Rusija i njeni kritičari

Dejan Jović RSS / 06.10.2007. u 16:01

Slušao sam jučer intervju advokata Srđe Popovića ”Peščaniku”. Duhovito i uglavnom pametno. Slažem se s većinom njegovih ocjena. Međutim, u jednom se detalju ipak ne slažemo. U tom intervjuu, gospodin Popović kaže da je linija podjele u Srbiji (navodim po sjećanju, a ne prema transkriptu) danas ista ona koja je, navodno, uvijek dijelila srpsko društvo  – na prozapadne i proruske snage. 

Onako kako je gospodin Popović predstavio, radi se o nekoj dubokoj (i gotovo nepremostivoj) podjeli na dvije Srbije – od kojih jedna gleda prema Zapadu (a to znači: Evropi, Americi, modernizaciji i liberalizaciji), a druga prema Rusiji, koja valjda simbolizira sve obratno: tradicionalizam, nacionalizam, sveslavenstvo, religijski fundamentalizam – jednom riječju: zaostalost i nazadnost. Zapad i Rusija su, dakle, i dalje (kao u doba dugotrajnog Hladnog rata, i kao i uvijek u prošlosti) dva antipoda. Ili si liberal ili se okrećeš prema Rusiji. Ili si za modernizaciju i slobodu, ili si rusofil, što znači – tradicionalista.   

Prvo, nisam siguran da su linije podjele u srpskom (ili bilo kom drugom društvu) baš tako jasne. Konzervativne snage iz srpske prošlosti (primjerice, rojalisti), nisu baš gledale prema Moskvi, nego prema Londonu.   

Drugo, takvo gledanje na Rusiju – kao na nešto zaostalo i nazadno – pokazuje stanovitu (iz socijalističke Jugoslavije nasljeđenu) aroganciju prema svemu što se nalazi istočno od naših granica. Bugarska, Rumunjska, Rusija i Turska su za mnoge naše ljude i dalje primitivne, zaostale, nazadne zemlje – bez obzira što su se one u ovih skoro dvadesetak godina dramatično promijenile, modernizirale i razvile. Koliko smo puta mogli čuti pitanje: ”Kako to da jedna Bugarska i Rumunjska mogu u EU, a mi ne možemo?”. Ali, niti smo ”mi” više oni od prije dvadeset godina, a niti su to Bugari i Rumunji. (Tretiranje ”Istoka” kao primitivnog i ”neevropskog” naročito je karakteristično za hrvatski nacionalistički diskurs – ”Istok” tamo znači Srbija, ali i svi drugi istočnije i južnije od nje).   

Treće, današnja Rusija više nije u tolikoj mjeri različita od (bivšeg, tj. tzv.) Zapada. I ona se temelji na (nesavršenim) slobodnim izborima, i u njoj se razvija (divlji) kapitalizam (štoviše – s priličnim entuzijazmom i uz profit koji je danas nezamisliv na ”Zapadu”), i u njoj se događa brza modernizacija. Danas bogati Rusi kupuju najskuplje kuće u Londonu, da ne govorimo o fudbalskim klubovima ili enormno skupim umjetninama. Zapad, pritom, ne pita za porijeklo novca, nego ih (ponekad čak i snishodljivo) dočekuje otvorenih ruku i ispruženih dlanova. Štoviše, zapadni kapitalisti dive se svojoj novoj istočnoj braći po novcu, i sa zavišću gledaju prema njihovim novčanicima. Ne pada im napamet, naravno, da pitaju za posljedice po najsiromašnije u ruskom društvu.   

Sadašnja je Rusija, dakle, sve manje neki antipod Zapadu, a sve više neki ”novi Zapad” – ili još bolje: ”Divlji Zapad”, zapad u onom svom brutalnom eksploatatorskom obliku, kakav se danas na ”starom Zapadu” rijetko gdje održao. I tu bi trebalo biti početno mjesto svake kritike Rusije. Rusiju treba kritizirati kao dom neobuzdanog kapitalizma, a ne kao tamo neku nepopravljivu i nereformiranu kuću tradicionalizma, religijskog fanatizma i konzervativizma. (Usput rečeno, religijski fanatizam, tradicionalizam i konzervativizam danas u Rusiji imaju manjeg političkog utjecaja nego što ih imaju na politiku u Sjedinjenim Američkim Državama.)  Istodobno, njoj treba priznati goleme uspjehe u modernizaciji, zbog koje je i uspješno obnovila svoju vanjskopolitičku poziciju. Zato je pogrešno uspoređivati današnje oslanjanje srpske vanjske politike na Rusiju s onim od prije deset godina. Prije deset godina, osloniti se na Rusiju značilo je osloniti se na štap koji je truo. Danas to više nije slučaj.  

Problem kojeg imam s kritikama poput onih koje iznosi gospodin Popović ( i koje, da se razumijemo, nisu baš tako rijetke) jest upravo u tome što one ne polaze od pitanja pravde i pravednosti, pa da Rusiju kritiziraju za ono za što je treba kritizirati. Nasuprot tome, one polaze od stereotipa koji su stvoreni u dalekoj ili bližoj prošlosti – ali koji više ne odgovaraju stvarnosti.



Komentari (170)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunjica dunjica 16:24 06.10.2007

Različiti kriteriji promatranja

[
”Kako to da jedna Bugarska i Rumunjska mogu u EU, a mi ne možemo?”


Imate pravo, to je tipično pitanje u Hr, ne samo iz nacionalističkog diskursa. Meni se automatski nameće ponešto pojednostavljen odgovor: zato što niste ispunili obaveze prema haškom Tribunalu.

Međutim, ponekad i sama postavljam to pitanje, ali u kontekstu ekonomskih pokazatelja. Po njima, Hrvatska je, iako realno daleko od EU prosjeka, više zavrijedila članstvo u "Klubu" nego npr. Bugarska ili Rumunjska.
Dejan Jović Dejan Jović 16:32 06.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja

dunjica
[
”Međutim, ponekad i sama postavljam to pitanje, ali u kontekstu ekonomskih pokazatelja. Po njima, Hrvatska je, iako realno daleko od EU prosjeka, više zavrijedila članstvo u "Klubu" nego npr. Bugarska ili Rumunjska.



Da, slažem se - po tim kriterijima, Hrvatska je bliža evropskom prosjeku i od mnogih drugih zemalja koje su ušle 2004. Ali, opet, kad se pogleda npr. "moj sektor", tj obrazovanje - tu mislim da smo ispod i Bugarske i Rumunjske. Recimo, broj bugarskih i rumunjskih studenata koji su u stanju napisati odličan esej na engleskom jeziku, ili broj nastavnika i istraživača koji objavljuju vani, ili količina novca koje su Bugari i Rumunji u stanju izvući iz evropskih fondova za istraživanje - to sve daleko nadmašuje ono što imamo u Hrvatskoj. Vjerojatno je tako i u nekim drugih sektorima: borba protiv korupcije, itd, Glavni problem ostaje taj jedan nerealni diskurs, koji s jedne strane potcjenjuje svoje vlastite sposobnosti (u smislu: "ništa ne valjamo", "neka propadnemo", "tako nam i treba", a s druge ih precjenjuje (npr: "šta mi imamo naučiti vani", "mi smo obrazovaniji od cijele zapadne Evrope", "kad su kokoši trčale po New Yorku, mi smo imali kraljevstvo", itd.) - to je stvarno problematičan pristup, koji ima vrlo loše posljedice.
Temerin Temerin 16:41 06.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja

u srbiji se na rusiju nikad nije gledalo kao na rumuniju i bugarsku, za koje se smatralo da su zaostale. takodje, na tursku se gleda mnogo crnje nego na rumuniju i bugarsku, mozda kao sto u hrvatskoj gledaju na "istok".

rusija je u srbiji uvek imala veliku dozu specificnosti i divljenja - od ruske literature, divljenja mocnoj rusiji sa svim tehnoloskim dostignucima, i nikad srbi na rusiju nisu gledali s nipodastavanjem.

odnos prema ostatku istocne evrope iz vremena hladnog rata (ceska, madjarska, rumunija, bugarska) bio je s izvesnom dozom nipodastavanja, jer je uostalom jugoslavija bila ispred istocne evrope. ovaj odnos je zadrzan i dan danas prema rumuniji i bugarskoj, donekle i ukrajini ili gruziji kao ex-sovjetskim siromasnim drzavama.

medjutim, turska je sasvim druga prica - ona je u srbiji uvek bila simbol najcrnje zaostalosti i nazadnjastva. pravi se tu velika razlika, jedino je mozda albanija slicnog imidza.

mislim da treba praviti razliku izmedju onoga kako hrvati gledaju na "istok", i daleko vise nijansiranog pogleda iz beograda.

za srbe, crnogorce, pa i slovence, rusi su uvek bili velika nacija i nikad nisu bili isto sto i turska. slovenci na primer gledaju na sve ostale ex-yu republike na slican nacin, sve su to "juznjaci" a od juznjaka verovatno su im trenutno drazi srbi od hrvata, s kojima se granice i kao i sa svim susedima imaju razmirice.

hrvatska medjutim, verovatno kao posledica pavelicevske propagande, koja je uzela dubok koren, ima isti odnos prema pravoslavcima, istocnoj evropi i recimo turskoj i islamskom svetu. to je specificno za hrvatsku, takav odnos ne postoji nigde drugde u bivsoj jugoslaviji, nigde se turska i rusija ne porede na taj nacin. mislim da autor gresi misleci da su tipicno hrvatski sabloni primenjivi u srbiji - cak i najprozapadnije struje u srbiji gledaju sasvim drukcije na rumuniju, na rusiju i s trece strane na tursku.
dunjica dunjica 16:43 06.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja

Recimo, broj bugarskih i rumunjskih studenata koji su u stanju napisati odličan esej na engleskom jeziku, ili broj nastavnika i istraživača koji objavljuju vani, ili količina novca koje su Bugari i Rumunji u stanju izvući iz evropskih fondova za istraživanje - to sve daleko nadmašuje ono što imamo u Hrvatskoj.


Potpuno se slažem s Vama. Samo ne razumijem, zašto je tako, kada se uvelike radi o stvarima koje ovise o pojedincu samom i njegovim nastojanjima i naporima, a manje je pitanje okolnosti?

Nekako mi spontano pada na pamet jedna pomalo suluda ideja, ali ću je ipak podijeliti s Vama. Naime, moja je opservacija, a i realna je situacija, da se u Njemačkoj malo ulaže u istraživačke djelatnosti, stvaranje think-thanks, razvoja ideja i tehnologija. To se ovdje sve više prepoznaje kao ozbiljan problem, jer se gubi utrka s ostalim razvijenim zemljama. E, pa, Hrvatska se rado ugleda u svemu, ili skoro svemu, na svoje germanske uzore, pa pretpostavljam da tako "kopira" ne samo "kopiranja" vrijedne stvari, nego i ono loše. Dok se ove dr#ave koje su u pogledu obrazovanja dalje, uglavnom ugledaju na američki i/ili britanski model.

Ovo je posljednje svakako jedan simplificiran pogled na tu problematiku, ali mislim da nije bez osnova.
Željka Buturović Željka Buturović 16:59 06.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja

Meni se automatski nameće ponešto pojednostavljen odgovor: zato što niste ispunili obaveze prema haškom Tribunalu.

koje obaveze? zar nisu isporucili jedno 95% optuzenih?

Glavni problem ostaje taj jedan nerealni diskurs, koji s jedne strane potcjenjuje svoje vlastite sposobnosti (u smislu: "ništa ne valjamo", "neka propadnemo", "tako nam i treba", a s druge ih precjenjuje (npr: "šta mi imamo naučiti vani", "mi smo obrazovaniji od cijele zapadne Evrope", "kad su kokoši trčale po New Yorku, mi smo imali kraljevstvo", itd.) - to je stvarno problematičan pristup, koji ima vrlo loše posljedice.

ono sto je zajednicko obema stranama je osecanje da je srbija nesto veoma specijalno - bilo da je specijalno losa bilo da je specijalno napredna. neverovatno je koliko puta sam u srbiji cula izjavu "ovo ima samo u srbiji" za pojave kojih ima svuda u svetu.
Dejan Jović Dejan Jović 17:44 06.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja

Temerin
mislim da treba praviti razliku izmedju onoga kako hrvati gledaju na "istok", i daleko vise nijansiranog pogleda iz beograda.



Ovo je zanimljivo - pretpostavljam i tačno. (Kažem "pretpostavljam", jer mi se čini da Srbiju ipak ne poznajem tako dobro kao Hrvatsku da bih mogao potvrditi ili opovrgnuti.). Hvala.
Dejan Jović Dejan Jović 18:13 06.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja

dunjica
E, pa, Hrvatska se rado ugleda u svemu, ili skoro svemu, na svoje germanske uzore, pa pretpostavljam da tako "kopira" ne samo "kopiranja" vrijedne stvari, nego i ono loše. Dok se ove dr#ave koje su u pogledu obrazovanja dalje, uglavnom ugledaju na američki i/ili britanski model.Ovo je posljednje svakako jedan simplificiran pogled na tu problematiku, ali mislim da nije bez osnova.


Nije bez osnova. Naš obrazovni sistem je još uvijek pod strašnim utjecajem matrica koje su nastale u Njemačkoj (ili Austriji), i Sovjetskom Savezu. Nažalost, preuzeli smo a) autoritarnost, b) hijerarhičnost i c) monizam. Kod nas se pada na ispitu ako se ne ponovi tačno ono što nastavnik kaže. Pretpostavlja se, također, da na svako pitanje ima SAMO JEDAN tačan odgovor! To je potpuno suprotno duhu pluralizma - koji je zahvatio, doduše, političku i ekonomsku sferu, ali nije još dovoljno zahvatio sferu obrazovanja i mišljenja općenito. Treba preći s monističkog na pluralistički princip i kad se radi o znanju.

Dat ću Vam primjer. Jedno od pitanja na ispitu ovdje gdje radim (u Škotskoj) je i ovo: "Da je 1966. smjenjen Kardelj, a ne Ranković - kakve bi, po Vašem mišljenju - bile posljedice za daljnji razvoj Jugoslavije?". Što se mene tiče, sasvim mi je svejedno hoće li student odgovoriti da bi se Jugoslavija u tom slučaju raspala još i prije nego što se raspala, ili će tvrditi da se uopće ne bi raspala da se to dogodilo. I onaj tko kaže ovo prvo, i onaj tko kaže drugo, mogu dobiti najvišu ocjenu - pod uvjetom da mi pokažu zašto tako odgovaraju, i da zadovolje sve ostale kriterije za "odličan" (jasnoća i uvjerljivost argumentacije, odgovarajući stil argumentiranja, korištenje relevantnih izvora, poznavanje i argumenta "a contrario", itd.). E, sad, zamislite isto to pitanje i nekog mog kolegu u Zagrebu... Da li bi i on dozvolio da se odgovori "ovako" ili "onako" - ili bi inzistirao da na to pitanje ima samo jedan (njegov!) odgovor?

To je bit stvari. Naši studenti u inozemstvu trebaju duži period za prilagodbu (to se i meni dogodilo kad sam došao studirati u UK), jer se trebaju osloboditi ideje da su "papagaji", straha da će biti kažnjeni ako kažu nešto što nastavnik ne misli, a moraju i prihvatiti da slobodno zaključuju ono što misle da treba zaključiti. Taj strah od pluralizma i od slobode (sasvim prirodno, s obzirom na ove okolnosti) koči ih i zbunjuje. Jednom kad se oslobode, jednako su uspješni ili čak i uspješniji od svojih kolega koji nisu imali to iskustvo. Nismo mi ni gluplji ni lijeniji - radi se samo o tome da nas se oslobodi tog monizma i te autoritarnosti.
Jovan Kurbalija Jovan Kurbalija 21:30 06.10.2007

A do svega ne bi doslo da je Pera na....

Dejane, clanak je pogodak "u sridu"! Nego vidim da postavljas studentima "kontra-faktulelna pitanja" (nastavak razgovora iz prethodnog bloga). "Kontra-faktuelna" istorija Balkana ceka svog pisca (pisce). Mislim da bi bila korisna za lecenje kolektivnih psihoza i suocavanje sa kolektivno nesvesnim.
Dejan Jović Dejan Jović 22:30 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na....

Da, to je dobra ideja. Treba za to malo mašte, što bi se još i našlo - i malo vremena, što je već malo teže Možda da se skupi ekipa, pa da podjelimo slučajeve. Recimo: šta bi bilo da je Tito umro na operaciji žuči 1952? Šta bi bilo da je Kardelj ostao u Londonu 1962 (emigrirao)? Šta bi bilo da je Albanija 1945 postala kapitalistička zemlja (kao Italija) - da li bi Albanci prošli kao Talijani i Nijemci (tj. bi li bili istjerani iz Jugoslavije u masovnom egzodusu)? Ili - da je Italija postala komunistička: bi li Istra bila pokrajina (kao što su postali Kosovo i Vojvodina, da se ne bi nasekiralo susjedne socijalističke zemlje)? Šta bi bilo da je Branko Mamula stvarno izveo vojni udar? Ili - da je Fikret Abdić postao predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine (umjesto Alije Izetbegovića)? Ili da je umjesto Bogića Bogićevića u Predsjedništvu SFRJ sjedio Nenad Kecmanović? Ili da je Martin Špegelj postao savezni sekretar za narodnu obranu, umjesto Veljka Kadijevića?

Jel ima još prijedloga?
AlexDunja AlexDunja 22:33 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na..

Dejan Jović
Da, to je dobra ideja. Treba za to malo mašte, što bi se još i našlo - i malo vremena, što je već malo teže Možda da se skupi ekipa, pa da podjelimo slučajeve. Recimo: šta bi bilo da je Tito umro na operaciji žuči 1952? Šta bi bilo da je Kardelj ostao u Londonu 1962 (emigrirao)? Šta bi bilo da je Albanija 1945 postala kapitalistička zemlja (kao Italija) - da li bi Albanci prošli kao Talijani i Nijemci (tj. bi li bili istjerani iz Jugoslavije u masovnom egzodusu)? Ili - da je Italija postala komunistička: bi li Istra bila pokrajina (kao što su postali Kosovo i Vojvodina, da se ne bi nasekiralo susjedne socijalističke zemlje)? Šta bi bilo da je Branko Mamula stvarno izveo vojni udar? Ili - da je Fikret Abdić postao predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine (umjesto Alije Izetbegovića)? Ili da je umjesto Bogića Bogićevića u Predsjedništvu SFRJ sjedio Nenad Kecmanović? Ili da je Martin Špegelj postao savezni sekretar za narodnu obranu, umjesto Veljka Kadijevića?

Jel ima još prijedloga?


ima ,ima, al' sta ce ti?
ivana23 ivana23 22:37 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na....

Dejan Jović
Jel ima još prijedloga?

Da je stvorena nakon 45. godine, nazovimo je Balkanska unija, u koju je pored YU trebalo da pristupe Bugarska i
Albanija. Znate za to, zar ne?
nsarski nsarski 22:39 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na..

To bese ona Staljinova ideja? (Ta unija.)
Dejan Jović Dejan Jović 22:42 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na....

ivana23

Dejan JovićJel ima još prijedloga? Da je stvorena nakon 45. godine, nazovimo je Balkanska unija, u koju je pored YU trebalo da pristupe Bugarska iAlbanija. Znate za to, zar ne?



Aha. Dakle - šta bi bilo da su u Grčkoj u građanskom ratu pobijedili komunisti: u tom slučaju bi ta Balkanska unija bila moguća... Haha, pa to bi tek bilo fantastično - jedna država, a u njoj Grci, Bugari, Albanci plus svi ovi naši Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli Balkanija cijela Druže Tito, naše rosno cvijeće, cio Balkan za Tobom se kreće!
dunjica dunjica 22:43 06.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja

Dejan Jović
E, sad, zamislite isto to pitanje i nekog mog kolegu u Zagrebu... Da li bi i on dozvolio da se odgovori "ovako" ili "onako" - ili bi inzistirao da na to pitanje ima samo jedan (njegov!) odgovor?


Zapravo, mislim da je individualno i pretpostavljam da se sa mnom slažete. Ali razumijem što želite reći. Veća je vjerojatnost da jedan prof u Hr ima autoritarni, nefleksibilni, monistički pristup, nego njegova kolegica u npr. UK. (E, pa vidite, Njem je samo nešto malo više zadovoljavajuće mjesto za misleće studente nego Hr. No to nije tema.)

Ali moram Vam reći da sam u toku školovanja u Hrvatskoj imala veliku sreću da imam i 2 izvrsna nastavnika/profesora marksizma odn. filozofije, što je utoliko više začuđujuće jer se radilo o predmetu marksizma, koji nije bio naročito privlačan za alternativno misleće predavače. Elem, u gimnaziji nam je naš profesor marksizma najprije dao zadatak da pročitamo Slobodnu djecu Summerhilla. Kasnije smo proveli gotovo pola godine baveći se temama ljudske slobode, slobodne pedagogije, itd. A i klasici marksizma kada su došli na red, bilo je pravo zadovoljstvo baviti se njihovim teorijama. Sve zbog jednog autentičnog nastavnika!
s56a s56a 22:47 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na....

Ipak smo imali 45 godina mira na Balkanu! Da li je moglo i duze? To se cak i Nemci pitaju!

ivana23 ivana23 22:49 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na..

nsarski
To bese ona Staljinova ideja? (Ta unija.)

Ne, on je to rasturio, informbiro...
Moj stric je kao inzenjer bio u Albaniji sa grupom ovdasnjih strucnjaka na izgradnji pruge. Bili su smesteni u nekom kampu mesecima. Od svojih sledovanja davali su tamosnjoj deci marmaladu i sta su vec imali, dok
jednog dana ta ista deca nisu dosla u kamp i pocela da vicu ''Tito vagabund''. Nisu nasi ni znali u toj zabiti sta
sa desava. Receno im je da se spakuju i za nekoliko sati su kamionima presli granicu. Tek tada su saznali za Rezoluciju IB.
Skracena verzija
nsarski nsarski 22:55 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na..

Da, ali mislim da je Dejan rekao "posle 45". Informbiro je bio 48. Pre toga smo bili u odlicnom odnosu sa Albanijom - cak je Enveru bio dodeljen orden Narodnog Heroja (ne znam da li je to odlikovanje jos vazece).
ivana23 ivana23 23:22 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na..

nsarski
Da, ali mislim da je Dejan rekao "posle 45". Informbiro je bio 48. Pre toga smo bili u odlicnom odnosu sa Albanijom - cak je Enveru bio dodeljen orden Narodnog Heroja (ne znam da li je to odlikovanje jos vazece).

Mislis, posle 45. godine? Dejan nije dao vremenski okvir. Ali i ako je tako onda se ova prica uklapa u taj period.
nsarski nsarski 23:33 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na..

Mislis, posle 45. godine? Dejan nije dao vremenski okvir. Ali i ako je tako onda se ova prica uklapa u taj period.

To mislim. Ali, ja ne znam sve detalje oko toga, samo sam pitao:)
ivana23 ivana23 23:43 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na..

nsarski
Mislis, posle 45. godine? Dejan nije dao vremenski okvir. Ali i ako je tako onda se ova prica uklapa u taj period.
To mislim. Ali, ja ne znam sve detalje oko toga, samo sam pitao:)

Malo se o tome pricalo. Prevladala frka oko IB, oni bili na Ruskoj strani, Tito rekao NE. Dalje se zna... U stvari kada bi poceli da nabrajamo sta bi bilo da je bilo, ko zna gde bi nas to odvelo. Meni je ovo palo na pamet bas
zato sto se o tome malo zna.
ivana23 ivana23 23:51 06.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na....

Dejan Jović

ivana23Dejan JovićJel ima još prijedloga?

Iz skorijih vremena (ako je svedocenje tacno), danasnje novine:
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=43316&printable=1
blackbox blackbox 00:48 07.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na....

Jel ima još prijedloga?

Naprimer da je prva socijalisti;ka revolucija iyvedena u Nema;koj, Engleskoj ili Americi ,umesto u Rusiji?
Ili da je pobedila Pariska komuna.
Ali je ya nas važnije - da smo prihvatili ponudu i na čelu sa Antom Markovićem SFRJ ušla u EZ /EU, kada joj je nuđeno.
Ili, još zagonetnije da je Tito bio živ i mlađi kada je rušen Berlinski zid i raspao se Sojetski Savez, da li bi on išao u reforme i sa Zapadom?
LiRa LiRa 02:22 07.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja


Molim Vas, mozete li ovo pojasniti? Znam da nije tema, ali Vi ste prvi poceli
U cemu su slicni ti sistemi? Autoritarnost, hijerarhičnost i monizam se ne mogu zamjeriti samo nasim zemljama te Austriji i Njemackoj, bojim se da je sire. Austrija i Njemacka se razlikuju barem u stupnju gore navedenog, na stetu Njemacke. Osim toga, ima i drugih karakteristika, koje su ne manje bitne. Sto je s kreativnoscu, odnosu prema individualnom razvoju, sto je s onima koji strce i kako ih sistem prihvaca, kakva je korelacija drustvenog statusa roditelja i mogucnosti skolovanja etc. Da ne govorimo o Vama osobno, sto je prevladavajuca matrica? Sto se dogadja sa studenticama i studentima prije no sto stignu do Vas? Ima li ta sloboda izrazavanja misljenja na Vasem ispitu (koja je, svakako, za svaku pohvalu) ikakve veze sa egzoticnoscu teme odn. je li ona samopodrazumijevajuca za sve oblasti? Pitam Vas, jer zelim znati, ne da Vas provociram.

Btw, ne znam kako je u Hrvatskoj, ali Dalmacija nije nikada gledala u pravcu Njemacke, osim na izvjestaje o turistickim bukinzima i potencijalnom emigracijskom odredistu. Izuzimajuci Mariju Bridu i Heideggera.

No, da i ja malo pljucnem po njemackom obrazovanju ;-)
Hrvatsko obrazovanje ( a i srpsko), koje je i meni cesto bilo tlaka, ali kojemu sam (naknadno, naravno) ipak vrlo zahvalna na znanju koje mi je pruzilo, nije uvijek bilo ovakvo kao sada. To obrazovanje je meni u „mracnom“ socijalizmu omogucilo nemjerljivo vise slobode u razvoju, nego sto je ima moje dijete sada u demokratskoj Njemackoj. Kao nekadasnja studentica Nenada Miscevica, Djure Susnjica i Svete Petrovica umisljam da znam o cemu govorim.

Sadasnja situacija u hrvatskom obrazovanju je, kako bi drukcije i bilo, preslika stanja u drustvu, koje je dezorijentirano, nesigurno i bez vizije. Primorac pronadje uvijek neku fintu na koju ih kupi. Na visoj razini je statusno vrlo udobno, jer nema konkurencije, asistenti se „skuce“ na nekom fakultetu i tu ostaju do mirovine, bez obzira na rezultate. Poznajem samo situaciju na univerzitetima u Splitu, Zadru i Rijeci sa kojima sam u direktnom kontaktu i s kojima sam pokusavala raditi neke projekte. Tu ste potpuno u pravu. Hoce oni, nema frke, ali da ja sve uradim, znas - to je EU, ne znamo ti mi to. Za razliku od Nijemaca, koji uvijek sve znaju i onda kad nemaju pojma. Ali vazno je drzanje i nastup. Prezentacija i prodaja.

I, da ne bude da bas sasvim promasim temu: Radim vec 14 godina sa ljudima valjda iz stotinu nacionalnosti. Iskustvo mi je sljedece: svi mi skupa, ukljucujuci kompletnu Zapadnu Evropu, nismo po znanju Rusima do koljena. Jedini im je problem - ne ide im Njemacki da ga xebes ;-)
s56a s56a 08:52 07.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja

svi mi skupa, ukljucujuci kompletnu Zapadnu Evropu, nismo po znanju Rusima do koljena.

Veliki je to potencijal samo ako ga pretvore u proizvode za trziste kao Amerikanci i Kinezi! A to im bas ne ide od ruke. Ima li tu nesto zajednicko zaostalo Slovansko?
s56a s56a 08:57 07.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja

U Hrvatskoj nazalost jos uvek nema nijansi. Sledeci citat iz zadnjeg Ferala lepo objasnjava cekanje na ulazak u EU.

- Koliko je Srba uposleno u policiji, na širem području Benkovca?

- Nijedan. Nijedan Srbin nije zaposlen ni u jednom uredu državnih službi, dakle u zdravstvu, školstvu, pošti, vodovodu, elektroprivredi... Isto je i s gradskim pozicijama. Poslije HDZ-a, mi smo najjača politička stranka u Benkovcu, no nije nam nikada ponuđeno mjesto u lokalnoj samoupravi ili upravi, poglavarstvu... Srbi ovdje žive ili od poljoprivrede ili od mirovine, odnosno od socijalne pomoći. Na žalost, to ne zanima niti medije, oni dođu samo kada je nekakav incident aktualan.
dunjica dunjica 10:26 07.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja

LiRa, u stvari, ja sam prva počela ovo s ubacivanjem Njemačke&co. u zaplet, pa se zato usuđujem i uletjeti ovako u nastavak diskusije. Zapravo, mogu samo reći da ste vjerno (prema mom iskustvu) opisali generalnu situaciju u ovim različitim zemljama, uključujući i Hr. Posebno mi je drago da ste spomenuli prednost nekadašnjeg obrazovanja na našim prostorima, opće obrazovanje koje nam je dato. Tako nešto sam još sretala samo po zemljama ex-SSSRa, u Češkoj i Slovačkoj. Mnogi, doduše, kažu danas: kakva korist od toga? Ja mislim - koristi uvijek ima, zavisi od toga kako gledamo na stvari, što su nam prioriteti.

Kako imam iskustvo studiranja u Hrvatskoj, Njemačkoj i Engleskoj, a u jednom periodu sam imala i predavače iz USA, mogu reći, razlike su drastične. U smislu kreativnosti, individualnog razvoja, podržavanje razvoja kritičkog mišljenja i prezentacije istoga, moje iskustvo je da Njemačka i Hrvatska tu s prilične udaljenosti kaskaju za anglo-saksonskom Academiom. I ne nastoje naročito da tu distancu smanje

LiRa LiRa 23:26 07.10.2007

Re: Različiti kriteriji promatranja

Hvala Dunjice, o USA-skolstvu znam poprilicno, o UK relativno malo. O ova nasa tri univerziteta u Bln-u nemam bas neko misljenje.
A korist od opceg znanja, mislim da je neprocjenjiva, barem za nas same, cak i kada ga ne uspijevamo naplatiti ;-)
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 11:53 08.10.2007

Re: A do svega ne bi doslo da je Pera na..

Da je Svetozar Milošević izučio za rimokatoličkog umesto za pravoslavnog popa?
Da se Fitzroyu Macleanu 1943. nije otvorio padobran?
Da su '93. Hazbulatov i onaj drugi zaboravih mu ime nadjačali Jeljcina?
Da se 11. septembar dogodio 1991, umesto 2001?

Prvi i poslednji me baš teraju na razmišljanje. :)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:40 06.10.2007

Hm, Dejane..

Postoji zaista u srpskom društvu takva podela, ma koliko tražili racionalne razloge da bi se takvo razmišljanje moglo svrstati kao ono oslonjeno na sterotipe.
I to nema toliko veze sa Rusima, koliko je to neka dubinska zabluda u "srpskom političkom biću". O tome je dosta pisala Latinka Perović. To je ta stalna srpska dilema da li na istok ili zapad i ona traje bar stopedeset godina, ako ne i čitavih dvesta. Fascinacija ruskim carem, pa Staljinom, pa Putinom, zapravo je neracionalna politička težnja za nekim moćnim zaštitnikom vlastitih megalomanskih ideja. Ovde u tradicionalističkom političkom mišljenju, niko nikada nije proglašen "izdajnikom" zbog Rusije, ali svako ko je iole okrenut zapadu odmah se zove "izdajnikom", "plaćenikom"...jer tradicionalisti imaju neverovatan strah od političkog zapada. Oni bi tamo putovali, radili, koristili materijalne prednosti, ali od "političkog zapada" neracionalno zaziru. To možete videti i ovde na blogu od ljudi koji žive na zapadu, po njihovim postovima. Tradicionalne društvene institucije, vojska, tajne službe, policija, crkva, akademija, sve to gleda u Putina kao novu nadu, mada za to i nema neke realne osnove..
Kad je 1999. godine ovde bilo bombardovanje NATO pakta, mnogi ljudi su se nadali da će stići neko rusko tajno oružije, neki sistemi, kad već ne mogu donski kozaci na konjima. Imao sam i u rodbini takvih. A nikakvog racionalnog razloga za tu nadu nije bilo...no ne mora sve funkcionisati na racionalnoj ravni.
Dejan Jović Dejan Jović 17:58 06.10.2007

Re: Hm, Dejane..

Drago Kovacevic
Fascinacija ruskim carem, pa Staljinom, pa Putinom, zapravo je neracionalna politička težnja za nekim moćnim zaštitnikom vlastitih megalomanskih ideja. Ovde u tradicionalističkom političkom mišljenju, niko nikada nije proglašen "izdajnikom" zbog Rusije, ali svako ko je iole okrenut zapadu odmah se zove "izdajnikom", "plaćenikom"...jer tradicionalisti imaju neverovatan strah od političkog zapada. .



Točno. Ali - ne treba to isto ponavljati i kad se radi o odnosu prema Zapadu, pa pasti u istu klopku: kao da je Zapad spas za sve, a Istok uvijek i u svemu opasnost... Ponekad mi se čini i da ovi drugi imaju isto tako neki neverovatan strah od "Istoka" - iako taj Istok zapravo više ne postoji kao neka opipljiva kategorija. Zapad je, nažalost, dao povoda da se od njega pomalo strahuje - često se prema Istoku ophodi arogantno, onako fino, suptilno ali ipak prilično "imperijalistički". "Mi" (štogod to značilo - jer ja baš teško mogu da definišem u koji to "mi" spadam - nemamo razloga da sami sebe plašimo ni Istokom ni Zapadom, nego da vidimo realno šta je prihvatljivo, a šta nije. Meni nije prihvatljiv novoruski eksploatatorski kapitalizam, ali mi je, recimo, prihvatljiva ruska politika protivljenja okupacijama i bombardiranjima, itd. Treba nam iznijansirana i daleko poštenija (kako da prevedem: više "fair" slika svijeta u kome živimo, a ne ponavljanje ovih stereotipa od prije dvadeset ili sto godina.
krpelj krpeljic krpelj krpeljic 18:10 06.10.2007

Drago

Ovde u tradicionalističkom političkom mišljenju, niko nikada nije proglašen "izdajnikom" zbog Rusije, ali svako ko je iole okrenut zapadu odmah se zove "izdajnikom", "plaćenikom"...jer tradicionalisti imaju neverovatan strah od političkog zapada.


Naprotiv, Drago, ali papir (ili blogosfera) sve trpe, pa i tvoju "zaboravnost". Pretpostavljam da su ti poznati logori za one koji su, opredelivši se politički za Rusiju, surovo platili svoje "izdajništvo".

adam weisphaut adam weisphaut 18:22 06.10.2007

Re: Drago

krpelj krpeljic
Ovde u tradicionalističkom političkom mišljenju, niko nikada nije proglašen "izdajnikom" zbog Rusije, ali svako ko je iole okrenut zapadu odmah se zove "izdajnikom", "plaćenikom"...jer tradicionalisti imaju neverovatan strah od političkog zapada.


Naprotiv, Drago, ali papir (ili blogosfera) sve trpe, pa i tvoju "zaboravnost". Pretpostavljam da su ti poznati logori za one koji su, opredelivši se politički za Rusiju, surovo platili svoje "izdajništvo".


Pa imajuci u vidu iskustva Madjarske 1956 i Cehoslovacke 1968 nekako mi se cini da bi u suprotnom cela SFRJ postala jedan veliki logor.
krpelj krpeljic krpelj krpeljic 19:32 06.10.2007

Re: Drago

adam weisphaut

krpelj krpeljic
Ovde u tradicionalističkom političkom mišljenju, niko nikada nije proglašen "izdajnikom" zbog Rusije, ali svako ko je iole okrenut zapadu odmah se zove "izdajnikom", "plaćenikom"...jer tradicionalisti imaju neverovatan strah od političkog zapada.Naprotiv, Drago, ali papir (ili blogosfera) sve trpe, pa i tvoju "zaboravnost". Pretpostavljam da su ti poznati logori za one koji su, opredelivši se politički za Rusiju, surovo platili svoje "izdajništvo". Pa imajuci u vidu iskustva Madjarske 1956 i Cehoslovacke 1968 nekako mi se cini da bi u suprotnom cela SFRJ postala jedan veliki logor.


Adame, koncentracija! reč je "izdajništvu". Obrati malo više pažnje kad Drago rezonuje. Šteta što nikad neće prvo da obradi gradivo.

Pre samo 170 godina Marx je mislio da će se svi Sloveni ujediniti i stvoriti jednu drzavu (ne na osnovu krompira) vec na osnovu zajedničkog identita. Znači ipak tu nečeg ima za diskusiju.

Drugo, ona reč koja je prognana iz vašeg vokabulara (počinje sa veliko P ili O) još uvek označava naše zajedništvo. To što vi izabirate da zatvarate oči, vaše NVOe, može skupo koštati. Na primer, nalogodavci će jednom shvatiti da vi niste uzeli u obzir glavne faktore u vašim analizama, i da nipodištavate glavni faktor srpsko-ruskog jedinstva, takav previd vam se ni bi desio da analizirate recimo afgansko-pakistanske.

Ti propusti mogu nalogodavce skupo koštati. Uzmi James Lyona. Kiseli noge negde.
adam weisphaut adam weisphaut 20:46 06.10.2007

Re: Drago

Adame, koncentracija! reč je "izdajništvu". Obrati malo više pažnje kad Drago rezonuje. Šteta što nikad neće prvo da obradi gradivo.

Pa sad ako cemo da teramo mak na konac tesko da jje vlast iz 1948. tradicionalisticka, zar ne Krpelju. Ipak za tri godine nisu mogli da toliko puste korene da budu tradicija.
Pre samo 170 godina Marx je mislio da će se svi Sloveni ujediniti i stvoriti jednu drzavu (ne na osnovu krompira) vec na osnovu zajedničkog identita. Znači ipak tu nečeg ima za diskusiju.

Sto se tice Marxove vizije pa nesto ja ne uzimam sve sto je Marx rekao zdravo za gotovo, kao npr. ono o Balkanu kao "genetskoj deponiji Evrope"
Drugo, ona reč koja je prognana iz vašeg vokabulara (počinje sa veliko P ili O) još uvek označava naše zajedništvo

Oznacavajte se kako god vam milo.
glavni faktor srpsko-ruskog jedinstva, takav previd vam se ni bi desio da analizirate recimo afgansko-pakistanske.

Prigodno poredjenje, mislim po civilizacijskom nivou.onih kojinse zalazu za to zajednistvo.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:14 06.10.2007

Re: Drago

krpelj krpeljic
Ovde u tradicionalističkom političkom mišljenju, niko nikada nije proglašen "izdajnikom" zbog Rusije, ali svako ko je iole okrenut zapadu odmah se zove "izdajnikom", "plaćenikom"...jer tradicionalisti imaju neverovatan strah od političkog zapada.Naprotiv, Drago, ali papir (ili blogosfera) sve trpe, pa i tvoju "zaboravnost". Pretpostavljam da su ti poznati logori za one koji su, opredelivši se politički za Rusiju, surovo platili svoje "izdajništvo".

A ne...Tada se dokazivala pravovernost..
I u logor je slala UDBA i partija a ne narodnjaci...
I kad si bas to pomenuo pogledaj odakle je bilo najvise informbirovaca. Iz Srbije i Crne Gore, defintivno.

Replika Replika 18:05 07.10.2007

Re: Hm, Dejane..

Točno. Ali - ne treba to isto ponavljati i kad se radi o odnosu prema Zapadu, pa pasti u istu klopku: kao da je Zapad spas za sve, a Istok uvijek i u svemu opasnost..

Kod nas je prosto opsesija podelama.To je nesto tradicionalno od pre i posle Svetog Save.
U rukovodstvu Pvog srpskog ustanka bilo je cetiri struje proruska,proaustrougarska,proturska i srpska, svaka je svakoj rdila o glavi.
Inace, oni koji se i dalje opredeljuju ili- ili a ne i- i r jos ne shvataju da ni zapad ni istok nisu vise ono sto su bili
u vreme hladnog rata.
m.agrippa m.agrippa 06:01 08.10.2007

Re: Drago

Fascinacija ruskim carem, pa Staljinom, pa Putinom, zapravo je neracionalna politička težnja za nekim moćnim zaštitnikom vlastitih megalomanskih ideja.


To je teznja za mocnim zastitnikom malih i slabih, pre nego teznja za mocnim zastitnikom 'vlastitih megalomanskih ideja.' Rusija Srbiji nikada nije bila neprijatelj - otud i nasa naklonjenost njoj. Da se Amerika (ili Engleska, Nemacka, Francuska...) ponasala kao Rusija, verujem da bi se to kasnije/vremenom manifestovalo nasom velikom naklonjenoscu njima.

Pomenusmo Francusku... Ja sam gotovo siguran da bi, ukoliko bi se sprovelo istrazivanje j. mnjenja o 'popularnosti' Zapadnih drzava u Srbiji, Francuska zauzela ubedljivo prvo mesto. Koliko znam, to je jedina drzava koja ima spomenik posvecen njoj. Miteran je jednom prilikom rekao da Francuska Srbiji nikad nece biti neprijatelj... a poznati su i slucajevi francuskih "izdajnika" koji su Beogradu odavali vojne tajne NATO-a. No, to su teme za neku drugu pricu...
gordanac gordanac 17:35 06.10.2007

stokholmski sindrom...

...primenjiv je, čini mi se i bez nasilnika koji Vas zatoči kao taoca, preti Vam nasiljem ili smrću, a Vi reagujete na njega pozitivnom emocijom, "vežete se" emocionalno, dakle moguće je biti i talac sopstvenih percepcija, bez obzira na to da čak imate i svest da Vaša percepcija nema nijedno uporište u realnosti.
U Srbiji je to relativno čest slučaj i ne odnosi se samo na komentare ili kritičke pristupe kad je Rusija u pitanju.
Velik broj ljudi je u suštini potpuno neproduktivan u svojim privatnim koordinatama jer su dobrovoljno zatočeni pristupom koji već odavno nema svoju vremеnsko-prostornu matricu, a oni ne umeju sami da odustanu i iskobeljaju se iz sopstvenog "stokholmskog sindroma".
Ne mora čak da ima veze sa unutrašnjpolitičkim ili spoljnjopolitičkim temama, naprotiv, mogu i kao pripadnici grupe i kao pojedinci da budu potpuno daleko od tih tema.
Dobrovoljni zatočenici jednog mrtvog i sahranjenog "велтшаунга" (weltschaung, perspectives)
Ne biste verovali koliko ljudi ne vidi nikakav razlog da menja pristup od, recimo1987 do danas, kao da je svejedno.što je sada 2007.
Nije svejedno, ali u pitanju je proces koji zahteva vreme.
Srećom, pri kraju smo tog procesa.
Svaki događaj koji ometa "stokholmski sindrom" ljudi koji se u njemu nalaze, doživljava se kao uvreda, ma kako bezazlen bio.
Ne verujem da G.Popović spada u ovu grupu ljudi, nije mi logično.
Ali ima mnogo imena koji svoje slepilo za realnost u svetu otkriju u prvoj rečenici kojom Vam se obrate.
Dejan Jović Dejan Jović 18:03 06.10.2007

Re: stokholmski sindrom...

gordanac
....Dobrovoljni zatočenici jednog mrtvog i sahranjenog "велтшаунга" (weltschaung, perspectives)Ne biste verovali koliko ljudi ne vidi nikakav razlog da menja pristup od, recimo1987 do danas, kao da je svejedno.što je sada 2007.Nije svejedno, ali u pitanju je proces koji zahteva vreme.Srećom, pri kraju smo tog procesa.Svaki događaj koji ometa "stokholmski sindrom" ljudi koji se u njemu nalaze, doživljava se kao uvreda, ma kako bezazlen bio.Ne verujem da G.Popović spada u ovu grupu ljudi, nije mi logično.Ali ima mnogo imena koji svoje slepilo za realnost u svetu otkriju u prvoj rečenici kojom Vam se obrate.



Slažem se, Gordana. Ma, gledajte, ja veoma cijenim gospodina Popovića - da nije tako, ne bih se uopće ni obazirao. I inače, mislim da smo "mi" (opet hehe) mali narod(i), koji se moramo s poštovanjem i dobrom voljom odnositi prema ljudima koji misle u našoj sredini - pa slagali se s pojedinim stvarima koje kažu ili ne. Ne moramo se slagati (naravno), ali ne smijemo jedni prema drugima biti isključivi. Na obje strane - i na tzv. prozapadnoj i tzv. proruskoj - ima finih ljudi. Sama činjenica da je netko kritičan prema Zapadu, ne znači da je tradicionalista i šta ja znam šta sve ne...
gordanac gordanac 19:09 06.10.2007

prepreke i recepti...

...za temeljenje dijaloga između različitih (suprotstavljenih) stavova ili procena uobičajeno je znanje, osim kad nije :)))
Nema u Srbiji dijaloga koji bi bio prepoznatljiv i vidljiv ljudima, ni o Rusiji kao jednoj od spoljnjpolitičkih tema ni o bilo čemu drugom.
Ljudi u "stokholmskom sindromu" ne žele diajlog i sprečavaju ga kako god znaju i umeju.
Učestvujući u oblikovanju strategija kojima bi to "izbegli", "preskočili", "amortizovali" kao osnovnu prepreku za budući dijalog imala sam šašav predlog liste "čega sve nema više, šta više ne postoji u našem društvu i bespredmetno je za raspravu" i - to je i ostao - predlog koji nas je sve odlično zabavio jer je svima po nešto padalo na pamet, što postoji kao tema u argumentaciji raznih ljudi i samo kod njih u tvrdnjama.
Gledala sam (u dobrom, informisanom, realističnom) u društvu poslednje zasedanje Sabora, da bi sutradan gledali nas. I ljudima u "sindromu" ni to nije pomoglo. Da Putin ide od kuće od kuće i da im objašnjava u kakvoj su zabludi i "dobrovoljnom slepilu" - ni to ne bi pomoglo.
Drugi predlog mi je bio da napravimo brojke o Srbiji i brojke o svetu danas, da se tako, "meko" kroz podatke, oslobodimo nepotrebnih i samozarobljavajućih stereotipa koji su mrtvi svugde sem u Srbiji - to je tek izgledalo šašavo u pripremi, ali bilo je korisnije nego prvi neuspeo predlog, ukratko "korist" je napravljena ali prepreka nije sklonjena, manje-više postoji prećutni konsenzus da se sve te predrasude i stereotipi izgrađeni od neznanja i volje da se samonametne "s.s." - okrune.
I to se dešava dovoljno brzo, zaslugom stanovništva mnogo više nego političkih, upravljačkih, ekonomskih, kulturnih, institucionalnih ili već ne znam kakvih grupa koje bi inače, po prirodi stvari učestvovali u dijalogu koji ste ponudili - šta je sve osnov za kritiku spoljnje politike Rusije?
Jovan Kurbalija Jovan Kurbalija 22:10 06.10.2007

Re: prepreke i recepti...

Statistika + crtanje moze da pomogne. Evo odlicnog primera kako je statisticko/vizuelno "torpedovan" mit o trecem svetu i pomoci zemljama u razvoju. Ima malo i o Kini, Americi, itd. Evo linka.
gordanac gordanac 22:34 06.10.2007

ted

...bila sjajna prezentacija o tome šta se sve dešava "in 4 in the morning" :))
Rives
Lun Lun 23:20 06.10.2007

Re: stokholmski sindrom...

gordanac
...primenjiv je, čini mi se i bez nasilnika koji Vas zatoči kao taoca, preti Vam nasiljem ili smrću, a Vi reagujete na njega pozitivnom emocijom, "vežete se" emocionalno, dakle moguće je biti i talac sopstvenih percepcija, bez obzira na to da čak imate i svest da Vaša percepcija nema nijedno uporište u realnosti.

Iako nisam siguran koliko je ova tvrdnja o univerzalnosti Shtokholmskog sindroma ispravna, ona svakako odlichno pasuje DS.
Spoznaja da DS pati od rechenog sindroma je uistinu podatak koji rasvetljava mnoge njihove postupke i ja vam se zahvaljujem gospodji Chomic na iznetoj tezi. Makar spadalo i u sferu podsvesnog. :)
AcaB AcaB 18:08 06.10.2007

Istocno od Rusije

Ako sam dobro razumeo, hoces da kazes da posto je Srbija spala daleko nize nego sto su to sada Rusija, Bugarska, Rumunija i slicne zemlje, treba da koriguje svoje idole/ciljeve/stremljenja?
Hvalospev ruskim mafijasima/ubicama/lopurdama, koji ne zaostaju za svetskim olosem, apsolutno ne preporucuje srpskom narodu zivotne uslove koje ima ruski narod. Niti bi trebalo da ijedan narod usvaja norme i ustrojstvo ruskog drustva, narocito ako ne izvozi naftu i gas, vec ih naprotiv uvozi.
A da ne treba precenjivati sebe i ocekivati previse - tacno je. Ipak je Srbiji zapad sve zapadnije.
patriot patriot 18:40 06.10.2007

Ja sam megaloman!



Fascinacija ruskim carem, pa Staljinom, pa Putinom, zapravo je neracionalna politička težnja za nekim moćnim zaštitnikom vlastitih megalomanskih ideja.


Ja sam FASCINIRANI megaloman!

I obozavam Putina.

On je sve ono sto bih ja hteo da budem kada porastem.

I uziva ugled na svetskom nivou.

I povratio je ugled na svetskom nivou svojoj zemlji.

Kamo srece kada bi umesto ovdasnjih POLITIKANATA , imali takvog DRZAVNIKA na celu nacije....
Doctor Wu Doctor Wu 19:25 06.10.2007

Dejane, ovaj, ahem

ima jedna stvar ovde na Blogu. Mislim, kapiram, ti si nov ovde, ne znaš, ali... Gos'n Srdža Popovič se ne kritikuje. Mis'im, svaka reč tog čoveka to je reč od Boga, directly. Ako je on rekao da su Rusija & the rest zaostali onda je to tako i nema tu šta da se misli (ili, još gore, protivreči). Ima ovde jedna ekipica, ako oni ovo pročitaju, ugasio si ga. Ima da te proglase za četnika, radikala, velikosrbina, fašistu, pravoslavnog talibana (ne znam ima li gore od ove kletve) i ko zna šta još. Zato, ako možeš, brisni ti ovo dok je vreme.

Bez zezanja, super ti tekst, preporukica čuknuta.
Dejan Jović Dejan Jović 19:31 06.10.2007

Re: Dejane, ovaj, ahem

Doctor Wu
ima jedna stvar ovde na Blogu. Mislim, kapiram, ti si nov ovde, ne znaš, ali... Gos'n Srdža Popovič se ne kritikuje. Mis'im, svaka reč tog čoveka to je reč od Boga, directly. Ako je on rekao da su Rusija & the rest zaostali onda je to tako i nema tu šta da se misli (ili, još gore, protivreči). Ima ovde jedna ekipica, ako oni ovo pročitaju, ugasio si ga. Ima da te proglase za četnika, radikala, velikosrbina, fašistu, pravoslavnog talibana (ne znam ima li gore od ove kletve) i ko zna šta još. Zato, ako možeš, brisni ti ovo dok je vreme.Bez zezanja, super ti tekst, preporukica čuknuta.


Haha, ajde dobro - da vidimo. Hvala na preporuci
Srki Srki 08:08 07.10.2007

Re: Dejane, ovaj, ahem

Doctor Wu
ima jedna stvar ovde na Blogu. Mislim, kapiram, ti si nov ovde, ne znaš, ali... Gos'n Srdža Popovič se ne kritikuje. Mis'im, svaka reč tog čoveka to je reč od Boga, directly. Ako je on rekao da su Rusija & the rest zaostali onda je to tako i nema tu šta da se misli (ili, još gore, protivreči). Ima ovde jedna ekipica, ako oni ovo pročitaju, ugasio si ga. Ima da te proglase za četnika, radikala, velikosrbina, fašistu, pravoslavnog talibana (ne znam ima li gore od ove kletve) i ko zna šta još. Zato, ako možeš, brisni ti ovo dok je vreme.

Bez zezanja, super ti tekst, preporukica čuknuta.


O, doktore, kako zivot danas? Bolje nego pre neki dan? Ako ste tako lepo raspolozeni, da li bi ste se odvazili na misaoni eksperiment - da pozivite malo u Rusiji, pa da nam iz prve ruke prenesete svoje impresije koje ce potpuno obesmisliti ono sto je gosodin-cije-se-reci-ne-kritikuju S. Popovic tako neosnovano izneo na racun naprednosti i razvijenosti u kojoj se kupa majcica nam Rusija? Ili bi ste ipak vise voleli da te nesumnjivo plodne efekte spajanja nasih napredno-divljezapadnih bratskoslovenskih drzava propratite s bezbednog odstojanja u nekoj od potpuno propalih i nazadnih drzava EU?




Doctor Wu Doctor Wu 11:50 07.10.2007

Dečko, osim neprestanog

interesovanja za kvaliteta mog života (na čemu ti se, još jednom, zahvaljujem) iskazuješ i neshvatljivu tupavost i površnost u svojim "diskusijama" (što, uzgred, ne govori previše o kvalitetu škole na kojoj, pretpostavljam, radiš svoj doktorat).

Osnovna poruka gornjeg Dejanovog teksta nije da je Rusija (i ostatak "Istoka" bolja od USA (i ostatka "Zapada" ili obratno već da Rusija nije isto što je bila i da je srpski kritičari/pobornici (i Srdža Popovič, među ovim prvima) napadaju/hvale 'for all the wrong reasons'.

Ideja gornjeg teksta je da su se vremena promenila i da Rusija nije više zla komunistička imperija već nova, možda podjednako zla imperija ničim obuzdanog, divljačkog, 'wild west', liberalnog kapitalizma sa natruhama imperijalizma koji je, i inače, imanentan svakoj velikoj državi.

Kako se od ove jednostavne poruke teksta došlo do ovih tupavih pitanja, ostaviću tebi da razmišljaš.
Srki Srki 23:26 07.10.2007

Re: Dečko, osim neprestanog

Doctor Wu
interesovanja za kvaliteta mog života (na čemu ti se, još jednom, zahvaljujem) iskazuješ i neshvatljivu tupavost i površnost u svojim "diskusijama" (što, uzgred, ne govori previše o kvalitetu škole na kojoj, pretpostavljam, radiš svoj doktorat).



Doktore, doktore, ala vas je lako isprovocirati ;-). Osim sto ste ocigledno opet imali los dan (zao mi je zbog toga, ne, stvarno ), pokazujete da ste prilicno nadmen prostak, cim potezete za recenicama tipa "mali, dodji da ti cika objasni" i jos nekim pratecim atributima. Verujem da ako nastavim da vas podj...am, pozvacete me da resimo dispute pesnicenjem ;-).

No dobro, nije mi bila namera da vas isprovociram da pokazete svoje sjajne karakterne crte, stvarno osecam da vam nije lako u zivotu. Ali tema gornjeg teksta nije bila ni to da li se na blogu neko apriori slaze sa Popovicem ili ne, pa ste to opet potegli iz samo vama znanih razloga, koje sam ja verovatno pogresno interpretirao. Suvisno je reci da se ni to ste predskazali nije dogodilo...

Ipak, slazem se sa vama da je Rusija "podjednako zla imperija ničim obuzdanog, divljačkog, 'wild west', liberalnog kapitalizma sa natruhama imperijalizma koji je, i inače, imanentan svakoj velikoj državi", pri cemu se, dodao bih, to sve nakalemilo na inace nazadnu, da ne kazem zaostalu religiozno-nacionalisticku i postkomunisticku podlogu (ne kazem da "zapad" nije isti takav bio do pre stotinak gopdina, sa izuzetkom komunizma). Sto je, mislim, na kraju krajeva Srdja Popovic i hteo da kaze. Dakle, cini mi se da se onda i vi s time slazete, samo ne volite kad vam to neko dugi to kaze.

A sto se tice moje skole, titule naravno nista ne znace (pa i vi sebe od miloste nazivate "doctor" ;-), mozda su oni naseli pa mene primili da tamo studiram o njihovom trosku (zavrsio, Bogu hvala, pre nekoliko godina), ali to ne govori gotovo nista o njoj - vise govori o meni, hehehe ;-). Nije da to sad ima neke veze, ali da kod vas spasem ugled moje (bivse) skole reci cu da ima 4 Nobelovca od toga 3 u poslednjih 10 godina.

Pozdrav.
Veljko B Uzicanin Veljko B Uzicanin 20:05 06.10.2007

Rusija je najgora pojava u istoriji

Ja bih zamolio da mi se objasni po kom je to kriterijumu Rusija danas "zapad". Ako je to zbog toga sto u krugu od 50 km oko Kremlja ima par Mekdonaldsa, onda bih mogao da se slozim.
No, zanimljivije bi bilo saznati koja su to dostignuca ljudskog tela i duha utkana u taj ruski drustveni sistem prema kojima je Rusija "zapad" ? Da li zato sto vrvi od aktivista za ljudsaka prava, prava manjina, zenska prava ili, na kraju krajeva, prava zivotinja ? Da li zato sto ne moze ruskim gradom da se prodje od humanista i filantropa koji razjareno jure okolo u potrazi za nekim aktivnostima pomoci kljastim i nemustim ? Da li zato sto im drzava ne stize da posvrsava sve poslove zbog resavanja nagomilanih problema ocuvanja zivotne okoline. Napriliku, nece biti nista od toga. Rusija je jedan retrogradni sistem, koji osim inflacije kvantiteta nema da ponudi nikakav kvalitet. Rekao bih, da je ona nesto najgore sto je moglo da se desi covecanstvu.
Lee Harvey Oswald Lee Harvey Oswald 20:29 06.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Gospodine,
ako je Rusija ono najgore sto se desilo covecanstvu, sta je (koja zemlja) po Vama, ono najbolje sto nas je zadesilo ?
patriot patriot 20:36 06.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

a bih zamolio da mi se objasni po kom je to kriterijumu Rusija danas "zapad". Ako je to zbog toga sto u krugu od 50 km oko Kremlja ima par Mekdonaldsa, onda bih mogao da se slozim.
No, zanimljivije bi bilo saznati koja su to dostignuca ljudskog tela i duha utkana u taj ruski drustveni sistem prema kojima je Rusija "zapad" ? Da li zato sto vrvi od aktivista za ljudsaka prava, prava manjina, zenska prava ili, na kraju krajeva, prava zivotinja ? Da li zato sto ne moze ruskim gradom da se prodje od humanista i filantropa koji razjareno jure okolo u potrazi za nekim aktivnostima pomoci kljastim i nemustim ? Da li zato sto im drzava ne stize da posvrsava sve poslove zbog resavanja nagomilanih problema ocuvanja zivotne okoline. Napriliku, nece biti nista od toga. Rusija je jedan retrogradni sistem, koji osim inflacije kvantiteta nema da ponudi nikakav kvalitet. Rekao bih, da je ona nesto najgore sto je moglo da se desi covecanstvu.



Molim te da ne lupetas.

Americke rakete Saturn V danas u kosmos sa Kejp-a lansiraju RUSKI raketni motori.

Prvi satelit. Prvi covek u kosmosu. Klasicna knjizevnost. Balet. Poezija. Pobeda nad nacistima. Slom Napoleona

Nabacao sam onako, to su mi prve asocijacije ruske velicine..... Ovo sto si napisao nema veze sa mozgom....
nsarski nsarski 21:35 06.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Ja bih zamolio da mi se objasni po kom je to kriterijumu Rusija danas "zapad". Ako je to zbog toga sto u krugu od 50 km oko Kremlja ima par Mekdonaldsa, onda bih mogao da se slozim.


Da li sam pogresno shvatio, ili ovde zaista pise da te posedovanje MekDonaldsa cini "zapadom"?
s56a s56a 22:42 06.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Lee Harvey Oswald
Gospodine,ako je Rusija ono najgore sto se desilo covecanstvu, sta je (koja zemlja) po Vama, ono najbolje sto nas je zadesilo ?

Svedska.

dunjica dunjica 22:53 06.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Svedska.


Znala sam! ;-))

Ah, konverzacija postaje taaako predvidiva...
Lee Harvey Oswald Lee Harvey Oswald 23:00 06.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Eh, da je Ulof Palme ostao ziv...
Lee Harvey Oswald Lee Harvey Oswald 00:03 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Jos uvek cekamo da vidimo sta je to najbolje (po vama) sto je zadesilo covecanstvo...

Eto, na primer, Amerikanci se ubise od zastite ljudskih prava sirom sveta... Evropljani takodje...
I jedni i drugi se pretrgose od borbe za prava zena u Saudijskoj Arabiji dok od iste kupuju naftu...

Ponekad ubiju svoje predsednike i premijere ( JFK, Ulof Palme ), ponekad malo i po svetu ubijaju, ako im se neko ne dopadne...

Amerikanci potpisali sporazum iz Kjota, prvi potpisase...
nsarski nsarski 00:05 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Borci za ljudska prava koje nisu Rusi upucali:

1. Bartolomeo Sako i Nicolas Vanceti
2. Malkolm X
3. Martin Luter King
4. Larry Flint (preziveo)
5. Lynne Stewart (nije upucana, ali zabranjena)
6. N. Chomsky (nevidljiv, zato nije upucan)
Lee Harvey Oswald Lee Harvey Oswald 00:13 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

nsarski,
za osobu pod brojem 6 vazi ono sto je Dusan Kovacevic napisao, a Luka Laban izgovorio :
"Ili si njihov, iako mislis da nisi, ili nisi, pa te nigde nema..."
Veljko B Uzicanin Veljko B Uzicanin 00:42 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Lee Harvey Oswald
Jos uvek cekamo da vidimo sta je to najbolje (po vama) sto je zadesilo covecanstvo...Eto, na primer, Amerikanci se ubise od zastite ljudskih prava sirom sveta... Evropljani takodje...I jedni i drugi se pretrgose od borbe za prava zena u Saudijskoj Arabiji dok od iste kupuju naftu...Ponekad ubiju svoje predsednike i premijere ( JFK, Ulof Palme ), ponekad malo i po svetu ubijaju, ako im se neko ne dopadne...Amerikanci potpisali sporazum iz Kjota, prvi potpisase...

Zasto vi kolega imate tendenciju da poredite jednu trecerazrednu primitivnu ljudsku zajednicu sa jednom uredjenom zemljom kakve su SAD, koje i nisu predmet ove diskusije ? Ovde se postavlja pitanje koje su to vrednosti u ruskom drustvu, a kao odgovor zasto nema nikakvih vrednosti ne moze biti relativiziranje jer takvih vrednosti nema , eto, ni u Americi.
Posto me vec dva puta pitate sta je po meni najbolje sto je zadesilo covecanstvo, sticem utisak da patite od nedostatka maste ili da od jedanaest ruskih vremenskih zona ne mozete da vidite nista drugo.
Verovatno da je Novi Zeland nesto najbolje dosad postignuto u istoriji ljudskog roda na polju drustvenih odnosa, tehnoloskog napretka i ekonomskog blagostanja. Ali vi se necete, naravno ugledati na Novi Zeland, jer u takvoj naprednoj civilizaciji nema mesta za destruktivne i retrogradne ideje recikliranog lenjinizma-staljinizma a u kojima vas moze podrzati jedino Rusija.
s56a s56a 00:55 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

dunjica
Svedska.Znala sam! ;-))Ah, konverzacija postaje taaako predvidiva...

A tek Svedjanke U dezeli se cesto pominju skandinavski socijalni modeli kao pandam tranzicionom kapitalizmu. Imam puno simpatija i za Novi Zeland...

Veljko B Uzicanin Veljko B Uzicanin 00:59 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

nsarski
Borci za ljudska prava koje nisu Rusi upucali:1. Bartolomeo Sako i Nicolas Vanceti2. Malkolm X3. Martin Luter King4. Larry Flint (preziveo)5. Lynne Stewart (nije upucana, ali zabranjena)6. N. Chomsky (nevidljiv, zato nije upucan)

Ovo se u mom selu zove relativizovanje. Svaka cast na argumentaciji.
nsarski nsarski 01:54 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Pa, jeste relativizovanje, i bilo je namerno. Reci da je Rusija najgora stvar koja se mogla dogoditi covecanstvu je, u najmanju ruku, neprimerena hiperbola. Takve kategoricke iskaze je potrebno i kategoricki odbraniti.
Evo ja cu da navedem Idi Aminovu Ugandu kao nesto najgore sto se moglo desiti covecanstvu, i time smo zavrsili diskusiju, i ovaj blog moze da se zatvori.
Rusija je imperija, kao i USA, kao i Kina, kao i...I nijedna imperija ne voli "disidente" - Rusi u tome nisu nista specijalni, mozda samo brutalniji ponekad.

Do nedavno su u Americi postojali robovi, a lincovanje je bilo nedeljna zabava.
Do nedavno su u Rusiji hapsili ljude i osudjivali ih na dozivotni kuluk u Sibiru jer su imali primedbu protiv Staljina i komunizma.
Do nedavno u Kini su ljudi isli u zatvor jer su drzali ribice u akvarijumu (burzoaska navika!).
Nama mozda vise smetaju Rusi jer vise lice na nas, ali sustina opresije je svugde ista.
Stvar je mnogo komplikovanija nego crno/belo vidjenje, ali svi su izgledi da se u tom pravcu necemo skoro opametiti.
Covecanstvo je najgora stvar koja se mogla desiti covecanstvu.
Ali, da ne razvodnjavam: mislim da je poenta bloga bila da je vidjenje koje je iskazao Popovic a.) simplifikovano, i b.) zasnovano na predstavama o Rusiji/Americi koje su zastarele. Moje je misljenje da je poenta na mestu.
Ili svi da se priklonimo imperijalnoj Engleskoj? Njihovo je carstvo zemaljsko.
LiRa LiRa 02:41 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji


Bravo Nsarski. No, nije to samo u Srbiji tako da je u izvjesnim krugovima rusko jednako zlo. Njemacki mediji se natjecu u ucvrscivanju odavno postojece negativne slike i predrasuda o Rusiji. Tome se suprotstavlja novinarka Gabriele Krone-Schmalz u svojoj knjizi "Sto se dogadja u Rusiji" http://www.amazon.de/Was-passiert-Russland-Gabriele-Krone-Schmalz/dp/3776625252

Knjigu nisam jos citala, ali primjecujem da se Nijemci iscudjavaju u stilu - otkud i zasto takva knjiga, pa nemamo mi uopce predrasude (mi pisemo samo o cinjenicama, jelte), mi smo demokratska zemlja, pluralizam misljenja i blablabla.
Spiridon Spiridon 08:20 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

s56a

Lee Harvey OswaldGospodine,ako je Rusija ono najgore sto se desilo covecanstvu, sta je (koja zemlja) po Vama, ono najbolje sto nas je zadesilo ?Svedska.


Svedjanke
Srki Srki 08:33 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Ona koja nas stavi pod raketni stit.
Veljko B Uzicanin Veljko B Uzicanin 08:47 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

nsarski
Pa, jeste relativizovanje, i bilo je namerno. Reci da je Rusija najgora stvar koja se mogla dogoditi covecanstvu je, u najmanju ruku, neprimerena hiperbola. Takve kategoricke iskaze je potrebno i kategoricki odbraniti.Evo ja cu da navedem Idi Aminovu Ugandu kao nesto najgore sto se moglo desiti covecanstvu, i time smo zavrsili diskusiju, i ovaj blog moze da se zatvori. Rusija je imperija, kao i USA, kao i Kina, kao i...I nijedna imperija ne voli "disidente" - Rusi u tome nisu nista specijalni, mozda samo brutalniji ponekad.Do nedavno su u Americi postojali robovi, a lincovanje je bilo nedeljna zabava.Do nedavno su u Rusiji hapsili ljude i osudjivali ih na dozivotni kuluk u Sibiru jer su imali primedbu protiv Staljina i komunizma.Do nedavno u Kini su ljudi isli u zatvor jer su drzali ribice u akvarijumu (burzoaska navika!).Nama mozda vise smetaju Rusi jer vise lice na nas, ali sustina opresije je svugde ista.Stvar je mnogo komplikovanija nego crno/belo vidjenje, ali svi su izgledi da se u tom pravcu necemo skoro opametiti.Covecanstvo je najgora stvar koja se mogla desiti covecanstvu.Ali, da ne razvodnjavam: mislim da je poenta bloga bila da je vidjenje koje je iskazao Popovic a.) simplifikovano, i b.) zasnovano na predstavama o Rusiji/Americi koje su zastarele. Moje je misljenje da je poenta na mestu.Ili svi da se priklonimo imperijalnoj Engleskoj? Njihovo je carstvo zemaljsko.

I ovo se u mom zavicaju zove reletivizovanje, a vi se ovde cestitavajte koliko hocete.
(Idi Amin nije gora pojava od Rusije jer nije endemicna pojava. On je kao nazeb, bio pa prosao, dok je Rusija kao AIDS - ima sistematsku tendenciju sirenja bolesnog tkiva okolo, i kao takva nesto najgore moguce).
s56a s56a 09:07 07.10.2007

Majka Rusija

Nsarski, da li si ikada razmisljao da radis i zivis u Rusiju koja ima dobro teoretsku fiziku? Cisto sumnjam

Nadam se, da nisi nevidljiv u USA?

nsarski nsarski 10:20 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Ja mislim da su Mongoli i Tatari bili gora pojava od Rusije. I spanski konkistadori. I Otomanska imperija. I japanska imperija. I engleska imperija. Sve endemske pojave.
Je ne gajim nikakvu ljubav prema Rusima (naprotiv!), ali to ne znaci da treba nekriticki da prihvatim sve sto je ne-rusko.
sentinel26 sentinel26 10:31 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

nsarski
Ja mislim da su Mongoli i Tatari bili gora pojava od Rusije. I spanski konkistadori. I Otomanska imperija. I japanska imperija. I engleska imperija. Sve endemske pojave.
Je ne gajim nikakvu ljubav prema Rusima (naprotiv!), ali to ne znaci da treba nekriticki da prihvatim sve sto je ne-rusko.


Ovo je do sada najrealnije i najkorektnije rečeno i vjerovatno najbliže istini.
Pozdravljam.

Ljubiteljima Rusije da skrenem pažnju da je danas (55) rodjendan čuvenog "demokrate" Putina.
Pa kad ga toliko vole red je i da mu čestitaju rodjis, čovjek će se sigurno obradovati kad vidi koliko ima obožavalaca.

Pošto ja nijesam ni u daljnjem srodstvu sa pomenutim, uzdržaću se od čestitki, može me pogrešno razumjeti.


Nesh Nesh 11:19 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Veljko B Uzicanin

Imena, kolega, imena. Daj mi imena ruskih humanista i filantropa, daj mi imena ruskih boraca za ljudska prava koji nisu upucani, daj mi imena ruskih boraca za ocuvanje zivotne okoline i reci mi da nisam u pravu i da sve to postoji u Rusiji, a nemoj mi mleti o raketama o kojima nista ne znas i o baletu o kome znas jos manje. Navedi vrednosti koje se neguju u Rusiji, mozda ces me ubediti da promenim misljenje i da pomislim kako na kugli zemaljskoj ima i nesto gore od banana republike kao sto je Rusija.




Evo vrhovnog humaniste i filantropa, pasioniranog borca za ljudska prava, ocuvanje zivotne okoline, slobodu stampe...n, n+1....
Dakle, Vladimir Vladimirovic Putin, Himself!!!
Malo li je???
Lee Harvey Oswald Lee Harvey Oswald 11:32 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Slazem se sa nsarskim.
Sto se Putina tice, njegova spoljna politika je kao teg sa druge strane vage vise nego neophodna...
Za unutrasnju politiku ne znam koliko bi se dobrih reci moglo naci... Mozda onda kada vecina tajkuna bude svoj novac ulagala u infrastrukturu i industriju Rusije, umesto da besmisleno trosi pare kupujuci jahte i nekretnine po Monte Karlu i Londonu...
Medjutim, ne mogu da se slozim sa modelom civilizacije koji je olicen, na primer, u stavovima poput "istina je ono sto mi kazemo da je istina" (M.Olbrajt), KKK, Gvantanamu i ko zna cemu ne jos... Da ne bude zabune, nemam ni jednu jedinu rec hvale za politiku bivseg SSSR-a u njegovoj sferi delovanja...
Ne mogu da se slozim sa dvojnim principima i selektivnom pravdom nikako, a danas to USA primenjuje gde god stigne (niko nikad od americkih politicara nije pomenuo prava zena u Saudijskoj Arabiji, na primer)...
Na kraju, ne razumem potrebu velike vecine nasih ljudi da se svrstava na jednu ili drugu stranu, pa kad se opredeli, onda jednu stranu dize u nebesa i idealizuje, drugu pak mrzi iz dna duse...
Kazezoze Kazezoze 12:32 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Ona koja nas stavi pod raketni stit.

ili ona koja nas stavi kao raketni shtit)))
igipop igipop 12:36 07.10.2007

Iz prve ruke

Brat mi zivi u Moskvi.

Zena mu radi u drzavnoj sluzbi, sa srednjom skolom (neka administracija) i ima platu oko 800 dolara.

On radi privatno i kao stranac (gradjevinski inzenjer) zaradjuje negde oko 1500 dolara mesecno.

Niko ga ne dira i nema nikavih problema.

Sa prihodima koje ima moze da zivi pristojno.

Sto se rekao bih ne bi moglo reci za Srbadiju koja je ostala doma.











Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:26 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Lee Harvey Oswald
Jos uvek cekamo da vidimo sta je to najbolje (po vama) sto je zadesilo covecanstvo...

Eto, na primer, Amerikanci se ubise od zastite ljudskih prava sirom sveta... Evropljani takodje...
I jedni i drugi se pretrgose od borbe za prava zena u Saudijskoj Arabiji dok od iste kupuju naftu...

Ponekad ubiju svoje predsednike i premijere ( JFK, Ulof Palme ), ponekad malo i po svetu ubijaju, ako im se neko ne dopadne...

Amerikanci potpisali sporazum iz Kjota, prvi potpisase...

Ehehehe, kad ko od lokalnih patriJotskih miseva zeli da da krunski argument, onda potegne protokol iz Kjota. Uzgred, to sto ga originalno nisu potpisali ni Rusi (pa su se onda nesto kasnije predomislili, a uostalom i Klinton je potpisao ugovor, da bi ga Bus kasnije odbacio), ni Kinezi (koji danas, 7. X 2007. proizvode VISE gasova staklene baste od SAD), to nikom kanda ne smeta. Ah da, da pomenem i Australiju koja je odbila da ratifikuje protokol, mada je per capita jedan od najvecih, ako ne i najveci zagadjivac gasovima staklene baste. I jos kojesta drugih zemalja, koje se tesko mogu karakterisati kao zapadne - ali tesko je biti malo bolje informisan kad nam je mozak ispran tokom "godina raspleta"...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:28 07.10.2007

Re: Majka Rusija

s56a
Nsarski, da li si ikada razmisljao da radis i zivis u Rusiju koja ima dobro teoretsku fiziku? Cisto sumnjam

Nadam se, da nisi nevidljiv u USA?


IMALA NEKAD dobru teorijsku fiziku, hteo si da kazes? Sad njihovi fizicari rade cak i u tako interesantnim mestima kao sto su Kuala Lumpur (posebno jaka ruska naucna zajednica), Montevideo, Damask (!), pa cak i Islamski univerzitet u Kairu, da ne govorim da na svakom vecem americkom ili kanadskom univerzitetu obicno postoji citav sprat na kojem se govori samo ruski... A to valjda vise govori o Rusiji - aktuelnoj - od bilo cega drugog, zar ne?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:39 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Lee Harvey Oswald

Medjutim, ne mogu da se slozim sa modelom civilizacije koji je olicen,
na primer, u stavovima poput "istina je ono sto mi kazemo da je istina"
(M.Olbrajt), KKK, Gvantanamu i ko zna cemu ne jos... Da ne bude zabune,
nemam ni jednu jedinu rec hvale za politiku bivseg SSSR-a u njegovoj
sferi delovanja...

Na stranu madam Olbrajt i Gvantanamo, ali sta ce tu KKK? KKK Vam marsira u Novom Sadu, tj. bar je hteo da marsira danas - to je paravojna i nevladina organizacija grupice budala potpuno analogna Nacionalnom stroju, samo sto ima duzu istoriju (na nasu srecu) koja sa americkom politikom nema nikakve veze jos negde od kraja 1920-tih godina. To je potpuno isto kao kada bi neki Vas analogon procenjivao Srbiju na osnovu nacionalnog stroja i obrazovaca.

Lee Harvey Oswald

Ne mogu da se slozim sa dvojnim principima i selektivnom pravdom
nikako, a danas to USA primenjuje gde god stigne (niko nikad od
americkih politicara nije pomenuo prava zena u Saudijskoj Arabiji
, na
primer)...

A Vi ste bas sve izjave svih americkih politicara procitali i proucili. To jednostavno NIJE TACNO (a posto je samo jedan primer dovoljan da obori besmisleno generalizovani stav, kongresmen Denis Kucinic (D-Ohio) je u vise mahova zestoko kritikovao i saudijsku politiku generalno i ljudska prava konkretno), ali lako je u Srbiji razmahivati se terminima kao sto su "niko nikad" (zaboraviste "nigde" i "ni na koji nacin"...
Lee Harvey Oswald Lee Harvey Oswald 15:09 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Mozda je KKK davno prestao da deluje javno, samo sto nemam bas utisak da se bela vecina u Americi blagonaklono odnosi prema crncima - doveli su ih kao robove, gle ljudskih prava, no dobro, to je bilo u davnoj proslosti...
Kakva je bio odnos prema crncima pre samo cetrdesetak godina moze da se vidi, na primer, u ponekom holivudskom filmu radjenom po istinitoj prici... Film o Ray Charlesu, na primer, kada u autobusu imate odvojene delove za "obojene"... Nije to bas bilo tako davno...
Zbog toga ne bismo tek tako olako trebali uzimati americko drustvo kao etalon ili uzor ( da ne bude zabune, rusko takodje ne bi nikako trebalo uzimati kao uzor ili etalon ).

Slazem se da sam malo brzopleto iskoristio prejake reci ("niko nikad", no, to ne menja sustinu. Mozda je neko i pricao, sporadicno, no, prica je jedno, dela su drugo, ne secam se da su Amerikanci bojkotovali naftu iz Saudijske Arabije, na primer, zbog ljudskih prava tamo, ili sprecavali bogate seike da investiraju na berzi... Znate li vi za takav primer, slucajno ?
Lee Harvey Oswald Lee Harvey Oswald 15:30 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Milan M. Ćirković
Lee Harvey Oswald
Jos uvek cekamo da vidimo sta je to najbolje (po vama) sto je zadesilo covecanstvo...

Eto, na primer, Amerikanci se ubise od zastite ljudskih prava sirom sveta... Evropljani takodje...
I jedni i drugi se pretrgose od borbe za prava zena u Saudijskoj Arabiji dok od iste kupuju naftu...

Ponekad ubiju svoje predsednike i premijere ( JFK, Ulof Palme ), ponekad malo i po svetu ubijaju, ako im se neko ne dopadne...

Amerikanci potpisali sporazum iz Kjota, prvi potpisase...

Ehehehe, kad ko od lokalnih patriJotskih miseva zeli da da krunski argument, onda potegne protokol iz Kjota. Uzgred, to sto ga originalno nisu potpisali ni Rusi (pa su se onda nesto kasnije predomislili, a uostalom i Klinton je potpisao ugovor, da bi ga Bus kasnije odbacio), ni Kinezi (koji danas, 7. X 2007. proizvode VISE gasova staklene baste od SAD), to nikom kanda ne smeta. Ah da, da pomenem i Australiju koja je odbila da ratifikuje protokol, mada je per capita jedan od najvecih, ako ne i najveci zagadjivac gasovima staklene baste. I jos kojesta drugih zemalja, koje se tesko mogu karakterisati kao zapadne - ali tesko je biti malo bolje informisan kad nam je mozak ispran tokom "godina raspleta"...



Gospodine Cirkovicu, da ste pazljivije citali, videli biste da sam sporazum pomenuo zato sto je neko od diskutanata imao primedbu na Ruse i zastitu okoline... Zato sam ga i pomenuo, cisto da se vidi da ni druga strana, da ne kazem ona "prava", nije nista bolja po tom pitanju, cak bi se moglo reci i da je gora.
Arogancija ne stoji lepo nikome, samo da znate :)
s56a s56a 17:13 07.10.2007

Re: Rusija je najgora pojava u istoriji

Endemske pojave se razvijaju i u malim narodima. Pored spomenutih srednjevekovnih, ne zaboravimo Kmere.

U dezeli je mucna debata oko stravicih pokolja posle WW-II. Ispadosmo najvece stratiste Evrope.

Mene je sa 22 godine (1967) impresionirao samouvereni duh Rusa. Isto kod Amerikanaca 1976. Slicno nisam osetio kod Engleza i Nemaca. Na Balkanu je precesta pojava arogancije kao rezultat neznanja...

s56a s56a 22:12 07.10.2007

Re: Majka Rusija

Zaboravio si Izrael! Mada je i YU bila uspesna u izvozu kompletnih razvojnih timova na Zapad.

Igipop primer ruskih plata moze se porediti sa slovenackim penzijama! Ipak smo mi na suncanoj strani Alpa mada sam se upravo smrznuo po povratku iz picerije. Bio sam sa dva studenta pusaca pa morao sacekati da oni zadovolje svoje poroke izvan zatvorenog prostora kafane. Setih se i nedavnog clanka o gadnim problemima Rusa sa alkoholizmom i velikim padom proseka zivota upravo zbog toga. Broj Ruskog stanovnistva opada, a USA porasla sa 200 na 300 M u samo 50 godina!
gordanac gordanac 20:22 06.10.2007

treći komentar...

...eh, kad ne mogu da odolim, neću više, ovaj je poslednji :)
lista najčešće izgovaranih predrasuda, stereotipa i zabluda, sa ponudom za uklanjanje istih (ili za drugačiji ugao gledanja):
1. radi se o bratskim, slovenskim narodima koji su se uvek pomagali, zato što su istorijski i verski bliski, Rusija će se zbog nas sukobiti sa svima
>>>niko nikada nije i neće ponuditi nijedan dokaz ovakvoj tvrdnji, ona treba da se podrazumeva bez argumenata, a slovenski narodi su i Poljaci i Česi i Slovaci i Slovenci i Ukrajinci ....i govoriti o "posebnoj" bliskosti samo dva od svih slovenskih naroda je mešanje nespornih kulturnih, verskih i drugih veza sa političkim strategijama i interesima>>>

2. Rusija je ojačala posle krize devedesetih i vratiće svoju ulogu "džina istoka" nama na korist
>>>granica (ako uopšte postoji) između istoka i zapada nalazi se posred centralne Azije, a na još daljem istoku ima džinova koliko hoćeš, linija koja je nekada davno razdvajala istočnu i zapadnu crkvu sada je između hrišćanstva i islama, tako su sada Rumunija i Bugarska, a bogami i Turska "politički zapad", nikako "politički istok">>>

3. Rusija je nedemokratska, autoritarna zemlja koja predstavlja opasnost za druge "mlade" demokratije
>>>Rusija je zemlja u "tranziciji" gde su svi tranzicioni problemi veći, jači, oštriji nego u manjim zemljama, ali zemlja sa "održivom" strategijom za tranziciju, sasvim jasne spoljnje politike koju kao i sve zemlje, ponekad koristi za unutrašnjopolitičke interese, diskvalifikovati je kao "iliberalnu" ili nespremnu za dalje reforme je nepoznavanje činjenica, kritika Poljske, na primer, kao članice EU ili Albanije ili nas samih po osnovu "demokratskog deficita" ima više osnova jer su nam problemi manj i lakši nego njima>>>

4. Srbija će biti interesna zona Rusije, biće time sprečena u svojim evroatlantskim integracijama
>>>zagovarati ovakvu tezu u državi koja pripada Zapadnom Balkanu o čijoj strategiji razvoja se razgovara i unutar EU-Rusija partnerstva znači nadu u vojne sukobe bez ikakvih procena o njihovoj verovatnoći, finansiranju i učesnicima>>>

5. pre ili kasnije uspostaviće se "blokovska ravnoteža" slična onoj od pre rušenja berlinskog zida i to je idealan položaj za neutralnu Srbiju koja je "ni na istoku ni na zapadu"
>>>istorijski procesi ne poznaju "hod unazad", globalno partenerstvo je manje-više utvrđeno i u budućnosti će dolaziti samo do "taktičkog zaokruživanja", svet je jedan i ravnoteža mu može biti samo multipolarna, a Rusija već odavno učestvuje u svim, za nju važnim, globalnim odlukama.>>>
AlexDunja AlexDunja 20:37 06.10.2007

Re: treći komentar...

svet je jedan


gordana,kako bi zaista dobro bilo da je ovo istina.
Kazezoze Kazezoze 20:57 06.10.2007

Re: treći komentar...

svet je jedan i u njemu dve srbije, kako to smeshno zvuchi))
Jovan Kurbalija Jovan Kurbalija 21:17 06.10.2007

Re: treći komentar...

"The globe is one, but the earth is not"

(Brundtland Commission, 1987)
s56a s56a 22:20 06.10.2007

Re: treći komentar...

Da li nepristojno spomenuti Putinovu FSB vladu, Ceceniju, ubistva novinara i izvoz plutonijuma 210 u ovom kontekstu?

Rusija i dalje izvozi preko 90% sirovine i trenutno je u odlicnom finansijskom polozaju zahvaljujuci visokoj ceni energenata. Takodje u vasionskoj tehnici kao naslednici vojne. I tu se prica iz 21 veka zavrsava!

Rusiju sam posetio 1967 godine i nadam se ponovo 2010. Sreo sam puno finih Rusa. I Amerikanaca!

gordanac gordanac 23:42 06.10.2007

ako mene...

....pitate ovo:
Da li nepristojno spomenuti Putinovu FSB vladu, Ceceniju, ubistva novinara i izvoz plutonijuma 210 u ovom kontekstu?

Ne, nije nepristojno.
To je listanje događaja njihove tranzicije, ma kako to grubo zvučalo.
Ubistva novnara i Čečenija su tragični i traumatični i za spoljnju i za unutrašnju politiku, smrt Ane Politkovske biće neoprostiva mrlja sve do rešenja, ma kako rešavanje tog ubistva bilo usporavano ili zaustavljano. Čečenija je "zamrznuti" sukob u fazi "upravljanja krizom" i još dugo će "zračiti" (poput nuklearke stavljene u sarkofag).
A "Putinova" vlada i trgovina nuklearnim materijalom (ili oružjem) smešta ih tamo gde su i ostali partneri u takvim poslovima - stalne članice SB i G8 +.
Jedino pravo sredstvo i mehanizam za kritike je stanje ljudskih prava (kvalitet javnih poslova, građanske slobode, kontrolisana izvršna vlast, prava manjina, kontrola javnih finansija), a taj mehanizam je, kako vidim i na moju veliku žalost, "skrajnut" sa većine agendi, delom zbpg pojave terorizma, delom zbog izostajanja opšte podrške da se taj jedini, krhki mehanizam koji imamo na globalnom nivou ne zamenjuje drugim prioritetima.
s56a s56a 00:51 07.10.2007

Re: ako mene...

Pogresno sam napisao plutonijum umesto polonijuma 210 i Litvinenka. To je bio izvoz drzavnog terorizma u najboljoj tradiciji hladnog rata. Nazalost EU nema ni sargarepu ni batinu za Rusiju.
blackbox blackbox 12:38 07.10.2007

Re: treći komentar...

Gordana,
svaka čast.Potpisujem sve što ste naveli i neću da dodajem da ne bih pokvario ovako konzistentne odgovoro.
Da je sreće da neki ministri koji daju izjave o spoljnoj politici, a nije im to resor, ovih 5 odgovora nauče napamet i da , za svaki slučaj , ipak ćute. Onda nam se nebi pojavljivali nebulozni autorski tekstovi Jočića o neutralnosti. A još veća nebuloza je da bi po Anex-u 11 NATO bio van civilne kontrole na Kosovu.Pa ko imalo poznaje demokratiju zna da su
oružane snage svih čkanica NATO pod političkom kontrolom.
Očito da neki još ne znaju da je umro Staljin, umro drug Tito, pao Berlinski zid i da je, ipak ,bio 5.oktobar.
E da je takvih više u skupštini, i inače, gde bi nam bio kraj.
Ana M. Ana M. 10:33 08.10.2007

Ruska strategija tranzicije?!?

@ gordanac

A koja je tacno ta odrziva strategija razvoja Rusije?

Ruska ekonomija je, osim zanemarljivog dela razvoja proizvodnje i usluga, bazirana na izvozu energenata. Kada se te rezerve iscrpe, dalje nema. A to je skolski primer neodrzivosti, i osnovna zamerka ruskoj privredi.

Sto se tice socijalnih aspekata tranzicije, verujem da imaju dobru nameru da ulazu u zdravstvo, skole, nauku, kulturu itd, ali sa ovakvom privrednom orijentacijom, ne vidim od cega ce. Jer, oil dollars donose ekonomski napredak uskom krugu vlasnika resursa, makar u njih ulazila i sama drzava, dok samo razvoj velikog broja malih i srednjih kompanija, kao i socijalno odgovorni odnos krupnih korporacija (na sta se primoravaju setom socijalnih zakona, ali i prethodno odgovarajucim raspolozenjem javnog mnjenja za koje je preduslov sloboda stampe i udruzivanja gradjana), moze da na dugi rok ekonomski podigne, tj. za pocetak stvori, srednju klasu i ucini je politicki znacajnom.

Uz preovladjujuce siromastvo i odsustvo slobode govora (uz fakticki limitiranu mogucnost slobodnog politickog udruzivanja i delovanja), nema uslova da se stvori atmosfera u kojoj bi trenutni nosioci moci imali motiv da se orijentisu na socijalni razvoj.

Eto, zato Rusija ne pruza svetlu buducnost za Ruse, bez obzira na to sto je istorija pokazala da drzave koje nemaju postovanja za politicke slobode svojih gradjana itekako mogu biti znacajan faktor u medjunarodnim odnosima. Dakle, ne mesati vojnu moc i kvalitet zivota obicnog coveka. A svakako ne donositi uopstene zakljucke na osnovu moskovskih plata.

Gordana, molim da me se ispravi ako gresim, tj, molim da me se uputi na jedan pisani dokument u kome se nalaze makar smernice ruskog ekonomskog razvoja u naredne dve decenije.

Mali Che Mali Che 21:42 06.10.2007

Razvodnjavanje ...

Uz duzno postovanje autoru,

smatram da su ovakvo pisanje i stavovi klasicno bacanje prasine u oci i zamagljivanje svesti ionako slepom, neobrazovanom i nadasve prostodusnom serbskom narodu, sto nam je u ovom istorijskom trenutku najmanje potrebno.

Treba jasno preneti stav da zemlja zvana `500 usd` (zvanicna tarifa cinovnika u gosudarstvenim institucijama macehe nam Rusije) mora biti izbacena iz svih ekonomskih, drustvenih i kulturnih razvojnih modela Srbije.
Interesuje me, ima li prisustva ruskog kapitala u Hrvatskoj, Grckoj ... ? Kako smo prosli sa lukoil-Beopetrolom ?

U Moskvi na svakom koraku guslaju o sirenju Aeroflota preko mucenog JAT-a, gde je stecaj jedino normalno resenje ...

NIS vec naveliko pledira da za buduceg strateskog partnera izabere Rosnjeft ...

Oleg Deripaska pikirao Bor ....

Ljudi, treba se opametiti, Srbija mora biti deo evroatlantskog prostora i direktno se vezati za velikog brata (USA). Inace, ode mas` u propas`.

pozdrav
Mitar

Doctor Wu Doctor Wu 22:04 06.10.2007

Nešto im software večeras ne radi

jer je broj preporuka ostao na 2. Moderatori, izgleda busy tonite, :)))).

No ovaj poslednji komentar u kome se Che (doduše, Mali) zalaže da Srbija bude deo "evroatlanskog prostora" je lepa ilustracija pomalo šizoidne a svakako sluđene i komične političke situacije u Srbiji: stara srpska komunistkinja Latinka Perović, nekomunisti, evropejci i antiglobalisti su za približavanje Americi a demohrišćani (DSS), konzervativci i populisti- uzgred, isti oni koji su Amerikancima nudili dobrovoljce za prvu invaziju Iraka- za približavanje Rusiji.

Makar nije dosadno...
nsarski nsarski 22:18 06.10.2007

Re: Nešto im software večeras ne radi

Makar nije dosadno...


Urnebes, zapravo! To je Dejan dobro primetio u onom blogu o kokardi, zvezdi i kolu. Ne zna se ko na koji go tera, kako kazu zaljubljenici u fudbal.
A bese li i ona muzicka grupa "Deca losih roditelja", ili me to secanje vara?

Eto, za dva dana ce 40 godina od kad su kao psa streljali Che Gevaru, oni...oni...hm, oni...sram ih bilo!
Lee Harvey Oswald Lee Harvey Oswald 23:10 06.10.2007

Re: Razvodnjavanje ...

Rusi pokvarise citav svet...

Izmislili mito pokvareni ruski sluzbenici, pa Siemens video od njh kako se to radi, pa zavrteo preko 500 miliona eura u raznorazna podmicivanja...

Jos su i neiskreni, pa lazu, pa video i americki predsednik Klinton, pa sa sve rukom na Bibliji rekao da Monika nije, pa posle ispalo da jeste...

Deripaska je vlasnik 30% STRABAG-a, Austrijanci su mnogo gadljivi na njegov novac, pa su mu dali da kupi samo 30% akcija...

US Steel je pravi primer odlicne privatizacije u Srbiji, treba sve Amerikancima da poklonimo, pa ce Djura da nam oprosti sto nas je tukao...

Mali Che Mali Che 02:49 07.10.2007

Re: Razvodnjavanje ...

Us Steel jeste pravi primer odlicne privatizacije, i Philip Morris takodje ....

Jedino americka cizma moze da pomogne ovom jadnom komadicu zemlje, da lepo ljudima damo 5 baza, open market, sve u stecaj i likvidaciju od gubitasa, da ukinemo drzavne monopole, uvedemo konurenciju, raspustimo sudstvo i odradimo reizbor sudija pod patronatom USA i EU, zabranimo nazadne rusofilske stranke DSS-SRS-SPS formirane na temeljima pokreta Adama Bogosavljevica, Svetozara Markovica i Nikole Pasica, proniknemo u poreklo kapitala srpskih tajkuna i konfiskujemo sve viskove, damo ta sredstva u fond za edukaciju, kulturalizaciju i natalizaciju propacenog nam stanovnistva, profesionalizujemo sluzbe bezbednosti i vratimo dostojanstvo ovom narodu, ometenom u razvoju.

ali .... posto toga nece biti, losiji scenario cemo gledati u ovom zivotu, nazalost.
vucko vucko 03:01 07.10.2007

Re: Razvodnjavanje ...



Doktor Wu je lepo dao dijagnozu - dosadno sigurno nije :)


P.S.: Zipa natalizaciju! :)))
Dejan Jović Dejan Jović 12:15 07.10.2007

Re: Razvodnjavanje ...

Mali Che
Uz duzno postovanje autoru,smatram da su ovakvo pisanje i stavovi klasicno bacanje prasine u oci i zamagljivanje svesti ionako slepom, neobrazovanom i nadasve prostodusnom serbskom narodu, sto nam je u ovom istorijskom trenutku najmanje potrebno.



Nadam se, Mitre, da je ovo napisano s odredjenom dozom cinizma, tj. da ne mislite ozbiljno
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:46 07.10.2007

Re: Nešto im software večeras ne radi

Doctor Wu
jer je broj preporuka ostao na 2. Moderatori, izgleda busy tonite, :)))).

No ovaj poslednji komentar u kome se Che (doduše, Mali) zalaže da
Srbija bude deo "evroatlanskog prostora" je lepa ilustracija pomalo
šizoidne a svakako sluđene i komične političke situacije u Srbiji:
stara srpska komunistkinja Latinka Perović, nekomunisti, evropejci i
antiglobalisti su za približavanje Americi a demohrišćani (DSS),
konzervativci i populisti- uzgred, isti oni koji su Amerikancima nudili
dobrovoljce za prvu invaziju Iraka- za približavanje Rusiji.

Makar nije dosadno...

A Vi niste deo shizofrenije, Doktore? Malo vatreni liberal i von-misesovac, a istovremeno pun razumevanja za Kastra i Homeinija, izgleda i Putina. Samo nek je shareno...
J. Winter J. Winter 23:02 06.10.2007

Rusija je jednostavno Rusija

Sadašnja je Rusija, dakle, sve manje neki antipod Zapadu, a sve više neki ”novi Zapad” – ili još bolje: ”Divlji Zapad”, zapad u onom svom brutalnom eksploatatorskom obliku, kakav se danas na ”starom Zapadu” rijetko gdje održao.


1. Ne nije! Zapad i SAD su pravi socijalizam za danasnju Rusiju. 10 najbogatijih Rusa drzi 18% ruskog GDP-a. Na americkim top listama prvih 10 drzi "samo" 1,6%.

današnja Rusija više nije u tolikoj mjeri različita od (bivšeg, tj. tzv.) Zapada. I ona se temelji na (nesavršenim) slobodnim izborima


2. U Rusiji nikad nije bilo slobodnih izbora.. Jelcinova kcerka je odabrala Putina, a Putin je odabrao svog nasljednika iz starog provjerenog kadra.

3.
u njoj se događa brza modernizacija


Ne dogadja se bas nista sto 95% Rusa ocekuje. Zato se i podrgrijava paranoja od Zapada, da se prikrije istina da je od obecanih razvlastenja tzv. oligarha, jedini zrtvovan Hodorkovsky ( i to u korist Deripaske )

4.
Danas bogati Rusi kupuju najskuplje kuće u Londonu, da ne govorimo o fudbalskim klubovima ili enormno skupim umjetninama. Zapad, pritom, ne pita za porijeklo novca, nego ih (ponekad čak i snishodljivo) dočekuje otvorenih ruku i ispruženih dlanova. Štoviše, zapadni kapitalisti dive se svojoj novoj istočnoj braći po novcu, i sa zavišću gledaju prema njihovim novčanicima.


Istina je da je Ken Livingston, kao londonski gradonacelnik dovukao bogate Ruse u London, a njihove pare u tamosnje banke.To rade u Genevi i Zurichu vec 200 godina.Briga ih za podrijetlo tih novaca.Nitko im se ne divi, niti ih bas zeli uvesti u svoj drustveni krug. Naklonost javnosti kupuju podilazeci navijacima preko trecerazrednih tabloida. U Britaniji se zna da novac treba imati 200 godina kod sebe da bi se uslo u bitne krugove.A sam novac nema ni boju, ni okus ni miris.

Za kraj:
Novac koji Rusija gomila, nije posljedica nikakve modernizacije, nego Bushove politike prema Iraku. Rusija je i ranije prodavala naftu i metale. Jedino sto je barel bio u doba Jelcina 10-15$, a zadnjih 3 godine je od 50-84$. Ni tada ni danas Rusija nije u stanju proizvesti bas nista konkurentno.Cak i dan danas oko pola te nafte ne zna rafinirati! Ako odete do prve trgovine, naci cete dosta kineske robe, ali jako malo robe iz Rusije.Da bi se nekog ucjenjivalo neisporucivanjem neke robe, treba biti spreman odreci se i $ koji se dobivaju za tu robu. U ovom slucaju to je kljucni resurs koji ih drzi na zivotu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana