Test iz protivpožarne zaštite na RTS - prisustvo obavezno!

r0811n RSS / 11.06.2009. u 19:44




,,Polaganje testa će se obaviti u našoj redakciji 10.juna u 10časova. PRISUSTVO OBAVEZNO!,,
Pozdrav,
Aleksandra (sekretarica)

Šta sad? Da li znam nekog vatrogasca da me uputi u protivpožarne tajne?
Gde da ga nađem? Šta ako padnem na testu? Jel' će može da se prepisuje? Mora da tu ima nekih sankcija!
Sumnjivo mi to, pazi: ,,Prisustvo obavezno,,!
Nije to slučajno i to baš sad kad spremaju novu hiljadarku otkaza.Ovo mora da im treba kao dodatna argumentacija.Jeste, on je dobar ne kažemo ali eto, to su nijanse, onaj drugi je bio bolji iz protivpožarne zaštite, sorry...
Jebote, evo već devetu godinu reorganizuju Javni servis a niko ne može da shvati kako to uopšte i može da radi. Valjda ovo sa protivpožarnim testom dođe kao kruna modernizacije i uvođenja profesionalnih standarda, konačan raskid sa starim sistemom!?
Ne bih da ovde tupim sa (opravdanom) kritikom programskih ,,koncepcija,, Javnog Servisa. U ovom vrlo bitnom trenutku sam profesionalno usmeren na simboličku vrednost protivpožarnog testa u kontekstu savremene reorganizacije kuće, ma šta to značilo, a pojma nemam šta znači, naprotiv.
Da pojasnim: pre neku godinu imao sam priliku da na Zagrebdox-u proćaskam sa kolegama iz HRT-a i Slovenačkog Javnog servisa, baš na temu suvremene reorganizacije koju su oni prošli a mi eto, baš krenuli.Oni mi pričaju a ja se kao pravim prost, klimam glavom, kao da, da, naravno...i lepo ukapiram sledeće-

1.redakcije su realno samostalne produkcijske kuće.
2.Najkasnije do kraja oktobra tekuće godine na redakcijski sto HRT, Slovenci i bilo ko drugi dobijaju tačnu cifru buđžeta kojim raspolažu za sledeću godinu.
( budžet dokumentarnog programa HRT-a 1.500.000 eura, Slovenci 250.000 eura)
3.Taj budžet je osnova za redakcijski koncept programskih slotova (produkcije) za sledeću godinu. To se sve lepo stavlja na sajt, a evo zašto: redakcija, dakle produkcijska kuća ima pravo na donošenje samostalnih odluka o sklapanju koprodukcijskih ugovora sa produkcionim kućama, Javnim servisima i svakim ko se bavi produkcijom ma gde bio na planeti, ukoliko ima interese za neku od tema koje ste postavili u svom programskom izboru. Na taj način, kaže koleginica iz Slovenije, oni su svoj inicijalni budžet više nego udvostručili, i ne manje važno, koprodukcijskom saradnjom sa recimo Česima, obezbedili tržište (gledanost) svojih dokumentaraca. O profesionalnim standardima da ne govorimo.

Dakle, slušam (zaprepašten), klimam glavom, kao jasno naravno, a kako kod tebe u Beogradu?
Vi ne kačite ništa, nikako da pronađemo Vaš sajt?
Njima nisam rekao kako to mi, sramota me, ali ovde među nama je druga stvar.
Hoću da Vam kažem al' kako kad ni meni nije jasno kako to kod nas uopšte funkcioniše. Pojma nemam.
Evo recimo, ulazim u Takovsku ( za one koji tamo nisu bili još od 5.10., informacija da je sve žestoko dizajnirano, ostavlja Utisak!) vidim neka gužva.Pitam security ša' ima? Kaže press-conference dokumentarnog programa!? Kako majku mu, pa taj sam a ništa ne znam o tome? Uđem, stvarno press, šefovi se poređali za stolom, na dijagonali 1,5m vrte se foršpani ,,novih serija i emisija redakcije dokumentarnog programa RTS-a,,!?
Jebo'te pa ja sam tamo nekakav urednik a pojma nemam ni o tim serijama ni o emisijama! Kad je snimljeno, šta, ko, kako? A još je lepše što ni moj prvi pretpostavljeni (odg.urednik dotične redakcije i njenih serijala) jedva da nešto više zna od mene, moguće je da su i njemu javili dan ranije.
Ne verujete? Ni ja!
U ,,starom,, sistemu nikada naravno nije buđžet lego na sto.Zato je i bio ,,stari,,.Međutim, nevezano za zločinačku zloupotrebu kuće (medija) za koju do danas niko nije odgovarao, tehnički gledano redakcije su funkcionisale po nekakvoj, ipak pristojnoj proceduri.Postojali su nekakvi kolegijumi, razgovaralo se o kakvoj-takvoj programskoj politici (ovde ne govorim o ,,legendarnom informativnom programu,, već o KUP-u), donosile su se neke odluke pa se onda išlo ,,gore,, da se vidi da li ima para da se to snimi.
E sad, ko je snimao i kako, to je druga stvar.I upravo je reorganizacija, modernizacija sistema potrebna da tu ,,stvar,, dovede u red, u neki profesionalni standard.
I dok na toj press-conference gledam najave dotičnih serijala, te crkve,to pojanje, tu dostojanstvenost, gospodstvenost srpskog opanka koja se kao programska paradigma razliva tom dijagonalom suvremenog monitora, dok nas miluje ta programska vizantijska odlučnost naglašeno kompatibilna sa svojim USB-konektorima glede državno-patrijotskog mudroserstva: i Kosovo i EU-, ja jesam uvređen ali to gotovo i da ne primećujem jer sam ustrašen. Do daske.Skroz.
Poslednji redakcijski kolegijum održan je pre nešto više od dve godine,to stoga što je imenovan novi šef pa je bilo red da se predstavi.Čovek se predstavio i toliko. Šta više?
I koga uopšte i zanima stanje bazičnih programa Javnog servisa.Zašto bi neko trebalo da se zabrine što će kako čujem, dokumentarni program i formalno prestati da postoji time što će se (reorganizacija) preseliti unutar one čuvene redakcije Sime Gajina ,,Aktuelnosti,, (Informativni program, danas se ta redakcija drugačije zove) gde će se baviti dnevno -političkim manipulativnim potrebama onih koji su na vlasti (bilo kojih, naravno, informativnom programu je to svejedno). To možda i nije tačno, jer niko to ne zna, ali i da nije, ne menja stvari.
Jer u ,,reorganizovanom,, RTS-u zaista niko ništa ne zna. Sve zna 4-5 ljudi. Svi ostali čekaju...da čuju!? Šta?
Da staračko-dobroćudni predsednik Upravnog odbora RTS-a Nikša Stipčević ima ogromno poverenje u g.Tijanića, toliko da voli da se vikendom opusti u svojoj akademskoj fotelji i pripadajući im papučama e da bi gledao njegovo omiljeno lice RTS-a, ono koje širi tu čuvenu gospodstvenost srpskog opanka, Žiku ,,seljaka,, i njegovu ,,Šarenicu,,. Gleda ganut. Kad je Žika u formi, pusti Nikša i suzu koju. Gleda i prpošno glasno utvrđuje: Moj narod! Narode moj!
A tek (opet gospodstveni) tradicionalizam ,,Zaboravljenih umova,, pa modernizam one slatke Nataše koja je prosto izmislila talk-show, pa...niko nema takav Javni servis.Niko! Mogu da nam ga popuše.
Ogromno poverenje u g.Tijanića nema samo Nikša, ima i Boris i Toma i onaj ,,Slobin mali, debeli,,.
Reforme i reorganizacije se odmah vide. Dok je Vučelić u svom kabinetu sedeo ispod svog omiljenog lika Če Gevare, kod Tijanića visi nosorog, pardon, ne visi nego baš štrči (na gore, i u vis) ma šta o tome mislio Jonesko.Obavio je Generalni i neke medijske transfere sukladno reformskim potrebama, pa nas neki novi smešni likovi upućuju u ,,razumevanje,, stvarnosti dok iza njih radi proverena urednička mašinerija selektora generala Vojvodića.Svilen gajtan je (bar formalno) u rukama gl.i odg.urednika koji nije Komrakov.
Ipak prava snaga g.Tijanića je u ,,bazi,, u narodu. Voli ga.I RTS. Prosto stoka ne može da se odlepi od ekrana, ne gasi televizor ne silaze sa kanala Javnog servisa.Te drugi Dnevnik, te ,,Baba gori...,, pa fascinantno Šotrino tumačenje Mir-Jam, ,,Svadbe,, ondak preslišavanje dece, omladine i đedova u poznavanju dijaloga ,,Boljeg života,, a šta reći o maratonskom serijalu urbano-intelektualno-etičko-etničko-emotivnih dilema Siniše Kovaćevića i supruge mu?
Ni Tijanić ni narod tradicionalno nema razloga da se pita šta košta.Ima da se plati. Jer Generalnom su potrebni rezultati (šampionski, nosoroški) o gledanosti a narodu je potrebna sprdnja. Ne može bez toga. Čemu život bez sprdnje.Uostalom to je njegov (narodski) Javni servis, on ga plaća i ima pravo da zadovolji tu potrebu za sprdnjom koja mu dođe kao uteha, topli zagrljaj zaborava, jer život je težak.
Zna to i Nikša, zna i Boris, o Tomi izniklom iz naroda i da ne govorimo, pogotovo ne sada kada je g.Nikolić otkrio veš mašinu, prebacio na iskuvavanje i izašao ko' nov, napredan i prihvatljiv za Evropu.
E sad, zašto test iz protivpožarne zaštite? Pojma nemam.Ne razumem sistem.
Verovatno je to duboko strateška stvar, ono kako beše ,, živi kao da će 100 godina biti mir a radi kao da će sutra biti rat,, ili tako nekako.
Dakle to ,,pare na sto,, to ti je budžet, napravi program, okači sajt, komuniciraj sa svetom, organizuj koprodukcije, plasiraj svoj standard i programske teme, angažuj sa tržišta najbolje scenariste, autore, to nek rade ovi iz HRT-a, Slovenci i svi ostali, ko im jebe mater. Taj katolički svet nema potrebu za sprdnjom, ne zna šta je to uteha. Nema to dušu.
Ipak mislim da je taj protivpožarni test preterivanje.Mi Srbi imamo to ugrađeno u DNK-a. Čim vidimo da se negde malo dimi odma' skačemo, pa ćebe.Ako treba potpalimo i sami, čisto zezanja radi.
P.S. Bio test. Piece of cake.

 

 

 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 01:20 12.06.2009

bilo i bice

boli, dok citam....sta da kazem, osim jadni smo da jadniji ne moze da budemo... Smesno da sve sto je "normalno" i kako bi trebalo da se radi, kod nas je nenormalno i onako kako ne bi trebalo da se radi. "Pazi da ti kazem nesto. Nije to dobro, ovo je dobro.Znam ja, pa ja sam 25 godina u firmi..." Mislim, jebite se vise!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:22 12.06.2009

I..

... jesi li položio?
r0811n r0811n 20:43 12.06.2009

Re: I..

Vojislav Stojković
... jesi li položio?


Zar sumnjaš?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:07 13.06.2009

Re: I..

.. hebiga, šta znam, vatra je to... plamti.
mirelarado mirelarado 19:02 13.06.2009

Re: I..

Eто, Јарбол за све заставе, не боји се ничега... осим ватре, можда зато што се јарболи праве од дрвета...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana