MOJ NEOBJAVLJENI TEXT

chumbawamba RSS / 06.06.2009. u 22:00

Pogled u slavnu prošlost

UCVIJELJENI DIKTATOR

             U naslovu je,  “krštenom” po jednoj od epizoda “Alana Forda”, suština priče o Josipu Brozu Titu, danas, 29 godina posle njegove smrti. Ma koliko javno mnjenje ulagalo napore da zvuči “čisto”, “nepristrasno”, “sa distancom” postoji osećaj nelagodnosti kad se govori o “Maršalu”, okleva se da se  nazove krvoločnim despotom što je i bio (spomenimo „leva skretanja“, “pasja groblja”, ideološku represiju, ukidanje višestranačja,otimačine, samovolju,  egzekucije bez suđenja, planski teror, proterivanje i represivni tretman prema nemačkoj i delu mađarske nacionalne manjine, Goli Otok, partijsku državu...).Sve to dolazi, baš kao i brojne negativne pojave, a naročito one vezane za izvitopereni način posmatranja politike, javnog života i etike upravo kao nasleđe iz titoističke prošlosti. Priča “pustimo istoričare da utvrde istinu” jednako je efikasna kao i čekanje   srpskog “Ćire” na Waterloo Station u Londonu. Diktator, da je danas živ, bio bi, sasvim sigurno, “ucvijeljen”, jer omladina ne zna za njegaali i zbog hiljada disidenata koji su pod njim “propatili” te retkih stvarnih protivnika koji su danas živi a ne bi štedeo ni suzu plačući nad epigonima, krivcima za ratove devedesetih.

KOMPARTIJO TI SI KAO ZDRAVLJE

       Možda bi se Brozu omakao i neki osmeh jer se i dalje vodi kao lider velikog antifašističkog pokreta (što je, neosporno i bio)  kao i  pri pogledu na one koji i danas uzdišu za njegovim vremenima. Uzdišu za mirom, relativnuom finansijskom sigurnošću, crvenim pasošem (ulaznicu u sve zemlje), crvenom knjižicom (ulaznica za sve visoke funkcije) odlascima u šverc do Trsta i brčkanjem u Hrvatskoj za male pare pre nego za ideologijom koju je predstavljao. Ugledni istoričar na moje reči da je Tito bio tiranin reče “da ne budem oštar jer je sentimentalan u odnosu na to razdoblje”  baš kao što je u Valjarevićevom “Komu” stari Italijan nostalgičan prema Musolinijevim danima jer je tada bio mlad. Neki se Brozovi “fanovi”  danas pravdaju da su verovali u ideju i bili veliki levičari  i tako zasluženo stekli silne privilegije i bogatstva za razliku od, verovatno, izgladnele „reakcije“. Oni su , uz par izuzetaka,  baš kao i Tito, bili površno ideološki obrazovani. Naši komunistički „puritanici“ su propagirali zakržljale sitnoburžoaske gušte koji su imali isti cilj u okviru državne propagande kao i oni u SAD- stvoriti apolitičnog konformistu ili još bolje poslušnika koji glasa za jednu od dve ili, u našem slučaju, za samo jednu od jedne  Partije. Kreiran je Novi Čovek koji je navodno otvoren i prema Istoku i prema Zapadu, umereni komunista,nesvrstan, tolerantan a u suštini je palančanin, skorojević, neradnik i baštini u grudima mržnju prema drugim “narodima i narodnostima” , ušuškan tankom čaurom titoističke ideologije. O iživljavanju jugoslovenskog hiperpotrošača u poseti zemljama Istočnog Bloka nad “bratskim socijalističkim narodima” i snobovskom ismevanju Poljaka, Bugara ili Čeha i da ne govorimo.

        A sve je to moglo da funkcioniše, tako se bar činilo, zahvaljujući Brozovom kultu ličnosti (plus sporazum na Krimu plus dvadeset milijardi dolara duga koje nikad nisu adekvatno iskorišćene plus preobilno plaćen vojni, policijski i činovnički aparat), jedinom vezivnom tkivu jugoslovenskih naroda. Da bi se shvatila proizvoljnost takve tvrdnje kao i prazni hvalospevi u kojima se Tito često opisuje kao “car”, “najbolji”, “najjači”, “veliki šmeker” i slično treba pogledati u prošlost.Kraljevina SHS, docnije Kraljevina Jugoslavija imala je na svojim leđima, nakon brojnih stranih tirana, “unitarnog Jugoslovena”, Aleksandra Karađorđevića, koji je svojom šestojanuarskom diktaturom i uništavanjem parlamentarizma (“između kralja i naroda neće više biti posrednika”)  ubrzao proces raspadanja države koju je hteo da sačuva a njegovom smrću u atentatu u Marseju je i ta poslednja, prisilna spona, pukla. Dakle, vođa, i to autoritaran, je bio opravdanje postojanja jugoslovenske zajednice. Sa nestankom potrebe za stvaranje alibija zločin postaje potpuno opravdan i međusobni pokolj može početi dok se ne pojavi sledeći “veliki vođa” koji će, krijući se iza pravednog cilja (oslobođenje i jedinstvo jugoslovenskih naroda, plemenita ideja koja je dala velike borce i žrtve ali nikad nije imala dostojnog realizatora) kao i ubijeni kralj, zasesti na presto.

WINNING UGLY

     Razlika je, pored ideološke, bila i u pristupu -  Karađorđević je smatran za krutu “vojničinu” a Tito je shvatio da je PR majka ideologije i stvorio je od svog ličnog imidža komuniste-malograđanina “role model”  za sve Jugoslovene a naročito za Srbe kojima je imponovalo to što voli lepe žene, duvan i dobru kapljicu i to ne krije. Njegovi udiđeni portreti, sa cigaretom u muštikli ili tompusom,  kilogramima zlata na prstima (navika iz vremena kad se predstavljao kao grčki trgovac Spiridon Mekas?), besprekorni sakoi, klavirske i lovačke poze, sve je to bio bofl koji se gutao i bio odomaćen u našim kućama kao jambolije na krevetima, šustikle na televizorima i pevaljke na Radio-Šapcu. Maršalov jezik je bio prost, konfuzan, neka vrsta jugoslovenskog “novogovora” kojim je govorio samo jedan čovek a njegove “duhovitosti” su terale strane diplomate da kolutaju očima. Setimo se i brojnih viceva  koji su udvorički veličali Tita predstavljajući ga kao “našeg čoveka”, superiorka koji na kraju prevari, ukrade, udari na kvarno i tako pobedi.

  S te strane je Tito bio najuspešniji diktator 20. veka (uprkos neuspešnim reformama u prvoj polovini šezdesetih, dezintegraciji zemlje, dugovima,  narastajućim socijalnim razlikama, velikoj emigraciji, prikrivanim nacionalnim tenzijama) jer se nije skrivao iza ideja već je  bez uvijanja išao na najgore kod svih- slugeranjstvo, poslušništvo, srebroljublje,  odsustvo samostalnog mišljenja,  antiintelektualizam, antidemokratičnost, potrošački mentalitet, banalni hedonizam i naravno pobedio. Nimalo slučajno,  pesme pevane njemu i zemlji u čast učinile su ga pop-ikonom u osamdesetim. Značke, majice, nalepnice, albumi, kalendari i uvek isti osmeh u uniformi operetskog generalisimusa, kao da nije uništio desetine hiljada nevinih tinejdžera poslavši ih u klanicu Sremskog fronta.  Tito nikad nije bio levičar niti demokratičan (“meki komunizam” je bio rezultat kompromisa a ne njegove želje) već pragmatični avanturista, nogo nemilosrdnija verzija dvojice avanturista iz Kiplingovog  “Čoveka koji je hteo da postane kralj” a njegova kvaziideologija je pojela samu sebe i ostavila zemlju isfrustriranim aparatčicima koji su pokušali da popune prazninu sedeći u listeru sa muštiklom na kanabeu (Stalin look-a-like) ili kao “Ćaća” salutirajući armadi u beloj uniformi (isti Pinoče). Bilo je i  patetičnih priča o deci koja nose gajbice sa voćem da zarade džeparac,  fotografija u trenerkama, na utakmicama, dece sa cvećem,  malih spektakala za godišnjice partija ali ništa nije moglo da prevaziđe Cara Kičeraja i banalnu štafetu na Dan mladosti, smotru koja je služila izrabljivanju mladosti hiljada učesnika i iživljavanju starosti jednog čoveka. 

OSTALO JE PONAVLJANJE

     I zaista, ako je u nečemu Broz,  koji je s velikim problemima došao na vlast i ništa manjim  problemima ostavljenim u zaveštanje naslednicima otišao s iste, uspeo onda je to zaumni politički legat koji je ostavio a o kojem se danas i ne govori: mutiranu vrstu političkih manipulanata koja vuče svoju slavnu tradiciju još iz 19. veka, demagoge koji su naučili funkcionisanje totalitarnog sistema i onda ga primenili u svojim skučenim feudima. Nekad davno su ga mnogi od njih  podražavali a onda, lišeni Vođe, odlučili su da svoje komplekse veličine iskale kroz nacionalizam, kriminal  i  rat. I oni su, praćeni kič-scenografijom, išli na najgore kod čoveka ali su to doveli do novog ekstrema: ubijte i pljačkajte koga hoćete samo da nije naš i da ja dobijem deo novca. Današnje saveznike tajkuna, lidere plutokratske  vlasti (mnogi od njih su  bili članovi SKJ) karakteriše samo pragmatična težnja prema moći koja traži nekoliko ideoloških okvira istovremeno, moderni su i, kažu, prozapadni. Ponekad provali titoistički sentiment i požele da im tu i tamo neko dete napiše pesmu ili ih naslika ili zatraži da im pomognu ili da ih se bar ponekad seti jer, bez toga, oni će biti ono što je i duh Josipa Broza danas- ucvijeljeni diktatori.

 

 



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 22:01 06.06.2009

E,

sad si ga OBJAVIO dvaput.
Je l namerno?
miloradkakmar miloradkakmar 22:40 06.06.2009

Imaš

pravo na svoje mišljenje i stav sa kojima se ja u ovom slučaju ne slažem. Ne kažem da, po nešto, nije istina , ali ostrašćenost mi nikada nije bila bliska, pa ni ovaj put. Nisi nešto novo ni rekao.

chumbawamba chumbawamba 00:15 07.06.2009

Re: Imaš

o Titu i nema šta novo ali o paralelama između njega i sadašnjih-olallaa
Dr M Dr M 22:52 06.06.2009

Gde...


...je ovaj tekst trebalo da bude objavljen, pa nije?
Ovo je legalno izneto misljenje, sa kojim se covek moze sloziti, ili ne, ali ne vidim razlog zbog koga bi takav tekst bio sakriven ili cenzurisan.

Da li je ovaj tekst bio pisan povodom 4. maja?
chumbawamba chumbawamba 00:08 07.06.2009

Re: Gde...

Odgovor: 25. maj, i da, nije ostrašćenost već istorijska faktografija a odgovor koji sam dobio bio je: sve što se kaže protiv Tileta posšeđiće antikomunističku euzforiju. Smešno.Sve što se kaže protiv Staljina naudiće socijaldemokratama,,,,Jel to logika ili je logika u tome dam u mnogi duguju nešto pa neće da pogledaju istini u oči?
chumbawamba chumbawamba 00:12 07.06.2009

Re: Gde...

U jednom građanskom glasilu...Ništa se nije promenilo...Ili si miloševićevac ili stambolićevac....Ovde još nisu čuli za brojnbe nijanse političkog spektra.... Ja kažem cifre i fakta a oni-ostrašćenost. Gde us kontracifre i kontrafakta?
mariopan mariopan 07:32 07.06.2009

Re: Gde...

I ja ti spadam u one sentimentalne budale koje pamte to vreme po miru, crvenom pasosu, putovanjima na koja sam ja isla a moja deca ne mogu ( nisu mogla) pa su zato zaplila u svet i ostala, po tome da nisam zakljucavala kucu, uopste, da sam imala posao i pristojnu platu, isla na more svake godine a deca sa skolom na zimovanja, sve to mogla da platim i da mi malo ostane, zidala kucu..............danas ni jednu ciglu ne mogu da kupim.

Ne znam kakav je Tile bio, mada sam najveci deo zivota prozivela bas pod njegovom diktaturom. Znam kakav sam zivot imala pa po tome sudim. Ako ti nije vazno da ti deca rastu mirno, da imas dovoljno novca za zivot, da imas krov nad glavom za tu decu i mir...onda ne znam sta je vazno. Meni je to bilo najvaznije, i to sam mogla sama da im pruzim. Zivela u zemlji koja mi je to omogucila.Sve je o tome vec receno pa ne bih da ponavljam.

Posle njega pa sve do danas nije se pojavio politcar koji bi tako nesto omogucio narodu. Ne zanima me na koji nacin. Nema politike na svetu koja se nije sluzila prisilom, laganjem, zlocinima a sluze se i danas. Idealnog modela nema ili ja ne znam za takav. Nama, obicnim ljudima, i dalje je vazno sve ono sto cini nas zivot i po tome cenimo sta je neki politicar uradio. `Ili nije uradio.

Ovi danas, kako god da im se zove politika, diktatura ili demokratija, ne rade za narod nista samo kradu, lazu i prodaju parce po parce zemlje onome ko vise plati. Uskoro necemo imati svoju zemlju i pisacemo o tome po forumima, i zalicemo sto smo ovoliko vremena proveli analizirajuci neka prosla vremena a nismo videli sta nam rade sada, nismo bili dovoljno pametni da ih sprecimo.

Cekaju nas teska vremena, mnogo teza nego sto je bilo Tiletovo vreme, na svaki nacin, Videces.
chumbawamba chumbawamba 10:21 08.06.2009

Re: Gde...

Za ove nove nemam reči hvale a nesreća ovog naroda je što misli da je Tito njih zadužio- ova zemlja je podignuta od ovog naroda plus nešto para što je dobio sa strane (dobar deo tzih para otišao je na vojsku i policiju). Mir je realtivna kategorija-cela Evropa je bila u miru od 1945. godine, par nemira plus minus i to i nije neka njegova posebna zasluga već dil najvećih sila. Veliki slojevi stanovništva su bili uskraćeni za vreme njega a o žrtvama koje su pale od njegovih i da ne govorimo, o broju ljudi koji su emigrirali. Ovaj sistem nije pao s neba i predstavlja mutanta Titovog sistema- to je poenta. A koliko će biti teško? Mnogo ali ne verujem da će nas izbacivati na ulicu i streljati kao narodne neprijatelje ili slati na Gole otoke- ta priča je gotova-za nas. U Bosni je već druga stvar i tamo je taj isti sistem represije (sa nacionalnom oznakom) koštao života preko pedeset hiljada ljudi.
drug.clan drug.clan 21:09 09.06.2009

Ostrasceno

Veoma ostrasceno a od kako autor kaze "faktografije" u ovom clanku nema skoro nista!

Ovo nije ni istorija, ni misljenje vec prost ostrascen tekst u kome se covek koji je umro pre 30 godina optuzuje za sve nedace koje su se desile posle njegove smrti ukljucujuci i prirodne nepogode.

Bilo kako bilo Tito je od porusene i sirotinjske drzave kakvu je oslobodio od fasista napravio zemlju sa jednim od najvecih zivotnih standarda u evropi uz ekonomski i kulturni napredak kakav nije vidjen na ovim podrucjima jos od starceva i sve to uz dug manji od $1000 po stanovniku sto je i u to vreme bio jedan od najmanjih dugova u evropi.

Sto se zlodela tice, moze da stane rame uz rame sa najdemokratskijim vodjama evrope tog vremena (o americkim cistkama 50-tih ne bih sada).

I stvarno sve ovo napisao bi bilo na mestu samo u slucaju da Tita poredimo sa "sinom bozjim, pravednikom, vladarom onoga sveta" u svakom drugom ovozemaljskom poredjenju Tito strci visoko iznad konkurencije i na istoku i na zapadu.
chumbawamba chumbawamba 19:51 10.06.2009

Re: Ostrasceno

Da sam Amerikanac ja bi govorio o američkim zlodelima a pošto sam ovdađnji govorim o ovdašnjim...
Tito je bruka za levicu na ovim prostorima i zbog njega i njegovih naslednika dugo neće biti pravog levičarskog pokreta
Pravdanje zločina je jednako zločinu
Faktografija?
Partijska država-da
diktatura-da
zločini-da
Oslobodio od fašista-svakako ali šta bi bilo da nije bio on nego neko drugi vođa ustanka? Opet bni se oslobodili jer je narod bio za to, većina bar.
Ni ti to ne poričeš. To jesu činjenice. Ostrašćeno? Hajde molim te! Prema zlu samo tako i valja. Nepotkupljivo, bez jugonostalgije. I to ti je izraz iz miloševićevskog vremenas- pobuniš se protiv tiranije- vi ste ostrašćeni... Nije "ostrašćen" samo neko bez stava i bez kičme. Ako je tebe taj skot kupio i zadužio mene nije. I ne dugujem mu apsolutno ništa osim dugova koje je ostavio i trule države koja je krepala s njim
drug.clan drug.clan 21:40 10.06.2009

Re: Ostrasceno

chumbawamba
Da sam Amerikanac ja bi govorio o američkim zlodelima a pošto sam ovdađnji govorim o ovdašnjim...
Tito je bruka za levicu na ovim prostorima i zbog njega i njegovih naslednika dugo neće biti pravog levičarskog pokreta
Pravdanje zločina je jednako zločinu
Faktografija?
Partijska država-da
diktatura-da
zločini-da
Oslobodio od fašista-svakako ali šta bi bilo da nije bio on nego neko drugi vođa ustanka? Opet bni se oslobodili jer je narod bio za to, većina bar.


Faktografija:
- Partijska drzava - istina. Dvopartijska drzava je bolja? Visepartijska? Demokratija ne predpostavlja broj partija, cak ni njihovo postojanje. Ta (jedno)partijska drzava je vodila vise racuna o misljenju gradjana te drzave nego sto mnoge danasnje visepartijske vode racuna. Bezpartijskih drzava nema osim poneke teske diktature.
- Diktatura - neistina - osim ako demoktariju ne smatras diktaturom vecine nad manjinom. Tito je vladao je uz vecinsku podrsku naroda od prvog dana pa do smrti sto se za mnoge demokratske vodje ne bi moglo reci.
- Zlocin - istina ali samo ako mislis da je drzava kao institucija zlocinacka - svaka. U tom smislu voleo bi cuti slicne osude i drugih vodja i sistema koji su vladali ovim prostorima ne samo jednog koji ni po cemu nije gori od ostalih, naprotiv bolji je po mnogo cemu (nemanjici, brankovici, turci, obrenovici, karadjordjevici, milosevici, demokrate).
- Oslobodioc - svakako, da nije bio on prosli bi mnogo gore (pogledaj zemlje u okruzenju - spasao nas je znatno veceg zla i sa istoka-diktature nametnute iz kremlja i sa zapada-vojne hunte nametnute sa zapada)

Ni ti to ne poričeš. To jesu činjenice. Ostrašćeno? Hajde molim te! Prema zlu samo tako i valja. Nepotkupljivo, bez jugonostalgije. I to ti je izraz iz miloševićevskog vremenas- pobuniš se protiv tiranije- vi ste ostrašćeni... Nije "ostrašćen" samo neko bez stava i bez kičme. Ako je tebe taj skot kupio i zadužio mene nije. I ne dugujem mu apsolutno ništa osim dugova koje je ostavio i trule države koja je krepala s njim

Koliko vidim ti se ovde nisi pobunio protiv tiranije jer je Tito umro pre 30 a njegov sistem pre 31 godinu. Kada se tako prica o istoriji onda je to ostrascenost. Pobuna protiv aktuelnog sistema kako god da se zove ja je podrzavam ma kakav bio sistem (ukljucujuci i Titov) ali to ovde nije bio slucaj

Mene kupio nije a sto se nasledstva tice ostavio je mnogo i tebi i svima i skoro sve sto vidis oko sebe je njegova zaostavstina jer od onih pre njega i od ovih posle njega skoro da nista nema. A dug koji je ostavio je blago receno zanemariv u odnosu na ono sto je ostavio i u odnosu na dugove koje su drugi ostavili ($900 po glavi stanovnika je smesna suma kada su drzave u pitanju - dva metra trotoara ispred tvoje kuce koji je ostavio vrede vise)
chumbawamba chumbawamba 10:06 11.06.2009

Re: Ostrasceno

Jedan život koji je nepravedno ostavio ispod zemlje, samo jedan, vredi više nego ta dva metra asfalta ispred moje kuće i tvoje i bilo čega što je on "podigao" i tu se priča zaustavlja
chumbawamba chumbawamba 10:06 11.06.2009

Re: Ostrasceno

Jedan život koji je nepravedno ostavio ispod zemlje, samo jedan, vredi više nego ta dva metra asfalta ispred moje kuće i tvoje i bilo čega što je on "podigao" i tu se priča zaustavlja
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:59 12.06.2009

Re: Ostrasceno

chumbawamba
Jedan život koji je nepravedno ostavio ispod zemlje, samo jedan, vredi
više nego ta dva metra asfalta ispred moje kuće i tvoje i bilo čega što
je on "podigao" i tu se priča zaustavlja

Slazem se. Isto se odnosi na, recimo, godine robijanja jednog Borislava Pekica, velikana kome svi srpski komunisti zajedno ne mogu pertle da vezuju...

Ali to je u Srbiji, poslednjoj (pardon, pretposlednjoj, ima jos BiH) oazi hladnoratovskog misljenja u 21.-vekovnoj Evropi donkihotovska borba; ovde je servilnost i divljenje diktatorima istinski nacionalni sport.
chumbawamba chumbawamba 23:51 12.06.2009

Re: Ostrasceno

ovde je servilnost i divljenje diktatorima istinski nacionalni sport-upravo tako, slažem se potpuno ili ko što kaže Johnny Štulić:
Navika ne blijedi lako, teško se i stvara,
privikne se svaka raga na svog gospodara...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana