Da Radovićkin i Da Manićkin kod

Krugolina Borup RSS / 16.06.2009. u 00:33

250px-Sherlock_holmes_pipe_hat.jpgZa čitanje ovog bloga trebaju vam lupa, lula i čaj. A nije zgoreg ni da uvežbate usklikivanje fraze: "Elementary, my dear Watson!" Dobro bi bilo da uz sebe imate i kakav kalendar, jer nas očekuje - putovanje kroz vreme. I to ne bilo kakvo putovanje. Dr Zagorka Radović-Krstić i dr Lidija Manić osmislile su za sve nas jedinstvenu, do sada u lekarskim krugovima neviđenu - vremensku mašinu. Ista je instalirana u DZ "Novi Beograd", blok 44, a funkcioniše preko elektronske dokumentacije.

Pre nego što pređemo na detektivsko proučavanje elektronskog kartona, međutim, da se nakratko pozabavimo papirnim. U vezi s njim imam da izjavim samo sledeće: ko dekodira SVE što na sledeće četiri stranice piše - Krugolina ga vodi na večeru.

Karton 01a

Karton 01b

Karton 02a

Karton 02b

 

Prvi pregled 11. maja 2009. godine

Da se prvo podsetimo šta je o istom rekla "stručna komisija" u "Izveštaju o vanrednom stručnom nadzoru":

"Tešić Natalija, dete uzrasta 15,5 meseci pregledana je 11.05.2009. god. u 11,18 h zbog povišene telesne temperature do 39 C koja se pojavila istog dana u jutarnjim časovima. Pregled je obavila dr Zagorka Radović-Krstić, specijalista pedijatrije. Osim razdražljivosti deteta u kliničkom nalazu nisu utvrđena značajnija odstupanja. U kompjuterskoj evidenciji pregleda stoji da su meningealni znaci bili negativni, što nije evidentirano i u zdravstvenom kartonu. Laboratorijski je utvrđeno da je broj leukocita 6,8 x 10 na 9/l i ova analiza je dostavljena lekaru. U kompjuterskoj evidenciji laboratorije postoji i nalaz koji ukazuje na normalnu crvenu lozu kao i normalan broj trombocita. U skladu s ustaljenom praksom u D.Z. Novi Beograd, ovaj deo hematološkog pregleda, koji nije bio zahtevan, nije ni dostavljen ordinirajućem lekaru."

A evo kako to izgleda u elektronskoj dokumentaciji:

Strana 9

Misterija br. 1: Zašto dr Radović-Krstić traži samo prebrojavanje leukocita, a laboratorija radi (ali ne dostavlja) i crvenu lozu?

Rešenje misterije br. 1: Zahteva putovanje kroz vreme. Unazad. Skoro tri nedelje unazad, na stranicu elektronskog kartona koja opisuje pregled male Natalije od 22. aprila 2009. godine. Tačnije, dve posete lekaru istog dana - 22. aprila 2009. Još tačnije: dve posete dvema različitim lekarkama u toku istog dana. Prva poseta bila je kod dr Manić, druga kod dr Ilić.

Strana 7

Strana 8

Dakle, dr Manić pregleda dete i - ako ćemo verovati onome što piše u elektronskoj dokumentaciji - izdaje uput laboratoriji da uradi leukocite i "crvenu lozu", bez leukocitarne formule (Strana 7). Laboratorija joj nazad šalje broj leukocita istog dana (kraj strane 7 i početak strane 8) koji iznosi 9,6 x 10 na 9/l.

Šta laboratorija radi sa ostatkom zahteva za analizom KRVI UZETOM 22. APRILA 2009. godine? Pristupa analizi 11. maja 2009. godine, i predstavlja je u elektronskom kartonu pod tim datumom.

Kako izgledaju rezultati te analize? Moramo pogledati pod 11. maj:

Strana 9

Misterija br. 2: Zašto kod uputa od 22. aprila stoji da analiza izvršena 11. maja nije kompletna? Traženi su: hgb, rbc, mchc, mch, mcv, hct, wbc, plt, rdw, mpv. Dobijeni su: wbc, rbc, hgb, hct, mcv, mch, mchc, rdw, plt, mpv. Šta tu "nije kompletno"?

Moguće rešenje misterije br. 2: Krugolina će sad da se upusti u jedan "wild guess" i da kaže kako joj se čini da je ovde urađeno sve sem WBCa (White Blood Cells - ili ti leukocita). Zašto? Zato što, da je na osnovu te krvi bilo prebrojavanja leukocita, onda bi oni morali iznositi 9,6 - kako je to pokazala početna analiza koja je dostavljena dr Manić, a ne 6,8 - kako je to pokazala analiza krvi uzeta 11. maja. Krugolini se čini da se neko ovde igrao pravljenja kolaža, te je broj leukocita od krvi uzete 11. maja prišljamčio na "nekompletno izvršenu" analizu "crvene loze" od krvi uzete 22. aprila, a analizirane 11. maja. Ali, ko je Krugolina da nagađa? Valja pitati laborante koji su nešto što im je traženo 22. aprila, radili tek 11. maja. I to kompletno nekompletno. A povrh svega: čemu???? Sigurno ne radi propisivanja terapije.

Što se tiče druge posete istog dana ali kod druge lekarke (dr Ilić), nemam da primetim ništa drugo do da žena ima čitljiv rukopis.

Misterija br. 3: Zašto bi laboratoriji palo na pamet da krv uzetu 22. aprila 2009. godine, uzme da analizira baš 11. maja 2009. godine - na dan prvog problematičnog pregleda Natalije Tešić?

Moguće rešenje misterije br. 3: Ko ima mozak sklon teoriji zavere, mora pomisliti da laboratorija to možda nije ni uradila 11. maja, nego ko zna kog kasnijeg maja, ali zato upisala pod 11. maj - ne bi li izgledalo da je krvna slika od 22. aprila, u stvari krvna slika od 11. maja. U konačnici, nije ni bitno da li se to desilo slučajno ili namerno - rezultat je isti. ANALIZA KRVI UZETE 22. APRILA PREDSTAVLJENA JE U KARTONU POD DATUMOM PRVOG PROBLEMATIČNOG PREGLEDA - 11. maja.

 

Drugi pregled 13. maja 2009. godine

Ponovo, da se podsetimo šta je o istom rekla "stručna" komisija u "Izveštaju o vanrednom stručnom nadzoru":

"Naredni pregled deteta 13.05.2009. god. u 13,11 časova, pošto je proteklo više od 48h, obavila je dr Lidija Manić, specijalista pedijatrije. Razlog za obraćanje lekaru bio je održavanje povišene telesne temperature koja je dostizala 40 C. Kliničkim pregledom je utvrđena hiperemija ždrela, nad plućima su auskultovani obostrano vlažni šušnjevi. Tokom pregleda dete je bilo razdražljivo. U kompjuterskoj evidenciji pregleda stoji da su meningealni znaci bili negativni, što kao i prilikom prethodnog pregleda nije bilo evidentirano u zdravstvenom kartonu. Kao hitna analiza zatraženo je određivanje broja leukocita, koji je iznosio 9,8x10 na 9/l. Nalaz je istog dana oko 16h donela majka deteta. U elektronskoj laboratorijskoj arhivi postoji i nalaz leukocitne formule koji je u potpunosti uredan, odnosno odgovara uzrastu deteta. Takođe, postoje nalazi koji ukazuju na blažu anemiju uz normalan broj trombocita. Na osnovu kliničkog nalaza i broja leukocita ponovo je postavljena dijagnoza virusne infekcije, preporučeno je napajanje deteta uz mere za snižavanje povišene telesne temperature. Majci je rečeno da se u slučaju bilo kakvog pogoršanja dete ponovo donese na kontrolni pregled."

A evo kako to izgleda u elektronskoj dokumentaciji:

Strana 10

Misterija br. 4: Gde je famozna leukocitarna formula koju izveštaj pominje, i za istu tvrdi da ima uredan nalaz?

Rešenje misterije br. 4: Vežite se, polećemo u prošlost! Vraćamo se na 24. april 2009. godine, koji u elektonskoj dokumentaciji izgleda ovako:

Strana 8

U potpisu ovog pregleda stoji: dr Zagorka Radović-Krstić.

Ono što kao prvo upada u oči - ili bar što upada u Krugolinine oči - jeste činjenica da je za tri pregleda koje su dr Radović-Krstić i dr Manić obavile 22. aprila, pa zatim 11. i 13. maja u oba kartona (papirni i elektronski) uredno notirano da je laboratoriji upućen zahtev za nekakvim analizama. Samo za pregled 24. aprila ta rubrika je u papirnom kartonu upadljivo prazna. Ali, ne i u elektronskom, kao što smo videli. U Krugolinine oči takođe upada i to što se kod tri pomenuta pregleda (22. aprila, kao i 11. i 13. maja) u elektronskoj dokumentaciji, u anamnezi daje broj leukocita. Ali ne i za pregled 24. aprila. Dakle, iako elektronska dokumentacija tvrdi da je 24. aprila tražena kompletna krvna slika s leukocitarnom formulom, Krugolina bi se usudila reći da materijalni dokazi to dovode u sumnju, i da za mozak sklon teoriji zavera ovde ima prostora da zaključi kako te analize, iako upisane pod 24. april, uopšte nisu tražene tog, već verovatno nekog kasnijeg majskog dana... a na osnovu krvi uzete 24. aprila.

Ali, ajde... da kažemo da nema zavere, da kažemo da je sve kako piše u kartonu: analiza tražena 24.04., urađena 14.05. Ako je prethodno analiza tražena 22.04., a urađena 11.05. u kartonu pod tim datumom i prikazala rezultate analize, očekivali bismo da analiza tražena 24.04, a urađena 14.05. takođe te rezultate prikaže pod tim datumom, jel tako tako je. Evo elektronske dokumentacije za 14.05 (pred kraj strane 10, plus vrh strane 11):

Strana 10

Strana 11

Misterija br. 5: Gde se dede leukocitarna formula čiji nalaz je uredan? Zašto nije prikazana pod datumom izvršene analize u elektronskom kartonu, kao što je to slučaj s analizom rađenom 11. maja?

Moguće rešenje misterije br. 5: Možda zato što je 14. maja dete palo u komu, te nalaz leukocitarne formule nikako ne može biti uredan, a oni samo uredan imaše na raspolaganju, jer je svejedno rađen na osnovu krvi uzete 24. aprila? A nekako se zahebaše da ga ne urade 13. maja, već okasniše na 14. iz nekog razloga?

Ono što ovde takođe upada u Krugolinine oči jeste činjenica da gospoda iz "stručne komisije" dovode svojim izveštajem u zabludu da je ta leukocitarna formula čiji je nalaz uredan vezana za 13. maj. Zašto? U elektronskom kartonu lepo stoji da je analiza rađena 14. maja. Gde su oni odsanjali 13. maj? Imaju li kalendar u kući i znaju li da ga čitaju?

Inače, izveštaj o rezultatima leukocitarne formule čiji je nalaz uredan, ako je verovati gospodi iz "stručne komisije" nalazi se u nekoj "elektronskoj arhivi laboratorije", koja nije "elektronska dokumentacija". Porodica Tešić tražiće da im se i to dostavi. A zašto je laboratorija radila nešto što niko do laboranata (i famozne "stručne komisije") ne može da pročita - to samo oni znaju.

Ako na trenutak isključimo mozak slon teoriji zavera, i poverujemo sve što u elektronskoj dokumentaciji piše, postavlja se pitanje kakve koristi od toga da se analiza zahtevana 22. aprila, odnosno 24. aprila, uopšte radi 11. maja, odnosno 14. maja? Mislim, čemu??? Sigurno ne radi propisivanja terapije? Ako nije rađena kad je trebalo da bude rađena, zašto se radi skoro 3 nedelje kasnije? Pa to je van pameti! I nije li to bespotrebno rasipanje novca poreskih obveznika?

Ne, ne, ne... žao mi je. Zdravorazumsku analizu ovih kartona može da napravi samo mozak sklon teoriji zavera. Hvaljen Gospod da ga Krugolina ima.

A ima Krugolina i jedan konstruktivan predlog za ministra, jer se Krugolina - da izvinu neistomišljenici koji mogu slobodno izvoleti zasuti me proizvodima svojih pljuvačnih žlezda - ipak emotivno za ovog ministra vezala, te bi da mu ponudi "the way out" iz ove kompletne frtutme. Krugolina je razmišljala i upoređivala ministrovu reakciju u slučaju "bubreg" i u ovom slučaju, i Krugolina je zaključila da se te dve reakcije drastično razlikuju. Dok je u slučaju "bubreg" ministar bio ratnički raspoložen, i izdao upute za hitni multislajls-skener pregled Srećka Rankovića, kako na VMA, tako i u Kliničkom centru Srbije, u slučaju Natalije Tešić ministar je samo prepričao izveštaj "stručne komisije" u dve nesuvisle i kontradiktorne rečenice, te proglasio lekare za autistične - i nestao netragom. Krugolina se stoga nada da je takva reakcija usledila, a ratnička nastrojenost izostala, upravo zato što je i ministru jasno ono što je i vrapcima na grani već jasno. Iz te nade Krugolina apeluje na ministra, rečju ovako:

 

Dragi ministre,

Ako se analiza krvi uzete 22. aprila može uraditi 11. maja, i ako se analiza krvi uzete 24. aprila može uraditi 14. maja, molim vas budite ljubazni te - baš kao i u slučaju Srećka Rankovića - izdajte naređenje da se već danas urade kompletne analize krvi  Natalije Tešić uzete 11. maja i 13. maja. Leukocitarne formule, crvene loze i tako to. Sve. I pohitajte, ako Boga znate, dok tamo opet nešto ne zamene, promene, pobrljave, unište...

Dragi ministre, poslušajte ludu Krugolinu ovaj put, jer u ovom slučaju ne smete ostati po strani, zato što će ova bruka odjeknuti u javnosti takvom silinom da će se poverenje u zdravstveni sistem Srbije i u naše lekare i "stručne komisije" vratiti samo i isključivo ako vi ne budete jednako autistični kao i ti lekari.

Unapred zahvalna,
Krugolina The Naivna

PS za PR službu ministarstva: spinujte nešto ako Boga znate! Ode mas' u propas'! Ene, pitajte članove "stručne komisije" kako. Oni su se pokazali kao vrhunski magovi spinovanja.

 

Atačmenti



Komentari (309)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 00:38 16.06.2009

Preporuka

zar se uzeta krv ne baca istog dana?

Ček, ja na ovih 5 strana: 7, 8, 9, 10 i 11 ne vidim nigde nikakvu leukocitnu formulu.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:51 16.06.2009

nemam reci

Svaka ti cast, ali stvarno. Kako sve zeno stignes?
Krugolina Poaro?
Naravno preporuka.
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:55 16.06.2009

Re: nemam reci

Kako sve zeno stignes?


Ko kaže da stignem sve?
Eno, pitaj baka Evdokiju gde me psuje što ne učitavam nove priče za vebsajt Majka hrabrost...
maricacarica maricacarica 00:58 16.06.2009

Upravo mi maca

uze reč iz usta, da ne kažem proguta jezik..... Hello!!!! Ja verovatno s druge planete.... Čekaj, svima nama jasno da je muvanja bilo onoliko, ali ja ovo kapiram kao da mi neko stvarno potcenjuje inteligenciju
Krugolina Borup Krugolina Borup 01:03 16.06.2009

Re: Upravo mi maca

ali ja ovo kapiram kao da mi neko stvarno potcenjuje inteligenciju


Joj, muke moje da objasnim Krletu... ne može čovek da veruje, sve misli da sam ja nešto pogrešno tu razumela.
Ne mogu da mu objasnim da se sve ovo radilo i da se moglo raditi do sad na kilo - zato što je "medicinska dokumentacija" - POSLOVNA TAJNA.
Kao takva, vrtela se između lekara i "stručnih komisija".
Nije bilo potrebno preinteligentno nešto pokušavati sakriti.
Ali... dođe Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, dođe osvešćivanje naroda.
A oni ne uhvatiše korak.
apach92 apach92 07:32 16.06.2009

Re: Upravo mi maca

mi ne razumemo.

Prava eminencija ima sposobnost putovanja kroz vreme. Tako se protokoli laboratoriskih analiza od 22 i 24 Aprila dostavljaju 11 i 15 Maja,....

brljavuse.
maca22 maca22 12:31 16.06.2009

Re: Upravo mi maca

apach92
Prava eminencija ima sposobnost putovanja kroz vreme. Tako se protokoli laboratoriskih analiza od 22 i 24 Aprila dostavljaju 11 i 14 Maja,....

...s tim sto 14. maja ipak nista nije dostavljeno.
Da nije tragicno i tuzno, bilo bi smesno. :(
apach92 apach92 12:34 16.06.2009

Re: Upravo mi maca

da, u pitanju je 15 Maj a ne 14.. Ispravio sam svoj post. Hvala puno.

15og je Natalija je vec bila u komi.
maca22 maca22 12:39 16.06.2009

Re: Upravo mi maca

apach92
da, u pitanju je 15 Maj a ne 14.. Ispravio sam svoj post. Hvala puno.

15og je Natalija je vec bila u komi.

Ne, ne, nisam te nista ispravljala.

Ispod datuma 24.4. stoji da je analiza izvrsena 14.5. (to je na strani 8)

A ja ne vidim te nalaze niti 14, niti 15. maja. na ovim papirima. Nigde.
apach92 apach92 12:43 16.06.2009

Re: Upravo mi maca

u pravu si...

kakvi kriminalci.
mrvicak mrvicak 12:52 16.06.2009

Re: Upravo mi maca

Krugolina Borup
ali ja ovo kapiram kao da mi neko stvarno potcenjuje inteligencijuJoj, muke moje da objasnim Krletu... ne može čovek da veruje, sve misli da sam ja nešto pogrešno tu razumela.Ne mogu da mu objasnim da se sve ovo radilo i da se moglo raditi do sad na kilo - zato što je "medicinska dokumentacija" - POSLOVNA TAJNA.Kao takva, vrtela se između lekara i "stručnih komisija".Nije bilo potrebno preinteligentno nešto pokušavati sakriti.Ali... dođe Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, dođe osvešćivanje naroda.A oni ne uhvatiše korak.


Uh mogu zamisliti njegovog zbuna
Stvarno deluje potpuno nadrealno, ali gle istina živa... to - u zdrav mozak - mi je najprigodniji opis cele situacije

BTW, vrati li se ministar iz Kanade?
Daj bože da se vrati i iz autizma za koji drugima lupa packe...
Ali, vrnuo se on il ne vrnuo, ima da ih istera mrska javnost i mediji na svetlost dana (od njega pa na dalje)- da odgovaraju na pitanja i objašnjavaju... samo da ne dopustimo da se spusti lopta, turi sve pod tepih zaborava i ajmo dalje...
maca22 maca22 19:25 19.06.2009

Re: Upravo mi maca

Krugolina Borup
ali ja ovo kapiram kao da mi neko stvarno potcenjuje inteligenciju


Joj, muke moje da objasnim Krletu... ne može čovek da veruje, sve misli da sam ja nešto pogrešno tu razumela.
Ne mogu da mu objasnim da se sve ovo radilo i da se moglo raditi do sad na kilo - zato što je "medicinska dokumentacija" - POSLOVNA TAJNA.
Kao takva, vrtela se između lekara i "stručnih komisija".
Nije bilo potrebno preinteligentno nešto pokušavati sakriti.
Ali... dođe Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, dođe osvešćivanje naroda.
A oni ne uhvatiše korak.


"– Не желим да се упуштам у то како је поменута организација дошла до поверљивих података из здравствене и судске документације, "... Politika
petar_p petar_p 01:59 16.06.2009

nista ne razumem

tj. treba da uzmem papir i olovku da otpratim ovaj post...
Ali ako je tacno ovo sto Krugolina tvrdi, onda je to posao za policiju, zar ne?
maca22 maca22 02:09 16.06.2009

Re: nista ne razumem

I ja imam problem da ispratim.
Može da neko da sažvaće ovo :me slow: ?

edit: pa oni sasvim hladnokrvno predaju dokumentacije: analize od pre tri nedelje smo uradili baš problematičnih dana.

edit2:
A nekako se zahebaše da ga ne urade 13. maja, već okasniše na 14. iz nekog razloga?
Ček, ček, jel su se ovo i pri falsifikovanju zeznuli, pa umesto 13. napisalo 14.maj? Tolika opuštencija?
takamatsu takamatsu 06:48 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Ni ja ništa ne razumem, ali da pokušam da dodam par čisto zdravorazumskih reči.

Ima nešto što se zove procedura, koje se uliva studentima u glavu kad počnu da rade sa pacijentima, u moje doba treća godina fakulteta, a to je: anamneza, klinički pregled, pomoćne dijagnostičke metode. Tim redom.
Dakle, ako je na prijemu (13.05.) dete sa temperaturom 40, i sa 9.8 leukocita, dalje (osim) kompletnog kliničkog pregleda idu - pomoćne dijagnostičke metode, prema tome - nadležna dama može da upiše B34 (virusne infekcije) samo kao RADNU dijagnozu, što je generalno malo verovatno, jer - lekocitoza ide pretežno na račun neutrofilije, dakle - povećan broj leukocita je (iskustveno i statistički) najverovatnije posledica skoka neutrofila, tj. belih krvnih zrnaca koja direktno reaguju na bakterijsku nfekciju.

Ono što bi trebalo da sledi nadalje su, dakle,
pomoćne dijagnostičke metode za utvrđivanje infekcije i zapaljenja, koje podrazumevaju sledeće postupke:
1. nespecifične tj. uslovno specifične:
- dokazivanje promena proteina plazme/seruma,
- dokazivanje povećane koncentracije finbrinogena,
- određivanje brzine taloženja eritrocita (sedimentacije)
- dokazivanje pojave nekih specifičnih belančevina plazme (CRP, RF)
- utvrđivanje promena broja eritrocita, leukocita, DIFERENCIJALNE BELE KRVNE SLIKE, broja trombocita itd.
- citološki pregledi materijala dobijenog aspiracijskom punkcijom zapaljene žlezde ili organa.
2. specifične:
- izolovanje i identifikovanje uzročnika direktnim mikroskopskim pregledom biološkog materijala (ispljivka, stolice, krvi, likvora itd.) i kultivisanje na odgovarajuće podloge (kulture),
- inokulisanje biološkog materijala osetljivoj laboratorijskoj životinji,
- serološke reakcije (aglutinacije, fiksacije komplementima itd.).

Napomena:
CRP se u dravih osoba stvara u jetri, a povećava se i do 1000 puta u osoba sa zapaljenskim ili nekrotičnim procesom.
C-reaktivni protein je antigenski veoma sličan kapsularnom antigenu pneumokoka, za dokazivanje njegovog povećanog prisustva u serumu koristi se serološka metoda (latex, recimo).


(Priručnik praktičnih i seminarskih vežbi iz patološke fiziologije, Radujkov, Borota, Lučić, predmet sa treće godine medicinskog fakulteta).

Nadalje, NEDOPUSTIVO je da se u kartonu rukopis ne razaznaje, da je sve nečitko, da nema uvek pečata lekara, da je on nejasan, da leukocita ima 9.8 (ČEGA?!!, padalo se na ispitu ako se ne kaže - puta deset na deveti na litar), da ne nabrajam...

Draga gđo Krugolina,
meni je jako žao što zbog privatnih problema nemam vremena da vam nešto pomognem, ali samo da ponovim da vas bodrim, poštujem, i samo napred.
Samo da kažem: ovo što sam citirala jeste prastari - ali ne udžbenik, to je samo usputni "mali" (330 strana) priručnik za vežbe.
Mislim, ovo je samo da nazrete koja je in toto veličina greške.....
Unfuckable Unfuckable 07:39 16.06.2009

Re: nista ne razumem

padalo se na ispitu

e pa izgleda da se više - ne pada
Greška je reda veličine - ignorisanja crvenog svetla na semaforu
Što se Krugolininog posta tiče : kao što rekoh i u prethodnim - vremenski sled, dame i gospodo....vremenski sled je jako bitan za celu ovu tužnu priču
mariopan mariopan 07:50 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Teorija zavere?

Ma hajde, lepo ti kaze ekipa eksperata da je u pitanju pravopisna greska u vodjenju dokumentacije, nista vise, i od tog jednog zareza koji fali sve ostalo ti se samo pricinjava..

Nemam reci za bezobrazluk koji je nastao POSLE tako strasne tragedije, to zataskavanje, to "strucno" pranje obraza svojih kolega koje rade doktori iz "strucne "komisije....sve go strucnjak do strucnjaka....sramota.

Bravo Krugolina
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:08 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Može da neko da sažvaće ovo :me slow: ?


Krv uzeta 22. aprila, analizira se 11. maja i pod tim datumom upisuje u karton.
"Stručna komisija" u to gleda kao u rezultate krvi uzete 11. maja.

Krv uzeta 24. aprila, analizira se 14. maja i pod tim datumom je u nekakvoj "laboratorijskoj kompjuterskoj arhivi" (u kartonu je nema, nije jasno zašto).
"Stručna komisija" u to gleda kao u rezultte krvi uzete 13. maja.

Jasnije?
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 09:12 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Jasnije?

dokle se stiglo sa onim sto tuzilastvo trazi da se neke stvari iz izvestaja pojasne? da li si ti ili neko stupili u kontakt sa tuzilastvom u vezi ovoga?
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:16 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Ne znam ništa, možda David nešto zna?
A sad mi je potpuno jasno šta Tužilaštvu nije bilo jasno...
apach92 apach92 09:17 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Tuzilastvo je Ministarstvu i pripadajucoj Zdravstvenoj inspekciji i Inspekciji za vanredni strucni nadzor vratillo i Izvestaj koji na osnovu ovih kartona izvlaci tuzne i uvredljive zakljucke.

Novinari kazu da u Ministarstvu treba da se odluce koji je karton validan - elektronski ili papirni.

Odgovor Ministarstva se ocekuje. Rezultati Obdukcije su kako rekose sa Sudske medicine VMA juce dostavljeni Tuzilastvu. Pokusacu danas da dodjem do primerka za porodicu.
zoks64 zoks64 09:20 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Kakva masta!Krugolina u ulozi detektiva!Cini mi se da su doktorke jasno u svojim izjavama rekle sta ih je interesovalo u datom trenutku a to je hitna analiza broja leukocita koji je majka donosila na parcetu papira i to je upisivano u papirni karton(koji je jedini validan dokument)I cinjenica je da su doktorke na osnovu te analize i opsteg stanja deteta donosile zakljucke o daljem postupanju sa malom Natalijom uz savete majci.Jasno se vidi da u ovom slucaju kompletna analiza krvi nije uticala na dalji tok lecenja pa zasto da se sad to istice kao jos jedan potencijalan greh doktorki!!

To sto elektronski karton sadrzi vise informacija samo po sebi ne bi trebalo da izaziva sumnje pre bi islo u prilog konstataciji da se u slucaju male Natalije postupalo profesionalno i odgovorno.Sigurno vam je poznato da se analiza krvi obradjuje kompjuterski i nije me iznenadilo da laboratorija ima u svojoj dokumentaciji idetaljnije analize krvi u svim spornim slucajevima.Po onome da svako odgovara za svoj rad -rukovodilac laboratorije vam moze dati odgovore u vezi postojanja kompletne analize krvi u datim slucajevima . Sve ostolo mi lici na najobicnije manipulacije i pokuaj nastavka hajke na doktorke ili se mozda rezultati autopsije naziru pa je ovakav pritisak potreban
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:34 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Jasno se vidi da u ovom slucaju kompletna analiza krvi nije uticala na dalji tok lecenja pa zasto da se sad to istice kao jos jedan potencijalan greh doktorki!!


Do ovog trenutka bilo je jasno da nisu poštovale propisanu proceduru, ali se pri tome na osnovu rezultata krvi i dalje tvrdilo da je dete na spornim pregledima imalo samo virusnu infekciju.

Sada, kada znamo da je to u stručnom nadzoru zaključeno na osnovu pogrešnih rezulata krvi, postavlja se pitanja da li bi analiza prave krvi i dalje dopuštala da dijagnoza "virusne infekcije" opstane, ili ne.

Drugim rečima:
Do sada je bilo jasno da procedure nisu poštovane, ali se smatralo da njihovo poštovanje svejedno ne bi spasilo život Nataliji.
Sada je i dalje jasno da procedure nisu poštovane, ali više nije jasno da li bi - da jesu poštovane - Natalija svejedno umrla, ili preživela.
Da bi to znali pouzdano - trebaju nam analize krvi uzete 11. i 13. maja, na osnovu kojih će se videti da li je Natalija tad imala virusnu ili bakterijsku infekciju.
Ako može stručna komisija da se bavi retro-medicinskim-bajanjem, što ne bi mogli i mi?
maricacarica maricacarica 09:41 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Izvini, zoks, ali meni bar je prilicno jasno da se ovde sa nalazima krvi vise nego debelo muvalo, tj falsifikovalo... Mozda ja gresim, ne iskljucujem tu mogucnost.....Ali takvog sam dojma
Unfuckable Unfuckable 09:52 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Do sada je bilo jasno da procedure nisu poštovane, ali se smatralo da njihovo poštovanje svejedno ne bi spasilo život Nataliji.

Samo na jedno pitanje niko da odgovori : ako je "dovedena prekasno" - kako kažu - a "galopirajući je meningitis, nastao unutar 24h" - kako opet tvrde
- kada je to trebalo da bude dovedena edabi imala bilo kakve šanse ?
I otkuda onda ono "pa šta ste do sada čekali?" na prijemu u Tiršovoj, što je apach negde spomenuo ?
zoks64 zoks64 10:28 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Sve zavisi kako pristupis citavoj stvari:Kad od pocetka doktorke prvo osudis dasu bahate ,neodgovorne i nezainteresovane pa zatim nestrucne onda su sve dalje aktivnosti moguce bas u ovom smeru-najverovatnije da su sklone falsifikovanju i kriminalu i sto ne one i njihova okolina!!No ako postoje kompletnije analize one svakako mogu da bolje osvetle tragican razvoj bolesti male Natalije a tu je rukovodilac laboratorije merodavan da da objasnjenje a ne *ozloglasene doktorke*.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:35 16.06.2009

Re: nista ne razumem

a tu je rukovodilac laboratorije merodavan da da objasnjenje a ne *ozloglasene doktorke*.


Ispod uputa za analizu krvi 22. i 24. aprila, a za koji stoji napomena da su izvršene tek 11. i 14. maja - stoje potpisi "ozbloglašenih doktorki", a ne rukovodioca laboratorije.
maricacarica maricacarica 11:04 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Da se ne lečimo baš u tom Domu Zdravlja, pa i da pomislim da grešim... Ali - na prste ruke mogu da izbrojim kad smo naleteli na zainteresovanog lekara, što pedijatra, što opšte praxe.... A da nabrojim primere njihove brljivosti - nekolicinu sam već i opisala na prethodnim blogovima kod Kru. S obzirom da su počela da se postavljaju pitanja, ja sam stvarno dojma da su lekarke pokušale sve da sebe zaštite - ali naknadno, nažalost.
assabah assabah 11:30 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Unfuckable
Do sada je bilo jasno da procedure nisu poštovane, ali se smatralo da njihovo poštovanje svejedno ne bi spasilo život Nataliji.

Samo na jedno pitanje niko da odgovori : ako je "dovedena prekasno" - kako kažu - a "galopirajući je meningitis, nastao unutar 24h" - kako opet tvrde
- kada je to trebalo da bude dovedena edabi imala bilo kakve šanse ?
I otkuda onda ono "pa šta ste do sada čekali?" na prijemu u Tiršovoj, što je apach negde spomenuo ?


I ono sto je VD direktora Tirsove rekao da ni antibiotici dati u toku dana kad je dovedena u Tirsovu joj ne bi pomogli...

Posle se vrti prica o nastanku bakterija 12-24h pre vadjenja likvora sto je bilo sledeceg jutra?!!

Sve to nekako, kako bih narodski rekao, smrdi
maca22 maca22 11:40 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Krugolina Borup
Može da neko da sažvaće ovo :me slow: ?


Krv uzeta 22. aprila, analizira se 11. maja i pod tim datumom upisuje u karton.
"Stručna komisija" u to gleda kao u rezultate krvi uzete 11. maja.

Krv uzeta 24. aprila, analizira se 14. maja i pod tim datumom je u nekakvoj "laboratorijskoj kompjuterskoj arhivi" (u kartonu je nema, nije jasno zašto).
"Stručna komisija" u to gleda kao u rezultte krvi uzete 13. maja.

Jasnije?


1. Kako krv data 22.4. moze da se radi 11.5. i kome to treba?
2.Ako je taj nalaz krv uradjen 11.5 od krvi uzete 22.4, onda ge je nalaz krvi koji je uzet TOG 11.5?
Sta to znaci, doktorke su dobijale prastare rezultate, a verovale da su od tog istog dana?????
3. Ako su rezultati uradjeni 11.5. uradjeni od krvi uzete 11.5. ona gde se dedose rezultati od22.4.?

4. Ista pitanja vaze i za odnos 24.4 - 14.5., zasto se rade nalazi danima kasnije???
5. Plus GDE SU ti rezultati od krvi 24.4. radjeni tog 14.5?
5. Komisija kaze da je 13. uradjena leukocitna formula. Nema je. Gde su je videli????
6. Sta je, zaboga, bila radjeno tog kljucnog 13.5.? Kakav rezultat je doktorka videla? Od kog dana?



Ja sam ocekivala da ih uhvatila u sistemu falsifikovanja, pa mi nije bilo jasno koji je to lukavi sistem. Zato sam pitala. Jos uvek mi nije jasno koji je sistem, samo vidim haos i svinjac.


maca22 maca22 11:44 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Krugolina Borup
a tu je rukovodilac laboratorije merodavan da da objasnjenje a ne *ozloglasene doktorke*.


Ispod uputa za analizu krvi 22. i 24. aprila, a za koji stoji napomena da su izvršene tek 11. i 14. maja - stoje potpisi "ozbloglašenih doktorki", a ne rukovodioca laboratorije.

Sta iz toga zakljucujemo? Da su dale nalog za falsifikovanje?

(ne znam kako ide to kod njih sa uputima i nalazima)
maca22 maca22 11:48 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Unfuckable
- kada je to trebalo da bude dovedena edabi imala bilo kakve šanse ?

Koliko sam shvtila, jos tog 13. dok su bakterije iz grla prodrle u krv, ali jos nisu prodrle u mozak. Da su tada krenuli sa lekovima...
assabah assabah 11:49 16.06.2009

Re: nista ne razumem

maca22




Ja sam ocekivala da ih uhvatila u sistemu falsifikovanja, pa mi nije bilo jasno koji je to lukavi sistem. Zato sam pitala. Jos uvek mi nije jasno koji je sistem, samo vidim haos i svinjac.



a postoji mogucnost da su samo u el. datoteci promenjeni datumi da to "izgleda" samo kao greska u kompu!

tj. analiza radjena 22.04.- naknadno ispravljen datum na 11.05. isto tako i za 24.04. cisto da bi lekarke sprale sebe, jer je pobogu samo greska GDE je zabelezeno, a ne postavlja se onda pitanje da li su one to radile!!!!
apach92 apach92 11:49 16.06.2009

Re: nista ne razumem

pa, ako vec ne znamo od kog dana je analizirani uzorak barem znamo da je trazen pod protokolima lecenja i laboratorije od 22 i 24 Aprila a izvrsen 11. Maja i 15. Maja kad je beba vec bila u komi.



maca22 maca22 12:27 16.06.2009

Re: nista ne razumem

assabah
a postoji mogucnost da su samo u el. datoteci promenjeni datumi da to "izgleda" samo kao greska u kompu!
tj. analiza radjena 22.04.- naknadno ispravljen datum na 11.05. isto tako i za 24.04. cisto da bi lekarke sprale sebe, jer je pobogu samo greska GDE je zabelezeno, a ne postavlja se onda pitanje da li su one to radile!!!!

Ja ne vidim zasto bi one ista falsifikovale.
Ozbiljno.
One imaju svoje dve analize broja leukocita i toga se drze.
Dalje, komsija je ishalucinirala postojanje leukocitne formule - koje nigde nema. Sto bi falsifikovale? Nema potrebe, kad ce komisija da vidi sve sta im treba.

Da su htele da falsifikuju, onda bi mozda uklonije ovu dispepsiju, kad vec Manicka tvrdi da majka NIJE prijavila povracanje.
Nisu se ni toliko potrudile.

Mislim da ova dokumentacija nije odraz smisljenog falsifikovanje, vec odraz stanja u nasem zdravstvu.
assabah assabah 12:39 16.06.2009

Re: nista ne razumem

maca22


Mislim da ova dokumentacija nije odraz smisljenog falsifikovanje, vec odraz stanja u nasem zdravstvu.

postoji naravno i ta mogucnost, ali ako je tako onda jadni mi svi!
mrvicak mrvicak 13:01 16.06.2009

Re: nista ne razumem

Bože Takamatsu, tek ovako kada se uporedi ona aljkava papazjanija sa ovim što je procedura iz malenoga prastaroga priručnika - čovek zaista zine u neverici da mu toliko potcenjuju inteligenciju i još očekuju da na to ćutke otklima glavom, sve ispunjem strahopoštovanjem pred božanskim autoritetom nekih bahatih, arogantnih lezilebovića....
kalimero23 kalimero23 13:11 16.06.2009

Re: nista ne razumem

da znas da smrdi. Ako je meningitis nastupio 12h pre vadjenja likvora, a to je bilo oko 8:45 (ako se nevaram) 15.05, znaci da je nastupio u vreme kada je Natalija bila u Tirsovoj. Kako je onda dovedena prekasno?

Inace mogu da potpisem da nikada u slucajevima kada se traze hitni leukociti u laboratoriji navedenog DZ ne rade leukocitarnu formulu. Istina je da dobijete rezultat za 5 min ali samo leukocite. Vec nebrojeno mnogo puta sam radila hitne leukocite za decu. Ukoliko rezultat cekate na salteru , kompjuterski obradjen, onda postoji mogucnost da se dobije leukocitarna formula. Znam da je jednom prilikom nasa dr trazila istu ali da je oni nisu uradili i da se jako iznervirala zbog toga. Ali nije rekla idite i trazite im to da urade (po gore navedenom ispada da oni imaju uzorak krvi svih koji rade analize) vec da nema potrebe ponovo da ga salje u laboratoriju da ga bockaju zarad toga. Tako da mi nije jasno kako su mogli sve to da istumbaju i kada su se i koje analize krvi radile? A evidentno je da su se mesale babe i zabe. Naravno ovde ima posla sa policiju definitivno.
maca22 maca22 14:10 16.06.2009

Re: nista ne razumem

assabah
maca22
Mislim da ova dokumentacija nije odraz smisljenog falsifikovanje, vec odraz stanja u nasem zdravstvu.
postoji naravno i ta mogucnost, ali ako je tako onda jadni mi svi!

Ko zna na sta li lice elektronski izvestaju ostalih pacijenata. Bilo bi zanimljivo kada bi svi koji se lece u tom DZ trazili na uvid svoju elektronsku dokumentaciju. Imate pravo (kaze oglas).

Opet, malo je zanimljivo da su skandali u rezultatima bas vezani za te kljucne dane maja. Tako da to jeste muvanje, ali nekako... ne znam, da ja falsifikujem da sebe sa krijem, ja bih to pedantnije uradila, a ne tako bahato. A mozda je caka u onome sto vec rekoste - do sad je tako prolazilo jer je bilo "poslovna tajna".
assabah assabah 16:03 16.06.2009

Re: nista ne razumem

maca22

Ko zna na sta li lice elektronski izvestaju ostalih pacijenata. Bilo bi zanimljivo kada bi svi koji se lece u tom DZ trazili na uvid svoju elektronsku dokumentaciju. Imate pravo (kaze oglas).

Opet, malo je zanimljivo da su skandali u rezultatima bas vezani za te kljucne dane maja. Tako da to jeste muvanje, ali nekako... ne znam, da ja falsifikujem da sebe sa krijem, ja bih to pedantnije uradila, a ne tako bahato. A mozda je caka u onome sto vec rekoste - do sad je tako prolazilo jer je bilo "poslovna tajna".

a postoji tu jos jedna caka koja mi je pala na pamet. kako kaze taj karton one su sve do tog 15.05. kada je majka dosla i videla ispravljanje u kartonu mislile da je Natalija obolela od encefalitisa iliti da je to virusno oboljenje (pise: najverovatnije...). Tako da one nisu ni pokusavale (opet ja mislim) da to drugacije urade tj. nisu ni toliko predvidele situaciju na temu da su pogresile u dijagnostici virus-bakterija i da je zapravo to greska.
mixailo92 mixailo92 22:23 16.06.2009

Re: nista ne razumem

zoks64


To sto elektronski karton sadrzi vise informacija samo po sebi ne bi trebalo da izaziva sumnje pre bi islo u prilog konstataciji da se u slucaju male Natalije postupalo profesionalno i odgovorno.


Da li vi pročitaste ona skenirana dokumenta, zajedno sa slovima, brojevima i datumima koji tamo pišu ili ste krenuli u a priori odbranu falsifikatora?
maca22 maca22 02:38 17.06.2009

Re: nista ne razumem

zoks64
Kakva masta!Krugolina u ulozi detektiva!Cini mi se da su doktorke jasno u svojim izjavama rekle sta ih je interesovalo u datom trenutku a to je hitna analiza broja leukocita koji je majka donosila na parcetu papira i to je upisivano u papirni karton(koji je jedini validan dokument)I cinjenica je da su doktorke na osnovu te analize i opsteg stanja deteta donosile zakljucke o daljem postupanju sa malom Natalijom uz savete majci.Jasno se vidi da u ovom slucaju kompletna analiza krvi nije uticala na dalji tok lecenja pa zasto da se sad to istice kao jos jedan potencijalan greh doktorki!!

Jel jeste? Mislim jel jeste papirni karton jedini validan? Ako jeste, hoćete nas uputiti gde to piše, pošto smo zbunjeni i mi i tužilaštvo.

jovo | Četvrtak, 4 Jun 2009. 20:50h

Kao roditelj i ljekar(radim u USA) zelim da izrazim saucesce roditeljima . Kakva Tragedija! Bakterijski meningitis je cesto podmukla bolest. Nekad je dovoljno svega par sati od izbijanja simptoma do smrti, ali se cesce ispoljava kao prehlada , sa viskoom temperaturom, razdrazljivoscu, nedostatkom apetita. Svaki ljekar treba da tretira visoku temperaturu sa visokom dozom opereza , pogotovo nakon tri dana . Ako postoji i najmanja sumnja, Dijete se hospitalizuje, radi se lumbalna punkcija, i pocinju se davati najmanje tri antiobiotika(vancomycin, Ceftriaxion... etc) bez obzira da rezulatati nisu jos dostupni. Bris grla nije losa opcija i kultura krvi je obavezna. CRP je nepouzdan. Volio bih da znam sta bi radila moja Koleginica da je njeno dijete bilo u pitanju? Zao mi djevojcice, srce me boli. Pozdrav Otadzbini


- Otvorila sam karton i videla da su bili pre dva dana. Mama je rekla da dete već drugi dan ima temperaturu 40 stepeni Celzijusa. Pitala sam ima li još nešto, odgovorila je da nema. Pogledala sam dete koje je bilo svesno, meškoljilo se, nije bilo poremećene svesti i nije povraćalo. Bilo joj je blago crveno grlo, videlo se da ima malo sekreta. Zbog toga sam ih ponovo uputila da hitno urade analizu leukocita i opet je pokazivalo da se radi o virusnoj infekciji – objašnjava dr Manić.


Ovo je uzeto iz Blica: http://www.blic.rs/hronika.php?id=95621

Već danima čitamo stvar koja se ponavlja, svi pričaju kako se visoka temepratura kod tako male dece koja traje tretira sa oprezom, a naše lekarke i DZ kao da za to nisu čule. Čak izgleda do kraja veruju da virusni encefalit.
Pa kako to im se to desilo?
I onda direktor Tiršove kaže da mi imamo pedijatara koji se u životu nisu susreli sa ovakvom bolešću.
Moj utisak je da je u pitanju rutina lekarki iz DZ koja je istisla učeno znanje. (ako ga je ikada bilo, možda su ovo nove info).
takamatsu takamatsu 05:01 17.06.2009

Re: Mrvičak

Bože Takamatsu, tek ovako kada se uporedi ona aljkava papazjanija sa ovim što je procedura iz malenoga prastaroga priručnika - čovek zaista zine u neverici da mu toliko potcenjuju inteligenciju i još očekuju da na to ćutke otklima glavom, sve ispunjem strahopoštovanjem pred božanskim autoritetom nekih bahatih, arogantnih lezilebovića....


Jeste, ja nisam krenula od udžbenika istog predmeta (patološka fiziologija, dva debljine po dva prsta, i jedan od oko 4 prsta debljine, Frochlich), samo govorim o elementarnim stvarima, koje važe sa celu medicinsku nauku, ma kog usmerenja - uvek imate ta tri: anamneza, klinički pregled, pomoćne dijagnostičke metode.....Očaj, očaj.
A na petoj godini vas uče dva semestra (sudska) od kog je i kakvog značaja validna medicinska dokumentacija, na prvoj etiku (dva semestra), da ne nabrajam dalje...

A ima još jedna stvar: ozbiljna anamneza i klinički pregled mogu da traju i sat-dva vremena, a iskucani izveštaj da bude po 2-3-4 strane.... Žalosna mati tim doktoricama ako im je vreme po pacijentu ograničeno na 15 min i/ili norma na 30 pacijenata za smenu, isto tako može da bude i 130....
takamatsu takamatsu 05:09 17.06.2009

Re: Maca, Zoks

Jel jeste? Mislim jel jeste papirni karton jedini validan?



Kamo lepe sreće.

Ja sam već rekla, sad ću samo da ponovim: meni je načelnik zdravstvene inspekcije na direktno pitanje odgovorio da to "zavisi od stava konkretnog inspektora na terenu", što znate šta za privatnika znači.
Dakle, NE ZNA SE koji je validan, dogod ima prostora za mućku, i da ponovim opet ono što neprekidno pričam: Zoks, sistem je prosto podešen tako da "ima prostora" za sve i svašta, kako ne razumete?
Inače, zdravstvena inspekcija stomatolozima recimo pretežno priznaje elektronsku evidenciju, s tim da je u skladu sa "kartonskim kartonom", i da se "papirno" vodi knjiga protokol.... I to sve za X godina "nadležni" nisu uspeli da usaglase....
maca22 maca22 12:37 17.06.2009

Re: Maca, Zoks

takamatsu
Jel jeste? Mislim jel jeste papirni karton jedini validan?

Kamo lepe sreće.

Pa ja to pitam Zoks, posto nam SAMOUVERENO nam tvrdi da jeste. Na osnovu svoje neistinite tvrde nas izgrdi, cak. :)
maca22 maca22 22:18 20.06.2009

Re: nista ne razumem

maca22
Dalje, komsija je ishalucinirala postojanje leukocitne formule - koje nigde nema. Sto bi falsifikovale? Nema potrebe, kad ce komisija da vidi sve sta im treba..
Sada, 4 dana kasnije, kada saznajem da komsija ima neki papir sa Leuk. formulom, shvatam da je taj papiri bilo potrebno odstampati odnekud, a sa dobrim imenom i datumom.
Nadam se da nesaglasnost ne vlada i da na tom papiru sa Leuk. formulom ne stoji datum 14.5. kad znamo da treba da stoji 13.5. jer Komisija kaže da je to nalaz od tada.
ElectricDreams ElectricDreams 08:09 16.06.2009

Padanje na ispitu

Uvek sam se pitao kako pojedini studenti medicine sebi uopšte mogu da dozvole da kupe ispit iz recimo farmakologije? Kako misle uopšte da leče posle ljude ako za tako neke važne ispite jednostavno pljunu kintu i prođu...
Takođe, uvek sam govorio da će ih kad tad zadesiti "crna sudbina" i da će zbog toga kako tako odgovarati, pred sobom ili pred ljudima... Međutim, sada se ispostavlja da ti ljudi zavijaju čitave porodice u crno, a ne odgovaraju ni pred sobom ni pred ljudima. E to je najveća žalost ove zemlje.
Nemarnost i neodgovornost prema sebi i drugima je ono što krasi narod Srbije. I dok se to ne ispravi - džaba sve!
Tužan sam. Prosto mi se smuči kad moram jednom u dva meseca da dođem u bg da posetim roditelje... kad moram da gledam oko sebe svu tu nemarnost i haos... Vesti sa b92 sam odavno prestao da čitam... a polako se spremam i blog da otkačim. Jednostavno, iscrpljen sam tolikom količinom užasa za koji ne treba puno da se sredi.
Razumem da za infrastrukturu treba vremena i novca. Ali koliko novca treba da bismo postali ljudi jedni prema drugima? Koliko novca treba da bi počeli da prihvatamo i priznajemo sopstvene greške?!
4krofnica 4krofnica 08:24 16.06.2009

Re: Padanje na ispitu

koliko novca treba da bismo postali ljudi

pravo pitanje.
tu, naravno, netreba novac, covek postajes sa rodjenjem, stvar je u decenijskom bezobrazluku i devizom 'lako cemo'.
tom tom 08:24 16.06.2009

laboratorijske analize

Ne bi me začudilo da im je taj aparat potpuno raštelovan i da ne daje uopšte tačne rezultate. Ne znam da li ste čuli za praksu da kad rezultate iz jedne laboratorije odnesete u drugu zdravstvenu ustanovu oni ih ne priznaju nego traže da kod njih uradite laboratoriju ???!!!!??? a rezultati se obavezno razlikuju
assabah assabah 08:54 16.06.2009

krivicna odgovornost?

Pljuju sistem jer nije uspostavio odgovornost lekara vec se kod nas procesuiraju po krivicnoj odgovornosti. I onda izadju obe lekarke pred novinare i kazu da stoje iza svog rada i svoje dijagnoze....

A sad se ja pitam zar ovo nije upravo KRIVICNA ODGOVORNOST??

Jel stoje i iza skrivanja svog rada na ovaj nacin, da ne kazem falsifikovanja?? Ili je to bio pokusaj da nama NESTRUCNIMA objasne te STRUCNE PROCEDURE koje mi nikako ne mozemo da razumemo...??
jela78 jela78 09:41 16.06.2009

formula

Puna podrska Krugolini da ne dozvoli da se ovaj slucaj zataska. Krv uzeta 11.maja se do sada kako se kaze zgrusala pa tesko da ce moci da se analizira isto vazi i za onu uzetu 22.4. tesko da je mogla da se analizira 11.5! tako da hvala bogu na zakonu o dostupnosti javnih informacijama i na gospodinu Sabicu koji nema savest dr Tomice ministra..
druga mogucnost: kompjuterska baza u kojoj primaju podatke ima pogresno registrovan datum npr.22.4. a danas je npr.11.5 a ona druga baza tj program koji izdaje gotov nalaz ima tacan datum. To je naravno moguce jer med.osoblje ne zna uglavnom da radi sa istim pa kada se nesto promeni/pokvari na racunaru onda ostaje takvo kakvo je( baziran iskaz na nesretnom empirijskom iskustvu). A posto je medicinska dokumentacija i sudska dolazi se do zakljucka da sve ovo sto citamo i nije validno.Takodje ako dr trazi leukocite ne vidim ni jedan razlog da labaratorija bude luda od dosade pa sacuva za sebe celu leukocitarnu formulu-pojasnjenje uvek pitaju lekara sta hoce jer se radi o dve analize, samo brojanje leukocita je brza.Dakle ako doktorke nisu trazile formulu vec samo broj leukocita , labaratorija sigurno nije na svoju ruku iz dosade radila i formulu!
maca22 maca22 13:10 16.06.2009

Re: formula

jela78
labaratorija sigurno nije na svoju ruku iz dosade radila i formulu!

Nije je nikad nigde ni uradila. hgb, rbc, mchc, mch, mcv, hct, wbc, plt, rdw, mpv nije leukocitna formula.

Mozda rezultat kriju u fioci? <_<
jednatanja jednatanja 11:11 16.06.2009

Sveže iskustvo

Evo sa svežim iskustvom, mališa (16 meseci) dobio temperaturu 40 preko noći, pošto je bila subota, ja direktno njega odvedem na Uni kliniku ovde u većem gradu u Nemačkoj. Doktor ga posluša, pregleda grlo, kaže jel kašlje, kažem malo, i on kaže virusna infekcija, uvećane su mu žlezde, malo je crveno grlo, čista pluća, evo paracetamol za snižavanje temperature.

Ja onda njemu ispričam šta se desilo u Srbiji, kaže on položite dete leđima na sto, i ja ga položim, on mu savije glavu prema prsima, mališa samo gleda, ništa. Kaže doktor ovo bi ga strašno bolelo, bolelo bi ga da ga dotaknemo bilo gde po telu, bio bi razdražljiv i osetljiv na ovo svetlo. Ja kontam da bi se baš videlo da je dete "drugačije"...e sad, ko zna šta su ove doktorke u Srbiji videle ili nisu, i da li su odstupanja u ponašanju deteta njima bila vidljiva ili nisu obraćale pažnju na to, ako devojčica nije kašljala, ako joj grlo nije bilo crveno, ako nije imala osip po telu, zar nisu mogle odmah posumnjati na "nešto drugo" osim virus kao uzrok? Samo bi pedijatri mogli da odgovore na ovo pitanje.
maca22 maca22 11:25 16.06.2009

Re: Sveže iskustvo

Pa vec se dalo citati na netu da deci ispod 2 godine to savijanje glave ne mora biti merodavno.
Ali i da visoka temepratura koja em ne spada, em traje, jeste razlog za brigu i dodatne pretrage da NE BI doslo do meningitisa. Jer onda je kasno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:06 16.06.2009

Saopštenje za javnost

Građanska inicijativa "Majka hrabrost"
uz saglasnost porodica Kecman i Tešić
Saopštenje za javnost, 16.06.2009.

APEL MINISTARSTVU ZDRAVLJA:
NALOŽITE HITNE ANALIZE ISPRAVNIH UZORAKA KRVI
NATALIJE TEŠIĆ

Nakon uvida u elektronski karton pokojne Natalije Tešić konstatovali smo da je Komisija za vanredni stručni nadzor Inspekcije ministarstva zdravlja u svom radu koristila pogrešne rezultate krvi deteta, to jest rezultate krvi uzete skoro tri nedelje pre spornih pregleda 11. i 13. maja 2009. godine u DZ "Novi Beograd", blok 44. Iz tog razloga apelujemo na Ministarstvo zdravlja da naloži hitnu analizu ispravnih uzoraka krvi, tj. uzoraka krvi uzete 11. i 13. maja 2009. godine.

"Izveštaj komisije o vanrednoj proveri kvaliteta stručnog rada tokom lečenja deteta Tešić Natalije", citira rezultate krvi navedene u elektronskom kartonu pod datumom 11. maj, kao rezultate krvi uzete 11. maja. Međutim, uvidom u kompletan elektronski karton Natalije Tešić, postaje jasno da su ti rezultati, u stvari, dobijeni analizom krvi koja je uzeta 22. aprila 2009. godine (strana 7) - skoro tri nedelje ranije. Isti izveštaj citira i rezultate leukocitarne formule za koje tvrdi da potiču od krvi uzete na pregledu 13. maja. Uvidom u kompletan elektronski karton Natalije Tešić postaje jasno da su to, u stvari, rezultati krvi uzete 24. aprila 2009. godine (strana 8) - skoro tri nedelje ranije.

Postavlja se pitanje zašto bi bilo ko radio bilo kakve analize sa zakašnjenjem od skoro tri nedelje, i s kojim ciljem? A iznad svega, postavlja se pitanja kakvi bi bili rezultati kompletne krvne slike i leukocitarne formule krvi uzete na pregledima u DZ "Novi Beograd", blok 44, 11. i 13. maja? Da li bi oni potvrdili spornu dijagnozu virusne infekcije, ili eventualno ukazali na bakterijsku infekciju?

S obzirom da iz navedenih nalaza proističe da je krv moguće analizirati s velikim zakašnjenjem, apelujemo na Minisarstvo zdravlja da - baš kao što je u slučaju Srećka Rankovića naložilo hitan pregled bubrega miltislajs-skenerom - u ovom slučaju jednako hitno naloži naknadnu analizu kompletne krvne slike i izradu leukocitarne formule na osnovu krvi Natalije Tešić uzete 11. i 13. maja.

Linkovi za stranice iz elektronskog kartona:
- Pregled 22.04.2009, strana 7 - http://www.majkahrabrost.com/images/EK07.jpg
- Pregled 24.04.2009, strana 8 - http://www.majkahrabrost.com/images/EK08.jpg

Kontakt:

mrvicak mrvicak 13:32 16.06.2009

Re: Saopštenje za javnost


Jasno, koncizno i pravo u centar

S tim što osnovno pitanje - bez obzira da li se mogao sprečiti tragičan ishod ili ne, čak i da ne dobijemo nedvosmislen zaključak - ostaje: jesu li uradile sve što im procedura nalaže?
Ako nisu, koje će sankcije snositi?
defekt defekt 12:21 16.06.2009

Lidija Manic

Nama je Lidija Manic pedijatrica (a poznajem privatno i Tanju).
Svi znaju kakva je guzva kod Lidije jer je najbolji pedijatar. Najpedantija, uvek saslusa, izadje u susret, nista ne prepusta slucaju. Zao mi je sto se ovo desilo ali mi ponekad izgleda da idemo u lov na vestice. Kao rulja koja jedva ceka linch.
Cesto se desava u Novom Beogradu da jedan pedijatar radi dve smene spojene (znaci ceo dan). Nekada nisi smeo da imas vise od 30 pacijenata dnevno (mislim da je sada 40) jer se smatra da posle toga ne mozes logicno da rasudjujes, a ja kada cekam vidim da za sat-dva vec bude tridesesetak-cetrdesetak dece.
Ne treba loviti vestice nego treba promeniti sistem, treba povecati broj lekara, otvoriti jos domova zdravlja. Mnogo mi je mudar Djilas kada trazi da nacelnik doma zdravlja da ostavku, a videli smo u insajderu koliko se moglo otvoriti domova zdravlja da nije doslo do sluzbene zloupotrebe prilikom prodaje zemljista u Beogradu.

A davanje imena lekara u javnost na ovaj nacin je veoma ruzno (ako ne i poziv na linch). Stvarno svi zalimo zbog toga sto se desilo i normalno je sto porodica reaguje kako reaguje, ali mi mediji nisu jasni.
apach92 apach92 12:29 16.06.2009

Re: Lidija Manic

sto ne napises da je ruzno sto je Lidija Manic 22. Aprila trazila analizu krvi koja je nekompletno uradjena 11. Maja i dostavljena dr. Zagorki Radovic Krstic.

I nemoj da zaboravis da samo one kao lekarke imaju autorizaciju da izdaju uput ocigledno i antidatiran.

i za tvoju informaciju JA sam porodica. I kako ja to reagujem?
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:32 16.06.2009

Re: Lidija Manic

A davanje imena lekara u javnost na ovaj nacin je veoma ruzno (ako ne i poziv na linch).


Ja sam za to da se imenuju pojedinci, a ne da se generalizuje na sve lekare.
sofianada sofianada 12:45 16.06.2009

Re: Lidija Manic

A davanje imena lekara u javnost na ovaj nacin je veoma ruzno (ako ne i poziv na linch). Stvarno svi zalimo zbog toga sto se desilo i normalno je sto porodica reaguje kako reaguje, ali mi mediji nisu jasni

Niko ne negira cinjenicu da smrt najblizeg mozda bitno utice na smanjenu objektivnost, mozda cak i na podsvesnu zelju da se pronadje krivac sa imenom i prezimenom. Ali, ako cinjenicama dokaze da procedura nije postovana a nalaz Komisije mu povredi inteligenciju, normalno je da bar ima prava da postavlja pitanja. Da je zdravstveni sistem uredjen kako treba, ne bi trebalo da bude osporeno ni pravo na odgovore, kao sto je njihovim bliznjim osporeno pravo na zivot. Kako u celom procesu imamo zive aktere, to je i spominjanje imena logicno i nikako nije u cilju poziva na linc.
Praksa u drugim zemljama je da osteceni clan porodice vodi razgovor sa svim akterima neuspesnog lecenja uz prisustvo lica koje potpisom potvrdjuje da je razgovor tekao bas tim tokom. Da je tako i kod nas ne bi bilo ovoliko razgovora preko medija.
I jos nesto, ako je povredjena procedura, niko nema prava da kaze- I da je to sprovedeno, ne bi se spasao zivot. Sem ako pored autizma nije prisutna i ideja velicine.
maricacarica maricacarica 12:46 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Ne bih da branim Đilasa, ali koliko sam shvatila grad i gradi DZ i renovira postojeće, ali je za rad lekara i med osoblja nadležno Republičko Ministarstvo Zdravlja. A upravo zato što je kod nje (Lidije) stalno gužva, mišljenja sam da se nije preterano udubila u Natalijin slučaj.. Mi ovde i pokušavamo da menjamo sistem, a ne da linčujemo pojedince.... Ali ako pojedinac ima odgovornost - tj nije adekvatno lečio pacijenta, onda, izvini, ali treba i da snosi odgovornost....Dosta više sakrivanja...
bgbgbg bgbgbg 12:49 16.06.2009

Re: Lidija Manic

A davanje imena lekara u javnost na ovaj nacin je veoma ruzno (ako ne i poziv na linch). Stvarno svi zalimo zbog toga sto se desilo i normalno je sto porodica reaguje kako reaguje, ali mi mediji nisu jasni.
*novo


Ne vidim nista sporno u tome sto su imenovane lekarke ciji su propusti i previdi ( a videcemo da li je bilo i krivotvorenja medicinskih kartona) Nataliju Tesic kostali zivota.

I rekla bih da je sve ovo sto Kru radi poziv na ODGOVORNOST, a ne na linc.
maca22 maca22 13:12 16.06.2009

Re: Lidija Manic

defekt
ali mi mediji nisu jasni.

Mislite da i oni treba da ucestvuju u skrivanju?
mrvicak mrvicak 13:42 16.06.2009

Re: Lidija Manic

A davanje imena lekara u javnost na ovaj nacin je veoma ruzno (ako ne i poziv na linch). Stvarno svi zalimo zbog toga sto se desilo i normalno je sto porodica reaguje kako reaguje, ali mi mediji nisu jasni


Zašto ih kriti? Odgovornost, kao i zasluge, jesu individualne - čemu uopštavanje na sve lekare.
I pacijenti i lekari biće zaštićeni od ponižavanja, hajki i sl. onoga dana kada zdravstveni sistem bude funkcionisao transparentno i trudio se da u svojim redovima nagrađuje savesne i dobre lekare, a sankcioniše one koji to nisu.

Lekarke naravno ne treba linčovati, niti to iko ovde traži (porodici skidan kapu na apsolutno trezvenom i ljudskom pristupu celoj situaciji) - ali definitivno ih do utvrđivanja ne/odgovornosti treba suspendovati - te bi i pacijenti bili zaštićeni, a i one same od podozrivih pogleda pre utvrđivanja jesu li il nisu..

Poenta nije u tome da svi žalimo, već kao što i sami kažete u promeni sistema koji nas preskupo košta (zdravlja i života), a traženje odgovora na potpuno logična pitanja i utvrđivanje istine i odgovornosti jesu koraci upravo ka tome.
defekt defekt 13:45 16.06.2009

Re: Lidija Manic

sto ne napises da je ruzno sto je Lidija Manic 22. Aprila trazila analizu krvi koja je nekompletno uradjena 11. Maja i dostavljena dr. Zagorki Radovic Krstic.

I nemoj da zaboravis da samo one kao lekarke imaju autorizaciju da izdaju uput ocigledno i antidatiran.

i za tvoju informaciju JA sam porodica. I kako ja to reagujem?



kako sto ne napisem??? pa sve vreme se prica o tome, ja samo ukazujem na drugu stranu.
nsimo se razumeli za "porodica". kazem da je normalno da porodica reaguje burno, jer se stvarno desila strahovita stvar
odpocetka odpocetka 13:45 16.06.2009

Re: Lidija Manic

defekt
Nama je Lidija Manic pedijatrica (a poznajem privatno i Tanju).
...
A davanje imena lekara u javnost na ovaj nacin je veoma ruzno (ako ne i poziv na linch). Stvarno svi zalimo zbog toga sto se desilo i normalno je sto porodica reaguje kako reaguje, ali mi mediji nisu jasni.


Greske (a i zasluge) uvek imaju ime i prezime. I nije tacna tvoja tvrdnja da "svi zalimo" - eto, ni jedna od te dve pomenute osobe nije ni otvoreno izjavila saucesce niti se ponasa tako da se implicitno vidi da - im je zao.
defekt defekt 13:54 16.06.2009

Re: Lidija Manic

maca22
defekt
ali mi mediji nisu jasni.

Mislite da i oni treba da ucestvuju u skrivanju?


vecina od vas ironicno odgovara. stvarno se desila katastrofa, ali to ne opravda ovakvu ironiju.
da je obavljena istraga, da je Lidija Manic pocela sudski da se goni onda bi bilo normalno da mediji objave ime. Ali ovako???? U pola medija prilikom rekonstrukcije kazu da je prvi pregled bio kod Zagorke a drugi kod Lidije, a u pola medija da je prvi pregled bio kod Lidije a drugi kod Zagorke???
U medijima se stvara utisak da su pomenute doktorke sigurno krive ali da ih neki X faktor stiti. Svi su preuzeli stil Kurira i Press-a - citalac/gledalac se saoseca sa zrtvom, imenuje se krivac i spomene se da taj i dalje uziva umesto da odgovara za svoja nedela i onda svako od nas dobije zelju da zadavi te dve ubice.

Ili ste vi sigurni da su one krive, pa da ih linchujemo pre bilo kakvog sudjenja?
maca22 maca22 13:55 16.06.2009

Re: Lidija Manic

defekt
kako sto ne napisem??? pa sve vreme se prica o tome, ja samo ukazujem na drugu stranu.
nsimo se razumeli za "porodica". kazem da je normalno da porodica reaguje burno, jer se stvarno desila strahovita stvar

Normalno je da svi reagujemo burno, jer to moze da se desi bilo kome od nas - sve dok ne postoji sistem kazni za nesavestan rad.
mrvicak mrvicak 13:58 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Još jednom, niko ne traži linč - hajde pročitajte šta je pisao ovde ujak pokojne Natalije...

To šta sam ja sigurna ili bilo ko ovde je irelevantno - mi zahtevamo da se objektivno i nepristrasno utvrdi šta se desilo i da li neko za to snosi odgovornost ili ne - i kakvu.

Da, valjalo bi ih suspendovati dok se to ne utvrdi - za dobro svih uključenih u priču, pa i njihovo.
maca22 maca22 14:00 16.06.2009

Re: Lidija Manic

defekt
Ili ste vi sigurni da su one krive, pa da ih linchujemo pre bilo kakvog sudjenja?

Koji linc?
Bavimo se skandaloznim dokazima koji ce biti podneti na sudjenju.
kalimero23 kalimero23 14:04 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Mislim da ipak nije u pitanju linc vec potreba da se dobiju odgovori na nelogicnosti vezane za ovaj slucaj, a koje svakog dana se ispoljavaju kroz nova dokumenta. Pokusaj defekt da se stavis u poziciju rodbine male Natalije i da imas ovako kontradiktorne podatke. Sta bi ti radio/la? Mirno sedeo/la kod kuce i cekao. Sta? U ovoj zemlji ko ceka nikada ne doceka. Bez medija ne bi se sve ovo ovako brzo odmotavalo klupko.
Istina je da su u pocetku bile nepotpune informacije u medijima, ali konkretno na ovom blogu se pise o nevorvatnim podacima i u najavi o neverovatnom bezobrazluku i hajduciji ljudi u DZ koji su izgleda pokusali da manipulisu podacima.
defekt defekt 14:07 16.06.2009

Re: Lidija Manic

maca22
defekt
kako sto ne napisem??? pa sve vreme se prica o tome, ja samo ukazujem na drugu stranu.
nsimo se razumeli za "porodica". kazem da je normalno da porodica reaguje burno, jer se stvarno desila strahovita stvar

Normalno je da svi reagujemo burno, jer to moze da se desi bilo kome od nas - sve dok ne postoji sistem kazni za nesavestan rad.


slazem se.
i normalno je da pojedinci reaguju burno. samo kazem da mediji nisu smeli da objave imena lekara, mediji imaju odgovornost (a pocelo je sa objavljivanjem dok je dete jos bilo u tirsovoj). ako je tacno da su te dve zene nesavesne onda ih treba tuziti i osuditi (mogu mediji vrsiti pritisak i bez objavljivanja imena), a ako nije tacno onda te dve doktorke postaju zrtve takve propagande. a zamislite samo da je bar jedna od te dve sve radila savesno, iz najbolje namere, posvetila se detetu kako treba (inace meningitis je tesko dijagnostifikovati, a bakterijski meningitis ide sa povecanim brojem leukocita dok su u ovom slucaju iz nekog razloga bili normalni) i da se sada ne smeje u svojoj fotelji kako mnogi zamisljaju, nego ne spava, sve vreme misli o tome kako se to moglo desiti.... a pritom javnost (nalik na ovoj diskusiji) deluje kao da se sa upaljenim bakljama okuplja ispred njenog prozora. mozda nije tako, ali sta ako jeste?
defekt defekt 14:11 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Pokusaj defekt da se stavis u poziciju rodbine male Natalije i da imas ovako kontradiktorne podatke. Sta bi ti radio/la? Mirno sedeo/la kod kuce i cekao. Sta? U ovoj zemlji ko ceka nikada ne doceka. Bez medija ne bi se sve ovo ovako brzo odmotavalo klupko.


naravno. jeste tragedija i svako bi pokusao tako. porodici niko nema moralnog prava nesto prigovoriti. samo mislim da mediji nisu smeli sami da proglase krivca, objave mu ime i prezime i pokazu gde mu je radno mesto i gde ga mozete naci. nekada smo svi osudjivali takvo novinarstvo i zvali smo ga "javni poziv na linch"
maca22 maca22 14:16 16.06.2009

Re: Lidija Manic

defekt
nekada smo svi osudjivali takvo novinarstvo i zvali smo ga "javni poziv na linch"

Jesmo, kad je dirigovano iz centara moci jer se tuku dve interesne strana u politici.

Ali ovo je nesto u sta smo svi kao narod vitalno zainteresovani i nemamo drugo saveznika do medija. U ovom slucaju, mediji imaju pozitivnu ulogu. Narusavaju ometu. Bravo za medije.
apach92 apach92 14:18 16.06.2009

Re: Lidija Manic

pa i mi iz porodice sedimo, ne spavamo i pitamo se kako se to moglo desiti.

Uz to nam ti koje pokusavas da branis dostavljaju dokumentaciju koja je ovde prezentovana. i kad procitamo, i kad to ucine drugi ljudi, to objasnjenje koje nam je dato, onda svi mi jos vise sedimo, ne spavamo, pitamo se kako se to moglo desiti

i

posto ne mozemo da vratimo vreme unazad

trudimo se da se nikada nikome ne ponovi nesto slicno.
maca22 maca22 14:31 16.06.2009

Re: Lidija Manic

defekt
bakterijski meningitis ide sa povecanim brojem leukocita dok su u ovom slucaju iz nekog razloga bili normalni)

Iz licnog iskustva i clanova svoje porodice, znam da leukociti, SE i forumula ne moraju da budu pravilan pokazatelj. Pa ipak ja dobijem lecenje, i dodatne analize zato sto neko se uzme obzir to sto se mi zalimo, pa se nadje sta je. Znaci, neko me saslusa, pa se zamisli, i znate sta si mi ti lekari govorili: "pa dobro, u medicini nikad ne mora 2 i 2 da bude 4"

defekt
a zamislite samo da je bar jedna od te dve sve radila savesno, iz najbolje namere, posvetila se detetu kako trebai da se sada ne smeje u svojoj fotelji kako mnogi zamisljaju, nego ne spava, sve vreme misli o tome kako se to moglo desiti....

Moguce. Verujem da im nije ni malo lako. Ali nam od njih nista ne dolazi takvo kao sto vi opisujete.
Evo od danas gledamo bezobraznu elektronsku dokumentaciju.
anastasija.p anastasija.p 14:38 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Ima ovde u Srbiji mnogih koji sede i ne spavaju zbog slucaja koji nisu dospeli u medije... i njima se niko nikad nije bavio... I koji se zbog toga ponavljaju.
Nisam sigurna da i ti lekari koji nisu dospeli u medije ne spavaju.
Da se razumemo nismo mi ovde za linc, niti nosimo baklje, mi nemamo drugog nacina. Nemamo sistemska resenja za problem. I dok ga ne budemo imali bice ovako. Bunite se protiv linca na pogresnoj adresi.
Pririskaje Minstra da napravi prcedure za lecenje, za prijavljivanje loseg lecenja KOJI CE DA FUNKCIONISE i vise nijedan lekar nece biti "lincovan" vec ce postojati procedura!
defekt defekt 14:54 16.06.2009

Re: Lidija Manic

oš jednom, niko ne traži linč - hajde pročitajte šta je pisao ovde ujak pokojne Natalije


nisam pricao o njemu, niti o porodici. ne znam kako se ne razumemo kada sve vreme jedno te isto pricam. pojedini mediji pisu stilom kojim smo nakon antentata na djindjica zvali "javni poziv na linc". i veliki broj ljudi je u tom fazonu. a kao sto sam rekao porodici niko nema moralnog prava da bilo sta zameri.
ali izgleda da se ponovo necemo razumeti. tema jeste strasna pa vecina judi ne moze racionalno da cita tudje komentare.
apach92 apach92 15:02 16.06.2009

Re: Lidija Manic

u pravu si.

ali izmedju loseg novinarskog stila&senzacionalistickih naslova i losih&aljkavih lekara ja biram ove prve.

Takodje, to sto ti se ne svidja `linch` stil uopste ne znaci da ti ne prenose tacne informacije.

svaku izjavu koju sam dao novinarima sam potkrepio dokumentacijom.
defekt defekt 15:08 16.06.2009

Re: Lidija Manic


Uz to nam ti koje pokusavas da branis dostavljaju dokumentaciju koja je ovde prezentovana


pa kako mozete to napisati?
gde sam to branio? nije tacno.

to je ono sto pricam, t je strahovita tema i da ljudi ne mogu racionalno procitati tudji komentar. i normalno je sto je toliko emocija, suprtono bi bilo nenormalno.

ali stvarno, ako procitate malo bolje sve moje komentare videcete da gresite.
defekt defekt 15:20 16.06.2009

Re: Lidija Manic

. Ali nam od njih nista ne dolazi takvo kao sto vi opisujete.
Evo od danas gledamo bezobraznu elektronsku dokumentaciju.


mislite da one imaju veze sa tim brljanjem oko dokumentacije?
to ne mogu obicne doktorke da rade bez znanja ostalih, ja mislim da je to brljanje na visem nivou. i ja podrzavam da se to ispita do kraja. da ne dodje do zabune, uopste nisam protiv toga posto se mnogima cini da ja podrzavam da se zataska ta istraga ili mozda nesto jos gore.

a prosto ne mogu verovati da je lidija manic (ne znam ko je zagorka) nesavesno odradila svoj posao. ima tamo lekara koji su poznati po svojoj nesavesnosti (zna ko vodi decu u taj dom zdravlja na koga mislim), ali lidija manic je uvek bila puna razumevanja, nikada se nije primecivalo da je smaras kada opisujes sta se desava, uvek sam bio najsigurniji kod nje. stvarno mnogo ljubazna i meni se cini savesna osoba. to je u stvari mene iniciralo da pisem ovo, a nikako da zelim da se zataska istraga.
apach92 apach92 15:29 16.06.2009

Re: Lidija Manic

mogu zato sto mi ne ostavljas drugu opciju.

Ovde se prica o 2 lekarke a ne o svim lekarima. Mozda one nisu nista krive ali dokumentacija govori suprotno.

I njihovi potpisi stoje ispod.

I nema nista emocionalno u tome. Vec cinjenicno i dokumentovano.
maricacarica maricacarica 15:32 16.06.2009

Re: Lidija Manic

defekt
Pokusaj defekt da se stavis u poziciju rodbine male Natalije i da imas ovako kontradiktorne podatke. Sta bi ti radio/la? Mirno sedeo/la kod kuce i cekao. Sta? U ovoj zemlji ko ceka nikada ne doceka. Bez medija ne bi se sve ovo ovako brzo odmotavalo klupko.naravno. jeste tragedija i svako bi pokusao tako. porodici niko nema moralnog prava nesto prigovoriti. samo mislim da mediji nisu smeli sami da proglase krivca, objave mu ime i prezime i pokazu gde mu je radno mesto i gde ga mozete naci. nekada smo svi osudjivali takvo novinarstvo i zvali smo ga "javni poziv na linch"



Digresija od medicine. Jedno pitanje za tebe - Evo ja na pr., radim u banci. I nekom greškom, recimo slučajnom, tvoje pare završe umesto na tvom - na mom računu. Ja to primetim, ali pomislim, pa dobro, kad su već tu, ja ću da ih malo obrnem pa ću prvobitnu sumu da vratim na tvoj račun. Međutim, ti dođeš pre nego što sam ja to uspela da uradim, i provaljuješ da tvojih para nema. Onda te ja bajam, kao pao nam sistem, (s drveta), dođite sutra, pri čemu ti vidiš da svi drugi klijenti bivaju normalno isplaćeni. Ti dođeš sutra i voilla, tvoji novci su tu... Ti kapiraš da je tebe neko juče dobro zafrknuo, i radiš šta? A da li misliš da bi ja trebalo da odgovaram za ono što sam uradila?
apach92 apach92 15:34 16.06.2009

Re: Lidija Manic

pa, tuzba za brljotine po dokumentaciji u ovakvom slucaju se podnosi protiv NN lica. Dok se ne dokaze ko je to uradio.

a sto se tice finoce.....nije zlato sve sto sija, znas kako se kaze.
maca22 maca22 15:37 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Ja zaista mislim da racionalno razmisljamo.

Procitali smo u medijima da doktorka veli da "stoji iza svog" rada, a sad chujemo do vas da se ceska kako leukociti ne pokazuju ono sto treba. Kakav je to rad, kad ne zna da u medicini ne mora sve da bude pod konac? Culi smo i da je toliko visoka i dugotrajna temepratura razlog da se covek zamisli.
Culi smo da je majci rekla "pa sta hocete spustili ste joj na 39?"
Procitali smo da tvrdi da joj majka nije prijavila povracanje, ali ipak je u dijagnozi napisala dispepsija.

A da ne pominjem sramnu dokumentaciju sa NJIHOVIM potpisima. jel su se ogradile od nje? Nisu.

Nista vise od nje nismo chuli. Sta da radim, da zamisljam da je rekla nesto sto nije?
defekt defekt 15:38 16.06.2009

Re: Lidija Manic

pa kako mozete to napisati?
gde sam to branio? nije tacno.
mogu zato sto mi ne ostavljas drugu opciju.



ali ja stvarno ne branim da se zataska ovo oko dokumentacija.
ne znam sta da napisem a da se ne ponovim.
pogresno ste me shvatili jer sam protiv nacina izvestavanja vecine medija, ali nisam protiv istrage, protiv toga da se kazne odgovorni....
mrvicak mrvicak 15:39 16.06.2009

Re: Lidija Manic

maca22
defekt
nekada smo svi osudjivali takvo novinarstvo i zvali smo ga "javni poziv na linch"

Jesmo, kad je dirigovano iz centara moci jer se tuku dve interesne strana u politici.

Ali ovo je nesto u sta smo svi kao narod vitalno zainteresovani i nemamo drugo saveznika do medija. U ovom slucaju, mediji imaju pozitivnu ulogu. Narusavaju ometu. Bravo za medije.


Kad mediji progovaraju o onome o čemu u institucijama moći vlada zakon ćutanja - to se zove sloboda govora, razbijanje tabua... Da li tu možda u nekim slučajevima ima senzacionalizma? Jasno, ali to je drugo pitanje

Da, mogu zamisliti i kako se oseća lekar koji je nepravedno optužen za nešto. Zato je suspenzija do utvrđivanja ne/odgovornosti najbolje rešenje i za njih i za pacijente.

Najvažnije je utvrditi istinu, na osnovu iste i odgovornost (ima li je uopšte, kog je stepena, da li nesavesno lečenje i nepoštovanje procedure ili greška koja je mogla prouzrokovati smrtni ishod itd.) - a sve to da se ponovilo ne bi - i da bi se krenulo ka sistemskim promenama, kako bi se tačno utvdila pravila i sankcije za nepoštovanje istih (a ne da iz usta lekara čujemo: bože moj, jesu aljkavi što se dokumentacije tiče, ali šta sad, kažu časna reč da su uradili sve!? - ili iz usta ministra da čujemo da je procedura u lečenju ispoštovana, samo za to nema dokaza pošto je dokumentacija propustna, ali opet časna pionirska)
tamaramag tamaramag 15:39 16.06.2009

Re: Lidija Manic

ja mislim da i treba da se reaguje burno. gospodja doktorka sedi i ne spava okružena svim članovima svoje porodice, dok porodica malene devojčice samo sedi i ne spava. To što neko ne može da spava nije razlog da mu ime i prezime ne bude objavljeno u medijima. Da li biste tako reagovali da je u pitanju vaše dete?
anastasija.p anastasija.p 15:46 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Ali da nije bilo takvog izvestavanja pitanje da li bi bilo i istrage ovakve kakva je sada.
To je stvar gde se ne slazemo. Mnogi slucajevi su prosli neopazeno. Pogledaj samo koliko ima neresenih slucajeva koji se vuku po sudovima. I slucajeva koji nikada nisu ni istazivani.
Meni je stvano zao, ako doktorka nije nista kriva i trpi ovo, ali sve revolucije imaju zrtve.
Meni je jos vise zao i devojcice i njene porodice, jer tek ona i oni nisu nista krivi.
Za sve one neistrazene zrtve do sada i da ih ne bude vise ubuduce... ovo mora ovako.


defekt defekt 15:46 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Culi smo da je majci rekla "pa sta hocete spustili ste joj na 39?"


ja sam procitao u novinama da je to rekla zagorka a ne lidija.
stvarno ne znam ko je zagorka, a ne mogu zamisliti lidiju da kaze tako nesto.
a ako sam ja pogresno procenio lidiju i ako je ona isto nesavesno obavila taj pregled onda i ona mora odgovarati. ja stvarno sve to podrzavam o cemu pricate.
jedino sto mislim da mediji nisu trebali da objave imena lekara dok se ne zavrsi istraga. sve je to moglo i bez imena - ne znam sta se dobilo ovim javnim objavljivanjem imena lekara. nista.
defekt defekt 15:48 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Da li biste tako reagovali da je u pitanju vaše dete?


ovo je veoma ruzno sa vase strane.
defekt defekt 15:51 16.06.2009

Re: Lidija Manic

anastasija.p
Ali da nije bilo takvog izvestavanja pitanje da li bi bilo i istrage.


pa naravno. nisam ja protiv toga da mediji vrse pritisak. i treba. nikako da se razumemo a sve vreme pricam jedno te isto.
samo mislim da objavljivanje imena i prezimena doktorki prilici nekim nizerazrednim medijima i da je pritisak moga da se vrsi istim intenzitetom i bez objavljivanja tih imena.
anastasija.p anastasija.p 15:55 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Mozda je i mogao da se vrsi pritisak bez imena... Mozda ne bi bio isti efekat. To necemo znati. Da mediji nekad preteraju, slazem se. Da nekad svojm preterivanjem pomognu, i tu treba da se slozimo. Nekad nema drugog nacina.
mrvicak mrvicak 16:24 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Ajmo opet - da se razumemo - ne samo ujak, niko ovde ne traži linč - to što analiziramo dokumentaciju, postavljamo pitanja, zahtevamo objektivno utvrđivanje istine - nije linč nit hajka. To što razglabamo i stručna pitanja jeste samo iz razloga što sa pravih adresa ne stižu odgovori na njih. Pa nam ne preostaje drugo do da pitanja ponavljamo iznova i iznova...

Mediji su, rekoh, druga priča - ima i senzacionalizma, istina - ali ovo nije prava adresa za žalbe te vrste - a najvećim delom im zaista i trebamo ode pevati jer se pitanja i nezadovoljstvo šturim i logički neodrživim odgovorima ne bi ni čulo bez njih.
assabah assabah 16:29 16.06.2009

Re: Lidija Manic

defekt
maca22
defekt
ali mi mediji nisu jasni.

Mislite da i oni treba da ucestvuju u skrivanju?


vecina od vas ironicno odgovara. stvarno se desila katastrofa, ali to ne opravda ovakvu ironiju.
da je obavljena istraga, da je Lidija Manic pocela sudski da se goni onda bi bilo normalno da mediji objave ime. Ali ovako???? U pola medija prilikom rekonstrukcije kazu da je prvi pregled bio kod Zagorke a drugi kod Lidije, a u pola medija da je prvi pregled bio kod Lidije a drugi kod Zagorke???
U medijima se stvara utisak da su pomenute doktorke sigurno krive ali da ih neki X faktor stiti. Svi su preuzeli stil Kurira i Press-a - citalac/gledalac se saoseca sa zrtvom, imenuje se krivac i spomene se da taj i dalje uziva umesto da odgovara za svoja nedela i onda svako od nas dobije zelju da zadavi te dve ubice.

Ili ste vi sigurni da su one krive, pa da ih linchujemo pre bilo kakvog sudjenja?

da ste vi bili u Tirsovoj prilikom prijema sa pitanjima svih lekara: zasto ste se tako kasno javili, zasto nisu u DZ uradili ovu analizu, onu analizu, zasto nisu proverili ovo, ono... itd. Da ste vi, kao majka male Natalije, sutradan otisli kod tih lekarki i videli da je karton ispravljan.... Hmmm, da li biste reagovali? Da li biste pomislili da se tu desava nesto sto ne bi trebalo, a jedan zivot je u pitanju?

I na kraju krajeva da li mislite da je u redu da stavite samo "lekari/ke" kad u tako nesto posumnjate i pokrenete neku istragu na tu temu? Ili je IPAK bolje da ih imenujemo da ne bi SVI lekari bili omalovazeni?
(znam da smo ovde na ti, ali sam imao potrebu da ovde stavim VI)
defekt defekt 16:52 16.06.2009

Re: Lidija Manic

mrvicak
Ajmo opet - da se razumemo - ne samo ujak.......

pa ja ne znam sta vise da odgovorim kada hiljadu pita spominjem isto a uvek se nadje neko ko odgovara a nije procitao.
vise puta sam rekao da za ovu diskusiju
defekt
porodici niko nema moralnog prava nesto prigovoriti



mrvicak
to što analiziramo dokumentaciju, postavljamo pitanja, zahtevamo objektivno utvrđivanje istine.............

jedino ponovo da citiram sam sebe. izgleda da je diskusija nemoguca.
defekt
ali ja stvarno ne branim da se zataska ovo oko dokumentacija.
ne znam sta da napisem a da se ne ponovim.



stvarno je nemoguca diskusija.
vise necu da pisem, ponovicu ponovo svoj stav a ko razume razume, ko ne razume neka ne razume.

ja sam za to da se ispita stvar do kraja, ja sam za to da krivci odgovaraju, ovo sa dokumentacijom je sramota i mora se otkriti ko je naredio i vrsio petljanje oko dokumentacije.
a mislim da je poziv na linch to sto su mediji objavili imena i prezimena lekara, lokaciju - radno mesto gde ih mozemo naci i opisali ih kao dzelate koji ubijaju decu a da ne trepnu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:52 16.06.2009

Re: Lidija Manic

nego ne spava, sve vreme misli o tome kako se to moglo desiti.... a pritom javnost (nalik na ovoj diskusiji) deluje kao da se sa upaljenim bakljama okuplja ispred njenog prozora. mozda nije tako, ali sta ako jeste?

A zamisli kako je tek Natalijinoj mami i tati? Da li oni uopšte spavaju ili im se sve vreme priviđa njihova beba? Jesu li morali da sklone njenu odeću? Igračke? Ili i dalje stoje male kašičice, šareni tanjirići i pokice i čekaju da se vrati Natalija? I sve vreme gledaju njene majušne cipelice ili su skupili snage da ih sklone iz svog vidokruga?
Ne da možda nije tako, nego je sigurno tako.
Te dve lekarke, kao i svi mi, za svoj posao odgovaraju imenom i prezimenom. O tome je trebalo da misle ranije.
hajkula1 hajkula1 18:52 16.06.2009

Re: Lidija Manic

defekt
. Ali nam od njih nista ne dolazi takvo kao sto vi opisujete.
Evo od danas gledamo bezobraznu elektronsku dokumentaciju.


mislite da one imaju veze sa tim brljanjem oko dokumentacije?
to ne mogu obicne doktorke da rade bez znanja ostalih, ja mislim da je to brljanje na visem nivou. i ja podrzavam da se to ispita do kraja. da ne dodje do zabune, uopste nisam protiv toga posto se mnogima cini da ja podrzavam da se zataska ta istraga ili mozda nesto jos gore.




Ovo muljanje odozgo, to je omerta. A mozda ima(ju) mocne zastitnike?
zilikaka zilikaka 19:00 16.06.2009

Re: Lidija Manic

Ili ste vi sigurni da su one krive, pa da ih linchujemo pre bilo kakvog sudjenja?

Daleko od toga.
Njihovu krivicu treba da proceni stručna komisija, na osnovu dokumentacije
Moralo bi i na osnovu izjava svih, ali nije o tome reč.
Ali da li bilo kome, posle toliko iznetih podataka o propustima u dokumentaciji, pada na pamet da prihvati bilo kakav nalaz komisije
Ovde je reč o propustima u dokumentaciji, i kako je do njih došlo.
Ako bilo koja od doktorki, ili bilo ko treći, ima udela u prepravljanju te dokumentacije, moraju snositi posledice.
Nadležne institucije ćute, pa mi moramo da reagujemo.
neshac neshac 19:15 16.06.2009

Re: Lidija Manic


A zamisli kako je tek Natalijinoj mami i tati? Da li oni uopšte spavaju ili im se sve vreme priviđa njihova beba? Jesu li morali da sklone njenu odeću? Igračke? Ili i dalje stoje male kašičice, šareni tanjirići i pokice i čekaju da se vrati Natalija? I sve vreme gledaju njene majušne cipelice ili su skupili snage da ih sklone iz svog vidokruga?
Ne da možda nije tako, nego je sigurno tako.
Te dve lekarke, kao i svi mi, za svoj posao odgovaraju imenom i prezimenom. O tome je trebalo da misle ranije.


E pa jeste sto reče onaj defekt.
Slični govori su držani kada se sudilo vešticama za veštičarenje. Oplakuje se nad žrtvom i onda se rukom pokaže na vešticu i kaže se da veštica tada nije imala milosti i da mi ne trebamo imati milosti prema njoj.

Možda ga je defekt preterao u rečima "linč" ili "lov na veštice" ali ovaj odgovor je stvarno bez ukusa. Kao za vreme rata kada je RTB prikazivao zločine nad srbima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana