Ljudska prava

MA, TOGA KOD NAS NEMA!

Freedom of Information RSS / 03.06.2009. u 10:40

Autor: Rodoljub Šabić

Da li znate da je u Sloveniji od sredine 2008. u načelu zabranjeno fotokopiranje ličnih dokumenata, lične karte i pasoša? Ustvari, dopušteno je samo uz saglasnost vlasnika dokumenata i u samo nekoliko zakonom izričito predviđenih slučajeva. A nezavisno od toga skeniranje i čuvanje ličnih dokumenata u elektronskom obliku potpuno je zabranjeno.
Da li znate da je u Hrvatskoj od 01. januara ove godine umesto famoznog JMBG, jedinstvenog matičnog broja građana uveden broj koji takođe služi za identifikaciju, ali koji, za razliku od JMBG, nema nikakve veze sa ličnim i nepromenljiviim svojstvima lica na koja se odnosi?
Bez obzira da li znate ili ne za ove „novosti" iz neposrednog okruženja, sasvim sigurno vam ne predstavlja problem da prepoznate ratio zbog koga su ovakva rešenja uneta u pravne poretke naših suseda. Kao i mnoga druga slična rešenja koja se primenjuju širom sveta i ova imaju za cilj da preduprede ili bar umanje rizik koji sa sobom donosi jedan fenomen koji na prilično markantan način obeležava vreme u kome živimo. Reč je o „krađi identiteta".
Korišćenje podataka nekog drugog lica sa ciljem da se pribavi nekakva korist ili da se nekom nanese šteta je fenomen koji u savremenom svetu, bez ikakve sumnje, ima globalne dimenzije i ogroman značaj. Npr. Federalna komisija za trgovinu u SAD (FTC), koja svake godine objavljuje izveštaje o žalbama potrošača na ogromnom američkom tržištu, već šest, sedam godina uzastopno kao najčešći osnov za žalbe u vezi sa finansijskom prevarom, navodi upravo „krađu identiteta". Trećina od više stotina hiljada godišnje prijavljenih prevara odnosi se na krađu identiteta.
Finansijski efekti štete od krađe identiteta koje objavljuju subjekti, kao Centar za resurse o internet prevarama (ITRC), mere se sa fantastičnih, više desetina milijardi dolara. Reč je o pustošenju bankarskih računa odnosno kupovini i stvaranju obaveza na tuđ račun, dakle o isključivo finansijskim efektima. Drugi, nekad i teži, oblici štete kao ugrožavanje ugleda i emocija, izazivanje problema u komunikaciji sa ljudima i zakonom ili u prekograničnom saobraćaju i sl., ostaju u „sivoj zoni".
Razumljivo je dakle, zašto velika većina zemalja unapređenje zaštite podataka o ličnosti tretira kao važan, prioritetan zadatak. Mnoge mere, kao što su nove inkriminacije, ustanovljavanje posebnih policijskih jedinica i specijalnih tužilaštava, pooštravanje kazni i kaznene politike, su represivne, ali težište borbe za zaštitu podataka o ličnosti ipak nije u represivnoj, već u preventivnoj sferi. Stoga se propisima definišu jasna pravila o postupanju sa podacima o ličnosti, utvrđuje ko i u kom obimu može pristupati tuđim podacima, a u određenim slučajevima zahteva i postojanje „neizbrisivog traga"- evidencije o tome.
Ali, najbitnije je da se uspostavljaju nezavisni državni organi čiji je zadatak da nadgledaju i obezbeđuju ostvarivanje utvrđenih pravila u stvarnom životu. Skoro svuda, snabdeveni su potrebnim resursima, negde moćnim, negde manjim, ali nigde beznačajnim. Za ilustraciju ne moramo navoditi zemlje u kojima na tim poslovima radi više desetina ili nekoliko stotina ljudi. Dovoljno je reći da i u svakoj od bivših jugoslovenskih republika na tim poslovima radi 20-tak ili više ljudi. A kod nas, u zemlji daleko većoj i mnogoljudnijoj od pomenutih suseda? Kod nas je Poverenik za informacije od javnog značaja koji je od 01. januara ove godine zakonom „proglašen" i za Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti. Bez obzira na uporne i brojne pokušaje Poverenika, da u komunikaciji sa Vladom Srbije obezbedi makar minimalne uslove da se bar počne sa kakvim takvim nadzorom, ne postoji (još uvek) ni jedan jedini čovek, formalno zadužen za poslove nadzora. Poslove zaštite podataka nastoji da radi, zapravo improvizuje i onako malobrojna ekipa poverenikovih saradnika koja se do skora bavila samo zaštitom slobode pristupa informacijama. O čemu govori ovaj podatak? O neodgovornoj, naivnoj i prepotentnoj „veri" da „toga kod nas nema" ili o nečem još gorem?

 

 

 



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 10:54 03.06.2009

Gosn. Šabiću...

...mislim na vas celo jutro, i evo ga sad blog vaš, pa ako ste još tu, da se ogrebem za informaciju, može? Pliz!

Nije vezano za temu ovog vašeg bloga, već za slučaj male Natalije Tešić, koja je preminula od meningitisa. Videli ste, pretpostavljam, da je par dana pre nalaza Inspekcije ministarstva zdravlja ministar Milosavljević najavljivao da će "javno obelodaniti nalaze inspekcije". I, onda juče imamo to "javno obelodanjivanje", koje se svodi na dve rečenice kojim on prepričava zaključak te inspekcije.

Pitanje glasi: možemo li mi zahtevati da se kompletan izveštaj objavi? On jeste prosleđen tužiocu, istraga je u toku... jel' to onda zabranjuje obelodanjivanje tog izveštaja inspekcije? Ako tužilac odbaci prijavu, tj. smatra da nema krivičnog dela, možemo li onda tražiti taj nalaz inspekcije da se objavi?

Pozdrav.
Krugolina.
Freedom of Information Freedom of Information 11:24 03.06.2009

Re: Gosn. Šabiću...

Krugolina Borup
...mislim na vas celo jutro, i evo ga sad blog vaš, pa ako ste još tu, da se ogrebem za informaciju, može?


Ja nisam samo kolega bloger, ja sam, sticajem okolnosti i neko ko se sutra može naći u poziciji da kao državni funkcioner rešava po Vašoj žalbi u vezi sa stvari o kojoj govorite. Zbog toga sam dužan da se, do daljnjeg uzdržim od odgovora na Vaše pitanje jer bi suprotno moglo biti shvaćeno kao prejudiciranje.
U svakom slučaju, nezavisno od ministarskih obećanja, Vi po zakonu imate pravo da tražite svaku informaciju nastalu u radu ili u vezi sa radom organa vlasti. Da li neko ima pravo da Vam (u celosti ili delimično) informaciju uskrati zavisi, u svakom pojedinačnom, konkretnom slučaju da li postoje za to zakonom predviđeni razlozi. Mislim, naravno, na opravdane, suštinske razloge. Npr. činjenica da nešto formalno nosi oznaku „tajna“, nije samo po sebi dovoljan razlog za uskraćivanje informacija, potrebno je da uz taj formalni postoji i suštinski razlog, da se „tajnom“ štiti neki legitiman interes, u tom trenutku pretežan u odnosu na pravo javnosti da zna.
A o tome kako bih ja, po eventualnoj Vašoj žalbi odlučio, iz gore navedenih razloga možemo razgovarati tek ako odnosno nakon što do toga dođe.
Pozdrav, RŠ
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:36 03.06.2009

Re: Gosn. Šabiću...

Ok, hvala!!
ladyhawk ladyhawk 11:06 03.06.2009

JMBG

Hvala na poucnom tekstu.
Mozda je ovo digresija, a mozda i nije. Elem, ovde u zapadnoevropskoj zemlji gde od nedavno zivim postoji u glavnom gradu predstavnistvo nase crkve, SPC. Da bi mi se od poreza odbijalo u korist nase crkve (a ne domace, po automatizmu), predstavnik crkve nije pristao da mu dam samo pocetne cifre svog maticnog broja. Ja pouzdano znam da je ovdasnjim sluzbama dovoljno dati samo taj podatak, to je datum rodjenja, kao i ime i adresu i oni ulaze u tvoj sistem bez problema. Ali ko god neovlascen zna licni broj moze veoma lako da ga zloupotrebi (krediti, poresko i svasta jos). Insistirala sam da ne dam ceo broj, ali se gospodin iz crkve uzasno naljutio i gotovo bio uvredljiv. Ranije od nasih ljudi nisu zahtevali tu informaciju, sad se najednom prisetili. Ne zele li oni mozda iz nekih drugih razloga taj podatak? A da ne pricam kako su liste sa licnim podacima prikupljane "od ruke do ruke" po gradovima sirom zemlje.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:33 03.06.2009

ha!

Da li znate da je u Sloveniji od sredine 2008. u načelu zabranjeno fotokopiranje ličnih dokumenata, lične karte i pasoša?

a sta da radimo mi kojima traze po raznim konzulatima fotokopiju ne samo pasosa, vec i svih viza koje postoje u istom? ako imamo i onaj stari sa nekom vazecom vizom, onda fotokopija Oba pasosa.

pa fotokopija LK za sve ugovore koji se potpisuju...

ovde se bez toga ne moze.

kradja identiteta je u US veliki problem, i kapiram, u zemljama koje nemaju bas mnogo ekonomskih problema. ko bi krao identitet nekog sirotog srbina u srbiji? mislim da nema interes, ali dobro je da se o tome informisemo, na vreme. ko zna, mozda i mi postanemo (jednom) takvo drustvo.
mixailo92 mixailo92 14:09 03.06.2009

Re: ha!

BebaOdLonchara
Da li znate da je u Sloveniji od sredine 2008. u načelu zabranjeno fotokopiranje ličnih dokumenata, lične karte i pasoša?

a sta da radimo mi kojima traze po raznim konzulatima fotokopiju ne samo pasosa, vec i svih viza koje postoje u istom? ako imamo i onaj stari sa nekom vazecom vizom, onda fotokopija Oba pasosa.

pa fotokopija LK za sve ugovore koji se potpisuju...

ovde se bez toga ne moze.

kradja identiteta je u US veliki problem, i kapiram, u zemljama koje nemaju bas mnogo ekonomskih problema. ko bi krao identitet nekog sirotog srbina u srbiji? mislim da nema interes, ali dobro je da se o tome informisemo, na vreme. ko zna, mozda i mi postanemo (jednom) takvo drustvo.


Kako smo mi Srbi jadni, takvi su nam i interesi, isto tako jadni. Razne zloupotrebe dolaze u obzir.

Pоmenuću samo par:

Bilo je već nekoliko afera gde su u saradnji sa bankarskim službenicima podizani krediti koji nikad nisu vraćani. Isti taj pokvareni službenik može da zloupotrebi nečiju fotokopiju lične karte i priloži je još jednom kreditu, i podigne novac i podeli ga sa saučesnicima. A rate ili plenitelj stižu na adresu jadnika koji je fotokopiju lične karte ostavio, na primer, prilikom vađenja povlastice za gradski prevoz i ne sluteći šta ga čeka.

Drugi primeri su gde su razni prevaranti kupovali lične karte od sirotinje i na osnovu njih zasnivali postpaid telefonske pretplate i još uzimali skupe telefone na otplatu koje nikad nisu platili. Da li su tog jadnika na kraju našli da mu sve to naplate ili ne, ko bi ga znao.

Isto to može da se desi sa korumpiranim radnikom u bilo kojoj firmi, instituciji gde bi se priložila nečija fotokopija dokumenata i na nečije ime uzimala roba, otvarale kreditne kartice ili ko zna šta sve jednom kriminalcu padne na pamet.

Ne moraju to da budu pronevere od milion dolara, dovoljno je da neko bude ojađen za bilo koliki iznos. To ne bi smelo da se dešava ako bi država radila na zaštiti identiteta svojih građana. Za sada država brine samo sama o sebi.
shumska shumska 17:49 03.06.2009

Re: ha!

Drugi primeri su gde su razni prevaranti kupovali lične karte od sirotinje i na osnovu njih zasnivali postpaid telefonske pretplate i još uzimali skupe telefone na otplatu koje nikad nisu platili. Da li su tog jadnika na kraju našli da mu sve to naplate ili ne, ko bi ga znao.

živa istina, ovaj primer sa sirotinjom!
mom drugu došla murija na vrata sa optužbom kako je navodno iznajmio negde sony playstation i nikada nije vratio (u to vreme bila jaka cifra u pitanju)!
on se čudio i čudio - da bi posle x vremena bilo ustanovljeno kako je neko zloupotrebio fotokopiju njegove lične karte!
mlatio se po raznim informativnim razgovorima i sudovima u nedogled
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:17 03.06.2009

Re: ha!

pa zato zakon treba da insistira da se sve transakcije obavljaju sa pokazivanjem originalne LK-te, a ne fotokopije.

ps. samo se smrznem kada se setim da su mi otisci prstiju i scan ociju u bazi US i UK konzulata...sta sve s tim moze da se uradi?!
markonio92 markonio92 21:16 03.06.2009

Studetski domovi

Jedan u moru frapantnih primera objavljivanja ličnih informacija bez ikakve kontrole su rang liste studenata za studentske domove u Beogradu, na sajtu Studentskog Centra Beograd:

http://www.sc.org.rs/scentar/rang_lista/ostali/index.php

Mislim da stvarno nema potrebe navoditi ceo matični broj, moglo je to da bude rešeno na mnogo suptilnije načine... Ovako je vrlo lako pokupiti bar desetak hiljada matičnih brojeva, imena i prezimena studenata, fakulteta koje studiraju, brojeva indeksa, proseka ocena, proseka primanja po članu domaćinstva, itd.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana