Kako obecah tako i ispunih (XVII deo)

sladjamk RSS / 02.06.2009. u 17:09

Posla sam ka vratima kad ugledah Nesu.

 Veliki smajli na mom i na njegovom licu.

Radost sto vidim druga i nekoga ko mi je drag.

Nesa je bio mladji od mene, ali mi je opet bio drug, drugar sa " Kliringa"

Nesto kao iz onih drugarstva iz internata ili jos bolje iz vojske, kad ti neko postane drug, bas zato sto ste toliko vremene proveli zajedno, bez obzira na sve, na godine, tradiciju, veru, poreklo, vaspitanje. Postane ti drug, bas zato sto ste zajedno proveli toliko mnogo vremena, prevalili toliko muka, briga, radosti i veselja.

 Bio mi je drug zato sto smo tri godine zajedno bili jedna internacionalna grupa, postali jedan tim. Spremali zajedno polaganja, ponekad saptali jedni drugima, prepisivali,  ko u skoli. Objasnjavali ono sto ti nije jasno, ispitivali se,  radili zajedno sense u kojima si cas terapeut a u narednom pacijent.  Radovali se jedni drugi uspesima i odlazili da ih proslavimo. Plakali i tugovali zbog zaguba i nesreca. Strahovali jedni za druge u ratu. Isli zajedno na pauze, delili klopu i slatkise. Pili  zajedno po dvoje pola kafe na pet minutnoj pauzi ( jer nije bilo vremena za celu). Ispracali se na kraju seminara i radovali se narednom kada cemo se videti opet. I svi su bili isti i svi smo bili zajedno, mi jedna odabrana grupa. Nas cetvoro iz Skoplja  i njih malo vise iz Srbije. Sve u svemu negde oko desetak ljudi iako se grupa s vremena na vreme povecavala i postajala veca od trideset .

U nasu grupu su ponekad dolazili i drugi ucesnici seminara.

 Licno mislim da su bas svi zeleli da pripadaju ovde, bas zato sto je tu  uvek bilo najbucnije i najveselije.

Sve inicijative su kretale, bas odavde. Sva organiziranja posle seminara i za vreme pauza su bila najinteresantnija bas u nasoj grupi.

Posebno mesto su imali Gruja i Nesa jer je oko njih uvek bilo puno smeha .

 Najveca glupiranaj su uvek pripadala Gruji. Tako da smo znali i da se ko ludi smejemo, samo nekoliko trenutaka nakon sto smo prosli kroz neku tesku vezbu.  Onda kada su  koncentracija  i tenzije bile najjaca Gruja bi tresnuo takvu nemogucu glupost da je sve zvonilo od smeha.

Nesu smo bili zaduzili nekako vise za pomoc i podrsku. Nesa je vesto ubadao svoje akupunkturne iglice svakome koga je nesto bolelo. Davao energiju pomecu svih tehnika kojima je vladao. Cesto se kod Nese odlazilo kad ti je tesko i kad ti treba rame za plakanje, kad ti treba d ate neko saslusa. Bio je mlad ali je uvek imao nekako razumevanje i znao sta tacno da uradi da pomogne nekome.

Znam da je i Gruja bio majstor u nekoliko alternativnih tehnika i pomagao isto kao i Nesa. Ne znam zasto ali meni je nekako Nesa bio blizi.  U njega sam imala nekao vise poverenja, bas zbog toga sto je uspeo toliko mnogo da mi ublazi simptome teskog bronhitisa i da mi skine temperaturu. Jas am se natom seminaru toliko lose osecala sto sam vec pocela da razmatram mogucnost da se vratim kuci zato sto sam znala da necu uspeti da izdrzim sva pet dana. To je bilo jos prve godine, na drugom seminaru. Neko iz grupe mi je rekao da se obratim Nesi. Na pauzi mu pridjem i kazem mu sta me muci.  Izvadio je svoje stapice i iglice . Pritisnuo nekoliko akupunkturnih tacaka na sta sam ja burno odreagovala. Onda je izvadio male iglice tanke kao vlakno i postavio ih na mojim skama. Drzala sam ih tridesetak minuta. Nakon ovoga ih je povadio i kazao da cemo isto da ponovimo nakon predavanja. Te veceri dok su se svi smejali i vecerali u jednom restoranu ja sam sedela sa podignutim dlanovima punim iglica i cekala da tretman zavrsi. Sutradan sam se osecala daleko bolje. Nesa je ovo tog dana ponovio jos dva puta. Do kraja seminara , znaci naredna tri dana tretman je pravio samo jednom dnevno. Jas am se osecala odlicno. Bila sam puna energije i osecala semnogo bolje nego pre dolaska.

Po povratku u Skoplje sam otisla na kontrolu kod lekara. Mogo je da konstatuje da je sve u najboljem redu.

Ova epizoda je napravila da sam ja pocela da verujem u moc Nesinih iglica i drugih tehnika iz alternativne medicine za koje je on bio pravi majstor. Kasnije se ovo mnogo puta potvrdilo kroz iskustva mnogih drugih studenata koji su imali nekakve zdravstvene probleme.

Od tada je Nesa postao moj poseban drug , neko u koga sam imala ogromno povernje i neko za koga sam gajila iskrene osecaje.

Mladje studentkinje su cesto Nesu birale za sense gde su trebale da rade probleme u vezi muske i zenske energije. Prijala im njehova energija.  Hahahaha.

Osim jednog para koji se emotivno povezao na studijama i na zao svih nakon godinu dana prekinuo vezu, svi drugi odnosi i relacije su bili jako cisti , drugarski i od srca iskreni, bar koliko je meni poznato. Neznam mozda su se neki nakon zavrsetka i povezali ali ja zaista nisam nista takvo cula.

Za moju grupu i sve nas mogu da kazem da je ostao osecaj povezanosti i drugarstva iako je bilo velikih razlika u godinama, pa su razlike izmedju najmladjeg i najstarijeg clana grupe bile vece i od dvadeset godina.  

Clanove grupe iz Skopolja sam redovno vidjala i bila posebno bliska sanjima. Narocito sa mojom cerkom ( Hahahaha) koja je isto bila moja koleginica sa studija.

Clanove iz Srbije bas i nisam mogla cesto da vidjam, bas zato sto nisu svi bili iz Beograda, a ja sam nakon studija isla samo u Beograd.  Gruju, nikada vise nisam videla, mada znam da je jednom dosao u Skoplje, ali nekako smo se promasili. On je ostao da zivi u Kraljevu i Nesa kaze da je OK!

 Neki iz grupe su se odselili i otisli da zive u druge drzave.

Posebno mi nedostaju Vesna, koja je se godinu dana nakon studija udala i otputovla u Kaliforniju i Sonja koja je otisla sa porodicom, da zivi u Austriju. Od cele nase ekipe, jedino je Nesa ostao u Beogradu i oni „ostali“ iz nase generacuje, kojima se uvek obradujem kad ih vidim, ali koji nisu deo naseg tima.

Obradujem se i susretu studenata iz drugih generacija, zato sto smo neke seminare i polaganja prosli zajedno, a svake smo se subote uvece sakupljali u neki restoran, na zajednicko druzenje i tulumarenje.

Imala sam prilike da ovde u Skoplju, vise puta vidim i Desimira. 

Desimir  je  bio nas profesor, koji je na pocetku bio dosta krut i prema kome smo imali, neko posebno strahopostovanje. Jos na pocetku ga je neko prekrstio pa smo svi skrisum poceli da ga zovemo "DRESIMIR"( to valjda sto nam je njegovo ponasanje licilo na dresuru) .

Kasnije, nakon nekoliko seminara  je naravno, ostalo postovanje, ka najboljem majstoru komunikacije, ali se odnos promenio i postao prisan i opusten.

Onaj odnos koji je postojao na pocetku, odnos velikog profesora i malog ucenika, je potpuno nestao vec na prvoj godini.

Na zadnjoj godini smo ga van predavanja, uz kafu, poceli sramezljivo od milja da zovemo DESKO. Naravno samo neoficijalno van prostorija gde su se odvivale studije

  Kada Desko  (Desimir) dodje,  onda je to radost i zadovoljstvo za sve nas. Uvek se okupimo negde i onda je tu mnogo razgovora i smeha, narocito kada mu prepricavamo dogodovstne iza studentskih "kuloara"  i kako smo ga zbog  velikog strahopostovanja na pocetku zvali  "DRESIMIR".

Ovaj veliki covek i veliki drug se tada toliko smeje i uziva u svim nasim pricama i dogodovstinama, koje stalno po kozna koji put prepricavamo.

  Osecam potrebu da mu se ovom prilikom, zaista iskreno i od srca zahvalim, za sve sto je ucinio za nas.

Desko, Desimire, " DRESIMIRE", hvala ti!

 



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Blade Runner Blade Runner 17:29 02.06.2009

Ne znam gde je tacka za pluca ali tu negde


sladjamk sladjamk 22:20 02.06.2009

Re: Ne znam gde je tacka za pluca ali tu negde

Odlican prikaz akupunkturnih tacaka . Nisam videla ovakav do sada sa nacrtanim organima.

Pogledaj malo bolje i videces na slici su nacrtana oba plucna krila ali odvojeno. Ispod kaziprsta je nacrtano levo plucno krilo a ispod prstenjaka ili do malog je desno. Interesantno je da se svaki organ moze tretirati i samo na jednom prstu.
To mi je pokazao Nesa kada je radio Su Jok . Zapravo nisam dobro objasnila Nesa je radio Su Jok terapiju koja je zapravo koreanska tehnika i radi se iskljucivo malim iglicama, magnetima i semenkama i drugim pomagalama od prirodnih materjala. Primenjuje se iskljucivo na sakama i na stopalu. Ime potice od dve reci Su saka i Jok stopalo. U Su Joku za razliku od klasicne kineske akupunkture ne postoje zabranjene i opasne tacke, pa je zato jako popularna kako prva pomoc, prateca terapija uz medikamente ali i kao osnovna terapija ili samopomoc. Nema kontra indikacije. niti nezaljnih efekata.Postoje akademije za izucavanje Su Joka i jedna od vodecih u svetu je Moskovska.
U Su Joku smatraju da se bolest pojavljuje kao energetski disbalans u organizmu .

Ceo organizam i svi njegovi organi se tretiraju na saci ili stopalu, koji neverovatno podsecaju na ljudsko telo, pa je tako palac sinonim za vrat i glavu ( sastoji se od dva dela- dve falange) i jos cetiri ekstremiteta za ruke i noge koji se satoje od tri dela - falange, nadlaktice, podlaktice i sake ili kod nogu natkolenicu, podkolenicu i stopalo. Drugi i peti prst korespondiraju sa glavom a treci i cetvrti sa nogama. Telo predstavlja saku ili stopalo. Cak se i svaki prst sem palca mogu posmatrati kao telo i to : gornji deo prsta glava i vrat, telo srednji deo i ruke a donji deo noge .

Tretiraju se svi organi i efekti koji se postizu su odlicni. Akutni disbalansi se ponekad mogu resiti cak i samo sa jednim tretmanom, za mnoge poremecaje najcesce se koristi jedan ciklus od nekoliko tretmana 5-10, dok se kod nekih tezih hronicnih poremecaja mogu primeniti i dva vakva ciklusa sto je najcesce savim dovoljno.

Za dijagnosticiranje se koriste drvene ili metalne dijagnosticke olovke kojima se pritikaju dijagnosticke tacke i ukoliko su osetljive i bolne govore da se radi o odredjenom zastoju energije u odredjenom delu tela ili organu.

Tretiraju se skoro sve bolesti od oslabljenog imuniteta , psihosomatske bolesti (depresije, tikovi, fobije, astma, seboreja,migrene neuralgije...) povrede sportske i obicne, bolesti kicmenog stuba i kostiju, bolesti reproduktivnih organa, organa za disanje, varenje, endokrilni sistem, hormonski poremecaji, poremecaji u vidu preterane gojaznosti ili bulimije .....

Prakticno ne postoji bolest gde se ne bi moglo primeniti lecenje.

Aktiviranje energetskih protoka se vrsi na vise nacina, kao sto rekoh malih iglica koje se insertiraju pomocu insertora u obliku penkala, magneta, semenki, raznim masazama pomocu drvenih ili metalnih stapica i rolera, zagrevanje pomocu lampama Su Jok lampi i dr.

Ja sam kupila Su JOK metalni stapic za detekciju oboljenja i masazu i knjigu za samopomoc , pa znam s' vremena na vreme da zalepim neku semenku ili da izmasiram neku akupunkturnu tacku kao samopomoc. Dobro je sto sam se podsetila na sve ovo da bih veceras setila da malo poradim na sebi i izvucem pribor za Su Jok iz fioke.

Hvala na poseti i sto si me podstako tvojim pitanjem da ti odgovorim opsirnije i prisetim se da primenim ovo sto znam i sto me je Nesa naucio.

Verujem da sam svima vama dala malo bolje objasnjenje o jednoj od tehnika kojima se moj drug Nesa bavi i to jako uspesno. Mozda sam ovo trebala da napisem u tekstu gore ili mozda cak i u novom blogu ali eto valjda ce ovo biti dovoljno. Mislila sam da i nije bas potrebno da vas optercujem detaljima . Sada mislim da je dobro da znate. -)))
Blade Runner Blade Runner 22:25 02.06.2009

Re: Ne znam gde je tacka za pluca ali tu negde

Pogledaj malo bolje i videces na slici su nacrtana oba plucna krila ali odvojeno. Ispod kaziprsta je nacrtano levo plucno krilo a ispod prstenjaka ili do malog je desno. Interesantno je da se svaki organ moze tretirati i samo na jednom prstu.

Jeste sitno ali se vidi
Hvala na poseti i sto si me podstako tvojim pitanjem da ti odgovorim opsirnije i prisetim se da primenim ovo sto znam i sto me je Nesa naucio.

Hvala tebi na dodatku
miloradkakmar miloradkakmar 22:25 02.06.2009

Re: Ne znam gde je tacka za pluca ali tu negde

Trebala si
u novom blogu

Inače, je odlično objašnjenje.
sladjamk sladjamk 22:30 02.06.2009

Re: Ne znam gde je tacka za pluca ali tu negde

Ma zadovoljtvo je ZAISTA moje i VELIKO na casnu rec ,sada nakon sto si me podsetio da stavim nekoliko semenki na prstima. Znam da cu se sutra osecaci MNOGO BOLJE !

Jos uvek pijem lekove. Mislim da mi od sutra vise nece ni trebati, kazacu vam svakako!
sladjamk sladjamk 22:32 02.06.2009

Re:Miloradkakmar


Trebala si

u novom blogu


Inače, je odlično objašnjenje.



Hvala , na poseti,
UVidela sam gresku ali ...... mozda i da napisem , nikad nije kasno
leopold_lady leopold_lady 17:35 02.06.2009

Neke veze su ...

neraskidive ... I ma koliko da ste udaljeni i ma koliko dugo da se ne vidite - ta veza ostaje između vas i to je po meni savršenstvo u odnosima među ljudima.... Znaš onaj osećaj kad nekog ne vidiš dugo,a kao da nije prošao ni dan da ste se rastali..... Meni najjdraži osećaj - kad sretnem takve ljude i takvi susreti mi ulepšaju dan..... I život uopšte....
sladjamk sladjamk 22:23 02.06.2009

Re: leopold lady

Jeste neke veze zaista ne mozes da pokidas pa makar otiso na kraj sveta i ne video se godinama, one jednostavno traju i uvek im se obradujemo. Hvala ti na poseti i ukoliko zelis da saznas nesto vise o ovoj tehnici izvoli procitaj u gornjem komentaru.

PS ja cu u gornjem tekstu da napravim izmenu i da ipak kazem da je NEsa primenjivao Su Jok tehniku u mome lecenju.
miloradkakmar miloradkakmar 20:28 02.06.2009

Alternativa

Probao sam jednu vrstu alternativne medicine, međutim akupukturu nisam. Jednom sam bio na "pregovorima", odnosno pregledu , ali se izdešavalo nešto nepredviđeno , morao sam da čekam duže vreme pa sam odustao. Slušao sam o moćima čarobnih iglica i tajanstvenih tačkica.
Vama nije trebala alternativna medicina kada je vladalo takvo drugarstvo, a ono je kao lek.
dunja73 dunja73 21:19 02.06.2009

Re: Alternativa

međutim akupukturu nisam

meni nudili kao "za laksi porodjaj"
Ja nisam htela , iskreno
nego , zaboli me zub prosle godine u mom rodnom gradu , odem ja kod
cika zube
nista on tu ne vidi , pa odem kod jos boljeg nekog Naj
Snimao , gledao -nista
Pa kod neke zenske zubarke kad ona uze neku kospicu od tresnje pa poce meni ruku , pa neke
iglice - ja , .ebiga neverni Toma , cak me i iznervira .
Vratim se u Nemacku , odmah kod nekog mog zubara
On gleda , ja mu pricam
On je dosao do zakljucka da su oni malo slabovidi i odmah sanirao probLJem .
tako ,da...alternativa ..
mada , hajd malo da trolujem, homeopatski lekovi i nisu tako losi
(to u mom kraju sad svi doktori praktikuju)
jeste da traje malo duze do "boljitka" ali to je to ,
hm kako i nece kad su puni ALKOHOLA
sladjamk sladjamk 22:41 02.06.2009

Re: Alternativa

Toplo preporucujem SU JOK zbog licnog iskustva i svega gore navedenog. Nema sta da se izgubi.

I jos ovo da dodam za mene je danasnja zvanicna medicina i farmakologija alternativna a sve tradicionalne ili alternativne medicine zvanicne kao i biljkarstvo. Naravno svaka cast hirurgiji i ortepetskim pomagalama koja se trose nasumice a koja mislim da treba da se primenjuju jako mnogo selektivno ( u slucalu udesa kada se gubi dili ostecuje deo tela ili nakon hiruskog zahvata koji je morao da se primeni nakon sto su sve druge mogucnosti iz tradicionalne medicine iscrpljene. ) Ne zelim da vredjam danasnje medicinske strucnjake bez njih naravno ne bi mogli nikako ali mislim da bi trebali tradicionalne tehnike svakako primenjivati paralelno u svim medicinskim institucijama. Mozda cak da bi njen boljitak mogao da se vidi najvise pre svega u preventivi.

Ovo se odnosi i na Miloradov i na Dunjin komentar u vezi njihovog iskustva sa akupunkturom .

Dunja tebi iskreno dobrodosla na blogu , hvala na citanju i komentarima koji mi zaista puno znace
shumska shumska 12:17 03.06.2009

Re: Alternativa

U Su Joku smatraju da se bolest pojavljuje kao energetski disbalans u organizmu .

ja oću da upitam za ovaj disbalans u organizmu u vezi sa plućima - jel se zna hmmm....kako da pitam....zbog kakvog disbalansa nasaju problemi na primer sa desnim plućnim krilom?

možda je glupo pitanje, ne znam kako da ga formulišem, nadam se da si me razumela?
sladjamk sladjamk 14:03 03.06.2009

Re: sumska

Iskreno ne znam i ne mogu da ti odgovorim. Moracu da pitam Nesu jer je ovo njegov resor. Ja sam samo nesto malo prikupila od njega .
Verujem da znas onu izreku o nekom ko je samo priucen a ne do ucen ?
E njih nemoj nikako da pitas, oni su ti najgori!
Oprosti nisam odolela a da se ne nasalim, povuko me margin tekst , zarazna ova radost!

PS Pitacu Nesu ,pa cu da ti odgovorim, obavezno. Na kraju havala na poseti
elkris elkris 18:14 03.06.2009

Re:

Meni je do veceri bilo sve gore. Temperatura je rasla i stigla do 38 sa 5C ,bolela su me pluca i kasalj je postao nepodnosljiv.

imam i ja trenutno sličan problem, ali mislim da je kod mene laringitis.
ajd pitaj Nešu , pomaže li tu akupresura i gde da pritiskam?

preporuka za blog
sladjamk sladjamk 21:48 03.06.2009

Re: elkris

Hvala za preporuku i posetu

Ja sam Nesi poslala poruku i cekam odgovor. Iskreno bilo bi dobro da se vi koji zivite u Beogradu vidite licno sa njim.

Ovo nije nikakva propaganda , ali zasto ne probati ?

PS cim dobijem odgovor odma pisem!
dunja73 dunja73 22:04 03.06.2009

Re: Alternativa

Mozda cak da bi njen boljitak mogao da se vidi najvise pre svega u preventivi.

ja sam uvek (cuj ja ,valjda svako )
za preventivu
"bolje spreciti ,nego leciti"


drago mi je , da ti moji komentari "prijaju" ..
uostalom kao i meni tvoji tekstovi ..i tebi hvala .
sladjamk sladjamk 22:13 03.06.2009

Re:Za Dunju

Jedna od mojih sa Lliste za Dusu
elkris elkris 22:29 03.06.2009

Re: elkris

sladjamk


Ja sam Nesi poslala poruku i cekam odgovor. Iskreno bilo bi dobro da se vi koji zivite u Beogradu vidite licno sa njim.

Ovo nije nikakva propaganda , ali zasto ne probati ?

Ma sve je to OK ... al šta da radimo mi koji nismo u BG?
jel ima neka online primenjiva alternativna metoda ?
sladjamk sladjamk 23:14 03.06.2009

Re: elkris

Naj iskrenije neznam , ali cu da pitam . Sada idem da otvorim knjigu i da se prisetim pa cu da ti napisem ono sta sam saznala.
PS U kom gradu ti zivis? Ovo te piotam da se raspitam dali mozda Nesa mozda zna nekoga koji se tamo radi SU JOK
sladjamk sladjamk 23:46 03.06.2009

Su Jok prakticno

Svima koje interesuje Su Jok evo linka za prakticnu obuku o osnovima tehnike. Naime radi se o gostovanju Duska Savica (koji se bavi astro medicinom i koji je majstor Su Joka) u emisiji Sanje Colije gde nam prakticno kroz video omogucuje da prodjemo osnovnu obuku iz Su Joka.

Ovo je samo jedan klip o tome kako se pomocu ove tehnike posmatra ljudsko telo . Evo pogledajte. http://www.astrodule.com/blog/razno/dusko-savic-i-sanja-colja-su-jok-serijal-kako-se-leci-u-su-joku/

Ja vam toplo preporucujem da pogledate i sav materjal koji se nalazi na saitu http://www.astrodule.com/blog/medicinska-astrologija/dusko-savic-i-sanja-colja-su-jok-i-alternativna-medicina/
majacvet73 majacvet73 19:58 04.06.2009

knjiga

Slađo, kad ćeš napisati knjigu?
sladjamk sladjamk 00:02 08.06.2009

Re: knjiga

Evo stigao nam i

Cao, Majo pa de si ti )).????

Dobro mi dosla )))
Izvini sto kasnim sa odgovorom, ali samo sto sam se vratila sa planine. Kod nas se nije radilo od petka, (Duhovi) pa smo jos u cetvrtak, odmah nakon posla, otisli gore.
Samo sto smo stigli, a vec me udarila vrucina. Gore smo spavali sa jorganom i cebetom ispod , a ovde koliko vidim i cebe ce biti mnogo.

Maja knjiga se pise, a ja objavljujem jedan po jedan deo, ovde. Doduse imam jos podosta materjala da objavim, ali eto nekad ide brze, a nekad stane. Doduse i sve zavisi od raspolozenja, sto se i iz tekstova vidi. Sada sam usla u malo dublje i burnije vode pa sam pocela nekako da razvlacim.... ali idemo polako, korak po korak.

U svakom slucaju hvala ti na citanju i podrsci.
natasavb natasavb 15:30 08.06.2009

Re: knjiga

Maja knjiga se pise, a ja objavljujem jedan po jedan deo, ovde

Pa ovo je bas lepa vest.
A zamisli ja tek sad videh ovaj tvoj post.
Mogao je i da mi promakne. :(
Za alternativnu medicinu sam se uverila da pomaze i uvek pre proam sa njom nego sa klasicnom. Osim naravno u slucajevima gde je to ne moguce izbeci.
Mi Aleksu vodimo kod homeopate, jednog Indijca, vec godinu i po i mislim da mu je dosta pomogao.
mashha mashha 20:14 08.06.2009

Re: knjiga

sladjamk
knjiga se pise


Hello S, malo kasnim, kratka sam sa vremenom ovih dana ali ipak uspela da svratim i ostavim ti

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana