Neponovljiva žena – mangupskog duha

edi-va RSS / 18.06.2009. u 08:48

kahlo-frida-die-zwei-fridas-1049910.jpg 

Ovaj blog ne poseduje format koji bi bio poželjan, kako bih mogla da izrazim fascinaciju likom i delom Fride Kalo. Pokušaću ukratko, što je vrlo teško, da opišem, citiram i prepričam, barem one delove njenog dnevnika koji su na mene ostavili najjači utisak.


Moje teme jesu moja razmišljanja, moja duševna stanja, moje reakcije na život.


Ovim rečima, vrlo jednostavno je opisala svoje stvaralaštvo za koje nije ni znala da predstavlja nadrealizam dok joj to njen prijatelj Breton nije saopštio, za koga je njena umetnost „nalik na bombu obmotanu svilenim trakama".


Jedna od njenih reakcija na život - zabeležena u dnevniku koji sadrži ne samo njenu zapisanu intimu, već i nacrtanu, ispreplitanu bojama revolucije, patnje, bola, čežnje, ljubavi - koju bih da izdvojim:


Svako samo funkcioniše... odnosno deo je jedne sveopšte funkcije. Život prolazi, i utire staze, koje se ne prelaze uzalud. Ali niko se ne može "svojevoljno" zaustaviti kako bi se poigrao na stazi, jer tako prekida ili remeti sveopšte, atomsko putovanje. Otuda potiče nezadovoljstvo, otuda očajanje i tuga. Svi bismo želeli da budemo zbir a ne pojedinačni element. Promene i borba nas remete iscrpljuju nas jer su stalne i izvesne, tražimo predah i "mir" jer se približavamo smrti koju proživljavamo svake sekunde. Krajnosti se spajaju i ništa novo niti aritmično ne otkrivamo. Sklanjamo se, letimo u iracionalno, u magijsko, u nenormalno, iz straha od neizmerne lepote onog što je istinito, materijalno i dijalektično, onog zdravog i snažnog - svidja nam se da budemo bolesni da bi smo se zaštitili. Neko - nešto - nas uvek štiti od istine - Naše vlastito neznanje i naš strah. Strah od svega - strah od saznanja da nismo ništa drugo do vektori pravci konstrukcije i destrukcije da bismo bili živi, i osetili teskobu od isčekivanja sledećeg minuta i učestvovanja u zamršenom toku usled neshvatanja da smo usmereni ka samima sebi, posredstvom miliona bića - kamenja - bića ptica - bića zvezda - bića mikroba - bića izvora ka nama samima - raznolikost jednog i nesposobnost da se utekne u dvoje - u troje u večito itd. - radi povratka u jedno. Ali ne u zbir (ponekad nazvan bog - ponekad ljubav - ne - mi smo mržnja - ljubav - majka - dete - biljka - zemlja - svetlost - munja - itd. - oduvek - svet darodavac svetova - univerzuma i ćelija univerzuma
Čak!

Frida svoju intimnu ispovest počhinje da beleži 1944. godine, usled pogoršanog zdravstvenog stanja zbog čega je bila vezana za krevet i piše je sve do same smrti, 13. jula 1954.; uporedo i slika - ličnu patnju, bol - pre svega fizičku bol.


fridakahlowithouthope.jpg

 

Kroz čitav zapis se provlači "proždrljiva" ljubav prema slikaru Dijegu Riveri, za koga je se dva puta udavala i koji je predstavljao centar njenog postojanja što se najsnažnije ogleda u sledećim rečima:


Nikada niko neće saznati koliko volim Dijega. Ne želim da ga išta povredi, da ga išta uznemirava i oduzima mu energiju koja mu je potrebna da bi živeo. Da bi živeo kako je njemu volja. Slikati, gledati, voleti, jesti, spavati, biti sam, biti okružen društvom, ali nikada ne bih volela da bude tužan. Kada bih imala zdravlje podarila bih mu ga u celosti, kada bih imala mladost celu bi je mogao uzeti. Nisam samo tvoja - majka-.


Pored opsesivne ljubavi prema Dijegu, Frida je imala afere - kako sa muškarcima, tako i sa ženama. No, Dijego je bio i ostao njen centar, i ..., ako je se dešavalo da mu prebacuje njegova neverstva, onda samo ona koja je smatrala njemu nedostojnim.


Revolucionarna Frida se smehom i provokacijom nosila s predrasudama i suprotstavljala se nadmenošću drugih. I ona i Rivera su imali jevrejskog porekla u porodičnim stablima. Izdvojila bih deo koji opisuje hrabro poigravanje poreklom:


"Ima li veće drskosti od onoga što su oni učinili: pri ulasku u jedan američki hotel, kada je u mnogima od njih bio zabranjen pristup Jevrejima, prijavili su se na recepciji (deset godina pre nego što je Laura Hobson, u romanu Džentlmenski sporazum, obelodanila ovaj oblik doskriminacije) kao bračni par Rivera, Mojsijeve vere? Zar ne govori dovoljno o njihovom smislu za šalu pristanak da večeraju sa čuvenim antisemitom Henrijem Fordom; razgovor su tom prilikom započeli pitanjem: "Gospodine Ford, da li je tačno da ste Vi Jevrejin?"..."


Smrt je jedna od tema sa kojom se Frida detinjasto poigravala, dok je se iste istovremeno plašila, sve u zavisnosti od trenutka njenog duševnog stanja:


" Smrt kojoj se toliko podsmevala, ali koje se i plašila, kraj za kojim je toliko žudela, ali mu se i hrabro opirala sada se nadvijaju nad njom. Malo je bilo umetnika hrabrih da ilustruju svoj odlazak, a još manje onih što su morali da se suočavaju sa smrću u tako dugom periodu. Frida je to najbolje objasnila: Ja nikada nisam slikala svoje snove. Slikala sam samo svoju vlastitu stvarnost."


Leposava Milošević-Sibinović na samom kraju knjige, govori o Fridi kao ikoni meksičkog slikarstva:
"Upoznavši delo Fride Kalo i meksički kult odlaska sa ovog sveta, manje se plašim smrti koju ona ismeva nazivajući je Zubata Prostakuša, Kicoškinja, Ćelava. Volela je panteističkom ljubavlju Majke Zemlje, na čudan način objedinila je čulno i spiritualno i ostavila večiti zračak nade: Drvo nade, ostani uspravno."

kahlo.jpeg


Nema ničeg vrednijeg od smeha i (prezira). Snaga se krije u smehu i napuštanju sebe, biti (okrutan) i lepršav. Tragedija je nešto najsmešnije što "čovek" ima ali sigurna sam da životinje, iako "pate", ne pokazuju svoju "muku" u otvorenim "pozorištima" niti u "zatvorenim" ("domovima"). I njihov bol je izvesniji nego ijedna slika koju bi čovek mogao zamisliti ili osetiti kao sliku bola.


 


P.S.: Dnevnik Fride Kalo je poklon iz 2007-me: Merry Christmas, Love, Nina - 2007. Belgrade.
Tek sam skoro pronašla vremena za čitanje ... Tnx. Nina.



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 08:51 18.06.2009

***

niccolo niccolo 09:48 18.06.2009

Re: ***

Lep prikaz Fride, E.
edi-va edi-va 19:32 18.06.2009

Re: ***

Magdalena Karmen Frida Kalo i Kalderon, rodjena je 6. jula 1907. u Kojoakanu, selu na periferiji Sijudad Meksika. Bila je kci Matilde Kalderon i Gonsales, katolikinje rodjene u braku izmedju Spanjolke i Indijanca, i Giljerma Kaloa, fotografa, Jevrejina ciji su preci dosli iz Austrougarske i Nemacke. Kasnije je odlucila da svoj rodjendan slavi 7. jula.
AlexDunja AlexDunja 11:26 18.06.2009

odlican blog, edi:)

fridina zivotna prica je zaista
neponovljiva, njena energija
hrabrost i lepota duha su fascinantni...

ali, ja nekako (smem li da kazem)
ne volim njene slike...
da li je ta prenaglasenost bola,
ili naivnost u izrazu...
ne umem da objasnim, bas...

dijegove, pak, su mi fenomenalne
vracarac92 vracarac92 11:59 18.06.2009

Re: odlican blog, edi:)

cassiopeia cassiopeia 13:35 18.06.2009

Re: odlican blog, edi:)



Meni je fascinantno kakav je to bio sudar dve jake ličnosti, dve energije.

Dopada mi se tvoja priča o njoj
edi-va edi-va 19:46 18.06.2009

Re: odlican blog, edi:)

ali, ja nekako (smem li da kazem)
ne volim njene slike...
da li je ta prenaglasenost bola,
ili naivnost u izrazu...
ne umem da objasnim, bas...


Naravno da smes da kazes:)
Ne znam da li je bol prenaglasen, ali je sigurno fizichki ... bol.
Ja sam vise fascinirana njom kao takvom ... recimo - opsesivna, a nesebichna ljubav - kako to ide zajedno, kada na prvi pogled deluje nespojivo?

1914. Frida Kalo boluje od decije paralize.
1922. Upoznaje Riveru u vreme kada on radi mural za njenu skolu.
1925. Kada se vracala iz skole autobusom, 17. septembra, dozivela je saobracajnu nesrecu: posledice su prelom karlice i kicmenog stuba, uz druge teske povrede. Pocinje da slika tokom perioda oporavka.
edi-va edi-va 19:51 18.06.2009

Re: odlican blog, edi:)

Meni je fascinantno kakav je to bio sudar dve jake ličnosti, dve energije.


Da i to je fascinantno - isto deluje nespojivo.

1929. Sest nedelja nakon svog dvadeset drugog rodjendana sklapa brak sa Dijegom.



edi-va edi-va 19:58 18.06.2009

Re: odlican blog, edi:)

AlexDunja AlexDunja 20:22 18.06.2009

Re: odlican blog, edi:)

Ne znam da li je bol prenaglasen, ali je sigurno fizichki ... bol.

znam da jeste.
znam to.
ali,
ne trpim prenaglasavanja u umetnostima,
ako me razumes.
tj. ne kapiram ih.
podnosimo svi.
zivot nije lak. nije.sta neko drugi treba da kaze?
da li je kapiranje njenog bola
slucaj?
edi-va edi-va 21:24 18.06.2009

Re: odlican blog, edi:)

ako me razumes.


da, razumem.

da li je kapiranje njenog bola
slucaj?


koliko sam ja razumela, slike prenaglasenog bola su nastale ili u periodu oporavka posle saobracajne nesrece ili u tom poslednjem periodu kada je pisala dnevnik, gde je godinama bila vezana za krevet ... presadjivanje kostiju, operacije na kichmi (pet operacija samo u jednoj godini) ... ako samo pokusham da se zamislim u tu situaciju i pretpostavim kako li je to moralo biti muchno i iscrpljujuce i porazavajuce po zenu njenog mentalnog sklopa, onda se chudim da joj slike nisu bile jos vise deprimirajuce ... malo je recimo tamnih boja ... ili ajde da probam ovako: ja bih da sam vezana za krevet godinama, ili se vec ubila posle godinu dana ili bih slikala izrazito tamno - ako sad ti mene razumesh:))


ajd' da ne tupim vise, evo tebi jedan Dijego:

debora debora 07:18 19.06.2009

Re: odlican blog, edi:)

AlexDunja
znam da jeste.znam to.ali,ne trpim prenaglasavanja u umetnostima,ako me razumes.tj. ne kapiram ih.podnosimo svi.zivot nije lak. nije.sta neko drugi treba da kaze?da li je kapiranje njenog bolaslucaj?


Ni ja ne razumem neke umetnike. I onda se zmu skoro uvredi, kako ne razumem dubinu umetnikovih osecanja predstavljenih namreskanom masom ulja na platnu, impresionistickim pokretima cetkice ili velikim glatkim povrsinama boje.

Pre neki dan sam ga pitala kako takav umetnik moze da predaje na fakultretu, sta studenti nauce od njega? I dobila dugacku kritiku dela, pricu o slojevitosti i emocijama. Koje ja i dalje nisam videla na slici.
edi-va edi-va 10:54 19.06.2009

Re: odlican blog, edi:)

Koje ja i dalje nisam videla na slici.


Nista to nije strasno ... sve je stvar ukusa i licne interpretacije. Nesto nas pomeri, a nesto drugo nas ostavi hladnima ili ravnodusnima, a moze da se desi da nam se ni malo ne dopada.
Desice se sigurno, ili se vec desavalo, da ti nesto vidis sto zmu nikako ne vidi i ne razume ...
debora debora 13:12 19.06.2009

Re: odlican blog, edi:)

ma, razume... studirao slikarstvo...
AlexDunja AlexDunja 13:26 19.06.2009

Re: odlican blog, edi:)

ako sad ti mene razumesh:))

ma razumem te, potpuno:)
edi-va edi-va 13:55 19.06.2009

Re: odlican blog, edi:)

debora
ma, razume... studirao slikarstvo...


ma nisam mislila samo na slikarstvo - uopsteno, mora da postoji nesto sto ti kapiras, a on nikako da provali o chemu se radi:))))))
Spiridon Spiridon 13:50 18.06.2009

..

edi-va edi-va 20:08 18.06.2009

Re: ..

edi-va edi-va 12:01 19.06.2009

Re: ..

E da, Spi ... hvala za ovo, volim rad tvoje asocijativne memorije.
zeks92 zeks92 07:24 19.06.2009

Bez komentara ...

Moje teme jesu moja razmišljanja, moja duševna stanja, moje reakcije na život.

Ja nikada nisam slikala svoje snove. Slikala sam samo svoju vlastitu stvarnost."
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:35 19.06.2009

Frida

Žena izvan zvog vremena.

Sjajan tekst, Edi
edi-va edi-va 11:01 19.06.2009

Re: Frida

Žena izvan zvog vremena.


Da, i to me je fasciniralo. U kakvim vremenima je zivela tako kako je zivela ... slobodno i jedino zarobljeno od strane fizickog bola.

Rece mi jedan drugar skoro da je samo slobodan covek potpun. Znam, sirok je to pojam - sloboda, i niko nije potpuno slobodan ... uvek nas nesto manje ili vise okupira, vezuje, koci, zarobljava ili podredjuje.



Milutin Milošević Milutin Milošević 11:55 19.06.2009

Re: Frida

slobodan covek potpun

Sasvim tačno. Nema cene za slobodu. Evo, ja se spremam da prestanem da svoju prodajem
edi-va edi-va 11:58 19.06.2009

Re: Frida

Milutin Milošević
slobodan covek potpun

Sasvim tačno. Nema cene za slobodu. Evo, ja se spremam da prestanem da svoju prodajem


Bravo drugar, samo napred ... imas moju podrsku.
ecce-florian ecce-florian 23:39 19.06.2009

Re: Frida

Nema cene za slobodu


Milutin Milošević Milutin Milošević 00:40 20.06.2009

Re: Frida

Slobodan sam


mariopan mariopan 19:11 20.06.2009

Re: Frida

Sjajna prica o Fridi Kalo.

Odusevljava me otkad znam za nju. Ta snaga kojom je odzivela svoj zivot, taj bol koji je prozivela, sve njene ljubavi i razocarenja i najzad, njena prava i jedina velika ljubav...sve to me ostavlja pomalo zapitanu. Sta je mogla da stvori jedna zena, u onom vremenu, tako bolesna, povremeno razocarana, na ivici smrti....zaista to je mogla samo velika zena, za sva vremena.
Pozdrav Anjale i preporuka
edi-va edi-va 20:28 20.06.2009

Re: Frida

Pozdrav Anjale


Da, pozdrav i od mene:)

Tebi
margos margos 00:57 21.06.2009

Sve već rekoše:)

... o tekstu i prikazu Fride Kalo. Izvrsno, zaista!! A ona je fascinantna, luda, magična i u svakom slučaju neponovljiva.
edi-va edi-va 09:19 21.06.2009

Re: Sve već rekoše:)

margos
... o tekstu i prikazu Fride Kalo. Izvrsno, zaista!! A ona je fascinantna, luda, magična i u svakom slučaju neponovljiva.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana