Opasna igra Barbike Njilaš

Dragan Jakovljević. RSS / 05.06.2009. u 11:56

Kristina Morvai - Barbika Njilaš
Kristina Morvai - Barbika Njilaš
Dragi moji, posebno vi koji ste tražili nastavak moje pretprošle pričice pod naslovom "Neko bi da me počisti". Evo jednog detalja koji bi mogao da ilustruje raspoloženje dela demokratski orijentisane madjarske javnosti na veoma agresivnu kampanju neonacističke stranke Jobik za predstojeće izbore za Evropski parlament.

Dva dana uoči izbora, na ulicama Budimpešte pojavio se plakat - parodija na izbornu kampanju nenonacističke kandidatkinje za EU poslanika, Kristine Morvai, na kome se upozorava na moguće posledice ovakvog evetnualnog izbora madjarskih birača. Na plakatu piše: GLASAJ ZA BARBIKU NJILAŠ (njilaši su bili zloglasni mađarski fašisti, prim D.J.), I OD MAĐARSKE NEĆE OSTATI NI OVOLIKO". Pod tim "ovoliko" autori plakata naznačili su minimalizovane konture tzv. velike Mađarske, pritešnjene u okvir sadašnje države. U pitanju je očigledno reakcija antifašista na sve prisutnije mape velike Madjarske na javnim mestima i ustanovama u ovoj zemlji i zagovanje poništavanja Trijanonskog ugovora od strane barbike Kristine Morvai i njene stranke.

Inače, prema istraživanjima, nenonacisti će na izborima prekosutra izboriti ulazak u EU parlament, a sudeći prema beznađu koje vlada među biračima i činjenici da se u takvim situacijama mnogi opredeljuju za ekstremne opcije više "iz inata" nego vođeni stvarnim simpatijama, Barbiki i društvu se neskriveno osmehuje i kitnjasto zdanje mađarskog parlamenta.

Atačmenti



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunjica dunjica 12:09 05.06.2009

!

nenonacisti će na izborima prekosutra izboriti ulazak u EU parlament, a verovatno i u mađarsku skupštinu.


Zar je dotle stiglo?! Ne bih stavljala ruku u vatru, ali očekujem odgovarajuću reakciju EU parlamenta ako ova sramota postane izvjesna.
rayzippo rayzippo 12:25 05.06.2009

Re: !

da su radikali u pitanju pa 'ajde,ovako...mozes samo da se nadas
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 15:34 05.06.2009

Re: !

Nažalost, EU parlament može samo da aminuje rezultate izbora, jer je reč o stranci koja legalno učestvuje na izborima. Koliko čujem, i engleski neonacisti imaju velike izglede da udju u EU parlament, tako da ce to biti jedna nova, tužna i ružna, ali složna poslanička grupa.
Medjutim, sto se madjarskih birača tiče, jačanje ekstremista je odraz nemanja odgovarajuće alternative. Madjari trenutno mogu da biraju između vladajućih socijalista koji su državu doveli do bankrotstva i nacionalističkog Fidesa, koji je već bio na vlasti i ništa dobro nije doneo zemlji. Treća opcija je ekstremizam, za kojim se u periodima beznadja lako poseže, a kakve su posledice takvog izbora najbolje znamo mi na Balkanu.
dunjica dunjica 18:41 05.06.2009

Re: !

EU parlament može samo da aminuje rezultate izbora, jer je reč o stranci koja legalno učestvuje na izborima.


Da, to je jedna od zamki demokracije - moraju se "amenovati" rezultati volje većine birača, makar i u korist vlastite štete. To vidimo dobro i ovdje u Njemačkoj, gdje se svakih par godina poteže pitanje zabrane NPDa (neonacija), ali je teško naći dokaze koji zakonski "drže vodu" i koji imaju dobre šanse da dovedu do zabrane istih.

Sa zanimanjem pratim tvoje tekstove, Dragane, i nadam se da ćeš nastaviti pisati o ovoj temi.
lutherblisset lutherblisset 16:18 05.06.2009

...

U Evropski parlament već neko vreme ulaze stranke ekstremne fašističke desnice. Recimo, parlamentarna grupa ekstremnih desničara u svojim redovima okuplja one koji dolaze iz: francuskog Nacionalnog fronta, belgijske stranke flamanskih separatista Vlaams Belang, Severne lige i Nacionalne alijanse u Italiji, (ukljucujuci Alesandru Musolini, unuku italijanskog diktatora Benita Musolinija), Lige poljskih porodica, Saveza za buducnost Austrije i Udruzenja ceskih independista, ultranacionalisticke i ksenofobicne partije “Velika Rumunija”. Tu je i jedan clan iz bugarske stranke Ataka, koja uglavnom vodi kampanje protiv manjinskih populacija Roma i Turaka u Bugarskoj.

Zanimljivo je to što ovo nije stari tip fašističke desnice, već, iako u sušini ne odbacuje esencijalne ideje, prihvata principe internacionalizma. Veoma su dobro povezani, prava mala fašistička internacionala. Ukoliko se Evropa ne trgne i sa fašizmom ne počne da se obračunava na internacionalnom (a ne selektivno, zavisno od uskih političkih ili ekonomskih interesa) nivou, stvari neće biti baš ružičaste. Nažalost, žalosno je da alternativu ovim fašistima predstavljaju oni koji su svojom licemernom politikom doprineli njihovom širenju.

Jučerašnji tekst koji se bavi ovim problemom http://www.nspm.rs/savremeni-svet/eu-oligarsi-pomazu-jacanje-ekstremne-desnice.html

drug.clan drug.clan 18:52 05.06.2009

uh

A kakva je uzasna institucija taj Evropski parlament nije bolje od fasista ni zasluzio!

Uaaa Evropski Parlament !
matityahu matityahu 22:12 05.06.2009

repriza

I Morvai ima svoje “mitinge”, pečenje, gulaš, pivo, Palinka, narodne nošnje, uniforme (slične onima u Iisvetskom ratu), Magyar Garda (iako zabranjena), zastave, karte “velike Mađarske” . Parole i govori koji se prekidaju aplauzima. “Mađarska je prodata stranim bankama!” ”Današnji političari su izdajice nacije!” ”Izdajnici naroda!” ”Obustaviti plaćanje MMF-u!” ”Mi smo protiv globalizacije!” ”Mi smo protiv kapitalizma, hoćemo da država preuzme velike privatne firme, energetski sektor, poljoprivredu!” ”Mađarska Mađarima!”

Nešto mi mnogo zvuči poznato.

Jedino mi smeta što je i ranije bilo mnogo ljudi koji su tako razmišljali ali se nisu usuđivali, bilo ih sramota, nije bilo sankcionisano – da tako i glasno iskažu. Sada, odjednom smatra se da su ovakve manipulacije samo jedna od alternativa pravca razvoja društva a ne totalno unazađivanje.
miloradkakmar miloradkakmar 22:15 05.06.2009

Nisi

u zavidnoj situaciji kada sve to preživljavaš u evropskoj demokratiji. Interesu je me, kako mogu da se registruju neonacističke stranke, valjda su nadležni u Mađarskoj bili upoznati sa programom i idejmo stranke Jobik ?!
matityahu matityahu 22:56 05.06.2009

Re: Nisi

U programu Jobbika nigde ne stoji da je to neo-nacistička partija. Ima 2 mota: „Mađarska Mađarima” – time pokazuje jak nacionalni indentitet i ne želi da služi "međunarodnim fininasijerima" pod kojima je Mađarska postala kolonija (kako kažu). Drugi moto je „način razmišljanja koji se bazira na narod i zajednicu a ne na novac i profit.” Morvai kaže da je stav da se ne maksimalizuje profit već dobrobit naroda. ČIST POPULIZAM, a kriznim vremenima uvek nalazi plodno tlo, bilo da je Mađarska, Bugarska, Holandija ili bilo koja zemlja u pitanju.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 23:30 05.06.2009

Re: Nisi

Naravno, nijedna stranka se ne registruje kao neonacisticka.
matityahu matityahu 23:58 05.06.2009

Re: Nisi

Jobbikovci lupaju o nekakvom ”ciganskom kriminalitetu”. Mađarska ne vodi statistiku o etničkom kriminalitetu pa je prema tome budalaština govoriti o Romima kao kriminalcima. Roma ima između 5 i 7 procenata i većina živi na selu i u varošicama, siromašni i bez posla. Serija ubistava Roma još nije razjašnjena. U drugim zemljama Evrope takve partije (grupacije) huškaju protiv doseljenika, ali takvih nema mnogo u Mađarskoj.
Jobbik priželjkuje mandat u Evropskom parlamentu da bi zatim nastupili u mađaskim parlamentarnim izborima sledeće godine. Cilj je osvajanje vlasti 2014. Partija je u suštini protiv Evropske Unije. Žele da spreče bilo kakvu kupovinu zemlje od strane stranaca. Strane kompanije se nazivaju „jevrejskim finansijskim kapitalom”. U dogledno vreme partija želi i da povrati teritorije koje je Mađarska izgubila u Prvom svetskom ratu. Veličaju i Miklósa Hortyja. Što se tiče Magyar Garde, smatraju da bi ona trebalo biti osnova za nove policijske snage u provinciji (naravno, uperene protiv Roma)
Unfuckable Unfuckable 00:52 06.06.2009

Re: Nisi

predlažem vam, momci da svratite na Tylos radio utorkom u 20.00 kada ide emisija na srpskom "Burek forever", tj - da slušate emisiju i pomalo čatujete - ako niste stidljivi.
Priča (nerazumljivo) i naš blogokolega Budimac, kad mu domaćin Igor dozvoli - retko, dakle.
Zanimljivih reakcija ima tamo, na tom čatu - kada "domaći" prepoznaju "dođoše".
Ceo spektar.
miloradkakmar miloradkakmar 11:28 06.06.2009

Re: Nisi

Veličaju i Miklósa Hortyja. Što se tiče Magyar Garde, smatraju da bi ona trebalo biti osnova za nove policijske snage u provinciji (naravno, uperene protiv Roma)

OK. Program nije , ali se iz predizbornih nastupa i iz ova dva podatka da zaključiti čemu streme. U Bačkoj se dobro zna šta je Horti radio, posebno su to zapamtili stanovnici Siriga u kojem je 13.aprila 1941. ubijeno 111 nedužnih žitelja, a ostali proterani.
matityahu matityahu 17:57 06.06.2009

Re: Nisi

Izgleda da je zaborav koji je tekao Dunavom i Tisom odneo i sećanje na ono što su honvedi radili i uradili stanovnicima Bačke. Na posleratnim jadnim komemoracijama na Štrandu u NS nikada nisam video ijednog predsednika države ili bar vlade.
Srećom zadnjih godina je Aleksandar Veljić digao glas bar o Raciji, objavio knjigu i osvetlio događaje u vreme Racije.
Evo malog dela iz predgovora:

"... Dok sam u mraku (zbog lošeg osvetljenja) nazirao imena nastradalih Novosađana, stresao sam se od užasa na pomisao da su u ledenoj grobnici ostale cele porodice koje su danas sahranjene u sećanju mnogih njihovih sunarodnika. Pomislio sam tada da li će se za dva meseca Srbija setiti svojih građana kojih više nema, istrebljenih porodica čiji potomci ne hodaju danas ulicama Novog Sada?! Trgni se, zemljo moja i seti se žrtava genocidne „novosadske racije”, zločina koji nismo dostojno obeležili!"

matityahu matityahu 18:59 06.06.2009

Re: Nisi

U vezi Siriga:

Smatra se da je oko 470 žitelja ubijeno na putu dok su morali, postrojani, da sačekaju mađarsku vojsku. I to za svega 15-tak minuta. Sutradan su honvedi ponovo došli u Sirig i zaklali oko 40-oro ljudi. Klali su ih ljudi u kožnim keceljama tako što su kažiprstutiskivali u nozdrve žrtve da bi podigli glavu i onda lakše presecali grljan. Sirig je bio skoro zatrt, a honvedi i nemzeteri su kasnije nastavili svoj posao širom Bačke.

Zločinci (između ostalih): Franja Fridrih, predratni načelnik opštine, policajac Ištvan Varga, Matija Urač,Antal Pastro, Palika Kovač, gostioničar, Martin Kolter, trgovac, učitelj, Deže Kovač. Tek da se zna (ako neko od njihovih potomaka dođe pa traži nekakvu imovinu natrag).
dzudi dzudi 21:54 06.06.2009

....

" Poludela " od ovdašnjih izbora, zaboravila sam da su sutra i izbori za parlament EU.

Dok će se na beogradskoj TV " Studio B " direktno pratiti izbori u Zemunu i na Voždovcu, a na lokalnoj TV izbori u Kosjeriću, ne znam ko će pratiti i informisati javnost o izborima za parlament EU.

Pozdrav, sve najbolje

i preporuka-naravno
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 23:02 06.06.2009

Re: ....

Zapravo, taj EU parlament i nije narocito bitan štih u životima Evropljana, ali ipak... . Pozdrav Dzudi!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana