiranja odgovornosti/prava i čvrstih oblika kažnjavanja ne pridržavanja istih...ne može biti nikakvih "podela". Pričam sa 30 ljudi odlučim sam i njih optužujem za pogrešne odluke...a-a.

Doduše pre utvrđivanja prava utvrdio bih obaveze.
vracarac92 vracarac92 12:24 02.06.2009

Ukoliko..

...regionalizacija dodje na dnevni red, mozda bi bilo trebalo regionalizovati Srbiju na sledeci nacin.
Po mom misljenju Srbiju treba podeliti na 15 regija:
Beograd
Srem
Backa
Banat
Sumadija
Raska
Kosovo
Metohija
Pomoravlje
Podunavlje
Juzna Srbija
Macva
Podrinje
Homolje
Uzicki region

Cini mi se da je to jedini pravi, geografski moguc nacin regionalizacije Srbije koji nema nikakve veze sa poslednja tri ustava.

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:27 02.06.2009

Re: Ukoliko..

vracarac92
...regionalizacija dodje na dnevni red, mozda bi bilo trebalo regionalizovati Srbiju na sledeci nacin.
Po mom misljenju Srbiju treba podeliti na 14 regija:


Cini mi se da je to jedini pravi, geografski moguc nacin regionalizacije Srbije koji nema nikakve veze sa poslednja tri ustava.



Ja sam vec dao jedan slican predlog....kako da se zovu regije, ali treba odrediti za svaku regiju njihove nadleznosti, obaveze i sl....
poz
bkc
vracarac92 vracarac92 12:29 02.06.2009

Re: Ukoliko..

ali treba odrediti za svaku regiju njihove nadleznosti, obaveze i sl....

...Ali ne za svaku regiju posebne nadleznosti, obaveze...za sve regije isto!
deset_slukom deset_slukom 12:53 02.06.2009

Re: Ukoliko..

...za sve regije isto!


Možda tako niko neće primetiti da je (konačno) ukinuta autonomija Vojvodine?
vracarac92 vracarac92 13:03 02.06.2009

Re: Ukoliko..

deset_slukom
...za sve regije isto!

Možda tako niko neće primetiti da je (konačno) ukinuta autonomija Vojvodine?

isti arsini za celu Srbiju.
Posteno.
deset_slukom deset_slukom 13:07 02.06.2009

Re: Ukoliko..

vracarac92
Posteno.


Pošteno je stvari nazivati pravim imenom... Ako hoćeš da ukidaš, ukini brate. Onda nema potrebe ni za regionalizacijom - ionako je (skoro) niko ne želi, onako iskreno.
vracarac92 vracarac92 13:11 02.06.2009

Re: Ukoliko..

Pošteno je stvari nazivati pravim imenom... Ako hoćeš da ukidaš, ukini brate. Onda nema potrebe ni za regionalizacijom - ionako je (skoro) niko ne želi, onako iskreno.

Nista je ne ukidam, samo prosirujem regionalizaciju u u Srbiji.
U cemu je problem?
Da li sam izostavio neki region?

Srbija treba da bude regionalizovana. Da li je tu nesto sporno?
deset_slukom deset_slukom 13:22 02.06.2009

Re: Ukoliko..

vracarac92
Da li je tu nesto sporno?


Pa naravno da je sporno. Pročitaj moj prvi post. I kada su namere dobre, nije garantovan dobar ishod, a u osnovi celog ovog projekta leže loše namere, ako ga pokretači vide na isti način kao ti. A bojim se da je tako.
vracarac92 vracarac92 13:23 02.06.2009

Re: Ukoliko..

Pa naravno da je sporno. Pročitaj moj prvi post. I kada su namere dobre, nije garantovan dobar ishod, a u osnovi celog ovog projekta leže loše namere, ako ga pokretači vide na isti način kao ti. A bojim se da je tako.

Jedina namer je ravnomerna regionalizacija Srbije.
Ti imas pravo da budes protiv toga, to pravo ti niko ne spori.
Jelena Gall Jelena Gall 13:32 02.06.2009

Re: Ukoliko..

Da li sam izostavio neki region?

ne, dodao si
Kosovo
Metohija
vracarac92 vracarac92 13:48 02.06.2009

Re: Ukoliko..

Nisma dodao nista sto nije deo Srbije. Makar i privremeno okupirani deo.
Jelena Gall Jelena Gall 14:01 02.06.2009

Re: Ukoliko..

Makar i privremeno okupirani deo.


dragan7557 dragan7557 17:03 02.06.2009

Re: Ništa ukoliko ...

Jelena Gall
Da li sam izostavio neki region?

ne, dodao si
Kosovo
Metohija

Ma on je dodao teritorije a do sada niko pa ni Cole nije o regionalizaciji napisao ništa već se nabada na viljušku teriitorijalna podela, koja teme nema ništa zajedničko sa regionalizacijom. Na isti način se mogu dopisati u "geo kartu Srbije i ostali čankotomni delovi biviše YU" upisati u Preambulu kao neodvojivi ....itd.

Čak se niko nije potrudio da se suprotstvavi ovoj diskusiji koja se vrti oko pašaluka i livada šta je čije ili koliko koji feud ima glava (ZA GLAVARINU). Definicije regionalizacije stoje na svim Enciklopedijama i svaki pojedinačni sadržaj je objašnjen. Ono što je sigurno je da u osnovi regionalizacije stoji delegiranje vlasti na niži nivo i da nije u pitanju podela feudalnih poseda kako to pojedini u Srbiji zamišljaju.

Regionalizacija nije autonomija a još manje davanje na uživanje feuda pa bilo da je u pitanju gazda Čanak ili Velimir Ilić ili bilo ko drugi.

Zbog godišta bi vi Cole trebali da se sećate Srezova (koji nastaju potrebom za regionalizacijom) koji su kasnije ukinuti a sva vlast pripala Kruni u Predstolnici.

Biša SFRJ je ratom platila nesposobnost beogradskih politikanata da prihvate činjenicu da je regionalizacija (delegiranje centralne vlasti) jedini način da se spreči rat. Umesto konfederacije je Beogradu bio draži rat.

Ekstremna koncentracija vlasti u rukama partijskih Velmoža i njihovih "da šefe" repova je nasleđena kao partijska baza u organizaciji srednjeg kadra u još uvek Saveznoj (?) (preimenovane u državnu) naslednoj administraciji u Beogradu koja raste kao kvasac u blokira svaki pokušaj za delegiranje vlasti na optimalno potreban nivo, i alokaciju vlasti na mesto koje joj prirodom stvari (funkcionalno) pripada.

Dosadašnja diskusija pokazuje samo do koje mere niko ili ne razume ili neće čak ni da pogleda šta je uopšte regionalizacija.

dragan7557 cerski
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 17:12 02.06.2009

Re: Ukoliko..

dragan7557
Jelena Gall
Da li sam izostavio neki region?

ne, dodao si
Kosovo
Metohija



Zbog godišta bi vi Cole trebali da se sećate Srezova (koji nastaju potrebom za regionalizacijom) koji su kasnije ukinuti a sva vlast pripala Kruni u Predstolnici.

Biša SFRJ je ratom platila nesposobnost beogradskih politikanata da prihvate činjenicu da je regionalizacija (delegiranje centralne vlasti) jedini način da se spreči rat. Umesto konfederacije je Beogradu bio draži rat.



dragan7557 cerski


Ne znam koje ste godiste i koliko pamtite, ali sam ja bar 1000 puta do sada pisao o regionalizmu na raznim mestima, pa i iznosio stav da je regionalizam bio spas, ili bar pokusaj da se spase SFRJ bez rata!!!Niste originalni, jer to je bila teza moga pok prijatelja Ivana Djurica, kao i moja...Ostaii aspekti regionalizma su i ovde spomenuti, kao jedan od najvaznijih supsidijarnost i odgovornost...itd, ali sam ovom prilikom govorio o stavovima Borisa Tadica, boldiranim crnim slovima...Kao clan Ustavne komisije 2003, upravo sam imao kompletan izgled novog ustava, ali je to nemoguce staviti na Blog, jer ovo sto se sad radi je mimikrija ! Ukratko to je to, a vi kako hocete

dragan7557 dragan7557 18:02 02.06.2009

Re: Ukoliko..

ali sam ovom prilikom govorio o stavovima Borisa Tadica, boldiranim crnim slovima...

Stvari ne treba da shvatate lično, dok stavovi B. Tadića su njegova viđenja stanja stvari.

U svakom slučaju smatram da predsednik države koji svesno krši ustav države (partijska funkcija) nema mnogo šta da kaže o delegiranju vlasti.

Takođe ova inicijativa (regionalizacija) treba da bude pokrenuta iz baze a ne iz vrha vlasti pa ma to bio i privremeni predsednik države. Svi predsednici država su privremeni dok se ne proglase za doživotnog, što u Beogradu izgleda postaje navika.
Niste originalni,

Regionalizacija je stvaranje funkcionalnog modela vlasti tako da ne postoji potreba za bilo kakvom originalnošću.
“Ideja regionalizacije, kako je objasnio (B.Tadic), nije ideja podele Srbije, već upravo ideja jačanja njenog integriteta.

Treba li aktuelni šef države da ovo objašnjava ili da pokuša da sprovede u delo preko svoje partije i koalicionih partnera,
???????????

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 18:25 02.06.2009

Re: Ukoliko još niste čuli.

Svi predsednici država su privremeni dok se ne proglase za doživotnog, što u Beogradu izgleda postaje navika.

Prema vestima precenik Sev. Koreje je imenovao svog sina za naslednika na vlasti.

Hoće li i to biti buduća praksa u Srbiji ????????????????

Pod nazivom demokratija ili narodna demokratija ???

dragan7557 cerski
anelie anelie 00:50 03.06.2009

Re: Ukoliko..

privremeno okupiran od?!
1999?!
vracarac92 vracarac92 07:12 03.06.2009

Re: Ukoliko..

privremeno okupiran od?!
1999?!


Aha.
Rusi drzali balticke zemlje okupirane 52 godine!
deset_slukom deset_slukom 09:53 03.06.2009

Re: Ukoliko..

vracarac92

Rusi drzali balticke zemlje okupirane 52 godine!

Nekako mi priče nisu iste... Tamo su narodi sve vreme želeli oslobođenje, a ovde Albanci žele dalju okupaciju? Možda će promeniti mišljenje?
niccolo niccolo 12:28 02.06.2009

Dobro primećeno

Vec u prvoj rečenici, predsednika DS-a Borisa Tadića, koristi se jedan od klasičnih stereotipa po kome se regionalizacija svodi na PODELU, a ne na TERITORIJALNU ORGANIZACIJU, čime se, automatski, stavlja znak jednakosti izmedju regionalizacije i separatizma!!!

To se radi zbog toga što jednom delu naroda regionalizacija vuče na podelu. Ono što bi političari zaista trebalo da urade jeste da rade nešto po pitanju edukacije građana u tom smislu....

P.S. Nešto mi ovo Podunavlje na slici suviše veliko, nekako mi tu natrpano sve i svašta.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:38 02.06.2009

Re: Dobro primećeno

niccolo
Vec u prvoj rečenici, predsednika DS-a Borisa Tadića, koristi se jedan od klasičnih stereotipa po kome se regionalizacija svodi na PODELU, a ne na TERITORIJALNU ORGANIZACIJU, čime se, automatski, stavlja znak jednakosti izmedju regionalizacije i separatizma!!!

To se radi zbog toga što jednom delu naroda regionalizacija vuče na podelu. Ono što bi političari zaista trebalo da urade jeste da rade nešto po pitanju edukacije građana u tom smislu....

P.S. Nešto mi ovo Podunavlje na slici suviše veliko, nekako mi tu natrpano sve i svašta.



Terminologija koja se upotrebljava nije slucajna, jer kada to rade "patriote" onda nije podela vec organizacija, kada rade regionalisti to je podela..itd. Edukacija je naravno vazna....
Moj predlog nije svakako konacan, vec polazna osnova koja se zasniva na evropskim iskustvima, deklaracijama itd...Povrsinski nije isto sto i po broju stanvnika, a to nije nebitno
Primenjući ovaj princip, Teritorijalna organizacija Srbija mogla bi da ima sledeći izgled:
V O J V O D I N A
SREM 2.031.974 stanovnika

1 Sremska Mitrovica 85.902
2 Stara Pazova 67.576
3 Ruma 60.006
4 Inđija 49.609
5 Šid 38.973
6 Pećinci 21.506
7 Irig 12.329
Ukupno: 335.901
BACKA

1 Novi Sad 299.294
2 Subotica 148.401
3 Sombor 97.263
4 Bačka Palanka 60.966
5 Kula 48.353
6 Vrbas 45.852
7 Bečej 40.987
8 Bačka Topola 38.245
9 Odžaci 35.582
10 Apatin 32.813
12 Žabalj 27.513
13 Srbobran 17.855
14 Titel 17.050
15 Bač 16.268
16 Beočin 16.068
17 Bački Petrovac 14.681
18 Mali Iđoš 13.494
19 Sremski Karlovci 8.839
Ukupno: 1.007.799

BANAT
1 Zrenjanjin 132.051
2 Pančevo 127.162
3 Kikinda 67.002
4 Vršac 54.369
5 Kovin 36.802
6 Kovačica 27.890
7 Kanjiža 27.510
8 Novi Bečej 26.924
9 Senta 25.568
10 Alibunar 22.954
11 Žitište 20.399
12 Bela Crkva 20.367
13 Ada 18.994
14 Sečanj 16.377
15 Čoka 13.832
16 Plandište 13.377
17 Novi Kneževac 12.975
18 Nova Crnja 12.705
19 Opovo 11.016
Ukupno: 688.274

BEOGRAD
1.465.106 stanovnika

1. Novi Beograd 217.773
2 Zemun 191.645
3 Čukarica 168.508
4 Palilule 155.902
5 Voždovac 151.768
6 Zvezdara 132.621
7 Rakovica 99.000
8 Grocka 75.466
9 Obrenovac 70.975
10 Vračar 58.368
11 Stari grad 55.543
12 Savski venac 42.506
13 Barajevo 24.641
14 Sopot 20.390
Ukupno: 1.465.106

Š U M A D I J A
1.252.091 stanovnika

Rudnička oblast

1 Čačak 117.072
2 Lazarevac 58.511
3 Gornji Milanovac 47.641
4 Lučani 24.614
5 Ljig 14.629
Ukupno:
272.467

Smederevska oblast

1 Smederevo 109.809
2 Smederevska Palanka 56.011
3 Mladenovac 52.490
4 Velika Plana 44.470
5 Žabare 13.034
Ukupno: 275.814
Kragujevačka oblast

1 Kragujevac 175.802
2 Jagodina 70.894
3 Paraćin 58.301
4 Arandjelovac 48.129
5 Ćuprija 33.567
6 Topola 25.292
7 Knić 16.148
8 Rekovac 13.551
9 Rača 12.959
10 Batočina 12.220
11 Lapovo 8.828
Ukupno: 475.691
Pomoravlje

1 Kraljevo 121.707
2 Trstenik 49.043
3 Vrnjačka Banja 26.492
4 Varvarin 20.122
5 Ćićevac 10.755
Ukupno: 228.119

PODRINJE
990.072 stanovnika

Mačva

1 Šabac 122.893
2 Valjevo 96.761
3 Loznica 86.413
4 Bogatić 32.990
5 Ub 32.104
6 Vladimirci 20.373
7 Krupanj 20.192
8 Lajkovac 17.062
9 Ljubovija 17.052
10 Mionica 16.513
11 Koceljeva 15.636
12 Osečina 15.135
13 Mali Zvornik 14.076
Ukupno: 507.200
Raška

1 Užice 83.022
2 Ivanjica 35.445
3 Požega 32.293
4 Priboj 30.377
5 Bajina Bašta 29.151
6 Raška 26.981
7 Arilje 19.784
8 KosjerićČajetina 15.628
9 Kosjerić 14.001
Ukupno: 286.682
Sandžak

1 Novi Pazar 85.996
2 Prijepolje 41.188
3 Tutin 30.054
4 Sjenica 27.970
5 Nova Varoš 19.982
Ukupno: 205.190

PODUNAVLJE
1.521.732

Braničevo

1 Požarevac 74.902
2 Petrovac 34.511
3 Despotovac 25.611
4 Svilajnac 25.511
5 Veliko Gradište 20.659
6 Kičevo 18.808
7 Žagubica 14.823
8 Malo Crnuće 13.853
9 Golubac 9.913
Ukupno: 238.591
Timočka krajina

1 Zaječar 65.969
2 Bor 55.817
3 Negotin 43.418
4 Knjaževac 37.172
5 Majdanpek 23.703
6 Kladovo 23.613
7 Boljevac 15.849
Ukupno: 265.541
Župa

1 Kruševac 131.368
2 Aleksinac 57.749
3 Prokuplje 48.501
4 Aleksandrovac 29.389
5 Kuršumlija 21.608
6 Brus 18.764
7 Sokobanja 18.571
8 Blace 13.759
9 Ražanj 11.369
Ukupno:
351.078

Niška oblast

1 Niš 235.159
2 Pirot 63.791
3 Doljevac 19.561
4 Žitoradja 18.207
5 Svrljig 17.284
6 Babušnica 15.734
7 Niška Banja 15.359
8 Merošina 14.812
9 Bela Palanka 14.381
10 Dimitrovgrad 11.748
11 Gadžin Han 10.464
Ukupno: 436.500
Pčinjska oblast

2 Vranje 87.288
3 Bujanovac 43.302
4 Preševo 34.904
5 Vlasotince 33.312
6 Lebane 24.918
7 Vladičin han 23.703
8 Surdulica 22.190
9 Bojnik 13.118
10 Medvedja 10.760
11 Bosilegrad 9.931
12 Trgovište 6.372
13 Crna Trava 2.563
Ukupno: 468.613





vracarac92 vracarac92 12:38 02.06.2009

Re: Dobro primećeno

Nije veliko. Pod podunavlje spada region nizvodno od Beograda.
"Glavni grad" Smederevo.
niccolo niccolo 12:45 02.06.2009

Re: Dobro primećeno

vracarac92
Nije veliko. Pod podunavlje spada region nizvodno od Beograda."Glavni grad" Smederevo.

To da, ali na slici mu pripada i Niš itd.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:48 02.06.2009

Re: Dobro primećeno

niccolo
vracarac92
Nije veliko. Pod podunavlje spada region nizvodno od Beograda."Glavni grad" Smederevo.

To da, ali na slici mu pripada i Niš itd.


Pogledajte malo preciznije moj predlog Podunavlje jeste euro regija ali ima vise oblasti...itd
poz
bkc
Euro regije moraju imati i odredjeni broj stanovnika...preusitnjeno bi bilo lose..itd
vracarac92 vracarac92 12:49 02.06.2009

Re: Dobro primećeno

To da, ali na slici mu pripada i Niš itd.

To nije moje slika vec necije politicko vidjenje.
Nis pripada Juznoj Srbiji! a izmedju "Podunavskog" i "Juzno Srbijanskog"regiona nalaze se Homoljski i Pomoravski region. To mi se cini kao jedino ispravno resenje. regioni sa svim svojim autenticnostima i osobenim karakteristikama stanovnistva.
Smederevo ima slicnosti sa Vranjem bas kao sto Pancevo ima slicnosti sa Suboticom - nikakve!
niccolo niccolo 13:28 02.06.2009

Re: Dobro primećeno

Smederevo ima slicnosti sa Vranjem bas kao sto Pancevo ima slicnosti sa Suboticom - nikakve!

Ondak se sve slažemo
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:53 02.06.2009

Ne vidim Leskovac..

Ispustio si Leskovac...a to je skoro 150.000 ljudi.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:08 02.06.2009

Re: Ne vidim Leskovac..

Drago Kovacevic
Ispustio si Leskovac...a to je skoro 150.000 ljudi.



Moguce je kad sam isao na copy paste, nije namerno....vec verobatno na taj nacin dodje i do greske,.IZvinjavam se Leskovcanima!!!
vracarac92 vracarac92 13:13 02.06.2009

Re: Ne vidim Leskovac..

A ko je ispustio RSK a bio je bitan faktor u toj drzavi koju sada ne piznaje?
Bas kao ni bivseg drugara sa kanabe(t)a S. Milosevica.
j.predrag j.predrag 13:26 02.06.2009

Re: Ne vidim Leskovac..

Pa dobro, gde spadamo mi, leskovcani ...:). Mozda za nas planirate neko "humano" preseljenje. Mozda smo pod Nisom, al' to jos ne znamo.
angie01 angie01 13:30 02.06.2009

Re: Ne vidim Leskovac..

Pa dobro, gde spadamo mi, leskovcani ...:).


vi ste izuzet(n)i !
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:57 02.06.2009

Re: Ne vidim Leskovac..

angie01
Pa dobro, gde spadamo mi, leskovcani ...:).


vi ste izuzet(n)i !



Pcinjska oblast
Leskovac 156,252 prema popisu broj stanovnika
vracarac92 vracarac92 20:12 02.06.2009

Re: Ne vidim Leskovac..

Pa dobro, gde spadamo mi, leskovcani ...:). Mozda za nas planirate neko "humano" preseljenje. Mozda smo pod Nisom, al' to jos ne znamo.

P.S. da li u Leskovcu i dalje radi kafana MAZESTIK pored srednje tehnicke skole "Rade metalac"?
Ubedljivo najbolji rostilj koji sam jeo u svom zivotu...gurmanska pljeskavica, trljanica, meka rebra pod sacem, ustipci, muckalica...u zivotu nisam bolje jeo nego u toj birtiji. Bez sale. A cesto sam po birtijama sirom balkana.
Leskovcanima skidam kapu!
libkonz libkonz 12:53 02.06.2009

Regionalizacija

je hitno potrebna, samo ne verujem da će se to dogoditi zbog vladajućih partija koja teže centralizaciji.
Samo, lično ne vidim razlog zašto Šumadija i Podrinje ne budu deo isti oblasti.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:02 02.06.2009

Re: Regionalizacija

libkonz
je hitno potrebna, samo ne verujem da će se to dogoditi zbog vladajućih partija koja teže centralizaciji.
Samo, lično ne vidim razlog zašto Šumadija i Podrinje ne budu deo isti oblasti.


Prema NUTS standardima moze se rimeniti na razne nacine, kako kojoj drzavi odgovara. Ne sporim da bi mogli i Sumadija i Podrinje da budu jedna regija....ako se gradjani tako izjasne, ipak to bi bila prevelika regija...ali ko zna!
drug.clan drug.clan 14:16 02.06.2009

pare i moc

Pitanje decentralizacije je pitanje para i moci i nicega vise.

Briga nase politicare i za velicinu regije i za autonomiju i za separatizam i za sve drugo. Ono sto njih zanima je koliko ce para iz njihove kase otici u kasu nekoga drugog makar to bio i partijski kolega. Gleda se samo svoj licni interes a partije, drzave, regije, narod itd je tu samo da se ostvari licni interes.

Sa druge strane narod nema nikavu moci, izbori su farsa, demokratija ne postoji te politicari ne moraju da rade nista da bi udovoljili narodu.
dragan7557 dragan7557 17:11 02.06.2009

Re: pare i moc

Ono sto njih zanima je koliko ce para iz njihove kase otici u kasu nekoga drugog

Treba da stoji narodne kase.

dragan7557
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 18:15 02.06.2009

Re: pare i moc

Recimo da je lični interes motiv većine političara za ulazak u državnu ili lokalnu službu. To ne bi trebao da bude problem rešavanju zadatka regionalizacije.

Mislim da je problem u nedostatku legitimnosti i stvarne moći u Srbiji. HDZ je lepo vratio kad je mogao, županije bazirane na manje više istorijskim granicama i time bez mučenja rešio administrativni problem. U srpskom političkom haosu svako je unapred osumljičen i optužen, to je izgleda u mentalitetu mnogih.

Možda bi trebalo raspisati konkurs za predlog plana regionalizacije koji bi skupštine Vojvodine i Srbije (bez Vojvodine) prihvatile. To nije posao za narod.
drug.clan drug.clan 18:54 02.06.2009

Re: pare i moc

Vladimir Maričić
Recimo da je lični interes motiv većine političara za ulazak u državnu ili lokalnu službu. To ne bi trebao da bude problem rešavanju zadatka regionalizacije.

Mislim da je problem u nedostatku legitimnosti i stvarne moći u Srbiji. HDZ je lepo vratio kad je mogao, županije bazirane na manje više istorijskim granicama i time bez mučenja rešio administrativni problem. U srpskom političkom haosu svako je unapred osumljičen i optužen, to je izgleda u mentalitetu mnogih.

Možda bi trebalo raspisati konkurs za predlog plana regionalizacije koji bi skupštine Vojvodine i Srbije (bez Vojvodine) prihvatile. To nije posao za narod.


Hrvatska je i dalje unitarna i centralizovana drzava.


Vladimir Maričić Vladimir Maričić 21:05 02.06.2009

Re: pare i moc

Hrvatska je i dalje unitarna i centralizovana drzava.


Pa i Francuska je isto "unitarna".
drug.clan drug.clan 21:48 02.06.2009

Re: pare i moc

Vladimir Maričić
Hrvatska je i dalje unitarna i centralizovana drzava.


Pa i Francuska je isto "unitarna".


Ali to znaci da problem decentralizacije ni u Hrvatskoj nije resen vec samo zamaskiran.
Inner Party Inner Party 18:18 02.06.2009

Mrka kapa!

Nema nista od regionalizacije Srbije jer to narod nece.
Previse losih iskustava.
Kako je koja stranka predlagala neku regionalizaciju - odmah joj je padao rejting.
LSV je jedna od najstarijih stranaka u Srbiji a nikada sama nije presla cenzus!
DSS je jedna od retkih stranaka koja se (jos devedesetih) zalagala za regionalizaciju Srbije pa je to proslo neprimeceno i oni su odustali od toga...

Pa vi sad cekajte da narod promeni misljenje!



PS

Jedini vid regionalizacije koji moze relativno lako uspeti u Srbiji je dati sto vise vlasti i para opstinama. To bi cak i ja podrzao!
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 18:42 02.06.2009

Celovita Vojvodina

Iako je pitanje Vojvodine vezano za problem regionalizacije Srbije te dve stvari daleko od toga da su iste. Aktuelni Ustav Srbije lepo kaze u clanu 182. da "Republika Srbija ima Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija." i jos "Teritorija autonomnih pokrajina ne može se menjati bez saglasnosti njenih gradjana izražene na referendumu, u skladu sa zakonom". To ce reci da je pitanje Vojvodine pitanje nadleznosti koje joj moraju biti vracene a ne pitanje regionalizacije, jer je ona vec prepoznata kao ustavna celina. Dalja regionalizacija samo moze jos dalje predloziti neke subregione (Srem, Banat i Backu se namecu kao logicni) u okviru pokrajine Vojvodine ali ne izvan tog okvira. Vojvodina se svojim izborom udruzila sa drzavom Srbijom da bi obezbedila prosperitet gradjanima s obe strane Dunava a ne da bi time izgubila svoje osobenosti.

Inace ovi predlozeni euroregioni ni najmanje ne odrazavaju postojece kulturno-istorijske odlike regiona u Srbiji, ali to ne cudi, kad su smisljeni u Beogradu. Svaki region morace da se bori za sebe, da ne bi imali nekakve mutant-regione.
mariopan mariopan 22:30 02.06.2009

Re: Celovita Vojvodina

Ma nemojte da se lozite na tu temu, nema nama decentralizacije bar jos 500 godinica. Posle cemo da vidimo.
bene_geserit bene_geserit 22:53 02.06.2009

Re: Celovita Vojvodina

Neues aus der Nachbarschaft
Inace ovi predlozeni euroregioni ni najmanje ne odrazavaju postojece kulturno-istorijske odlike regiona u Srbiji, ali to ne cudi, kad su smisljeni u Beogradu. Svaki region morace da se bori za sebe, da ne bi imali nekakve mutant-regione.

Pre bi rekao da su smisljeni u Kragujevcu
A da su mutant jesu. Npr. Kraljevo nikad nije bilo u Sumadiji (izmedju ostalog nije izmedju 2 Morave).
Nego Cole nikako da objasni tezu koju forsira da regioni treba da imaju bar milion ljudi da bi bili funkcionalni (koja gle cuda u perspektivi cini Kragujevac kao centar regiona Sumadija velikim birokratskim centrom).

Posto smo mi majstori da izvitoperimo bilo koju ideju, treba biti jako pazljiv sa regionalizacijom - kako je prakticno primeniti u Srbiji da bi imala smisla.
Prvo jasno definisati ciljeve, npr.:
- ravnomeran regionalni razvoj
- eliminisanje centralizacije u Beogradu
- spreciti samo zamenu Beograda regionalnih centrom i obezbediti ravnomeran razvoj u okviru regiona
- iskoristiti regionalizaciju da smanjimo a ne povecamo broj "korisnika budzeta" i korupciju, tj. nekako to spreciti zakonima o regionalizaciji
Posto je ovo odozgo samo u interesu gradjana a suprotno interesima nase partiokratije, treba smisliti nacin da se eliminisu iz procesa regionalizacije (sto je nemoguce jer ce ova temada se jase narednih nekoliko izbornih perioda) ili da se pritisnu odozdo da donesu zakone koji ih ogranicavaju (sto svi znamo da je nemoguce jer javnost kod nas nema nikakvu snagu).
Sto ce reci, mariopan je u pravu: prave regionalizacije nema jos 500 godinica, a neke mutant regionalizacije ce vec da bude uskoro.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:58 03.06.2009

Re: Celovita Vojvodina

bene_geserit
Neues aus der Nachbarschaft
I
Nego Cole nikako da objasni tezu koju forsira da regioni treba da imaju bar milion ljudi da bi bili funkcionalni (koja gle cuda u perspektivi cini Kragujevac kao centar regiona Sumadija velikim birokratskim centrom).

Posto smo mi majstori da izvitoperimo bilo koju ideju, treba biti jako pazljiv sa regionalizacijom - kako je prakticno primeniti u Srbiji da bi imala smisla.
Prvo jasno definisati ciljeve, npr.:
- ravnomeran regionalni razvoj
- eliminisanje centralizacije u Beogradu
- spreciti samo zamenu Beograda regionalnih centrom i obezbediti ravnomeran razvoj u okviru regiona
- iskoristiti regionalizaciju da smanjimo a ne povecamo broj "korisnika budzeta" i korupciju, tj. nekako to spreciti zakonima o regionalizaciji
Posto je ovo odozgo samo u interesu gradjana a suprotno interesima nase partiokratije, treba smisliti nacin da se eliminisu iz procesa regionalizacije (sto je nemoguce jer ce ova temada se jase narednih nekoliko izbornih perioda) ili da se pritisnu odozdo da donesu zakone koji ih ogranicavaju (sto svi znamo da je nemoguce jer javnost kod nas nema nikakvu snagu).
Sto ce reci, mariopan je u pravu: prave regionalizacije nema jos 500 godinica, a neke mutant regionalizacije ce vec da bude uskoro.


Dakle ja sam se trudio u svom predlogu, upravo da nista ne vitoperim, nego da pokusam da potencijalne regije prepoznam na osnovu nekakvih podataka koji su u ranijem periodu bili prepoznatljivi...Nigde nisam rekao da je taj predlog Sv.pismo koje se ne sme i ne treba korigovati! Tako da nisam ja stavljao Kragujevac u I plan niti mislim da on treba da zameni Beograd, ali nemam ni kompleks, koji iz Vas bezpotrebno izbija, kada kazete da Kraljevo nije u Sumadiji....Nekoliko puta sam gostovao u Kraljevu i bas tamo je bila ta tvrdnja, da se Kraljevu vise isplati da bude u regiji Sumadija....sto ne znaciu, da ce tako i biti, ako uopste dodjemo do regiopnalizacije, Uostalom moja teza je da se opstine poput Kraljeva, koje se nalaze na rubu nekih regija, mogu na referendumu izjasniti kojoj regiji zele da pripadaju. Prema tome i po meni to je jedini moguci demokratski pristup, Naravno da je Kragujevac centar Sumadije uvek bio, tako da nisam to ja smislio, nego samo sledim nesto sto vec postoji..Ne moze se zbog Ilije gromovnika, mrzeti Sv Ilija...pa mora postojati sediste regije!
Ostala Vasa 4 stava su vec sadrzani i u mojim prethodnim stavovima, te nemam nista protiv da ih ponovite. Nisam tvrdio da regija ne moze imati 700 ili 800. 000 hiljada stanovnika vec sam se sluzio dokumentima evropskih standarda i iskustava. Ima 4, a negde i 5 nivoa takozvanih NUTS standarda, pa je iz toga izasap i moj predlog..itd, Sustina je u principu supsidijarnosti, prenosa nivoa nadleznosti, koja ce zadovojiti gradjane na najefikasniji nacin! Eto....

bene_geserit bene_geserit 01:28 04.06.2009

Re: Celovita Vojvodina

Branislav Kovačević Cole

Tako da nisam ja stavljao Kragujevac u I plan niti mislim da on treba da zameni Beograd, ali nemam ni kompleks, koji iz Vas bezpotrebno izbija, kada kazete da Kraljevo nije u Sumadiji.

Nakaci mi Cole kompleks samo tako zato sto rekoh da Kraljevo niji nikad bilo u Sumadiji (a nije ni po Coletovoj definiciji iste: izmedju 2 Morave, ...).
A taj pomenuti kompleks je zbog cega: zbog toga sto ja sa Kraljevom nikakve veze nemam, ili zato sto je dobro biti u Sumadiji iz nekog razloga ili zato sto je lose biti u Sumadiji, pokusavam da shvatim smisao tvrdnje.

I naravno da Cole stavlja Kragujevac u prvi plan (i to iz sve snage), i vestacki uvecava velicinu Sumadijske regije. Vec se tu bije za preraspodelu zeca (koji ne da je jos u sumi, nego nije ni rodjen).
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:06 04.06.2009

Re: Celovita Vojvodina

bene_geserit
Branislav Kovačević Cole

Tako da nisam ja stavljao Kragujevac u I plan niti mislim da on treba da zameni Beograd, ali nemam ni kompleks, koji iz Vas bezpotrebno izbija, kada kazete da Kraljevo nije u Sumadiji.

Nakaci mi Cole kompleks samo tako zato sto rekoh da Kraljevo niji nikad bilo u Sumadiji (a nije ni po Coletovoj definiciji iste: izmedju 2 Morave, ...).
A taj pomenuti kompleks je zbog cega: zbog toga sto ja sa Kraljevom nikakve veze nemam, ili zato sto je dobro biti u Sumadiji iz nekog razloga ili zato sto je lose biti u Sumadiji, pokusavam da shvatim smisao tvrdnje.

I naravno da Cole stavlja Kragujevac u prvi plan (i to iz sve snage), i vestacki uvecava velicinu Sumadijske regije. Vec se tu bije za preraspodelu zeca (koji ne da je jos u sumi, nego nije ni rodjen).


Ja ponovih ponesto drzeci se istorije, dokumenata i sl. Niti sam kartograf niti misim da se ja time bavim, ali u vreme kada niko nije smeo ili hteo da napravi POLAZNU OSNOVU, sa necim konkretnim, ja sam se usudio, da to uradim uz sve moguce grehe koje ce mi neko pripisati...Pogledajte crkvenu organizaciju i sta je Sumadija, pogledajte sta citiram. i u danasnjoj Politici>Istoričar M. Đ. Milićević je 1876. godine zapisao: „Zemlja među Moravom (Zapadnom i Velikom), Dunavom, Savom, Kolubarom i Ljigom (Dičinom), zove se Šumadija... Danas je Beograd ne samo nešto više od Šumadije, nego je on nešto gotovo pretežnije i od sve Srbije”.Kao da je pisano danas. Nikad Lazarevac ili Mladenovac nisu bili deo Beograda, već deo Šumadije[i][/i] ali vi ni reci o tome da je Beogradu drazi izraz Beogradski pasaluk, od Sumadije...i objasnite mi kako su Lazarevac i Mladenovac opstine Beograda...ITD? Kad je Kraljevo, ali i svi drugi u pitanju, ja sam i napisao da bi opstine, poput Kraljeva, na rubnim podrucjima regija, mogle na demokratski nacin/referendumom da se izjasne kom regionu zele da pripadnu....Eto, toliko!
poz
BKC
wukadin wukadin 10:50 03.06.2009

Koliko vidim

Predsednik Tadić je želeo da predupredi kritike, koje su već stigle, i da kaže kako cilj nije razbijanje Srbije. Da li je to nekima sporno? Da, onima koji imaju fobiju od patriotizma (na čak od nacionalizma, koji takođe nije sporan u toj Evropi na koju se ugleda). Da li su kritike i strahovi od regionalizacije opravdani? Pa, nekada nije postojala crnogorska nacija, kao što sada (još uvek) ne postoji vojvođanska. Prosudite sami...
No možda bolje da Tadić nije to pomenuo, ili da je pričao kako bi Cole to voleo. Za promenu ustava, ovog kao i bilo kog (uostalom ustav nije običan zakon) treba 2/3 poslanika. DS tu većinu nema. Teško da će ikada imati u "scenariju snova" onih koji se boje svakog nacionalizma... pardon, samo od srpskog - a taj scenraio je DS + LDP + ostali prilepci + manjine. Dakle, zavisi se od podrške drugih. A te podrške teško da će biti ako se strahuje od podele Srbije. Čak može biti kontraproduktivno za DS, može poslužiti kao municija za napade u nekoj budućoj predizbornoj kampanji.

No, to jeste malo politikanski način mišljenja. Možda je i vreme da se prevaziđu podele. Ne radi ni DS sve loše - evo Jeremić je sasvim OK, potpisali su za Gasprom... Onda bih mogao ja dati konstruktivan predlog - da se sprovede postojeći ustav u domenu decentralizacije, u smislu izvornih prihoda i imovine opština i gradova. Tek onda, pošto su regioni ekonomsko pitanje, da se vidi gde je i da li je grupisanje izvodljivo, koje nadležnosti treba regioni da imaju itsl...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:48 03.06.2009

Re: Koliko vidim

wukadin
Predsednik Tadić je želeo da predupredi kritike, koje su već stigle, i da kaže kako cilj nije razbijanje Srbije. Da li je to nekima sporno? Da, onima koji imaju fobiju od patriotizma (na čak od nacionalizma, koji takođe nije sporan u toj Evropi na koju se ugleda). Da li su kritike i strahovi od regionalizacije opravdani? Pa, nekada nije postojala crnogorska nacija, kao što sada (još uvek) ne postoji vojvođanska. Prosudite sami...
No možda bolje da Tadić nije to pomenuo, ili da je pričao kako bi Cole to voleo. Za promenu ustava, ovog kao i bilo kog .



Pa zbog toga sto tvrdite kako nekad (kad ?) nije postojala Crnogorska nacija, proyilaze i svi drugi stavovi! Koji su to parametri da se neko proceni patroiotom, vecim od Vas ili mene ili Tadica ? Ja sam izneo svoje misljenje, sasvim javno, a to niti je protivustavno, niti protiv Srbije///itd Uostalom imali smo Milosevica koji je tvrdio da Srbija mora da bude unitarna, pa su se raspali SFRJ, SCG...ode Kosovo itd. Dakle tvrdoglavost i nepoznavanje stvari uvek se placa
vracarac92 vracarac92 12:03 03.06.2009

Re: Koliko vidim

Pa zbog toga sto tvrdite kako nekad (kad ?) nije postojala Crnogorska nacija,

Iako je ovo skretanje sa teme, nemojte mi zameriti.
crnogorska nacija se pominje prvi put na popisu stanovnistva 1945. (1946?)
Do tada se ne pominje.
Na svim prethodnim popisima stanovnistava ukljucujuci i onaj u Knjazevini Crnoj Gori (samostalna drzava Crna Gora) iz 1909. godine, crnogorska nacija se i ne pominje.

oprostite zbog mesanja.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:10 03.06.2009

Re: Koliko vidim

vracarac92
Pa zbog toga sto tvrdite kako nekad (kad ?) nije postojala Crnogorska nacija,

Iako je ovo skretanje sa teme, nemojte mi zameriti.
crnogorska nacija se pominje prvi put na popisu stanovnistva 1945. (1946?)
Do tada se ne pominje.
Na svim prethodnim popisima stanovnistava ukljucujuci i onaj u Knjazevini Crnoj Gori (samostalna drzava Crna Gora) iz 1909. godine, crnogorska nacija se i ne pominje.

oprostite zbog mesanja.


Rasprava o tome ne vodi nicemu...i ne menja stvari osim sto se zaludjujemo. Svako je nekad nastao, a poneko i nestao! I Srbi su nekada nastali, poput svih drugih, osim ako nismo nebeski narod i za to imamo pisanog traga!
vracarac92 vracarac92 12:43 03.06.2009

Re: Koliko vidim

Rasprava o tome ne vodi nicemu.

Naravno.
Mada bi u nekom trenutku trebalo analizirati taj fenomen bez presedana.
drug.clan drug.clan 13:05 03.06.2009

Re: Koliko vidim

wukadin

No, to jeste malo politikanski način mišljenja. Možda je i vreme da se prevaziđu podele. Ne radi ni DS sve loše - evo Jeremić je sasvim OK, potpisali su za Gasprom...




Ako je to jedino "dobro" sto je izaslo iz DS-a onda treba odmah revoluciju praviti.
(poklanjanje sustinske ekonomske nezavisnosti rusima i ministar spoljnih poslova koji ne zasluzuje ni vodjenje mesne zajednice)
loni loni 13:21 03.06.2009

Karta mora da bude bolja

Ne može se Srbija da se podeli na 15 regija.

Uslov je da svaka regija mora da ima UNIVERZITETSKI centar.
Bez toga osuđena je na iseljavanje mladih i zamiranje.

Inače ne dopada mi se Coletova karta (sve ostalo što kaže je odlično).
Ovaj istočni region je kao prvo preveliki, (pola države on) a kao drugo zove se PODUNAVLJE.
Ne može se kraj u kome je Niš zvati Podunavlje.
To ga ne obeležava.

Evo mape, koju je uradila G17+, a ja je unapredio nazivima u mom kompjuteru.



A kome je draža verzija bez Kosova evo i nje...



MEĐUTIM

Iz obzira prema Sandžaku, mislim da bi Cole, kao neko ko pretpostavljam ceni ISTORISJKE POSEBNOSTI
trebalo da podrži najpre ovu mapu...

vracarac92 vracarac92 13:40 03.06.2009

Re: Karta mora da bude bolja

Iz obzira prema Sandžaku, mislim da bi Cole, kao neko ko pretpostavljam ceni ISTORISJKE POSEBNOSTI
trebalo da podrži najpre ovu mapu...

U mojoj podeli sandzak je podveden pod rasku oblast.
Tutin, Sjenica i Novi Pazar imaju vecinsko bosnjacko stanovnistvo a Prijepolje, Priboj i Nova Varos imaju vecinsko srpsko stanovnistvo. Jedino sa cime se ne apsolutno ne slazem u tvojoj podeli je Vojvodina. Smatram da ona mora biti podeljena na tri dela (Srem, Banat, Backa) upravo zbog specificnih kulturnih i istorijskih posebnitosti.
Srem i Backa zaista imaju malo slicnosti.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:24 03.06.2009

Re: Karta mora da bude bolja

loni
Ne može se Srbija da se podeli na 15 regija.

Uslov je da svaka regija mora da ima UNIVERZITETSKI centar.
Bez toga osuđena je na iseljavanje mladih i zamiranje.




Prvo ja nisam uradio, improvizovao regije, kao mapu da bi to bilo zakucano, vec naprotiv da se ima osnova za razgovor.Najmanje je vazno da li se ja slazem ili ne, vec da li je realno, zasnovano na nekakvim standardima itd. U svakom slucaju nazivi regiona treba da budu jasni i prepoznatljivi, a ne centralna, severna ili juzna! 2. Moja ideja je bila da definisem prvo prepoznatljive regije pa tek onda se uspostavi odnos izmedju njih, kao i status 3. Po NUTS standardima ima 4 nivoa> 1.drzava 2 regije 3 oblasti i 4 lokalne samopurave IIZ tog razloga a uvazavajuci odredjene specificnosti smatram da treba u Podrinjskoj regiji da postoje, pored ostalih i Sandzak i Raska, jer se time moze resavati niz pitanja na tom nivou, koja mozda nisu zanimljiva u drugoj oblasti...pa je tek sledeci prag Regija, pa drzava! Tako da Sandzak ne moze biti pokrajina (regija) vec samo oblast, jer nema ni dovoljan broj stanovnika kao i svega drugoga da bi bila regija...itd. I naravno ima sijaset drugih stvari, ali je koriosno razgovarati o svemu, bez kompleksa i licnih predrasuda////
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:26 03.06.2009

Re: Karta mora da bude bolja

vracarac92
Iz obzira prema Sandžaku, mislim da bi Cole, kao neko ko pretpostavljam ceni ISTORISJKE POSEBNOSTI
trebalo da podrži najpre ovu mapu...

U mojoj podeli sandzak je podveden pod rasku oblast.
Tutin, Sjenica i Novi Pazar imaju vecinsko bosnjacko stanovnistvo a Prijepolje, Priboj i Nova Varos imaju vecinsko srpsko stanovnistvo. Jedino sa cime se ne apsolutno ne slazem u tvojoj podeli je Vojvodina. Smatram da ona mora biti podeljena na tri dela (Srem, Banat, Backa) upravo zbog specificnih kulturnih i istorijskih posebnitosti.
Srem i Backa zaista imaju malo slicnosti.



Niko ne sme da bude PODELJEN, vec ORGANIZOVAN, maa upotreba termina! Drugo Sandzak i Raska treba da budu oblasti, ali u okviru regije Podrinje..itd, nesto vec pojasnih pre toga, da ne ponavljam!
vracarac92 vracarac92 14:41 03.06.2009

Re: Karta mora da bude bolja

Niko ne sme da bude PODELJEN, vec ORGANIZOVAN, maa upotreba termina! Drugo Sandzak i Raska treba da budu oblasti, ali u okviru regije Podrinje..itd, nesto vec pojasnih pre toga, da ne ponavljam!

U prvu si, treba da budu organizovani a ne podeljeni.
sentinel26 sentinel26 21:48 03.06.2009

Re: Karta mora da bude bolja

Branislav Kovačević Cole
Prvo ja nisam uradio, improvizovao regije, kao mapu da bi to bilo zakucano, vec naprotiv da se ima osnova za razgovor.Najmanje je vazno da li se ja slazem ili ne, vec da li je realno, zasnovano na nekakvim standardima itd. U svakom slucaju nazivi regiona treba da budu jasni i prepoznatljivi, a ne centralna, severna ili juzna! 2. Moja ideja je bila da definisem prvo prepoznatljive regije pa tek onda se uspostavi odnos izmedju njih, kao i status 3. Po NUTS standardima ima 4 nivoa> 1.drzava 2 regije 3 oblasti i 4 lokalne samopurave IIZ tog razloga a uvazavajuci odredjene specificnosti smatram da treba u Podrinjskoj regiji da postoje, pored ostalih i Sandzak i Raska, jer se time moze resavati niz pitanja na tom nivou, koja mozda nisu zanimljiva u drugoj oblasti...pa je tek sledeci prag Regija, pa drzava! Tako da Sandzak ne moze biti pokrajina (regija) vec samo oblast, jer nema ni dovoljan broj stanovnika kao i svega drugoga da bi bila regija...itd. I naravno ima sijaset drugih stvari, ali je koriosno razgovarati o svemu, bez kompleksa i licnih predrasuda////
Gos'n Cole,
Nadam se da vi nijeste bili saučesnik niti pomagač kartografima DS-a i udruženja "G"-plus-minus, koji su crtali ove "regije". Vidi se ko su im bili idoli u pravljenju karata.

Stavljanje područja Sandžaka u "Drinski region" ima veoma ružnu pozadinu o kojoj će biti više riječi kada budu stvarno pravljene prave evro-regije u Srbiji.
Šta to imaju zajedničko Novi Pazar, Tutin i Sjenica sa Loznicom i Šapcom osim što se svi nalaze u Srbiji ?

Red je da prvo vidimo na djelu poštovanje postojećeg Ustava Srbije pa onda pravljenje novog.

Ovima koji svakodnevno krše važeći Ustav ne treba dozvoliti da uopšte razgovaraju o pravljenju novog.
Nadam se da ih ne podržavate.

Kakve god regije napravili oni taj regionalizam neće poštovati.
Za takvo nešto potrebni su drugačiji ljudi.

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:09 04.06.2009

Re: Karta mora da bude bolja

sentinel26
Branislav Kovačević Cole
Prvo ja nisam uradio, improvizovao regije, kao mapu da bi to bilo zakucano, vec naprotiv da se ima osnova za razgovor.Najmanje je vazno da li se ja slazem ili ne, vec da li je realno, zasnovano na nekakvim standardima itd. U svakom slucaju nazivi regiona treba da budu jasni i prepoznatljivi, a ne centralna, severna ili juzna! 2. Moja ideja je bila da definisem prvo prepoznatljive regije pa tek onda se uspostavi odnos izmedju njih, kao i status 3. Po NUTS standardima ima 4 nivoa> 1.drzava 2 regije 3 oblasti i 4 lokalne samopurave IIZ tog razloga a uvazavajuci odredjene specificnosti smatram da treba u Podrinjskoj regiji da postoje, pored ostalih i Sandzak i Raska, jer se time moze resavati niz pitanja na tom nivou, koja mozda nisu zanimljiva u drugoj oblasti...pa je tek sledeci prag Regija, pa drzava! Tako da Sandzak ne moze biti pokrajina (regija) vec samo oblast, jer nema ni dovoljan broj stanovnika kao i svega drugoga da bi bila regija...itd. I naravno ima sijaset drugih stvari, ali je koriosno razgovarati o svemu, bez kompleksa i licnih predrasuda////
Gos'n Cole,


Rekoh vec da je sve ovo pocetni predlog iz 2003 godine....danas nemam nikakve kontakte ni sa DS/om a ni sa g 17+
poz
bkc
mariopan mariopan 13:58 04.06.2009

Re: Karta mora da bude bolja

vracarac92
Iz obzira prema Sandžaku, mislim da bi Cole, kao neko ko pretpostavljam ceni ISTORISJKE POSEBNOSTI
trebalo da podrži najpre ovu mapu...

U mojoj podeli sandzak je podveden pod rasku oblast.
Tutin, Sjenica i Novi Pazar imaju vecinsko bosnjacko stanovnistvo a Prijepolje, Priboj i Nova Varos imaju vecinsko srpsko stanovnistvo. Jedino sa cime se ne apsolutno ne slazem u tvojoj podeli je Vojvodina. Smatram da ona mora biti podeljena na tri dela (Srem, Banat, Backa) upravo zbog specificnih kulturnih i istorijskih posebnitosti.
Srem i Backa zaista imaju malo slicnosti.

Tako je.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:07 04.06.2009

Re: Karta mora da bude bolja

mariopan
vracarac92
Iz obzira prema Sandžaku, mislim da bi Cole, kao neko ko pretpostavljam ceni ISTORISJKE POSEBNOSTI
trebalo da podrži najpre ovu mapu...

U mojoj podeli sandzak je podveden pod rasku oblast.
Tutin, Sjenica i Novi Pazar imaju vecinsko bosnjacko stanovnistvo a Prijepolje, Priboj i Nova Varos imaju vecinsko srpsko stanovnistvo. Jedino sa cime se ne apsolutno ne slazem u tvojoj podeli je Vojvodina. Smatram da ona mora biti podeljena na tri dela (Srem, Banat, Backa) upravo zbog specificnih kulturnih i istorijskih posebnitosti.
Srem i Backa zaista imaju malo slicnosti.

Tako je.



Rekoh ja da se ne radi o podeli, vec o organizaciji! Sto se Vojvodine tice, po NUTS/u 2 Vojvodina ima status evro regije, a prema NUTS/u 3 to su oblasti Srem, Banat i Backa. Lokalne samouprave su NUTS 4! Sandzak ima svoje specificnosti, kao i Raska, prema tome ne treba ih spajatu, kako bi neko naivno mogao pomisliti da ako nema Sandzaka, nema ni problema... Da smo bili mudriji sa Kosovom, i vece diplomate, Kosovo bi i danas bilo u Srbiji, ali mi im nismo dali autonomiju, pa su osvojili nezavisnost...Razmislite! Ne mogu se osvajati sdamo teritorije,ali bez domicilnog stanovnistva koje god nacije, vere...bili!!!
bkc
drug.clan drug.clan 14:50 04.06.2009

Re: Karta mora da bude bolja

vracarac92
Jedino sa cime se ne apsolutno ne slazem u tvojoj podeli je Vojvodina. Smatram da ona mora biti podeljena na tri dela (Srem, Banat, Backa) upravo zbog specificnih kulturnih i istorijskih posebnitosti.
Srem i Backa zaista imaju malo slicnosti.


Jesi ti prosao ikada kroz backo i sremsko selo? Malo slicnosti?
Jesi bio ikada na svadbi u sremu i backoj? Malo slicnosti?

Ako cemo tako da definisemo "malo slicnosti" onda Vranje i Subotica ne smeju da budu na istom kontinentu a ne drzavi.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 09:10 04.06.2009

Čovek-trska

Cenjeni nam Predsednik ume da istupi u maniru "modernog proaktivnog lidera", i to mu ponekad uspe, pa sve izgleda solidno. Često mu se, međutim, omaknu brzopleti istupi, koji niti su domišljeni, niti im je mesto i vreme. Ovo sa regionalizacijom se dugo kuvalo, ali ovako kako je izneto predstavlja nevešt, nedomišljen i naivan potez da se svima koje ova tema uopšte zanima, zamažu oči, ali i da se pred javnost stavi tema oko koje će se međusobno ujedati, na temu "šta bi koji region obuhvatao", ne bi li se smirile DSS+radikalske strasti oko Vojvodine. Za sada, javnost tu kosku tek počinje da glođe, ali se većina nije uhvatila na udicu.
Regionalizacija i Vojvodina?
Znate kako: ili će Srbija "dati" novi Statut Vojvodini, ili će ga Vojvodina sama uzeti. Razlika je u par godina.
Kome to nije jasno, nešto nije shvatio u vezi sa dekompozicijom SFRJ.
Pita li nas neko šta bi bilo pametnije, probitačnije za sve, šta bi nam uštedelo energiju, vreme i još koješta?
Ne, ne pitaju nas. A i što bi: znaju oni to i sami, samo ih nije briga.
Prema tome: biće kako mora.
Samo sam mislila da je Tadić inteligentniji. I manje povodljiv. Ovako, postaje čovek-trska.
dragan7557 dragan7557 14:03 04.06.2009

Re: Ustavodaritelji

Znate kako: ili će Srbija "dati" novi Statut Vojvodini,


Uobičajeno je da se ustav "daruje" ili Podari a darodavac se zove Ustavodaritelj

dragan7557 cerski
mariopan mariopan 14:19 04.06.2009

Re: Čovek-trska

Hajde da pitam.

Kazes, ako novi statut ne bude "dala" Srbija onda ce ga Vojvodina sama uzeti.

Sta to konkretno znaci? Kako ce ga uzeti i sta ce dalje biti?

Zasto regionalizaciju( dekompoziciju) Srbije tim potezom nazivas da je to i dalje regiuonalizacija (dekompozicija) SFRJ? SFRJ ne postoji odavno ali postoji Srbija. Ako se SFRJ raspala znaci ovo je pocetak raspada Srbije? Da li to tako da razumem?
Znaci, ono sto je "dobro" za Srbiju nije dobro za Vojvodinu? Zasto? Da li je tim statutom predvidjena regionalizacija i Vojvodine? Ako je to dobro za Srbiju zasto nije dobro za Vojvodinu?

Pitam zato sto zivim ovde u Vojvodini i zato sto verujem da ti bolje znas odgovore na ta pitanja a ne zato da provociram ili omalovazavam napore za decentralizaciju, Verujem da je neophodna svima nama pa i Vojvodini. Sada imamo Novi Sad koji se ponasa kao Beograd u svemu i ne svidja mi se pomisao da tako ostane. Ako nesto nije dobro za vas da se resava samo u Beogradu zasto je to dobro da se za nas resava samo u Novom Sadu?

Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 16:06 04.06.2009

Dobro, treba objasniti

Dobro, treba neke stvari objasniti.
Prvo, Mariopan, to što sam napisala nije nešto što ja priželjkujem, niti nešto što smatram dobrim (ili lošim, svejedno). Prosto sam navela ono što smatram da je socio-politički trend, odnosno - pisala sam o sledu događaja koji je, po meni, neminovan.
Zašto?
Zato što se dekompozicija SFRJ nije odvijala u skladu sa željama većine građana bilo koje bivše republike/pokrajine. Istraživanja sprovedena na validnom uzorku 1989. godine na prostoru cele SFRJ pokazivala su da većina stanovnika u svim republikama (osima u pokrajini Kosovo) nije za raspad SFRJ (samo 7% građana je bilo za tu opciju). Raspad, i to krvav i strašan, se desio samo godinu i po nakon toga. Zašto? Zato što su elite koje su imale moć, potpomognute situacijom i stranim nerazumevanjem/mešanjem/neodgovornim glupiranjem/loše procenjenim interesima, uspele da proizvedu konfliktnu atmosferu, u kojoj su uvek s jedne strane bili neki "mi", sa druge neki "oni", s tim što su "oni" uvek bili krivi što neki "mi" ne mogu da žive normalno, prosperiraju, da budu slobodni...
SFRJ je umnogome bila veštačka tvorevina (priznajem, meni tako draga). Raspadom takvih veštački napravljenih složenih država, po pravilu se ide do kraja, sve do rastakanja na delove koji su nekad, nekako ušli u nju. Treba pogledati kako je tekao raspad Sovjetskog saveza. Tamo gde se još uvek ratuje ili su stalno neke čarke, radi se o državama koje se moraju raspasti na još manje celine, bilo zbog istorijskih, bilo zbog nacionalnih razloga.
Kako je sa nama?
Pre par meseci pisala sam tekst o tome na blogu -"Jesmo li sad mi na redu?". I tamo napisah, a i sada ću:
Verujem da je jedini normalan način da Srbija ostane u sadašnjim granicama (što smatram najboljim rešenjem) da počne da osluškuje Vojvodinu. Vojvodina ne traži ocepljenje, niti to traži bilo ko u Vojvodini. Ali, ako ne dobije tu autonomiju koju traži, desiće se isto što se desilo u svim bivšim SFRJ republikama/pokrajinama: pod uticajem političkih elita zahtevi Vojvodine će se radikalizovati, i za par godina imaćemo atmosferu u kojoj će svi ispod Save i Dunava verovati da je samo unitarna Srbija (bez autonomnih pokrajina) jedina moguća i prava, odnosno da Vojvodina ne samo ne treba, već - ne sme da ima autonomiju. S druge strane, u Vojvodini će se, opet pod uticajem političkih elita i svih onih faktora koji su delovali i u ostalim delovima bivše SFRJ, formirati javno mnenje koje će biti ubeđeno da Vojvodina ima budućnost samo ako se odvoji od Srbije, ako se ratosilja balasta "srpskih ratnih i poratnih grehova"... I to je to.
Niko nas ne pita jel' se to nama sviđa. To prosto tako ide.
Zato ne volim to silno mudrovanje o autonomiji i regionalizmu. Regionalizacija Srbije (dakako i Vojvodine u njoj) jeste potrebna. To, međutim nije stvarno političko potanje. Regionalizacija bi se trebala odvijati na ekonomskim principima, kako bi se obezbedio ravnomeran razvoj svih regiona. Autonomija je, opet, političko pitanje i trebalo bi ga što pre rešavati, a ne stavljati ga pod tepih.
Stavljanje pod tepih nije nikada donosilo dobro. U ovakvim stvarima posebno.
Eto.
Pozdrav!
mariopan mariopan 22:16 04.06.2009

Re: Dobro, treba objasniti

Hvala na odgovoru.

Ne smatram da to ti zelis niti prizeljkujes vec to slusam sa svih strana, nekad mi cak zvuci i kao pretnja. Dakle,ili nam dajte ili cemo sami da je uzmemo. Tako otprilike zvuci. Tako je izgovaraju politicari koji su je srocili. Nemam poverenja bas u te politicare. Do sada su samo pokazali talenat za sopstvenu materijalnu korist i bojim se da je sve ovo samo za njihovo dobro a ne nase. Zivi bili pa videli.

Ovde u Vojvodini se nakotilo odjednom, sve demokratski, toliko tajkuna i zemljoposednika koji ni gace nisu imali pre neku godinu i u njihovim rukama je sve. Sta cemo mi onda sa tom slobodom da o necemu odlucujemo ( o sebi) kada svu vlast i novac drzi nekoliko najnovijih grofova Vojvodine? I to centralizovano u Novom Sadu, vise nije Beograd ali bice Novi Sad. Za nas se nece nista promeniti, nije sija nego vrat.

Meni se cini da tu radikalnu opciju guraju isto tako neki politcari iz licnih (profiterskih) razloga i da narod zapravo i ne zna sta ce se desiti ako i kada to Vojvodina dobije (ili uzme sama). Bojim se da ce sve to biti samo macka u dzaku.

A da treba da se regionalizuje cela Srbija, to ne treba ni diskutovati, mozemo samo o otme kako bi to bilo bolje da se uradi, kao sto to i radi Cole na mnogim temama koje je od sada pokrenuo na blogu.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 02:10 05.06.2009

Re: Dobro, treba objasniti

Saglasna.
Laku noc.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana